Page 1

Hallo De maand van de kou, maar ook van de warmte. De maand van de ‘december kilo’s’ en voor veel mensen de maand waarin veel moet worden geregeld. Heb jij ook last van die december-stress? Lees dan gauw de tips. Blijf jij met het koude weer binnen? Hartstikke jammer, want er is heel veel leuks te doen deze maand. Lees dat en meer hieronder!

What to

do?

Kerstmarkten in Duitsland. Gluhwein? Check. Bratwurst? Check. Gezellig heid? Check. Nergens proef je die gezellige kerstsfeer beter dan op 1 van de kerstmarkten in Duitsland. Verschillende steden worden omge toverd tot ware kerstsprookjes. Slenter door de stad en laat je betoveren door de lichtjes en vele kraampjes waar je vast je kerstcadeautjes kunt scoren onder het genot van een typisch Duits glaasje Gluhwein. Grote steden dichtbij: Munster (Reistijd vanaf Enschede: ongeveer 1 uur. 5 Markten met 300 stalletjes. 21 nov t/m 23 dec). Dusseldorf (Reistijd vanaf Enschede: ongeveer anderhalf uur, Inclusief ijsbaan, meerdere markten met 230 stalletjes. 17 nov t/m 23 dec). Dortmund (Reistijd vanaf Enschede: ongeveer anderhalf uur. Bevat het grootste kerstboomkunstwerk gebouwd van 1700 sparren, ruim 300 stalletjes. 17 nov t/m 23 dec). Films kijken Meer een binnenmens? Geniet dan ouderwets van een leuke of goede film. De bioscopen bieden ons een scala aan mogelijkheden, van het populaire Twilight: Breaking Dawn tot het heftige Nova Zembla, de eerste Nederlandse 3D-film. Benieuwd wat er draait bij jou in de buurt? Check www.wolff.nl/bioscopen/ Actief type? Genoeg te doen in Enschede voor de actievelingen onder ons. Je kunt o.a. bowlen, karten en schaatsen in Go Planet (Colosseum 72, Enschede). Zie ook www.go-planet.nl Ga iets verder de grens over en beleef je eigen dagje wintersport in Alpincenter Bottrop, waar je vanaf €27,50 een hele dag kunt skieen of snowboarden (inclusief materiaalverleen) en voor een tientje extra ook nog eens kunt genieten van onbeperkt eten en drinken. Meer info hierover? Check www.alpincenter.com/bottrop Lachen geblazen Een van de grootste cabaretfestivals van Nederland en Belgie, het Ovatie Cabaretfestival, doet dit jaar Zwolle, Enschede en Apeldoorn aan. Beoordeel als publiek het komisch talent van verschillende deelnemers en wijs zo de winnaar aan die er met een prijs van €2000 euro vandoor gaat. Het festival bestaat uit 3 rondes, waarbij de eerste ronde plaatsvindt in Zwolle, de 2e in Enschede en de Grande Finale in Apeldoorn. Voor €7,50 kun je plaatsnemen bij ronde 1 en 2 en voor €10 bij de finale. Heb je zin in een avondje lachen? Bestel dan nu je kaarten via www.ovatiecabaretfestival.nl Data: 10, 15 en 16 december.


Het masker dat wij dragen Voor velen staat de feestmaand synoniem aan gezelligheid en warmte. De commercie gooit hier nog een schepje bovenop en heel Nederland koopt zijn of haar geluk met feestelijke kleding, cadeautjes en lekkere hapjes. Ook de posterijen draaien overuren, er moeten immers gelukwensen overgebracht worden en O wee als iemand wordt vergeten! De gezelligste periode van het jaar hoort voor iedereen een feestje te zijn en van onvrede is dan ook geen sprake. Of wel? Eenzaamheid. Wat is het precies? Er is een verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Je kunt je eenzaam voelen terwijl je genoeg sociale contacten hebt en je hoeft je zeker niet eenzaam te voelen als je alleen thuis zit. Je bent pas eenzaam als je het gemis aan contacten als negatief ervaart. Veel mensen komen dan al gauw in een neerwaartse spiraal terecht waar moeilijk weer uit te komen is. Bij eenzaamheid wordt vaak gedacht aan ouderen, maar ook jongeren ervaren dit gevoel. Zelfs in het huidige digitale tijdperk: je hebt continu contact met mensen van achter je computerscherm, maar er gaat zo een dag voorbij zonder dat je echt met iemand gesproken hebt. Uit een onderzoek van weekblad Margriet blijkt dat jongeren tussen de 22 en 34 jaar tweemaal zo eenzaam zijn als ouderen. Ruim 60% van de ondervraagden geeft aan dat een gevoel van eenzaamheid toeneemt tijdens de feestdagen. De warmte en gezelligheid die horen bij deze periode staan in schril contrast met het koude en kille gevoel van eenzaamheid. Daarnaast zijn veel mensen druk tijdens de feestdagen en hebben zo hun eigen plannen, de eenzame persoon blijft dan alleen achter. Zij kunnen hun onvrede niet weghappen met een kerstkrans of oliebol. Erover praten is ook taboe, veel mensen nemen het woord liever niet in de mond door de negatieve lading van het woord, je wilt immers ook niet dat mensen je zielig vinden. Verplichtingen. Ook het gevoel van het “moeten� drukt bij sommige mensen de feeststemming. Een goed feest brengt nogal wat verwachtingen met zich mee: een exclusief diner, feestelijke aankleding en heel veel gezelligheid. Als dat niet lukt heb je algauw het gevoel dat je iets fout doet en dat brengt veel stress met zich mee. Dan zijn er ook nog verplichtingen naar andere mensen toe: je moet op bezoek bij familie, vrienden en/of naar de kerk. Misschien doe je dit allemaal wel tegen je zin in en zorgt dit ervoor dat je de feestdagen eigenlijk niks aan vindt. Dit uitspreken is wederom taboe, het hoort erbij en zeuren is geen optie! Daarnaast: de kans is ook groot dat je iemand beledigd, en daar zijn wij als sociale wezens ook vaak bang voor. Met als gevolg dat veel mensen een masker dragen tijdens de feestdagen. Al ben je weduwe, net gescheiden of zit je in grote geldproblemen: tijdens de feestdagen houden we de schijn allemaal op. In deze periode behoren we gelukkig te zijn en te genieten van alles om ons heen. Problemen en gezeur zijn taboe en daarom gaat dat masker voorlopig nog niet af.


