Page 1

Hišno prezračevanje z rekuperacijo DOMEKT


Naprave za prezraÄ?evanje z rekuperacijo

DOMEKT


2

Hišno prezračevanje z rekuperacijo

Naprave za prezračevanje z rekuperacijo DOMEKT Ţ Naprave za prezračevanje z rekuperacijo ustvarjajo zdrave klimatske razmere v prostorih in zagotavljajo učinkovito varčevanje z energijo. Zasnovane in izdelane so v skladu z najvišjimi zahtevami glede kakovosti in učinkovitosti. Ţ Vse komponente in deli naprav so natančno izbrani in sestavljeni za doseganje najboljših rezultatov delovanja. Zanesljivost izdelkov temelji na dovršenih detajlih.

Zaščita zdravja za vašo družino Naprave učinkovito očistijo zrak in izločijo delce, alergene, prah in vzdržujejo zdrave klimatske razmere v prostorih. Energijska učinkovitost Ţ Tiho delovanje, Ţ manjši stroški ogrevanja, prihranek električne energije. Ţ zaradi učinkovitih toplotnih izmenjevalcev ki regenerirajo do 95 % toplote izstopnega zraka za ogrevanje dovedenega zraka, se stroški ogrevanja zmanjšajo do 40 %, Ţ visoko učinkoviti elektronsko komutirani EC motorji porabijo 50 % manj energije kot izmenični motorji z napetostno regulacijo, Ţ poseben krmilni sistem, ki so ga razvili naši izkušeni inženirji še dodatno prispeva k varčevanju z energijo.

Naprave za prezračevanje z rekuperacijo DOMEKT so zasnovane za prezračevanje bivalnih prostorov s površino od 40 m2 do 250 m2. Dve funkciji v eni napravi: 1. prezračevanje prostorov: zagotavljanje uravnoteženega prezračevanja z rekuperacijo toplote svežega zraka s toploto iz odpadnega zraka. 2. Možnost priključitve kuhinjske nape ali katerekoli druge naprave za odsesavanje zraka.

Zanesljivost in obstojnost Ţ Dvojni sistem za nadzor kakovosti. Ţ Učinkovitost naprav za prezračevanje z rekuperacijo je izmerjena v našem novem laboratoriju. Ţ Naprave so testirane v neodvisnih laboratorijih v Švici in Nemčiji. Ţ Dvojna zaščita ohišij naprav pred korozijo. Širok nabor naprav za prezračevanje z rekuperacijo Ponujamo izredno široko paleto naprav za prezračevanje z rekuperacijo za izpolnitev potreb naših kupcev. Uporabniku prijazen krmilni sistem Sodobne in privlačne krmilne plošče uporabniku omogočajo izbiranje želenih funkcij, nastavljanje in spreminjanje parametrov ter spremljanje prezračevalnega procesa na LCD zaslonu. Posebna oblika naprav – ni potrebe za določanje strani za pregledovanje – ta je lahko tako na levi kot na desni strani. Prezračevalne naprave z vgrajenim avtomatskim krmiljenjem so v celoti pripravljene za uporabo. Preprosto NAMESTI IN POŽENI. Široka paleta naprav izredno kompaktnih dimenzij uporabniku omogoča namestitev tako v novih, kot tudi v obnovljenih prostorih.


Prezračevanje in klimatizacija

Pregled naprav DOMEKT

DOMEKT REGO –

200VE/VW*

prezračevalne naprave z rotacijskim toplotnim izmenjevalcem

400VE/VW*

250PE/PW*

Pokončna (priklop na vrhu)

400PE/PW*

Obešena (stropna ali stenska montaža)

600HE/HW* Vodoravna (stranski priklop)

Bivalna površina

m2

~120

~160

~120

~200

~250

Pretok svežega in odpadnega zraka pod tlakom

m3/h

250

300

240

450

600

Pa

100

100

100

100

100

Toplotni izkoristek rotacijskih toplotnih izmenjevalcev do

%

80

83

75

79

79

Vrsta motorja

EC

DOMEKT RECU –

300VE/VW*

prezračevalne naprave s ploščatim toplotnim izmenjevalcem

400VE/VW*

450VE/VW*

Pokončna (priklop na vrhu)

500PE/PW* Obešena

Bivalna površina

m2

~120

~180

~180

~250

Pretok vstopnega in izstopnega zraka pod tlakom

m3/h

300

400

430

670

Pa

100

100

100

100

Toplotni izkoristek rotacijskih toplotnih izmenjevalcev do

%

79

80

74

86

Vrsta motorja

EC

Opomba: E –električni grelec, W –grelec za toplo vodo * v kanalu vgrajen vodni ali zračni grelec je treba naročiti dodatno in vgraditi v kanal

Prednosti naprav z EC motorji: Ţ Ţ Ţ

Tiho delovanje – raven hrupa je za 5÷7 dB(A) nižja kot pri napravah z izmeničnim motorjem. Manjša poraba energije – visoko učinkoviti EC motorji. EC motorji imajo širok in skladno območje regulacije hitrosti (od 20 do 100 %). Zaradi tega lahko prezračevalne naprave delujejo na točno nastavljeni točki – uporabniki lahko prihranijo do 50 % stroškov za energijo in vzdrževanje.

Ţ Ţ

Ţ

OMEGA AIR

V EC motorjih ni nobenih delov, ki zahtevajo periodično vzdrževanje. EC motorji imajo vgrajeno dodatno elektronsko zaščito pred pregrevanjem, prekomernim tokom, kratkim stikom itd. Daljša življenjska doba.

3


Hišno prezračevanje z rekuperacijo

ri

hr

ane

do

90 %

je

in p

ANO V TESTIR ŠVICI

i izkori otn st pl

ek

To

Toplotni izmenjevalci v prezračevalnih napravah

k ener

gi

+22,0°C

+15,6°C –23,0°C

N˚: 12.09.004 Range: ROTOR

Princip delovanja prezračevalne naprave RECU z protitočnim toplotnim izmenjevalcem s ploščami

92 %

Toplota iz odpadnega zraka se prenaša na svež zrak preko aluminijastih plošč toplotnega izmenjevalca. Zrak prehaja skozi toplotni izmenjevalec navzkrižno. Zasnova naprave preprečuje prehajanje odpadnega zraka v svež zrak. Faktor izkoristka protitočnih toplotnih izmenjevalcev s ploščami znaša približno 95 %.

ri

hr

ane

do

ek

in p

–23,0 °C

+15,6 °C

k ener

gi

Prednosti protitočnega toplotnega izmenjevalca s ploščami: Ţ v procesu prezračevanja se toplota iz odpadnega zraka regenerira na svež zrak – naprava omogoča do 95 % rekuperacijo toplote, Ţ povsem ločena pretoka svežega in odpadnega zraka, Ţ posebna rešitev z uporabo toplotnih izmenjevalcev z dvojnimi ploščami zmanjšuje nevarnost zamrznitve, Ţ proces odmrzovanja nadzoruje avtomatika.

Toplotni izmenjevalec z dvojnimi ploščami

-6 °C

+17,5 °C +22 °C

–23,0 °C

ri

hr

ane

do

95 %

je

in p

–23,0 °C

ek

i izkori otn st pl

Protitočni toplotni izmenjevalec s polistirenskimi ploščami

-6 °C

Rotacijski toplotni izmenjevalci delujejo na principu rekuperacije toplote: rotirajoči aluminijasti boben absorbira toploto iz odpadnega izstopnega zraka in ogreva svež zrak doveden v prezračevani prostor.

i izkori otn st pl

je

+22,0 °C To

–4,4 °C

Princip delovanja prezračevalne naprave REGO z rotacijskim toplotnim izmenjevalcem odpornim proti zamrzovanju

Prednosti rotacijskega toplotnega izmenjevalca: Ţ visok faktor izkoristka do 90 % , Ţ rotacijski toplotni izmenjevalci omogočajo zmanjšanje porabe energije za ogrevanje svežega za približno štirikrat, Ţ kompaktna izvedba, Ţ odpornost proti zamrzovanju v primerjavi s protitočnimi toplotnimi izmenjevalci s ploščami, Ţ delež zračne vlage v odpadnem zraku se prenaša na svež zrak doveden v prezračevani prostor, Ţ ohladi svež zrak v poletnem času v klimatiziranem prostoru, Ţ drenaža ni potrebna.

