Page 1

ISSUE. DECEMBER 2013 PRIJS 3,95

DATINGSCENE WORDT

VLEESKEURING

WAAR TREK JE DE GRENS? Racisme in onze hedendaagse maatschappij

VASTEND AFVALLEN De wetenschap achter het populaire dieet NETWERKEN & SAMENWERKEN Hoe wordt een jonge ondernemer succesvol?


Jij en wij We worden met z’n allen steeds individualistischer. Het draait meer om ego dan alter en dat is op zich niet gek. Je moet ook voor jezelf opkomen tegenwoordig, anders val je buiten de boot. Issue is er voor jou, maar ook voor iedereen die elkaar wil helpen en het zelf ook goed wil hebben. We komen voor elkaar op, maar uiteindelijk ben je op jezelf aangewezen. Je moet het zelf doen. Onze regering beloofde bijvoorbeeld banen, maar erg veel hoop daarop lijkt afwezig. Dan moet je je toekomst maar in eigen hand nemen. Lees het inspirerende verhaal van Lars, Emily en Daniëlle, die de maatschappij en zichzelf helpen door vrijwilligerswerk te doen. Om uiteindelijk zowel jezelf als de maatschappij te kunnen helpen, is een goede opleiding belangrijk. Er is nog veel schooluitval in het hoger onderwijs; veel studenten weten eigenlijk niet goed genoeg wat ze willen na de middelbare school. Op pagina 25 en verder lees je wat we daaraan kunnen doen. Een andere verandering in onze maatschappij is het stijgende aantal mensen met een donkere huidskleur. Nederland staat bekend als tolerant land: homo’s, katholieken en joden leven allemaal door elkaar. Toch zijn veel Nederlanders tegen mensen met een donkere huidskleur een stuk minder tolerant (P. 7) Laat je weer op de hoogte brengen van dagelijkse problemen waar mensen inventieve oplossingen voor hebben. Vorm vooral je eigen mening en blijf altijd kritisch. Maar vooral: blijf jezelf, voor jezelf.

Hjalmar Guit

Hoofdredacteur

Deze week in

ISSUE.

4. Commentaar 6. Beste Lilian Ploumen, 7. Ik bedoel het niet racistisch We zijn met zijn allen racistischer dan we denken. 10. Tinder onder de loep Digitale vleeskeuring 12. Angstloos voor de crisis Jonge ondernemers moeten niet bang zijn. 14. Je geeft ze een vinger, ze nemen niets 15. Heeft u ook last van socialbesitas? 16. Vrijwilligerswerk voor een goed cv Liefdadigheid of goed voor cv? 18. In beeld 20. Jong geleerd, oud gedaan 22. Zwarte Piet moet blijven 24. Van geduld word je rijk 25. Bezuinigen door te investeren Waarom bezuinigen op iets waar nog in geinvesteerd kan worden? 28. Het vastendieet 30. De valkuilen van onze zorgverzekeringen 32. Filmrecensies 34. Apprecensies 35. Next week

2


RACISME dichterbij dan je denkt

7

Het nieuwe daten

10

Netwerken en samenwerken

12 Gezond afvallen door niet te eten

28 3


Code Rood Het KNMI waarschuwt voor de tweede storm van het jaar en alle media staan er weer vol mee.

“Tweede zware storm van 2013 donderdag verwacht’’ (nu.nl)

“Winterorkaan en horrorstorm, morgen gevaarlijk weer” (telegraaf.nl)

“Storm op Pakjesavond” (RTL-Nieuws) MITCHEL VAN ESSEN Zoals bij elke voorspelling van een storm gaan de Nederlandse media elke keer weer los en maken zij alle inwoners van ons kikkerlandje bang. Nog voordat er een vlokje sneeuw is gevallen, is #sneeuw al trending topic op Twitter. Vaak is de storm die KNMI voorspelt zelfs maar een flinke regenbui met een Zuid-Ooster briesje, die de erenaam storm niet verdient. En oké toegegeven, de storm van afgelopen 28 oktober verdiende de titel wel. Door windstoten van 152 kilometer per uur lag het Nederlandse Spoor op zijn gat, kwamen er twee mensen om het leven en liep de schade in de miljoenen euro’s. Volgens het KNMI begint het donderdag 5 december in de tweede helft van de ochtend te stormen in het Waddengebied. Later zal de storm verder het land in trekken met kans op windkracht 9 of 10. Of de storm daadwerkelijk zo erg wordt, is de vraag. Ik hoop het echter niet voor de Sint, anders wordt het een gevaarlijke Pakjesavond voor de beste man met zijn Pieten.

Nederland en de sperweruil HJALMAR GUIT Vergeet Zwarte Piet en de Filippijnen. Hét nieuws dat Nederland de afgelopen week domineerde was een uil. Een uil? Jazeker! Maar niet zomaar een uil: een heuze sperweruil is neergestreken in ons land. Normaal gesproken zit deze uil lekker hoog in Scandinavië en Rusland, maar voor de verandering is er eentje neergestreken naast een tankstation bij Zwolle. De vogelaars van Nederland wisten niet wat ze meemaakten. De sperweruil was al sinds 2005 niet meer in ons land geweest, dus en masse raceten ze er naar toe. Van Groningen tot Zeeland en zelfs uit Frankrijk en Duitsland kwamen vogelliefhebbers naar de BP in Zwolle. De gekte is helemaal compleet nu er zelfs mokken en T-shirts verkocht worden met de zeldzame vogel. Ik ben ontzettend blij. Blij dat die uil de aandacht krijgt die hij verdient. Blij dat alle vogelliefhebbers deze unieke kans gekregen hebben. Blij dat er eens iets anders dan bezuinigingen, racisme, verdriet en protest op het nieuws is. Nederland kan namelijk wel eens wat goed nieuws gebruiken. Een beetje verstrooiing in het alom trieste dagelijkse nieuws. Ik hoop dat er meer bijzondere vogels merken dat het goed vertoeven is in ons land en met z’n allen hierheen vliegen. Laat ze maar komen die sneeuwuilen, flamingo’s en maraboes. Want als de sperweruil besluit weer naar het hoge noorden te vliegen, hebben we weer iets anders nodig om de glimlach terug op onze gezichten te toveren. Sperweruil: alvast bedankt voor alles.

4


Werkloosheid op dramatisch niveau

COMMENTAAR

BERBER BENNABI Achmea brengt op 4 december via een persbericht naar buiten dat er de komende drie jaar 4000 banen worden geschrapt. Achmea is de grootste zorg- en schadeverzekeraar van Nederland en heeft nu in totaal 19.000 werknemers. Dat betekent dat meer dan één op de vijf arbeidsplaatsen verdwijnt bij het bedrijf. In een interview met Een Vandaag laat bestuursvoorzitter Willem van Duin weten dat het massaontslag nodig is “om de marktleiderspositie in Nederland te kunnen behouden”. Tussen 2014 en 2017 daalt ook het aantal werknemers bij de overheid . Zo ongeveer 60.000 banen zullen daar verdwijnen. Al deze ontslagen zullen leiden tot een stijging van de werkloosheid. Volgens het CBS is er momenteel wel een lichtpuntje op de arbeidsmarkt. Het aantal openstaande vacatures is in het derde kwartaal van 2013 namelijk licht gegroeid. Het ziet ernaar uit dat we het de komende jaren niet beter krijgen als Nederlanders. De regering denkt alleen nog maar aan het begrotingstekort en vergeet daarmee het geluk van individuen. Bekend is dat werklozen ongelukkiger zijn dan werkenden. Als de werkloosheid hoog is, zijn er ook meer echtscheidingen en zelfdodingen. De groei van openstaande vacatures zal niet aanhouden, gezien de geplande ontslagen. De arbeidsmarkt wordt er alsmaar slechter op. Werkgevers leggen teveel nadruk op hun eigen situatie en te weinig op die van de werknemers. De bezuinigingen van de regering passen bij het uitgangspunt van de werkgevers en daardoor zitten we in een vicieuze cirkel. Omdat we blijven bezuinigen komt er geen geld bij en door de vicieuze cirkel blijven er ontslagen vallen.

­Betalen om te werken SOPHIE WASSINK De arbeidsmarkt is overvol, voor afgestudeerde jongeren is er amper plek. In vergelijking met vorig jaar zijn er op dit moment 160 duizend banen minder. Heb je geluk en vind je als afgestudeerde wel een baan, dan is dat vaak een paar opleidingniveaus lager. Maar je kunt het zelfs nog slechter treffen. Jonge piloten die de arbeidsmarkt betreden, vaak met een enorme schuld, moeten betalen om werkervaring op te doen. Om je kansen op de markt te vergroten is werkervaring op doen zeker een goede investering en voor piloten is werkervaring een must. Om een vliegvergunning te krijgen, moeten zij een x-aantal vlieguren maken. Maar betalen om te werken? Is dat niet de omgekeerde wereld? Ben je niet heel wanhopig als je dat doet? Vliegtuigmaatschappijen zoals Ryanair, Lion Air en Wizz Air vragen aan de jonge honden om 30.000 tot 50.000 euro neer te tellen in ruil voor ervaring als vliegenier voor een periode van maximaal een half jaar. Er zijn op dit moment zo’n 250 piloten die zich via het pay-to-fly programma  laten besodemieteren. Misschien kan ik het nog enigszins begrijpen als de piloten na die zes maanden een vast contract krijgen. Maar dat is zelfs niet het geval. Na het pay-to-fly programma worden ze vriendelijk bedankt en weer op straat gezet. 

5


BRIEF AAN

Een column met een eigenzinnige visie op het nieuws van deafgelopen maand Deze keer Minister Lilian Ploumen, Handel & Ontwikkelingssamenwerking

Beste Lilian Ploumen,

Ten eerste wil ik je van harte feliciteren met je nieuwe baan als actievoerster. Dat je je zo hard inzet om de werkomstandigheden van werknemers in Bangladesh te verbeteren, is zonder twijfel een goede zaak. Nadat er eerder dit jaar brand uitbrak in een textielfabriek in Bangladesh, klonk er een schreeuw om hulp en die werd door jou gehoord. Je bent een missie begonnen om ervoor te zorgen dat Nederlandse bedrijven geen kleding meer afnemen van fabrieken uit Bangladesh die hun werknemers te weinig uitbetalen of zijn gevestigd in gebouwen die niet veilig zijn. Nog steeds een goede zaak, maar hierin ben je wel ietwat doorgeslagen. Je hebt je een beetje teveel laten meeslepen en begon Nederlandse ondernemers zelfs te beledigen. Sommige bedrijven hebben niet op stel en sprong het verdrag ondertekend, zoals je graag had gezien. Wat een schande was het in jouw ogen dat zij de zaak eerst wilden onderzoeken en kijken welke financiële consequenties eraan zouden zitten. Dat is ook niet geheel onbelangrijk, gezien we nog steeds in een crisis leven in dit land. Moeten de Nederlanders dan nog meer gaan betalen voor een kledingstuk? Het leven is al zo duur, Lilian. Kijk maar eens naar de uitzending van het tv-programma De Rekenkamer van afgelopen week. We worden uitgelachen door de Chinezen die onze spijkerbroeken maken, als ze horen dat wij hier in Nederland meer dan 200 euro neerleggen voor een spijkerbroek die minder dan 40 euro heeft gekost om te laten maken. Misschien is het een idee om daar eens naar te gaan kijken als minister van Handel. Ja het is een vrije markt, maar een winst van 160 euro op een broek gaat wel heel ver in, ik zal het woord nogmaals noemen, een crisis. In Nederland vallen er elke dag ontslagen en moeten bedrijven bezuinigen om te kunnen overleven. Gelukkig kunnen we onze kleding nog kopen bij Cool Cat, die niet zulke gekke bedragen op de prijskaartjes van haar kleding heeft staan. O nee, volgens jou is dat juist één van de winkels die, en ik quote, “aan de verkeerde kant van de lijn staan,” en “hun geloofwaardigheid bij de klanten verliezen.” Nee Lilian. Hier ben ik het toch niet helemaal met je eens. Een bedrijf als Cool Cat dat eerst zeker wil weten dat ze geen absurde bedragen moet gaan vragen voor haar kleding en zoekt naar een oplossing om kleding betaalbaar te houden voor de consument, is in mijn ogen juist geloofwaardig. Er zijn veel bedrijven die hier een voorbeeld aan kunnen nemen. En jij eigenlijk ook. Je bent niet voor niks een Nederlandse minister. Je staat in dienst van het volk. Als je dat in je achterhoofd houdt moet het allemaal goedkomen. Zelfs in je nieuwe parttime functie als actievoerster. En als je echt je best doet, lopen we binnen een paar jaar misschien wel allemaal in betaalbare spijkerbroeken die gemaakt zijn door mensen die werken onder goede omstandigheden in textielfabrieken in Bangladesh. Met vriendelijke groet,