Vreetfeest

Pepernoten, chocoladeletters, marsepein, speculaas, kerststollen, kerstdiners en oliebollen. De decembermaand is een slechte maand om aan de lijn te zijn. De feestdagen worden massaal gevierd met eten. Niet alleen de feestdagen trouwens. Het stukje gebak op je verjaardag, chocolade voor je Valentijn en noem zo maar op. Waarom is eten eigenlijk zo belangrijk voor ons bij speciale gelegenheden?

Kind: “Mama, ik heb mijn knie gestoten”. Moeder: “Aah niet huilen, hier heb je een snoepsnoep je”. Voor vrijwel iedereen een herkenbare situatie. Eten werd ons als troost geboden in nare situaties en als we iets heel goed hadden gedaan werden we vaak beloond met iets lekkers. Zo werd al vroeg de associatie gemaakt tussen eten en een prettig gevoel. We eten tegenwoordig niet alleen meer omdat we honger of trek hebben, maar soms ook als we ons slecht voelen. Op dat moment vult eten de leegte die we voelen en maken wij onbewust de associatie met genegenheid, warmte of troost en dat geeft ons vervolgens weer een prettig gevoel. Er bestaat tegenwoordig zelfs een heuse term voor dit soort eetgedrag: emotie-eten. Bij emotie-eten eet je om een prettig gevoel te krijgen of om nare gevoelens te verdrijven. Meestal is emotie-eten iets dat zich sluipenderwijs ontwikkeld. En vaak is het een onbewust proces, je bent verdrietig en krijgt plotseling trek. Emotie-eten kan een probleem worden wanneer het een gewoonte wordt. Veel eten kan leiden tot overgewicht en het emotie-eten is er vaak zo in geslopen dat je er moeilijk weer vanaf komt. Daarom is voor emotie-eters met overgewicht een dieet zo moeilijk. Uit het emotie-eten valt dan ook te herleiden waarom wij tijdens de feestdagen zoveel eten. Eten geeft ons een positief en prettig gevoel. Wij belonen onszelf tijdens deze feestdagen met eten, dit is ons eigen aangeleerde patroon.

Decemberstress Al zijn de feestdagen nog zo gezellig, ze leveren vaak veel stress op. Wil jij zorgeloos door de feestdagen heen? Maak dan gebruik van deze tips.

Tip 1: Begin op tijd! Stress in de feestmaand wordt voornamelijk veroorzaakt door slechte

planning, de feestdagen zijn toch een soort deadline en daardoor kun je je behoorlijk opgejaagd voelen. Als je op tijd begint kun je op een ontspannen manier genieten van de feestdagen in de wetenschap dat je alles wel voor elkaar hebt.

Tip 2: Watch your money. De feestmaand is een dure maand: cadeau’s, etentjes, een kerstboom, uitstapjes, veel drank en dan nog vuurwerk. Maak van tevoren een lijstje met de uitgaven die je wil en kan doen en zorg ervoor dat je je aan dat lijstje houdt. Geen impulsieve aankopen dus, daar ga je spijt van krijgen! Tip 3: Neem tijd voor jezelf. Doordat je in deze periode in je vrije tijd vaak bezig bent met dingen regelen of kopen kun je algauw het gevoel hebben dat je geleefd wordt. Doe daarom bijvoorbeeld elke dag een uur lang iets voor jezelf, waar je zelf zin in hebt. Je hebt dan even tijd om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Je zult merken dat je daarna veel beter met de drukte om kan gaan.

Door: Cynthia Kuipers

hallo_december  

De maand van de kou, maar ook van de warmte. De maand van de ‘december kilo’s’ en voor veel mensen de maand waarin veel moet worden geregeld...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you