Page 1

ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ ΟΔ Ι Κ Α

ΡΙ

ΔΕΣ ΠΕ

559

ΡΙ

Αριθμός Άδειας

Χ+7

ΕΚ∆ΟΤΩΝ

Ε Φ Η ΜΕ

ΤΕΥΧΟΣ 29 • 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 - 01 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 • TIMH: 4E

ΚΕΜΠ

ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΡ. ΑΔΕΙΑΣ 370/2008 ΚΕΜΠ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΩΔΙΚΟΣ 8324 / O.MIND CREATIVES, ΚΑΡΠΟΥ 33, 11631 ΑΘΗΝΑ

Ψηφιακός ταχογράφος

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME ISSN 1792-4219

Όλα τα “πως” και τα “γιατί” που θα πρέπει να γνωρίζουμε για το ψηφιακό ταχογράφο. (σελ. 16)

Την ίδια ώρα που ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ευελπιστεί να βάλει σε τάξη το χάος που η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου δημιούργησε, η αγορά στέλνει μηνύματα κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση. Η αναποτελεσματικότητα του νέου νόμου για τις μεταφορές, σε συνάρτηση με την οικονομική ύφεση δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί τη βιωσιμότητα των χιλιάδων επιχειρήσεων που εμπλέκονται με τη μεταφορά.

«Ό,τι καλύτερο...»

PROPS: Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων

Μεταφορές σε... κρίση

Ο Χρ. Ηλιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Iliadis Cargo SA, μας μιλάει για το νέο Νόμο και τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την ίδρυση εταιρείας μεταφορών υπό το νέο καθεστώς. (σελ. 14)

To καταληκτικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου PROPS διοργανώθηκε, τον Οκτώβριο, στον Πειραιά και το Cargo Plus ήταν εκεί ως χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης. (σελ. 24)

Διαβάστε για την 13η Πανελλήνια Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών με θέμα “Ελληνικές Μεταφορές σε περίοδο οικονομικής κρίσης” που διοργάνωσε ο ΕΕΣΥΜ. (σελ. 32)


4

EΦΟ∆ΙΑΣΤΙΚΗ AΛΥΣΙ∆Α H ∆ΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ LOGISTICS 5-6-7-8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΑΘΗΝΑ

ν

ρώ ο φ

»Τ

γεγ ο λ ά γ ε οµ

ο

istics κ g o L ν ω τ νός

αι τ

κ ι τ α µ υ ων Εµπορε

ετ Μ ν ώ

α

∆ιοργάνωση

Λεωφ. Βουλιαγµένης & Κάρπου 33, 11631 Αθήνα • Τ. 210-9010040 • F. 210-9010041 • E. admin@omind.gr


περιεχόμενα ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

editorial Πάρ’ το όλο δεξιά... Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει η τρόικα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των μεταφορών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων επισκέψεων του κλιμακίου για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και τη σύνταξη της έκθεσης προόδου. Αυτό που μπορούμε εύκολα να εξάγουμε ως συμπέρασμα από την επιμονή της τρόικας, είναι το πλέον προφανές: η χώρα μας έχασε επί δεκαετίες την ευκαιρία να δημιουργήσει από μόνη της τους όρους και τις προϋποθέσεις -όχι μόνο για των εκσυγχρονισμό των οδικών μεταφορών αλλά και- για τη δημιουργία ενός πρότυπου μεσογειακού κέντρου διαμετακόμισης που θα συντελούσε, τουλάχιστον εφάμιλλο, εθνικό έργο με τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Τώρα, όπως λέει και η διαφήμιση, ...“το χάσαμε το κορμί πατριώτη”! η επιγραφή έχει κρεμαστεί και προειδοποιεί ...«το κατάστημα κλείνει και πουλάει όσο-όσο»! Δυστυχώς καμιά νομοθετική και διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υπερβεί σε αποτελεσματικότητα την πολιτική κουλτούρα μίας χώρας. Και τώρα βλέπουμε ακριβώς, τα αποτελέσματα μίας αναδιάρθρωσης του κράτους... “στο πόδι”, πρόχειρα και κυρίως άκρως επώδυνη... σχεδόν σαδιστικά βασανιστική! Για την αγορά, τους επαγγελματίες και κυρίως τους απλούς εργαζόμενους. Η εξελιγμένη μηχανή του κιμά έχει μπει σε λειτουργία στη χώρα μας και πολύ φοβάμαι πως σε λίγο καιρό δε θα έχει μείνει τίποτα να αλέσει, παρά βασανισμένες ψυχές και φαντάσματα που κάποτε υπήρξαν παραγωγικοί άνθρωποι με όνειρα... Κωνσταντίνος Ταχτσίδης Αρχισυντάκτης ΥΓ. Να ευχηθούμε καλή δύναμη στο νέο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μ. Βορίδη. Από ότι ξέρουμε είναι δυναμικός και τα λέει... “τσεκουράτα”.

περιεχόμενα

02 Ειδήσεις 12 Οδικές Μεταφορές • Ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στις μεταφορές. • Συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της Iliadis Cargo SA, κ. Χρ. Ηλιάδη (σελ. 14). • Αρθρο-ανάλυση του ψηφιακού ταχογράφου από τον Λ. Μαγιόγλου, τεχνικό δ/ντη της Electra Hellas SA (σελ. 16). • Διαβάστε για την πρόταση της Ε.Ε. για εννιαίο δίκτυο μεταφορών (σελ. 18).

20 Ειδήσεις Oδικών Μεταφορών 22 Θαλάσσιες Μεταφορές • Ανάλυση της PwC για τη ναυτιλία. • Το καταληκτικό συνέδριο του έυρωπαικού έργου PROPS (σελ. 24). • Ρεπορτάζ για την κρίση στη ναυτιλία (σελ. 25).

26 Ειδήσεις Θαλάσσιων Μεταφορών 28 Γνώμη • Άρθρο του εμπειρογνώμονα ασφαλίσεων, Γ. Κούτινα για την απελευθέρωση των μεταφορών.

30 Γνώμη • Η άποψη της ΠΕΕΔ.

32 Γεγονός • 13η Πανελλήνια Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών του ΕΕΣΥΜ.

35 Οδηγός Αγοράς 36 Παραπολιτικά σχόλια (Dragster)

CARGO PLUS • Τεύχος 29 • 15 NOEMBΡΙΟΥ 2011 - 01 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

info@cargoplus.gr

Εκδότης: Θεόδωρος Δημητριάδης Αρχισυνταξία: Κωνσταντίνος Ταχτσίδης editor@cargoplus.gr Σύνταξη: Βάσω Βεγιάζη Εξωτερικοί συνεργάτες: Φώτης Φωτεινός

Sales & Marketing Director: Αντώνης Μοσχονίδης Σχεδιασμός & Παραγωγή: o.mind Creatives Εκτύπωση & Βιβλιοδεσία: Pressious Arvanitidis

Creative Director: Λεωνίδας Παπαδάκης papadakis@omind.gr Φωτογραφίες: Δέσποινα Σπύρου Client Service: Μαρίζα Δαλίδου dalidou@omind.gr Λογιστήριο: Ελένη Μπάρκουλα

Συνδρομές εσωτερικού: 1 έτος (8 τεύχη) 30 € / 2 έτη (16 τεύχη) 55 € Συνδρομές εξωτερικού: 1 έτος (8 τεύχη) 60 € / 2 έτη (16 τεύχη) 110 €

ISSN 1792-4219

www.cargoplus.gr Ιδιοκτησία: Δημητριάδης Θ. & ΣΙΑ ΟΕ Βουλιαγμένης & Κάρπου 33, 11631 Αθήνα Τ. 210-9010040, F. 210-9010041 info@omind.gr • www.omind.gr Σημείωση: Οι απόψεις των αρθρογράφων και των συνεντευξιαζόμενων δεν εκφράζουν απαραίτητα τις απόψεις του περιοδικού.

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

01


ειδήσεις ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Καθαρή ενεργεία στην Gold Air Cargo & Logistics στον Ασπρόπυργο Ολοκληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες Φ/Β εγκαταστάσεις σε βιομηχανική στέγη στην Ελλάδα στο κτίριο γραφείων και αποθηκών της εταιρείας Goldair Cargo & Logistics στον Ασπρόπυργο. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει ισχύ 1MW και κατασκευάστηκε από την Κοινοπραξία GEH-Goldeco (μέλος του Ομίλου Goldair)-Easy Power και Heliosres με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές και τον πιο αποδοτικό και παράλληλα ακριβό εξοπλισμό της παγκόσμιας αγοράς (Panels της αμερικάνικης Sunpower και Inverters της καναδικής Satcon) που μπορούν να εξασφαλίσουν διάρκεια λειτουργίας έως και 50 χρόνια. Η παραγόμενη ενέργεια σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε 1.400.000 kWh, που αντιστοιχεί σε πλήρη ηλεκτροδότηση 400 κατοικιών ή εξοικονόμηση 1.000tn CO2, που θα χρειαζόταν 25.000 δέντρα για την απορρόφησή του ή εξοικονόμηση 425.000 lit πετρελαίου και 46 τόνων μεθανίου. Ο Όμιλος Εταιρειών της GOLDAIR μέσω της Goldair Cargo & Logistics που διέθεσε την στέγη και της εταιρείας GOLDECO Περιβαλλοντικές Εφαρμογές ΑΕ, επενδύει σε έργα Α.Π.Ε., (Φ/Β-Υδροηλεκτρικά-Βιοαέριο κ.λπ.) όχι μόνο διότι είναι από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτή την περίοδο αλλά κυρίως διότι θέλει να τονίσει ακόμη μία φορά αφενός την ευαισθησία της για το περιβάλλον και αφετέρου τον σαφή προσανατολισμό της για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Πλήρη εφαρμογή της Ευρωβινιέτας ζητάει η Ε.Ε. από την Πορτογαλία

Εκπαιδευτικό σεμινάριο οδηγών φορτηγών... στο Metro Mall

Γραπτή απαίτηση προς την Πορτογαλία, προκειμένου να εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σήμα Τέλους Κυκλοφορίας Βαρέων Οχημάτων (Ευρωβινιέτα), απέστειλε η Κομισιόν. Η επιστολή είχε τη μορφή Αιτιολογημένης Γνώμης και αφορούσε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις διαδικασίες ψύξης/κατάψυξης στις εμπορευματικές μεταφορές. Σύμφωνα με αυτήν, εφόσον η Πορτογαλία δεν ενημερώσει εντός διμήνου την Κομισιόν για την αλλαγή στη σχετική εθνική νομοθεσία της, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Οδηγία 1999/62/ΕΔ αναφορικά με τις χρεώσεις βαρέων φορτηγών (γνωστή και ως “Ευρωβινιέτα”) όπως αυτή αναθεωρήθηκε με την Οδηγία 2006/38/ΕΔ, απαιτείται από τα κράτη-μέλη να σέβονται και να τηρούν συγκεκριμένους όρους κατά την εισαγωγή τους ή απλώς την καταβολή διοδίων για την χρήση του ΠανΕυρωπαϊκού οδικού δικτύου. Αναλυτικότερα, από τον Ιούνιο του 2008, η Κομισιόν υποχρεώνει τα κράτη-μέλη σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία υπολογισμού των τελών διοδίων για τα βαρέα οχήματα.

Μπαίνοντας σε μια νέα εποχή για τις μεταφορές στην Ελλάδα, η projectyou ltd σε συνεργασία με τα περιοδικά Cargo Plus, Supply Chain & Logistics και τον ΠΣΣΑΜΕΕ (Πανελλήνιο Σύλλογο Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων) διοργανώνουν Σεμινάριο για τους οδηγούς φορτηγών, την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, στο Metro Mall, Λ. Βουλιαγμένης 276, Άγιος Δημήτριος (στάση μετρό), VILLAGE CINEMAS-Αίθουσα 4. To Σεμινάριο θα περιλαμβάνει θέματα που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε επαγγελματίας οδηγός και πλέον απαιτούν οι εργοδότες. Οι εισηγητές είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες με ειδικές γνώσεις στον τομέα των οδικών μεταφορών. Θέλοντας να διαφοροποιηθούμε από τις συνηθισμένες σεμιναριακές πρακτικές, ο κάθε συμμετέχων οδηγός μπορεί να προσέλθει με 2 άτομα από την οικογένειά του, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν κινηματογραφική προβολή κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του σεμιναρίου, σε διπλανή αίθουσα και να συμμετέχουν στο γεύμα στο τέλος της εκδήλωσης. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης, ενώ επίσης θα κληρωθούν και 5 ολοκληρωμένα πακέτα πρακτικής on the road εκπαίδευσης οδηγών στην “Αμυντική Οδήγηση” προσφορά της QUALITY & SAFETY. Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει: • Επαγγελματίας οδηγός: Ηγέτης οδικής ασφάλειας • Οικονομική οδήγηση και πώς να μειώσετε 10% τα έξοδα στόλου • Ο δρόμος, το όχημα, ο οδηγός ως παράγοντες ατυχημάτων • Ο χρόνος αντίδρασης και από τί εξαρτάται • Απόσταση φρεναρίσματος και από τί εξαρτάται • Κόπωση: διάγνωση, αιτίες, μέτρα αποφυγής • Τα ελαστικά και τα φρένα • Συστήματα τηλεματικής διαχείρισης στόλου • Ηλεκτρονικός ταχογράφος • Οι 10 αιτίες της ανατροπής και του ντεραπαρίσματος • Σύγχρονα συστήματα ασφαλείας οχημάτων & οδηγού • Ασφαλής φόρτωση και πρόσδεση φορτίου • Ωράρια οδηγού • Οι ευθύνες του οδηγού • Κλιμάκια ελέγχου και ποινές. Εταιρικές συμμετοχές: 40 €/άτομο (30€ για 5 συμμετοχές και άνω). Ατομικές συμμετοχές: 25 €/άτομο (Για ιδιώτες επαγγελματίες οδηγούς). Οι τιμές επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα. Εγγραφές-Πληροφορίες: www.projectyou.gr, Τηλ: 211 402 5225, Kιν: 693 256 5466, Fax: 211 4025485 και ο.mind Creatives: Τηλ: 210 9010040, Fax: 210 9010041.

Ε.Ε.: Εφαρμογή συντονισμένων πολιτικών δράσεων για τη βιομηχανία και τις ΜμΕ Η οικονομική ανάκαμψη της Ε.Ε. υπήρξε σχετικά αργή και παραμένει εύθραυστη. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε ένα αίσθημα επιδείνωσης της κατάστασης σε όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπροσθέτως, υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι υποχώρησης που πηγάζουν από τις χρηματοοικονομικές αγορές, τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών και την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο, η βιομηχανία της Ε.Ε. βρίσκεται σε καλή κατάσταση και διαθέτει το δυναμικό ώθησης για να επαναφέρει την ευρωπαϊκή οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών: η μέση παραγωγικότητα της εργασίας στη μεταποιητική βιομηχανία κυμαίνεται από σχεδόν 125% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας ανά εργαζόμενο στην Ιρλανδία, έως 20% στη Βουλγαρία. Το ποσοστό καινοτόμων εταιρειών κυμαίνεται από 80% στη Γερμανία έως 25% στη Λετονία. Ο βαθμός φιλικότητας των κανόνων προς τις επιχειρήσεις βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στη Φινλανδία, ενώ η Ιταλία κατατάσσεται στην τελευταία θέση.

02


ειδήσεις ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics & το 1st Southeast European Congress on Supply Chain Management Με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών και εκπροσώπων από σημαντικούς ακαδημαϊκούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, εισέρχεται στην τελική ευθεία η διοργάνωση του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Logistics, που πραγματοποιείται μαζί με το εναρκτήριο διεθνές 1st Southeast European Congress on Supply Chain Management, στη Θεσσαλονίκη στις 11-12 Νοεμβρίου, 2011. Ρόλο-κλειδί για την επιτυχία των Συνεδρίων διαδραματίζουν οι διακεκριμένοι κεντρικοί ομιλητές τους, όπως είναι ο καθ. Dr. Eddy Van de Voorde (University of Antwerp, Belgium), που δραστηριοποιείται στους τομείς των Θαλάσσιων Μεταφορών, της Οικονομικής των Λιμένων και των Αερομεταφορών, η καθ. Dr. Lenny Koh (University of Sheffield Management School, UK), διευθύντρια του Centre for Energy, Environment and Sustainability του University of Sheffield, με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης και της Διαχείριση Πράσινων Εφοδιαστικών Αλυσίδων. Παράλληλα με τους διαπρέποντες κεντρικούς ομιλητές, την εμπειρία τους και την τεχνογνωσία τους στα Logistics θα καταθέσουν εκπρόσωποι βιομηχανιών και εξειδικευμένων επιχειρήσεων. Φορέας διοργάνωσης των δύο Συνεδρίων που θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο THE MET στη Θεσσαλονίκη είναι η Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL) Βορείου Ελλάδος. Tα Συνέδρια τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης (ΕΒΕΘ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ). Χορηγοί επικοινωνίας είναι τα περιοδικά Cargo Plus και Supply Chain & Logistics.

Παρουσίαση του σύγχρονου εξοπλισμού και εφαρμογών για την Οδική Ασφάλεια Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” συνεχίζοντας την προσπάθεια να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες και την Πολιτεία σε θέματα οδικής ασφάλειας, πραγματοποίησε σε συνεργασία με το European Transport Safety Council (ETSC) στο Ζάππειο Μέγαρο στις 8 Νοεμβρίου 2011, παρουσίαση του προγράμματος AVENUE (ActionsforVulnerable, Elderly, Novic eDriversandroadUsersinEurope). Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην εκπαίδευση-ενημέρωση των ευάλωτων χρηστών του δρόμου, των νέων οδηγών, των πολιτών 3ης ηλικίας και όλων εν γένει των χρηστών του δρόμου στην Ευρώπη μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τη δημιουργία των Κέντρων Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια (NESTs). Στην εκδήλωση του Ζαππείου έγινε παρουσίαση του νέου εξοπλισμού που αποκτήθηκε από το εξωτερικό για λογαριασμό του Ινστιτούτου (εξομοιωτής ανατροπής, εξομοιωτής οδήγησης, εξομοιωτής χρήσης ζώνης) και που θα αποτελέσουν εργαλεία σύγχρονης εκπαίδευσης στα NESTs καθόσον θα δίνει στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να αντιληφθούν π.χ. τη σημασία της χρήσης ζώνης κ.λπ. Η προσπάθεια υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ETSC, την OlympusKeyMed, τη DIAGEO, την Εθνική Ασφαλιστική και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”.

04

Στη Βιέννη για... δουλειές Τη Βιέννη επισκέφτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπου είχε σειρά συναντήσεων με σημαντικούς παράγοντες της αυστριακής κυβέρνησης, διεθνών οργανισμών και επιχειρηματικούς φορείς. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο κ. Χρυσοχοϊδης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προς την Ελλάδα, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, την ενίσχυση της ρευστότητας στη χώρα, αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας και διοικητικής εμπειρίας σε θέματα ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών στην πραγματική οικονομία (Austria Business Agency, Austria Investment Agency, Austrian Tourist Bank, Research Promotion Agency, Austrian National Tourist Office). Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συναντήθηκε με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομίας, κ. Mitterlehner, τον πρόεδρο του Αυστριακού Συνδέσμου Βιομηχανιών (IV), κ. Sorger, καθώς και με στελέχη μεγάλων αυστριακών επιχειρήσεων που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο κ. Χρυσοχοϊδης έδωσε την κεντρική ομιλία σε εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΕΒ και ο Αυστριακός Σύνδεσμος Βιομηχανιών με θέμα τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η FIAT επενδύει στα βιοκαύσιμα Τα βιοκαύσιμα κερδίζουν όλο και περισσότερο την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των καταναλωτών, ως εναλλακτική των συμβατικών καυσίμων. Ο όμιλος Fiat πρωτοπόρος και σε αυτό τον τομέα, κατέχει ηγετική θέση στην Βραζιλία, διαθέτοντας μία πλήρη γκάμα οχημάτων Flexfuel που λειτουργούν με μείγματα βενζίνης και βιοαιθανόλης. Μέσω της Fiat Powertrain και της FPT Industrial, ο όμιλος Fiat επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Άλλο παράδειγμα είναι ο κινητήρας TetraFuel (πατέντα της Magneti Marelli που εφαρμόζεται από την Fiat Powertrain), ο πρώτος στον κόσμο που μπορεί να λειτουργεί ανά πάσα στιγμή με τέσσερα διαφορετικά καύσιμα: βιοαιθανόλη, βενζίνη Βραζιλίας (διυλισμένο αργό πετρέλαιο και 22% άνυδρη αιθανόλη), βενζίνη και φυσικό αέριο. Επιπλέον, όλοι οι κινητήρες της Fiat Powertrain που πωλούνται στην Ευρώπη είναι συμβατοί με τη χρήση μειγμάτων έως 5% βιοαιθανόλης με βενζίνη (E5) και μέχρι 7% βιοντίζελ με ντίζελ (Β7).


ειδήσεις ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Wei Jiafu: Οι πέντε ανισορροπίες στη ναυτιλία και οι απαντήσεις Πέντε ανισορροπίες διακρίνει στη παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία ο captain Wei Jiafu, πρόεδρος της Cosco σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας χθες στο the World Shipping (China) Summit 2011. «Υπάρχουν πέντε είδη ανισορροπιών στην αγορά της ναυτιλίας», είπε ο πρόεδρος της Cosco. «Η πρώτη ανισορροπία μεταξύ της υπερπροσφοράς πλοίων και τη ζήτηση. Η δεύτερη μεταξύ υψηλού κόστους λειτουργίας και των χαμηλών εσόδων των ναυτιλιακών εταιρειών. Η τρίτη είναι η ανισορροπία στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας που επηρεάζεται από παίκτες από διαφορετικές θέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το τέταρτο είναι η ανισορροπία που προκαλείται από τις συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων και η Πέμπτη ανισορροπία παρουσιάζεται στην κατανομή των κερδών της ναυτιλιακής αλυσίδας». Ο Wei Jiafu έκανε έκκληση στους συνέδρους επισημαίνοντας ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να αλλάξουν για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ισορροπίας. Να ακολουθήσουν μία ορθολογική ανάπτυξη να βελτιστοποιήσουν την στρατηγική τους και την εσωτερική τους δομή να καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες για τη διατήρηση της αειφόρου ανάπτυξης της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η FOODLINK επενδύει στην δυναμική και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας Η Foodlink, παρουσιάζει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ελληνική οικονομία, αλλά και τη χώρα, χρηματικά διαθέσιμα. Έχοντας ως δεδομένο ότι η Foodlink είναι μια ελληνική εταιρεία πρωτοπόρα στη δράση της, συνεπής στις υποχρεώσεις της, φορολογικές και άλλες, σταθερή και αμετακίνητη στην διασφάλιση εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού της καλείται να αποφασίσει για τον τρόπο διαχείρισης των χρηματικών διαθεσίμων της. Για την Foodlink η επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί κρίσιμο τομέα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Η αναπτυξιακή πολιτική για την εταιρεία θεωρείται μονόδρομος και γνώμονας για όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Με απόλυτη πίστη στο αύριο, στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και στην πυγμή του ανθρωπινού δυναμικού που απαρτίζει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας, αποφάσισε να τοποθετήσει ποσό έως 1.000.000 ευρώ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Ο Πρόεδρος της Foodlink κ. Βασίλης Καρακουλάκης αναφέρει για την ανωτέρω απόφαση: «Θεωρώ ότι η απόφασή μας αυτή θα είναι και επικερδής για την εταιρεία μας, αλλά και το έναυσμα για όσες υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις πιστεύουν στη δύναμη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύω σε μια επιθετική για την έξοδο από την κρίση επιχειρηματική δραστηριότητα και η στρατηγική της εταιρείας μας πρέπει και θα είναι ανάλογη». Η τοποθέτηση του ανωτέρω ποσού θα πραγματοποιηθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Foodlink ο οποίος θα επιλέξει τίτλους Ελληνικών εταιρειών που ανήκουν στον ευρύτερο Βιομηχανικό και Δημόσιο Τομέα και αποτελούν πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής με άξονες την επιθετική ανάπτυξη και την επένδυση στον ελληνικό επιχειρηματικό στίβο, ολοκληρώνεται σύντομα η διαδικασία εξαγοράς της εταιρείας Velostrans που είναι μια ελληνική εταιρεία forwarding με ταχύτατη εξέλιξη τζίρου και πελατολογίου που απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη ικανά να την οδηγήσουν, στην επόμενη τριετία, ανάμεσα στις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου.

