Omalähiö 20.1.2023

Page 1

Lahden musiikkiopisto on taiteen perusopetusta antava oppilaitos, jonka toiminta on suunnattu lapsille, nuorille ja aikuisille.

Tule mukaan musiikin ja tanssin maailmaan ammattilaisten ohjauksessa.

• Muskarit ja kerhot • Tanssilinja

• Soitinopiskelu • Bändisoittimet • Orkesterit ja yhtyeet

Ryhmissä tilaa ja uusia perustetaan tarpeen mukaan.

Käy tutustumassa verkkopalvelussamme. Lisätietoja ja ilmoittautumiset netissä tai kansliasta p. 041 319 0070. Lahden musiikkiopisto, Hämeenk. 4, 15110 Lahti. www.lahdenmusiikkiopisto.fi

ensimmäisen siivouksen puoleen hintaan, kun teet tammikuun aikana uuden säännöllisen siivoussopimuksen. Hyödynnä etu mainitsemalla koodi TAMMI50 Tutustu lisää verkkosivuilla!

N:o 2 – 2023 45. vsk Perjantaina 20. tammikuuta SAKSALA-KERINKALLIO-LIIPOLA-NIKKILÄ-RENKOMÄKI-ALAOKEROINEN-HENNALA-ALIJUHAKKALA-LAUNE-KEIJUPUISTO-ASEMANTAUSTA-ANTTILANMÄKI-VENETSIA-PATOSEUTU lahti sibeliustalo su 19.2.2023 Klo 14:00 liput: 48,50€ Ryhmämyynti: tuottaja@operart.fi | 044 980 1167 Ryhmäliput väh. 10 henkeä 40€/kpl rooleissa mm: jyrki anttila laura pyrrö marika hölttä jasper leppänen ohjaus: juulia tapola lavastus: jari jalonen OPERART JYRKI ANTTILA ESITTÄÄ: www.operart.fi Ostamme lomaosakkeet käteisellä! 050 5375 862 Suomen Sesonkilomat 1. siivous -50 % Ota yhteyttä 09 8564 6541 Saat Lahdessa, Hollolassa, Orimattilassa, Heinolassa ja Vääksyssä
LAHDEN MUSIIKKIOPISTO

VIIKKOPÄIVYRI

Hyötyliikunta

Tällä viikolla mediassa on puhuttu paljon siitä, kuinka huonokuntoisia tämän päivän lapset ja nuoret ovat. Uskon, että tämä ei tule kenellekään yllätyksenä, jos edes vähän on jaksanut seurata maailman menoa viimeiset 30 vuotta. Huonokuntoisuus koskee ikävä kyllä meitä kaikkia, mutta etenkin lasten ja nuorten huono kunto tulee näkymään tulevaisuudessa todella isoina kustannuksina, kun tämän päivän 10-vuotiaat lähestyvät 50:ttä ikävuottaan. Viimeistään nyt olisi aika tehdä jotain pelastaaksemme tulevat sukupolvet liikkumattomuuden taakasta. Jos ei 10-vuotiaana pääse edes kyykkyyn, niin minkälaista se elo on sitten viisikymppisenä, jos mitään ei tehdä?

Suurin osa meistä, niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin, viettävät suuren osan ajastaan näytön ääressä, on se sitten puhelin, tietokone tai tabletti. Tarkistin itse oman puhelimeni ruutuajan. Liki 4 tuntia per päivä! Tähän kun lisätään kuusi tuntia päivässä työpaikalla koneen ääressä, niin siinäpä onkin päivästä hävinnyt jo 10 tuntia ruudun tuijotteluun. Ai niin, onhan meillä vielä se vanhakin ruutuvitsaus tuijoteltavaksi eli televisio iltapuhteeksi sohvalla maaten.

Älylaitteet ja netti on varmasti yksi syy liikkumattomuuteen, mutta osansa on varmasti silläkin, että liikunnasta on tehty nyky-yhteiskunnassa vaativa suoritus, jota on joka päivä mitattava tarkkaan senteillä ja sekunneilla. Liikunnasta on näin kadotettu kaikki hauskuus ja siitä on tullut liian monille vakavaa urheilua ja suoritus, johon liittyy vahvasti tiukat tavoitteet. Poissa loistavat lasten iloiset pihapelit ja -leikit. Vai milloin olet viimeksi nähnyt lasten pelaavan pihatiellä?

Mitä sitten lääkkeeksi? Sen pitäisi olla sellaista, joka ei maksa mitään, on helppo tehdä joka päivä ja tapahtuu kuin huomaamatta. Hyvä uutinen on, että sellainen vaihtoehto on jo olemassa. Se on nimeltään hyötyliikunta. Koulu- ja työmatkat kävellen tai pyöräillen olisi jo varsin hyvä lähtökohta liikkumiseen, jos työpaikka tai koulu on sopivan matkan päässä. Puoli tuntia kävellen aamulla töihin ja puoli tuntia kotiin kävellen tekee jo tunnin kävelyä päivässä. Helppo laskea, kuinka paljon ilmaista ja terveellistä liikuntaa se tekee kuukauden aikana. Vanhemmat voisivat näyttää tässä esimerkkiä, sillä pelkästään käskyttämällä lapsi tai teini tuskin kävelee tai pyöräilee koulumatkojaan. Eikä lapsi siitä mene rikki, että kävelisi tai pyöräilisi edes koulumatkat. Tehtiinhän niin ennenkin. Liikkumalla luodaan lapsen vahva pohjakunto, jolla on tärkeä merkitys iän karttuessa. Biologinen fakta on, että ihmisen keho vaatii liikuntaa toimiakseen kokonaisvaltaisesti paremmin, joten eiköhän jätetä huomenna auto kotipihaan ja laiteta tossua toisen eteen.

Jumalanpalveluksia voi seurata myös Launeen seurakunnan YouTube-kanavalta (linkki myös Launeen seurakunnan Facebook-sivulta).

Launeen kirkko: Messu su 22.1. klo 10 Rauhanyhdistyksen kirkkopyhä Ilkka Majuri, Janne Suomala, Pekka Lumio, kirkkokahvit.  Avainmessu ke 25.1. klo 19 Launeen kirkossa Riitta Särkiö, Sonja Tissari. Joka ke klo 9 aamurukous.

Renkomäen seurakuntakoti: Messu su 22.1. klo 12 Riitta Särkiö, Atte ja Eero Nurminen, lauletaan kitaroiden säestyksellä hengellisiä lauluja, kirkkokahvit.

Liipolan seurakuntakeskus: Viikkomessu ke 25.1. klo 11.15 Riitta Särkiö, Pekka Lumio.

VIIKKO 4 20.1. PE Sebastian 21.1. LA Aune, Oona, Netta 22.1. SU Visa 23.1. MA Enni, Eine, Eini 24.1. TI Senja 25.1. KE Paavp, Pauli, Paul 26.1. TO Joonatan 27.1. PE Viljo Vainojen uhrien muistopäivä

Kastettu: Elias Ismael Hakkarainen, Benjamin Juhani Pohjonen, Ira Eevi Elise Hult, Elvi Kaarina Saarinen

Kuollut: Ritva Laura Heleena Määttä 83 v, Pirjo Annikki Paavola 73 v, Eeva Eila Terho 90 v, Eila Marjatta Laakso 82 v, Soili Sanelma Kaartinen 89 v

Vuoden ensimmäinen messu kotoisasti Renkomäessä

Sunnuntaina 22.1. klo 12 on aika viettää vuoden ensimmäistä messua tunnelmallisessa Renkomäen seurakuntakodissa.

Päivän aiheena on "Jeesus herättää uskon". Riitta-aluepapin kanssa musiikkia hoitavat Atte ja Eero Nurminen kitaroineen.

Kotoisan messun päätteeksi jutellaan ja juodaan kirkkokahvit.

Raamatuseuran Kalle Virta miestenillassa

Pastori Kalle Virta saapuu Launeen miestenillan vieraaksi ensi maanantaina 23.1. Kalle on Kansan Raamattuseuran varatoiminnanjohtaja. Hän on pidetty puhuja, raamatunopettaja ja muusikko. Hän kiertää aktiivisesti seurakunnissa puhuja- ja musiikkivieraana pitäen myös konsertteja. Hän on vieraillut Launeen miestenillassa aikaisemminkin. Miestenilta alkaa Launeen kirkon alakerrassa klo 18 alkuhartaudella ja kahvittelulla, jonka jälkeen Kalle tarinoi ja musisoi. Tervetuloa mukaan! HP

Mika Falk johtaa kirkkovaltuustoa, Kunnaksen seurakuntakoti myydään

Lahden yhteinen kirkkovaltuusto kokoontui keskiviikkona ensimmäisen kerran marraskuussa 2022 järjestettyjen seurakuntavaalien jälkeen.

Kirkkovaltuusto valitsi puheenjohtajakseen Mika Falkin. Falk oli seurakuntavaaleissa Yhdistyneen seurakuntaväen listoilla. Siviilityöltään hän on Kohtaamispaikka ry:n toiminnanjohtaja.

PAPIN PALSTA

Jeesus herättää uskon

Sunnuntain aiheena on Jeesuksen herättämä usko. Uskoa pidetään usein tiedon vastakohtana. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Länsimainen tiedonkäsitys nojaa Jeesusta 400 vuotta ennen eläneen Sokrateen klassisen tiedon määritelmään, jossa tieto on tosi, oikeutettu, uskomus ja vielä jotain muuta. Tietokone tai kirja voi sisältää informaatiota, mutta kumpikaan niistä ei tiedä mitään. Tietämiseen tarvitaan uskomuksia omaava ihminen. Näin tietäminenkin edellyttää uskoa, muuten tieto jää vain informaatioksi.

Tiede nojaa Sokrateen yli 2000 vuotta vanhaan määritelmään, mutta itse tiede ja usko on silti hyvä pitää erillään. Meillä suomessa se onkin onnistunut tähän saakka kohtalaisen hyvin. Yhteiskunnassamme osataan erottaa tieteellinen tieto ja kristillinen usko toisistaan. Siinä on auttanut se, että kouluissamme opetetaan uskontoa. Tieteen avulla voi tutkia Jumalan luomaa ihmeellistä maailmaa, ihmistä ja myös uskontoja.