Berber Bennabi


beeld van de week

Ik bedoel het niet

RACISTISCH Nederland staat internationaal bekend als een tolerant land. Als pioniers op het gebied van godsdienstvrijheid en toestaan van het homohuwelijk zou je zeggen dat discriminatie in ons land ver te zoeken is. Helaas is die instelling in de praktijk vaak helemaal niet tolerant. HJALMAR GUIT


“Als jij je beledigd voelt,

U

it de verte klinken lage met hun rug naar het feestgetonen van tuba’s en druis komen zij voor zichzelf het roffelen van stokop, hun monden symbolisch ken op timp toms. Trompetafgeplakt met plakband. Speten schellen en de belletjes van cifiek demonstreren ze tegen tamboerijnen ringelen door de Zwarte Piet, maar uiteindelijk straten van Amsterdam. De tegen racisme. duizenden kinderoogjes achter “Ik bepaal zelf wel of ik racistisch ben” Het protest tegen Zwarte Piet is slechts één van de voorbeelden de ijzeren dranghekken wachwaaruit blijkt dat racisme in hedendaags Nederland nog steeds een probleem is. Nee, je ziet hier geen in witte lakens gehulde ten gespannen af. Ja! Daar ren- leden van de Ku Klux Klan die op straat racistische leuzen roepen. Het racisme van nen al Pieten! vandaag de dag is sluimerend aanwezig Jong en oud steen de meeste mensen vinden absoluut niet ken de handen dat ze andere mensen discrimineren. gretig uit naar Dat is zo in het geval van Zwarte Piet. Een het snoepgoed grote groep vindt de donkere knecht van dat de Zwarte Sinterklaas racistisch, vanwege de Pieten uit hun overeenkomst met het stereotype beeld Waarom zou Piet niet zo kunnen zijn? jutezakken van mensen met een bruine huid. De steun voor ‘onze traditie’ is echter enorm en graaien en rondstrooien. Peper- ruimte voor andersdenkenden is er nauwelijks. Wie protesteert tegen een zwarte knecht, wordt gezien als een aansteller. Het noten vliegen door de lucht en gaat immers om een kinderfeest en dat moet je niet verpesten door te demonstreren. ‘Zwarte Piet is niet racistisch, want het is mensen met lachende gezichten niet racistisch bedoeld’, is een veelgehoorde uitspraak. Maar wie bepaalt er nou eigenlijk of iemand zich beledigd of gediscrimiproberen het strooigoed uit de neerd voelt? lucht te plukken. De sfeer is Het lijkt erop dat mensen zelf wel bepalen of ze iemand discrimineren of racistisch bejegenen. Volgens Dr. Philomena Essed, exfantastisch en iedereen heeft pert op het gebied van racisme in Europa, vinden Nederlanders dat ze mogen zeggen wat ze willen. Volgens haar is de instelling het naar zijn zin. Nou ja, ieder- te verwoorden als: “Ik kan zeggen wat ik wil en heb het recht om dat te doen. Doe niet zo overdreven, we zijn immers allemaal voleen… Op enkele meters van de wassen.” Een schokkende instelling voor mensen die gediscrimineerd worden om hun huidskleur, afkomst of geloof. Kort door jubelende menigte staan perso- de bocht: ‘Als jij je beledigd voelt, is dat jouw probleem.’ Juist die intolerante instelling laten veel Nederlanders zien tijdens een nen die het helemaal niet naar hun zin hebben. Demonstratief 8


Racisme

is dat jouw probleem” feest waar iedereen in Nederland plezier aan zou moeten beleven.

Tolerant Nederland Een ander voorbeeld van hoe racisme in Nederland voorkomt, vond afgelopen week zijn weg naar de media. Jeffrey Koorndijk, een jongen met een donkere huidskleur die solliciteerde bij een elektronicabedrijf in Arnhem, kreeg per abuis een interne e-mail over zijn sollicitatie. In de mail staat letterlijk over Koorndijk: “Heb nog even gekeken is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers.” Erg merkwaardig dat een werknemer een uiterlijk kenmerk noemt in zijn oordeel over een sollicitant. In de media wordt verontwaardigd gereageerd en het bedrijf komt met een excuus. “De sollicitant is beoordeeld op competenties, niet op huidskleur. De betreffende e-mail van de werknemer was absoluut niet racistisch bedoeld”, zo valt te lezen op de website van het bedrijf. Je zou verwachten dat zo’n reactie in het tolerante Nederland niet meer voor zou komen. De regering doet echter te weinig aan het verbeteren van de positie van mensen die gediscrimineerd worden tijdens het zoeken naar werk. Dat constateert de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) in haar vijfjaarlijkse rapport over Nederland, dat in oktober van dit jaar verscheen. De ECRI maakt zich onder anderen zorgen over het ontbreken van een specifiek beleid ter verbetering van de positie van groepen die met discriminatie te maken krijgen. Alles bij elkaar raadt de ECRI Nederland aan om veel meer te doen tegen racisme. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat hij alles uit het rapport wil halen om de situatie te verbeteren. Dat klinkt erg hoopvol, ware het niet dat de ECRI Nederland vijf jaar geleden precies hetzelfde advies heeft gegeven en er dus in die vijf jaar blijkbaar weinig tot niets is veranderd aan het beleid.

“Ik maak maar een grap” Een vorm van racisme die vaak niet wordt erkend als zijnde racistisch, zijn de opmerkingen die bedoeld zijn als grap. Niet alleen cabaretiers, maar vooral de alledaagse Nederlander is het

VN-onderzoekster Verene Shepherd wordt beschimpt in het grootste dagblad van Nederland

Scan de code voor het Grote Racisme Experiment van BNN en zie zelf hoe racisme zich manifesteert gewend ‘grappen’ te maken ten koste van anderen. Veelal onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Volgens Essed verandert vrijheid van meningsuiting al snel in ‘het recht te beledigen en vernederen’. Volgens haar moeten we meer bewust worden van de verantwoordelijkheden die meekomen met het recht onze mening te uiten. “Wanneer vrijheid van meningsuiting een recht is, moeten we verantwoordelijkheid nemen voor het met wijsheid uitoefenen van dat recht.” Niemand vindt het leuk om beledigd te worden en beledigingen maar te moeten slikken omdat het ‘maar een grapje’ is. Toch wordt het wel geaccepteerd om grappen te maken over mensen met een donkere huidskleur, als het maar niet als doel heeft racistisch te zijn. Maar weer is er de vraag: wie bepaalt wat racistisch of beledigend is? De dader of het slachtoffer? Ook dat soort misplaatste grappen maken is kortgeleden actueel geworden. Televisiepersoonlijkheid Gordon maakte tijdens het tv-programma Holland’s Got Talent grappen ten koste van een Chinese deelnemer. Zo vroeg Gordon aan de kandidaat of hij ‘nummertje 39 met rijst’ ging zingen. Weer verontwaardiging alom, nadat het fragment met de grap opdook op het internet en ook veel mensen in andere landen bereikte. Gordon zelf vindt de opschudding maar overdreven. Aan 3FM laat hij weten niet van plan te zijn excuses te maken. “Jongens, we zijn nu echt door aan het slaan met z’n allen”, zo verdedigt Gordon zich in het radioprogramma. Een instelling die volgens Essed overeen komt met hoe veel Nederlanders over racisme denken. “Daders weten of zouden kunnen weten dat hun opmerkingen beledigend zijn, maar ze zien geen reden zich te verontschuldigen. Ze worden juist defensief.”

Lees de mening van veel Nederlanders op pagina 23 en 24 9


BIEFSTUK, BAL GEHAKT OF SUDDERLAPJE? Wat eten we vandaag op de datingmarkt? De populaire datingapp Tinder is de nieuwe online vleesmarkt. De app is laagdrempelig en vernieuwend. Op een simpele manier maak je kennis met een potentiële date. Je keurt en beoordeelt iemand in een fractie van een seconde op basis van een profielfoto. Is dit de toekomst van het daten? SOPHIE WASSINK In Amerika is de datingapp een groot succes. Tinderen is daar nu al een werkwoord. In Nederland hebben 3 op de 100 mensen zich aangemeld voor de ‘vleeskeuring.’ Waarom vinden we dit simpele hot or not spelletje zo leuk? En waar gaat dit naar toe? Gaan we over een paar jaar nog wel naar de kroeg om een potentiële partner uit te zoeken? Of verschuilen we ons straks alleen nog maar achter onze profielfoto’s? Ik besluit een poging te wagen. Binnen een minuut is mijn profiel aangemaakt, gekoppeld aan mijn facebook-acount. Tinder importeert mijn profielfoto’s en likes van Facebook en klaar ben ik. Honderden potentiële partners komen voorbij. Het grote aanbod van best aantrekkelijke mannen verbaast me enorm. Een gewone datingsite heeft vaak een stoffig imago, maar deze app bevalt me wel. Dikke man met bril en hond, niet interessant genoeg, ik swipe naar links. Door naar links te swipen verdwijnt de persoon van mijn scherm en komt, gelukkig, nooit meer voorbij. Man met ontbloot bovenlichaam en enorme karper in zijn hand, niks

10

aan. Swipe. Wat hebben mannen toch met vissen? Knappe man met stoppelbaardje en biertje in zijn hand, ik geef hem een like, dus swipe naar rechts. Het is een simpel, verslavend spelletje dat eigenlijk geen nadelen kent. Op Tinder kun je geen blauwtje lopen want je krijgt alleen een melding als je een match hebt. Op deze manier wijs je niemand direct af. Dat is ontzettend slim geweest van Justin Mateen, een jonge internetondernemer uit Los Angeles die samen met drie vrienden de app bedacht en ontwikkelde. Wendel (24) is net als ik een tindergebruiker. Uit nieuwsgierigheid heeft hij een profiel op Tinder aangemaakt. “Het geeft je een zelfvertrouwenboost, elke keer als je een match hebt. Het is een goede manier om te testen hoe je als vrijgezel in de markt ligt. Het is makkelijk en zeer vermakelijk. Ik hoef er geen moeite voor te doen en er is enorm veel keus. Als ik uitga zie ik misschien één of twee leuke meisjes, dan komt de vraag of ik op ze durf af te stappen. Op Tinder swipe ik er zo duizend weg, gewoon onderuitgezakt vanaf mijn bank.”


