Page 1

Lokalno prezraÄ?evanje z rekuperacijo MICRA


Koliko svežega zraka dihamo? V vsakdanjem življenju ne razmišljamo veliko o tem, koliko časa smo v zaprtih prostorih - hiše, pisarne, poslovne stavbe, bolnišnice, itd. Ves ta čas si delimo zrak dvomljive čistosti in svežine z ljudmi v teh prostorih. Slabo počutje, utrujenost, glavobol in drugi neprijetni simptomi so prvi kazalci negativnega vpliva onesnaženega in postanega zraka na zdravje ljudi. Še zmeraj le redko povezujemo te pogoje s slabo kakovostjo zraka.

V ujetništvu lastnih hiš ... Moderne hiše iz opeke in betona, ki so opremljene z dvojno/trojno zastekljenimi okni, kovinskimi vrati, dodatno zunanjo izolacijo, itd, so praktično hermetično zaprte. S prizadevanjem za zmanjšanje toplotnih izgub in stroškov toplotne energije je prišlo v skoraj popolno izolacijo stavb, kar blokira vse možnosti naravnega gibanja in izmenjavo zraka. Sobe ali prostori, ki so dobro toplotno izolirani in vgrajenimi plastičnimi okni, ne preprečuje pretirano vlago, ki povzroči nastanek smradu, vključno neprijeten vonj, občutek po postanem zraku, različnih onesnaževal, tudi plesni. Mikroklima v tej hiši, postane škodljiva za njene prebivalce, kot tudi za strukturo hiše.

Naravno prezračevanje ni optimalna rešitev Delno lahko problem onesnaženega zraka rešimo z naravnim zračenjem z odpiranjem oken, ni pa nujno, da je to mogoče (podstrehe, kleti). Prezračevanje z odpiranjem oken pripelje do nenadzorovanega čezmernega pretoka zraka in ustvarja nevaren prepih. Z odpiranjem oken boste napolnili sobo, ne s čistim zrakom, ampak z mešanico cvetnega prahu in izpušnih plinov. S tem se poveča toplotna izguba skupaj z visokimi stroški energije, kakor tudi nivo zunanjega hrupa.

MI IMAMO REŠITEV!

UREDITEV UČINKOVITE PRISILNE DOBAVE IN N IZMENJAVE ZRAKA V SOBAH ALI PROSTORIH. H.


Prezračevanje in klimatizacija

KAZALO

MICRA 60 Opis sestavnih delov in delovanja enote MICRA 60 ............................................................................... 2 Primer ureditve prezračevalnega sistema MICRA 60 ................................................................................. 10 Tehnični podatki za enoto MICRA 60 ........................................................................................................... 11 Dodatna oprema za enoto MICRA 60 ............................................................................................................ 11

MICRA 150 E Opis sestavnih delov in delovanja enote MICRA 150 E .......................................................................... 12 Primer ureditve prezračevalnega sistema MICRA 150 E .............................................................................. 14 Tehnični podatki za enoto MICRA 150 E ........................................................................................................ 15 Dodatna oprema za enoto MICRA 150 E ....................................................................................................... 15

www.omega-air.si

3


4

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo

MICRA 60 Micra 60 je naprava za prezračevanje posameznih prostorov z rekuperacijo toplote. Namenjena je energijsko varčnemu prezračevanju prostorov v stanovanju, hiši, družbenih in poslovnih prostorov. Namestitev brez priključitve zračnih kanalov. Najboljša rešitev za preprosto in učinkovito prezračevanje obnovljenih prostorov.

ZNAČILNOSTI Učinkovita rekuperacija toplote za posamezne prostore, Protitočni toplotni izmenjevalec iz aluminija z izkoristkom rekuperacije do 78 %, EC-ventilatorji z majhno porabo električne energije in varno napajalno napetostjo 12 V, samodejni sistem s tremi stopnjami delovanja, tiho delovanje (22–29 dBA), čiščenje zraka z dvema vgrajenima zračnima filtroma G4, preprosta montaža, primerna za neprekinjeno delovanje, pulzna napajalna enota za široko področje napajalnih napetosti 100–240 V in frekvenco 50–60 Hz.

