Page 1

rikoskomisario, HTM

Apua tietokoneen hankintaan?

108

Tietoturva epäilyttää? Nettiyhteys ei toimi?

Sa im

U

040 74 20 200 Kauppakatu 37, Lahti ma-to 9-17:30, pe 9-15 www.pcapu.fi

K au pp ak

aa nk at u

at u

Ratkaisuja tietokoneongelmiin

TIEDOLLA JA KOKEMUKSELLA

TEHDÄÄN YHDESSÄ

Martti Talja Martti kaupunkilaisten asialla.

132

sairaanhoitaja Forssasta

VILLE SKINNARI

eduskuntaan

Ennakkoäänestys 3.-9.4. | Vaalipäivä 14.4.

Äänesi eduskunnassa – osaa ja uskaltaa

9.00-9.45 S-Market Ankkuri 10.00-10.45 S-Market Jalkaranta 11.00-12.30 S-Market Metsäkangas 14.00-15.00 K-Supermarket Okeroinen 15.30-16.30 K-Market Saksala 17.00-18.00 K-Market Liipola 18.30-20.00 Vaalitupa, kauppatori LAUANTAINA 13.4. 10.30 Lahden kauppatorin vaalituvalla hernekeittoa 250 annosta.

www.johannahaggman.fi Maksaja: Johanna Häggmanin tukiryhmä

67

Maksaja:Päijät-Hämeen Parhaaksi ry

Tervetuloa keskustelemaan arjen asioista! PERJANTAINA 12.4.

56 Johanna Häggman

KANSANEDUSTAJA ERIKOISLÄÄKÄRI MARTTITALJA.FI PROFESSORI

Vaikuta äänestämällä su 14.4.

Timo Heinonen Kansanedustaja

“Olen tehnyt Timon kanssa hyvää yhteistyötä eduskunnassa vuodesta 2007. Timo on toiminut ansiokkaasti valtiovarainvaliokunnassa talous-, työllisyysja veropolitiikan vetäjänä.

133

Työ on ollut hyvin tuloksekasta. Kannattaa muistaa vaalipäivänä.” Petteri Orpo valtiovarainministeri

Mika tavattavissa:

timoheinonen.fi

#timoheinonen

• pe 12.4. klo 9.30–10.30 Rakokiven S-Market, kahvitarjoilu 100 ensimmäiselle, klo 20–22 yhteistilaisuus Sirkku Hildénin kanssa Lahden Lanunaukiolla, makkaraa 300 ensimmäiselle, la 13.4. klo 10–12 Lahti, Trio, klo 12.30–13.30 Hennalan S-Market, klo 14–15 Mukkulan ostari, klo 15.30–16.30 Metsäkankaan ostari, klo 17–18 Kiveriön S-Market, • vaalipäivänä su 14.4. klo 10–14 Lahden torilla. Tule juttelemaan!

ÄÄNESTÄ SUOMI TAKAISIN

Perussuomalaiset eduskuntavaaliehdokkaat Lahdesta

KAISA eduskuntaan 100

106 Rami Lehto

kansanedustaja

113 Maarit Tuomi

eduskunta-avustaja lähihoitaja

Lahden Perussuomalaiset ry

Maksaja Mika Kari Eduskuntaan 2019 -tukiryhmä

Tehdään muutos yhdessä!

Maakunnan mies. Valtakunnan vaikuttaja.

Saija Granlund

SAA ap u T a!

Tietokone ei käynnisty?

"Sinun ja Suomen turvaksi"

N:o 14 – 2019 41. vsk Perjantaina 12. huhtikuuta

sairaanhoitaja AMK, TSN alueluottamusmies

KII * T PA ETTY KOT LVELUA Ä YRI EIHIN TYK SII & N *

Tarvetta mikrotuelle?

N K AT

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Mira Nieminen

LA H DE

Omalähiö

PC APU

®

Kaisa Liski Eduskuntavaaliehdokas Hämeen vaalipiiri Kunnanvaltuutettu Yrittäjä

60

#kokokansankaisa #taipumaton


2

Perjantaina 12. huhtikuuta

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

PÄÄKIRJOITUS

Mielenkiintoiset vaalit edessä

LAUNEEN SEURAKUNTA

VIIKKOPÄIVYRI

V

iimeisin YLEn suorittama gallup kertoo meille, että edessämme on todella mielenkiintoiset ja tiukat vaalit. SDP pitää kyselyn mukaan edelleen kärkipaikkaa, mutta senkin kannatus on laskenut alle 20% maagisen rajan. Takana kyttää tiukka kolmikko eli Perussuomalaiset 16,3%, Kokoomus 15,9% ja Keskusta 14,5%, jotka näyttävät kisaavan tiukasti kakkossijasta, sillä erot ovat kyselyn virhemarginaalin 2,3% sisällä. Sen sijaan Vihreät näyttävät pikkuhiljaa putoavan kyydistä. Eikä demareidenkaan voitto kirkossa ole suinkaan kuulutettu, sillä Perussuomalaiset näyttävät olevan juuri nyt kovassa nousussa ja vaikuttaa siltä, että he tarjoavat kansalle selkeästi erilaisen vaihtoehdon muihin puolueisiin verrattuna. Maahanmuutto- ja ilmastokriittiset ovat selkeästi löytäneet kodin Halla-ahon opeista. Ennakkoäänestys lupaa vilkasta äänestyspäivää sunnuntaille. Ennakkoon äänensä antoi noin 1,5 miljoonaa kansalaista eli 36,1% äänioikeutetuista. Ne ketkä eivät ennakkoon äänestäneet seurannevat tarkasti mm. television vaalipaneleita. Ainakin itse aion niin tehdä, sillä itsellänikin äänestäminen jäi sunnuntaille. Niinpä eilen illalla seurasin MTV3:n keskustelua, jossa mukana olivat puolueiden puheenjohtajat. Olin tyrmistynyt, sillä harvoin näkee noin huonosti toteutettua keskustelua. Puoluejohtajat puhuivat ja huusivat toistensa päälle niin, ettei vastauksista saanut mitään tolkkua. Juontajat kysyivät kyllä hyviä kysymyksiä, mutta eivät malttaneet kuunnella vastausta kymmentä sekuntia kauempaa. Ymmärrän kyllä, ettei poliittista jargonia kukaan jaksa loputtomiin, mutta kaikkiin kysymyksiin ei vain voi vastata parilla sanalla, sillä monet kysymykset ovat erittäin monisyisiä ja vaativat myös hieman taustoittamista. Niinpä tulinkin siihen johtopäätökseen, että luen mielummin netistä ja lehdistä ehdokkaiden mielipiteitä ja näkökantoja, kuin katson televisiosta näitä yhteisiä vaalipaneeleja, joissa kilpaa huutavat puoluejohtajat yrittävät parhaimpansa mukaan kampittaa naapuria. Toinen hyvä vaihtoehto on katsoa YLE Areenasta kaikkien puoluejohtajien tentit, joissa he saivat kertoa omista ja puolueensa linjauksista ihan rauhassa. Sillä vaikka kuinka vaaleissa äänestetäänkin henkilöä, tulee aina muistaa, että loppujen lopuksi ääni menee puolueelle ja kansanedustaja äänestää aina puolueen johdon tahdon mukaisesti. Muistakaa äänestää, sillä nyt jos koskaan, jokainen ääni ratkaisee!

päätoimittaja Petri Salomaa petri.salomaa@omalahio.fi

PAPIN PALSTA

Tervehdys Utön saarelta! OLEN JUURI SAANUT viettää kolme päivää ulkosaaristossa Utön karulla saarella. Kuljin paljon kallioilla, ihmettelin kaunista luontoa ja aavaa merta. Jumalan läsnäolo konkertisoitui kaikessa, uskomattoman kauniissa meressä ja kevääseen varovasti heräävässä luonnossa. Saari on myös tunnettu vaarallisista karikoistaan ja sinne haaksirikkoutuneista laivoista. Kauneus ja kärsimys ovat siellä jotenkin yhtäaikaisesti läsnä. Siellä oli hyvä pysähtyä hetkeksi rauhoittumaan ja mietiskelemään. Jostain käsiin sattui kirjoitus siitä, ollako pitkäperjantai-ihminen vai pääsiäisihminen. Kiinnostava ja vähän omalaatuinen kysymys näin hiljaisen viikon alkuun. Kirjoituksessa kysyttiin Piispa Kaarlo Kallialalta juuri tuota kysymystä, ja hän sanoi, ettei siihen vastaaminen tuntunut yhtään yksinkertaiselta. Miten sinä vastaisit omasta puolestasi? Pitkäperjantai-ihmisyyteen voisi kuulua alakulon mielenlaatua. Ja ennen kaikkea sitä, että kykenisi pysähtymään ristin eteen pohtimaan Kristuksen kärsimystä. Ja tulisi jotenkin kosketetuksi faktasta, että Ihmisen Pojan piti kärsiä ja kuolla meidän ihmisten takia. Pitkäperjantai-ihmisyyteen kuului-

si senkin kyselyä, miksi pahuuden Kati ja väkivallan, vi- Saukkonen han ja kärsimyksen piti Golgatalla leikkaantua Jumalan hyvyyteen ja rakkauteen niin suoraan ja puuduttamatta. Siksikö, että me puutuneet ja tunnottomat ihmiset emme vähemmästä hätkähdä? Pitkäperjantai käy meitä kohti. Sen piti toteutua meidän tähtemme. Siitä ei voi kiemurrella irti. Ja kun ei voi, tarvitaan jotakin, joka vapauttaa, antaa tilaa hengittää, palauttaa itsekunnioituksen. Tarvitaan pääsemistä eli siis pääsiäistä. Pääsiäisihmisyys puolestaan sisältäisi kykyä ymmärtää se, että on tullut lunastetuksi ja vapautetuksi, pitkäperjantai-ihmisyyden pimeydestä valoon siirretyksi Kristuksen ansiosta. Ja oppinut luottamaan siihen, että antaessaan saa, kadottaessaan löytää ja kuollessaan nousee iankaikkiseen elämään. Piispa Kalliala totesi siinä kirjoituksessa lopuksi, ettei vastaaminen alun kysymykseen ole tärkeää. Niin minäkin ajattelin Utön kalliolilla, ei sillä ole niin väliä, ettei osaa vastata. Mutta molempia elementtejä tarvitaan. Siunausta hiljaiseen viikkoosi! n

KUKKAKAUPPA Puh. 044-0655 588 www.tiiamaria.fi

Ajokatu 53, KCM Laune LAUNEEN SEURAKUNTA Palmusunnuntai 14.4. su 14.4. klo 10 perhemessu Launeen kirkossa Riitta Särkiö, Heikki Pelkonen, Sonja Tissari. Mukana kirkon päiväkerholaisia ja ip-kerholaisia lastenohjaajien kanssa. Pizzaa ja kirkkokahvit, vap.eht. maksu yhteisvastuulle. su 14.4. klo 12 venäjänkielinen messu Liipolan srk-keskuksessa Sergei Shilkin, Natalia Mäkinen, kirkkokahvit. Maanantai 15.4. klo 18-19 kirkon ovet avoinna hiljentymistä, rippiä ja sielunhoitoa varten. klo 19 hiljaisen viikon iltakirkko Launeen kirkossa Mira Vorne, Johanna Suomala, Lahden Bach-kuoro: H. Schütz: Johannespassio. Ohj 15 e. Tiistai 16.4. klo 18-19 kirkon ovet avoinna hiljentymistä, rippiä ja sielunhoitoa varten. klo 19 Käy kanssani Ristin tielle Launeen kirkossa Heikki Pelkonen, Lahden seurakuntien kamariorkesteri joht. Marjukka Liimatainen, Mukkulan kirkkokuoro. Keskiviikko 17.4. klo 9 aamurukous Launeen kirkossa. klo 11.15 viikkomessu Liipolan srk-keskuksessa Maija-Reetta Katajisto, Sonja Tissari. klo 18-19 kirkon ovet avoinna hiljentymistä, rippiä ja sielunhoitoa varten. klo 19 hiljaisen viikon iltakirkko Launeen kirkossa Hanna Suominen, Lahti Brass Quintet, Sonja Tissari, Johanna Suomala. Kiirastorstai 18.4. klo 13 messu Launeen kirkossa Ville Hakulinen, Eija Paulamäki, Sonja Tissari. klo 18-19 kirkon ovet avoinna hiljentymistä, rippiä ja sielunhoitoa varten. klo 18 messu Renkomäen srk-kodissa Maija-Reetta Katajisto, Sonja Tissari. klo 19 messu Launeen kirkossa Kati Saukkonen, Ville Hakulinen, Johanna Suomala, kirkkokuoro. klo 19 messu Liipolan srk-keskuksessa Heikki Pelkonen, Ville-Paavali Hyvönen. Messukumppanina Esikoiset ry, kirkkokahvit. Pitkäperjantai 19.4. klo 10 sanajumalanpalvelus Launeen kirkossa Riitta Särkiö, Johanna Suomala, kirkkokuoro. klo 15 Jeesuksen kuolinhetken hartaus Launeen kirkossa Riitta Särkiö, Johanna Suomala. Kastettu: Iiu Ulla Ilona Hakala, Joel Urho Olavi Hakala, Saaga Minea Elmiina Parkkinen, Aaron Oskari Hakanen. Hautaan siunattu: Irja Anneli Finska 86 v, Leena Elina Tolvanen 77 v.

VIIKKO 15 14.4. SU Taito Palmusunnuntai

Aukioloajat: ark. 9-19, la 9-16, su 11-15

15.4. MA Linda

16.4. TI Patrik, Jalo

17.4. KE Otto

18.4. TO Valto, Valdemar

19.4. PE Pilvi, Pälvi Pitkäperjantai

20.4. LA Nella, Lauha

KIVIVEISTÄMÖ KIVIMYLLÄRI OY Hollola Kukonkoivu

HAUTAKIVET

- kaiverrukset - kaikki kivilajit - pronssivalu tuotteet

Kivimyllärintie 11. 15880 HOLLOLA p.0440496635/Laine · kivimyllari@hotmail.fi Avoinna: Sovittaessa myös ilta ja viikonloppuisin www.kivimyllari.fi

Marja-Leena Vuorinen 044 5440 366 Tuomas Isotalo 050 5511 444

Perunkirjoitukset, testamentit ja edunvalvontavaltakirjat ammattitaidolla

Perunkirjoitus Varpu Välimaa Oy

Puh. 045 343 1888 Rauhankatu 17 B, 15110 Lahti

varpu.valimaa@perunkirjoitukset.fi

SUOMALAINEN JÄSENKORJAUS *selkä * niska * iskias * polvi * nilkka * käsivaivat

Koulutetut jäsenkorjaajat, mestarit

Seija Hyrkäs Tapio Ahokas 0400 806472

040 5013988

Puotikatu 4 as. 2, Lahti / Patoniitty

Suomalainen jäsenkorjaus Lahti I Facebook

jasenkorjaajat@gmail.com

Palmusunnuntaina perhemessu ja pizzaa PÄÄSIÄINEN ON KIRKKOVUODEN toinen suuri juhla. Mutta voi olla, että pääsiäisen eri tapahtumia ja merkityksiä ei ole ihan helppo selittää lapselle. Siksi meillä on Launeen kirkossa palmusunnuntaina 14.4. klo 10 perhemessu, jossa käydään kerralla läpi pääsiäisen tapahtumat surusta suureen iloon. Perhemessussa on

mukana kirkon päiväkerholaisia & Riitta Särkiö, Heikki Pelkonen ja Sonja Tissari. Päiväkerholaiset laulavat, ja heitä tarvitaan myös saarnassa. Messu kestää noin tunnin. Sitten on tarjolla vastapaistettua pizzaa, jota vapaaehtoiset pizzakokkimme leipovat messun aikana. Vapaaehtoinen maksu pizzasta ja jälkkärikahveista menee yhteisvas-

tuukeräyksen hyväksi. Hiljaisella viikolla järjestetään kaikille avoimia lasten pääsiäiskirkkoja Launeen kirkossa tiistaina 16.4. ja keskiviikkona 17.4. klo 9.35 sekä Renkomäen seurakuntakodissa kiirastorstaina 18.4. klo 9.30. Riitta Särkiö


Perjantaina 12. huhtikuuta Sunnuntaina

Lauantaina

+6 -4

Päivän ylin ed.yön alin

+6 -3

Maanantaina

Tiistaina

Päivän ylin +10 ed.yön alin -5

Päivän ylin ed.yön alin

Keskiviikkona

+9 -2

Auringon nousu ja lasku:

Päivän ylin +10 ed.yön alin -2

La 13.4. Su 14.4. Ma 15.4. Ti 16.4. Ke 17.4.

