__MAIN_TEXT__

Page 1

ABRIL 

CONVIDA EL MÓN,

EXPLICA UN NOU PAÍS OMNIUM-2015-04.indd 1

9/4/15 16:45


EDITORIAL SUMARI

SUMARI Catalan Weekend P- MURIEL CASALS Presidenta d’Òmnium Cultural

Molta feina per fer Tenim sort de viure ara i aquí. Vivim de manera activa i conscient un moment excepcional. Després d’un llarg camí, que no ha estat gens fàcil, tindrem l’oportunitat d’expressar lliurement l’anhel de moltes generacions de catalans. El sí a la independència l’expressarem a través d’unes eleccions al Parlament. I el fet que sigui formalment una contesa entre partits diferents ens dóna l’oportunitat de debatre per què volem la independència. Volem un estat perquè creiem en l’estat del benestar. Volem que el nostre país disposi de la capacitat de gestionar la part pública dels diners, tenint ben en compte el que implica el concepte de cohesió social.

El 27S jugarem la final d’un campionat que vam iniciar el 10 de juliol del 2010 Les dades ens diuen que massa catalans no s’entusiasmen pensant en el futur. Molts viuen un present econòmicament difícil, i això és la seva primera i lògica preocupació. És difícil somiar quan no tens les necessitats bàsiques cobertes; i no és evident que la independència les resoldrà. Vet aquí un compromís per a nosaltres: aconseguir una administració sobirana que podrà afrontar els problemes urgents. Si ens fixem en la cultura i la llengua, que són al centre de la nostra raó d’existir com a entitat, les dades ens preocupen. L’ús social del català no progressa adequadament i la producció de cultura ha d’afrontar dificultats que limiten l’èxit que mereixen els nostres creadors.

Tornen les urnes P-

#ETIQUETA

d’

@Araeslhora 11 set. Avui ja hem començat a guanyar el 9N amb la mobilització més massiva de la història d’Europa! #UnitsPel9N

Projectes Òmnium P- Entrevista Amadeu Altafaj P

Edita: Òmnium Cultural Diputació, 276, pral. 08009 Barcelona www.omnium.cat comunicacio@omnium.cat Tel. 93 319 80 50 Realització editorial: Èmfasi Comunicació i Icònica Gràfica Creativa Impressió: Rotimpres DL: B-51515-2005 ISSN: 1885-611X Direcció editorial: Jordi Gabarró i Eva Calvet Consell editorial: Elena Jiménez, Marina Llansana, Marcel Mauri, Vicent Sanchis i Quim Torra. Publicitat: Jordina Boix Foto portada: Dani Codina

Núm. 25 ABRIL 2015

Les dades, però, també ens recorden que el passat 9N vam viure una jornada de sobirania. Vam anar a votar desafiant les prohibicions. Portàvem una papereta a la mà que deia que volem ser un país independent. L’èxit d’aquell dia, reconegut pels observadors internacionals, ens dóna força per seguir endavant. Hi ha molta feina a fer i una part d’aquesta feina l’hem de fer des d’Òmnium. Espero que aquesta revista que teniu a les mans, una mostra dels projectes imminents, sigui el millor estímul per continuar plegats. El somni sou vosaltres.

A les xarxes sempre

Socis d’Òmnium Cultural a 1 d’abril del 2015

49.040

@omnium 8 nov. La #Marató9N clou amb 1.487.870 trucades fetes des centraleta @araeslhora Anima tothom; fem l’últim esforç x #9N2014 http://ow.ly/i/7vWDw @murielcasals: 9 nov. Avui, 9N, un record per Berlín. Avui nosaltres també hem enderrocat un mur: el mur de la por #cataloniawins #c/ @araeslhora @omnium 22 des. El 55è Premi Sant Jordi de novel·la és per Joan Carreras amb l’obra ‘L’àguila negra’ #lletrescat. Lliura premi Vicenç Pagès, Sant Jordi’13 la nit de les #lletrescat al @liceu @omnium 9 feb. Joan Veny recorda Antoni M. Badia i Margarit, ‘el meu mestre, editor i amic’, en el moment que se’l nomena Premi d’Honor de les #lletrescat @omnium 11 feb. @omnium Exposem el full de ruta 2015 en la VI Trobada Nacional #OmniumxNouPaís

