Magasin Markaryd 2019-2020

Page 1

LITEN GUIDE FÖR STORA UPPLEVELSER 2019/2020

MARKARYD MAGASINET

Aktiviteter

inspiration & shopping


Bjärseryd

Glamshult

Mäen

Skärseryd

Nöttja

Sunnertorpa

Groeryd

Bölminge

n

Kärr Klausön

Ormhult Porsabygget

Halland

Mörkhult

Småland

Ekeryd

Buskhult

Långhult

lt

Skrubberyd Holmana

12

Hinneryd

11

Ingelsköp

Vivljunga

Bållalt

Tiböke

Båxhult

Flahult ne

Fagerdala

Brånalt

ddared

mershult

Lagered

lt Tommared

venshult

Till H

Grönö

Altaböke sjö

Lösen

Gräsholma

Sjöaryd

13

Store sjö

ghult

Göstorpshult

Köphultasjö

Trulsabygget Smedhult

Boalt

Dotebygd

Hallaryd Ekhult

Vemmentorpasjön

Florshult 24

Frösboholma

g Vemmentorp

R1 Ör mo ke t llju ng a

Tockarp

Sonnarp

Åsljunga Sköndal

in els

gb

Bjärabygget

Snärshult

Hjälmsjön

Oresjön

Lönsholma

Skånes Värsjö

72

2

Kornberga

Småland

n till O

15

sby

Skåne Vesljunga

Gräsljunga

Visseltofta

Hanavrå

Bodarp

Hörlinge Gundrastorp

Skeingesjön

Verum Malseröd

Vittsjön

Stavshult

Tågarp

Ubbalt

Gubbarp Magnarp

Skeinge Malshult Jägersborg

Värsjö Hästhult Värsjön

Hårsjö

Lärkesholmssjön

Tvärle de

Stavshult

Vittsjö

Västermark

Skogen

kelljunga

Vägla Sjuhult

117

or

Til lH

Höjaholm

Hallseryd

Emmaljunga

hol m sle

73

Attarp

Pontansbygd

Snörsjö

Björstorp

Fedingesjön

Bjälkabygget

Burhult

Sånnamad Vägarås

Boalt

Yxenhult

Skånes-Fagerhult

Långalt

t

Jämnhult

s Till Hä

ershult

120

Till Älmhult Strömmaköp

Mjäryd

Kraxasjön

E4

Hulabäck Köphult skog

Göteryd

Forreryd

Strömsnäsbruk Rishult

Markaryd

sjön

Römningen

Sjuhult

Arveka

Kvinnhult

Kvarnaholm Alandsköp Bråna

Fägerhult N. Haghult d Tånneryd MC Axhult Yttre Bråthult Flässeryd Ryd Majenfors Bösalt Putsered Skip- Gällareböke Sånna Bokhult hult N. Århult Lag 15 Hualtet ÄngaÖn Örna-an 5 Exhult bäck Timsfors Råstorp fälla V. Haghult Kåphult Koddeböke TuthultÅmot 75 GetesjönMisterhult 4 Vekaboda Oshult KanotFjärholma Boda Erikstorp central Holma Handskholmen Lokasjön Ripe Göshult 74 Stubbhult Ålhult TormansUlvaryd Hylte bygd Hannabad Kornhult HarpHishult Hannabad- Berg S. Århult holma Bögilt Hulabäck Högasjön 15 N. Össjö holma Brånhult Lagan

sta

Ekenäs

Tärnhult

E4

76

14

Övre Gällareböke

Käskhult

Tovhult

Traryd

Hultajön

MC

alm

Ingershult

Röckla

RävhultTannsjö Hjortsberga

Trälshult

Björkered

Beterås

Hamphult Tannsjö

Härhult Stockhult

Bergshult

Knäred

Västralt

Uppsala

Hässlehult

Hamra

Hängasjön

Hyltåkra

Rutehall

MC

Lönshult

Vä n

Sibbalt

rkhult

3

Lidhult Öshult Göshult

Grysshult

Tuvesjön

77

Käringelida

Snällsböke

ån

Körsveka

Nåthult

Hinneryds- Gunghult sjöarna

Grysshultasjön

ulla

Hornsborg

Tommaryd

MC

Hökhult

Skinnersböke

Språxhult

10

Groeryd Fagraböke

Vänneböke

Össjöa

Ryd

Skararp

Ekön

Vännesjö

Össjöahult Össjöasjön

Flammafallet Josnahult Egernahult

Mästocka

Exen

Staverhult Ljungsjön

Sto ckho lm, Lju ng by

kå Kro

Hamneda

Bolmaryd

Balkarp

Mäseboda

Skifteryd

Elinge

Västerhult

Präste boda ån

Rya

å

Ljunghult Emmeboda

Torpa

Skärsjön

Hästhult

Hyhult

an

Stackarp

Norrtorpa

Helge

Ljushult Hjortseryd

Til l

Hilleshult

Bäck

Mjäla

Lag an

Esmared

Bäckaryd

Skäckarp

Vrå

25

L ag

Skeen

Hallarp

Singeshult

Dalsjö Slättaröd

Lärkesholm Slättsjö

Rammsjön

Änglarp

Hågnarp

Önnarp

N. Åkarp

Sparrarp

Mårnarp

Bjärnum

Hagnarp

Funnarp

Hemmeströ

Porrarp

Tågarp

STADSKARTAN © Stadskartan 2018

Tviggasjö

Gammalstorp

Lur


INNEHÅLL VÄLKOMMEN TILL MARKARYD

3-7

SE & GÖRA

15-31

ÄTA & BO

33-45

SHOPPA

53-73

NÄRINGSLIV

75-99

BRA ATT VETA

100

c/o Markaryd är en ekonomisk förening vars syfte är att stärka attraktiviteten för Markaryds kommun som bostadsort och besöksmål. Vi strävar tillika efter att främja utvecklingen för den lokala handeln, servicen, industrin och besöksnäringen. Copyright c/o Markaryd Ansvarig utgivare c/o Markaryd Omslagsbild Magdalena Bäckman - Tack till Gräddhyllan Lantcafé Foto Magdalena Bäckman, Fotograf CarlMagnus, Alexander Hall, Göran Ebenhart Skribenter Pernilla Brandt Englund, Lars Österlind, Fideli Österström, Madelene Larneby Grafisk form Charlotta Nordström, Magdalena Bäckman Redaktion Jacob Olsheden, Pernilla Brandt Englund, Madelene Larneby, Bengt-Göran Söderlind och Magdalena Bäckman Tryck Trydells Tryckeri 2019 www.markaryd.com Med reservation för ändringar och eventuella tryckfel.

3


Vårt hemma!

Välkommen till Markarydsbygden Här bor vi. Här verkar vi. Här kopplar vi av och trivs med livet.   Med sjöar och skogen runt knuten är det lätt att ha det skönt och må bra. Det finns massor att inspireras av och göra. Vi handlar gärna på hemmaplan för här får vi bästa servicen. Tack vare våra kreativa företag har vi en fantastisk arbetsmarknad och en levande bygd. På fritiden och semestern gillar vi att röra på oss – föreningslivet är stort och utbudet med aktiviteter för både stora och små är fenomenalt. Här är det lika enkelt att lyssna på en konsert eller ta en cykeltur som att bara koppla av och njuta av lugnet.   Kort och gott – i vår bygd har vi det gott! Varmt välkommen till Markarydsbygden – vårt hemma!

4


5


Vad gillar du bäst med MarkarydSBYGDEN? Så löd frågan vi ställde till ett antal sköna människor boendes i kommunen. För även om man utgår ifrån tanken att ”bor man här så trivs man här” kan det vara kul att veta vad som är just deras ”grej”, deras trivselfaktor och framförallt deras tips till alla som ännu inte upptäckt hur härligt här är!

MÄRTA ARVIDSSON: De många sjöarna och den fina naturen uppskattar jag. Ett trevligt samhälle och närhet till allt; kyrkor och affärer bland annat. MITT TIPS: Promenera runt dammarna vid Södergård mitt i Markaryd.

ALGOT BÄCKMAN: Man kan leka på stora lekplatser och det finns en stor simhall som man kan bada i.

ANNA HOGENFÄLT: Som hitflyttad gillar jag öppenheten att snabbt bli välkomnad och smälta in i kommunen. Ett stort plus gentemot storstaden är den rena luften, lugnet och att slippa alla köer. MITT TIPS: Blir såklart Sånna gård och fårsläppet!

6


OLA BRANDT: Jag älskar Strömsnäsbruk, jag älskar den rena luften och det friska vattnet. Att kunna gå några hundra meter ifrån mitt hus i ett villaområde rakt ut i skogen. Att genom mitt jobb möta barn och ungdomar i deras kreativitet. Att efter en tid i stan eller en lång resa komma hem till lugnet och tryggheten igen. MITT TIPS: Missa inte fisket! Det finns otroliga möjligheter för intresserade att fiska i nästan alla våra sjöar från norra till södra kommundelen.

LINNEA FAGER : Det finns så mycket aktiviteter i Markaryd att välja mellan: bowling, padel, simhallen, fotboll mm. och det är lätt att åka mellan orterna i kommunen. Nu behöver man inte längre åka härifrån för här finns ju nästan allt. MITT TIPS : Padel som är helt outstanding och det finns flera banor både ute och inne.

HENRIK HELLSTRÖM: Jag gillar att bo på landet men bor ändå kvar i kommunen och tar mig snabbt in till centrum. Uppskattar att jag har nära till familj och vänner och blir glad av att nästan alltid stöta på någon jag känner som man stannar till och pratar med. MITT TIPS: Blir till alla som bor här, utnyttja vad som finns! Handla, ät och upplev vår egen kommun.

7


Bygdens starke man c/o Markaryd fick en pratstund med Gerteric Lindquist, vd fรถr NIBE Industrier, om vad Markaryd betyder fรถr honom. Text: Lars ร sterlind Foto: Fotograf CarlMagnus

8


9


Samhörigheten är väldigt stark. Här bor vi bra och har ändå nära till jobbet.

Vad betyder Markaryd för NIBE? Ett företag lever i symbios med samhället. En bygd är beroende av ett företag samtidigt som bygden betyder mycket för företaget. Här finns entreprenörsandan, arbetsvilligheten och stoltheten över att det finns industri kvar i Sverige. Grunden är ett bra klimat för företagandet. Varför är det viktigt att vara engagerad i den lokala bygden? Det är en lagmaskin. Man förstärker varandras tilltro till framtiden. Kommunikationen är viktig. Man ska engagera sig kring nya idéer och våga ge konstruktiv kritik. Tillväxt Markaryd är en bra intresseorganisation där man träffas på ett otvunget sätt, visar upp sina verksamheter och får in synpunkter och råd från andra. Det förstärker samhället. Vad ser du för fördelar som Markaryd har jämfört med en storstad? Jag föreställer mig att lojaliteten är minst lika stor, kanske större i ett mindre samhälle. Man är nog mer mån om de företag som finns. Det är mer anonymt i ett större samhälle, här är det mer personligt. Samhörigheten är väldigt stark här. Här bor vi bra och har ändå nära till jobbet. Jag och Carol har bott här i kommunen i över 30 år. Det är önskemålet om närheten som ligger bakom det. Hur får man ett litet samhälle att må bra? Alla vill nog vara vinnare. Det gäller att få fram vinnarprofiler, som i Vittsjö som nu har ett fotbollslag i damallsvenskan. Vi kan visa upp att våra företag går bra, att vi har bra skolresultat och att kommunen är effektiv i sitt arbetssätt. Att vi rankas högt ger bekräftelse på att vi bor och verkar på rätt ställe.

10

Du pratar dig varm för skolan. Varför är den viktig för dig? Det är där vi alla formas utöver i hemmet. Vi tillbringar lång tid i skolan och det är viktigt att få en bra utbildning men också en bra förståelse för företagande och samhället man bor i. Jag har själv alltid haft en positiv bild av skolan. Har man en positiv bild av sin uppväxt värnar man om det lilla samhället. Du bor på en gård. Vad hinner du med att göra på hemmaplan? Jag är intresserad av skogen och skogsbruk. Det är omedelbar avkoppling att kunna bo så här. Jag är utomhus hela tiden på helgerna. Det är en pojkes dröm att köra traktor och fyrhjuling. Det är fantastiskt att bo här, varje dag har vi ett nytt motiv när vi tittar ut över sjön. Mitt föräldrahem i Eskilsryd har vi kvar och där har vi också några skogsfastigheter. Vilka projekt håller du på med privat? Det största projektet heter Idre Himmelfjäll i Dalarna där vi bygger en skidanläggning. Vi har hållit på i 15 år och ska öppna till jul. Vi är varsamma om det stora naturområdet, vi vill att så mycket natur som möjligt ska vara kvar. Det är en väldig ynnest att kunna vara med i det projektet. Vad gillar du att göra på fritiden? Att försöka hålla uteområdena prydliga och åkrarna öppna. Vi har exempelvis också renoverat vackra Ulfsbäcks prästgård, den äldsta platsen i Markaryd. Jag tycker det är kul att bevara. Jag är uppvuxen med att vara varsam och inte överutnyttja, så man kanske är lite modern ändå.


