Omalähiö 2.12.2022

Page 1

SAKSALA-KERINKALLIO-LIIPOLA-NIKKILÄ-RENKOMÄKI-ALAOKEROINEN-HENNALA-ALIJUHAKKALA-LAUNE-KEIJUPUISTO-ASEMANTAUSTA-ANTTILANMÄKI-VENETSIA-PATOSEUTU 6.8.2020 Todennäköisesti helpoin tapa hankkia lämpöpumppu! 010 201 0870 lampojokeri.fi Olemme kauppojen sisällä klo 10-17 To 1.12. Lahti S-market Metsäkangas Pe 2.12. Hollola K-supermarket La 3.12. Lahti S-market Tonttila Su 4.12. Lahti K-market Kartano Ma 5.12. Lahti S-Market Mukkula Ti 6.12. Lahti K-supermarket Hyppyri Ke 7.12. Lahden markkinat To 8.12. Järvelä S-market Pe 9.12. Hämeenkoski Sale La 10.12. Vääksy K-supermarket Su 11.12. Orimattila S-market Ma 12.12. Nastola K-supermarket Ti 13.12. Pukkila Sale Kotikäynnit! Muut arvoesineet: Arabia, Iittala, vanhat rahat, taulut, kellot, kuolinpesät vuosien kokemuksella. Ostamme KULTAA / HOPEAA myös käteismaksut Puinen Jouluvahakankaat alk. 6,90/m Kestokuuset 150-240cm alk. 79,90 www.etola.net Etola Lahti, Patometsänkatu 4, MA-PE 10-18, LA 10-17 Hinnat voimassa 23.12.2022 asti, niin kauan kuin varatut erät riittävät. SUNNUNTAISIN 12-16 Kranssit alk. 9,90 Joulukuusen jalansuojus 52x26cm 29,90 Jouluun! Snuggle Buddies unityyny valoilla 12,90 Minikuusi LED 60cm paristokäyttöinen Keppihevonen äänillä sametti 90cm, +3 14,90 Smoothie tehosekoitin, 3+ 22,90 EDUSKUNTAVAALIT LÄHESTYVÄT Hyvä ehdokas, varaathan ajoissa ilmoitusnäkyvyyttä Lahden vanhimmassa ilmaisjakelulehdessä! Vie sanomasi eteenpäin!

Lottovoittajien maa

Silloin kun minä olin pikkupoika, puhuttiin usein, että on lottovoit to syntyä Suomeen. Jo ajat sitten irvileuat käänsivät tuon lauseen niin, että tarvitaan lottovoitto, jotta pystyisi elämään Suomessa. Molemmissa mielipiteissä piilee varmasti pieni totuuden siemen. Suomessa moni asia on paremmin kuin sadoissa muissa maailman maissa. Onnellisuus-tutki muksissa kärkipäässä komeilee liki aina piskuinen Suomi. Ja suomalaiseen mielenlaatuun sopii hyvin, että sen onnellisuuden kiistää hyvin todennä köisesti vain ja ainoastaan suomalainen. Meillähän on siihen oikein sanon takin: Kell' onni on, se onnen kätkeköön. Toisaalta, Suomessa maksetaan hurja määrä erilaisia veroja, joilla tämä onnellinen hyvinvointiyhteiskunta pääsääntöisesti rahoitetaan ja eihän se ruokakaan kaikkein halvinta Suo messa ole.

Suomen tulevien 105-vuotisjuhlien innoittamana päätin hieman tutkia minkälainen on se ”lottovoiton” saanut keskivertosuomalainen. Keski vertosuomalainen on iältään 42-vuotias nainen, jonka odotetaan elävän liki 84 vuotiaaksi. Tällä keskivertosuomalaisella on lapsia 1,85 ja hänen perheensä sisältää keskimäärin 2,77 henkilöä. Keskimääräinen suomalai nen asuu kerrostalossa 80 m2:n omistusasunnossa, jossa on 3-4 huonetta. Henkeä kohden suomalaisella on 39,8 neliötä käytettävissään. Palkkaa tä mä tavis-suomalainen saa keskimäärin vuodessa noin 40 000 euroa. Am mattina suomalaisella on todennäköisimmin myyjä. Yllättäen suurin osa suomalaisista ei käy töissä. Yksi työllinen elättää 1,31:tä työssä käymätöntä (työtöntä, lasta, eläkeläistä, opiskelijaa, kotityötä tekevää). Suomen taval lisin nimi on Timo Virtanen, vaikka yleisin sukunimi onkin Korhonen. Suomalaiset myös syövät ja juovat. Asukasta kohti laskettuna suomalaiset juovat vuodessa 73 litraa keskiolutta, kuluttavat 10 kg kahvia, syövät 58 kg tuoreita hedelmiä, 61 kg perunoita ja 72 kg lihaa. Paljon parjattua EU:ta keskivertosuomalainen tukee 147 eurolla vuodessa eli noin 12 eu rolla per kuukausi. Ei ehkä sittenkään niin paljon kuin moni kuvittelee?

Loppujen lopuksi huomaamme, että keskiarvosuomalainen on itseasiassa hyvin teoreettinen hahmo ja oikeassa elämässä todella harvinainen. Ei ole olemassa mitään ”suurta yleisöä”, joka edustaisi suurinta osaa suomalai sia. Politiikassa sanonta ”kyllä kansa tietää” saa erilaisen merkityksen, kun ymmärtää, että itseasiassa 85–87 % suomalaisista ei äänestä vaalivoittaja puoluetta eduskuntavaaleissa, vaikka se saisikin noin 20% annetuista ää nistä. Tämän päivän Suomessa on todella vähän asioita, jotka yhdistäisivät yli puolta suomalaisista. Tähän ei pysty edes jääkiekkoilun MM-kulta tai Euroviisu-voitto.

Kaiken tämän syvällisen pohdinnan ja tutkiskelun jälkeen tulin siihen johtopäätökseen, että vuonna 2022 Suomi on edelleen varsin hyvä maa asua. Ei nyt ehkä ihan se päävoitto lotossa, mutta kyllä meillä asiat ovat monelta kantilta katsottuna todella hyvin. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei siitäkään kannata liikaa iloita. Onneksi vanhat suo malaiset sananlaskut ovat opettaneet meitä olemaan aina nöyriä, sillä itku pitkästä ilosta ja ylpeys käy lankeemuksen edessä. Onnea 105-vuotias Suomi ja hyvä me!

Jumalanpalveluksia voi seurata myös Launeen seurakunnan You Tube-kanavalta (linkki myös Lau neen seurakunnan Facebook-sivul ta).

Launeen kirkko: Messu su 4.12. klo 10, Maija-Reetta Katajisto, Kati Saukkonen, Pekka Lumio, kirkko kahvit. Sanajumalanpalvelus itse näisyyspäivänä 6.12. klo 10, Mari Ruuska, Heikki Pelkonen, Sonja Tissari. Aamurukous joka ke klo 9. Avainmessu ke 7.12. klo 19, Riitta Särkiö, Sonja Tissari.

Kastettu: Aino Ilona Tanskanen

VIIKKO 49

2.12. PE Unna, Anelma

3.12. LA Meri, Vellamo

4.12. SU Airi, Aira

5.12. MA Selma

6.12. TI Niko, Niilo, Niklas Itsenäisyyspäivä

7.12. KE Sampsa

8.12. TO Kyllikki Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä 9.12. PE Anne, Anna, Anni

Kuollut: Ritva Irene Ikonen 82 v, Leena Marjatta Raudanpää 82 v, Raija Irmeli Nissinen 77 v

Vuosittain toistuvana kuva-ai heena on pyhä perhe taustanaan Ristinkirkon tornin huippu. Vuo den 2022 tunnuksena lentoon lähtevä, nokassaan oliivipuun oksaa kantava kyyhkynen rauhan lähettiläänä. Kuva-aihe: Pekka Särkiö, piirros: Tapani Talari.

leimakuvan kolminkertainen suurennos leimasinkoko 1:1

Minkä värinen on adventti?

Kirkon alttari ja kirkkotekstiilit yllättävät joulun alla. Alttarin liinat ja papin stola ovat violetin värisiä. Se väri tuntuu olevan aivan vieras jouluiselle värimaailmalle. Kun katselee näyteikkunoita tai lehtien joulunalusjuttuja, niin kaikkialla nousee silmiin tontunpunainen, havunvihreä, juhlanvalkoinen, kul ta ja hopean kimallus. Niistä syn tyy kauniita asetelmia, ne luovat ihanan tunnelman. Ne värit tuovat juhlan.

Mutta kirkossa lähestytään jou lua vähän eri kautta. On meneil lään pieni paasto, hiljentymisen ja pidättelyn aika. Ei vielä kiirehditä juhlan tuoksinaan (vaikka toki vä lillä sitäkin tehdään, myönnän!).

Kirkkovuodessa vasta valmistaudu taan ja tehdään tietä Kuninkaalle. Violetti väri kuvaa odottamista, py sähtymistä, katumusta. Joku jättää elämästään jotain turhaa pois, niin

kuin suurena paastonaikana ennen pääsiäistä. Joku rauhoittuu advent tikynttilöiden eteen.

Vaikka joulua tekee mieli valmis tella monin tavoin, niin kirkkosa lin violetti väri kertoo yhdestä val mistautumisen tavasta: sydämen hiljentymisestä. Jeesuksen synty mäjuhla on tulossa. Hän syntyi pienenä lapsena talliin kesken ve romatkan. Mitään ei ollut valmii na, mutta tallista löytyi eläinten seimi. Jos me emme ehdi tai tah do laittaa paikkojen kuvalehtien kimalluskuntoon, niin Jeesus syn tyy sittenkin. Sydämemme odottaa häntä ja hänen tuo maansa rauhaa ja armoa. Si tä maailmakin tarvitsee.

Kauneimmat joululaulut alkavat

Launeen seurakunta järjestää yli kymmenen Kauneimmat joululau lut -yhteislaulutilaisuutta. Ensim mäiset ovat jo tänä viikonloppuna. Sunnuntaina 4.12. klo 15 pääs tään joulun tunnelmaan vanhassa renkomäkeläisessä Tupalan talossa, joka avaa ovensa tulijoille osoit teessa Tupalankatu 14. Mukana on myös aluepappi Riitta Särkiö.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 16 lauletaan Lasten kauneimmat jou lulaulut Launeen kirkossa. Tähän tunnin kestävään hetkeen kuuluvat lasten äänet ja liikkumiset, niitä ei

ihmetellä ollenkaan. Iltapäivän lau lut säestää kanttori Pekka Lumio ja juontajana on Riitta Särkiö.

Torstaina 8.12. klo 18 on Ren komäen seurakuntakodissa Kau neimmat joululaulut, joissa esiintyy koulun kuoro opettaja Kirsi Mal misen johdolla. Päätteeksi aluetyö ryhmä tarjoaa glögit.

Kaikissa näissä tilaisuuksissa ke rätään kolehti Suomen Lähetysseu ran kautta maailman lasten autta miseen. Lauluvihon saa kotiin, niin laulut saavat jatkua siellä.

Seimikaupunki Lahti -postileima on käytössä taas pari viikkoa

Erikoisleima (luonnos)

Seimikaupunki Lahti 1.12.–19.12.2018; pl itsenäisyyspäivä 6.12. ja sunnuntait 4.12. , 11.12.

Vuosittain toistuvana kuva-aiheena pyhä perhe taustanaan Ristinkirkon tornin huippu ja vuoden 2022 tunnuksena lentoon lähtevä, nokassaan oliivipuun oksaa kantava kyyhkynen rauhan lähettiläänä.

Kuva-aihe Pekkä Särkiö Piirros Tapani Talari 2022

Tänä vuonna on käytössä jo jär jestyksessään 17. ”Seimikaupunki Lahti” -erikoisleima, joka toteutuu edelleen Lahden seurakuntien, Pos tin ja Lahden Postimerkkikerhon yhteistyöllä. Leima lienee ainoa Postin myöntämä virallinen jou luaiheinen erikoisleima koko Suo messa.