Tinder

SCHONE SCHIJN Je oordeelt op basis van een paar foto’s maar wat zegt een profielfoto nou? Hoe bepaal je of iemand like-waardig is? In het boek: ‘Liefde in tijden van Facebook’ beschrijven psycholoog, Marcelino Lopez en Eric Klaassen, online datingexpert, hoe liefde en daten is veranderd door de komst van internet. Op Tinder moet je een keus maken op basis van een paar profielfoto’s. Daar zijn wij blijkbaar heel goed in. Zo staat het volgende in het boek: “Onze hersenen zijn geprogrammeerd om de keuze van like of dislike snel te maken. Hoe snel? Knipper met je ogen en je weet het, in dertien milliseconden.” Mara (26) gebruikt Tinder deels als vleeskeuring. “Het heeft een enorme funfactor, samen met een vriendin op de bank honderden mannen keuren, dat levert veel plezier op.” Op de app kun je een keuze maken tussen geslacht, leeftijd en afstand. Door de afstand minimaal in te stellen, laat Tinder je de mannen of vrouwen zien die bij jou in de buurt verblijven. Dit overkwam de vriendin van Mara. “Ze ontmoette een leuke man op Tinder die een straat achter haar bleek te wonen. Op weg naar de supermarkt kwamen ze elkaar tegen, maar hij was zo anders dan op de foto’s. Afknapper dus. Je krijgt een vertekend beeld van iemand door een foto, waardoor het in real life heel snel tegen kan vallen, ” vertelt Mara.

OVERVOL MENU Waarom zou je moeite blijven doen voor een man of vrouw die niet aan jouw totaalplaatje voldoet? Er is enorm veel keus. Je zou denken dat het door die keuzevrijheid makkelijker wordt om een partner te vinden maar niets is minder waar. Tinder is een goed voorbeeld van de manier waarop onze generatie naar liefde kijkt. Deze paradox beschrijven Marcelino en Eric ook in hun boek: “We improviseren hoe we met elkaar willen omgaan. Latrelaties, langdurig scharrelen, we doen soms maar wat en dat gaat vaak prima. We beleven de liefde op een vrije manier. De mogelijkheden om een passende partner te vinden zijn exponentieel toegenomen. Je kunt zoeken totdat je erbij neervalt.” Het flirten op Tinder is makkelijk en vrij anoniem. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat niet iedereen elkaar heel serieus neemt op de app. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het

ook. Tussen de duizenden, best aantrekkelijke singles, zitten veel grappenmakers, foute mannen en sletten. Tinder is volgens Mara en Wendel geen goede manier om liefde te vinden. Wendel: “Ik ben er nu wel klaar mee. Het was twee weken leuk. Op een gegeven moment had ik heel veel matches. Je chat met elkaar, wisselt telefoonnummers uit en je gaat op date. Uiteindelijk kost het toch te veel tijd.” Ook bij Mara ging de lol er snel vanaf: “Ik vind het eigenlijk geen fijne manier om iemand te leren kennen. Tinder is laagdrempelig, of je nou wel of geen relatie hebt, je vindt het interessant om te ontdekken. De keuring en het matchen is in het begin heel leuk maar later wordt het te oppervlakkig.”

VRIJHEID BLIJHEID? Tinderen is een goede manier om een verveeld uurtje door te komen en als je geluk hebt ontmoet je een paar leuke nieuwe mensen, maar een geliefde ga je er waarschijnlijk niet vinden. De app past perfect bij onze generatie en bij de manier waarop wij het spel van de liefde spelen. Vrijheid en geen verplichtingen. Alleen de lusten en niet de lasten. Maar worden we daar gelukkiger van? Marcelino en Eric geven antwoord: “ We kijken veel vrijer en makkelijker tegen relaties aan dan een paar decennia geleden. De spelregels en uitdagingen van het liefdesspel zijn in korte tijd drastisch veranderd. Al die vrijheid en nieuwe mogelijkheden komen ons liefdesleven niet ten goede. We worden er eerder wat oppervlakkig, ongelukkig of perfectionistisch van.” Oppervlakkigheid willen we niet en dat wordt het al snel als je een gesprek voert zonder dat je elkaar ziet. Mara: “Ik vind het uiteindelijk veel enger om iemand online te ontmoeten dan spontaan op straat. Bij een ontmoeting in het ‘echte’ leven ben je niet zo sterk met de vleeskeuring bezig. Op Tinder ben je continu aan het beoordelen en de online-gesprekjes leg je direct op een weegschaal. Tinder is een leuke toevoeging, maar zeker geen vervanging. Ik verkies altijd het eggie boven de rest.” Kortom, de vleeskeuring levert je enorm veel plezier op. Maar de lekkerste biefstuk ga je er niet vinden, daarvoor moet je toch echt bij de slager zijn.

11


Juist in deze economisch slechte tijden moeten ondernemers niet bang zijn. Een eigen bedrijf starten is gedurfd, maar het hoeft zeker niet op een mislukking uit te draaien. Er zijn genoeg jonge ondernemers die de crisis juist als kans zien.

D

ALLARD BOLKS

e crisis deert de Nederlanders niet. In vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar steeg het aantal ondernemers met 29 duizend. Kristian de Lange (20), chefkok in spé, is ook een jonge toekomstige ondernemer die zich niet laat afschrikken door de crisis. Hij wil op korte termijn, samen met een oud-college, beginnen aan hun eigen bedrijf. De Lange is door hun nieuwe concept niet bang voor de crisis: ‘’De crisis is voor ons geen probleem,’’ zegt hij veelbelovend. Frank Ruesink helpt ondernemers om het maximale uit een onderneming te halen: ‘’Het is voor beginnende ondernemers van groot belang dat het fundament staat, dat ze weten wat ze willen.’’

Private dining De Lange, student aan de Hotel Management School Maastricht, wil zich gaan richten op private dining. Dit houdt in dat hij bij de mensen thuis komt om eten te bereiden: een chefkok aan huis. Hij anticipeert met zijn menu op de klanten die wat krapper bij kas zitten. ‘’Het menu is volledig aan te passen aan de wensen van de gast, dus de prijs kan ook laag zijn, als geld al een probleem zou zijn.’’ Private dining bestaat nog niet zolang: ‘’Het is ook een nieuwe ervaring voor de ‘gasten’ zelf.’’

Je laten zien Het is tegenwoordig belangrijk om te laten zien waar je voor staat. ‘’Je moet laten zien: dit is wie ik ben, dit is wat ik wil en dit wil ik toevoegen aan het ambacht,’’ zegt Ruesink. De aanstormende chefkok denkt dat dit belangrijk is, maar sluit ook de gun-factor niet uit. ‘’Wij denken dat de gun-factor erg belangrijk is voor ons. Wij zijn twee jonge knapen die samen een idee hebben en dat graag uit willen voeren. In het begin moeten wij ons verhaal overtuigend over kunnen brengen om zo onze orders binnen te krijgen.’’ De Lange, tegenwoordig actief in Frankfurt bij het Sheraton Frankfurt Airport Hotel, hamert echter ook op de kwaliteit: ‘’Door de goede kwaliteit die wij leveren zullen anderen ons verhaal vertellen. Wij zijn jong, maar hebben al aardig wat keukenervaring.’’

Angstloos voor de crisis Verandering van de markt Ruesink begeleidde vroeger grote ondernemingen als Belcompany en Vodafone, tegenwoordig ziet hij dat de markt verandert: ‘’Het is in de loop van de jaren wel veranderd, nu help ik met name startende zelfstandige ondernemers. Het is voor de startende ondernemers van groot belang dat ze samenwerken, dat ze zien dat je verder moet kijken dan je eigen expertise en dat je anderen echt nodig hebt om tot een resultaat te komen.’’

12


Jong ondernemen

‘‘Alleen met enthousiasme kan het een succes worden’’

Samenwerken en netwerken Waar de crisis volgens Ruesink vooral voor zorgde is dat ondernemers met minder startkapitaal moeten beginnen: ‘’Je kunt niet meer door geld de massamedia bereiken, beginnende ondernemers moeten creatiever zijn. Bijvoorbeeld door social media.’’ Samenwerken en netwerken is cruciaal geworden in het huidige ondernemerslandschap. Wat voor De Lange, en alle andere jonge ondernemers geldt: ‘’Alleen met enthousiasme kun je slagen.’’

De succesvolste jonge ondernemers van Nederland. Ons land kent inmiddels genoeg jonge ondernemers met een succes story. ISSUE belicht 3 jonge ondernemers die op een onderscheidende manier succesvol zijn. 1. Nick van Beers (19) In 2012 topte Nick van Beers de felbegeerde ranglijst, samengesteld door de ondernemerssite Sprout, van beste ondernemers onder de 25 jaar. Van Beers, al sinds zijn veertiende jaar bezig met het maken van websites, vond zijn glorie op de digitale markt. Met zijn bedrijf New Response verzamelt hij e-mailadressen door prijsvragen uit te schrijven. Er zijn veel bedrijven die gebruik willen maken van de grote database met e-mailadressen. Met een geschatte jaaromzet van 2,5 miljoen mag het bedrijf met recht een grote onderneming heten. E-mailmarketing heeft Van Beers, ondanks zijn jonge leeftijd al veel succes gebracht. Scan de QR-code en bekijk het verhaal van succesondernemer Nick van Beers.

3 tips om succesvol te zijn als ondernemer 1. Optimistisch Het zal in deze tijd niet altijd meezitten. Als een investering niet zo loopt, zoals je vooraf gehoopt had, blijf dan vooral optimistisch. Optimisme brengt je verder als ondernemer.

2. Edwin de Jong (21) De student van 21 jaar bezit op deze leeftijd al een eigen online fietsenwinkel. Op de website www.fietsuniek.nl zijn fietsen van alle soorten en maten te koop. De Jong benutte de online markt meer dan goed. Met behulp van goed adverteren kon zijn bedrijf uitgroeien tot een serieuze speler op de fietsenmarkt. Zijn geschatte omzet lag in 2013 rond de 1 miljoen euro.

2. Probleemgericht

Benieuwd naar edwins verhaal? Scan de qr-code.

Vertel als verkoper een duidelijk verhaal. Laat zien wat je aan wil pakken en hoe je dit wil gaan doen. Probeer het probleem van de potentiële klant bloot te leggen en laat zien dat jij als enige met de perfecte oplossing kunt komen.

3. Oplettend Zorg dat je jezelf kunt inleven met de klant. Dreigt er bij de klant iets mis te gaan, laat dan zien dat je met hem begaan bent. Ga niet meteen over zaken beginnen. Vaak is de kans groot dat dit averechts werkt. Let altijd goed op wat de klant wil en verplaats je in de klant.

3. Sven Snel (23) Iedereen kent de hoge parkeerkosten op luchthaven Schiphol . Snel bedacht, voor de zakenmannen die een parkeerplek huurden, een pakket met extra’s. De jonge ondernemer zorgt dan onder andere voor een extra wasbeurt, een vergaderplek en een plek om de nacht door te brengen. Snel tikt in 2013 het halve miljoen omzet net niet aan. Zijn omzet wordt geschat op 441.000. Hij runt deze onderneming met 22 mensen aan personeel. Snel is van plan om zijn businessmodel de markt op te brengen op 15 verschillende vliegvelden in Europa. Bekijk het ondernemersverhaal van Sven snel. Scan de qr-code.