–16,8°C

To

4

k ener

gi

+17,5 °C

+22 °C

Protitočni toplotni izmenjevalec z aluminijastimi ploščami

Vstop za svež zrak Izstop za svež zrak Vstop za odpadni zrak Izstop za odpadni zrak Vmesno odvajanje tekočine


Prezračevanje in klimatizacija

Pokončna prezračevalna naprava DOMEKT REGO 200V Ţ Naprava je specialno zasnovana za namestitev v kuhinjsko pohištvo nad štedilnikom. Ţ Njena izredno kompaktna izvedba daje odlično možnost enostavne montaže v novih stanovanjih, obnovljenih prostorih ipd. Naprava je zasnovana za prezračevanje prostorov s površino do 120 m2. Prezračevalna naprava je v celoti pripravljena za uporabo. Vgrajeno avtomatsko krmiljenje s stenskim panelom C4, ki je priročen in enostaven za uporabo, zagotavlja najbolj ekonomično delovanje naprave in potrebno krmiljenje. Prezračevalna naprava REGO 200V opravlja dve funkciji: 1. prezračevanje prostorov: zagotavljanje uravnoteženega prezračevanja z rekuperacijo toplote svežega zraka s toploto iz odpadnega zraka, 2. odvajanje odpadnega zraka preko kuhinjske nape: uporabnik med kuhanjem vklopi napo in zrak se preko nape odvede do naprave. Kuhinjska napa ima vgrajen posebno oblikovano loputo. Ta regulira zračni pretok skozi napo.

Opomba: Ni nevarnosti za mazanje rotacijskega kolesa, saj se zrak v napravi med kuhanjem ne meša! Zakaj? Ko med kuhanjem vklopite kuhinjsko napo, s tem odprete tudi notranjo obvodno loputo. Odpadni zrak in dim

od kuhanja se odvajata preko ventilatorja za odvajanje odpadnega zraka neposredno v odvod, brez prehajanja v rotor. Ventilator za odvajanje odpadnega zraka je mogoče po potrebi zaradi čiščenja enostavno odstraniti iz naprave.

Princip delovanja: Ko je kuhinjska napa vklopljena

Ko je kuhinjska napa izklopljena

Vstop za svež zrak Izstop za svež zrak Vstop za odpadni zrak Izstop za odpadni zrak Odvajanje prek kuhinjske nape

OMEGA AIR

5


Hišno prezračevanje z rekuperacijo

Pokončne prezračevalne naprave DOMEKT REGO 200V Ţ 7JTPLPVÌJOLPWJUJSPUBDJKTLJUPQMPUOJJ[NFOKFWBMDJ z rekuperacijo do 89 % toplote. Posebna oblika naprave REGO 200V ima veliko prednost: uporabnik se ne rabi ozirati na to, na kateri strani je dostop za pregledovanje. Ta naprava je hkrati leva in desna. Sprednjo in zadnjo krovno ploščo je mogoče enostavno odstraniti – zaradi tega je treba napravo pri montaži le obrniti narobe, da dobite zahtevano stran za pregled in priključitev zračnih kanalov. Vgrajeno avtomatsko krmiljenje s stenskim panelom C4, ki je priročen in enostaven za uporabo, zagotavlja najbolj ekonomično delovanje naprave in potrebno krmiljenje.

C4 PLUS

C4

REGO 200V Leva namestitev A

B

C

E

3

D

4

5

6

2 660 625

1

Desna namestitev E

7

F

A 320 136

D

B

81

E

C 145

A

Razlaga

92

125(5x)

B

C

D

148

145

F

1

Rotacijski toplotni izmenjevalec

2

Električni zračni grelec

3

Filter za svež zrak

4

Filter za odpadni zrak

5

5 Ventilator za svež zrak

6

6 Ventilator za odpadni zrak

7

Avtomatski krmilni sistem

A

Vstop za svež zrak

B

Izstop za svež zrak

C

Vstop za odpadni zrak

D 160

6

125

E F

300 600

Izstop za odpadni zrak Priključek za dodatno odvajanje odpadnega zraka (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote) Priključek za kuhinjsko napo (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote)


Prezračevanje in klimatizacija

Tehnični podatki REGO 200VE-B-EC-C4 REGO 200VW-B-EC-C4* ~230 / 50 / 1 faza 5.10 0.76 2 x 70 1.0 1.2 625 x 600 x 320 5 x 125 285 x 130 x 46-F7 42 RAL 9010

Napajalna napetost, V/Hz Največji delovni tok, A Moč ventilatorjev, W Moč grelca, kW Dimenzije naprave (višina x širina x globina), mm Priključitev kanalov, mm Filter za svež/odpadni zrak, mm Masa naprave, kg Barva naprave

* za podrobnejše informacije glejte tehnične podatke za zračni grelec DH na toplo vodo za vgradnjo v kanal.

Zmogljivost delovanja REGO 200V

Temperaturni izkoristek 3

0,04

0,06

0,08

Temperaturni izkoristek ηt (%)

Statični tlak (Pa)

0,02

300

250

SFP 1 200

SFP 0,75

150

95

3,5

90

3

85

2,5

80

2

75

1,5

100

150

200

250

100

Zračni pretok (m3/h)

SFP 0,5

Uporaba:

50

LWA/dB(A) 40

0 0

50

100

1 300

70 50

Rekuperacija energije (kW)

Zračni pretok (m /s) 0

45

50 150

-23 °C RV 82 % na prostem 21 °C RV 45 % v zaprtem prostoru

55 200

250

300

350

Zračni pretok (m3/h) P[kW] = SFP [kW/(m3/s)] · V [m3/s]. SFP je za en ventilator. Podatki o zmogljivosti: filter F7. Opomba: razlaga karakteristike je na voljo na strani 19.

Raven hrupa za REGO 200V

Pretok svežega zraka (v zračne kanale) Pretok odpadnega zraka (v zračne kanale) Priključek za kuhinjsko napo Dodatni priključek Dodatni priključek Okolica (3 pl., 3 m) Okolica (3 pl., 3 m)

Vstop Vstop Izstop Izstop Vstop Vstop Izstop Izstop

63Hz -12

125Hz -13

250Hz -15

500Hz -14

1000Hz -15

2000Hz -19

4000Hz -23

8000Hz -27

dB(A) -10.8

-7 -12 -7 -9 -9 -20

-2 -13 -2 -7 -7 -16

-1 -15 -1 -8 -8 -17

-1 -14 -1 -7 -7 -23

-5 -15 -5 -8 -8 -27

-10 -19 -10 -13 -13 -33

-14 -23 -14 -16 -16 -39

-17 -26 -17 -19 -19 -43

0.0 -10.7 0.0 -3.9 -3.9 -20.4

OMEGA AIR

7


Hišno prezračevanje z rekuperacijo

Pokončna prezračevalna naprava DOMEKT REGO 400V Ţ *[SFEOPLPNQBLUOBJ[WFECBJOWJTPLFOFSHJKTLJ izkoristek, Ţ WJTPLPVÌJOLPWJUJSPUBDJKTLJUPQMPUOJJ[NFOKFWBMDJ z rekuperacijo do 90 % toplote. Naprava izredno kompaktne izvedbe in z visokim energijskim izkoristkom ponuja najboljšo možnost za zagotavljanje zdravih mikroklimatskih razmer v vašem stanovanju ali manjši hiši. Naprava je zasnovana za prezračevanje prostorov s površino do 160 m2. Naprava ja zasnovana za prezračevanje prostorov in jo je mogoče priključiti na kuhinjsko napo prek dodatnega kanala. Namesto kuhinjske nape je preko priključka za obvodni kanal mogoče priključiti vse vrste difuzorjev za odpadni zrak (za odvajanje odpadnega zraka iz kopalnice, pralnice ipd.). Vgrajeno avtomatsko krmiljenje s stenskim panelom C4 ali C4 PLUS, ki je priročen in enostaven za uporabo, zagotavlja najbolj ekonomično delovanje naprave in potrebno krmiljenje.

