Page 1

Butlletí Informatiu Agost 2013 Carrer d’Argentona, 59

937981716

08302 Mataró

PROPERES ACTIVITATS Diada Nacional de Catalunya Ruta pel Mataró de 1714 Els dies 6 i 7 de setembre, a les 7 de la tarda, farem una passejada per conèixer els llocs de Mataró més rellevants del 1714, amb les explicacions de l’historiador Joan Giménez i la teatralització d’algunes escenes a càrrec de la Sala Cabanyes. Per participar-hi, només cal que us inscriviu a la nostra secretaria. Acte acadèmic institucional El jutge Santiago Vidal protagonitzarà l’acte acadèmic institucional que cada any organitzen Òmnium i l’Ajuntament de Mataró, amb la conferència «Dret a decidir, una visió jurídica». L’acte se celebrarà el dilluns 9 de setembre, a les 8 del vespre, al Saló de Sessions de l’Ajuntament. Marxa de torxes El dia 10 de setembre a la nit tindrà lloc, a diferents municipis del Maresme, la Marxa de torxes. A Mataró, Premià i Calella, Òmnium hi participa. Ofrena floral L’11 de setembre, a 2/4 d’11 del matí davant del monòlit de Rafael Casanova, diverses entitats mataronines faran una ofrena floral conjunta i la lectura del manifest que promou Òmnium. A Premià de Mar, Premià de Dalt, Calella i Pineda, Òmnium també farà ofrenes davant Dels respectius monuments a Rafael Casanova. Via catalana L’11 de setembre, a les 17:14, tindrà lloc la Via Catalana, la cadena humana que recorrerà el litoral català. Òmnium col·labora intensament en aquest projecte i us encoratgem a ser-hi presents.

2014, una cruïlla històrica? Òmnium organitza per al proper 16 de setembre a les 8 del vespre, a la Sala de la Concòrdia de Cabrils, un debat d’actualitat política nacional entre Toni Comín i Joan Ridao. Moderarà Eduard Boet.

mataro@omnium.cat

Núm. 34 www.mataro.omnium.cat

Presentació del darrer llibre de Vicent Partal Òmnium i El Públic organitzen la presentació del llibre A un pam de la independència, de Vicent Partal. Serà el dimarts 17 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, a l’espai cultural El Públic (Carrer d’en Xammar, 6 bis, Mataró). Xerrada a Premià: Òmnium 2014 La Secció Premià organitza una xerrada amb membres de la junta territorial del Maresme per tractar el Projecte 2014 de l’entitat. Serà el divendres 20 de setembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca Martí Rosselló de Premià de Mar. Fira de Calella i l’Alt Maresme Del 20 al 23 de setembre tindrà lloc la Fira de Calella i l’Alt Maresme, al passeig Manuel Puigverd de Calella. Òmnium Montnegre hi serà present. Cursos de llengua catalana Ja us podeu inscriure als cursos dels nivells B, C i D de llengua catalana que començaran el mes de setembre. Més informació a la nostra pàgina web o a la secretaria d’Òmnium. Curs d’escriptura creativa Després de l’èxit del cursos d’escriptura creativa de l’any passat, Òmnium torna a oferir per al 2013-2014 tres cursos trimestrals i un curs intensiu i monogràfic d’estiu. Tots els cursos són molt pràctics i interactius i s’impartiran en grups petits. Trobareu més informació a la web o a secretaria.

ACTIVITATS REALITZADES Cicle de primavera El cicle Processos sobiranistes en marxa. Què en podem aprendre, va continuar durant els mesos de maig, juny i juliol. Marc Gafarot –consultor polític i escriptor–, John Etherington –professor de Ciències Polítiques i Sociologia de la UB– i


Josep Sort –professor de Ciències Polítiques de la URL– van exposar els casos de Flandes, Escòcia i Quebec, respectivament. El cicle va acabar amb la conferència de Ferran Requejo, professor de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, que va tractar específicament sobre les vies que tindria Catalunya per esdevenir un estat.

Montserrat Carulla a Cabrils El 14 de juny va tenir lloc a Cabrils una xerradacol·loqui amb Montserrat Carulla, que també va fer la presentació del seu llibre El record és un pont al passat. Els assistents van descobrir elements de la vida de l’actriu, però, sobretot, la conversa va servir per conèixer la seva opinió sobre diferents fets històrics relacionats amb Catalunya i el moment actual que viu el país. Carulla, que s’ha posicionat clarament a favor de la independència de Catalunya, es va mostrar molt optimista a l’hora de valorar que ara més que mai aquesta fita és molt propera. Flama del Canigó El 23 de juny, la Flama de Sant Joan s’escampa pels territoris catalans. A Mataró, la Flama va arribar portada de la mà dels atletes deL Maimakansu i els ciclistes de la UEC. Després de ser rebuda per l’AAVV de Rocafonda, parar al bar El Públic i ser portada al carrer de Sant Joan, la Flama va anar cap a l’Ajuntament, fent l’últim tram amb la companyia de la Família Robafaves. Distinció a la revista Valors Òmnium Mataró-Maresme va lliurar el 27 de juny la Distinció 2013 a la revista Valors. Des del 1997, Òmnium distingeix cada any una persona o entitat per la seva tasca a favor de la llengua, la cultura o el país. Aquest any, la junta ha decidit distingir la revista Valors, codirigida per Joan Salicrú i Maria Coll. Toni Pous, president d’Òmnium Mataró-Maresme, va destacar durant l’acte que Valors és un projecte originat i impulsat per voluntaris i va insistir en la necessitat de

reflexionar sobre els valors, especialment en una situació com l’actual. Per a Coll i Salicrú, rebre la Distinció 2013 «és un orgull enorme que ens anima a seguir treballant». L’acte, que tingué lloc a la seu d’Òmnium MataróMaresme, va comptar amb les intervencions musicals d’un quartet de corda de l’Escola de Música El Carreró de Mataró.

KaraoCa’t Òmnium Joves i El Públic van organitzar el 27 de juny el KaraoCA’T, un karaoke en català que tenia l’objectiu de potenciar la música del nostre país, tot repassant els èxits de tots els temps. Aquesta iniciativa, inspirada en el Badacanta que organitzen els joves de Badalona, va ser acollida amb èxit i s’espera poder-ne anar fent altres edicions.

Joan Vives parla de la Missa de les Santes Joan Vives, professor i divulgador musical, va oferir el 22 de juliol la conferència «La Missa de les Santes: un referent de la música catalana». L’acte, que formava part del programa de la festa major de Mataró, va aplegar més de cent vint persones interessades a conèixer la història d’aquesta peça composada per Manuel Blanch i estrenada el 1848. Vives va explicar que l’obra, que va qualificar com «la més brillant i espectacular de l’autor», té una gran importància en la història de la música perquè «il·lustra una etapa de la música de Catalunya que no existeix enlloc més del país».

ACTIVITATS DE LES SECCIONS LOCALS Projecte Un3ifora La Secció Premià ha desenvolupat al llarg del curs el projecte Un3ifora, d’aprenentatge de sardanes a centres escolars. El 25 de maig es va celebrar un aplec en què diversos escolars van ballar algunes sardanes apreses durant el curs.

Butlletí agost 2013