13


COLUMN

Je geeft ze een vinger, ze nemen niets Oekra誰ne is een land dat de afgelopen weken veel aandacht trekt met de betogingen van de bevolking tegen de regering. President Viktor Janoekovitsj zag af van het tekenen van het Associatieverdrag van de Europese Unie. Het moet toch niet gekker worden. Geef je ze een beetje de kans om de banden met Europa te versterken en de handel te vergemakkelijken, zien ze daarvan af. Niet gek, die betogingen. Weg met Oekra誰ne. Als meneer de president een beetje beter om zich heen zou kijken zou hij ook zien dat de situatie niet al te best is in zijn land. Chaos beter gezegd.

Het komt dagelijks tot confrontaties tussen de pro-Europa demonstranten en de oproerpolitie. Landen in Europa spreken hun onvrede uit over de toestand daar, maar Janoekovitsj maakt zich niet druk. Hij vertrekt gewoon naar China voor een werkbezoek. Klaar er mee, zou ik zeggen. Het is voor Europa een hele stap om Oekra誰ne deze vinger te geven, als dat Janoekovitsj toch geen reet interesseert, hoef je er ook geen tijd meer in te stoppen. Hij zal voorlopig nog wel even blijven zitten, aangezien er geen motie van wantrouwen is aangenomen tegen hem. Europa heeft weer eens een poging ondernomen, maar kan zich nu mooi met belangrijke dingen bezig gaan houden. Er gaan geruchten dat de president onder druk van Rusland niet getekend heeft. Als dat waar is zou Europa, Nederland sowieso, al helemaal geen medelijden moeten hebben.

Iedereen verdient een kans, ook Oekra誰ne. Maar het houdt een keer op. Het is voor de pro-Europese bevolking daar te hopen dat er eens een president opstaat die zijn land niet in de steek laat als het moeilijk wordt, maar die inziet dat een samenwerking met West-Europa helpt om problemen aan te pakken en vertrouwen schept.

Wido Ekkel 14


Woord van het jaar

Heeft u ook last van socialbesitas? Elk jaar nomineert Van Dale tien woorden die kans maken op de titel woord van het jaar, en aangezien we het einde van 2013 naderden is de verkiezing momenteel in volle gang. Je kunt deze woorden en de overige publieksnominaties bekijken op de website van het bekendste woordenboek www.woordvanhetjaar.vandale.nl KELLY WESTRA

Boekface

Knikkebolziekte

Selfie

Voedselsjoemel

Nee, dit is geen originele manier voor het spellen van Facebook. Dit is dé nieuwe trend op het internet. Je houdt een boek met een afbeelding van een meneer of mevrouw voor je eigen gezicht en maakt daar een foto van. Resultaat is originele profielfoto’s of hopeloze kiekjes van jezelf als stervoetballer.

Stap 1, open de camera op je telefoon. Stap 2, flip de camera zodat je jezelf kan zien op het scherm. Stap 3, hou de telefoon op één armlengte afstand (NB twee armlengtes blijkt bijzonder lastig te zijn). Stap 4, trek een guitig bekje, het liefst met de lipjes iets getuit zodat de aanblik van een eend verschijnt. Stap 5, druk de foto af. En om het dan compleet te maken deel je de foto op al je social media met minimaal zes hashtags. Voila, u heeft succesvol een selfie geplaatst. #selfie #nofilter

In Afrika hebben ze ook een nieuwe trend. Knikkebolziekte is een aandoening aan de hersenen waardoor deze arme kindertjes compleet apathisch worden en constant knikkebollen. Alsof ze al uren naar een late night programma van Humberto Tan zitten te kijken.

Drie vingers in de lucht, kom op, kom op. Ter ere van onze nieuwe koning bundelden de grootste muzikale talenten van ons kleine kikkerlandje hun krachten om samen een verschrikkelijk lied te creeren. Compleet met taalfouten, rappende knuffelmarokanen en een handgebaar. Chapeau.

Zo verkleefd zijn aan je smartphone en bijbehorende social media dat je het kunt bestempelen als een dwangneurose. Vraag je zelf eens af, heb jij ook last van socialbesitas. Nou? Oh sorry, ik hoorde je niet. Ik moest even twitteren over dit artikel..

Broodjes Halal Doner bevatten varkens, rundvlees blijkt paard. Je kunt niet meer vertrouwen wat er op het pakketje staat. 2013 is namelijk hét jaar van grootschalige fraude op het gebied van voedsel. Oplossing? Zet een koe in je achtertuin en draai de gehaktballen van haar ronde billen.

Sletvrees

Laat het maar aan documentairemaakster Sunny Bergman over om een eeuwenoud vooroordeel aan de kaak te stellen. Jaren sinds de seksuele revolutie en het is nog steeds dramatisch gesteld met de seksualiteit van de moderna vrouw. De angst om als slet te worden bestempeld krijgt de naam sletvrees.

Koningslied

Socialbesitas

Comakijken

Zo ongelooflijk verslaafd zijn aan het kijken van een televisie-programma dat je dwangmatig drie seizoenen van eerder genoemd programma achter elkaar kijkt. Dientengevolge een serieus slaapgebrek, houten kont en een gat in je leven als de afleveringen eenmaal op zijn.

Kweekburger

Stamcellen zijn de basis voor veel baanbrekend onderzoek. Zo worden ze gebruikt voor het genezen van kanker maar sinds dit jaar ook voor het kweken van vlees. Dit jaar werd de allereerste hamburger gekweekt compleet uit deze verdomd handige cellen. Kenners konden het verschil niet proeven, maar toch heb ik liever gewoon een stuk koe uit de wei.

Kopschopper

Na de vele rellen in en op onze amateurvoetbalvelden verplaatste het geweld zich ook nog eens naar het uitgaansleven. Het lijkt hip te zijn om met een groep iemand te belagen. En breng je iemand dan ernstige verwondingen toe door hem/haar herhaaldelijk op het hoofd te trappen, dan ben je een kopschopper.

15


Vrijwilligerswerk voor een goed cv?

Vorige week lazen we in alle media: “Veel meer vrijwilligers dankzij Geer en Goor”. In het televisieprogramma ‘Geer en Goor, effe geen cent te makken’ doen zangers Gerard Joling en Gordon vrijwilligerswerk voor ouderen. Elke week trekt het programma ruim twee miljoen kijkers waardoor het vrijwillig helpen weer ‘hot’ is. Jongeren blijken een groot aandeel te hebben in vrijwilligerswerk. In 2010 deed 42% van de 18-24 jarigen vrijwilligerswerk. Driekwart van de jongeren doet vrijwilligerswerk omdat het goed op het cv (curriculum vitae) staat. Lars Lemmers en Danielle Schoenmaker (beiden 19 jaar) en Emily Duikhuizen (20 jaar) doen ook vrijwilligerswerk. Wat doe je nu precies als vrijwilliger en wat zijn hun beweegredenen? Is het puur liefdadigheid of gaat het toch MITCHEL VAN ESSEN om een goed cv? 16


Vrijwilligerswerk Hoe zijn jullie begonnen met vrijwilligerswerk? LARS: “Vorig schooljaar zakte ik voor mijn VWO-diploma. Daardoor besloot ik om dit jaar een programma te doen waarin je alleen de vakken volgt waarin je gezakt bent. Hierdoor heb ik maar een paar dagen per week school en dus veel vrije tijd. Deze tijd wilde ik nuttig opvullen door te werken, maar met oog op de decentrale selectie voor de studie Geneeskunde ook andere dingen. Een vriendin van mij liep stage in zorgcentrum Daelhoven in Soest. Ze was daar enthousiast over en zei dat ze nog veel vrijwilligers nodig hadden. Dit sprak me enorm aan.” EMILY: “Dit jaar liep ik 10 weken stage voor mijn HBO-opleiding Verpleegkunde bij verpleeghuis Sint Elisabeth in de Lage Vuursche. Hier werken wij met ouderen die hun laatste fase van hun leven bevinden. De stage beviel me zo goed, dat ik er heel graag door wilde werken. Nu ben ik oproepkracht en mag ik af en toe nog komen helpen.” DANIELLE: “Voor mijn studie Maatschappelijk werk en

dienstverlening op HBO-niveau liep ik vorig jaar een half jaar stage bij Versa Welzijn, op het wijkcentrum Nova Zembla in Hilversum. Hier vangen zij kinderen op uit de wijk zodat zij niet op straat gaan rondhangen. De stage is zo goed bevallen dat ik er dus ben blijven hangen als vrijwilliger.”

Welke taken voeren jullie uit als vrijwilliger? LARS: “Ik werk twee ochtenden per week op een afdeling met zwaar dementerenden. ‘s Weekend ben ik dan ook nog oproepbaar voor de afdeling revalidatie. Ik zorg voor hun ontbijt, waarbij sommigen gevoerd moet worden. Daarnaast moet ik soms in de loop van de ochtend een paar ouderen wegbrengen naar een activiteit. En er is één vrouw die het leuk vindt om voorgelezen te worden, dat doe ik dan ook af en toe.”

Waarom doen jullie vrijwilligerswerk? LARS: “In eerste instantie dus met het oog op mijn decentrale loting.. Bij een studie als Geneeskunde staat dit natuurlijk perfect op je cv. Nu ik met ouderen werk is het niet alleen meer met oog op m’n cv, maar ook omdat ik goed met ouderen kan opschieten. Mijn opa zit zelf ook in een zorgcentrum en hij had altijd erg veel bewondering voor de verzorgers op zo’n afdeling. Dus ik ben het gaan doen voor mijn cv, maar ook zeker omdat ik het leuk vind en het erg veel voldoening geeft als je met de ouderen bezig bent en ze er vrolijk van worden.” EMILY: “Ik doe dit omdat het mij voldoening geeft mensen te helpen wanneer zij zelf niet meer in staat zijn om basisbehoeftes te vervullen. Ook staat dit goed op mijn cv in verband met mijn opleiding. Werken in de inrichting van mijn toekomstige beroep geeft aan dat ik ervaring heb. Ook zegt het iets positiefs over mijn kunnen dat mijn voormalige stageplaats mij de mogelijkheid gaf om door te gaan. Dit zal positief zijn voor volgende stages, studies en werkplekken.” DANIELLE: “Vrijwilligerswerk doe ik om verschillende

redenen. De eerste reden dat ik op dit wijkcentrum werk, is dat ik op deze manier mijn steentje bij aan de maatschappij bijdraag. Een andere reden voor het doen van dit vrijwilligerswerk is om ervaring op te blijven doen. De kinderen zijn vaak (gezellig) druk, wat het werk uitdagend maakt. Ik leer omgaan met alle gedragskenmerken die kinderen vertonen. Er zijn bijvoorbeeld kinderen met autisme en ADHD, ook daar moet ik bij kunnen aansluiten. Dat ik dit doe, staat daarom goed op mijn cv en kan misschien wel mogelijkheden bieden voor mijn toekomst als maatschappelijk werker.”

EMILY: “Ik ben oproepkracht om mee te helpen in de zorg van bejaarde mensen in het verzorgingshuis. Van het uit bed halen en douchen van de ouderen tot aan eten geven en activiteiten met ze doen. Door mijn studie verpleegkunde weet ik wat ik allemaal moet doen en mag ik meer doen, zoals het wassen van de ouderen. ” DANIELLE: “Mijn werkzaamheden bij Nova Zembla zijn heel divers. Het is altijd goed als kinderen met elkaar spelen. Daarom organiseer ik overdag altijd sport- en spelactiviteiten waarbij de kinderen vaak moeten samenwerken. Niet alle kinderen kennen elkaar, dan is het mooi om het proces te zien van onbekendheid en afstandelijk, naar meegaandheid en respect. Naast de activiteiten overdag hebben we een maandelijkse minidisco. Samen met anderen vrijwilligers regelen we dan de muziek, de verlichting, chips en alles wat er nog meer bij komt kijken.”