Tieteen keinoin Nasaretin Jeesus-

ta voidaan tutkia kuin ketä tahansa historian henkilöä, mutta Jumalan Poikaa ja maailman pelastajaa hänestä ei voi, eikä ole tarkoituskaan tiedon avulla tehdä. Sen ymmärtämiseen tarvitaan Jeesuksen herättämä usko.

Sunnuntain saarnatekstissä Jeesuksen kohdanneet kertovat:: ”Me olemme nyt itse kuulleet häntä ja tiedämme, että hän todella on maailman pelastaja.” ( Joh. 4: 42)

Vaikka Jeesus on historian henkilö, hän on edelleen elävänä seurakuntansa keskellä. Jeesus itse lupaa, ”Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen läsnä heidän keskellään.” ( Matt. 18:20) Henkilökohtaisen uskon lahjan voi näin saada elävästä julistetusta sanasta, jossa Kristus on pyhän henkensä kautta läsnä. Tällöin Jeesuksesta tulee, ei pelkästään maailman, vaan sinun ja minun pelastaja.

Kirkkovaltuuston varapuheenjohtajaksi valittiin Tulkaa kaikki -yhdistyksen listoilta valittu Tarja Koljonen. Koljonen on Etelä-Suomen Sanomien toimituspäällikkö.

Yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi valittiin Ohto Oksanen. Kirkkoneuvostoa johtaa Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksellä kirkkoherra Kari Eskelinen.

Kasvatuksen ja perheasioiden johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Risto Kaakinen ja diakonian ja sairaalasielunhoidon johtokunnan puheenjohtajaksi Kai Henttonen.

Kunnaksen seurakuntakoti myyntiin

Henkilövalintojen lisäksi yhteinen kirkkovaltuusto jatkoi kiinteistösuunnitelman mukaisia kiinteistökauppoja.

Kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi

Kirkkovaltuusto hyväksyi 13.12.2022 allekirjoitetun kauppakirjan, jolla Kunnaksen seurakuntakoti sillä sijaitsevine rakennuksineen myydään Green Frog Holding Oy:lle 250 000 euron velattomalla hinnalla.

Kunnaksen seurakuntakoti on rakennettu vuonna 2002 alueen lapsiperheiden suuren määrän vuoksi.

Vuosien saatossa Joutjärven seurakunnan alueen kerhotilojen tarve

on kuitenkin muuttunut.

Tällä hetkellä suurin kerhotilojen tarve on Karistossa, josta seurakunnan toiminnalle vuokrattiin tilat vuonna 2020. Päiväkerhotoiminta Kunnaksen seurakuntakodissa on loppunut syksyllä 2021. Tämän jälkeen seurakuntakodilla on toiminut vain Kunnaksen koulun iltapäiväkerho.

Myyntipäätös on vielä alistettava kirkkohallituksen vahvistettavaksi.

Näkijä, parantaja auttaja, opastaja Vera Valomeri 0700 833 64 (2,37 €/min + pvm)

Neitsyt Marian energioilla voimaa valintoihisi! www.valontervehdys.fi

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ 2 Perjantaina 20. tammikuuta 2023
PÄÄKIRJOITUS Marja-Leena Vuorinen 044 5440 366 Tuomas Isotalo 050 5511 444 päätoimittaja Petri Salomaa petri.salomaa@omalahio.fi
Suomala
Janne
valittu Mika Falk. Kuva: Markus Luukkonen.

La 21.1.9:0315:53

Su 22.1.9:0115:56 Ma 23.1. 8:5915:59 Ti 24.1.8:5716:01

Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen

Lahtelaistunut Mira Nieminen on perussuomalaisten ehdokas huhtikuun eduskuntavaaleissa. Hän tavoittelee kolmatta kertaa kansanedustajan tehtävää.

1. Millainen on suomalaisen yhteiskunnan tilanne tällä hetkellä?

– Suomalaisten hyvinvointiyhteiskuntaa ja sen kestävyyttä koetellaan nyt usealta nurkalta. Monet sisäiset ja ulkoiset haasteet pakottavat meidät sopeutumaan ja muuttamaan toimintaa, jotta ratkaisemme muun muassa velkaantumisen ja palveluiden saatavuuden ongelmat. Joudumme palaamaan peruskysymyksien äärelle ja priorisoimaan ylläpitääksemme palvelut niin turvallisuudessa, sosiaali- ja terveydenhuollossa, koulutuksessa sekä ihmisten toimeentulossa.

2. Mitä uudistuksia Suomessa tulisi tehdä jo lähitulevaisuudessa?

– Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen, jossa perusarjen tulee sujua ja tarvittavat palvelut on oltavat saatavilla muun muassa poliisin ja pelastus- ja ensihoidon suhteen. Resurssit tulee taata myös sosiaalija terveydenhuollossa, mutta myös opetuksessa. Koulutukseen on tehtävä kiireellisiä muutoksia oppimistulosten parantamiseksi. Joudumme miettimään tukijärjestelmiä uudelleen ja tarvitsemme muutoksia

niin sosiaaliturva- kuin asumistukijärjestelmiin. Muutoksia tarvitaan myös moniin arjen kustannuksia lisääviin asioihin kuten polttoaineiden- ja energian sekä asumisen hinnan kohtuullistamisiin.

3. Millä tavalla saisimme lasten ja nuorten oppimistulokset takaisin kansainvälisten tilastojen kärkipäähän?

– Palaamalla takaisin koulun ja opettajien perustehtäviin ja aineisiin. Opetuksesta tulee vähentää liiallista vapaavalintaisuutta, itseohjautuvuutta ja keskittyä lapsiin. Nykyinen koulujärjestelmä palvelee kilpailuyhteiskuntaa, mutta ei lapsia ja nuoria ja heidän kehitystään. Yhä useampi kohtaa haasteita selviytyäkseen opetuksen vaatimuksista, mikä aiheuttaa moninaisia ongelmia. Lisäämällä läsnäolopetusta, vaatimalla keskittymistä ja poistamalla turha digitaalisuus ja sähköinen maailma, joka aiheuttaa levottomuutta. Lisäämällä kanssakäymistä ja vuorovaikutusta, liikuntaa sekä harrastuksia oppisisältöihin. Palauttamalla kouluun, opettajille sekä oppivelvollisuuteen liittyvä auktoriteetti.

4. Perustele näkemyksesi Natosta?

– Olen ollut oman kansallisen maanpuolustuksen ja puolustusyhteistyön kannattaja. Oman kansan on puolustettava omaa maataan,

eikä armeijaa tule ajaa heikompaan tilaan Natoon liittyminen huomioiden. Aika muuttunut arvaamattomaksi, jonka johdosta Nato on valittu osaksi tulevaisuuden puolustusta. Tällä päätöksellä mennään eteenpäin.

5. Miten kehittäisit vanhuspalveluja?

– Lisäämällä yhteisöllistä asumista, johon olisi mahdollisuus siirtyä jo varhaisessa vaiheessa, kun ikäihminen on vielä toimintakykyinen. Koti ei ole aina enää turvallinen paikka ja kotihoidon haasteen resurssien suhteen on tunnustettava. Meillä täytyy olla hoitopaikkoja myös heille, jotka eivät pärjää enää kotona. Digitalisaatio ei ole ratkaisu kaikkien kohdalla etenkin, kun muistisairauden lisääntyvät. Omaishoitoa tulee huomioida ja tukea entistä paremmin.

6. Onnistuiko sinun mielestäsi sote-uudistus?

– Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus loi maahan yhden uuden hallinnon tason, jonka kustannukset ovat karkaavat hallitsemattomasti. Samalla toimintaa joudutaan keskittämään yhä enemmän ja palvelun yhdenvertaisesta laatua ja saatavuutta ei pystytä varmistamaan kansalaisille eri alueilla. On myös jo havaittu, että kuntien ja sotealueiden rajapinnoille jää muun muassa terveyden - ja hyvinvoin-

nin toimintoja, joiden järjestäjä jää liian epäselväksi ja pahimmillaan toiminta loppuu kokonaan molemminpuolisista kustannuspaineista johtuen.

7. Kuinka talous saadaan kasvu-uralle Suomessa?

– Talouden suunnan muuttaminen vaatii paljon erilaisia toimia. Velkaantuminen on taitettava käymällä läpi julkiset kohteet ja hallinnon alat. EU:n ohjelmiin, jotka lisäävät Suomen maksuosuuksia ei tule lähteä mukaan. On priorisoitava Suomea hyödyttäviin asioihin ja luotava luotettavat sekä kestävät toimintaedellytykset kotimaisille yrityksille. Kansalaisten ostovoimaa on lisättävä keventämällä ansiotuloverotusta, jossa etenkin keskipalkkaluokan verotuksen progressiivisuus on kohtuuttomalla tasolla. Työstä tulee tehdä kannustavaa ja ahkeruutta palkittava, ei rangaistava verotuksella. Työelämän muutokset vaativat huomioimaan niiden uudet tarpeet, jossa koulutukseen ja työllisyyden kasvattamiseen

on panostettava.

8. Kerro, millaisia uudistuksia rata- ja tieverkostoon tulisi tehdä Suomessa?

– Tieverkosto on päästetty surkeaan kuntoon. On tärkeää, että pidämme huolta liikkumisen mahdollistamisesta tieverkostossa muun muassa työpaikkojen säilymiseksi, työssäkäynnin mahdollistamiseksi, huoltovarmuuden sekä omavaraisuuden ylläpitämiseksi. Itärata hanketta tulee unohtaa ja Lentoradan valmistumista kiirehdittävä. Myös Savon ratahanketta Lahti–Heinola–Mikkeli tulee suunnitella eteenpäin vietäväksi.

9. Kerro kaksi tärkeintä asiaa, joiden eteen tekisit paljon työtä kansanedustajana?

– Arjen perusturvallisuuden ylläpitämiseen liittyvien asioiden eteen yhteiskuntarauhan säilymiseksi sekä ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Ahkeraa työtä Suomen ja suomalaisten eteen.