6:06 6:03 6:00 5:57 5:54

20:31 20:34 20:36 20:39 20:41

ELÄMÄNKOKEMUSTA EDUSKUNTAAN Neljäkymmentä vuotta monipuolista kokemusta suomalaisesta työelämästä

Erkki Suhonen - eduskuntavaalit 2019

Lahden sää? Näppäile tekstiviesti SÄÄ LAHTI ja lähetä se numeroon 16161 (0,84 e)

selkeää

puolipilvistä

sadekuuroja

pilvistä

sadetta

lunta

räntää

ukkosta

EDUSKUNTAVAALIT 2019

sumua

34

ERKKI SUHONEN

Ilmoituksen maksaa Erkki Suhonen

Päivän ylin ed.yön alin

3

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

kappalainen, teologian maisteri, insinööri

Rälssin alueen maisemoinnin asukastilaisuus Tiistaina 16.4.2019 klo 17.00 - 19.00 Paikka: Jokimaan ravikeskus, Jokimaankatu 6, 4. krs Millainen Rälssin alue voisi olla tulevaisuudessa? Tule tutustumaan Rälssin maanvastaanottoalueen maisemointisuunnitelmiin. Rälssin alue pysyy nykyisessä käytössään vielä lähivuosina, mutta alueen maisemointi aloitetaan vaiheittain. Voit kommentoida tilaisuudessa alustavia suunnitelmia, ja myös suunnittelijat ovat tavattavissasi. Tervetuloa! #OmaLahti Tilaisuuden järjestää Lahden kaupunki, kaupunkiympäristön palvelualue.

Eduskuntavaaliehdokas Sirkku Hildén:

Yksikään lapsi tai nuori ei saa pudota yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle LAHTELAINEN SIRKKU HILDÉN (sd.) on kokenut poliitikko, joka on vaikuttanut paikallisessa päätöksenteossa jo 14 vuotta. Valtuustotyöskentelyn lisäksi tarmokas nainen on istunut kaupunginhallituksessa ja useassa vaikutusvaltaisessa luottamustehtävässä. Tällä hetkellä hän on paikallisesti vaikutusvaltaisin lahtelainen nainen sosialidemokraateissa. - Olen lähtenyt politiikkaan mukaan vaikuttaakseni asioihin ja tehdäkseni maailmasta hieman paremman paikan omalta osaltani. Politiikan kautta tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Eduskuntavaaliehdokas Hildénin mielestä turvallisen ja paremman arjen varmistamisessa on jokaiselle päättäjälle edelleen paljon työtä. - Kaikille turvallinen arki ei ole itsestäänselvyys ja sen vuoksi meidän on edelleen kehitettävä ja myös puolustettava hyvinvointiyhteiskunnan perusasioita. Tasa-arvoisia sosiaalipalve-luita, terveydenhuoltoa, kouluja, päiväkoteja, kirjastoja. Hilden liittyi sosialidemokraattiseen puolueeseen vuonna 2002. - Ensimmäisen kerran minut valittiin kaupunginvaltuutetuksi vuonna 2005. ”Asioihin voi vaikuttaa” - Presidentti Tarja Halonen on ollut minulle poliittinen idoli. Hän on esimerkillään edistänyt tasaarvoa ja puolustanut heikoimpien oikeuksia. Hyvä kansanedustaja on ehdokkaan mielestä asioihin hyvin pereh-

tyvä, laajasti asioita katsova ja yhteistyökykyinen sekä ahkera. - Kansanedustajan on verkostoiduttava laajasti, kierrettävä paljon ja oltava oman alueensa edunvalvoja. Työ on vaativa, mutta myös erityisen tärkeä, joten se on tehtävä sille kuuluvalla pieteetillä. Hildeniä on kiehtonut politiikassa mahdollisuus vaikuttaa jokaisen elämää ja arkea koskeviin asioihin. - Olen myös huomannut, että asioihin voi myös vaikuttaa, kun vain avaa suunsa ja sanoo, kun on sanottavaa. ”Lapsiperheiden asemaa parannettava” - Lapsena huostaanotettuna pidän lapsiperheiden aseman parantamista, lastensuojelua sekä mielenterveys – ja päihdepalveluiden kehittämistä erittäin tärkeinä. Terveydenhoitajana Hilden ajattelee myös, että seuraavalla hallituskaudella on saatava sote-uudistus todellakin liikkeelle. - Asiaa on jo selvitetty riittävästi. Ikääntyneiden kotihoidossa lähes 20 vuotta työskennelleelle naiselle ovat vanhusten palvelut sydämenasia. - Haluankin edistää ikääntyneiden oikeutta laadukkaisiin vanhusten palveluihin. Tähän liittyy muun muassa hoitajamitoitus, mutta myös paljon muuta. Eläkeindeksien jäädytyksiä ei tulisi enää tehdä ja eläkeläisköyhyyttä on vähennettävä nostamalla alle 1400 euroa saavien eläkettä 100 eurolla. - Lisäksi verotuksen, maksujen

yhtenäisen katon ja tukien keinoin on parannettava eläkeläisten ostovoimaa ja toimeentuloa. ”Viidennes lapsista ja nuorista ei voi hyvin” - Suurin osa lapsista ja nuorista voi hyvin. Kuitenkin arviolta 20 prosenttia heistä eivät voi hyvin, ja heidän on saatava parempaa apua tai turvaa kuin mitä he tällä hetkellä saavat. Palvelujärjestelmämme aukot on tilkittävä siten, ettei yksikään lapsi ja nuori putoa välistä. - Oikeudenmukaisempi Suomi rakennetaan siten, että yhteiskunnassamme parannetaan heikompiosaisten asemaa kehittämällä palveluja paremmiksi. Hilden investoisi yhteiskunnan varoja kynnyksettömiin palveluihin, joihin ihmiset voisivat osallistua helposti. - Lisäksi muuttaisin verotusta siten, että ne, joilla on varaa, maksavat enemmän palveluista. Myös pääomaverotus saisi olla progressiivinen. Maahanmuuttoasioissa Hilden nopeuttaisi lupaprosesseja. Sen lisäksi hänen mukaansa olisi lisättävä maahanmuuttajien kieli- ja kulttuurikoulutusta. - Myös kotoutumisprosesseja tulisi kehittää paremmiksi. Kun pystymme auttamaan maahanmuuttajanuoria integroitumaan yhteiskuntaamme, niin he ovat tulevia veronmaksajia, yrittäjiä ja työntekijöitä. Petri Görman

HARJULAN KANSALAISOPISTO

OPPILASTÖIDEN KEVÄTNÄYTTELY la 13.4. - su 14.4.2019 klo 10.00-16.00

Harjulankatu 7, 15150 LAHTI www.harjulan.fi

SISULLA JA SYDÄMELLÄ HEIKOIMPIEN PUOLELLA

Nina Aitola

sairaanhoitaja, palvelupäällikkö

24


4

Perjantaina 12. huhtikuuta

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

MELASTELUA

SUORA YHTEYS EDUSKUNTAAN

Luottamusyhteiskunta tarvitsee tekijänsä

Mikä puolue pelastaa suomalaiset pojat?

Juhani Melanen

SUOMALAISET OVAT MAAILMAN onnellisin kansa, jossa pojilla menee selvästi huonommin kuin tytöillä. Syitä on monia: eriarvoistava peruskoulu, tyttöjä suosiva lukio, normaalien arvojen kuperkeikka, miesten lisääntynyt ahdistuneisuus, syjäytyneiden poikien suuri määrä ja feministien jatkuvahölöpuhe tasa-arvosta. ”Metoon” jälkimainingessa on pesuveden mukana mennyt monen ns. normaalin miehen maine pysyvästi. Naisten hyväksikäytöt ja painostamiset työelämässä ovat tuomittava ankarasti, mutta suoranainen vaino ja syyttely ilman todisteita, on myös tuomittavaa. Onneksi muutama rohkea mies on Tomi Metsäkedon tapaan uskaltanut haastaa nämä kieroutuneet naiset oikeuteen vastaamaan vääristä puheista. Nämä toksiset feministit ovat uskomattoman röyhkeitä miessukupolven syyllistäjiä! Heille tarkoitus pyhittää keinot ja väärä informaatio leviää sosiaalisessa mediassa kuin kolera. Suomessa hölistään koko ajan, ettei tasa-arvo toteudu Suomessa. Juuri tämä uskomaton paskan puhuminen saa minun kaltaiseni harkitsevan miehen näkemään tähtiä. Pojat painostetaan jo lastentarhasta asti hen-sukupolveen ja hyväksymään sellaisia käsitteitä, joita he eivät ymmärrä. Annetaan tyttöjen olla tyttöjä ja poikien poikia. Ketään ei haittaa, jos poika leikkii nukeilla ja tyttö rakentelee vetureita, mutta ei siitä mitään numeroa tarvitse tehdä. Minä en suinkaan pelkää Suomessa ilmiötä nimeltä ”naisistuminen”, mutta valitettavasti se näkyy kaikkialla. Yliopistot naisistuvat, kirkko naisistuu, armeija naisistuu, tuomarikunta naisistuu, miehen malli naisistuu! Meidän maailmamme on muuttunut ja tämä ”naisistuminen” johtuu ja on seurausta siitä, että suurten globaalien ongelmien ratkaisu vaatii nyt sellaisia taitoja, jotka ovat kuuluneet ennen naisten reviiriin. Näitä ovat liharuuan syömisen välttäminen, autolla ajamisen muuttuminen, ruuantähteiden käyttö, muovijäte, kestävä kehitys ja ilmastoarvojen korostaminen.

maksaja: ehdokas

Todellinen ongelma on Suomen nuorten miesten erilainen työttömyys. Tämä johtuu naisten hyvästä koulumenestyksestä ja paremmasta koulutuksesta yleensä. Ongelmaksi on muodostunut nuorten miesten tippuminen työmarkkinolita. Tähän on ongelmaan olisi tartuttava nyt kaikkien puolueiden yhdessä. Työelämän suurin ongelma Suomessa on nyt työn kohtaamattomuus. Töitä olisi, mutta erityisosaajia ei löydy. Me olemme hyväksyneet poikien huonon koulumenestyksen liian helposti. Suosittelen kaikille Arkadianmäelle tunkeville suomalaisille poliitikoille iltalukemiseksi miestutkimuksen pioneerin, Arto Jokisen väitöskirjan pohjalta kirjoitetun teoksen ”Isänmaan miehet” ja Arno Kotron ”Sinua on petetty - kirjoituksia sukupuolten tasa-arvosta”. Niistä voisi selvitä syitä poikien eriarvoisuuteen johtavista syistä! n

MIRKA SOINIKOSKI erikoislääkäri, valtuustoryhmän pj.

Pysäytetään ilmastonmuutos ja korjataan sotepalvelut! #näytäluontosi www.mirkasoinikoski.fi

90

Kuinka kauan työeläkeyhtiöt saavat pettää Suomen kansaa. Toivottavasti eivät kovin pitkään

Jarmo Saarinen 126 Ehdolla eduskuntaan

Mainoksen maksaja: Tarjan Joukkue

Tarja Kirkkola-Helenius tekninen sihteeri, pääluottamusmies

Tavoitteena palauttaa kaikille turvallinen tulevaisuus.

44

https://eduskuntavaalit2019.wordpress.com/

SUOMI ÄÄNESTÄÄ SUNNUNTAINA eduskuntavaaleissa. Samalla Suomi äänestää siitä halutaanko muutos Suomen suunnalle. Tulevan pääministeripuolueen tärkein tehtävä on palauttaa luottamus suomalaiseen yhteiskuntaan. Silloin kun on luottamusta, on myös kykyä uudistua, investoida ja kehittää. Tämä koskee työmarkkinoiden lisäksi yrityksiä, mutta myös maakunta ja kuntatasoa eli meitä kaikkia yksilöinä. Epävakaassa maailmassa ja Euroopassa juuri Suomen ja Pohjoismaiden pitää pystyä olemaan se luottamuksen yhteiskuntamalli. Malli koko maailmalle. Siten teemme parhaiten myös talouskasvua ja työllisyyttä. Luottamusyhteiskunta tarvitsee tekijänsä – se ei synny riitelemällä tai riitaa haastamalla. Meidän pitää luottaa toisiimme ja pystyä sopimaan vaikeitakin asioita. Edellisten eduskuntavaalien jälkeen vuonna 2015 aloittanut hallitus (keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset) toteutti ja linjasi politiikkaa omien arvojensa pohjalta. Kuritettiin pienituloisia eläkeläisiä, opiskelijoita ja lapsiperheitä sekä leikattiin miljardiluokalla kaikkein tärkeimmästä eli koulutuksesta. Suomi sai huomautuksen vuosina 2015 ja 2017 perustoimeentuloturvan ja vähimmäistoimeentuloa turvaavien etuuksien liian matalasta tasosta. Lisäksi sosiaalisten oikeuksien komitea toteaa tammikuussa 2018 julkistetuissa raportissa, että Suomen perustoimeentulotuen sekä vähimmäismääräisten sairaus-, työttömyys- ja äitiyspäivärahojen taso ei ole riittävä. Pienituloisten

käytettävissä olevat tulot ovat laskeneet merkittävästi: alimman tulokymmenyksen käytettävissä olevat tulot pienenivät vuodesta 2015 vuoteen 2018 lapsiperheissä noin 158 euroa ja kotitalouksissa keskimäärin noin 120 euroa kuukaudessa. Jos SDP on vaalien jälkeen suurin puolue, haluamme palauttaa Suomeen luottamuksen. Tulemme korjaamaan indeksileikkaukset ja poistamaan työttömiä kurittavan aktiivimallin leikkurin. Leikkurilla ei ole ollut toivottua kannustevaikutusta ja se on ollut käytännössä ihmisten perusturvan leikkaus. Palkkatukeen pitää panostaa Suomessa merkittävästi enemmän ja järjestelmän yrittäjille tulevaa byrokratiaa pitää poistaa työllisyyssetelin tai vastaavan menettelyn avulla. Ruotsi käyttää palkkatukeen noin viisi kertaa enemmän rahaa kuin Suomi. Työvoimapalveluiden saatavuutta pitää parantaa. Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että lisätään henkilökohtaista tukea ja laaditaan entistä paremmat työllistymis- ja koulutussuunnitelmat jokaiselle työttömälle. Kuntien roolia tulee kasvattaa työllisyyspalveluiden hoitamisessa. Tällä hetkellä kunnat eivät pääse käsiksi asiakastietoihin, mikä tarkoittaa heikompaa palvelua. Varhainen vaikuttaminen on käytännössä mahdotonta. Eli kunnat kuten Lahti maksavat työttömyyskulut, mutta eivät pääse tehokkaasti auttamaan työllistymisessä. Lahdessa pitää tehdä paljon, jotta vaikeimmin työllistyvien tilannetta parannetaan. Lahti tarvitsee

Ville Skinnari työllisyydenhoitoon tehokkaan toimintamallin, jossa kaupunki ja valtio yhdessä auttavat vaikeasti työllistyviä avoimille markkinoille. SDP on sitoutunut luomaan uuden toimintamallin yhdessä eri toimijoiden kanssa, jossa jokainen työtön 15 – vuotta täyttänyt nuori kohdataan henkilökohtaisesti – ei vain internetissä tai puhelimessa. Tämä tarkoittaa henkilökohtaista ohjausta ja etenkin vastausta ehkä siihen tärkeimpään kysymykseen – eli ”mitä Sinulle kuuluu?”. Moni syrjäytymisvaarassa oleva nuori tarvitsee todellisuudessa valmennusta, ohjausta, koulutusta ja tukea arjen henkilökohtaisiin haasteisiin – erityisesti hän tarvitsee lähelle ihmisen jonka kanssa voi yhdessä löytää ratkaisuja - oikean polun oman elämän ja arjen tulevaisuuteen. Jokainen työtön nuori pitää kohdata henkilökohtaisesti ensimmäisen työttömyyskuukauden aikana. Kolmen kuukauden sisällä on tarjottava koulutus, työkokeilu, kuntoutus tai tuetun työn paikka, jos työtä avoimilta työmarkkinoilta ei löydy. Tämä edellyttää enemmän henkilökohtaista palvelua. Osatyökykyiset ja vammaiset tulee olla mukana. Kaikille on mahdollistaa löytää sopiva työ. Protestiääntä ei kannata antaa Aku Ankalle, vaan sellaiselle puolueelle, joka pystyy toteuttamaan muutoksen. Paras tapa vaikuttaa on äänestää sunnuntaina. n

MIKA KARI

Eläkeläisköyhyys poistettava NÄIN VAALIEN ALLA toimeentuloon, eläkkeisiin sekä eläkeläisköyhyyteen liittyvät teemat ovat saaneet huomiota. Hyvä niin, sillä eläkeläisköyhyys on todellinen ongelma, joka vaatii välittömästi vaikuttavia toimenpiteitä. Eläkepopulismin ja puolivillaista heittojen sijaan tarvitsemme tulevalla vaalikaudella toteuttamiskelpoisia ratkaisuja monimutkaisiin haasteisiin. Pienituloisten eläkeläisten asema on merkittävästi heikentynyt Sipi-

län hallituksen aikana. Indeksijäädytysten myötä täyden kansaneläkkeen ostovoimasta on kadonnut lähes 25 euroa kuukaudessa. Samalla esim. terveydenhuollon asiakasmaksuja on korotettu liki kolmanneksella. Nämä epäoikeudenmukaiset toimet sisältyivät Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan, jota myös nyttemmin oppositiossa olevat perussuomalaiset olivat kesällä 2015 tekemässä ja hyväksymässä. Eläkeläisten toimeentulon tur-

Iloisella joukolla eduskuntaan

37

PIDETÄÄN NUORISTA HUOLTA. EI MAKSETA KOTONA OLOSTA VAAN TARJOTAAN HYVÄÄ TYÖELÄMÄÄ TAI KOULUTUSTA. VANKKAA KOKEMUSTA TARJOLLA. JOUKOLLA RAKENNETAAN KAIKILLE PAREMPI TULEVAISUUS.