C4 PLUS

C4

REGO 400V Leva namestitev

B

C

E

A

D

7 4 1

6

Desna namestitev

563 547

A D

2

E

B C

5 3

131

420

C

90

E

495

D 125 231

8

B A

300 600

Razlaga 1 Rotacijski toplotni izmenjevalec 2 Električni zračni grelec 3 Filter za svež zrak 4 Filter za odpadni zrak 5 Ventilator za svež zrak 6 Ventilator za odpadni zrak 7

Avtomatski krmilni sistem

A B C D

Vstop za svež zrak Izstop za svež zrak Vstop za odpadni zrak Izstop za odpadni zrak Priključek za dodatno odvajanje odpadnega zraka (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote)

E


Prezračevanje in klimatizacija

Tehnični podatki REGO 400VE-B-EC-C4 REGO 400VW-B-EC-C4* ~230 / 50 / 1 faza 5.15 0.76 2 x 70 1.0 1.2 547 x 600 x 495 4 x 160, 1 x 125 450 x 210 x 46-F7 42 RAL 9010

Napajalna napetost, V/Hz Največji delovni tok, A Moč ventilatorjev, W Moč grelca, kW Dimenzije naprave (višina x širina x globina), mm Priključitev kanalov, mm Filter za svež/odpadni zrak, mm Masa naprave, kg Barva naprave

* za podrobnejše informacije glejte tehnične podatke za zračni grelec DH na toplo vodo za vgradnjo v kanal.

Zmogljivost delovanja REGO 400V

Temperaturni izkoristek 3

0,04

0,06

0,08

Temperaturni izkoristek ηt (%)

Statični tlak (Pa)

0,02

300

SFP 0,75 250

SFP 0,5 200

150

SFP 0,4

92

5

90

4

88

3

86

2

84

1

82 50

100

150

200

250

Rekuperacija energije (kW)

Zračni pretok (m /s) 0

0 300

Zračni pretok (m3/h)

100

SFP 0,35

Uporaba:

-23 °C RV 82 % na prostem 21 °C RV 45 % v zaprtem prostoru

50

LWA/dB(A) 40

45

50

55

0 0

50

100

150

200

250

300

350

Zračni pretok (m3/h) P[kW] = SFP [kW/(m3/s)] · V [m3/s]. SFP je za en ventilator. Podatki o zmogljivosti: filter F7. Opomba: razlaga karakteristike je na voljo na strani 19.

Raven hrupa za REGO 200V

Pretok svežega zraka (v zračne kanale) Pretok odpadnega zraka (v zračne kanale) Dodatni priključek Okolica (3 pl., 3 m)

Vstop Izstop Vstop Izstop

63Hz -10 -7 -10 -7 -8 -20

125Hz -9 -2 -9 -2 -5 -16

250Hz -9 -1 -9 -1 -4 -17

OMEGA AIR

500Hz -8 -1 -8 -1 -4 -23

1000Hz -12 -5 -12 -5 -6 -27

2000Hz -16 -10 -16 -10 -12 -33

4000Hz -20 -14 -20 -14 -15 -39

8000Hz -25 -17 -24 -17 -18 -43

dB(A) -7.0 0.0 -6.9 0.0 -2.0 -20.4

9


Hišno prezračevanje z rekuperacijo

Prezračevalna naprava za spuščen strop DOMEKT REGO 250P Ţ /BQSBWF[WJğJOPTBNPNNKFNPHPÌF enostavno namestiti v vse primerne prostore, Ţ SPUBDJKTLJUPQMPUOJJ[NFOKFWBMFD[BHPUBWMKBWJTPLP raven rekuperacije in toplotni izkoristek do 87 %. Posebno oblikovana naprava z izredno majhno višino omogoča montažo v vodoravnem položaju, zakrito v spuščenem stropu ali v navpičnem položaju blizu stene. Naprava REGO 250P je zasnovana za prezračevanje prostorov s površino do 120 m2. Namenjena je za prezračevanje prostorov, apartmajev, manjših hiš, pa tudi učilnic, manjših pisarn in konferenčnih prostorov. Vgrajeno avtomatsko krmiljenje s stenskim panelom C4 ali C4 PLUS, ki je priročen in enostaven za uporabo, zagotavlja najbolj ekonomično delovanje naprave in potrebno krmiljenje.

C4 PLUS

C4

6

REGO 250P

7

E

4

280

Desna namestitev 20

20

175

125

205

125

C D

C 550

D 160(4x)

A

B

B A 125

175

10

155

155

790 310

310

830

3

1

5

2 Leva namestitev

D

C

D

C

A

B

A B C D

Vstop za svež zrak Izstop za svež zrak Vstop za odpadni zrak Izstop za odpadni zrak Priključek za dodatno odvajanje odpadnega zraka (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote)

A

B

Razlaga 1 2 3 4 5 6 7

Rotacijski toplotni izmenjevalec Električni zračni grelec Filter za svež zrak Filter za odpadni zrak Ventilator za svež zrak Ventilator za odpadni zrak Avtomatski krmilni sistem

E


Prezračevanje in klimatizacija

Tehnični podatki REGO 250PE-B-EC-C4 REGO 250PW-B-EC-C4* ~230 / 50 / 1 faza 5.70 1.36 2 x 105 1.0 310 x 550 x 790 4 x 160, 1 x 125 278 x 258 x 46-F7 41 RAL 9010

Napajalna napetost, V/Hz Največji delovni tok, A Moč ventilatorjev, W Moč grelca, kW Dimenzije naprave (višina x širina x globina), mm Priključitev kanalov, mm Filter za svež/odpadni zrak, mm Masa naprave, kg Barva naprave

* za podrobnejše informacije glejte tehnične podatke za zračni grelec DH na toplo vodo za vgradnjo v kanal.

Zmogljivost delovanja REGO 250P

Temperaturni izkoristek 3

250

0,03

0,05

0,06

0,08

Temperaturni izkoristek ηt (%)

Statični tlak (Pa)

0,02

60 SFP 1,25

200

55 150

SFP 1

90

5

88

4,5

86

4

84

3,5

82

3

80

2,5

78

2

76

1,5

74

1

72 50

100

100

150

200

250

Rekuperacija energije (kW)

Zračni pretok (m /s) 0

0,5 300

Zračni pretok (m3/h) SFP 0,75

Uporaba:

50

50

LWA/dB(A) 40

0 0

50

100

45

SFP 0,5 150

-23 °C RV 82 % na prostem 21 °C RV 45 % v zaprtem prostoru

200

250

300

Zračni pretok (m3/h) P[kW] = SFP [kW/(m3/s)] · V [m3/s]. SFP je za en ventilator. Podatki o zmogljivosti: filter F7. Opomba: razlaga karakteristike je na voljo na strani 19.

Raven hrupa za REGO 250P

Pretok svežega zraka (v zračne kanale) Pretok odpadnega zraka (v zračne kanale) Dodatni priključek Okolica (3 pl., 3 m)

Vstop Izstop Vstop Izstop

63Hz -9 -7 -9 -7 -8 -20

125Hz -7 -2 -7 -2 -5 -16

250Hz -6 -1 -6 -1 -4 -17

OMEGA AIR

500Hz -6 -1 -6 -1 -4 -23

1000Hz -10 -5 -10 -5 -6 -27

2000Hz -15 -11 -15 -10 -12 -33

4000Hz -19 -14 -19 -14 -15 -39

8000Hz -23 -18 -23 -17 -18 -43

dB(A) -4.8 -0.1 -4.8 0.0 -2.0 -20.4

11


Hišno prezračevanje z rekuperacijo

Prezračevalna naprava za spuščen strop DOMEKT REGO 400P Ţ 7JğJOBOBQSBWF[OBğBMFNN Ţ WJTPLUPQMPUOJJ[LPSJTUFLEPTFļFDFMP TBKTUB v napravi uporabljena dva rotorja. Naprava REGO 400P je primerna za prezračevanje prostorov s površino do 180 m2. Namenjena je za prezračevanje apartmajev, manjših hiš in konferenčnih prostorov. Kljub majhni višini doseže toplotni izkoristek REGO 400P tudi do 88 %, saj sta v napravi uporabljena dva motorja. Namesto kuhinjske nape je preko priključka za obvodni kanal mogoče priključiti vse vrste difuzorjev za odpadni zrak (za odvajanje odpadnega zraka iz kopalnice, pralnice ipd.). Vgrajeno avtomatsko krmiljenje s stenskim panelom C4 ali C4 PLUS, ki je priročen in enostaven za uporabo, zagotavlja najbolj ekonomično delovanje naprave in potrebno krmiljenje.