17


DEALEY PLAZA, DALLAS 1963 Op 22 november was het vjftig jaar geleden dat de Amerikaanse president werd neergeschoten in zijn auto. Op dat moment maakte de controvesiele president een ritje door de stad. De schutter? Lee Harvey Oswald. Ten minste, dat zeggen ze. Want in al die vijftig jaar zijn de complottheorieen nooit uit de wereld verdwenen. Oswald zou nooit vrijgesproken worden, de man werd namelijk twee dagen na de moord zelf ook koud gemaakt. 19


Jong geleerd, oud gedaan In augustus van dit jaar meldde het vakblad VerkeersPro dat Amerikaanse jongeren op steeds latere leeftijd hun rijbewijs halen. De hoge kosten van het autorijden zelf én dure benodigheden als olie en benzine spelen daar een grote rol in. Hoe is de Nederlandse situatie op het gebied van jonge rijlessers en automobilisten? HERMEN OLDENGARM In november 2011 werd in ons land een wet aangenomen die het mogelijk maakt om vanaf 16,5 jaar te beginnen met rijlessen. Je kunt dan vanaf je 17de examen doen bij het CBR (Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid). Vanaf je 18de mag je zelfstandig rijden; tot die tijd moet er een begeleider - diegene moet ouder zijn dan 18 en een rijbewijs hebben - op de bijrijdersstoel zitten.

Succes Volgens rijinstructeur Ronald Hamming maken Nederlandse jongeren gretig gebruik van de nog vrij jonge wet. ‘‘Door het invoeren van deze wet zie ik ook jongeren van 16 á 17 jaar die zich bij mij aanmelden voor rijlessen. Soms beginnen ze al op hun verjaardag. En je merkt als instructeur dat ze op die leeftijd heel enthousiast en gemotiveerd zijn. Ik vind de wet van 2011 dus best een succes.’’ Hamming heeft nu ruim vijf jaar zijn eigen rijschool in Assen. Toen hij zijn onderneming opzette, gold de ‘vanaf 16,5-regel’ nog niet. Daardoor begonnen de meesten van zijn ‘studenten’ rond 18 tot 20 jaar. ‘‘Ook toen begonnen nieuwe leerlingen vaak

20

al op hun verjaardag. Maar het is niet zo dat er voor mij veel veranderd is doordat die nieuwe wet is ingevoerd. De doelgroep is wel groter. Maar ik benader - om een voorbeeld te noemen een leerling van 23 niet anders dan iemand van 16. Ik kan het trouwens niet met zekerheid zeggen, maar ik heb de indruk dat piepjonge mensen het allemaal wat sneller oppikken dan de twintiger of dertiger die op relatief late leeftijd nog voor zijn of haar rijbewijs gaat.’’

Profijt Bram Renken is zo’n persoon die als middentwintiger zijn rijbewijs haalde. Op zijn 24ste, om precies te zijn. Dat is nu vijf jaar geleden. ‘‘Ik was vrij laat qua leeftijd, en zeker omdat ik al vanaf m’n 19de werkte. Daardoor kon ik de lessen en het rijexamen makkelijk betalen, maar in die tijd kon ik mijn werk nog prima met het openbaar vervoer bereiken.’’ Renken, die inmiddels een ‘hobbyauto’ (‘‘op zondag heb ik soms niks te doen en denk, laten we eens een stukje gaan rijden) bezit, vertelt lachend dat hij pas met lessen begon toen zijn baas zeurde dat die reisvergoeding wel ‘‘erg onhandig’’ was.


Rijbewijs Renken vervolgt: ‘‘Ik heb er sindsdien wel profijt van gehad, dat ik in het bezit ben van het rijbewijs B (voor personenauto’s, red.) Werkgevers kijken toch of je bevoegd bent om een auto te besturen. En ik ben in die vijf jaar ook diverse malen aangenomen voor klussen omdat ik kon en mocht rijden. Bij een zorginstelling werd ik in eerste instantie puur voor de zorg aangenomen. Maar ze kwamen er achter dat ik ook aardig kon klussen; ik werd belast met het faceliften van het gebouw. En voor ik het wist reed ik elke dag in een auto met aanhanger naar de bouwmarkt!’’

Gebrek aan ervaring In Amerika worden verkeerexperts steeds bezorgder. Volgens hen zorgt het uitstelgedrag door de jonge rijlesdoelgroep voor een gebrek aan ervaring en vaardigheden op latere leeftijd, omdat ze in feite een inhaalslag moeten maken. De tendens die rijschoolhouders als Ronald Hamming zien, zou dus gunstig zijn voor het algemene niveau van de nieuwe generatie automobilisten. ‘‘Ik denk dat de ‘vanaf 16,5-wet’ een goede zet is geweest’’, meent Bram Renken. ‘‘Hoe jonger je vaardigheden aanleert, hoe beter.’’ Een ander belangrijk gegeven in Amerika is dat uitstelgedrag ook met financiën te maken heeft. Uit onderzoek van AAA Foundation for Traffic Safety blijkt dat 18-jarige Amerikanen uit huishoudens onder de 20.000 dollar per jaar er bekaaid van

rijschoolhouder Ronald Hamming: “Ik merk dat 16- en

af komen. Zij halen slechts in een kwart van de gevallen hun rijbewijs op die leeftijd. Dat percentage ligt op 79 procent voor 18-jarigen afkomstig uit huishoudens boven jaarinkomsten van 100.000 dollar.

Dure lessen ‘‘In mijn klantenkring worden leerlingen die hun rijbewijs kunnen halen dikwijls ondersteund door een financiële bijdrage. Soms van opa en oma, meestal van papa en mama’’, vertelt rijschoolhouder Hamming. ‘‘Maar situaties als in de Verenigde Staten houd je altijd. Dan ben je gedwongen om langer te wachten dan je misschien lief is. Als jij 19 bent en álles zelf moet betalen, is het aardig wat uren werken of sparen voordat je die altijd dure lessen kunt betalen. En dan word je door experts vanzelf bestempeld als ‘oudere leerling’.’’

“Hoe jonger je vaardigheden aanleert, hoe beter”

(Bron: Dagblad van het Noorden)

17-jarigen lessers heel enthousiast en gemotiveerd zijn.”

21


Tegenstanders Zwarte Piet haken af

WIDO EKKEL

S

inds een aantal jaren is het de gewoonte om te beginnen met discussiëren over Zwarte Piet wanneer het sinterklaasfeest dichterbij komt. Het uiterlijk van Zwarte Piet zou discriminerend zijn en volgens een bepaalde groep mensen moet daarom de kleur van Piet worden aangepast. Steeds vaker wordt er ook media-aandacht aan die discussies gegeven. De huidige generatie kinderen groeit op met sinterklaas en Zwarte Piet, maar het kan zomaar dat zij het hún eigen kinderen heel anders moeten gaan uitleggen. Hoe sneller pakjesavond dichterbij komt, hoe minder nieuwe discussies oplaaien. De tegenstanders hebben verloren. Althans, daar lijkt het op. Vanaf oktober zijn ze hard bezig geweest met strijd leveren tegen het uiterlijk van zwarte piet. Met name op de publieke omroep bij programma’s als DWDD en Pauw&Witteman werd tijd gemaakt om tegenstanders van het feest hun zegje te laten doen. Aan tafel werd gediscussieerd en half Nederland keek mee. Prem vond het nodig om daar om half acht ’s avonds door de studio te schreeuwen dat de goedheiligman niet bestaat. Het werd hem niet in dank afgenomen. “Discussiëren kan, dat kun je uitleggen aan de kinderen. Dit kan niet, dit kun je niet maken”, zei Matthijs van Nieuwkerk. Mede daardoor is er zelfs een facebookpagina online komen te staan waarop Nederlanders een Pietitie konden ondertekenen om hun vertrouwen in Zwarte Piet uit te spreken. Opvoeding Bij de opvoeding van veel Nederlandse kinderen, zo ook die van mij, nam het sinterklaasfeest een prominente rol in. Het zou niet gek zijn wanneer ouders het raar vinden als zij hun eigen kinderen zouden moeten opvoeden met een blanke piet. Het gaat in tegen de traditie omdat een paar (vaak gekleurde) individuen niet tevreden zijn met hoe hun ‘kleur’ neergezet wordt. Natuurlijk kun je dit soort gedachten indenken, maar dat Amerika erbij wordt gehaald doet de discussie geen goed. Het is logisch dat zwarte mensen die de traditie niet kennen denken dat het een racistisch iets is. Maar de donkeren mensen in Nederland moeten weten dat dat totaal niet de insteek van het Sinterklaasfeest is, en dat het ook nooit de insteek is geweest of zal worden.

22


Racisme

Kinderen Punt uit heeft gemerkt dat de groep waarom het uiteindelijk allemaal draait totaal over het hoofd gezien wordt. De kinderen kan natuurlijk niet gevraagd worden naar wat ze vinden van de ontwikkelingen, en dat moet volgens ons geen vrijbrief zijn om maar te zeggen dat het niet om de kinderen gaat. De groep die écht verontwaardigd is wanneer zwarte piet veranderd van kleur, is immers de groep kinderen. Sinterklaas neemt twee maanden van het leven van kinderen in, en de wetenschap dat hij niet bestaat is voor veel kinderen vreselijk.

deren kennis te moeten laten maken met een blanke Piet.” Mark en Roelien staan ook positief tegenover het volksfeest. “Misschien hoort die discussie er ieder jaar vanaf nu een beetje bij. Ik maak me niet druk, ik denk niet dat er veel gaat veranderen. De grote meerderheid van ons land is voorstander. Ik voed mijn kinderen graag met Sinterklaas op”, vindt Mark. Roelien vindt dat ook: “Het is te hopen dat er niet steeds meer discussie komt de volgende jaren. Ik zou het echt heel jammer vinden als we straks geen feest meer vieren, maar ik ga er niet vanuit dat het verdwijnt.”

De discussie wordt veel te groot gemaakt. Racisme is heel iets anders dan wat zich tussen de Sint en zijn pieten afspeelt. Wie goed kijkt (of het uit eigen ervaring weet) ziet pieten altijd lachen. Het is een volksfeest dat door ongelofelijk veel mensen wordt gesteund. De kinderen verdienen het niet dat dit hun wordt afgenomen. Sinteklaas is vaak de belangrijkste persoon in hun leven en Zwarte Piet hoort daar bij, sowieso. Punt Uit ging opzoek naar ouders met de vraag wat zij van de eventuele veranderingen aan het feest vinden en hoe ze daarin staan ten opzichte van de kinderen. Anita: “Peter en ik proberen het gewoon zo over te brengen zoals ook wij het sinterklaasfeest hebben leren kennen. Kinderen hebben niets door van het geheel, Zwarte Piet is in de ogen van mijn twee zoons een held.” Peter: “Daarnaast is het zo dat wij vinden dat Zwarte Piet niet gediscrimineerd wordt op deze manier, maar daar staan we volgens mij lang niet alleen in. Ik zou het erg gek vinden mijn kleinkin-

Door deze hele discussie gaan gemeenten natuurlijk nadenken over de wijze waarop zij hun intocht en sinterklaasfeest dat jaar in moeten vullen. Uiteindelijk heeft ook Amsterdam besloten niets aan te passen en dus kan er inderdaad maar één conclusie getrokken worden. De haters hebben verloren. Nu uiteindelijk toch besloten is alles zo te laten zoals het elk jaar plaatsvindt, is het wachten tot oktober alweer begonnen. Zodra de pepernoten weer in de winkel liggen zullen nieuwe discussies oplaaien, zullen nieuwe tafelgasten tegen Zwarte Piet aanschuiven en nieuwe facebookpagina’s aangemaakt worden.