Välivuotta 2020 lukuun otta matta on joulutervehdyksiin ollut mahdollista saada tämä laadukas leima lähetystä koristamaan.. Pe rinteistä kuva-aihetta, Jeesus-lapsi vanhempineen ja Ristinkirkon tor nin yläosa, täydentää tällä hetkellä koko ihmiskunnalle tärkeä aihe, rauhankyyhky kantaen nokassaan oliivipuun oksaa. Aihe tuo toivoa maailman kansoille, erityisesti Uk rainaan.

Leiman viimeinen käyttöpäivä on perjantai 16.12. Postilaatikko sijait see entisellä paikallaan Lahden seu rakuntayhtymän viraston ja Marian kammarin edustalla osoitteessa Va paudenkatu 6. Laatikkoon, joka tu li paikoilleen 1.12., jätetyt lähetyk set leimataan päivittäin kyseisellä leimalla. Kaikkina leimauspäivinä on käytössä kyseisellä päivämää rällä varustettu leimasin. Leima on heraldikko Tapani Talarin suunnit telema, aivan kuten kaikki aikai semmatkin seimileimat.

Entiseen tapaan myös Lahden Postimerkkikerho on mukana ta pahtumassa ja leimaamassa lähetyk siä Vapaudenkatu 6:n tiloissa Ma rian kammarin aulassa. Lähetykset voi jättää myös sinne leimattavaksi ja edelleen postitettavaksi tai saada ne mukaan.

Postikorttinäyttely

Marian kammarin aulassa on en tiseen tapaan Lahden Postimerkki kerhon jäsenten järjestämä näytte ly, jossa on esillä osia kerhon jäsen ten jouluaiheisista postikortti- ja -merkkikokoelmista.

Näyttely ja postimerkkikerhon leimauspiste on avoinna arkisin sekä lauantaisin klo 10–15. Sun nuntaisin ja itsenäisyyspäivänä on leimauspiste suljettuna. Tällöin lä hetykset voi jättää ulkopuolella ole vaan postilaatikkoon.

Lahden postimerkkikerhon jäse niä on paikalla aukioloaikoina suo rittamassa leimausta ja myymässä postimerkkejä ja joulukortteja. Lei matut lähetykset posti hakee päivit täin edelleen postin kuljetettavaksi.

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ 2 Perjantaina 2. joulukuuta
PÄÄKIRJOITUS Marja-Leena Vuorinen 044 5440 366 Tuomas Isotalo 050 5511 444 päätoimittaja Petri Salomaa petri.salomaa@omalahio.fi Riitta Särkiö
VIIKKOPÄIVYRI
PAPIN PALSTA

Uusimpien tilastojen mukaan Lahden työttömyysaste on yhä edelleen korkein, jos vertailukoh tana ovat maan suurimmat kau pungit. Työllisyyden kuntakokei lu käynnistyi Lahdessa lähes kak si vuotta sitten ja sen asiakkaiksi ohjataan kaikki alle 30-vuotiaat ja maahanmuuttajataustaiset työn hakijat sekä suurin osa aikuisista asiakkaista. Lahti maksaa pitkäai kaistyöttömyydestä johtuvia sakko maksuja 20 miljoonaa euroa vuo dessa.

Projektipäällikkö Anniina Torp pavirta kertoo, että työllisyyden kuntakokeilussa toimiva Lahden työllisyyspalvelut palvelee laajasti lahtelaisia nuoria työllistymis- ja koulutussuuntaa tukevin toimen pitein.

– Nuoret voivat saada neuvoja ja tukea tulevaisuuden suunnitteluun Trion Palvelutorilla Ohjaamo-pal velussa livenä, etänä tai ajanvara uksella.

Ohjaamossa on saatavilla myös henkilökohtaista uraohjausta ja työhönvalmennusta, koulutusneu vontaa ja psykososiaalista tukea.

– Ohjaamon palvelu ei ole viran omaispalvelua eikä sen käyttö edel lytä työttömyyttä, vaan on avoinna kaikille 15-29 -vuotiaille lahtelai sille.

Ennaltaehkäisevää

myös tarjolla

Lahden työllisyyspalvelut noudat taa toukokuussa voimaan tullutta Pohjoismaista työllisyyspalvelumal lia, jossa asiakas saa aiempaa henki lökohtaisempaa palvelua.

Torppavirran mielestä tämä hyö dyttää varmasti myös nuoria työn hakijoita.

– Nuorille suunnattu ESR:n ja Lahden kaupungin rahoittama KUNTO-hanke kehittää ennal taehkäiseviä palveluita nuorten työkyvyn arviointiin sekä työllis tymisen edistämiseksi. Hankkeen työkykykoordinaattoreiden tarkoi tuksena on arvioida nuoren työ- ja toimintakykyä ja mahdollisuuksien mukaan luoda polkuja työelämään sekä muihin tarvittaviin palvelui hin.

– KUNTO-hankkeen yrityskoor dinaattorit työskentelevät yritysten ja työnhakija-asiakkaiden kanssa madaltaen kynnystä sekä työllistä miseen että työllistymiseen. Nuo risopalveluiden työ- ja valmennus palveluiden toimialoilla nuori saa kokemusta työelämästä sekä pääsee kehittämään työnhaun taitojaan.

Omavalmentaja edistää asiakkaan työllistymistä

toimintaa

Työllisyyden edistämisen kunta kokeilussa on nuorten työttömien työnhakijoiden palveluun erikois tunut tiimi, joka on paneutunut nuorten työllistymiseen liittyviin asioihin.

– Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään tiivistä ja hyvää yhteistyötä työllisyyspalve luiden, sivistyspalveluiden ja hyvin vointialueen toimijoiden kesken.

– Omavalmentaja edistää asiak kaan työllistymistä Lahden työlli syyspalveluissa. Hän rakentaa yh dessä kanssa asiakkaan työllistymis tä edistävän suunnitelman, johon voi asiakkaan tilanteesta riippuen kuulua monipuolisesti toimenpi teitä ja palvelukokonaisuuksia asi akkaan työelämäsuunnan vahvistu miseksi.

Työllisyyspalveluissa on tuhansia asiakkaita, ja jokaisen tilanne on omannäköisensä.

– Tästä syystä myös omaval mentajan ja asiakkaan rakentamat suunnitelmat ovat yksilöllisiä.

Nuotti-valmennus on Kelalta

haettava nuorten ammatillinen kuntoutuspalvelu.

– Se on tarkoitettu nuorelle, joilla toimintakyky on merkittävästi hei kentynyt ja tämä tilanne aiheuttaa nuorelle hankaluuksia suunnitella tulevaisuutta ja vaikeuttaa koulu tus- tai työpolulla etenemistä ja py symistä.

Nuori voi hakea Nuotti-palve luun itse tai esimerkiksi yhteistyös sä työllisyyspalveluiden omaval mentajansa kanssa.

– Nuotti-palveluun ei tarvita lää kärinlausuntoa tai kirjallista hake musta, vaan hakeutuminen tapah tuu ottamalla yhteys Kelaan kun toutuksen palvelunumeroon, jossa nuoren kanssa keskustellaan ja Kelan asiantuntija voi keskustelun perusteella ottaa vastaan suullisen hakemuksen Nuotti-palveluun.

Nuoristyöttömyyteen vaikuttavat useat eri tekijät

Työllistymisen palvelut kokevat mullistuksen vuonna 2025, kun työllisyyden hoidon on tarkoitus siirtyä TE-toimistosta kuntien vas tuulle.

– Tämä avaa erilaisia mahdol lisuuksia kunnan sisäisten palve luiden kehittämiseen mahdolli simman ketteriksi ja vastaamaan vallitsevaa tilannetta. On vaikea ennakoida, millainen nuorisotyöt tömyys Lahdessa on viiden vuoden päästä, koska työllisyystilanteeseen vaikuttaa monet ulkoiset tekijät, kuten yleinen talouden suhdanne kehitys ja työmarkkinoilla tapah tuvat muutokset. Projektipäälli kön mukaan työllisyyspalveluiden tavoitteena on suhdanteista riip pumatta luoda ennaltaehkäiseviä palveluita nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi ja torjua nuorten työttömyyden pitkittymistä. Petri

9:0915:07

Liipolan seurakuntakeskuksen

Lahden yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi keskiviikkona kaksi mer kittävää kiinteistökauppaa.

Liipolan seurakuntakeskus pää tettiin myydä lestadiolaiseen liik keeseen kuuluvalle Esikoiset ry:l le 210000 euron kauppahinnalla. Kauppa on ollut vireillä jo pidem män aikaa, ja vuokrasopimukseen tehtiin syksyllä useita tarkennuksia. Muun muassa Launeen seurakun nan viikoittainen käyttöaika nousi 20 tuntiin.

Kauppakirjaluonnosta muutettiin siten, että urut eivät jäävät Lahden seurakuntayhtymän omistukseen. Ostajan edellyttämät uudet pysä köintipaikat ovat Lahden kaupun gin kanssa käytyjen neuvotteluiden perusteella ratkeamassa siten, että seurakuntakeskuksen kiinteistölle lisätään käyttöoikeus Liipolan kou lun saattoliikenteen käyttöön mer kitylle LPA-alueelle.

Liipolan seurakuntakeskuksen kiinteistökauppa on alistettava kirkkohallituksen vahvistettavaksi.

Myös Lahden seurakuntayhty män omistaman Kirkkokatu 7:n

kiinteistön myynti sai keskiviikko na Lahden yhteisen kirkkovaltuus ton siunauksen. Arvotalo myydään Jarno Virtaselle ja Janita Leutolalle velattomalla 631000 euron kaup pahinnalla. Kaupan kohteena on Lahden Kirkkokadulla sijaitseva 492 neliömetrin kokoinen tontti, tontilla sijaitseva rakennus, noin 20 prosenttia piharakennuksesta sekä sähköliittymä.

Vuonna 1905 rakennettu jugend tyylinen, historiallisesti arvokas ra kennus on Lahden kaupungin en simmäisiä kivirakennuksia. Lahden seurakuntayhtymä on hankkinut kiinteistön omistukseensa vuonna 1985 Mariankatu 16:n taloyhtiöl tä. Se peruskorjattiin toimisto-, kokous- ja harrastustilakäyttöön vuonna 2003. Kiinteistössä on ol lut muun muassa nuortentoimin taa, partiolaisten kerhotilat, bändi kämppä, Missiokauppa sekä vuok ra-asunto.

Tämäkin kauppa menee vielä kirkkohallituksen vahvistettavaksi. Omistusoikeus voisi siirtyä ostajal le alkuvuoden 2023 aikana.

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN -
3 Perjantaina 2. joulukuuta Auringon
sumua selkeääpuolipilvistäsadekuuroja pilvistäsadettalunta ukkosta
ed.yön
Päivän
ed.yön alin Päivän ylin ed.yön alin Päivän ylin ed.yön alin räntää Lahden sää? Näppäile tekstiviesti SÄÄ LAHTI ja lähetä se numeroon 16161 (0,84 e)
OMALÄHIÖ
nousu ja lasku:
Päivän ylin
alin Päivän ylin ed.yön alin
ylin
Lauantaina -6 -6 Sunnuntaina -4 -6 Maanantaina -4 -5 Tiistaina -4 -7 Keskiviikkona -6 -7 Ministeri Ville Skinnari tavattavissa Lahdessa Mariankadun Sinuhessa 5.12. klo. 16-17 ja Lahden torilla markkinapäivänä 7.12. klo. 10-11 Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden
La 3.12.9:0515:09 Su 4.12.9:0715:08 Ma 5.12.
Ti 6.12.9:1115:06 Ke 7.12.9:1215:05
tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Faunatar Lahti Launeen Prisma 2. krs Puh. 040-1630 630 Ark. 10-19, la 10-17 www.faunatar.fi
harrastajalle! Akvaariot ja akvaariopaketit Akvaariokalat ja -kasvit Kaikki tarvikkeet ja ruoat
Akvario-

Suomalaisten talousahdingon tarkastelua

Hyvää

Suomi!