C4 PLUS

REGO 400P

C4

E

6

Desna namestitev

1

5

2

425 100

20

125

200

200

20

B

D

200(4x)

A

650

D 310

B 310

12

C A

C

155

1120 310

155 310

1160

3

1

7

4 Leva namestitev

D A

B C

D A

B C

Razlaga 1 2 3 4 5 6 7

Rotacijski toplotni izmenjevalec Električni zračni grelec Filter za svež zrak Filter za odpadni zrak Ventilator za svež zrak Ventilator za odpadni zrak Avtomatski krmilni sistem

A B C D E

Vstop za svež zrak Izstop za svež zrak Vstop za odpadni zrak Izstop za odpadni zrak Priključek za dodatno odvajanje odpadnega zraka (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote)


Prezračevanje in klimatizacija

Tehnični podatki REGO 400PE-B-EC-C4 REGO 400PW-B-EC-C4* ~230 / 50 / 1 faza 6.90 2.56 2 x 165 1.0 1.5 310 x 650 x 1120 4 x 200, 1 x 125

Napajalna napetost, V/Hz Največji delovni tok, A Moč ventilatorjev, W Moč grelca, kW Dimenzije naprave (višina x širina x globina), mm Priključitev kanalov, mm Filter za svež/odpadni zrak, mm Masa naprave, kg Barva naprave

278 x 258 x 46-F7 62 RAL 9010

* za podrobnejše informacije glejte tehnične podatke za zračni grelec DH na toplo vodo za vgradnjo v kanal.

Zmogljivost delovanja REGO 400P

Temperaturni izkoristek 3

300

0,08

0,12

0,16

0,2

Temperaturni izkoristek ηt (%)

Statični tlak (Pa)

0,04

65

250

SFP 1,25 200

60 SFP 1

150

SFP 0,75

90

9

88

8

86

7

84

6

82

5

80

4

78

3

76

2

74

1

72 100

200

300

400

500

Rekuperacija energije (kW)

Zračni pretok (m /s) 0

0 600

Zračni pretok (m3/h)

100

SFP 0,5

Uporaba:

-23 °C RV 82 % na prostem 21 °C RV 45 % v zaprtem prostoru

50

LWA/dB(A) 45

50

55

0 0

100

200

300

400

500

600

Zračni pretok (m3/h) P[kW] = SFP [kW/(m3/s)] · V [m3/s]. SFP je za en ventilator. Podatki o zmogljivosti: filter F7. Opomba: razlaga karakteristike je na voljo na strani 19.

Raven hrupa za REGO 400P

Pretok svežega zraka (v zračne kanale) Pretok odpadnega zraka (v zračne kanale) Dodatni priključek Okolica (3 pl., 3 m)

Vstop Izstop Vstop Izstop

63Hz -10 -7 -10 -7 -8 -20

125Hz -9 -2 -9 -2 -5 -16

250Hz -9 -1 -9 -1 -4 -17

OMEGA AIR

500Hz -8 -1 -8 -1 -4 -23

1000Hz -12 -5 -12 -5 -6 -27

2000Hz -16 -11 -16 -10 -12 -33

4000Hz -20 -14 -20 -14 -15 -39

8000Hz -24 -18 -24 -17 -18 -43

dB(A) -6.9 -0.1 -6.9 0.0 -2.0 -20.4

13


Hišno prezračevanje z rekuperacijo

Vodoravna prezračevalna naprava DOMEKT REGO 600H Ţ *[SFEOPLPNQBLUOBJ[WFECBJOWJTPLJ[LPSJTUFLEP 89 %. Naprava REGO 600H je primerna za prezračevanje prostorov s površino do 250 m2 in je namenjena za prezračevanje velikih apartmajev, srednje velikih hiš, konferenčnih prostorov itd. Zaradi visokega izkoristka in kompaktne izvedbe je primerna za namestitev tako v novih, kot tudi v obnovljenih prostorih. Širina REGO 600H brez stranskih plošč znaša samo 470 mm. To omogoča enostavno prenašanje skozi prehode na podstrešju ali drugih tesnih mestih. Naprava ima dodaten priključek za odvajanje odpadnega zraka prek kuhinjske nape ali drugih naprav za odsesavanje odpadnega zraka (npr. iz kopalnice, pralnice ipd.). Vgrajeno avtomatsko krmiljenje s stenskim panelom C4 ali C4 PLUS z zaslonom na dotik, ki je priročen in enostaven za uporabo, zagotavlja najbolj ekonomično delovanje naprave in potrebno krmiljenje.

C4 PLUS

C4

REGO 600H 6

285

3

1

E

2

4

5

197

C

D

122

168

Desna namestitev

C

600

D

B

A

B

A 167

122

200 (4x) 197

285

1130 1150

570 305

570

7

570

283

14

E

Leva namestitev D

125 A

C B

Razlaga 1 2 3 4 5 6 7

Rotacijski toplotni izmenjevalec Električni zračni grelec Filter za svež zrak Filter za odpadni zrak Ventilator za svež zrak Ventilator za odpadni zrak Napajalni priključni kabel

A B C D E

C

D

Vstop za svež zrak Izstop za svež zrak Vstop za odpadni zrak Izstop za odpadni zrak Priključek za dodatno odvajanje odpadnega zraka (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote)

A

B


Prezračevanje in klimatizacija

Tehnični podatki REGO 600HE-B-EC-C4 REGO 600HW-B-EC-C4* ~230 / 50 / 1 faza 6.90 2.56 2 x 165 1.0 3.0 600 x 1130 x 570 4 x 200, 1 x 125

Napajalna napetost, V/Hz Največji delovni tok, A Moč ventilatorjev, W Moč grelca, kW Dimenzije naprave (višina x širina x globina), mm Priključitev kanalov, mm Filter za svež/odpadni zrak, mm Masa naprave, kg Barva naprave

470 x 235 x 46-F7 90 RAL 9010

* za podrobnejše informacije glejte tehnične podatke za zračni grelec DH na toplo vodo za vgradnjo v kanal.

Zmogljivost delovanja REGO 600H

Temperaturni izkoristek 3

0,08

0,12

0,16

Temperaturni izkoristek ηt (%)

Statični tlak (Pa)

0,04

300

60 SFP 1,25

250

SFP 1 200

SFP 0,75

150

SFP 0,5

90

9

88

8

86

7

84

6

82

5

80

4

78

3

76 100

Rekuperacija energije (kW)

Zračni pretok (m /s) 0

2 200

300

400

500

600

700

Zračni pretok (m3/h)

100

Uporaba:

-23 °C RV 82 % na prostem 21 °C RV 45 % v zaprtem prostoru

50

LWA/dB(A)

0 0

100

200

40 300

45 400

50

55

500

600

700

Zračni pretok (m3/h) P[kW] = SFP [kW/(m3/s)] · V [m3/s]. SFP je za en ventilator. Podatki o zmogljivosti: filter F7. Opomba: razlaga karakteristike je na voljo na strani 19.