Στα “βαρέα” όσοι οδηγούν οχήματα άνω των 3,5 τόνων Η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών που εγκρίθηκε από την τρόικα και θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες προβλέπει την εξαίρεση 127.000 εργαζομένων που θα χάσουν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια και μισθολογικά επιδόματα. Το ζήτημα που έχει ξεσηκώσει τους εργαζομένους στον επισιτισμό είναι η αποκήρυξη των σερβιτόρων που εργάζονται έως τις 10 μ.μ., των καμαριέρων, των ψηστών, των λαντζέρηδων και των μαγείρων, που ξεπερνούν τα 20.000 άτομα, όπως και των οδηγών οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων, κατηγορία που επίσης αριθμεί 20.000 εργαζομένους. Τα δύο επαγγέλματα που διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από τον κ. Γιώργο Κουτρουμάνη είναι οι ρυτινοσυλλέκτες και οι σερβιτόροι που εργάζονται μετά τις 10 μ.μ. (αφορά μόνο στα νυχτερινά κέντρα). Ο διαχωρισμός προκαλεί τις αντιδράσεις... της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, που υποστηρίζει ότι οι εργοδότες θα το εκμεταλλευτούν με παρατυπίες στις βάρδιες για να αφαιρούν τις μισθολογικές προσαυξήσεις και τα δικαιώματα. Οι κυριότερες κατηγορίες που βγαίνουν εκτός λίστας είναι διοικητικοί υπάλληλοι βιομηχανιών, ταμίες, κομμώτριες, καμαριέρες, μάγειροι, ψήστες, σερβιτόροι (που εργάζονται έως τις 10 μ.μ.), ζαχαροπλάστες, τραγουδιστές, μουσικοί, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, φωταέριο, βυτιοφόρα, χαμάμ, ιχθυαγορά, κρεαταγορά, φορτοεκφορτωτές, δασεργάτες, εμφανιστές φιλμ κ.ά.). Στη νέα λίστα θα ενταχθούν το νοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, οι οπερατέρ με φορητή κάμερα, κάποιες κατηγορίες εναερητών της ΔΕΗ κ.ά.). Δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα έως το 2015.

06

Hellastat: Η οικονομική κρίση πλήττει μεταφορές και logistics Η οικονομική ύφεση που επικρατεί στη χώρα, αλλά και διεθνώς έχει περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα στον ευρύτερο κλάδο των μεταφορών και logistics, με άμεση συνέπεια τη μείωση του μεταφερόμενου όγκου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Hellastat, αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι η οικονομική κρίση έχει αρνητικές συνέπειες στη διεθνή και εγχώρια εμπορευματική κίνηση σε όλους τους τομείς μεταφοράς. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η μεγαλύτερη υποχώρηση για το έτος 2010 εντοπίζεται στις οδικές μεταφορές (-18,1%), ενώ σημαντικά έχουν πληγεί και οι διεθνείς οδικές μεταφορές εξαιτίας της πτώσης του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Οι εταιρείες επιβαρύνονται με αυξανόμενο μεταφορικό κόστος, ιδίως μετά τις δύο διαδοχικές αυξήσεις στο Φ.Π.Α. και στον Ε.Φ.Κ. σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης κατά το 2010. Οι μεταφορικές εταιρείες και οι 3PL providers δεν διαθέτουν ιδιόκτητους μεταφορικούς στόλους λόγω της μέχρι πρότινος σχετικής απαγόρευσης. Πιο συγκεκριμένα, στις οδικές μεταφορές εντοπίζεται έλλειψη ανταγωνιστικότητας, καθώς δεν υπάρχουν οργανωμένες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας, αλλά μεμονωμένοι αυτοκινητιστές. Η παράνομη κυκλοφορία φορτηγών από άλλες χώρες μειώνει το μεταφορικό έργο των εγχώριων οχημάτων, διαμορφώνοντας σε χαμηλά επίπεδα τα κόμιστρα. Επισημαίνεται ακόμα η έλλειψη ενός αποτελεσματικού χωροταξικού σχεδίου και καθορισμένων χρήσεων γης. O προβληματικός πολεοδομικός σχεδιασμός αποτυπώνεται στη διάσπαρτη χωροθέτηση αποθηκών, ακόμα και εντός του αστικού ιστού των πόλεων. Πολλές αποθήκες είναι χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφών, ενώ το κόστος απόκτησης βιομηχανικών ακινήτων είναι ιδιαίτερα υψηλό, γεγονός που συντελεί στη διστακτικότητα των εταιρειών για ανάληψη επενδύσεων.


ειδήσεις ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Έπιασε το Joker το αεροδρόμιο Πάρου Την πίστωση 23 εκατ. για τη δημοπράτηση του έργου “Νέο Πεδίο Ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Πάρου” ενέκρινε ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης. Η απόφαση δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου. «Το δημοπρατούμενο έργο αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο projectU+OMIND VILLAGE 42.pdf 11/3/11 2:17:13 PM της Πάρου, με ευμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη τόσο της περιοχής όσο και της ευρύτερης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Κυκλάδων», αναφέρεται στην απόφαση.

Υπερσύγχρονο hub από την K+N στην Κολομβία Με τη συμμετοχή πολλών πελατών και εμπορικών συνεργατών, την παρουσία του Κολομβιανού υπουργού Μεταφορών, Χερμάν Καρντονά και του προέδρου της Kuehne+Nagel, Καρλ Γκέρναντ, εγκαινιάστηκε στην πόλη Cartagena de Indias, στην Κολομβία, το υπερσύγχρονο Logistics Hub της K+N, που εδράζεται εντός του λιμένα του Κοντεκάρ. Οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Κ+Ν, βρίσκονται στο κεντρικό εμπορευματικό λιμάνι του Κοντεκάρ, χτίστηκαν σε διάστημα μόλις 12 μηνών, οι αποθηκευτικοί χώροι είναι έκτασης 10.000m2 και 11.000 παλετοθέσεων. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στα επίσημα εγκαίνια, οι εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις απαραίτητες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ έχουν εγκατεστημένες και state-of-theart τεχνολογίες. Δίνει τη δυνατότητα στην K+N να επεκτείνει τις στρατηγικές συνεργασίες Logistics που έχει στην περιοχή και να διευρύνει την παρουσία της, τόσο στην αγορά της Κολομβίας, όσο και στο σύνολο της Ν. Αμερικής, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο Portfolio υπηρεσιών. Οι νέες εγκαταστάσεις (με προοπτική επέκτασης στα 20.000 m2) της Κ+Ν βρίσκονται στο ιδιωτικό λιμάνι του Κοντεκάρ, δίπλα στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής, που εκτιμάται ότι θα διαχειρίζεται έως το 2013 περί τα 12.000 TEUs λιμενικού φορτίου. Με την παρουσία της σε αυτό το στρατηγικό σημείο η Κ+Ν ενισχύει το εταιρικό της “αποτύπωμα” στην αγορά της Ν. Αμερικής, διευρύνοντας το πακέτο υπηρεσιών που παρέχει στους διεθνείς πελάτες της, διατηρώντας πλέον 8 υποκαταστήματα στη χώρα.

Κυριακή 04 ∆εκεµβρίου 09:30 - 15:00

Εκπαιδευτική Ηµερίδα Οδηγών Φορτηγών

ΑΣΦΑΛΗΣ ΦΟΡΤΩΣΗ Ο∆ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ Ο∆ΗΓΟΥ C

M

Σας προσκαλούµε µε την οικογένεια σας * για µια ευχάριστη Κυριακή µε Εκπαίδευση και Ψυχαγωγία

Y

CM

στο ΜΕΤΡΟ ΜALL, VILLAGE CINEMAS - Αίθουσα 4

MY

CY

CMY

K

Λ. Βουλιαγµένης 276, Άγιος ∆ηµήτριος (Στάση Μετρό) * Ο κάθε συμμετέχων οδηγός μπορεί να έρθει με 2 άτομα από την οικογένειά του, όπου θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν κινηματογραφική προβολή κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του σεμιναρίου, σε διπλανή αίθουσα και να συμμετέχουν στο γεύμα στο τέλος της εκδήλωσης.

Η projectyou Ltd σε συνεργασία με τα περιοδικά CARGO Plus, Supply Chain & Logistics και τον ΠΣΣΑΜΕΕ (Πανελλήνιο Σύλλογο Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων) διοργανώνουν για τους οδηγούς φορτηγών Σεμινάριο με θέματα που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε επαγγελµατίας οδηγός και πλέον απαιτούν οι Εργοδότες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ • Επαγγελματίας οδηγός = Ηγέτης οδικής ασφάλειας • Οικονομική οδήγηση και πώς να μειώσετε 10% τα έξοδα στόλου • Ο δρόμος, το όχημα, ο οδηγός ως παράγοντες ατυχημάτων • Ο χρόνος αντίδρασης και από τι εξαρτάται • Απόσταση φρεναρίσματος και από τι εξαρτάται • Κόπωση: διάγνωση, αιτίες, μέτρα αποφυγής • Τα ελαστικά και τα φρένα • Συστήματα τηλεματικής διαχείρισης στόλου • Ηλεκτρονικός ταχογράφος • Οι 10 αιτίες της ανατροπής και του ντεραπαρίσματος • Σύγχρονα συστηματα ασφαλείας οχημάτων & οδηγού • Ασφαλής φόρτωση και πρόσδεση φορτίου • Ωράρια οδηγού • Οι ευθύνες του οδηγού • Κλιμάκια ελέγχου και ποινές

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ Οι εισηγητές είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες με ειδικές γνώσεις στον τομέα των οδικών μεταφορών

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Θα κληρωθούν 5 ολοκληρωμένα πακέτα πρακτικής on the road εκπαίδευσης οδηγών στην «Αμυντική Οδήγηση» προσφορά της QUALITY & SAFETY

• Εταιρικές συµµετοχές: 40 € / άτοµο (30 € για 5 συµµετοχές και άνω) • Ατοµικές συµµετοχές: 25 € (Για ιδιώτες επαγγελµατίες οδηγούς) Οι τιμές επιβαρύνονται με ΦΠΑ (Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Χορηγοί

Θα δοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες

ΕΓΓΡΑΦΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ projectyou Τ. 211 402 5225 • M. 693 256 5466 F. 211 4025485 Υποστηρικτές

Χορηγοί Επικοινωνίας

ο.mind Creatives Τ. 210 9010040 • F. 210 9010041

www.projectyou.gr


ειδήσεις ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

“Dolphin 6000” από τη Mobile Technology ΤΝΤ: Οι αποστολές στην Κύπρο, ακόμη πιο οικονομικά Μία ακόμη πιο οικονομική λύση για δέματα και βαριά φορτία από και προς την Κύπρο εγκαινιάζει η ΤΝΤ, συνδυάζοντας υπηρεσίες οδικής και θαλάσσιας μεταφοράς. Ο κ. Θωμάς Μαμάτσιας, Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της ΤΝΤ Express Ελλάδος, επισημαίνει για τη Cyprus Ferry Express, πως «πρόκειται για μία υπηρεσία που συνδυάζει οικονομία, ποιότητα και αξιοπιστία αποτελώντας μία από τις πιο ευέλικτες υπηρεσίες μας, απόλυτα εναρμονισμένη με τις σύγχρονες ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών μας». Η νέα αυτή υπηρεσία πραγματοποιεί δύο αναχωρήσεις την εβδομάδα, ενώ μέσα στα βασικά της πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται η παράδοση σε 4-5 εργάσιμες ημέρες, ο προκαθορισμένος τιμοκατάλογος για εισαγωγές & εξαγωγές, η παράδοση και παραλαβή Πόρτα-Πόρτα και η δυνατότητα μεταφοράς επικίνδυνων υλικών. Το εξειδικευμένο προσωπικό της ΤΝΤ αναλαμβάνει ολοκληρωτικά τη διαχείριση της αποστολής ενώ οι πελάτες έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία παράδοσης καθώς και το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η Mobile Technology παρουσιάζει το Dolphin 6000, το μοναδικό προϊόν της αγοράς που είναι εξίσου μικρό και χρηστικό με τα κινητά τηλέφωνα και παράλληλα εφάμιλλο των φορητών τερματικών σε ανθεκτικότητα (IP54, αξιοπιστία μετά από πτώσεις ύψους 1,2m προς επιφάνειες τσιμέντου, θερμοκρασίες λειτουργίας -10°C έως +50°C). Το πρωτοποριακό scanphone διαθέτει ενσωματωμένο scanner που διαβάζει Barcode 1D και λύνει τα χέρια στους εργαζόμενους τόσο στη μαζική εστίαση, όσο και σε τομείς, όπως η παραγγελιοληψία και το Field Service. Υποστηρίζει πλήρως την ασύρματη επικοινωνία μέσω GSM/GPRS, WiFi, Bluetooth και GPS, ενώ διαθέτει έγχρωμη camera 3MP και οθόνη 2,8’’ QVGA. Υποστηρίζει Microsoft Windows Mobile 6.5 Professional και η μνήμη του ανέρχεται στα 256MB RAM. Το προϊόν είναι ετοιμοπαράδοτο και διατίθεται σε άκρως ελκυστική τιμή από τη Mobile Technology, η οποία όντας Επισκευαστικό Κέντρο της Honeywell αναλαμβάνει την πλήρη τεχνική υποστήριξή του από τα γραφεία της στην Ελλάδα.

Νέα εταιρεία στην αγορά με την είσοδο της “G.S.B.G.” Νέα είσοδος σημειώθηκε στην ελληνική επιχειρηματική αγορά με την “άφιξη” της “G.S.B.G ΑΕ” (GLOBAL SYNERGY BUYING GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ). Η εταιρεία εδρεύει στο Δήμο Δέλτα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η διάρκειά της ορίστηκε στα 50 χρόνια, ενώ στη σύστασή της συμμετέχει με ποσοστό 70% η ΕΛΓΕΚΑ. Αναλυτικότερα, η ΕΛΓΕΚΑ θα συμμετέχει με ποσοστό 70% στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοϊδρυθείσας εταιρείας, το οποίο ορίστηκε σε 60 χιλ. ευρώ, διαιρούμενο σε 6.000 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 10 ευρώ η κάθε μία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 30% θα κατέχεται από την εταιρεία με την επωνυμία “KERANGUS HOLDINGS LIMITED”. Η σύσταση της εταιρείας έγινε στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του Ομίλου στον χώρο ανάπτυξης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label) για τρίτους συνεργαζόμενους πελάτες, ενώ στους στόχους της συγκεκριμένης δραστηριότητας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η διεθνοποίηση ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, μέσω της κυκλοφορίας τους σε ξένες αγορές.

Αποτελέσματα κλήρωσης από την Ημερίδα “Απελευθέρωση Μεταφορών...1 χρόνος μετά” Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Hilton στις 25 Σεπτεμβρίου όσοι συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο για τα αίτια της καθυστέρησης εφαρμογής του Νόμου 3887, συμμετείχαν σε κλήρωση για 6 προσφορές των χορηγών μας, συγκεκριμένα: • Ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης στόλου GPS προσφορά της NAVIGATE • Πέντε σεμινάρια (4 ώρες σε αίθουσα και 3 ώρες στον δρόμο επί του οχήματος) Αμυντικής και Οικονομικής οδήγησης, προσφορά της QUALITY & SAFETY. Από την κλήρωση τυχεροί ήταν oι: • Φουρτουλάκης Παναγιώτης (FOURTRANS) για το σύστημα NAVIGATE • Kasoudakis, Foodlink, Iliadis CARGO SA, MARKAKIS D. SA, CARGO GROUP. Με την ευκαιρία, για όσους ήθελαν να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια και να συμμετέχουν στην κλήρωση, μπορούν να μας τα στείλουν συμπληρωμένα στο e-mail info@projectyou.gr η με Fax στο 211 4025485 και θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν: • 2 σεμινάρια Αμυντικής Οδήγησης • 2 συμμέτοχες σε σεμινάριο “Σύσταση, Οργάνωση και Διοίκηση Μεταφορικής Εταιρείας” που σύντομα θα αναγγείλουμε • 5 συμμέτοχες οδηγών με τις οικογένειες τους στο Σεμινάριο οδηγών που έχουμε αναγγείλει για τις 4/12/2011 στο Athens Metro ΜΑLL στον Άγιο Δημήτριο.

DB SCHENKER: Σιδηροδρομική υπηρεσία θα συνδέει Πολωνία-Μ. Βρετανία Περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μεταξύ Πολωνίας και Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο, καθώς η DB Schenker Rail θα δρομολογήσει υπηρεσία σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων. Έτσι, ένα τρένο την εβδομάδα αναμένεται να διασύνδεει τις πόλεις Wroclaw (Πολωνία) και Barking (Λονδίνο). Το εν λόγω δρομολόγιο αναμένεται να προσελκύσει πελάτες από τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των food logistics. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα είναι η πρώτη τακτική υπηρεσία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, η οποία θα κάνει χρήση του σιδηροδρομικού Άξονα High Speed 1, ο μοναδικός ευρωπαϊκού επιπέδου σιδηροδρομικός άξονας της Μ. Βρετανίας. Συνεπώς, το τρένο θα φορτωθεί με ευρωπαϊκού μεγέθους πλευρικά πετάσματα στα βαγόνια. Αυτό σημαίνει ότι σε μέγιστο ύψος 3 m μπορούν να φορτωθούν ακόμη δύο στανταρισμένες παλέτες η μία πάνω στην άλλη. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει αξιοποιώντας το πανευρωπαϊκό δίκτυο της DB Shenker Rail, με σκοπό να προσφέρει ολοκληρωμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Logistics σε όλη την Ευρώπη.

08

Αύξηση τιμών για τη DHL Η DHL Express, ανακοίνωσε μια γενική μέση αύξηση των τιμών της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, 2012. Στην Ελλάδα, η μέση αύξηση τιμών θα είναι της τάξης του 3,5% για τις Υπηρεσίες Προκαθορισμένης Ώρας Παράδοσης (Time Defiite). Η αλλαγή της τιμής εφαρμόζεται σε όλους τους εκπτωτικούς τιμοκαταλόγους, όπου το συμφωνητικό συνεργασίας το επιτρέπει. Η DHL Express αναπροσαρμόζει τις τιμές της ετησίως, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και τις αυξητικές τάσεις του κόστους στις 220 χώρες που εξυπηρετεί. Οι αναπροσαρμογές των τιμών θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, και θα ισχύουν για όλους τους πελάτες και όπου το συμφωνητικό συνεργασίας το επιτρέπει. Λόγω του ότι ο δείκτης τιμών καυσίμων ARA δεν είναι πλέον κοινώς διαθέσιμος, η DHL Express θα χρησιμοποιεί το δείκτη US Gulf Coast (όπως ανακοινώνεται από το Τμήμα Ενέργειας των ΗΠΑ), ως σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ύψους του επίναυλου καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο για τις Υπηρεσίες Προκαθορισμένης Ώρας Παράδοσης, με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2012.


ειδήσεις ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

ΚΤΕΟ: Ασφαλιστική ενημερότητα για ΦΔΧ Την βεβαίωση της ασφαλιστικής ενημερότητας θα πρέπει να προσκομίζουν πλέον οι ιδιοκτήτες οχημάτων Δημοσίας Χρήσεως για να περάσουν ΚΤΕΟ τα οχήματά τους. Αυτό ισχύει τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια ΚΤΕΟ. Η ισχύ αυτού του μέτρου ορίζεται από τον νέο νόμο 3996/2011 για την “Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας”. Η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε αναγκαία ύστερα από διαπίστωση του υπουργείου πως μεγάλα ποσοστά ιδιοκτητών ΔΧ οχημάτων (Ταξί, φορτηγά, λεωφορεία κ.ά.) έκαναν το τεχνικό έλεγχο των οχημάτων τους με ψευδείς δηλώσεις περί μη οφειλής τους στον ΟΑΕΕ (Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών).

προϊόντα τεχνολογίες καινοτομίες Όλη η αγορά κρέατος, πουλερικών, αλλαντικών και σκευασμάτων αγορές ΕΝΑ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Επεκτείνουν χρονικά τη συνεργασία τους Κ+Ν και Danone H Danone επεκτείνει την υπάρχουσα συμφωνία συνεργασίας της με την Kuehne+Nagel για επιπλέον 3,5 χρόνια. Αναλυτικότερα, η Κ+Ν παρέχει υπηρεσίες αποθήκευσης προϊόντων ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υπηρεσίες συσκευασίας, τις οποίες πραγματοποιεί από κοινού με τη Danone τα τελευταία 10 χρόνια. Η Κ+Ν αποτελεί αποκλειστικό πάροχο υπηρεσιών logistics της Danone στην Πολωνία, ενώ όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται από ένα κέντρο διανομής στην πόλη Chorzow (κοντά στη Βαρσοβία) έκτασης 4.000m2 και άλλο ένα στην πόλη Swiecice, το οποίο βρίσκεται στο νότιο μέρος της χώρας. Τα προϊόντα παραλαμβάνονται από τα εργοστάσια της Danone και συλλέγονται βάση των παραγγελιών των πελατών με τεχνολογία pick-by-voice. Τόσο οι εγκαταστάσεις στο Chorzow, όσο και στο Swiecice διαθέτουν υπηρεσίες ελεγχόμενης αποθήκης, ενώ παρέχουν και state-of-the-art συστήματα ραφιών. Οι υπηρεσίες “τρέχουν” 24 ώρες το 24ωρο σε τρεις βάρδιες, ενώ η Κ+Ν έχει αναπτύξει προσαρμοσμένες διαδικασίες ώστε να συνδέεται το σύστημα αποθήκευσης του κέντρου διανομής της με το υπάρχον σύστημα του εγκαταστάσεων της Danone. Εκτός όμως της Πολωνίας, η Kuehne+Nagel παρέχει υπηρεσίες logistics για λογαριασμό της Danone σε αγορές όπως αυτή της Γαλλίας, της Ουκρανίας, της Ιταλίας και της Βραζιλίας.

22-23-24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΑΘΗΝΑ

ΟΛΗ Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ, ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ, ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

TO KΡΕΑΣ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ! Η εταιρεία οργάνωσης εκθέσεων

και το περιοδικό

παράλληλη εκδήλωση

παρουσιάζουν το πολυγεγονός της αγοράς κρέατος

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας • Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος • Ένωση Εμπόρων Κρέατος Αθηνών Ένωση Εμπόρων Κρέατος & Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Κρέατος Βορείου Ελλάδος • Ένωση Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τ. 210-9010040 • F. 210-9010041 • E. info@omind.gr • E. info@meatplace.gr • S. www.meatdays.gr


ειδήσεις ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Δελεαστικές τιμές στα γνήσια ανταλλακτικά Volvo Η Αδελφοί Σαρακάκη AEΒΜΕ, Επίσημος Εισαγωγέας-Διανομέας της Volvo Trucks Corporation στην Ελλάδα και μέλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, πιστή στη δέσμευση για τη μεγιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πελατών και μετά την πώληση του επαγγελματικού αυτοκινήτου, προσφέρει νέες δελεαστικές τιμές στα γνήσια ανταλλακτικά Volvo. Πιο συγκεκριμένα οι πελάτες της εταιρίας, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τη συντήρηση των επαγγελματικών οχημάτων τους μέσα από το Δίκτυο των Εξουσιοδοτημένων Συνεργείων Φορτηγών/Λεωφορείων Volvo και να επωφεληθούν από τις νέες εκπληκτικές τιμές των γνήσιων ανταλλακτικών. Επιπλέον, σε συνδυασμό με την προσφερόμενη εργοστασιακή εγγύηση και στην ποιοτική εργασία εξασφαλίζεται υψηλή αξιοπιστία, τεχνογνωσία και ασύγκριτη ασφάλεια. Για τα μοντέλα Volvo FH/FM οι ενδεικτικές τιμές είναι: • Τακάκια Σετ 162,73 ευρώ • Αερόφουσκες 197,43 ευρώ • Κιτ Συμπλέκτη 915,00 ευρώ • Φίλτρο Πετρελαίου 60,75 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Δίκτυο των Εξουσιοδοτημένων Συνεργείων Φορτηγών/Λεωφορείων Volvo. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα βελτιστοποίησης των υπηρεσιών στον τομέα του after-sales που πραγματοποιεί η Αδελφοί Σαρακάκη AEΒΜΕ για τους πελάτες των επαγγελματικών αυτοκινήτων της. Μία εγγυημένη και οικονομική επιλογή για να φροντίσετε με το καλύτερο τρόπο την επένδυση σας.