Koko Suomessa on tilanne valitettavasti nyt sel lainen, että rahapolitiikassamme on jotain todella vialla. Meidän ruokakorimme on nyt kalliimpi kuin moneen vuoteen. Hinnat, energia ja laukkaava inflaatio ovat kuristaneet suomalaisen pieneläkeläisen elämän taisteluksi leivästä.

Tilastokeskus kerää tietoja meistä joka kuukausi tietoja, joita verrataan sitten keskenään ja tarkastellaan, kuinka kuluttajahinnat ovat muuttuneet. Tätä hintatarkkailua tekee noin 30 ihmistä.

Kerätty hintakori onkotitalouksien keskiarvo. Suomalaisten ostoskorion nyt lähes 9 prosenttia kalliimpi kuin vuosi sitten. Laukka jatkuu, koska energiayhtiöt, kuten esimerkiksi Lahden Energia kerää Lahdelle pikavoit toja pörssissä, vaikka sen yhtiöstrategiassa sanotaan erittäin selvästi, että sen pitää tuottaa lahtelaisille halpaa ja kilpailukykyistä energiaa monista eri lähteistä energiatehokkaasti puhdas ympäristö huomioiden.

Nyt hallitus aikoo verottaa sähköyhtiöitä. Miksei niin lahtelaisille kuin muillekin suomalaisille luoda selkeät sähkön hintakatot ja kerätä pikavoi tot ahneilta sähköyhtiöiltä? Windfall-vero olisi hyvä alku tasoittaa suoma laisten sähköyritysten voittoja. Missä viipyy aito keskustelu tästä?

Kansakunnan edun ei luulisi olevan 0,7 miljoonan köyhän eläkeläisen taloudellinen kuristaminen, siirtäminen ja jättäminen nämä ihmiseteri tu kien ja näennäisten kompensaatioiden varaan. Suomen tukijärjestelmä on kasvanut sellaiseksi, ettei töitä enää kannata ottaa vastaan. Hyvinvointiyh teiskunta on todella nyt kriisissä pahemmin kuin moneen kymmeneen vuoteen.

Emme toki johda inflaatiokisaa. Sillä Virossa, Unkarissa ja muualla men nään jo yli 25 prosentissa, mutta tulevaisuus huolestuttaa jokaista suoma laistakin.

Hyvä kysymys on: mitä meidän olisi tehtävä? Tosiasia on, että Euroopan keskuspankki päättää ohjauskoroista kuuden viikon välein. Lokakuussa se nosti korkoja jo kolmannen kerran peräkkäin. Tavallinen tossunkuluttaja ei tälle voi mitään.

Köyhä eläkeläinen saattaa ajatella: ostan heti, jos kympillä saa nyt pari ki loa kaurajauhoja varastoon. Tällöin tietysti ryntäyksestä ilahtunut kauppi as nostaa hintoja entisestään ja saattaa käydä, että vuoden kuluttua samalla hinnalla saakin vain 800 grammaa kaurajauhoja.

Tätä Euroopan ohjauskorkoprosessia kannattaa varmasti vähän tarkastel la tarkemmin, jotta se tämä valkenisi meille suomalaisillekin edes jollain tavalla.

Euroopan keskuspankilla on kolme ohjauskorkoa: perusoperaation kor ko, maksuvalmiusluoton korko ja talletuskorko. Tärkein on talletuskorko ehdottomasti. Marraskuussa tämä oli 1,5 prosenttia.

Seitsemän aikaan illalla maksujärjestelmä meneekiinni ja pankit laske vat rahansa, esimerkiksi paljonko niillä on asiakkaidensa rahoja tallettamia euroja. Vartin yli seitsemän ne siirtävät rahat keskuspankin talletustileille. Kahdeksalta samana iltana keskuspankki palauttaa rajat korkojen kera.

Kuitenkin vain pankit voivat asioida suoraan keskuspankkien kanssa, jo ten asia etenee seuraavasti:

Euribor on markkinoiden arvaus tulevasta yhden illan talletuskorosta plus riskilisästä.

Tähän meidän useampien suomalaisten kuluttajien lainat on sidottu. Li säksi pankki laskuttaa asiakkailta marginaalin, vähän voittoa. Tästä syntyy outo kierre.

Mitä korkeampi keskuspankkien talletuskorko, sitä korkeampi on pank kien maksama talletuskorko.

Mitä korkeampi pankkien talletuskorko, sitä korkeampi euribor. Mitä korkeampi euribor, sitä vähemmän lainataan. Mitä vähemmän lainataan, sitä vähemmän rahaa käytetään.

Tiedetään, että inflaatio tekee kaikista nimellisistä sopimuksista uhka peliä. Jos ihmiset Suomessa uskovat, että kallistuminen jatkuu, he alkavat käyttäytyä sen mukaisesti. Äkkiä karkkikauppaan, hinnat nousevat! Mutta hoituuko asia näin?

Ongelmallista on asettaa ohjauskorkoa oikein? Keskuspankkeja on arvi oitu myös siitä, että ne eivät ymmärrä tarjontashokkeja.

Inflaation pani kuriin 1970-luvulla Yhdysvaltain keskuspankin pääjoh taja Paul Volcker. Hän huomasi, että matalat korot eivät suojaa taloutta loputtomasti. Hänen johdollaan ohjauskorkoa nostettiin 20 prosenttia. Tästä seurasi kolmen vuoden lama, joka oli paha. Sen jälkeen meni pit kään aika hyvin, mutta nyt Venäjän hyökkäyssota kuristaa taloutta energi an hinnalla koko maailmassa.

Seuraava kannattasi ainakin yrittää tehdä, ennen kuin seuraava lama taas painaa päälle.

Suomen tuottavuudelle on kolme lähdettä: henkinen pääoma, kiinteä pääoma ja ideat eli teknologia.

Henkistä pääomaa voidaan lisätä koulutuksella. Teknologialla ja ideoilla tuotetaan parempia tuotteita. Innovaatiot lisäävät talouskasvua, mutta si tä ennen tarvitsemme kansallisesti julkisen talouden tasapainottamista ja työn tekemisen kannattavuuden korostamista. n

Itsenäinen Suomi täyttää ensi vii kolla 105 vuotta. Minulla päivän ohjelmaan sisältyy ensin juhlapuhe Kanta-Hämeen maakunnallisessa lipunnostotilaisuudessa Hämeen linnassa, ja illalla osallistun Tasaval lan presidentin juhlavastaanotolle. Koronavuosien jälkeen on erityisen arvokasta päästä juhlimaan itsenäi syyttä presidentinlinnaan.

Jos korona peruutti juhlat ja py säytti koko maailman, on kulunut vuosi todistanut lisää historialli sia käänteitä. Päätös Natoon ha kemisesta yhdessä Ruotsin kanssa muutti Suomen vuosikymmenien vanhaa ulko- ja turvallisuuspoliit tista linjaa ja muutti suhdettam me itänaapuriin. Nyt yhteistyötä ja talouskasvua haetaan lännestä ja uusilta markkinoilta, kaukaakin. Myös yhteiskunnan huoltovar muuden, kuten kriittisten raaka-ai neiden saannin, kaupan sekä puo lustuksen kannalta pohjoismaisten kumppanimaiden merkitys Suo melle on kasvanut.

Samalla emme ole unohtaneet omaa maanpuolustustamme. Suomi on määrätietoisen kansain välisen puolustusyhteistyön kautta

sopinut lisäturvasta mahdollisten kriisien varalle, kehittänyt omaa iskukykyään ja modernisoinut va rustelukykyään vastaamaan tämän päivän sodankäyntiin. Mutta kun mietimme veteraanejamme talviso dassa, tai nyt Ukrainassa sotaa ur heasti taistelevia kansalaisia, koros tuu silti yksi kansallinen ase ylitse muiden – maanpuolustustahto. Se on ollut ja on yhä puolustuksemme selkäranka, rohkeutta ja sitkeyttä valava voima, joka rakentuu yhtei söllisyyden ja merkityksellisyyden kokemuksen kautta.

Yhteiskunta, joka pitää kaikki mukana, on myös kriisinkestäväm pi.

Yhdenvertaisuus on myös si tä, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua maanpuolustukseen jo ko armeijassa tai vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan kautta. Yhteiset kutsuntapäivät sekä nuo rille naisille että miehille lisäisivät tasa-arvoa. Ne toimisivat myös hyvänä mahdollisuutena tarttua nuoren hyvinvointiin vaikuttaviin haasteisiin jo ennen palvelusta. Toi saalta vapaaehtoisen maanpuolus tuskurssit tuovat perustaitoja, joita

voi hyödyntää muulloinkin kuin sodan aikana. Suomalaisten kiin nostus vapaaehtoiseen maanpuolus tustoimintaan kasvoi merkittävästi Ukrainan sodan alettua ja on hyvä, että lisämäärärahojen saatiin kan sallisen puolustuksen kehittämisen lisäksi myös tähän.

Kova turvallisuuskin on lopulta hauras, jos yhteiskuntaa koossapi tävä liima pettää. Suomalaisen yh teiskunnan perusta luotiin toisen maailmansodan jälkeen lujaksi ja nyt kriisien keskellä nojaamme yhä samoihin elementteihin: tasa-ar voon, koulutukseen ja demokrati aan. Ne tarjoavat meille perustan ja turvaverkon muutosten pyörteissä. Siksi työ sivistyksen ja tasavertai suuden puolesta myös vaikeina ai koina on äärimmäisen tärkeää val takunnallisesti ja myös paikallisesti, kuten Lahdessakin on viime aikoi na nähty. n

Vapaaehtoiset järjestävät joululahjakeräyksen sotaa paenneille ukrainalaisille perheille

Vapaaehtoiset pyytävät jouluisia tuotelahjoituksia. Jouluiset tuotteet lajitellaan 400 joulukassiin, jot ka jaetaan Päijät-Hämeeseen sotaa paenneille ukrainalaisille perheille. Tuotelahjoituksia voi tuoda maa nantaina 5.12. ja torstaina 8.12. kello 8–18 Fellmanniaan, Kirkko katu 27, Lahti. Lahjoitukset voi jät tää Fellmannian aulaan vahtimesta rille.

Lahjoituksina pyydetään tuomaan vain seuraavia jouluisia tuotteita: • Suklaa / konvehdit • Muut makeiset • Kahvi / tee/ Glögi • Rusinat, pähkinät • Joulupiparit • Riisipuuroriisi • Joulumausteet, kuten kaneli, neilikat • Hillo • Kynttilät • Jouluaiheisia tarroja

• Tonttu-koristeita, myös itseas karrellut

• Käyttämättömät villa- ja pörrö sukat, myös itsetehdyt

• Joulukortteja tervehdyksenä joulukasseihin.

Lahjoituksena voi tuoda omien resurssien mukaan listalta tuotteita, mitä haluaa. Vapaaehtoiset käsitte levät kaikki lahjoitukset ja lajittele

vat tuotteet.

Joululahjakassit jaetaan ukraina laisille 15.12. Vapaaehtoiset viestit tävät heille asiasta erikseen.

Lahjoita jouluiloa ukrainalaisille sotaa paenneille perheille! -keräyk sen toteutuksesta vastaavat Johan na Pakarinen ja vapaaehtoiset sekä Inspis ry. Lahden kaupunki tarjoaa tilat tapahtuman toteutukseen.

SUORA
MELASTELUA
YHTEYS EDUSKUNTAAN
Perjantaina 2. joulukuuta ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ 4
TULE JAKAMAAN OMALÄHIÖTÄ Nikkilä 225 kpl Saksala 285 kpl SOITA OMALÄHIÖ 050 404 1398 Saksala 210 kpl Liipola 255 kpl Näkijä, parantaja auttaja, opastaja Vera Valomeri 0700 833 64 (2,37 €/min + pvm) Neitsyt Marian energioilla voimaa valintoihisi! www.valontervehdys.fi
105-vuotispäivää
Laune 150 kpl

Mitä itsenäisyys merkitsee lahtelaisille tänään?

