Page 1

ΑΡ. 2 / ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Η μουσική της σιωπής...


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ!

ΛΕΥΚΕΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ 9 & 10 • Στεφάνι Αμάραντο KIDSGAMES

• Χαμογελάω & Τραγουδάω ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Κυκλοφόρησε το τέταρτο διπλό CD της σειράς!

12 €

Στην επανέκδοση αυτή, θα βρείτε το «ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΜΑΡΑΝΤΟ» (Λευκές Καρδούλες 9) που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 από τον Ελληνικό Βιβλικό Σύνδεσμο, με τον τίτλο «Kids Games».

Επίσης θα βρείτε το «ΧΑΜΟΓΕΛΑΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ» που αν και αρχικά κυκλοφόρησε ως «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ με το χορωδιακό συγκρότημα EBEN EZER BAND και την ΈΦΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ», στην ουσία συντελεστές του είναι τα μέλη που συμμετείχαν στις Λευκές Καρδούλες, σε μεγαλύτερη όμως ηλικία, υπό τη διεύθυνση του Τάκη και της Μαρίζας Βενιζελέα. Έτσι στη γενικότερη προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλα τα έργα της παιδικής χορωδίας σε μια εννιαία σειρά διπλών CD, εντάσσεται κι αυτό, ως Λευκές Καρδούλες 10.

ΕΠΙΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ:

Για παραγγελίες > www.logosmusic.gr ή 210.6626835 και στα βιβλιοπωλεία μας: Αθήνα: Εμμ. Μπενάκη 28 106 78 % 210-3823495

Θεσσαλονίκη: Εθν. Αμύνης 42 546 21 % 2310-232210

Πάτρα: Πουκεβίλ 22 262 23 % 2610-224197

Λάρισα: Δευκαλίωνος 2 412 22 % 2410-232594

Βόλος: Σωκράτους 23 382 21 % 24210-35801

Αλβανία: Sarande Libraria «O LOGOS» % 00355.85223239


Η μουσική της σιωπής... ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι μια μοναδική και πολύπλοκη προσωπικότητα που είναι φτιαγμένη να ζει σε κοινωνία μ’ άλλους ανθρώπους. Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, η παρουσία μας στην παρέα κάποιων ανθρώπων αλλάζει την ατμόσφαιρα θετικά ή αρνητικά… Ο άνθρωπος με την προσωπικότητα, τις απόψεις και τις εμπειρίες του «εισβάλει» κάθε φορά στη ζωή του διπλανού του αθόρυβα και σιωπηλά, ανατρεπτικά ή ευεργετικά. Σίγουρα επηρεάζουμε ο ένας τον άλλο και ιδιαίτερα στις καίριες και κομβικές στιγμές της ζωής μας. Υπάρχουν γεγονότα που σημαδεύουν τη ζωή μας και τότε η παρουσία των συνανθρώπων μας και η συνεισφορά τους στη διαχείριση και ερμηνεία της κρίσης, σημαδοτούν την πορεία μας και μας σπρώχνουν μπροστά ή μας στριμώχνουν προς τα πίσω. Ο καθένας από μας μπορεί να γίνει μια σιωπηλή δύναμη ενθάρρυνσης, ενίσχυσης και ευλογίας στο διπλανό του, όταν πιο πριν έχει συντονίσει την καρδιά του με την καρδιά του δημιουργού Θεού ή να γίνει μια αιτία κριτικής και κατάρας, όταν απλά αντανακλά τα ελλείμματα και τα ελαττώματα της ανθρώπινης μικρόκαρδης προσέγγισης. Ο κόσμος μας θα ’ταν διαφορετικός αν όλοι εστιάζαμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας και μετατρέπαμε τα προβλήματα και τις κρίσεις της ζωής σε σκαλοπάτια και εφαλτήρια για πρόοδο, και όχι σκόλοπα και εμπόδιο για την πορεία μας. Οι κρίσεις στη ζωή, όσο κι αν μας εκπλήσσουν είναι αναμενόμενες… Η ερμηνεία όμως των κρίσεων της καθημερινότητας μπορεί να στείλει έναν άνθρωπο στα ουράνια παρηγορώντας την ψυχή του, είτε στα τάρταρα πληγώνοντας την ύπαρξή του. Ακόμα και η σιωπή μας, όταν εκφράζει μια καρδιά αγάπης, μπορεί να γίνει γλυκιά και δυνατή μουσική που να παρηγορήσει έναν κόσμο που έχει πλήθος πληγές, να υπηρετήσει ανθρώπους που έχουν τεράστιες ανάγκες, να γιατρέψει υπάρξεις με ποικίλες ασθένειες, να ενθαρρύνει ανθρώπους με πολλαπλές απογοητεύσεις και αποθαρρύνσεις, να γεφυρώσει χαλασμένες σχέσεις και οικογένειες με σοβαρές κρίσεις και να συγχωρήσει βαριές αμαρτίες… Ο Χριστός ήρθε στη γη για να μας λυτρώσει και να μας δώσει πίσω και τη χαμένη ανθρωπιά μας… Όταν «εισβάλεις» στην παρέα κάποιων ανθρώπων, πώς υποδέχονται την παρουσία σου, ποια είναι η διάθεσή σου, πώς σε βλέπουν, σαν βάλσαμο θεϊκό ή σαν βάρος θεόρατο; Αυτή είναι μια άλλη ποιότητα ζωής που ως πιστοί του Χριστού πρέπει να αναζητήσουμε… Τη σιωπή της μουσικής που μεταφέρει ο καθένας μας μαζί του και μπορεί κάθε στιγμή να μας κάνει άρωμα Χριστού… Φώτης Ρωμαίος ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 1


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 • TEΥΧOΣ 2ο • ΕΤΟΣ 72ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΜΕ: 1736

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΜΗΝΙΑΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τ.Θ. 254, 194 00 Κορωπί Τηλ. 210.4834214-5, Fax: 210.6627506

ΜΟΝΙΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΕΩΣ 67% σε όλες τις παραγωγές της Logos Music πριν από το 2012! Ε Ν Δ Ε ΙΚ Τ ΙΚ Α :

Ιδιοκτησία: A.M.G. INTERNATIONAL Πρόεδρος: Τάσος Ιωαννίδης

Μη κερδοσκοπικός θρησκευτικός & φιλανθρωπικός οργανισμός Έγκριση Υπ. Προεδρ. Κυβ/σεως 23580/5

Ιδρυτής: Δρ. ΣΠΥΡΟΣ ΖΩΔΙΑΤΗΣ (1922-2009) Ειδικός σύμβουλος έκδοσης: Συμεών Ιωαννίδης Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γεώργιος Κανταρτζής Εκδότης - Διευθυντής: Φώτης Ρωμαίος office@ologos.gr

Συλλογή ύλης: Άννα Καραουλάνη-Κοράκη Διορθώσεις: Ρούλη Παπαδαντωνάκη Διεκπεραίωση: Μαρίνα Νάκη-Καλογεροπούλου Λογιστήριο: Μαρία Κουράκου-Μησουρά Δημιουργικό-Επιμέλεια εντύπου: Δήμητρα Παπαναγή Φιλμ: Διονύσης Αγγελάτος Εκτύπωση-Βιβλιοδεσία: Ι. ΔΙΚΑΙΟΣ Α.Ε. Τηλ.: 210-2813750 FEBRUARY 2014 • NUMBER II • VOL. LXXII

VOICE OF THE GOSPEL (USPS 942-960)

MONTHLY CHRISTIAN MAGAZINE

Published in Greece by the Publishing House “O LOGOS”

Owner: AMG International

P.O. Box 182200 Chattanooga, TN.37422

Founder: Dr. Spiros Zodhiates President: Tasos Ioannidis Special Consultant: Symeon Ioannidis Managing Editor: Fotis Romeos Subscription Rates: One Year $25.00 or $2.00 per copy Postmaster: If undeliverable please send form 3579 to: Voice of the Gospel P.O. Box 182200 Chattanooga, TN. 37422 Second class postage paid, in Chattanooga, TN 37422

ETHΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ Ελλάδα: 20 € Ευρώπη: 25 € Αμερική: 25 $ Υπ. Χώρες: 30 € ΑΡ. ΛΟΓ/ΜΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 129/48031831 ΙΒΑΝ: GR5101101290000012948031831 / ETHNGRAA Τα αποσπάσματα της Παλαιάς Διαθήκης είναι από τη Νέα Μετάφραση της Βίβλου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, © 1997, Εμμ. Μπενάκη 50, Αθήνα. Tα αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης είναι από την «Καινή Διαθήκη, εγχειρίδιο μελέτης και ζωής» των εκδόσεων «Ο Λόγος», © 1994, Εμμ. Μπενάκη 28, Αθήνα, εκτός και αν επιλέγει διαφορετικά ο εκάστοτε αρθρογράφος. Χειρόγραφα δημοσιευμένα και μη, δεν επιστρέφονται. Τα δημοσιευμένα ενυπόγραφα άρθρα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων. Η Σύνταξη του περιοδικού διατηρεί το δικαίωμα να περικόπτει τα άρθρα λόγω του περιορισμένου χώρου του περιοδικού.

Η Logos Music κάνει ακόμα πιο προσιτή -20% τη μουσική της, μειώνοντας τις τιμές όλων των CD της πριν το 2012!

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ:

-20%

Μέχρι το τέλος των εκπτώσεων, 28 Φεβρουαρίου 2014, και μόνο για όσους παραγγείλουν από το

-33%

christianbookstore.gr

υπάρχει επιπλέον

-33%

έκπτωση έως 50% Μη χάσετε την ευκαιρία να ολοκληρώσετε τη συλλογή σας με ελληνικές χριστιανικές παραγωγές, τώρα που οι τιμές είναι χαμηλότερες από ποτέ!!!

-44%

-67%

www.logosmusic.gr www.christianbookstore.gr


Κορίτσι

Δράση Αγάπης

Τ.Κ.

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το παραπάνω δελτίο, κόψτε το και στείλτε το στη διεύθυνση: AMG - ΣΠΟΡΕΑΣ, Γ. Σουρή 14, 185 47 Πειραιάς (Ν. Φάληρο)

Τηλέφωνο

Πόλη

✤ 600 με 700 εκατομμύρια παιδιά προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερο από $1 δολάριο την ημέρα

Αρ.

✤ 1.9 δισεκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες υψηλού κινδύνου (πείνα, αρρώστιες, HIV, κακοποίηση, παράνομη εργασία)

Οδός

Υπάρχουν περίπου 2.2 δισεκατομμύρια παιδιά σ’ όλο τον κόσμο

Επώνυμο

Όνομα

για τα παιδιά του κόσμου...

*

Δράση Αγάπης

• Με την ένταξή σας στο πρόγραμμα, θα λάβετε φωτογραφία και σύντομο βιογραφικό του παιδιού και θα έχετε διαρκή ενημέρωση για την πορεία του. • Κάθε συνεισφορά εκπίπτει από το φορολογητέο σας εισόδημα και για οποιοδήποτε ποσό προσφέρετε, θα λάβετε απόδειξη για φορολογική χρήση. Tα βιβλιοπωλεία «Ο ΛΟΓΟΣ» σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν σαν κέντρα εξυπηρέτησης των υποστηρικτών του προγράμματος Δράση Αγάπης.

*

Πώς μπορεί κάποιος να στείλει χρήματα: 1. Δίνοντας προσωπικά τα χρήματα στα Βιβλιοπωλεία «Ο ΛΟΓΟΣ» 2. Στέλνοντας ταχυδρομική επιταγή σε μία απο τις παρακάτω διευθύνσεις 3. Kαταθέτοντας τα χρήματα στο λογαριασμό 0026.0040.610200212895 (AMG - ΣΠΟΡΕΑΣ) της Eurobank και ενημερώνοντάς μας 4. Στέλνοντας τα χρήματα μέσω PayPal στο drasiagapis@amg.gr

|__|__|__|__|__|__| € για τη

✤ 25 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από έλλειψη τροφής, έλλειψη νερού, κακοποίηση και άλλους παράγοντες

Προσφέρω εφάπαξ

Προσφέρω ετήσια συνδρομή για κάθε παιδί 264 €

Aναλαμβάνω να συνεισφέρω μηνιαία για κάθε παιδί 22 €

Αγόρι

■ ■ ■

Γουατεμάλα / ■ Ινδία / ■ Ινδονησία / ■ Μπαγκλαντές / Ουγκάντα / ■ Περού / ■ Ταϊλάνδη / ■ Φιλιππίνες / οπουδήποτε

παιδιά

■ ■ ■

|__|__|__|

1 παιδί /

Θα ήθελα να υποστηρίξω:

παρακάτω, και στείλτε μου τη φωτογραφία και το βιογραφικό του σημείωμα.

NAI θέλω να συμμετάσχω στη Δράση Αγάπης! Παρακαλώ αναθέστε μου ένα παιδί όπως σημειώνω

Μόνο 22 € το μήνα Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή όλου του κόσμου... ...αλλά μπορούμε ν’ αλλάξουμε όλο τον κόσμο ενός παιδιού!

Πρόγραμμα Υποστήριξης Παιδιών

Νά πώς μπορείς να ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

Για πάνω από μισό αιώνα τώρα υπηρετούμε χιλιάδες παιδιά του πλανήτη μας... Με το μικρό ποσό των 22 € το μήνα, μπορείς να προμηθεύσεις σ’ ένα από αυτά τα παιδιά φαγητό, ρούχα, βασική εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη. Επίσης, το παιδί θα μάθει για τις χριστιανικές αρχές και αξίες σε χώρες μουσουλμανικές, βουδιστικές ή ινδουιστικές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, δεν επενδύεις μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Όταν υποστηρίζεις ένα παιδί, επενδύεις τον εαυτό σου σ’ αυτό το παιδί. Μέσα από τα δώρα σου και την καθημερινή ειλικρινή προσευχή σου, θα κάνεις την αγάπη του Θεού μια ζωντανή πραγματικότητα. Για να υποστηρίξεις ένα παιδί, συμπλήρωσε το παρακάτω κουπόνι και ταχυδρόμησέ το σήμερα.

Μόνο 22 € το μήνα !


Το επιχείρημα της φυσικής εξέλιξης

4 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ


ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Μια ενδιαφέρουσα θεώρηση στη μεταμοντέρνα εποχή

Υπάρχει συνήθως κάποια επιφύλαξη όταν γίνεται λόγος για «λογικά επιχειρήματα» στα πνευματικά πράγματα. Ο «ορθός λόγος» έχει συνδεθεί με την αθεΐα, και η έρευνα τείνει να υποβιβάζεται μπροστά στην πίστη. Παρακολουθώντας, ωστόσο, τους διαλόγους του Χριστού με τους αντιπάλους Του, δεν μπορεί να μη σημειώσει κανείς το μεγαλείο της λογικότητας των επιχειρημάτων του Κυρίου. Ένδεκα από αυτά θα μας απασχολήσουν φέτος στα κύρια άρθρα του Περιοδικού μας, κι ευχόμαστε ο Θεός να μας δώσει τα δικά Του μηνύματα μέσα από την κάθε περίπτωση.

«Δεν μπορεί το καλό δέντρο να κάνει άχρηστους καρπούς ούτε το άχρηστο δέντρο να κάνει καλούς καρπούς» (Ματθαίος 7:18 –ΝΜΒ)

Κ

άτι που συχνά μας διαφεύγει νόμιμους τρόπους το χρέος μας και είναι η συνέπεια του Θεού μετά το διέγραψε, αλλά επειδή κάποιος προς τις αρχές που ο Ίδιος άλλος το εξόφλησε! Με την ίδια λογική έβαλε στη φύση. Κι ενώ είναι παντο- ο Θεός δεν καταργεί με μια μονοκονδύναμος δε διέγραψε, για παράδειγμα, τυλιά τον νόμο της φθοράς που η μονοκοντυλιά το χρέος των αμαρτιών αμαρτία επέφερε στη δημιουργία. Δε μας –στη λογική τού «Θεός είν’ αυτός, λέει δηλαδή «τέλος με το θάνατο και ό,τι θέλει κάνει»– αλλά έστειλε τον στις αρρώστιες ή με τα γηρατειά». Ένας άλλος σπουΥιό Του στον κόσμο να δαίος νόμος είναι αυτός γίνει άνθρωπος, να πληΤου ΧΑΡΗ που ο Ιησούς χρησιμορώσει για μας στο σταυΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗ harrisdag@otenet.gr ρό, να εξοφληθεί με τους ποίησε σαν επιχείρημα

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 5


για την πνευματική ζωή: «Δεν μπορεί το καλό δέντρο να κάνει άχρηστους καρπούς ούτε το άχρηστο δέντρο να κάνει καλούς καρπούς». Πρόκειται για το επιχείρημα που θα το λέγαμε «της φυσικής εξέλιξης».

ρυτταν οι απόστολοι ή στην κατά χάριν σωτηρία, που κήρυττε ο Παύλος. Θα ’λεγε κανείς ότι σήμερα δε συμβαίνει το ίδιο με την εκκλησία του Χριστού. Σήμερα υπάρχουν βιβλικές μελέτες, υπάρχουν συγγράμματα, καθη-

«Δεν μπορεί το καλό δέντρο να κάνει άχρηστους καρπούς ούτε το άχρηστο δέντρο να κάνει καλούς καρπούς»... Το συγκεκριμένο εδάφιο ιδωμένο αυστηρά μέσα στη συνάφεια των λεγομένων του Ιησού, αφορά στη δράση των ψευδοδιδασκάλων την εποχή της αρχέγονης εκκλησίας. Διάφοροι περιοδεύοντες «ιεραπόστολοι» ποικίλων αντιλήψεων και διαθέσεων (Α΄ Τιμ 3:6) περιέρχονταν την Παλαιστίνη διαδίδοντας θεωρίες και πλάνες κυρίως ενάντια στην ανάσταση του Χριστού, που κή6 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

γητές θεολογίας που αντικρούουν την κάθε πλάνη μ’ επιστημονικά και βιβλικά επιχειρήματα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ζούμε στη μεταμοντέρνα εποχή, όπου δύσκολα κανείς αποκλείει μια διδασκαλία, μιας και επικρατεί η αντίληψη της «υποκειμενικής» αλήθειας και της ανοχής απέναντι στην πλάνη, γιατί «πού ξέρεις; μπορεί και αυτοί να έχουν δίκιο». Στην Ιστορία θα μείνει ένας James War-


ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

ren “Jim” Jones (1931-1978), ιδρυτής του Peoples Temple (Ναός του Λαού), που στα τέλη της δεκαετίας των ’70 έβαλε 920 άτομα του κοινοβίου του στη Τζοντάουν της Γουιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών ν’ αυτοκτονήσουν ομαδικά για κάποιους «μεταφυσικούς» λόγους για τους οποίους τους έπεισε. Γράφτηκε γι’ αυτόν ότι ήξερε να εμπνέει ελπίδα στους ανθρώπους. Έτρεχε κι εκπλήρωνε την κάθε ανάγκη τους. Συμβούλευε φυλακισμένους, τους κάλυπτε νομικά δωρεάν με τους δικηγόρους γραφείου που διατηρούσε. Γενικότερα παρείχε στους οπαδούς του νομικές υπηρεσίες δωρεάν. Έβρισκε δουλειά σε ανέργους, συντηρούσε γηροκομεία και σανατόρια, καθώς και κέντρα υγείας, ίδρυσε δικό του πνευματικό κέντρο και παράλληλα κήρυττε για το Θεό! Ο άνθρωπος αυτός υπολογίζεται ότι προξένησε τη μεγαλύτερη ζημιά στις ζωές Αμερικανών από μη φυσιολογικά αίτια, μετά τους δίδυμους πύργους! Ένας που αποδείχτηκε λύκος με ένδυμα προβάτου. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, με το βομβαρδισμό μας από τα τόσα μέσα μαζικής επικοινωνίας κάθε μέρα, ακούμε συζητήσεις, οργανώνονται πάνελ, καλούνται στα κανάλια ή στα ραδιόφωνα κάθε είδους «ειδικοί» κ.λπ. και αναπτύσσονται όχι μόνο πολιτικά ή οικονομικά θέματα αλλά και κοινωνικά, πολιτιστικά, ακόμα και θρησκευτικά. Αν όλα αυτά

τα δούμε μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της μεταμοντέρνας εποχής, που λέγαμε παραπάνω, γίνεται εύκολα κατανοητή η σπουδαιότητα και η κρισιμότητα της αντιμετώπισης της πλάνης. Πώς θα διακρίνουμε αυτούς τους ψευδοδιδασκάλους; Ο Jim Jones, όπως και πολλοί άλλοι, έκανε τόσα καλά έργα. Δεν ήταν αληθινός; Κήρυττε κιόλας το Θεό! Πολλοί τον είχαν ακολουθήσει. Πού ήταν η πλάνη; Πάνω απ’ όλα ο λόγος του Θεού βάζει έναν κανόνα: γνήσια διδασκαλία είναι εκείνη που βασίζεται στην ενανθρώπιση του Χριστού. Οι ψευδοδιδάσκαλοι της εποχής του Παύλου (κυρίως οι Γνωστικοί) κήρυτταν ότι άλλος ήταν ο Ιησούς και άλλος ο Χριστός. Δίδασκαν ότι ο Χριστός ήταν τόσο άγιος και πνευματικός, ώστε δεν μπορούσε να φέρει σε σταθερή βάση την ανθρώπινη σάρκα. Αρνούνταν δηλ. την ουσιαστική σάρκωση. Όποιος κήρυττε ότι ο Κύριος Ιησούς είναι ο αληθινός Χριστός του Θεού, κήρυττε δηλ. το Χριστό «εν σαρκί», αυτός

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 7


Σας προτείνουμε...

ήταν ο γνήσιος δάσκαλος. Η διδαχή του θα ήταν ο καλός καρπός, που θα προερχόταν από ένα υγιές δέντρο, κατά την παρομοίωση που κάνει ο Ιησούς. Όσο καλά και αν τα

CASTING CROWNS Thrive Τιμή: 13.20€

έλεγαν οι ψευδοδιδάσκαλοι, ο καρπός τους ήταν το ψεύδος περί Χριστού. Τόσο μεγάλη σημασία απέδιδε η αρχέγονη εκκλησία στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού, και αυτό ήταν το κριτήριο γνησιότητας. Με σημερινούς όρους θα λέγαμε ότι κριτήριο της κάθε διδασκαλίας είναι πόσο αυτή εξυψώνει και δοξάζει το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού. Πόσο

VARIOUS ARTISTS

VARIOUS ARTISTS

iWorship, Now Next 2014

Top 25 Praise Songs 2014 Edition

Τιμή (2CD): 15.00 €

Τιμή (2CD): 12.00 €

προβάλλει τον Ιησού σαν το Θεάνθρωπο Σωτήρα αλλά και απόλυτο Κύριο της ζωής όποιου Τον εμπιστεύεται. Και σύμφωνα με το επιχείρημα του Χριστού για τη φυσική εξέλιξη, ένα τέτοιο «καλό δέντρο» δεν μπορεί παρά να κάνει και καλούς καρπούς. Ευχής έργο θα ήταν ως πιστοί του Χριστού να μένουμε ενωμένοι πάντοτε μαζί Του,

SWITCHFOOT

VARIOUS ARTISTS

Fading West Τιμή: 13.20 €

Top 50 Praise Songs 2014 Τιμή (3CD): 15.00 €

Τ.θ. 254, 194 00 Κορωπί / Τηλ.: 210.4834.214, Φαξ: 210.6627.506

www.logosmusic.gr www.christianbookstore.gr

να διακατεχόμαστε από το δικό Του Πνεύμα και να μπορούμε να διακρίνουμε τα διάφορα «πνεύματα της πλάνης» που τόσο συχνά ταλαιπωρούν την εκκλησία του Θεού. nnn


Διδάγματα Ζωής Σκέψεις, αποφθέγματα, αρχές και αλήθειες της ζωής Ο Θεός μάς δίνει τα συστατικά για το Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή ■ καθημερινό ■ ψωμί μας, αλλά περιμένει πριν από το θάνατό σου για να καταλάβεις από μας να το ψήσουμε.

