Page 1

Butlletí Informatiu Octubre 2013 Carrer d’Argentona, 59

937981716

08302 Mataró

PROPERES ACTIVITATS Cicle de conferències Llegir la literatura: «Una literatura oberta al món» El cicle de conferències Llegir la literatura, que arriba a la 19a edició, se centrarà en els efectes que ha tingut sobre la literatura catalana l’arribada de persones de diferents llocs. Les migracions internes del camp a la ciutat, la immigració espanyola dels anys 20 i dels anys 60 o la vinguda de gent d’arreu del món a finals del s. XX, són exemples de com aquest fenomen migratori es pot reflectir en la literatura de casa. Hem convidat autors que o bé pels seus orígens o bé pel tema d’alguns del seus llibres formen part d’aquesta literatura rica i diversa. Com a novetat d’aquest any, tres de les quatre conferències es faran a les biblioteques públiques de Mataró. L’hora serà a les 19:30. 14/11 a la B. Pompeu Fabra: Matthew Tree 21/11 a la B. Antoni Comas: Julià de Jòdar 28/11 a la B. Pompeu Fabra: Patrícia Gabancho 04/12 a la seu d’Òmnium: Maria Barbal

Martí Anglada a Premià de Mar Òmnium Premià i l’ANC han organitzat per al diumenge 10 de novembre, a les 12 del migdia, una conferència a càrrec de Martí Anglada, «Sortirà la Catalunya independent de la Unió Europea?». Abans, a les 11 del matí, hi haurà una xocolatada. L’acte serà a la Sala d’Actes del Museu de l’Estampació (c/ Joan XXIII, 2-8. Premià de Mar). Campanya «Un país normal» Òmnium ha engegat a nivell nacional la campanya «Un país normal». Serà una campanya llarga que s’estendrà al llarg del 2014. Per això, necessitarem un gran número de voluntaris per fer diverses tasques. Us anirem informant de les accions puntuals per demanar-vos la vostra col·laboració. La Grossa de Cap d’Any i el Calendari 2014 A la seu d’Òmnium Mataró-Maresme podeu comprar loteria de la Grossa de Cap d’any. A partir de mitjans de novembre, també disposarem del Calendari 2014, enguany dedicat als gremis i oficis que van participar en la defensa de Barcelona el setembre de 1714.

mataro@omnium.cat

Núm. 35 www.mataro.omnium.cat

ACTIVITATS REALITZADES Onze de setembre Acte institucional amb Santiago Vidal El jutge Santiago Vidal va oferir el 9 de setembre a l’Ajuntament la conferència «El dret a decidir, una visió jurídica», dins de l’acte acadèmic amb

motiu de l’11 de setembre. Vidal, que va aconseguir reunir més de dues-centes persones, va assegurar que el dret a decidir s’emmarca plenament tant en la justícia de l’estat com en la internacional, i que el problema és polític, no jurídic. Així, va explicar les vies legals mitjançant les quals es podria consultar al poble sobre si Catalunya hauria de ser independent. Va destacar que l’important és que el futur de Catalunya «l’han de decidir els ciutadans mitjançant alguna de les vies legals que efectivament existeixen». Ofrena floral L’11 de setembre, malgrat la pluja, es va dur a terme a Mataró la tradicional ofrena floral davant del monòlit dedicat a Rafael Casanova. Com cada any, Òmnium Cultural va organitzar l’ofrena floral conjunta d’entitats mataronines, que es va fer un cop acabada l’ofrena institucional. Antoni Pous, president d’Òmnium MataróMaresme, acompanyat d’alguns membres de les altres entitats, va procedir a fer la lectura del manifest unitari i va llegir el nom de les entitats adherides al manifest.


Via Catalana La Via Catalana, organitzada per l’ANC amb el suport de moltes entitats, entre les quals Òmnium, va ser un gran èxit que va mostrar al món la nostra voluntat de decidir el nostre futur. Els trams que van recórrer el Maresme es van omplir d’estelades i samarretes grogues i, en molts, la cadena es va haver de doblar per encabir-hi tothom.

Presentació del llibre de Vicent Partal El 17 de setembre, el periodista Vicent Partal va presentar a l’espai El Públic el seu darrer llibre, «A un pam de la independència», on l’autor repassa com Catalunya ha arribat al punt actual a través d’una selecció dels seus millors articles i alguns d’inèdits. Partal va explicar quines característiques creu que hauria de tenir la república catalana. Èxit del debat «2014, una cruïlla històrica?» a Cabrils Òmnium Mataró-Maresme i ANC-Cabrils van organitzar el passat 16 de setembre un debat entre Joan Ridao, ponent redactor de l’actual Estatut de Catalunya del 2006, i Toni Comín,

director de la campanya «Via Federal» de Ciutadans pel Canvi. Sota el títol «2014: Una cruïlla històrica?», aquest debat va ser moderat pel periodista Eduard Boet.

Per terres occitanes De l’1 al 4 d’octubre un grup d’Òmnium MataróMaresme va viatjar a Occitània. La relació d’aquesta terra amb la nostra ha estat intensa: dues llengües germanes, emigracions d’occitans càtars cap a terres catalanes, una poesia de trobadors escrita en occità que Catalunya va fer seva, intercanvis comercials, acolliment d’exiliats

de la guerra civil... Per conèixer millor aquest món, vam viatjar al departament del Tarn, fent centre a la ciutat d’Albi.

Correllengua a Cabrils L’11 d’octubre es va celebrar el Correllengua a Cabrils. El filòleg i professor Joan Abril Español va ser l’encarregat d’apropar als assistents de l’acte la figura del poeta a qui aquest any està dedicat el Correllengua: Miquel Martí i Pol. La cabrilenca Montserrat Martí va recitar poemes del poeta, i la cobla Ciutat de Cornellà hi va posar la música. Mataró recorda Lluís Companys Pere Ysàs, catedràtic d’Història Contemporània de la UAB, va oferir el 15 d’octubre la conferència «L’esquerra de després de Companys; l’esquerra antifranquista» en el marc de l’acte «Mataró recorda Lluís Companys», en record del 73è aniversari de l’afusellament del president. Ysàs va reconèixer la importància de l’oposició organitzada durant el franquisme: «Hi havia la clara voluntat d’organitzacions polítiques de combatre la dictadura, i l’objectiu sempre era el mateix: l’eliminació de la dictadura». «És una gran injustícia atribuir la democràcia al moviment reformista i no al moviment antiifranquista. El moviment antifranquista, doncs, al llarg del temps, va acabar aconseguint el seu objectiu principal». «Un país normal» comença amb èxit La campanya impulsada per Òmnium Cultural «Un país normal», va començar el dissabte 26 d’octubre amb èxit al Maresme amb una bustiada massiva a Mataró, Premià i Pineda de Mar. En total hi van participar una seixantena de voluntaris i es van repartir uns 20.000 fulls volants. Òmnium Mataró-Maresme patrocina un projecte per editar l’obra inèdita de Punsola Òmnium Cultural, el Celler Castellví i l’Ajuntament de Mataró, patrocinen el projecte per editar l’obra inèdita de Josep Punsola. L’obra s’editarà a través d’un procés de micromecenatge que ofereix Llibres a Mida. Aquest volum serà la peça que completa l’obra de Punsola publicada fins ara. Agraïment Agraïm la donació d’una important col·lecció de llibres del professor Enric Isach, que havia estat professor d’Òmnium. Aquests llibres s’afegiran a la nostra biblioteca, que va creixent gràcies a aportacions desinteressades com aquesta.

Butlleti octubre2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you