11


Sportscamp Strömsnäsbruk Text: Pernilla Brandt Englund Foto: Magdalena Bäckman och Lars-Erik Andreasson


Idag kommer cirka 140 barn och ungdomar från hela kommunen för att delta i en veckas idrottsaktiviteter.

Från idé till verklighet! Allt började 2012 med ett läger som för flera idrottsintresserade ungdomar och föräldrar är känt över hela Sverige; Hällevikslägret. Där, bland ledare, barn och föräldrar tog idén om ett eget läger/sportscamp sin form. Johan, förälder och idrottsintresserad, träffade en äldre känd ledare och började bolla idén med honom, skulle man kunna göra något liknande på hemmaplan? Tankarna började ta form och förutsättningarna sattes: vi kör en vecka när barnen har sommarlov men när föräldrarna fortfarande jobbar, alltså vecka 26. Målet var att försöka få 70 barn från förskoleklass till nian intresserade, kontakter inom kommunen knöts till projektet och man la ut ett förslag. Inom två timmar fick man stänga ner telefoner och mejl då alla platser var bokade och flera stod på kö och ville vara med, succén var ett faktum! De eventuella tveksamheter som funnits kring intresset kom på skam. Detta var något man längtat efter och nu, sju år senare, är Sportscamp i Strömsnäsbruk ett begrepp. Idag kommer cirka 140 barn och ungdomar från hela kommunen för att delta i en veckas idrottsaktiviteter. Men var skulle man äta och hur skulle man få ihop mat till alla under en vecka? Jo, fritids som ju har en hel del barn här under denna vecka hade många lediga platser i skolmatsalen och så löste sig även detta precis som mycket annat. Man insåg exempelvis att det kunde bli svårt att vara tillgänglig för barnen när de blev trötta, fick enklare skador osv. Då kom någon på idén med pensionärer som fick skriva upp sig ideellt och turas om med olika pass, ”problemet” var att ingen vill byta av och gå hem. Nu finns det en extra mormor och morfar till de flesta barn och ungdomar som vill ha det under hela veckan.

13


Som deltagare kan du välja mellan gymnastik eller fotboll

Som deltagare kan du välja mellan gymnastik eller fotboll och varje år ordnas ett gladiatorspel mellan ledare och barn. Gratisbussar körs mellan orterna och en dag varar från kl 10 till 16. Varje ledare som deltar får en liten ersättning men måste då genomgå en utbildning innan och vara med på att jobba en hel del ideellt. Är du mellan 15 och 18 år kan du få möjlighet att sommarjobba som ledare. I slutet på veckan hålls en stor final/uppvisning för föräldrar, vänner och andra intresserade och barnen och ungdomarna får äntligen möjlighet att visa upp allt de övat på under veckan och publiken blir aldrig besviken. Hur får man då ihop allt detta? Jo, genom eldsjälar som Johan Göransson och Annette Larsen

14

som tror på något och har lusten och orken att satsa helhjärtat, genom föräldrar och pensionärer som gärna kommer och hjälper till. Genom att företag i kommunen som t ex Konecranes, ICA i Strömsnäsbruk och Lindvalls Chark på olika sätt hjälper till via sponsring och genom att man i kommunen ställer upp för varandra och ser möjligheter istället för hinder, ser glädje och samarbete istället för motsättningar. – Men utan Strömsnäsbruks IF och Strömsnäsbruks gymnastikklubb i ryggen hade detta aldrig var genomförbart, säger Johan. Årets Sportscamp har planerats ett bra tag och det är lika roligt varje år, förväntningarna är höga och de blivande deltagarna är förväntansfulla. Man kan lätt förstå varför Johan med vänner fått flera utmärkelser för sina insatser och sitt egna Sportscamp på hemmaplan.


SE & GÖRA

Lev aktivt! Här finns något för alla, vare sig du gillar fart och fläkt eller ett lugnare tempo.

15


UPPLEV ...

STORT SOM SMÅTT Oavsett om du kommer för en dag eller flera så finns det många guldkorn både centralt och ute på landet. Det finns aktiviteter för både små och stora. Vi hoppas ni hittar något som passar just er.

KULTURHUSET MED BIBLIOTEK OCH BIOGRAF Kulturhuset i centrala Markaryd bjuder in till kultur i alla dess former. Med ett föränderligt utbud som innefattar bland annat föreläsningar, bio, konserter och utställningar är det ett hus som tilltalar de allra flesta. Det finns dessutom ett bibliotek som erbjuder litteratur för både stora och små.

BADA INNE OCH UTE Markaryds simhall Hannabadet tilltalar alla åldersgrupper med bland annat ett vattenleklandskap, en 25 meter lång simbassäng, rutschkana samt både torr- och ångbastu. Om man istället föredrar att bada ute finns Strömnäsbadet med hela tre utomhusbassänger. Vidare har Markaryd flera fina badplatser vid sjöarna runt omkring. Vid Hammarsjön ligger det gemytliga Klintabadet men man kan även bada i både Getesjön och Hannabadsjön.

16

PADEL, DEN NYA RACKETSPORTEN Padel, sporten som bokstavligen exploderat i popularitet i Sverige de senaste åren, finns sedan förra året även i Markaryd. Du hittar två utomhusbanor i anslutning till bowlinghallen i centrala Markaryd men även en inomhusanläggning med tre banor strax intill E4:an.


SE & GÖRA PADDLA Med Laganleden runt hörnet kan man enkelt upptäcka naturen genom kanot och kajak. Med hela 150 kilometer att tillgå kan man ta sig ändå ut till Kattegatt i Laholmsbukten och tillbaka. Markaryds kanotcentral heter Sydsvensk kanotleasing och ligger i Oshult.

VANDRING/PROMENAD Sjörundorna i Smålandsskogarna slingrar sig runt Byasjön och Lokasjön. Det finns flera rundor att promenera och upptäcka beroende på hur långt man vill gå, allt från en till sex kilometer. Längs rundorna finns även informationsskyltar, grillplatser och vindskydd.

DJURPARKEN TRARYDS SKANS Om man vill uppleva djurliv kan man ta sig till norra delen av Markaryds kommun. I Traryd hittar man en lantgård med flera olika sorters djur, bland annat afrikanska dvärggetter, gutefår, kaniner och påfåglar. Det finns dessutom möjlighet att grilla och vandra runt den närliggande sjön.

FISKA Markaryd har flera sjöar och vattendrag som man kan fiska i, Lagan är en av dem. Kom ihåg att det krävs fiskekort för att få tillåtelse att fiska, dessa köper du enkelt på COOP i centrala Markaryd, Turistcentret i Stationshuset eller på www.ifiske.se. CYKLING, KULTUR OCH NATUR I ETT Lokstallarna i Strömsnäsbruk bjuder in den järnvägsintresserade att både strosa omkring i järnvägsmuseet och att cykla dressin - ett miljövänligt sätt att upptäcka den kringliggande naturen på.

ÄLGSAFARI Vill du upptäcka stora och vilda djur på nära håll? Då är Markaryds älgsafari någonting för dig. Smålandet erbjuder en tur i Smålandsskogarna som du sent kommer att glömma.

17


18


SE & GÖRA

Älgpark

lockar storpublik

”Man fikar, åker safaritåget, käkar lunch och handlar i souvenirbutiken.”

Från 7 000 till 67 000 besökare på 15 år. Markaryds älgsafari Smålandet uppskattas av många och i år finns fler begivenheter än någonsin. Text: Lars Österlind Foto: Magdalena Bäckman och Alexander Hall

Det populära resmålet Smålandet har byggt ut verksamheten med rymlig restaurang, fin utkiksplats och mysig grillplats. – Många av våra besökare frågar efter mat så det kändes naturligt att satsa på en restaurang. Vi ville inte fördärva den charmiga och välbesökta våffelstugan så vi byggde ut bakåt mot parken. Nu kan vi dessutom bjuda på en vidunderlig utsikt, våra gäster vill veta hur trakten ser ut, säger John Karlsson, marknadschef. Restaurangen, som öppnade i juli 2018, har plats för 150 gäster inomhus och lika många till utomhus. Här serveras svenskt viltkött, både älg och bison, som förstås också kan skådas levande i safariparken. Överst i byggnaden finns en utkiksplats varifrån det går att se flera mil bort. De omtyckta våfflorna och det stora glassortimentet serveras naturligtvis fortfarande i kafé- och våffelstugan. – Vi gör 20 000 våfflor på ett år. I restaurangen serverar vi älgkorv, älgköttbullar och bisonburgare. Många är nyfikna på hur älg och bison smakar.

Förra året hade älgparken 66 660 besökare, varav en tredjedel är tyskar, en tredjedel danskar och många svenskar och holländare. Smålandet är närmaste plats för besökare från kontinenten som vill se älg. Det är också den enda park där det går att köra in med egen bil. Tolv älgar och ett tiotal bisonoxar finns på området. – När vi startade parken visste vi inte om älgarna skulle gömma sig, men älgen är nyfiken och inte rädd för bilen eller vårt safaritåg. Så vårt älgsafari är ett lyckat koncept. Älgen blir dock orolig när du går ur bilen, för då uppfattar den dig som ett djur. För de små finns gethagen och hönshuset som i år kompletteras med ett 20 meter långt lektåg. – Många besökare stannar länge hos oss och vi vill gärna kunna erbjuda en helhetsupplevelse. Genomsnittsbesöket ligger på cirka fyra timmar. Man fikar, åker safaritåget, käkar lunch och handlar i souvenirbutiken.

19


Kim Frank fick idén om padel när han under en tid bodde i Göteborg där banorna funnits en längre tid. Steget var stort men tanken på att starta i hembygden Markaryd tog fart. Idag kan man stoltsera med hela tre inomhusbanor som ofta är helt fullbokade. Kim tror stort på att kombinera padel tillsammans med frukost, lunch, event m m och samarbetar med flera företag i bygden. Centret kommer alltid vara öppet och oftast bemannat och du har även tillgång till omklädningsrum och professionell utrustning i den tillhörande butiken. Man samarbetar med närliggande padelbanor och vid företagsevent skänks en del av vinsten till välgörenhet. HALLARYDSVÄGEN 62, MARKARYD 070 - 200 48 43 • markarydspadelcenter.se

20


SE & GÖRA

I en gammal nerlagd kvarn huserar nu restaurang, café, musikscen, butik, galleri och i huset intill finns bed & breakfast -vad mer kan man begära? Allt på ett och samma ställe! Och vilket ställe sen, mitt ute i den halländska naturen precis vid gränsen till Småland och Skåne hittar du denna lilla oas som erbjuder allt från närproducerad mat till yoga pass. Hit kan du komma för en snabb fika eller ett längre restaurangbesök med underhållning. Olga som driver Kvarnen sedan 2017 är en ambitiös och härlig människa som brinner för Kvarnen. Olga har dessutom varit anställd på Kvarnen i 10 år, vilket bådar gott för framtiden. Spana in hemsidan för sommarens program. KORNHULTSVÄGEN 24, HISHULT 073 - 500 35 91 • kvarnenkornhult.com

Filmpremiärer, filmklubbar, 5:1 ljud som snart uppdateras till 7:1 ljud, sköna sittplatser till totalt 200 besökare och dagbio gör att biografen i Markaryd, och snart även i Strömsnäsbruk, känns lika kvalitativ som bio i storstäderna. Tina Karlsson och Mikael Bengtsson tog över ägarskapet 2002 och har idag sammanlagt fyra biografer varav två i Markaryds kommun. Under sju tisdagskvällar vår och höst kör man utvalda kvalitetsfilmer som man kan se via Markaryds Filmklubb. Är man lite yngre kan man gå med i Barnens Filmklubb. Under sommaren 2019 satsas det även på en uppdatering av biografen i Strömsnäsbruk. NYA ÅBOVÄGEN 6, STRÖMSNÄSBRUK KUNGSGATAN 1, MARKARYD 010 - 199 86 02 • laganbio.se

21


Tobias Broström och frun Magdalena köpte 2014 en gård utanför Markaryd med målet att göra om tillhörande lada till en konsertsal. Tobias som är en framgångsrik tonsättare har ett stort kontaktnät. För tredje sommaren i rad anordnar han konserter med världsartister som fyller ladan med både publik och musik vid varje tillfälle. Kika in på hemsidan för evenemangskalender och välkommen ut till skogen för en fantastisk upplevelse! NORRA HAGHULT 4157, MARKARYD 073 - 637 03 77 • musikitagaborg.se

22


SE & GÖRA

Bowling är en framgångsrik och modern sport för alla. Hit kommer man såklart för att bowla men gemenskapen runt spelet lockar också. Bowlinghallens restaurang erbjuder mat och dryck och utsikt över banorna. Nytt är att det nu finns flera olika paket att välja mellan där man paketerat t ex bowling, shuffle, mat och relax. Hallen är öppen sju dagar i veckan. Ansvarige Jocke och hans personal tar väl hand om besökarna som uppskattar den välskötta anläggningen. HANNABADSVÄGEN 2F, MARKARYD 0433 - 122 10 • markarydsbowling.se

Utomhus padel i Markaryd håller öppet året runt mellan 6 och 23, bokar gör du enkelt själv via MATCHi. Padelrack och övrig utrustning går att hyra eller köpa i bowlinghall intill. Banorna håller hög nivå och efterfrågan är stor så bäst att vara ute i god tid. HANNABADSVÄGEN 2F, MARKARYD 0433 - 122 10 • padelimarkaryd.se

23


På Smålandet kan du komma väldigt nära dessa stora djur, ge dem en kvist och klappa dem på mulen. Det är så mäktigt! Familjen Karlsson, som framgångsrikt byggt upp denna turistattraktion, driver gården med älg- och buffelsafari, sommarcafé, restaurang och en butik med både prylar och kött. Safarin på tre kilometer kommer du åt med egen bil men den maximala känslan får du på safaritåget med Karlssons familjära guidning, en upplevelse i sig! Parken erbjuder älggaranti och har nyligen storsatsat med en ny tillbyggnad på fyra våningar med restaurang och uteservering. MISTERHULT 2032, MARKARYD 0433 - 129 23 • smalandet.se

/coMarkaryd /co.markaryd

24

Följ oss gärna!