23


COLUMN

Van geduld word je rijk De afgelopen week ben ik bezig geweest met het zoeken naar een nieuwe televisie. En dan laat ik weinig tot niets aan het toeval over. Ik struin rond op de site van de Consumentenbond, maak voor mezelf een lijstje met ‘kandidaten’ en kijk uiteraard naar de prijs/kwaliteitsverhouding. Vragen als ‘‘Is die Sony de 500 euro echt waard?’’ hoor je dan vaak uit m’n mond komen. Kortom: ik maak er een flinke zoektocht van. Gisteren was ik er uit. Ik googlede nogmaals op het merk en model en vond een digitaal foldertje van de Media Markt. In april 2012 bood de ‘Ik ben toch niet gek?!’-winkel mijn beoogde tv aan voor 549 euro. Mijn ogen begonnen te glimmen, ik keek nogmaals (want misschien was het een foutje) en het daaropvolgende moment bedacht ik hoe veel geld ik wel niet bespaarde. Als je altijd alles meteen in huis wilt hebben - dat kan een stofzuiger zijn, een PlayStation, of de nieuwe collectie van bijvoorbeeld Levi’s - dan moet je daar flink voor betalen. Kun je jezelf bedwingen en wachten op het juiste moment, dan pluk je daar de vruchten van. Ik betaalde 374,95 euro voor die tv uit de Media Markt-folder. In nog geen twee jaar tijd is dat dus een daling van bijna 175 euro. Stel jezelf eens voor wat je allemaal kunt kopen met 175 euro. Toch een aardig bedrag, nietwaar? Zeker voor een Nederlander geeft het een geweldige kick als je zo veel geld bespaart door simpelweg te wachten met de aanschaf. En ik werd nogmaals bevestigd in mijn economische basiskennis: als je bij de juiste producten wacht op het goede moment, ben je spekkoper. Van dat geduld word je rijk!

GARM N E D L O N E HERM 24


Bezuinigen door te investeren

Tom van Appeldoorn

Langstudeerboete, sociaal leenstelsel en afschaffing van het gratis OV. De nachtmerrie van studenten lijkt compleet. Tenminste, als het aan de overheid ligt. Die lijkt haar zinnen gezet te hebben op het terugdringen van de kosten die studenten nu nog met zich meebrengen. Toegegeven, er kan een heleboel geld bespaard worden in het Hoger Onderwijs, maar waarom bezuinigd de overheid op studenten wanneer er juist ge誰nvesteerd moet worden? Door de voorlichting voor vervolgstudies die scholieren op het voortgezet onderwijs krijgen te verbeteren kan er namelijk al een hele smak geld bespaard worden. 25


“Ik nam het niet serieus en had gewoon geen idee wat ik wilde”

Het is bekend dat een erg groot percentage studenten met hun opleiding stopt in, of direct na, het eerste studiejaar. Dat zal voor iedereen een andere reden hebben, maar vaak blijkt dat de student een verkeerde studiekeuze heeft gemaakt. Is het niet beter om eerst dit soort studenten te helpen? In plaats van ze af te schrikken met regelingen waarbij ze een heleboel geld kwijtraken, moeten we ze helpen zodat ze wel een juiste keuze kunnen maken. ISSUE is van mening dat de overheid niet moet besparen op studenten maar moet investeren in hun toekomst. Bezuinigen door te investeren, juist nu.

Verkeerde keuzes “Ik wilde iets met reclames gaan doen”, zegt Hendrik Scholten (22). Toen hij de havo deed op het Overbetuwe College (OBC) in Bemmel kreeg hij te weinig begeleiding om een keuze te maken voor een vervolgopleiding: “Ik ben Management, Economie en Recht (MER) gaan studeren in Nijmegen.” Het duurde iets minder dan vier maanden voor hij er achter kwam dat deze opleiding niets voor hem was: “Toen wist ik al dat ik ging stoppen. Ik ben nog twee maanden doorgegaan omdat ik nog een groepsproject wilde afmaken.” Hendrik deed een opfriscursus Natuurkunde omdat zijn oog was gevallen op de opleiding Bouwkunde, maar toen hij daarvoor slaagde was hij er eigenlijk al op uitgekeken. “Ik ben de PABO gaan doen omdat ik daar veel goede verhalen over hoorde en omdat twee vrienden dat ook gingen doen. Ik heb me na het eerste jaar uitgeschreven omdat lesgeven niets voor mij is.” Nadat hij een jaar in de tuinbouw gewerkt had begon Hendrik afgelopen jaar aan de opleiding Media, Informatie en Communicatie in Enschede. Deze opleiding lag hem wel, niettemin moest hij noodgedwongen stoppen na het eerste jaar omdat hij niet ge-

noeg studiepunten wist te behalen. Drie studies in vier jaar tijd. De PABO was de enige opleiding die een exitgesprek met hem voerde. In zo’n exitgesprek, geeft de opleiding studenten advies over studies die ze beter kunnen gaan doen. Hendrik wist niet wat hij wilde gaan doen dus was het advies: “Ga maar werken tot je het wel weet”. Ook Niek Peters (20) is slachtoffer van zwakke studiebegeleiding in het voortgezet onderwijs: “Ik heb wel begeleiding gehad, maar dat neem je op zo’n leeftijd gewoon niet serieus. Zeker als je niet gedwongen wordt om er echt mee bezig te zijn.” Niek behaalde in 2010 zijn havodiploma en startte aan de opleiding Commerciële Economie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Arnhem. “Daar ben ik in december gestopt. Het was heel erg saai en ik had eigenlijk geen idee wat ik met de opleiding wilde. Ik deed maar wat.” Hij ging bij een fastfoodrestaurant werken om te sparen voor een andere opleiding. Dat werd Management en Toerisme in Breda. Helaas moest Niek hier na een jaar mee stoppen omdat hij, net als Hendrik, te weinig studiepunten behaald had. Een exitgesprek had hij via e-mail. Daar werd geen advies gegeven maar een reden waarom hij stopte.

Begeleiding Zowel Niek als Hendrik vinden dat ze tijd weggegooid hebben weggegooid door het maken van verkeerde keuzes. Ze verwijten het grotendeels aan de begeleiding die ze op school niet, of te weinig hebben gehad. “Er was in mijn tijd (2008-2009) een beroepskeuzedag”, zegt Hendrik, “daar ben ik om een of andere reden niet heen geweest. Er waren ook een paar begeleidingslessen maar daar heb ik niets aan gehad. Ik nam het niet serieus en had

HENDRIK SCHOLTEN 22 JAAR WERKLOOS WIL VOLGEND JAAR MET DE KOKSOPLEIDING BEGINNEN IN ARNHEM

NIEK PETERS 20 JAAR WERKT BIJ KFC WIL VOLGEND JAAR SOUNDDESIGN GAAN STUDEREN IN NIJMEGEN

26


Onderwijs

Het gloednieuwe VMBO-gebouw van het Overbetuwe College in Bemmel

gewoon geen idee wat ik wilde.” Toen Hendrik op de computer een keuze moest maken vulde hij maar iets in om er snel vanaf te komen. “Als je ongeveer wist wat je wilde worden had je iets aan die begeleiding”, zegt Niek. Hoe zou Niek het systeem zoals het nu is veranderen? “Ik zou een vak invoeren waar je punten kunt halen door naar open dagen te gaan etc. Als je er niet genoeg hebt zak je.” Hendrik zou eerder beginnen met begeleiden. “Of oude studenten gastcolleges laten geven, het liefst mensen die al eens gestopt zijn met een opleiding en die dus weten hoe belangrijk het is om een goede keuze te maken.

De toekomst Maar tijden veranderen. Op het Overbetuwe College (OBC) in Bemmel, waar beide heren hun havo afgerond hebben, zijn ze druk bezig om leerlingen betere begeleiding te geven. Daar begint de school al in het derde jaar mee, wanneer de leerlingen een vakkenpakket moeten gaan kiezen. Decaan Peter van Riel zegt dat, “het belang van een goede keuze de volle aandacht heeft.” Dit jaar is de school begonnen met een nieuw begeleidingsprogramma voor havo- en vwo-leerlingen. Dat houdt in dat de leerlingen in contact worden gebracht met professionals uit de praktijk maar ook met oud-leerlingen van het OBC. “Er kan inderdaad geld bespaard worden wanneer het Hoger Onderwijs en Voortgezet Onderwijs aansluiting zoeken bij elkaar”, zegt Van Riel aan de telefoon. De school heeft goede banden met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen omdat ongeveer 80 procent van haar leerlingen daar gaat studeren. Hierdoor is het makkelijker om contacten te leggen met oud-leerlingen die daar studeren. Daardoor kunnen de middelbare-schoolleerlingen ook eens zien hoe het op zo’n vervolgopleiding toegaat. De school heeft het programma zelf bedacht omdat 30% van de uitstromende

leerlingen na het eerste jaar al stopte met zijn of haar opleiding. Van Riel verwijst met dat percentage naar een onderzoek van de Onderwijsraad uit 2008 waaruit blijkt dat dertig procent van de HBO-studenten in of direct na het eerste studiejaar stopt met de eerst gekozen opleiding. Ook blijkt uit dit onderzoek dat 25 procent van de universitaire studenten in of na het eerste jaar stopt. “We hebben een beroepenstage ingevoerd. Dit is een soort snuffelstage of meeloopdag in het werkveld, dus niet op de vervolgopleiding. Dit doen we om leerlingen een beeld te geven van het werkveld waar ze uiteindelijk uit willen komen”, vertelt Van Riel. Op het vwo is er een breng-je-ouders-naar-school-dag bedacht. Iets wat we eigenlijk alleen maar kennen uit Amerikaanse films. “Ouders die een universitaire opleiding gevolg hebben nodigen we uit om over hun opleiding en baan te vertellen. Ouderbetrokkenheid is in dit begeleidingsprogramma het sleutelwoord.” Het advies van de heren wordt op deze school dus ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht. De generatie studenten die deze uitgebreide begeleiding niet gehad heeft, zal het komend jaar goed na moeten gaan denken of ze nog wel willen studeren als ze nog geen duidelijk idee hebben wat ze uiteindelijk willen worden. De plannen van de overheid om te bezuinigen op de kosten van studenten gaan hoogstwaarschijnlijk vanaf volgend schooljaar geleidelijk in werking treden. Toegegeven, er kan veel geld bespaard worden in het Hoger Onderwijs, maar de maatregelen die de overheid daarvoor bedacht heeft zijn te drastisch. Laten we hopen dat de overheid het systeem dat het Overbetuwe College ontwikkeld heeft opmerkt en ze op andere scholen invoert zodat de bezuinigingsmaatregelen niet meer zo ingrijpend hoeven te zijn. Studeren moet immers voor iedereen mogelijk zijn.

27


HET DIEET Nederlanders worden steeds dikker, tien procent van onze bevolking worstelt met ernstig overgewicht en dieet na dieet wordt een hype. Maar hoe werken deze diëten en zijn ze eigenlijk wel veilig voor je gezondheid. In deze editie van ISSUE bekijken we het Vastendieet, gecreëerd door Dr. Michael Mosley en Mimi Spencer. KELLY WESTRA

V

asten, voor menig mens klinkt dit als iets wat je doet uit religieuze overtuiging, niet om af te vallen. En als je niet eet om af te vallen lijkt dat toch meer op een eetstoornis dan een verantwoorde keuze voor je gezondheid. Het Vastendieet klinkt heftiger dan het is. Vijf dagen eet je normaal en twee dagen lang eet je heel beperkt, slechts vijfhonderd calorieën voor vrouwen en zeshonderd voor mannen. Je mag wel onbeperkt thee, koffie en water drinken en je neemt twee kleine maaltijden tot je op deze dagen. Mosley, een bekende Britse presentator van documentaires voor de BBC, is voor dit boek op bezoek bij artsen en onderzoekers die zich bezighouden met de effecten van vasten op de gezondheid. Voordat hij het boek publiceerde heeft hij verschillende vormen van vasten geprobeerd om zo tot het beste en makkelijkst vol te houden dieet.