56.702 M’agrada

82.835 seguidors

398.858 visualitzacions

Busca’ns a les xarxes @omnium

737 seguidors @omniumcultural 

OMNIUM-2015-04.indd 2

ABRIL 2015

9/4/15 16:45


ABRIL 2015

OMNIUM-2015-04.indd 3

3

9/4/15 16:45


Catalan Weekend: explicar el procés català al món Aquesta nova acció vol internacionalitzar el que passa a Catalunya 3 mesos abans de les eleccions plebiscitàries del  de setembre

“Convida el món, explica un nou país”. Aquest és el lema del Catalan Weekend, la nova campanya que impulsa Òmnium entre el 25 i el 28 de juny. L’objectiu és que els catalans convidem a casa nostra amics, parents o col·legues d’arreu del món perquè puguin conèixer de primera mà el moment polític que viu Catalunya i internacionalitzar, amb aquesta acció, el procés cap a la independència.

Programa d’activitats Entre el 25 i el 28 de juny s’organitzaran diverses activitats al conjunt del país: xerrades, debats, jornades gastronòmiques, exposicions, tallers de cultura popular, activitats infantils, fires i concerts. A Barcelona es concentraran les activitats del dia 27, i la jornada clourà amb un acte central on es trobaran amfitrions i convidats.

La campanya d’Òmnium ha estat rebuda amb entusiasme i desenes d’entitats i diverses personalitats del món de la cultura ja s’han compromès a convidar els seus homòlegs durant el Catalan Weekend. Per participar-hi només cal inscriure’s al web www.catalanweekend.cat i seguir totes les novetats a les xarxes socials.

Reviure l’èxit del ‘Catalans want to vote Human towers for democracy’ L’any passat milers de persones van desplaçar-se a les principals ciutats europees per explicar al món que els catalans volien votar. El projecte ‘Catalans want to vote – Human towers for democracy’ va permetre exhibir a Roma,

OMNIUM-2015-04.indd 4

París, Berlín, Londres, Brussel·les, Ginebra, Lisboa i Barcelona la força motora de la reivindicació catalana. Enguany, volem que siguin els ciutadans europeus els que vinguin a Catalunya i coneguin un país nou.

ABRIL 2015

9/4/15 16:45


Fes-te amfitrió Ja saps a qui convidaràs

NINGÚ EXPLICARÀ EL PROCÉS TAN BÉ COM TU r Posa’t en contacte amb amics, familiars o col·legues que viuen en altres països i convida’ls al Catalan Weekend. Pots convidar tantes persones com vulguis. n Acordeu una data d’arribada entre el 25 i el 27 de juny. Els convidats hauran de comprar el bitllet de transport. No cal que siguin a Catalunya tots els dies, això dependrà de la seva disponibilitat. r No cal viure a Barcelona per ser amfitrió! Pots rebre els teus convidats a qualsevol punt de la geografia catalana. t Inscriu-te a la pàgina web www.catalanweekend.cat. Cal que facis la teva inscripció i que la complementis amb el nom i el correu electrònic dels teus convidats. è Dies abans de l’arribada dels convidats, rebràs un lot de benvinguda. Hi trobaràs informació sobre Catalunya i també del programa d’actes del Catalan Weekend. è Entre el 25 i el 28 de juny podeu participar en totes les propostes del Catalan Weekend o fer turisme i descobrir Catalunya. Tots els amfitrions i convidats ens trobarem a l’acte central del dissabte 27 a Barcelona!

QUI POT SER CONVIDAT? r Totes les persones que hagin estat convidades per un amfitrió català. n Persones que tenen interès en Catalunya però que no coneixen cap català. Hauran d’omplir el formulari d’inscripció per a convidats al web www.catalanweekend.cat i triar quins són els seus interessos i aficions, i nosaltres els posarem en contacte amb un amfitrió que els pugui acollir a casa seva.