Contura 690AG Style

Skönhet som kommer inifrån men syns utanpå

Kaminerna i serien Contura 600 Style har blivit skönare på alla sätt: de värmer bättre och de har både nya och förbättrade funktioner. Men framförallt har de fått ny design, nya omramningar, luckor och färger. Skönheten kommer som bekant inifrån, men den syns också utanpå. När du köper en kamin från Contura med Premodul skorsten, investerar du i svensk design och kvalitet av högsta klass. Tillverkning sker av NIBE i Markaryd, i en av världens mest moderna kaminfabriker. Läs mer på contura.se 5-YEAR WAR

Y NT RA

RRANTY 5 WA -

Y

WARRA NT AR YE

Välkommen hem till värmen 25

5-YE AR


Antika ting – och loppisfynd

Under sommaren förvandlas Markaryd och bygden runt omkring till ett mecka fyllt med antika föremål och potentiella fynd med en historia. Loppmarknaderna och antikhandlarna slår enligt tradition upp sina portar och välkomnar såväl storsamlare som intressenter och förbipasserande från när och fjärran. Med andra ord är Markaryd och den närliggande bygden ett perfekt utflyktsmål för såväl loppisnörden som gemene man under sommarhalvåret. Det är dessutom ett hållbart och miljövänligt sätt att konsumera och man brukar kunna göra riktiga fynd, ett paradis för den som har tålamod och tar sig tid. På nästa sida listar vi bygdens bästa loppisar och antikhandlare.

26


SE & GÖRA GUNGSHULTS LOPPIS Gungshult 3141, Markaryd Öppettider: ring 0703-215674 HIRD-BAY ANTIQUES AB Bergshult 4291, 285 93 Markaryd Hos Hird-Bay Antiques kan du handla franska och svenska antikviteter och kuriosa. De har både en fysisk affär och en nätbutik. Om du har möjlighet rekommenderar vi att svänga förbi butiken då alla föremål inte är exponerade på webben. hird-bay-antiques.se LAVINS ANTIK Apoteksgatan 1, 285 31 Markaryd Hos Lavins Antik hittar du porslin, lampor, loppisprylar och möbler. Öppettider: Enligt överenskommelse, ring: 0704-089442. lavinsauktioner.se LOPPIS, ANTIKT, RETRO & KURIOSA Järnvägsgatan 9, Markaryd LOPPIS-HUSET.SE Södra Århult 1098, 285 91 Markaryd Mysig butik med massor av prylar till fyndpriser. Ligger endast 800 meter från E4:an, avfart Markaryd S. loppis-huset.se STRANDVÄGENS GARAGE OCH KÄLLARLOPPIS Strandvägen 7, 285 31 Markaryd

Markaryd ett eldorado för samlare! I augusti varje år arrangeras en av Sveriges största samlarmarknader i Markaryd. Redan när de första solstrålarna syns, samlas tiotusentals intresserade för att fynda bland antikviteter och samlarartiklar. Samlarmarknader anordnas också inomhus i april och november.

Öppettider: ring 0433-16562 STRÖMNÄSBRUK SECOND HAND Lagastigsgatan 22, 287 31 Strömnäsbruk Öppettider: Butik och Café tisdag 15:00-18:00 och helgfria lördagar 10:00-14:00 I den gamla konsumbutiken brukar köerna ringla sig långa. Här kan du hitta både antikt och loppisfynd. pmu.se/secondhand/stromsnasbruk/

KONST- OCH HANTVERKSRUNDAN Den 7-8 september 2019 ställer mängder av konstnärer runt om i Markaryds kommun ut för allmänheten. Antingen hemma eller i gemensamma samlingsutställningar. Lagom till utställningen kommer en karta och man kan även hålla utkik efter ” de röda hinkarna”.

27


Managing flow

MMA´s vision är att genom våra produkter optimera inomhusklimat i både kommersiella och privata bostäder och på så sätt minska energianvändning i kyl- och värmesystem. MMA har en historia som teknologiskt företag som går tillbaka till 1950 då företaget grundades. Över åren har MMA´s specialisering blivit framgångsrik och vi är idag en av de främsta inom vår nisch. Vi täcker inte bara behoven i nybyggnation utan även framför allt inom ROT-sektorn där MMA har en unik position. Sedan 2001 ingår MMA i Rettig koncernen, och tillsammans med våra radiatorkollegor runt om i världen levererar vi helhetslösningar med fokus på miljön och energibesparing. Vi har till exempel både radiatorventiler och balansventiler i lågblyad mässing - ett bätte miljöval. 2016 vann vår termostat Evosense pris i Red Dot Design Award, en internationell designtävling som hålls i Essen, Tyskland.

www.mma.se • 0433-73700 • info@mma.se


VÄLKOMMEN TILL GÖINGE BIL Det har redan gått två år sedan vi invigde vår nya personbilsanläggning i Markaryd. En av landets modernaste fullserviceanläggningar för personbilar. Under 2019 kommer vi även börja bygga ny anläggning i Osby och ny Tanka-station i Hässleholm med HVO diesel och AdBlue tankning. De senaste åren har vi varit med och lanserat fantastiska modeller från Volvo. Under 2018 blev t.ex. nya Volvo XC40 Årets bil i Europa och Volvo XC60 blev World car of the year. Det senaste tillskottet i Volvo-familjen är nya Volvo S60. En sedan med imponerande köregenskaper i ett välbalanserat chassi som omdefinierar vad sportighet faktiskt handlar om. Välkommen!

Säljare i Markaryd André Frank 010-1670836 Bo-Åke Pålsson 010-1670835

Välkommen in och träffa vår nya säljare André Frank.

Förbr. l/100 km bl. körn (prel). WLTP: 2,1–7,9. NEDC korr: 1,8–7,0. CO2, g/km. WLTP: 47–180. NEDC korr: 42–160 (T8 aut–T5 AWD aut). Miljöklass Euro 6D-Temp. WLTP-värden avser EUmarknad. Marknadsspec. avvik. kan förekomma beroende på bilens spec. Bil på bild extrautr. Reservation feltryck.

Hässleholm 010-1670820 Osby 010-1670840

Markaryd 010-1670830 29 Älmhult 010-1670850


Systrar som gasar Systrarna Amanda och Alice Welander kommer från Markaryd och har tränat motocross sedan barnsben. Det är en fysiskt utmanande sport men med rätt teknik och god fysik kan man komma långt. Tio år senare, och med fantastiska resultat i världens största endurotävling, kör de fortfarande och ser varandra enkom som stöd snarare än konkurrenter. Amanda och Alice Welander fick upp intresset för motocross redan som fem- respektive fyra-åringar. Det var när deras pappa Jimmy, som alltid varit intresserad av motorsport, en dag kom hem med en motorcross till storasyster Amanda som tjejerna blev nyfikna på sporten som de än idag både tränar och tävlar i.   Det som kanske skiljer motocross mest från andra sporter är att man oftast har sin egen förälder som tränare. Man ansvarar således över sin

30

egen träning som innefattar allt från teknik- och intervallmoment till tempokörning. Men för att bli bäst krävs det att man även tränar styrketräning och konditionsträning utanför motocrossbanan. Att köra motocross är tufft och det tar ett tag för kroppens muskler att vänja sig och veta hur de ska arbeta. Systrarna beskriver sporten som utmanande både psykiskt och fysiskt. Ibland gäller det att ta snabba beslut och då krävs att kropp och knopp är 100 procent påkopplade.


SE & GÖRA

NAMN: AMANDA OCH ALICE WELANDER ÅLDER: AMANDA 17 ÅR OCH ALICE 15 ÅR BOR: I MARKARYD MOTOCROSSKLUBB: MK TRANAN I STRÖMSNÄSBRUK

Det är främst farten som lockar men både Amanda och Alice är eniga om att det bästa med sporten är att den tröttar ut hela kroppen och att man får många vänner, både tjejer och killar, för i motocross tävlar alla mot varandra, oavsett kön. Fördelen med att vara tjej i en sport som har fler aktiva killar är att killarna ofta underskattar systrarnas förmåga och ofta blir förvånade när de blir omkörda. Amanda och Alice berättar även att killarna är mer benägna att ta risker, vilket inte alltid är en fördel. Tjejerna brukar istället förlita sig på sin teknik, ett koncept som brukar löna sig. Alice berättar vidare att det är en oslagbar känsla att ta en kurva rätt och under världens största endurotävling, Gotland Grand National 2017, kom hon på första plats i flickor U klass 2 medan storasyster Amanda kom trea i flickor U klass 1. Två placeringar som båda systrarna ser som sin främsta merit hittills. Eftersom syskonen Welander inte kör i samma klass har det aldrig funnits någon rivalitet utan de har enbart uppmuntrat varandra samtidigt som de har kunnat ge råd och tips. Amanda och Alice började tävla redan 2012 och har än så länge inte tröttnat, kärleken till sporten håller med andra ord i sig.   Om man är nyfiken på att prova på motocross anordnar Mk Tranan ibland tillfällen då man kan komma och testa. Information läggs ut på motocrossklubbens hemsida, www.mktranan.com, samt på klubbens Facebook-sida.

Årets komet! Det var efter att vattenskidåkaren Tim Törnquist från Strömsnäsbruk presterat på toppen av sin förmåga som han fick motta Smålandsidrottens pris Årets komet. Ett pris som tilldelas en idrottare eller ett lag som genom särskilda insatser har utmärkt sig inom sin idrott. När den 17 år unga idrottaren Tim Törnquist åkte hem från Spanien i augusti 2018 var genombrottet ett faktum. Vattenskidåkaren hade åkt till sydligare breddgrader för att tävla i junior-VM och kom hem en medalj rikare. Han ställde upp i både hopp och slalom och lyckades ta hem en välförtjänt silvermedalj i den senare grenen under gassande sol. Efter 2018 års skörd av fina prestationer klättrade vattenskidåkaren till en förstaplats på europarankingen och blev tvåa på världsrankingen i slalom. Insatser väl värda priset Årets komet. I år har Tim Törnquist siktet inställt på US Masters.

31


Vår historia

SVENSK KORVGLÄDJE OCH SMÅLÄNDSK TRADITION Lindvalls Chark grundades 1925 i småländska Strömsnäsbruk av Joel W Lindvall. Lindvalls Chark blev tidigt en framgångsrik korvtillverkare med produkter av högsta kvalitet. Idag drygt 90 år senare fortsätter framgångssagan och vi är numera marknadsledande leverantör av korv till servicehandeln i hela Sverige. Med kunskap, inspiration och passion tillverkar vi korv med sann matglädje. Råvaror väljer vi med omsorg och tillverkar våra produkter med svenskt färskt kött för att uppnå bästa smak och kvalitet. Det är viktigt för oss att alla medarbetare trivs och känner god gemenskap. Att arbeta med våra värdeord blir ett naturligt sätt att ständigt bli påmind om att göra varje dag till den bästa! Uppskattning + Positiv+ Respekt +Ansvar = Glädje

32

Vårt team av hälsoinspiratörer ska driva oss framåt gällande trivsel och välmående. Hälsoinspiratörerna är en del av vår vision att bli kommunens mest attraktiva arbetsgivare.