Matti Rautio: sananvapautta

Neuvostoliitto hyökkäsi 83 vuotta sitten Suomeen mu ka varmistaakseen Leningra din turvallisuuden ampumalla omalla tykistöllään Mainilan kylään. Tästä alkoi Suomen us komaton talvisodan ihme, jota on ihmetelty jo yli puolivuosi sataa ympäri maailmaa. Uskot

Matti Kataja: isänmaallisuutta

1. Itsenäisyys merkitsee vapautta, riippumattomutta ja isänmaalli suutta, mutta myös yhteisvastuuta ja velvollisuutta huolehtia toinen toisistamme ja erityisesti hädässä olevista.

2. Suomen Nato-jäsenyys voi ny kyisessä epävarmassa maailmanpo liittisessa tilanteessa antaa pienelle valtiollemme merkittävän konk reettisen tuen ja uskottavuuden omaa puolustusjärjestelmäämme täydentämässä. Nato-jäsenyys ei kuitenkaan vähennä Suomen oman vahvan puolustuksen tarvetta.

3. Vietämme itsenäisyyspäivää rauhallisesti kunnioittamalla ja muistamalla sotiemme veteraanien uhrautuvaa panosta itsenäisyyden turvaamisessa ja edellisten sukupol vien epäitsekästä ja pitkäjänteistä työtä nykyisen hyvinvointiyhteis

tiin yleisesti, että sitouttamalla Venäjä eurooppalaiseen perhee seen kauppapoliittisesti, sota Ukrainassa olisi voitu välttää, mutta toisin kävi. Nyt hätä Eu roopassa kasvaa.

Omalähiö kysyi muutamalta lahtelaiselta ajatuksia itsenäi syydestä näin itsenäisyyspäivän

alla.

1. Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee tänään?

2. Miten uskot Naton autta van Suomen selviytymistä it senäisenä tulevaisuudessa?

3. Miten perheenne viettää itsenäisyyspäivää ensi tiistai na?

1. Sananvapautta ilmaista oma mielipide, vapaa lehdistö, vapaat vaalit.

2. Uskottavampi oma puolus tuskyky nykyaikaisin asein. Naton suojauspeloite.

3. Itse osallistun Päijät- Hämeen Rauhanturvaajien Itsenäisyyspäivän juhlaan Upseerikerholla Hennalas sa . Muu päivän ohjelma on vielä avoin.

Jussi Lanu: hieno asia

1. Itsenäisyytemme on hieno asia ja korostunut ennen kaikkea Uk rainan sodan aikana. Kuitenkin meidän kaikkien tulisi huolehtia siitä, että Maamme olisi oikeuden mukainen, tasa-arvoinen ja vailla korruptiota. Tämän hetken tilan teeseen viitaten näissä kaikissa olisi huomattavasti parannettavaa. Näi den asioiden lisäksi maan hallitus on riidassa keskenään. Huolestut taa!

2. Mielestäni Puolustusliitto Na ton jäsenyys lisäisi ei ainoastaan Suomen turvallisuutta vaan sillä olisi myös lisäksi laajempia turvalli suuspoliittisia vaikutuksia itämeren ja koko pohjolan alueella.

3. Vietetään rauhallista juhlapy hää. Ilalla sytytetään Suomi-kynt tilät itsenäisyyden kunniaksi ja so dassa kaatuneiden muistoksi.

Juhlitaan koko perheen voimin Suomen itsenäisyyttä 6.12.2022

10.00

Jumalanpalvelus

Ristinkirkossa

Saarna ja liturgia Miika Hämäläinen, esirukous Anna-Mari Kopo, urkuri Anna-Maija Virtanen, laulu ja saksofoni Hannu Lehtonen

11.00

Kunnianosoitus

Ristinkirkon sankarihaudoilla

Lahden Veteraanisoittokunta, Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Juha Rostedtin puhe. Seppeltenlasku sankari haudalle ja Karjalaan jääneiden muistomerkeille.

11.20 Kahvitarjoilu

Ristinkirkossa

13.00

Koko perheen itsenäisyyspäivän juhla Sibeliustalossa

Hiekkataiteilija Amadeu Vives loihtii juhlassa koskettavan hiekkaanimaation, tanssi-akrobatiaryhmä Pietala & Keizer & Pietala ihastut taa upeilla esityksillään, Lahden Tanssiopiston tanssiryhmät esit tävät tanssiesityksiä ja musiikista vastaa Lahden konservatorion puhallinorkesteri. Juhlapuhujana Lahti-mitalin saanut ympäristöasiantuntija Saara Vauramo Lahden kaupunginvaltuuston pj. Juha Rostedt lausuu kaupungin tervehdyksen. Lahden Nuorisoteat terin nuoret juontavat tilaisuuden. Juhlan kesto n. 50 min, ei väliaikaa.

Käsiohjelmia jaetaan ovelta kello 12.15 alkaen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

15.00 Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti Sibeliustalossa Anna-Maria Helsing, kapellimestari Erkki Rautio, sello

Sauli Zinovjev: an adagio (2022) kantaesitys

Helvi Leiviskä: Sinfonia nro 2 Matti Rautio: Divertimento nro 1 sellolle ja orkesterille

Jean Sibelius: Finlandia

Fredrik Pacius: Maamme

Sinfonia Lahden perinteinen itsenäisyyspäivän juhlakonsertti soi Suomen monikasvoista identiteettiä yli 175 vuoden ajalta. Konsertin kesto n. 1 t, ei väliaikaa. Liput: lippu.fi

16.30 Partiolaisten soihtukulkue ja iltahartaus sekä partiolupauksenantotilaisuus Ristinkirkolla

Soihtukulkue: Vuorikatu – Erkonpuisto –Aleksanterinkatu – Kauppatori –Mariankatu – Ristinkirkko Järjestäjänä Lahden Alueen Partiolaiset ry.

17.00 Vesiurkuesitys Pikku-Vesijärven puistossa

Tervetuloa! Lahden kaupunki Lahden seurakuntayhtymä Eri kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoiset

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ Perjantaina 2. joulukuuta 5 Lue lisää: lahti.fi/juhlat
kunnan perustan rakentamisessa. Suomen pienoislippu pöydälle ja kaksi sinivalkoista kynttilää illalla ikkunalle. Matti Kataja Matti Rautio Jussi Lanu

Nyt kilisee kulkuset ja lentää pukit siihen malliin, että Hennalassa alkaa tapahtua!

Myyntipaikkoja on runsaasti isossa lämmitetyssä hallissa, meillä on kahvio, vessa ja iso ilmainen parkkipaikka. Olitpa sitten puuseppä tai villasukkakauppias, sinulla on hernesoppatykki tai kaakaokoju, meille mahtuu mukaan, tule myymään itse tekemääsi pieneltä tai isolta myyntipaikalta, päiväksi tai viikoksi.

Peruspaikka sisällä ilman myyntipöytää 15 €/pvä. Myynnissä mm. kädentaitajien tuotteita, joululaatikoita, leivonnaisia, karjalanpiirakoita, joulukukkia ja suklaata, pihalta löydät kotimaiset Juhlapuu Oy:n joulukuuset ja Merosen maukkaat grillimakkarat.

Joulupukki vierailee ilahduttamassa lapsia ja aikuisia, tyttökuoro Via Lucis laulaa kauneimpia joululauluja, mukana musiikkiesityksiä ja muuta jouluista ohjelmaa.

Ostosten lomassa voi hetken huokaista ja nauttia jouluolutta tai pirskahtelevaa siideriä Ravintola Pikku-Poukaman baaritiskillä, avaamme pienen 35-paikkaisen ravintolan erikoistapahtumien yhteyteen.

Hennalassa nähään! Heippa!

Musiikkipedagogi

Seppo Pohjoisaho:

Opetustyö on silloin helppoa, kun saa opettaa motivoituneita oppilaita

Lahden konservatorion trumpe tinsoiton lehtori Seppo Pohjois aho perusti keväällä Musta hevo nen -yhtyeen, jossa soittavat hänen eri-ikäiset oppilaansa. Samaa ni meä kantaa myös miehen ideoima musiikin perusopetukseen kehitet ty opetusmenetelmä.

– Tämä on pitkäaikaisen aja tustyön tulos. Kun lapsi tai nuori on motivoitunut harjoittelemaan trumpetinsoittoa, niin opettajal lakin on helpompaa. Soittaminen on silloin luovempaa ja se pyörii omalla painollaan.

Pohjoisaho on kokenut musiikki pedagogi ja sotilasmuusikko taus taltaan.

– Yksi tämän opetusmenetelmän tarkoitus on innostaa enemmän harrastajia trumpetinsoiton pariin.

Trumpettiyhtye Mustan hevosen ohjelmiston runkona on amerik kalaisen Eddie Lewisin Americana Trumpet Suite.

– Lewis on lupautunut säveltä mään Musta hevonen -yhtyeelle myös oman teoksen.

Musta hevonen -opetusmenetel mä esiteltiin yleisölle Felix Krohn -salissa 12.11.2022.

– Yhtyeemme esittää sitä 13 soit tajan voimin ja nuorimmat jäsenet ovat vain 10 vuotta vanhoja.

Musta hevonen esiintyy vie lä Joutjärven kirkossa lauantaina 17.12. kello 18.

Esiintyminen on muusikolle kaiken a ja o

Projektin ensiaskeleet otettiin ke väällä ja sen myötä Pohjoisaho sopi oppilaidensa kanssa, kuinka teosta harjoitellaan omatoimisesti lomi en aikana. Musta hevonen -me netelmän toinen tärkeä pointti on se, kuinka trumpetinsoittajat saisi

motivoitua pitkäjänteiseen harjoit teluun.

– Syksyllä treenasimme konsert tiohjelmiston kasaan neljän neljässä viiden vartin harjoituksessa.

Yhtyeessä on eritasoisia soittajia ja se aiheuttaa ohjelmistoon omat haasteensa, mutta Pohjoisahon me netelmässä tämäkin ongelma on ratkaistu.

– Kokeneemman soittajan tulee hallita nuoremman soittajan ohjel misto, jotta joku voi paikata toista esimerkiksi sairaustapauksen vuoksi konserttitilanteessa. Tämä asia kul kee niin sanottuna haamuohjelmis tona jo edistyneempien trumpetin soittajien harjoituskaudella.

Pohjoisaho muistuttaa, että muu sikon on tärkeää ottaa huomioon jokainen yhtyeen jäsen.

– Se on tärkeä asia, kun koke neempi soittaja voi auttaa pienem pää tai jopa korvata hänen osuuten sa sairastapauksessa.

Opetussuunnitelmalähtöisestä ajattelusta kohti projekteja

– Olen nähnyt suomalaista mu siikkimaailmaa sekä muusikkona että pedagogina. Olisi hyvä, jos voisimme lisätä klassisen musiikin

instrumentaaliopetusta uusien aja tusten voimalla. Pohjoisaho toteaa. Menetelmän avulla Pohjoisaho on ratkaissut omassa työssä ilmeneviä ongelmakohtia.

– Toivon, että tästä löytyisi ele menttejä erilaisten harrastusten parissa työskenteleville ohjaajille ja opettajille. Hyvä, jos joku toinen kin hyötyisi asiasta.

Lapsia ja nuoria on mahdollista innostaa erilaisten projektien kautta harjoittelemaan pitkäjänteisemmin.

– Olisi hyvä, jos tulevaisuudessa eri musiikkioppilaitosten trumpet tiyhtyeet soittaisivat yhdessä isoissa konserteissa.

Pohjoisaho muistuttaa, että aikai semmin trumpetinsoittajat keikkai livat myös paljon ulkomailla.

– Tämä on enää mahdollista vain pienelle muusikkoporukalle. Tällai silla jutuilla saisimme lisää soittajia mukaan klassisen musiikkiharras tuksen pariin.

– Tärkeää olisi myös se, että muu sikot pitäisivät yhtä vapaa-ajallaan. Siksi haluan itse luoda oppilailleni mahdollisuuksia keikkailla erilaisis sa tapahtumissa ja tutustua muihin soittajiin.

Mikä on Musta hevonen -opetusmenetelmä on?