Jouko Vuorenniemi

vaamiseksi pelkkä takuueläkkeen korottaminen ei riitä. Suomessa on suuri määrä eläkeläisiä, jotka saavat pientä työeläkettä ja sen päälle kansaneläkettä: heidän heidän tulonsa ylittää takuueläkkeen rajan, mutta he ovat silti erittäin pienituloisia. Siksi SDP ei esitäkään vain takuueläkkeen korotusta, vaan haluaa korottaa kaikkien alle 1400 euroa kuussa ansaitsevien eläkeläisten eläkkeitä sadalla eurolla. Koska kyse on suuresta korotuksesta, se on järkevää toteuttaa asteittain. Tämä on kuitenkin nopein ja kaikkein parhaiten kohdentuva keino pienituloisten eläkeläisten aseman parantamiseksi. Vaaleissa päätetään politiikan suunnasta ja siksi vaalien alla on tärkeää keskustella myös toimeentuloon liittyvistä kysymyksistä ja eläkkeistä. Ennen kaikkea tarvitsemme toteuttamiskelpoisia esityksiä nykyongelmien korjaamiseksi, ja näitä SDP on rakentavalla tavalla esittänyt. Toivottavasti meillä on sama suunta! n


Perjantaina 12. huhtikuuta

5

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

Vilinää vaaliteltoilla! Vaalityötä tekevillä kansanedustajaehdokkailla on ollut kiireinen viikko. Kävimme aistimassa tunnelmia vaalitelttojen äärellä.

Ystävämyynti HENNALA KLUBI 12.-14.4. Myynnissä mm. pääsiäismunia ja -makeisia, Rummo-pastaa ja muita laadukkaita elintarvikkeita huippuedullisesti!

Palvelemme pe 12.4. klo 10-18 la 13.4. klo 10-16 su 14.4. klo 10-16 Kansanedustaja Timo Heinonen ja eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau uskovat, että äänestysaktiivisuus nousee. -Sen verran paljon kokoomuksen vaalitilaisuuksissa on käynyt ihmisiä.

Tervetuloa!

Kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Sirkku Hildeniä oli kirittämässä sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen tytär Roosa Rusanen.

Hennala Klubi Hennalan varuskunta-alue Paraatikatu 13, Lahti Opastus portilta. Tervetuloa!

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Maarit Tuomi ja hänen kampanjapäällikkö Anne Pellinen kertoivat, että virtaa on vielä jäljellä viimeisen kampanjaviikon rientoihin.

SDP:n Marju Markkanen on saanut kampanjan tukihenkilöksi rehtorikollegansa Tiirismaan koulun rehtori Kari Turpeisen.

Heli Lehtilä Kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden lakkauttaja

Hallintotieteiden maisteri, opettaja ja maanviljelysteknikko.

Pääministeri Juha Sipilä ehti tukemaan Johanna Häggmanin vaalikampanjaa kuluneella viikolla. Seppo Kolunen ja Pirkko Lipponen ovattehneet Häggmanille vaalityötä koko kevään ajan.

Keskustan Hilkka Kemppi on tehnyt yhden näyttävimmistä vaalikampanjoista Päijät-Hämeessä.

Vihreiden Salla Palmi-Felinin ja Teemu Häyrisen hymy ei hyytynyt hyytävässä säässä keskiviikkona, vaikka lämpötila oli pakkasella. - Kyllä tämän viimeisen viikon jaksaa vielä taistella, ehdokkaat totesivat.

www.helilehtila.fi

59 Yli 70 000 allekirjoitusta keränneen kansanedustajien aktiivimallin, eli sopeutumiseläkkeiden lakkauttamista esittäneen kansalaisaloitteen toinen vireillepanija.

Kansanedustaja Mika Kari ja Kimi Uosukainen vierailivat Liipolassa kansanedustajan entisen kotitalon edessä Ostoskadulla viime viikonloppuna. - Takana olevassa talossa asuin 21 vuotta, Kari Kertoi.

Maksaja: Helin tukiryhmä

Seuraa meitä Facebookissa


6

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

Perjantaina 12. huhtikuuta

TIINA EDELMAN Mainoksen maksaja ehdokas

Kengityseppä AT CE-F Mestarihermoratahieroja Ilmaston, toimeentulon ja maaseudun puolustaja www.tiinaedelman.fi

79 Eduskuntavaaliehdokas Mika Walkamo:

Maksaja: Miian tukiryhmä

Jokaiselle lapselle tulee antaa mahdollisuus harrastaa Muutos alkaa 14.4.2019

Miia Nahkuri

Sosionomi (AMK) Hämeen vaalipiiri miianahkuri.fi

Kirsi Lehtimäki

134

YRITTÄJÄ MIKA WALKAMO (kok.) on ollut mukana politiikassa pitkään. Hän toimi Hämeenlinnan kokoomusnuorten puheenjohtajana jo 1990 -luvun alussa. Sen lisäksi mies on toiminut kaupunginvaltuutettuna Hämeenlinnassa kahdeksan vuotta. Perheellinen mies koki nyt hetken oikeaksi heittäytyä mukaan eduskuntavaaliehdokkaaksi, kun omat pojat ovat kasvaneet jo teini-ikäisiksi. Yrittäjänä pitkän uran tehnyt Walkamo haluaa erityisesti parantaa yrittäjien asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa - Suomessa on yli 100000 mikroyrittäjää ja heidän on vaikea rekrytoida lisää työntekijöitä. Jos yrittäjä palkkaisi yhden työttömän työntekijän yritykseensä ja valtio maksaisi hänelle suoraan puolen vuoden ajan palkkaa, niin saisimme muutama tuhat työpaikkaa lisää maahamme helposti. Hotelli- ja ravintola-alalla yrittäjän työskentelevä Walkamo kertoo, että tällä hetkellä on erittäin vaikea rekrytoida työntekijöitä. - Henkilökohtaisesti kaipaan työehtoihin suurempia joustoja. Osa ihmisistä haluaa tehdä paljon töitä, kun taas toinen pärjää hieman pienemmillä ansiotuloilla. Walkamo muistuttaa, että yrittäjällä on vastuu myös henkilökunnan hyvinvoinnista. - Ihmiset on pidettävä tyytyväisenä, etteivät ne lähde esimerkiksi kilpailijalle töihin. Työntekijöillä on erilaisia elämäntilanteita ja sil-

loin on joustettava puolin sekä toisin. Minun on myös joustettava, jos työntekijä sairastuu vakavasti tai toimii omaishoitajana.

hyvää huolta.

”Markkinointirahaa matkailuun”

Walkamo haluaa, että jokaisella suomalaisella lapsella on mahdollisuus harrastaa jotain. Pelimaailmaan uppoutuminen ei ole hyvä juttu. Ehdokas Walkamon teini-ikäinen poika lopetti 10 vuotta kestäneen tennisharrastuksen viime kesänä ja sen jälkeen hän on joutunut miettimään isänä erilaisia taikatemppuja, kuinka omat saadaan pidettyä liikuntaharrastusten parissa. - Minä sain harrastaa ja urheilla 70 -luvulla todella paljon. Silloin pelattiin pihapelejä ja vapaa-ajalla oltiin mukana urheiluseuroissa. Walkamon mukaan urheiluseurat voisivat tuoda osaamisensa suomalaisten koulujen iltapäivätoimintaan. - Lapsia ei tarvitsisi kuskata enää illalla harrastusten pariin, jos kouluilla olisi mahdollista harrastaa. Silloin jäisi myös perheelle enemmän yhteistä aikaa. Urheilumies myöntäisi urheiluseuroille vastikkeellista rahaa iltapäivätoiminnan kehittämiseen. - Myös veikkausvoittovaroja voisi sijoittaa tähän toimintaan. Lasten ja nuorten harrastustoimintaan kannattaa aina sijoittaa. Tärkeintä on se, että kaikilla olisi samanlaiset mahdollisuudet harrastaa.

Ehdokas Walkamolla on hotelli- ja ravintolatoimintaa muun muassa Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Lahdessa, Levillä ja Tahkolla. Päijät-Hämeeseen hän houkuttelisi enemmän turisteja esimerkiksi Pietarista, koska Venäjän juna pysähtyy Lahdessa. - Valtion tulisi sijoittaa markkinointirahaa suomalaiseen matkailubisnekseen. Tämä toimiala työllistää paljon ihmisiä ja sijoitettu raha tulisi takaisin ainakin kaksinkertaisesti. Mukkulan kartanohotelli on tällä hetkellä osa Walkamon yritysrypästä. - Päijät-Hämeessä panostaisin luonto- ja tapahtumamarkkinointiin. Minulle yrittäjänä on todella tärkeää se, että Vesijärvi on puhdas ja turistit voivat viettää vapaa-aikaansa siellä. Yrittäjä kiittää Lahden kaupunkia siitä, että puistoalueita on kunnostettu Mukkulassa. - Lahtelaiset voivat tulla nyt katsomaan, kuinka heidän veroeurojaan on käytetty yhden kaupungin hienoimman puistoalueen kehittämiseen. Se on todella kaunis paikka. Rakennukset ovat myös hyvässä kunnossa ja me pidämme niistä nyt

Sairaanhoitaja, Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja

140 emmilintonen.fi

”Harrastukset osaksi koulupäivää”

Petri Görman


Perjantaina 12. huhtikuuta

7

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

109

Poliiseja lisää perustehtäviin.

Haittamaahanmuuttokuriin! Realismia Eduskuntaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö on saanut arvostusta ministerinä. Hän ennätti ministerikautenaan edustaa kahta puoluetta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö pohti jatkamista sitoutumattomana

Lulu RANNE Diplomi-insinööri

Venäjän toimet johtivat Suomen valmiuden nostamiseen

Suomen on valittava Jussi Niinistön mukaan ”Putinin viimeisin pullistelu” oli keskimatkan ohjussopimuksesta luopuminen. Venäjä on panostanut asevoimiensa käyttöön pohjoisilla alueilla. Se myös käytti GPS-häirintää Norjassa pidetyn Nato-johtoisen harjoituksen aikana. - Suomen on valittava joko vahvat omat puolustusvoimat tai Nato-vaihtoehto. Suomi on lisännyt valmiuttaan niin että sodan ajan rintamajoukkojen vahvuutta lisättiin 280 000 henkilöön, Se edellyttää, että vuodessa koulutetaan vähintään 20  000 varusmiestä, jotta tuohon sodanajan valmiuteen päästään, Niinistö kertoi. Julkisuudessa on ollut pääasiassa ilmavoimien tuleva hävittäjäkonehankinta. Lähempänä on kuitenkin vuonna 2020 alkava laivaston neljän sota-aluksen hankinta. Alukset ovat Niinistön mukaan harvinaisia maailman puolustusteollisuudessa, koska niillä on merimiinoituskyky, jäässä kulkemisen kestävyys ja vielä kevyet torpedot sukellusvenetorjuntaan. Naiset pyrkivät johtajiksi Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo naisten pyrkivän varusmiespalveluksessa pitkälti johtajakoulutukseen, koska siitä on hyötyä myöhemmin siviiliuralla. Naisia anoo vapaaehtoiseen palvelukseen

vuosittain noin 1200, joista palvelun aloittaa 700 – 800. Naisten suuri keskeyttämisprosentti, noin 25 prosenttia, aiheutuu Niinistön mukaan pääasiassa siitä, että naisia keskeyttää palvelunsa, jos paikkaa aliupseerikouluun tai reserviupseerikouluun ei avaudu. Naisia vaivaavat myös raajojen rasitusvammat jonkin verran enemmän kuin miehiä. Kokenut politiikan toimittaja Jari Korkki on kirjoittanut tuoreen kirjan puolustusministeri Jussi Niinistöstä. Ministeri Niinistö kuului niihin, jotka marssivat ulos perussuomalaisten puoluekokouksesta kesällä 2017. Hän toteaa kirjassa, että hänen ratkaisuunsa vaikutti nimenomaan halu jatkaa ministerinä. Hän selvitti myös mahdollisuutta, että olisi jatkanut sitoutumattomana ammattiministerinä, koska arveli siihen kelpaavansa sotahistorian dosenttina. Puolustusministerinä on ollut aiemminkin ammattiministereitä, kuten Rudolf Walden. Niinistö liittyi kuitenkin Siniseen eduskuntaryhmään. Vapaussota vai sisällissota? Ennen eduskuntauraansa Jussi Niinistö toimi Vapaussodan perinnesäätiön julkaiseman Vapaussoturilehden päätoimittajana. Niinistö kertoo kirjassa muistiinpanojensa pohjalta, kuinka häntä korpesi Suomen hallituksen istunnossa, kun hallitus käsitteli 1918 ”sisällissodan” muistamista. Jussi Niinistö totesi hallituksen kokouksessa, että sodan nimittämistä vapaussodaksi on perusteensa, koska Suomi vapautui Venäjän miehityksestä ja punakapina kukistettiin. Niinistö kuvaa, kuinka hallituksen kokouksessa syntyi hölmistynyt hiljaisuus hänen puheenvuoronsa jälkeen. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti nimittävänsä sotaa sisällissodaksi. Ministerit Antti Häkkänen ja Kai Mykkänen jotenkin ymmärsivät Niinistön kantaa. Lopputulokseksi tuli, että hallitus nimitti vuoden 1918 tapahtumia sisällissodaksi ja tiedotusvälineet käyttivät tätä nimikettä. Jari Korkki: Puolustuksen paluu – Jussi Niinistön vartiovuoro, Otava 2019. Lasse Koskinen

Jotain rajaa.

Eduskuntavaalit 2019 Hämeen vaalipiiri Suomen Keskusta r.p.

54 Launo Haapamäki

yhteyspäällikkö, hallintotieteiden maisteri Hämeenlinna

55 Petri Hakamäki insinööri (AMK) tuotepäällikkö Janakkala

59 Heli Lehtilä

hallintotieteiden maisteri, maanviljelysteknikko Loppi

kosmetologi, sairaanhoitaja ETK Lahti

Johanna Häggman

kiinteistönvälittäjä, yrittäjä Hausjärvi

61 vanhempi rikoskonstaapeli, luottamusmies Heinola

kansanedustaja, sosionomi Hollola

projektipäällikkö, sprinklerisuunnittelija Lahti

opettaja TAM, restonomi Asikkala

62 Jukka Mölsä

agrologi, maanviljelijä Hämeenlinna

67 Martti Talja

kansanedustaja, erikoislääkäri Lahti

63 Janne Näsi

tradenomi, maatalousyrittäjä Orimattila

66 Virpi Siltala

58 Hilkka Kemppi

maaseutuyrittäjä, agronomi Hämeenlinna

Mika Mäentalo

65 Juha Rehula

57 Timo Kaunisto

sairaanhoitaja Forssa

60 Kaisa Liski

64 Katri Pakkanen

56

Maksajat: Päijät-Hämeen Keskusta ja Etelä-Hämeen Keskusta

TOHTORI JUSSI NIINISTÖ on saanut päättymässä olevan eduskuntakauden aikana arvostusta Suomen hallituksen puolustusministerinä. Hänen kautensa on siitä erikoinen, että hän on edustanut hallituksessa ministerinä peräkkäin kahta puoluetta. Tämä järjestely on ainutlaatuista maamme poliittisessa historiassa. Päijät-Hämeeseen Niinistö ei ennättänyt vaalikampanjansa aikana, mutta esiintyi Silmu-kulttuurijärjestön tilaisuudessa Järvenpäässä. - Suomi muutti taannoin uhka-arviotaan. Puolustusbudjettia leikattiin kymmenen prosenttia vuonna 2011 ja sodanajan joukkojen henkilövahvuus pudotettiin 230 000 henkilöön. Viisi vuotta sitten tapahtunut Krimin miehitys muutti tilannetta, Niinistö totesi.