ÄTA & BO

I det nedlagda brukets lokaler odlas världens dyraste livsmedel. 33


34

Njut på vägen! 2

8

3 4

5

7

6

1


ÄTA & BO Skeen

Hallarp

Singeshult Bjärseryd

Bäc

Skäckarp VEGETARISKT 1 CENTRALKONDITORIET - GODA BAKELSER 2 PERRONGEN – EXEMPELVIS Vrå Mjäla

25

Hilleshult

3 TORGGRILLEN Glamshult – MOSET BLAND ANNAT 4 SMÅLANDET – ÄLGBURGARE SOM SPECIALITET Stackarp

Ljushult 5 TEBODEN – AFTERNOON TE 6 GRÄDDHYLLAN – SLABANGEN OCH ANDRA GODSAKER Norrtorpa Hjortseryd

Torpa

Nöttja

Skärsjön 8 KORNHULT - LOKALA RÅVAROR Hästhult 7Hyhult HERRGÅRDSTOPPEN – GRÄDDBULLAR Mäen

Emmeboda

Groeryd

Bölminge

n

Kärr

Ljungsjön

Klausön

Porsabygget

Halland

Össjöasjön

Flammafallet Josnahult Egernahult

ocka

Småland

Groeryd Fagraböke

Vänneböke

Össjöa

Ekeryd

Buskhult

Skrubberyd Holmana

Långhult 12

Hinneryd

11

Ingelsköp

Vivljunga

Bållalt

Tiböke

Båxhult

ån ne Vä n

Uppsala

Hässlehult

Brånalt

5 Stockhult

Bergshult

Knäred

Hamra

Beterås

Lidhult Öshult Göshult

Härhult

Övre GräsGällareböke holma Fägerhult Sjöaryd alm 13 N. Haghult Lagered sta d Tånneryd MC Axhult Yttre Bråthult Flässeryd Bösalt Ryd Putsered Majenfors Skip- Gällareböke Sånna Bokhult N. Århult Lahult 15 g mared Hualtet ÄngaÖn Örna-an 5 Exhult bäck Timsfors Råstorp fälla V. Haghult Kåphult Koddeböke TuthultÅmot 75 GetesjönMisterhult 4 Vekaboda Oshult KanotFjärholma Boda Erikstorp central Holma Handskholmen Lokasjön Ripe Göshult 74 Stubbhult Ålhult TormansUlvaryd Hylte bygd Hannabad Kornhult HarpHishult Hannabad- Berg S. Århult holma HögaBögilt Hulabäck sjön 15 N. Össjö holma Brånhult

6

Store sjö

Göstorpshult

Köphultasjö

Trulsabygget Smedhult

H

Ekhult

Vägla Sjuhult 15

Tvärle de

Korn

Småla

n till O

sby

Skåne Vesljunga

Hanavrå

117

g

Frösboholma

or

Til lH

Höjaholm

Pontansbygd

Snörsjö

Emmaljunga

els

g in

b

Snärshult Oresjön

hol m sle

kabygget 73

4

Sånnamad Vägarås

Stavshult

Björstorp

Skånes-Fagerhult

Långalt

Till Älm S

Boalt

Yxenhult

Fedingesjön

G

120

Mjäryd

Dotebygd

Kraxasjön

Hulabäck Köphult skog

Kvinnhult

Bodarp

s Till Hä

Boalt

E4

Arveka Forreryd

Strömsnäsbruk Rishult

Kvarnaholm Alandsköp Bråna

Lösen

8

7

76

14

3 1 Markaryd 2

Tärnhult

E4

Altaböke sjö

Lagan

Käskhult

Tovhult

Traryd

Röckla

RävhultTannsjö Hultajön

MC

Till H

H

Ingershult

Grönö

Hamphult Tannsjö

Hjortsberga

Trälshult

Björkered

3

Rutehall

MC

Lönshult

Tuvesjön

77

Käringelida

Snällsböke

Grysshult

Fagerdala

Nåthult

Hinneryds- Gunghult sjöarna

Grysshultasjön

Flahult

Körsveka

Hornsborg

Tommaryd

MC

Hökhult

Skinnersböke

Språxhult

10

Skararp

Ekön

Vännesjö

Össjöahult

Ryd

an

Ormhult

hult

Exen

Staverhult

Til l

kå Kro

Bolmaryd

Balkarp

Mäseboda

Skifteryd

Västerhult

Sunnertorpa

Sto ckho lm, Lju ng by

Skärseryd

Lag

Ljunghult

Rya

Vittsjö

35 Verum

Gundrastorp Malseröd


Rysk kaviar –

en småländsk delikatess I det nedlagda pappersbrukets lokaler simmar sibirisk stör i stora bassänger. Här odlas världens dyraste livsmedel. Text: Lars Österlind Foto: Fotograf CarlMagnus och Arctic Roe

Det krävs en stor portion tålamod att odla stör för att få fram den åtråvärda ryska kaviaren. Det tar nämligen sex år (i det fria cirka tio år) innan honorna bildar den dyrbara rommen. I Strömsnäs Bruks anrika lokaler simmar hundratals fiskar runt i specialbyggda bassänger där vattnets temperatur, syre- och pH-balans övervakas dygnet runt. Fisken matas med specialimporterade pellets från Frankrike så att den växer som den ska.

fiskarna. Hela vår tillvaro bygger på att vi sköter våra fiskar på bästa sätt, säger Ola Brandt, platschef på Arctic Roe of Scandinavia i Strömsnäsbruk.

– Vi tänker långsiktigt med vår odling. Det går att få rom fyra, fem gånger från en och samma hona under hennes livstid, så vi är rädda om

– Vår rom håller fantastiskt bra kvalitet och har fått bra omdömen. Vår distributör vill köpa allt vi kan producera. Problemet är att hålla en jämn

36

Odlingen byggdes våren 2017 av ett specialistföretag från Lettland. Förra året köptes ett 25-tal större fiskar in för att få fram den första omgången kaviar. Den gav 18 kg totalt och såldes slut till lyxkrogar i ett nafs. Rommen säljs för 21 000 kronor kilot.


ÄTA & BO

produktion, en hona kan få rom vartannat år. Så vi har nyligen tagit hem ett hundratal större fiskar från Riga.

från Ryssland. Därefter vakuumpackas den, värms, kyls ned och förvaras i minst en månad i en frys som håller -3° C. Specialbeställd även den.

I barnkammaren finns tolv mindre pooler. Här simuleras fiskens vandring uppför floden när de ska lägga rommen. För varje pool sänks temperaturen med en grad. Med hjälp av ultraljud kollas honorna så att man vet när det är dags att ta rommen. När kaviaren ”skördas” behöver de vara tre man för att hålla fast den starka honan.

– Allting är special här. Det är både frustrerande och roligt. Vi är pionjärer. Det finns nästan ingen som kan något om sibirisk stör eller störodling i Sverige, vi är en av två odlingar som finns i landet. På sikt ska odlingen bli fyra gånger så stor och ge 1 000 kg kaviar per år.

I det specialbyggda köket tillreds sedan kaviaren. Den handblandas med salt av inhyrd personal

37


Mitt ute i skogen, i en glänta med småländsk gärdsgård och röda hus med vita knutar finns en skatt för teälskare – Stockhultsgårdens Tebod. Här kan du stå och dofta i teburk efter teburk med rött, grönt, vitt eller svart te och sakkunnigt guidas till det te du tycker bäst om. Här serveras bakverk och mat, bl a de berömda Stockhultsmunkarna och Afternoon Tea. Och så givetvis te såklart, serverat vid bordet i egen kanna. Flera dagar i sträck om man vill! För här finns rum (eller ett eget litet hus) att checka in på, gårdens egna B & B! STOCKHULT 4286, MARKARYD

0433 – 420 44 • stockhultgardenstebod.se

38


ÄTA & BO

3

TREVLIGA STOPP

Bland hembakat bröd, ljuvliga biskvier, sallader och pajer står alltid en eller flera tjejer redo att hjälpa just dig. Här är andan alltid positiv och kvaliteten hög. Välkommen in! KUNGSGATAN 20, MARKARYD 0433 - 102 26

Nyöppnad restaurang med fräsch mat från Mellanöstern. Ägarna från Damaskus har bott i Sverige i fyra år. Här serveras spännande lunchbuffé och á la carte, t ex falafel och meze. KUNGSGATAN 28, MARKARYD

Välkommen in till Shell och doften av nybryggt kaffe! Just kaffet är man stolt över då det bryggs av utvalda fairtrademärkta bönor. I den välsorterade Shell-butiken hittar du alltid något som gör vägen vidare lite enklare. Välkommen in hälsar Jenny med personal! HINNERYDSVÄGEN 45, STRÖMSNÄSBRUK 0433 - 209 50 • st1.se

facebook.com/BabToumaRestaurang

39


Gräddhyllan Lantcafé, en gård från 1870-talet, har ett naturskönt läge vid Lagan med utsikt över Tånnerydsdammen. Mitt i detta kulturlandskap njuter du av stillhet och miljön. Gräddhyllan serverar flera sorters kaffe, hembakade kakor och bakverk, smörrebröd, pajer samt lättare luncher efter säsongens råvaror. Du kan även köpa med dig nymalet kaffe, te, hemlagad sylt, saft och chutney, handkavlat knäckebröd och kakor samt diverse inredningsartiklar. I festlokalen kan Gräddhyllan ta emot bussresenärer, större sällskap för konferens, bröllop eller fest. RYD 4355, MARKARYD

0433 - 140 40 • graddhyllan.net

40


ÄTA & BO

P

PERRONGEN

”Hade jag varit i Stockholm, Köpenhamn eller annan storstad hade jag inte blivit förvånad över att hitta en restaurang som Perrongen, men att hitta en restaurang av Perrongens kaliber i Markaryd var en angenäm högoddsare”. Så säger en av Perrongens besökare och just känslan av lyx blandat med att sitta och mysa i någons vardagsrum är vad som gör Perrongen så unik. Här avnjuter du en lunch, middag, fika eller hänger i baren in på småtimmarna. Du kan självklart boka din fest här och personalen hjälper dig med alla bestyr. Välkomna in! DROTTNINGGATAN 1, MARKARYD 0433 - 100 80 • restaurangperrongen.se

41


Att som gäst komma in på Torggrillen i Markaryd är en oväntat positiv upplevelse! Rent och fräscht, riktigt god mat med äkta potatismos, positiv personal och underbar service är bara några av de kommentarer som ges om Torggrillen, så missa inte att besöka detta lilla trevliga matställe. Har du fått en positiv känsla här så kan du enkelt fortsätta över gatan till Kevin’s Bar & Pizzeria som även denna bjuder på fräsch mat, utsökta drinkar och TV-häng vid matcher och dyl. Att dessa trevliga matställen drivs av en och samma framåtsträvande och arbetsamma familj genomsyrar hela vägen. Kort och gott, matställen man gärna återvänder till. DROTTNINGGATAN 7 och 12, MARKARYD facebook.com/TorggrillenMrkd • 0433 - 100 75 facebook.com/kevinssportbar

42


ÄTA & BO

4

SKÖNA BOENDEN

Mitt i Markaryds vackra natur nära centrum och med sjön runt knuten ligger Ekebacken hotell och konferens. Förutom hotellrum, konferenslokaler och à la carte restaurangen finns här en väl bevarad designskatt i form av klassiska möbler ifrån 60-talets kända designers. Här har man nära till joggingspår, bowling och gymmet. KRONOBERGSGATAN 27, MARKARYD 0433 - 123 90 • ekebacken.net

Stora Hotellet ligger mitt i centrala Markaryd och erbjuder 26 mysiga hotellrum, restaurang med fullständiga rättigheter, konferens och catering. Hotellet är medlem i VISITA och är en naturlig mötesplats i Markaryd. På hotellet anordnar man gärna kick-offer, bröllop, fester m.m. Varmt välkommen! KUNGSGATAN 3, MARKARYD

0433 - 107 30 • storahotelletmarkaryd.se

43


Vandrarhemmet i Strömsnäsbruk drivs sedan några år tillbaka av paret Margareta och Tyrone med ursprung ifrån storstaden. De, precis som många andra som kommer långväga ifrån, slås av utsikten, naturen och de vackra husen som utgör vandrarhemmet. Här är en plats med närhet till E4 men som samtidigt erbjuder lugn och ro. Det finns 17 rum med totalt 50 bäddar, festlokal som rymmer 65 gäster och varje dag dukas det upp frukostbuffé i den rymliga lokalen. Många bokar ”hela huset” till lågt pris för fest och bröllop! FÅGELVÄGEN 2, STRÖMSNÄSBRUK

072-195 06 98 • vandrarhemmetstromsnasbruk.se

44


ÄTA & BO

Mitt ute på småländska landsbygden har en ranch byggts upp i sann country living stil. Här är det vilda västernanda och har du någon gång drömt om att leva cowbow-liv har du verkligen chansen här. Du kan övernatta på ranchens Bed & Breakfast som har 15 helt unikt designade rum. Vad sägs om att sova i ett tipitält inomhus eller bo i varglyan? Kanske passar indianrummet eller cowboyrummet dina drömmar bättre? Det finns såväl dubbelrum som familjerum (med sovloft). Efter en god natts sömn kan du njuta av den småländska naturen med vandringsleder, sjöar och skog precis runt knuten. Välkommen till en helt unik upplevelse! J A RANCH I GUNGHULT, STRÖMSNÄSBRUK 0730-89 12 73 • jaranch.se

45


46


Otatemos ex eos verrorr umquaspiduci opt

Traditionsrik möbeldesign Markaryd har under 1900-talet haft en central roll när det gäller svensk möbeldesign och än idag förser markarydsbaserade möbelföretag världen med vackra, stilrena möbler. Gott om skog betyder gott om virke för att kunna tillverka exempelvis trämöbler. Från mitten av 1800-talet och framåt växte en väldigt stor möbelindustri fram i Småland med hundratals företag. I Markaryd med omnejd har det funnits massvis med snickerier och möbeltillverkare. Ta till exempel AB Bröderna Gustafssons Träindustri som startades redan 1915. Andra generationen Gustafsson, de tre bröderna Herbert, Georg och Erik, utvecklade företaget och gjorde det vida känt. Bröderna var verksamma i företaget i mer än 50 år och under deras ledning specialiserade företaget sig på sekretärer, byråer och soffbord. Man satsade hårt på rationell produktion, hög automation och utvecklade exporten kraftigt. AB Bröderna Gustafssons Träindustri blev en av landets största tillverkare av möbler för hemmiljö.

