Page 1

o l i v e r

m e a d s

2.1

portfolio


m a c r o

s i t e

a n a l y s i s

m e s o

Initial site analysis was undertaken, focusing on surrounding area and approach. The key things for me when considering my approach would be the approach from the multiple roads meering at the junction directly adjacent to the site. The scheme had pontential to be a showpeice at the node of the road system. Material was also going to be important with surrounding buildings classing when veiwed as a whole. The site, I felt, was an amalgamtion of materials requiring an intervention tieing them together, through contrast or compliment. Togpography was also considered as approach veiws were concered, with the meso site being slightly higher to the north with a S.E banking across the road.

m i c r o


Commercial Residential

Building Fuction Diagram

SUMMER LIGHT PATH

WINTER LIGHT PATH

s i t e

m o d e l

Site analysis progressed furtheras I looked at exisitng building types in order to begin to consider spatial arangements. Comercial buildings nearby having greater noise and light polution would need to be carefully addressed. The footfall density would also be effected, meaning enterance arrangement would be decided by quiet more experiential approaches to the site, off busy main roads. Vegetation was then plotted, to set criteria for the best potential veiws for much of the surrounding buildings and development being unattractive, glazing by the site and the projects need for levels of privacy, lighting and veiws. The sun path was an essential part of analyis, with a three story building to lar gains and day lighting. Rooms would have to stick to edges of the site to promise would need to be found with the noise polution of the main road.

Vegitation Density Diagram

the schemes inhabitants. With and vistas were pre-determined the south preventing major somaximise light, however a com-


Section A

HILL ST.

OLD MOAT RD.

Section B

ELEVATION FROM COPSON ST.

Elevation Studies I continued to look at the building heights and site section to better understand the immediate context of the site before moving onto massing. From the analysis I becan to thing about volumetric forms and was interesting in stepping the void shown in section A, between the bungalow, road and three storey building. In addition, I further studied the noise polution in immediate areas.

B

A

Diagram Section Key

Noise Polution Diagram

Building Height Diagram (See Key)


Approach Analysis

Approach A

Visualisation The nature of the site gives a huge opportunity for a showcase architectural peice. I produced this series of montages to convey the sense of potential that the space had on me upon visiting. The increased saturation of the montages also highlights the sense of competing materiality in the area. Something I began to explore how I would address from different angles and different adjacent buildings.

Approach D

B A

D

C Approach C Approach B Approach Veiw Key


p r e s c e d e n c e Pear Tree House Location London, United Kingdom Architects in Charge Jake Edgley, Andrew Ingham Area 425.0 sqm Project Year 2012 The concept began with a 100 year old pear tree, a remnant of the site’s history as a Victorian fruit orchard. The house has been built around the tree, creating an internal courtyard that brings light and air to the centre of the plan, while turning the house inward to remain private from the surrounding terraced houses. The site is long and thin, and the layout is arranged around the changing light of the day, with the kitchen looking to the north east for morning light, the living areas looking south west onto the pear tree courtyard for light from midday, and the lowered snug in the centre of the building as a cosy retreat in the evening.


p r e s c e d e n c e No. 49, Lewisham Architects 31/44 Architects Location London Borough of Lewisham, United Kingdom Lead Architects Stephen Davies Project Year 2016 The form and arrangement of the house is derived from a response to the immediate context and site conditions. Raised above the street to alleviate the risk of flooding, the three-bedroom dwelling has a staggered rectilinear plan at ground level, with the firstfloor mass located towards the northern site boundary. The layout is designed to maximise the scheme’s south-facing aspect and establish a close relationship between the internal and external living spaces.


Downstairs WC Bathroom

Main WC

Bedroom Master Bedroom

Kithcen & Lounge Radial Courtyard Arragnement Parti Diagrams

Master Bedroom

Kithcen & Lounge

Dwelling A - 3/4 Perosns (2 Story)

s p a c i a l

Dwelling B - 2 Pesrons (1 Bedroom)

d e c i s i o n

m a k i n g

Using standard UK room dimensions, I created volumetric models for all the rooms of the two houses. I worked out spatial adjancencies and arrangements from these models on the site model I had previously used. I used constraints from the in depth site analysis such as sun path, shading, noise and lines of site. Using a variety of forms, overlaying and stacking rooms I found a rough arrangement which would eventually form plans. With kithcens to the East of the site and bedrooms above, to maximise morning light and sit awa from heavy areas of traffic. Living rooms and enterances to the west of the site to maximise evening light and veiws. I worked purely in models to ensure representative volumes were considered and the design was as site responsive as possible. The East and West concentrations lead to courtyard parti concept. I also wanto to address the water trough as a feature, rather than an afterthougt.


f o r m

w o r k

From the spatial arrangement models and further sketched floor plans. I began to work on form and massing. The main aim from the process was to resolve the footprint of the building to best address all the site conditions in heirachy, number one being to create a feature space adressing the water basin with a courtyard. From here I would be able to move forward and start designing in section, 3D and think about circulation. The photographs below show the


14:00

09:00

d e s i g n

d e v e l o p m e n t

Further consideration to the sun path was needing when deciding glazing. The scheme is set up to allow maximum morning light throught the S.E corner with a feature stair and additional glazing to allow light to the bathroom. The impacrt on privacy should be minimal as the adjacent buildings cover all lines of sight to majour roads.

18:00

l i n e

o f

s i g h t

The best veiws from the site are towards the north over the road and towards the water basin, where the is more vegetation. The facades and glazing are moved to mazimise the veiws. The east elevation is openned up to allow light to enter the courtyard and improve veiw orientation towards the basin.

