Page 1

Netwerk etiquette – 10 praktische tips

Netwerk etiquette – 10 praktische tips

© OMS Hospitality & Leisure www.ollandmarketing.com


Als je maag samentrekt bij het idee dat je op een conferentie of een netwerk-event contact moet leggen met allemaal nieuwe mensen, dan ben je niet de enige. Een goede voorbereiding en kennis van de netwerk-etiquette kan je helpen de zenuwen onder controle te houden. Bijna iedereen is nerveus als het er op aankomt. Nieuwe mensen ontmoeten tijdens conferenties en netwerk-events is altijd spannend (wat moet je zeggen? Wat moet je doen? Wie zijn al die mensen?). Goede etiquette helpt ervoor te zorgen dat je gesprekspartners je gunstig gestemd zijn en je vertrouwen, en helpt het ervoor te zorgen dat je mensen ontmoet die met je willen samenwerken. Wellicht is het grootste voordeel van etiquette dat je zo bezig bent met de hier voorgestelde regels en je pogingen anderen op hun gemak te laten voelen, dat je zelf nauwelijks nog tijd hebt om nerveus te zijn. Gebruik deze tips als een to-do-list voor je eerstvolgende event. 1. Zoek uit wie allemaal bij het evenement aanwezig zullen zijn (veel evenementen hebben een gastenlijst online staan) en verdiep je in de mensen die je daar wilt onmoeten. Google op biografische gegevens en de gang van zaken bij de bedrijven waar ze werkzaam zijn, zoals mogelijke fusies, nieuwe producten en bijvoorbeeld persberichten op de site van het bedrijf. Kijk op Linkedin, Twitter, Facebook wat je nog meer te weten kan komen. Als je die mensen dan ontmoet, heb je in elk geval iets om over te praten, en je gesprekspartners voelen zich gevleid dat je de moeite hebt genomen iets over hen en hun bedrijf te weten te komen. Al dat onderzoek moet leiden tot een agenda: weet waarom je naar zo'n evenement toegaat, wie je daar wilt ontmoeten, en wat je er wilt bereiken. 2. Zorg dat je grip krijgt op het belangrijkste merk waar je voor staat: jijzelf. Ja, je bent ……… van Event locatie X. Maar is dat nou alles wat je wilt dat mensen van je onthouden? Zorg dat je grip krijgt op het belangrijkste merk waar je voor staat: jijzelf. Zorg dat je beschikt over een standaard verhaaltje, een kort praatje over wie je bent, voordat je afreist naar zo'n evenement. Denk bijvoorbeeld eens verder dan je functieomschrijving: wat bereik je op je werk? Waar ben je verantwoordelijk voor? Wat is jouw specialisatie? En zorg dat je dat in weinig woorden weet over te brengen. Bijvoorbeeld: "Goedemiddag, ik ben …………, Event / Sales Manager van …mag hele leuke events organiseren ." Doe de test op: www.personaldna.com

Netwerk etiquette – 10 praktische tips

© OMS Hospitality & Leisure www.ollandmarketing.com


3. Zorg dat je kwaliteit uitstraalt. Wat je draagt is natuurlijk afhankelijk van het evenement, maar in zijn algemeenheid raden we donkere kleuren aan. We raden ook ruime jaszakken aan, zowel voor mannen als voor vrouwen: een zak voor visitekaartjes, en een zak voor andermans visitekaartjes. Volgens Bowman voorkomt dat die vervelende momenten dat je op zoek moet naar het juiste kaartje. 4. Voor je zo'n evenement binnen stapt is het altijd goed nog even een toilet te bezoeken. "Zorg dat je er perfect uitziet," Zit je haar goed? Zijn je handen gewassen en gedroogd? Tanden gepoetst? Adem OK? Naamkaartje aan de rechter kant? (Dat is de beste plaats omdat hij daar het beste zichtbaar is als iemand je hand schudt.) Als je weet dat je je om je uiterlijk geen zorgen hoeft te maken, scheelt dat weer een hoop in je zelfvertrouwen. Voor je de deur door gaat, haal je nog even diep adem en richt je je bewust op wat je daar gaat doen. Kin omhoog, houding recht. Onthoud dat je een missie hebt: je wilt contact leggen met mensen die je normaal gesproken niet zomaar tegenkomt. En onthoud vooral dat je zelf ook zaken te bieden hebt (en je hebt natuurlijk vooraf al uitgebreid bedacht en gerepeteerd wat dat voor dingen zijn). 5. Bekijk jezelf eens goed in de spiegel: Is dat iemand die je zelf zou willen leren kennen? Wees eerlijk; probeer er niet uit te zien als iemand die je zou willen zijn, maar als iemand die zichzelf is, ontspannen, op zijn gemak, vriendelijk, benaderbaar. 6.

Netwerk-evemenenten zijn er niet voor het eten en drinken.

"Niemand nodigt ons ooit ergens voor uit omdat ze geloven dat we gevoerd moeten worden," Laat je niet afleiden, en en vlucht zeker niet meteen naar de hors d'oeuvres en de drankjes. Eet liever iets voordat je vertrekt, zodat je niet rammelend van de honger aankomt. 7.

Zorg dat je rechter hand altijd beschikbaar is om handen te schudden,

en dat je altijd een servetje bij de hand hebt om je handen snel even schoon te maken.

Netwerk etiquette – 10 praktische tips

© OMS Hospitality & Leisure www.ollandmarketing.com


8.

Benader mensen die alleen staan of in groepjes van drie.

Degenen die alleen staan zullen waarschijnlijk blij zijn met je gezelschap. En in groepjes van drie is de kans groot dat jij de ontbrekende schakel bent (je maakt een eind aan het 'derde wiel aan de wagen' gevoel). 9. Tijdens het netwerken is het goed niet al te lang te blijven hangen Praatjes van een minuut of drie tot zeven zijn voldoende. "Zeven minuten is het maximum, want je wilt nog meer mensen ontmoeten." En zorg er als het even kan voor dat je de persoon die je achterlaat voorstelt aan iemand anders.

10. Zorg voor oogcontact, geef een stevige hand en herhaal de naam van degene waar je aan wordt voorgesteld.

Probeer te voorkomen dat je de bekende valkuil inloopt. Om wat voorbeelden te noemen: alleen praten met mensen die je al kent, mensen negeren waarvan je denkt dat ze onder je niveau zijn, teveel praten (en te weinig luisteren). Zorg dat je niet teveel beslag legt op de tijd van anderen, of dat je andere mensen negeert. Wees vriendelijk en benaderbaar - dat is het belangrijkste.

Interesse in onze workshops? Bel ons: 035-6247915 Mail: info@ollandmarketing.com OMS Hospitality & Leisure Hindelaan 43 1216CT Hilversum www.ollandmarketing.com

Netwerk etiquette – 10 praktische tips

© OMS Hospitality & Leisure www.ollandmarketing.com

Netwerk etiquette - 10 praktische tips  

Netwerk Etiquette

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you