47


TIDLÖS DESIGN

Möbelsnickarmästare Johanssons möbler är praktexempel på vad som brukar kallas tidlös design med skandinaviska rena linjer. Företaget grundades 1960 av snickarmästare Bertil Johansson, en man som var mycket noggrann och omsorgsfull i sitt hantverk. Svegards Möbler är ett annat möbelföretag som hade Markaryd som bas. De gjorde bland annat karm- och matsalsstolar, inte sällan i teak.   Ett av de mest framgångsrika möbelföretagen som finns än idag är Johanson. Företaget drivs

48

av bröderna Paul och Dan Johanson. Deras far, Börje Johanson, startade företaget 1953 efter att ha fått idén att sy braskuddar. Idag är det ett av de främsta varumärkena inom svensk och även europeisk möbelindustri. Nästan all tillverkning och utveckling sker i Markaryd. Man arbetar tillsammans med Europas bästa möbeldesigners. Företaget säljer sina möbler till ett 60-tal länder och många av möblerna finns i offentliga miljöer såsom restauranger och nattklubbar, tv-studior, färjor, kyrkor osv.


Foto: Warm Nordic

9 1 9- 2 0

1

9

A

NE

N1

SO

HANS-

G

100 ÅR JA KO B

S

HANS-AGNE JAKOBSSON

Men den som idag är mest ”inne” bland svenska designers får väl ändå sägas vara Hans-Agne Jakobsson. Han tog sitt gesällprov som möbelsnickare vid 18 års ålder och utbildade sig till inredningsarkitekt i Göteborg. Därefter arbetade han som industridesigner på General Motors. Armaturer ritade och experimenterade han med på sin fritid. När ingen ville köpa ritningarna startade han egen tillverkning av belysningsarmatur i metall och trä, och etablerade sig i Markaryd 1951. Hans-Agne Jakobsson brukar kallas det mjuka ljusets mästare. Han arbetade med lugna och rogivande armaturer där grunden var att de skulle vara bländfria. De välkända spånlamporna i tunn fanér uppfann han av en slump. Under en julskyltning i Markarydsbutiken ville

han skärma av ett par bländande glödlampor. Han hade fanérspån tillgängligt och lät i all hast tillverka några provisoriska lampor. En kund kom in i butiken och ville köpa spånarrangemanget och Hans-Agne Jakobsson stod plötsligt med en modell vars popularitet saknade motstycke. Spånlamporna såldes till i stort sett hela världen. Han blev framför allt känd både hemma och internationellt under 1950- och 60-talen och hans lampor har deltagit i många internationella tävlingar. Tillverkningen är numera nedlagd, men hans lampor är fortfarande väldigt populära som samlarobjekt och betingar skyhöga priser på auktioner. I samband med att han i år skulle fyllt 100 år, får han en minnesplats upprättad i centrala Markaryd.

49


50


Om du är intresserad av skandinavisk möbeldesign är ett besök på Ekebacken ett måste. Förutom Hans-Agne Jakobssons armaturer är hotell- och konferensanläggningen i Markaryd fylld av designklassiker från Hans J Wegner, Arne Jacobsen och Bruno Mathsson, för att inte tala om magnifika mattor signerade Märta Måås–Fjetterström. Hit vallfärdar många designers och designintresserade för att insupa atmosfären vid det som ibland brukar kallas för ”Sveriges hemligaste designhotell”.

ÄN IDAG FINNS FÖRETAG I BYGDEN SOM ARBETAR MED MÖBLER: BRAFAB

GERDMANS INREDNINGAR AB JOHANSON

51


Vi gillar Markaryd! Ända sedan 70-talet när Gerdmans först flyttade till Markaryd har vi på något sätt funnits som leverantör av kontorsinredning och lagerinredning till de lokala företagen i kommunen. Med närhet till vårt centrallager, möjligheten att komma in till oss och testa våra produkter alternativt få ett personligt besök och vår policy att ge 10 % rabatt till lokala företag, har vi alltid känt ett stöd från det lokala näringslivet.

ALLTID FRI FRAKT. Inga dolda kostnader på priset. ALLTID 7 ÅRS GARANTI. Vi står för vår höga kvalité. PROJEKTPLANERING OCH MONTERINGSHJÄLP. Kontakta oss och se vad vi kan göra! SNABBA LEVERANSER. Många produkter kan levereras inom Markaryd under dagen. PROVORDER. Möjligheten att testa en produkt och returnera den utan kostnad.

52


SHOPPA

Handla lokalt och få bästa servicen från den personliga och engagerade butikspersonalen. 53


Lyxigt enkelt – Markaryds presentkort

Presenten som alltid blir rätt! Passar till studenten, jubilaren, på Mors och Fars dag, till den anställde – alla blir glada för ett Markaryds presentkort. För med Markaryds presentkort kan mottagaren själv välja sin present; shoppa kläder, äta gott, motionera, gå på bio – möjligheterna är många. Markaryds presentkort är den perfekta presenten som dessutom bidrar till en levande bygd! OM KORTET • Gäller hos fler än 40 butiker, restauranger och serviceinrättningar i Markaryds kommun* • Går att få i valfri valör mellan 100 kr och 5000 kr • Giltigt 1 år • Bakom kortet står c/o Markaryd • Markaryds Sparbank sponsrade uppstarten och möjliggjorde kortet • Kortet går att köpa hos: Balkheds Bygg & Djurfoder Coop Markaryd Restaurang Perrongen

54

FÖRDELAR MED KORTET: • Du väljer själv var och vad du vill handla • Du kan handla på flera olika ställen med samma presentkort (behöver ej handla för hela summan på ett och samma ställe) • Smidigt och litet (får plats i plånbok/korthållare) • Gynnar bygden • Lyxigt enkelt

*En komplett lista finns på www.markaryd.com/presentkort


SHOPPA

JEANETTE – MODEHUS 15 Vi är väldigt glada över Markaryds presentkort och märker att så gott som varje vecka har vi kunder som använder kortet hos oss. Framförallt är det positivt att kortet går att använda på så många olika ställen och att kunderna inte behöver använda hela summan i en och samma butik. Sedan är det en enkel hantering för oss, för kortet fungerar precis som en vanlig bankkortsbetalning i vår kassa, säger Jeanette Johansson som driver Modehus 15 i centrala Markaryd.

MIKAEL – EKAMANT: För oss var det ett självklart val att ge Markaryds presentkort till våra anställda. Dels får då varje anställd möjlighet att köpa sig en grej eller en upplevelse som passar för individen, dels bidrar presentkortet till en levande bygd med butiker, restauranger och aktiviteter, säger Mikael Rietz, VD Ekamant. För oss är det viktigt att bygden är attraktiv för att kunna locka framtida medarbetare.

FOTO: Anna H Lilliequist/Smålänningen

ANNI THÖRNROS: När har du fått presentkorten och av vem? Present av cheferna på jobbet. Alla 75 anställda på företaget fick varsitt, en mycket uppskattad present. Och i födelsedagspresent från min bror. Vad har du köpt/hur har du använt presentkorten? Jag har köpt kläder på Modehus 15 och en trevlig kväll på Restaurang Perrongen där jag åt en god middag. Varför gillar du Markaryds presentkort? För att du unnar verkligen dig själv något som du annars kanske inte hade gjort, samtidigt som du upptäcker vad Markaryd och dess butiker faktiskt har att erbjuda.

55


Anders brinnande intresse för vin har tagit honom till Italien igen och igen. Om man nu kan ta med sig en del av Italien hem till Markaryd så har han verkligen lyckats med det. I lokalerna på Järnvägsgatan finns en imponerande vinkällare med viner som kan beställas på Sveriges alla Systembolag. Här erbjuds också ostar av Parmigiano-Reggiano, balsamico och olivolja, allt med smaker som får en att vilja ha mer! Välkomna till Markaryds Little Italy! JÄRNVÄGSGATAN, MARKARYD 070 - 571 99 10 • hydmar.se

56


SHOPPA

Kliv in och njut i denna unikt vackra butik både vad gäller utbudet och interiören. Du hittar kläder, väskor, skor och accessoarer för både honom och henne, från ungdom till mogen ålder och det är den personliga servicen som gör att du lämnar butiken med en ”go magkänsla”. Jeanette och tjejerna har koll på vad som passar just dig och är uppdaterade med det senaste inom mode. Här vet du att du får kvalitet och innovation och du hittar bl a Tiger Of Sweden, Eton, Isay, InWear och Cambio. Varmt välkommen! DROTTNINGGATAN 15, MARKARYD 0433 – 168 05 • modehusfemton.se

Inne i barnbutiken Nick & Nora möts du av pigga Åsa och hennes goda service. Efter 18 år vet Åsa vad som funkar och hon har blivit en fena på att plocka hem kläder som kunderna gillar. Butiken har storlekar mellan 50 – 176 cl, så här kan även ungdomar hitta plagg som passar. Detta är drömmen för nyblivna föräldrar och självklart också för mor- och farföräldrar!

SMEDJEGATAN 1, MARKARYD

0433 - 123 93 • facebook.com/Nick & Nora

57


Efter många år som inredare vet Pernilla vad det gör för en människa att trivas hemma, på jobbet, i sin butik, i en miljö. Hon har genom sitt yrke som projektledare/inredare/designer förmånen att kunna påverka människor positivt; få elever att tycka om sin skola, få anställda att längta till sitt kontor, få kunder att söka sig till den vackra miljön i butiken och i restaurangen. Få de som givit upp att se nya möjligheter och inspirera den mest ointresserade. Det ger mig en kick varje gång säger Pernilla och bäst av allt är att leverera ett resultat som förbättrar miljön och livet för någon annan. Nu finns även möjligheten att få hjälp helt på distans, mer om detta på nya fina hemsidan.   Pernilla är stylisten och skribenten bakom flera av bilderna och texterna i detta magasin. KUNGSGATAN 22 MARKARYD 073 - 398 99 03 • inredningslust.se

58


SHOPPA

mb photo

magdalena bäckman photo

På Östergatan i Markaryd har Magdalena sin fotostudio, men arbetsplatsen sträcker sig ofta utanför denna adress. Porträtt, bröllopsfoto och företagsbilder gör att miljöerna skiftar från härlig natur till spännande industrier. Personligheten får lysa igenom i porträtten och när lekfullheten och det spontana får komma fram levereras bilder man har glädje av länge! Magdalena har fotograferat många av bilderna och varit delaktig i layouten i detta magasin. ÖSTERGATAN 4, MARKARYD 070 -529 62 27 • mbphoto.se

59


Lagadalskyrkans Second Hand är en fantastisk samlingspunkt mitt i Strömsnäsbruk som varje vecka (tisdag och lördag) lockar upptill 500 fyndsugna besökare. Eller kanske är det just folket som lockar mest? Troligtvis är det en kombination av det sociala, caféet, livemusiken och de låga priserna.   Lagadalskyrkans Second Hand drivs till största delen av volontärer samt hjälp ifrån arbetsförmedlingen. Omkring 800 000 kr skänks varje år till bl a Världens barn, Barnsamariten och Pingstmissionens utvecklingsarbete PMU, som i sin tur bidrar med nio gånger så mycket som det skänks. Så att handla på Lagadalskyrkans Second Hand ger stora ringar på vattnet. LAGASTIGSGATAN 22 , STRÖMSNÄSBRUK 070 - 147 07 99 • pmu.se/secondhand/stromsnasbruk