The coutyard space would catch the evening sunlight with long casting shaddows from additionally planted trees. Enterances would be situated on inside edges of the courtyard with internally facing glazing to maximise transparency through the scheme, connecting the areas of each dwelling with a centralised space well lit, and adressing the water basin.


a x o n o m e t r i c


f i n a l

f l o o r

p l a n

-

0


f i n a l

f l o o r

p l a n

-

1st


s e c t i o n

A


s e c t i o n

B


s e c t i o n

C


p e r s p e c t i v e


p r o g r a m m e

5

6

3

3 6

2 3

1

5

4 5 1

2

3

1 3 4

4 3

1 3

1

2

5

4 1

1 - l o b b y

2

2 - l o u n g e 3 - b a t h r o o m 4 - k i t c h e n 5 - m a s t e r 6 - b e d r o o m

3

b e d r o o m


m a t e r i a l s Villa Comano Architects Attilio Panzeri & Partners Location Comano, Switzerland Project Year 2013 The criteria and materialization of its insertion were objects of long reflection. Upon much consideration and pigment sampling, the choice of color to clothe the concrete skin was black, cased in very rough-grained wooden boards; not only for the facades, but to excavate the inhabitable voids as well. ttaining such result was no simple feat; it was only possible through extensive collaboration with chemical engineers and other competent specialists in material manipulation. Despite material opacity, the large openings allow abundant light to gently invade its interior, and diffuse throughout.

90mm vegetation layer 30mm drainage layer Sealing bitchumin layer 300mm foam insulation Sealing bitchumin layer 340mm reinforced concrete deck with 50mm leveling coat

80-240mm precast concrete outer shell 180mm thermal insulation 200m reinforced concrete inner shell (loadbearing) gypsum plaster and mortar seal.

DPM layer 340mm reinforced concrete deck with 50mm 50mm of EPS sound and thermal insulation with separating layer 76mm screed with underfloor heating


t e c h n i c a l

s e c t i o n

A

A2 1:50

1

3

4 2

B

A

A B


t e c h n i c a l

s e c t i o n

B

A2 1:50

1

2

B

A

A B


d e t a i l

1

80mm composite roof boarding with sheathing

A2 1:10

180mm thermal insulation 180 x 120mm timber purlins

340mm reinforced concrete deck with 50mm leveling coat

Thermal triple glazing with aluminium frame


d e t a i l

2 - (initial)

A2 1:20


d e t a i l

2

c o n t.


K) 300mm

1500mm

970mm

pitch line 35 degrees

1200mm

(P a r t

1200mm

2

970mm

d e t a i l


d e t a i l

A2 1:10

4

20mm granite tile finish

76mm screed with underfloor heating

50mm of EPS sound and thermal insulation with separating layer

DPM layer 280mm reinforced concrete deck with 50mm leveling layer

d e t a i l

3 A2 1:10

80mm precast concrete outer shell 180mm thermal insulation 200m reinforced concrete inner shell (loadbearing) gypsum plaster and mortar 190mm vegetation layer 30mm drainage layer 300mm foam insulation Sealing bitchumin layer 340mm reinforced concrete deck with 50mm leveling coat

seal


a l l

s c h o o l

p r o j e c t

portfolio 2.1


Context Looking at Oxford Road in terms of future student occupancy there is scope for different forms of ownership and usage of space. Currently Oxford Road is subject to large volumes of traffic and the space is dominated by cars and buses, with pedestrians resigned to the narrower pavement area. The large student populous in the area presents issues regarding residential occupancy. The area is densely populated throughout term time, but during university holidays many properties stand vacant. Our vision is to develop an adaptable alternative to the current student accommodation that gives the street scape back to the pedestrian.

UMBRELLA TOWER

The Vision Three umbrella structures strategically positioned along the Oxford Road Corridor. The first of the umbrellas will act as a gate way to Oxford Road creating a threshold into a pedestrianized street. The second umbrella will be positioned where the road bisects the university campuses. The third will be located adjacent to the hospital. Each umbrella will support housing pods aimed initially at accommodating students. The idea is for flexible living creating an alternative to the current student housing on offer. A gateway to the scheme, overlapping with the Mancunian Way

Phasing The design would be implemented in three phases: Phase one- pedestrianize the road. By replacing access via cars and buses with a tramline the road could be completely pedestrianized whilst maintaining a transport link. Phase two- construct the skeleton structure of three umbrella towers which will support the pre-fabricated accommodation pods. Phase three- the accommodation pods are added to the structure.

Environment The environmental ambition for the project begins with the removal of cars and buses from the road, encouraging more sustainable methods of accessing the site. Further to this we aim to increase biodiversity in the area through planting and garden allotments incorporated into the umbrella structures. The aspiration for the umbrellas is total self-sufficiency, employing methods such as rainwater collection systems and wind turbine energy production.

A gateway to the scheme, overlapping with the Mancunian Way

Wider Urban Application In terms of further expansion additional umbrellas could be constructed in new locations, developing the project beyond Oxford Road. Ultimately a network of umbrellas and housing pods could extend across the city of Manchester, pushing car and bus use further out of the city. The housing pods could be further evolved for non-student users such as the elderly, young families or working professionals.

A hub in the heart of the University of Manchester campus

A hub in the heart of the University of Manchester campus

A cultural and medical hub outside the Whitworth gallery and the hospital

Aerial perspective

Longitudinal section

Street perspective

Square perspective

A cultural and medical hub outside the Whitworth gallery and the hospital

2 1 Portfolio  
2 1 Portfolio  
Advertisement