Raven hrupa za REGO 600H

Pretok svežega zraka (v zračne kanale) Pretok odpadnega zraka (v zračne kanale) Dodatni priključek Okolica (3 pl., 3 m)

Vstop Izstop Vstop Izstop

63Hz -9 -7 -9 -7 -8 -24

125Hz -7 -2 -7 -2 -5 -21

250Hz -6 -1 -6 -1 -4 -21

OMEGA AIR

500Hz -6 -1 -6 -1 -4 -28

1000Hz -10 -5 -10 -5 -6 -31

2000Hz -15 -10 -15 -10 -12 -36

4000Hz -19 -14 -19 -14 -15 -41

8000Hz -24 -17 -23 -17 -18 -45

dB(A) -4.9 0.0 -4.8 0.0 -2.0 -24.8

15


Hišno prezračevanje z rekuperacijo

Pokončna prezračevalna naprava DOMEKT RECU 300V Ţ 1SPUJUPÌOJUPQMPUOJJ[NFOKFWBMFD[EWPKOJNJ ploščami zagotavlja rekuperacijo toplote do 88 %. Naprava RECU 300V je zasnovana za mehansko prezračevanje in rekuperacijo toplote v stanovanjih, apartmajih ali drugih bivalnih prostorih s površino do 120 m2. Pretok svežega in odpadnega zraka skozi napravo sta v toplotnem izmenjevalcu ločena, da je mogoča tudi rekuperacija toplote iz umazanega zraka. Toploto je mogoče regenerirati iz odpadnega zraka iz prostora z močnimi vonjavami, npr. iz kuhinje, kopalnice itd. Naprava ima dodatni priključek za kuhinjsko napo. Vgrajeno avtomatsko krmiljenje s stenskim panelom C4 ali C4 PLUS z zaslonom na dotik, ki je priročen in enostaven za uporabo, zagotavlja najbolj ekonomično delovanje naprave in potrebno krmiljenje.

C4 PLUS

C4

RECU 300V Desna namestitev

E

A

C

D

Posebna izvedba RECU 300V uporabniku omogoča izbiranje strani za pregledovanje (lahko je leva ali desna). Stranske plošče je mogoče enostavno odstraniti. Ko izberete stran za pregledovanje, napravo enostavno obrnete v pravo smer in priključite zračne kanale.

B

5

3

4

6

Leva namestitev E

B

727 700

C

A

D

2

1

1

8

7 9 740

D 340

16

C 125

85

B

E

A 180

185

110

Razlaga 1 Toplotni izmenjevalec z dvojnimi ploščami 2 Električni zračni grelec 3 Filter za svež zrak 4 Filter za odpadni zrak 5 Ventilator za svež zrak 6 Ventilator za odpadni zrak 7 Avtomatski krmilni sistem 8 Loputa za obvod 9 Drenaža A Vstop za svež zrak B Izstop za svež zrak C Vstop za odpadni zrak D Izstop za odpadni zrak Priključek za dodatno odvajanje odpadnega zraka E (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote)


Prezračevanje in klimatizacija

Tehnični podatki RECU 300VE-B-EC-C4 RECU 300VW-B-EC-C4* ~230 / 50 / 1 faza 5.10 0.76 2 x 70 1.0 700 x 740 x 340 5 x 125

Napajalna napetost, V/Hz Največji delovni tok, A Moč ventilatorjev, W Moč grelca, kW Dimenzije naprave (višina x širina x globina), mm Priključitev kanalov, mm Filter za svež/odpadni zrak, mm Masa naprave, kg Barva naprave

300 x 200 x 46-F7 42 RAL 9010

* za podrobnejše informacije glejte tehnične podatke za zračni grelec DH na toplo vodo za vgradnjo v kanal.

Zmogljivost delovanja RECU 300V

Temperaturni izkoristek 3

0,04

0,06

0,08

Temperaturni izkoristek ηt (%)

Statični tlak (Pa)

0,02

400

SFP 1,25 300

SFP 1 60 SFP 0,75

200

90

5

86

4

82

3

78

2

74

1

70 50

SFP 0,5

100

150

200

250

300

Rekuperacija energije (kW)

Zračni pretok (m /s) 0

0 350

Zračni pretok (m3/h) Uporaba:

100

LWA/dB(A) 40

45

50

-23 °C RV 82 % na prostem 21 °C RV 45 % v zaprtem prostoru

55

0

0

50

100

150

200

250 300 350 Zračni pretok (m3/h)

P[kW] = SFP [kW/(m3/s)] · V [m3/s]. SFP je za en ventilator. Podatki o zmogljivosti: filter F7. Opomba: razlaga karakteristike je na voljo na strani 19.

Raven hrupa za RECU 300V

Pretok svežega zraka (v zračne kanale) Pretok odpadnega zraka (v zračne kanale) Dodatni priključek Okolica (3 pl., 3 m)

Vstop Izstop Vstop Izstop

63Hz -14 -7 -13 -7 -8 -20

125Hz -14 -2 -11 -2 -5 -16

250Hz -17 -1 -14 -1 -4 -17

OMEGA AIR

500Hz -16 -1 -13 -1 -4 -23

1000Hz -16 -5 -14 -5 -6 -27

2000Hz -23 -10 -21 -10 -12 -33

4000Hz -27 -14 -25 -14 -15 -39

8000Hz -29 -17 -27 -17 -18 -43

dB(A) -12.7 0.0 -10.8 0.0 -2.0 -20.4

17


HiĹĄno prezraÄ?evanje z rekuperacijo

PokonÄ?na prezraÄ?evalna naprava DOMEKT RECU 400V CF Ţ *[LPSJTUFLFOFSHJKFĹ˜ Naprava je zasnovana za mehansko prezraÄ?evanje in rekuperacijo toplote v stanovanjih, apartmajih ali drugih bivalnih prostorih s povrĹĄino do 150 m2. Visoko uÄ?inkoviti toplotni izmenjevalec in elektriÄ?no komutirani EC motorji zagotavljajo najbolj uÄ?inkovito in najbolj ekonomiÄ?no delovanje: do 89 % energije, ki je potrebna za ogrevanje sveĹžega zraka je ustvarjeno z rekuperacijo toplote odpadnega zraka. Naprava ima vgrajeno avtomatsko krmiljenje, ki zagotavlja najbolj ekonomiÄ?no delovanje naprave in potrebno krmiljenje in je opremljeno s priroÄ?nim stenskim panelom C4 za enostavno uporabo.

C4 PLUS

RECU 400V CF A

C

D

B

20

Desna namestitev

4

3

2 5

7 8

670 650

6

Pri nekaterih napravah sta leva in desna stran zrcalni, pri nekaterih naprava pa so strani obrnjene. Izberite pravo stran za namestitev naprave.

1 Leva namestitev

9

B

A

C

D

150 600

B

A

265

160 (4x)

D

C

190

18

166.5

265 598

Razlaga 1 ProtitoÄ?ni toplotni izmenjevalec z aluminijastimi ploĹĄÄ?ami 2 ElektriÄ?ni zraÄ?ni grelec 3 Filter za sveĹž zrak 4 Filter za odpadni zrak 5 Ventilator za sveĹž zrak 6 Ventilator za odpadni zrak 7 Avtomatski krmilni sistem 8 Loputa za obvod 9 DrenaĹža A Vstop za sveĹž zrak B Izstop za sveĹž zrak C Vstop za odpadni zrak D Izstop za odpadni zrak


Prezračevanje in klimatizacija

Tehnični podatki RECU 400VECF-EC-C4 PLUS RECU 400VWCF-EC-C4 PLUS* ~230 / 50 / 1 faza

Napajalna napetost, V/Hz Največji delovni tok, A Moč ventilatorjev, W Moč grelca, kW Dimenzije naprave (višina x širina x globina), mm Priključitev kanalov, mm Filter za svež/odpadni zrak, mm Masa naprave, kg Barva naprave

5.8

1.5 2 x 105

1.0

1.2 650 x 598 x 600 Ø 160 235 x 350 x 46-F7 55 RAL 9010

* za podrobnejše informacije glejte tehnične podatke za zračni grelec DH na toplo vodo za vgradnjo v kanal.