Αποκλειστική συνεργασία Panergon-Interamerican Σε αποκλειστική συνεργασία με την Interamerican προέβη η εταιρεία Panergon του Ομίλου Σφακιανάκη, με στόχο την καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη για τα βαρέα οχήματα που προωθεί στην αγορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, πρόκειται για μια συνεργασία που εστιάζει στον πελάτη, μέσα από ένα πρωτοποριακό και προνομιακό πρόγραμμα δωρεάν παροχής οδικής και άμεσης ιατρικής (προσωπικής) βοήθειας τριετούς διάρκειας, σε όλους τους πελάτες που αγοράζουν καινούργια φορτηγά DAF. Το ασφαλιστικό πρόγραμμα στηρίζεται στις μοναδικές υποδομές και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στην οδική και άμεση ιατρική βοήθεια η Interamerican εδώ και 20 χρόνια ως κορυφαία δύναμη στον κλάδο, σε συνδυασμό με τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες της Panergon, από την εισαγωγή και διανομή των προηγμένης τεχνολογίας φορτηγών του ολλανδικού οίκου DAF NV μέχρι την υποστήριξη μετά την πώληση, μέσω των ιδιόκτητων και συνεργαζομένων επισκευαστικών μονάδων. Σημειώνεται ότι στις υπηρεσίες οδικής βοήθειας περιλαμβάνονται η επιτόπου επισκευή και εξυπηρέτηση, η μεταφορά σε συνεργείο, η κάλυψη εξόδων μεταφόρτωσης φορτίου, τα έξοδα διαμονής, επιστροφής και αντικατάστασης οδηγού. Στις υπηρεσίες προσωπικής βοήθειας, καλύπτονται για οδηγό και συνοδηγό ο επαναπατρισμός (διακομιδή με υγειονομικό μέσο μεταφοράς), τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ παρέχονται και καλύψεις για την περίπτωση αιφνίδιας ασθένειας ή ατυχήματος.

Νέο Mercedes Actros Νέα διάσταση στις μεταφορές μακρινών αποστάσεων Γεμάτο καινοτομίες, φιλικότερο προς το περιβάλλον, ηγέτης σε θέματα άνεσης, δυναμικής οδήγησης και οικονομίας, το νέο Actros δίνει μία νέα διάσταση στις μεταφορές μακρινών αποστάσεων. Το νέο φορτηγό διαθέτει εξαιρετικά υλικά και κατασκευή ποιότητας, ενώ εγγυάται χαμηλότερο συνολικό κόστος χρήσης. Όσον αφορά στην εξωτερική σχεδίαση, εντυπωσιάζει. Παρά τις εξαιρετικές αυτές αρετές, μεγαλύτερη σημασία για τη Mercedes-Benz και τους πελάτες της έχει το γεγονός ότι έχει υποβληθεί σε δοκιμές όσο καμία άλλη γενιά φορτηγών στο παρελθόν. Είναι το πρώτο ολοκαίνουργιο φορτηγό που έχει αναπτυχθεί με βάση την αρχή “Trucks you can trust” χωρίς κανένα συμβιβασμό. Μεταξύ άλλων αυτό σημαίνει ότι το νέο Actros έχει περάσει 2.600 ώρες δοκιμών και βελτιώσεων σε αεροδυναμική σήραγγα, έχει διανύσει 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε ειδικές εγκαταστάσεις εξέλιξης και έρευνας καθώς και 20 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες.

Eπιστολή των Ομοσπονδιών Φορτηγών Αυτοκινητιστών ΔΧ στον Γ. Ραγκούση

Οι Ομοσπονδίες Φορτηγών Αυτοκινητιστών Δ.Χ., σε επιστολή τους που εστάλει στις 17/10, προς τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, ανέφεραν τα εξής:

10

Το “ράβε-ξήλωνε” στη νομοθετική λειτουργία της κυβέρνησης δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Πριν ένα χρόνο ψηφίσατε τον νόμο Ν. 3887/2010 για την απελευθέρωση του επαγγέλματός μας. Αντιδράσαμε διότι οι ρυθμίσεις απαξίωσαν τις περιουσίες μας και το επάγγελμά μας. Σήμερα καταργείτε την τριετή μεταβατική περίοδο προσαρμογής με τρόπο δυστυχώς πραξικοπηματικό και βίαιο. Χωρίς να νοιάζεστε για την τύχη των 35.000 ιδιοκτητών ΦΔΧ και τους χιλιάδες άλλους εργαζόμενους που απασχολούμε. Χωρίς κανένα όφελος για την εθνική οικονομία και τις μεταφορές, αλλά μονάχα για επικοινωνιακούς θεατρινισμούς. Φαίνεται ότι άλλα εννοείτε όταν νομοθετείτε και άλλα κάνετε. Υποτίθεται ότι θέλετε κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, αλλά επιβάλλετε τη συγκέντρωση σε λίγους και ανοίγετε το δρόμο για να δημιουργηθούν καρτέλ στις μεταφορές. Θύματα αυτής της φιλοσοφίας σας οι χιλιάδες μεταφορείς και ο χρήστης, ο καταναλωτής. Αλήθεια δεν είναι «θέατρο παραλόγου» χωρίς διαβούλευση με τον κλάδο μας να ψηφίζετε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις νέες ρυθμίσεις και μετά να μας καλείτε για δήθεν διάλογο, ρίχνοντας “στάχτη στα μάτια” μας; Αλήθεια όταν “απεθνικοποιείτε” το μεταφορικό έργο χωρίς καμία προστασία στους Έλληνες μεταφορείς τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετείτε; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η βίαια προσαρμογή φέρνει και βίαιες, δίκαιες αντιδράσεις; Αλήθεια δεν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια των μεταφορών και παραπέμπετε τις προϋποθέσεις στο μέλλον κάποιας Υπουργικής Απόφασης; Αλήθεια δεν καταλάβατε ότι η “καραμέλα” των δήθεν μεγάλων μεταρρυθμίσεων έχει λιώσει και δεν μπορείτε να γλυκάνετε τα χείλη του οδηγού - μεταφορέα που η ζωή του είναι ένας ατέλειωτος δρόμος; Αλήθεια δεν καταλαβαίνετε ότι το μεταφορικό έργο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη και την παραγωγή και εκεί χρειάζονται οι ανατροπές και οι μάχες; Εκεί χρειάζονται οι παλικαριές και όχι στα επικοινωνιακά τερτίπια. Να βάλετε μπροστά την παραγωγική διαδικασία και όχι να πολεμάτε τους επαγγελματίες. Αλήθεια δεν σας έχει διδάξει η ιστορία ότι μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία δεν τις αγκαλιάζει ή δεν τις ανέχεται δεν έχουν μέλλον και προοπτική; Ελπίζουμε κύριε Υπουργέ έστω και την τελευταία στιγμή να μην προχωρήσετε στην κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων που η κυβέρνησή σας ψήφισε με το Ν.3887/2010. επισημάναμε στους συνεργάτες σας ότι τετελεσμένα ο κλάδος μας δε θα ανεχθεί και θα αγωνιστεί σκληρά για να τα αποτρέψει. Σας θυμίζουμε τέλος, ότι οι βίαιες προσαρμογές οδηγούν και σε βίαιες δικαιολογημένες αντιδράσεις. Κι αυτή τη φορά ο κλάδος θα ‘ναι μια γροθιά απέναντι στην κυβερνητική αναξιοπιστία που κάθε μέρα νομοθετεί και διαφορετικά πράγματα.


ειδήσεις ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Προσομείωση κλίματος από τη Scania H Scania κατασκευάζει μια αεροδυναμική σήραγγα που διαπρέπει στην προσομοίωση του κλίματος και βρίσκεται στο κέντρο συναρμολόγησης των Scania P& D series. Μπορεί να δημιουργήσει ρεαλιστικές καιρικές συνθήκες που κυμαίνονται από αρκτικό ψύχος έως υγρή τροπική θερμότητα. Η θερμοκρασία μπορεί να ρυθμιστεί από τους -35 έως +50οC, ενώ η υγρασία μπορεί να ρυθμιστεί από 10% έως 95%. Ο άνεμος μπορεί επίσης να ρυθμιστεί φτάνοντας την ταχήτυτα των 100 km/h. Η νέα αεροδυναμική σήραγγα θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2013. Η μονάδα παραγωγής των Scania P& D series απασχολεί περίπου 2.700 εργαζόμενους.

Νέο βαρύ φορτηγό από τη Mitsubishi Η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής φορτηγών Fuso, θυγατρική της Daimler, παρουσίασε στο σαλόνι αυτοκινήτου του Τόκυο ένα νέο βαρύ υβριδικό φορτηγό, το Fuso Super Great HEV. Το Super Great HEV βασίζεται στην υβριδική τεχνολογία του Canter Eco Hybrid, το οποία από πρωτοεμφανίστηκε το 2006 και έχει κάνει πάνω από 1200 πωλήσεις από τότε. Το Super Great HEV έχει ντίζελ κινητήρα και ηλεκτρικό κινητήρα που τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου. Με την έξυπνη χρήση της διαθέσιμης χωρητικότητας, η μηχανή μειώνει την κατανάλωση καυσίμου. Οι πρώτες δοκιμές του Super Great HEV, όπως ονομάζεται στο νέο πρωτότυπο, στο Global Hybrid Center στο Kawasaki της Ιαπωνίας, κάνουν λόγο για μείωση της μέση κατανάλωσης καυσίμου τουλάχιστον κατά 10% σε όλες τις συνθήκες χρήσης. Το Fuso Super Great HEV κάνει χρήση ενός συμβατικού πετρελαιοκινητήρα και ενός ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί και ως «φορτιστής» για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το συγκεκριμένο σύστημα μετάδοσης κάνει χρήση του πετρελαιοκινητήρα, του ηλεκτροκινητήρα ή και των δύο ταυτόχρονα για την κίνηση και επιτάχυνση του οχήματος ενώ κατά την επιβράδυνση του εξοικονομεί ενέργεια για τις μπαταρίες.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΤΟΛΟΥΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ


οδικές μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Σήμα κινδύνου για τις μεταφορές Την ίδια ώρα που ο Μάκης Βορίδης ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ευελπιστεί να βάλει σε τάξη το χάος στο άνοιγμα των μεταφορών, η αγορά στέλνει μηνύματα απελπισίας και βαθειάς κρίσης στον κλάδο.ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΑΖΗ

Σ

ε ραγδαία πτώση του τζίρου, σε μείωση δρομολογίων, ακόμη και σε ακινησία φορτηγών, έχει οδηγήσει τον κλάδο των μεταφορών στην Ελλάδα η ύφεση και η συρρίκνωση της ζήτησης, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ICAP, ο κύκλος εργασιών του κλάδου προβλέπεται να μειωθεί το 2011 κατά 4%. Αυτά, μεταξύ άλλων, επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς, Ιωάννης Σιαμάς στο 15ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics που διοργανώθηκε 11-12

Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, η απελευθέρωση της αγοράς μεταφορών, που αφορά φορτηγά δημόσιας χρήσης, είχε μηδενικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη του κλάδου, ενώ λιγότερες από 50 εταιρείες, σε όλη τη χώρα, έχουν δημιουργηθεί με αξιοποίηση του νέου θεσμικού καθεστώτος. «Από την απελευθέρωση στον κλάδο των μεταφορών επηρεάστηκε μόνο η άϋλη αξία των οχημάτων δημόσιας χρήσης, καθώς η νέα νομοθεσία δεν έχει καμία πρόβλεψη για οργάνωση των εμπορευματικών μεταφορών, ούτε περιλαμβάνει στρατηγική για συνεργασίες

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς, Ιωάννης Σιαμάς

-συνέργιες μεταξύ των μεταφορικών επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Σιαμάς, προσθέτοντας επίσης πως η απελευθέρωση αποδεικνύεται ζημιογόνα και για το δημόσιο, καθώς εξαιτίας της συρρίκνωσης του μεταφορικού έργου χάνει έσοδα στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς λιγότερες μεταφορές σημαίνουν περιορισμένοι πρόσοδοι στα κρατικά ταμεία από τα διόδια (όπου εισπράττει το κράτος τα διόδια) και από τα καύσιμα, που χρησιμοποιούνται και ενσωματώνουν ιδιαίτερα υψηλούς φόρους. Επισήμανε, δε, ότι η απελευθέρωση των μεταφορών δεν έχει ωφελήσει ούτε

«Από την απελευθέρωση στον κλάδο των μεταφορών επηρεάστηκε μόνο η άϋλη αξία των οχημάτων δημόσιας χρήσης, καθώς η νέα νομοθεσία δεν έχει καμία πρόβλεψη για οργάνωση των εμπορευματικών μεταφορών, ούτε περιλαμβάνει στρατηγική για συνεργασίες-συνέργιες μεταξύ των μεταφορικών επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Σιαμάς 12


οδικές μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

την πτώση των τιμών προϊόντων στο ράφι των σούπερ-μάρκετ, καθώς επί της αξίας ενός προϊόντος μόλις το ένα τρίτο (28%) αφορά στο κόστος μεταφοράς, ενώ την ίδια στιγμή το 56% έχει σχέση με το κόστος αποθήκευσης. Το τελευταίο δεν μπορεί να υποχωρήσει εύκολα, καθώς οι τιμές των ακινήτων για τα σχετικά αποθηκευτικά συγκροτήματα δεν έχουν συρρικνωθεί σημαντικά μέχρι στιγμής.

Ανυπαρξία πλάνου για ΕΚ Η Ελλάδα χρειάζεται 6 μεγάλα εμπορευματικά κέντρα και πολλά μικρά κέντρα διανομής. Περίπου έξι μεγάλα εμπορευματικά κέντρα και πολλά μικρότερα κέντρα διανομής, σε μικρομεσαία αστικά κέντρα, εκτιμάται ότι “χωράει” και χρειάζεται η Ελλάδα. Ωστόσο, η ανάπτυξή τους καθυστερεί για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων, εξαιτίας της ανεπάρκειας του Ν.3333 για τα εμπορευματικά κέντρα, που δεν ενσωματώνει ένα master-plan σε εθνικό επίπεδο για το σχεδιασμό όλων αυτών των επενδυτικών πρωτοβουλιών. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν εξακριβωθεί οι χρήσεις γης για εμπορευματικά κέντρα και αντίθετα έχουν δοθεί πρόχειρες λύσεις μέσα από μία οριακή νομιμότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας για εγκατάσταση Logistic-Centers. Τα παραπάνω επισήμανε ο δρ. Σεραφείμ Κάπρος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου

Αιγαίου και Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Logistics του υπουργείου Μεταφορών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι συνδυασμένες μεταφορές έχουν νόημα μόνο στον οδικό άξονα ΑθήναςΘεσσαλονίκης και μετά στο εξωτερικό». Σε 19 εκατ. TEUs (σ.σ. μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων) εκτιμάται ότι ανέρχεται η θαλάσσια διακίνηση εμπορευμάτων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρέπει να διεκδικήσει κομμάτι της πίτας αυτής, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Logistics Βορείου Ελλάδος, Ελευθέριος Ιακώβου. Πρόσθεσε ότι σε άλλα λιμάνια της περιοχής, ο χρόνος εκτελωνισμού και εκφόρτωσης είναι στο 50% του δικού μας. «Το λιμάνι θα έπρεπε να δουλεύει μαζί με το τελωνείο 24 ώρες ημερησίως, επτά μέρες εβδομαδιαίως», είπε.

Μπουτάρης: Θα μας φάνε το ψωμί τα λιμάνια Δυρραχίου - Μπουργκάς Σε “μια μικρή γραφική μαρίνα” κινδυνεύει να εξελιχθεί το λιμάνι τη Θεσσαλονίκης, αν δεν αλλάξουν ριζικά κάποια πράγματα, καθώς -μεταξύ άλλων- η πόλη έχει κακό σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, επισήμανε ο δήμαρχος Θεσ/νίκης, Γ. Μπουτάρης. «Θα μας φάνε το ψωμί τα λιμάνια του Δυρραχίου και του Μπουργκάς» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνει το λιμάνι της συμπρωτεύουσας hub κρουαζιέρας και κέντρο logistics. Ανέφερε μάλιστα ότι η Σμύρνη είχε πέρυσι 540 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων! Επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας για την αναβάθμισή του, με την πρώτη φάση, ύψους 56 εκατ. ευρώ, να έχει ήδη ολοκληρωθεί και τη δεύτερη, προϋπολογισμού 64 εκατ. ευρώ, να υπολογίζεται να προχωρήσει στις αρχές του 2012. Παράλληλα, ανάδοχος επιλέχθηκε και για την τρίτη φάση του έργου, ύψους επένδυσης 110 εκατ. ευρώ, όπως σημείωσε ο δ/ντής ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, Κ. Γκρίνιας, σύμφωνα με τον οποίο το λιμάνι «έχει ενισχυθεί σημαντικότατα με τη λειτουργία της Εγνατίας Οδού».

O Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει λύση «που υπαγορεύει η κοινή λογική, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, και το κλίμα έντασης με μια ευαίσθητη επαγγελματική ομάδα»

Φύσηξε... Βορίδης Ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή πως η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αφορούσε και την αλλαγή πολιτικής Ραγκούση στο θέμα των ταξί και λιγότερο των φορτηγών ΔΧ. Ο νέος υπουργός έθεσε το πλαίσιο της αλλαγής πλεύσης για τις προτεραιότητες του υπουργείου, σε σχέση πάντοτε και με τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνολικά την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας. •Μ  ε συνέντευξή του στον “Real Fm”, ο Μάκης Βορίδης επιβεβαίωσε τις

αρχικές εκτιμήσεις που συνόδευαν την υπουργοποίησή του. Δήλωσε ότι θα υλοποιηθεί η απελευθέρωση του επαγγέλματος του μεταφορέα, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ωστόσο ότι το περιεχόμενο αυτής της απελευθέρωσης, δεν προβλέπεται ρητώς στο Μνημόνιο, επομένως επιδέχεται επεξεργασίας και διαπραγμάτευσης. Όσο για τους ιδιοκτήτες ταξί (που το ΛΑ.Ο.Σ. είχε “αγκαλιάσει” πρόσφατα), ο Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει λύση «που υπαγορεύει η κοινή λογική, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση και το κλίμα έντασης με μια ευαίσθητη επαγγελματική ομάδα». Τόνισε επίσης, ότι το ζήτημα του πληθυσμιακού κριτηρίου, κάτι το οποίο είχε απορρίψει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείο Υποδομών, θα επανεξεταστεί. Με δυο λόγια, πολιτικό άδειασμα της τακτικής που ακολούθησε ο Γιάννης Ραγκούσης, και επιστροφή στο... νόμο Ρέππα. • Δεν είναι βέβαια μόνο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που άνοιξε

μεγάλες πληγές η σκληρή πολιτική Ραγκούση στην απελευθέρωση των ταξί. Έντονα συγκρουσιακό κλίμα πυροδοτεί η σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων στον σφυροκοπημένο κλάδο των αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) και του σιδηροδρόμου εξαιτίας του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας που οδήγησε σε πολυήμερες απεργειακές κινητοποιήσιες το προηγούμενο διάστημα και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, που ο κ. Ραγκούσης σχεδίαζε να “ξεβολέψει” από τις μεταβατικές διατάξεις Ρέππα. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων προτεραιότητα δίνεται στην επέκταση της σύμβασης του “Ελευθέριος Βενιζέλος” για άλλα είκοσι χρόνια που φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά και στην ιδιωτικοποίηση της προβληματικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ. •Τ  ίποτα από όσα περιγράφονται δεν θα είναι... περίπατος για τον νέο

υπουργό που θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να πάρει σαφείς και ξεκάθαρες αποφάσεις και να δώσει το στίγμα της δικής του πολιτικής. Στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας που είναι επιταγή των δανειστών μας ο νέος υπουργός δεν μπορεί να κάνει πολλά, παρά την γενικευμένη άποψη ότι ξεγυμνώνει πλήρως τις αστικές συγκοινωνίες από προσωπικό, επιβαρύνοντας δραματικά την ποιοτική τους λειτουργία.

13


οδικές μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

«Ο,τι καλύτερο για τις μεταφορές ο νέος Νόμος» Η συνέντευξη του Χριστόδουλου Ηλιάδη στο Cargo Plus, επιφύλασσε πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις και αυτό είναι λογικό καθώς η Iliadis Cargo SA είναι η πρώτη εταιρεία που συστάθηκε στη Θεσσαλονίκη υπο το νέο νομικό καθεστώς στις μεταφορές. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΑΧΤΣΙΔΗ

Κύριε Ηλιάδη, πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία. Χ.Η. Η εταιρεία μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείτε στο χώρο των οδικών μεταφορών από το 1954. Στην σημερινή της μορφή ως ανώνυμη εταιρεία διαχειρίζεται ένα ιδιόκτητο στόλο 13 οχημάτων (ΦΔΧ) και απασχολεί κατά μέσο όρο περισσότερους από 20 μεμονωμένους αυτοκινητιστές. Βασιζόμενοι κυρίως σε ιδία κεφάλαια, επενδύουμε συνεχώς σε νέα μεταφορικά μέσα καθώς και σε σύγχρονα συστήματα μηχανοργάνωσης και τηλεματικής. Στόχος μας είναι η συνεχής ανάπτυξη πάνω σε σταθερά βήματα, με υπομονή, σύνεση και μακριά από την λογική της υπέρμετρης χρηματοοικονομικής μόχλευσης. Βασικός πυλώνας της εταιρείας είναι οι εθνικές

μεταφορές παντός τύπου, με εξειδίκευση στα αγροτικά προϊόντα καθώς και στα χημικά. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας στο κομμάτι των διεθνών μεταφορών και των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Κύρια χαρακτηριστικά της εταιρικής μας κουλτούρας είναι: η εξυπηρέτηση των πελατών μας οικονομικά, αξιόπιστα και με συνέπεια, η υπεύθυνη συμπεριφορά του προσωπικού μας και η ασφαλής μεταφορά των εμπορευμάτων. Είστε, αν δεν κάνω λάθος, εκπρόσωπος της πρώτης εταιρείας που συστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με το νέο καθεστώς. Θα μπορούσατε να μας μεταφέρετε τις εμπειρίες σας από αυτή τη διαδικασία;

Χ.Η. Όντως έτσι είναι. Είμαστε η πρώτη εταιρεία στην Θεσσαλονίκη που συστάθηκε βάση του Ν.3887 και από τις πολύ λίγες γενικά σε όλη την χώρα. Η διαδικασία ήταν πολύ χρονοβόρα και χρειαστήκαν 8 μήνες από την κατάθεση του φακέλου μέχρι την έναρξη εργασιών της νέας εταιρείας. Οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην γνωστή γραφειοκρατία στους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς (π.χ. μηχανολογικό, εφορία) αλλά και στο πλήθος απαιτούμενων διευκρινιστικών για τα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου. Όσων αφορά την εκτιμητική επιτροπή του υπουργείου, μας αντιμετώπισαν σε κλίμα συνεργασίας και με διάθεση να βοηθήσουν αν και ούτε ιδιαίτερη γνώση του χώρου διέθεταν ούτε τους δόθηκε κάποιο οικονομικό κίνητρο, όπως θα

Είναι άμεση ανάγκη να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο οι μεταφορικές. Παρότι αναγράφεται στον Ν.3887 και αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης, το μόνο που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι ένα προσχέδιο που δεν έχει προχωρήσει 14