Auringon nousu ja lasku: sumua selkeääpuolipilvistäsadekuuroja pilvistäsadettalunta ukkosta Päivän ylin ed.yön alin Päivän ylin ed.yön alin Päivän ylin ed.yön alin Päivän ylin ed.yön alin Päivän ylin ed.yön alin räntää Lahden sää? Näppäile tekstiviesti SÄÄ LAHTI ja lähetä se numeroon 16161 (0,84 e)
Lauantaina -6 -7 Sunnuntaina -6 -6 Maanantaina -1 -6 Tiistaina +1 -1 Keskiviikkona +1 +0 ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ 3 Perjantaina 20. tammikuuta 2023 TULE JAKAMAAN OMALÄHIÖTÄ SOITA OMALÄHIÖ 050 404 1398 Liipola 255 kpl Laune 150 kpl Nikkilä 225 kpl
Ke 25.1.8:5416:04
Sumenee nemuSKätketty metsä Carine Fabritius ja Päivi Merviö t Lahdentie 65, 16300 Orimattila .=. ORIMATTILA p. 044 781 3567 Avoinna ti 12-19, ke-pe 12-16, la-su 11-15 www orimattilantaidemuseo.fi – Talouden suunnan muuttaminen vaatii paljon erilaisia toimia. Velkaantuminen on taitettava käymällä läpi julkiset kohteet ja hallinnon alat, eikä EU:n ohjelmiin, jotka lisäävät Suomen maksuosuuksia ei tule lähteä mukaan, Mira Nieminen sanoo.

Toimiiko kaupunginhallitus lain harmaalla alueella ja vastuitaan vältellen vieläkin?

Viime viikolla sain uskomattoman hyvää ja miellyttävää palautetta ”Melastelustani” Omalähiössä. Tämä osoittaa selvästi, että lahtelaiset veronmaksajat ovat hereillä ja haluavat tietää, mihin heidän veromarkkansa uhkaavat kadota ja miksi? Suurimpana kivenä Lahden kengässä on yli kahdeksan vuotta ollut surkuhupaisa Lahti Events Oy, joka on saanut hääriä kaiken kunnallisen kontrollin ja päätöksenteon ulkopuolella siksi, että Lahden kaupungin sisarosakeyhtiönä se on voinut vedota osakeyhtiölainsäädännön salassapitopykäliin. Näin se saattoi toimia kannattamattomana lukuisia vuosia ilman kontrollia. Vastuu kuuluu tässä tapauksessa yksiselitteisesti Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäelle, jonka kuningasajatus oli sitoa Lahti Events iittiläiseen KymiRingin sorakuoppaan takaamalla sille vakuudeton 2,4 miljoona euron laina vastoin Hämeenlinnan hallinto-oikeuden antamaa selkeää päätöstä. Näyttää siltä, että Lahti ja sen johto on vähät välittänyt EU-lainsäädännöstä ja toiminut vuosia täysin tahallisesti vastoin voimassa olevaa julkisuuslainsäädäntöä toimiessaan vastuutapahtumajärjestäjänä KymiRingissä.

Lahti Eventsin ja KymiRingin laittomat ja vakuudettomat lainat siunattiin kaupungin ylimmän johdon toimesta ja siunauksella sekä toivottiin, että asiat pysyvät pois epämiellyttävältä julkisuudelta ja vain puolueiden ja kabinettien saloissa. Tässä selvästi aliarvioitiin veronmaksajien valppautta.

Tyypillistä tässä Lahden syndikalistisessa ja ulkoparlamentaarisessa toiminnassa on ollut erityisesti se, että Lahden kaupungin johto ei ole vaivautunut edes vastaamaan valtuutettujen asiallisiin oikaisuvaatimuksiin, vaan tahallisesti yrittävät unohtaa ne tai ovat olleet vastaamatta niihin salassapitosopimukseen vedoten. Esimerkkisi valtuutettu Pertti Arvaja joutui odottamaan oikaisuvaatimustaan Lahti Eventsin riskianalyysistä vajaa vuoden ennen kuin vasta tänä keskiviikkona sai päätöksen, että kaupunigin salailuun ei ollut mitään syytä.

Tuntuu täysin käsittämättömältä, että Lahden kaupungin johto ei aio lainkaan vastata lahtelaisten veronmaksajien Jussi Lanun ja Matti Raution Uudessa Lahdessa ja Omalähiössä viime viikoilla esittämiin perusteltuihin kysymyksiin Lahti Eventsin ja KymiRingin talouskysymyksistä ja laillisuusnäkökohdista. Tämä, jos mikä, on sitä salailua, huonoa Lahden arroganttisuutta! Onneksi salailu ei onnistunut, koska lahtelaisen politiikan” ryhtiliike”, tarttui asiaan topakasti ja määrätietoisesti. Tässä oikeudenmukaisessa ”ryhtiliikkeessä” ovat jo vuosien ajan aktiivisesti toimineet seuraavat lahtelaisen demokratian ritarit: Jorma Ratia, Pertti Arvaja, Juha Tapiola, Seppo Korhonen ja Juha Viljamaa. Taustalta tukea tähän juridiseen selvitystyöhön ovat antaneet Matti Kataja sekä kansalaisaktivisti Petri Alastalo, joka on tehnyt kaupunginjohtaja Pekka Timosesta takuurahojen vakuudettomasta, laittomasta myöntämisestä poliisitutkintapyynnön jo vuosi sitten. Mihin asia on tätä tutkivilta poliisiviranomaisilta oikein unohtunut tai hävinnyt? Voiko Alastalo joutua kysymään tämän prosessin hidasta edistymistä vielä uudelleen oikeuskanslerilta?

Tyypillistä tälle kaikelle poliittiselle toiminnalle on ollut Lahdessa se, että kukaan ei kanna näistä laittomista tukipäätöksistä lainkaan vastuuta veronmaksajille. Päinvastoin Lahden kaupunginhallitus haluaa koko ajan päästä eroon tästä kiusallisesta julkisuudesta syyttämällä ja leimaamalla häiriköiksi juuri sellaiset kaupunginhallituksen jäsenet, jotka määrätietoisesti ja kauan ovat ajaneet läpinäkyvyyttä Lahden julkisiin tukipäätöksiin ja tai saada selvyyttä Lahden kaupungin luvattomista Lahti Eventsin ja Kymiringin rahatuista.

Kansainväliset päättäjät tapasivat Davosissa

Matkustin alkuviikoksi Arabiemiraatteihin Abu Dhabiin, jossa esittelimme suomalaisia ilmastoratkaisuja ympäri maailmaa saapuneille toimijoille.

Kestävien ratkaisujen tapahtuma Abu Dhabissa kiinnosti erityisesti nuoria eri puolilta maailmaa. Puhuin Youth for Sustainability -tapahtumassa muun muassa Suomesta ja Lahden kaupungin osallistamisesta.

Keskustelua käytiin Arabiemiraattien ilmastoministeri Mariam Almheirin kanssa niin ilmastoasioista kuin suomalaisesta kouluruokamallista. Kouluruoka onkin saanut arvostusta kansainvälisesti, joten aihe kiinnostaa myös Emiraateissa. Vihreän siirtymän ratkaisuja oli tapahtumassa esittelemässä suomalaisvoimin mm. Valmet, Fortum, BHM ja Wärtsilä. Tähän kasvuun pitää päästä mukaan myös Lahdesta.

WEF-seminaariin kokoontumiselle oli juuri nyt vahva tilaus. Globaalin toimintakentän vaikutukset koskevat meitä ja on tärkeää olla vaikuttamassa paikan päällä. Suomi oli vahvasti esillä Davosissa. Meihin kohdistuu erityistä huomiota geopoliittisen tilanteen vuoksi.

Davosissa, maailman talousfoo-

rumissa kohtasivat poliittiset päättäjät, yritysjohtajat ja rahoittajat eri puolilta maailmaa. Tässä maailman tilanteessa juuri nyt on erityisen tärkeää, että keskustelemme maailman kriiseistä ja ratkaisuista.

Ukraina, energiakriisi, ruokakriisi, inflaatio ja korkojen nousu ovat yhteisiä haasteita. Etsimme yhdessä ratkaisuja. Suomi oli hyvin esillä pääministeri Sanna Marinin johdolla.

Osallistuin CNBC:n suoraan televisiopaneeliin, jossa keskustelimme maailman muutoksen vaikutuksista talouteen ja kauppaan. Suomalainen osaaminen ja yritysten edelläkävijyys tulivat hyvin esille. Samoin meriteollisuus- ja teknologiaosaaminen.

Ukrainan tilanne on luonnollisesti laajasti esillä. Osallistuin Ukrainan varapääministerin ja ex-ministerin, nykyisen energiayhtiön johtajan Oleksiy Chernyshovin kanssa paneeliin yhdessä Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD:n pääjohtajan ja Saksan liittokanslerin valtiosihteerin kanssa.

Keskiviikkona sain Chernyshovilta suoraan valtavan suru-uutisen helikopteriturmasta, jossa menehtyi hänen hyvä ystävänsä Denys Mo-

RAINEN SANANEN

Valinnoista, hyvä Natalia!

Olen nyt viikon maiskutellut Urheilugaalan antia. Iivo Niskanen oli kiistatta Vuoden Urheilija 2022. Eikä mukinaa aiheuttanut Wilma Murron eikä Topi Raitasen seuraavat sijat. Kyllä asiantuntijat, siis urheilutoimittajat, tietävät.

Lauri Markkanen oli neljäs. Hyvä niin, ensi kerralla hän mitaleilla. Viidenneksi jäi monen harmiksi Kalle Rovanperä. Älä nyt lukijani laita hernettä nenään, mutta minun listallani hän ei niin korkealla ollut. En olekaan ralli- ja formulaihmisiä. Vain Bottas kiinnostaa.

nastyrskyi. Paikalla oli myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puoliso ja koko Ukrainan delegaatio Davosissa. Esitin osanottoni omasta ja Suomen puolesta.

