Page 1


br andb o ok

kwekkwek Ol iv ie r Va n Gie r d e g h o m


Kwekorie dna blz 16

3

Kwekkwek vroeger & nu blz 10

2

Spring op de kwekkwek blz 8

1


Uitgekwekt blz 40

6

Volg de kwekkwek blz 29

5

Herken de kwekkwek blz 20

4


1

Spring op de kwekkwek De kwekkwek is een amfibieboot gemaakt in 1944 om Europa te bevrijden uit handen van de nazi’s. Het is een aangepast origineel ‘eendenvoertuig’ dat rond vaart in kuststeden, op het strand en in het water. Iedere reiziger is klaar voor een ludieke en unieke beleving.


9


2

10

kwekkwek vroeger & nu


Onderzoek naar de eend vroeger Overal ter wereld komen eenden voor, ze zijn kosmopoliet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Amerikaanse DUKW voertuigen ingezet. D staat voor het bouwjaar 1944, U staat voor Amfibie (kan rijden 90km per uur en 10km per uur varen), K geeft aan dat er vier wielen zijn en W twee achterasaandrijvingen. In de volksmond spreekt men over een ‘Duck’ omdat het voorsteven gelijkt op de snuit van een eend. Militaire voertuigen zijn gemaakt van stevig materiaal, één DUKW weegt dan ook 2,5 ton. Tijdens de landing in Normandië werden 2000 DUKW ingezet om munitie naar de overkant van het kanaal te voeren. Een boot die niet moest aanmeren kon onmiddellijk het strand oprijden in vijandig gebied. Negentig procent van alle munitie werd via DUKW vanuit Engeland naar het vasteland vervoerd. Na de oorlog heeft men de voertuigen achter gelaten, een deel ervan ging naar militaire opslagplaatsen of werd verkocht. Niet te herstellen voertuigen zijn bij het oud ijzer beland. Soldaten in bezet gebied voeren goederen aan met dukw voertuigen. 11


De DUKW worden soms nog ingezet voor militaire operaties zoals het bevrijden van mensen uit overstroomde gebieden, zoals in Nederland (1955) en orkaan Katarina (2005). In België zijn er nog maar twee werkende amfibievoertuigen die toeristische ritjes maken aan de kust van Koksijde en Blankenberge, die vanaf het strand het water in duiken. Wereldwijd heeft bijna elke Amerikaanse kuststad, Australië & Nieuw-Zeeland en Japanse en Thaïse badplaatsen zo’n tour. In Europa is het vooral bekend in Ierland en Engeland.

Links: aangepaste originele DUKW voertuigen voor toeristisch gebruik. Enkel de Amerikaanse voertuigen van de firma ‘Ride the ducks’ (linksonder) gebruiken nieuwe amfibievoertuigen met een grotere zitruimte. Boven: DUKW tijdens overstroming in Nederland.

12


De vreemde eend vandaag Voertuigen in Beijing (Chinese Republiek), Maine (USA), Cairns (AustraliĂŤ), Liverpool en Londen (GB) kregen een gele of blauwe laag aan de buitenkant en zitjes om passagiers te vervoeren.

Links: Deze Japanner rijdt volledig op gebruikte wokolie

13


Stijlonderzoek voor de restyling van de ‘dukw’ tot ‘kwekkwek’ De historiek vertalen naar een hedendaagse attractie is belangrijk. Hiervoor ging ik op zoek naar studiemateriaal van eenden en postkaarten van boten tijdens en vlak na de oorlog. Hieruit kwam het idee voort om een kaartje naar het thuisfront te sturen als sociale actie.

Links: Merkstempels van kaartmakers. Boven: Postkaarten uit Oostende en Koksijde verzonden rond 1935 en 1942.

14


dukw aan de belgische kust De twee voertuigen aan de Belgische kust vallen helemaal uit de boot op vlak van imago. De boten heten ‘schip Ahoy José’ en ‘normandie’. In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn de boten rood-wit-blauw geverfd en gebruikt men een logo van een eend met vliegenierspet.