OHIŠJE Kovinsko ohišje je prevlečeno s polimerom in okrašeno z elementi iz zrcalno poliranega nerjavnega jekla. 15-milimetrska zvočna in toplotna izolacijska plast iz penofola. Sodobno oblikovana naprava se ujema z vsemi vrstami notranje opreme. Sprednja plošča omogoča preprosto odpiranje za vzdrževanje, npr. za čiščenje ali zamenjavo filtra. Dovajanje svežega zraka v napravo in odvajanje odpadnega zraka iz prostora potekata po dveh zračnih kanalih s premerom 125 mm.

FILTRIRANJE ZRAKA Za čiščenje svežega in odpadnega zraka sta predvidena dva vgrajena zračna filtra G4. Filter za sveži zrak iz dovedenega svežega zraka odstrani prah, pelod in žuželke ter preprečuje nabiranje umazanije v zračnih komponentah.

DOVAJANJE IN ODVAJANJE ZRAKA Za dovajanje svežega in odvajanje odpadnega zraka skrbita dva aksialna elektronsko komutirana (EC) ventilatorja. Naprava za prezračevanje posameznih prostorov z rekuperacijo toplote po zaslugi EC-tehnologije zagotavlja majhno porabo energije. Ventilatorja sta napajana z varno napetostjo 12 V. Motorja obeh ventilatorjev sta opremljena z zaščito proti pregrevanju in krogličnimi ležaji za daljšo življenjsko dobo.

KRMILNA ENOTA Napajanje prezračevalne naprave zagotavlja pulzna napajalna enota s širokim področjem napajalnih napetosti 100–240 V in frekvenco 50–60 Hz. Napajalna enota je opremljena z zaščitnimi tokokrogi za različne nevarne situacije, kot so kratek stik, preobremenitev, napetostne konice ali obrnjena polarnost izhodnih tokokrogov. Vsestranske značilnosti napajalne enote omogočajo uporabo v različnih državah in zagotavljajo zanesljivo uporabo v električnih omrežjih s širokimi tolerancami električnih standardov.


Prezračevanje in klimatizacija

OPIS DELOVANJA Sveži zrak od zunaj prehaja skozi filter za sveži zrak in toplotni izmenjevalec ter se preko dovodnega ventilatorja dovaja v prostor. Topel odpadni zrak iz prostora prehaja skozi filter za odpadni zrak in toplotni izmenjevalec se preko odvodnega aksialnega ventilatorja odvaja iz prostora. Toplotna energija iz toplega odpadnega zraka iz prostora se v toplotnem izmenjevalcu prenese na čist, hladen sveži zrak, ki prihaja v toplotni izmenjevalec od zunaj. Izmenjava toplotne energije se odraža v manjših toplotnih izgubah in manjših stroških ogrevanja v hladnem obdobju. Sveži in odpadni zrak sta povsem ločena, zato se okužbe, vonjave in mikrobi iz toplega odpadnega zraka ne prenesejo na sveži zrak.

Filter za sveži zrak

Filter za odpadni zrak

Sveži zrak

Toplotni izmenjevalec (rekuperator)

Odpadni zrak

TOPLOTNI IZMENJEVALEC (REKUPERATOR) Naprava je opremljena z visokotehnološkim protitočnim toplotnim izmenjevalcem z aluminijastimi ploščami. Toplotni izmenjevalec izkorišča toplotno energijo odpadnega zraka za ogrevanje svežega zraka. Izkoristek rekuperacije doseže 78 %. Kombinacija naprave za prezračevanje posameznih prostorov z rekuperacijo toplote MICRA 60 s klimatskimi napravami ni le najučinkovitejši način za doseganje zahtevanih notranjih mikroklimatskih pogojev, ampak pomeni tudi precejšen prihranek stroškov, saj rekuperator zagotavlja ohranjanje toplote v zimskem času in ohranjanje hladu v poletnem času.