è Després del Catalan Weekend, els convidats esdevindran els nostres ambaixadors arreu del món.

POTS SER AMFITRIÓ ENCARA QUE NO TINGUIS CONEGUTS FORA DE CATALUNYA r Cal que t’inscriguis a la pàgina web www.catalanweekend.cat n A la inscripció hauràs de marcar que no tens convidats i indicar quantes persones pots rebre a casa teva i durant quants dies. r També hauràs de triar en un formulari quins són els teus interessos i aficions. t Et posarem en contacte amb un convidat que tindrà un perfil semblant al teu!

ABRIL 2015

OMNIUM-2015-04.indd 5

9/4/15 16:45


Una minisèrie per al CATALAN WEEKEND Tres petites històries dirigides per Joan Lluís Bozzo, produïdes per Dagoll Dagom i amenitzades per la música de Marc Parrot recullen l’esperit del Catalan Weekend. Els vídeos protagonitzats per Pep Cruz i Empar Moliner, entre altres, expliquen amb humor històries que podrien fer-se realitat durant el Catalan Weekend: en Deulofeu i la Trini, de la històrica sèrie televisiva de Dagoll Dagom Oh Europa, conviden uns parents de fora de Catalunya a passar uns dies a Palamós; dos estudiants de Barcelona utilitzen el Catalan Weekend per lligar amb dues estudiants estrangeres, i l’Empar Moliner convida un amic periodista anglès, interpretat per Richard Collins-Moore, el

baró de La memòria dels Cargols, a fer una ruta de vins pel Penedès.

amics i parents a visitar Catalunya amb motiu del Catalan Weekend. La segona, emmarcada en el cap de setmana de Totes tres històries consten de dues juny, mostra com es pot viure aquesta parts. La primera se centra en el mo- experiència extraordinària amb els conment en què els amfitrions conviden els vidats.

HUMAN TOWERS FOR DEMOCRACY El 2014, Òmnium va impulsar el projecte ‘Catalans want to vote – Human towers for democracy’ a les principals ciutats europees. Hi van participar més de 5.000 persones, que el 8 de juny a les 12 del migdia van aixecar simultàniament castells a vuit ciutats: Barcelona, Londres, Berlín, Ginebra, Brussel·les, Lisboa, París i Roma. Exportant la singularitat dels castells, vam explicar a Europa el moment polític català i, sobretot, la voluntat dels catalans de votar sobre la independència de Catalunya. L’acció va tenir ressò internacional i va aparèixer en nombrosos mitjans de comunicació.

OMNIUM-2015-04.indd 6

9/4/15 16:46


Fes un donatiu! Ajuda’ns a explicar al món el nou país! El Catalan Weekend es finança únicament a través de les aportacions voluntàries de persones físiques o jurídiques.

Col·labora en el CATALAN WEEKEND des del teu perfil a les xarxes: Fes un vídeo explicant que ja ets amfitrió i a qui convidaràs, i penja’l amb l’etiqueta #joconvido

Podeu fer els següents donatius al web del projecte: Utilitza sempre que puguis l’etiqueta #catalanweekend Paga una invitació a un acadèmic, periodista o artista europeu Finança el material per difondre el Catalan Weekend Paga un lot de benvinguda amb informació del nostre país per a un convidat Fes possible l’exposició audiovisual dels moments històrics del procés Paga una xerrada perquè el món conegui la cultura, la història, l’economia, l’art i el procés polític catalans Finança l’actuació d’una colla de cultura popular en l’acte central Finança la promoció del Catalan Weekend en un mitjà internacional

Difon els continguts del projecte retuitejant i compartint el que publiquem a les xarxes. Fes córrer les imatges i els lemes del projecte entre els teus contactes i grups de WhatsApp. Ajuda’ns a fer possible el Catalan Weekend fent un donatiu a través del web.