Musta hevonen -opetusmenetelmä pyrkii vastaamaan seuraaviin musiikin perusopetuksen instrumenttiopetuksen haasteisiin:

1. Kuinka musiikkiharrastus voisi olla innostavampaa?

2. Kuinka saada lapset harjoittelemaan kesän aikana?

3. Kuinka muodostaa luokalle aivan kaikki oppilaat huomioiva, arvostava ilmapiiri?

6 Perjantaina 2. joulukuuta ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ
Musta hevonen -yhtyeen ensimmäinen periodi onnistui yli odotusten. – Ensimmäiset keikat onnistuivat hyvin ja bändin soundi on loistava, trumpetinsoiton lehtori Seppo Pohjoisaho toteaa.
2023 RAJATON PELIOIKEUS 649 euroa Osta omasi: kauppa iittigolf com

Kaupungintalon työmaaaidoissa uutta taidetta

Lahden kaupungintalon työ maa-aitoja elävöittää maalaustaide. Uudet teokset sijoittuvat kaupun gintalon puiston ja Mariankadun puoleisiin aitoihin. Maalaukset ovat esillä ensi kevääseen asti.

Kaupungintalon puiston puolei sen teoksen Jäljet jotka jätämme on toteuttanut Anna Jungell. Ma riankadun puolelle teoksen Meidän muodot on toteuttanut Juuso Ha verinen.

Teoksen Jäljet jotka jätämme kä

denjälki viittaa tapaan, jolla ihmi nen on viestinyt jo tuhansia vuosia sitten: painamalla maalatun kä denjälkensä luolien ja kallioiden seinämille. Tässä modernisoidussa luolamaalauksessa kädenjälkien ko kojen ja värien moninaisuus viestii nykylahtelaisten monimuotoisuu desta, suvaitsevaisuudesta, erilais ten yksilöiden hyväksymisestä ja yhteenkuuluvuudesta. Joukossa on myös eläinten jättämiä jälkiä.

Taiteilija haluaa maalauksellaan

muistuttaa luonnon ja ihmisten monimuotoisuuden arvokkuudes ta ja rohkaista niiden vaalimiseen. Katsoja voi pohtia millaisen jäljen jokainen meistä jättää yhteiseen ympäristöön, miten vaikutamme toisiin ihmisiin ja eläimiin ja kuin ka voimme elää kestävästi niin, että planeetta pysyy elinkelpoisena tule villekin sukupolville vielä tuhansia vuosia eteenpäin.

Juuso Haverisen teoksen ni mi Meidän muodot tarkoittaa si

tä kuinka kaikki olemme yhdessä erimuotoisia ja värisiä, mutta silti samaa muotoa loppujen lopuksi. Teoksen teemana on kestävä kehi tys.

Kaupungintalon työmaa-aitojen taidehanke on toteutettu vuosien 2021–2023 aikana. Ensimmäi

set teokset valmistuivat syksyllä 2021 ja nyt vuorossa on viimei nen taideaitakokonaisuus. Teoksia on valmistunut pilotin aikana yh teensä kuusi. Hankkeen yhteystyö kumppaneina toimivat Kauno ry ja Inspis ry.

7 Perjantaina 2. joulukuuta ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ
Kuvat: Lassi Häkkinen, Lahden kaupunki.

Kolme pientä lahjatoivetta

Mikä voisikaan tuottaa enemmän mielihyvää kuin lahjojen antami nen. No tietenkin lahjojen saami nen, joten tässä luontoharrastajan kolme pientä joululahjatoivetta:

1. Hyvälaatuinen kuulolaite pitäi si saada, sillä tuska kasvaa kun pik kulintujen ääniä katoaa vuosi vuo delta enemmän ja joutuu valehte lemaan, että ”totta kai kuulin sen”.

2. Paremman luokan kiikari olisi välttämätön, ettei joudu aina pii lottelemaan kiinalaista rimpulaansa kun muilla killuu kauloissa kahden tonnin komistukset.

3. Matkalahjakortti isom man puoleiselle summal le tulisi tarpeeseen. En kärsi kaamosmasennuksesta, mutta se olisi muodikas tekosyy piipahtaa tarkastamassa ovatko flamingot edelleen asemissaan etelän rannoil la.

Jos pukki suvaitsee toteuttaa edes yhden toiveen, palautuisi uskoni siihen, että tässä pahassa maailmas sa on vielä hitunen hyvää tahtoa jäljellä.

Ari Elovirta

Lämmittävä kanakeitto

Aineet:

8 kiinteää perunaa 3–4 porkkanaa kukkakaalia tai parsakaalia paketti kanan paistileikkeitä iso sipuli 5–7 valkosipulinkynttä kanaliemikuutio tai -fondi (hapanimelää kastiketta) suolakurkku tai ropaus homejuus toa pätkä inkivääriä

Pese ja kuori perunat ja porkkanat ja paloittele ne suupalan kokoisiksi. Pilko myös sipuli reiluiksi palasiksi. Siivoa paistileikkeistä luut ja liiat rasvat pois ja pilko lihat suupalan kokoisiksi. Paista kananpalaset pa rissa kolmessa erässä hyvässä läm mössä paistinpannulla.

Voit myös kuullottaa sipulinpalat ja pilkotut valkosipulinkynnet pan nulla.

Mittaa kattilaan 6–8 desilitraa vettä ja laita se kiehumaan.

Lisää hiehuvaan veteen kanaliemi kuutio tai -fondi, sipulit ja valko sipulinkynnet, reilu ropaus hapa

VIIKON LOPUKSI

nimeläkastiketta tai homejuustoa sekä pilkottu suolakurkku tai ho mejuustonpalanen.

Kun seos on kiehunut viitisen mi nuuttia, lisää kananpalat ja kitä taas viitisen minuuttia.

Lisää paloitellut perunat ja pork kanat, keitä viisitisen minuttuuttia.

Lisää pilkotut kukkakaalit tai par sakaalinpalat sekä pilkottu inkivää rinpalanen.

Keitä viitisen minuuttia ja tarkista kypsyys ja maku.

Tarjoa ruisleivän ja hyvän oluen kanssa.

Lahden Joulukylä aukeaa lauantaina 10. joulukuuta

Lahden Joulukylä avaa porttinsa lauantaina 10.12. klo 10 ja on au ki yhdeksän päivää sunnuntaihin 18.12. saakka. Joulukylä on tänä vuonna entistä ehompi monestakin syystä.

Joulukylään on myönnetty annis kelupa. Ravintola tarjoilee lämpi miä juomia kuten kaakaota, glögiä ja kahvia. Lisäksi myyntiin tulee jouluisia herkkuja, niin suolaista kuin makeaa.

Vienolle kahvia

Viime numeron kuvavisan kasvot olivat Kiti Neuvosen Veikattiin myös sakari Jurkkaa, Asta Backmania, Maarit Fel dt-Rantaa, Hilja Grönforsia, Riit ta Havukaista, Sakari Jurkkaa, Marja Korhosta, Mirjami Kuos

masta ja Liana Kaarinaa Arpa suosi Vieno Ylöstä Kirsi Marjut Onerva ”Kiti” Neu vonen (s. 27.10.1950) on suoma lainen laulaja. Hänen tunnetuin laulunsa on Nuoruustango” vuo delta 1971.

Lisäksi Joulukylää somistetaan Amadeu Viveksen suunnittelemilla yli 20 näyttävällä somiste-elemen tillä, jotka tehdään puusta ja kierrä tysmateriaaleista. Elementeissä ovat teemoina muun muassa kuuset ja lyhdyt. Valosuunnittelija Timo Saa rinen päivittää Joulukylän valaistus ta astetta paremmaksi.

Luvassa runsas ohjelma ja enemmän myyntikojuja

Joulukylän emäntä Inkeri Määttä kertoo, että esiintymislavan ohjel maa rakennetaan parhaillaan. – Ohjelma tulee olemaan Joulu kylän taattua laatua. Mukana on ammattilaisia ja harrastajaesiintyjiä sulassa sovussa. Esiintymään mah tuu vielä mukaan, ja ilmoittautu misia otetaan vastaan.

Esiintymislavalla tapahtuu arkisin päivittäin klo 9.30–12, jolloin tar jolla on ohjelmaa varsinkin lapsille, kuten tarinatuokio, tonttujumppaa ja musiikkia. Toinen ohjelma-aika on iltaisin klo 17–19. Viikonlop puna ohjelmaa on tarjolla koko päivän ajan.

varattu, mutta yksittäisille päivil le mahtuu vielä myymään, Määttä kertoo.

Myynnissä on esimerkiksi pukin konttiin laitettavaa, mm. tarve- ja koriste-esineitä, jouluisia herkkuja ja käsitöitä.

– Joulukylän aukioloajassa on kuunneltu nimenomaan myyjien toiveita. Kylä aukeaa viikonloppu na, välissä on arkiviikko ja sen jäl keen kylä sulkeutuu viikonloppu na. Kannattaa tulla ajoissa ostoksil le ennen joulua, Määttä sanoo.

Lahden seurakuntien kota au keaa uudelleen, lapsille uutta tekemistä

Lahden seurakuntien kota on au ki koko kylän ajan ja tarjoaa kupin kuumaa glögiä ja mahdollisuuden kuulumisten vaihtoon seurakuntien työntekijöiden kanssa.

luonteva tapa kohdata ihmisiä ja tuoda joulun sanomaa”, sanoo Lah den seurakuntien yhteisö- ja tapah tumapappi Janne Konttinen.

Joulukylään on tänäkin vuonna piiloteltu tonttuovia, missä on lap sille toiminnallisia tehtäviä. Tehtä vien teon jälkeen voi noutaa Lah den seurakuntien mökistä pienen jouluyllätyksen. Lapsille on mökis sä tällä kertaa myös leikittävää ja katseltavaa: talvinen kylämaisema, jossa kulkee juna. Junaradalla saa myös leikkiä.

Joulukylässä päivystää tietysti myös joulupukki, joka saa kohtaa mispaikalleen uutta sisustusta. Jäätoria ei tänä vuonna ole, joten sen tilalle suunnitellaan toiminnal lista tekemistä.

Kuvassa: Lähettäjän

Puh.

Myyntimökkejä tulee tänä vuon na entistä enemmän, ja niitä on nyt yhteensä 26. Myyjiä on tulossa yli 30, joista noin puolet on uusia ja puolet tuttuja myyjiä. – Lähes kaikki myyntiajat on nyt

– Poikkeusvuosien jälkeen seu rakuntien tunnelmalliseen kotaan pääsee jälleen myös sisälle levähtä mään ja lämmittelemään hetkeksi. Joulukylä on meille mieluinen pe rinne yhdessä kaupungin kanssa ja

Lahden Joulukylä on auki kauppa torilla 10.–18.12. klo 10–19. Poik keuksena on viimeinen aukiolopäivä 18.12., jolloin kylä suljetaan klo 18. Joulukylän pääjärjestäjät ovat Lah den kaupunki ja Lahden seurakun tayhtymä. Päiväkohtaiset ohjelmatie dot julkaistaan osoitteessa lahdenjou lukyla.fi.

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ Perjantaina 2. joulukuuta 8 SAUMATON RÄYSTÄSKOURU
KOURUTUOTE OY P. 0400 498 184 / Volotinen 040 756 5266 / Joona LAHTI, Ahtiala •
Saumattomat
NESCO
KES TÄÄ!
www.kattovaruste.fi • kattosillat • lumiesteet • tikkaat • peltilistat • piipunpellit • asennuspalvelu takuutyönä
sadevesikourut, kantikas ja puolipyöreä. Tuotteissa useita värivaihtoehtoja.
-tuotteet Tilaa kattopellit suoraan uudelta kattopeltitehtaaltamme kestopelti.fi
TUNNISTATKO KASVOT VANHOISTA VALOKUVISTA? Vastaus ke 7.12. klo 15 mennessä osoitteeseen:
Omalähiö-lehti, Patomäentie 10, 15610 Lahti, sähköpostitse: omalahio@omalahio.fi tai www.omalahio.fi Oikein vastanneiden kesken arvomme kilon kahvia.
tiedot:
KATSE LUONTOON

Tarja

Uno Fagernäs tempautui Teerijär ven maaseudulta sotilaaksi. Hänen alaisuudessa taistelivat niin Lauri Törni kuin Mauno Koivistokin. Lokakuussa 2022 ilmestynyt uu tuuskirja "Ottakaa ryssiltä aseet!Kenraali Uno Fagernäsin sodat” on Launeella asuneen Tarja Lappalai sen 24. teos.