8

Perjantaina 12. huhtikuuta

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

Erkki Liikanen viihdytti laulullaan Evakkopatsas-illassa.

TYÖN JA OIKEUDEN ÄÄNI Reilumman työelämän ja tulonjaon puolesta - hämäläistä asialinjaa!

Johannes Koskinen Häme

131

johanneskoskinen@outlook.com

050 511 3061

Hyvän huomisen alku

JUKKA MÖLSÄ

Evakkopatsastoimikunnan puheenjohtaja Raimo Koukonen:

Meillä ei ole enää aikaa jahkailla patsashankkeen kanssa RAVINTOLA VIRASTOSSA VIETETTIIN Evakkopatsas-iltaa runsas viikko sitten. Aihe kiinnostaa lahtelaisia ihmisiä, koska ravintolasalin yläosa oli aivan täynnä. Paikalla oli vielä jonkin verran evakkokokemuksen omaavia karjalaistaustaisia ihmisiä. - Lahti ei ollut ainoa vaihtoehto Evakkopatsaalle. Kävimme myös keskusteluja Hollolan virkamiesjohdon kanssa, evakkopatsastoimikunnan puheenjohtaja Raimo Koukonen sanoi. Puheenjohtaja Koukonen kertoi, että patsastoimikunta neuvotteli Lahden kaupungin julkisen taiteen työryhmän kanssa viimeksi 25.3.2019. - Meille kerrottiin tapaamisen yhteydessä, että kaupunginjohtaja Pekka Timonen on ehdottanut kutsukilpailua evakkopatsashank-

keen osalta. Koukosen mukaan kutsukilpailussa olisi kolme ehdokasta, joista yksi olisi evakkopatsastoimikunnan oma ehdokas kuvanveistäjä Reijo Huttu. - Ilmoitimme olevamme sitä mieltä, että pysymme jo aiemmin sovitussa ratkaisussa eli patsaan tekee Reijo Huttu. Meillä on vain yksi vaihtoehto asialle.

Juha Ulmanen

62

”Rahoitus on kunnossa” - Evakkopatsashankkeen rahoitus kunnossa, mutta emme paljasta vielä rahoittajien nimiä, koska olemme luvanneet niin heille, tiedottaja Lasse Koskinen kertoi. Koskisen mukaan evakkopatsastoimikunta tapaa kaupunginjohtaja Pekka Timosen vielä 16.4. - Tämä asia ei ole käynyt kaupunginhallituksessa tai -valtuustossa,

52

koska evakkopatsashanke on kustannusarvioltaan sen verran pieni asia. Evakkopatsastoimikunnan jäsenet kertoivat, että taideteos on mahdollista toteuttaa 160 000 eurolla. - Tähän hankkeeseen riittää vain yksittäinen viranhaltijapäätös tässä kaupungissa. ”Ehdottomasti näköispatsas” - Emme halua sellaista evakkopatsasta Lahteen, jossa on vain reikä ja jota on vaikea tulkita. Haluamme näköispatsaan tänne, Koukonen totesi. Näköispatsaassa karjalaiset evakot ovat kansallispuvuissa, koska he eivät halua esiintyä Koukosen mukaan ryysyläisinä. - Patsaasta näkee, että emme ole lähteneet ryssää karkuun. Asemapiirros on ollut jo pitkään valmiina ja patsas sijoitetaan Kalmarinpuistoon. - Hanke on äärimmäisen arvokas ja myös lopputuloksen tulee olla sellainen. Meillä ei ole enää aikaa jahkailla patsaan toteutuksen kanssa. Opetusministeri Sanni GrahnLaasonen on lupautunut hankkeen suojelijaksi. - Olisi hyvä, että evakkosukupolven ihmiset ehtisivät vielä nähdä evakkopatsaan, ministeri totesi.

Juha Ulmanen Oikeudenmukaisuutta.

Petri Görman

a6.indd 1

AINO-KAISA

48

PEKONEN Juha

Ulmanen

OIKEUS HYVINVOINTIIN KUULUU KAIKILLE. EI HARVOILLE.

16.3.2019 18:00:58

Juha Ulmanen

52


Perjantaina 12. huhtikuuta

Lahdessa Liipolan tunnelin louhinta edennyt Jyrkänkadun asuintalojen alta pois LAHDESSA LOUHITAAN KILOMETRIN pituista tunnelia rakenteilla olevaa Lahden eteläistä kehätietä varten. Uusi tunneli kulkee Liipolan asuinalueen ja Jyrkänkadulla sijaitsevien kerrostalojen ali. Suoraan kerrostalojen alapuolella tapahtuva louhinta saatiin valmiiksi 4.4.2019 ja tunnelilouhinta kokonaisuudessaan valmistuu arvioiden mukaan kesäkuun 2019 aikana. Tunneli otetaan liikenteelle uuden kehätien valmistumisen myötä loppuvuodesta 2020. Tunnelilouhinnan valmistumisen myötä loppuu louheen lastaus Jyrkänkadun talojen alapuolella ja siitä aiheutunut, asuntoihin kuulunut meluhaitta poistuu. Tunnelilouhinnan valmistumisen jälkeen tunneleissa tehdään vielä lokakuuhun asti kanaalien ja kaivonkuoppien louhintaa, mutta louhintatöinä nämä ovat tunnelilouhintaan verrattuna hyvin pieniä. Avointa viestintää tunnelilouhinnoista ”Olemme pyrkineet huomioimaan asukkaat alusta asti ja vastaamaan heitä huolestuttaneisiin aiheisiin. Asukkaita on kuunneltu herkällä korvalla ja heidän kanssaan on keskusteltu mm. kolmesti vuodessa järjestetyissä asukasilloissa. Lisäksi olemme kertoneet tunnelitöiden etenemisestä eri vaiheissa ja pyytäneet tunnelityöntekijöitä ja -asiantuntijoita kertomaan omasta työstään. Hankkeen Facebook-sivuilla olemme myös osallistuneet aktiivisesti keskusteluun”, kertoo projektijohtaja Janne Wikström Väylältä. Tiedotteiden lisäksi lähialueen asukkaille tarjottiin tulevista räjäytyksistä varoittavaa tekstiviestipalvelua, jossa asukas saa palvelun tilattuaan tekstiviestin 20 minuuttia ennen seuraava räjäytystä. Louhintaräjäytyksistä kertova tekstiviestipalvelu saavutti nopeasti suuren suosion ja palvelussa on enimmillään ollut 350 henkilöä. Liipolan tunnelin louhinnan etenemistä voi seurata palvelusta https://kartta.lahti.fi/. Melun lisäksi louhinnat aiheuttavat tärinää. Ennen louhinnan aloittamista ulkopuolinen tärinäasiantuntija teki riskikartoituksen ja

9

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

selvitti louhintojen vaikutusalueet. Tämän perusteella alueelle on asennettu tärinämittareita, ja jokainen räjäytysalue suunnitellaan erikseen edellisten räjäytysten perusteella. Tärinästä ja sen seurannasta on kerrottu useammassa asukasillassa. Tiivis yhteys alueen asukkaisiin Jyrkänkadun asuinrakennuksista viisi sijaitsee suoraan louhittavan tunnelin päällä ja lisäksi useampi hieman tunnelista sivuun. ”Tunnelityömaan läheisyydessä oleviin Liipolan taloihin on jaettu tiedotteita louhinnan alkamisesta ja työajoista. Vuoden 2019 alusta Jyrkänkadun nro 9 -14 talojen ilmoitustauluille on kerran viikossa jaettu tiedote louhintojen etenemisestä, ja Jyrkänkadun päässä olevalle ilmoitustaululle on viety kerran viikossa kartta tunnelilouhinnan etenemisestä”, kertoo Tarja Kojo, joka vastaa VALTARI-allianssin puolesta rakenteilla olevan kehätien Lahden pään asukastiedottamisesta. ”Asun itse Lahdessa ja etelä-lahtelaisena Vt 12 työmaa on tullut tutuksi myös asukasnäkökulmasta. Liikun Liipolan alueella ja muilla työmaahan rajautuvilla asuinalueilla työni puolesta usein. Samalla tapaan asukkaita ja juttelemme työmaan tilanteesta ja aikatauluista sekä asukkaiden mieltä askarruttavista kysymyksistä”, Tarja kertoo. ”On todella mielenkiintoista päästä seuraamaan suuren hankkeen toteutumista ja sen myötä kohtaamaan erilaisia ihmisiä huolineen ja toiveineen. Asioiden selvittämiseksi teen tiivistä yhteistyötä rakentajan ja muiden osapuolten kanssa. Asukkaiden positiivinen palaute tuo hyvän mielen pitkäksi aikaa!” Rakentajat ovat tavanneet asukkaita myös useissa Väylän ja VALTARI-allianssin järjestämissä asukasilloissa, joissa asukkaita ovat infonneet mm. suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden edustajia, sekä eri alojen asiantuntijoita, kuten tärinäasiantuntija ja räjäytystöistä aiheutuviin haittoihin paneutunut eläintenkouluttaja. VALTARI-allianssin suora sähköpostiosoite ja puhelinnumero ovat olleet asukkaiden käy-

tettävissä. Työt tunnelin parissa jatkuvat vielä Liipolan tunnelin länsiosassa, eli Lahden keskustan päässä, on louhintatöistä jäljellä vielä suuaukkojen puhkaisut (kuvassa Liipolan tunnelin viimeinen kalliokannas). Liipolan välitunnelilla avolouhinta jatkuu noin huhtikuun puoleen väliin asti ja tunneleiden osalta välitunnelin kohdalla on jäljellä tarkkuuslouhinnat. Tunneleiden suuaukoilla tehtävät tarkkuuslouhinnat saattavat aiheuttaa hetkellisen kovan äänen / pamauksen, mutta ei merkittävää louhintatärinää. Tunnelin itäpäässä, eli Kujalan ja valtatien 4 päässä, tunnelilouhinta jatkuu ja valmistuu kesäkuun 2019 aikana. Tunnelilouhinnan valmistumisen jälkeen tunnelissa porataan pultinreikiä arviolta kesäkuuhun 2019 asti ja tehdään verhousrakenteen tartuntapulttien porauksia joulukuuhun asti. Työvaiheiden äänet kuuluvat yläpuolella oleviin taloihin, joskin huomattavasti vähemmän kuin porausäänet louhintatöiden yhteydessä. Töitä tehdään kesään saakka myös lauantaisin, mutta ei kerrostalokiinteistöjen alapuolella. n

Vt 12 Lahden uuden kehätien Liipolan tunnelin yötyhjennyksissä on kuunneltu asukkaita herkällä korvalla LAHDEN UUDEN KEHÄTIEN Liipolan liikennetunnelin louhinnat kallion sisällä on pian saatu päätökseen. Kilometrin mittaista tunnelia on louhittu pian vuoden päivät ja tavoiteaikataulu tunnelilouhinnoille on kesällä 2019. Kun tunneli valmistuu, loppuvat myös meluisat louheen tyhjennykset öiseen aikaan. Liipolan tunnelia tyhjennetään öisin Tunnelin maaperä koostuu tyypillisestä suomalaisesta kiviaineksesta, tumman harmaasta graniitista. ”Tunnelin louhinnoissa kiveä irtoaa yhdessä räjäytyksessä kerralla noin 50 kuorma-autollista eli noin 1080 tonnia. Yhdessä päivässä on keskimäärin räjäytetty 4 kertaa eli parisataa kuormallista kiviainesta pitää kuljettaa tunnelista ulos. Puolet tästä määrästä on kuljetettu öisin pois”, kertoo Skanska Infran työmaapäällikkö Janne Lehtinen. ”Kuorma-autoon lastattuna kiviaines vie tuplasti sen tilavuuden, jonka se tunnelissa vei. Louhe lastataan pois tunnelista arkiöisin, välillä myös viikonloppuöisin, koska lastaus on kestoltaan pisin työvaihe. Aluksi myös sen takia, etteivät ne häirinneet muita työvaiheita, kun tilaa ei vielä ollut”, hän jatkaa. Yötyhjennyksiin on osallistunut kolme dumpperia eli raskasta maansiirtoautoa ja 6-9 kuljettajaa 8-12h työvuoroissa. Tunnelilouheen kuljetuksessa käytetyt dumpperit eivät aja yleisillä teillä vaan työmaaliikenteen seassa. Louhe hyötykäytetään ja se ajetaan tie-

HANNA-KAISA ROKKANEN

49 www.hannarokkanen.fi

rakenteisiin ja varastokasoille, osa murskataan ja murskeesta tehdään esim. tien pintakerroksia ja hiekoitussepeliä liukkauden torjuntaan. Uuden kehätien rakenteita on vahvistettu koko tielinjalla Liipolan tunnelista louhitulla kivellä. Asukaspalautteen avulla häiriöt on saatu huomattavasti pienemmiksi Asukkaat ovat voineet olla työmaahan yhteydessä useamman asukastilaisuuden aikana tai suoraan puhelimitse tai sähköpostitse. Palautetta on tullut etenkin työmaan meluhaitoista ja työmaalla onkin toteutettu monta toimenpidettä asukaspalautteen perusteella, mm.: - Työmaatien varteen on rakennettu maavalli sekä sijoitettu kontteja melun estämiseksi. - Työmaatien kunnossapitoon on kiinnitetty erityistä huomiota, jotta lisäkolinaa aiheuttavia kuoppia ei synny. - Työmaatien jyrkkää mäkeä loivennettiin osin melun vähentämisen vuoksi. - Dumppereista poistettiin perälaudat kolinan pienentämiseksi. Alueella on tehty myös melumittaus, jonka avulla kartoitettu suurimmat melua aiheuttavat asiat. Työmaatien tilanteesta tehtiin myös melumallinnus, jonka avulla voitiin verrata alkuperäistä tilannetta ja tilannetta suunnitteilla olevien parannusten jälkeen. Toimenpiteiden jälkeen asukaspalautteet ovat olleet positiivisia eikä työmaatien meluhaitasta ole tullut uusia palautteita. n


10

Perjantaina 12. huhtikuuta

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

Länsiharjun koulun Rehtori Timo Helle:

Mainoksen maksaja: ehdokkaat

On palkitsevaa nähdä, kuinka oppilaat nauttivat uusista opetustiloista LÄNSIHARJUN KOULULLA VIETETTIIN perusparannetun koulun avajaisjuhlaa 10.4. Reilun kahden vuoden mittaisen rakennushankkeen aikana koulutontille rakennettiin uusi liikuntasali ja perusparannettiin 1930 -luvulla rakennettua päärakennusta. Vanhan osan sisätilat uudistettiin kokonaan ja uuden liikuntarakennuksen myötä lisätilaa saatiin koululaisten käyttöön yli 600 neliön verran. Rehtori haastatteli ennen juhlatilaisuutta koulun kolmasluokkalaisia, jotka kertoivat, että Länsiharjulla on nyt parempi piha, futiskenttä on tosi hyvä, piha on iso ja siellä on tekemistä, luokat ovat valoisia ja satulatuoleilla on mukava istua. Opettajat ovat tyytyväisiä siihen, että pitkän korpivaelluksen jälkeen voi taas jatkaa työtä omassa luokassa. Sen lisäksi tilojen toimivuus on yllättänyt opettajat. - Sen lisäksi opettajat ovat kertoneet, että saneerausrakentaminen on toteutettu hienosti vanhaa kunnioittaen. Piha-alue on heidän mielestään aktivoiva ja virikkeellinen, Lehti-ilmoitukset

Omalähiö: 99x60 mm

rehtori Helle kertoo. Länsiharjun koulun henkilökunta päätti ennen rakennusprojektin päättymistä, että kaikkeen uuteen toimintaa lähdetään pienin askelin. - Modernit tilat ja kalustus on ohjannut uuden opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen, joka meillä on jo aiemmin ollut vahvasti käytössä. Oppilaille uuteen toimintamuotoon siirtyminen luonnistui ilman sen suurempia pohtimisia. Opettajien ohjauksessa lapset toimivat, kuin ei mitään uutta olisi ollutkaan. ”Piha-alue on upea kokonaisuus” Rehtori Helle myhäili tyytyväisenä ennen avajaisjuhlaa ja kertoi kutsuvieraille, että nyt on hienoa nähdä lopputulos, kun kova uurastus ohi. - Se on hirveän palkitsevaa mennä nyt oppilaiden joukkoon ja seurata sekä osallistua opetukseen. On hienoa nähdä, miten oppilaat nauttivat uusista koulutiloista. Urheilumiehenäkin tunnettu

Joukkovoimaa..