Jokin aika sitten saimme myös Lahdessa suru-uutisen. Pitkäaikainen lahtelainen kuntapäättäjä ja vaikuttaja Jari Hartman on poissa.

Jari oli persoona, jonka kanssa asioista puhuttiin aina suoraan ja välillä kovaakin. Hän uskalsi ja osasi sanoa ja myös perustella, mikä ei tänä päivänä ole liian yleistä.

Nopeana laskijana ja matemaattisesti lahjakkaana kaverina Jari laski asiat taustalla usein valmiiksi. Yhteistyömme liittyi usein Lahden asioihin, mutta välillä myös valtakunnan tason vaikuttamiseen. Tapaamiset olivat usein juuri niissä paikoissa missä Jari viihtyi: ihmisten, ravien ja politiikan parissa.

Ja Liipolan linja-autojen aikatauluihin sovitettuna. Syvä osanottoni Jarin omaisille. Suuri persoona on poissa, mutta muistot ja periaatteet elävät. n

gissa kiusatuksi.

Yksi kierteli ja sanoi valinnan olleen intersektionaalinen. En tiedä, mitä se tarkoittaa. Ari ei kuitenkaan sen enempää valintaa kakistellut.

Muuten, koripallossa on myös valittu nainen vuoden parhaaksi. Kuten vuonna 1981, jolloin tittelin sai Lea Jommi Hakala.

Ja sitten asiaan. Vuoden jalkapalloilijaksi valittiin Natalia Kuikka. Ensin nieleskelin, sitten tutustuin asiaan tarkemmin ja asia hyväksytty!

Natalia voitti arvostetun NWSL-liigan mestaruuden Portlandin joukkueessa avainpelurina. Lisäksi hän oli Suomen hahmo kesän EM-kisoissa. Kyseessä armottoman kovan luokan futari. On pystinsä ansainnut.

Sen verran valinta mielessäni hier-

Jorma Ratia teki täysin asiallinen selvitystoiminnan Lahti Eventsistä ja KymiRingin taloudellisista kytköksistä ja kannattamattomuusarvioinnit. Koettiinko hänet sikisi niin kiusalliseksi, että hänet päätettiin Lahden poliittisen johdon taholta leimata ”Persona non grataksi” ja kiusaajaksi. Halutaanko totuudenpuhuja Ratia nyt syyllistää erityisesti demarien ja kokoomuksen taholta sellaiseksi ikäväksi kiusanhengeksi, jolle pitää näyttää poliittinen kaapin paikka? Joka tapauksessa huhut siitä, että Ratia haluttaisiin erottaa kaupunginhallituksesta vellovat nyt kaupungilla kuumina. Tämä hanke yritetään huhujen mukaan tehdä poliittisen johdon toimesta salaa siten, ettei Ratialle edes kerrota syitä tai perusteluja tähän toimenpiteeseen. Valitettavasti tämä Lahden peli ei tule onnistumaan niin kauan kuin valppaat veronmaksajat ovat hereillä ja tiedostava Lahden paikallismedia jakaa oikeaa tietoa näistä tapahtumista, josta Lahden johto haluaa mieluusti vaieta. Onko Lahden poliittinen ilmapiiri muuttumassa avoimesta ja vastuullisesta toimintaympäristöstä salailevaksi ja toksiseksi kuppikuntahääräilyksi ja hyvä veli -verkostojen hallitsemaksi poliittisten piiskureiden temmellyskentäksi? Ei ole! Mikäli totuutta ei piiloteta ja vapaata lahtelaista lehdistöä ja mediaa ei lakkauteta? n *selkä * niska * iskias * polvi * nilkka * käsivaivat

si, että tein noin kymmenen hengen gallupin tämän lehden lukijoille. Kahdeksan oli raadin kanssa täysin samaa mieltä. Yksi olisi valinnut Teemu Pukin. En kerro valitsijan nimeä, ettei hän joudu pääkaupun-

SUOMALAINEN JÄSENKORJAUS

Koulutettu jäsenkorjaaja, mestari

Seija Hyrkäs 0400 806472

Puotikatu 4 as. 2, Lahti / Patoniitty Suomalainen jäsenkorjaus Seija Hyrkäs/Facebook seikkuliini@gmail.com

Kuikasta päästään miesten harjoitusleiriin. Turpiin tuli odotetusti Ruotsilta ja myös Virolta 0–1. Eipä siinä mitään, mutta se sai karvani pystyyn, ettei saatu laukaustakaan kohti maalia ja että Rive Kanerva totesi Viro-pelin jälkeen, että ne pelasivat parhaalla porukallaan! Onko syytä huoleen? Seuraavat karsinnat alkavat 23.3. ottelulla Suomi-Tanska. Toivottavasti Teemun sihti on silloin kohdillaan.

Yksi asia, mikä minua pohdituttaa, on mitä maata kukin edustaa. Pelaajat valitsevat tämän tai tuon. Pelaavat ensin yleensä kummassakin. Kyllä minusta valinta täytyy ajoissa (alle 18-vuotiaana) tehdä. Ei Suomi, jos ei sydän sitä sano. Turha vatkata sinne sun tänne!

Ja lopuksi. Yksi löytyi, joka omalla nimellään suoraselkäisesti sanoi mielipiteensä. Hän on Tauno Tane Salonen, torimies, järjestysmies, monessa mukana oleva hyväntekeväisyysmies. Tane täräytti: "Paras oli Glen Kamara!" Asia on pihvi. Menen syömään... Raine Järvinen

SUORA YHTEYS EDUSKUNTAAN MELASTELUA
Perjantaina 20. tammikuuta 2023 ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ 4
Tauno Tane Salonen

Käsikirjoittaja Timo Taulo: Se oli vuoden mittainen löytöretki rakastamaani Lahden urheiluhistoriaan

Vuoden urheilukirja -kilpailun finalistit julkistettiin Urheilujournalismin illassa joulukuussa. Finaaliin valittiin kahdeksan vuonna 2022 julkaistua teosta.

Etelä-Lahdessa asuvan käsikirjoittajan Timo Taulon teos Kaikkien aikojen hiihtoseura – LHS 1922–2021 on yksi ehdokas.

Vuoden urheilukirja 2022 julkistetaan tiistaina 31.1. Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskuksessa Tahdossa Helsingin olympiastadionilla. Vuoden parhaalle kotimaiselle urheiluaiheiselle teokselle myönnettävä Vuoden urheilukirja -palkinto on jaettu vuodesta 1980 lähtien.

Mitkä olivat tunnelmasi, kun kuulit finaalipaikasta joulukuussa?

– Puin ylleni LHS:n puheenjohtaja Juha Kolulta saamani seuran punapaidan ja kävin kiertämässä Hennalan latulenkin vanhoilla järvisilläni. Vasta kolmen kilometrin jälkeen hengitys tasaantui. Kerro millainen oli kirjoitusprosessi?

– Se oli vuoden mittainen mielenkiintoinen löytöretki rakastamaani elävään Lahden historiaan. Toinen vuosi on vierähtänyt kakkososan parissa: "Kaikkien aikojen hiihtokilpailut – Salpausselän kisat" julkistetaan kisaviikolla maaliskuussa.

Oletko tyytyväinen lopputulokseen?

– Lähdettiin tekemään parhaamme ja tähän se riitti. Tämä oli tiimityötä, hyvää tekemistä. Kiitos kuuluu koko joukkueelle. Tästä on hyvä jatkaa.

Millainen on hyvä urheilukirja?

– Verta, hikeä ja tuskaa, tarinoita sankareista ja häviäjistä. Hyvän urheilukirjan pitää taipua pienellä dramatisoinnilla teatterinlavalle. Sitten siinä maistuu elämä.

Luetko itse paljon urheilukirjoja?

– Kirjoittaessani luin kasan hiihtourheilua käsitteleviä opuksia. Lauri Valosen ja Paavo Nuotion kirjoittama "Mäenlaskun opas" vuodelta 1933 oli mieleenpainuvin. Harkitsin vakavissani mäkisuksien

ostamista.

Miksi Suomessa luetaan paljon urheilukirjoja?

– Urheilu on kansakunnan peilikuva. Jännitys alkaa jo ennen kuin avaa kirjan kannet.

Jouduitko karsimaan paljon asioita pois 100-vuotiaan hiihtoseuran historiateoksesta?

– Kirjoittamatta jättäminen oli vaikeinta kirjoittamista. Hiihtomuseon mittava kuva-aineisto kertoo sen, mikä tekstissä jää kertomatta. Millaista palautetta olet saanut kirjasta?

– Kannustavaa ja rakentavaa. Kirjan rakenneratkaisu on poikkeava ja toimiva. Se on kiehtonut. Kun kirjoitan LHS:n 200-vuotishistoriikin joitain virheitä pitää korjata, mutta sama asenne säilyy.

Lisääkö finaalipaikka kirjan myyntiä?

– Suomalaisesta Kirjakaupasta ja museokaupasta kerrottiin, että vuoden bestselleriksi ei ylletä, mutta matka jatkuu. Onneksi aihepiiri ei vanhene koskaan.

Vuokrataan RIVITALOUUDISKOHDE Pennala, Orimattila

Uotilanrinteen uusi pientaloalue valmistui 1.1.2023 Koulu, päiväkoti sekä Pennalan vetovoimainen yrityspuisto ovat aivan lähellä.

Kohteemme kaikki asunnot ovat yhdessä tasossa. Vuokraan sisältyy internet-yhteys. Kohde lämpiää maalämmöllä. Kaikille huoneistoille on autopaikka talojen edessä varustettuna lämpöpisteellä.

Asunnot:

1 h + tupakeittiö, 33,0 m2 vuokra 558,00 €/kk + vesi 3 h + k, 55,0 m2 vuokra 825,00 €/kk + vesi 3 h + k + s, 65,0 m2 vuokra 875,00 €/kk + vesi

Muuttamaan pääsee heti

Miten toimii Renkomäen kehitysvammaisten palvelutalo tänään?