Hoe werkt het Als je niet eet moet je lichaam ergens anders haar energie vandaan halen, namelijk uit de glucose in je bloed. Als de glucose

28

in je bloed opgebruikt is gaat het op zoek naar de energie in de opgeslagen glucose, en pas als dat allemaal opgebruikt is gaat je lichaam aan de slag met de vetreserves. En dan val je af. Dit kun je niet lang volhouden, want je lichaam schakelt dan over naar de ‘verhongerings-modus’, je stofwisseling remt af omdat er te weinig calorieën binnenkomen. Wanneer je stofwisseling langzamer wordt is het goed mogelijk dat je zelfs aan gaat komen. Dit is waar het Vastendieet anders is. Je stopt niet een lange tijd met eten, maar slechts twee keer per week en nooit langer dan vierentwintig uur. Omdat je niet veel calorieën binnenkrijgt moet je lichaam aan de slag met de opgeslagen voorraden. Je gaat dus afvallen. Je verhongert je lichaam echter niet en daardoor zou het geen negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.

Voordelen & nadelen Naast het verliezen van je overschot aan kilo’s zijn er natuurlijk ook andere voordelen. Er worden in het boek meerdere onderzoeken met muizen aangetoond. Hierin wordt verteld wat periodiek vasten doet met je hersenen. Zo zou het de

productie van een hormoon stimuleren dat je hippocampus stimuleert zich te vergroten, dit zou ziektes als Alzheimer kunnen voorkomen, omdat een kleiner wordende hippocampus verantwoordelijk blijkt te zijn voor een groot deel van je geheugen. Periodiek vasten zou ook de effectiviteit van het hormoon insuline vergroten, dit hormoon verwerkt suiker en breekt vetcellen af. Ons lichaam produceert insuline als een reactie op eten, dit houdt namelijk ons glucosegehalte op peil. Zonder insuline zou je bloedsuiker enorm stijgen zodra je een stukje appeltaart eet. Maar het zorgt er ook voor dat glucose wordt opgeslagen zodat onze bloedsuiker niet naar beneden klapt als we even niets eten. Een grote effectiviteit van insuline zorgt er dus ook voor dat je op de dagen dat je normaal eet je meer verbrandt en minder opslaat.


VOEDING

“Nu bepaal ik het allemaal lekker zelf. En dat vind ik heerlijk” Natuurlijk zijn er niet alleen goede dingen bij dit dieet te noemen. Er zijn bijvoorbeeld behoorlijk wat diëtisten die het niet eens zijn met de manier van Mosley en Spencer, zo zou het niet bewezen zijn dat twee dagen vasten meer of een beter effect zou hebben dan een compleet dieet met calorie-restricties. Ook zijn veel van de onderzoeken die in het boek voorbij gekomen alleen uitgevoerd met muizen, niet met mensen van vlees en bloed.

Volhouden Voordat je aan het Vastendieet begint moet je eerst langs de dokter. Heb je een natuurlijk lage bloedsuiker dan is het misschien gevaarlijk om slechts vijfhonderd calorieën te consumeren. Als je reserves op zijn kan je lichaam in een

hypo komen. Dat is een situatie die zich voordoet als je bloedsuiker te laag wordt. Je gaat trillen, zweten, wordt duizelig en kan zelfs flauwvallen en stuiptrekkingen krijgen. Een te lage bloedsuiker betekent niet dat je dit dieet helemaal niet kunt volgen, een verhoging van het maximale aantal calorieën per dag kan al afdoende zijn. Vasten blijft moeilijk. De auteurs ontkennen dat zeker niet, maar toch doen ze er vrij luchtig over, blijkt uit persoonlijke ervaringen van mensen die het dieet volgen of gevolgd hebben. “De eerste week moet je wennen,” zegt Monique Reinders, al drie maanden bezig met het vasten dieet. “Vooral omdat je geen tussendoortjes mag op je vastendagen. Maar na twee of drie weken ben je het wel gewend. Ik merk dat ik op mijn gewone dagen minder honger heb, en dat vind ik wel heel prettig. De twee dagen zijn makkelijk in te plannen in het dagelijks leven, en omdat het maar twee dagen zijn in de week kan je makkelijk een keer

uit eten of een wijntje drinken. Dat heb ik bij andere diëten niet. Bijvoorbeeld bij Sonja Bakker ben je elke dag de hele dag bezig met wat je volgens het menu mag eten. Nu bepaal ik het allemaal lekker zelf. En dat vind ik heerlijk.” “Ik volgde het dieet een maand en viel zonder veel moeite vier kilo af,” meldt Jacqueline van der Struik. “Ik wilde gewoon wat kilo’s kwijt, maar heb geen overgewicht. Naast het dieet sportte ik ook twee keer in de week, maar dat doe ik al jaren. Omdat bij mij de kilo’s zo makkelijk eraf gingen ben ik er van overtuigd dat het bij mensen met overgewicht nog sneller zou gaan dan het bij mij ging. Het is makkelijk vol te houden en de recepten uit het boek zijn ook prima te doen.”

Scan de QR code voor de officiele website van het vastendieet.

Voorbeeld menu’s voor jouw eigen vastendieet Vasten klinkt als een hele heftige opdracht. Slechts vijfhonderd calorieën op een dag lijkt misschien net alsof je de hele dag op een houtje moet bijten.. Maar dat is dus niet waar! Met slechts vijfhonderd calorieën kun je toch gevarieërde menu’s samenstellen die je lang een verzadigd gevoel bezorgen. Ben je benieuwd naar meerdere recepten en menu opties? Kijk dan eens op de website van Dr. Michael Mosley en Mimi Spencer. De fora staan vol met leuke en lekkere recepten die ook jouw vastendieet zullen passen.

29


De valkuilen van onze

Budgetpolissen, aanvullend of niet en een veel te groot eigen risico Er zijn genoeg dingen die de laatste donkere maanden van het jaar zo gezellig en leuk maken. De kerstboom opzetten, cadeautjes kopen, gezellig samen op de bank ploffen met warme chocolademelk, terwijl de sneeuwvlokken een witte deken vormen rondom je huis. Maar er is ook elk jaar weer een activiteit die we liever overslaan, omdat het gewoon zoveel tijd kost en we liever andere dingen doen in december: het kiezen van onze zorgverzekering. PAMELA NYLAND

O

ngeveer rond november word je er weer mee doodgeooid. De vele reclames waarbij de ene na de andere zorgverzekeraar jou probeert te paaien. De één doet het met mooie cadeaus of cadeaubonnen en de ander gooit de prijs flink omlaag. En elk jaar hebben we weer geen idee wat er nou preces in welk pakket zit en waar we nu écht verzekerd voor zijn. Nu december is ingetreden, begint de tijd weer langzaam te tikken en lijkt het toch verstandig om er een beetje aandacht aan te besteden. Je wilt volgend jaar namelijk niet voor ongewenste verrassingen komen te staan. En om de jongere generatie ervan te overtuigen een goede zorgverzekering af te sluiten, hebben bijna alle zorgverzekeraars de prijzen omlaag gegooid van de aanvullende pakketten. En de ouderen? Die moeten daar juist meer voor betalen. Voor de jeugd is dit goed nieuws, maar voor de ouderen juist niet.

Goedkoop is duurkoop Steeds meer jongeren besloten om zich de afgelopen jaren minder aanvullend te verzekeren. Het is namelijk duurder en het merendeel van deze aanvullende zorg wordt vaak toch niet besteed. Maar om de jongeren er toch te van overtuigen zich wél aanvullend te laten verzekeren, worden de prijzen in 2014 omlaag gegooid. In tegenstelling tot de prijzen voor de ouderen, die gaan namelijk omhoog. Het verschil tussen jong en oud kan daarmee wel oplopen tot 300 euro per jaar. En daar is niet iedereen het helemaal mee eens. Maar Nicole Velthuis van de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) vindt dit verschil geen probleem. “Voor sommige doelgroepen is het inderdaad duurder geworden en voor anderen juist weer goedkoper, maar daar is verder niets mis mee. Het belangrijkste is dat de zorg in Nederland voor iedereen betaalbaar blijft en dat blijft gewoon zo en daar zullen wij ook voor zorgen. Maar jongeren gebruiken nu eenmaal minder zorg dan ouderen.” En omdat jongeren minder zorg gebruiken is het voor de zorgverzekeraars ook makkelijk om de prijzen voor die doelgroep omlaag te gooien. Als je student bent of je bent net begonnen

30

met werken is het fijn als je op bepaalde zaken kunt bezuinigen. Er zijn naast deze kortingen daarom ook ontzettend veel jongerenverzekeringen en onlineverzekeringen. Maar pas daar wel een beetje mee op, want goedkoop is uiteindelijk duurkoop.

30 km verder rijden naar het ziekenhuis Geld, daar draait het om. De belangrijkste eis waar de zorgverzekering aan moet voldoen is de prijs, daar kijken we het eerst naar. En niet naar wat er in zit, waar we voor verzekerd zijn en alle andere dingen die erbij komen kijken. Terwijl die juist


verzekeren

zorgverzekeringen belangrijker zijn. “Je ziet nu een heel groot aanbod op verschillende markten en er zijn ontzettend veel goedkope polissen. We willen alles zo goedkoop mogelijk, goed nieuws dus. Of toch niet. Vaak hebben de goedkopere polissen een groot eigen risico, waardoor je alsnog veel kwijt bent als er wat gebeurt. Weet daarom wat je kiest. Zoek alles goed uit en let ook goed op. Veel informatie is vaak lastig te verkrijgen, het zit vaak verborgen,” vertelt Velthuis. Een tientje per maand meer betalen is daarom een verstandigere keuze. Mocht er dan wat gebeuren, ben je ten eerste net iets beter verzekerd en ten tweede is je eigen risico lang niet zo groot als bij de budgetpolissen.

bijdragen. “Wij hebben ook een brief neergelegd bij de Nederlandse ziekenhuizen met het advies om mensen te wijzen op de kosten die gaan komen. Niemand zit namelijk te wachten op een enorme rekening die je achteraf krijgt. Daarom is het belangrijk dat een ziekenhuis jou erop wijst wat wel en niet vergoed wordt en hoe hoog het bedrag dat jij zelf moet betalen kan oplopen. Het is belangrijk dat een arts gewoon eerlijk zegt: ‘Hey, we kunnen je best opereren, maar je hebt een lage polis en dan zal je het merendeel zelf moeten betalen’”, vertelt Velthuis. Maar helaas gebeurt dat nog niet altijd.

Maar er spelen ook andere dingen mee. Je kunt jezelf goedkoop verzekeren en mocht er ooit wat gebeuren kun je gewoon terecht in het ziekenhuis voor behandelingen. Tenminste, dat denken we, toch? We zijn namelijk verzekerd. Dat blijkt niet helemaal waar te zijn. Veel aanvullende pakketten zijn qua prijs omlaag gegaan en dat geldt helaas ook voor de inhoud. “Wanneer je een auto-ongeluk krijgt en met spoed naar het ziekenhuis wordt gebracht, kun je maar eerst beter even checken of je niet een rondje om moet rijden. Het kan zijn dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis niet aangesloten is bij jouw zorgverzekeraar en dat je 30 km verder moet rijden,” legt Velthuis uit. Dit is vooral het geval bij de goedkopere polissen. En dat is niet alles. Zo blijken onder andere fysiotherapie en tandheelkunde niet meer 100% te zijn gedekt in de nieuwe aanvullende pakketten.