ZAŠČITA PRED ZAMRZOVANJEM Naprava za prezračevanje posameznih prostorov z rekuperacijo toplote je opremljena z zaščito proti zamrzovanju. Rekuperator v hladnem obdobju omogoča prenos odvzete toplotne energije iz toplega odpadnega zraka na hladen sveži zrak. Med ohlajanjem odpadnega zraka lahko v napravi nastane kondenzat. Ta po zračnem kanalu za odpadni zrak odteka iz prostora. Če je temperatura odpadnega zraka na izhodu toplotnega izmenjevalca pod nastavljeno mejno vrednostjo, lahko kondenzat v rekuperatorju zamrzne. Zaradi zaščite pred zamrzovanjem je naprava opremljena z elektronskim termostatom, ki v primeru nevarnosti zamrznitve izklopi ventilator za dovajanje svežega zraka. Zatem topel odpadni zrak ogreje rekuperator na zahtevano temperaturo. Ko ni več nevarnosti za zamrznitev kondenzata, se ventilator za dovajanje svežega zraka vklopi in naprava se povrne v prejšnji način delovanja.

NAČINI KRMILJENJA IN DELOVANJA Samodejni sistem dopušča tri načine delovanja: 1. 2. 3.

Minimalni zračni pretok ventilatorjev za dovajanje in odvajanje zraka 30 m3/h in minimalna raven hrupa 30 dBA. Srednji zračni pretok ventilatorjev za dovajanje in odvajanje zraka 45 m3/h in minimalna raven hrupa 45 dBA. Srednji zračni pretok ventilatorjev za dovajanje in odvajanje zraka 60 m3/h in minimalna raven hrupa 29 dBA.

www.omega-air.si

5


6

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo

PRIMER UREDITVE PREZRAČEVALNEGA SISTEMA Napravo MICRA 60 namestite v vseh prostorih, kjer je potrebno prezračevanje. Ena naprava lahko zagotovi učinkovito prezračevanje površine do največ 24 m2. Prezračevalni sistem je zasnovan z napravami MICRA 60 za prezračevanje posameznih prostorov z rekuperacijo toplote, ki zagotavljajo neprekinjeno prezračevanje prostora, ohranjanje toplote v zimskem času ter ohranjanje hlada v poletnem času.

1 Ventilator

2 MICRA 60

Napravo za prezračevanje posameznih prostorov z rekuperacijo toplote MICRA 60 namestite na sprednji steni, na notranji strani prostora. Minimalna debelina stene znaša 100 mm. Najprej s pomočjo osnovne plošče iz lepenke, ki je priložena v kompletu, označite odprtine za zračne kanale. Izvrtajte luknje in z zidnimi vložki in vijaki osnovno ploščo pritrdite na steno. Plastične zračne kanale vstavite v odprtine. Priloženo osnovno ploščo uporabite za namestitev zračnih kanalov v zahtevani položaj in prilagoditev cevi in zračnih kanalov. Na zunanji strani stene namestite dvojni kovinski pokrov za zaščito naprave pred vdorom vode in drugih predmetov. Spodnjo cev za izstopni zrak namestite tako, da zagotavlja nemoteno odtekanje kondenzata na prosto. Po pravilni namestitvi zračnih kanalov med zunanjim pokrovom in osnovno ploščo prostor med zračnimi kanali in steno zapolnite z montažno peno. Na montažni plošči so za ta postopek predvidene posebne odprtine. Ko se montažna pena strdi, odstranite osnovno ploščo in odrežite odvečni del zračnih kanalov zvezno s površino stene. Pred montažo ohišja prezračevalne naprave odstranite sprednjo ploščo in toplotni izmenjevalec. Pri montaži naprave stranske cevi naravnajte neposredno v plastične zračne kanale in ohišje pritrdite s pomočjo stenskih vložkov in vijakov. Naprava je dobavljena s predhodno ožičenim napajalnim kablom in vtičnico. Napravo lahko po potrebi priključite na stacionarni priključek z neposredno priključitvijo priključnih žic. V ta namen iz priključne omarice odstranite priključeni napajalni kabel in priključite zunanje priključne žice. Po zaključeni montaži ohišja in električni napeljavi ponovno namestite izmenjevalec toplote in zaprite sprednjo ploščo.

