Page 1

Butlletí Informatiu Carrer d’Argentona, 59

937981716

08302 Mataró

PROPERES ACTIVITATS Cicle Processos sobiranistes en marxa. Què en podem aprendre? Continua el cicle de conferències de primavera: - 6 de juny. John Etherington: «L’autodeterminació a Escòcia: present, passat i futur». - 20 de juny. Josep Sort: «Quebec davant del repte de la sobirania». - 3 de juliol. Ferran Requejo: «Teories i pràctiques de la secessió. El cas de Catalunya». Totes les sessions seran a 2/4 de 8 a la seu d’Òmnium de Mataró. Les podeu seguir per Twitter amb l’etiqueta #ciclesobirania

Festa d’Òmnium Montnegre El 9 de juny Òmnium Montnegre celebrarà a Sant Pol la segona edició de la Festa de cultura i tradicions catalanes. Durant tot el dia, es faran diverses activitats al Parc del Litoral. Montserrat Carulla a Cabrils L’actriu Montserrat Carulla presenta el 14 de juny a la Biblioteca de Cabrils el seu llibre El record és un pont al passat. Organitza: Òmnium i ANC. Flama del Canigó El 23 de juny la Flama del Canigó arribarà a diferents punts del territori català. A Mataró, la Flama arribarà de la mà del Club d’Opinió Jaume Llavina i Òmnium Cultural, i la rebrà la Família Robafaves. Les Seccions de Calella i Premià també rebran la Flama amb festes i cercaviles. Distinció Òmnium 2013 a la revista Valors Òmnium Mataró-Maresme distingeix cada any una persona o entitat per la seva tasca a favor de la llengua, la cultura o el país. Aquest any la Distinció 2013 és per a la revista Valors, liderada per Joan Salicrú i Maria Coll. El lliurament es farà dijous 27 de juny a les 8 del vespre. Curs d’escriptura creativa Òmnium organitza un nou curs d’escriptura creativa, en aquesta ocasió centrat en l’autobiografia i els diaris íntims. Seran cinc sessions, durant el mes de juliol, de dues hores cadascuna. Per a inscriure-us, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

Maig 2013

Núm. 33

mataro@omnium.cat

www.mataro.omnium.cat

Viatge a Occitània Seguint la tradició del viatge de tardor, aquest any, a primers d’octubre, viatjarem a terres occitanes i tindrem la ciutat d’Albi com a centre. Properament us en donarem més informació.

ACTIVITATS REALITZADES Èxit de l’acte «Empresa i independència. Preguntes i respostes» El 21 de març, Òmnium, ANC i CCN, van organitzar l’acte «Empresa i independència: preguntes i respostes». Els assistents, que van omplir la sala de graus de TecnoCampus de Mataró, van poder reflexionar sobre quins avantatges hi hauria per als empresaris en cas que Catalunya assolís la independència. Per resoldre els dubtes, es va convidar tres ponents experts en el món de l’empresa i la fiscalitat: Modest Guinjoan, Joan Canadell i Núria Bosch. Taula rodona L’Espriu que vam conèixer, tret de sortida a l’Any Espriu de Mataró Més de cent persones van omplir el divendres 5 d’abril la sala d’actes de Can Palauet, atrets per la taula rodona L’Espriu que vam conèixer, que iniciava els actes que ha programat a Mataró la Comissió Any Espriu. L’acte va comptar amb la presència del fotògraf Ramon Manent, el director de teatre Carles Maicas, l’escultor Manuel Cusachs i el periodista i escriptor Manuel Cuyàs. Actes amb motiu de Sant Jordi Presentació del llibre de Màrius Serra El 13 d’abril el carrer d’en Pujol de Mataró es va omplir per acollir la presentació del llibre Plans de futur, de Màrius Serra. L’autor, acompanyat del també escriptor Toni Sala,