οδικές μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

έπρεπε κατά την γνώμη μας για ένα τόσο απαιτητικό project. Στα μείον της διαδικασίας και ένας από τους παράγοντες ελάχιστης προόδου στην ίδρυση νέων εταιρειών είναι το σχετικά υψηλό κόστος που απαιτείται. Για παράδειγμα θα μπορούσε να προβλεφθεί να γίνεται ατελώς η έκδοση στην νέα επωνυμία των αδειών φορτηγών και ρυμουλκών. Την ίδια στιγμή όμως, έχουν τεράστιες ευθύνες και οι ίδιοι οι μεταφορείς για την μη σύσταση εταιρειών καθώς επιδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό εφησυχασμό, έλλειψη ενημέρωσης και έλλειψη κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης. Το νέο θεσμικό πλαίσιο συνάντησε πολλές αντιδράσεις, ποια είναι η γνώμη σας; Χ.Η. Ο χώρος των μεταφορών εδώ και πολλά χρόνια είχε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεφύγουμε από αναχρονιστικές δομές και πρακτικές και φυσικά να εναρμονιστούμε με το καθεστώς στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Όπως και σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις, οι διάφορες κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν θέλησαν να αγγίξουν το θέμα. Έτσι οι στρεβλώσεις διογκώθηκαν και σε πολλούς παγιώθηκε η εντύπωση ότι τα πράγματα δεν θα άλλαζαν ποτέ. Στο ενδιάμεσο μας προέκυψε και η οικονομική κρίση, οπότε το αρμόδιο υπουργείο αναγκάστηκε να προχωρήσει στις αλλαγές υπό την πίεση του χρόνου. Εμείς σε αντίθεση με ένα σημαντικό κομμάτι των μεταφορέων, ιδιαίτερα των μεμονωμένων, είδαμε το θεσμικό πλαίσιο ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Είναι καιρός ο κλάδος να οργανωθεί σε σύγχρονα εταιρικά σχήματα, να ξεφύγει από την λογική των ατομικών επιχειρήσεων, να γίνει πιο δυναμικός και να ισχυροποίηση την θέση του στην Ελληνική οικονομία. Η άποψη μας είναι πως το νέο θεσμικό πλαίσιο, έστω και με κάποιες ελλείψεις ή κάποια λάθη, είναι ότι καλύτερο συνέβη στον χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σε γενικότερο πλαίσιο, πως βλέπετε το μέλλον των οδικών μεταφορών στην Ελλάδα; Μπορεί η χώρα μας

να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο; Και ποιο ρόλο καλούνται οι μεταφορικές εταιρείες και οι έλληνες μεταφορείς να παίξουν; Χ.Η. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και των οδικών μεταφορών είναι αλληλένδετη. Από την μια πλευρά προφανώς η δυσχερή οικονομική συγκυρία μειώνει δραστικά το μεταφορικό έργο, ταυτόχρονα όμως ο ανασύνταξη του κλάδου και η ανάπτυξη του είναι προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οργανωτικά και σε θέματα υποδομών είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το μέλλον των οδικών μεταφορών μπορεί να είναι πολύ ευοίωνο αν υπάρξουν στοχευμένες επενδύσεις. Αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικό δίκτυο και τουλάχιστον οι λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης χρειάζονται άμεσα να εκσυγχρονιστούν. Επιτέλους έργα όπως το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο πρέπει να ξεμπλοκάρουν. Προφανώς βάση γεωγραφικής θέσης θα μπορούσε να μετατραπεί η χώρα σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο, όμως αυτό αντί για ευχολόγια προϋποθέτει ειλικρινείς και επίπονες προσπάθειες τόσο από την αγορά όσο και από την κυβέρνηση. Είναι πολύ θετικό το ενδιαφέρον ξένων ισχυρών ομίλων να επενδύσουν στο κομμάτι των μεταφορών και των logistics αλλά δεν αρκεί. Πρέπει και οι ελληνικές εταιρείες και μεταφορείς να επενδύσουν, να εργαστούν σκληρά και γενικά να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις ώστε να μπορέσουμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της μιζέριας και της στασιμότητας. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των οδικών μεταφορών σήμερα; Χ.Η. Θα ξεκινούσαμε από μια πολύ παλιά πληγή στον χώρο, την εκτεταμένη χρήση λαθραίου πετρελαίου και πετρελαίου θέρμανσης. Στην πρώτη περίπτωση δεν παρατηρούμε οργανωμένο σχέδιο πάταξης του φαινομένου ενώ στην δεύτερη υπάρχει η σταδιακή εξίσωση των φόρων. Η ανασφάλιστη εργασία είναι επίσης

Ποια είναι η παρούσα κατάσταση, αλλά και οι προοπτικές, στη Β. Ελλάδα και γενικότερα στα Βαλκάνια, όσον αφορά στο μεταφορικό έργο;  πως αναφέραμε και παραπάνω, δυστυχώς υστερούμε σε θέματα οργάΌ νωσης και υποδομών. Η Β. Ελλάδα με κεντρικό πυλώνα τον λιμένα Θεσσαλονίκης αλλά και τους άλλους περιφερειακούς λιμένες, μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο διαμεταφορικό κόμβο των Βαλκανίων. Ο ανταγωνισμός βέβαια από τις γείτονες χώρες είναι έντονος και εκμεταλλεύονται πλήρως τα λάθη και την αδράνεια μας. Για παράδειγμα λιμένας της Αλβανίας που υπολειτουργούσε υπερτριπλασίασε τους τζίρους του από φορτία που έφυγαν από τον λιμένα Θεσσαλονίκης λόγω συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων. Γενικότερα, η κατάσταση στην Β. Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Οι νέες βιομηχανικές επενδύσεις είναι ελάχιστες, οι διάφορες ΒΙΠΕ είναι γεμάτες από έρημα κτίρια, και τελικά μόνο στον πρωτογενή τομέα σε εποχιακό επίπεδο παρατηρούμε κάπως αυξημένο μεταφορικό έργο. Σε όλα αυτά προστίθεται και ο οξύς ανταγωνισμός των μεταφορέων από χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Σήμερα ο Έλληνας μεταφορέας (εννοώντας ελληνικά φορτηγά με Έλληνες οδηγούς) μόνο σε ελάχιστες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να τους ανταγωνιστεί λόγω των τεράστιων διαφορών στα επιμέρους κόστη. Παρόλα αυτά, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι διαφορές θα αμβλυνθούν και θα πρέπει οι ελληνικές μεταφορικές εταιρείες να ακολουθήσουν μια πιο επιθετική διείσδυση στον βαλκανικό χώρο και στην Τουρκία.

διαδεδομένη, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Είναι φοβερό να μην αντιλαμβάνεται ο μεταφορέας πως τα όποια βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη είναι ελάχιστα μπροστά στο κόστος ενός εργατικού ατυχήματος όταν το προσωπικό είναι ανασφάλιστο. Τρίτο μεγάλο πρόβλημα, ο παράνομος ανταγωνισμός στην εθνική μεταφορά από φορτηγά με έδρα Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ. Εκτός από τους μεταφορείς που αδίκως χάνουν έργο, για το κράτος υπάρχουν σημαντικά διαφυγόντα κέρδη (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι στα καύσιμα, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.). Επίσης, το θέμα των διοδίων που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό πρέπει επιτέλους να διευθετηθεί. Όλες οι πλευρές συνέβαλαν στην γιγάντωση του. Οι κακοί μεταφορείς που στην ουσία κλέβουν το αντίτιμο και περνώντας το

σαν μειώσεις στο κόμιστρο κερδίζουν πελάτες. Το κράτος και οι εταιρείες γιατί άργησαν να αντιδράσουν, αύξησαν υπέρμετρα το αντίτιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα και εν καιρώ κρίσης, και κυρίως γιατί οι προσφερόμενες υπηρεσίες δεν συνάδουν με το κόστος τους. Τέλος, είναι άμεση ανάγκη υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο οι μεταφορικές επιχειρήσεις. Παρότι αναγράφεται στον Ν.3887 και αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης, το μόνο που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι ένα προσχέδιο το οποίο με την πρόσφατη αλλαγή του αρμόδιου υπουργού δεν έχει προχωρήσει. *Ο  Χρ. Ηλιάδης είναι Δ/νων Σύμβουλος της Iliadis Cargo SA (MEng Mech Eng, Imperial College London MST Transportation, MIT).

15


οδικές μεταφορές

Ψηφιακός Ταχογράφος... αυτός ο άγνωστος Από ποια εξαρτήματα αποτελείται ένα σύστημα ψηφιακού ταχογράφου; Το σύστημα του ψηφιακού ταχογράφου αποτελείται από την μονάδα του οχήματος (ταχογράφος), τον αισθητήρα κίνησης και τις “έξυπνες” κάρτες. Μονάδα οχήματος: Η μονάδα του οχήματος είναι το κύριο μέρος του συστήματος. Αποτελείται από έναν εκτυπωτή, οθόνη, κουμπιά πλοήγησης και 2 σχισμές για τις κάρτες. Καταγράφει τα στοιχεία του οδηγού και του οχήματος, τον χρόνο οδήγησης και τις περιόδους, τα στοιχεία βαθμονόμησης από το συνεργείο, τυχόν υπερβάσεις ταχύτητας, τυχόν βλάβες και γεγονότα. Αισθητήρας κίνησης: Ο αισθητήρας κίνησης παρέχει στον ταχογράφο το

σήμα της ταχύτητας του οχήματος καθώς και την διανυόμενη απόστασης του οχήματος σε κρυπτογραφημένη μορφή. Έξυπνη κάρτα: Η έξυπνη κάρτα είναι μια πλαστική κάρτα παρόμοια με μια πιστωτική κάρτα σε μέγεθος και σχήμα. Έχει ένα μικροτσίπ επάνω της και καταγράφει δραστηριότητες και άλλες λεπτομέρειες, παρόμοιες με αυτές που σήμερα καταγράφονται σε ένα συμβατικό διάγραμμα ταχογράφου. Υπάρχουν 4 τύποι “έξυπνων” καρτών: • Κάρτα οδηγού • Κάρτα εταιρείας • Κάρτα Αρχών • Κάρτα συνεργείου. Οι κάρτες τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση στον ψηφιακό ταχογράφο ανάλογα με το επίπεδο της κάρτας. Η έκδοση των καρτών γίνεται από τις αρμόδιες αρχές.

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Από το Μάιο του 2006, όλα τα νέα φορτηγά και λεωφορεία άνω των 3,5 τόνων και τα οχήματα με πάνω από 9 θέσεις επιβατών, συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού, πρέπει να φέρουν τον ψηφιακό ταχογράφο, σύμφωνα με την νομοθεσία. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΓΙΟΓΛΟΥ

Ο ταχογράφος βρίσκεται εντός του χώρου οδήγησης και πρέπει να είναι σε εμφανές σημείο για τον οδηγό, ώστε να μπορεί να βλέπει τις ειδοποιήσεις.

Για ποιο λόγω όμως δημιουργήθηκε ο ψηφιακός ταχογράφος; Το ζήτημα της υιοθέτησης των ψηφιακών ταχογράφων αποτελούσε μια συζήτηση που κράτησε αρκετά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρώτες συζητήσεις και προβληματισμοί ξεκίνησαν στα τέλη του 1985, για τους τρόπους που μπορεί να αυξηθεί η οδική ασφάλεια στους Ευρωπαϊκούς δρόμους και από την άλλη πλευρά να βρεθεί μια φόρμουλα προφύλαξης των επαγγελματιών οδηγών.

Ο ψηφιακός ταχογράφος διαθέτει μνήμη που καταγράφει τις δραστηριότητες για 365 ημέρες. Αντίστοιχα η προσωπική κάρτα οδηγού αποθηκεύει τις δραστηριότητες των οδηγών για ένα χρονικό διάστημα περίπου 28 ημερών 16

Η Ε.Ε. ήθελε να επωφεληθεί της τεχνολογίας ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της καταγραφής των περιόδων οδήγησης των οδηγών, έτσι το νέο σύστημα είναι λιγότερο ευάλωτο σε παραβιάσεις από τους χρήστες και οι κύριοι στόχοι είναι να εξασφαλιστεί η οδική ασφάλεια καθώς και η κοινωνική νομοθεσία. Όπως ακριβώς και ο αναλογικός ταχογράφος, έτσι και ο ψηφιακός συγκεντρώνει πληροφορίες για την οδήγηση και τους χρόνους δραστηριοτήτων των οδηγών καθώς και την ταχύτητα του οχήματος, μόνο που η αποθήκευση τους γίνεται σε ηλεκτρονική μορφή. Ο ψηφιακός ταχογράφος διαθέτει μια μνήμη η οποία είναι σε θέση να καταγράφει τις δραστηριότητες για 365 ημέρες, αντίστοιχα η προσωπική κάρτα του οδηγού αποθηκεύει τις δραστηριότητες των οδηγών για ένα χρονικό διάστημα περίπου 28 ημερών.


οδικές μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Βαθμονόμηση •

Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία πρέπει κάθε 2 χρόνια να διεξάγεται ένας έλεγχος στο σύστημα του ταχογράφου από ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο, όπως ακριβώς και στον αναλογικό ταχογράφο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται βαθμονόμηση ή περιοδικός έλεγχος.

Τι σημαίνει όμως βαθμονόμηση; •

 αθμονόμηση είναι η επικαιροποίηση ή η επιβεβαίωση όλων των Β νομικών παραμέτρων του οχήματος, που αφορούν τον ταχογράφο. Τα μεγέθη του οχήματος συνίστανται στα αναγνωριστικά στοιχεία του οχήματος (αριθμός αναγνώρισης οχήματος (VIN), αριθμός κυκλοφορίας οχήματος (VRN),το κράτος μέλος έκδοσης καθώς και τα χαρακτηριστικά του οχήματος w, k, l, μέγεθος ελαστικών, μέγιστη ταχύτητα, τρέχουσα διεθνής ώρα UTC, τρέχουσα τιμή χιλιομετρητή κ.λπ.

Τι πρέπει όμως να κάνει μια εταιρεία και ένας οδηγός με τα δεδομένα που αποθηκεύονται στην μνήμη του ταχογράφου και στην κάρτα του οδηγού; Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε. Αρ. 581/2010, θα πρέπει να γίνεται μεταφόρτωση των δεδομένων από την μνήμη του ψηφιακού ταχογράφου κάθε 90 ημέρες και από την κάρτα του οδηγού κάθε 28 ημέρες, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η απώλεια τους. Η μεταφόρτωση των δεδομένων αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα μιας και μπορεί να αξιολογήσει τα δεδομένα του στόλου της με ένα κατάλληλο λογισμικό γρήγορα και εύκολα, με απώτερο σκοπό να μειώσει το κόστος λειτουργίας της. Ο ψηφιακός ταχογράφος και ο αισθητήρας κίνησης, “παντρεύονται” και το σήμα από τον αισθητήρα είναι πλήρως κρυπτογραφημένο έτσι κάθε προσπάθεια παραβίασης θα καταχωρηθεί και θα καταγραφεί στον ψηφιακό ταχογράφο. Εάν γίνει μια προσπάθεια να παραβιαστεί ο ψηφιακός ταχογράφος θα καταγράψει αυτήν την απόπειρα παραβίασης του συστήματος. Πρόκειται για ένα υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας σε σχέση με τους αναλογικούς

ταχογράφους. Η ώρα του ψηφιακού ταχογράφου καταγράφεται σε ώρα UTC και η τοπική ώρα μόνο απεικονίζεται μιας και όλες οι εγγραφές είναι μόνο σε ώρα UTC. Μπορεί κάποιος οδηγός να ρυθμίσει την τοπική ώρα αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την ώρα UTC. Αυτό το οποίο πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η ώρα UTC είναι πάντα η ίδια και διαφέρουν οι χρονικές ζώνες των χωρών καθώς και ότι η αλλαγή της ώρας τον χειμώνα δεν επηρεάζει την ώρα UTC. Η συντομογραφία UTC σημαίνει, συντονισμένη παγκόσμια ώρα.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα για τον οδηγό; Το νέο σύστημα είναι ηλεκτρονικό. Δεν υπάρχει ανάγκη να κάνετε χειρόγραφες καταχωρήσεις. Εάν χρησιμοποιείτε ψηφιακό ταχογράφο όλη την ώρα, δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιείται αναλογικά διαγράμματα και να καταχωρείτε χειρόγραφα τα στοιχεία σας, όλα τα στοιχεία αποθηκεύονται αυτόματα ηλεκτρονικά, μέσω της “έξυπνης” κάρτας. Ο ψηφιακός ταχογράφος σας προσφέρει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την οδήγηση, τα διαλείμματα κ.λπ. Η χρήση του ψηφιακού ταχογράφου καθιερώνει νέα πρότυπα σε ότι αφορά τη λειτουργία, την καταγραφή των δεδομένων, την μεταφόρτωση και την αποθήκευση αρχείων και φυσικά τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Είναι δεδομένο ότι προκύπτουν νέες υποχρεώσεις για τους οδηγούς, τις εταιρείες, τα συνεργεία αλλά και την Τροχαία. Ο καλύτερος δρόμος για την σωστή εφαρμογή είναι η ενημέρωση που προσφέρεται από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία καθώς και από τις αντιπροσωπείες ταχογράφων. Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε την σωστή επιλογή ενός εξουσιοδοτημένου συνεργείου, ώστε να μας παρέχει σωστές αλλά και υπεύθυνες υπηρεσίες για τον ταχογράφο μας και φυσικά η επιλογή σωστών και εγκεκριμένων προϊόντων πάντα σε συνδυασμό με υψηλή ποιότητα αλλά και λογική τιμή. *Ο  Χρ. Ηλιάδης είναι Δ/νων Σύμβουλος της Iliadis Cargo SA (MEng Mech Eng, Imperial College London MST Transportation, MIT).

17


οδικές μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Ο Επίτροπος Μεταφορών, κ. Siim Kallas

Συνδέοντας την Ευρώπη Tο νέο κεντρικό δίκτυο μεταφορών της Ε.Ε. Η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση που θα μετατρέψει το σημερινό μωσαϊκό ευρωπαϊκών οδικών δικτύων, σιδηροδρόμων, αερολιμένων και διωρύγων σε ένα ενοποιημένο δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΑΖΗ

T

ο νέο κεντρικό δίκτυο δεν θα έχει σημεία συμφόρησης, οι υποδομές του θα είναι αναβαθμισμένες και οι διασυνοριακές μεταφορές για επιβάτες και επιχειρήσεις εναρμονισμένες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση Το νέο κεντρικό δίκτυο θα έχει βελτιωμένες συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων τρόπων μεταφοράς και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή με μείωση των εκπομπών CO2 από τις μεταφορές. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κος Siim Kallas, αρμόδιος για τις μεταφορές, δήλωσε: «Οι μεταφορές είναι θεμελιώδους σημασίας για την απόδοση της οικονομίας της Ε.E.,

σήμερα όμως λείπουν ζωτικές συνδέσεις. Στους σιδηροδρόμους της Ευρώπης χρησιμοποιούνται αναγκαστικά 7 διαφορετικά μεγέθη περιτυπωμάτων και συνδέονται απευθείας με το σιδηροδρομικό δίκτυο μόνον 20 μείζονες αερολιμένες μας και 35 μείζονες λιμένες μας. Η Ευρώπη δεν θα αναπτυχθεί ούτε θα ευημερήσει χωρίς καλές συνδέσεις.» Η νέα πολιτική προέκυψε μετά από διαδικασία διαβουλεύσεων δύο ετών και καθορίζει νέο κεντρικό δίκτυο μεταφορών, το οποίο θα δημιουργηθεί έως το 2030 και θα λειτουργεί ως σπονδυλική στήλη για τις μεταφορές στην ενιαία αγορά. Εξάλλου, οι προτάσεις χρηματοδότησης που δημοσιεύθηκαν σήμερα (για την περίοδο 2014-

Συνολικά, το νέο δίκτυο μεταφορών θα προσφέρει: ασφαλέστερη μετακίνηση με λιγότερη συμφόρηση και ομαλότερη και ταχύτερη μετακίνηση 18

2020) εστιάζουν στην ενωσιακή χρηματοδότηση των μεταφορών σε αυτό το κεντρικό δίκτυο μεταφορών, με την οποία θα συμπληρωθούν οι διασυνοριακές ζεύξεις που λείπουν, θα εξαλειφθούν τα σημεία συμφόρησης και θα καταστεί ευφυέστερο το δίκτυο. Tο νέο κεντρικό δίκτυο ΔΕΔ-Μ θα υποστηρίζεται από εκτεταμένο δίκτυο οδών -που θα τροφοδοτούν το κεντρικό δίκτυο- σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Το δίκτυο αυτό θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κράτη μέλη, ενώ θα προβλέπονται ορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης με βάση την ενωσιακή πολιτική για τις μεταφορές και την περιφερειακή πολιτική, καθώς και με νέα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης. Σκοπός είναι να εξασφαλισθεί ότι προοδευτικά και μέχρι το 2050 η τεράστια πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ευρώπης θα διανύουν

το πολύ 30’ της ώρας για να φθάσουν στο εκτεταμένο δίκτυο τροφοδότησης του κεντρικού δικτύου. Συνολικά, το νέο δίκτυο μεταφορών θα προσφέρει: • ασφαλέστερη μετακίνηση με λιγότερη συμφόρηση • ομαλότερη και ταχύτερη μετακίνηση. Tα 31,7 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για τις μεταφορές μέσω της διευκόλυνσης “Συνδέοντας την Ευρώπη” του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου θα λειτουργήσουν στην πραγματικότητα ως “κεφάλαιο εκκίνησης” για την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων από τα κράτη μέλη με σκοπό να συμπληρωθούν οι δύσκολες διασυνοριακές συνδέσεις και ζεύξεις που, ειδάλλως, δεν θα ήταν δυνατόν να κατασκευασθούν. Κάθε εκατομμύριο ευρώ που θα δαπανάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα προσελκύει 5 εκατ. ευρώ από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και 20 εκατ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα.


ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

οδικές μεταφορές

“Βλέπουν” Πάτρα & Ολυμπία Οδό οι Γερμανοί

• Τo νευραλγικό ρόλο της Ελλάδας αλλά και του • Τ ο νέο δίκτυο μεταφορών της Ε.Ε. συνδέει ουσιαστικά τις υποδομές “φιλέτα”, περιλαμβάνοντας οδιλιμανιού της Πάτρας, όπως και της Ολυμπίας Οδού κούς άξονες, παλιές και νέες σιδηροδρομικές υποδομές και όλα τα νευραλγικά λιμάνια και αεροδρόμια καθώς και τη μεγάλη σημασία που έχει η χώρα μας της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο πως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το σχέδιο προβλέπει ότι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα τη γερμανική οικοκόμβους του νέου κεντρικού συστήματος διευρωπαϊκών μεταφορών αποτελούν οι κύριοι οδικοί και σιδηρονομία αποκαλύπτει το σχέδιο που ενέκρινε μόλις πριν δρομικοί άξονες της χώρας, τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας, από μία εβδομάδα η Κομισιόν για το νέο κεντρικό καθώς και πολλά λιμάνια και αεροδρόμια σε ελληνικά νησιά. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι από τους δέκα δίκτυο μεταφορών της Ε.Ε. Η υλοποίηση του σχεδίου κύριους “διαδρόμους” που προβλέπει το σχέδιο, η Ελλάδα εντάσσεται στον τέταρτο διάδρομο, ο οποίος θα απαιτήσει επενδύσεις 31,7 δισ. ευρώ, τα οποία ετοιξεκινά από το λιμάνι του Αμβούργου και καταλήγει σε Αθήνα-Πειραιά-Πάτρα, διασχίζοντας την κεντρική μάζονται να μοιραστούν, ήδη, οι ισχυροί κατασκευακαι ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο άξονας ξεκινά από το Αμβούργο, περνά από το Ροστόκ, φθάνει στικοί όμιλοι της Ευρώπης (γερμανικοί και γαλλικοί στη Σόφια και κατευθύνεται στη Θεσσαλονίκη και τον πόλο Αθήνα-Πειραιά. Ο άξονας Σόφια-Θεσσαλονίκηκατά κύριο λόγο), αλλά και οι κατά χώρα επιχειρηΑθήνα, με έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιχειρημαματικοί όμιλοι που συνεργάζονται μαζί τους. τικών ομίλων από τη Γερμανία, αλλά και στρατηγικών της συμμάχων, όπως η Κίνα.