Χαρακτήρας είναι η τέλεια και σωστά ■ εκπαιδευμένη θέληση. Το θέλημα του Θεού δε σε οδηγεί ποτέ ■ κάπου όπου η χάρη Του δεν μπορεί να σε προστατέψει.

τη ματαιότητα του πρόσκαιρου αυτού κόσμου. Σκέψου την τώρα, ώστε να προσκολληθείς στα αιώνια πράγματα που πραγματικά αξίζουν.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να ■ κάνει ένας άνθρωπος είναι να νομίζει

ότι εργάζεται για κάποιον άλλο. Δεν υπάρχει θησαυρός μεγαλύτερος ■ από να τα κάνετε χωρίς γογγυσμούς έναν καλό φίλο. ■ και«Όλααμφισβητήσεις, για να γίνετε άμεμπτοι Αν ξοδεύεις όλη τη ζωή σου περιμέ■ νοντας και ακέραιοι, παιδιά του Θεού αψεγάτη θύελλα δε θ’ απολαύσεις ποτέ τη σημερινή λιακάδα.

Ούτε ο πλούτος ούτε η φτώχεια φέρνουν ■ την ευτυχία στον άνθρωπο. Την ευτυχία την φέρνει η ικανοποίηση της ψυχής όταν ο άνθρωπος βρει το Χριστό.

διαστα μέσα σε μια γενιά ανθρώπων πονηρών και διεστραμμένων, ανάμεσα στους οποίους λάμπετε σαν φώτα στον κόσμο, γιατί κατέχετε το Λόγο της Ζωής» (Φιλιππησίους 2:14-16).

Η πιο σπαταλημένη μέρα για ένα χριΤις ικανότητες τις δίνει ο Θεός. Να είσαι ■ στιανό ■ ταπεινός. είναι εκείνη που την άφησε να Τη φήμη τη δίνουν οι άνθρωποι. Να είσαι ευγνώμων. Την αλαζονεία σού τη δίνει ο εγωισμός σου. Να είσαι προσεκτικός.

Αν δε βρεις τον καιρό να κάνεις σωστά ■ ένα πράγμα από την αρχή, πώς θα βρεις το χρόνο να το διορθώσεις αργότερα;

Τα καλοσυνάτα λόγια μοιάζουν με τη ■ ζεστασιά του ήλιου που λιώνει τους πάγους.

Αν δεν ξέρεις σε ποια κατεύθυνση βα■ δίζεις, το πιθανότερο είναι να φτάσεις κάπου που δε θα ήθελες ποτέ να φτάσεις.

περάσει χωρίς να δώσει τη μαρτυρία του για το Χριστό.

Οι μάσκες που φορούν οι άνθρωποι τη ■ μέρα των Απόκρεω δεν κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Το αποκαλύπτουν! Το πραγματικό τους πρόσωπο το κρύβουν όλες τις άλλες μέρες του χρόνου, με τη μάσκα της υποκρισίας!

εκείνος που δίνει και ξεχνάει, ■ καιΜακάριος μακάριος εκείνος που παίρνει και πάντοτε το θυμάται. Επιμέλεια-Μετάφραση: ΣΥΜΕΩΝ Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 9


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Πιερικό Περισκόπιο

Πρωταθλητές της διαφθοράς Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ έγινε πια χρόνια αρρώστια στην πατρίδα μας και δεν ξέρουμε αν μπορεί κάποιος πολιτικός ή πολιτικό κόμμα να τη θεραπεύσει, γιατί όπως έγραψε ένας τ. υπουργός: «Το ίδιο το πολιτικό σύστημα τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τη διαφθορά...». Σταθερά διατηρούμε την πρώτη θέση στην Ενωμένη Ευρώπη! Αν δημοσιεύαμε τα όσα έχουν γραφεί για τη διαφθορά, θα χρειάζονταν τόμοι βιβλίων! Σταχυολογούμε μερικά ενδεικτικά από το διαδίκτυο: «...σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά, του 2013. Η Ελλάδα αναδεικνύεται η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση...». Διαβάσαμε ακόμη: «Στα 14 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται 10 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα... Το 2012 το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν σύμφωνα με την έρευνα της FIFPro στην πρώτη θέση σε θέματα διαφθοράς...». Κάποιος δημοσιογράφος γράφει: «...η διαφθορά στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η Siemens, τα υποβρύχια, οι κρατικές μίζες, οι λαδωμένοι δημόσιοι λειτουργοί, τα αμαρτωλά φακελάκια. Στην Ελλάδα η διαφθορά ξεκινάει από ένα απλό τοστ! Σάπια φαγιά, κλέψιμο στο ζύγι, ό,τι πιο φτηνιάρικο για εύκολο χρήμα... Η Ελλάδα δε χάθηκε μόνο από το βάρος των μεγάλων κλεφτών και απατεώνων, των επικίνδυνων λαμόγιων της εξουσίας, χάθηκε

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σ. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ

και από την έκταση της διαφθοράς σε όλα τα μήκη και πλάτη του πληθυσμού... Δυστυχώς οι δομές του κράτους, η νοοτροπία της εξουσίας, οι απαιτήσεις των πολιτών-πελατών κατόρθωσαν να φτιάξουν αυτό το κράτος τέρας... Αθώοι και ένοχοι βρίσκονται σ’ έναν τόπο που δεν προνόησε για τίποτ’ άλλο εκτός από το προσωρινό του βόλεμα... Φαγώθηκαν όλα. Και όχι μόνο όσα υπήρχαν χτες ή σήμερα αλλά έχουμε πάρει και τις προκαταβολές από το μέλλον... “Η διαφθορά στην Ελλάδα”, είπε κάποιος μοιάζει “με το αθάνατο μυθικό πλάσμα, τη Λερναία Ύδρα αφού ένα ‘κεφάλι’ της κόβεται και δύο βγαίνουν στη θέση του”...». Το ψέμα και η απάτη, και γενικά η διαφθορά, δεν είναι


σημερινή εφεύρεση. Πάντα υπήρχαν. Η γενιά μας όμως έχει ψεύτες που ανάπτυξαν μοναδική μαεστρία στον τομέα αυτό, που δεν έχει παράλληλό της στην ιστορία. Κάποτε υπήρχε κάποιο αίσθημα ντροπής σε αυτούς που έκαναν απάτες. Σήμερα η απάτη θεωρείται εξυπνάδα! Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αλλάξει τον κώδικα ηθικής. Κάποτε αυτό που ονομαζόταν ανήθικο βαπτίζεται με κάποιο

για να πλουτίσει κάποιος, πρέπει να κάνει κομπίνες! Τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν το λαό μας με σκάνδαλα και απάτες. Τα σκάνδαλα αφορούν θεσμούς υψηλούς, που κάποτε στη συνείδηση του Έλληνα είχαν μεγάλη αξία. Πρωταγωνιστές των σκανδάλων τακτικά είναι άνθρωποι όχι του υπόκοσμου, άλλοι άνθρωποι ευϋπόληπτοι, «υπεράνω υποψίας». Είναι θλιβερό, άνθρωποι που υπη-

τερα στρώματα ως τα κατώτερα, ανάμεσα σε μορφωμένους και αγράμματους, πλούσιους και φτωχούς, ευϋπόληπτους και κακοποιούς. Αυτά που έρχονται στο φως και μολύνουν την ηθική ατμόσφαιρα είναι ελάχιστα. Υπάρχουν μεγάλες απάτες που τις σκεπάζει το πηκτό σκοτάδι. Η τιμιότητα είναι σπάνιο διαμάντι στην υλιστική εποχή μας. Διαβάζουμε στην Παλαιά

άλλο καλόηχο όνομα. Το ψέμα το ονομάζουμε «ανακρίβεια». Κάποτε η τιμιότητα και η ειλικρίνεια είχαν μεγάλη αξία στην κοινωνία. Σήμερα

ρετούν υψηλούς θεσμούς να πέφτουν τόσο χαμηλά. Η διαφθορά και η απάτη έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της κοινωνίας μας, από τα υψηλό-

Διαθήκη ότι οι προφήτες καυτηρίαζαν τα κακώς έχοντα της εποχής. (Και ας υπάρχουν πολλοί νεοέλληνες που θέλουν να εξοβελίσουν την Π.Δ. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 11


και να την αντικαταστήσουν με την ελληνική μυθολογία!). Και στην περίοδο της Π.Δ. υπήρχαν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες που έκαναν πράξεις που δυσφημούσαν το όνομα του Θεού. Οι γιοι του Σαμουήλ, που ήταν και αυτοί άρχοντες, «δεν ακολούθησαν το δικό του δρόμο. Παραδόθηκαν στο άνομο κέρδος, εξαγοράζονταν με δώρα και διέστρεφαν το δίκαιο» (Α΄ Σαμ. 8:3 –Νέα Μετάφραση της Βίβλου). Οι προφήτες του Θεού καταδίκαζαν τις κοινωνικές αδικίες που κυριαρχούσαν σε όλα τα στρώματα. Διαβάζουμε στον προφήτη Αμώς τα όσα λέει ο Θεός: «Ξέρω πόσο πολλές είν’ οι ασέβειές σας και τι βαριές οι αμαρτίες σας: Καταπιέζετε τον αδύνατο και τον κλέβετε, όταν του παίρνετε φόρο από το στάρι της σοδειάς του· δέχεστε δωροδοκίες και τον εμποδίζετε να βρει το δίκιο του στο δικαστήριο» (5:11, 12, ΝΜΒ). Σε κάθε εποχή και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, υπήρχαν εκείνοι που ήταν επίορκοι. Και η εποχή μας, στην οποία η διαφθορά έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις, υπάρχουν άνθρωποι άπληστοι που πουλούν την ψυχή τους στο διάβολο για να κερδίσουν μερικά χρήματα και να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους. Είναι λυπηρό που ακόμη και κάποιοι υπηρέτες του Θεού, 12 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

σε όλες τις χριστιανικές ομολογίες, σε ανώτερα και κατώτερα κλιμάκια, διαπράττουν αμαρτίες που ούτε καν έπρεπε να ονομάζονται μεταξύ των πιστών του Κυρίου. Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο, ίσως και από τα σκάνδαλα, είναι οι διαστάσεις που δίνονται σε αυτά. Παρακολουθώντας τα ΜΜΕ, κάποιος σχηματίζει την εντύπωση ότι οι πολιτικοί, οι δικαστές και οι κληρικοί έχουν καταποντιστεί στο μέσο τρομερών σκανδάλων. Αν κάποιος έκρινε το σύνολο των μαθητών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με τη στάση του προδότη Ιούδα και του αρνητή Πέτρου και τη δειλία των υπολοίπων, θα έφτανε στο συμπέρασμα ότι ο Χριστός απέτυχε στην επιλογή των μαθητών Του. Και όμως δεν ήταν έτσι τα πράγματα, γιατί εκείνη η μικρή ομάδα των άσημων ανθρώπων, με τις αδυναμίες τους, μετά την Πεντηκοστή, αναστάτωσαν τον τότε κόσμο με την κοσμοσωτήρια διδασκαλία του Χριστού. Το ότι υπάρχουν μερικοί πολιτικοί, δικαστές ή κληρικοί που είναι θύματα της διαφθαρμένης εποχής μας, δε σημαίνει ότι απέτυχαν αυτοί οι θεσμοί. Βέβαια, όσοι διαπράττουν σκάνδαλα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά –και άρχισαν επιτέλους να τιμωρούνται!– αλλά πρέπει

να ξεχωρίσουμε και να τιμούμε όλους εκείνους που είναι τίμιοι, ιδιαίτερα τους κληρικούς. Γιατί αυτοί που φέρνουν στο φως τα σκάνδαλα μερικών κληρικών δεν προβάλουν και το σημαντικό έργο που κάνει η εκκλησία σε διαφόρους τομείς, πνευματικούς και φιλανθρωπικούς. Υπάρχουν εκκλησίες που έχουν γηροκομεία και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα, και τρέφουν χιλιάδες φτωχούς. Ας πάψουμε να είμαστε εισαγγελείς. Όσοι ειλικρινά αγαπούν το Θεό και ανήκουν στην Εκκλησία Του (και στην Εκκλησία δεν ανήκουν όλοι, δηλ. πιστοί και άπιστοι, άθεοι και δωδεκαθεϊστές... αλλά μόνο εκείνοι που αγαπούν και υπηρετούν τον Κύριο Ιησού Χριστό) ας πάψουμε να λιθοβολούμε, αλλά, η λύπη μας για τα όσα συμβαίνουν, ας μας οδηγήσει στα γόνατα της προσευχής για την Εκκλησία του Χριστού και για όλους εκείνους που έχουν θέσεις μέσα σε αυτήν. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για τους υπευθύνους των άλλων θεσμών. Μας το παραγγέλλει η Βίβλος. nnn ______ > Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.nikites.eu με ποικιλία θεμάτων.


αναζωογόνηση. Άρχισε με το Θεό Πατέρα μας που είναι πάντοτε «βοήθεια πανέτοιμη» (Ψαλ. 46:1) για τέτοιες δύσκολες στιγμές. Συνέχισε με το Γιο του Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, ο Οποίος έχει συνταυτιστεί μαζί μας, περνώντας απ’ όλες τις ανθρώπινες δοκιμασίες και γι’ αυτό μπορεί και μας συμπονεί για τις αδυναμίες μας (Εβρ. 4:15-16). Άφησε το Πνεύμα το Άγιο να ενεργήσει μέσα σου και να σε βοηθήσει με το δικό Του μοναδικό τρόπο (Ρωμ. 8:26). Κάνε συντροφιά με άλλους πιστούς αδελφούς σου εν Χριστώ όσο πιο συχνά μπορείς. Ζήτησε τη βοήθειά τους ακόμα και την ώρα του πειρασμού. Τα αδέλφια είναι για να βοηθούν ο ένας τον άλλο σε ώρα ανάγκης (Γαλ. 6:2). Να μελετάς το λόγο του Θεού και να προσεύχεσαι, να προσεύχεσαι συχνά. Μην παραμελείς τις δύο αυτές πηγές δύναμης στην κατανίκηση οποιασδήποτε επίμονης αμαρτίας. Ό,τι και αν κάνεις μην υποχωρείς ποτέ στον πειρασμό, μην παρατάς τον αγώνα και μην αφήσεις το σατανά να κερδίσει νίκες εναντίον σου. Χρησιμοποίησε όλα τα εφόδια που προσφέρει ο Θεός για να κατανικήσεις οποιαδήποτε αμαρτία, όσο επίμονη και αν είναι. Μέσω του Χριστού και με το Χριστό μπορείς (Φιλ. 4:18)! nnn

Προμηνύματα

Απόδοση: Συμεών Α. Ιωαννίδης

Γκρίζες αιώρες κρέμονται τα σύννεφα, καθώς το σούρουπο στην πολιτεία πέφτει, απλώνονται του σκότους οι σκιές στα παραθύρια, μέσα στις αυλές και στης λιμνούλας τον αχνό καθρέφτη. Χοντρές οι στάλες πέφτουν της βροχής, την μπόρα προμηνάν’ που θα ξεσπάσει, μα μέσα στης ψυχής τον ουρανό απλώνεται το φως το πρωινό, χαμογελάει γιορτινά η πλάση. Κάποτε θα καρπίσει η συκιά κι η γη απ’ τη σκλαβιά θα ξεπηδήσει άφθαρτη με καινούρια φορεσιά, μαζί με του Νυμφίου τα παιδιά στη δόξα την αιώνια να ζήσει. Γκρίζες αιώρες κρέμονται τα σύννεφα, μα η Μέρα η τρανή θα τα σκορπίσει εκεί στην πολιτεία του φωτός, όταν θα έρθει ο αιώνιος Αμνός, τα οστράκινα τα σκεύη ν’ αναστήσει. Ρ. Συλβία

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 13


Πώς να αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς Ανάγνωσμα: Παροιμίες κεφ. 1

Έ

να από τα σοβαρότερα προβλήματα Και πρώτα-πρώτα: Γιατί λέμε ότι το για το χριστιανό είναι το πρόβλημα θέμα των πειρασμών είναι ένα από τα σοτων πειρασμών. Μια αγαπητή αδελφή βαρότερα προβλήματα για το χριστιανό; Σε με ρώτησε: «Πώς θα καταπολεμήσουμε αυτό το ερώτημα ίσως θα έσπευδε κανείς ν’ απαντήσει: Λόγω των τροτον πειρασμό όταν αυτός έρμερών συνεπειών που είναι χεται σε ώρα δοκιμασίας, στεΤου † ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. δυνατόν να έχουν οι πειρασμοί ναχώριας, εκνευρισμού ή και ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ στη ζωή ενός χριστιανού. ανάπαυσης;». δρα θ. 14 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ


Οι δύο πλευρές του πειρασμού Και βέβαια η απάντηση θα ήταν ορθή, αλλά δε θα ήταν πλήρης. Γιατί αυτή η απάντηση θα περιοριζόταν στη μία πλευρά μόνο του θέματος των πειρασμών. Όμως αυτό το θέμα έχει και άλλη πλευρά. Οι ενδεχόμενες τρομερές συνέπειες που είναι δυνατόν να έχουν οι πειρασμοί στη ζωή του χριστιανού είναι η αρνητική πλευρά του θέματος. Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά. Αυτή τη θετική πλευρά των πειρασμών θίγουν τα εκ πρώτης όψεως περίεργα και ανέλπιστα εκείνα λόγια με τα οποία ανοίγει ο Ιάκωβος την επιστολή του: «Να το θεωρήσετε χαρά πολύ μεγάλη, αδελφοί μου, όταν βρεθείτε μέσα σε διάφορες δοκιμασίες» (πειρασμοίς, στο κείμενο). Και προχωρεί κατόπιν και δίνει την εξήγηση της χαράς αυτής, λέγοντας ότι ο πειρασμός είναι πολλές φορές σχολείο στο οποίο εισάγει ο Θεός το παιδί Του για να το διαπαιδαγωγήσει, για να του αυξήσει την υπομονή, να του ωριμάσει το χαρακτήρα, να πλουτίσει τη ζωή του, να του διδάξει μαθήματα που αλλιώς δε θα μπορούσε να τα μάθει. Ώστε οι πειρασμοί είναι ένας παράγοντας στην πνευματική μας ζωή που, έτσι ή αλλιώς, πρόκειται ν’ ασκήσει βαθιά επίδραση πάνω μας, επίδραση ολέθρια, αν τον αντιμετωπίσουμε επιπόλαια και απρόσεκτα, επίδραση ευεργετική, αν τον αντιμετωπίσουμε με το σωστό πνεύμα.

Άλλο πειρασμός και άλλο αμαρτία Έτσι, το πρώτο συμπέρασμα που βγάζουμε από την εισαγωγή αυτή στη μελέτη μας είναι ότι ο πειρασμός δεν είναι συνώνυμος της αμαρτίας. Άλλο πειρασμός, άλλο αμαρτία. Ο πειρασμός μπορεί να οδηγήσει και δυστυχώς πολλές φορές οδηγεί στην αμαρτία. Αλλά είναι δυνατόν και να μην οδηγήσει και όταν δεν οδηγήσει στην αμαρτία γίνεται παράγοντας οικοδομής του χριστιανού. Ο

πειρασμός, που με τη χάρη του Θεού θα τον νικήσουμε, γίνεται ένα σκαλοπάτι που θα μας ανεβάσει πιο ψηλά στην πνευματική ζωή. Και ο Κύριός μας πειράστηκε αλλά «χωρίς αμαρτία». Όπως πολύ απλά το διατύπωσε κάποιος: «Τα πουλιά δεν μπορώ να τα εμποδίσω να πετούν πάνω από το σπίτι μου, μπορώ όμως να τα εμποδίσω να χτίσουν τη φωλιά τους στη στέγη του σπιτιού μου». Τα πουλιά των πειρασμών οπωσδήποτε θα πετούν πάνω από τη ζωή μας και αυτό δεν είναι αμαρτία. Αμαρτία θα γίνουν ευθύς μόλις τους επιτρέψουμε να χτίσουν τη φωλιά τους και να εγκατασταθούν στη ζωή μας.