15


3

kwekorie De theorie van de kwekkwek De kwekkwek is een militair bevrijdingsvoertuig uit 1944 ingezet bij de bevrijding. Het werd aangepast om toeristische rondvaarten te houden, maar trekt ten strijde tegen toenemende wegwerpmaatschappij op een vrolijke manier.

Kwekkwek analyse Welke feitelijke, rationele en emotionele attributen maken de kwekkwek tot wat het is ? Tijd voor een analyse op basis van het onderzoek.


FEITELIJKE EIGENSCHAPPEN

Unieke historiek

Het duikt het water in

Een stadstour, busritje en splash!

Unieke ervaring

Rijdt op frituurvet (i.p.v. Diesel)

Geen mest of misbruik van dieren

Je doet goed voor moeder natuur

Hergebruik van militair voertuig Gele en blauwe kleuren

RATIONELE EIGENSCHAPPEN

Voorgesteld als eend

Bevrijding, bevrijdend gevoel

Geen downcycling

Zeer herkenbaar

Men doet aan afvalpreventie

Je neemt een leuk verhaal mee

Heeft een heldendaad verricht Geen CO2 uitstoot

Je mag onnozel doen

EMOTIONELE EIGENSCHAPPEN

Ongeziene sightseeing

17


kwekkwek is not Een museumstuk Vergelijkbaar met een klassieke rondvaart/gids Pseudo-oorlogsheld Milieu-belastend Voor sommigen weggelegd

kwekkwek is hot Haast onverwoestbare oorlogsheld Splash, stadsgids en boottocht in ĂŠĂŠn Binnen handbereik Eco- & childfriendly Betaalbaar

18

tone of voice Communicatie rond de kwekkwek is steeds amusant, ludiek, helder, zet aan tot handelen en is kleurrijk kindvriendelijk.

strategie De kwekkwek is de enige stadsrondleiding die zowel in de stad als op zee kan varen. Haar unieke vorm, verhaal, groene hart en avontuurlijk karakter, maken haar zeer geliefd bij jong en oud. Een ritje op de kwekkwek is iets wat je moet gedaan hebben in je leven en waar je over kunt praten en ervaringen uitwisselen met vrienden en familie. DĂŠ reden om deze zomer naar de Vlaamse kust te trekken.


Dieselmotor rijdt op frituurvet en vaart op nanosolar

3 in 1: stadstour, busritje en splash!

Er is een eend op afgebeeld

Aangepast voor een tweede en derde leven zonder downcycling

Geel en blauwe kleur Men doet aan afvalpreventie Het hoge voertuig duikt in het nat om zijn stadstour te vervolgen en komt weer op het droge

Historisch verhaal Geen CO2

Heldendaad verricht in WOII

Bevrijding Nieuwe leuke ervaring Een ongezien uitzicht Je denkt aan de planeet

EM O TIO

Je neemt een verhaal mee die je kunt delen met leuke foto's en filmpjes

N

DE L E N O OR EV EL

JKE VOORDE TELI LE N I E F

Geen mest of misbruik van dieren (in tegenstelling tot ezels, paarden)

O NELE V ORDELE TIO N RA

Re-Use: Am. amfibie 'DUKW' gebouwd voor bevrijding in WOII

19


4

Herken de kwekkwek Met het maken van de analyse, is de keuze gemaakt hoe het merk zich plaatst tegenover concurrenten op vlak van visuele kenmerken, emotionele beleving en rationele argumenten.


Merknaam

Kleuren

De naam ‘kwekkwek’ verwijst naar het geluid van een eend, dat is een uniforme associatie die ons met de paplepel is meegegeven. De naam is zonder fysieke voorstelling reeds een eend op zich. Dat is een groot voordeel bij de herkenning wat het voertuig en het merk te bieden heeft. Bovenal geeft het een leuk, speels een positief gevoel.