οδικές μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Προς επέκταση η Αττική Οδός

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το φετινό “Truck Festival” Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το φετινό Truck Festival, η Έκθεση των Επαγγελματικών Αυτοκινήτων αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις. Η διοργάνωση ξεπέρασε ακόμα και τις προβλέψεις του διοργανωτή (Εκδόσεις Αγριμανάκη ΑΕ) τόσο σε αριθμό συμμετοχών-εκθετών όσο και σε επισκεψιμότητα. Οι εκθέτες πέρασαν τους πενήντα και οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους δέκα χιλιάδες, νούμερα απόλυτα ικανοποιητικά, αν κρίνει κανείς την χρονική συγκυρία που πραγματοποιήθηκε. Η επιλογή του Εκθεσιακού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου, αποδείχτηκε σωστή, ωστόσο η ανάγκη επέκτασης του Truck Festival φάνηκε από την πρώτη αυτή διοργάνωση, καθώς όχι μόνο κατελήφθη ο διαθέσιμος εκθεσιακός χώρος αλλά και επεκτάθηκε με νέα εκθεσιακή πτέρυγα. Συνοπτικά, τα εκθέματα συνέθεσαν μια πλούσια γκάμα. Φορτηγά αυτοκίνητα, νταλίκες, θάλαμοι, εξαρτήματα και ανταλλακτικά, ανυψωτικά, γερανοφόρα οχήματα, σκάλες μετακομίσεων, ελαστικά, λιπαντικά, AdBlue, προϊόντα βελτίωσης, οχήματα οδικής βοήθεια φορτηγών, δορυφορικά συστήματα, ψηφιακοί ταχογράφοι, ναυτιλιακές εταιρείες, αξεσουάρ, μοντελισμός κ.ά. Στον τομέα των υπηρεσιών, κυριάρχησαν τα Ι.ΚΤΕΟ φορτηγών που είχαν μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή παρουσία. Ειδικά συνεργεία φορτηγών, σχολές ΣΕΚΑΜ, ασφάλειες μεταφορών, ειδικός Τύπος, Συνδικαλιστικά σωματεία κ.ά. ολοκλήρωναν την εικόνα συμμετοχών της έκθεσης. Το φετινό Truck Festival διατήρησε την υψηλή επισκεψιμότητά του, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για τη μεταφορά, σε μια οδυνηρή για τους αυτοκινητιστές συγκυρία, εξαιτίας της ύφεσης που μαστίζει τη χώρα και την οικονομία μας. Ακόμη, το φετινό Truck Festival ήταν το πρώτο που πραγματοποιήθηκε χωρίς παράλληλη διεξαγωγή αγώνων φορτηγών και όπως είπαμε έτυχε αμείωτης επισκεψιμότητας.

Η δημοπράτηση -από τον πρώην υπουργό Υποδομών Γιώργο Σουφλιά- των νέων οδικών αξόνων, ως συνέχεια της Αττικής Οδού, προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ και μήκους 55 χλμ είχε ακυρωθεί αρχές 2010 και έκτοτε το project βρίσκεται στη φάση του επανασχεδιασμού. Πλέον η μακέτα του έργου βρίσκεται στην τελική φάση και με το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων κατασκευαστικών ομίλων να είναι δεδομένο, το ζητούμενο είναι η εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Ο σχεδιασμός Σουφλιά προέβλεπε την κατασκευή 55 χλμ. νέων αυτοκινητοδρόμων με σύμβαση παραχώρησης και την υλοποίηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 28,5 χλμ. οδικών αξόνων ως δημόσιων έργων. Πλέον το υπουργείο Υποδομών έχει καταλήξει ότι τα οδικά έργα στην Αττική θα πρέπει να περιοριστούν συνολικά στα 40 χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων Δυτική Περιφερειακή Υμηττού να επεκταθεί προς τα Νότια μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εξετάζεται επίσης, η κατασκευή σήραγγας από την πλατεία Κύπρου (διασταύρωση οδών Αφροδίτης και Γούναρη) στην Ηλιούπολη μέχρι το Κορωπί, ώστε να καταστεί εφικτή η διασύνδεση των Νοτίων Προαστίων με τα Μεσόγεια και η γρήγορη μετάβαση προς το αεροδρόμιο και το Νότιο τμήμα της Αττικής. Η δημιουργία σήραγγας στον Υμηττό βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου προκρίνει, αντί του τούνελ στον Υμηττό, την αναβάθμιση της Λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου επί της οποίας θα μπορούσε να δημιουργηθεί μέσο μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς. Όσον αφορά τους περιαστικούς οδικούς άξονες (πλην της Αττικής Οδού), στο στάδιο της μελέτης βρίσκονται δύο έργα. Η σύνδεση της Παιανίας με το Μαρκόπουλο με παράκαμψη του Κορωπίου και επέκταση της Λεωφόρου Κύμης έως τους Θρακομακεδώνες.

ΙΧ με πετρέλαιο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Η DAF στη Βραζιλία

Σε δύο φάσεις θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των πετρελαιοκίνητων I.X. σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη η οποία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί στο επόμενο δεκαήμερο από τους υπουργούς Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και Yποδομών Γ. Pαγκούση. H πρώτη φάση θα περιλαμβάνει την ισχύ του νέου “Πράσινου Δακτύλιου” με την απελευθέρωση των αυτοκινήτων αλλά και ελαφρών φορτηγών diesel, ενώ η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την ανανέωση του στόλου των φορτηγών άνω των 12 τόνων όπου διαθέτουμε το γηραιότερο και πιο ρυπογόνο στόλο στην E.E. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν νέα πολύ σκληρά μέτρα για την πάταξη της νοθείας και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα τα οποία “αφαιρούν” από τα κρατικά ταμεία περισσότερα από 2 δισ. ετησίως. Για το περιβάλλον αναφέρουμε ότι οι εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς και των καθηγητών του EMΠ συγκλίνουν πως με την απελευθέρωση του diesel χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο η επιβάρυνση στις εκπομπές ρύπων θα είναι μόλις 2%-4%. Mε την έναρξη ισχύος του νέου Πράσινου Δακτύλιου θα επιτραπεί και η κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων I.X. και επαγγελματικών οχημάτων έως 3,5 τόνους τα οποία όμως πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro5 και άνω. Ουσιαστικά μιλάμε για καινούρια αυτοκίνητα τα οποία εκπέμπουν πολύ χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα μοντέλα και βέβαια έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος χρήσης.

Η DAF Trucks παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Fenatran του Σάο Πάολο της Βραζιλίας. «Η έκθεση Fenatran παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να εμφανίσουμε τα φορτηγά μας στην αγορά της Βραζιλίας», δήλωσε ο Marco Antonio Davila, Πρόεδρος της DAF Caminhões Brasil. «Η DAF Trucks που αναπτύχθηκε για τη Βραζιλία θα συγκεντρωθεί σε νέες state-of-the-art εγκαταστάσεις της DAF στην Ponta Grossa, η κατασκευή των οποίων προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν το 2013». Στο περίπτερο της DAF στο Fenatran υπήρχε πλήρης γκάμα των προϊόντων της. Ένα σημαντικό μοντέλο για τηναγορά της Βραζιλίας είναι το XF105. Το XF105 θα είναι διαθέσιμο στη Βραζιλία ως 6x2 και 6x4. Αυτά τα μοντέλα έχουν ταμπούρα για την εμπρός πέδηση και πίσω και ένα σύστημα πέδησης πεπιεσμένου αέρα με ABS ως επιλογή. Η DAF Caminhões Brasil στα προσεχή έτη, θα έχει ένα δίκτυο 25 εταίρων στη Βραζιλία καλύπτοντας περίπου 100 τοποθεσίες.

20


οδικές μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

ΟΦΑΕ «Καρτέλ οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα» Σημαντικό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων φορτηγών διεθνών μεταφορών δημιουργούν οι υψηλές τιμές ασφαλίστρων που υπάρχουν στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιες. Στην Ελλάδα η ασφαλιστική αγορά για βαρέως τύπου φορτηγά λειτουργεί ως καρτέλ, αφού μόνο τρεις εταιρίες του κλάδου ασφαλίζουν φορτηγά και ως εκ τούτου οι τιμές είναι εκτός κάθε λογικής. Η τεράστια διαφορά στις τιμές των ασφαλίστρων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν αντικειμενικό λόγο, αφού, σύμφωνα με τις στατιστικές, τα ελληνικά φορτηγά οχήματα βαρέως τύπου έχουν πολύ χαμηλούς δείκτες συμμετοχής σε ατύχημα, σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες που έχουν φορτηγά άλλων χωρών. Η κατάσταση αυτή έρχεται να δυσχεράνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που επιβαρύνεται σημαντικά και από την κρίση που υπάρχει. Ένα άλλο στοιχείο που συντείνει στη διατήρηση αυτού του φαινόμενου, της διαμόρφωσης υψηλών τιμών στα ασφάλιστρα είναι και το γεγονός ότι στην Ελλάδα, μόνο ένας μικρός αριθμός ασφαλιστικών εταιριών αναλαμβάνει την ασφάλιση φορτηγών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ολιγοπώλιο, με τα δεινά που μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο. Με βάση τα παραπάνω ο ΟΦΑΕ, ζητά να επιτραπεί στις επιχειρήσεις του κλάδου να ασφαλίζουν τα οχήματά τους σε ασφαλιστικές εταιρίες της Ε.Ε., έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος και παράλληλα να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο ανταγωνισμό, προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας.

Το μεγαλύτερο ελαστικό στον κόσμο Πρωτοπόρησε η Bridgestone φέρνοντας το μεγαλύτερο ελαστικό παγκοσμίως, διάστασης 59/80 R63, στις Ευρωπαϊκές ακτές. Συνολικά έξι χωματουργικά ελαστικά, με διάμετρο 4.02 μέτρων εκφορτώθηκαν στο Gothenburg της Σουηδίας, στις 10 Αυγούστου. Μετά από εκεί, οι γίγαντες της Bridgestone μεταφέρθηκαν 1.500 χλμ βόρεια στο Aitik, στο ανοιχτό ορυχείο χαλκού στη Λαπωνία. Εκεί θα χρησιμοποιηθούν σε ένα μοντέλο ηλεκτρικής τελικής μετάδοσης ενός οχήματος από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως: το φορτηγό ορυχείων Caterpillar 795F, το οποίο, με πλήρες φορτίο ζυγίζει 570 τόνους. Το ελαστικό με χωματουργικές προδιαγραφές της Bridgestone VRPS® (V-Steel Rock Premium Service) σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει φορτία άνω των 100 τόνων και να λειτουργεί κάτω από τις σκληρότερες συνθήκες. Κατασκευάστηκε στο Kitakyushu, εξειδικευμένο εργοστάσιο χωματουργικών ελαστικών της Bridgestone στην Ιαπωνία.

Volvo Trucks: Video game για smartphones και tablets Οδηγείτε ένα ολοκαίνουργιο Volvo FH16 με 750 hp. Ξαφνικά ένα εμπόδιο εμφανίζεται μπροστά σας. Τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα. Τι κάνετε; Στο FH16 750, το νέο παιχνίδι της Volvo Trucks για smartphones και tablets, οι γρήγορες αντιδράσεις είναι το παν. «Η κυκλοφορία του παιχνιδιού θα συμπέσει με την 25η επέτειο του κορυφαίου φορτηγού. Με την ευκαιρία της επετείου, προσφέρεται ένα συναρπαστικό ψυχαγωγικό παιχνίδι για όλους τους οπαδούς του φορτηγού» σχολιάζει ο Niclas Hermansson, Υπεύθυνος Στρατηγικής Ψηφιακού Μάρκετινγκ της Volvo Trucks. Στόχος του παιχνιδιού είναι η ταχεία εξολόθρευση αντικειμένων που εμφανίζονται μπροστά από το φορτηγό μέσω διαφόρων κινήσεων των δακτύλων: χτύπημα, γραμμική κίνηση, περιστροφική μετακίνηση. «Εύκολα το μαθαίνεις, αλλά δύσκολα το κατακτάς. Αν είσαι καλός, μπορείς να μπεις στη λίστα των υψηλών σκορ και να θαυμάζεις τις επιδόσεις σου στο Facebook ή στο Twitter. Υπάρχει επίσης ένας διαγωνισμός στην κοινότητά μας, Worldtrucker, όπου απονέμονται εβδομαδιαία βραβεία» συνεχίζει ο Hermansson. Κατεβάστε το παιχνίδι μέσω του ιστότοπου παιχνιδιών της Volvo Trucks -http://loadingramp.volvotrucks.com/- ή απευθείας από το iTunes. Στο www.worldtrucker.com, μία κοινότητα για τους οπαδούς του φορτηγού, υπάρχει ένας διαγωνισμός όπου οι παίκτες με τα καλύτερα αποτελέσματα κερδίζουν βραβεία κάθε εβδομάδα. Όλοι μπορούν να λάβουν μέρος. Το παιχνίδι απαιτεί Iphone 4/4S ή Ipad 2, ή τηλέφωνα Android 2.3 ή tablets με ανάλυση οθόνης 480x800 ή υψηλότερη.

Αιολική ενέργεια από... φορτηγά Μια πρωτοποριακή αιολική μονάδα που συλλέγει και αξιοποιεί τις αέριες μάζες που μετακινούνται από το πέρασμα των φορτηγών και άλλων μεγάλων οχημάτων στους εθνικούς δρόμους ανέπτυξε μια γαλλική εταιρεία στη Βουργουνδία. Την αιολική μονάδα κάθετου άξονα ανέπτυξαν το κέντρο τεχνολογίας Cetim και η εταιρεία CITA Productions, η οποία παρότι εξειδικεύεται στα υδραυλικά συστήματα πυρηνικών μονάδων αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια “στροφή” προς τις πράσινες τεχνολογίες. Η πρώτη πιλοτική μονάδα έχει εγκατασταθεί στον εθνικό δρόμο Α6 κοντά στη πόλη Οσέρ. Σκοπός των κατασκευαστών είναι όλες οι ηλεκτροδοτούμενες εγκαταστάσεις των εθνικών οδών της Γαλλίας να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες, τοποθετώντας ανά 10 ή 15 χιλιόμετρα τα εναλλακτικά αιολικά. Ήδη η εταιρεία Autoroutes Paris Rhin Rhône που εγκαθιστά κάμερες και συστήματα καταμέτρησης οχημάτων στις εθνικές οδούς έχει εκφράσει ενδιαφέρον, καθώς οι συσκευές της θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτηθούν εξολοκλήρου από την αιολική ενέργεια των φορτηγών.

Εντός του 2011 ξεκινά η επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά Πριν το τέλος του έτους αναμένει η Αττικό Μετρό ΑΕ την έναρξη των εργασιών για την επέκταση της γραμμής 3 προς τον Πειραιά, μετά το άνοιγμα των προσφορών των κοινοπραξιών για το έργο προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ. Προσωρινός μειοδότης είναι η κοινοπραξία J&P Αβαξ-Ghella-Alstom Transport, ενώ ο φάκελος του διαγωνισμού έχει διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ανακοίνωσε η Αττικό Μετρό τη Δευτέρα. Η επέκταση Αγία Μαρίνα (ως επόμενος σταθμός της γραμμής 3 μετά το Αιγάλεω)-Πειραιάς έχει μήκος 7,6 χλμ. και 6 σταθμούς. Οι έξι σταθμοί θα είναι στην Αγία Βαρβάρα (λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Αγ. Ελεούσα), τον Κορυδαλλό (πλ. Ελευθερίας), τη Νίκαια (πλ. Ελ. Βενιζέλου), τα Μανιάτικα (Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη), το λιμάνι του Πειραιά (κοντά στον ΗΣΑΠ) και τερματικό το Δημοτικό Θέατρο. Στόχος είναι η σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιοιύ της χώρας με το αεροδρόμιο και η επέκταση προβλέπεται να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 135.000 επιβάτες. Η λειτουργία της επέκτασης προβλέπεται σε χρονικό διάστημα 60 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης του έργου.

21


θαλάσσιες μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Ανάλυση της PwC για τη ναυτιλία

Ανάκαμψη το 2010 αλλά και ανησυχία για το 2011 Η σχετική βελτίωση των ναύλων σε όλους τους κλάδους της ναυτιλίας, σε συνδυασμό με πρόγραμμα περικοπών κόστους που εφάρμοσαν οι ναυτιλιακές εταιρείες το 2009, οδήγησαν σε βελτίωση της κερδοφορίας τους το 2010. Η ανάλυση της PwC δείχνει ότι ο κλάδος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και μεταφοράς ξηρού φορτίου είχαν την καλύτερη απόδοση το 2010, ενώ τα δεξαμενόπλοια τη χειρότερη.ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ

Σ

ύμφωνα με την ανάλυση της PwC, η ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου το 2010 στα επίπεδα του 2008, οδήγησε στη βελτίωση της απόδοσης των ναυτιλιακών εταιρειών κατά το 2010, σε σύγκριση με το 2009. Δεν θα μπορούσε βέβαια να υποστηρίξει κανείς πως ο ναυτιλιακός κλάδος κινείται σε δρόμο ανάκαμψης, καθώς η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει αστάθεια και αβεβαιότητα στις αγορές, επηρεάζοντας καταλυτικά και το ναυτιλιακό κλάδο. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους 2011 των ναυτιλιακών εταιρειών, τα οποία παρουσιάζουν επιδείνωση σε σχέση με το αντίστοιχο

εξάμηνο του 2010. Κατά τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η PwC αναλύει τους βασικούς δείκτες απόδοσης (key performance indicators-KPIs) πάνω από 150 ναυτιλιακών εταιρειών σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 25 είναι ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων. Τα αποτελέσματα βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών αυτών κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, περιλαμβανομένων και των ετήσιων εκθέσεων τους για το 2010. Η έρευνα αναλύει ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες, παρουσιάζοντας μια συνολική εικόνα για το πώς αυτές οι ναυτιλιακές εταιρείες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της παρούσας οικονομικής συγκυρίας. Η ανάλυση της PwC δείχνει ότι ο κλάδος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και μεταφοράς ξηρού φορτίου είχαν την

καλύτερη απόδοση, ενώ τα δεξαμενόπλοια τη χειρότερη. Με εξαίρεση τον δείκτη κεφαλαιακής διάρθρωσης που υπολογίζεται ως καθαρός δανεισμός/ σύνολο ενεργητικού (net debt ratio) και τον δείκτη κερδοφορίας που υπολογίζεται ως καθαρά πάγια/πωλήσεις (net fixed assets/sales ratio), όλοι οι δείκτες σταθεροποιήθηκαν ή βελτιώθηκαν το 2010.

«Θα απαιτηθεί υπερπροσπάθεια για το μέλλον» Ο Σωκράτης Λεπτός-Μπούρτζη, Partner της PwC στην Ελλάδα και Επικεφαλής του κλάδου υπηρεσιών προς τη ναυτιλία στο διεθνές δίκτυο της PwC, δηλώνει: «Το 2010 παρατηρήθηκε μια σημαντική ανάκαμψη στους ναύλους σε όλους τους ναυτιλιακούς κλάδους, που σε συνδυασμό με προγράμματα

Η μελλοντική εξέλιξη θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, την προοπτική της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στην Ιαπωνία και τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας 22

περικοπής κόστους που εφαρμόστηκαν το 2009, συνέβαλαν στη βελτίωση της κερδοφορίας των ναυτιλιακών εταιρειών το 2010. Η μελλοντική εξέλιξη θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, την προοπτική της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στην Ιαπωνία και τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας. Όμως, δεδομένων των πιέσεων που ασκούνται από την υπερπροσφορά τονάζ στις ναυτιλιακές αγορές, θα απαιτηθεί μια υπερπροσπάθεια σε όλους τους τομείς, προκειμένου οι αποδόσεις του κλάδου της ναυτιλίας να επανέλθουν σε ελκυστικά επίπεδα».

Στο έλεος της χρηματοδότησης Ενώ η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μειωμένη ρευστότητα και περιορισμό της χρηματοδότησης μέσω νέων δανείων.


θαλάσσιες μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Οι τράπεζες εξακολουθούν να τηρούν αυστηρή στάση έναντι των πελατών τους, είτε πρόκειται για υφιστάμενα δάνεια είτε για νέες χρηματοδοτήσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάστηκαν να αναδιαρθρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν το δανεισμό τους, σε μία προσπάθεια τακτοποίησης εκκρεμών ζητημάτων ή στην προσπάθεια τους να προετοιμαστούν για μια δυσκολότερη χρονιά. Σχεδόν το 60% των εταιρειών με στόλους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αναλύσαμε, δήλωσαν ότι αναδιάρθρωσαν τις δανειακές τους υποχρεώσεις κατά το 2010. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις εταιρείες με στόλους μεταφοράς ξηρού φορτίου ανήλθε σε 29% και για τις εταιρείες με δεξαμενόπλοια σε 12%. Ωστόσο, λιγότεροι πλοιοκτήτες προβλέπουν αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων για το 2011. Ο αγοροπωλησίες πλοίων (secondhand) που αναφέρθηκαν, ήταν μειωμένες κατά 20% σε σύγκριση με το 2009. Οι αξίες των πλοίων κυμάνθηκαν χαμηλά, αντικατοπτρίζοντας από την μία τον προβληματισμό για τη δυνατότητα απορρόφησης του αυξανόμενου νεότευκτου στόλου και από την άλλη τη μεγάλη προσφορά στο υφιστάμενο τονάζ. Το 2010 και ειδικά στους κλάδους μεταφοράς ξηρού φορτίου και δεξαμενοπλοίων, το ποσοστό των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα και ανέφερε ζημιές από απομείωση της αξίας του στόλου τους ήταν σαφώς

Ταυτότητα Έρευνας • Η έρευνα της PwC “Global Shipping Benchmarking 2011’’ βασίστηκε στις ετήσιες εκθέσεις του 2010 (οι οποίες δημοσιεύθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2011) περισσοτέρων από 150 ναυτιλιακών εταιρειών από διαφορετικούς τομείς της ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια διαφόρων χωρών. Τα οικονομικά στοιχεία προήλθαν από τις οικονομικές καταστάσεις τους από το 2004 έως και συμπεριλαμβανομένου του 2010.

μικρότερο από αυτό του 2009. Το ποσοστό όμως των εταιρειών που προέρχονταν από τον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ανέφερε ζημιές απομείωσης, ανήλθε στο 42%. Η ανάλυση, επίσης δείχνει μία σαφή μείωση των ακυρώσεων των παραγγελιών νεότευκτων πλοίων το 2010 σε σύγκριση με το 2009. Ειδικά στον κλάδο μεταφοράς ξηρού φορτίου υπήρξε μια σημαντική μείωση ακυρώσεων παραγγελιών σε ναυπηγεία στο σύνολο των εταιρειών που καλύπτει η ανάλυση μας. Η μείωση ακυρώσεων νεότευκτων πλοίων συνοδεύτηκε με νέες παραγγελίες. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης φορτίων, της βελτίωσης των ναύλων και των σχετικά χαμηλών τιμών για παραγγελία νεότευκτων πλοίων. Ειδικά για τον κλάδο εμπορευματοκιβωτίων ο αριθμός νέων παραγγελιών διπλασιάστηκε. Αυτή η τάση αναμένεται να αλλάξει το 2011, καθώς οι μικρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης του

παγκόσμιου εμπορίου και η αύξηση των παραδόσεων νέων πλοίων είναι πιθανό να στρέψουν το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών σε άλλους τύπους πλοίων όπως τα υγραεριοφόρα (LNG και LPG) πλοία. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο δείκτης παραγγελιών νέων πλοίων σε ναυπηγεία (υπολογιζόμενος ως ο αριθμός των πλοίων υπό παραγγελία δια του αριθμού των πλοίων του υφιστάμενου στόλου των εταιρειών του δείγματος μας), ανέρχεται σε 25% για τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, 7% για τα δεξαμενόπλοια και 10% για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ο δείκτης αυτός εμφανίζεται σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν της αγοράς. Έτσι για το σύνολο του ναυτιλιακού κλάδου ανέρχεται σε 49% για τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, 22% για τα δεξαμενόπλοια και 28% για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Εκτιμάται ότι η πιθανότερη εξήγηση γι’ αυτό, είναι ότι

οι περισσότερες εταιρείες που καλύψαμε στην ανάλυση μας είναι εισηγμένες και συνεπώς υπόλογες σε έναν μεγάλο αριθμό μετόχων που τους ωθεί να ακολουθήσουν μια πιο συντηρητική στρατηγική, σε σχέση με τις ιδιωτικές εταιρείες που τείνουν να κινούνται πιο επιθετικά. Τέλος οι διαλύσεις πλοίων που ανέφεραν οι εταιρείες που καλύψαμε από την ανάλυση μας, μειώθηκαν το 2010, παρά τις υψηλές τιμές διάλυσης. Ειδικά στον κλάδο μεταφοράς ξηρού φορτίου, ο αριθμός των πλοίων που οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια ήταν αμελητέος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Αυτή η τάση αναμένεται να αλλάξει καθώς ο κλάδος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ο κλάδος των δεξαμενοπλοίων βρίσκεται υπό σημαντική πίεση από μειωμένους ναύλους που σε ορισμένες περιπτώσεις κινούνται κάτω από επίπεδα του operating break-even ενώ οι τιμές διάλυσης παραμένουν σε πολύ ελκυστικά επίπεδα. 