Segueix-nos a les xarxes! @CatalanWeekend

/omniumcultural

L’AGENDA DEL CATALAN WEEKEND Durant tot el cap de setmana s’organitzaran activitats a tot el territori. Seran activitats per explicar la nostra cultura als convidats i ajudar-los a conèixer millor qui som i què volem els catalans. El dia 27 Barcelona acollirà l’acte central al Port Vell, i durant tot el dia hi haurà activitats en altres espais de la ciutat: a El Born Centre Cultural, la plaça del Rei, el Museu d’Història de Barcelona, el Palau de Mar, el Museu d’Història de Catalunya i l’Estació de França. Els amfitrions i els convidats també poden complementar la proposta del Catalan Weekend participant en actes ja previstos a l’agenda catalana, com festes majors, festivals o activitats esportives, o bé organitzar-se una ruta per descobrir el país. ABRIL 2015

OMNIUM-2015-04.indd 7

9/4/15 16:46


La força municipal És l’hora. Ara més que mai. Hem deixat clar que ho volem, sabem que podem. Fem. Fem-ho. Fer-ho és fer escoles, equipaments, llars d’infants, casals de gent gran, serveis... El 24 de maig decidirem com volem que siguin els ajuntaments. La força municipal és la força de la gent, la teva força. Els municipis són la punta de llança de qualsevol societat, l’avantguarda dels canvis, la porta a les respostes, el telèfon de les necessitats. Comencem a construir, a construir-nos, des de l’àmbit local, tots plegats.

Fent camí cap al S Volem i podem. Ho hem dit al carrer, i ho hem dit a les urnes, però no n’hi ha prou. Tornem-hi, doncs. Tornen les urnes, tornem al carrer. Al Parlament tenim avui una clara majoria que reclama poder decidir, però ens cal començar a caminar. Necessitem una majoria que es posi mans a la feina. La majoria del Sí. Una majoria clara que comenci a construir des de les institucions el país que la gent fa temps que somia. La mobilització ha estat massiva, convençuda, cívica i festiva. Europa no havia vist mai tantes ganes, tanta mobilització; milers, milions de persones amb un anhel compartit. Tu n’ets part. Hem viscut moments històrics. Ara és hora de fer història.

OMNIUM-2015-04.indd 8

ABRIL 2015

9/4/15 16:46


I després del S? Sabem que no serà fàcil. Cap transició no ho és. Construir un país nou és un repte, però també una oportunitat. Ens cal un Estat nou, modern, del segle XXI. I sabem com fer-ho. Fa temps que hi pensem, que hi treballem, que dissenyem el què i també el com. Europa ens mira; de fet, ho fa el món sencer. L’expectativa és alta; les incerteses nombroses, i les reticències, evidents. Tanmateix, la història és dinàmica, i en volem ser protagonistes. Ho podem ser. Ho serem.

Independència: l’instrument Volem un Estat nou, però per fer què? La independència és l’instrument, l’eina. L’objectiu és la justícia social, ambiental, intergeneracional. Volem un Estat eficient i eficaç, que doni resposta a les demandes, a les necessitats, a les inquietuds de la gent. Un Estat de la gent i per a la gent. Fem, entre tots, el país que volem. Ara és l’hora: junts per un nou país.

ABRIL 2015

OMNIUM-2015-04.indd 9

9/4/15 16:46


OMNIUM-2015-04.indd 10

9/4/15 16:46


Gran èxit de la Via Catalana 2014 Una Diada única per a un any històric. Prop de dos milions de catalans vam omplir el cor de Barcelona per formar una gran senyera humana. La V collectiva va resseguir 11 quilòmetres en un immens mosaic per reivindicar el nostre dret a decidir el futur polític el 9N. Una de les concentracions més multitudinàries de la història d’Europa i un pas més de la societat catalana per donar suport al sí a la independència. Un gran acte de sobirania El 9 de novembre vam celebrar la consulta sobre la independència tot i la suspensió del govern espanyol. El procés de participació va aplegar a les urnes més de 2,3 milions de ciutadans. L’opció del Sí a la formació d’un Estat propi va rebre un suport del 80,76% i la resta es va repartir entre el Sí-No (10,07%) i el No (4,54%). Una jornada de celebració democràtica, d’exercici de sobirania i de llibertat del poble de Catalunya.