Blauw overheerst in communicatie de andere kleuren. Het staat voor de zee waarop de gele eend vaart, voor de verkoeling tijdens zomerhitte. De boot is als een drijvende waterfles op overladen zandstrand, je uurtje plezier met familie, vrienden, het gezin en de (klein)kinderen. ORANJE C0 M42 Y100 K0 BLAUW C85 M40 Y0 K0 GEEL C0 M11 Y100 K0

Fonts De kwekkwek is hedendaags, maar het gekozen lettertype ‘vintage’ verwijst naar zijn historische achtergrond en maakt deel uit van het logobeeld. Overige tekst staat in Fontin Sans en Gentium.

LOGO Vintage Reglr 45pt KOP fontin sans smallcaps 27pt BODY Fontin sans regular 8 pt CREDITS Gentium regular 6pt 21


Bijzonderheden

Afvalpreventie aan boord Flesjes, drinkbekers en afval horen niet in de oceaan. Kwekkwek heeft als missie de vogel te redden door aan boord afval in te zamelen. Deze zijn voedsel voor het maken van eendenfluitjes die een leuk gadget zijn voor reizigers.

Upcycling nanosolar De metalen uit het voertuig komen niet bij het schroot of een verlaten opslagplaats terecht. Ze worden vakkundig verwerkt als grondstof voor buigzame zonnepanelen, de nanosolar.

Rijdt op frietvet Rijden op gebruikt frituurolie is niet alleen plantaardig maar is beter voor het milieu. Toeristen krijgen de Belgische frietlucht er gratis bij!

Diervriendelijk Voor deze toeristische stadsrondvaart misbruikt men geen ezels, paarden of andere lastdieren. En er is geen overlast van dierlijke behoeften op het strand of in de stad.

22


Logo ontwerp Het logo en de huisstijl heeft een sterke commerciĂŤle beeldtaal. Meer verfijnde ingewikkelde ontwerpen sluiten niet echt aan bij de merkidentiteit.

WH O

DU C KS

INS W

OPTI

DU

KW

ARR

IO

R

OPTI OPTI OPTI

WH O

DU C KS

INS W

WH O

WH O

DU C KS

DU C KS

INS W

INS W

DU

DU

KW

ARR

KW

ARR

IO

R

IO

R

DU

WH O

DU C KS

KW

ARR

IO

R

INS W

OPTI

DU

KW

ARR

IO

R

23


Logobeeld De zoektocht naar een logo vertrekt uit een sublimatie van een fysieke eend. Hieraan werden unieke eigenschappen zoals varen, motorschroef, splash... toegevoegd. Twee letters ‘K’ staan boven elkaar en vormen de doorsnede van de amfibieboot, voorzien van een eendenkop en wegspattend water.

24


Definitief logo


Restyling amfibieboot De boot krijgt niet alleen een herkenbare naam, maar ook een aangepaste kleur.

Baseline Nieuwe look van de boot

De baseline zet aan tot actie: ‘duik met ons het water in’ staat op de romp.


5

Volg de kwekkwek


Bekendmaking Net als een andere toeristische tour of pretpark moet het merk zichzelf promoten. Hiervoor maken we gebruik van een service die strandbezoekers leuk zullen vinden. Verkoeling dankzij de kwekkwek stranddouche. Souvenirs via een live-fotoshopstand. Uitwisseling van e-cards via de site en een printcampagne aan de kust.

duik met ons het water in

kwek kwek

blabla 840 0 bla st r 47 Tel 05oostende w w w 0 351894 .k wek k we k .be

30


Stationary Visitekaartje en briefpapier (met blokjesachterkant)

kwekkwek blablablastr 47 8400 oostende Tel 050 351894 www.kwekkwek.be


on


CAMPAGNE Douchen met gekwaak: De strandsirene Verwijzend naar een luchtalarm, wil deze sirene (ook wel zeemeermin) interesse wekken bij kinderen en hun ouders. Bij het indrukken van de knop, kan men zich gratis afspoelen na het zwemmen mĂŠt een kwekkend geluid.