Ο πειρασμός δεν απουσιάζει από τη ζωή κανενός και από κανέναν τομέα της ζωής Μια άλλη παρατήρηση γενικής φύσεως και αυτή, είναι ότι οι πειρασμοί δε βρίσκονται μονάχα σε ορισμένο τομέα της ζωής μας. Κάθε τομέας της ζωής έχει τους δικούς του πειρασμούς. Να μη ρίξουμε ποτέ βλέμματα φθόνου στη ζωή του αδελφού μας, γιατί η δική του η ζωή είναι δήθεν απαλλαγμένη από πειρασμούς, ενώ η δική μας η ζωή στενάζει κάτω από το βάρος των πειρασμών. Κανένας τομέας ζωής, κανένα επάγγελμα, καμιά ηλικία δεν είναι απαλλαγμένα από πειρασμούς. Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του πειρασμούς. Και ποιος θα τολμήσει να πει ότι οι δικοί του πειρασμοί είναι οξύτεροι από τους πειρασμούς του αδελφού του; Ίσως του αδελφού σου οι πειρασμοί, ακριβώς επειδή είναι τόσο οξείς, είναι πιο ύπουλοι και γι’ αυτό και πιο επικίνδυνοι. Μια ανάλογη νύξη μάς έδωσε και η αδελφή μας με το ερώτημά της που παραθέσαμε στην αρχή: «Πώς θα καταπολεμήσουμε τον πειρασμό, όταν έρχεται σε ώρα δοκιμασίας, στεναχώριας, εκνευρισμού ή ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 15


και ανάπαυσης;». Όπως πολύ σωστά το διατυπώνει η αδελφή μας όχι μονάχα η στεναχώρια, αλλά και η ανάπαυση έχει τους δικούς της πειρασμούς. Έχει τους πειρασμούς της η φτώχεια, πειρασμούς πολύ οξείς. Έχει όμως τους πειρασμούς του, πειρασμούς πιο ύπουλους και ο πλούτος. Ακούστε τα λόγια που απηύθυνε ο Κύριος στο λαό Του τον Ισραήλ, καθώς βρισκόταν στα πρόθυρα πια της γης Χαναάν, ύστερα από τη μακρά εκείνη περιπλάνησή τους: «Πρόσεχε τον εαυτό σου, μήπως και λησμονήσεις τον Κύριο το Θεό σου... μήπως αφού φας και χορτάσεις και οικοδομήσεις σπίτια καλά και κατοικήσεις και τα πρόβατά σου και τα βόδια σου αυξηθούν και πολλαπλασιαστεί το ασήμι σου και το χρυσάφι σου,... μήπως τότε περηφανευτεί η καρδιά σου και λησμονήσεις τον Κύριο το Θεό σου... και σκεφτείς: Η δύναμή μου και η ισχύς του χεριού μου απέκτησαν για μένα τον πλούτο αυτό». Υπάρχουν πειρασμοί στη συννεφιά, υπάρχουν και στη λιακάδα. Έχουν τους πειρασμούς τους οι μέρες της στεναχώριας, έχουν τους πειρασμούς τους και οι μέρες της απλοχεριάς και της ευημερίας. Και κανείς να μην πει: Οι δικοί μου πειρασμοί είναι βαρύτεροι από τους πειρασμούς του αδελφού μου. Και ακόμα, κάθε στάδιο της πνευματική ζωής έχει τους δικούς του ιδιαίτερους πειρασμούς. Κανένα στάδιο οσοδήποτε προηγμένης πνευματικής ζωής, δεν είναι απαλλαγμένο από πειρασμούς. Ποτέ μην πεις: «Εγώ απαλλάχτηκα πια από την πληγή αυτή. Εγώ είμαι πια άτρωτος από τους πειρασμούς. Εμένα το ζήτημα των πειρασμών δε με απασχολεί πια». Ακριβώς τότε βρίσκεσαι σ’ έδαφος πολύ ολισθηρό και είσαι εκτεθειμένος σ’ έναν πειρασμό από τους πιο ύπουλους: τον πειρασμό της πνευματικής υπεροψίας. «Όποιος νομίζει ότι στέκεται»

16 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

λέει ο Παύλος, «εκείνος να προσέξει να μην πέσει». Και ο πειρασμός θα έρθει από την πιο απροσδόκητη πλευρά. Ο Μωυσής ήταν ο πιο πράος άνθρωπος και όμως το αμάρτημα που του στοίχισε τη γη Χαναάν ήταν ένα ξαφνικό ξέσπασμα θυμού. Από τον Ηλία δεν υπήρχε πιο θαραλλέος προφήτης. Και όμως, δείτε τον πώς τρέπεται σε φυγή μπροστά στους θυμούς μιας διεστραμμένης βασίλισσας και κουρνιάζει κάτω από έναν θάμνο και με απογοήτευση προσεύχεται να πεθάνει. Ποιος θα το έλεγε στο Δαβίδ, τον άνθρωπο του Θεού, ότι στα χρόνια της πνευματικής του ωριμότητας θα κηλίδωνε τη ζωή του με το τρομερό εκείνο διπλό έγκλημα. Και ποιος θα το έλεγε στον Πέτρο ότι, ενώ τα χείλη του θα ήταν ακόμα υγρά από το κρασί της κοινωνίας, τα ίδια αυτά χείλη θα αρνιούνταν το Χριστό. Ποτέ μην πεις: «Εγώ πια είμαι ασφαλής». Ακούς το βρυχηθμό του λιονταριού; Ήταν η πικρή του εκείνη πείρα που ποτέ δεν άφηνε τον Πέτρο να βγάλει από τ’ αυτιά του το βρυχηθμό αυτό κι έγραψε τα σοβαρά εκείνα λόγια στην επιστολή του: «Να εγκρατεύεστε, να αγρυπνείτε, γιατί ο αντίδικός σας διάβολος σαν βρυχόμενο λιοντάρι περιέρχεται ζητώντας ποιον να καταπιεί». Συνεπώς για όλους μας, όχι για μερικούς μονάχα από μας, αλλά για όλους μας έχει καυτό ενδιαφέρον το ζήτημα των πειρασμών.

Συμβουλές για να κατανικήσουμε τους πειρασμούς 1) Προσπάθησε να τους αποφύγεις Τώρα ας δούμε μερικές συμβουλές που ο ίδιος ο λόγος του Θεού μάς δίνει για την αντιμετώπιση των πειρασμών. Η συμβουλή που πρώτη-πρώτη θα έβαζα στον κατάλογο είναι: Αντιμετώπιζε τους πειρασμούς σου αποφεύγοντάς τους εντελώς. Μη σπεύδεις δηλαδή να συναν-


τήσεις τον πειρασμό. Ποτέ στο σημείο αυτό ας μην ξεχνάμε το παράδειγμα του Κυρίου μας. Πειράστηκε και ο Ιησούς Χριστός. Και αν υπήρχε ένας που θα μπορούσε μονάχος του, αυτόβουλα να βαδίσει και να συναντήσει τον πειραστή, αυτός ήταν ο Ιησούς Χριστός. Και όμως δεν το έκανε. Μας λέει ο ευαγγελιστής: «Και φέρθηκε από το Πνεύμα στην έρημο για να πειραστεί». Μονάχος Του δεν ξεκίνησε. Το Πνεύμα Τον έφερε στην περιπέτεια εκείνη του πειρασμού. Και αν ο Χριστός κατά την ενανθρώπησή Του δε θέλησε μονάχος Του να προχωρήσει σε μια τέτοια περιπέτεια, πόσο ασύνετα φέρεται ο χριστιανός που μ’ επιπολαιότητα προκαλεί τον πειρασμό και βάζει τον εαυτό του σε αμφισβητούμενο έδαφος! Στην προσευχή που μας δίδαξε ο Κύριος να προσευχόμαστε, έβαλε αυτό το αίτημα: «Και μη μας επιτρέψεις να μπούμε σε πειρασμό». Εκείνος θα επιτρέψει να μας επισκεφτούν οι πειρασμοί, όταν Εκείνος δει ότι αυτό θα είναι για το καλό μας. Εκείνος ας τους επιτρέψει να μας επισκεφτούν, ας μην τους προσκαλούμε εμείς στο σπίτι μας. «Από κάθε είδους κακό», λέει ο Παύλος, «να απέχετε». Όχι μονάχα από το κακό αλλά και από κάθε πράγμα που έχει το είδος, τη μορφή την εμφάνιση του κακού ν’ απέχετε. Τι είπε ο Θεός στον Αδάμ για το δέντρο εκείνο του πειρασμού; «Μη φάτε απ’ αυτό, ούτε να το αγγίξετε». Είναι ασύνετος ο χριστιανός που συχνάζει σε μέρη όπου καλλιεργείται η αμαρτία και συνάπτει σχέσεις που είναι δυνατόν να τον παρασύρουν σε αμαρτία και επιδίδεται σε διασκεδάσεις ή ασχολίες που είναι χρωματισμένες από την αμαρτία, και όμως περιμένει μοιρολατρικά ότι ο Θεός θα τον φυλάξει από τον πειρασμό. Πόσο ζωηρά είναι τα λόγια του Θεού στο βιβλίο των Παροιμιών: «Γιε μου, αν θελήσουν οι αμαρτωλοί να σε δελεάσουν μη θελήσεις. Αν πουν, έλα μαζί μας, βάλε

τον κλήρο σου ανάμεσά μας, ένα βαλάντιο να υπάρχει για όλους μας, γιε μου, μην περπατήσεις στο δρόμο μαζί τους». Θυμάται κανείς το επεισόδιο εκείνο του Αυγουστίνου, που όταν συνάντησε στο δρόμο μια γυναίκα γνώριμή του από την παλιά του άσωτη ζωή, τράπηκε σε φυγή; Εκείνη έτρεξε από πίσω του και του φώναξε: «Αυγουστίνε, εγώ είμαι δε με γνωρίζεις;». «Ναι σε γνωρίζω, εσύ είσαι», της αποκρίθηκε εκείνος, «αλλά δεν είμαι εγώ πια». Εννοούσε με αυτό ότι τώρα ένας νέος Αυγουστίνος ζούσε και θ’ απέφευγε όσο μπορούσε το παλιό εκείνο έδαφος της αμαρτίας. 2) Να ζεις συνεχώς «εν Χριστώ» Ας πάρουμε μια δεύτερη συμβουλή από το λόγο του Θεού σε σχέση με τους πειρασμούς μας. Εφόσον μέσα στον κόσμο θα ζούμε τη ζωή μας και θα είμαστε κατά συνέπεια συνεχώς τόσο κοντά στο στοιχείο της αμαρτίας, είναι φανερό ότι συνεχώς μάς χρειάζεται μια αντίρροπη δύναμη η οποία να εξουδετερώνει τη δύναμη του πειρασμού. Και η αντίρροπη αυτή δύναμη δεν είναι η δική μας δύναμη, γιατί αυτή είναι τελείως ανεπαρκής, είναι η δύναμη του Χριστού. Συνεπώς κοντά στο Χριστό, πολύ κοντά στο Χριστό πρέπει να ζούμε τη ζωή μας αν θέλουμε ν’ αντιμετωπίζουμε νικηφόρα τους πειρασμούς. Όχι κοντά αλλά μέσα στο Χριστό. «Να μένετε σε μένα» μας είπε ο Χριστός. Μονάχα όταν ολόκληρη τη ζωή μας με όλες τις λεπτομέρειές της και τις σχέσεις της και τα συμφέροντά της και τις φιλοδοξίες της τα βάλουμε μέσα στο Χριστό και κινείται έτσι η ζωή μας μέσα στη ζωή του Χριστού, θα έχουμε κάθε στιγμή στη διάθεσή μας την αντίρροπη δύναμη με την οποία να καταβάλλουμε τους πειρασμούς μας. Πόσο όμορφα βγαίνει η μεγάλη αυτή αλήθεια από το χαιρετισμό που απευθύνει ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 17


ο Παύλος στα μέλη της εκκλησίας της Κορίνθου, στην Α΄ προς Κορινθίους επιστολή. Το χαιρετισμό τον απευθύνει στους πιστούς που είναι «στην Κόρινθο», τους αγιασμένους «εν Χριστώ». Παρατηρήστε το διπλό αυτό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν οι άνθρωποι αυτοί. «Στην Κόρινθο», το ένα περιβάλλον. Μέσα στην Κόρινθο, μέσα στην πόλη εκείνη της διαφθοράς, ζούσαν τη ζωή τους και από παντού έρχονται προσκλήσεις για το κακό. Αλλά κοιτάξτε και το άλλο το στενότερο περιβάλλον: «εν Χριστώ». Μέσα στην Κόρινθο αλλά μαζί με το Χριστό. Και η δύναμη του Χριστού που περιέβαλε τους ανθρώπους αυτούς μπορούσε να εξουδετερώσει στη ζωή τους την κακή επίδραση της Κορίνθου. Θυμάστε πως όταν επρόκειτο το καράβι του Οδυσσέα να περάσει κοντά από το νησί των Σειρήνων για να μην υποστούν τη μοιραία επίδραση του τραγουδιού τους, ο Οδυσσέας έφραξε τα αυτιά των συντρόφων του με κερί και κατόπιν τον ίδιο, χωρίς κερί στ’ αυτιά του, σύμφωνα με τη διαταγή του τον έδεσαν στο κατάρτι του καραβιού για να μην μπορεί να κατέβει. Καλό το μέτρο αυτό, όμως αντιμετώπισαν πολύ πιο όμορφα τον κίνδυνο αυτό οι επιβάτες ενός άλλου καραβιού. Και η Αργώ πέρασε κοντά από το νησί αυτό και οι Αργοναύτες ούτε με κερί έφραξαν τα αυτιά τους ούτε στο κατάρτι του καραβιού δέθηκαν. Είχαν όμως μέσα στο καράβι τον Ορφέα. Και όταν πλησίασε το καράβι στα επικίνδυνα νερά και από μακριά άρχισε να έρχεται ο ήχος του μοιραίου εκείνου τραγουδιού, ο Ορφέας έβγαλε τη λύρα του και αμέσως γέμισε το καράβι με τη θεία μουσική του, που ήταν τόσο όμορφη, ώστε δεν άφησε τους επιβάτες της Αργώ να σκεφτούν καν το τραγούδι των Σειρήνων. Αυτή είναι η λύση του προβλήματος των πειρασμών για το χριστιανό. Η λύση του Οδυσσέα είναι η ασκητική λύση.

18 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Φράξε τ’ αυτιά σου με κερί. Δέσου με σκοινιά δυνατά στο κατάρτι. Φύγε από τον κόσμο για να μην τους ακούς. Αλλά αν στην περίπτωση του Οδυσσέα πέτυχε η λύση αυτή, στη δική μας την περίπτωση δεν πετυχαίνει, γιατί ούτε κερί κατάλληλο υπάρχει που ν’ αποκλείει από τ’ αυτιά μας τις προσκλήσεις που μας στέλνει ο πονηρός, ούτε σκοινί αρκετά δυνατό για να μας κρατήσει μακριά από το κακό, αλλά ούτε και αποχή από το κακό που επιτυγχάνεται με τέτοιους όρους θα είχε καμιά ηθική αξία. Βάλε στο καράβι σου το Χριστό. Η δική Του η αγάπη, η ομορφιά της δικής Του ζωής, η δική Του δύναμη θα εξουδετερώνει τη δύναμη των πειρασμών. 3) Αντιμετώπιζε τους πειρασμούς με πνεύμα ταπεινό Τρίτον, αντιμετώπιζε τους πειρασμούς πάντοτε με πνεύμα ταπεινό. Ποτέ μην περηφανευτείς. Ποτέ μη χάνεις από τα μάτια σου τις τρομερές δυνατότητες που είναι κρυμμένες μέσα σε κάθε πειρασμό, αν βαδίσεις να τον συναντήσεις με τη δική σου τη δύναμη. Εκείνο το βράδυ ποιος έπεσε; Εκείνο το βράδυ ποιος αμάρτησε τρομερά; Εκείνο το βράδυ ποιος αρνήθηκε τον Κύριό του; Εκείνο το βράδυ ο Πέτρος αρνήθηκε τον Κύριό του, αυτός που τόσο ασύνετα είχε αφήσει σ’ εκείνο το τραπέζι να βγουν από τα χείλη του τα μεγάλα εκείνα λόγια της καύχησης: «Κι αν όλοι αυτοί –έκανε μία κίνηση του χεριού του και όλους τους περιέλαβε στην ταπεινωτική αυτή σύγκρισή του– κι αν όλοι αυτοί Σε αρνηθούν, Κύριε, εγώ όμως ποτέ!». Γι’ αυτό και ο Κύριος όχι στο Ματθαίο που ίσως δεν άνοιξε το στόμα του εκείνο το βράδυ, όχι στον Αντρέα, αλλά στον Πέτρο στράφηκε και του είπε: «Σίμων, Σίμων, απόψε ο διάβολος ζήτησε να σας κοσκινίσει!». Ο χειρότερος τρόπος με τον οποίο μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις τους πει-


ρασμούς σου είναι το πνεύμα της περηφάνιας και της αυτοπεποίθησης. 4) Μην περιορίζεσαι στην άμυνα, αλλά προχώρα στην επίθεση Και με δυο λόγια μια τέταρτη συμβουλή από το λόγο του Θεού. Μην περιορίζεσαι στην άμυνα εναντίον του κακού. Ανάλαβε επίθεση. Ο Παύλος λέει στην προς Ρωμαίους επιστολή: «Μη νικιέσαι από το κακό αλλά νίκα το κακό με όπλο σου το καλό». Με άλλα λόγια μην περιορίζεσαι στο ν’ αποκρούεις τις επιθέσεις του κακού, αλλά να επιδίδεσαι σε κάτι θετικό και καλό και αυτή η επίδοσή σου στο καλό θα είναι η καλύτερη αμυντική γραμμή εναντίον του κακού. Και τι καλύτερο υπάρχει από το έργο του Κυρίου στο οποίο θα μπορούσες να επιδοθείς; Προσπάθησε να βρεις το έργο που προόρισε για σένα ο Θεός και αφοσιώσου σε αυτό μ’ επιμέλεια με την καρδιά σου και θα δεις ότι ούτε τον καιρό θα έχεις ούτε τη διάθεση ν’ ασχολείσαι με τα πονηρά πράγματα του κόσμου. Ο οκνηρός χριστιανός είναι ο πιο εκτεθειμένος στη δύναμη του πονηρού. Θυμάστε όταν οι εχθροί του Νεεμία τού έστειλαν πρόσκληση ν’ αφήσει τα οχυρώματα της Ιερουσαλήμ που έχτιζε και να κατέβει κάτω στην πεδιάδα για να συζητήσει μαζί τους, εκείνος τους απάντησε: «Έργο μεγάλο κάνω και δεν μπορώ να κατέβω». Όταν έχουμε τη συναίσθηση ότι έχουμε κι εμείς ένα μικρό μέρος στο μεγάλο έργο του Χριστού, τότε δε θα αισθανόμαστε τη διάθεση να κατέβουμε κάτω στην πεδιάδα και να καταπιανόμαστε με πράγματα ανάξια της αποστολής μας κι έτσι η δύναμη του πειρασμού θ’ ατονήσει. Μη διστάζεις αδελφέ μου, να κάνεις θυσίες στον αγώνα εναντίον του κακού. Θυσίες καμιά φορά αιματηρές. Θα δείξεις έτσι πόσο εκτιμάς τη σχέση σου με το Χριστό. «Το μάτι σου το δεξί» είπε ο Χριστός,

«αν σου στέκεται εμπόσιο στον αγώνα σου εναντίον του κακού, βγάλτο και πέταξέ το». Κι ένα τέτοιο πνεύμα θυσίας που θα μαρτυρεί την ειλικρινή σου απόφαση να ζήσεις τη ζωή σου όπως θέλει ο Θεός, δεν είναι δυνατόν παρά Εκείνος να το ευλογήσει. 5) Να στηρίζεσαι σ’ Εκείνον που έχει τη δύναμη να σε βοηθήσει Συμβουλές από το λόγο του Θεού πήραμε, συμβουλές που με τη χάρη Του πρέπει να τις θέσουμε σ’ εφαρμογή. Το σπουδαιότερο όμως δεν το πήραμε. Τι έγινε στους πειρασμούς του Κυρίου μας; Μας το λέει ο Ματθαίος: «Και να άγγελοι ήρθαν και Τον υπηρετούσαν». Και δε θα έρθουν οι άγγελοι και σε μας; Θα μας ξεχάσει ο Θεός την ώρα του αγώνα, την ώρα της δοκιμασίας, την ώρα του πειρασμού; Αγαπητοί μου η έκβαση του αγώνα μας δεν εξαρτάται από τη δική μας ικανότητα και τη δική μας δύναμη. Εξαρτάται ολοκληρωτικά από το γεγονός ότι ο αγώνας μας είναι δικός Του αγώνας, ότι τα δάκρυά μας, ο πόνος μας, η στεναχώρια μας, όλα μπροστά Του διαρκώς βρίσκονται κι Εκείνος ποτέ δε θα μας αφήσει μόνους την ώρα του πειρασμού. Ας έχουμε λοιπόν θάρρος. Με ταπείνωση ναι, με ταπείνωση, αλλά και με ευψυχία και με θάρρος ας αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς μας, ενθυμούμενοι τα όμορφα εκείνα λόγια του Πέτρου: «Ξέρει ο Κύριος να ελευθερώνει τους ευσεβείς από τον πειρασμό». Κι ενθυμούμενοι τα πιο όμορφα ακόμα λόγια του Παύλου: «Πειρασμός δε σας κυρίεψε παρά ανθρώπινος. Πιστός όμως είναι ο Θεός, που δε θα σας αφήσει να πειραστείτε περισσότερο από τη δύναμή σας, αλλά μαζί με τον πειρασμό θα δώσει και τη λύση, ώστε να μπορείτε να υποφέρετε». nnn

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 19


Η ασωτία της καρδιάς Ο

μεγαλύτερος αδελφός στην παραβολή του άσωτου γιου θεωρούνταν προφανώς ένας διακεκριμένος πολίτης, ένα υπόδειγμα ανθρώπου στην κοινωνία που ζούσε. Όταν ο νεότερος αδελφός του πήρε το μερίδιο που του αναλογούσε από την περιουσία του πατέρα του και αναχώρησε σε χώρα μακρινή, αυτός παρέμεινε στο πατρικό του σπίτι και έκανε τη δουλειά του με πιστότητα. Ενώ ο άσωτος γιος ασώτευε και διασκέδαζε και κατασπαταλούσε άσκοπα και ανόητα την περιουσία που πήρε, ο μεγαλύτερος αδελφός παρέμενε πιστός στον πατέρα του. Δεν αμέλησε ποτέ τα καθήκοντά του έναντι του πατέρα του, και απέδειξε με τη διαγωγή του την αξιοπιστία του. Όμως αυτός ο ευσυνείδητος, ο αφοσιωμένος γιος ήταν άσωτος. Γιατί; Διότι η στάση του ήταν εγωιστική. Είχε έναν κρυφό εγωισμό που σιγόβραζε κάτω από την επιφάνεια και εξερράγη όταν ο νεότερος αδελφός επέστρεψε στο σπίτι. Ο νεότερος γιος ήταν άσωτος εξωτερικά, αλλά ο μεγαλύτερος γιος αποδείχτηκε άσωτος στην 20 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

καρδιά, γιατί προσδοκούσε να τ’ αποκτήσει όλα, χρησιμοποιώντας ως μέσο την αφοσίωση και την πιστότητά του. Ο μεγαλύτερος αδελφός τήρησε το μωσαϊκό νόμο, αλλά το έκανε με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν οι θρησκευτικοί ηγέτες στις μέρες του Χριστού –τηρούσαν το γράμμα του νόμου αλλά όχι το πνεύμα. Στην πραγματικότητα περιφρονούσε τον νεότερο αδελφό του. Να έχετε υπόψη σας το λόγο που ο Χριστός έλεγε αυτήν την παραβολή (Λουκ. κεφ. 15) στους Φαρισαίους και τους δασκάλους του νόμου που είχαν κατηγορήσει τον Ιησού ότι έτρωγε με τους τελώνες και τους αμαρτωλούς. Οι θρησκευτικοί εκείνοι ηγέτες των Ιουδαίων σαν το μεγαλύτερο αδελφό, δεν έτρεφαν αισθήματα συμπόνοιας έναντι των συνανθρώπων τους. Δεν ενδιαφέρονταν για τους αμαρτωλούς και για όλους εκείνους που βρίσκονταν σε ανάγκη, πληγώνοντας τους ανθρώπους που βρίσκονταν ολόγυρά τους και τους οποίους θεωρούσαν ως κατώτερους από τους ίδιους.