ABRIL 2015

OMNIUM-2015-04.indd 11



9/4/15 16:46


CAMPANYA: S

Els comptes clars Auditors externs avaluen l’activitat econòmica d’’Ara és l’hora’ Quan vam començar la campanya ‘Ara és l’hora’ ens vam marcar com a objectiu la màxima transparència cap als nostres donants. És per això que vam assumir el compromís de fer públics els comptes i d’encarregar un informe a uns auditors. Aquest informe exposa els procediments utilitzats i verifica els ingressos i despeses de la campanya. En aquest sentit, comprovareu que la campanya no es va finançar amb fons públics i que tots els recursos obtinguts es van destinar a finançar directament les activitats de campanya. Amb referència a això, cal remarcar que els diners no van servir en cap cas per al finançament regular de les dues entitats impulsores. Podeu trobar l’informe a www.araeslhora.cat.

Fes-te voluntari! A la campanya hi ha opcions i tasques diverses que s’adapten a les possibilitats de cadascú. Des d’una hora fins a més de 5 hores a la setmana; des d’una col·laboració puntual fins a plena disponibilitat fins i tot en cas d’una ràpida mobilització. Tothom hi és benvingut i és necessari. Te’n pots fer voluntari a través del web www.araeslhora.cat o posant-te en contacte amb la seu més propera d’Òmnium.

Segueix-nos i participa-hi! @araeslhora

/araeslhoratv



OMNIUM-2015-04.indd 12

ABRIL 2015

9/4/15 16:46


Reinicia Catalunya neix per aglutinar el debat constituent La Consti apropa el debat a la societat amb un to informal i directe Vídeos, actes al carrer i activitat a Twitter per fomentar la participació

Un nou país està en marxa i és important que les bases constituents del nou Estat siguin establertes de forma oberta i transparent per la ciutadania. Aquest és el plantejament de la nova plataforma Reinicia Catalunya, que uneix en un sol espai les diferents iniciatives impulsades fins ara, des del projecte Unanovaconstitucio.cat del jutge Santiago Vidal fins al Procés Constituent, passant pel Parlament Ciutadà. En total, són més de 10 col·lectius aplegats en un sol espai que ha de servir, entre d’altres, per coordinar els projectes mitjançant una agenda comuna que pot trobar-se al web www.reiniciacatalunya.cat.

Una de les iniciatives que forma part del debat constituent que genera Reinicia Catalunya és La Consti, un nou espai que pretén aportar frescor al procés. La intenció és promoure accions originals i informals, fins i tot provocatives, que fomentin el caràcter inclusiu d’aquest procés. Els #constiTUITS, per exemple, permetran fer propostes d’un màxim de 300 caràcters sobre com volem que sigui el nou país.

Primera fase constitucional

El projecte s’emmarca en el que es pot qualificar com la “primera fase de la convenció constitucional”. És a dir, prèviament a la fase parlamentària la ciutadania hauria d’haver pogut participar en la proposta que dibuixarà en primera Més participació instància com ha de ser el nou país. A D’aquesta manera es vol fomentar la partir d’aquí, les institucions haurien de participació política i enfortir totes les posar fil a l’agulla per fer avançar aquest propostes que treballen en aquesta línia. procés amb totes les garanties democrà“Volem eixamplar la base dels qui s’imagi- tiques. En definitiva, una iniciativa que nen un nou país, que a més de nou ha de vol que “la futura Constitució no només ser millor”, explica Jaume López, politòleg sigui democràtica pel seu contingut, sinó i un dels integrants de Reinicia Catalunya. també pel seu procés”, assenyala López.