Temperaturni izkoristek

Zmogljivost delovanja RECU 400V CF 3

0,06

0,09

0,12

Temperaturni izkoristek ηt (%)

Statični tlak (Pa)

0,03

400

70 SFP 1,25

300

65

60 200

SFP 1

90

7

88

6

86

5

84

4

82

3

80

2

78

1

76 100

0 200

300

400

Uporaba: SFP 0,5 LWA/dB(A) 45 0

100

500

Zračni pretok (m3/h)

SFP 0,75 100

0

Rekuperacija energije (kW)

Zračni pretok (m /s) 0

200

50 300

-23 °C RV 82 % na prostem 21 °C RV 45 % v zaprtem prostoru

55 400

500

Zračni pretok (m3/h) P[kW]= SFP[kW/(m3/s)] · V[m3/s]. SFP je za en ventilator. Podatki o zmogljivosti: filter F7.

Za izračun potrebne moči napajanja za EC motorje uporabite formulo: P = SFP*V; kjer je SFP – kW/(m3/s) in V – m3/s.

kOCT

Raven hrupa za RECU 400V CF

Pretok svežega zraka (v zračne kanale) Pretok odpadnega zraka (v zračne kanale) Dodatni priključek Okolica (3 pl., 3 m)

Vstop Izstop Vstop Izstop

63Hz -8 -11 -8 -11 -24 -24

125Hz -4 -8 -4 -8 -21 -21

250Hz -3 -9 -3 -9 -21 -21

500Hz -3 -8 -3 -8 -28 -28

1000Hz -7 -10 -7 -10 -31 -31

kSUM 2000Hz -13 -18 -13 -17 -36 -36

4000Hz -16 -21 -16 -21 -41 -41

8000Hz -19 -24 -19 -23 -45 -45

dB(A) -2.3 -6.6 -2.3 -6.5 -24.8 -24.8

Za izračun moči zvoka LW/dB v 8 oktavnih frekvencah* in A-obtežene** celotne moči zvoka Z.WA/dB(A) vseh odprtin za zračne kanale (brez vpliva ohišja) ter za izračun zvočnega tlaka L, dB v 8 oktavnih frekvencah in A-obteženega celotnega zvočnega tlaka L A, dB(A) ohišja naprave (brez vpliva odprtin) na razdalji 3 metrov v okolici, ki odbija zvok: tla (strop) in dve bližnji steni v medsebojnem kotu 90 stopinj in standardnih pogojih***, korekcijski koeficient kOCT, dB in kSUM, dB(A) je treba prišteti k vrednosti najbližje zvočne krivulje A-obtežene* skupne moči zvoka LWA/dB(A) iz diagrama zmogljivosti (običajno za izstop odpadnega zraka iz naprave za prezračevanje z rekuperacijo) za želeno delovno točko naprave. * 8 oktavnih frekvenc pri: 63, 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000 in 8000 Hz, ** A-obtežen: toleranca za občutljivost človeškega sluha pri različnih frekvencah, *** standardni pogoji: Atmosferski tlak 101,3 kpa, temperatura 20° C in relativna vlažnost 50 %.

OMEGA AIR

19


Hišno prezračevanje z rekuperacijo

Pokončna prezračevalna naprava DOMEKT RECU 450V Ţ 1SPUJUPÌOJUPQMPUOJJ[NFOKFWBMFD[EWPKOJNJ ploščami zagotavlja rekuperacijo toplote do 88 %. Naprava RECU 450V je zasnovana in izdelana za mehansko prezračevanje in rekuperacijo toplote v stanovanjih, apartmajih ali drugih bivalnih prostorih s površino do 180 m2. Pretok svežega in odpadnega zraka skozi napravo sta v toplotnem izmenjevalcu ločena, da je mogoča tudi rekuperacija toplote iz umazanega zraka. Toploto je mogoče regenerirati iz odpadnega zraka iz prostora z močnimi vonjavami, npr. iz kuhinje, kopalnice itd. Naprava ima dodatni priključek za kuhinjsko napo. Vgrajeno avtomatsko krmiljenje s stenskim panelom C4 ali C4 PLUS z zaslonom na dotik, ki je priročen in enostaven za uporabo, zagotavlja najbolj ekonomično delovanje naprave in potrebno krmiljenje.

C4 PLUS

C4

RECU 450V Desna namestitev

E

A

C

D

Posebna izvedba RECU 450V uporabniku omogoča izbiranje strani za pregledovanje (lahko je leva ali desna). Stranske plošče je mogoče enostavno odstraniti. Ko izberete stran za pregledovanje, napravo enostavno obrnete v pravo smer in priključite zračne kanale.

B

5

3

4

6

Leva namestitev E

B C

A

D

727 700

2

1

1

8

7 9 740

D 340

20

C 125

85

B

E

A 180

185

110

Razlaga 1 Toplotni izmenjevalec z dvojnimi ploščami 2 Električni zračni grelec 3 Filter za svež zrak 4 Filter za odpadni zrak 5 Ventilator za svež zrak 6 Ventilator za odpadni zrak 7 Avtomatski krmilni sistem 8 Loputa za obvod 9 Drenaža A Vstop za svež zrak B Izstop za svež zrak C Vstop za odpadni zrak D Izstop za odpadni zrak Priključek za dodatno odvajanje odpadnega zraka E (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote)


Prezračevanje in klimatizacija

Tehnični podatki RECU 450VE-B-EC-C4 RECU 450VW-B-EC-C4* ~230 / 50 / 1 faza 6.00 1.65 2 x 172 1.5 700 x 740 x 340 5 x 125

Napajalna napetost, V/Hz Največji delovni tok, A Moč ventilatorjev, W Moč grelca, kW Dimenzije naprave (višina x širina x globina), mm Priključitev kanalov, mm Filter za svež/odpadni zrak, mm Masa naprave, kg Barva naprave

300 x 200 x 46-F7 42 RAL 9010

* za podrobnejše informacije glejte tehnične podatke za zračni grelec DH na toplo vodo za vgradnjo v kanal.

Zmogljivost delovanja RECU 450V

Temperaturni izkoristek 3

0,08

0,12 Temperaturni izkoristek ηt (%)

Statični tlak (Pa)

0,04

300

SFP 1,25 SFP 1

250

200

SFP 0,75 150

SFP 0,5

90

5

86

4

82

3

78

2

74

1

70 50

100

150

200

250

300

350

100

400

450

Rekuperacija energije (kW)

Zračni pretok (m /s) 0

0 500

Zračni pretok (m3/h) Uporaba:

-23 °C RV 82 % na prostem 21 °C RV 45 % v zaprtem prostoru

50

LWA/dB(A) 40

45

50

55

60

0

0

100

200

300

400 500 Zračni pretok (m3/h)

P[kW] = SFP [kW/(m3/s)] · V [m3/s]. SFP je za en ventilator. Podatki o zmogljivosti: filter F7. Opomba: razlaga karakteristike je na voljo na strani 19.

Raven hrupa za RECU 450V

Pretok svežega zraka (v zračne kanale) Pretok odpadnega zraka (v zračne kanale) Dodatni priključek Okolica (3 pl., 3 m)

Vstop Izstop Vstop Izstop

63Hz -14 -7 -13 -7 -8 -20

125Hz -14 -2 -11 -2 -5 -16

250Hz -17 -1 -14 -1 -4 -17

OMEGA AIR

500Hz -16 -1 -13 -1 -4 -23

1000Hz -16 -5 -14 -5 -6 -27

2000Hz -23 -10 -21 -10 -12 -33

4000Hz -27 -14 -25 -14 -15 -39

8000Hz -29 -17 -27 -17 -18 -43

dB(A) -12.7 0.0 -10.8 0.0 -2.0 -20.4

21


HiĹĄno prezraÄ?evanje z rekuperacijo

PrezraÄ?evalna naprava za spuĹĄÄ?en strop DOMEKT RECU 500P CF Ţ *[LPSJTUFLFOFSHJKFĹ˜ Naprava je zasnovana za mehansko prezraÄ?evanje in rekuperacijo toplote v stanovanjih, apartmajih ali drugih bivalnih prostorih s povrĹĄino do 200 m2. Visoko uÄ?inkoviti toplotni izmenjevalec in elektriÄ?no komutirani EC motorji zagotavljajo najbolj uÄ?inkovito in najbolj ekonomiÄ?no delovanje: do 95 % energije, ki je potrebna za ogrevanje sveĹžega zraka je ustvarjeno z rekuperacijo toplote odpadnega zraka. Naprava ima vgrajeno avtomatsko krmiljenje, ki zagotavlja najbolj ekonomiÄ?no delovanje naprave in potrebno krmiljenje in je opremljeno s priroÄ?nim stenskim panelom C4 za enostavno uporabo.