“Hey, we kunnen je best opereren, maar je zal het zelf moeten betalen” Kunnen ze je daar niet even voor waarschuwen? De huisarts is vaak de eerste dokter met wie je in aanmerking komt. Maar hij of zij zal je niet zo snel wijzen op de kosten of gevolgen van de behandelingen die jij ondergaat. De taak van de huisarts is om jou goede zorg te bieden, welke zorgverzekering jij hebt of welke kosten daarnaan verbonden zitten, heeft daar verder niets mee te maken. Op de eerste plaats staat namelijk de zorgverzekeraar waar jij jouw zorgverzekering hebt afgesloten. Nadat jij voor die budgetpolis hebt gekozen, met de mooie woorden dat het zo goedkoop is, moeten zij jou ook voldoende informatie bieden en goed op de hoogte stellen van alles. Maar de ziekenhuizen kunnen daar natuurlijk ook een steentje aan

Heb je besloten om toch over te stappen naar die goedkopere zorgverzekeraar of blijf je liever bij je huidige, kijk dan eerst alles nog even goed na. En dan ook écht goed. Doorzoek de websites, lees alle brochures, bel ze en vraag door tot dat je alles weet. Ook al kost het veel tijd en is het niet iets wat je graag doet. Je zit er uiteindelijk wel weer een jaar aan vast. En wanneer je voor maar 69 euro per maand verzekerd bent, is het toch weer een domper als je in het ziekenhuis terecht komt en dan spijt krijgt van dat torenhoge eigen risico die je dan zelf kan ophoesten. Je hebt nog tot het einde van het jaar om je huidige verzekering op te zeggen en tot eind januari om een nieuwe te kiezen.

31


In elke editie van ISSUE passeren enkele films de revue. Deze keer recensies door PAMELA NYLAND

Homefront Regie: Gary Fleder Cast: Jason Statham, James Franco, Winona Ryder e.a. Speelduur: 100 minuten Genre: Actie, Thriller Je zet Jason Statham op een filmset en een nieuwe actiefilm is geboren. Dit keer is het Homefront. Homefront is gebaseerd op het gelijknamige boek van Chuck Logan. En het script is bewerkt door niemand minder dan Sylvester Stallone. Jason Statham speelt undercoveragent Phil Broker. Die als infiltrant te werk gaat bij een motorbende die zich bezighoudt met het produceren en distribueren van meth. Bij het oprollen van deze bende loopt het flink mis en wordt de zoon van een van de leden doodgeschoten. Met die gedachte in zijn hoofd neemt Broker ontslag en trekt hij zich terug. Maar de motorlid is dit niet vergeten. Twee jaar

later zien we Broker samen met zijn dochter Maddy (Isabela Vidovic) in een nieuw huis, ver weg van het gevaar, in een klein stadje in Louisiana. Zijn vrouw is inmiddels overleden na een ziektebed en hij staat er dus alleen voor met zijn dochter. Al snel raakt Broker, buiten zijn schuld om, in de problemen. Het begint met een onschuldige scène tussen zijn felle dochter Maddy die een pestkop uit haar klas een bloedneus slaat. De moeder van deze pestkop is de magere drugsverslaafde Cassie Klum (Kate Bosworth). En laat haar broer nu toevallig de lokale drugsbaas Gator Bodine (James Franco) zijn. Dan duurt het niet lang meer voordat de kogels, vuisten en bloedspetters je om de oren vliegen. Om zichzelf, maar vooral ook zijn dochter, te beschermen doet hij er alles aan om een grote, uit de hand gelopen, ruzie te voorkomen. Hij haalt alles uit de kast en wordt tot het uiterste gedreven als ook zijn verleden bekend wordt gemaakt. En

dit gebeurt allemaal net nu hij naar Lousiana was gekomen om rust te krijgen met zijn dochter. De film is absoluut niet vervelend om naar te kijken. James Franco speelt zijn rol als plaatselijke drugsbaron uitstekend. En hoewel de films van Statham vaak veel op elkaar lijken, brengen ze wel altijd vermaak. Veel actiefilms proberen vaak een goed en diepgaand verhaal neer te zetten en falen daarin. Bij Homefront is dit anders. Het is een actiefilm met goede knokscènes en veel actie, niets meer en niets minder. Het is een vermakelijke film, met goed acteerwerk van uiteraard Statham, maar ook van zijn collega’s Franco, Ryder en Bosworth. Een bezoekje aan de bioscoop is het in dit geval zeker waard.

Homefront draait nu in de bioscoop


FILMS

Mannenharten Regie: Mark de Cloe Cast: Jeroen Spitzenberger, Barry Atsma, Hadewych Minis e.a. Speelduur: 100 minuten Genre: Komedie, Romantiek

Je neemt alle bekende namen uit de Nederlandse filmwereld, zet ze vervolgens in Amsterdam als locatie en je zorgt voor een paar verhaallijnen waarbij de acteurs elkaar telkens weer tegenkomen. Doe dat dan ook nog eens vlak voor kerst, met een beetje romantiek en af en toe een grap en je hebt weer een filmhit te pakken. Althans zo ging dat met Alles is liefde en het Britse Love Actually. Mannenharten lijkt de plank mis te slaan.

Het lijkt een goede zet en dat moeten de Duitsers ook gedacht hebben. Mannenharten is namelijk een remake van het Duitse ‘Männerherzen’. Voor het eerst wordt er in een film gekeken vanuit het mannelijke perspectief in plaats van het vrouwelijke, wat we meestal zien. Toch blijkt het niet zo’n succes. Het idee lijkt origineel, maar het script is matig. De film gaat over zes mannen die elkaar telkens weer tegenkomen in de sport-

school. Daan Schuurmans kruipt in de rol van een succesvolle reclameman, ondertussen plant hij zijn huwelijk met zijn jeugdiefde, gespeeld door Hadewych Minis. Maar eigenlijk is Schuurmans niet gelukkig met zijn relatie met de kille Minis. Jeroen Spitzenberger neemt de rol op van een mislukkeling. Hij heeft geen carriere, maar is wel stapelverliefd op zijn prille liefde, Katja Herbers. Maar als ze dan ongepland zwanger raakt, lijkt ook deze prille liefde geen stand te houden. Barry Atsma kruipt in de huid van, hoe kan het ook anders, een populaire platenproducer die de vrouwen van zich af moet slaan. Ondanks dat hij makkelijk het bed induikt met een vrouw, kan hij zijn hart niet openstellen voor een echte, serieuze liefde. Dan hebben we ook nog volkszanger John van Eerd die zijn platen opneemt bij Atsma, maar ook deze ‘relatie’ loopt niet zoals het zou moeten.

En als laatst hebben we nog de nerd van de film, de onzekere ambtenaar gespeeld door Fabian Jansen. Toch weet hij zijn verlegenheid te overwinnen en vraagt hij Georgina Verbaan mee uit die in een dierenwinkel werkt. Tot grote frustratie van haar ex (Teun Kuilboer) die haar terug probeert te krijgen. Het lijkt weer een perfecte romkom te worden, maar helaas is dat in dit geval niet waar. De film blijkt een grote teleurstelling te zijn. De acteurs doen hun best wel. Zo is Schuurmans een overtuigende reclameman, is de rol van Atsma op zijn lijf geschreven en kunnen we gelukkig af en toe nog lachen om het geklungel van Spitzenberger (die in de film verkleed als rendier een fietstaxi bestuurt). Maar het script is slap, te braaf en saai. De personages komen niet genoeg tot leven en zijn niet boeiend genoeg. Het blijft vaak erg oppervlakkig. De humor die af en toe naar voren komt, maakt dat nog een beetje goed. Mannenharten lijkt niet zo’n succes te worden als de Duitse variant. Misschien leuk voor een avondje op de bank, wanneer er niets op televisie is.

Mannenharten draait nu in de bioscoop


Overleven met Pieter Frank

De apps van het

Moment

Miljoenen apps vliegen de digitale markt op. De toevoegingen op onze smartphone zijn nauwelijks meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Punt UIT! zet voor jou de beste apps op een rij. Ontdek ze!

4.

ALLARD BOLKS

2.

WappZapp Met deze app haal je jouw favoriete online tv-programma’s in huis. Het combineert tvshows, Youtubevideo’s en beelden van Vimeo. Volg je favoriete shows en Wappzapp zorgt er voor dat je niks van deze show mist. Groot gemis is wel dat WappZapp geen beelden levert van RTL. Ondanks dit lijkt deze app de toekomst van de nieuwe tv.

1.

Blux Camera Pro Deze app is een must have voor elke fotoliefhebber. Met een ingebouwd programma zorgt de app ervoor dat je, al tijdens het fotograferen met je camera, kan doen wat je wil. Het werkt als een bewerkingsprogramma tijdens het maken van de foto. Blux geeft je de mogelijkheid om je beeld te filteren met betrekking tot helderheid, contrast en scherpte. Daarnaast kun je schitterende scherpe close-ups maken. Wil jij meer uit je camera halen? Mis deze app dan niet!

3.

Koning Voetbal In navolging van het succesvolle nieuwe RTL-programma Koning Voetbal bestaat er nu ook de app. De app zorgt voor lastige quizvragen over het voetbalwereldje. Denk jij de grootste voetbalkenner te zijn van je vriendengroep? Quiz tegen je vrienden en laat zien dat jij de beste bent. Bonus: als je de app het beste speelt, krijg je de kans om deel te nemen aan het programma.

34

Clash of Clans Ben je op zoek naar ontspanning in drukke zakentijden? Clash of Clans is een strategiespel waarin je jouw digitale vechtkunsten kan laten zien. Stel je eigen leger samen en daag medespelers uit om te laten zien dat jij niet te verslaan bent. Scan de QR-code en kijk de video!


COLOFON

NEXT TIME

HOOFDREDACTEUR Hjalmar Guit EINDREDACTIE Hermen Oldengarm Pamela Nyland BEELDREDACTIE Mitchel van Essen WEBREDACTIE Wido Ekkel Berber Bennabi OPMAAK Tom van Appeldoorn Allard Bolks Kelly Westra MET DANK AAN Peter Groeneveld, Jan Eijbrink, Ger Bomans

Timo Huges, president-directeur NS, “Winterdienstregeling is een bittere noodzaak. We zullen mensen in de kou moeten laten staan.”

Top 25 succesvolste jonge ondernemers onder de 25 via www.sprout.nl Menu suggesties Vastendieet via www.lavenderandlovage.com UITGEVER HOGESCHOOL WINDESHEIM ZWOLE REDACTIEADRES CAMPUS 2 - 6 8000 GB ZWOLLE

Scan de QR code en neem een kijkje op de website van dit tijdschrift

Nog meer bezuinigingen aangekondigd Mark Rutte:“Ik rijd ook slechts in een

www.journalistiekzwolle.nl/tijdschriften

35


Een bundel met vrachtwagenpoezie met onder anderen een bijdrage van de nachtburgemeester van Rotterdam

BINNENKORT VERKRIJGBAAR BIJ DE BOEKHANDEL

Issue  

Opinieblad 3e jrs studenten Tijdschriften opleiding Journalistiek Windesheim (redactie 2)

Advertisement