A més, es faran vídeos, produccions musicals, actes al carrer i tot un seguit d’activitats per tal de sumar persones al debat. “La política la haces o te la hacen”, assenyala un membre de Súmate i promotor del projecte per tal de resumir en una sola frase un dels missatges principals que es vol traslladar amb aquest projecte.

ABRIL 2015

OMNIUM-2015-04.indd 13

3

9/4/15 16:46


PROJECTES ÒMNIUM

Joan Veny, è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes El filòleg mallorquí Joan Veny i Clar ha lans (IEC) com la personalitat més emiestat guardonat amb el Premi d’Honor nent en dialectologia i variació lingüísde les Lletres Catalanes en reconeixe- tica catalana del moment, reflectida en ment del seu compromís, estimació i la seva obra magna: l’Atles Lingüístic treball constant per la llengua catalana del Domini Català. “L’excel·lència de durant més de 60 anys. El jurat del l’obra científica, el perfil permanent de Premi d’Honor ha volgut distingir el ca- mestre engrescador i la dedicació amotedràtic de Filologia Catalana de la UB rosa i constant a la llengua catalana” i membre de l’Institut d’Estudis Cata- són alguns dels valors que ha destacat el jurat sobre el Dr. Veny, que pren el relleu al cantautor Raimon. L’acte de lliurament del 47è Premi d’Honor tindrà lloc el proper 8 de juny al Palau de la Música Catalana.

Una flama ben viva

El Liceu acull la Nit de Santa Llúcia La gala de la 64a Festa de les Lletres Catalanes va aplegar 2.000 assistents al Gran Teatre del Liceu. S’hi van lliurar fins a vuit premis, alternats amb l’espectacle ‘La llum d’un país’.

que esperava; el 41è Joaquim Ruyra de narrativa juvenil va ser per a Alejandro Palomas per Un fill, i Boira, de Lluïsa Cunillé, va rebre el primer Premi Frederic Roda 2014 de textos teatrals.

El 55è Premi Sant Jordi de novel·la va ser per a l’escriptor Joan Carreras per l’obra L’àguila negra. Hilari de Cara, per Refraccions, va rebre el 56è Carles Riba de poesia, i M. Mercè Cuartiella, per Gent que tu coneixes, el 17è Mercè Rodoreda de contes i narracions.

També es va lliurar el 5è Premi Òmnium de Comunicació al programa 30 minuts, i l’escriptor gallec Suso de Toro i el periodista francès Henry de Laguérie van obtenir ex aequo el Premi Internacional Joan B. Cendrós.

Òmnium continua preparant l’edició d’enguany i la distribució dels diferents equips de foc. També han començat els preparatius del cinquantenari de la Flama: el 1966 va creuar el coll d’Ares i va entrar al Principat per primer cop. El Congrés sobre Focs de Sant Joan se celebrarà l’any vinent a Vic. D’altra banda, Òmnium col·labora en una recerca, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, sobre la celebració de Sant Joan i la història de la Flama, i dóna suport a la declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat dels Focs dels Pirineus.

Sílvia Bel va conduir la gala que va comptar amb música de Marc Timón El 52è Josep M. Folch i Torres de i Manel Camp, la coreografia de Manovel·les per a nois i noies va corres- nolo Alcántara i la participació de cenpondre a Lluís Prats per Hachiko. El gos tenars de cantaires de corals infantils.



OMNIUM-2015-04.indd 14

ABRIL 2015

9/4/15 16:46


PROJECTES ÒMNIUM

“Construïm Òmnium. Constituïm un país” El passat mes de febrer, l’escola Súnion de Barcelona va acollir la VI Trobada Nacional d’Òmnium Cultural sota el lema “Construïm Òmnium. Constituïm un país”. Més de 200 persones entre Junta Directiva, presidents i membres de juntes territorials van assistir a una jornada de treball per marcar el full de ruta del 2015 –en paraules de Muriel Casals–, un any ple de reptes i amb l’objectiu de guanyar les eleccions plebiscitàries del proper 27 de setembre.