Kirjan otsikko ”Ottakaa ryssiltä aseet!” oli Fagernäsin käsky huo nosti varustetuille joukoilleen,

jotka suuntasivat Suomussalmelle talvisodan jouluna 1939. Tapah tumarikkaan ja vauhdikkaan elä mäkerran sivuilla taistelevat jääkä rikenraali Uno Fagernäs ja hänen sotilaansa Lauri Törni, Mauno Koi visto, Motti-Matti ja monet muut. Tarjolla on runsaasti ainutlaatuisia sotatarinoita, valokuvia ja taistelu kohtauksia.

Laaja teos piirtää henkilökuvaa värikkäästä ja pelottomasta ken

raalista, joka talvisodassa Suomus salmen Hulkonniemen taisteluissa mursi sotilaineen venäläisdivisioo na 163. selkärangan. Raatteen tiellä Fagernäs taisteli voitokkaasti ukrai nalaisdivisioona 44. vastaan. Teoil laan hän oli estämässä venäläisten voitonmarssin Ouluun. Sotatie jatkui Pitkärannan raivokkaisiin ja verisiin taisteluihin, jossa armoa ei annettu.

Nuorena miehenä Fagernäs haki taistelukoulutusta Saksasta. Jääkä rikoulutuksen saaneena hän pala si suoraan Suomen vapaussotaan, osallistuen komentajana moniin raivokkaisiin taisteluihin, kuten sodan loppuvaiheessa Kämärän taisteluun Kuolemajärvellä. Jatko sodassa Fagernäs taisteli Uhtualla ja Maaselän kannaksella, jossa hän johti muun muassa huimapäistä ja legendaarista Lauri Törniä ja tämän sotilaita.

Tarja Lappalainen

"Ottakaa Ryssiltä aseet" – Kenraali Uno Fägernäsin sodat ”OTTAKAA RYSSILTÄ ASEET”

Kirjassa ääneen pääsevät myös lähisukulaiset: yritysjohtajana tun nettu Unon pojanpoika Peter Fa gernäs ja hänen poikansa Jan Fager näs. Kirja on saatavilla myös ääni kirjana. Sujuvalukuinen kirja sopii hyvin luettavaksi tai kuunneltavaksi niin nuorille kuin iäkkäämmille. FM, väitöskirjatutkija Tarja Lap palainen on toimittaja ja tietokir jailija. Hän on kirjoittanut Docen dolle menestyksekkäät sotakirjat: Se oli yhtä tulihelvettiä – talvi- ja jat kosodan kasvot sekä Raatteen tien jäisestä helvetistä Talin-Ihantalan tulimyrskyyn.

Kenraali

9 ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ Perjantaina 2. joulukuuta
Lappalaisen 24.teos:
Uno Fagernäsin sodat
Täyden palvelun AD-autokorjaamo LAHJAVINKKI! LAHJAKORTTI HUOLTOIHIN JOULULAHJAKSI! Rengasvaihtotyöt sekä renkaiden kausisäilytys! ad-autokorjaamo.fi Tervetuloa! t:Jani ja Sami JASA AUTOHUOLT0 OY Topintie 2 B, 16300 ORIMATTILA 044 989 6682 orimattila@ad-autokorjaamo.fi aukioloajat ma–pe 7.30–17.00, la sopimuksen mukaan Kysy tarjouksemme TUULILASEISTA ja TUULILASIVAIHDOISTA! MEILTÄ MYÖS RAHOITUKSET ad-laskulla tai ad-erämaksulla! Täyden palvelun AD-autokorjaamo »Huollot »Korjaukset »Ilmastointilaitehuollot »Pakokaasumittaukset –OBD + Diesel-savu »Ohjauskulmien suuntaukset »Ajovalojen kiillotukset »Vikakoodin luku Bosch / Autocom LT-AUTOKORJAAMO KY Kärrytie 17, Orimattila, puh. (03) 777 4498, 044 700 4498 ltautokorjaamo@gmail.com | www.ltautokorjaamo.fi MONIMERKKIKORJAAMO Huollamme kaikki merkit! Salpausselkä Autosi tehdastakuu säilyy Varaosille 3 vuoden takuu Kausihuolto Moottoriöljyn ja suodattimen vaihto Raitisilmansuodattimen Kattava kuntotarkastus Sisältää ympäristömaksut 169 € Kausihuolto henkilöautolle sisältää: Tarjous voimassa 31.12.2022 asti. Lahti, Salpausselän Autohuolto Saksalankatu 28 040 0842 447 salpausselka@jyvascar.fi TALVIPESU 12 € Puh. 010 778 8120 Avoinna: ark. 5.30–19, la 8–14 Tarjous voimassa 31.12.2022 saakka. (norm. 24 €) Arkisin lounas seisovasta pöydästä 10,80 € Kakku- ja menutilaukset Aamupala klo 5.30–9.30 6,90 € SAKSALA Vanhanradankatu 4 • Lounasaika klo 10–14 • AD-huolto ST1 SAKSALA ON VANHAN AJAN PALVELEVA HUOLTOASEMA
Fagernäs-kirjan kansi.
Uno

Ostoskatu 7, AUKIOLO AIasukastupavietseurustelemaan Tuvalla käytössä! OMPELUPA13.00-

maanantain muKeskiviikkoisin klo Laune/parla. €, lapRuokailu

Bussiretki Tallinnaan Martin Markkinoille pe-la 8.-9.11.2019

Ilmoittautuminen 1.10.2019 mennessä tai niin kauan kuin paikkoja riittää.

Monitoimikeskus Takatasku, Huovilankatu 4. Takatasku avoinna (ma - pe) klo 8.30 - 14.30. www.takatasku.net.

Takataskun tapahtumia:

soitinta

nen 9.9. mennessä toimistolle p. 044 7303302 ma-to klo 9-15. Renkomäen Rehdin naisten voimistelu tiistaisin klo 16-17 alkaen 27.8.2019 Renkomäen koulun liikuntasalilla. Vetäjänä Sirpa Lindberg. Tervetuloa!

Apteekki Apteekki 7155

781 7155 launeenapteekki@apteekit.net www.launeenapteekki.fi

YKKÖSAPTEEKKI

SEURATOIMINTA

Mukaan mahtuu 40 osallistujaa. Osallistujia min. 30, jotta reissu toteutuu.

Matkan hinta 159 eur/hlö, 2 hlön huoneessa. Sisältää bussikuljetukset, lautat, aamiaisbuffen menomatkalla ja majoituksen aamiaisella Tallink City -hotellissa.

Retki Suomen Kädentaidot -tapahtumaan lauantaina 16.11.2019 Tampereelle.

Ilmoittautuminen 20.9.2019 mennessä.

Retken hinta 30 € / hlö, sisältää bussikuljetuksen ja sisäänpääsylipun.

• Maanantai 26.8.

• Tiistai 27.8. Pöytätennis klo 12.1514.15.

Liipolan asukastupa ostoskatu 7, srk-keskus alakerta

• Keskiviikko 28.8.

P: 044 235 7950 / Sisko aukiolo aikana

Mölkky Kesä/heinä/elokuu 5.6.-28.8. klo 11.00. Launeen keskuspuiston kentällä. Pöytätennis klo 12.15-14.15.

• Torstaina 29.8.

Tuppi-korttipeli klo 9.00 – 13.00. Englanti klo 10.00-11.30.

Huom! Kaikille avoin ompelu paja ja korjausompelu parittoman viikon la, viimeisen kerran tänä vuonna 2.12. Klo 12.00–16.00. Tervetuloa!

• Perjantai 30.8.

• Tulevat ATK-kurssit (ilmoittautuminen infoon puh. 03 781 9919)

Tietokoneen käytön peruskurssi 26.8. – 28.8.

Launeen asukas- ja omakotiyh distys ry

Lähdemme myös ”We Will Rock You” -musikaalia katsomaan la 2.5.2020 klo14, Helsingin Messukeskuksen Amfi-teatteriin.

Huom! Keskiviikkolounas srk-keskus yläkerta, klo 12.00–13.00. Työtön, eläkel., kotiäiti-isä 5 €, työssä käyvä 6,50 €, lapset 4–12 v. 2 € Tervetuloa!

Anttilanmäki-Kittelän asukas yhdistys

Kurssilla käydään läpi tietokoneen perustoimintoja sekä yleisten internet-palveluiden käyttöä. Takataskun 3. kerroksen tietokoneluokassa, klo 9.00 –14.00. Hinta 18€.

rapsuteltavaksi.

Tällä kertaa lähdemme yhteisbus sin sijaan retkelle asukasyhdistyksen jäsenilleen kustantamilla kimppa kyydeillä.

Ilmoittaudu 12.12. klo 12 men nessä sähköpostitse katriina.ran ne(a)helsinki.fi

Lahden seudun varhaiseläkeläiset LASVEL 7.9. Iloinen matka Hartolan markkinoille. Käymme markkinoilla sekä ruokailemme Sahti Krouvissa. Lähtö Marolank. klo 9.00. Pikaiset ilm. Annelille 0500 717979 tai Pirjolle 044 9734547. H. 40€ sis. kuljetukset, ruokailun ja tutustumisen Rouvin olutpanimoon. 17.9. Ruskan lumoissa muikkuristeily Elbattarella. h.50€ Lahdesta,

TAKATASKU

Kattojen

Café Eila Avoinna ma, ke–pe klo 8.30–13 ja ti klo 9–13.

Lounasruokala Makuhetki Avoinna ma–pe klo 11.00–13.00.

KOULURUOKA

VIIKKO 48 28.11.–2.12.

Maanantai 5.12.

Käsikirjoituksesta, sävellyksestä ja sanoituksesta vastaavat Queen ja Ben Elton.

Ilmoittautuminen 1.9.2019 mennessä. Niin kauan kuin paikkoja riittää.

Pikkujoulu Launeen kirjastossa torstaina 15.12. klo 17–19. Muka vaa jouluista yhdessäoloa, lämmin tä glögiä ja pipareita!

Lahden Sydänyhdistys: Jouluretki 9.12. Porkkalan karta no, kauppakeskus Tuulonen lähtö klo 8.30. Ilm. 2.12. mennessä.

Pikkujoulut jäsenille 13.12. klo 15 Wanha Herra. Ilm. 5.12. men nessä.

AUTOKOULU

Valon juhla/Mäkitupa 20 v. su 11.12 klo 16–17.30.

Kerro viestissä: puhelinnumerosi, osoitteesi, ilmoittautujien nimet, mahdollisten turvaistuinten määrä, ja se, haluatko lähteä kuskiksi vai kyytiläiseksi. Osoitetietoa tarvitaan, jotta pystymme yhdistämään mah dollisimman lähekkäin asuvat. Voit toki myös koota oman autosi lähti jäjoukon ja ilmoittaa koko porukan nimet kerralla.

