Page 1

COL·LECCIÓ CRUÏLLA

Un llibre per a un poble


Arrelat al territori La Col·lecció Cruïlla és l’aposta d’Onada Edicions per donar a conèixer la riquesa que amaguen els nostres pobles i les nostres comarques, encabides dins la diòcesi de Tortosa. Cadascún dels volums explora a fons una vila o una ciutat, per tal d’extraure-li tots aquells elements que la defineixen i la caracteritzen. D’aquesta manera, hi trobem el seu recorregut històric, els seus personatges i el seu entorn. També s’aborden els costums, les tradicions, el patrimoni material i l’immaterial, l’arquitectura, l’economia... expressats mitjançant una acurada narració i un seguit d’impressionants fotografies, tant d’actuals com de temps passats. A les postres, un gir de tres-cents seixanta graus al voltant d’un poble que serveix tant per a que els seus habitants es reconeguen com a part activa d’aquest indret, com per a descobrir-se i apropar-se al visitant.

La Col·lecció ROSSELL L’objectiu d’aquest llibre és proporcionar a un hipotètic destinatari, autòcton o forà, una selecció de continguts de temàtica diversa sobre Rossell. El lector hi trobarà apuntaments sobre història, geografia, geologia, botànica, economia, demografia, costums i tradicions, llengua, cultura popular i patrimoni. Un ventall de coneixements sintètics, complementats per una magnífica mostra fotogràfica. AMPOSTA Aquest llibre pretén donar una visió actualitzada de la ciutat d’Amposta i de la seva gent. El lector hi trobarà informació abundant sobre temes diversos: la història, l’economia, la demografia, el medi físic, el patrimoni, l’oci, l’art, la música, la literatura, la parla, l’esport, etc. Una garba de continguts amorosida amb una mostra fotogràfica excel·lent. Tot plegat al servei d’un projecte d’autoestima dels membres de la col·lectivitat estudiada. LA SÉNIA. Història i territori És el primer que es fa d’aquesta tipologia, per la qual cosa el seu objectiu és oferir una síntesi actualitzada del que sabem sobre el present i el passat del poble i el territori immediat que vertebra. Una síntesi escrita però també visual. Per això la mostra d’imatges que inclou és de qualitat, ampla i representativa dels aspectes tractats al text. Un llibre tant pels seniencs com pels forasters que hi arriben a la vila.


LA SÉNIA. Societat i economia Heus ací el segon volum dedicat a la Sénia. S’ocupa dels aspectes demogràfics, socioeconòmics i etnogràfics. Amb aquest nou lliurament editorial es completa, doncs, el retrat multitemàtic de la població que els autors s’havien proposat d’oferir-nos. És un llibre, com el primer, concebut per a ser llegit i mirat. I també, per descomptat, pensat per fomentar la reflexió al voltant d’on venim i on ens agradaria fer cap. VINARÒS Espai, temps i protagonistes han conformat el que avui coneixem com el terme i la ciutat de Vinaròs. Al llarg de les pàgines, amorosides per una generosa mostra fotogràfica, s’hi podran trobar els principals trets de la història, la geografia, l’economia, la societat i el patrimoni en sentit ampli. Una visió actual d’aquesta ciutat mediterrània, que pretén apropar a la realitat actual d’una població que ha tingut sempre un desenvolupament continu. TORTOSA. El patrimoni L’objectiu d’aquest volum és donar a conèixer als lectors, autòctons o forans, la gran riquesa, diversitat i amplitud del patrimoni que atresora la bimil·lenària ciutat de Tortosa, capital històrica de les Terres de l’Ebre i, encara més, del territori episcopal dertosense. L’arquitectura, l’enginyeria, les arts plàstiques i el llegat documental i bibliogràfic hi són analitzats de forma sintètica, amena i àmpliament il·lustrada. ALCALÀ DE XIVERT-ALCOSSEBRE Es tracta d’unes breus pinzellades que volen posar de manifest la riquesa territorial i patrimonial del nostre municipi. Al llarg de les seues pàgines hi trobareu anotacions de la nostra geografia, de la natura que ens envolta, dels monuments més representatius, les festes i les tradicions, la llengua, l’esport, l’associacionisme i la cultura popular.


ULLDECONA. Història i territori Aquest llibre proporciona un retrat excel·lent de la Ulldecona de principis del segle XXI. Pretén ser un mirall d’aquesta societat polimòrfica i polisèmica, en ebullició i en plena transformació. Esdevé una síntesi de continguts imprescindibles per als autòctons i per als forans. I, mitjançant una mostra fotogràfica d’autèntica excel·lència, ens convida a recórrer un ecosistema, el d’Ulldecona, des de les perspectives espacial i temporal. EL BALLESTAR. Història i territori Amb aquest llibre fem rodar l’esfera de la memòria i donem forma als records. El recorregut fotogràfic mostra la història d’un poble des del present. Un poble que ha lluitat contra la seua sentència de mort, escrita mitjançant l’abandó, el despoblament i les runes que anaven conquerint els carrers i les cases. Avui el Ballestar és un exemple de com es pot recuperar un poble: tota una comunitat treballant en la mateixa direcció.

Col·lecció Cruilla  
Col·lecció Cruilla  

Dossier de la Col·lecció Cruilla d'Onada Edicions

Advertisement