Όταν ο Θεός βρει έναν άσωτο και τον επαναφέρει στην εκκλησία Του, δείχνει το έλεός Του, όχι το δίκαιο. Αν ο Θεός ήθελε ν’ αποδώσει το δίκαιο σε όλους μας, θα πηγαίναμε στην κόλαση όλοι μας, γιατί κανένας μας δεν αξίζει τη χάρη Του. Γι’ αυτό ποτέ μην παραπονιέσαι, όταν ο Θεός δείχνει την ευσπλαχνία και το έλεός Του σ’ έναν άσωτο γιο ή μια άσωτη κόρη –την ίδια ευσπλαχνία έδειξε και σε σένα...


Σύγχρονοι Γραμματείς και Φαρισαίοι Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς αυτοδικαιούμενους χριστιανούς να συμπεριφέρονται στους ναρκομανείς, στους άστεγους και στους αλκοολικούς, μεταξύ άλλων, με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονταν και οι Γραμματείς και Φαρισαίοι. Σαν το μεγαλύτερο αδελφό, μπορεί κι εκείνοι «να υπηρετούν τον Πατέρα», χωρίς ποτέ τους να εγκαταλείψουν την εκκλησία. Μπορεί ποτέ να μην υπήρξαν ασυνεπείς στα καθήκοντά τους έναντι της εκκλησίας του Θεού. Μπορεί να είναι «καλοί χριστιανοί». Όμως έχουν την ίδια διάθεση και κρατούν την ίδια στάση με το μεγαλύτερο αδελφό. Περιφρονούν τους αδύναμους αδελφούς τους. Εκείνους που παρασύρθηκαν σε κάποια αμαρτία. Κάνουν μορφασμούς αποδοκιμασίας όταν μπει στην εκκλησία κάποιος ή κάποια με ανάρμοστη ενδυμασία. Αγανακτούν όταν δουν μια ομάδα φοιτητών κάπως ατημέλητη. Σκέφτονται πως οι άστεγοι και οι ζητιάνοι θα πρέπει ν’ αδειάζουν τη γωνιά και να πάνε κάπου μακριά να μην τους βλέπουν. Νομίζουν πως όλοι οι άνεργοι είναι τεμπέληδες και ότι αν ήθελαν, μπορούσαν να βρουν κάποια δουλειά. Με πιο απλά λόγια, οι άνθρωποι αυτοί είναι σύγχρονοι Γραμματείς και Φαρισαίοι. Μένουν απαθείς μπροστά στον ανθρώπινο πόνο και αδιαφορούν για τους πάντες εκτός από τον εαυτούλη τους. Ναι, είναι αλήθεια πως είναι τακτικοί στην εκκλησία κι ενισχύουν το έργο του Θεού, μα μόνο με τα χέρια τους και με τα πορτοφόλια τους, ποτέ με την καρδιά τους.

Έλεος, όχι σύγκριση Η ασωτία της καρδιάς μάς εμποδίζει να καλοδεχόμαστε τους «νεότερους αδελφούς» μας. Αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο που αντέδρασε ο μεγαλύτερος αδελφός, όταν ο άσωτος μικρός αδελφός του γύρισε στο σπίτι. Δεν τον ακούτε που λέει στον πατέρα του: «Δεν είναι δίκαιο. 22 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Εγώ εργάστηκα για σένα σε όλη μου τη ζωή. Υπάκουσα όλες τις εντολές σου, και όμως ποτέ σου δε μου έκανες γλέντι». Φυσικά δεν είναι δίκαιο. Όταν ο Θεός βρει έναν άσωτο και τον επαναφέρει στην εκκλησία Του, δείχνει το έλεός Του, όχι το δίκαιο. Αν ο Θεός ήθελε ν’ αποδώσει το δίκαιο σε όλους μας, θα πηγαίναμε στην κόλαση όλοι μας, γιατί κανένας μας δεν αξίζει τη χάρη Του. Γι’ αυτό ποτέ μην παραπονιέσαι, όταν ο Θεός δείχνει την ευσπλαχνία και το έλεός Του σ’ έναν άσωτο γιο ή μια άσωτη κόρη –την ίδια ευσπλαχνία έδειξε και σε σένα.

Η καρδιά του πατέρα Ξέρετε ποιο από τα πρόσωπα της παραβολής αυτής πληγώθηκε και πόνεσε περισσότερο; Ο πατέρας αυτός που είχε τη μεγαλύτερη αγάπη στην καρδιά του. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο πονά η καρδιά του Θεού με αυτά που βλέπει σ’ εμάς και στις εκκλησίες σήμερα. Όποτε υπάρχει κάποια διχόνοια, κάποιος τσακωμός ανάμεσα σε δύο πιστούς, σε δύο μέλη της εκκλησίας, όποτε εσύ και κάποιος άλλος αδελφός δεν τα πάτε καλά, όποτε μια εκκλησία μάχεται μια άλλη, και οι δυο πλευρές πληγώνονται, όμως περισσότερο πληγώνεται ο Πατέρας, γιατί το καθετί που κάνουν οι χριστιανοί αντανακλά στον Πατέρα. Ελάτε να πάρουμε τώρα την απόφαση να μην εγκαταλείψουμε ποτέ την εκκλησία, να μην απομακρυνθούμε ποτέ από τον Πατέρα. Κι ελάτε ν’ αποφασίσουμε με την ίδια σταθερότητα να μη γίνουμε ποτέ μεγαλύτεροι αδελφοί. Να είμαστε σπλαχνικοί μεταξύ μας, συγχωρητικοί, ποτέ κριτές κι εκδικητικοί. Να μοιάσουμε λιγότερο στο μεγαλύτερο αδελφό και περισσότερο στον Πατέρα, ώστε με όσα κάνουμε, σκεφτόμαστε και λέμε, να μην Τον πληγώνουμε. nnn Απόδοση: Συμεών Α. Ιωαννίδης


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΑ ΤΟ Γ ΡΑ Μ Μ Α ΤΟ Υ Π ΡΟ Ε ΔΡ Ο Υ

Aγαπητοί μας αδελφοί και φίλοι... ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΚΟΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΑΣ, το έργο μας το κάνουμε κυρίως μέσω ντόπιων συνεργατών μας στις διάφορες χώρες. Στην αρχή αυτό περιοριζόταν μόνο στους Έλληνες – μερικοί Ελληνοαμερικανοί από τη Νέα Υόρκη είχαν αποφασίσει να εργαστούν ανάμεσα σε συμπατριώτες τους Έλληνες τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα για τον ευαγγελισμό τους. Καθώς όμως η Ιεραποστολή μας άρχισε να επεκτείνεται όλο και σε περισσότερες χώρες κατά τα 70 χρόνια της ύπαρξής της, εφάρμοσε το ίδιο αυτό μοντέλο, να χρησιμοποιεί δηλαδή ντόπιους συνεργάτες σε κάθε χώρα για τον ευαγγελισμό των ομοεθνών τους. Σήμερα, η Ιεραποστολή μας έχει εκατοντάδες ντόπιους συνεργάτες σε δεκάδες διαφορετικές χώρες. Οι συνεργάτες μας αυτοί, άνδρες και γυναίκες, έχουν δεχτεί την κλήση του Θεού να Τον υπηρετήσουν κηρύττοντας το Χριστό στους ομοεθνείς τους. Και είναι, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεσματικότεροι από τους ξένους ιεραποστόλους, γιατί γνωρίζουν τη γλώσσα και την κουλτούρα κι επίσης δεν έχουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς που συναντούν από διάφορες κυβερνήσεις οι ξένοι ιεραπόστολοι. Από τη φυσική τους ταύτιση με τους ομοεθνείς τους, οι ντόπιοι συνεργάτες μας μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα του ευαγγελίου σε απόκεντρες κι εχθρικές για τους ξένους κοινωνίες πολύ πιο εύκολα, με λιγότερο κόστος και με λιγότερους κυβερνητικούς περιορισμούς απ’ ό,τι οι παραδοσιακοί ιεραπόστολοι. Από


Τ Ο Γ Ρ ΑΜ Μ Α ΤΟ Υ ΠΡ Ο ΕΔ ΡΟ Υ την άλλη μεριά η διακονία μας έχει και πολλούς παραδοσιακούς ιεραποστόλους στην οικογένειά της, οι οποίοι εργάζονται σε πλήρη ενότητα με τους ντόπιους συνεργάτες μας για τη διακήρυξη του ευαγγελίου του Χριστού και την επέκταση της Βασιλείας του Θεού πάνω στη γη. Ο βασικός σκοπός μας είναι η διακήρυξη του ευαγγελίου στα έθνη και η ίδρυση καινούριων εκκλησιών καθώς και η πνευματική τους ανάπτυξη μέσω ντόπιων εργατών του ευαγγελίου σε κάθε χώρα. Πολλοί από τους ντόπιους αυτούς συνεργάτες μας είναι πλήρως αφιερωμένοι σε αυτό το έργο, ως ποιμένες και πρωτεργάτες ίδρυσης καινούριων εκκλησιών. Και ο κατάλληλος πνευματικός καταρτισμός των εργατών αυτών είναι στοιχείο βασικότατο για την εκπλήρωση της τελευταίας εντολής του Χριστού: «Πηγαίνετε, λοιπόν, και μαθητέψτε όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατέρα και του Γιου και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους συνάμα να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα...» (Ματθαίος 28:28-20). Για να το καταλάβετε πλήρως αυτό, αρκεί να σας πω ότι γύρω στο 85% των εκκλησιών στον κόσμο έχουν ιδρυθεί από πιστούς που δεν είχαν την απαιτούμενη θεολογική κατάρτιση. Και αυτό βέβαια, είναι ένα μεγάλο μείον για τους καινούριους πιστούς που αποτελούν τις εκκλησίες αυτές, γιατί δεν μπορούν πάντοτε να διακρίνουν και να διαχωρίζουν τη διαφορά της καινούριας τους πίστης από τις πρακτικές της παλιάς τους θρησκευτικής παράδοσης. Για τη λύση του προβλήματος αυτού, η Ιεραποστολή μας θέλει να καταρτίζει θεολογικά τους ντόπιους συνεργάτες μας ώστε να ξέρουν τη διδαχή του ευαγγελίου του Χριστού. Αυτό προσπαθούμε να το επιτύχουμε μέσω των πλήρως καταρτισμένων παραδοσιακών ιεραποστόλων μας κι επίσης στέλνοντας κατά διαστήματα ιεραποστολικές ομάδες στις διακονίες της Ιεραποστολής μας στις διάφορες χώρες, οι οποίοι και διδάσκουν θεολογικά τους ντόπιους συνεργάτες μας και άλλα στελέχη των τοπικών εκκλησιών. Ένας από τους ντόπιους συνεργάτες μας στη Βουλγαρία, ο Νέτκο Ποπόβ, δίνει την εξής μαρτυρία: «Από τότε που πίστεψα στο Χριστό το 1987, έχω αφιερώσει τον εαυτό μου στην υπηρεσία του Θεού. Αργότερα, άρχισα να βοηθώ στο έργο του κηρύγματος και της διδασκαλίας του λόγου του Θεού. Μετά από τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο, υπηρέτησα ως δάσκαλος της Βίβλου. Βλέποντας την ανάγκη για θεολογικά ορθή διδασκαλία της Βίβλου, επέκτεινα τη διακονία μου σε αυτόν τον τομέα. Άρχισα να μεταφράζω διάφορα χριστιανικά βιβλία, να διδάσκω τη Βίβλο και να κηρύττω. Συνεχίζω το έργο μου ως μεταφραστής θεολογικού υλικού πράγμα που βοηθάει εκκλησιαστικούς ηγέτες και ποιμένες να υπηρετούν καλύτερα τις εκκλησίες τους και να οικοδομούν πνευματικά τους πιστούς». Σας παρακαλώ, αδελφοί, στηρίξτε την Ιεραποστολή μας στο έργο της αυτό με τις προσευχές σας και ιδιαίτερα για τους ντόπιους εργάτες μας, καθώς και για τους εκπαιδευτές τους που κατά καιρούς στέλνουμε, ώστε ο Θεός να τους χρησιμοποιεί ακόμα πιο αποτελεσματικά για τη διάδοση του ευαγγελίου στον κόσμο και για την επέκτασης της Βασιλείας του Θεού στη γη μας. Σας ευχαριστώ που αγκαλιάζετε την Ιεραποστολή μας και το ποικίλο έργο της με την αγάπη σας και τις προσευχές σας. Εύχομαι ο Θεός να χαρίζει πλούσιες τις ευλογίες Του στη ζωή σας. Δικός σας στην υπηρεσία Του, Τάσος Ιωαννίδης 24 | ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΑ


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΑ M E TO XΕ ΡΙ ΤΗ Σ ΑΓ ΑΠ ΗΣ Η Ι ΕΡ Α ΠΟ Σ ΤΟ ΛΗ Μ ΑΣ Φ ΤΑΝ ΕΙ Π ΑΝ ΤΟ Υ

Θεραπεία σωμάτων και ψυχών Αλλάζοντας τη ζωή λεπρών στην Ινδία

M

ε πληθυσμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο διακόσια εκατομμύρια κατοίκους, η Ινδία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Από αυτούς μόνο ένα ασήμαντο μέρος, γύρω στο 2%, είναι χριστιανοί. Επικρατεί άκρα φτώχεια. Μια από τις πιο δυστυχισμένες κατηγορίες ανθρώπων στην Ινδία είναι οι

λεπροί, οι οποίοι πέρα από την πάθησή τους αντιμετωπίζουν και την κοινωνική απόρριψη. Στο παρελθόν, εξαιτίας θρησκευτικών αντιλήψεων, οι λεπροί εκδιώκονταν από την κοινωνία και αναγκάζονταν να συγκροτήσουν δικούς τους χωριστούς οικισμούς, και ακόμα και στα παιδιά τους δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στο σχολείο. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η Ιεραποστολή μας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα βοήθειας και αποκατάστασης για λεπρούς και για τα παιδιά τους. Έτσι ίδρυσε σχολεία για τα παιδιά των λεπρών, κάτι που συνεχίζει και σήμερα. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 25


M E TO XΕ ΡΙ ΤΗ Σ Α Γ ΑΠ ΗΣ Η Ι ΕΡ Α ΠΟ Σ ΤΟ ΛΗ Μ ΑΣ ΦΤΑ Ν ΕΙ ΠΑ Ν ΤΟ Υ Η Indira είναι κόρη λεπρού, τον οποίο φροντίζει η Ιεραποστολή μας. «Λέγομαι Indira», γράφει, «και οι γονείς μου είναι λεπροί. Όταν ήμουν μικρό παιδί, οι γονείς μου ζητιάνευαν για να ζήσουμε. Καθώς έβλεπα τ’ άλλα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, ένιωθα μεγάλη λύπη και μοναξιά. Τότε έμαθα για την AMG και για όσα κάνει για τους λεπρούς. Όταν πήγα και ζήτησα βοήθεια, με αντιμετώπισαν με ευσπλαχνία και αγάπη και με δέχτηκαν στο σχολείο τους στο Rajavolu. Η AMG είχε επίσης την καλοσύνη να προμηθεύει κάθε μήνα την οικογένειά μου με πράγματα απαραίτητα για τη συντήρησή τους. Νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη στην AMG για όσα έκανε για μας. Έχω τελειώσει το σχολείο κι επιδιώκω να πάρω πτυχίο νοσοκόμας με την υποστήριξη της AMG. Χωρίς την υποστήριξη της AMG δε θα μπορούσα να είμαι αυτή που είμαι σήμερα». Για πολλά χρόνια τώρα η Ιεραποστολή μας έχει προσφέρει ένα χώρο προστασίας για τους λεπρούς. Κάθε μήνα προμηθεύουμε βασικά είδη, όπως τρόφιμα, σαπούνι, βιταμίνες και φάρμακα για χιλιάδες λεπρούς. Και παράλληλα τους μεταδίδουμε το μήνυμα του ευαγγελίου για τη σωτηρία τους. Πάρα πολλοί έχουν πιστέψει το Χριστό ως Κύριο και Σωτήρα τους. Η Ιεραποστολή μας βοηθάει και άλλα παιδιά, εκτός από τα παιδιά των λεπρών. Ένα από τα παιδιά αυτά, ο Hemanth, γράφει: «Η οικογένειά μου είναι πάμφτωχη. Ο πατέρας μου έχει προβλήματα υγείας και δεν μπορεί να δουλέψει. Ο μικρότερος αδελφός μου είναι κωφάλαλος. Ο πατέρας μου δεν ήταν σε θέση να μας στείλει στο σχολείο. Η AMG προμήθευσε τα αναγκαία για τις σπουδές μας και για τις βασικές ανάγκες. Τελείωσα το δημοτικό και το γυμνάσιο με τη βοήθεια της AMG και συνεχίζω τις σπουδές μου στο κολέγιο στην ιατρική. Νιώθω μεγάλη υποχρέωση στην AMG και στον υποστηρικτή μου για τη βοήθεια που μου πρόσφεραν. Όταν θα γίνω γιατρός, θα ενωθώ με την Ιεραποστολή αυτή και θα βοηθώ φτωχούς μαθητές». Παρακαλούμε προσεύχεστε για το έργο της Ιεραποστολή μας στην Ινδία βοηθώντας λεπρούς, αρρώστους και παιδιά που έχουν την ανάγκη μας. Κι επίσης, ας προσευχόμαστε να βρουν και τη θεραπεία της ψυχής τους στο πρόσωπο του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού.nnn

26 | ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΑ


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΑ M E TO XΕ ΡΙ ΤΗ Σ ΑΓ ΑΠ ΗΣ Η Ι ΕΡ Α ΠΟ Σ ΤΟ ΛΗ Μ ΑΣ Φ ΤΑΝ ΕΙ Π ΑΝ ΤΟ Υ

Διανομή χιλιάδων Δεμάτων Αγάπης T

ον περασμένο Δεκέμβριο, τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν στα κέντρα της Ιεραποστολής μας σε διάφορες χώρες, με διανομή χιλιάδων Δεμάτων Αγάπης σε παιδιά, σε ντόπιους εργάτες του ευαγγελίου και σε λεπρούς. Τα δέματα περιέχουν είδη ρουχισμού, παιχνίδια, κουβέρτες και άλλα είδη. Όλοι αυτοί, μαζί και με τις οικογένειές τους, αλλά και πολλούς άλλους από τις κοινότητές τους, που ήρθαν στις γιορταστικές εκδηλώσεις μας, άκουσαν για το σκοπό του ερχομού του Χριστού για τη σωτηρία όσων πιστεύουν σε Αυτόν και Τον δέχονται ως Σωτήρα τους. Τα Χριστούγεννα, μια ομάδα της Ιεραποστολής μας επισκέφτηκε το Περού με σκοπό να μοιράσουν Δέματα Αγάπης στα παιδιά και στους ντόπιους εργάτες του ευαγγελίου. Η Karen Farney, μέλος της ομάδας, γράφει: «Η ομάδα μας που αποτελείτο από 14 άτομα, ξόδεψε μια εβδομάδα στο Περού. Επισκεφτήκαμε τέσσερα Κέντρα Παιδικής Φροντίδας της AMG και μοιράσαμε 450 Δέματα! Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους ντόπιους εργάτες του ευαγγελίου στους τόπους εργασίας τους. Ο πρώτος σταθμός της ομάδας μας ήταν το Κέντρο Παιδικής Φροντίδας στο Yungar, στις Άνδεις, διευθυντής του είναι ο πάστορας Fausto, ένας ταπεινός άνθρωπος και φιλοδοξεί να οδηγήσει στο Χριστό τους κατοίκους του χωριού του. Το κέντρο έχει 44 υποστηριζόμενα παιδιά, και ο Fausto μας εξέφρασε τον οραματισμό του ν’ αυξηθούν τα παιδιά σε 300 εξασφαλίζοντας τροφή, εκπαίδευση και διδαχή του ευαγγελίου. Καθώς επισκεπτόμασταν τα σπίτια των υποστηριζόμενων παιδιών, ήταν για μας μια ιδιαίτερη ευλογία να τον βλέπουμε να μιλάει για το Χριστό στις μητέρες των παιδιών και να βλέπουμε ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους την ευγνωμοσύνη τους για όσα έκανε για τα παιδιά τους». »Ο δεύτερος σταθμός μας ήταν στην πόλη Chiquian. Συνεργάτης της Ιεραποστολής μας

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 27


M E TO XΕ ΡΙ ΤΗ Σ Α Γ ΑΠ ΗΣ Η Ι ΕΡ Α ΠΟ Σ ΤΟ ΛΗ Μ ΑΣ ΦΤΑ Ν ΕΙ ΠΑ Ν ΤΟ Υ είναι ο Έρικ, που έχει μια μικρή εκκλησία, και κηρύττει στους κατοίκους της μικρής εκείνης πόλης που βρίσκεται στις Άνδεις. Επισκεφτήκαμε μέλη της εκκλησίας που μας διηγήθηκαν το πώς πίστεψαν στο Χριστό χάρη στον Έρικ, που τους δίδαξε το ευαγγέλιο. Ο ποιμένας Andres είναι διευθυντής του Κέντρου Παιδικής Φροντίδας στο Huaraz. Επισκεφτήκαμε το κέντρο την τρίτη μέρα. Ήταν απόλαυση να βλέπουμε τον Andres να γίνεται ένα με τα παιδιά, να παίζει μαζί τους και να τα διδάσκει το λόγο του Θεού. Η Soledad είναι επιμελήτρια των παιδιών και τα βοηθάει στα μαθήματά τους. Είδα πόση εξάρτηση είχαν τα παιδιά από αυτήν, μίλησα μαζί της και την αγάπησα». «...Δύο μέρες τις ξοδέψαμε στα δύο Κέντρα Παιδικής Φροντίδας στη Λίμα. Το έργο εδώ το άρχισε η οικογένεια Apon και τώρα η Lutgarda Apon είναι η διευθύντρια και των δύο κέντρων παιδικής φροντίδας. Υπάρχουν πάνω από 300 παιδιά στα δύο αυτά κέντρα, και αυτή τα γνωρίζει όλα με το όνομά τους. Τα παιδιά την ακούνε με χαρά όταν τους μιλάει ή τα διδάσκει. Ακούσαμε μ’ ενθουσιασμό τις μαρτυρίες μερικών από τα μεγαλύτερα παιδιά. Μας είπαν για τις ευκαιρίες και την ελπίδα που τους δόθηκαν στο κέντρο χάρη στους υποστηρικτές τους, για την ενθάρρυνσή τους από την οικογένεια Apon, και τη διδαχή του ευαγγελίου». »Όλοι οι ντόπιοι συνεργάτες μας εκεί έχουν αφιερώσει τη ζωή να διδάσκουν στα παιδιά και στις οικογένειές τους το ευαγγέλιο. Κάνουν περισσότερα απ’ ό,τι απαιτεί η υπηρεσία τους προκειμένου να δουν τη ζωή των παιδιών ν’ αλλάζει και να βλέπουν το Χριστό να ζει μέσα τους. Η Ιεραποστολή μας είναι προνομιούχα που έχει τέτοιους αφιερωμένους ντόπιους συνεργάτες της στο Περού». Ευχαριστούμε όλους εσάς που με τις δωρεές σας μας δίνετε τη δυνατότητα να διανέμουμε χιλιάδες Δέματα της Αγάπης στα παιδιά που υποστηρίζουμε κι επίσης στους ντόπιους εργάτες του ευαγγελίου, τους οποίους χρησιμοποιεί ο Θεός με πολύ ευλογημένο τρόπο για να φροντίζουν τα παιδιά και να τα διδάσκουν το Χριστό.nnn