60


SHOPPA

Eldsjälar i allians, ett vinnande koncept! RingUp är inget stort opersonligt företag med ett huvudkontor på fina gatan. De är lokala världsmästare på att hitta rätt kommunikationslösningar för sina kunder. De är eldsjälar i allians. Detta är vad RingUp som telekomkedja står för och just dessa värderingar stämmer så väl in på Totte och hans butik i Markaryd. Service, kundbemötande och ett brett sortiment inom operatörstjänster, mobila tjänster/produkter samt egna IT produkter och tjänster är vad som erbjuds i denna butik. Välkommen in! GÖINGEGATAN 1, MARKARYD 0433-790 10 • ringup.se

61


Mattias är ortens optiker och butiken har funnits i mer än 50 år. Med sin breda kunskap, stora sortiment och tillbehör får du en komplett synupplevelse. Här utförs synundersökning för både glasögon och kontaktlinser. KVARNGATAN 20, MARKARYD 0433 – 122 25 • gcmarkaryd.se

Fotvård för yngre, medelålders och äldre, skor, fotkrämer och sockor är vad som erbjuds i denna mysiga lokal. Men bäst av allt är Inga-Maj själv som med över 40 år i branschen och ständiga utbildningar inte bara sprider mycket kunskap utan också värme och känsla. ÖSTERGATAN 6, MARKARYD

0433 - 167 00 • facebook: Fotvårdskliniken Sköna Tår

Ägaren Camilla är en frisörperfektionist ut i fingertopparna. Hon ser alltid till att du som kund blir nöjd och med nyutbildade tillskottet Emma bildar de en perfekt och komplett duo. KVARNGATAN 31, MARKARYD

0433 - 717 78 • Instagram: millansklipp

62


SHOPPA

På ICA Kvantum i Markaryd satsar man på hållbarhet och miljö. Trots att de flesta butiker i samma bransch väntar in en lagförändring satsar ICA i Markaryd redan nu på frysar som drivs av koldioxid. ICA Kvantum är en komplett matbutik och även detta är unikt på en mindre ort som Markaryd. Ägarna Christian och Christoffer äger butiken tillsammans sedan 18 år tillbaka och trots sina olikheter och åsikter är det just den dynamiken och drivet dem emellan som gör att butiken ständigt utvecklas och levererar. SKULPTÖRVÄGEN 2 , MARKARYD 0433 - 165 05 • ica.se/butiker/kvantum/markaryd

M A R KA RY D S P R E S E N T KO RT

Lyxigt enkelt! Gör någon glad med ett Markaryds presentkort! Kortet gynnar bygden och ger mottagaren möjlighet att välja fritt bland fler än 40 olika verksamheter. Går att köpa hos Balkheds Bygg & Djurfoder Coop Markaryd Restaurang Perrongen För mer information gå in på www.markaryd.com/presentkort

63


Balkheds Bygg & Djurfoder drivs framgångsrikt av syskonen Åsa och Martin Balkhed tillsammans med sin kunniga personal. Balkheds är en fullsorterad bygghandel och har en stor djuravdelning med djurfoder och djurtillbehör. Sedan 2018 är Balkheds återförsäljare av NIBE Conturas braskaminer och deras tapet-, golvoch kakelavdelning har fått ett rejält ansiktslyft! Vid köp hos Balkheds erbjuds full service när det gäller lån av släp, sågning och utkörning med lastbil och kran. Balkheds är kända för sin kunskap och höga servicenivå, sin familjära stämning och sin fikahörna. Välkommen in till butiken där man gör det man gillar och gillar det man gör. JÄRNVÄGSGATAN 5, MARKARYD 0433-160 55 • balkheds.se

64


SHOPPA

År 1953 rullade den första sålda bilen från gården i Hannabad. Idag drivs Bäckmans Bilar av andra generationen Bäckman; Mattias tillsammans med sin fru Greta. Det som utmärker denna bilfirma är avsaknaden av lyx i form av flådiga bilhallar. Men rikedomen visar sig på annat sätt, i form av natursköna Hannabad som bjuder på ett lantligt lugn, bara 5 minuter från Markaryds centrum. Lätt begagnade bilar som rullat ett par tusen mil är det som säljs mest, mycket Volvo men även andra märken. Hjärtat för kunden är stort och önskan om att kunden ska få den bil som passar bäst är det som driver stället, oavsett om det är en bil som finns på gården eller tas hem efter önskemål. HANNABAD 1365, MARKARYD 0433 - 108 30 • backmansbilar.se

Hos Tonys hittar du allt för bilen, släpet, traktorn, motorcykeln, kort och gott allt på hjul! Företaget startade 1992. Då letade man reservdelar via kataloger, idag slår man in registreringsnummer och får upp en hel ”journal” om bilen och får veta exakt vilka delar, oljor och produkter som passar till just ditt fordon. Leveranstiden är oslagbar, beställ innan 16.30 så är din order framme på morgonen dagen efter. Tonys ingår i MECA och tillsammans med sina två verkstäder lämnar de full garanti på all service och reparationer. Välkommen in om du behöver oljor, däck, avgassystem eller delar till din amerikanare! DROTTNINGGATAN 44, MARKARYD 0433 - 174 15 • Facebook: Tonys Bilshop

65


Den enda tryckaren du behöver! Allt som kan tryckas kan de leverera. Kontorshjälpens motto är att ha attraktiva priser men ändå hålla en riktigt hög servicenivå. Nöjda kunder är viktigt här. Bildekor, skyltar & arbetskläder är huvudsysslan och maskinparken är ny och toppmodern. LAGASTIGSGATAN 4, STRÖMSNÄSBRUK 0433-200 35 • kontorshjalpen.com

I butiken hittar du kläder, skor och utrustning för löpning, cykel, fotboll mm. De är även återförsäljare för Husqvarna skog & trädgård där robotklippare är en stor del. I serviceverkstaden erbjuds service och reparationer av cyklar samt allt inom skog och trädgård. Välkomna! DROTTNINGGATAN 30, MARKARYD 0433-104 81 • teamsportia.se

Roséns Urmakeri & Guldsmedsverkstad är din lokala butik för klockor och smycken sedan 1994. De erbjuder bl a urmakeri, batteribyten, service av antika ur, väggur, fickur samt armbandsur. Egen guldsmedsverkstad som utför storleksändringar, reparationer, omarbetningar och vigselringar m m. KUNGSGATAN 17, MARKARYD

0433-100 34 • facebook.com/rosensguld

66


SHOPPA

1963 grundades det som idag är en av södra Sveriges största vitvarubutiker. Utöver vitvaror, där man nu lanserar eget varumärke, erbjuder man även leksaker, heminredning, hemelektronik och hushållsprodukter från kända varumärken. Kunderna kör långt för att besöka Gränsbygden, men man kan även handla vitvaror online. I matbutiken finns förutom livsmedel allt från växter till skor, mattor samt kläder och i sin omtalade chark maler man själv köttet. Framgången beror på gedigen kunskap om vad kunden vill ha, att alltid tro på och jobba hårt för att erbjuda bra och prisvärda produkter men framförallt hänga med i framtidens snabba flöden och utveckling. RÅSTORPSVÄGEN 12, MARKARYD 0433 - 141 00 • gransbygden.se

67


Tatueringsstudion på Kungsgatan i Markaryd är vida känd i landet för sin erfarenhet och skicklighet inom tatueringskonsten. I studion finner vi tatueraren Tomas med sina två döttrar Linda och Frida, båda kreativa konstnärer med olika inriktningar. Linda är utbildad konstnär och utför klassisk tatuering medan Frida är certifierad i nagelteknologi, spraytan samt kosmetisk tatuering. Idag är svenskarna procentuellt sett de mest tatuerade i världen men en grundregel som Tomas alltid haft med sig, uttalad av svenska grundaren Doc Forest gäller än i dag; ”Bara veklingar tatuerar sig på fyllan. Det är aldrig för sent för en tatuering men kan vara för tidigt.” KUNGSGATAN 36A, MARKARYD 070 - 235 78 06 • tattoo-thomas.se

68


SHOPPA

Klintebergs Färg & Golv AB, i Markaryd grundades 1937 och finns idag i Markaryd och Laholm med butiker och egna hantverkare. I butikerna kan du låta dig inspireras av det senaste inom färg, tapet, golv och kakel. Med hjälp av deras egna hantverkare, som älskar sina jobb, kan du sedan förverkliga ditt drömboende. De utför entreprenader till såväl stora proffskunder som till konsumenter, inget jobb är för litet eller för stort. Tack vare ett samarbete med ledande leverantörer får du som kund det bästa slutresultatet utan att behöva lyfta ett finger. Klintebergs Färg & Golv är auktoriserade och godkända med t ex Golvbranschens Våtrumskontroll. KVARNGATAN 20, MARKARYD

0433-712 20 • happyhomes.se/markaryd

69


Elföretaget som utför alla typer av elinstallationer åt företag och privatpersoner. De har även möjlighet att erbjuda färdiga solcellslösningar. Med 12 kompetenta elektriker utför de arbeten med hög kvalitet och med god service, allt för er trygghet. Med kontor och butik centralt beläget på Kungsgatan i Markaryd har Elservice möjlighet att erbjuda er en heltäckande service och ett brett produktsortiment. Förutom el-artiklar finns även hembelysning i butiken. Välkomna att höra av er! KUNGSGATAN 6, MARKARYD 0433 - 210 80 • elserviceab.nu

70


SHOPPA

Markaryds Järn har varit igång sedan imponerande 1903. I butiken finns maskiner, verktyg och arbetskläder, framförallt avsedda för industrier och hantverkare. Varje dag går bilen ut till företag runt omkring för att fylla på industriernas lager med produkter och komponenter som alltid behöver finnas på plats. Men här finns mer – en hemavdelning med porslin, köksartiklar, självgående dammsugare, rakapparater och grästrimmrar. Perfekt när du letar present! KRONOBERGSGATAN 1, MARKARYD 0433-712 90 • markarydsjarn.se

71


Svegard Data har funnits sedan 1994 då de började hjälpa till att hitta rätt bland alla produkter och lösningar. Även om teknik oftast fungerar bra idag finns ännu behovet att välja rätt väg. I takt med att tekniken blivit enklare att installera och använda, så har också kraven på driftsäkerhet ökat. Det är nödvändigt att datorer och system fungerar. Därför siktar Svegard Data på långsiktigt samarbete med sina kunder där de håller ordning på helheten och hjälper till med både datorbyte och uppgraderingar, men också med att snabbt lösa stora och små problem för att hålla kunderna igång. De arbetar med RUT-avdrag. Enkelt - Säkert - Tryggt ESPLANADEN 2, MARKARYD 0433 - 126 70 • svegarddata.se

72


SHOPPA

Motorcentrum I Markaryd AB

Här ”rullar allt på” i vanlig ordning. Bilförsäljning, service och skadereparation, samt sedan ett par år även lackering via det helägda dotterbolaget Sunnerbo Lack. Flera ben att stå på, intensiteten är som vanligt hög för att på bästa vis stå upp för sina kärnvärden samt sina bilmärken Mercedes Benz och Nissan. Kunder åker långt för ett besök, här erbjuds alltid fika och ett bra säljsamtal. Besök även deras vida kända verkstäder. Här är service vår högsta prioritet och en nöjd kund är en återkommande kund, säger VD Örjan Persson som även rekommenderar att titta in i den helt nyrenoverade Nissan-hallen på Skulptörvägen 12. KUNGSGATAN 2, MARKARYD

0433-756 00 • motorcentrummarkaryd.se

73


Tänk om naturens energi räcker åt oss alla? Vår mission är att skapa en mer hållbar framtid genom att hämta energi från lokala naturkällor. Våra produkter förser ditt hem med kyla, värme, ventilation och varmvatten – för ett perfekt inomhusklimat med minimal påverkan på miljön. IT’S IN OUR NATURE

NIBE.SE


NÄRINGSLIV

Det bubblar och byggs i Markaryds kommun! Vart man än kommer i kommunen och vem man än pratar med är uppfattningen densamma. ”Markaryd är på gång” – ”det byggs överallt” – ”bygden har förändrats massor de senaste tio åren”.   Näringslivet blomstrar, företagen expanderar, bygger nytt, rekryterar ny personal löpande, nya bostadsområden byggs och huspriserna stiger.   Framtiden känns verkligen spännande och intressant för vår bygd!