33


off


merchandising

Je eigen certificaat

Opvouwbare 3d kwekkwek

Iedereen die op de kwekkwek zit moet dat natuurlijk wel kunnen bewijzen tegenover vrienden en familie. Daarom is er een authentiek certificaat beschikbaar bij de kapitein, tegen een kleine meerprijs.

Omdat het voertuig zo’n iconografische waarde heeft werd er speciaal voor kinderen een plooibare versie van gemaakt in karton. Hierdoor maakt men driedimensionele voorstelling van de vrolijke vriend.

Gele kwekkwek fluitjes Aan boord zijn er eendenfluitjes beschikbaar gemaakt van ingezamelde petflessen.

Duikbrilletjes Er bestaan ook duikbrilletjes met daarop de baseline ‘duik met ons het water in’.

35


36


PRINT

Informatieve folder

Stadsaffiche

Foto’s en uitleg staan in een leuke gevouwen folder. Proppers op de dijk en in VVVkantoor kunnen deze uitdelen samen met de opvouwbare maquettekartons. Hierin staan de opstapplaatsen en vertrektijden, alsook de prijzen, reisroute en historiek van het voertuig.

‘Groeten van’ affiche die de vertrekplaats en uren wil communiceren van de kwekkwek service in de stad.

prijzen volwassenen 4€ kinderen 3 €

duur 50 minuten stadstour + splash + zeerondvaart

opstapplaats Vanaf het casino elke dag om 10u30 - 11u30 - 12u30 - 14u - 15u - 16u en 17u

koksijde

nieuwpoort

37


SOCIAL MEDIA Online kaartje naar het thuisfront sturen Live fotoshop postkaart Toeristen brengen niet enkel een verhaal mee naar huis, maar kunnen ook een oude postkaart maken voor het thuisfront te overtuigen van hoe boeiend en leuk de kwekkwek wel is. Met een ‘live’ fotoshop-opstelling neemt men een foto achter een niet-reflecterende sepiavenster. De personen gaan achter de glasplaat staan met de kwekkwek in de achtergrond. De fotograaf staat voor het opgestelde scherm. Resultaat: een originele instant groepsfoto die eruit ziet als een postkaartje uit 1940.

Postkaarten sturen en delen met anderen Op de website kun je templates downloaden om er ook een effectieve kaart van te maken. Deze souvenirs kan men delen via alle grote sociale netwerken, versturen naar e-mailadressen of gepersonaliseerd versturen via de post. Internetbezoekers kunnen op de achterkant hun eigen tekst kwijt en hebben zo een uniek aandenken.


6

Uitgekwekt


1. Briefing De opdracht bestond uit het maken van een brandbook, maken van een merk en onderzoeken hoe je van je merk een held kan maken. De opdracht omvat een total design. Het gekozen product moest passen binnen cradle to cradle concept, wat voor de ene afval is, is voedsel voor de ander.

2. Product kiezen De droom was om een vliegtuigmaatschappij vorm te geven, maar dit zou erg veel tijd vragen omdat het zo omvangrijk is. Inspiratie voor deze brandoefening komt voort eigen ervaring met een duck-toeristenritje op the adventure duck in Australië.

3. Onderzoek De zoektocht begon uit eigen ervaring met de duck, filmpjes zoeken op het internet en verzamelen van informatie. Hieruit kwam het verhaal voort van de oorlogsheld, de voertuigen waren reeds een recyclageproduct. Dus passend bij de cradle to cradle filosofie. Het bleek niet enkel in Australië te bestaan, maar overal ter wereld zijn er firma’s die dukwvoertuigen omgebouwd hebben voor sightseeing. Bij navraag worden de afgedankte voertuigen op militaire domeinen bewaard, verkocht en belanden uiteindelijk op de schroothoop. In Amsterdam heb ik een tentoonstelling gaan bezoeken rond de cradle to cradle om meer informatie te hebben over wat het verschil is met recyclage en kringloop. Na veel sites te hebben geraadpleegd en boeken over branding en cradle to cradle te hebben doorgenomen, bleek er ook in België twee operatieve amfibieboten te bestaan met een imagoprobleem. De uitdaging werd deze te restylen tot een globaal merk.