Olemme heikomman puolella, ahneutta vastaan!

NELLI NEVALA

85

25, Lahti Tradenomiopiskelija, myyjä

Riina Puusaari

36, Lahti Suunnitteluinsinööri

88

152 Seppo Korhonen

Ammatillinen opettaja (eläk.) Kaupunginvaltuutettu

153 Taisto Ohtonen Kirvesmies Ammattiosaston pj.

154 Ritva Sorvali Näyttelijä

Länsiharjun koulun rehtori on erittäin tyytyväinen uuteen piha-alueeseen. - Piha on kouluajan ulkopuolella tarkoitettu Länsiharjun alueen perheiden ja lapsien vapaa-ajan käyttöön. On hienoa nähdä, miten täällä riittää iltaisinkin puuhaa. Uudella tekonurmella Reippaan ja Kuusysin jalkapalloilijat pelaavat sulassa sovussa. - Pidetään paikat siisteinä ja kunnossa, niin iloa riittää meille kaikille pitkäksi aikaa. Uusi koulu kiinnostaa Uudisrakennus on ollut käytössä kolme kuukautta ja sen aikana Länsiharjun koulussa on käynyt paljon vieraita, lähinnä Lahden alueelta. - Lahdessa on tulossa useita kouluihin liittyviä uudisrakennuskohteita. Sen vuoksi opettajia sekä rehtoreita on käynyt tutustumassa meidän ratkaisuihin. Samalla lailla mekin kävimme katsomassa muiden ratkaisuja eri puolilla Suomea. Entinen Starkin alue Länsiharjun koulun vieressä on tällä hetkellä iso purkutyömaa. Alueelle rakennetaan 2000 ihmiselle uusia koteja seuraavien vuosien aikana. - Tämän hetken tarpeisiin tilat kyllä riittävät, esimerkiksi Tornatorin alueelle ei ainakaan vielä ole perheitä paljoa muuttanut, mutta Starkin alue saattaa asiaa muuttaa. - Saattaa olla, että jossakin vaiheessa joudumme kaventamaan oppilaaksiottoaluetta, mutta sellaista ei ole aivan lähitulevaisuudessa vielä näkyvissä. Petri Görman

Mainoksen maksaja: Sirkun tukiryhmä

Parempaa arkea

Sirkku Hildén

135

MEKIN ÄÄNESTÄMME SIRKKUA

Facebook: facebook.com/SirkkuhildenSDP Instagram & Twitter: @sirkkuhilden

Jarkko Ahonen - Laura Behm - Hanna Bergman - Tero Enojärvi Elli Etola - Sara Etola - Marjut Hakala-Jarmo Heino - Margit Jokinen - Miia Jokinen - Riitta Järvinen - Marianne Kekarainen Hannu Koskinen - Minna Lampinen - Terhi Lappinen - Ulla Lilius - Lea Lius - Raija Loiva - Jarmo Mikkola - Eija Mäkinen Maria Mäkynen - Jouni Nurminen - Helena Nurmio - Kimmo Puunenä - Terhi Pylväläinen - Maria Rautava - Roosa Rusanen Sinikka Ruuska - Maarit Sippola - Niina Saarinen - Anne Salo Pekka Salo - Soile Sauranen - Hanne Savolainen - Janne Siltanen -Tiina Sjögren - Eero Taivainen - Ritva Taivainen Heli Toivola - Emmanouil Tsesmelis - Johanna Tuliainen - Suvi Tuomikoski - Vesa Tuominen - Jarkko Veck - Mari Venäläinen Harri Vähäniemi...


Perjantaina 12. huhtikuuta

11

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

LUKIJAT KIRJOITTAVAT

VASEMMISTOLIITON EDELTÄJÄ SKDL oli luomassa maahamme maksutonta peruskoulua. Siitä lähtien vuosikymmenien ajan meillä on ollut yhdenvertainen koulutusmahdollisuus, joka on mahdollistanut tasa-arvon yhteiskunnassamme. Viime aikoina koulutuksellinen tasa-arvo on heikentynyt; ammatillisen koulutuksen määräahoja leikattiin rajusti sekä opiskeljoiden opintorahan osuutta on pienennetty kaikilla opintoasteilla lisäksi opiskelijoiden lainaosuutta kasvatettu. Koulutus on paras tapa köyhyyden, eriarvoistumisen ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja nimenomaan maksuton koulutus. Tällä hetkellä lukio-opintojen kustannukset ovat jo yli 2 500 € ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelevilla on 11 %:lla opintolainaa. Toisen asteen maksuttomuus, mm. opiskelumateriaaleissa olisivat hyvä jatke peruskoulu-uudistukselle.

Myös korkeakouluissa opiskelun ja oppimateriaalien pitää olla maksuttomia eli kaikilla koulutusasteilla maksutonta. Opiskelijan perhetausta ja vanhempien tulot vaikuttavat siihen mitä ja missä opiskelet, nuori ei siis saa valita itse mihin ammattiin haluaisi valmistua. On tärkeää, että jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet kasvuun ja oppimiseen. Koulutusjärjestelmän pitää perustua julkisilla verovaroilla rahoitetuille oppilaitoksille. Lisäksi koulutuksen on oltava alueellisesti kattavaa. Toisen asteen ja korkeakouluopiskelijan opintoraha on noin 250 €/kk, asumislisää ei enää makseta vaan on mahdollisuus saada Kelan yleistä asumistukea, samoilla ehdoilla kuin muutkin. Eli esimerkiksi opiskelevan puolison tulot vaikuttavat asumistukeen. Vuokraan kuluu melkein koko opintoraha sekä Kelan asumistuki, muihin

laskuihin (sähkö, vesi, nettiyhteys, puhelinkulut ja bussiiiput) saattaa jäädä 50 € kuukaudessa. Miten ruoka, vakuutukset, mahdolliset lääkkeet, harrastukset, koulussa pakollinen tietokone katetaan? Tutkimuksien mukaan mielenterveysongelmat ovatkin aika yleisiä opiskelijoiden keskuudessa, joten opiskelijoille on taattava toimiva terveydenhuolto. Opintolaina ei ole vaihtoehto; siinä pitää tietyssä ajassa valmistua, jotta Kela auttaa takaisinmaksussa tietyillä ehdoilla. Eikä ole moraalisesti oikein, että valmistumisen jälkeen odottavat opintolainan takaisinmaksut. Meillä jokaisella on yksi ääni, käytetään se tulevissa eduskuntavaaleissa nuorten mahdollisuuksien puolesta ja kannustetaan muitakin siinä! Tarja Kirkkola-Helenius Eduskuntavaaliehdokas /Vasemmistoliitto

Keliakia ei ole allergia vaan elinikäinen parantumaton sairaus KELIAKIAA ON TUTKITTU paljon Suomessa, arvion mukaan 2% väestöstä eli yli 100 000 henkilöä sairastaa keliakiaa. Näistä oli diagnosoitu vuonna 2017 vasta noin 40 000. Keliakiaa esiintyy aikuisilla ja iäkkäillä enemmän kuin lapsilla. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen ja tarkka gluteeniton ruokavalio. Ruokavaliolla pyritään korjaamaan viljan (ohra, vehnä, ruis ja kaura) valkuaisen eli gluteenin aiheuttama ohutsuolen limakalvovaurio sekä poistaa hoitamattoman keliakian aiheuttamat oireet.  Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ehkäisee hoitamattoman keliakian aiheuttamia lisäsairauksia, kuten osteoporoosia,

hedelmättömyyttä ja pahanlaatuisia kasvaimia. Sipilän hallitus poisti 1.1.2016 voimaan tulleella lakimuutoksella yli 16-vuotiailta aikuisilta ruokavaliokorvauksen 26€/kk osana valtion säästötoimenpiteitä. Syntynyt säästö ei ole kovin merkittävä ottaen huomioon miten kalliiksi hoitamattoman keliakian aiheuttamien lisäsairauksien hoitokustannukset tulevat. Seuraavan hallituksen tulisi ottaa hallitusohjelmaan keliakiasta johtuvan ruokavaliokorvauksen palauttaminen. Kyseessä on elinikäinen sairaus, johon ei ole muuta hoitoa kuin ruokavalio. Vuonna 2017 gluteenittoman ruokavalion aiheuttama lisäkustannus oli 62€/kk ja

744€/vuosi. Pienituloisille 62€/kk voi olla aivan liian paljon, jotta sairauden hoidon kannalta välttämätöntä ruokavaliota olisi varaa noudattaa. Keliakiaa sairastavien pitäisi olla samassa asemassa muiden lääkehoitoa vaativien pitkäaikaissairaiden kanssa. Gluteeniton ruokavalio on verrattavissa lääkehoitoon, koska se on välttämätön ja tarkoin noudatettava jotta oireet pysyvät poissa ja jotta ehkäistään lisäsairauksia. Kela korvauksen tulisikin olla samalla tasolla lääkehoidon korvausten kanssa. Saija Granlund sairaanhoitaja AMK kansanedustajaehdokas 2019

Kuntien Kela-sakoissa muhii valtava yhdenvertaisuusongelma VUONNA 2006 PÄÄMINISTERI Matti Vanhasen (kesk.) hallitus toteutti hallituskumppaninsa SDP:n tuella työmarkkinatukiuudistuksen, jossa sovittiin, että valtio ja kunta jakavat puoliksi pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatukimaksun. Työmarkkinatukea saavien henkilöiden työttömyyden kestoon perustuvien Kela-sakkojen periminen kunnilta on sittemmin johtanut suomalaisten työttömien kohtelussa järkyttäviin yhdenvertaisuusongelmiin asuinkunnasta riippuen. Köyhimmissä kunnissa Kelan sakkolistoja pyritään putsaamaan käytännössä erittäin kovalla kädellä, pakottaen jokaista sakkolistalla olevaa kuntouttavaan työtoimintaan tai muuhun työllistymistä edistävään palveluun. Joissakin kunnissa puuttuu oikeastaan enää se, että toimintapiste olisi aidattu keskitys-

leiri ja sakkolistalla olevat haettaisiin sinne kotoa voimakeinoin. Tätä tehdään aina siihen pisteeseen asti, että työttömät päätyvät jopa vaihtamaan asuinkuntaa, koska kertovat kohtelun kotikunnassa olevan sietämätöntä ja epäinhimillistä. Joillekin kunnille ei edes riitä muutaman tunnin viikoittainen työssäolo avoimilla työmarkkinoilla, vaan jopa työssä olevia yritetään pakottaa kuntien toimesta toimenpiteisiin säästöjen hakemiseksi, koska työmarkkinatuella oleva on kunnalle kuluerä. Tätä tapahtuu myös Hämeen alueella. Vastakohtaisesti suurimmilla kaupunkiseuduilla järjestetään myös aktiivimallin ehdot täyttäviä kuntouttavan työtoiminnan vaihtoehtoja runsain mitoin ja joissakin kunnissa saa käydä esimerkiksi pitämässä kunnostaan huolta liikunta-

ryhmissä kuntouttavan työtoiminnan sopimuksella. Näitä toimintoja kunnat eivät kuitenkaan mielellään järjestä muiden kuntien asukkaille. Työttömien yhdenvertaisuuden takaamiseksi työmarkkinatukien Kela-sakkomaksut tulee poistaa kuntien velvoitteista. Sen sijaan kunnille kannattaisi sälyttää maksettavaksi osa asumistukimenoista. Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä on esittänyt, että asumistukimenoista puolet säädettäisiin kuntien maksettavaksi. Kuntien joutuessa rahoittamaan asumistukea, ne todennäköisesti alkaisivat kaavoittaa ja rakentaa enemmän kohtuuhintaisia asuntoja. Kimmo Kautio Tuetun työllistymisen asiantuntija Kansanedustajaehdokas (TL.) Hattula

Hoitajille aikaa hoitaa MEILLÄ ON SUOMESSA hyvä ja motivoitunut hoitohenkilöstö. Niin hyvä ja ammattitaitoinen, että heitä houkutellaan myös muihin maihin töihin, missä hoitohenkilöstöä arvostetaan enemmän kuin Suomessa. Meidän hoitajien työlle pitää antaa arvostus työstään, sekä antaa aikaa tehdä työnsä hyvin. Meillä on eri hoitajia aivan liian vähän, jotta he selviäisivät kasvavasta työtaakastaan uupumatta. Siksi tarvitsemme etenkin vanhustenhoitoon hoitajamitoituksen. Väestömme ikääntyy ja heitä hoitamaan tarvitaan entistä enemmän hoitajia. Tämä ei ole mahdollista, ellei hoitohenkilökuntaa ole oikeasti enemmän ja siihen tarvitaan myös valvontaan. Hoitohenkilöstön saatavuuteen ei ole ratkaisu maahanmuutto, vaan kohtuullinen palkkataso, sekä aikaa tehdä työnsä hyvin. Saksassa on monia miljoonia maahanmuuttajia, ja silti heillä on pula vanhustenhoitajista. Meillä Suomessa ratkaisu tulevaisuuden hoitajapulaan on riittävän korkea palkka raskaasta hoitotyöstä ja aikaa tehdä työnsä hyvin. Me emme saa korvata korkeasti koulutettua kotimaista hoitotyöntekijää halvemmalla ja kielitaidottomalla maahanmuuttajalla.

Suomessa oli aiemmin hyvin toiminut järjestelmä, jossa hoitajien rinnalla työskentelivät laitosapulaiset. Laitosapulaiset huolehtivat ruoka-, pyykki- ja varastohuollosta, sekä siivouksesta. Jossain vaiheessa näitä tehtäviä on osittain siirretty hoitohenkilöstön työksi, mikä on lisännyt hoitohenkilöstön työtaakkaa. Tämä kaikki on hoitohenkilöstön varsinaisesta työpanoksesta pois. Meillä myös pitää olla jatkossakin joka kunnassa oma terveysasema. Suurissa kunnissa useitakin, jotta jokaisella olisi helposti saavutettavissa olevat terveyspalvelut, ilman että kunto ja varallisuus ratkaisevat hoitoon pääsyn. Samoin kuin jokaisella terveysasemalla tulee olla myös vuodeosasto. Myös palvelutalo tarvitaan jokaiseen pienempään kuntaankin, jotta läheisillä olisi mahdollisuus päästä tapaamaan hoidossa olevaa läheistään. Tähän kaikkeen meillä on varaa, kunhan laitamme asiat tärkeysjärjestykseen ja meidät suomalaiset etusijalle!

Rami Lehto Kansanedustaja (ps) Kansanedustajaehdokas

Ilmastonmuutoksella pelottelu on vastenmielistä ONKO SUHTEELLISUUDEN TAJU ilmastonmuutoskeskustelussa mennyt yli, kun alakoululainen itkee ja on ahdistunut leivässä käytettävän muovipussin takia? Tänään käymäni keskustelun perusteella erään äidin kanssa voisin todeta, että överiksi on mennyt. Teemme lapsivaikutusten arviointia ja puhumme kauniisti siitä, miten lapsille tulisi kertoa vaikeista asioista hänen ikätasoonsa sopivalla tavalla. Herää kuitenkin kysymys, että toteutuuko tämä? Otetaanko keskusteluissa riittävästi huomioon

se, että lapset ovat herkkyys- ja kehitystasoltaan erilaisia? Olen huolissani tästä pelottelun ilmapiiristä, joka ilmastonmuutoskeskustelussa vallitsee. Toivoisinkin enemmän kannanottoja ja keskustelunavauksia siitä, miten tästä aiheesta voitaisiin keskustella niin, etteivät lapsemme ja nuoremme menettäisi tulevaisuudentoivoaanja uskoaan. Maarit Tuomi Eduskunta-avustaja, lähihoitaja Kansanedustajaehdokas PS

MAKSAJA: Ehdokas itse

Opiskelijoiden opintoraha liian pieni, opintolainalla opiskelu ei ole kenellekään vaihtoehto!

filosofian tohtori, palvelupäällikkö Lahti, Häme

SALLA PALMI-FELIN 87

Mari Tommiska

Vihreä ehdokas Etelä-Lahdesta

”Jokaisella tulee olla oikeus riittävään toimeentuloon ja ihmisarvoiseen elämään”

Päätöksiä tutkitun tiedon pohjalta www.sallapalmifelin.fi

51


12

Perjantaina 12. huhtikuuta

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

VIIKON LOPUKSI

Mistä tunnet sä ystävän?