θαλάσσιες μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Απόψεις & ιδέες για την Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων

Το έργο props

Φορείς και επιχειρηματίες από τους τομείς της Ναυτιλίας, Logistics & Λιμένων συναντήθηκαν στις 5/10/2011, στον Πειραιά και συζήτησαν τα πλεονεκτήματα που δίνει η Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων (ΝΜΑ) τόσο σε λειτουργικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο. To συνέδριο διοργανώθηκε από το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο PROPS, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της ΝΜΑ και της διατροπικότητας.ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ

85

συμμετέχοντες από 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν για την Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων, την μείωση των διοικητικών φραγμών αναφορικά με την διατροπικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την επίτευξη επιχειρηματικής αριστείας καθώς και τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου PROPS. Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, δόθηκε η δυνατότητα επιχειρηματικής δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών από τους συμμετέχοντες φορείς και επιχειρηματίες. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Καθηγητής Θάνος Πάλλης, Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής μιλώντας για την συμβολή των ευρωπαϊκών πολιτικών στην

ανάπτυξη της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και την προσπάθεια που καταβάλλει η Γενική Γραμματεία του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να διαμορφώσει μια πολιτική που να ανταποκρίνεται στους στόχους των Ευρωπαϊκών πολιτικών για τις θαλάσσιες μεταφορές. Εκ μέρους της κ. Magda Kopczynska, Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών/Τομέας Ναυτιλίας και Logistics της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Janeta Toma αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. στον τομέα των μεταφορών και επεσήμανε ότι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι σε θέση να υποστηρίξουν τόσο νέες υπηρεσίες στον τομέα της ΝΜΑ όσο και υφιστάμενες. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πει-

ραιώς, Δρ. Ερνέστος Τζαννάτος, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του έργου PROPS. Τόσο η πληροφοριακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και περιέχει πρωτότυπα στοιχεία και μελέτες για την ΝΜΑ και την διατροπικότητα, όσο και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των Κέντρων Προώθησης ΝΜΑ και η μετεξέλιξη τους μέσω του PROPS σε Κέντρα Μιας Στάσης (One Stop Shops) για την ΝΜΑ αποτελούν σημαντική εξέλιξη στον κλάδο και προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και πληροφόρηση. Επιπλέον, το συνέδριο επικεντρώθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρουν ή/ και που μπορούν να προσφέρουν οι επιχειρήσεις στον τομέα της ΝΜΑ. Εκ μέρους της Acciona Transmeditteranea, εταιρείας που δραστηριοποιείται στα πλοία Ro-Ro, o κ. Arrostegui παρου-

H πλατφόρμα περιέχει επιπλέον πληροφορίες για βέλτιστες πρακτικές στην ΝΜΑ όσο και εργαλεία για την αναγνώριση και προώθηση υπηρεσιών ΝΜΑ και εργαλεία προώθησης των επιχειρήσεων ΝΜΑ που παρέχονται ήδη στην ευρωπαϊκή αγορά 24

σίασε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την Συνεταιριστική Ομαδοποίηση Εμπορευμάτων . Η λύση που προκρίνεται στην βάση διατροπικών δικτύων είναι δυνατόν να εξοικονομήσει έως και 30% στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν ήδη. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν ενδεικτικά μοντέλα οργάνωσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παρουσίαση έγινε από τον κ. Millour, εκπρόσωπο του SPC Γαλλίας και αφορούσε το Ενιαίο Μεταφορικό Έντυπο, το οποίο και προωθείται από την Ε.Ε. Επιπλέον ο κ. Millour παρουσίασε το Ευρω-Container ή αλλιώς Εμπορευματοκιβώτιο 33 παλετοθέσεων. Το συγκεκριμένο Ε.Κ. βελτιώνει σύμφωνα με αναλύσεις το κόστος μεταφοράς εξοικονομώντας έως και 6% ενώ θεωρείται ιδανικό για τις διαδρομές με ΝΜΑ εντός της Ε.Ε. και αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό 40HQ. Το έργο PROPS αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Ε.Ε./Γ.Δ. Μεταφορών για την προώθηση και ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων. Ειδικότερα, το έργο ανέπτυξε μια πανευρωπαϊκή καμπάνια προώθησης της ΝΜΑ και παράλληλα δημιούργησε ένα Online εργαλείο πληροφόρησης, μια βιβλιοθήκη ΝΜΑ, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να βρει ενδιαφέρουσες αναλύσεις σχετικές με την ΝΜΑ, τα Logistics και την διατροπικότητα. Η Πληροφοριακή Πλατφόρμα βρίσκεται στο www.props-sss. eu/propsknowledge και είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους. H πλατφόρμα περιέχει επιπλέον πληροφορίες για βέλτιστες πρακτικές στην ΝΜΑ όσο και εργαλεία για την αναγνώριση και προώθηση υπηρεσιών ΝΜΑ και εργαλεία προώθησης των επιχειρήσεων ΝΜΑ που παρέχονται ήδη στην ευρωπαϊκή αγορά. Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και συμμετέχουν 14 επιχειρήσεις από όλη την Ε.Ε.  * Ο Ιωάννης Κολιούσης είναι υπεύθυνος του Έργου PROPS


θαλάσσιες μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

E

κτός της υπερπροσφοράς πλοίων και του υψηλού λειτουργικού κόστους λόγω καυσίμων, η παγκόσμια ναυτιλία αντιμετωπίζει πλέον και τη μείωση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κατάσταση χειρότερη αυτής του 2008. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου μείωσε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου το 2011 στο 5,8% από 6,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Επίσης το ΔΝΤ μείωσε την παγκόσμια ανάπτυξη στο 4% για το 2011 και το 2012, από 4,3% και 4,5% αντίστοιχα των προηγούμενων εκτιμήσεων. Η πτώση των ρυθμών του εμπορίου και της ανάπτυξης έρχεται σε μία περίοδο που ο παγκόσμιος στόλος αυξάνει με ρυθμούς υψηλότερους της ζήτησης. Ενδεικτικά μία διεθνής ένωση πλοιοκτητών, η Bimco, αναφέρει ότι ο παγκόσμιος στόλος δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 9% και το επόμενο έτος κατά 7%, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα είναι 1,1% για το τρέχον έτος και 1,4% για το 2012. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα είναι εδώ για αρκετό καιρό και θα συμβάλλει στη μεταβλητότητα της ναυτιλιακής αγοράς, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ανώτερο στέλεχος της Credit Suisse στο περιθώριο διεθνούς ναυτιλιακού συνεδρίου στην Κίνα. Στο ίδιο συνέδριο ο Won-Woo Lee, διευθύνων σύμβουλος της Hanjin Shipping, δήλωσε ότι ειδικά οι γραμμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προς την Ευρώπη θα είναι δύσκολο να παραμείνουν κερδοφόρες, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών της Κίνας, Li Shenglin, σύμφωνα με τις οποίες η ναυτιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση που είναι πολύ χειρότερη του 2008. Επισημαίνεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2008 ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς BDI είχε βρεθεί στο ιστορικό χαμηλό των 663 μονάδων. Την προηγούμενη Παρασκευή έκλεισε στις 1.784 έπειτα από ένα “σερί”

“Τρικυμία” χωρίς τέλος η κρίση στη ναυτιλία Στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και των επιπτώσεων που έχει αυτή στην παγκόσμια ανάπτυξη, βρίσκεται πλέον και η ναυτιλία. EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΑΖΗ

πτωτικών κινήσεων από τις αρχές της εβδομάδας. Ο αναλυτής του ναυλομεσιτικού οίκου G. Moundreas, Γιώργος Λογοθέτης, επισημαίνει σε ένα σημείωμά του ότι φυσικό επακόλουθο είναι οι αρνητικές οικονομικές εξελίξεις να επηρεάζουν και τον ευρύτερο τομέα της ναυτιλίας η οποία είναι άμεσα εξαρτημένη από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τονίζει. Εκτιμώντας την παρούσα κατάσταση ο κ. Λογοθέτης θεωρεί ότι βραχυχρόνια, δηλαδή για ένα διάστημα 18-24 μηνών, η παγκόσμια οικονομία άρα και η ναυτιλία θα βρίσκεται σε μία κατάσταση “διόρθωσης” συνοδευμένη από ένα “σφιχτό” χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. Ωστόσο προσθέτει ότι όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν στη ναυτιλία, σε τέτοιες περιόδους οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι αρκετά ελκυστικές και προσφέρουν έδαφος για στρατηγικές ανάπτυξης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί η άποψή

του σε ό,τι αφορά το ρόλο της Κίνας. Ο κ. Λογοθέτης σημειώνει ότι η Κίνα, που ήδη διακρατεί κρατικό χρέος χωρώνμελών της Ευρωζώνης που ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ, εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει ακόμη 72 δισ. ευρώ, αλλά φυσικά με αντάλλαγμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αντάλλαγμα είναι πολιτικό αφού η Κίνα ζητεί να αναγνωριστεί άμεσα από την Ε.Ε. ως “οικονομία της αγοράς” αντί να περιμένει μέχρι το 2016 όπου η αναγνώριση θα γίνει αυτόματα αφού τότε θα έχει κλείσει 15 χρόνια σαν μέλος του ΠΟΕ σύμφωνα με τον αναλυτή. Στο ρόλο της Κίνας αναφέρθηκε και ο διευθυντής του διεθνούς οίκου RS Platou, Peter Anker, σε ένα σεμινάριο όπως αναφέρει το Tradewinds. «Η Κίνα έχει δυο πολύ καλούς πελάτες, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν πιστεύω ότι η Κίνα θα θέλει οι καλύτεροι πελάτες της να κηρύξουν πτώχευση», σημείωσε ο κ. Anker. Ο κ. Anker πρόσθεσε ότι το χρέος που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διαχειρίσιμο και εκτιμά ότι η παρούσα αρνητική κατάσταση θα ξεπερασθεί. Σε κάθε περίπτωση η παγκόσμια ναυτιλία αυτό που απεύχεται να συμβεί σε περιόδους κρίσης είναι η λήψη μέτρων από τις πολιτικές ηγεσίες που οδηγούν σε πολιτικές προστατευτισμού. Η σθεναρή αντίσταση κατά των προστατευτικών μέτρων δημιουργεί θετικές προοπτικές για την περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου και το άνοιγμα των αγορών, που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση, υποστηρίζει με η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. 

Η πτώση των ρυθμών του εμπορίου και της ανάπτυξης έρχεται σε μία περίοδο που ο παγκόσμιος στόλος αυξάνει με ρυθμούς υψηλότερους της ζήτησης 25


θαλάσσιες μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

ΣΕΕΝ: «Όταν πτωχεύσει η επιβατηγός ναυτιλία...»

Όμηρος των τραπεζών και η ναυτιλία Με οικονομική ασφυξία απειλείται η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία αφού οι τράπεζες σφίγγουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης. Οι ναυλαγορές δεν έχουν καταφέρει να περάσουν με επιτυχία τον «δύσκολο κάβο» και τα γκρίζα σύννεφα συγκεντρώνονται στον ουρανό. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν φήμες που κάνουν λόγω για χρεοκοπία ναυτιλιακών εταιρειών και μάλιστα εισηγμένων. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές «οι εταιρείες που βρίσκονται σήμερα σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσες διαχειρίζονται πλοία ξηρού φορτίου, τάνκερ και λιγότερο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Οι προβλέψεις κάνουν λόγω για πέντε εταιρείες που αναμένεται, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, να καταθέσουν αίτηση για να υπαχθούν στο κεφάλαιο 11, που προβλέπει διαδικασία προστασίας από τους πιστωτές τους. Επίσης, γίνονται πολλές συζητήσεις για συγχωνεύσεις εταιρειών. Η χρηματοδότηση της παγκόσμιας ναυτιλίας ανέρχεται περίπου στα 500 δισ. δολ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των 40 πρώτων σε κατάταξη χαρτοφυλακίων τραπεζών ανέρχεται σε 452 δισ. δολ. Από τις 40 τράπεζες που αναφέρονται οι 34 είναι ευρωπαϊκές ενώ οι υπόλοιπες 3 είναι Κινέζικες, οι 2 Ιαπωνικές και 1 από την Κορέα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες είναι μεγάλα. Οι αυστηροί κανονισμοί της Βασιλείας ΙΙΙ που αναγκάζουν τις τράπεζες να πάρουν έκτακτα και άμεσα μέτρα για τη βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας (Core Tier I Capital), οι φόβοι για τη συνεχιζόμενη ύφεση καθώς και η έλλειψη ικανών μέτρων από τις πολιτικές ηγεσίες αποτελούν τις βασικές αιτίες της έλλειψης ρευστότητας των τραπεζών που ταλανίζει την επιχειρηματικότητα. «Επιπροσθέτως οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται και στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας αντιμετωπίζουν τις συνεχείς πιέσεις που δέχονται οι κύριες ναυτιλιακές αγορές τόσο στο επίπεδο της ανισότητας της προσφοράς και της ζήτησης όσο και στο επίπεδο των ναυλαγορών. Η ναυτιλία βρίσκεται σε χαμηλό σημείο της ναυτιλιακού κύκλου και κανείς δε γνωρίζει αν αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο ή υπάρχει και πιο χαμηλό. Οι τράπεζες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναχρηματοδοτήσεις προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση των χαρτοφυλακίων τους παρά να ασχοληθούν με νέες χρηματοδοτήσεις» επισημαίνει στο “www.protothema.gr” ο τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης. Μέσα στο οικονομικό αυτό περιβάλλον εντείνεται η παρουσία των κινέζικων τραπεζών στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Έχουν καταφέρει, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προσπαθώντας να καλύψουν μέρος της έλλειψης κεφαλαίων που έχει παρατηρηθεί εξαιτίας της απροθυμίας των υπόλοιπων παραδοσιακών ναυτιλιακών τραπεζών να διεισδύουν στο ναυτιλιακό ρίσκο. «Οι Κινέζικες τράπεζες έχουν κι έναν άλλο βασικό λόγο για να επεκταθούν στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση καθώς η Κίνα αποτελεί την 1η χώρα στις ναυπηγήσεις νέων πλοίων σε ολόκληρο τον κόσμο με παραγγελίες που ανέρχονται σε 2.876 πλοία (στοιχεία Σεπτεμβρίου2011) ήτοι το 44% των πλοίων που χτίζονται παγκοσμίως» επισημαίνει ο Γ.Ξηραδάκης: «Η κινέζικη κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίζει την ναυτιλιακή και ναυπηγική βιομηχανία προσφέροντας μέσω των τραπεζών της δάνεια με εξαιρετικά προνομιακούς όρους στις μεγάλες ναυπηγικές μονάδες, δάνεια στους εγχώριους πλοιοκτήτες με στόχο την ανανέωση του υπάρχοντος κινέζικου στόλου και δάνεια σε ξένους πλοιοκτήτες για την κατασκευή.

26

Για καταστροφική πολιτική που στοχεύει την ακτοπλοΐα κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Στην ανακοίνωση του ο ΣΕΕΝ αναφέρει τα ακόλουθα: «Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ευθύς μετά την συγχώνευση των φορέων (ΕΕΝ-ΣΕΕΝ) έλαβε από την ΠΝΟ ως δώρο την 8ήμερη απεργία σε μία γενικότερη προσπάθειά της να καταστρέψει την επιβατηγό ναυτιλία και τους ναυτικούς που υποτίθεται ότι προστατεύει. Με σύμπραξη τον Μάιο 2011 του τότε Υπουργού και της ΠΝΟ και με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις προχώρησαν σε αυξήσεις της ΣΣΕ των ετών 2010 και 2011 ύψους 1,5% και 1% αντίστοιχα και μάλιστα αναδρομικά, όταν ολόκληρος ο Ελληνικός λαός βίωνε και βιώνει μειώσεις μισθών και συντάξεων από 20% έως 50%. Η προκλητική εμμονή της ΠΝΟ να θεωρεί εαυτούς προνομιούχους έναντι ολοκλήρου του Ελληνικού λαού κρίνεται ως απαράδεκτη. Ενώ λοιπόν ταλαιπωρήθηκαν οι νησιώτες μας επί 8 ημέρες, η λήξη της απεργίας εκ μέρους της ΠΝΟ συνοδεύτηκε από μια πρωτόγνωρη απόφαση, να χωρίσει τους πλοιοκτήτες σε “φίλους” και “εχθρούς” και να προχωρήσει στο γνωστό σύστημα επιβίωσής της “το διαίρει και βασίλευε” αφού ως επαγγελματίες συνδικαλιστές με πλουσιότατες αποδοχές γνωρίζουν καλά πως να παίζουν τέτοιου είδους “παιχνίδια”. Με πρωτοφανείς αποφάσεις δικτατορικής νοοτροπίας η ΠΝΟ επιτρέπει σε κάποιους να λειτουργούν απρόσκοπτα, όπως στα πορθμεία Σαλαμίνας και συνδιαλέγεται επιλεκτικά με κάποιες εταιρείες πλοιοκτησίας που θεωρεί ότι εξυπηρετούν τις σκοπιμότητές της. Ταυτόχρονα εκβιάζει τους μικρούς πλοιοκτήτες να υποκύψουν στις παράλογες απαιτήσεις της για άμεση καταβολή αμφισβητουμένων αναδρομικών. Οι κάτοικοι, οι ταξιδιώτες, οι εργαζόμενοι και οι αγρότες των νησιών αποκομμένοι στα νησιά τους γνωρίζουν όλα τα ανωτέρω και θα βιώσουν αυτοί μόνοι την απαράδεκτη αύξηση της μισθοδοσίας των μελών της ΠΝΟ που θα περάσει μέσω ανάλογης αύξησης των τιμών των εισιτηρίων της επιβατηγού ναυτιλίας, αφού η πλοιοκτησία δεν μπορεί πλέον εκ των πραγμάτων να απορροφήσει τη νέα αυτή αύξηση. Η Κυβέρνηση και το κράτος από την άλλη πλευρά παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο χώρο με πρωτοφανή απάθεια και ανοχή επιτρέποντας στους επιστρατευμένους ναυτικούς να κάνουν οκταήμερη απεργία και σε μη ναυτικούς να κάνουν καταλήψεις, καταπελτών παραβιάζοντας έτσι κάθε κανονισμό περί ασφαλείας του πρώτου λιμανιού της χώρας (ISPS). Όταν πτωχεύσει η επιβατηγός ναυτιλία λόγω της καταστροφικής πολιτικής της ΠΝΟ και του Υπουργείου Ναυτιλίας (που ακόμη αναζητεί την υπόστασή του), οι μόνοι υπεύθυνοι για την ανεργία των ναυτικών της ακτοπλοΐας θα είναι οι διοικούντες την ΠΝΟ, πιστοί στην πτωχευτική πολιτική που εφήρμοσαν στην κρουαζιέρα και το yachting».


θαλάσσιες μεταφορές

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Η Attica Group παρέλαβε το υπερσύγχρονο Blue Star Delos Το νεότευκτο υπερσύγχρονο πλοίο Ro-Pax Blue Star Delos που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. Ltd Κορέας παρέλαβε η Attica Group. Το Blue Star Delos είναι το πρώτο από την παραγγελία δύο πλοίων, υψηλών προδιαγραφών, ολικού μήκους 145,50 μέτρων, ταχύτητας 26 κόμβων και μεταφορικής ικανότητας 2.400 επιβατών και 450 αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως ή 50 φορτηγών οχημάτων και 150 αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως. Το συνολικό κόστος ολοκλήρωσης της κατασκευής του Blue Star Delos υπερβαίνει τα Ευρώ 70 εκατομμύρια, εκ των οποίων 32 εκατ. ευρώ εισεφέρθησαν

από Ίδια Κεφάλαια της Attica Group και τα υπόλοιπα από τραπεζικό δανεισμό. Το Blue Star Delos αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά στις αρχές Νοεμβρίου, 2011 και θα δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιά-Πάρο-Νάξο-Ιο-Θήρα. Μιλώντας για την νέα επένδυση του Ομίλου Attica, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Πέτρος Βέττας, είπε: «Σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, η επένδυση του Ομίλου Attica στοχεύει στη συνεχή προσπάθεια να προσφέρει υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες με σύγχρονα, καινούργια και γρήγορα πλοία και να συμβάλλει μέσω του τουρισμού, στην ανάπτυξη των νησιών μας προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών τους».

Νέα συμφωνία ΖΙΜ-MSC ΖΙΜ και ΜCS ανήγγειλαν μια νέα συμφωνία, ανάπτυξης του service που παρέχουν σε Μεσόγειο και Ευρώπη. Η εξέλιξη ουσιαστικά, δρομολογήθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου και οι δύο εταιρείες θα αλλάξουν χώρο στο εμπόριο σε Βόρεια Ευρώπη-Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέποντας τόσο στη ΖΙΜ αλλά και στην MSC να προσφέρουν ένα πλήρες φάσμα απευθείας προσεγγίσεων σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ν. Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων

των λιμένων Felixtowe, Rotterdam, Antwerp, Hamburg και Le-Havre. Οι νέες διαδρομές διαμορφώνονται ως εξής: Για την MSC: Haifa-Ashdod-Valencia-RotterdamAntwerp-Le Havre- Alexandria-Haifa. Για τη ΖΙΜ: Asia-Haifa-Ashdod-Felixtowe-AntwerpHamburg-Limassol-Haifa-Ashdod-Asia. Η νέα συμφωνία θα προσφέρει ένα εκτεταμένο φάσμα απευθείας προσεγγίσεων, μειωμένους χρόνους διέλευσης αλλά και καλύτερη αξιοπιστία στο πρόγραμμα.

Ο Όμιλος Grimaldi συνδέει Κόρινθο και Κατάνια Τις υπηρεσίες που παρέχει στις επιβατικές και εμπορευματικές του μεταφορές στη Μεσόγειο επεκτείνει ο Όμιλος Grimaldi. Ειδικότερα από την 1η Νοεμβρίου, η γραμμή Κόρινθος-Πάτρα-Κατάνια-Γένοβα, η οποία μέχρι τώρα εξυπηρετούσε μόνο τις εμπορευματικές μεταφορές, επεκτείνεται και στην εξυπηρέτηση των επιβατών. Η γραμμή θα εξυπηρετείται, σε εβδομαδιαία βάση, από το Ε/Γ-Ο/Γ “Κατάνια”, το οποίο θα αντικαταστήσει το M/V “Eurocargo Napoli”. Το Ε/Γ-Ο/Γ “Κατάνια” θα αναχωρεί από Κόρινθο κάθε Τρίτη στις 17:00 και, μετά από ελλιμενισμό στην Πάτρα, θα αναχωρεί στις 23:30 με προορισμό την Κατάνια. Σε ανακοίνωση του Ομίλου αναφέρεται ότι: Η έναρξη της νέας γραμμής επιβεβαιώνει το επαναστατικό όραμα του Ομίλου Grimaldi: τη δημιουργία μίας μοναδικής σημασίας σύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Σικελία και τη Βόρεια Ιταλία. Ιδιαίτερα, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια θα συνδέονται με τη Σικελία μέσω μίας ναυτιλιακής γραμμής

διάρκειας περίπου 24 ωρών, παρακάμπτοντας τα λιμάνια της Απουλίας και την κυκλοφοριακή συμφόρηση του αυτοκινητόδρομου μεταξύ Salerno και Reggio Calabria. Το πλοίο έχει προγραμματιστεί να φτάνει στο λιμάνι της Σικελίας κάθε Τετάρτη στις 20:30, από όπου θα να αναχωρεί, την ίδια ημέρα στις 24:00 για τη Γένοβα, στην οποία αναμένεται να καταπλέει κάθε Παρασκευή στις 12:30 το μεσημέρι. Κάθε Παρασκευή το M/V “Κατάνια” θα αναχωρεί από το λιμάνι της Γένοβας στις 23:00, με προορισμό την Κατάνια, στην οποία θα φτάνει την Κυριακή στις 9:00 το πρωί. Από την Κατάνια το πλοίο θα αποπλέει και πάλι την ίδια μέρα στις 13:00 και θα φθάνει στην Κόρινθο τη Δευτέρα στις 16:00. Το M/V “Κατάνια” έχει μήκος 186 μέτρα και ολική χωρητικότητα 26.000 τόνων, το μεταφορικό του έργο είναι 2.250 γραμμικά μέτρα για φορτηγά και 170 αυτοκίνητα, ενώ αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 23 κόμβων, εξασφαλίζοντας όχι μόνο μεγαλύτερη χωρητικότητα φορτίου, αλλά και ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση.