3

4


Prezračevanje in klimatizacija

TEHNIČNI PODATKI Model

Hitrost

MICRA 60

2

Napetost

1 100-240 V 50-60 Hz

3

Moč [W]

Število vrtljajev [min-1]

Raven hrupa na oddaljenosti 3 m [dBA]

Tok [A]

Pretok zraka [m3/h]

4,2

0,02

30

1165

22

9,6

0,04

45

1720

25

15,4

0,07

60

2685

29

Stopnja zaščite

IP 22

SKUPNE MERE [mm] 181

395

522

122

DODATNA OPREMA

MK1 Micra 60: namenjena lažji montaži in pravilni poravnavi stranskih cevi naprave z zračnimi kanali. dve teleskopski zračni cevi z dolžino 125 mm-500 mm; papirnata šablona (2 kos).

NB Micra 60 zunanji komplet ventilatorja: dvojni zunanji kovinski pokrov.

www.omega-air.si

Montažni komplet MK2 Micra 60: dve zračni cevi z dolžino 125 mm-500 mm; papirnata šablona; zunanji komplet ventilatorja NB Micra 60.

7


8

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo

MICRA 150 E MICRA 150 E je naprava za lokalno prezračevanje posameznih prostorov z rekuperacijo in s funkcijo doogrevanja. Zasnovana je za optimalno prezračevanje enega prostora v družbenih ali poslovnih stavbah, stanovanjih in hišah. MICRA 150 E je najprimernejša rešitev za ureditev pripravljenih ali obnovljenih prostorov. Omogoča preprosto montažo brez zračnih kanalov.

ZNAČILNOSTI Učinkovita oskrba s svežim zrakom in odvajanje odpadnega zraka v posameznih prostorih (sobah), polprevodniški grelec zraka z močjo 350 W in zaščito pred pregrevanjem, protitočni toplotni izmenjevalec iz polistirena z 80 % izkoristkom rekuperacije, EC-ventilatorji z majhno porabo energije (5 do 40 W), samodejni sistem s 5 stopenjskim delovanjem (od 25 do največ 150 m3/h), tiho delovanje (19−38 dBA), čiščenje zraka z dvema vgrajenima filtroma G4, preprosta montaža, kompaktne izvedba.

OHIŠJE Kovinsko ohišje je prevlečeno s polimerom in okrašeno z elementi iz zrcalno poliranega nerjavnega jekla. 10-milimetrska plast sintetičnega kavčuka zagotavlja toplotno in zvočno izolacijo. Sodobno oblikovana naprava se ujema z vsemi vrstami notranje opreme. Sprednja plošča omogoča preprosto odpiranje za vzdrževanje (npr. za čiščenje ali zamenjavo filtra) in je opremljena z zaščitnim stikalom, ki prekine električno napajanje, ko je sprednja plošča odprta. Dovajanje svežega zraka v napravo in odvajanje odpadnega zraka iz prostora potekata po dveh zračnih kanalih s premerom 125 mm.

FILTRIRANJE ZRAKA Za čiščenje svežega in odpadnega zraka sta predvidena dva vgrajena zračna filtra G4. Filter za sveži zrak iz dovedenega svežega zraka odstrani prah, pelod in žuželke ter preprečuje nabiranje umazanije v zračnih komponentah.

DOVAJANJE IN ODVAJANJE ZRAKA

POSODA ZA KONDENZAT

Za dovajanje in odvajanje zraka skrbita dva visokoučinkovita elektronsko komutirana (EC) motorja z zunanjim rotorjem in naprej ukrivljenimi lopaticami. Motorja obeh ventilatorjev sta opremljena z zaščito proti pregrevanju in krogličnimi ležaji za daljšo življenjsko dobo. Micra 150 E po zaslugi EC-tehnologije zagotavlja majhno porabo energije in zanesljivo delovanje.

Kondenzat, ki lahko nastane med postopkom kom m rekuperacije toplote, to oplo plote te, se zbira v posebni posodi za kondenzat. Ko je posoda oso oda zaa kond kkondenzat ondenzat polna, se naprava samodejno izklopi; to signalizira svetlobni etlobni indikator na kontrolni plošči. Ko iz posode za kondenzat odstranitee kondenzat, je naprava spet pripravljena za obratovanje.