28 | ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΑ


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΑ M E TO XΕ ΡΙ ΤΗ Σ ΑΓ ΑΠ ΗΣ Η Ι ΕΡ Α ΠΟ Σ ΤΟ ΛΗ Μ ΑΣ Φ ΤΑΝ ΕΙ Π ΑΝ ΤΟ Υ

Ακόμα μια ζωή άλλαξε! H

Ιεραποστολή μας κάνει έργο ευαγγελισμού σε οικογένειες στην Ουγκάντα της Αφρικής μέσω προγράμματος υποστήριξης παιδιών. Τα παιδιά που υποστηρίζουμε παρακολουθούν ένα Σαββατιάτικο πρόγραμμα της Ιεραποστολής μας στα χωριά τους, όπου, εκτός από το φαγητό που τους προσφέρουμε, διδάσκονται το ευαγγέλιο. Τα παιδιά μαθαίνουν Βιβλικές ιστορίες, να αποστηθίζουν εδάφια, και να προσεύχονται. Καθώς ακούν το λόγο του Θεού να κηρύττεται κάθε εβδομάδα, πολλά από τα παιδιά αυτά δέχονται το Χριστό ως Σωτήρα τους. Καθώς τα παιδιά αποφοιτούν, βλέπουμε τη ζωή τους να έχει αλλάξει χάρη στα προγράμματά μας. Η Sylvia είναι μια από τις πρώτες μαθήτριες που αποφοίτησαν και μας γράφει: «Με λένε Sylvia. Ενώθηκα με την AMG όταν ήμουν στην τέταρτη τάξη. Προέρχομαι από Καθολική οικογένεια με 13 παιδιά. Έχοντας μια τόσο μεγάλη οικογένεια, ο πατέρας μου δεν μπορούσε να εξασφαλίζει τα σχολικά μας είδη. Τότε μας οδήγησε ο Θεός στην AMG για να μας βοηθήσει. Στο πρόγραμμα που παρακολουθούσα, διδάχτηκα για τον Ιησού Χριστό, αλλά σαν μικρό κοριτσάκι που ήμουν δεν το πήρα στα σοβαρά, μέχρι που να φτάσω στην έβδομη τάξη, οπότε όλα άρχισαν να γίνονται πιο καθαρά για μένα. Από τότε δεν κοίταξα ποτέ ξανά πίσω».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 29


M E TO XΕ ΡΙ ΤΗ Σ Α Γ ΑΠ ΗΣ Η Ι ΕΡ Α ΠΟ Σ ΤΟ ΛΗ Μ ΑΣ ΦΤΑ Ν ΕΙ ΠΑ Ν ΤΟ Υ »Ευχαριστώ το Θεό για την AMG που με βοήθησε μέχρι να τελειώσω το γυμνάσιο. Νόμιζα αρχικά ότι αυτό ήταν το τέλος των σπουδών μου, γιατί ήξερα πολύ καλά τις δυνατότητες των γονιών μου που δεν ήταν σε θέση να με στείλουν για παραπέρα σπουδές. Αλλά, όπως λέει ο λόγος του Θεού στον Ιερεμία 29:11: “Ξέρω πολύ καλά τα σχέδια που έχω κάνει για σας. Θέλω την ευημερία σας και όχι την καταστροφή σας. Θέλω να σας χαρίσω το μέλλον που εσείς ελπίζετε”. Ο Θεός είχε τα καλύτερα σχέδια για μένα και η διακονία ΔΟΡΚΑΣ της AMG, που μόλις είχε αρχίσει στην Ουγκάντα είχε ως σκοπό να βοηθάει τις έφηβες κοπέλες. Και μέσα στα σχέδια του Θεού, εγώ υπήρξα η πρώτη κοπέλα που η διακονία αυτή βοήθησε οικονομικά να σπουδάσει σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Πόσο ευχαριστώ και δοξάζω το Θεό γι’ αυτό! Σήμερα μπορώ μ’ ευγνωμοσύνη να λέω πως είμαι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πόσο αποτελεσματικές είναι οι διακονίες της AMG στη ζωή παιδιών που διαφορετικά δε θα είχαν καμιά ελπίδα για ένα καλό μέλλον». »Θα είμαι για πάντα ευγνώμων για όσα έχει κάνει η AMG για μένα. Εκτός από την εκπαίδευσή μου, βρήκα και το

μεγαλύτερο αγαθό στη ζωή μου, που είναι η σωτηρία μου. Είμαι τόσο ευτυχισμένη τώρα, που θέλω να αφιερώσω τη ζωή μου εργαζό-

μενη για τα παιδιά, και ν’ ανταποδώσω έτσι, τουλάχιστον σ’ ένα μέτρο, πίσω στην AMG τα όσα έκανε για μένα. Εύχομαι ο παντοδύναμος Θεός να ευλογεί εκείνους που με τις δωρεές τους στηρίζουν το έργο της ΑΜG, ώστε παιδιά σαν κι εμένα ν’ αποκτήσουν μέλλον κι ελπίδα στη ζωή τους».nnn 30 | ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΑ


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΑ M E TO XΕ ΡΙ ΤΗ Σ ΑΓ ΑΠ ΗΣ Η Ι ΕΡ Α ΠΟ Σ ΤΟ ΛΗ Μ ΑΣ Φ ΤΑΝ ΕΙ Π ΑΝ ΤΟ Υ

Η ιατρική σε ιεραποστολική υπηρεσία! Μια ιεραποστολική ομάδα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στη Γουατεμάλα

Έ

νας από τους τρόπους που η Ιεραποστολή μας παρέχει ιατρική φροντίδα στη Γουατεμάλα είναι να οργανώνει ιεραποστολικές ομάδες αποτελούμενες από ιατρούς και νοσοκόμες. Μια τέτοια ομάδα ταξιδεύει στη Γουατεμάλα κάθε Οκτώβριο. Αυτό το χρόνο η ομάδα μας αποτελούνταν από 25 περίπου άτομα στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν γενικοί χειρουργοί, ειδικοί γυναικολόγοι, πτυχιούχοι νοσοκόμοι, βοηθητικό προσωπικό και ένας ιεροκήρυκας για πνευματική υποστήριξη των αρρώστων. Η ομάδα επισκέφτηκε την πόλη Cabulco, (194 χιλ. από την πρωτεύουσα). Η Ιεραποστολή μας εδώ έχει μια κλινική, αλλά δεν έχει ντόπιους χειρουργούς. Έτσι, η ιεραποστολική ιατρική ομάδα πήγε να βοηθήσει στις εγχειρήσεις. Παραθέτουμε μαρτυρίες αρρώστων στους οποίους η ομάδα παρείχε τις ιατρικές της υπηρεσίες.

Η Martina, 71 ετών, που έκανε υστερεκτομή, μας είπε: «Υπέφερα για 13 χρόνια. Επισκέφτηκα πολλά μέρη χωρίς αποτέλεσμα». Της είπαν: «Η πάθησή σου είναι ανίατη». «Υπέφερα για πολύ καιρό και ξόδεψα όσα χρήματα είχα». Μια μέρα άκουσε στο ραδιόφωνο για τις εγχειρήσεις που γίνονται στην κλινική Seniorita Elena της Ιερα-

Martina Camaja

Brigida Morente

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 31


ME TO XΕ ΡΙ ΤΗ Σ Α Γ ΑΠ ΗΣ Η Ι ΕΡ Α ΠΟ Σ ΤΟ ΛΗ Μ ΑΣ ΦΤΑ Ν ΕΙ Π ΑΝ ΤΟ Υ

ποστολής μας στο Cubulco, από ξένους γιατρούς. Πήγε εκεί και βρήκε βοήθεια. Νιώθει απέραντη ευγνωμοσύνη γιατί αποκαταστάθηκε τελείως η υγεία της. Νιώθει επίσης ευγνωμοσύνη στις νοσοκόμες, γιατί όταν πονούσε την περιποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Julio, 26 χρονών, που έκανε εγχείρηση για χολολιθίαση, μας είπε: «Πριν από τρία χρόνια άρχισα να πονώ. Όπου κι αν πήγα μου έδιναν συνταγή για φάρμακα, αλλά η ανακούφιση από τους πόνους ήταν προσωρινή. Μερικές φορές ο πόνος ήταν πολύ έντονος. Πριν λίγο καιρό πήγα στο νοσοκομείο στη Salana. Μου έκαναν μερικές εξετάσεις και μου είπαν ότι χρειαζόμουν εγχείρηση. Μου είπαν να επιστρέψω στο νοσοκομείο για το σκοπό αυτό τον Απρίλιο του 2013. Ο πόνος όμως ήταν πολύ δυνατός κάθε μέρα. Μια μέρα η μητέρα μου, μου είπε πως είδε ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για ξένους γιατρούς που έρχονται για να κάνουν εγχειρήσεις στην κλινική Seniorita Elena. Αποφασίσαμε να πάμε στην κλινική κι εκεί έκανα την εγχείρηση. Ευχαριστώ το Θεό και τους γιατρούς που ήταν τόσο καλοί κι ευγενικοί. Ο Θεός να τους ευλογεί, γιατί είναι όλοι τους σαν το λαμπρό φως. Ύστερα από οχτώ μέρες, δεν έχω πια πόνους και μπορώ να τρώω, ενώ πρώτα δεν είχα διάθεση για φαγητό, και είμαι ευτυχισμένος». Η Brigida, 84 χρονών, έκανε υστερεκτομή. Είχε πόνους, αλλά εξαιτίας της ηλικίας της κάθε μέρα η κατάστασή της χειροτέρευε. Ένιωθε πως είχε γίνει βάρος στην οικογένειά της, επειδή συνεχώς παραπονιόταν για τους πόνους της. Υπέφερε για 12 περίπου χρόνια. Είχε επισκεφτεί αρκετά μέρη στην προσπάθειά της να βρει θεραπεία, αλλά παντού της έλεγαν ότι εξαιτίας της ηλικίας της ήταν αδύνατο να τη βοηθήσουν. Όταν ήρθε να δει τους δικούς μας γιατρούς φοβόταν την εγχείρηση, αλλά η ομάδα μας προσευχήθηκε γι’ αυτήν, κι ένιωσε καλύτερα. Έτυχε την καλύτερη δυνατή περιποίηση στην κλινική και οι γιατροί ήταν πολύ καλοί μαζί της. Παρόλο που δεν ήξερε τη γλώσσα ένιωθε την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τους αρρώστους. Και είναι χαρούμενη τώρα που απαλλάχτηκε από τους πόνους της. Julio Rodriquez (ασθενής) Για όλα η δόξα ανήκει στο Θεό. nnn 32 | ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΑ


AMG

INTERNATIONAL

O σκοπός της ιεραποστολής μας είναι: ❉ Να δώσει σε κάθε άνθρωπο στη γη τουλάχιστον μια ευκαιρία να καταλάβει και ν’ ανταποκριθεί στο Ευαγγέλιο. ❉ Να εκφράσει την ευσπλαχνία του Χριστού στις φυσικές ανάγκες του ανθρώπου σ’ όλο τον κόσμο με τις ευκαιρίες και τα μέσα που δίνει ο Κύριος. ❉ Να υπηρετήσει την ηγεσία της τοπικής εκκλησίας, να ενημερώσει και να ενθαρρύνει το λαό του Θεού στην παγκόσμια ευθύνη του.

H A.M.G (Advancing the Ministries of the Gospel, που σημαίνει: Αναπτύσσοντας τις Διακονίες του Ευαγγελίου), είναι μια παγκόσμια χριστιανική ιεραποστολική οργάνωση με ιδρυτή της το Σπύρο Ζωδιάτη. Το έργο της έχει φτάσει μέχρι σήμερα σε 50 περίπου χώρες του κόσμου, με ένα βασικό διπλό σκοπό: Την κάλυψη των φυσικών, αλλά και πνευματικών αναγκών των ανθρώπων. Φροντίζει για την παροχή τροφής, ενδυμασίας, ιατρικής περίθαλψης και μόρφωσης στους ανθρώπους, πράγματα που είναι απόλυτα αναγκαία για το σώμα και τη διάνοιά τους. Όμως, εμείς οι χριστιανοί ξέρουμε πως ο κάθε άνθρωπος, πέρα από το σώμα και το νου, έχει κι ένα πνεύμα, για τη λύτρωση του οποίου ήρθε στον κόσμο, σταυρώθηκε κι αναστήθηκε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Έτσι, με τη βοήθεια του Θεού και την ηθική και υλική συμπαράσταση των χριστιανών, η ιεραποστολή μας κάνει ό,τι μπορεί για την πραγμάτωση του διπλού αυτού σκοπού σ’ όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από φυλή, γλώσσα ή θρήσκευμα, γιατί όλοι έχουν φυσικές ανάγκες και όλοι χρειάζονται το Χριστό και τη σωτηρία που Αυτός παρέχει.

Γράψτε μας Όσοι θέλετε να συνεργαστείτε μαζί μας, ενισχύοντάς μας με τακτικές ή έκτακτες εισφορές για τη συνέχιση και την επέκταση του φιλανθρωπικού κι ευαγγελιστικού έργου της ιεραποστολής μας (όταν καλυφθούν οι ανάγκες ενός προγράμματος, οι δωρεές προωθούνται σε άλλα προγράμματα της Ιεραποστολής μας), παρακαλούμε γράψτε μας στις παρακάτω διευθύνσεις: Αμερική/Καναδάς: “The Voice of the Gospel” A.M.G. International , P.O. Box 22000, Chattanooga, Tenn. 37422, U.S.A. Αυστραλία: AMG International “The Voice of the Gospel”, c/o Milton Kalogeropoulos, 32 Stradmore Ave., Templestowe 3106 Victoria, AUSTRALIA Γερμανία: Herr Savvas Karipidis, Stadt- und Kreis Sparkasse Darmastadt Konto Nr.: 0110 072 538, BLZ 508 501 50, GERMANY Zweifalltorweg 8, 64293 Darmstadt, Tel. 06151/89 93 25 Ελλάδα και υπόλοιπες χώρες: A.M.G. Σπορέας: Aρ. λογ.: EUROBANK 0026.0040.61.0200212895 Αρ. λογ.: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5144-046244-761 ΙΒΑΝ: GR22 0172 1440 0051 4404 6244 761 Αρ. λογ.: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 177/480039-71 ΙΒΑΝ: GR75 0110 1770 0000 1774 8003 971 Τ.Θ. 254, 194 00 Κορωπί, τηλ. 210-4834214, fax: 210-6627506


ΣΤΡΕΣ:

Τα αίτια, οι συνέπειες και η αντιμετώπισή του B΄ μέρος

Του Δρ ΑΝΑΝΙΑ ΚΑΒΑΚΑ Νευρολόγου-Ψυχίατρου

34 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ είδαμε πρώτα απ’ όλα τα αίτια του στρες, και στη συνέχεια, τις τρεις φάσεις που περνούν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι όταν βρεθούν κάτω από έντονο στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τη φάση του Συναγερμού, της Αντίστασης, και εφόσον δεν ξεπεραστεί το στρες, την Κατάρρευση όλου του οργανισμού. Συνεχίζοντας στο θέμα μας θα δούμε άλλες διαταραχές για τις οποίες ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το στρες.


Ψυχολογικές και Οργανικές Διαταραχές, για την εμφάνιση των οποίων βασικό ρόλο παίζει το στρες. Η παράταση μιας κατάστασης ψυχολογικής έντασης, ενός δηλαδή παρατεταμένου στρες, μπορεί εφόσον συνυπάρξουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες, να προκαλέσει ποικίλες ψυχολογικές ή οργανικές διαταραχές, όπως οι εξής: Αγχώδης Νεύρωση, Φοβική Νεύρωση, Ιδιοψυχαναγκαστική Νεύρωση, Καταθλιπτική Νευρωσική Συνδρομή, ή μια Αντίδραση εκ Μετατροπής (Υστερική), ανάλογα με τα στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου και τις προηγούμενες εμπειρίες, βιώματα ή ψυχικά τραύματά του (7). Σε άλλες περιπτώσεις όμως, το παρατεταμένο στρες εκδηλώνεται με τη μορφή ψυχοβιολογικών διαταραχών, συμβάλλοντας στην πρόκληση οργανικών παθήσεων. Οι πιο συχνές από αυτές είναι η συμβολή του στρες στη στιγμιαία και αδικαιολόγητη άνοδο της αρτηριακής πίεσης, σε σημείο μερικοί να μιλούν για άτομα που κατέχονται από τη Φοβία της Υπέρτασης (8), η συμβολή του στην Κεφαλαλγία Τάσεως, στην έναρξη κρίσεων Ημικρανίας, στο Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, στη Σπαστική Κολίτιδα (8), στη Δυσκοιλιότητα (9), στην Ψυχογενή Ανορεξία ή Παχυσαρκία, στο Σύνδρομο Υπεραερισμού των Πνευμόνων, στην πρόκληση Έλκους του Στομάχου και σε πολλές άλλες παθήσεις (8). Απ’ όλες αυτές, θα μιλήσουμε λίγο πιο εκτεταμένα για δύο μόνο, για το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και για το Έλκος του Στομάχου.

Έμφραγμα του Μυοκαρδίου. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι ζουν κάτω από έντονο στρες διατρέχουν ση-

μαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα μυοκαρδίου. Κλασική είναι η έρευνα των Meyer Griedman and Ray Rosenmam (10). Οι δύο αυτοί καρδιολόγοι του Σαν Φρανσίσκο ξεχώρισαν δύο κατηγορίες ανθρώπων, τους οποίους παρακολούθησαν επί μία ολόκληρη εικοσαετία. Ο τύπος Α ανθρώπου ήταν οι φιλόδοξοι, επιθετικοί, απαιτητικοί, από τον εαυτό τους, ανταγωνιστικοί απέναντι στους άλλους και με μεγάλη εσωτερική ώθηση για επιτυχία στη ζωή τους. Επιπλέον ήταν άνθρωποι που κατευθύνονταν από το αυστηρό τους πρόγραμμα, το οποίο τηρούσαν οπωσδήποτε, ακόμη και στον ελεύθερό τους χρόνο. Ήταν ανταγωνιστικοί ακόμη και στα χόμπι τους. Αντίθετα, ο τύπος Β περιελάμβανε ανθρώπους λιγότερο ανταγωνιστικούς, λιγότερο αγχώδεις, οι οποίοι απολάμβαναν μια τυχαία συνομιλία με κάποιον γνωστό τους, ξεχνούσαν την εργασία τους στη διάρκεια ενός παιχνιδιού γκολφ και δεν τους ένοιαζε πολύ η επιτυχία. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ανήκαν στον τύπο Α, διέτρεχαν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή από αυτούς που ανήκαν στον τύπο Β, ακόμη κι αν δεν κάπνιζαν, δεν είχαν κληρονομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, δεν έπασχαν από υπέρταση και εξασκούνταν ελαφρά.

Έλκος Στομάχου. Ειδικά για το έλκος του στομάχου, από τη στιγμή που εντοπίστηκε το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού και ο ρόλος του στην πρόκληση έλκους στομάχου, όπως και ο ρόλος των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, θεωρήθηκε από αρκετούς ότι ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 35


ο ψυχολογικός παράγων δεν παίζει κανένα ρόλο. Όμως μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA, Jan. 6, 1999, 281:10-11, αναφέρει ότι τα πράγματα δεν μπορεί να είναι ακριβώς έτσι (11). Η ανασκόπηση αυτή αναφέρει συνοπτικά τα εξής: Ποσοστό μεγαλύτερο από 80% των μολυσμένων από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ατόμων και η πλειονότητα των ατόμων που χρησιμοποιούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), δεν αναπτύσσουν ποτέ έλκος στομάχου, ενώ τουλάχιστον 10% των ασθενών με έλκος δεν έχουν λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και ούτε κάνουν χρήση των ανωτέρω φαρμάκων. Στη συνέχεια, αφού αναφέρει τους πολλαπλούς δρόμους διαμέσου των οποίων το άγχος μπορεί ν’ αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη του έλκους, 36 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

όπως είναι το κάπνισμα εξ αιτίας του άγχους, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου ή η καθυστερημένη εξαιτίας πάλι του άγχους κένωση του στομάχου, η οποία μπορεί ν’ αυξήσει το καθαρό φορτίο οξέος, καταλήγει στα εξής: «Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από μεγάλα φορτία ελικοβακτηριδίου του πυλωρού ή από ιδιαίτερα ιογόνα στελέχη, έχουν πιθανότητα ν’ αναπτύξουν έλκος, ανεξάρτητα από την ψυχολογία τους, ενώ αντίστοιχα, τ’ άτομα που ζουν μ’ έντονο άγχος μπορεί ν’ αναπτύξουν έλκος, παρά την ελαφρά λοίμωξη ή την πλήρη απουσία της». Έτσι εξηγείται η στατιστικά σημαντική αύξηση των ποσοστών έλκους στομάχου και δωδεκαδακτύλου που παρατηρήθηκε α) Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των Γερμανών κατά του Λονδίνου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, β) Μετά το σεισμό στο Κοbe της Ιαπωνίας, γ) Κατά την οικονομική


κρίση που ενέσκηψε στη Σόφια της Βουλγαρίας, με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δ) Κατά τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση της κυριαρχίας του Hong Kong στην Κίνα και κατά καιρούς σε αιχμαλώτους πολέμου (11).