27


γνώμες ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Απελευθέρωση Οδικών Μεταφορών

Σημαντικός ο ρόλος της ορθολογικής ασφάλισης

Η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών που θεσμοθετήθηκε και στη χώρα μας με το Νόμο 3887/2010 σύμφωνα με τις αρχές της Ε.Ε. και της παγκοσμιοποίησης, αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη του τομέα μεταφορών. Πέρα από τις “αναταράξεις” που στην παρούσα φάση φαίνεται να δημιουργεί αποτελεί εντούτοις στοιχείο εκσυγχρονισμού της αγοράς, που ενδιαφέρει όλους τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στο χώρο των μεταφορών αλλά και ευρύτερα τους καταναλωτές και επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών.ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΙΝΑΣ

T

ο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των μεταφορών ανοίγει σημαντικό κεφάλαιο με ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ύλη για τον κλάδο των Ασφαλίσεων, που τόσο οι φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού όσο και η ίδια η Ασφαλιστική Αγορά θα πρέπει να αξιοποιήσουν.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο Η εξέλιξη αυτή ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την ασφαλιστική αγορά αφού το άρθρο 13 του συγκεκριμένου νόμου 3887/2010 ρητά προβλέπει πως: «Για την αποκατάσταση ζηµιάς που επήλθε στον Φορτωτή από ευθύνη του Μεταφορέα, κάθε µμεταφορική επιχείρηση υποχρεούται να έχει πραγματική δυνατότητα κάλυψης της ζηµιάς. Ειδικότερα, η εξασφάλιση του Φορτωτή μπορεί να είναι, είτε από την καθαρή περιουσία της μεταφορικής επιχείρησης, είτε με πλήρη

ασφαλιστική κάλυψη των αντίστοιχων κινδύνων. Η µη τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος άρθρου από µεταφορική επιχείρηση συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώµατος άσκησης του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων τόσο της επιχείρησης όσο και των µετόχων/εταίρων της για ένα έτος και, σε περίπτωση υποτροπής, δια παντός». Τίποτα παραπάνω δεν χρειάζεται προκειμένου να καταδειχθεί η αναγκαιότητα του ρόλου της Ασφάλισης. Από κει και πέρα είναι η ίδια η Αγορά που θα δώσει τις απαραίτητες ερμηνείες στις σημειούμενες λέξεις “κλειδιά”. Χαρακτηριστικά επισημαίνονται τα ακόλουθα:

μεταφορών, υπάρχουν και οι συνακόλουθες οικονομικές απώλειες που ανάγονται σε θέματα αστικής ευθύνης των Φορέων που εμπλέκονται στην διαδικασία της μεταφοράς φορτίων.

Ζημιά. Τι είδους μπορεί να είναι και τι

Ευθύνη. Τι σημαίνει για τον καθένα που

ύψους; Δυστυχώς, συνεχίζει να υπάρχει παγιωμένη η λανθασμένη αντίληψη πως η πιθανή ζημιά ταυτίζεται με την αξία του φορτίου. Σύμφωνα με τη σύγχρονη προσέγγιση των διαφόρων κινδύνων

συμμετέχει στην αλυσίδα της μεταφοράς φορτίων; Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην εγχώρια αγορά πως η Ασφάλιση δεν είναι μόνο έγνοια για την κάλυψη κινδύνων που αφορούν εμπράγματες αξίες.

Καθαρή περιουσία. Τι μπορεί να Φορτωτής. Ποιος μπορεί να είναι; Δεν διευκρινίζει ο Νομοθέτης στο σχετικό άρθρο αλλά εύλογα μπορεί να θεωρηθεί πως είναι ο Ιδιοκτήτης του φορτίου

Μεταφορέας. Ποιος μπορεί να είναι; Εύλογα θεωρείται ο κάτοχος του μεταφορικού μέσου. Ωστόσο, κατά την ευρύτερη πρακτική έννοια είναι και ο διαμεταφορέας.

H Ασφάλιση δεν είναι μόνο έγνοια για την κάλυψη κινδύνων που αφορούν εμπράγματες αξίες. Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει επεκταθεί και στην κάλυψη αξιώσεων αποζημίωσης που ανάγονται σε θέματα Αστικής Ευθύνης

28

Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει επεκταθεί και στην κάλυψη αξιώσεων αποζημίωσης που ανάγονται σε θέματα Αστικής Ευθύνης.

σημαίνει αντικειμενικά; Το ζητούμενο είναι η διασφάλιση του Καταναλωτή, της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και του ευρύτερου ανταγωνισμού. Το νέο θεσμικό μέτρο προβλέπει διασφάλιση από την ευθύνη του Μεταφορέαδιαμεταφορέα με “καθαρή περιουσία” (λέει πολλά η λέξη «καθαρή») ή με “πλήρη ασφαλιστική κάλυψη” (λέει επίσης πολλά η λέξη «πλήρη»). Ας δώσει η ίδια η αγορά το νόημα στις λέξεις “κλειδιά” που πολύ σοφά μνημονεύει ο σύγχρονος Νομοθέτης. Τελικά, είναι θέμα λογικής κρίσης και απλής ενημέρωσης ώστε να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς πως η ορθολογική Ασφάλιση, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, είναι η μόνη γόνιμη και φτηνή λύση, που διασφαλίζει στην περίπτωση απώλειας φορτίου και συνακόλουθων χρηματικών απωλειών. Τόσο απλά!


ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Τι πρέπει να σημαίνει επί της ουσίας; Η απάντηση είναι μία και μοναδική: Ορθολογική Ασφάλιση. Όχι ασφάλιση που αφήνει κενά, που περιλαμβάνει περιορισμούς και ενίοτε καταχρηστικές εξαιρέσεις. Προς τούτο, είναι προφανές πως η συμβολή κατάλληλου επαγγελματία Μεσίτη-Συμβούλου Ασφαλίσεων είναι αναγκαία.

Ασφάλιση και Φορείς της Εφοδιαστικής αλυσίδας Υπάρχει, σε ορισμένους, η εντύπωση πως η προαναφερθείσα νομοθετική ρύθμιση είναι ανεπαρκής καθόσον δεν ορίζει ρητά την υποχρέωση της απαραίτητης Ασφάλισης στις Μεταφορές. Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε το θέμα αντικειμενικά και με τη δέουσα ευρύτητα. “Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης” είναι αυτό που υπαγορεύεται από την κοινή πρακτική και λογική της Αγοράς. Ας αφήσουμε στην ίδια την Αγορά την προσέγγιση της λύσης που την εξυπηρετεί καλύτερα και να βάλει η ίδια τους κανόνες λειτουργίας-ελέγχου. Γιατί, σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες, που ενίοτε μπορεί να είναι αμείλικτοι, τιμωρώντας αυστηρά παραβάτες. Αντίστοιχα, όταν οι ΜεταφορείςΔιαμεταφορείς και οι Επιχειρήσεις ή Καταναλωτές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους, βρίσκουν πως μια άρτια και αξιόπιστη ασφαλιστική κάλυψη, που αντικειμενικά κρινόμενη κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με το ποσό αποζημίωσης που εγγυάται, καλύπτει τη συγκεκριμένη ανάγκη, τότε και πάλι ο Νόμος είναι σαφής και η Αγορά ικανοποιημένη. Τη στιγμή που η Πολιτεία έδωσε το στίγμα περνώντας με εύστοχο λιτό τρόπο το σχετικό μήνυμα, εκφράζεται η άποψη πως ο ρόλος της “Επιτροπής Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος)” δεν πρέπει να είναι στο να προγραμματίζει και να κάνει επαφές με τα υπουργεία προκειμένου να τους διδάξει πως πρέπει δια νόμου, να γίνονται ορθολογικά οι ασφαλίσεις μεταφορών στη χώρα μας. Ας επιτραπεί η καλοπροαίρετη παρατήρηση: Ο ρόλος της Επιτροπής θα πρέπει να είναι η επί του θέματος ενημέρωση

της αγοράς και η καθιέρωση κανόνων δεοντολογίας. Η ενέργειά της ίσως θα ήταν καλύτερα να αναλίσκεται σε καθιέρωση προτύπων κανόνων και στην ενημέρωση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα ήδη υπάρχοντα διεθνή ασφαλιστικά πρότυπα που διέπουν το συγκεκριμένο κλάδο. Από την πλευρά τους οι επίσης άμεσα ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες θα πρέπει να κατανοήσουν πως η Ασφάλιση της όποιας αστικής ευθύνης τους, είναι καθόλα αξιόπιστο επιχειρηματικό “εργαλείο”. Χωρίς να κοστίζει ακριβά τους κατοχυρώνει από έγνοιες και προβλήματα που θα μπορούσαν να τους ζημιώσουν σημαντικά. Θα πρέπει να αναζητούν αξιόπιστους Ασφαλιστικούς Συμβούλους απαιτώντας άρτιες ασφαλιστικές καλύψεις με σωστά ασφαλιστήρια και όχι ασφαλιστήρια-”χαρτιά” απλά με φτηνότερα ασφάλιστρα. Κάτι που ζητείται και εφαρμόζεται συστηματικά, αναγκαστικά θα είναι σε λογικό κόστος.

Αναγκαίος ο εξορθολογισμός Είναι ανάγκη να δούμε τα πράγματα και τις σύγχρονες εξελίξεις με ώριμο κριτικό πνεύμα, πέρα από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Είναι λυπηρό, που ακόμα και σήμερα ως κράτος και λαός βιώνουμε πρωτόγνωρη οικονομική κρίση να επιμένουμε σε πρακτικές που έχουν δείξει πως δεν βοηθάνε στην πρόοδο της αγοράς και στην ανάπτυξη της χώρας! Ίσως δεν χρειάζεται να επιμένουμε σε “τέλειους” νόμους που όμως αφήνουν κενά ή περιθώρια στους επιτήδειους για καταστρατήγησή τους. Δεν είναι φρόνιμο να τα περιμένουμε όλα από το αδύναμο Κράτος ή να τα φορτώνουμε όλα στην αρρωστημένη, ταλαιπωρημένη και “ευάλωτη” Δημόσια Διοίκηση. Είναι καιρός να δούμε την πραγματικότητα και ως σύγχρονος έξυπνος λαός που είμαστε, έξυπνα να πράξουμε. “Οι καιροί ου μενετοί”! * O Γιώργος Κουτίνας είναι Εμπειρογνώμων Ασφαλίσεων, με εξειδίκευση στις ασφαλίσεις επιχειρηματικών κινδύνων, αστικής ευθύνης & τεχνικών έργων. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της “ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ”-Μεσίτες Ασφαλίσεων & Αντασφαλίσεων, Εξουσιοδοτημένοι Ανταποκριτές Lloyd’s.


γνώμες ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Ποιους επιβαρύνει και ποιους ωφελεί η μείωση κόστους των logistics; Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ανέπτυξαν πρόσφατα μια παράλληλη πρωτοβουλία με στόχο την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την εφοδιαστική αλυσίδα.ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΑΜΑΣ

Α

πό την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών οι στόχοι παραμένουν σταθεροί, κύρια οργανωτικοί και έχουν ήδη αναπτυχθεί από την παρούσα στήλη σε προηγούμενες αναφορές. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης βασικό ζήτημα είναι η αναδιάρθρωση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας ως μέσο ανάπτυξης της αγοράς και μείωσης του κόστους των δραστηριοτήτων Logistics με τελικό στόχο τη μείωση της τελικής τιμής των προϊόντων στο ράφι, προς συγκράτηση του πληθωρισμού. Όμως, η μείωση των τιμών δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Το κόστος μπορεί να μειώνεται μέσω των Logistics και της εμπορικής διαχείρισης, αλλά συνήθως το όφελος αυξάνει το κέρδος.

Ευέλικτες σε “επεμβάσεις” οι 3PL Σε ότι αφορά τα Logistics, υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα σε Department Logistics, δηλαδή τα Logistics εντός των ιδίων των εμπορικών

ή βιομηχανικών εταιρειών, και σε 3rd Party Logistics όπου τα Logistics εκχωρούνται (outsourced) σε τρίτους. Στα πρώτα οι δυνατές επεμβάσεις είναι μηδενικές, αφού αφορούν την ίδια την επιχείρηση. Στις περιπτώσεις, όμως, των 3PL, εντοπίζουμε διάφορους τομείς “επέμβασης”. Συγκεκριμένα, βασιζόμενοι στη μελέτη της ICAP για τα 3PL, παρατηρούμε ότι ο κλάδος συρρικνώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, δημιουργώντας μια τάση η οποία θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια. Η κρίση αυτή διαχειρίζεται με οικονομικό έλεγχο των επιμέρους δραστηριοτήτων. Όμως, όπως θα δούμε παρακάτω, οι εμπλεκόμενοι δεν επενέβησαν σε όλες τις δραστηριότητες ισομερώς. Ο επιμερισμός των δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τη μελέτη, κατανέμεται ανάμεσα στην αποθήκευση και διαχείριση εμπορευμάτων τρίτων (56%), στη διανομή (28%), στην ανασυσκευασία (4%) και το υπόλοιπο (12%) στην πληροφοριακή υποστήριξη. Όπως συνεπώς προκύπτει, τα 2/3 της αξίας των υπηρεσιών αυτών αφορούν στην αποθήκευση,

και μεταφράζονται σε πάγια έξοδα εγκαταστάσεων των 3PL. Από τη μεριά τους οι 3PL διαχειρίζονται οι ίδιοι τις υπηρεσίες αποθήκευσης και εκχωρούν κι εκείνοι με τη σειρά τους σε τρίτους τις υπηρεσίες διανομής. Η μείωση των παγίων εγκαταστάσεων από την πλευρά των αποθετών εμφανίζεται και ως ο βασικότερος παράγοντας εκχώρησης της αποθήκευσης στα 3PL, μετατρέποντας το συγκεκριμένο κόστος από σταθερό σε μεταβλητό. Η κρίση των 3 τελευταίων ετών μείωσε την απαιτούμενη ζήτηση όγκων αποθήκευσης, όμως οι πάγιες εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν για μεγάλους όγκους, παρέμειναν οι ίδιες. Από την άλλη πλευρά, οι χρεώσεις των αποθετών διατηρήθηκαν σε επίπεδο ενοικίασης τετραγωνικού μέτρου και όχι πτέρυγας (εξάλλου αυτό προσελκύει τους αποθέτες), με αποτέλεσμα να παραμένουν κενά μεγάλα τμήματα αποθηκών. Μια ματιά στις κενές και ξενοίκιαστες αποθήκες αποδεικνύει το αληθές. Τα πάγια διατηρούν το υπέρογκο κόστος χρήσης τους και το συνολικό κόστος δε συρρικνώνεται,

παρά τις προσπάθειες για λιτή διαχείριση των αποθηκών. Ενδέχεται φυσικά, να ευθύνεται και η αδυναμία των επιχειρήσεων προκειμένου να προχωρήσουν σε εσωτερικές ανακατατάξεις και περικοπές για λόγους εσωτερικής ισορροπίας.

Σε επίπεδα εξαθλίωσης η διανομή Αντίθετα στο υπόλοιπο 1/3 του κόστους, το οποίο και καταλήγει στη διανομή, υπάρχει μεγάλη συρρίκνωση. Οι ανταγωνιστικές διαπραγματεύσεις

Οι 3PL συρρίκνωσαν σημαντικά το κόστος διανομής, αφήνονταν τεράστια περιθώρια περικοπών και ανασυγκρότησης για την αποθήκευση. Με τον τρόπο αυτό διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα κόστους τις υπηρεσίες που παρέχονται στο εσωτερικό τους, “ξεζουμίζοντας” τους διαμεταφορείς 30


ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Η άποψη της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς

www.dmarkakis-trans.gr • dm@dmarkakis-trans.gr C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

με εξωτερικό παράγοντα (διαμεταφορέα) δίνει αυτήν την ευχέρεια στην κατεύθυνση διαρκούς μείωσης του κόστους. Αυτό το στοιχείο κόστους δείχνει εξαιρετικά μειωμένο, παρόλο που την τελευταία 3ετία, το κόστος διανομής μεγαλώνει, λόγω αυξήσεων στη συντήρηση των οχημάτων και στα καύσιμα. Για τα επαγγέλματα αυτά, η συρρίκνωση του κέρδους φτάνει πλέον σε επίπεδο εξαθλίωσης. Ωστόσο, εκτός από τα 3PL, απορροφούν εξίσου μεγάλο τμήμα κόστους και τα Department Logistics, εξαιτίας του αυξημένου Real Estate. Υπάρχουν, βέβαια για όλα τα προϊόντα-εμπορεύματα και επιβαρύνσεις κόστους εκτός αυτών για τα Logistics, όπως η χρέωση προβολής στα super market, που ξεκινά από τη χρέωση εισόδου ενός προϊόντος στην αγορά, τη χρέωση θέσης και ύψους όταν διατίθεται στο ράφι και τη χρέωση βιτρίνας για promotion. Η παράλληλη και συγκεκαλυμμένη χρέωση παροχής υπηρεσιών δίνει δυνατότητες ελεύθερων, μη ελεγχόμενων χρεώσεων που βαρύνουν την τελική τιμή των προϊόντων. Αντίθετα, οι έλεγχοι στην εμπορική τιμολογιακή πολιτική και στο χονδρεμπορικό κέρδος είναι εφικτοί, αποδίδουν μερικώς αλλά

αναιρούνται από την ανεξέλεγκτη χρέωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που αναφέρθηκαν και στρεβλώνουν την αγορά ενισχύοντας μονοπωλιακές τακτικές που οδηγούν με βεβαιότητα σε ομιλοποίηση και σε καρτέλ. Συμπερασματικά, λοιπόν, οι 3PL συρρίκνωσαν σημαντικά το κόστος διανομής, αφήνονταν τεράστια περιθώρια περικοπών και ανασυγκρότησης για την αποθήκευση. Με τον τρόπο αυτό διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα κόστους τις υπηρεσίες που παρέχονται στο εσωτερικό τους, “ξεζουμίζοντας” τους εξωτερικούς παρόχους διανομής, τους διαμεταφορείς, κρατώντας το κέρδος αυτό εντός 3PL. Από την άλλη πλευρά οι πάγιες υποχρεώσεις ακινήτων, ίσως και δανείων, δημιούργησαν ένα βρόχο που τους δυσκολεύει να διατηρηθούν στην κερδοφορία. Με λίγα λόγια δεν είναι τόσο απλό να κρατάς τα κερδοφόρα τμήματα και να συρρικνώνεις όλα τα εκχωρούμενα. Οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Είναι μια άλλη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της προαναφερθείσας μελέτης της ICAP, πίσω από τα συνολικά στοιχεία της οικονομικής συρρίκνωσης. *Ο  Ιωάννης Σιαμάς είναι πρόεδρος της ΠΕΕΔ

Παλαιάς Καβάλας 93 • 122 43, Αιγάλεω Τηλ: 210-5313 393 • Fax: 210-5740 903

Ψυγειο-Μεταφορές & Ψυγειο-Διανοµές Εθνικές Μεταφορές Διανοµές


event ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

13η Πανελλήνια Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών

“Ελληνικές Μεταφορές σε περίοδο οικονομικής κρίσης”

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτης, βουλευτές και εκπρόσωποι αρχών και φορέων της περιοχής, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα, επιστήμονες και καθηγητές και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων με τη μεταφορά φορέων, συμμετείχαν στην 13η Πανελλήνια Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών με θέμα “Ελληνικές Μεταφορές σε περίοδο οικονομικής κρίσης”. H συνδιάσκεψη πραγματοποίηθηκε το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, στο Άργος από τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αργολίδας.ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΩ ΒΕΓΙΑΖΗ

Ο

ι εργασίες της συνδιάσκεψης ανέδειξαν τη σημασία των μεταφορών για την εθνική οικονομία, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο της οικονομίας και της χώρας γενικότερα, χωρίς όμως να παραγνωρίζονται τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο και το περιβάλλον που καλούνται να λειτουργήσουν. Παράλληλα, οι σύνεδροι συζήτησαν μια σειρά από σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τις μεταφορές, επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω δράσεων εκσυγχρονισμού τους.

Στο επίκεντρο η κρίση Μεταξύ των προβλημάτων των ελληνικών μεταφορών που ανέδειξε η Συνδιάσκεψη περιλαμβάνονται τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον κλάδο η οικονομική κρίση, κλάδος που καταγράφει πτώση μέχρι και 50%, η ψήφιση του Νόμου 3887/2010 για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των οδικών μεταφορών, ο οποίος μέχρις

στιγμής δεν φαίνεται να έχει συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων των οδικών εμπορευματικών μεταφορών καθώς και η συνεχιζόμενη απουσία εθνικής στρατηγικής μεταφορών, η μη υλοποίηση του εθνικού δικτύου εμπορευματικών κέντρων, σταθμών και κόμβων, η κακή κατάσταση των ελληνικών δρόμων σε σχέση με την οδική ασφάλεια και η πλήρης στασιμότητα σχετικά με την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών που δεν προάγουν τον κλάδο και δεν προσφέρουν αισιοδοξία για το μέλλον των ελληνικών μεταφορών. Επιπλέον, τονίστηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην κατασκευή των σύγχρονων οδικών αξόνων της χώρας, ενώ και τα κόστη των διοδίων και λοιπών παραγόντων που στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών ήταν μεταξύ των θεμάτων που επίσης συζητήθηκαν από τους συνέδρους.

Χαιρετισμοί πολιτειακών φορέων Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργο-

λίδας κ. Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος χαιρέτησε τις σημαντικές προσπάθειες του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. και των Ελληνικών Επιμελητηρίων στο χώρο των μεταφορών, αναφέρθηκε στη σημασία των μεταφορών σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας με αναπτυξιακό ρόλο, και ενημέρωσε για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αργολίδα σε σχέση με τις εμπορευματικές μεταφορές και την λειτουργία του εμπορικού προβλήτα στο λιμάνι του Ναυπλίου. Την συνδιάσκεψη χαιρέτησαν επίσης ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, ο Γραμματέας Εμπορίου, Παραγωγής & Συνδικαλισμού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συνασπισμού κ. Γιώργος Καννελόπουλος, καθώς και o Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τάσος Χειβιδόπουλος. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτης, σε ένα μεστό χαιρετισμό, αναγνωρίζοντας την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, η οικονομία και οι πολίτες, αναφέρθηκε, στις μεταφορές και τα προβλήματα τους, δεδομένης της εμπειρίας

του σαν πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών επί σειρά ετών. Επίσης, αναφέρθηκε στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας, τομείς στους οποίου ο κλάδος των μεταφορών συμβάλλει αρνητικά αλλά και ταυτόχρονα είναι θύμα των συνεπειών, απάντησε σε πλήθος σχετικών ερωτήσεων, και υπεσχέθη να μεταφέρει στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τα αιτήματα και προτάσεις των Επιμελητηρίων και των εκπροσώπων του κλάδου των μεταφορών.