Muut tapahtumat

Aikamatka Riihimäen Museoihin to 12.9. klo 8.45 – 15.00. Hinta 35€ (sisältää lounaan). Opastettu kierros Suomen metsästysmuseossa ja tutus-

PALVELU- JA OSOITEHAKEMISTO

Joulukonsertti Ristinkirkko 14.12. klo 19, Arja Koriseva, Han nu Lehtonen, Minna Lintukangas ja Jarno Kuusisto. Puh. 045 1370760

Henkilöauto-, moottoripyörä-, mopoauto- ja mopokurssit

Paasikivenkatu 2 P. 0500-717 605 • 0400-717 605 www.askonautokoulu.com

Asukastuvan viikon 49 ohjelma: Ma–ke suljettu

To avoinna: 10.00–13.00. Bingo 11.00–12.45

Pe avoinna: 10.00–13.00. Harju lan tuolijumppa / 3.50 € 11.00–11.50

Hammashoito Oy S. Alatupa • Särkypotilaat nopeasti • Ilta- ja viikonloppuaikoja Yrjönkatu 1, katutaso puh. 044-051 0805

HIERONTAA

TUOMON HIERONTAPALVELU • Urheiluhieronta • Klassinen hieronta • Kuumakivihieronta P. 050 435 8370 Vuoripojank. 18 • www.hierojalahti.com

Tervetuloa naapureiden kera pe rinteiseen Valon juhlaan Anttilan mäen päälle, Mäkituvalle sunnun taina 11.12. klo 16–17.30. Paiste taan makkaraa ja vaahtokarkkeja sekä muistellaan yhdessä 20 vuotta täyttänyttä Mäkitupaa ja sen raken nusvaiheita. Tarjolla makkaroiden (myös kasvisversio) ja vaahtokark kien lisäksi myös kuumaa glögiä ja pipareita. Lapsille ohjelmassa mm. taskulamppuhippaa ja tähtisadetik kuja.

KAIHTIMIA SÄLE-SUOJA

Jouluinen retki Saaren karta noon su 18.12 klo 10.

Tule mukaan anttilanmäkeläisten retkelle Saaren Kartanon Jouluun!

Vuorikatu 24 • 15110 Lahti & 782 7783 salesuoja@saunalahti.fi

Ohjelmassa mm. joulumyyjäiset, puutarhamyymälä ja talvipuutarha, jossa voit juoda myös joulukahvit. Lapsille tarjolla ajelua ponikärryil lä sekä alpakoita, vuohia ja lehmiä

LVI-ASENNUSTA

Päivystys 24h • 044 9752 382 www.lahdenputkipalvelut.fi

Kaikki kodin putkityöt!

LÄÄKÄRIPALVELUJA

Ajanvaraus: 0207 345 678 Aleksanterinkatu 9, Lahti www.arte-laakarit.fi

Jos tarjoudut kuskiksi, kerro lisäk si kuinka monta paikkaa autossasi on tarjota (omien perheenjäsenten/ jo mukaan pyytämiesi lisäksi) sekä tilinumerosi. Asukasyhdistys mak saa kuskeille kilometrikorvauksen (32 km x 2 x 0,46 e/km = 29,44 e), jos auton kaikki istuimet ovat täyn nä. Mainitse myös, jos voit lähteä vaihtoehtoisesti joko kuskiksi tai kyytiläiseksi, niin saamme järjestel tyä autot mahdollisimman täysiksi. Ideana on, että kaikki autot lähte vät Anttilanmäeltä kohti Mäntsälää klo 10. Paluuajan päättää kunkin auton kuski. Joulumaa on avoinna klo 16 asti.

LOUNAS 5.–9.12.

Maanantai: Uunimakkara, ker maviilikastike, lohkoperunat, pu nasipuli-tomaatti-jäävuorisalaatti

Tiistai: Takatasku suljettu Keskiviikko: Takatasku suljettu Torstai: Kasvislasagnette, porkka na-raejuustoraaste

Perjantai: Kaalikääryleet, puoluk kaa, ruskea kastike, perunat, puna juurisuikale-omenasalaatti

Lounas lihapyörykkä, kermakas tike, lohkoperunat, meloni-kurk kusalaatti, maito, leipä, piparkakku Kasvislounas Kasvis-nugget Keskiviikko 7.12.

Lounas broilerikastike, peruna, porkkanaraaste, maito, leipä Kasvislounas tofupata Torstai 8.12.

Lounas kapteenin kala, remoula dekastike, peruna, punakaali-mais sisalaatti, maito, leipä Kasvislounas kasvispihvi Perjantai 9.12.

OSTETAAN

MUUTTO- ja KUOLINPESIÄ, MYÖS KOKO KODIN TYHJENNYKSET. Kirpputori Kisälli Mestarinkatu 12, Lahti 0400 715 123

Lahden Seudun Varhaiseläkeläi set ry Päivystys 5.12. ja tammikuus sa 9.1. alkaen. 3.12. Teatterimat

PIHAPUUN KAATOA

Seuraa ilmoitteluamme ja ohjel matarjontaa: www.takatasku.net

- pihapuun kaadot - kantojyrsinnät - metsänhoitotyöt Metsäpalvelu SavottaSudet Puh. 050 3483580 www.savottasudet.fi

Lounas broileri-riisivuoka, vihreä ananassalaatti, maito, leipä Kasvislounas kasvis-riisivuoka

SIIVOUSPALVELUA

NYT ON IKKUNANPESUN AIKA, myös siivoukset MoppiMuijalta puh. 045 331 7827 Ilahduta läheistäsi lahjakortillamme www.moppimuija.fi

TILITOIMISTO

• Kirjanpito- ja palkanlaskenta

• Yritysten perustamiset

ja laattatyöt

Soita 0400 635 023 www.widgrenoy.fi • Parketti- ja puulattioiden hionnat, sävytykset, pintakäsittelyt ja asennukset • Matto-

7, 15700

• Yhtiömuodon muutokset • Verotusneuvontaa MIRA HÄMÄLÄINEN P. 040-5010 582 • www.mirtax.fi

ka Riihimäelle, peruutuspaikkoja, Lea. 7.–8.12. Pikkujoulumatka Tallinna, peruutuspaikkoja, Jaa na. 14.12. Lähimatka herkuin ja pistoin, Marketta. 20.12. Mariza, Peruutuspaikkoja, Lea. 23.–26.12. Joulumatka Ikaalisten kylpylään, peruutuspaikkoja, Lea. 14.2. Teat Puolueisiin sitoutumaton lähiölehti vuodesta 1978. Päätoimittaja Petri Salomaa Toimitus ja ilmoitukset Marja Salomaa p. (03) 735 2016, 050-404 1398 Jouni Rasimäki p. 040-546 1134 Vaihde p. (03) 735 3016 Sähköpostiosoite omalahio@omalahio.fi Osoite Patomäentie 10, 15610 Lahti nettisivut www.omalahio.fi Julkaisija ja sivutaitto Salomaan Kirjapaino Oy, Lahti. Lehden vastuu virheellisestä ilmoituk sesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan. Lehti ei vastaa virheistä puhe limitse otetuissa ilmoituksissa. Painopaikka Lehtisepät Oy 2022 • Citymarket Laune • K-Market Hyppyri • K-Market Saksala • S-Market Hennala • Takatasku • Prisma Laune • Kauppahalli, tori

Kierrätä kanssamme! Varaa oma myyntipöytäsi 050 445 0641

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ Perjantaina 2. joulukuuta 10 AVOINNA ma–pe 9–19 la 9–16 Ajokatu 53, 15500 Lahti. Puh. 03 781 7155 launeenapteekki@apteekit.net www.launeenapteekki.fi Launeen Apteekki
Särmääjänkatu 4 P. 03 751 3111, 0400 842 303 Pakettiauto alk. 35,- • Präkärry alk. 10,www.vuokrauspalvelu.fi TILITOIMISTO PIHAPUUN KAATOA VERHOOMOJA
pun ja bussikuljetuksen
AUTOVUOKRAAMOJA
AUTOKORJAAMOJA
PAPERINKERÄYSTÄ Puh. 0400-491 486 KERÄYSPAPERI LAAKSONEN OY PARKETINHIONTAA HH Parkettityöt HARRI HIETALA 0400 556 063 • www.parkettihietala.fi • asennus • hionta
Pitkämäki HUOLLOT/NEUVOT
• lakkaus • sävytys
220 8.30-16 HAMMASLÄÄKÄREITÄ
MOPOKORJAAMO LAHDEN MOPOPAJA Mustapuronkatu 7, Lahti 040 369 2585 www.mopopaja.fi VERHOOMOJA Huonekaluverhoilu ja -korjaus, pintakäsittely, rottinkityöt, vintagemyymälä Vesijärvenkatu 14 D, sisäpiha, 15110 LAHTI p. 0500 499 049, saida@saidanverhoomo.fi SAIDAN verhoomo & vintage HORMISANEERAUSTA HORMIMASSAUS JA PUTKITUS JH-Uuniasennus 050 346 8159 PARTURI-KAMPAAMOJA Ajanvaraus: 0400 460 786 Asemakatu 2, 15100 LAHTI Hyvä luottokelpoisuus ©Bisnode 2017 www.katonmaalauslahti.fi
maalaukset/pesut
ei tarvitse olla. Ilmoittautumi-
Prisma-Keskus • puh. 03-876 220 Av.: ark. 8.30-19, la 8.30-16, su 12-16 www.apilaapteekki.fi TILITOIMISTO SALEJÄRVI OY Puotikatu
Lahti
KAIKKI KODIN REMONTIT Rakennuspalvelu Rasimus 040
8112 RAKENNUSPALVELUA HIERONTAA
Kaup.sai17.15-18.15, MäJalmari 9.9. Hollolan Otamulkopuolisia (ei tiedust. www. sekä jäELÄINTUHKAAMOJA
050 599 3283 www.salejarvi.fi
668
OSTETAAN
Renkomäen martat
Vietämme pikkujoulua 7.12. klo 18 Gastropub Myllyssä, Vuorikatu 35. Tervetuloa!
PARKETINHIONTAA
terimatka Fanny ja Alexander, Marketta. 10.–18.4. Hiihtomatka Äkäslompoloon, Lea. 12.–16.4. Kiehtova Islanti, Jaana. 28.5.–2.6. Tuettu loma Imatran kylpylässä, Lea. 7.–9.6. Kiertomatka Virossa, Marketta. 15.–20.8. Alppimatka, Marketta. NOUTOTELINEET:

LUKIJAT KIRJOITTAVAT

Suomi verkkoturvallisuuden takapajula?

Havahduin itse verkkoturvalli suusasiaan aivan konkreettisesti viime viikolla saatuani oudon us kottavan, tosin äärettömän naii vin kiristyskirjeen poliisilta. Tein asianmukaiset ilmoituksen oikealle poliisille, ja asia hautautui. Tosi asiassa poliisilla ei mitään resursseja edes tutkia näitä tapauksia. Eihän tilanne Suomessa pitänyt olla sel lainen, että valtionhallinnon säh köpostiosoitteita on mahdollista kaapata niin, että näyttää siltä, että viesti on lähetetty sen sivuilta ja oi keasta osoitteesta. Se tiedetään, et tä kiinalaiset ovat vakoilleet meitä vuosia, mutta se on epäselvää, onko meidän tämän lähteen kautta ollut mahdollista jakaa myös muunnet tua totuutta kiinalaisille.

Ongelma on ollut esillä valtion hallinnossa, mutta kuinka hyvin valtionhallinnon omat internetsi vut ovat tänään turvatut ja päivite tyt, ei selviä edes sen omilta netti sivuilta.

Asia jäi painamaan mieltäni niin paljon, että otin yhteyden hyvin tuntemaani nettiguru Hannu Rok kaan Helsingistä. Hän kertoi usko mattomia asioita tästä suomalaisten huolettomuudesta.

”Valitettavasti suomalaiset yrityk set loistavat huonon domain-suo jauksen ja samalla oman brän dinsä suojauksen osalta. Juuri domain-hallinta on monen brän din Akilleen kantapää. Nimipalve lun tietoturvalaajennus DNSSEC nousi Suomessa otsikoihin vasta 2019 Traficomin lanseeraamassa kansallisessa yhteisponnistukses sa paremman tietoturvallisuuden saavuttamiseksi sähköisissä asioin nissa. DNSSECK siis vahvistaa tietoturvaa, mutta valitettavasti suurimmalla osalla esimerkiksi verkkokaupoista ja muista sähköi sistä palveluista DNSSECK ei ole edes aktivoitu, vaikka näin kuulee väitettävän”, kuittaa Hannu Rokka. Rokka täydentää vielä: ”Meillä on useita tekniikoita, kuten SPF ja DKIM, jolla viestien alkuperä lähettäjän ja vastaanottajan välillä voidaan todentaa. Paras kuitenkin DMARCK-protokolla, joka täy dentää tarkastusta hallinnan ja ra portoinnin osalta.” Mutta kenellä se on ihan oikeasti käytössä?” Netistä löytyy yksityiskohtaisia tietoja Suomen kriittisestä infra struktuurista. Lähes kaikki Suomen kansainvälinen kauppa tapahtuu

merenpohjassa kulkevien merikaa peleiden kautta. Niiden tarkat si jainnit voi jokainen reipas nettivel ho käydä selvittämässä, Oskari-net tipalvelusta helposti.