C4 PLUS

RECU 500P CF

20

Leva namestitev

4

7

1

3 125

187.5

9

E 265

C

A

C

D

453

1050

A

340

340

8

420

22

D

B

B 200 (4x)

290

130

1180

Desna namestitev

1220

5

2

6

C

B

A

D

Razlaga 1 2 3 4 5 6 7 8

ProtitoÄ?ni toplotni izmenjevalec iz polistirena ElektriÄ?ni zraÄ?ni grelec Filter za sveĹž zrak Filter za odpadni zrak Ventilator za sveĹž zrak Ventilator za odpadni zrak Avtomatski krmilni sistem Loputa za obvod

9 A B C D E

DrenaĹža Vstop za sveĹž zrak Izstop za sveĹž zrak Vstop za odpadni zrak Izstop za odpadni zrak PrikljuÄ?ek za dodatno odvajanje odpadnega zraka (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote)

C

B

A

D


Prezračevanje in klimatizacija

Tehnični podatki RECU 500PECF-EC-C4 PLUS RECU 500PWCF-EC-C4 PLUS* ~230 / 50 / 1 faza 6.9 2.56 2 x 165

Napajalna napetost, V/Hz Največji delovni tok, A Moč ventilatorjev, W Moč grelca, kW Dimenzije naprave (višina x širina x globina), mm Priključitev kanalov, mm Filter za svež/odpadni zrak, mm Masa naprave, kg Barva naprave

1

1.5 290 x 1050 x 1180 Ø 200 410 x 200 x 46-F7 70 RAL 9010

* za podrobnejše informacije glejte tehnične podatke za zračni grelec DH na toplo vodo za vgradnjo v kanal.

Zmogljivost delovanja RECU 500P CF

Temperaturni izkoristek 3

0,08

0,12

0,16

0,2

Temperaturni izkoristek ηt (%)

Statični tlak (Pa)

0,04

400 350

SFP 1,25 300

60

SFP 1

250 200

SFP 0,75

150

95

9

93

8

91

7

89

6

87

5

85

4

83

3

81 100

Rekuperacija energije (kW)

Zračni pretok (m /s) 0

2 200

300

400

500

600

700

Zračni pretok (m3/h)

SFP 0,5 Uporaba:

100

-23 °C RV 82 % na prostem 21 °C RV 45 % v zaprtem prostoru

50

LWA/dB(A) 40

0 0

100

200

300

45

50

400

500

55 600

700

800

Zračni pretok (m3/h) P[kW] = SFP [kW/(m3/s)] · V [m3/s]. SFP je za en ventilator. Podatki o zmogljivosti: filter F7. Opomba: razlaga karakteristike je na voljo na strani 19.

Raven hrupa za RECU 500P CF

Pretok svežega zraka (v zračne kanale) Pretok odpadnega zraka (v zračne kanale) Dodatni priključek Okolica (3 pl., 3 m)

Vstop Izstop Vstop Izstop

63Hz -13 -7 -13 -7 -9 -20

125Hz -11 -2 -11 -2 -7 -16

250Hz -14 -1 -14 -1 -8 -17

OMEGA AIR

500Hz -13 -1 -13 -1 -7 -23

1000Hz -14 -5 -14 -5 -8 -27

2000Hz -21 -10 -21 -10 -13 -33

4000Hz -25 -14 -25 -14 -16 -39

8000Hz -28 -17 -27 -17 -19 -43

dB(A) -10.9 0.0 -10.8 0.0 -3.9 -20.4

23


24

Hišno prezračevanje z rekuperacijo

Montaža pokončnih prezračevalnih naprav DOMEKT Z neposredno vgrajeno kuhinjsko napo (samo za REGO 200VE)

Z ločeno priključeno kuhinjsko napo

Z ločeno priključenimi dodatnimi difuzorji za odvajanje zraka Če kuhinjska napa ni uporabljena, je mogoče priključiti dodaten difuzor iz kopalnice, pralnice ipd.

Uravnotežen prezračevalni sistem v prostoru Ko je kuhinjska napa vklopljena, se pretok svežega zraka v napravi samodejno poveča, pretok odpadnega zraka pa se samodejno zmanjša. S tem je pretok svežega/ odpadnega zraka v prostoru uravnotežen.

Naprave DOMEKT je treba namestiti v ogrevanih prostorih, razen REGO 600H.


Prezračevanje in klimatizacija

Montaža prezračevalnih naprav DOMEKT za spuščen strop Posebna izvedba naprav z izredno majhno višino omogoča montažo v vodoravnem položaju, zakrito v spuščenem stropu ali v navpičnem položaju blizu stene. S kuhinjsko napo priključeno preko zračnega kanala

Z dodatno priključenimi difuzorji za odvajanje odpadnega zraka

Uravnotežen prezračevalni sistem v prostoru Ko je kuhinjska napa vklopljena, se pretok svežega zraka v napravi samodejno poveča, pretok odpadnega zraka pa se samodejno zmanjša. S tem je pretok svežega/ odpadnega zraka v prostoru uravnotežen.

Vstop za svež zrak Izstop za svež zrak Vstop za odpadni zrak Izstop za odpadni zrak Priključek za dodatno odvajanje odpadnega zraka (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote))

OMEGA AIR

25


26

Hišno prezračevanje z rekuperacijo

Avtomatsko krmiljenje DOMEKT

Glavne funkcije krmiljenja C4:

Glavne funkcije krmiljenja C4 PLUS:

Ţ Ţ Ţ Ţ

Ţ Ţ

Ţ Ţ Ţ

Nastavitev stopnje intenzivnosti prezračevanja (1, 2, 3). Nastavitev temperature na krmilnem panelu (15–30 °C). Izbira zimskega/paletnega načina delovanja. Korekcija stopnje intenzivnosti prezračevanja 2 s potenciometrom (znotraj naprave) za ventilatorje z električno komutiranimi motorji od 20–100 %. Aktiviranje OVR prek zunanje naprave. Aktiviranje OVR prek krmilnega panela za nastavljeno časovno obdobje (30/60/90 minut). Napaka je signalizirana s signalom „STOP” in rdečo svetlečo diodo na krmilnem panelu.

Ţ Ţ Ţ Ţ

Ţ Ţ Ţ Ţ Ţ Ţ

Dimenzije nadzorne plošče Priključni kabel za nadzorno ploščo (10 m)

75 x 75 x 25 mm 8 x 0,22 mm2

Izbira načina delovanja naprave (ON/OFF/AUTO). Nastavitev stopnje intenzivnosti prezračevanja (1, 2, 3). Programiranje tedenskih programov. Nastavitev vzdrževanja temperature. Programiranje temperature z (+/- 9 °C) za nastavljeno časovno obdobje. Sezonske nastavitve (zima/poletje). Korekcija stopnje intenzivnosti prezračevanja 2 s potenciometrom (znotraj naprave) za ventilatorje z električno komutiranimi motorji od 20–100 %. Aktiviranje OVR prek zunanje naprave. Aktiviranje OVR prek krmilnega panela za nastavljeno časovno obdobje (1–90 minut). Nastavitev intenzivnosti ventilatorje za funkcijo OVR. Izbira jezika. Signalizacija napak in dnevnik dogodkov (zgodovina 50 dogodkov z datumom in časom). Odklepanje krmilnega panela s PIN-kodo.