Att flytta tillbaka till Markaryd igen var som att komma hem, fast till ett betydligt mer uppdaterat och spännande hem. Jag känner knappt igen mig, det finns så mycket mera att göra, fler aktiviteter, fler spännande jobbmöjligheter och man får så mycket mer hus för pengarna här jämfört med en större ort. Jag trivs med närheten och lugnet, kan tryggt lämna mina barn i skolan och låta dem gå eller cykla hem själva. I mitt nya jobb är vi stationerade här, men sitter i möten med hela världen genom dagens teknik. På väg hem efter jobbet handlar jag lokalt och är ändå hemma inom 20 minuter. Detta är livskvalité för mig och vi är så nöjda att vi gav det en chans igen att flytta tillbaka! / En återvändare


8%

befolkningsökning senaste fem åren

NYA FÖRSKOLOR I takt med att befolkningen i kommunen så smått ökar uppstår behovet av fler förskolor/skolor och tanken är att börja bygga en ny förskola i Strömsnäsbruk våren 2020. Arbetet beräknas vara klart hösten 2021.

POSITIV VILLAMARKNAD Stämmer man av med lokala mäklare ser man att bostadstrenden vänt uppåt i vår kommun.

76

SENIORBOENDE I Strömsnäsbruk satsar man stort på seniorboende. Nya lägenheter renoveras och byggs om och i anslutning finns restaurang och aktivitetsbaserade möjligheter.

VÅRDCENTRAL OCH TRYGGHETSBOSTÄDER Istället för att lägga ner vårdcentralen i Strömsnäsbruk som många befarade planerar Markaryds kommun tillsammans med Region Kronoberg en renovering och nysatsning där man även ska bygga familjecentral och renovera sjukgymnastiken.   Det planeras också lägenheter för tryggt och anpassat boende intill Sjögården i Markaryd. Med sin utsikt över sjön tror man på ett attraktivt boende med närhet till fantastisk miljö.


NÄRI NGSL I V

NÄRINGSLIVRANKNINGEN I TOPP De senaste tio åren har Markaryds kommun placerat sig bland de 30 bästa i Svenskt Näringslivs undersökning om näringslivsklimatet i Sveriges kommuner. I hälften av frågorna i enkäten är man bland de fem bästa kommunerna i Sverige. Men det här resultatet beror inte bara på kommunen, utan till mycket stor del också på våra företag som verkligen bidrar till den positiva utvecklingen. Nyckelordet för vår framgång är samverkan!

FÖRETAGSPARK Byggbolaget Hamiltone har en idé om att skapa Sveriges grönaste företagspark på 80 000 kvadratmeter vid E4 utanför Markaryd. Visionen är att det ska vara en upplevelse att komma till sin arbetsplats eller sitt företag. Man ska försöka etablera företag i befintlig natur och framhäva naturen runt omkring och därmed även locka nya företag hit.

NIBE + NOBEL = SANT NIBE är sedan våren 2019 ny huvudpartner till Nobel Prize Museum. Genom detta samarbete kommer utställningar från Nobel Prize Museum att visas i Markaryd framöver och utbildningskvällar för bland annat lärare i regionen kommer att arrangeras.

77


GlasLindberg - GÖTEBORG GlasLindberg tillverkar dörrar, fönster, fasader och tak i glas och aluminium. Har t ex levererat glas- och metallpartier till Universeum i Göteborg.

Gerdmans – SVALBARD Säljer inredning till kontor, lager och industri. Har bl a annat sålt hyllor och vagnar till universitetet i Svalbard.

MMA – USA I nästan 70% av de svenska hemmen finns en produkt från MMA (termostaterna på radiatorerna). Exporterar också mycket och har bl a levererat balansventiler till en basketarena i USA.

Markaryd i Sverige och i världen

Ekamant – KINA Tillverkar slipmaterial (sandpapper) till framförallt trä- och möbelindustrin. Exporterar bl a produkter som används till möbeltillverkning i Kina.

Smurfit Kappa – PAKISTAN Producerar material som används till olika former av förpackningar. En produkt är Safety Box (en box för använda sprutor) som bl a UNICEF använder, t ex i Pakistan.

78

Lindvalls – SVERIGE Säljer korv i alla dess former runt om i hela landet. Bl a finns Lindvalls korv hos Biltema, Circle K och Preem.


NÄRI NGSL I V NIBE – CHILE Tillverkar hållbara energilösningar såsom värmepumpar, varmvattenberedare och braskaminer för internationella marknaden. Har t ex exporterat luft-/vattenvärmepumpar till ett kloster i Chile.

Johanson – ITALIEN Med tillverkning i Sverige och en marknad runt om i världen förser Johanson miljöer med möbler signerade skandinaviska rena linjer med tidlös design. Exempelvis till Ferrari.

Konecranes – GHANA Arbetar globalt med med olika former av lyftutrustningar. Exporterar t ex containertruckar till hamnar i Ghana.

Här myllrar det av kreativa företagare och produktiviteten är hög. I Markarydsbygden finns många företag som levererar produkter till hela Sverige och resten av världen. Ett antal utvalda exempel från några av bygdens alla företag hittar du här!

Tryckta – RYMDEN Tillverkar detaljer i plåt i alla möjliga material och inom flera användningsområden. Har t ex tillverkat aluminiumdetaljer till satelliter som sänts ut i rymden.

Brafab – SVERIGE Säljer produkter över hela världen via möbel- och fackhandel. Bl a finns deras möbler på Hotell Skansen Båstad och Kosta Art Hotel.

Lechner – SVERIGE Tillverkar bänkskivor i olika material och finns kanske hemma hos dig? Lechners bänkskivor säljs nämligen på alla IKEA varuhus i Sverige.

TRYCKTA 79


Ekamant är en av världens ledande tillverkare av flexibelt slipmaterial. Med 90 år i branschen, är de också en av de äldsta likväl en av de mest innovativa, med en historia av att införa banbrytande teknik när det gäller slipmaterial. Våra produkter finns över hela världen och försörjer allt från stora tillverkningsenheter till små fabriker. Men fortfarande har vi våra hjärtan, största produktionsanläggningen och huvudkontoret i den lilla orten Markaryd som ligger i den södra delen av Småland, där Ekamant grundades 1928. Ekamant slipmaterial säljs i mer än 50 länder över hela världen. Vi har vår egen globala försäljningsorganisation, och konverteringsanläggningar i åtta olika länder med cirka 600 anställda.

80


81


Fastighetsbolaget Victoria Park finns i dag på 13 orter i landet. Om man som hyresgäst uppfyller bolagets uthyrningspolicy har man goda möjligheter att få hyra en lägenhet. Johanna Eliasson arbetar som förvaltningsassistent i Markaryd och vill framförallt vända sig till företag om möjligheten att hyra övernattningslägenheter till sina anställda. Just nu är det få lägenheter lediga, men man uppmuntrar till att ta kontakt om man söker efter nytt boende. Många av lägenheter är nyrenoverade men även trapphus, tvättstugor och utomhusmiljön rustas kontinuerligt upp. Välkommen att kontakta Johanna för mer information! KAPLANSGATAN 5i, MARKARYD 0433 - 750 30 • victoriapark.se

”Var stolta över er bygd! Bli ambassadörer för er egna by! Här finns så mycket vackert som är lätt att ta för givet.” Så säger Johan Hesselstedt på Fastighetsbyrån i Markaryd. Något som verkligen är positivt är att snittpriset för en villa i Markaryds Kommun fortsätter att stiga under 2019. Med sina 220 kontor i Sverige kan Fastighetsbyrån sin sak och i Markaryd finns man på plats minst 3 dagar i veckan. Närheten till Markaryds Sparbank gör att en fastighetsaffär kan bli klar på rekordfart och att anlita en mäklare ger bättre avkastning i längden. DROTTNINGGATAN 5, MARKARYD

0433 - 123 33 • fastighetsbyran.se/markaryd

82


NÄRI NGSL I V

Hamiltone har de senaste åren gjort stora avtryck i Markaryd och mer är på gång. Hamiltone består av tre affärsområden: Projektutveckling -Här initieras och förverkligas nya idéer för bostäder och lokaler. Entreprenad -Alla former av byggtjänster erbjuds till både privatpersoner och företag. Förvaltning -Hamiltone Fastigheter äger och förvaltar fastigheter. Värdegrunden är att betjäna andra i långsiktiga affärsrelationer och skapa nya värden för kunder genom förtroende, kvalitet och kostnadskontroll.

NORREGRÄND 3, MARKARYD 0433 - 52 44 00 • hamiltone.se

83


Denna redovisningsbyrå har en alldeles speciell USP (Unique Selling Proposition) som bör tilltala alla företagare; här får man som kund ett fast månadspris där bokslut, årsredovisning och deklaration ingår. Bolaget som idag har fyra anställda finns även som filial i Stockholm. Man vänder sig till kunder inom fyra olika segment; mindre aktiebolag, bolag med upp till 30 miljoner i omsättning, investment/holding-bolag samt koncernbolag. På nya hemsidan kan man enkelt fylla i och räkna ut fördelen med just denna redovisningsbyrå. ”Kunderna varierar och just skillnaden mellan Småland och Stockholm gör jobbet så spännande”, säger ägaren Daniel Persson.

ESPLANADEN 2, MARKARYD 0433 - 140 00 • kronanklaven.se

84


NÄRI NGSL I V

Precis som namnet säger så är de bäst på IT. Om du är en företagskund kan du lämna över/prenumerera på helheten, Best IT skapar moderna och kreativa lösningar. Är du en privatkund är du lika välkommen med allt från inkopplingen av ett modem till hjälp med hushållets hela IT-upplägg. Lägg ditt förtroende hos Best IT!

Hos Sunnerbo Bil, som är del av Mekonomen servas, och repareras i princip alla bilmärken. Här kombineras service med modern teknink och IT. Även nybilsägare kan tryggt lämna över sin bil. Välkommen in!

KUNGSGATAN, MARKARYD 010 - 550 11 00 • bestit.se

HÄSSLEHOLMSVÄGEN 17, MARKARYD

BEST

0433 - 161 66 • mekonomen.se

Sunnerbo Bilservice Markaryd

0433 - 161 66

85


Per-Anton Falk köpte ett mindre bärgningsbolag 1999. Bolaget ingår i Assistancekåren som finns på 157 orter i landet. Företaget har utökat under åren och är nu sex heltidsanställda bl a äldste sonen Lucas. Den typiska kunden är sommarturisten som blir stående med sin bil då trafiken är tät utmed E4:an. Förutom bärgning kan man även hyra bil via MABI Hyrbilar. Genom sitt samarbete med försäkringsbolag kan de erbjuda sina bärgnings- och verkstadskunder kvalitativa hyrbilar. Ett tillskott är 9-mannabussen som flitigt hyrs ut till företag och privata event. Det finns även ett stort antal liftar till uthyrning för både företag och privatpersoner. SVETSARVÄGEN 1, MARKARYD 0433 - 121 00 • pabargning.se

Spa för bilar, finns det? Hos Däck & Bilvård kommer man i alla fall väldigt nära den känslan när man hämtar ut sin bil. Här får bilen all den omvård och lyx den behöver. På deras (däck)hotell förvaras just nu däck till över 800 bilar. Så checka in din bil på en all inclusive. Martin med anställda önskar såväl gamla som nya kunder välkomna! VILLAGATAN 29, MARKARYD 0433 - 122 22 • dackbilvard.se

86


NÄRI NGSL I V

”Det finns en framtid” - ”bäst på jorden” säger man på Södra Århults Torv och visst stämmer det, för med företagets unika blandningar lyckas man skapa en jord som genererar växtkraft i alla dess former. Pelle Bäfwer började sin bana 1984 och stod då själv och packade och lastade varje säck för sig. Numera sköts denna del av fem olika helautomatiska linjer och omsättningen har ökat till ca 90 MSEK 2018. Med dagens 18 anställda tillverkas och levereras över 100 000 pall per år av jordprodukter, kutterspån och strö. Företaget är ISO certifierat och inriktar sig främst till odling, djur, anläggning och trädgård.

SJÖHULT 1244, MARKARYD

0433 - 161 13 • sodraarhultstorv.se

87


FAKTA: LINDVALLS CHARK HAR FUNNITS SEDAN 1925 OCH TILLVERKAR CIRKA EN HALV MILJON KORVAR VARJE DAG. OMSÄTTNINGEN ÄR 300 MILJONER KRONOR OCH MAN HAR 115 ANSTÄLLDA. DE STÖRSTA KUNDERNA ÄR CIRCLE K, PRESSBYRÅN, 7-ELEVEN, PREEM MED FLERA. FÖRETAGET ÄGS AV NORSKA LIVSMEDELSKONCERNEN SCANDZA.