Prezračevanje in klimatizacija

Svež zrak

OPIS DELOVANJA Svež zrak od zunaj prehaja skozi filter za svež zrak in toplotni izmenjevalec in se preko dovajalnega centrifugalnega ventilatorja dovaja v prostor. Topel odpadni zrak iz prostora prehaja skozi filter za odpadni zrak in toplotni izmenjevalec in se preko odvajalnega centrifugalnega ventilatorja skozi steno odvaja iz prostora. V toplotnem izmenjevalcu se toplotna energija iz toplega odpadnega zraka prenese na čist, hladen sveži zrak, ki prihaja od zunaj. Izmenjava toplote se odraža v minimalnih toplotnih izgubah in manjših stroških ogrevanja. Sveži in odpadni zrak sta povsem ločena, kar onemogoča prenos okužb, vonjav in mikrobov.

Filter za sveži zrak Toplotni izmenjevalec (rekuperator)

Filter za odpadni zrak

Odpadni zrak

TOPLOTNI IZMENJEVALEC Naprava je opremljena z visokotehnološkim protitočnim toplotnim izmenjevalcem s polistirenskimi ploščami s 60 do 80-odstotnim izkoristkom rekuperacije. V zimskem obdobju toplotni izmenjevalec izkorišča toplotno energijo odpadnega zraka za ogrevanje svežega zraka in tako zmanjšuje delovno obremenitev ogrevalnega sistema. V poletnem obdobju se sveži zrak hladi s hladnejšim vstopnim zrakom.

GRELEC Naprava je opremljena s polprevodniškim grelcem, ki je namenjen ogrevanju svežega zraka do ustrezne temperature in ima v primerjavi s standardnimi cevnimi električnimi grelci več prednosti – vzdrževanje nazivne delovne temperature v povezavi z ekonomičnim delovanjem, požarna varnost (ni pregrevanja), je prijazen do okolja, samodejno uravnavanje, velika električna obstojnost, velika specifična moč, nizka raven infrardečega sevanja, preprosto in zanesljivo vzdrževanje. Izkoristek grelca je premo sorazmeren s pretokom zraka, ki prehaja skozi grelec, in znaša 90–95 %.

ZAŠČITA PRED ZAMRZOVANJEM Naprava za prezračevanje z rekuperacijo MICRA 150 E je opremljena z zaščito proti zamrzovanju. Med rekuperacijo toplote v hladnem obdobju se odvzeta toplotna energija iz odpadnega zraka prenaša na hladen sveži zrak. Kondenzat, ki lahko nastane v toplotnem izmenjevalcu, se zbira v posebno oblikovani posodi za kondenzat. Elektronska zaščita pred zamrzovanjem preprečuje zamrzovanje kondenzata pri nizki zunanji temperaturi. Če je temperatura odpadnega zraka na izhodu toplotnega izmenjevalca prenizka, se ventilator za dovod svežega zraka ustavi. Topel odpadni zrak segreje toplotni izmenjevalec in temperatura odpadnega zraka se poveča. Zatem se ventilator za sveži zrak vklopi in naprava se povrne v prejšnji način delovanja.

NAČINI KRMILJENJA IN DELOVANJA Naprava je opremljena s krmilno ploščo. Priložen je tudi daljinski upravljalnik. Sistem krmiljenja podpira pet načinov delovanja: - »Nočni način« – tih način delovanja z minimalnim pretokom zraka 25 m3/h, brez ogrevanja zraka, - 1. hitrost – pretok zraka 40 m3/h, funkcija ogrevanja zraka, - 2. hitrost – pretok zraka 60 m3/h, funkcija ogrevanja zraka, - 3. hitrost – pretok zraka 100 m3/h, funkcija ogrevanja zraka, - »Intenzivni način« – pretok zraka 150 m3/h, funkcija ogrevanja zraka.

www.omega-air.si

9


10

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo

PRIMER UREDITVE PREZRAČEVALNEGA SISTEMA V vsakem prostoru namestite eno ali več naprav MICRA 150 E. Ena naprava lahko zagotovi učinkovito prezračevanje površine do največ 60 m2. Prezračevalni sistem je zasnovan z napravami MICRA 150 E za lokalno prezračevanje posameznih prostorov z rekuperacijo toplote, ki zagotavljajo neprekinjeno prezračevanje prostora, ohranjanje toplote v zimskem času ter ohranjanje hlada v poletnem času.