Organitzats en diferents grups de treball, tots els assistents van poder debatre i opinar sobre el funcionament de l’entitat, la seva organització, la participació dels socis i sòcies, així com la interacció en els barris i ciutats. La Trobada Nacional s’ha desplegat arreu del territori amb la celebració del Superdissabte, unes 50 trobades amb els socis de l’entitat amb l’horitzó del 27S.

El Premi Sambori Òmnium creix

Més de 40.000 alumnes de 400 centres escolars dels Països Catalans han pres part en la novena edició d’aquest premi de narrativa en català, superant amb escreix els de l’edició anterior.

poesia infantil. En l’edició d’enguany cal destacar la participació de dos centres andorrans.

Una llança per al llibre en català El concurs La Llança de Sant Jordi ha aplegat milers de participants. Fins al 17 d’abril els usuaris han pogut votar les novetats editorials en català en un aparador web i optar així al sorteig d’un lot de llibres. Les obres s’agrupen en tres categories: infantil i juvenil, no-ficció i ficció. A més, també es pot escollir la millor coberta. Els resultats de la votació s’han donat a conèixer el 20 d’abril en la 5a edició de la Festa de la Llança, celebrada a la Fàbrica Moritz. Òmnium i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana impulsen la iniciativa per promoure el llibre en català i la participació dels lectors. Per la diada de Sant Jordi, Òmnium també es desplegarà arreu del territori.

El Premi Sambori, adreçat a alumnes de primària i secundària, té com a obA finals de maig se celebrarà la gran fi- jectiu promoure i difondre l’ús del canal, que acollirà els guanyadors de totes talà dins de l’àmbit escolar, incentivant les demarcacions. Per primer cop, es la imaginació, la creativitat i els valors lliurarà també el Premi Pissiganya de pedagògics. ABRIL 2015

OMNIUM-2015-04.indd 15



9/4/15 16:46


L’ENTREVISTA

Podeu llegir l’entrevista completa a www.omnium.cat

“Europa no entén per què un problema polític no es resol amb política” Amadeu Altafaj Representant permanent del Govern davant la UE Laura Pinyol Amb tanta experiència i tants contactes, com va la nova designació? Després de deu anys a la Comissió Europea pot ser útil l’agenda de contactes personals. Però això dura el que dura i té el recorregut que té. Tothom és molt conscient que ara tinc una altra funció, que és representar un govern d’un país que no és Estat. Això determina les relacions, perquè fer diplomàcia quan no ets Estat és deu vegades més difícil que fer-ho quan tens l’aparell d’estat i la pertinença a organismes internacionals. Has de multiplicar els recursos per compensar les mancances.

democràtiques, recolzant-se en organitzacions d’una societat civil que és motor de canvi i d’expressió de voluntat política. És el que hem de traslladar i connectar-ho amb els principis i valors de la base de la construcció europea. S’entén molt més que altres missatges cataclismàtics que a vegades arriben de Madrid. Heu dit: “Hi som i hi serem”. És difícil que deixem de ser europeus? És un risc que parlem d’Europa en tercera persona. Hem de parlar-ne en primera persona del plural. És més important del que sembla. Som ciutadans de la Unió Europea amb una sèrie de drets i deures adquirits i no tenim per què renunciar-hi. No hi ha cap precedent d’expulsió de set milions i mig de ciutadans. Al contrari, hi ha precedents d’adhesió de milions de ciutadans d’estats que fa trenta anys ni existien. Se’m fa molt difícil d’imaginar un escenari d’aquest tipus, de trencament traumàtic.