Βαθμολογία της κλίμακας του στρες Μια έρευνα που έγινε πριν χρόνια από τον Dr. Thomas Holmes και τους συνεργάτες του σε αρκετές εκατοντάδες άτομα διαφορετικής ηλικίας και από διαφορετικές χώρες, έδειξε ότι το στρες που δημιουργείται από ξαφνικά δυσάρεστα γεγονότα ή από μεγάλες αλλαγές της ζωής σ’ ένα άτομο, μπορεί να βαθμολογηθεί (12). Τμήμα της βαθμολογικής αυτής κλίμακας είναι το εξής: Θάνατος αγαπημένου συζύγου ......100 Ανεπιθύμητο διαζύγιο ......................73 Φυλάκιση ..........................................65 Θάνατος στενού συγγενή ..................63 Προσωπικό ατύχημα ή αρρώστια....53 Τελετή γάμου ....................................50 Απώλεια εργασίας ............................47 Συνταξιοδότηση ................................45 Εγκυμοσύνη ......................................40 Δυσκολίες στο σεξ ............................39 Θάνατος στενού φίλου ......................37 Προβλήματα με τα πεθερικά ............29 Προβλήματα με το αφεντικό ............23

Ακόμη διαπίστωσαν ότι αν στη διάρκεια ενός έτους, κάποιο άτομο έχει αντιμετωπίσει περισσότερους από έναν στρεσογόνους παράγοντες, σε σημείο το στρες που έχει αντιμετωπίσει να φτάνει

βαθμοί » » » » » » » » » » » »

συνολικά τους 150 βαθμούς, κινδυνεύει με πιθανότητες μία στις τρεις να πάθει κάποιο ατύχημα ή κάποια σωματική ή ψυχική αρρώστια τα επόμενα δύο χρόνια. Αν το στρες του κυμάνθηκε μεταξύ των 150300, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται στο 50% και αν το στρες υπερβαίνει τους 300 βαθμούς, η πιθανότητα να πάθει κάποιο ατύχημα ή κάποια αρρώστια τα επόμενα δύο χρόνια φθάνει το 80% (12). (η συνέχεια στο επόμενο τεύχος)

Υποσημειώσεις 7. NOYES A. P. and KOLB L. C., Modern Clinical Psychiatry, 6 ed. W. B. Saunders Co. page 422-423. 8. NOYES A. P. and KOLB L. C., Modern Clinical Psychiatry, 6 ed. W. B. Saunders Co. page 386-397. 9. MEDLINE (R) 1999/01-1999/03, TI: The relation between irregular bowel movement and the lifestyle of working women, AV: Kunimoto M., Nishi M., Sasani K. 10. FRIEDMAN M. and ROSENMAN R. Type A: Behavior and Heart (N. York, Knopf. 1974), όπως αναφέρεται από τον G. Collins στο You can profit from stress, 1997, page 25-26. 11. JAMA (Journal of American Medical Association) Jan. 6, 1999, 281:10-11. 12. HOLMES T. H., and MASUDU Μ., Life change and illness susceptibility, N. York: Wiley, 1974, pp. 42-67, όπως αναφέρεται από τον G. Collins στο You can profit from stress, 1977, page 27-29.

n Ο Δρ Ανανίας Καβάκας απαντά άμεσα στα θέματα που σας απασχολούν... Μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς σας στη διεύθυνση: Η Φωνή του Ευαγγελίου, Τ.Θ. 254, 194 00 Κορωπί (για Ερωτήσεις & Απαντήσεις) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: erotiseis_apantiseis@ologos.gr

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 37


Συνέντευξη με τη Νίνα Χατζοπούλου

T

ο 1962, ο Σωσθένης Χατζόπουλος από την Πτολεμαϊδα, και η Νίνα Χουσουρίδου, από την Κατερίνη, αμέσως μετά το γάμο τους μετανάστευσαν στη Γερμανία με τον οραματισμό να εργαστούν και παράλληλα να διακονήσουν τους Έλληνες με το ευαγγέλιο της σωτηρίας του Χριστού. Από την αρχή ακόμη, παράλληλα με το βιοποριστικό τους έργο, ο Σωσθένης ως καθηγητής θρησκευτικών αργότερα σε γερμανικό Γυμνάσιο και η Νίνα ως κοινωνική λειτουργός, άρχισαν μια σύναξη για ΄Ελληνες μετανάστες. Το 1993 ο Σωσθένης, στην ακμή της δραστηριότητας του, εγκατέλειψε το μάταιο κόσμο της φθοράς και βρίσκεται στην παρουσία του Κυρίου του, που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε με

38 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ


πιστότητα για πολλά χρόνια. Τη διακονία στην εκκλησία συνεχίζουν ο γιος του Παύλος και η σύζυγός του Νίνα. Η Νίνα, κοντά στα καθήκοντα της ως κοινωνική λειτουργός, έχει αναπτύξει και κοινωνική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στο μουσικό τομέα. Μάλιστα, πέρσι βραβεύτηκε για τη σημαντική πολύπλευρη κοινωνική δραστηριότητά της. Η συμβολή της ήταν μεγάλη ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες, ιδιαίτερα τα χρόνια που υπήρξε το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Τη βράβευσή της έκανε η σύζυγος του Υπουργού Οικονομικών Βάδης Βυτεμβέργης, παρουσία του υπουργού, άλλων επισήμων και πολύ κόσμου. Της στείλαμε μερικές ερωτήσεις στις οποίες απάντησε με ευχαρίστηση: ● ΕΡΩΤ: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάρετε την απόφαση να πάτε στην Γερμανία για να εργαστείτε ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες; Λίγες εβδομάδες πριν το γάμο μας, ο Σωσθένης, με ρώτησε αν είμαι πρόθυμη να τον ακολουθήσω

Κοινωνική Λειτουργός... Και βρεθήκαμε στη Γερμανία το 1962, όπου στην αρχή, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Πάντα όμως με χαρά εκτελούσαμε το έργο που μας εμπιστεύτηκε ο Θεός. Με τη χάρη του Θεού δημιουργήθηκε μια

στον οραματισμό του να υπηρετήσει τον Κύριο ανάμεσα στους συμπατριώτες μας στη Γερμανία. Η απάντησή μου ήταν αυθόρμητα, ΝΑΙ. Μετά που παντρευτήκαμε, ο Σωσθένης παραιτήθηκε από μια καλή δουλειά, με καλή προοπτική. Κι εγώ «έπνιξα» το όνειρό μου να σπουδάσω ως

Ευαγγελική Εκκλησία από Έλληνες μετανάστες, στη Στουτγκάρδη. Υπήρχαν και πολλές άλλες μικρές συναθροίσεις σε άλλες πόλεις στην περιοχή Βάδης-Βυτεμβέργης. Η δική μου διακονία ήταν η μουσική, με χορωδίες, καθώς και οι γυναίκες και τα παιδιά. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 39


Όταν μεγάλωσαν τα παιδιά μας, ξαναθυμήθηκα το όνειρό μου να σπουδάσω. Αντί, όμως γι’ αυτό, ο Θεός είχε ετοιμάσει κάτι άλλο. Παρότι δεν είχα πτυχίο Κοινωνικής Λειτουργού, και χωρίς να κάνω αίτηση, μου έγινε πρόταση από την Κοινωνική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Αλλο-

στο μεταφραστικό τομέα, και φυσιολογικά είχε πολλές επαφές. Έτσι είχε την ευκαιρία να τους μιλά για τη σωτηρία του Χριστού... Κάθε Κυριακή μετά τη λατρεία μας, από την αρχή των συναθροίσεων μας, έχουμε συναναστροφή, στη διάρκεια της οποίας εξυπηρετούμε τους συμ-

δαπών της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας ν’ αναλάβω εργασία. Ο Θεός αντάμειψε την απόφασή μου που είπα «ΝΑΙ» στο κάλεσμά Του... Παράλληλα με την εργασία μου, άρχισα να σπουδάζω, μουσική-φωνητική (ήμουνα συμφοιτήτρια με τον Παύλο, το μεγάλο γιο μας). Το 1993, ο Κύριος πήρε το Σωσθένη στην παρουσία Του. Ο οραματισμός του που ήταν και δικός μου οραματισμός, συνεχίζεται.

πατριώτες μας σε κοινωνικές υποθέσεις, με μεταφράσεις, συμβουλές και άλλες ανάγκες.

● ΕΡΩΤ: Σε ποιους τομείς δραστηριοποιηθήκατε και τι τρόπους χρησιμοποιήσατε για να πετύχετε το σκοπό σας; Ο Σωσθένης ήταν και επίσημος ορκωτός διερμηνέας για δικαστήρια στη Γερμανία. Με αυτήν την ιδιότητα εξυπηρετούσε πολλούς Έλληνες,

40 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

● ΕΡΩΤ: Ποιες είναι μερικές από τις πιο μεγάλες ανάγκες των Ελλήνων μεταναστών; Οι ανάγκες των Ελλήνων σήμερα είναι διαφορετικές από αυτές που είχαν πριν από 50 χρόνια. Αυτοί που είναι από δεκαετίες εγκατεστημένοι πρέπει ν’ αποφασίσουν πού τελικά θα μείνουν. Μερικοί μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα. Οι περισσότεροι νέοι μετανάστες σήμερα, έχουν άλλες ανάγκες. Επιθυμούν να κρατήσουν το επίπεδο ζωής των τελευταίων 20 ετών που συνήθισαν στην Ελλάδα.


● ΕΡΩΤ: Πώς σας αντιμετώπιζαν οι Γερμανοί ως μετανάστες και ποια ήταν η ανταπόκριση των Ελλήνων στη διακονία σας; Οι εκκλησιαστικοί και κρατικοί φορείς της Γερμανίας, λόγω της Κατοχής, νιώθουν ενοχή και γι’ αυτό η στάση τους έναντι των αλλοδαπών, είναι πολύ καλή. Η Ευαγγελική και Καθολική Εκκλησία δημιούργησαν μεγάλους σταθμούς εξυπηρέτησης με κοινωνικούς λειτουργούς, το Diakonisches Werk και το Charitas Verband. Από αυτούς εξυπηρετούνται αλλοδαποί χριστιανοί: Ορθόδοξοι, Ευαγγελικοί και Καθολικοί. Για την εξυπηρέτηση των μη-χριστιανών (Μωαμεθανών, Βουδιστών κ.ά.) υπάρχει άλλος κρατικός φορέας (Arbeiterwohlfahrt). Η ανταπόκριση των Ελλήνων στη διακονία μας, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, ήταν πολύ καλή. Ήταν συνδεδεμένη με την υποχρέωση που ένιωθαν στην κοινωνική-μεταφραστική εξυπηρέτηση που είχαν κυρίως από το Σωσθένη. ● ΕΡΩΤ: Εκτός από το πνευματικό έργο στην εκκλησία που διακονείτε και αλλού, έχετε εμπλακεί και σε άλλες δραστηριότητες; Αναφέρετε τις πιο σημαντικές. Οι πιο σημαντικές είναι οι κοινωνικές εξυπηρετήσεις κυρίως στο μεταφραστικό τομέα. Εγώ, ως κοινωνική λειτουργός και με τη μουσική. Τα πρώτα χρόνια δημιούργησα μια παιδική ελληνική ορχήστρα και χορωδία. Κατόπιν δημιούργησα την Ελληνογερμανική Γυναικεία Χορωδία που έχει εξελιχθεί σήμερα σε Διεθνή Γυναικεία Χορωδία. Επισκεπτόμαστε ευαγή ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο Θεός μού δίνει ευκαιρίες να μοιράζομαι το ευαγγέλιο με τα μέλη της χορωδίας, και με άτομα από τ’ ακροατήρια μας. ● ΕΡΩΤ: Κάνοντας μια ανασκόπηση, θεωρείτε ότι η επένδυση του χρόνου και της ζωής σας σε μια τέτοια διακονία άξιζε τον κόπο;

Βεβαίως. Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το να είσαι στην υπηρεσία στο έργο του Θεού και των συνανθρώπων σου. ● ΕΡΩΤ: Πώς είναι η ζωή των Ελλήνων στη Γερμανία σήμερα ύστερα από τόσες δεκαετίες; Έχουν πνευματικές αναζητήσεις; Ύστερα από τόσες δεκαετίες το πνευματικό ενδιαφέρον είναι μειωμένο. Οι Έλληνες διατηρούν την κουλτούρα τους και τους θρησκευτικούς τύπους. Οι κρατικοί φορείς διαφόρων πόλεων υποστηρίζουν τις ορθόδοξες εκκλησίες. ● ΕΡΩΤ: Υπάρχει ένα νέο κύμα μεταναστών στη Γερμανία λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα. Υπάρχει κάποια διακονική δράση ανάμεσα σε αυτούς; Το νέο κύμα μεταναστών διαφέρει από το κύμα της δεκαετίας του 1960. Τότε έρχονταν αγρότες και εργάτες, που είχαν οικονομικά προβλήματα και υπήρχε ζήτηση εργατικών χεριών στη Γερμανία, χωρίς η γνώση της γερμανικής γλώσσας να είναι απαραίτητη (σήμερα και για την πιο απλή εργασία προϋποτίθεται η γερμανική γλώσσα). Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση από την «καλομαθημένη», ας πω, νεολαία μας σχετικά με τη ζωή στη Γερμανία. Οι περισσότεροι έρχονται εδώ, γιατί επιζητούν να συνεχίσουν την άνετη ζωή που συνήθισαν στην Ελλάδα. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, έδωσε στους περισσότερους μια εντύπωση πλαστής ευημερίας. Βεβαίως, δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό και παρατηρείται το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται νέοι που πολύ γρήγορα απογοητεύονται κι επιστρέφουν στην Ελλάδα, επειδή δεν μπορούν να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής των Γερμανών με την οικονομία και την πειθαρχία. Βεβαίως, υπάρχουν διακονικές δράσεις γι’ αυτούς τους συμπατριώτες μας και από ελληνικές, αλλά και από γερμανικές εκκλησίες. nnn Επιμέλεια: Γ.Σ.Κ. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 41


Στη μνήμη του Φιλήμονα Καλοτεράκη...

B

αριά έφτασαν τα νέα για την ξαφνική αναχώρηση με αναπάντεχο τρόπο του εκλεκτού μέλους της κοινότητάς μας Φιλήμονα Καλοτεράκη... Ένας νέος άνθρωπος με σημαντική παρουσία στα κοινά της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, αλλά και με αυθεντική πίστη στο Σωτήρα Χριστό που αντανακλούσε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του. Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χριστιανών Καλλιτεχνών, με αγάπη για τον αθλητισμό (έφορος του συλλόγου του Άρη Θεσσαλονίκης), χαρισματικός μουσικός, λαμπρός οικογενειάρχης και πιστός φίλος. Μεγάλο πλήθος κόσμου από τη Θεσσαλονίκη και από άλλες πόλεις μαζεύτηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του στην Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της τελετής, εκτός από το μήνυμα, μίλησαν πολλά άτομα που αντιπροσώπευαν διαφόρους φορείς. Η μπάντα του Δήμου συνόδευσε την ολοκλήρωση της τελετής στα κοιμητήρια. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αξέχαστο Φιλήμονα, ενώνουμε τις προσευχές μας στο Θεό της παρηγοριάς για να σταλάζει το βάλσαμό Του στις καρδιές όλης της οικογένειας και προσδοκούμε μαζί μ’ όλους τους πιστούς του Χριστού την ποθητή μέρα της ανάστασης. Δημοσιεύουμε, ως υπέρτατο φόρο τιμής, αποσπάσματα διαφόρων μηνυμάτων. Η Φωνή του Ευαγγελίου 42 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ


Από το Σωματείο Ελλήνων Χριστιανών Καλλιτεχνών Αποχαιρετούμε έναν καλό φίλο, αδελφό και συνεργάτη. Το Σωματείο των Καλλιτεχνών δε χάνει απλά ένα μέλος... Ο Φιλήμονας έφυγε από κοντά μας για το μεγάλο ταξίδι που όλοι, μοιραία, θα ακολουθήσουμε κάποτε... Μόνο που έφυγε πολύ νωρίς. Πάνω στην πιο αποδοτική του ώρα κι ενώ μπορούσε ακόμη να προσφέρει πολλά με την εμπειρία, τη δημιουργικότητα, τη φιλοτιμία, τη συνεχή διάθεση προσφοράς σε όλους μας. Εκλεγόταν για πολλά χρόνια σταθερά στο Συμβούλιο, γιατί οι καλλιτέχνες αναγνώριζαν στο πρόσωπό του τον άξιο εκπρόσωπό τους. Η τελευταία συνάντηση για την Τέχνη, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, που στην ουσία ήταν ένα κατόρθωμα όλο δικό του, ήταν ίσως το καλύτερο συνέδριο που ζήσαμε. Ίσως κάτι ήξερε και γι’ αυτό μας ξεπέρασε όλους. Αγαπήθηκε απ’ όλους γιατί υπήρξε πάντοτε: Ευθύς και αληθινός, ειλικρινής και καθαρός,

πιστός και αφοσιωμένος φίλος, απλός και γλυκομίλητος. Έτσι τον γνωρίσαμε όλοι. Έτσι τον αγαπήσαμε. Γι’ αυτό θρηνούμε σήμερα τον άδικο και πρόωρο χαμό του. Μένει ως παρηγοριά η μνήμη του, το έργο του και η βεβαίωση ότι μια μέρα θα είμαστε όλοι μαζί...

Λυδία στο πρόσωπό σου πάντα θα βλέπουμε το όμορφό του χαμόγελο και σε σένα Μαρία το ελεύθερο πνεύμα και τη σοφία του. Είστε οικογένειά μας και σας αγαπάμε. Για το Σ.Ε.Χ.Κ. Νίνα Μικελοπούλου πρόεδρος

Μια ζωή μαζί... Ο Φιλήμονας Καλοτεράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963... Από μικρός ήρθε πολύ κοντά στο Θεό και συνέχισε να βρίσκεται κοντά Του μέχρι το τέλος της ζωής του, χωρίς ποτέ τίποτα να χαλάσει αυτή τη σχέση. Παντρεύτηκε το Δεκέμβριο 1986 τη Μαρία Παπαδοπούλου και απέκτησαν μια θυγατέρα, τη Λυδία… Ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του (1986-1991) στο Gratz της Αυστρίας... Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική και ως καθηγητής βιολοντσέλου, αλλά και εργαζόμενος στη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Πολύπλευρη και ηθική προσωπικότητα, αγαπητός απ’ όλους όσους τον γνώριζαν, πάντα χαμογελαστός και χιουμορίστας, γλυκός και ευγενικός, ξεχώριζε από το ύψος του… Άριστος σύζυγος και οικογενειάρχης, με πολλή αγάπη, στοργή και σεβασμό σε όλα τα συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα... Καλός επαγγελματίας, αγαπημένος συνάδελφος, πολύτιμος συνεργάτης, καλός δάσκαλος. Εμείς όλοι που τον ξέρουμε, που τον αγαπούσαμε και ήμασταν κοντά του, αλλά και λίγο πιο μακριά, πάντα θα κουβαλάμε στην καρδιά και στο μυαλό μας… το γλυκό του χαμόγελο και την ευγενική του ματιά… Από μια παιδική φίλη...

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 43


ΟΤΑΝ… Όταν σούρουπο θα ’ρθω να κουρνιάσω στην αγκάλη Σου η ψυχή και το μέσα μου θ’ απολαύσουν τ’ άγγιγμά Σου. Τ’ ανέμου, τ’ αεράκι, τ’ απαλό τα σύννεφα θα διώξει από πάνω μου. Τα σχέδιά Σου στη ζωή μου θα εκπληρωθούν όταν γράψεις Εσύ την πινελιά την τελευταία. Κάθε μου μέρα κάνε να μετρώ σα νάν’ η τελευταία που αγγίζω. Στα χέρια Σου αφήνομαι και ζω στα χέρια Σου γελάω και δακρύζω. Μην αποστρέψεις τη θωριά Σου από εμέ μην κάνεις πως το χέρι Σου αφήνεις χωρίς Εσέ ούτε ανάσα, ούτε λεπτό ανήμπορος να δω, το φως μού δίνεις. Όταν σε σκέφτομαι αυθόρμητα γελώ κι όταν του πόνου χτυπήσ’ η πόρτα η τελευταία μαζί Σου ονειρεύομαι και ζω μαζί Σου σ’ άλλες πύλες ξεπεζεύω. Απ’ τον ξάδελφο... Αλέξανδρο Κανταρτζή...

Η ζωή του έφερνε ‘ανάπαυση’ «Μέσα στο σκοτεινό τάφο βυθίζονται ελπίδες, σχέδια, συνήθειες, υπολογισμοί και πάνω απ’ όλα το νόημα, το νόημα της ζωής. Μπροστά στον θάνατο όλα πρέπει να επανεξετασθούν ή να απορριφθούν, όλα ζυγίζονται και μετριούνται – ποιο είναι το σωστό, ποιο το λάθος... Ξαφνικά ο Θεός αποκαλύπτει την αληθινή φύση των πραγμάτων. Βλέποντας την άψυχη σορό ενός πλάσματος που λίγο πριν έπαλλε από ζωή συνειδητοποιούμε τη θνητότητα της ύπαρξης, όμως την ίδια στιγμή αντιλαμβανόμαστε την ζωοδότρια φωτιά, τον Παράκλητο, το Πνεύμα του Θεού που έχει τη δύναμη να εισβάλλει στην ψυχή μας και να την κατακτά». Λόγια μιας μάνας μπροστά στο νεκρό κοριτσάκι της - λόγια της (κατοπινής) Μητέρας Maria Skobtsova, Ρωσίδας λόγιας, ποιήτριας και αφιερωμένης πιστής ύστερα απ’ αυτό το βίωμα, ύστερα από το θάνατο της κορούλας της. Η ίδια περιγράφοντας αυτές τις ώρες 44 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

έγραψε, πως ένιωσε «σαν άξαφνα να άνοιξαν οι Πύλες της Αιωνιότητας». Και για μας αυτές τις τελευταίες μέρες άνοιξε μια Χαραμάδα στην Αιωνιότητα, καθώς προσπαθούμε το αδύνατον, να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως ο γλυκός Φιλήμων δεν είναι πια κοντά μας, δεν βρίσκεται στη «δική μας πλευρά της Πύλης». Μακάρι να την κρατήσουμε ανοιχτή αυτή τη Χαραμάδα, να μην την αφήσουμε να κλείσει - ώσπου να γίνει μπροστά στον καθένα μας ορθάνοιχτη Πόρτα. Κι αυτό, γιατί είδαμε τόσα μέσα απ’ αυτήν... Νιώσαμε πόσο κοντά, μια ανάσα, είναι η Αιωνιότητα... Είδαμε τι είναι το σημαντικό σ’ αυτό που αυτάρεσκα πολλές φορές ονομάζουμε ‘πνευματική μας ζωή’: όχι ο θεολογικός δογματισμός και φανατισμός, όχι οι εκκλησιαστικές διαφορές που οδηγούν στη διαίρεση και στην παγωνιά, όχι η ύπουλη δυναστεία του άρρωστου ‘Εγώ’ μας, όχι οι φλύαρες μαρτυρίες για το ‘έργο’ μας, όχι η αλαζονική (και πολύ συχνά περιφρονητική) αντιμετώπιση του διπλανού μας, αυτού που δεν ανήκει «στους δικούς μας», στην «παρέα μας». Άλλωστε Εκείνος μας το ξεκαθάρισε αιώνες πριν: «Σου έδειξα ποιο είναι το Αγαθό – να δείχνεις έλεος, να ακολουθείς τη δικαιοσύνη και να περπατάς ταπεινά με τον Θεό σου». Αυτό είπαν, με άλλα λόγια, και όσοι μίλησαν για τον Φιλήμονα το προηγούμενο Σάββατο, αλλά και όλες τις τελευταίες μέρες – γι’ αυτό θα μας λείψει, θα λείψει από τόσους, κοντινούς και μακρινούς. Γιατί χαμογελούσε πλατιά, γιατί μιλούσε ζεστά, γιατί αγκάλιαζε με αγάπη χωρίς αποκλεισμούς. Το ψιθύρισε σε μια στιγμή η μητέρα του: «ένας αληθινός Φιλήμων». Και από εκείνη τη στιγμή δεν ξεχνώ τον αποδέκτη αυτής της Επιστολής, της πιο μικρής μέσα στην Καινή Διαθήκη – αυτός είναι ο πιστός που ευαρεστεί τον Θεό του, ευλογεί την οικογένεια των πιστών και είναι τόσο, μα τόσο σπάνιος - «Τα σπλάχνα των αγίων αναπαύθηκαν δια σου». Είμαι βέβαιη, πως, όταν του έδιναν αυτό το όνομα,’Φιλήμων’, ο θείος Στέλιος και η θεία Τασούλα, δεν το επέλεξαν απλώς για να «συνηχήσει» με το ‘Φαίδων’.