Lahden Kehitysvammaisten asumisyksikkö muutti nopealla aikataululla parempiin ja nykyaikaisiin tiloihin Renkomäkeen. Nyt uusi palvelutalo on aloittanut toimintansa ja Omalähiö ja etelälahtelaiset haluavat nyt tietää, miten toiminta on siellä käynnistynyt.

Otimme yhteyden Tino Lehtiseen, joka nyt toimii esimiehenä Renkomäen toimintapisteessä ja kyselimme, missä nyt mennään ja onko toiminta ollut tarkoituksenmukaista ja täyttänyt kehityslain vaatimukset? Teimme tämän kyselyn ja näin metsä vastasi, kun sinne huudettiin.

Kuinka paljon teillä on asiakkaita ja ovatko kaikki Lahdesta?

– Renkomäen palvelukodissa on 20 asukasta, joista kaksi on muualta kuin Lahdesta.

Paljonko Teillä on henkilökun-

taa ja oletteko kyenneet toimimaan henkilömitoituksen vaatimissa puitteissa?

– Renkomäen palvelukodissa työskentelee yhteensä 22 työntekijää, joista 18 on ohjaajia. Yksikössä on kaksi liikkuvan päivätoiminnan ohjaajaa, yksi työntekijöistämme toimii yksikön sairaanhoitajana sekä avustajan nimikkeellä toimiva työntekijä, joka on vastuussa keittiön sujuvuudesta.

– Palvelukodin arki on saatu toimimaan oman varahenkilöstön ja vuokravälitysfirman avulla, jolla on voitu paikata äkillisiä poissaoloja.

Millaista päivittäistä toimintaa teillä on asukkaille?

– Palvelukodissa toimivat kaksi liikkuvan päivätoiminnan ohjaajaa, jotka järjestävät erilaisia virikkeitä sekä retkiä asukkaille. Palvelukodista asukkaat lähtevät myös muihin

päivätoimintaa järjestäviin yksiköihin kuten Ravuri, Kaarisilta, Orimattilan sekä Mukkulan toimintakeskus.

– Asukkaat, jotka eivät käy yksikön ulkopuolisissa toiminnoissa, niin heille järjestetään mielekästä tekemistä yksikössä ja sen lähiympäristöissä. Renkomäen ympäristöön tutustuminen on vielä kesken, mutta liikkumismahdollisuudet vaikuttavat hyvältä.

Millaisella budjetilla pyöritätte tätä arvokasta toimintaa?

– Päijät-Hämeen hyvinvointialue on aloittanut toiminnan 1.1.2023 ja toimintaan on varattu riittävä määräraha toiminnan ylläpitämiseksi.

Oletteko järjestäneet talon esittelyjä kenellekään?

– Renkomäen palvelukoti on 20 asukkaan koti. Palvelukodin aloitus

Lisätietoja kohteesta: www.orimattilanasunnot.fi Orimattilan Asunnot Oy, puh. 03-882 8711

vaiheessa järjestettiin asukkaiden läheisille tutustumisilta. Läheiset voivat vierailla yksikössä niin usein kuin haluavat ja viettää aikaa asukkaiden kanssa.

Onko talossa muutakin toimintaa kuin vammaispalveluita?

– Palvelukodilla ei ole muuta kuin vammaispalveluiden järjestämää toimintaa.

Miten tyytyväinen henkilökohtaisesti olet palvelutalon toimivuuteen?

– Asukkaat ja henkilökunta ovat kotiutuneet palvelukodille ja luoneet yhteistä arkea keskenään. Toiminta ennen oli useammassa palvelutalossa ja nykyään kaikki ovat

saman katon alla, joten uusien toimintamallien luomiseen on mennyt aikaa. Uudet ja yhteiset tilat ovat mahdollistaneet asukkaille uusien ystävyyssuhteiden luomista, ja henkilökunta on päässyt paremmin tutustumaan toisiinsa ja oppimaan toisiltaan uusia työmenetelmiä.

Miten vammaispalveluita Suomessa voisi kehittää yleisemmin?

– Vammaislainsäädännön uudistustyötä tulee jatkaa ja kehittää, jotta eri tavoin vammaisten ihmisten oikeudet voidaan turvata nykyistä paremmin.

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ Perjantaina 20. tammikuuta 2023 5
Petri Görman Hyvä urheilukirja sisältää Timo Taulon mielestä verta, hikeä ja tuskaa, tarinoita sankareista ja häviäjistä. – Renkomäen palvelukodissa on 20 asukasta, joista kaksi on muualta kuin Lahdesta, Tino Taulo kertoo.

Ostoskatu 7, AUKIOLO AIasukastupavietseurustelemaan Tuvalla käytössä! OMPELUPA13.00-

maanantain muKeskiviikkoisin klo Laune/parla. €, lapRuokailu

Bussiretki

Ilmoittautuminen 1.10.2019 mennessä tai niin kauan kuin paikkoja riittää.

Monitoimikeskus Takatasku, Huovilankatu 4. Takatasku avoinna (ma - pe) klo 8.30 - 14.30. www.takatasku.net.

Takataskun tapahtumia:

soitinta ei tarvitse olla. Ilmoittautuminen 9.9. mennessä toimistolle p. 044 7303302 ma-to klo 9-15.

Kaup.sai17.15-18.15, MäJalmari 9.9. Hollolan Otamulkopuolisia (ei tiedust. www. sekä jä-

Mukaan mahtuu 40 osallistujaa. Osallistujia min. 30, jotta reissu toteutuu.

• Maanantai 26.8.

SEURATOIMINTA

Matkan hinta 159 eur/hlö, 2 hlön huoneessa. Sisältää bussikuljetukset, lautat, aamiaisbuffen menomatkalla ja majoituksen aamiaisella Tallink City -hotellissa.

Retki Suomen Kädentaidot -tapahtumaan lauantaina 16.11.2019 Tampereelle.

Ilmoittautuminen 20.9.2019 mennessä.

Retken hinta 30 € / hlö, sisältää bussikuljetuksen ja sisäänpääsylipun.

Lähdemme myös ”We Will Rock You” -musikaalia katsomaan la 2.5.2020 klo14, Helsingin Messukeskuksen Amfi-teatteriin.

Launeen Martat ry. kokoontuu seuraavan kerran 23.1. Launeen kirkolla Lähdesalissa klo 17–19. Paikalla silloin jalkahoitaja kertomassa jalkojenhoidosta. Kaikki tervetuloa niin vanhat Martat ja uudet marttailusta kiinnostuneet!

Käsikirjoituksesta, sävellyksestä ja sanoituksesta vastaavat Queen ja Ben Elton.

Ilmoittautuminen 1.9.2019 mennessä. Niin kauan kuin paikkoja riittää.

Etelä-Suomen Syöpäyhdistys Lahti 23.1. klo 13.–14.30 vertaistukiryhmä pitkäaikaista syöpää sairastaville, ilm. Niina Nykäselle p. 0447303308 tai niina.nykanen@ essy.fi. 26.1. klo 17.30–19 Naisten ilta, ohjaajina vertaistukihlöt, ei ilmoittautumista. Molemmat ryhmät Hämeenkatu 7 A, 3. krs.

Suunnittelemme FasciaMethodryhmää LadyLine:ssa, kaikille sopi-

• Tiistai 27.8. Pöytätennis klo 12.1514.15.

• Keskiviikko 28.8.

Mölkky Kesä/heinä/elokuu 5.6.-28.8. klo 11.00. Launeen keskuspuiston kentällä. Pöytätennis klo 12.15-14.15.

va kehonhuoltomenetelmä. Parantaa suorituskykyä, edistää hyvinvointia ja kehon liikkuvuutta. Hinta tarkentuu osallistujamäärän mukaan. Tiedustelut ja ennakkoilm. 31.1. mennessä p. 044 9736310.

• Torstaina 29.8.

Tuppi-korttipeli klo 9.00 – 13.00. Englanti klo 10.00-11.30.

• Perjantai 30.8.

• Tulevat ATK-kurssit (ilmoittautuminen infoon puh. 03 781 9919)

Tietokoneen käytön peruskurssi 26.8. – 28.8.

19.2. klo 14 Franz Leharin Iloinen Leski -operetti Sibeliustalon pääsali, hinta 40 €. 25.2. klo 13 Kaksi kuningatarta Hämeenlinnan teatterissa. Ilm. ja mahd. ruokarajoitteet 17.2 mennessä. Hinta, johon sis. teatterilippu, väliaikatarjoilu ja matkat, tarkentuu lähiaikoina. Ilmoittautuminen molempiin p. 044 9736310.

Kurssilla käydään läpi tietokoneen perustoimintoja sekä yleisten internet-palveluiden käyttöä. Takataskun 3. kerroksen tietokoneluokassa, klo 9.00 –14.00. Hinta 18€.

Muut tapahtumat

Asukastuvan viikon 4 ohjelma: Ma–ke suljettu

Aikamatka Riihimäen Museoihin to 12.9. klo 8.45 – 15.00. Hinta 35€ (sisältää lounaan). Opastettu kierros Suomen metsästysmuseossa ja tutus-

To avoinna: 10.00–13.00. Bingo 11.00–12.45.

Pe avoinna: 10.00–13.00. Harjulan tuolijumppa / 3.50 € 11.00 –11.50.

Liipolan asukastupa Ostoskatu 7, srk-keskus alakerta

P: 044 235 7950 / Sisko

Huom! Kaikille avoin ompelupaja ja korjausompelu parittoman viikon la, seuraavan kerran 4.2. Huom! Aika klo 13.00–16.00. Ter-

vetuloa!

Huom! Keskiviikkolounas srk-keskus yläkerta klo 12.00–13.00. Työtön, eläkel., kotiäiti-isä 5 €, työssä käyvä 6,50 €, lapset 4–12 v. 2 € Tervetuloa!