Dani Codina

Com es combat la campanya de l’Estat? La diplomàcia espanyola actua contra el procés a vegades d’una forma grollera, com en la presentació de Victus a Holanda. Mirem de fer-hi front i aportar una llum on altres aporten obscurantisme, amb escenaris dantescs que no tenen una base real. Som en una comunitat de dret que ho entén com una qüestió eminentment política. Els europeus quan hi ha un problema polític troben arranjaments, alterant la base jurídica i adaptantla, basant-se en els principis de construcció europea de solidaritat. Ha succeït en el rescat grec, portuguès i espanyol –que ho és diguin el que diguin–, i aquest ha estat el motor de la UE per superar totes les tensions i antagonismes des de finals de la II Guerra Mundial. Un èxit, un motor d’estabilitat, seguretat, prosperitat i pau. I aquest és l’esquema en què els catalans ens hem de situar a nivell europeu. Les cartes no estan jugades. Com caldrà jugar-les? L’acció exterior és fonamental per explicar com s’ha desenvolupat el procés. Ser un soci fiable, que no hi ha improvisació, que tot es fa amb ampli consens de les institucions

Amadeu Altafaj (Barcelona, 1968) és periodista de professió. L’any 2004 va entrar a la Comissió Europea com a portaveu de Desenvolupament i Ajut Humanitari; va ser cap de comunicació del president de la Comissió José Manuel Durão Barroso, i, el 2010, portaveu d’Afers Econòmics amb el vicepresident Olli Rehn (el 2012 en va ser cap de gabinet). El passat 7 de gener va ser nomenat representant permanent del Govern davant la UE. És un amant de l’alpinisme i damunt la taula del despatx hi té un roc de la roca de Canalda, del Solsonès.

Parleu d’un procés molt nítid, homologable, pulcre. Com es llegeix la resposta de l’Estat de recórrer la llei de consultes o impugnar el 9N? Catalunya no és un afer problemàtic en l’agenda europea. Hi ha un cert neguit perquè Espanya preocupa per aspectes financers i econòmics, per la inestabilitat i fragmentació política, pel creixement d’una formació de caire més populista. Però també hi ha incomprensió per com no s’ha tractat un problema polític a través de la política. Des de Madrid es deia que duraria poc, que era una reacció conjuntural, una resposta a una crisi aguda que aniria minvant. No s’ha acomplert, ans al contrari. S’ha vist com les mobilitzacions massives des del 2010 s’han reproduït i han augmentat. Per tant, la versió espanyola no s’ajustava a la realitat.

En les eleccions del 27S, un 50% més u és homologable com a plebiscit? Això comença per nosaltres mateixos, que hem d’explicar per què ho són. Que s’identifiquin com a plebiscitàries rau en la capacitat dels partits de posar-se d’acord en un programa clarament identificable com una pregunta indirecta sobre el futur en termes d’independència o no. I caldrà explicar com hem arribat fins aquí i què succeirà i com després del 27S. La ciutadania és qui decidirà què votem i quina és la lectura del resultat: la via per constituir o no un Estat. La UE sempre ha dit que l’autodeterminació és un afer intern. La Comissió no pot pronunciarse sobre un afer intern si no hi ha una demanda concreta d’un Estat membre, qualsevol. Ara, no vol dir que li sigui indiferent. Puc donar fe que hi ha un interès alt en el que pugui succeir. El tema català no està resolt. És possible que alguns estats membres comencin a veureho com un efecte amb repercussions externes, d’inestabilitat política o financera. Si hi ha tensió creixent i incertesa, alguns estats poden fer que sigui un tema institucional de l’agenda europea. En última instància, la legalitat internacional és inapel·lable? La vessant política és fonamental i ve abans que la jurídica. El sentit comú diu que s’ha de solucionar a través de negociacions polítiques, i el dret s‘hi haurà d’acomodar. Si no, tothom hi perdrà. L’Estat espanyol és titular del deute, i en un escenari de trencament traumàtic, no pactat, aquest deute segueix sent de l’Estat. Aquí hi intervenen les incerteses financeres que preocuparien alguns estats. Tot parla en favor d’una negociació pactada en la línia del que és avui la Unió Europea.

ABRIL 2015

OMNIUM-2015-04.indd 16

9/4/15 16:46

Profile for Òmnium Cultural

Òmnium Cultural - Sant Jordi 2015  

Revista d'Òmnium Cultural + http://www.omnium.cat

Òmnium Cultural - Sant Jordi 2015  

Revista d'Òmnium Cultural + http://www.omnium.cat

Advertisement