3. Kuori ja lohko perunat ja lisää ne kiehuvaan keitinliemeen. Anna kiehua 5 minuutti ja lisää 2 cm:n pituisiksi paloitellut pavut. Anna kiehua n. 20 minuuttia ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. 4. Voit tarjota papukeiton kirkkaana tai voit suurustaa sen vehnäjauhoilla. Keitä suurustamisen jälkeen n. 5-10 min. Tarjoa lisänä tummaa leipää ja voita. Juomat: Maito, piimä, olut tai punaviini.

Vysotskin laulussa viedään ystäväkandidaatti, koehenkilö myrskyävälle merelle, tuntureille ja ankeisiin aikoihin. Ruikuttamaton vierellä pysyjä on ystäväksi kelvollinen. Vielä varmempi ystävyystesti on 50 vuotta jatkuva parisuhde. On kokemusta. Yhteisiin vuosiin on sisältynyt opiskelua, traagisia tapahtumia, valtavasti työtä, lasten syntymiä ja hoitamista, perheyrityksen pelastaminen 1990-luvun lamassa. Kaikkein kovin testi on ollut kahden äärimmäisen erilaisen ihmisen kykeneminen yhteistyöhön, ja toisen hyväksyminen sellaisena kuin tämä on (ihan mahdoton tyyppi!). On vaadittu sitkeyttä, rajattomasti sopeutumista ja uhrautumista, omat toiveet vaimentaen. Silti, kumpikin säilytti itsenäisyytensä.

LÄMMIN JÄLKIRUOKAPIIRAS

Tämä ei ole avioliittomme ylistys, vaan vaalipropagandaa. Siihen innostivat muiden ehdokkaiden kehumiset, jotka ovat potaskaa. Toisen ihmisen tuntee aidosti vain se, joka on tehnyt vaativaa yhteistyötä tämän kanssa. Tunnen Kristiinan. Hän ei koskaan ole lipsunut siitä mitä yhdessä on sovittu. Oma CV:ni on metrin mittainen, mutta suurenmoiset suoritukseni ovat heppoisia sen rinnalla, mitä avioliitto on vaatinut ja opettanut. Nyt täytyy kehua: Kristiinalla on loistava huumorintaju. Mistä tunnen mä ystävän? Hän on kanssani pärjännyt, joten hän varmasti pärjää politiikan myrskyissä ja liukkailla pitkospuilla. Hän ei ole lipevä, valmis poliitikko. Jos Kristiina ei jotain tiedä tai ei osaa, hän hankkii osaamisen. Vuonna 2001 hän oli keskussairaalassa tavallinen erikoislääkäri. Vuonna 2012 hänen väitöskirjansa syövän uinumisesta oli valmis. 10 vuotta intensiivistä tieteellistä tutkimusta päivätyön ohella! Viimeksi tammikuussa 2019 julkaistiin artikkeli kansainvälisessä tiedelehdessä. Jos sanoistani heijastuu luottamus ja arvostus, olette ymmärtäneet oikein. Jos ette kerro kenellekään, paljastan, että äänestin Kokoomuksen ehdokasta numero 7. Jos luulette, että neuvon ihmisiä äänestämään häntä, se on väärä tulkinta. Kerroin vain tosia asioita. Aikuiset ihmiset tekevät itse omat päätöksensä. Jyrki Joensuu Yleislääketieteen erikoislääkäri Psykiatrian erikoislääkäri Ylilääkäri, emeritus Kristiina Joensuun Sanomat ehditte lukea vielä: http://www.e-julkaisu.fi/kristiina_joensuun_sanomat/1-2019 http://www.e-julkaisu.fi/kristiina_joensuun_sanomat/2-2019

Turvallinen arki, parempi tulevaisuus

Saija 100 Granlund

Eduskuntaan

Panimo Kiiski Oy OSAKEANTI Osakeanti 1.4.2019 - 30.4.2019 Tilaisuus sijoittaa mäntsäläläiseen panimoon ja mahdollistaa tulevaisuudessa tarvittavat investoinnit. Panimon laitteisto ostettiin S-Brewery:ltä, jonka Suomen ja Ruotsin myyntiagentti olemme. Laitteistot saimme asennettua heinäkuussa ja myyntilanseeraus tehtiin syyskuun lopussa. Tuotanto on käynnissä ja markkinoiden valloitus on alkanut. Tämän vuoden tuotantotavoite on 15 tuhatta litraa ja ensi vuonna 50 tuhatta litraa olutta.

LUE LISÄÄ: www.panimokiiski.fi

SAKSALAINEN PAPUKEITTO

8 hengelle Valmista suuri annos kerralla ja pakasta, sillä keitto vain paranee pakkasessa. 1,5 - 2 kg lampaan lapaa tai rintaa 4 l vettä Suolaa Valkopippuria Pala palsternakkaa 2 sipulia 2 purjoa 4 porkkanaa Pala juuriselleriä 8 perunaa 1 kg tuoreita tai pakastettuja vihreitä papuja 1 valkosipulin kynsi 3-4- rkl vehnäjauhoja 1. Kiehauta paloiteltu liha ja 4 litraa vettä ( n. 2 - 2,5 tuntia). Kuori vaahto. Lisää mausteet ja puhdistetut, paloitellut liemijuurekset. 2. Keitä kunnes liha irtoaa luista. Siivilöi keitinliemi j leikkaa liha annospaloiksi.

4-6 hengelle

2,5 dl vehnäjauhoja 100 g voita 1 kanamuna Täyte: 2 dl kuohukermaa 4 kanamunaa 1 dl sokeria 200 g juustoraastetta (Fontal/Cheddar) 1 sitruuna 1. Nypi jauhot ja rasva sormilla sekaisin. Lisää muna ja sekoitahyvin. Pane taikina kylmään n. 15 minuutiksi. 2. Kauli taikina levyksi ja levitä pyöreään kakkuvuokaan pohjalle ja reunoille. Paista n. 10 minuuttia 200°C:ssa. 3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa munat ja sokeri hyvin sekaisin ja lisää kermavaahtoon. Sekoita täytteeseen juustoraaste ja raastettu sitruunan kuori ja mehu. 4. Kaada vuokaan täyte ja levitä se tasaisesti. Paista piirasta noin 35 minuuttia 180°C:ssa. Tarjoa lämpimänä hedelmien kanssa.n

Vapaudenkatu 4 A, 3.krs

puh. 03 5899 970

Nyt sinulla tai yrityksellä on mahdollisuus merkitä B-osakkeitamme hintaan 200€/kpl. B-osakkeet ovat oikeutettuja mahdolliseen osinkoon samassa suhteessa kuin A-osakkeet. B-osakkeilla ei ole äänioikeutta. A-osakkeet ovat yhtiön hallituksen 3 jäsenen

viikko 16 • 15.-19.4.

Maanantai   Jauhelihakastike, spagetti, pikkuporkkanat, kiinankaalipersikkasalaatti. Kasvislounas: Härkäpapukastike. Tiistai Hernekeitto, juusto, leipä. Kasvislounas: Kasvishernekeitto. Keskiviikko Pinaattiohukaiset, valkosipuliperunat, kaali-puolukkasalaatti. Kasvislounas: Pinaattiohukaiset. Torstai Broilerikastike, ohra, parsakaali, punakaali-mustaherukkasalaatti, mangorahka. Kasvislounas: Quorn kasvis-juustokastike. Perjantai Pitkäperjantai.

MONITOIMIKESKUS TAKATASKUN RUOKALISTA viikko 16 • 15.-19.4.

Maanantaina: Broileri cordon bleu, yrttikastike, riisiä. Tiistaina:  Nakkikeitto, appelsiiniriisi. Keskiviikkona: Puutarhurin possupata, perunat. Torstaina: Kahden kalan kiusaus. Perjantaina: SULJETTU (Pitkäperjantai).

Pipsalle kahvia VIIME VIIKON KUVAKISAN kuvassa oli Jean Sibelius. Kaikki tiesivät oikean vastauksen. Arpa suosi tällä kertaa Pipsa Erviää. Johan Julius Christian ”Jean” Sibelius (8. joulukuuta 1865 Hämeenlinna – 20. syyskuuta 1957 Ainola, Järvenpää) oli suomalainen

myöhäisromantiikan taidemusiikin säveltäjä. Hänen kansallisromanttinen musiikkinsa oli tärkeässä osassa Suomen kansallisen identiteetin muodostumisessa. Sibelius on kansainvälisesti tunnetuin ja esitetyin suomalainen säveltäjä. Sinfonioiden ja sinfonisten runojen luojana Sibelius oli 1900-luvun merkittävimpiä. Sibeliuksen keskeisimmät teokset ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Sinfonioiden lisäksi hänen tunnetuimmat teoksensa ovat viulukon-

sertto sekä orkesteriteokset Finlandia, Karelia-sarja, Tuonelan joutsen (osa Lemminkäis-sarjaa) ja Valse triste. Hänen muihin teoksiinsa kuuluu muun muassa vokaali-, kuoro- ja pianomusiikkia, näytelmämusiikkia ja kamarimusiikkia. Sibeliuksen viimeiset suurimuotoiset teokset olivat seitsemäs sinfonia (1924), näyttämöteos Myrsky (1926) ja sävelruno Tapiola (1926). Suomessa Sibeliuksen syntymäpäivä 8. joulukuuta on liputuspäivä, suomalaisen musiikin päivä. n

TUNNISTATKO KASVOT VANHOISTA VALOKUVISTA? Vastaus ke 17.4. klo 15 mennessä osoitteeseen: Omalähiö-lehti, Patomäentie 10, 15610 Lahti, sähköpostitse: omalahio@omalahio.fi tai www.omalahio.fi Oikein vastanneiden kesken arvomme kilon kahvia.

Lääkäripalvelut jo vuodesta 1978

Osakeannilla kerätyt varat tullaan käyttämään yrityksen käyttöpääoman rahoittamiseen, kapasiteetin kasvattamiseen ja liiketoiminnan Osman Gebreil kehittämiseen.

KOULURUOKAILU

Kuvassa: Lähettäjän tiedot: Puh.


Perjantaina 12. huhtikuuta

13

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

LUKIJAT KIRJOITTAVAT

Jokaisella ikääntyneellä on oikeus inhimilliseen hoivaan KUNNAT JA KUNTAYHTYMÄT ovat ostaneet alihinnoiteltua ikääntyneiden palvelua. Pahimmillaan tämä on johtanut tuottajilla todellisiin rimanalituksiin, kuten haamuhoitajiin. Toisaalta tämä on voinut johtaa myös siihen, että palvelukodin asukas ei saa hoivaa kodissaan, vaan liikkuu jatkuvasti päivystykseen ja vuodeosastoille hoivapaikastaan. Samalla hoivakodin ulkopuoliset työntekijät käyvät hoivakodeissa kuntouttajina eri maksuista, kun hoivahenkilökunnalla ei liikene tähän työhön aikaa. Hoivan alihinnoittelu on johtanut siihen, että useat järjestö- ja yhdistyspohjaiset toimijat ovat panneet lapun luukulle ympäri Suomea, kun ne eivät pär-

jää hintakilpailussa suurille toimijoille, jotka voivat pääomittaa tappiollista liiketoimintaa. Nämä yhdistykset ovat olleet aiemmin luomassa luotettavaa hoivaa ympäri Suomen pitkän osaamisen pohjalta. Tuotot on käytetty palvelujen kehittämiseen, eikä sijoittajien voiton tavoitteluun. Hoivan kilpailuttamisessa tulisikin huomioida, että laatua on se, että jokainen käytetty euro on tarkoitettu ikääntyneen elämänlaadun parantamisen hyväksi. Jokaisella ikääntyneellä tulisi olla oikeus toimivaan ja turvalliseen kotiin, jonne apua ja tukea saa tarpeen mukaan. Koti on tunne, joka voi syntyä omassa jo nuorempana hankitussa kodissa tai seniorikodissa ja palveluasu-

misessa. Tärkeintä on välittämisen, yhteisöllisyyden ja turvallisuuden ilmapiiri. Hoivassa voidaan nähdä tilanteita aina kuntoutuksen tarpeesta saattohoitoon, jolloin hoitajamitoituksen tulee nousta ikääntyneiden tarpeista. Riittävän resurssin lisäksi tarvitaan ikääntyneitä ja elämän koko kirjoa kunnioittavaa asennetta. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli on tehnyt erinomaiset suositukset tulevaan hallitusohjelmaan. Meidän on kuunneltava asiantuntijoita ja varmistettava ikääntyneiden inhimillinen hoiva. Marju Markkanen kasvatustieteen tohtori Lahden kaupunginvaltuutettu kansanedustajaehdokas (sd.)

Tehokkaita keinoja lähisuhdeväkivallan vähentämiseksi SUOMI ON MONELLA mittarilla yksi tasa-arvon edelläkävijä. Meillä on kuitenkin koteja, joissa edelleen on oma surullinen kipupisteemme. Suomessa naiset kohtaavat entisen tai nykyisen kumppaninsa tai muun läheisen toimesta taholta lähisuhdevakivaltaa toiseksi eniten EU-maista vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan. Lähisuhdeväkivallan uhrit tarvitsevat yhteiskunnan apua, koska he ovat usein riippuvaisia henkisesti tai taloudellisesti puolisostaan tai lapset sitovat väkivallan kierteessä olevaa paria yhteen. Konkreettisia toimia on jo tehty, kun turvakotipaikkojen rahoitusta on lisätty tällä vaalikaudella 70 %. Turvakotipaikkojen määrää on kuitenkin edelleen

kasvatettava ja alueellisesta saatavuudesta on huolehdittava. Uhrien lisäksi myös tekijät tarvitsevat tukea ja apua, jotta he pääsevät väkivallan kierteestä irti. Ennen kaikkea väkivaltaan pitää puuttua mahdollisimman varhain ja ennaltaehkäisyyn tulee panostaa. Palvelut on tehtävä tunnetuiksi, saavutettavaksi ja kynnystä palvelujen hakemiseksi pitää mahdollisimman alhaalla. Meillä on myös tekemistä siinä, että väkivallankohteeksi joutuneet miehet rohkaistuvat hakemaan apua. Uhrin oikeuksista pitää huolehtia vielä senkin jälkeen, kun väkivallan kierre on saatu katkaistua. Kokoomuksessa haluamme tehos-

taa lähestymiskiellon vaikutusta, esimerkiksi sähköisellä valvonnalla ja riittävällä rangaistuksella kiellon rikkomisesta. Katsomme myös, että rikosasiain sovittelu ei ole oikea ratkaisutapa, koska väkivallan uhri voi joutua pahoinpitelijänsä painostamaksi. Lisäksi poliisin on vietävä lähisuhdeväkivaltatapaukset aina syyteharkintaan. Lähisuhdeväkivallan torjuminen vaatii viranomaisten välistä yhteistyötä ja yhteiskunnan asennemuutosta. Enää emme saa sulkea silmiämme tältä pahalta. Milla Bruneau Kaupunginvaltuuston pj Eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Toistaan parempi HYVINVOINTIA ON TÄSSÄ yhteiskunnassa nakerrettu aina ja revitty pienempituloisten selkänahasta, rikkaat, jotka eivät edes tarvitse yhteiskunnan tukea saavat sitä eniten, kun osaavat oikeita väyliä hakemiseen käyttää. Rikkaat rikastuvat köyhien kustannuksella ja näennäisyys, miltä näyttää, ulospäin on merkityksellisintä. Puhutaan paljon, teot ovat kuitenkin ne mitkä kertovat totuuden. Amerikan malliin vaalikampanjoinaan joka mediassa, suurilla puheilla ja illuusioilla, melkein kansalaisuus saatu. Tulevissa eduskuntavaaleissa on koko lailla samat ehdokkaat kuin neljä vuotta sitten. Mikä muuttuu? jos samat ihmiset äänestetään takaisin, ei mikään. Alasajo jatkuu ja hinnat jatkavat nousuaan. Duunarilla, opiskelijalla, eläkeläisellä, toimeentulotuki asiakkailla ei tulot tule kasvamaan, vaan keksitään milloin aktiivimallia, milloin jotain muuta järjetöntä mallia, mikä ei työllisyyttä lisää, mutta heikentää oman maan kansalaisten toimeentuloa, ei lisää kilpailukykyä ja siivoaa hetkellisesti vain tilastoja. Sote ja Maku -show osoitti vahvasti päätöksentekijöidemme tason,