4. Selectie De historiek is interessant om je merk tot held te maken, maar in het ontwerpen kan het een omgekeerd effect hebben. In de zoektocht naar een logo werd duidelijk dat het alle kanten op kon. Een tank, een bevrijder, het victorieteken van Winston Churchill, een eend, een twitterduckie, een rubbereend, een elegante zwaan, een gans. De keuze in het logo hing grotendeels vast aan de keuze van de naam. De verwijzing naar de oorlog en bevrijding waren boeiend, maar zijn geen grote publiekslokker voor een 41


toeristische, leuke, rondvaart. Met de keuze voor kwekkwek (of Engelse quakquak) werd duidelijk dat de hele oorlogsverleden niet langer de merkidentiteit en merkbeleving moet domineren. In tweede fase van de selectie moest keuze gemaakt worden tussen vintage en hedendaags. Eerst waren de twee stijlen enorm door elkaar geweven. Uiteindelijk is er weinig bewaard van de vintage toepassing, buiten de kiekjes van het thuisfront. Hierin is het verhaal van de oorlogsheld bewaard gebleven.

5. Probleemstelling De grootste moeilijkheid was dat de boot als digitale maquette in elkaar gezet moest worden, gezien deze niet bestaat. Ook de samenstelling van dit boekje heeft lang geduurd. Wat ga je vertellen over je merk en wat haal je eruit ? Kill your darlings, was aan de orde bij deze opdracht.

6. Uitwerking Ik heb voor de uitwerking beroep gedaan op fotomateriaal van de Belgische amfibieboot, die gelukkig van goede kwaliteit was (de boot vaart pas in de zomermaanden, waardoor ik niet even een foto bij zonnig weer kon gaan maken). Daarvan heb ik een illustratorversie gemaak. Beiden werden zo goed mogelijk in elkaar versmolten, met valse schaduwen en lichtaccenten in fotoshop. Voor de ach42

tergrond heb ik een 20-tal foto’s van het Noordzeestrand, water en lucht, wisselend gebruikt. De campagnebeelden zijn opgebouwd uit mensen, een strand, water, een lucht en de boot. Allerhande rommel op het strand/lucht werd geretoucheerd. Sommige beelden blijven er wat amateuristisch uitzien vind ik persoonlijk. In het brandbook zijn de golvende lijnen uit het logo steeds herhaald als herkenpunt. Ze symboliseren de eend die in het water duikt. Het gevaar bestond dat door de grote commerciële beeldtaal er geen grafische verrijking zou uitstralen van het brandbook. Ik heb vrij waakzaam geweest om op elke pagina iets extra toe te voegen zodat het er niet te alledaags uit ziet.

7. Besluit De meest waardevolle les uit deze oefening liet wat op zich wachten. Het antwoord voor het probleem van aanbrengen van structuur lag voor mijn neus. Om het even wat we vorm geven of maken, een boek, site, interieur,... alles bestaat uit bepalen van gebieden, afbakenen, begrenzen en binnen dat kader experimenteren, schikken en herschikken. Het is zoals het maken van een tekening. Een beginner start met het tekenen van een detail en raakt verstrikt in het groter geheel. Een professionele tekenaar start met de aangeven van de verhoudingen, de basisvorm, zoekt de hulplijnen die in elke vorm weer keren. Tenslotte stopt hij zijn persoonlijke toets in het invullen van deze gebieden. Het is een gestructureerde werkwijze die nuttig is om deadlines te halen en constructief te ontwerpen. — Olivier Van Gierdeghom 3BA Grafisch Ontwerp – Reclame St Lukas Hogeschool Brussel, juni 2010


43


Brandbook Kwekkwek  
Brandbook Kwekkwek  

Restyling van een 'cradle to cradle' amfibievoertuig tot een toeristische attactieve en leuke stadsgids aan de Belgische kust. Duik het wate...

Advertisement