Lahden seudun varhaiseläkeläiset LASVEL 7.9. Iloinen matka Hartolan markkinoille. Käymme markkinoilla sekä ruokailemme Sahti Krouvissa. Lähtö Marolank. klo 9.00. Pikaiset ilm. Annelille 0500 717979 tai Pirjolle 044 9734547. H. 40€ sis. kuljetukset, ruokailun ja tutustumisen Rouvin olutpanimoon. 17.9. Ruskan lumoissa muikkuristeily Elbattarella. h.50€ Lahdesta,

Lahden Seudun Varhaiseläkeläiset ry: 25.1. Walimon tilaisuus, klo 10 alkaen. 10.2. Eduskunta, ynnä muuta, Jaana. 14.2. Teatterimatka, Fanny ja Alexander, Marketta. 15.2. Päivämatka Tallinnaan, Jaana. 10.3. Espoo, keramiikkaa, koruja, kelloja, Marketta. 13.–15.3. Kuntotapahtuma Vierumäellä, Lea. 15.3. Päivämatka Tallinnaan, Jaana. 28.–29.3. Matkapoikien kevättempaus Baltic Princesillä,Lea. 9.–16.4. Hiihtomatka Äkäslompoloon, Lea. 12.–16.4. Kiehtova Islanti, Jaana. 19.4. Päivämatka Tallinnaan, Jaana. 13.5. Teatteri Havukka-ahon ajattelija, Lea. 28.5.–2.6. Solaris-lomien tuettu loma Imatran kylpylässä, Lea. 7.–9.6. Kiertomatka Virossa, Marketta. 15.–20.8. Alppimatka, Marketta.

Renkomäen Rehdin naisten voimistelu tiistaisin klo 16-17 alkaen 27.8.2019 Renkomäen koulun liikuntasalilla. Vetäjänä Sirpa Lindberg. Tervetuloa!

TAKATASKU

Café Eila

Avoinna ma, ke–pe klo 8.30–13.00 ja ti klo 9.00–13.00

Lounasruokala Makuhetki Avoinna ma–pe klo 11.00–13.00

Kattojen maalaukset/pesut

nakastike, peruna, kaalisalaattti,

Lounas kananpojan curry-kookoskeitto, tuorepala, luomu ruisleipä, maito

Kasvislounas meksikolainen papukeitto Keskiviikko

LOUNAS 23.1.–27.1.

Maanantai: Bataattijuurespihvit, yrttikastike, lohkoperunat, kreikkalainen salaatti

Tiistai: Hernekeitto, pannukakku + hillo + kermavaahto

Keskiviikko: Suikalepossupata, perunat, punajuuri-omenasalaatti

Torstai: Palvilapakiusaus, yrttiporkkanat, kaali-ananas-punakaaliraaste

OSTETAAN

MUUTTO- ja KUOLINPESIÄ, MYÖS KOKO KODIN TYHJENNYKSET. Kirpputori Kisälli Mestarinkatu 12, Lahti 0400 715 123

PIHAPUUN

KAATOA

Lounas chili con carne, riisi, porkkanaraaste, maito, näkkileipä Kasvislounas chili sin carne Torstai 26.1.

Perjantai: Kalastajanpyörykät, tillikastike, perunat, perunasalaatti

Seuraa ilmoitteluamme: www.takatasku.net

Lounas palermonpasta , parsakaali, vihreäsalaatti, maito, näkkileipä

- pihapuun kaadot - kantojyrsinnät - metsänhoitotyöt Metsäpalvelu SavottaSudet Puh. 050 3483580 www.savottasudet.fi

Kasvislounas palermon tofu-kasvisvuoka Perjantai 27.1.

Lounas lohikeitto, tuorepala, sydänleipä, maito

Kasvislounas tomaatti-vuohenjuustokeitto

Pulmakulma

Yksilöllistä tietokoneen, kännykän tai muiden älylaitteiden käytön opastusta.

Varaa aikasi puh. 044 719 4637

HOLLOLAN KALUSTEMAALAAMO KY Kalustemaalaamo tarjoaa VÄLIOVIEN sekä keittiön kaapiston ovien maalausta.

MUISTA OIKEUS KOTITALOUSVÄHENNYKSEEN Kysy tarjousta!

Puh. 040 759 5782 www.hollolankalustemaalaamo.net

Pirjolle kahvia

Huonekaluverhoilu ja -korjaus, pintakäsittely, rottinkityöt, vintagemyymälä Vesijärvenkatu 14 D, sisäpiha, 15110 LAHTI p. 0500 499 049, saida@saidanverhoomo.fi

Viime viikon kuvassa oli Rami Rusinen Arvattiin myös Tuomas Tunna Milonoffia, Juha Milonoffia ja Rami Rististä Arpa suosi Pirjo Sauraa Rami Rusinen (s. 1976 Mäntyharjulla) on lahtelainen näyttelijä. Hän on näytellyt 2012 syksyllä

ensi-iltaan tulleen 3 Simoa -elokuvan pääroolin, Rendel-elokuvassa Rotikan roolin (ensi-ilta oli 2017). Lisäksi Rusinen on näytellyt useita sivurooleja elokuvissa kuten Armomurhaaja, Lovemilla, ja televisiosarjoissa kuten Donna, Helppo elämä, Ihon alla, Sekasin, Lovemilla, Salatut elämät ja Syke.

TUNNISTATKO KASVOT VANHOISTA VALOKUVISTA?

Vastaus ke 25.1. klo 15 mennessä osoitteeseen: Omalähiö-lehti, Patomäentie 10, 15610 Lahti, sähköpostitse: omalahio@omalahio.fi tai www.omalahio.fi Oikein vastanneiden kesken arvomme kilon kahvia.

Kuvassa: Lähettäjän tiedot: Puh.

6 Perjantaina 20. tammikuuta 2023 ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ
AVOINNA ma–pe 9–19 la 9–16 Ajokatu 53, 15500 Lahti. Puh. 03 781 7155 launeenapteekki@apteekit.net www.launeenapteekki.fi Launeen Apteekki AUTOVUOKRAAMOJA Särmääjänkatu 4 P. 03 751 3111, 0400 842 303 Pakettiauto alk. 35,- • Präkärry alk. 10,www.vuokrauspalvelu.fi TILITOIMISTO PIHAPUUN KAATOA VERHOOMOJA AUTOKORJAAMOJA pun ja bussikuljetuksen
Tallinnaan Martin Mark-
pe-la 8.-9.11.2019
kinoille
PAPERINKERÄYSTÄ Puh. 0400-491 486 KERÄYSPAPERI LAAKSONEN OY PARKETINHIONTAA HH Parkettityöt HARRI HIETALA 0400 556 063 • www.parkettihietala.fi • asennus • hionta • lakkaus • sävytys Pitkämäki HUOLLOT/NEUVOT AUTOKOULU Paasikivenkatu 2 P. 0500-717 605 • 0400-717 605 www.askonautokoulu.com Henkilöauto-, moottoripyörä-, mopoauto- ja mopokurssit LÄÄKÄRIPALVELUJA Ajanvaraus: 0207 345 678 Aleksanterinkatu 9, Lahti www.arte-laakarit.fi
ON
AIKA, myös siivoukset
KAIHTIMIA SÄLE-SUOJA Vuorikatu 24 • 15110 Lahti & 782 7783 salesuoja@saunalahti.fi
SIIVOUSPALVELUA NYT
IKKUNANPESUN
MoppiMuijalta puh. 045 331 7827 Ilahduta läheistäsi lahjakortillamme www.moppimuija.fi MIRA HÄMÄLÄINEN P. 040-5010 582 • www.mirtax.fi
LVI-ASENNUSTA Kaikki kodin putkityöt! Päivystys 24h • 044 9752 382 www.lahdenputkipalvelut.fi 781 7155 launeenapteekki@apteekit.net www.launeenapteekki.fi Apteekki Apteekki 7155 YKKÖSAPTEEKKI HIERONTAA TUOMON HIERONTAPALVELU • Urheiluhieronta • Klassinen hieronta • Kuumakivihieronta
050 435 8370 Vuoripojank. 18 • www.hierojalahti.com 220 8.30-16 HAMMASLÄÄKÄREITÄ Hammashoito Oy S. Alatupa • Särkypotilaat
PALVELU- JA OSOITEHAKEMISTO
P.
nopeasti • Ilta- ja viikonloppuaikoja Yrjönkatu 1, katutaso puh. 044-051 0805
MOPOKORJAAMO LAHDEN MOPOPAJA Mustapuronkatu 7, Lahti 040 369 2585 www.mopopaja.fi
SAIDAN verhoomo & vintage HORMISANEERAUSTA HORMIMASSAUS JA PUTKITUS JH-Uuniasennus 050 346 8159 PARTURI-KAMPAAMOJA
Hyvä luottokelpoisuus ©Bisnode 2017
Ajanvaraus: 0400 460 786 Asemakatu 2, 15100 LAHTI
www.katonmaalauslahti.fi
Prisma-Keskus • puh. 03-876 220 Av.: ark. 8.30-19, la 8.30-16,
12-16
TILITOIMISTO SALEJÄRVI OY Puotikatu 7, 15700 Lahti 050 599 3283 www.salejarvi.fi KAIKKI KODIN REMONTIT Rakennuspalvelu Rasimus 040 668 8112 RAKENNUSPALVELUA HIERONTAA OSTETAAN ELÄINTUHKAAMOJA PARKETINHIONTAA Soita 0400 635 023 www.widgrenoy.fi •
su
www.apilaapteekki.fi
Parketti- ja puulattioiden hionnat, sävytykset, pintakäsittelyt ja asennukset • Matto- ja laattatyöt

LUKIJAT KIRJOITTAVAT

Turvallisuutta luodaan päiväkodeissa, kouluissa ja kodeissa Nato-jäsenyys vahvistaa myös suomalaisuutta maailmalla

Nato-jäsenyys on puhuttanut eduskunnassa tällä viikolla, kun mm. perustuslakivaliokunta linjasi, että jäsenyydestä päättämiseen riittää eduskunnassa yksinkertainen enemmistö.

Toisaalla Suomi pohtii muun Euroopan kanssa Leopard taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan varmistamaan Ukrainan voittoa Venäjän aloittamassa raakalaismaisessa sodassa. Ukrainan on voitettava. Suomalaisten ja eurooppalaisten onkin ymmärrettävä mahdollisen häviön seuraamukset. Ukrainan voitto on koko Euroopan ja läntisen maailman asia.