kaikki se raha olisi voitu laittaa olemassa olevan terveydenhuollon ja muiden julkisten palvelujen kehittämiseen ei alasajoon. Niillä rahoilla olisi voitu monta käsiparia palkata mm. Sosiaali- ja terveyspalveluihin, näin ne palvelut paranisivat ja jonot lyhentyisivät eikä kukaan uupuisi työhönsä. Varmuudella ei voida sanoa kuinka paljon tai vähän, mikään paremmaksi muuttuu, vaikka henkilöt osin vaihtuvat. On vain pidettävä nenästä kiinni ja toivottava että, niin käy. Se on varmaa, että mikään ei muutu, jollei myös ne äänestä muutoksen puolesta, jotka viime vaaleissa jätti äänestämättä. Halpatyövoimaa halutaan lisätä, syntyvyyden kasvun heikkenemisen myötä katseet on käännetty maahanmuuttajiin, joille tosin ei haluttaisi maksaa TES:n mukaan. Yleissitovuutta pyritään kaikin tavoin heikentämään, väitetään sen syövän työelämän joustoja, vaikka se takaa minimiehdot, jottei ihan ilmaiseksi jouduta kaikki töitä tekemään. Pienituloisten palkoista halutaan paikallisen sopimisen lisäämisen myötä leikata mutta annetaanko sitten takaisin, kun menee hyvin? Miksei niistä palkoista leikata millä olisi

todellista merkitystä, johtoportaasta? Hintojen nousuilla syödään aina palkankorotukset ja Ay-liikettä yritetään murentaa kaikin tavoin, uskotellaan että työnantajan perustama YTK olisi todellinen vaihtoehto, ei ole, ottavat rahat sitäkin kautta, niiltä ketkä ovat uskoaan liittoihin huonojen toimijoiden takia menettäneet. Sipilä sanoi, ettei hädänalaisia jätetä pakkaseen mutta oman maan kansalaisten hätää ei haluta kuulla. Amerikan meininki on vain hyvä, sotilasliittoa myöden, hävittäjät tulevat todella kalliiksi, nekin rahat voidaan käyttää palvelujen parantamiseen. Suomi jos ja kun muuttuu samanlaiseksi, kun monet muut maat missä ei ihmisellä ole sitä hyvinvointiyhteiskunnan turvaa lainkaan, eikä päättäjät välitä, kun vaalien aikaan, heijastuu se auttamatta myös kansalaisten keskinäisiin toimintatapoihin. Nyt on inhimillisten tekojen aika ja ne pitää aloittaa Suomen maan kansalaisten hyvinvoinnin, koulutuksen ja palvelujen parantamisesta. Satu Lehtola, sd varavaltuutettu

Suomi tarvitsee äänesi UUTISISTA SAA KUULLA, kuinka työllisyys jatkaa kasvuaan, työvoimasta on pulaa ja rahaa yhteiskunnassa on enemmän kuin koskaan. Kunnes suhdanne vaihtuu ja taantuma uhkaa. Minä asun ylijäämäruuan jakelupisteen naapurissa. Leipäjonoon eivät suhdannevaihtelut vaikuta, eikä jonokaan vuosien varrella ole lyhentynyt. Samalla pienituloiset äänestävät yhä vähemmän ja päätökset eivät enää ole kosketuksissa niiden arkeen, joihin ne eniten vaikuttavat. Osa lapsista ei enää pääse syömään päiväkodissa, vaan pitää odottaa että kaverit ovat syöneet. Vanhukset ja sairaat koittavat sinnitellä ilman lääkkeitään, kun ei ole viittäkymppiä omavastuuseen. Pahimmillaan jo lääkkeitäkin rahoitetaan velkaneuvojien mukaan pikavipeillä, joita ei enää ole varaa maksaa takaisin ja köyhyys syvenee. Ammattikoulutus on romutettu, eivätkä nuoret pääse mukaan työelämään, kun emme tarjoa heille tarvitsemaansa opetusta. Mihin tämä tästä äänestämällä muuttuu? Jos eduskunnassa olisi enemmän ihmisiä, jotka tietävät mitä on, kun omat voimat eivät riitä ja tarvitsee yhteiskunnan apua, ehkä ei luotaisi rakenteita, jotka itsessään jo syrjäyttävät. Kun on pelännyt te-toimiston sähköistä palvelua, ettei sinne vaan ilmesty ruutua, joka tulee hyväksyä tiukoin aikarajoin, karenssin uhalla. Tai kun ensin iloitsee, että saa pienen työkeikan ja on seuraavat kuukaudet ilman muuta tuloa, kun virasto punnitsee oikeuttasi päivärahaan. Kun tietää, millainen

häpeä ja nöyryytys on, kun rehellisyyttäsi epäillään ja sinua valvotaan herkeämättä, vain siksi ettet ole saanut työpaikkaa. Ei sitä koskaan unohda, miltä se ulkopuolisuus ja osattomuus tuntuu. Yli kahden vuoden lähes yhtäjaksoisen työttömyyden kokeneena ja yksinhuoltajana kolmea lastani pienellä palkalla elättäessäni olen oppinut, minkälaisen työn takana on apu tämän päivän Suomessa. Jokainen kuitenkin jossain vaiheessa elämäänsä muiden tukea tarvitsee. Sitä tulee myös olla helposti tarjolla, ennen kuin ongelmat syvenevät. Avun ja koulutuksen sijaan työttömille tarjotaan leikkauksia ja kyttäämistä. Työssäolevilla teetetään Kikyn nimissä ilmaista lisätyötä, ja ihmiset uupuvat, kun eivät tule pienillä palkoilla ja silpputyöllä toimeen. Juuri nyt ajattelen niin, että Suomi tarvitsee niiden ääntä, jotka yhteiskunnassa on hiljennetty. Hetkellä, kun jokainen meistä on oikeasti tasa-arvoinen. Meillä kaikilla on yksi ääni, eikä niitä saa lisää korkealla asemalla eikä omaisuudella. Ei jätetä tilaisuuttamme käyttämättä. Valitaan asioista päättämään myös sellaisia ihmisiä, jotka tietävät, miten poliittiset päätökset näkyvät ihmisten arjessa. Vain annetut äänet lasketaan! Päätätkö sinä omastasi itse, vai luovutatko sananvaltasi pois? Käy sinä antamassa äänesi ja näytä, millaisen Suomen sinä haluat tulevaisuudessa? Hanna-Kaisa Rokkanen Eduskuntavaaliehdokas (vas.)

Peräänkuulutan ratainvestointeihin selkeää strategiaa! KUUNTELIN HUHTIKUUN markkinapäivänä eduskuntavaalilähetystä paikallisesta mainosradiosta, Radio Voimasta. Keskustelussa oli mukana SDP:n Ville Skinnari sekä Keskustan Juha Rehula. Aiheena oli muun muassa ratahankeyhtiöiden perustaminen ensi vaalikaudella. Tulevana hallituskautena ratainvestoinnit eivät voi odottaa: niiden kehittämiseen on oltava selkeä strategia. Uusia linjauksia, jossa uutta rataa rakennetaan Helsinki-Kouvola-välille saati muita linjauksia, ei tarvita ja onneksi kyseisen ratalinjauksen hyöty on asiantuntijoiden toimesta todettu olemattomaksi. Fakta on se, että Helsinki–Tornio-radan luokitus nousee EU:n ydinverkkokäytäväksi, mikä merkitsee sitä, että Suomi saa ratayhteyden parantamiseen paljon nykyistä enemmän rahoitusta EU:lta. Koko ohjelmakaudella 2021–2027 EU-rahoitus nousee laskennallisesti

Omalähiö Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

600 miljoonaan euroon, mikä tarkoittaa vuositasolla noin 80 miljoonan euron EU-rahoitusta. Kokoomusmeppi Henna Virkkunen on näin kertonut. Meillä Suomessa on ollut rata-osuuksia, joiden rakentaminen on jäänyt kesken, muun muassa Liminka-Oulu-väli ja olisi tärkeää mikäli EU-rahaa on saatu tai saadaan Helsinki-Tornion rataosuuden kohentamiseen niin rahat on juuri käytettävä sen välin parantamiseksi. Kaksoisraide lyhentää matkaaikoja ja sujuvoittaa liikennettä pohjoiseen mentäessä. Te kansanedustajat, hoitakaa asia loppuun asti kunnialla. VR ei ole se taho, jolle matka-aikojen viivästymisestä voi valittaa. Nämä ovat poliittisia päätöksiä, jolla äänestämisen kautta voi vaikuttaa. Hämeessä se tarkoittaa niiden ehdokkaiden äänestämistä, jotka kannattavat pääradan kehittämistä. Sami Korkiakoski

Eteläisen Lahden lähiölehti seurassasi jo yli 40 vuotta!


14

Perjantaina 12. huhtikuuta

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

SEURATOIMINTA

Lahden Sydänyhdistys ry Retki Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan pe 26.4. Ilmoittautuminen 18.4. mennessä. Wanhan Ajan Iltamat la 4.5. klo 15 Villähteen Pyrylässä. Hauskuuttamassa ja soittamassa Seppo Soittila. Ilmoittautumiset 26.4. mennessä. Lisätietoja Lahden Sydänyhdistys, puh. 045 137 0760. Liipolan Lähiöseuran asukastuvan viikko 16 ohjelma: Avoinna klo 10.00-13.00. Ma - ke suljettu To Ompelupalvelua 10.00-13.00, bingo 11.00-13.00. Pe Ompelupalvelua 10.00 -13.00 , tuolijumppa 11.00 -12.00. *Liipolan asukastupa Ostoskatu 7, SRK-keskus alakerta, p. 045 1216741, asukastupaliipola@hotmail.com. *Tervetuloa viettämään vapaa-aikaa ja seurustelemaan kahvin ja pikkupurtavan kera. Tuvalla 2 kpl tietokoneita asiakkaiden käytössä! Ompelupaja: Parittoman viikon lauantaina seuraavan kerran 13.4.2019 klo 13.00-16.00, Tervetuloa! ASUKASTUPA SULJETTU 19.4 JA 22.4 PÄÄSIÄISEN JOHDOSTA! HAUSKAA PÄÄSIÄISTÄ! Lounasta edullisesti: Maanantaina klo 12, Takataskun ruokalistan mukaan. Keskiviikkoisin klo 12.00 Palveluryhmä Laune/parla. Hinta: työttömät ja eläkeläiset 4 €, lapset 2€, työssäkäyvät 6.50 €. Ruokailu SRK-keskus yläkerta. Tervetuloa! AA Siltaryhmä. Alkoholismi on sairaus. Kokoukset keskiviikkoisin klo 18, Nousurinteen tukiasuntojen kerhohuone, Apilakatu 6 C ja perjantaisin klo 19 Launeen kirkko, Laune sali, Tapparakatu 22. Tervetuloa jos haluat lopettaa juomisen - AA voi auttaa!

Lahden seudun varhaiseläkeläiset LASVEL 24.4. Kasisalin viihdetilaisuus. 8.4. Pesäkallion tanssit. 16.-17.4. Meritanssit Euroopalla. Lea. 14.5. Retki Porvooseen. Lea tai Anneli. 21.-23.5. Hevoskastanjien kukkiessa matka Tallinnaan. Jaana. 24.-25.5. Retki Keuruulle. Lea tai Anneli. 28.-29.5. Tanssi ja viihdematka Tallinnaan. Lea. 12.6. Superedullinen päivämatka Tallinnaan. Jaana. Lisää matkoja. Käy netissä. lasvel. fi. Toimisto Ma. ja to. klo 10.0012.00.Ei 11.4. Kankurin Apu ry. Kankurin Avun Pääsiäismyyjäiset 13.4.2019 klo 10–14. Käsitöitä, leivonnaisia, arpajaiset ja kahvila Käsityökeskuksella. Tervetuloa! Lauantaina 27.4.2019 järjestetään Mattohuutokauppa klo 11 alkaen. Kankurin Avun teltoissa myynnissä hernerokkaa, makkaraa, lettuja ja kahvia. Ja arpajaisissa palkintoina myös upeita mattoja. Tule sinäkin - ja huuda omasi! Lauantaina 18.5.2019 klo 9-19 lähdemme tutustumaan Presidenttien Tamminiemeen ja Sibeliuksen Ainolaan. Ilmoittautuminen 26.4.2019 mennessä. Hinta 50€/hlö, sisältää bussikuljetuksen, lounaan ja opastuksen. Teemme 6.-7.7.2019 Jyväskylän neulefestareille -käsityöretken. Jyväskylässä voit liikkua oman aikataulusi mukaan: varata itsellesi paikan kurssille, kierrellä kaupungilla tai vierailla vaikkapa käsityömuseossa. Ilmoittautuminen 31.5.2019 mennessä. Majoitus on varattu 30 osallistujalle. Hinta huoneesta riippuen 85€-120€/hlö, sisältää kuljetuksen ja majoituksen aamiaisella. Pelkkä bussikyyti Lti-Jkylä-Lti mahtuu 50 hlöä, 36,50€. Lähde 7.-9.8.2019 mukaamme Ahvenanmaalle. Kiertomatkalla näemme hienoja maisemia ja nähtävyyksiä. Lähde ihmeessä mukaan ja pyydä ystäväsikin! Ilmoittautuminen 1.7.2019 mennessä. Hinta: 300€, bussikuljetuksen, lautat, majoitus 2 hlöä/huone ja aamiaisella, ruokailut, opastukset ja pääsyliput. Käsityökeskus Kankurin Ilo, 03-751 0713, Viipurintie 1, kankurinilo@gmail.com, www.kankurinilo.fi.

Patoseudun Toimintakeskuksen viikko-ohjelma, vko 16: • Ma Ruokajakelu klo 13.30, oma kassi mukaan. • Ti Avoinna klo 9-15 • Ke Lounas klo 12.00 Uuniporsas 3,00€ • To Ruokajakelu klo 13.30, oma kassi mukaan. • Pe Suljettu. Karjalankatu 20. Tervetuloa uudet ja vanhat asiakkaat. P. 0442514796 Monitoimikeskus Takatasku, Huovilankatu 4 .Takatasku avoinna (ma pe) klo 8.30 - 14.30. www.takatasku. net. Takataskun tapahtumia: • Maanantai 15.4. Pelataan ristiseiskaa klo 9.30 - 10.30. Tuolijumppa klo 10.00 – 11.00 2 € / kerta. Paritanssi klo 12.30 – 14.30. 2 € / kerta. • Tiistai 16.4. Afrikkalainen tanssijumppa klo 10.30 – 11.30. 2 € / kerta. Ruotsi klo 10.30 – 12.00. 15 € / kevät. Pöytätennis klo 12.00 – 14.00. 2 € / kerta. Kuntosali Mäkikatsomo klo 14.30 – 16.00. 2 € / kerta tai 25 € / kevät. • Keskiviikko 17.4. Tuolijumppa klo 10.00 – 11.00. 2 € / kerta. Bingo klo 12.00 – 13.00 1 € / kerta. Pöytätennis klo 12.00 – 14.00. 2 € / kerta. • Torstaina 18.4. Tuppi-korttipeli klo 9.00 – 13.00 Englanti klo 10.00 – 11.30. Venyttelyjumppa klo 11.30 – 12.10 2 € / kerta. Visailua ja kisailua klo 12.00 – 13.00. Lukupiiri seuraavan kerran 25.4. klo 12.00 – 13.30. • Perjantai 19.4. Kuntopiiri klo 10.00 - 11.30. 2 € / kerta tai 12 € / kevät. Yhteislaulu klo 12.00 - 13.30. 1 € / kerta. • Tulevat ATK-kurssit (ilmoittautuminen infoon puh. 03 781 9919) ATK-koulutus tauolla 11.2.2019 alkaen. Tietotekniikka-apu Pulmakulma Onko sinulla ongelmia tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin kanssa? Haluatko henkilökohtaista neuvontaa? Pulmakulmaa järjestetään aina kurssiaikataulun ulkopuolella. Pulmakulma klo 9.00-11.00 tai 12.00-14.00, hinta 6€ kerta. Ajanvaraus ja maksu etukäteen infoon, puh. 03 781 9917. Peruuttamattomasta ajasta emme hyvitä maksua. Ota mukaan oma laite.