va aconseguir atreure molts mataronins, que van fer que el carrer es quedés petit per a aquest acte. L’acte va ser organitzat per Òmnium i Dòria Llibres. Agustí Pons a l’acte institucional de Sant Jordi Els actes de Sant Jordi de la ciutat de Mataró van començar el dia 18 d’abril amb la conferència «Salvador Espriu, avui», a càrrec del periodista i escriptor Agustí Pons, que recentment ha publicat la biografia Espriu transparent. L’acte, organitzat per l’Ajuntament, Òmnium i la Comissió Any Espriu, tenia l’objectiu d’homenatjar la figura del poeta, coincidint amb el centenari del seu naixement que se celebra enguany. Pons va remarcar la triple faceta d’Espriu: home de lletres, amb un gran component cívic i social i contribuïdor de la definició de la Catalunya tal com la tenim avui. Òmnium Surt al carrer el dia de Sant Jordi El dia de Sant Jordi, Òmnium va sortir al carrer. A Mataró, Calella, Premià de Mar i Premià de Dalt moltes persones es van acostar a les parades que s’havien organitzat, on la gent va poder informar-se de què fem tant a nivell local com a nivell nacional. Concurs literari per a escolars d’Òmnium El 27 d’abril es van lliurar al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró els premis del Concurs Literari per a Escolars d’Òmnium Mataró. En aquesta 33a edició, s’han presentat un total de

1.058 treballs, repartits en cinc categories, dels quals només vint-i-quatre han obtingut premi. L’acte va ser presidit per Joan Mora, Alcalde de Mataró, i Toni Pous, president d’Òmnium MataróMaresme, que van anar lliurant els premis als guardonats.

Ruta Món Sant Benet El 4 de maig, Òmnium Mataró-Maresme va organitzar una sortida al Món Sant Benet. Al llarg del dia es va visitar la Fundació Alícia, una

proposta gastronòmica; el monestir de Sant Benet, amb més de 1000 anys d’història i la residència d’estiu de la Família Casas. El bon temps acompanyà el grup en tot moment, fent que els quaranta-tres participants poguessin gaudir completament de l’entorn.

Cicle de primavera El cicle de primavera Processos sobiranistes en marxa. Què en podem aprendre? va començar el 9 de maig amb una conferencia de Jaume López, professor de Ciències Polítiques i Socials de la UPF. La conferencia, «Nou estat a Europa. Nacions i democràcia en el segle XXI», va servir per donar una visió general de les nacions que recentment han aconseguit esdevenir estats i de les quals encara estan seguint un procés sobiranista. Sobre Catalunya, López va afirmar que «no hi ha cap lloc del món on la reivindicació democràtica sigui tan exemplar com a Catalunya», cosa que es deu al fet que ha estat la ciutadania qui ha liderat el dret a decidir a Catalunya, sempre democràticament i de forma pacífica.

ACTIVITATS DE LES SECCIONS LOCALS Presentació d’Òmnium Montnegre a Pineda Òmnium Montnegre va fer el 12 d’abril la seva presentació en societat a Pineda de Mar, població que ha passat a formar part de l’àmbit d’acció de la secció local. Marina Llansana, membre de la Junta Nacional d’Òmnium, va voler ser present a la cita i va aprofitar per explicar als assistents els motius pels quals l’entitat dóna suport a la celebració de la consulta sobiranista i ha iniciat la campanya pel sí. Manel Cuyàs a Premià El periodista Manel Cuyàs va oferir el passat 22 de març al Centre Cívic de Premià de Mar la conferència «El món del periodisme en els moments actuals».

Volem expressar el nostre dol per la mort de Josep Maria Ferrer i Gibert, soci i amic, que ha col·laborat intensament amb Òmnium des dels inicis de la Delegació de Mataró, l’any 1971, així com amb diverses entitats mataronines, sempre fent una feina discreta i tenaç a favor de la ciutat i del país.

Butlletí maig 2013  

Butlletí maig 2013