Dimenzije nadzorne plošče 156 x 79 x 26 mm Priključni kabel za nadzorno ploščo (10 m) 4 x 0,22 mm2

Krmiljenje intenzivnosti z daljinskim upravljalnikom (OVR) Funkcija OVR (angleško override – prevzemi nadzor) je namenjena za krmiljenje naprave prek daljinskega upravljalnika. Ko je ta funkcija aktivna, prezračevalne naprave ignorira svoj aktualni način delovanja in začne delovati v skladu z novo nastavljenimi parametri. PRIMERI UPORABE FUNKCIJE OVR: Vzdrževanje količine CO2 v prostoru – prek dodatnega senzorja za CO2 (z relejem); v primeru povišanega deleža CO2 se prezračevalna naprava preklopi v najvišjo uporabniško nastavljeno stopnjo intenzivnosti prezračevanja dokler se prostor ne prezrači in se nato ponovno povrne nazaj na uporabniško nastavljeno stopnjo intenzivnosti prezračevanja. Vzdrževanje relativne vlažnosti v prostoru – prek dodatnega senzorja za relativno vlažnost (z relejem); zaradi vzdrževanja uporabniško nastavljene vrednosti za relativno vlažnost se prezračevalna naprava preklopi v najvišjo ali drugače uporabniško nastavljeno stopnjo intenzivnosti prezračevanja. Prezračevanje po potrebi – prek dodatnega detektorja gibanja; prezračevalna naprava se vklopi po potrebi (npr. če so v prostoru prisotni ljudje) in deluje v skladu z intenzivnostjo, ki je nastavljena za funkcijo OVR. Če ljudi

ni v prostoru, prezračevalna naprava v skladu z glavno nastavitvijo intenzivnosti, npr. z minimalno intenzivnostjo. Prezračevanje z dodatnim odvajanjem odpadnega zraka – prek dodatne naprav za odvajanje odpadnega zraka; če npr. kuhinjska napa ali katera druga naprava za odvajanje odpadnega zraka ni opremljena s svojim ventilatorjem, je treba ta odpadni zrak iz prostora odvesti prek prezračevalne naprave. Po aktiviranju funkcije začneta ventilatorja za svež in odpadni zrak delovati z maksimalno intenzivnostjo. Kompenzacija podtlaka – namenjena za sisteme, kjer je odvajanje odpadnega zraka iz prostora urejeno z ločenim ventilatorjem. Funkcijo OVR za potrebe kompenzacije podtlaka je mogoče aktivirati prek ločenih krmilnih kontaktov. Po aktiviranju funkcije začne ventilator za odpadni zrak delovati z maksimalno intenzivnostjo, ventilator za svež zrak pa se izklopi.


Prezračevanje in klimatizacija

Dodatna oprema DOMEKT

Dodatki za krmiljenje Časovnik za tedensko programiranje S krmilnim panelom C4

KUHINJSKE NAPE Lakirane ali iz nerjavnega jekla

Filtri za panele

Tlačno stikalo 50–500 Pa S funkcijo OVR

Kanalski grelci vroče vode DH

Ohišje grelca na vročo vodo Za vse naprave Domekt, kjer je uporabljen grelec na vročo vodo za namestitev v zračni kanal

Detektor gibanja S funkcijo OVR

Zračne lopute z aktuatorji Senzor za vlago S funkcijo OVR

Ohišje OSD za distribucijo zraka Zunanja rešetka Za dovod/odvod zraka

Samo za prezračevalno napravo REGO 200V za vodoravno priključitev zračnih kanalov

Ključ za naročanje Primer:

RECU 500 P E CF - B - R - C4 PLUS XXXX XXX X X X - X - X - X

AHU tip REGO, RECU Velikost naprave Verzija: H – vodoravna, V – pokončna, P – za spuščen strop Zračni grelec: W – vodni, E – električni CF – protitočno toplotni izmenjevalec s ploščami Loputa za obvod Stran za pregledovanje: R – desna, L – leva Tip krmilnika C4, C4 PLUS

OMEGA AIR

Detector CO2 S funkcijo OVR

27


28

Hišno prezračevanje z rekuperacijo

Naprave v prezračevalnem sistemu DOMEKT

9

12 6

10 12

D 7 9

A

8

C

E

B 4 1 6

C4

in

2

F

4

11

C4 PLUS

3 5

11

Elementi prezračevalnega sistema 1

Prezračevalna naprava DOMEKT REGO 200V

2

Lakirana prednja plošča, opcijsko plošča iz nerjavnega jekla

3

Kuhinjska napa (možnost zagraditve na željo stranke, možnost priključitve drugih naprav za odvajanje odpadnega zraka)

4

Daljinski krmilni panel C4 ali krmilni zaslon na dotik C4 PLUS

5

Rešetka

6

Difuzor

7

Povratni ventil

8

Zunanja rešetka (za dovod/odvod zraka)

9

Loputa z aktuatorji

10

Izoliran kanal

11

Regulirna loputa

12

Dušilnik

A

Vstop za svež zrak

B

Izstop za svež zrak

C

Vstop za odpadni zrak

D

Izstop za odpadni zrak

E

Priključek za dodatno odvajanje odpadnega zraka (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote)

F

Priključek za kuhinjsko napo (obvod za odvajanje brez rekuperacije toplote)


Za podrobnejšo predstavitev programa si oglejte kataloge WWW.HELIOTHERM M.COM

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo MICRA

TALNI KONVEKTORJI

Današnji standardi sodobne arhitekture in notranjega oblikovanja zahtevajo inovativne, funkcionalne in privlačne rešitve za ogrevalne in hladilne sisteme. Talni konvektorji za ogrevanje in/ali hlajenje so namenjeni za namestitev v prostorih z velikimi steklenimi površinami, kot so razstavni prostori, hoteli, restavracije, vrtovi in drugi stekleni objekti. Uporabljajo se kot primarni ali sekundarni grelniki, navadno v kombinaciji z drugimi elementi za gretje in klimatizacijo.

OPTIMALNA REŠITEV ZA GRETJE/HLAJENJE Glavni namen talnih konvektorjev je obdelava zraka ob steklenih površinah. Obtočni zrak, ohladijo ali ogrejejo, odvisno ali gre za grelno ali hladilno sezono, in ga vrnejo v notranji prostor. Poleti, hladilni učinek in razvlaževanje povečata udobje v prostoru. Pozimi, z gretjem, talni konvektorji preprečujejo, gibanje hladnega zraka ob zastekljenih površinah.

HELIOTHERM TOPLOTNE øRPALKE VAŠA POT DO NEODVISNOSTI. úista, ekonomiûna in uûinkovita raba energije

Ţ Za razliko od navadnih radiatorjev, talni konvektorji ne zavzemajo uporabnega prostora in ne ovirajo gibanja po sobi ali pogled nanjo. Ţ Zrak na steklenih površinah ne kondenzira. Ţ Prihranek energije, kadar je potrebno kratkotrajno gretje/hlajenje, ob menjavi sezone. Ţ Hitro gretje/hlajenje prostora. Ţ Učinkovito gretje/hlajenje prostorov, ki imajo več kotov. Ţ Rešetke so izdelane iz različnih materialov in v različnih barvah. Ţ Rešetka je edini vidni element vgrajenega talnega konvektorja. Ventilatorji EBM EC: Ţ elektronski nadzor, Ţ nizka poraba energije, Ţ tiho delovanje, Ţ daljinsko upravljanje z ModBus.

OMEGA AIR d. o. o. Ljubljana

T +386 (0)1 200 68 00 F +386 (0)1 200 68 50 info@omega-air.si Cesta Dolomitskega odreda 10 SI-1000 Ljubljana, Slovenija www.omega-air.si

Prezračevanje in klimatizacija

Hišno prezračevanje z rekuperacijo  
Hišno prezračevanje z rekuperacijo  

Naprave za prezračevanje z rekuperacijo ustvarjajo zdrave klimatske razmere v prostorih in zagotavljajo učinkovito varčevanje z energijo. Za...

Advertisement