Suomen jättäessä NATO-hakemuksen korjattiin 1990-luvulla tehty turvallisuuspoliittinen virhe. Tätä me Kokoomuksessa olemme odottaneet pitkään. NATO:on liittyneestä virheaviosta huolimatta emme kuitenkaan Suomessa ole sortuneet samoihin virheisiin kuin vaikkapa ruotsalaiset Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Suomen turvallisuuden kannalta tärkein ratkaisu lähihistoriassa on ollut yleisen asevelvollisuuden säilyttäminen ja puolustusvoimien taistelukyvyn ylläpitäminen.   NATO:n muiden jäsenmaiden onkin ollut helppo hyväksyä Suomi jäseneksi vahvan oman taistelukyvyn ja vakaan demokraattisen yhteiskunnan takia.

Turkin ja Unkarin viivyttely ei johdu Suomes-

ta, vaan maiden omista sisä- ja ulkopoliittisista peleistä. Turvallisuuspolitiikan kannalta meillä on lukuisia merkityksellisiä suhteita, lähimpänä Ruotsi ja muut Pohjoismaat.

NATO:n jäseninä Pohjoismaat muodostavat vahvan turvallisuusja puolustuspoliittisen blokin, joka vakauttaa koko Itämeren aluetta. Kuten presidenttimme marraskuun alussa Pohjoismaiden neuvostolle pitämässään puheessa totesi, Pohjoismainen yhteistyö elää renessanssia.

Ranskan ja Saksan näyttäytyessä heikkoina suhteessa Venäjään, Iso-Britannia on osoittautunut vahvaksi kumppaniksi Ukrainalle. Iso-Britannia on merkittävä kumppani myös Suomelle. Suomi on ollut vuodesta 2017 mukana Iso-Britannian johtamassa JEF-yhteistyössä. Tämä kumppanuus on Suomelle tärkeä, koska JEF-maiden toimintaympäristö on nimenomaan pohjoinen Eurooppa ja Itämeren alue.

JEF-maiden yhteistyön merkitys korostuu, kun Saksan ja Ranskan johtama Euroopan unioni on sotilaallisesti heikko. Toivoa sopii, että sota Euroopassa havahduttaa unionin vahvistamaan puolustuspoliittista yhteistyötään.

Kiistaton sotilaallinen suurvalta maailmassa on Yhdysvallat, jonka ydinasepelotteen ja maailman suurimman ja moderneimman ar-

meijan suomaan turvaan perustuu myös NATO:n voima. NATO-hakemusprosessi on tiivistänyt Suomen ja Yhdysvaltojen suhteita, jotka ovat jo ennestään olleet mutkattomat ja hyvät.

Tätä suhdetta tulee aktiivisesti hoitaa ja kehittää edelleen. NATO ei ole vain puolustuspoliittinen päätös, vaan jäsenyydellä on monia muitakin positiivisia vaikutuksia. Suomen oma identiteetti ja asema maailmalla läntisenä demokratiana vahvistuu.

Ulkoministeriön tekemän selvityksen mukaan jo pelkkä jäsenyyshakemus on tuonut Suomea näkyväksi muualla, ja Suomi-kuva on muuttunut positiivisemmaksi erityisesti Yhdysvalloissa. NATO-jäsenyys onkin merkityksellinen myös kauppapolitiikan näkökulmasta.

Se luo turvallisuutta ja poliittista vakautta, mikä vaikuttaa muun muassa investointihalukkuuteen. Sotilaallinen yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa avaakin entistä vahvemmin kauppapoliittisia mahdollisuuksia.

Vuoden 2023 turvallisuuspoliittiset tavoitteet ovat selvät: Ukrainan voitto ja Suomen Nato-jäsenyys maaliin!

Milla Bruneau Kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaoston pj., eduskuntavaaliehdokas (Kok.)

Venäjän kohdistama hyökkäyssota Ukrainaan on voimakkaasti heikentänyt meidän suomalaisten turvallisuuden tunnetta. Levoton maailman tilanne heijastuu myös aivan meidän kotikulmille saakka. Olen viimeisen kahden kuukauden aikana kiertänyt ympäri Hämettä ja kohdannut satoja ihmisiä, joiden mieltä painaa huoli huomisesta ja erityisesti se, kuinka varmistetaan turvallinen arki.

Ammattini puolesta olen puhunut laadukkaan koulutuksen merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille ja sille, että tarvitsemme osaavaa väkeä ylläpitämään hyvinvoivaa ja turvallista yhteiskuntaa. Päiväkotien, koulujen ja opetushenkilöstön rooli korostuu entisestään. Koulujen tulee laadukkaan opetuksen lisäksi olla lapselle ja nuorelle paikka, jossa on turvallista ja missä voi olla oma itsensä. Ihan yhtä tärkeässä roolissa on koti. Kodin tulisi olla jokaiselle paikka, jossa kokee olevansa turvassa, sekä henkisesti ja fyysisesti. Perusturvallisuutta tuntevat lapset pystyvät oppimaan ja iloitsemaan toisten kanssa toimimisesta. Turvassa oleva ihminen tekee tulevaisuuden suunnitelmia ja uskoo omiin mahdollisuuksiinsa.

Turvattomuutta lisää Suomessa myös aivan uudenlainen ilmiö, katujengit. Tämä rikollismuoto on lisääntynyt huolestuttavassa määrin. Katujengien kohteet eivät ole vain nuoret, sillä näille jengeille ryöstönkohteeksi kelpaa kuka tahansa. Uhreilta ryöstetään, rahat, puhelimet ja jopa vaatteet päältä. Tämä nuorten jengiytyminen ja rötöstely kaduilla on osoitus pahoinvoinnista ja siitä, ettei heitä ole saatua kiinnitettyä yhteiskuntaan.

Kannan huolta siitä, miten seuraavalla hallituskaudella panostetaan turvallisuuteen ja siihen, että panostamme niihin yhteiskunnan rakenteisiin, jotka sekä lisäävät että ylläpitävät turvallisuuden tunnetta. Turvallisuus tulee nähdä kansalaisoikeutena. Meidän on panostettava varhaiskasvatukseen, koulutukseen, perheiden hyvinvointiin, sekä tartuttava ennalta ehkäisevien toimien lisäksi tiukoin konstein jengirikollisuuden kitkemiseen. Jos pidämme pienestä ihmisestä huolta, pidämme samalla koko maastamme huolta.

Marju Markkanen kasvatustieteen tohtori Hämeen kansanedustajaehdokas (sd.)

Ansiotulojen ja eläkkeiden verotusta kevennettävä

Nykyhallitus on velkaannuttanut maamme nelivuotisen toimikautensa aikana 100 miljardista eurosta lähes 150 miljardiin euroon. Yli 100 vuoden aikajaksona, itsenäisyyden ajan jälkeen, Suomen valtion velka oli 100 miljardia, ja nyt vain 4 vuoden aikana velka on siis kasvanut puolella. Nykyinen vihervasemmistolainen hallitus on valinnut velkaantumisen tien. Näin ei voi jatkua, muutoin hyvinvointivaltiomme tuho on edessä.

Yhtenä korjauskeinona kannatan sitä finanssipolitiikan ajatusmallia, että kun talous on menossa taantumaan, niin silloin verotuksen keventämisen avulla ylläpidetään kysyntää. Joten alentaisin kansalaisten maksamia veroja (mm. ansiotuloveroa/eläkkeistä maksettavaa veroa).

Ainakin joksikin aikaa, kunnes talous on saatu pysyvään pidempiaikaiseen kasvuun. Veroalennuksen myötä ihmisten ostovoima lisääntyy kun rahaa palkasta tai eläkkeestä jää käteen enemmän. Tavaroiden ja palveluiden kysyntä kasvaa, yritysten liikevaihto paranee, ja näin ne pystyvät työllistämään väkeä enemmän. Josta taas syntyy lisää verotuloja. Hyvän kierre ruokkii itseään, ja sakannut talous alkaa nousta. Nyt kun hinnat ovat kivunneet ylös ja inflaatio vauhdittunut, niin talousvaikeudet vaan lisääntyvät, ellei tehdä nopeasti korjaavia toimenpiteitä. Myös perintöverotusta voitaisiin tarkastella. Verojen ja taksojen korottaminen kun vain

kurjistaa tilannetta entisestään. Hiljattain olin mukana eräässä aluevaltuuston seminaarissa, jossa sosiaali- ja terveyspuolen suurimpina riskeinä vuoden 2023 hyvinvointialueen talouden toteutuman osalta virkamiesjohtaja piti ikääntyneiden palveluiden ja kuntoutuksen kustannuksia. Samoin tiedämme, että lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden tarjonta ei alkuunkaan pysty vastaamaan kysyntään. Myös kirurgian puolella esim. käsikirurgian leikkausjonot ovat liian pitkät. Hoitajien palkat sillä tasolla, että he vaihtavat alaa. Väliaikaisen veron huojennuksen

myötä näihinkin kuluihin saataisiin lisää rahaa, kun verotulot, muutosta seuraavan lyhyen viiveen jälkeen, kasvaisivat.

Toivottavasti seuraavan hallituksen hallitusohjelmaa ovat rakentamassa keskustaoikeisto eli ainakin kokoomus, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset, joiden arvot ovat yhtenäiset mm. "koti, uskonto ja isänmaa" osalta. Niin on toivoa saada velkaantuminen kuriin, Suomen talous kuntoon ja kristilliset perusarvot lainsäädäntötyön pohjaksi.

Juha-Pekka Forsman, launeelainen eduskuntavaaliehdokas (KD)

Asiaa toimitukselle?