Micra 150 E

Napravo za prezračevanje z rekuperacijo MICRA 150 E namestite na sprednji steni, na notranji strani prostora. Debelina zidu ne sme znašati manj kot 100 mm. Najprej s pomočjo osnovne plošče iz lepenke, ki je priložena v kompletu, označite odprtine za zračne kanale. Izvrtajte luknje in z zidnimi vložki in vijaki osnovno ploščo pritrdite na steno. Zračne kanale vstavite v odprtine. Za namestitev zračnih kanalov v zahtevani položaj in prilagoditev cevi in zračnih kanalov uporabite priloženo kovinsko osnovno ploščo. Na zunanji strani stene namestite dvojni kovinski pokrov za zaščito pred vdorom vode in drugih predmetov. Po pravilni namestitvi zračnih kanalov med zunanjim pokrovom in kovinsko osnovno ploščo prostor med zračnimi kanali in steno zapolnite z montažno peno. Nanesite jo skozi posebne odprtine na kovinski osnovni plošči. Ko se montažna pena strdi, odstranite kovinsko osnovno ploščo in odrežite odvečni del zračnih kanalov zvezno s površino stene. Pred montažo ohišja prezračevalne naprave odprite sprednjo ploščo in odstranite toplotni izmenjevalec. Pri montaži naprave stranske cevi naravnajte v plastične zračne kanale in ohišje pritrdite s pomočjo stenskih vložkov in vijakov. Naprava je dobavljena s predhodno ožičenim napajalnim kablom in vtičnico. Napravo lahko priključite na stacionarni priključek z neposredno priključitvijo priključnih žic. V ta namen iz priključne omarice odstranite priključeni napajalni kabel in priključite zunanje priključne žice. Po zaključeni montaži ohišja in električni napeljavi ponovno namestite izmenjevalec toplote in zaprite sprednjo ploščo. Naprava je zdaj pripravljena za uporabo. Če želite zagotoviti optimalno prezračevanje, prezračevalno napravo Micra 150 E dopolnite z ventilatorjem za odvajanje odpadnega zraka, ki ga namestite v kopalnici.

1

2

3

4


Prezračevanje in klimatizacija

TEHNIČNI PODATKI

Model

MICRA 150 E

Način prezračevanja

«Nočni»

1

2

Napetost

3

«Intenzivni»

15,5

40

1,58

1,68

230 V/50 Hz

Največja moč ventilatorja [W]

5

6,5

Moč grelca [W]

9 350

Največji tok naprave (vključno z grelcem) [A]

0,2

3

1,53

1,54

Pretok zraka [m /h]

25

40

60

100

150

Število vrtljajev [min-1]

250

330

450

780

2000

Raven hrupa na oddaljenosti 3 m [dB(A)]

19

25

30

35

38

Izkoristek rekuperacije toplote [%]

60-80

Največji prenos temperature zraka [°C]

-25...+50

Premer cevi [mm]

125

Debelina toplotne izolacije [mm]

10

Masa [kg]

20

SKUPNE MERE [mm] 510

580

260

0

20

DODATNA OPREMA

Ø124

255

430

Montažni komplet MK MICRA 150: dve plastični cevi (ø 125 mm, dolžina 500 mm), dvojni zunanji pokrov.

155 www.omega-air.si

Ø125

11


Lokalno prezračevanje z rekuperacijo Ţ Ţ Ţ Ţ Ţ Ţ Ţ Ţ

OMEGA AIR d. o. o. Ljubljana

T +386 (0)1 200 68 00 F +386 (0)1 200 68 50 info@omega-air.si Cesta Dolomitskega odreda 10 SI-1000 Ljubljana, Slovenija www.omega-air.si

Svež, čist zrak v vašem prostoru, boljše počutje, majhna poraba električne energije, večje udobje bivanja, učinkovito, zanesljivo delovanje, ugodna cena, enostavna vgradnja, preprosta in enostavna uporaba.

Lokalno prezracevanje z rekuperacijo  

Svež, čist zrak v vašem prostoru, boljše počutje, majhna poraba električne energije, večje udobje bivanja, učinkovito, zanesljivo delovanje,...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you