Niiden sijainnit ilmoitetaan sik si, ettei niitä rikottaisi vahingossa. Mutta kaikki toimijat eivät ole hy väntahtoisia ja näitä tietoja voidaan käyttää häirintään tai yksinkertai sesti katkaista ne.

Miksi kunnat ja sähköyhtiöt jaka vat netissä yksityiskohtaista tietoa sähköverkosta? Nythän kuka ta hansa voi katsoa, mistä vaikka tie tyn pankin sähkö tulee.

Miksemme panosta enemmän Suomessa ns. kriittisen infrastruk tuurimme suojelemiseen?

Siksi, että olemme sinisilmäi nen ja hyväuskoinen kansakunta, joka tyhmyydessään haluaa olla liian avoin ja demokraattinen maa. Voimmeko jatkaa enää samalla ta valla?

Lähde: 5FEET NETWORKS OY; Hannu Rokan blogi 11.10.2022 ja haastattelu

Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen synkimpiä epäkohtia

Sukupuolittunut väkivalta ja lä hisuhdeväkivalta koskettaa liian monen tytön ja naisen elämää se kä vaarantaa heidän oikeuksiansa. Suomalaisista 16–74-vuotiaista 75 % on kokenut henkistä, fyysistä tai seksuaalista lähisuhdeväkivaltaa.

Lähisuhdeväkivalta on sukupuolit tunutta, joka kolmas nainen kokee Suomessa elämänsä aikana lähisuh deväkivaltaa. Naiset kokevat miehiä useammin parisuhdeväkivaltaa ja he ovat etenkin fyysisen ja seksuaa lisen väkivallan tai vainon uhreja.

Marinin hallitus on tehnyt tär keitä uudistuksia ja päätöksiä, jot ka vahvistavat tasa-arvoa ja ihmis oikeuksia. Yksi tärkeimmistä on seksuaalirikoslainsäädännön ko konaisuudistus, jossa raiskauksen kriteeristöä muutettiin suostumus perustaiseksi. Lisäksi rikoslakiin on lisätty sukupuoli rangaistuksen ko

ventamisperusteeksi. Marinin hal litus on myös esittänyt lähestymis kiellon tehostamista sähköisen val vonnan avulla. Esitys myös sisältää tärkeät kirjaukset kiellon hakemi sen maksuttomuudesta sekä lähes tymiskiellon rikkomista koskevan rikosasian käsittelyä kiireellisesti. Nämä uudistukset ovat tärkeitä ja vahvoja tekoja tasa-arvon puolesta.

Valtionneuvoston tutkimus lä hisuhdeväkivallasta ja sen kustan nuksista paljastaa, että naisiin koh distuneesta fyysisestä parisuhdevä kivallasta aiheutuu 150 miljoonan euron lisäkustannukset vuodessa. Todellisuudessa terveydenhuollon kokonaiskustannukset ovat suu remmat. Nämä luvut korostavatkin Marinin hallituksen tekojen tärke yttä ja perustelevat päätöksiä myös erityisesti heille, jotka tuudittautu vat ajatukseen siitä, että tasa-arvo

on valmis.

Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy ja siihen liittyvät toimet ovat investointi turvallisempaan elämään. Väkivallaton elämä on keskeinen osa ihmisten hyvinvoin tia ja elämä ilman väkivaltaa on ih misoikeus. Työtä on tehtävä paitsi Suomessa, myös EU-tasolla. Nai siin ja tyttöihin kohdistuva väkival ta on saatava loppumaan.

Virpi Sorsa Tutkija, FT Hämeen Demarinaisten puheen johtaja Lahden Sosialidemokraattisen Nais yhdistyksen sihteeri

Tytti Tuppurainen ministeri, Demarinaisten puheen johtaja

Lahden Sos.-Dem. Työväenyhdistys vaatii malttia koulutusleikkauksiin

Lahden Sos.-Dem. Työväenyhdis tys on pettynyt Lahden kaupun ginvaltuuston päätökseen vuoden 2023 talousarviosta. Kaupungin valtuusto päätti äänin 35–24 edel lyttää ensi vuonna yli miljoonan euron menosopeutusta perusope tuksesta.

Työväenyhdistys katsoo virkakun nan arvioiden mukaisesti leikkaus ten merkittävästi heikentävän ope tuksen laatua, supistavan oppimi sen tukea ja rajaavan nuorten sekä perheiden valinnanmahdollisuuksia sivistyspalveluissa.

– Lahtelaiset oppilaat ja opettajat saivat kylmän ja kitkerän joululah jan Kokoomukselta. Opetuksesta leikkaaminen on umpisurkea pää tös erityisesti nyt, kun nuorten elä

mä vasta toipuu koronan jättämistä haavoista, Työväenyhdistyksen pu heenjohtaja Kimi Uosukainen arvi oi pettyneenä.

Lahden Sos.-Dem. Työväenyh distys on huolissaan valtuuston päätöksen vaikutuksista koulujen, oppijoiden ja opetushenkilöstön arkeen.

– Miljoonan säästössä ei ole kyse symbolisesta päätöksestä, mahdol lisuudesta kehittää tai muusta pu pusta, jota oikeistolaiset valtuutetut puhuivat maanantain kokouksessa. Kyse on opetuksen heikentämises tä. Politiikka kuuluu politiikkaan, mutta valtuutettujen puheet eivät saa olla näin irrallaan arkitodelli suudesta, Uosukainen toivoo.

Työväenyhdistys kaipaa malttia

perusopetuksen tarkentuviin sääs tösuunnitelmiin, jotta valtuuston päättämät koulutusleikkaukset ei vät aiheuttaisi peruuttamatonta va hinkoa lahtelaisten lasten ja nuor ten tulevaisuudelle.

– Perusopetuksen henkilöstö te kee jo nyt työtään uskomattoman kovissa paineissa ja liian moni op pija jää tälläkin hetkellä ilman tarvitsemaansa tukea. Lahdella ei ole varaa Kokoomuksen johdolla päätettyihin koulutusleikkauksiin. Esitämme ensi vuodelle matalaa kynnystä päättää perusopetuksen lisätalousarviosta, jotta peruutta mattomilta virheiltä säästyttäisiin, Uosukainen kertoo.

11 ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ Perjantaina 2. joulukuuta

Auton kuljettaja laittaa puhelimen käsinojan alla olevaan lokeroon ajon ajaksi.

laittaa keskity- tai aja -tilaan ja pois näkyvistä.

Suomalaiset kokevat tarkkaamattomat kuljettajat vaarallisiksi

Liikenneturvan kyselyn mukaan tarkkaamattomuus on suomalais ten mielestä yksi vaarallisimmista tekijöistä liikenteessä. Tarkkaa mattomuus, esimerkiksi puheli men vilkuilu kesken ajon, voi jopa kahdeksankertaistaa peräänajo-on nettomuuteen joutumisen riskin.

Vaaratilanteita voi välttää vaikkapa laittamalla puhelimen aja- tai keski ty-tilaan ajon ajaksi.

Liikenneturvan kyselyn mukaan tarkkaamattomuus koetaan yh deksi vaarallisimmista ihmisen toi mintaan liittyvistä tekijöistä tielii kenteessä. Sen edelle kiilasivat vain rattijuopumus ja piittaamattomuus liikenteessä.

Kolme vaarallisinta ihmiseen ja toimintaa liittyvää tekijää liiken teessä ovat päihteet, piittaamatto muus ja tarkkaamattomuus.

Tarkkaamattomat kuljettajat myös itse kokevat käyttäytymisen sä vaaralliseksi. Kesällä toteutetun kyselyn mukaan jopa kaksi viidestä vastaajasta kertoi kokeneensa vaara tilanteen, kun he olivat käyttäneet puhelinta tai auton kosketusnäyt töä ajon aikana.

Autossa oleva laite on vienyt huo mioni ajamisesta niin, että siitä ai heutui vaaratilanne: usein 1%, jos kus 7 %, harvoin 32 %, ei koskaan 58 % ja ei osaa sanoa 2 %.

Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen kannustaa ihmisiä te kemään päätöksen ajamiseen kes kittymisestä jo ennen liikenteeseen lähtöä. Auton ratissa on hyvä ottaa omaa aikaa muista arjen kiireistä. Katseen siirtyminen pois liikenne tilanteesta on tutkimusten mukaan erityisen riskialtista.

– Liikenteessä asiat tapahtuvat nopealla tempolla. Liikennetilan teen äkillinen muutos jää rekiste röimättä katseen ollessa pois liiken teestä. Moni vilkuilee ajon aikana usein älypuhelimen näytön tapah

tumia. Arkinen tapa voi johtaa kohtalokkaaseen vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen, Petri Jääske läinen toteaa.

Jätä multitaskaus ratissa –laita puhelin keskity-tilaan

Ihmisillä on rajallinen kyky pro sessoida informaatiota kerralla. Jos yritämme tehdä kahta asiaa samaan aikaan, se ei onnistu. Todellisuu dessa siirtelemme tarkkaavaisuut ta kahden tehtävän välillä. Tällöin yleensä molempien tehtävien suo ritustaso heikkenee. Liikenteessä tarkkaavaisuuden tulisi olla aina liikenteen seuraamisessa, sillä tark kaamattomuus jopa kahdeksanker taistaa peräänajo-onnettomuuteen joutumisen riskin.

Jos käyttää puhelinta ajaessaan, saattavat kaikki neljä tarkkaavaisuu teen liittyvää tekijää − visuaalinen (katse), kognitiivinen (ajattelu), motorinen (liike, esimerkiksi käsi pois hallintalaitteesta) ja auditori nen (kuulo) − aktivoitua.

– Puhelin ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka aiheuttaa tarkkaamatto muutta. Myös esimerkiksi navigaat tori tai autossa matkustavat lapset voivat vaikuttaa kuljettajan keskit tymiseen. Kuljettajan on kuitenkin

aina tärkeää keskittyä liikenteeseen. Puhelimen voi laittaa keskity- tai aja-tilaan ja viestit voi tarkistaa pe rillä. Navigaattori kannattaa säätää ennen ajoon lähtöä. Jo pienille lap sille on hyvä kertoa, että liikentees sä keskitytään ajamiseen ja muistaa myös oman esimerkin vaikutus, va laisee Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo

Vinkit ajoon − kun ajat, aja

• Tee päätös ajamiseen keskittymi sestä ennen liikenteeseen lähtöä

• Käytä ajaessa puhelimen keski ty tai älä häiritse −tilaa. Puhelut voi ohjata vastaajaan ja soittajalle vä littyy viesti, että palaat asiaan, kun olet perille.

• Suunnittele pidemmät matkat. Varaa aikaa kahvitauolle ja yhtey denpitoon.

• Pysähdy turvalliseen paikkaan soittamaan tai lukemaan viestit.

• Jos soitat autossa ajavalle, lopeta puhelu nopeasti.

• Näytä esimerkkiä omalla käy tökselläsi.

ETELÄ-LAHDEN PIKKUJÄTTILÄINEN - OMALÄHIÖ 12 Perjantaina 2. joulukuuta
Ajon ajaksi puhelimen voi Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva.
Renkaiden
40,Valoo rakentaa Lahteen valokuituverkon. TÄYSKUITU NOPEATEHTIVÄT VIELÄ MUKAANHINTAAN : URAKOINTI-JAASENNUSKULUT+AVAUSMAKS U Rakennuspäätös on tehty! Valoo Täyskuitu on tutkitusti edullisin vaihtoehto*. *Kauppalehti 13.9.2022 VALOO.FI/TILAA 09 3154 3060 ...kyllä, luit oikein! Tilaa Soita
Meiltä renkaat autoon kuin autoon kilpailukykyisillä hinnoilla AINA
kausisäilytys alkaen