Ruusuja tai risuja, jakelumuistutus, mielipidekirjoitus... Olemme kiinnostuneita juuri sinun mielipiteestäsi. Lähetä palautteesi meille: sähköposti omalahio@omalahio.fi

7 Perjantaina 20. tammikuuta 2023 ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ
Nyt se on auki, Hennalan varastohotelli! Varastoja on vapaana kahta eri kokoa, 3 m2 ja 6 m2. Varastot ovat lämpimiä, korkeita varastotiloja, kulku 24/7. Avajaistarjoushinnat 3 m2 50 €/kk ja 6 m2 120 €/kk Kysy lisää – me vastaamme ARK. 10–19, LA–SU 10–16 Mustamäenkatu 95, Lahti • P. 044 2442 378 • hennalankirpputori.fi JARNO KUUSISTO harmonikka KONSERTTI JYMYLINNASSA LAUANTAINA 21.1.2023 KLO 15.00 LIPUT 25€ Kahvio avoinna puoliajalla LIPPUJEN ENNAKKOMYYNTI K-SUPERMARKET ORIMATTILA SEPPO HOVI piano ja tarinat HANNU LEHTONEN laulu ja saksofoni Konsertin tuotto menee Orimattilan Petojen juniorijalkapallolle Juuret Suomessa Juuret Suomessa PEKKA KUOSAA MUISTAEN

Kortteliliiga palkitsi parhaitaan

Parin koronavuoden jälkeen myös Kortteliliigassa voitiin huipentaa menestyksekäs toimintavuosi palkintogaalaan.

Perinteiseen tyyliin gaalassa palkittiin kunnostautuneet harrastajat kaikissa vuoden 2022 aikana ohjelmassa olleista lajeista. Näiden lisäksi juhlayleisön eteen marssitettiin ansioituneita henkilöitä ja joukkueita.

Noin 450 joukkueen joukosta liigahenkisimmäksi suorittajaksi katsottiin hyvällä sykkeellä LLSP-kyykkäsarjaan osallistunut Pulttikadun Kaatajat. Yhtä isosta joukosta valittiin myös vuoden joukkueen vetäjä, tällä kertaa esille nostettiin Kestiksen lentopallo- ja jalkapallojoukkueita hyvällä otteella pyörittävä Petri Nevalainen. Mölkkyjaoston perustyössä kunnostautunut Juhis Mälkönen palkittiin aktiiviliigalaisena Pekka Kolu -pokaalilla. Jukka ”Musti” Mustosen muistoa kunnioittavan Mustin Maljan pokkasi kenttien sisupussi Kimmo Piispanen Slaikkari -konsernista.

Kale Pohjola Trophy ojennettiin puolestaan salibandyjaoston Marko Pulkamolle. Hän edustaa hieman nuoremman polven aktiiveja Kortteliliigassa ja huhujen mukaan miehen postikin menee nykyisin salibandyhallille.

Nuorekkaan Janipoi Trophyn sai ilokseen beach volley -turnauksen sähköhommissa ansioitunut Kalle Tolvanen. Vuoden 2022 aktiivituomarina palkittiin kaukalopallo- ja varsinkin salibandykentillä ahertanut Anssi Sinisalo. Futisjoukkueiden äänestyksen perustella sinänsä himoitun Nuija-kiertopalkinnon sai jälleen kerran Marko ”Lippu” Tuominen.

Painoarvoltaan ja ainakin painol-

taan arvokkaimman kiertopalkinnon Igorin Kiven sai vuodeksi haltuunsa pitkän päivätyön mölkyn parissa tehnyt Suvi Soini. Vanhan urheilutalon kulmakivestä tehty

kiertopalkinto jaetaan Ilkka ”Igor” Tiilikaisen muistoksi kortteliliigatoimintojen varsinaisille kulmakiville.

The Loafers oli 1960-luvun alkupuolella toiminut Lahdessa perustettu rautalankayhtye, jonka tunnetuin kappale lienee ”Se jokin sinulla on”.

Dokumenttielokuva ”Populaarikulttuuria Lahdessa” jatkaa Kino Iiriksessä

Lahtelaisesta populaarikulttuurista kertova dokumenttielokuva ”Populaarikulttuuria Lahdessa” on ihastuttanut monia lahtelaisia populaarikulttuurin ystäviä ja elokuva onkin nyt saanut ansaittua jatkoaikaa Kino Iiriksen ohjelmistossa.

On nostettava hattua korkealle dokumentin tekijöille, sillä elokuvan teossa ei ole säästetty aikaa eikä vaivaa. Vaikka on varmasti ollut haastavaa rajata laajaa aihepiiriä, tekijät ovat onnistuneet tekemään ytimekkään dokumentin, joka pureutuu nimenomaan lahtelaiseen populaarimusiikkiin, pääosin 50-luvulta aina 80-luvun alkuun asti.

Dokumentin loppupuolelle lisätty näyte lahtelaisesta rap-kulttuurista enteilee toivon mukaan sitä, että tarkemmin 90-luvulta tähän päivään ulottuva kakkososa on jo suunnitteilla?

Filmi pitää sisällään paljon hienoa

Lahdessa asuntojen vuokrataso on edelleen keskitasoa alempi

Lahdessa asuntojen vuokrat nousivat vuoden aikana keskimäärin 1,5 %, kun koko maassa asuntojen vuokrat nousivat keskimäärin 3,4 %.

Vuokra-asuntojen (vapaarahoitteiset ja ARA-vuokra-asunnot) keskineliövuokra oli koko maassa vuoden 2022 lopulla 14,6 euroa. Kalleimmat neliövuokrat suurista kaupungeista olivat Helsingissä, 18,7 euroa sekä Vantaalla ja Espoo-Kauniaisissa, noin 17,1 euroa. Myös Tampereella vuokra-asuntojen keskimääräinen neliövuokra oli korkeampi kuin koko maassa keskimäärin, 15,2 euroa/neliö.

Lahdessa keskimääräinen neliövuokra oli vuoden 2022 lopulla edelleen selvästi alle maan keskiarvon – 13,3 euroa. Tosin Kouvolassa keskineliövuokra oli vielä selvästi edullisempi, 10,4 euroa.

Vuoden 2022 lopulla asuntojen vuokrat olivat koko maan tasol-

la 3,4 % korkeammat kuin vuotta aiemmin. Suurissa kaupungeissa vuokrien nousuprosentti jäi alle koko maan keskiarvon. Pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien vuokra-asuntojen neliövuokrat nousivat vuoden aikana keskimäärin 0,3–0,5 euroa, Lahdessa neliövuokra nousi vuoden aikana keskimäärin 0,2 euroa.

Vuokrayksiöiden (vapaarahoitteiset ja ARA-vuokra-asunnot) keskineliövuokra oli koko maassa vuoden 2022 lopulla 18,4 euroa. Kalleimmat yksiöiden neliövuokrat suurista kaupungeista olivat Helsingissä, 24,8 euroa sekä Vantaalla ja Espoo-Kauniaisissa, noin 22 euroa. Myös Tampereella vuokrayksiöiden keskimääräinen neliövuokra oli hieman korkeampi kuin koko maassa keskimäärin. Yksiöiden keskineliövuokra oli Lahdessa 16 euroa vuoden 2022 lopulla. Kouvolassa se oli 12,7 euroa/neliö.

vanhaa ajankuvaa Lahdesta ja samalla koko Suomesta. Mukana on useita, jopa ennennäkemättömiä pätkiä lahtelaisista populaarikulttuurin edustajista.

Lisäksi on haastateltu tuon ajan eläneitä tunnettuja ja vähän tuntemattomampiakin lahtelaisia ja sitä kautta saatu uutta ja erilaista perspektiiviä lahtelaiseen populaarikulttuuriin.

Elokuva on ennen kaikkea kertomus nuorisokulttuurin heräämisestä. 1950–60-lukujen vaihteessa nuoriso alkoi katsoa länteen.

Kaupunkilaisnuorisolle vaikutteet tulivat Ruotsista ja Yhdysvalloista. 1960-luvulla television tulo oli suuri mullistus, joka heijastui perheen ajankäyttöön.

Populaarikulttuuri alkoi määrittämään pukeutumista. Muotipalstoilla kysyttiin, oletko In vai Out ja kaikki oli ”pop”.

Seuraavina vuosikymmeninä populaarikulttuuri pirstoutui yksilöllisempään suuntaan.

Elokuvan ohjaus: Tertta Saarikko ja Kari Vähävuori.

Elokuvateatteri Kino Iiris, Saimaankatu 12, 15140 Lahti.

Elokuvan esityksiä: PE 20.1 klo 12:00, SU 22.1 klo 12:00, MA 23.1 klo 17:00, TI 24.1 klo 12:00, KE 25.1 klo 12:00

Puolueisiin sitoutumaton lähiölehti vuodesta 1978.

Päätoimittaja Petri Salomaa

Toimitus ja ilmoitukset Marja Salomaa p. (03) 735 2016, 050-404 1398

Jouni Rasimäki p. 040-546 1134 Vaihde p. (03) 735 3016

Sähköpostiosoite omalahio@omalahio.fi

Osoite Patomäentie 10, 15610 Lahti nettisivut www.omalahio.fi

Julkaisija ja sivutaitto Salomaan Kirjapaino Oy, Lahti. Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan. Lehti ei vastaa virheistä puhelimitse otetuissa ilmoituksissa.

Painopaikka Lehtisepät Oy 2023

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ Perjantaina 20. tammikuuta 2023 8
Innokas mölkkymies Juhis Mälkönen oli yksi Kortteliliigan gaalassa palkituista aktiivitoimijoista.
Täyden palvelun AD-autokorjaamo LAHJAVINKKI! LAHJAKORTTI HUOLTOIHIN JOULULAHJAKSI! Rengasvaihtotyöt sekä renkaiden kausisäilytys! ad-autokorjaamo.fi Tervetuloa! t:Jani ja Sami JASA AUTOHUOLT0 OY Topintie 2 B, 16300 ORIMATTILA 044 989 6682 orimattila@ad-autokorjaamo.fi aukioloajat ma–pe 7.30–17.00,
la sopimuksen mukaan Kysy tarjouksemme TUULILASEISTA ja TUULILASIVAIHDOISTA! MEILTÄ MYÖS RAHOITUKSET ad-laskulla tai ad-erämaksulla! Täyden palvelun AD-autokorjaamo