Lahden seudun syöpäyhdistys 16.4. klo 18 Elämässä eteenpäin syövän kanssa, keskustelutilaisuus potilaille ja heidän läheisilleen vetäjänä koulutettu tukihenkilö. 17.4. klo 18 Miesten ilta. Aiheena Energiaa kevääseen – kehon toiminta ja positiivinen psykologia, fys. terapeutti Liisa Ruuda. Molemmat tilaisuudet Hämeenkatu 7 A. Ei ennakkoilmoittautumista. 16.4. Mäntsälän kirkkoretkelle ilmoittautuneet: Lähtö klo 12 Marolankadulta, omavastuu 20 € kerätään bussissa. Launeen Marttojen marttailta osuu hiljaisen viikon maanantaiksi ja silloin normaalia marttailtaa ei ole, mutta kokoonnumme Launeen Seurakunnan iltakirkkoon klo 19.00. Tervetuloa! Launeen Martat

KATTOJEN PESUT & MAALAUKSET vuosien ammattitaidolla

Rakennusapu Marttinen 0400 948 260 www.rakennusapumarttinen.fi

Ulkomaalaukset,

peltikatot, seinät, peltikattojen teko, kourupalvelut. Tarvittaessa rahoitus.

0500 909 659

AUTOTALLIN OVET Uudis- ja saneerauskohteisiin

Asennettuina (myös moottorilla).

Laadukkaasti toimivat, takuulla.

Lahti 050-4134 112 www.ovimestari.com

Autamme taloudellisissa haasteissa

Puh. 0600 92211 (Soittohinta on 1,67 €/ minuutti + pvm/mpm) Meille voit soittaa: ma-pe 10-12 ja 15-19, su 15-18.

Kattojen maalaukset /pesut Hyvä luottokelpoisuus ©Bisnode 2017

www.katonmaalauslahti.fi

PALVELU- JA OSOITEHAKEMISTO APTEEKKEJA

AUTOKOULU

KAIHTIMIA

OSTETAAN

PIHAPUUN KAATOA

SÄLE-SUOJA

MUUTTO- ja KUOLINPESIÄ, MYÖS KOKO KODIN TYHJENNYKSET.

- pihapuun kaadot - kantojyrsinnät - metsänhoitotyöt

& 782 7783

salesuoja@saunalahti.fi

Mestarinkatu 12, Lahti 0400 715 123

HAMMASLÄÄKÄREITÄ

LVI-ASENNUSTA

PAINONPUDOTUSTA

SIIVOUSPALVELUA

Hammashoito Oy S. Alatupa

Päivystys 24h • 044 9752 382

Painon Pudottajat

NYT ON IKKUNANPESUN AIKA, myös siivoukset

Henkilöauto-, moottoripyörä-, mopoauto- ja mopokurssit

Launeen Apteekki Launeen Apteekki

Ajokatu puh. 03Puh. 781 7155 Ajokatu 53, 53, 15500 Lahti. 03 781 7155 launeenapteekki@apteekit.net

AVOINNA ma–pe 9–19 la 9–16

www.launeenapteekki.fi

a inn 6 Avo o 12-1 l su k

Prisma-Keskus • puh. 03-876 220 Avoinna: ark. 8.30-19, la 8.30-16 www.apilaapteekki.fi

YKKÖSAPTEEKKI Ma-pe 9-18, la 10-17 ABC Renkomäki 03-734 1188

Paasikivenkatu 2 P. 0500-717 605 • 0400-717 605 www.askonautokoulu.com

• Särkypotilaat nopeasti • Ilta- ja viikonloppuaikoja Yrjönkatu 1, katutaso puh. 044-051 0805

HIERONTAA TUOMON HIERONTAPALVELU • Urheiluhieronta • Klassinen hieronta • Kuumakivihieronta P. 050 435 8370

Vuorikatu 24 • 15110 Lahti

www.lahdenputkipalvelut.fi Kaikki kodin putkityöt!

LÄÄKÄRIPALVELUJA

Kirpputori Kisälli

Eija Mäkelä 044-5154414

Metsäpalvelu SavottaSudet Puh. 050 3483580 www.savottasudet.fi

MoppiMuijalta

posti@painonpudottajat.fi ti 9, ke 11, to 16-17.30, la 10 To klo 18 miesten ryhmä • Kauppakatu 2 A

Ilahduta läheistäsi lahjakortillamme www.moppimuija.fi

PAPERINKERÄYSTÄ

TILITOIMISTO

KERÄYSPAPERI LAAKSONEN OY

• Kirjanpito- ja palkanlaskenta • Yritysten perustamiset • Yhtiömuodon muutokset • Verotusneuvontaa

puh. 045 331 7827

Vuoripojank. 18 • www.hierojalahti.com

Ajanvaraus: 0207 345 678 Aleksanterinkatu 9, Lahti www.arte-laakarit.fi

Puh. 0400-491 486

P. 040-5010 582 • www.mirtax.fi

ATK-PALVELUJA

HORMISANEERAUSTA

MOPOKORJAAMO

PARKETINHIONTAA

VERHOOMOJA

Palvelu Pitkämäki

HORMIMASSAUS JA PUTKITUS

LAHDEN MOPOPAJA

TIETOKONEIDEN HUOLLOT/NEUVOT Kotikäynnein (ilta/vkl) 050 9110095 antti@palvelupitkamaki.fi

JH-Uuniasennus 050 346 8159

Mustapuronkatu 7, Lahti 040 369 2585 www.mopopaja.fi

Parkettityöt

HH HARRI HIETALA

0400 556 063 • www.parkettihietala.fi

• asennus • hionta • lakkaus • sävytys

MIRA HÄMÄLÄINEN

SAIDAN verhoomo & vintage

Huonekaluverhoilu ja -korjaus, pintakäsittely, rottinkityöt, vintagemyymälä Vesijärvenkatu 14 D, sisäpiha, 15110 LAHTI p. 0500 499 049, saida@saidanverhoomo.fi


Perjantaina 12. huhtikuuta

Linnunpönttöpuoti avautui Mustamäenkadulla

Kourutuote Oy

0400 498 184, 040 865 1147

MYYDÄÄN POLTTOPUUTA

Nyt on aika tilata puut tarjoushinnoin! 6 heittomotin kuorma sekaklapia 270€ toimitettuna Lahden alueelle. Hinta voimassa 30.4. asti. P. 040 520 0782 / Antti Jokinen

Tuotolla tuetaan muun muassa piirin kolumbialaisen kummilapsen koulunkäyntiä ja Parikanniemen orpokotia. Pöntöt maksavat viisi euroa kappale. Lauta on oikeaoppisesti kierrätystavaraa ja kattolippa kaartuu alaspäin ja 32 millin suuaukkoa kiertää peltisuojus.

Laadukkaat Hormex Nova SM T600 terässavupiiput - 15 v. takuu.

Veto-ongelmiin tuulella toimivat rst vedonparantajat tai sähkökäyttöiset Hormex savukaasuimurit. Horminkorjaukset massalla tai haponkestävillä putkilla. Soita ja kysy! puh: 09-7001 8228 - info@hormex.fi

Kuvassa tikkailla Rami Juutilainen ja vieressä Veijo Vierumäki.

Klassiset juomavalinnat pääsiäispöytään PÄÄSIÄINEN ON PERINTEINEN kevään ruokajuhla. Pitkät juhlapyhät ovat oivallista aikaa valmistaa upea menu alusta lähtien itse laadukkaista raaka-aineista. Myös pääsiäispöydän juomiin panostetaan normaalia enemmän. Pääsiäisviikon myyntijakso onkin yksi Alkon vuoden vilkkaimpia. Kokonaisuudessaan myynnin arvioidaan kasvavan reilut 40 prosenttia verrattuna normaaliviikkoon. Arviot perustuvat edellisvuoden myyntilukuihin. Punaviini on pääsiäispöydän ehdoton suosikki. Pääsiäisviikolla Alkoista myydään arvion mukaan yli 750 000 litraa punaviiniä. Prosentuaalisesti kasvaa eniten 1519,99 euron punaviinien myynti, noin 110 prosentilla. Roseeviinien myynnin arvioidaan kasvavan 59 prosenttia, kuohuviinien 56 prosenttia ja valkoviinien 49 prosenttia. Jälkiruokaviineissä löytyy paljon valinnanvaraa pääsiäisen makeille herkuille ja juustoille ja madeiraa, portviiniä sekä liköörejä myydäänkin normaalia enemmän. Myös alkoholittomat tuotteet ovat löytäneet tiensä suomalaisten juhlapöytään. Klassiset juomavalinnat pääsiäispöytään, nappivalinnat myös olutvalikoimasta. Lammasruokien kanssa klassisia

TULITYÖKURSSI 26.4.2019 KLO 8-16 Heinola ABC 85€+alv.

sis. koulutus, oppikirja, kortti, lounas ja kahvit x2 Ilmoittautuminen: info@carratek.com 0403 2424 02

Asennettuna ja tarvikkeena saumattomat sadevesijärjestelmät kattosillat tikkaat lumiesteet

NÄIN KEVÄÄN TULLESSA saapuvat pihapiiriimme monenlaiset visertäjät ja sirkuttajat, jotka etsivät itselleen sopivaa pesäpaikkaa. Silloin olisi kiva asentaa linnunpönttö pihapuuhun, mutta mistä hyvän linnunpöntön saisi, jos ei omat nikkarointitaidot tai aika riitä? Launeen seurakunnan miestenpiirin talkoissa on syntynyt linnunpönttöjä jo vuosikaudet. Jopa niin paljon, että niitä on myös myytäväksi asti. Osoitteessa Mustamäenkatu 66 on nimittäin jälleen avautunut linnunpönttöpuoti portin pieleen.

Jos pönttökauppias Veijo Vierumäki ei ole paikalla, voi ottaa pöntön ja laittaa maksun rahalaatikkoon. Mustamäenkadun puodin lisäksi pönttöjä myydään Launeen kirkolla jumalanpalvelusten jälkeen. Puhelintilaukset: Veijo Vierumäki puh. 0400 454720.

15

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ

viinivalintoja löytyy esimerkiksi kauniisti kehittyneistä Riojan alueen punaviineistä. Karitsan herkät maut puolestaan rakastavat Ranskan Provencen aromaattisia roseeviinejä. Kala- ja kasvisruokien keveää makumaailmaa voi juhlia tyylikkäästi valitsemalla pirteää ja hedelmäistä kuohuviiniä lasiin. Pääsiäispöydän jälkiruuat saavat arvoisensa seuran kehittyneemmistä viikunaisista ja rusinaisista portviineistä. Vin santot ja madeirat sopivat tuhdimpien ja tummempien jälkiruokamakujen kanssa upeasti yhteen. Oluen yhdistäminen ruokaan on trendinä jatkuvassa kasvussa ja Alkon yli 800 oluen valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin. Rohkean kannattaa kokeilla tukevan pashan kanssa aromikasta IPA-olutta, jonka trooppisen hedelmäinen humalointi suorastaan nostaa pashan maun uusiin ulottuvuuksiin. Runsaat ja makeanmaltaiset tummat lagerit ja tuhdimmat porterit ovat nappivalintoja klassisessa pääsiäispöydässä lampaanpaistin kyljessä tai mämmin kaverina.

Yhä tiedostavammat kuluttajat valitsevat pääsiäispöytään ympäristöä vähiten kuluttavia sekä eettisiä juomavaihtoehtoja. Luomun, vegaanisuuden ja reilun kaupan lisäksi voi vastuulliseen juomavalintaan vaikuttaa esimerkiksi kevyempi pakkaus, paikallinen ympäristösertifiointi tai biodynaamisuus. Vihreät valinnat -symbolit Alkon hintaviestinnässä auttavat ostajaa tekemään vastuullisempia juomavalintoja. Vihreitä valintoja löytyy jokaisesta Alkon tuoteryhmästä.

KANTOJYRSINTÄÄ

Häiritsevät kannot pois pihoilta ja puutarhoista helposti ja edullisesti! – Työstä kotitalousvähennys.

Tommiska Orimattila, puh. 040 533 1577 e-mail: sj.tommiska@phnet.fi • kotisivu: www.jyrsii.fi

Myymälöiden aukioloajat pääsiäisenä Kiirastorstaina 18.4.2019 Alkon myymälät palvelevat pääosin klo 9–21. Alko palvelee myös pääsiäislauantaina, jolloin suuri osa myymälöistä palvelee normaalien lauantaiaukioloaikojen (9.00–18.00) mukaisesti. Myymälät ovat kiinni pitkäperjantaina 19.4. sekä sunnuntaina 21.4. ja maanantaina 22.4. Huomioithan, että muutamilla Alkon myymälöillä aukiolot poikkeavat yllämainituista. n

SELLUVILLAA

lisäeristeeksi ja uudisrakennukseen yläpohjiin, lattioihin ja seiniin 14,5 €/15 kg / sk. Kysy tarjous puhallettuna puh. 040 321 0682 sellueristys@gmail.com KOTITALOUSVÄHENNYS

Peltikatot & Kattoremontit

Valtuutetusta asennusliikkeestä

KATTO KUNTOON

Jukka Rämö 0400 494 832

www.kattokuntoon.fi

28

VUOTTA KATOLLA


Kaikki muuttopalvelut 0400-614 304

AUTO- JA KONEMAALIT

OSTETAAN AUTOJA, PAKETTI-, MAASTO- JA HENKILÖAUTOJA, VÄHÄN AJETUT, EPÄKUNTOISET JA KATSASTAMATTOMAT.

P. 040-725 6789

Kärpäsenkatu 78, 15800 LAHTI

PW-POWERLAHTI

Puh. 03-875 010 • Av. ma-pe 8-16.30 • www.masivill.fi

AIKA TARKASTAA RENKAAT

JÄRVELÄN ASENNUSPOJAT OY

HALPARENGAS.FI PALVELEE ARK. 10-17, la 10-14

KESÄRENKAAT

- Nostopalvelua 22-34 tn - Talopakettien kasausta - Vesikattotyöt

myös asennus

Hinnat alk./kpl 155/70-13 28,95€ 155/80-13 29,95€ 175/70-13 33,95€ 175/65-14 30,95€ 185/65-14 35,95€ 185/65-15 35,95€ 195/55-15 39,95€ 195/60-15 39,95€ 195/65-15 38,95€ 205/65-15 47,95€ 205/55-16 41,95€ 205/60-16 47,95€ 215/55-16 52,95€ 225/55-16 57,95€ 225/45-17 52,95€ 225/50-17 61,95€ 215/55-17 61,95€

Hinnat alk./kpl 225/55-17 64,95€ 225/40-18 54,95€ Hankook alk./kpl 175/65-14 58,75€ 185/65-15 60,00€ 195/65-15 61,25€ 205/55-16 66,25€ Pakettiauto uudet alk./kpl 185/80-14C 54,95€ 195/70-15C 55,95€ 225/70-15C 71,95€ 205/65-16C 62,95€ 215/65-16C 67,95€ 225/65-16C 74,95€ 215/75-16C 74,95€

Myös maksuajalla ILMAN KÄSIRAHAA vaikka 17€/kk

DUKOPART OY Mestarinkatu 16, 15800 Lahti www.dukopart.fi P. 03-7537 024

0400-434 185

Metsäniityntie 14 16600 JÄRVELÄ

UUDET KESÄRENKAAT alkaen 175/65 195/65 205/55 205/60 225/40 225/45

R14 ......179€ R15 ......199€ R16 ......219€ R16 ......239€ R18 ......279€ R17 ......259€

Hinta 4 kpl asennettuna

www.nastorengas.fi MYÖS RENKAIDEN KAUSISÄILYTYS

NASTO-RENGAS Tiilitie 2, Nastola.

Puh. (03) 7625 635

Puolueisiin sitoutumaton lähiölehti vuodesta 1978. Päätoimittaja Petri Salomaa Toimitus ja ilmoitukset Marja Salomaa p. (03) 735 2016, 050-404 1398 Jouni Rasimäki p. 040-546 1134 Vaihde p. (03) 735 3016 Sähköpostiosoite omalahio@omalahio.fi Osoite Patomäentie 10, 15610 Lahti nettisivut www.omalahio.fi Ilmoitushinnat Etusivu 1,50 € / mm Teksti 1,20 € / mm Takasivu 1,30 € / mm Pienlaskutuslisä alle 25,00 €:n ilmoituksesta on 2,50 €. Paperilaskun lähetys 3,00 € Hintoihin lisätään arvonlisävero 24 %. Julkaisija ja sivutaitto Salomaan Kirjapaino Oy, Lahti. Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan. Lehti ei vastaa virheistä puhelimitse otetuissa ilmoituksissa. Painopaikka Lehtisepät Oy 2019

Profile for Omalähiö

Omalähiö 12.4.2019  

Omalähiö 12.4.2019  

Profile for omalahio
Advertisement