Page 1

P

O

R

T

F

O

L

I

O

OSCAR NAVARRO BARTOLOMÉ onavarro@coac.net www.linkedin.com/pub/oscarn/2b/b29/192 issuu.com/onavarro_architect

PORTFOLIO I 00


In collaboration with: Estudi Art de Barcelona, S.L.P.U. Program: Office building renovation. Location: Vladimir (Russia). Client: MRG Invest. Built area: 3.130 m2 (33.690 sq ft). Budget: 920.000 â‚Ź (1.245.310 $). Year: 2012 (status: concept design).

The environment is the main premise in the conception of the building, so the location is key to build the final image as a landmark. Therefore, the abstraction of an iceberg is the main idea, where the upper levels of the main building simulate ice with screenprinted glazings in white and the metal cladding used for the rest of modules, enhance the idea of lightness and floating element. The architectural design should be a reflection of the activity carried out by the firm. As a result, the innovation and technology are the main concepts designed on this particular project.

CURRENT VIEW

The new façade entails the construction of a doubleskin maintaining the existing wall as inner layer and adding another one of screenprinted glass with varying degrees of density allowing control over the lighting and the views.

PORTFOLIO I 01


Competition: First prize. In collaboration with: Estudi Art de Barcelona, S.L.P.U. Program: 32 housing units and parking. Location: c/ Ramon Llull 2 - c/ SalvadorAllende 2, Polinyà (Barcelona-Spain). Client: Europrojectes Immobiliaris, S.L. Built area: 4.432 m2 (47.705 sq ft). Budget: 2.583.275 € (3.496.720 $). Year: 2012 (status: design development).

SCHEMATIC PLAN

CONCEPTUAL IDEA (GOLDEN RATIO)

3 BEDROOMS 2 BEDROOMS STANDARD FLOOR PLAN

The proposal originates from a pre-established maximum clearance and volume. The functional program consists of 2 buildings with 16 housing units in each, distributed over four levels, and a basement for parking. These so well-defined premises help us develop the proposal; main focus is to fit 4 apartments into a square area. The specifics of these housing units are clearly defined and limited by the competition guidelines. Given that, we're going to set up a final square of 20.70 x20,70m with 4 apartments, a square shape seems the most logical option. From a square of 4.50 x4,50m in the center of the floor where the vertical axis of communication is located, we lay out 4 rectangular shaped apartments (golden ratio). On the other hand, kitchens and bathrooms are concentrated in another square confining to the vertical axis. The proposal contemplates the same concept for both, plant and façade. Hence the golden ratio rectangles found on the façade (doors, windows,…). The main building connects with the combined access for both pedestrians This combined access reaches the (vertical axis) and allows for a implementation of the plant within site.

street thru a and vehicles. central core well-defined

PORTFOLIO I 02


Competition:Accesit. Program: 75 young people`s housing units, 75 shettered housing units and kindergarten. Location: c/ Bronze 5-7, Barcelona (Spain). Client: Barcelona City Hall. Built area: 11.500 m2 (123.785 sq ft). Budget: Year: 2004

APARTMENT TYPEA: ELDERLY

APARTMENT TYPE B: YOUNGTERS

The main concept of this proposal blends in with current typology of the area (high-rise residential buildings). The entire main floor is intended to be occupied by services of public access while the first floor, with a pool and a recreational area included, is reserved exclusively for the community as a point of recreation and socialization. The residential units are distributed into 2 10 floor-high lineal buildings that rest on top of the recreation floor. Both buildings form a right angle that allows for a visually free space on the street level facing south. The layout of the reduced-size apartments is divided into two parallel lines: living-room and bedroom on the façade side facing south and utility areas (kitchen and bathroom) running across facing north. Cloning the layout in all units and placing the parking area on the main floor to avoid underground construction constitute initiatives to optimize resources. Having the façade and open spaces facing south allows you to enjoy several hours of sun exposure. The “Trombe” walls on the façade are conceived as climate control devices to store and filter the heat and light sunshields are mounted on each level to ensure shade in the summer.

GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN (PLAZA)

STANDARD FLOOR PLAN

PORTFOLIO I 03


In collaboration: Arango Arquitectos Asociados, S.L. Program: Industrial building. Location: c/Albasanz 46, Madrid (Spain). Client: Recal Inversiones, S.L. Built area: 1.642 m2 (17.675 sq ft). Budget: 950.675 â‚Ź (1.286.170 $). Year: 2001-2003 (status: built)

The layout includes 5 levels above ground and 3 levels underground occupying the totality of the corner site. All levels are open spaces with a corner area where stairs and utilities are located. This particular layout enhances lighting and generates continuous and accessible spaces. The building itself is conceived as a game of volumes displaced from each other depending on the activity that takes place in them. The unbuilt area on the ground floor is occupied by an English patio that will illuminate and ventilate the basement floor. The first floor and second floors are a clearly shaped prism in supervision over the main level and to the site limits. The prism is meant to host office space on both levels connected by an inside stairwell that creates a high ceiling space which accentuates the lighting and the spacious sensation. The module that hosts the third floor is suspended over the inner courtyard. The fourth floor is the construction crowing element and it is meant to host office space for top management that stands out for its shape and the material used.

PORTFOLIO I 04


Competition: First prize. In collaboration: Arango Arquitectos Asociados, S.L. Program: 106 social housing units, commercial area and parking. Location: Plot 2.61 PAU II Carabanchel (Madrid-Spain). Client: Empresa Municipal de la Vivienda (EMV). Built area: 10.805 m2 (116.305 sq ft). Budget: 5.837.495 ₏ (7.897.545 $). Year: 2002-2005 (status: built). The building is projected as a solid construction only interrupted by a two-level gap that visually connects the green areas from the inside and out. The placement of the construction within the site helps accentuate the sense of limit with the urban surrounding only disrupted by the visual gap. This distinguished visual element of this construction is the two-story gap in the center which provides a sense of openness to the urban setting from all angles within the building. This element also provides an elevated open space with views to the city and it benefits the green area with enhances lighting and sky views. Furthermore, this construction better isolates the green spaces from outside views. Aside from being a remarkable lookout point, the open gap can be conceived as a leisure area and a point of contact for all residents. Its elevated position also provides it with more privacy than the groundlevel community area. Housing units are grouped in pairs for each vertical access. They all have double façade (north/south) which facilitates the best ventilation and lighting conditions. The access areas (entrance hall and hallway) and bathrooms are central to the layout while the bedrooms (night area) face the inside green space and the living-room and kitchen (day area) are facing the street.

PORTFOLIO I 05


Competition: First prize. In collaboration: Arango Arquitectos Asociados, S.L. Program: 106 social housing units, commercial area and parking. Location: Plot 2.61 PAU II Carabanchel (Madrid-Spain). Client: Empresa Municipal de la Vivienda (EMV). Built area: 10.805 m2 (116.305 sq ft). Budget: 5.837.495 â‚Ź (7.897.545 $). Year: 2002-2005 (status: built).

GROUND FLOOR PLAN

SECOND & THIRD FLOORS PLAN

STANDARD FLOOR PLAN

PORTFOLIO I 06


P

O

R

T

F

O

L

I

O

OSCAR NAVARRO BARTOLOMÉ onavarro@coac.net www.linkedin.com/pub/oscarn/2b/b29/192 issuu.com/onavarro_architect


Portfolio english version  
Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you