Λειτούργησαν όπως οι περισσότεροι άνθρωποι των χρόνων της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης και κάποιοι της σημερινής εποχής: θέλησαν το αγόρι τους να πάρει κάτι από την προσωπικότητα του Φιλήμονα της Καινής Διαθήκης. Και αυτό έγινε. Άφησε τον Ιησού Χριστό να του δώσει αυτόν το χαρακτήρα και αυτή τη γλυκύτητα. Ναι, Φιλήμων, - είτε σε γνωρίζαμε πολλά είτε λίγα χρόνια, δεν έχει σημασία - η ζωή σου έφερνε «ανάπαυση» στις καρδιές μας. Και το κάνει ακόμα, γιατί ξέρουμε, ότι είσαι «πιο ζωντανός από ποτέ». Τα περισσότερα, για σένα, για μας, τα γνωρίζει ο Πατέρας μας. Καλή μας αντάμωση! Βίκυ Κάλφογλου-Καλοτεράκη 18.1.2014 Αγαπητοί μου, Ξαφνιασμένοι, συγκλονισμένοι, γεμάτοι πόνο, ερωτηματικά και απορία μένουμε άφωνοι μπροστά στην επιλογή του Κυρίου. Καθώς χωρίς να το θέλουμε υψώνονται στις καρδιές μας αναπάντητα «γιατί» δεν ξεχνάμε τα λόγια του Δανιήλ ότι στα χέρια του Θεού είναι η πνοή μας. Επαναπαυόμαστε στην τρυφερότητα της αγάπης Του, και υποτασσόμαστε στην απόφασή Του να “συλλέγει τους άνδρες ελέους απ’ έμπροσθεν της κακίας” (Ησ. 57:1), γνωρίζοντας ότι το δικό Του θέλημα για τον καθένα μας είναι το αγαθό, το ευάρεστο, και το τέλειο. Όλοι εμείς που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε τον Φιλήμονα από κοντά, (θυμάμαι μικρό παιδί του δημοτικού την επίσκεψή μας στην κλινική και τη χαρά που ένιωσα όταν πρωτοαντίκρισα το καινούριο μου ξαδερφάκι, ένα παχουλό γελαστό μωράκι - μέχρι την προχθεσινή τελευταία μας συνάντηση και την συζήτηση για την κατάσταση της υγείας της μητέρας του), όλοι εμείς που μεγαλώσαμε μαζί του, διαπι-

στώναμε ότι ο Φιλήμονας είχε ένα μυστικό. Είχε αφήσει το Θεό να εργαστεί με θαυμαστό τρόπο και να αλλάξει την καρδιά του. Αυτό που εμείς βλέπαμε και δεχόμασταν ήταν το έργο Θεού στην καρδιά του. Αγαπημένε μας Φιλήμονα, Με το ζεστό σου χαμόγελο, με το ταπεινό πνεύμα προσφοράς και υπηρεσίας που σε διέκρινε, με την καθαρή σου καρδιά, σκόρπιζες το άρωμα του Χριστού όχι μόνο στην οικογένειά σου που τόσο αγαπούσες αλλά και στην εκκλησία. Κήρυξες την αγάπη του Χριστού στο περιβάλλον της εργασίας σου και σε κάθε κοινωνική και αθλητική εκδήλωση. Είμαι βέβαιος ότι ο Ιησούς μπορεί να πει για σένα αυτό που είπε, όταν για πρώτη φορά συνάντησε το Ναθαναήλ: «Ιδού, αληθώς Ισραηλίτης, εις τον οποίον δόλος δεν υπάρχει». Αγαπημένε μας Φιλήμονα,

Τίμησες όσο ήσουν μαζί μας το Θεό με τη ζωή σου και με το δοξάρι σου! Είναι βέβαιο ότι και Εκείνος θα σε τιμήσει πολλαπλάσια στον ουρανό! Αγαπημένε μας Φιλήμονα καλή αντάμωση! Λίγα λόγια που ακούστηκαν στην κηδεία από τον εξάδελφό του Γιώργο Καλοτεράκη. nnn ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 45


Η καταπολέμηση της διαφθοράς

Μ

ε το αθάνατο μυθικό πλάσμα, τη Λερναία πλήρης ασυδοσία. Το πρόβλημα επιτείνεται από Ύδρα, μοιάζει η διαφθορά στην Ελλάδα, την απουσία ηθικής, ιδεολογικής και κοινωνικά αξιακής ραχοκοκαλιάς και από αφού ένα «κεφάλι» της την αντικατάσταση της πολιτικής κόβεται και δύο βγαίνουν στη θέση Του ΤΑΣΟΥ ΜΑΡΚΟΥΛΙΔΑΚΗ από την ηθικολογία, με αποτέλεσμα του, με αποτέλεσμα ν’ αποδεικνύεται εξίσου... αθάνατη. Η ύφεση και η οικονομική οι πολιτικοί να επιβιώνουν στον απατηλό αφρό κρίση, όπως λένε οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., σε της τηλεκρατίας παράγοντας πυροτεχνήματα και αντίθεση με τις προσδοκίες πολλών, συνετέλεσε όχι επιχειρήματα, ενώ οι πολίτες βυθίζονται στον σε ρεκόρ πενταετίας το περασμένο έτος. Μάλιστα, ωκεανό της πραγματικής κρίσης, ασάφειας, αναυπήρξε διπλασιασμός των καταγγελιών για τη σφάλειας και αβεβαιότητας. Είναι αλήθεια ότι μεδιαφθορά στο Δημόσιο παρά την οικονομική κρίση γάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης κυριαρχείται και το κυνηγητό της διαφθοράς και φοροδιαφυ- από επιχειρήματα ηθικολογικής τάξεως και από φαιδρά ιδεολογήματα που μετατρέπονται, με τη γής. Ζούμε στην εποχή όπου το παράνομο έχει βοήθεια του Τύπου, σε ύψιστα αξιώματα. Γιατί όμως παρά την αυστηροποίηση των γίνει νόμιμο, και το νόμιμο ηθικό. Στα μάτια του Θεού όμως, το νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και ποινών και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης ηθικό, και το ηθικό δεν ταυτίζεται πάντοτε με ό,τι των πολιτών τα φαινόμενα διαφθοράς αυξάνονται; είναι νόμιμο. Επίσης, το ηθικό δε γίνεται ταχύτατα Η αλήθεια είναι πως έχουμε κουραστεί ν’ ακούμε νόμιμο. Σίγουρα όμως η ολιγωρία και η ανικανότητα βαρύγδουπες εξαγγελίες για την πάταξη της διατου κράτους δεν πρέπει να νομιμοποιεί ηθικά την φθοράς και υποσχέσεις για αποτελεσματική κααυτοδικία και παρανομία. Δυστυχώς στη χώρα ταπολέμηση των φαινομένων που εκφυλίζουν τη μας, ο νόμος γίνεται το ηθικό δίκιο του καθενός, δημόσια διοίκηση. Γιατί δεν καταπολεμείται απογι’ αυτό και σε ορισμένους τομείς επικρατεί η τελεσματικά η διαφθορά; Μία απάντηση είναι

46 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ


επειδή δε βολεύει τους πολιτικούς. Μία άλλη είναι πως το πολιτικό μας προσωπικό αδυνατεί να καταπολεμήσει τη μάστιγα της διαφθοράς. Αν όμως η διαφθορά ήταν μονάχα θέμα καλύτερης πολιτικής διαχείρισης, τότε θα βλέπαμε στις προηγμένες χώρες τα φαινόμενα διαφθοράς να μειώνονται και να μην ακολουθούν μία σταθερά αυξητική τάση. H πλειοψηφία των πολιτών παγκοσμίως θεωρεί ότι τα επίπεδα διαφθοράς έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία διετία, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα για τη διαφθορά της παγκόσμιας κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια). Σύμφωνα με την Αγία Γραφή το πρόβλημα δεν είναι στους άλλους, ούτε σε κάτι πέρα κι έξω από εμάς. Το πρόβλημα είναι μέσα μας. Η σύγχρονη ψυχολογία διδάσκει πως αν ψάξουμε μέσα μας, θα βρούμε τις απαντήσεις που ψάχνουμε. Η Αγία Γραφή όμως τονίζει ότι η ανθρώπινη καρδιά είναι «τόσο απατηλή και αδιόρθωτη·» (Ιερεμίας 17:9). «Όλοι μας μολυνθήκαμε, κι όλη η δικαιοσύνη μας είναι σαν ρούχο ρυπαρό. Όλοι μας σαν το φύλλο μαραινόμαστε, κι η ανομία μας καθώς ο άνεμος μάς διασκορπίζει» (Ησαΐας 64:5). Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός δίδαξε πως μέσα από τον άνθρωπο πηγάζουν όλα τα κακά και τον κάνουν ακάθαρτο (Μάρκ. 7:21-23), ενώ ο απόστολος Παύλος μάς σοκάρει διακηρύσσοντας πως «Δεν υπάρχει δίκαιος άνθρωπος, ούτε ένας. Δεν υπάρχει κανένας με σύνεση. Δεν υπάρχει κανένας που να αναζητεί το Θεό. Όλοι απομακρύνθηκαν από το Θεό, όλοι εξαχρειώθηκαν. Κανένας, μα κανένας δεν κάνει το καλό» (Ρωμαίους 3:10-12). Δυστυχώς, δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε την κατάστασή μας με τις δικές μας δυνάμεις, όσο καλές προθέσεις και αν έχουμε. Εξάλλου, η κόλαση είναι στρωμένη με πολύ καλές προθέσεις. «Ο Κύριος λέει: Μπορεί ν’ αλλάξει ο μαύρος το χρώμα του ή η λεοπάρδαλη τα στίγματά της; Άλλο τόσο κι εσείς μπορείτε ν’ αλλάξετε και να κάνετε το καλό, τώρα που έχετε μάθει να κάνετε το κακό» (Ιερεμίας 13:23). Γι’ αυτό ήρθε και σταυρώθηκε και ο Ιησούς Χριστός πάνω στο σταυρό, επειδή εμείς ποτέ δε θα μπορούσαμε μόνοι μας να γεφυρώσουμε το ανυπέρβλητο χάσμα με το Θεό που δημιούργησε η

αμαρτία, η πανανθρώπινη αιτία δυστυχίας και προβλημάτων. Μόνο μέσω της μετάνοιάς μας και της αποδοχής της θυσίας του Ιησού Χριστού πάνω στο σταυρό ως της μόνης ικανής να μας οδηγήσει στον Παράδεισο, μπορούμε να σωθούμε, να συμφιλιωθούμε με τον Ουράνιο Πατέρα μας και να βιώσουμε μία ουσιαστική, πλήρη και διαρκή μεταμόρφωση στις ζωές μας. «Άρα, λοιπόν, αν κανείς ανήκει στο Xριστό, είναι καινούριο δημιούργημα. Tα παλιά πέρασαν, τώρα πια έχουν γίνει όλα καινούρια!» (Β΄ Κορ. 5:17). Ο Θεός μάς δημιούργησε, ώστε η ηθική να είναι κοινά αποδεκτή απ’ όλους και να παράγει το δίκαιο. Εμείς όμως απορρίψαμε το Θείο νόμο κι επιλέξαμε μέσω της πολιτικής και των νόμων να μεταμορφώσουμε το ήθος σε νόμο. Δυστυχώς, εν μέσω της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης, συνεχίζουμε να μη μετανοούμε, να εξορίζουμε τις προειδοποιήσεις του Θεού και να ζούμε σαν να μην υπάρχει Θεός. Για να μπούμε ξανά στο δρόμο της αρετής και της ηθικής πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε πνευματικά τυφλοί και γυμνοί, να μετανοήσουμε και να ζητήσουμε το έλεος, τη χάρη και τη βοήθεια του Τριαδικού Χριστιανικού Θεού. Για να γίνουμε ξανά ηθικοί πρέπει να επιστρέψουμε στην πηγή της ηθικής, το Δημιουργό Θεό και να συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχουν συνέπειες όχι μόνο όταν παραβιάζουμε τους φυσικούς νόμους που ο Θεός έχει δημιουργήσει, αλλά και όταν παραβιάζουμε και τους πνευματικούς νόμους. Η Αγία Γραφή μας προειδοποιεί: «Mη γελιέστε, ο Θεός δεν εμπαίζεται, γιατί ό,τι σπείρει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει. Συνεπώς, όποιος σπέρνει στη σάρκα, θα θερίσει από τη σάρκα φθορά, ενώ όποιος σπέρνει στο Πνεύμα, θα θερίσει από το Πνεύμα ζωή αιώνια» (Γαλ. 6:78). Γι’ αυτό ας σπείρουμε στον αγρό του Πνεύματος του Θεού, ώστε να θερίσουμε ως καρπό του Πνεύματος την αιώνια ζωή και να γευτούμε «Eκείνα που μάτι δεν είδε και αφτί δεν άκουσε και νους ανθρώπου δεν τα διανοήθηκε, εκείνα που ετοίμασε ο Θεός γι’ αυτούς που τον αγαπούνε» (Α΄ Κορ. 2:9). nnn * Ο Τάσος Μαρκουλιδάκης είναι ποιμένας στην Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νικαίας. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 47


Οι Σημειώσεις του Εκδότη Το σωστό σπίτι για το παιδί σου Το σπίτι σου είναι κατάλληλο για την κανονική ανάπτυξη του παιδιού σου αν σε αυτό: 1) Το παιδί σου ξέρει ότι το αγαπάς και το θέλεις. 2) Το βοηθάς ν’ αναπτυχθεί κανονικά, χωρίς να κάνεις υπερβολικά πολλά γι’ αυτό ή υπερβολικά λίγα.

θα ντροπιαστεί. Μπορεί να διδαχτεί από τα λάθη του όπως και από τις αποτυχίες του. Οι γονείς πρέπει να εκτιμούν τις επιτυχίες του μάλλον, παρά να επιμένουν στις αποτυχίες του. 11) Μπορεί να ξέρει ότι όσο μεγαλώνει, οι γονείς του κάνουν το καλύτερο που μπορούν γι’ αυτό.

3) Το παιδί σου έχει χώρο και χρόνο στη διάθεσή του για τα παιχνίδια του.

12) Το παιδί σου αισθάνεται ότι οι γονείς του φροντίζουν τόσο γι’ αυτό όσο και για τ’ αδελφάκια του.

4) Το παιδί σου αισθάνεται ότι είναι μέλος της οικογένειας και μπορεί ν’ αστειεύεται με την οικογένεια στην οποία ανήκει.

13) Η οικογένεια παραμένει ενωμένη και τα μέλη της βοηθούν ο ένας τον άλλο.

5) Τα λάθη του και η «κακία» του κατανοούνται ως κανονικό τμήμα της ανάπτυξής του. Να το διορθώνεις χωρίς να το πληγώνεις, να το ντροπιάζεις ή να του προκαλείς σύγχυση. 6) Οι αναπτυσσόμενες δεξιότητές του –το περπάτημα, η ομιλία, τα πράγματα που κάνει– προκαλούν τη χαρά και το ενδιαφέρον σας. 7) Το παιδί σου έχει ευκαιρίες να βοηθήσει τους άλλους και αισθάνεται ότι είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. 8) Το παιδί σου έχει την ελευθερία που ταιριάζει στην ηλικία του και στις διάφορες ανάγκες του. 9) Το παιδί σου έχει τις ευθύνες που ταιριάζουν στην ηλικία του και στις ικανότητές του. 10) Το παιδί σου μπορεί να λέει αυτό που αισθάνεται και να μιλά για τα πράγματα του περιβάλλοντός του χωρίς να φοβάται ότι 48 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

14) Το παιδί σου εκπαιδεύεται από τη βρεφική του ηλικία να έχει περιορισμούς στη συμπεριφορά του και να παίρνει την ευθύνη των πράξεών του. 15) Το παιδί σου μαθαίνει να έχει προσωπική σχέση με το Θεό, αναγνωρίζει τον Ιησού Χριστό ως σωτήρα του και μαθαίνει τη χαρά να Τον υπηρετεί τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο.

Η απλότητα των μεγάλων πραγμάτων Ένας μαύρος της Νότιας Αφρικής που είχε υπηρετήσει σκληρά την αμαρτία αλλά τελικά επέστρεψε στο Χριστό, διηγήθηκε στον ιεραπόστολο της περιοχής του τον τρόπο με τον οποίο μπόρεσε ν’ αντιληφθεί τι είναι η επιστροφή και τι είναι το βάπτισμα: – Τις προάλλες που ήμουν απασχολημένος να βγάζω πέτρες από τη γη, άκουσα μια φωνή. Ήταν τάχα η φωνή της συνείδησής μου να μου λέει: «Τι είναι επιστροφή;». Κι εγώ απάντησα: «Μου φαίνεται ότι η επιστροφή μοιάζει


μ’ εκείνο που συνέβη προ ετών όταν θέλησα να γίνω οπαδός του φυλάρχου μου. Πήγα και του είπα: «Θέλω να γίνω οπαδός σου». Και αυτός απάντησε: «Σε δέχομαι». Έτσι από τότε είμαι δικός του. Εκείνος διατάζει κι εγώ υπακούω. Η επιστροφή λοιπόν είναι όταν ο αμαρτωλός πηγαίνει στο Θεό και του λέει: Θέλω να γίνω δικός Σου. Και ο Θεός απαντά: «Δέχομαι και σε προσλαμβάνω για δικό μου, έτσι δεν είναι;». Έπειτα ο νέγρος συνέχισε ότι άκουσε άλλη μία ερώτηση: «Τι είναι το βάπτισμα;». Και απάντησε: «Νομίζω ότι αυτό μοιάζει λίγο με το σημάδεμα των προβάτων. Μια μέρα ο φύλαρχος έδωσε εντολή να σημαδευτούν όλα τα πρόβατά του. Τα σφράγισε και ήταν δικά του, δεν μπορούσαν ν’ ανήκουν σε άλλον. Το βάπτισμα λοιπόν, είναι το σημάδι των μελών της οικογένειας του Θεού. Ο βαπτισμένος φέρει το σημάδι που όρισε ο Θεός και ανήκει στην οικογένειά Του». Πόσο απλή αλλά και σοφή η εξήγηση του μαύρου! «Eκείνο τον καιρό ήταν, που ο Iησούς είπε: “Σ’ ευχαριστώ Πατέρα, Kύριε τ’ ουρανού και της γης, γιατί τ’ απέκρυψες αυτά από σοφούς και συνετούς και τα φανέρωσες σε νήπια”» (Ματθ. 11:25).

Ξυλοπάπουτσο και βιολί Κάποτε ο Παγκανίνι συζητούσε μ’ έναν πλούσιο φίλο του ποιο ξύλο είναι πιο κατάλληλο για να φτιάξει κανείς ένα βιολί. Ο φίλος του ισχυριζόταν ότι τα καλύτερα βιολιά έχουν το κάτω μέρος από φύλο σφενδάμου και το πάνω μέρος από ξύλο πεύκου. Ο Παγκανίνι όμως είπε ότι ο ήχος δεν εξαρτάται από το ξύλο, διότι ένας καλός βιολιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει

οποιοδήποτε όργανο, αρκεί να είναι ξύλινο και να σχηματίζει κοιλότητα. Ο φίλος του φορούσε ξυλοπάπουτσα και μ’ ένα τίναγμα του ποδιού του έβγαλε το ένα και είπε στον Παγκανίνι: – Λοιπόν, παίξτε μου μια φορά ένα μουσικό κομμάτι πάνω σε αυτό το ξυλοπάπουτσο, είναι ξύλινο και κοίλο. Αν το κατορθώσετε θα σας δώσω δέκα χιλιάδες λιρέττες. Αν όχι θα μου δώσετε εσείς. – Εντάξει, είπε ο Παγκανίνι, δέχομαι το στοίχημα. Δώστε μου μόνο λίγο καιρό. Ο Παγκανίνι πήρε μαζί του το ξυλοπάπουτσο, το λάξευσε, το επεξεργάστηκε, το λίμαρε έως ότου το διαμόρφωσε όπως ήθελε κι έπειτα τέντωσε τις αναγκαίες χορδές πάνω του. Μετά από ένα ή δύο μήνες ανακοίνωσε στις εφημερίδες ότι θα έδινε κονσέρτο μ’ ένα ξυλοπάπουτσο. Πλήθος πολύ συνέρευσε απ’ όλα τα μέρη για ν’ ακούσουν το παράδοξο όργανο. Ο Παγκανίνι κατόρθωσε να παίξει πάνω σε αυτό θαυμάσιες μελωδίες που συγκίνησαν το πλήθος. Έτσι κέρδισε το στοίχημα, το οποίο, μαζί με όλες τις εισπράξεις του κονσέρτου παραχώρησε για τους φτωχούς όπως έκανε συχνά. Αν ο καλλιτέχνης εκείνος μπόρεσε να μετατρέψει ένα ξυλοπάπουτσο σ’ ένα θαυμάσιο όργανο, ο Θείος Καλλιτέχνης δεν μπορεί να κάνει θαυμάσια από το μηδέν; Δεν κάνει ακόμα και σήμερα τους άθλιους και αμαρτωλούς ανθρώπους να γίνουν τέκνα Θεού; Τι ωραίος τίτλος ευγενείας: «Τέκνα Θεού»! Και αυτό δια της πίστης στον Κύριο και Σωτήρα Χριστό. «Γιατί, πραγματικά είμαστε έργο δικό του, που φτιαχτήκαμε μέσω του Iησού Xριστού με σκοπό να κάνουμε έργα καλά, τα οποία ο Θεός προετοίμασε, για να καταγινόμαστε μ’ αυτά» (Εφεσ. 2:10). nnn ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 49


Γυναικείες Πινελιές Με τη φωνή της σκέψης μου...