Korv –

den lokala favoriten Korv kan smaka och ätas på väldigt olika sätt beroende på vilken stad, region eller nation du kommer från. Det vet Sara Lindvall, vd på Lindvalls Chark, en hel del om. På Lindvalls Chark i Strömsnäsbruk gör man cirka en halv miljon korvar om dagen. Ändå är det nog inte många utanför närområdet som känner till det småländska varumärket. Men tar du en korv med bröd på en bensinmack, i pressbyrån, på Biltema eller i en 7-Eleven-butik har du sannolikt stoppat i dig en Lindvalls-produkt.   – Det är väldigt många som äter vår korv utan att veta att den kommer från oss. Det viktiga är att man tycker om det man äter, säger Sara Lindvall, vd och fjärde generationen Lindvall i företaget.   Korv passar bra in i vårt moderna samhälle där många har fullt upp med aktiviteter och karriär, och inte har tid att laga mat eller sitta länge på en restaurang.   – Det är därför vårt största affärsområde

88

Convenience, med försäljning till kiosker, bensinmackar och serviceställen, har växt så mycket. Formen på en korv är oslagbar, den är så lätt att äta i farten.   De senaste 10-15 åren har företagets försäljning ökat kraftigt. Förutom Convenience säljer företaget till dagligvaruhandeln och på export.   – Circle K finns i Sverige och Danmark och vi har biografkedjor i England som kunder. Cirka 15 procent av våra produkter går på export. Vi tycker det är smart att följa med våra befintliga kunder när de expanderar utomlands. KORV - EN LOKAL ANGELÄGENHET Men det är inte så lätt ändå att sälja korv till andra regioner och länder. Korv är en väldigt lokal företeelse när det kommer till smak och


NÄRI NGSL I V

hur den äts. Lindvalls lokala sortiment säljs bara inom en tiomilsradie från fabriken.   – Vi konsumenter vill äta det vi har växt upp med och som vi vet kommer från trakten där vi bor. Vår lokala specialitet är Rishultskorv, den har risgryn i sig och är god att grilla.   När Sara var ung var hon helt säker på en sak – att hon inte skulle börja jobba på familjens korvfabrik. Men dagen efter att hon tagit studenten började hon jobba på Lindvalls Chark i alla fall. – Det är inte alls samma företag nu som när jag började. Det har alltid hänt stora saker som gjort det intressant att vara kvar: vi har växt, byggt till fabriken, fått nya kunder, köpts av nya ägare och fått nya vd:ar. TOG ÖVER SOM VD I höstas tog Sara över vd-rollen efter att ha varit ekonomichef de senaste tio åren.   – Det var ingen tvekan för mig när jag fick frågan. Vi har ett väldigt fint företag. Vår framgångsfaktor är ”Lindvallsandan”. Den står för fin

gemenskap, vi hjälps åt och vi har roligt på jobbet.   En annan framgångsfaktor är satsningen på kvalitet. Alla produkter som säljs inom Sverige görs av svenskt kött. Lindvalls fokuserar dessutom bara på att göra korv, inga andra charkprodukter. Chark-SM är stort i branschen och där brukar företaget plocka hem pokaler. Förra året vann Lindvalls i två klasser. Viltkorv med prästost vann klassen för milt kryddade korvar och högrevskorven vann klassen för skinnfri grillkorv.   Fastän företaget tillverkar 50 olika korvsorter utvecklas sortimentet hela tiden. Att ta fram nya produkter är viktigt.   – Vi utvecklar produkter ihop med våra kunder, tillverkningen styrs av våra samarbeten. Vi tar ofta fram tillfälliga sorter, till exempel när det är fotbolls-VM.   Så, äter Sara någon korv själv då? Visst gör hon det.   – Jag gillar wienerkorv och ostkorv, de är de bästa korvarna.

89


Vi hjälper dig gärna! Oavsett om du ska måla om, fixa trädgården eller bygga ut på företaget så hjälper vi dig gärna! Vi finns i alla i Markarydsbygden, så bara slå oss en signal så kommer vi och hjälper dig!

3K-Bygg i Markaryd AB

BN Schakt

070-609 72 91 3kbygg.se

073-062 91 06 bnschakt.com

Elajo El & Energiteknik AB

Englunds Kakel & Interiör AB

0433-719 61 elajo.se

070-350 00 95

Isakssons Måleri 073-087 80 55 facebook.com/ isakssonsmaleri

90

4-mans EL AB 0433-620 08 4mansel.se


NÄRI NGSL I V

Jonasson Måleri AB

Levins Elektriska AB

070-320 27 21 facebook.com/ AJ.1992.Jo/

010-472 00 00 levinsel.se/markaryd

MGLBYGG AB

Markaryds Tak

070-918 23 65 mglbygg.se

0433-716 18 markarydstak.se

Vidigsson Gräv

Mjäryds Elmontage AB

0433-711 99 vidigssonsgrav.se

0433-203 47 mjarydselmontage.se

Bo Marntells Entreprenad

Säkerhetstjänst i Markaryd AB

070 627 22 76 marntells.se

0433-713 73 sakerhetstjanst.se

91


Trevligt bemötande, trygghet för kunden och god service är några av anledningarna till att Smålands VVS ofta anlitas. Företaget har funnits sedan 2011 och startades av Filip Asplund som idag har två anställda. Som VVS-företag utför man installationer av värmepumpar och vedpannor, konventeringar från direktverkande el till vattenburna system, badrum, vattenrening, samt service och underhåll. Man utför såväl renoveringar som nybyggen och erbjuder totalåtaganden inom VVS i nära samarbete med brunnsborrare, elektriker och mark- och gräventreprenörer. SVETSAREVÄGEN 3, MARKARYD 073 - 631 66 99 • smalandsvvs.se

BERNHARDSSON BYGG AB Det lilla byggföretaget med den stora kunskapen är en slogan som många kunder kan skriva under på och här varierar uppdragen från stora totalentreprenader för företag till mindre ombyggnationer för privatkunder. Bröderna Joakim och Markus startade 2011 efter flera år inom byggbranschen och har idag fem anställda. Framgången beror på hög kunskap, fantastisk personal, att man värdesätter trygghet och för en tät dialog med kunden för att säkerställa det bästa resultatet. Samarbete med andra behöriga och kunniga underleverantörer bidrar till att man kan hålla kvalitén hela vägen och jobben tar dem även utför Markaryds kommun (bl a Halland och Skåne). KUNGSGATAN 34, MARKARYD

070 - 925 55 63 • bernhardssonbygg.se

92


NÄRI NGSL I V

För 25 år sedan startade Håkan Jonsson Thimsfors VVS & Oljeservice efter några år som anställd rörmokare. Idag har företaget 40 anställda och finns förutom i Markaryd även i Båstad, Laholm och Älmhult. Thimsfors VVS mål är fyra K; Kundservice, Kvalité, Kompetens och Kamratskap, vilka bidrar till framgången. De levererar helheten inom VVS med installation och service, egen borrigg, VVS montörer, kylcertifierade värmepumpstekniker och licenssvetsare. Liten eller stor kund behöver bara vända sig till en leverantör. Men viktigast av allt är service till kunden, där de har en nära kontakt och snabbt kan sätta in rätt åtgärd. LJUNGBYVÄGEN 11, MARKARYD 0433 - 162 01 • thimsforsvvs.se

93


Vi är OF Ekeri AB, ett familjeföretag från Markaryd som blivit marknadsledande i vår bransch. Som återförsäljare av de fyra fabrikaten Ekeri, Kögel, Tyllis och Fokor erbjuder vi ett brett sortiment av lastbilssläp, bilskåp, trailers och mycket, mycket mera. OF Ekeri AB täcker alla de behov som transportbranschen efterfrågar.

OF Ekeri AB har en rikstäckande kundkrets men vi är stolta över att verka och utgå från södra Småland och det företagsvänliga Markaryd.

94


Markaryds Sparbank -Hela kommunens bank Med stark lokal anknytning bidrar vi till bygdens utveckling

Bank - Jurist - Fastighetsmäklare Välkommen att besöka oss på Drottninggatan i Markaryd www.markarydssparbank.se

-

0433-754 00

-

Följ Markaryds Sparbank på Facebook!

95


Fullt blås i bilverkstaden

Levi Carlssons nedlagda bil- och grävmaskinsverkstad har blivit Musikhuset i Markaryd. Fastigheten rymmer såväl konsertlokal med plats för 250 personer i publiken som undervisningssalar, repetitions- och ensemblerum. Saxofonisten, musikläraren och kulturskolledaren Thomas Jonsson är mer än nöjd.   – Vi har länge brottats med att hitta lokaler, framförallt någonstans att vara under lång tid. Musikhuset i Markaryd är som en skänk från ovan. Det känns helt fantastiskt!   Kulturskolans musikverksamhet vänder sig främst till barn och ungdomar, från 5 till 20 år, men även vuxna är välkomna. Ett tiotal pedagoger undervisar 130 elever varje vecka. Det finns individuell undervisning på olika instrument såsom träblåsinstrument, saxofon, tvärflöjt, gitarr, piano, dragspel, trummor, bas och sång. Det finns även rockgrupper och ensembler, bland annat en ukulele-grupp med 25 medlemmar.   – Det stora syftet är inte att utbilda framtida musiker utan att få barnen att uppleva musik, hur det är att få spela med andra och att få känna den kicken. Om någon sedan vill fortsätta är det bara positivt, säger Thomas, som sedan 15 år spelar och turnerar med Sveriges största artister.   – Jag har alltid gillat kontraster. Ena dagen spelar jag med Tomas Ledin, nästa dag går jag in i årskurs tre och lär dem spela blockflöjt.   Benny Torstensson, personalchef på NIBE AB, och själv aktiv musiker sedan tonåren, är den som ser till att den kommunala musikskolan får en fast punkt i tillvaron.   – Det är en blandning av dröm och vision som förverkligas av att göra så att ungdomar får ett ställe där de kan spela musik. Det här är mitt sätt att ge något tillbaka till en ort jag tycker mycket om, säger han.   Musikhuset i Markaryd invigs den 24 augusti 2019 med pompa och ståt, och den 30 augusti blir det konsert med bluesdrottningen Louise Hoffsten och kammarorkestern Musicae Vitae.

96


NÄRI NGSL I V

Markaryds kommunala musikverksamhet har äntligen fått en egen lokal.

97


Konecranes Lift Trucks - Markaryd

kclifttrucks.com

Konecranes Lift Trucks

Vi är Konecranes Lift Trucks. Ett globalt företag som brinner för att erbjuda våra kunder högkvalitativa tunga truckar utformade för deras verksamhet, oavsett vilka utmanande miljöer de befinner sig i. På Konecranes Lift Trucks är vi extra stolta över vårt småländska ursprung. Fastän vi utvecklas och växer kontinuerligt i hela världen, behåller vi samma anda och företagskultur.


ETABLERA DIG I

MARKARYD ETABLERA DITT FÖRETAG I MAKRARYD Vi är en liten kommun, som ständigt ligger i topp när det gäller näringslivsklimatet. Varför? Vi jobbar flexibelt, snabbt och nära det lokala näringslivet. Hos oss får du personlig service och alla kontakter du behöver för att hitta lokaler och ledig industrimark. Dessutom får du tillgång till Sveriges bästa näringslivsnätverk!

Kontakt

bengt-goran.soderlind@markaryd.se

FLYTTA TILL MARKARYD Vi hjälper dig att hitta rätt till våra mäklare, bostadsbolag och till lediga villatomter. När du är ledig, kan du njuta av vår fantastiska natur som du har runt knuten. Det bästa av allt – här finns gott om jobb.

Kontakt

bengt-goran.soderlind@markaryd.se www.markaryd.se


BRA ATT VETA Hos oss i Markarydsbygden värnar vi om våra besökares välbefinnande och erbjuder ett brett utbud av servicetjänster.

SJUKDOM OCH Olycksfall

Bensinstationer

Vårdcentralen Markaryd 0433 – 56 41 00 Gränsbygdskliniken Vård AB 0433 – 123 46 Vårdcentralen Strömsnäsbruk 0433 – 56 48 16 Vårdguiden, rådgivning dygnet runt 1177 Gäller det livshotande tillstånd ring 112

Din-X Bensinstation Råstorp Träloravägen, 285 93 Markaryd

Polis

Din-X Bensinstation Åkerivägen 1–3, 287 34 Strömsnäsbruk

Vid larm ring 112 Telefon 11414 Besöksadress: Drottninggatan 9, 285 31 Markaryd

Tandläkare TandvårdsGruppen Markaryd: 0433 - 160 40 Tandvården Strömsnäs: Rolf Johansson 0433 - 205 50

OKQ8 Bensinstation Hinnerydsvägen 41, 287 34 Strömsnäsbruk Preem Bensinstation & Laddplats för elbilar Ulvarydsvägen 1, 285 35 Markaryd Pump Bensinstation Kungsgatan 2, 285 31 Markaryd

Taxiservice: Taxi Markaryds 33-103 50 04 : Telefon i Knäred Taxi Kenth 33-123 00 04 : Telefon

Shell Bensinstation Hinnerydsvägen 45, 287 34 Strömsnäsbruk ST1 Bensinstation Drottninggatan 50, 285 31 Markaryd TANKA Bensinstation Hässleholmsvägen 2, 285 33 Markaryd

För information om tillgänglighet till boende, restauranger, butiker och besöksmål, vänligen kontakta vårt turistcenter. www.markaryd.com

100