Σημαντικές τοποθετήσεις από τους ειδικούς και την αγορά Ο Πρόεδρος του ΕΕΣΥΜ, κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης, παρουσίασε τα προβλήματα τα οποία καλείται ο κλάδος των μεταφορών να υπερπηδήσει, σε μια τόσο κακή οικονομική συγκυρία. Επίσης, αναφέρθηκε συνοπτικά στις διεθνείς δράσεις του συνδέσμου και τη συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς του υψίστου κύρους και σεβασμού, όπως τον ΟΗΕ και τον ΟΣΕΠ, και τόνισε ότι «σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση, απαιτείται

Μεταξύ των προβλημάτων των ελληνικών μεταφορών που ανέδειξε η Συνδιάσκεψη περιλαμβάνονται τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον κλάδο η οικονομική κρίση, κλάδος που καταγράφει πτώση μέχρι και 50% και η ψήφιση του Νόμου 3887/2010 για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των οδικών μεταφορών 32


event ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

υπεύθυνη διαχείριση του μεταφορικού έργου και των όποιων πόρων έχουν απομείνει, πρωτίστως από την πλευρά των φορτωτών-πελατών της μεταφοράς» και πρόσθεσε πως «οι μεταφορές αποτελούν στρατηγικό κλάδο αναπτυξιακής σημασίας και αναγκαίας εξωστρέφειας για την χώρα μας, που, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να αναδειχθεί παρόμοιας αξίας με αυτόν του τουρισμού». Ο Δρ. Γιώργος Γιαννόπουλος, Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

συγκεκριμένα παραδείγματα και εμπειρίες οργάνωσης και πρωτοβουλιών από τον χώρο των μεταφορών άλλων χωρών, προτείνοντας λύσεις οι οποίες, κατάλληλα τροποποιημένες, πιθανά να μπορούσαν να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στις ελληνικές μεταφορές. Ο κ. Δημήτριος Τσαμπούλας, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, αναφέρθηκε στις πλέον πρόσφατες εργασίες της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για τις Ευρωπαϊκές

του κράτους να ελέγξει την νομιμότητα των φορτηγών αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τις ελληνικές μεταφορές, εθνικές και διεθνείς, και επεσήμανε ότι η οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει τον κλάδο σε ένα αγώνα πραγματικής επιβίωσης, αποθαρρύνοντας κάθε πρακτική σκέψη για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και σχέδια για το μέλλον. Σε γραπτό του μήνυμα προς τους συνέδρους ο κ. Νικόλαος Καβαλιέρος, Διευθυντής της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας,

σκευής έχει βαλτώσει, δεδομένου πως αφ’ ενός δεν έγινε σωστός προγραμματισμός της υλοποίησής τους, ενώ αφ’ ετέρου έχουν αλλάξει οι οικονομικές ισορροπίες που επικρατούσαν κατά την περίοδο υπογραφής των συμβάσεων με τις κατασκευαστικές εταιρείες και τις τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούν τα έργα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση περί του πρακτέου, πρότεινε ως μοναδική λύση την επανεξέταση του προγράμματος κατασκευής των

Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών, παρουσίασε την κατάσταση των μεταφορών της χώρας στα πλαίσιο αυτής της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα οικονομικής κρίσης, καθώς και τους τρόπους και νέες τάσεις και προοπτικές για την αντιμετώπισή της από τον κλάδο μεταφορών. Επίσης ανέλυσε τις πλέον σύγχρονες μορφές συνεργασίας στην αγορά εμπορευματικών μεταφορών και της εφοδιαστικής εμπορευμάτων, όπως αυτές έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοντέλο για την ανάπτυξη των ελληνικών μεταφορών. Η Δρ. Μαρία Μποϊλέ, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)/ Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ), ανέφερε

οδικές μεταφορές, και τις προωθούμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικές αλλαγές, οι οποίες θα επηρεάσουν το μέλλον του κλάδου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των διεθνών οδικών μεταφορών ανέπτυξε ο κ. Ιωάννης Πετρίδης, Έφορος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, επισημαίνοντας πως, παρά τις όποιες εξαγγελίες αλλά και τη σημασία της οδικής εμπορευματικές μεταφοράς σαν εξαγωγικής δράσης, οι δυσχέρειες και ο αθέμιτος ανταγωνισμός απειλεί τον κλάδο σε απόλυτη συρρίκνωση, δεδομένης και της μείωσης του μεταφορικού έργου κατά 50%. Ιδιαίτερα ανέφερε την αδυναμία

μετέφερε την αγωνία του για το μέλλον της ακτοπλοΐας, κάνοντας λόγο για απώλειες ύψους 345 εκατ. ευρώ για το έτος 2010, ενώ για το 2011 και αφού παροπλίστηκαν και πωλήθηκαν πάνω από 26 Ε/Γ-Ο/Γ πλοία οι ζημίες υπολογίζεται ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα του 2010. Ο κ. Βασίλης Χαλκιάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση των υποδομών οδικών μεταφορών, στα πλαίσια των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως η συνέχιση όλων των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας οι οποίοι βρίσκονταν σε φάση κατα-

βασικών οδικών έργων και τον καθορισμό προτεραιοτήτων. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα το σημαντικό έργο που πραγματοποίησε η Διοίκηση του ΕΕΣΥΜ κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου Ιούλιος 2010-Σεπτέμβριος 2011, καθώς και τον οικονομικό απολογισμό 2010 και τον προϋπολογισμό 2012, συζήτησε τις μελλοντικές δράσεις του Συνδέσμου, ενώ ανακοινώθηκε η σχεδιαζόμενη φιλοξενία από κοινού με Επιμελητήριο μέλος του ΕΕΣΥΜ το 2012 ενός παγκόσμιου Συνεδρίου του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μεταφορικά δίκτυα και την ανάγκη προσαρμογής.

«Σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση, απαιτείται υπεύθυνη διαχείριση του μεταφορικού έργου και των όποιων πόρων έχουν απομείνει, πρωτίστως από την πλευρά των φορτωτών-πελατών της μεταφοράς» Μ. Αδαμαντιάδης 33


www.omind.gr

Η νέα άποψη στην ενηµέρωση

για τις µεταφορές • Θαλάσσιες • Χερσαίες • Αεροπορικές

• Αστικές • Συσκευασία Φορτίων plus...

Αίτηση Συνδρομής

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Παρακαλώ αρχίστε τη συνδροµή του περιοδικού CargoPlus στα παρακάτω στοιχεία

Επώνυμο Όνομα

Κόστος συνδροµής

Όνομα Εταιρείας

Εσωτερικού 1 έτοσ (8 τεύχη) 2 έτη (16 τεύχη)

Δραστηριότητα Εταιρείας Τίτλος Τμήμα

Εξωτερικού – Κύπρος 1 έτοσ (8 τεύχη) 60 € 2 έτη (16 τεύχη) 110 €

Διεύθυνση Πόλη

ΤΚ

E-mail

Http

Τηλέφωνο

Fax

Τρόποι πληρωµής

Σηµειώστε µε ✓ στο τετραγωνάκι που αντιστοιχεί στην επιλογή σας

• Με κατάθεση σε λογαριασµό τραπέζης ALPHA BANK 113-00-2320-001201 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5093-026352-033 • Με χρέωση πιστωτικής κάρτας VISA MASTERCARD Αριθμός κάρτας Ημ. Λήξησ / • Προσκοµίζοντας το κουπόνι στα γραφεία της εταιρείας µας: Βουλιαγμένησ & Κάρπου 33 11631 Αθήνα

30 € 55 €

o.mindcreatives

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210 9010040


οδηγός αγοράς A. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Φορτηγά επαγγελματικά κάθε τύπου

Λιμάνια εντός Ελλάδος ORTEC GREECE Ζαλοκώστα 44, 15233 Χαλάνδρι Τ. 211 1069317 • F. 210 6838221 info.cee@ortec.com www.ortec.com/greece

Software για εταιρείες μεταφορών & αποθηκεύσεων MERCEDES-BENZ Ελλάς AEΕ Θηβαΐδος 20, 14564 Ν. Κηφισιά Τ. 210 6296500 • F. 210 6296590 mercedes@mercedes-benz-net.gr www.mercedes-benz.gr

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΕΒΕ Ιερά Οδός 96-104, 10447 Αθήνα Τ. 210 3499200 • F. 210 3473404 ppaebe@petropoulos.com www.petropoulos.com

Τηλεματική διαχείριση στόλου μεταφορών & διανομών

ADVANCED TELEMATICS Βούλγαρη 16Α, 54248 Θεσσαλονίκη Τ. 2310 304280 • F. 2310 303852 info@webfleet.gr www.webfleet.gr

NAVIGATE TELEMATICS 28ης Οκτωβρίου 34, 18451 Πειραιάς Τ. 210 4921786 • F. 210 4910205 info@navigateltd.gr www.navigateltd.gr

ORIAN AE Μητροπόλεως 64, 10563 Αθήνα Τ. 210 3316532 - 210 3316533 • F. 210 3316534 info@orian.gr www.orian.gr

Περονοφόρα ανυψωτικά

Κατάλληλες για: • Στόλους Φορτηγών

TOYOTA MATERIAL HANDLING GREECE AE 2η Οδός Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου 19003 Μαρκόπουλο Αττικής Τ. 22990 20200 • F. 22990 41362 info@gr.toyota-forklifts.gr www.toyota-forklifts.gr

Υγραέριο για περονοφόρα & βιομηχανική χρήση

• Επιβατηγά οχήματα • Βαρέα οχήματα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ AE Εντός Λιμένος, Τ.Θ. 10467, 54110 Θεσσαλονίκη Τ. 2310 593128 • F. 2310 510500 secretariat@thpa.gr www.thpa.gr

ΔΙΟΔΟΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΕ Ηρώων Πολυτεχνείου 50, 18535 Πειραιάς Τ. 210 4223270 • F. 210 4223310 goumas@diodosltd,gr www.diodosltd.gr

INTERTRANS AE Κεντρικά Γραφεία: Αγ. Δημητρίου 41, 18546 Πειραιάς, Τ. 210 4227750 • F. 210 4227756 Υποκατάστημα: 4,5 χλμ Ε.Ο. Θεσ/νίκηςΚαλοχωρίου, 54628 Θεσσαλονίκη Τ. 2310 778734 • F. 2310 778735 intertrans-info@otenet.gr • www.intertrans.gr

UNIFREIGHT INTERNATIONAL FORWARDIND Μαρίας Κιουρί 386, 18863 Πέραμα Τ. 210 4015530 • F. 210 4015539 info@unifreight.gr • www.unifreight.gr ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΕ/ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κτίριο Διοίκησης (17), 19019 Σπάτα Τ. 210 3531000 • F.210 3537884 cargo@aia.gr • www.aia.gr

B. Υ  ΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ CORAL GAS ΑΕΒΕΥ Γεωργίου Αβέρωφ 26-28, 14232 Περισσός Τ.210 9491000 F.210 9407987 www.coralgas.gr

Ανάπτυξη & εφαρμογή προγραμμάτων οδικής ασφάλειας

Παλετοφόρα & παλετοκάροτσα όλων των τύπων

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS AE 12χλμ. Αθηνών-Λαμίας, 14451 Μεταμόρφωση Τ. 210 2888645 • F. 210 2888699 customer3.ath@voyatzoglou.gr www.voyatzoglou.gr

ΠΟΙΟΤΗΤΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΕ “Q&S” Άρεως 18, 17562 Π. Φάληρο Τ. 210 9880199 • F. 210 9859140 qualityandsafety@qsafety.gr www.qsafety.gr

Οδικές μεταφορές Εθνικές

Ναυτιλιακές εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών

NEL LINES AE Κολοκοτρώνη 116, 18535 Πειραιάς Τ. 210 4594096 • F. 210 4510386 management@nel.gr www.nel.gr

SUPERFAST FERRIES Λ. Συγγρού 123-125 & Τορβά 3, 11745 Αθήνα Κρατήσεις: για Μπάρι: Τ. 210 8919100 • F. 210 8919109 • reservations@superfast.com για Ανκόνα: T. 210 8919710 • F. 210 8919719 • ancona.cargores@anek-superfast.com • www.superfast.com (τα δρομολόγια της Ancona πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Anek Lines)

Ψυγειομεταφορές Εθνικές

Ράφια αποθηκών όλων των τύπων

• Μεταφορικές Εταιρείες • Λεωφορεία

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ AE Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας, Κεντρικός Επιβατικός Σταθμός, 46100 Ηγουμενίτσα Τ. 26650 99300 - 26650 28771 F. 26650 99300 - 26650 26835 kgrinias@olig.gr • www.olig.gr

Εταιρείες διαμεταφορών Διεθνείς (Forwarders)

Αεροδρόμια εντός Ελλάδος

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΑΣ ...λύσεις διαχείρισης σχεδιασμένες στα μέτρα του εταιρικού σας στόλου

τα πάντα για τις εμπορευματικές μεταφορές

ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS AE 12χλμ. Αθηνών-Λαμίας, 14451 Μεταμόρφωση Τ. 210 2888645 • F. 210 2888699 customer3.ath@voyatzoglou.gr www.voyatzoglou.gr

ΓΡΑΜΜΑΔΑΣ ΕΠΕ LOGISTICS SERVICES Κ. Κρυστάλη (πρ. Διαλογής), Διαλογή Θεσ/νίκης Τ. 2310 754732-3 • F. 2310 751148 info@grammadas.gr www.grammadas.gr

Ασφαλίσεις μεταφορών & εμπορευμάτων

CHARTIS ΕΛΛΑΣ AE Λεωφ. Κηφισίας 119, 15124 Μαρούσι Τ. 210 8127600 • F. 210 6124295 www.chartisinsurance.gr

ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΑE Μεγαρίδος, Θέση Κουτάλα, 19300 Ασπρόπυργος Τ. 210 5313393 • F. 210 5740903 dm@dmarkakis-trans.gr www.dmarkakis-trans.gr

ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΑE Μεγαρίδος, Θέση Κουτάλα, 19300 Ασπρόπυργος Τ. 210 5313393 • F. 210 5740903 dm@dmarkakis-trans.gr www.dmarkakis-trans.gr

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Μ. ΕΠΕ Θέση Τζαβερδέλλα, Τ.Θ. 46087, 13341 Άνω Λιόσια Τ. 210 5591370 • F. 210 5591369 parametros@parametros.eu www.parametros.eu

Εταιρείες παροχής 3PL

ΔΗΜ. Γ. ΣΠΥΡΙΔΗΣ Α.Ε. ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 24 10441 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210 5228603 • FAX: 210 5248347 e-mail: sales@spyrides.gr web site: www.spyrides.gr

GREENWOODS LTD Insurance Brokers Δασκαρόλη 67, 16675 Γλυφάδα Τ. 210 9690700 • F. 210 9690708 - 210 9690709 central@greenwoods.org www.greenwoods.org

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Μ. ΕΠΕ Θέση Τζαβερδέλλα, Τ.Θ. 46087, 13341 Άνω Λιόσια Τ. 210 5591370 • F. 210 5591369 parametros@parametros.eu www.parametros.eu

CAPOCCI A.E. Μεγαρίδος, Θέση Συντριβάνι, 19300 Ασπρόπυργος Τ. 210 5500300 • F. 210 5500531 info@capocci.com www.capocci.com

Προβληθείτε στον Οδηγό Αγοράς του Cargo Plus. Ένας κατάλογος, όλες οι κατηγορίες σε κάθε τεύχος. Επικοινωνήστε για να κλείσετε θέση. Tηλ. 210 9010040 (εσωτ. 140)


παραπολιτικά...

{

Ο... Dragster και οι συνεργάτες του σας “μεταφέρουν” στην “αυλή” του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και πέριξ... και ανασύρουν πληροφορίες για το τι ακούγεται τελευταία;

{

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Στην “ηλεκτρική καρέκλα” των μεταφο- Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές ρών κάθησε ο Μάκης Βορίδης. Ο βουλευτής αλλαγές στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί, του ΛΑΟΣ καλείται να διαχειριστεί πέρα από την άφησε ο νέος υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίκαυτή πατάτα των ταξί και το ζήτημα της εργασι- δης. Μιλώντας στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ. Μετά την πρώτη εξαγγελία του υπουργείου Υποδομών περί κατάργησης της μεταβατικής περιόδου, ο κλάδος απείλησε με απεργίες διαρκείας. Η επιστολή των μεταφορέων στους προέδρους των κομμάτων, αλλά και ακής εφεδρείας στις αστικές συγκοινωνίες και το υπογράμμισε ότι θα υλοποιηθεί η απελευθέρωση του επαγ- σε 6 υπουργεία αποτύπωνε την έντονη δυσαρέσκειά τους. «Καταρσιδηρόδρομο. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων γέλματος του μεταφορέα αλλά, όπως είπε, «το περιε- γείτε την τριετή μεταβατική περίοδο, με τρόπο πραξιπροτεραιότητα δίνεται στην επέκταση της σύμβα- χόμενο της απελευθέρωσης δεν το διαβάζω στο κοπηματικό και βίαιο. Οι βίαιες προσαρμογές οδηγούν σης του διεθνούς αερολιμένα “Ελευθέριος Βενιζέ- μνημόνιο». Σε ερώτηση εάν προτίθεται να εξετάσει και και σε βίαιες δικαιολογημένες αντιδράσεις. Κι αυτή τη λος” για άλλα είκοσι χρόνια που φαίνεται να αντι- τα πληθυσμιακά κριτήρια, όπως είχαν ζητήσει οι εκπρό- φορά ο κλάδος θα είναι μια γροθιά απέναντι στην κυβερμετωπίζει δυσκολίες ενώ αγκάθι είναι και η ιδιω- σωποι του κλάδου, η ΝΔ, αλλά και πολλοί βουλευτές του νητική αναξιοπιστία που κάθε φορά νομοθετεί και διαφορετικά πράγματα», αναφερόταν στην επιστολή. τικοποίηση της προβληματικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ. ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Βέβαια»...

drAgsteR

Συνεχίζουν το “πάρτι”...

...οι λαθρεπιβάτες στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Η λαθρεπιβίβαση συνεπάγεται διαφυγόντα έσοδα άνω των 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενώ θα περίμενε κανείς να ενταθούν και να καταστούν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στα ΜΜΜ και κυρίως στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ), τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, η ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας) κατάφερε να εισπράξει πέρσι από πρόστιμα μόλις 2 εκατ. ευρώ! Το 2009 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 1,41 εκατ. και το 2008 1,56 εκατ.

Verba Volant

Τα διόδια αποτελούν το “οξυγόνο” των συμβάσεων παραχώρησης. Η χρηματοδοτική συμβολή των διοδίων, στην κατασκευή των 5 σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων (Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Μορέας) ανέρχεται στα 2,3 δισ. Ως και τον Αύγουστο

του 2011, οι πέντε αυτοκινητόδρομοι είχαν συνολικά έσοδα από διόδια άνω των 800 εκατ. ευρώ!

Έβαλαν το “λύκο να φυλάει τα πρόβατα”. Η γαλλική SNCF επιλέχτηκε σαν σύμβουλος αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του τμήματος συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, μαζί με την Credit Agricole CIB (Εμπορική Τράπεζα) και το δικηγορικό γραφείο Μ&Π Μπερνίτσα. Οι Γάλλοι της SNCF φάνταζαν παλαιότερα (επί υπουργίας Δ. Ρέππα) ως το φαβορί για την εξαγορά της TΡΑΙΝΟΣΕ.

Πάντως, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δέχεται το ένα χαστούκι μετά το άλλο. Η Ε.Ε. φαίνεται ότι εκφράζει διαφωνίες για το τροχαίο υλικό που έλαβε από τον ΟΣΕ, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο “μπλόκαρε” την επιδότηση των άγονων γραμμών.

Εν τω μεταξύ, “σάρκα και οστά” λαμβάνει σιγά-σιγά η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης, ύψους τεσσάρων χιλιάδων ευρώ, για την σύνταξη μελέτης αξιολόγησης της χρηματοοικονομικής επιφάνειας των επιχειρήσεων που αιτούνται λήψη άδειας λειτουργίας ως “σιδηροδρομική επιχείρηση”, προς κάλυψη των αναγκών της νεοσύστατης Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Με την προσθήκη δυο νέων δρομολογίων, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκήρυξε το διαγωνισμό για τις άγονες αεροπορικές γραμμές. Στα άγονα δρομολόγια προστέθηκαν τα δρομολόγια Αθήνα-Ζάκυνθος και Αθήνα-Σύρος. Η εταιρεία “Στυλιανός Στουρνάρας” προσέφερε 305,2 χιλιάδες ευρώ για την αγορά 155 αποσυρμένων λεωφορείων. Τα εν λόγω λεωφορεία ήταν κυριολεκτικά προς διάλυση. Τουλάχιστον στις “Οδικές

Συγκοινωνίες” κάτι λαμβάνουν από το παροπλισμένο υλικό...

36

Συνολικά, οι άγονες γραμμές είναι είκοσι έξι, αφού δεν επήλθε καμία αλλαγή στις προϋπάρχουσες. Ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών, για τις 24 υπάρχουσες άγονες γραμμές, ορίστηκε η 4η Ιανουαρίου, ενώ για τις δυο νέες η 12η Δεκεμβρίου.

«Και στο απόσπασμα να με βάλουν, δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσω. Αντί να με διαγράψουν τα παιδιά μου και οι γενιές που έρχονται και να με φτύνει ο κόσμος στο δρόμο, ως προδότη της πατρίδος μου, προτιμώ να με διαγράψει η Συγγρού» είπε ο

Π. Καμμένος

Επιστολή δημοσίευσε ο Γιάννης Καρακαδάς, εξηγώντας του λόγους για τους οποίους αποχώρησε από την Olympic Air και την Singular Logic. H επιστολή είχε τίτλο “Αλλαγή Πλεύσης”. Ο κ. Καρακαδάς ανέλαβε καθήκοντα μετά την αποτυχημένη απόπειρα συγχώνευσης με την Aegean. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η

Olympic συρρίκνωσε αρκετά το πτητικό της έργο, αλλά βελτίωσε συνάμα το οικονομικό της αποτέλεσμα.


ΤΟ ΠΟΛΥ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ EVENT

ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ TO 2012

1-3 ΜAΡΤΙΟΥ 2012 ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

STRATEGICALLY MANAGING THE RISK IN SUPPLY CHAINS

Food & CoLd LoGISTICS HEALTH & CoSMETICS LoGISTICS Eξαγωγές και έφοδιαςτική αλυςιδα STRATEGICALLY MANAGING THE RISK IN SUPPLY CHAINS

Με δεδομένο το κύρος τους ύστερα από τρεις πετυχημένες διοργανώσεις, οι πολύ-ημερίδες Logi.C θα δίνουν πλέον ραντεβού με την αγορά, κάθε χρόνο. Η o.mind Creatives, έχοντας σαν όχημα τα δύο σχετικά της περιοδικά, Supply Chain & Logistics και Cargo Plus, ανακοινώνει τη διοργάνωση των Logi.C ‘12, στην Αίγλη Ζαππείου στις 1-3 Μαρτίου.

οδικές Μέταφορές. το Παρον, το Μέλλον, οι ΠροοΠτικές

RoUNd TABLES NETWoRKING WoRKSHoPS ήΜέριδές

Διοργάνωση:

Οι πολύ-ημερίδες Logi.C ‘12 θα εντρυφήσουν σε όλα τα σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα της αγοράς των Logistics, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Εμπορευματικών Μεταφορών. Το παρών θα δώσουν οι σημαντικότεροι επαγγελματικοί, θεσμικοί και πολιτειακοί παράγοντες, ανάγοντας τις πολύ-ημερίδες Logi.C σε έναν από τους πλέον σημαντικούς θεσμούς ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων του κλάδου.

ENHMEΡΩΣΗ IN TIME

Πληροφορίες-Δηλώσεις Συμμετοχής: www.supply-chain.gr και logic2012@omind.gr

Λεωφ. Βουλιαγμένης & Κάρπου 33, 11631 Αθήνα • Τ. 210-9010040 E. info@supply-chain.gr • S. www.supply-chain.gr


Cargo plus, 29  

Cargo Plus magazine is the 1st modern magazine that deals exclusively with transportation, provides the essential information on the transpo...

Cargo plus, 29  

Cargo Plus magazine is the 1st modern magazine that deals exclusively with transportation, provides the essential information on the transpo...

Advertisement