«Απαγορεύεται η είσοδος»

Α

γαπητοί αδελφοί και φίλοι, αυτή τη φορά θα τολμήσω να σας ανοίξω την καρδιά μου, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ένεκα τού ότι –καλώς ή κακώς– με χαρακτηρίζει και μία εξωστρέφεια, στοιχείο εμφανές του χαρακτήρα μου, που θα συμφωνήσουν βέβαια μαζί μου όσοι με γνωρίζουν καλύτερα.

Της ΡΙΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για την ενθάρρυνση που μου δίνετε όταν με συναντάτε σχετικά με το μικρό αρθράκι. Μου λέτε ότι σας στηρίζει και σας δίνει μια δροσερή ανάσα και δοξάζω το Θεό γι’ αυτό, επειδή αυτός είναι και ο σκοπός μου. Σας διαβεβαιώνω πως όταν μετά από πάλη κάποιων ημερών καταλήξω σε κάτι, οι σκέψεις που μεταφέρω στο χαρτί είναι πρώτα για τον εαυτό μου και μετά για τον κάθε αγαπητό αναγνώστη. Ο Θεός δίνει χαρίσματα μέσα στην εκκλησία Του. Αυτό δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι που τα διαθέτουν δεν είναι ευάλωτοι με δυσκολίες, αδυναμίες και αγώνες πνευματικούς. Όμως θέλω να σας εμπιστευτώ κάτι και να το μοιραστώ μαζί σας, μέσα από την εμπειρία της ζωής μου, γιατί έχω ζήσει πάνω από μισό αιώνα κι έχω να πω και κάτι τέλος πάντων... Λοιπόν αγαπημένοι μου, κάποτε ζούσα μια συμβιβασμένη ζωή, μια μίζερη χριστιανική ζωή. Με ενδιέφερε ο εαυτός μου, η καλοπέρασή μου, η εικόνα μου. Άλλος άνθρωπος ήμουν μέσα στο σπίτι και άλλος στην εκκλησία και στην κοινωνική μου συμ-

50 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ


περιφορά. Ώσπου κάποια στιγμή που δεν πήγαινε άλλο, είδα τον εαυτό μου μέσα από τα μάτια του Θεού. Τότε, το θέαμα με σόκαρε! Έκρυβα τόσα μέσα μου! Σκοτεινά δωμάτια που δεν είχα αφήσει το φως του Θεού να φτάσει ως εκεί. Ήταν οι ιδιωτικοί μου χώροι, κλειδωμένοι και από έξω είχα κρεμάσει την ταμπελίτσα «Απαγορεύεται η είσοδος». Ξέρετε. πολλές φορές, φιλοξενούμε μέσα μας κάτι επιθυμίες που τις έχουμε ονομάσει αδυναμίες κι αισθανόμαστε κατά κάποιον τρόπο ήσυχοι, σκεπτόμενοι «άνθρωποι είμαστε, ο καθένας έχει την αδυναμία του». Αυτές είναι «οι αθώες αμαρτίες». Αθώες σαν τα λευκά περιστέρια... Όμως ο Κύριος έδιωξε από το ναό και αυτά τα λευκά αθώα περιστεράκια. Νομίζουμε πως αν αφήσουμε τα πάντα και ακολουθήσουμε το Χριστό, ότι θα ζούμε μίζερα και στερημένα. Αυτό κάποτε το πίστευα κι εγώ. Όμως είναι ψέμα και ξέρουμε ποιος είναι ο αρχιψεύταρος! Η ζωή της παράδοσης άνευ όρων σε αυτόν που έδωσε τη ζωή Του για μας είναι μια ζωή καλυμμένη από την υπερφυσική Του χάρη, που είναι πλούσια κατά τον πλούτο Του. Θέλω λοιπόν να σας παρακινήσω στο να ζούμε όλοι μια ζωή άφθονη, απολαυστική, γεμάτη από τον καρπό του Πνεύματός Του... Μόνοι μας είναι αδύνατον βέβαια να ζήσουμε τη χριστιανική ζωή. Όμως «τα πάντα δύναμαι δια του ενδυναμούντος με Χριστού» (Φιλ. 4:15). Ας αδειάσουμε τα κλειδωμένα σκοτεινά δωμάτια της καρδιάς μας και ας Τον αφήσουμε να τα καθαρίσει για να μείνει μέσα μας... και ας δούμε τον εαυτό μας όχι με τα δικά μας μάτια, ούτε με τα μάτια των άλλων, αλλά μέσα από τα μάτια του Θεού! Ελπίζω να μην τρομάξουμε, αλλά και αν αυτό γίνει, έχουμε Κύριο έτοιμο να συγχωρήσει, να καθαρίσει, να ευλογήσει, δίνοντας απελευθέρωση! nnn ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 51


ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

τα παιδιά

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της Χλόης

Κ

λικ! Κλικ! Φωτογράφισα τον αδελφό μου, καθώς εκείνος ξέπλενε τα πιάτα του μεσημεριανού φαγητού μας. Κάποια μέρα θέλω να γίνω φωτογράφος, σκέφτηκα. Τα Χριστούγεννα μού έκαναν δώρο μια καταπληκτική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, και από τότε έχω βγάλει χιλιάδες φωτογραφίες. – Σταμάτα επιτέλους, Χλόη, γκρίνιαξε ο Μάρκος. Με κάνεις και νιώθω σαν να βρίσκομαι σε κάποιο ριάλιτι. Εξάλλου θα έπρεπε να με βοηθάς με τα πιάτα! – Θα σε βοηθήσω, είπα παίρνοντας μερικά καθαρά πιάτα από το πλυντήριο. Ο Μάρκος δεν είχε καθόλου καλή διάθεση, επειδή εκείνο το πρωινό η ομάδα του είχε χάσει στο μπάσκετ. Και αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος είχε χάσει το καλάθι που θα ισοφάριζε το σκορ. Είχα βγάλει φωτογραφίες στον αγώνα, όμως είχα σβήσει την καταστροφική φάση του Μάρκου. – Θέλεις να πάμε στο παγοδρόμιο μόλις τελειώσουμε; ρώτησα. – Μπα, το πιο πιθανό είναι να πέσω και να σπάσω κανένα πόδι, μουρμούρισε ο Μάρκος βάζοντας το τελευταίο πιάτο στο πλυντήριο. Ύστερα βγήκε από την κουζίνα και κατευθύνθηκε στο δωμάτιό του. Λίγο αργότερα βρήκα τη μαμά μου. Έβαφε τα ντουλάπια στο κελάρι μ’ ένα έντονο κίτρινο

52 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

χρώμα και λίγο από αυτό είχε ξεφύγει... στο πρόσωπό της. Άρπαξα την κάμερα κι έβγαλα μερικές φωτογραφίες. – Χλόη, μην μπερδεύεσαι στα πόδια μου, είπε η μαμά. Ήδη σκόνταψα και αναποδογύρισα τη μπογιά στο πάτωμα. – Κι έχει πολύ ενδιαφέρον σχήμα, σχολίασα εγώ, όμως η μαμά δε φάνηκε να εντυπωσιάζεται από το σχόλιό μου. – Θα πρέπει αύριο να καθαρίσω το πάτωμα, είπε κουνώντας το κεφάλι της. Ο μπαμπάς έδειχνε κι εκείνος κουρασμένος. Όλο το πρωινό καθάριζε το χιόνι από την μπροστινή αυλή του σπιτιού. Όταν μπήκε μέσα, τα μαλλιά του ήταν γεμάτα από χιονονιφάδες. – Έχεις όρεξη να παίξουμε ντάμα; ρώτησα βγάζοντας τη φωτογραφία του. – Τα χέρια μου είναι παγωμένα, είπε. Επιπλέον έχω να τελειώσω κάτι για τη δουλειά μου.


Ο μπαμπάς προχώρησε προς το γραφείο του με γερμένους τους ώμους, και μου θύμιζε χιονάνθρωπο που λιώνει! Τελικά, βρήκα τον παππού μου στο καθιστικό να διαβάζει ένα βιβλίο. Ο γάτος μας ήταν κουλουριασμένος στην αγκαλιά του. Έδειχναν πολύ πιο χαρούμενοι απ’ όλη την υπόλοιπη οικογένειά μου. – Παππού, θέλεις να δεις τις φωτογραφίες που έβγαλα; ρώτησα. Εκείνος ακούμπησε κάτω το βιβλίο του και μου έκανε χώρο να καθίσω δίπλα του στον καναπέ. Ο παππούς δεν ενοχλείται όταν τον διακόπτουν. Κι έχει τον τρόπο του να μας κάνει όλους να νιώθουμε σπουδαίοι. Έδειξα στον παππού ποιο κουμπάκι

να πατήσει στη μηχανή μου, ώστε να μπορέσει να δει όλες τις φωτογραφίες. Ο παππούς είδε όλα τα πρόσωπα, σχολιάζοντας κάποια και θαυμάζοντας κάποια άλλα. – Έχεις πολύ σωστή προοπτική, Χλόη, είπε ο παππούς. – Τι εννοείς; ρώτησα. Εκείνος μου χαμογέλασε. – Η προοπτική είναι η οπτική γωνία που χρησιμοποιείς όταν παρατηρείς κάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν φωτογραφίζουν έναν

αγώνα μπάσκετ εστιάζουν περισσότερο στο καλάθι. Ενώ οι φωτογραφίες που έβγαλες εσύ στον αγώνα του Μάρκου, όπως εκείνη που οι φίλοι του τον χτυπούν στην πλάτη, φανερώνουν πως στηρίζουν κι ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο. Μερικοί άνθρωποι δεν προσέχουν τέτοιες στιγμές. Εσύ θα γίνεις πολύ καλή φωτογράφος επειδή εστιάζεις σε τέτοια στιγμιότυπα. – Σ’ ευχαριστώ παππού, και χαμογέλασα καθώς ήρθε στο μυαλό μου μια ιδέα. Τα περισσότερα άτομα στην οικογένειά μου ήταν άκεφα εκείνη την ημέρα. Ίσως οι φωτογραφίες

μου βοηθούσαν ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Αγκάλιασα τον παππού μου κι έφυγα για να βάλω το σχέδιό μου σ’ εφαρμογή. Ο Μάρκος ήταν ακόμα στο δωμάτιό του όταν του πήγα το φάκελό του. Εκείνος τον πήρε και τον πέταξε στο πάτωμα. – Έλα τώρα, Μάρκο, άνοιξέ το σε παρακαλώ, παρακάλεσα, γεμάτη ενθουσιασμό. Εκείνος πήρε το φάκελο, τον άνοιξε κι έβγαλε από μέσα ένα κολάζ από φωτογραφίες της ομάδας του που είχα φτιάξει εγώ. Μια φωτογραφία έδειχνε το Μάρκο που βοηθούσε ένα φίλο του να σηκωθεί, μια άλλη έδειχνε ένα ψηλό αγόρι, τον Λούη, που έδινε στο Μάρκο ένα μπουκάλι νερό. Υπήρχαν πολλά στιγμιότυπα της ομάδας που

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 53


συζητούσαν με τον προπονητή, άλλες καθώς στέκονταν όρθιοι και επευφημούσαν τους συμπαίκτες τους. – Η ομάδα σας έχει σπουδαίο πνεύμα, είπα στο Μάρκο, καθώς εκείνος κοιτούσε τις φωτογραφίες μου. Μπορεί να μην κερδίσατε σήμερα, όμως με αυτή τη σύνθεση της ομάδας, σίγουρα θα κερδίσετε πολλά παιχνίδια στο μέλλον. – Ευχαριστώ, είπε τελικά ο Μάρκος χαμογελώντας δειλά. Ίσως, τελικά, δεν είναι και τόσο κακό το ριάλιτί σου! Η μαμά καθάριζε τις βούρτσες από τις μπογιές μέσα στο πλυσταριό. Πήγα κοντά της και της έδειξα μια φωτογραφία που είχα βγάλει με το χρώμα που είχε πέσει στο πάτωμα του κελαριού. – Κοίτα μαμά, είπα. Η μπογιά σου μοιάζει με ήλιο και φωτεινές ακτίνες. Ωραία σκέψη για μια μουντή χειμωνιάτικη μέρα, δε νομίζεις; Η μαμά κοίταξε για λίγο τη φωτογραφία. Μετά, χαμογέλασε. – Χλόη μου, δεν πίστευα ότι θα μπορούσε κάποιος να με κάνει ευτυχισμένη με αυτό το χάλι που έκανα. Ξέρεις, ίσως τελικά κρατήσω το λεκέ εκεί, ώστε να βλέπω τον ήλιο κάθε πρωί. Λίγο αργότερα βρήκα τον μπαμπά μου σκυμμένο πάνω στα χαρτιά του στον καναπέ. Για τον μπαμπά μου είχα τυπώσει μια μεγάλη φωτογραφία που είχα βγάλει στους θάμνους της μπροστινής μας αυλής. Ένας λαγός συνήθιζε να κρύβεται εκεί. Μου είχε πάρει μέρες να πε-

54 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

τύχω το ζωάκι σε αυτή τη φάση και να το φωτογραφίσω. – Πω-πω, Χλόη μου! Τι ωραία φωτογραφία, είπε ο μπαμπάς. Εγώ ήμουν τόσο απορροφημένος στο καθάρισμα του χιονιού εκεί μπροστά, που δεν πρόσεξα το μαλλιαρό επισκέπτη μας. – Ναι, έχασες κι ένα καταπληκτικό παιχνίδι ντάμας, του είπα πειρακτικά. – Θα μου δώσεις μία ακόμα ευκαιρία; ρώτησε ο μπαμπάς κλείνοντας το χαρτοφύλακά του. Έγνεψα καταφατικά και προχωρήσαμε προς το καθιστικό. Ο Μάρκος ήταν ήδη εκεί και έφτιαχνε ένα παζλ με τον παππού και τη μαμά. Ο γάτος μας ήταν κουλουριασμένος στα πόδια τους. Φαίνονταν πολύ χαρούμενοι, ενώ από την κουζίνα ερχόταν η μυρωδιά από την πίτσα που ψηνόταν. Παράξενο. Τίποτα δεν είχε αλλάξει – η ομάδα του Μάρκου είχε χάσει και ο κίτρινος λεκές ήταν ακόμα στο κελάρι. Καινούριο χιόνι είχε αρχίσει να πέφτει στην αυλή, πράγμα που θα δημιουργούσε και άλλη δουλειά για τον μπαμπά. Όμως κάτι είχε αλλάξει. Ένα ειρηνικό, γεμάτο ικανοποίηση πνεύμα είχε αντικαταστήσει την γκρίνια σε όλους μας. Κι εγώ ευχαρίστησα το Θεό για την όμορφη οικογένεια που μου χάρισε! nnn Της Clare Mishica Μετάφραση: Φρίντα Τσίνογλου - Λαμπριανίδου


H ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Πίσω στη Μυρμηγκοχώρα γρήγορα! Οι Εκδόσεις Ο ΛΟΓΟΣ κυκλοφόρησαν το παιδικό βιβλίο με τον παραπάνω τίτλο. Είναι το πρώτο βιβλίο της Μαρίνας Πέτσα-Θεοχάρη, πτυχιούχου της Σχολής Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Εικονογράφηση: Αιμίλιος Μπαρμπάτος. Μέσα από τις μεγάλες πολύχρωμες σελίδες και το σκληρό κάλυμμα, η συγγραφέας χρησιμοποιώντας μια επιτυχημένη αλληγορία περνά βασικές πνευματικές αλήθειες, καταληπτές στα μικρά παιδιά. Αναφέρεται σ’ ένα μυρμηγκάκι, τον ήρωα της ιστορίας, που φεύγει μακριά από την πατρική φωλιά, ακολουθώντας το δικό του δρόμο, δίνοντας προσοχή στα λόγια των τζιτζικιών... Στο τέλος, καταλαβαίνει τα λάθος του και γυρνά πίσω στη θαλπωρή της πατρικής αγκαλιάς... Στηρίζεται πάνω στην παραβολή του ασώτου γιου. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων «Ο Λόγος».

Δύο νέα βιβλία του Ε.Ι.Ε. Αρχείου Το «Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο» εμπλούτισε τις εκδόσεις του με δύο νέα βιβλία. α) ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ε.Ν. (1950-2000). Είναι βιβλίο 271 σελίδων

που αφορά τα πρώτα 50 χρόνια ιστορίας της Κίνησης Ευαγγελικής Νεολαίας (ΚΕΝ). Τη συλλογή και σύνθεση των κειμένων με πολλή επιμέλεια έκανε η Λιλίκα Κιοσέογλου-Βαλαή, την επιμέλεια της έκδοσης η Έρση Αντωνιάδου και το εξώφυλλο η Λίζα Ηλιού. Είναι μια ενδιαφέρουσα έκδοση με ποικίλο και πλούσιο υλικό με πολλές φωτογραφίες, από τους ομίλους των εκκλησιών. Στις σελίδες παρελαύνουν όλα τα ονόματα των μελών των ομίλων και των Δ.Σ. της ΚΕΝ. β) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ - Το Έργο, ο Μαρτυρικός Θάνατος και η Παρακαταθήκη ενός Εργάτη του ευαγγελίου. Το βιβλίο (205 πυκνογραμμένες σελίδες) έγραψε στα αγγλικά ο αείμνηστος ιεραπόστολος Θωμάς Κοσμάδης. Μετάφραση: Βέτα Παντελιού. Για πληροφορίεςπαραγγελίες: Έρση Αντωνιάδου Τηλ. 210-9316328 e-mail: erantoni@ath.forthnet.gr Επιμέλεια Γ.Σ.Κ. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 | 55


Από τη Θεσσαλονίκη με αγάπη... Του ΑΝΕΣΤΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Αποφάσισε! Ελεύθερα! Τώρα! Είναι εμπειρία ζωής πως μόνο τον εαυτό μας μπορούμε να διορθώσουμε. Μόνο τα δικά μας λάθη μπορούμε να επεξεργαστούμε. Μόνο αν εργαστούμε στον εαυτό μας και στη στάση του, υπάρχει ελπίδα ν’ αλλάξει και ο άλλος. Διότι δεν ακούμε κάτι που λέει κάποιος, αν δεν το βρούμε μέσα μας. Ο Ιησούς Χριστός έπεισε, εξαπλώθηκε και δημιουργήθηκε μια τέτοια τεράστια λατρεία στο πρόσωπό Του, όχι μονάχα από αυτά που έλεγε αλλά και από το ότι ο Ίδιος έζησε ως τέλειος, έπασχε, παραδόθηκε, μάτωσε, βοήθησε, σταυρώθηκε, ξεψύχησε για την αγάπη και για όσα ισχυριζόταν. Ο ευφυής και σοφός λόγος Του σαγηνεύει ψυχές, αλλά και το σώμα Του και το αίμα Του χαρισμένα, χυμένα, κομματιασμένα, σε όποιον θέλει να τα μεταλάβει. Πνευματική μεταστροφή, αυτή είναι η λέξη-κλειδί για την υγεία του εαυτού μας. Μετάνοια, που δεν είναι μόνο το «ζητώ συγνώμη», αλλά κάτι παραπάνω, αλλάζω «μυαλά». Όλο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα μας και όταν συμβεί το πηγαίνουμε στο σταυρό. Ο Θεός σε αφήνει ελεύθερο, να σωθείς ή να καταστραφείς. Να μείνεις ή να φύγεις από τον κήπο της Εδέμ. Αν μονάχα τα δικά μας λάθη μπορούμε να βοηθήσουμε, τότε σημαίνει πως η ζωή μας είναι στα χέρια μας. Το ναι και το όχι στο Θεό είναι μια εντελώς δική μας ελεύθερη απόφαση· έτσι και μόνο έτσι τη ζητάει ο Ίδιος. Λοιπόν στο χέρι σου είναι ν’ αποφασίζεις. Θα στραφείς στον Ιησού Χριστό ή θα μείνεις σε αυτό που βιώνεις μέχρι τώρα; Εκείνος είναι ο δρόμος, η αλήθεια και η ζωή. Δεν μπορείς να επιστρέψεις στο Πατρικό σπίτι αν δε διαβείς το μόνο δρόμο που οδηγεί σε αυτό. Τον Ιησού Χριστό. Αποφάσισε! Ελεύθερα! Τώρα!

56 | Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ


990€

Για παραγγελίες > www.ologos.gr ή 210.6626835 και στα βιβλιοπωλεία μας: Αθήνα: Εμμ. Μπενάκη 28 106 78 % 210-3823495

Θεσσαλονίκη: Εθν. Αμύνης 42 546 21 % 2310-232210

Πάτρα: Πουκεβίλ 22 262 23 % 2610-224197

Λάρισα: Δευκαλίωνος 2 412 22 % 2410-232594

Βόλος: Σωκράτους 23 382 21 % 24210-35801

Αλβανία: Sarande Libraria «O LOGOS» % 00355.85223239

O

Λόγος

ΕΚΔΟ

Σ ΕΙΣ


P

SS PO RE

Χ+7 ES

S

T

ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ ____________________________ Ταχ. Γραφείο ΚΕΜΠ KΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ____________________________ Αρ. Αδείας 013943

ST

του Ευαγγελίου

ENTYΠO KΛEIΣTO • AP. AΔEIAΣ 1841 ΚΕΜΠΑ MHNIAIO XPIΣTIANIKO ΠEPIOΔIKO Γ. ΣOYPH 14, 185 47 ΠEIPAIAΣ

PR

Η ΦΩΝΗ

S PO

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ!

5€

Πότε... Ξεκινά η Ανθρώπινη Ζωή; Κανένα θέμα δεν έχει φέρει περισσότερο διχασμό ή προκαλέσει τόσο προβληματισμό όσο αυτό της έκτρωσης. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στη βοήθεια προς τη μητέρα και τη βοήθεια προς το παιδί. Το βιβλίο αυτό μας δείχνει πόσο καίριο είναι να προσφέρουμε βοήθεια και στους δύο. Ο Randy Alcorn, με συνοπτικό και ήπιο τρόπο προσφέρει τεκμηριωμένες απαντήσεις γεμάτες συμπόνοια, που αφορούν τη συζήτηση γύρω από την έκτρωση.

Για παραγγελίες > www.ologos.gr ή 210.6626835 και στα βιβλιοπωλεία μας: Αθήνα: Εμμ. Μπενάκη 28 106 78 % 210-3823495

Θεσσαλονίκη: Εθν. Αμύνης 42 546 21 % 2310-232210

Πάτρα: Πουκεβίλ 22 262 23 % 2610-224197

Λάρισα: Δευκαλίωνος 2 412 22 % 2410-232594

Βόλος: Σωκράτους 23 382 21 % 24210-35801

Αλβανία: Sarande Libraria «O LOGOS» % 00355.85223239

O

Λόγος

ΕΚΔΟ

Σ ΕΙΣ

Φωνή Του Ευαγγελίου - Τεύχος #2 - 2014  

Τεύχος Φεβρουαρίου 2014

Advertisement