Page 1

De Vince Rode Duivel Magazine

Februari 2013

BelgiĂŤ - Slowakije 6 februari 2013

1


De Vince

Rode Duivel Magazine

Februari 2013

Welkom Welkom bij ‘De

Vince’, een Rode Duivel-magazine gemaakt door supporters, voor supporters! Onze bedoeling bestaat erin om iedere supporter op een luchtige manier voor te bereiden op de volgende wedstrijd van onze nationale ploeg. In deze uitgave leggen we onder andere de Slowaken onder de microscoop, onderzoekt Dimi in zijn vaste column de Rode Duivel-gezangen en reizen we een eerste maal naar Brazilië ter voorbereiding van het WK. Tevens kan u meespelen met onze fotowedstrijd en kans maken op het allerlaatste ticket voor België - Macedonië. De Vince zal telkens enkele dagen voor de volgende thuismatch van de Rode Duivels verschijnen. Indien u de volgende uitgaves gratis in uw mailbox wenst te ontvangen, surf dan naar ‘http://www.dsgd.be/ devince’ of like onze ‘De Vince’ facebook-pagina.

Alvast veel leesplezier!

2

3 3

4 5 6 6 7 8 9 9 10 11 11 12

Inhoud

Editorial: Product van het jaar Fotowedstrijd België - Slowakije

- Voorbeschouwing - Kvraget aan... een Slowaak - Ploegen - Iedereen Bondscoach - In de gaten houden

Column: Wat nu gezongen? Veel te snel Kruiswoordraadsel Hot ‘r Not Dossier Brazilië:

- Gaststeden Curitaba en Porto Alegre - Brazilië voor Beginners

Quote


Editorial

De Vin-

Product van het Jaar

Wat hebben een gps, google street view en de Rode Duivels met elkaar gemeen?

Wel, ze werden de voorbije jaren niet alleen product van het jaar, meer nog, ze toonden ons opnieuw de weg naar het stadion! Dat de twee eerstgenoemden hiertoe in staat waren, heeft niemand ooit in twijfel getrokken. De gedachte dat onze Duivels ons zover konden brengen is lang met spot onthaald. Welke bank was het ook alweer die enkele jaren terug hun sponsorcontract met de bond opzegde omdat ze hun naam niet met losers wilde geassocieerd zien? Achteraf bleek het bij verre niet hun grootste misrekening te zijn, maar het toont aan hoe de publieke opinie op dat moment tegen onze nationale ploeg aankeek.

Hoe is de ommekeer in gang gezet? Niemand kan het met zekerheid zeggen. Was

het de eeuwige lach van de bondsvoorzitter, die alsnog aanstekelijk is gaan werken; de vlucht van Advocaat en L€€kens voor het grote geld of de reclamestunt van de hamburgerkraampjes aan het stadion, die een Rode Duivel als gezicht van hun campagne wisten te strikken? Feit is dat de Duivels als jongenshelden het jaar 2012 hebben ingezet en als volgroeide Goden het jaar hebben afgesloten. Dat de bond hier handig op ingespeeld heeft met intelligente sociale media-acties en de oprichting van 1895, heeft het enthousiasme alleen maar in de hand gewerkt. Wie weet nog dat 2012 met een nederlaag werd afgesloten? Niemand en dat hoeft ook niet. 2012 was het jaar van de heropstanding en 2013 zal dit van de kwalificatie worden! Allen achter dat ene doel!! Op naar Brazilië!!!

Fotowedstrijd

Win hier het ALLERLAATSTE ticket voor België - Macedonië!!!

Deelnemen is eenvoudig: Mail je ‘Thibauting-foto’ (zie pagina 10) door naar ‘devince@dsgd.be’ of ga naar onze facebookpagina ‘De Vince’ en upload er je foto op de tijdslijn. Wij plaatsen dan uw foto in het album ‘fotowedstrijd Bel-Mac’ en de foto die op 22 februari de meeste ‘likes’ binnen haalt wint het ticket!!

De winnende foto verschijnt in het volgende magazine. Succes en vergeet niet onze facebook-pagina te ‘liken’ zodat je op de hoogte blijft van onze volgende acties!!! Link facebook: https://www.facebook.com/pages/De-Vince/331027090340981

3


Wedstrijdanalyse

De Vince

België - Slowakije Wedstrijdanalyse

Geschiedenis

Sinds 1996 neemt Slowakije deel aan de

België vs Slowakije Woensdag 6 februari 2013 om 20.45u Jan Breydelstadion te Brugge

4

kwalificaties voor het EK en WK. In die tijd wisten ze zich enkel te kwalificeren voor het WK 2010. Daar haalden ze verrassend de tweede ronde door onder andere Italië vervroegd naar huis te sturen. In de 1/8e finale gingen ze tegen later finalist Nederland onderuit met 2-1.

Voorbeschouwing

Op naar Brazilië?

Op 6 februari 2013, slechts 2 maanden na de

wedstrijden op een derde plaats, achter Bosnië-Herzegovina en Griekenland, die elk 10 punten tellen. In oktober deden ze een slechte zaak met het oog op kwalificatie door thuis met 0-1 onderuit te gaan tegen Griekenland.

passage van sinterklaas, krijgt het Brugse Jan Breydel een nieuw geschenkje toegestopt: een wedstrijd van onze nationale trots, de Rode Duivels tegen de immer stugge Slowaken.

Het is intussen al ruim 13 jaar geleden dat onze jongens nog eens het Brugse veld betraden, toen voor een oefeninterland tegen Finland. Het verlies van deze wedstrijd betekende toen het (eerste) afscheid van Georges Leekens.

We hebben er echter alle vertrouwen in dat de splinternieuwe Brugse grasmat de Belgen zal inspireren tot alweer een knalprestatie. Hun jongere collega’s van de nationale U18 hebben trouwens al het goede voorbeeld getoond door na een spannende wedstrijd de Slowaken met 2 doelpunten tegen 1 terug naar huis te sturen.

Slowakije staat met zeven punten uit vier

Slowakije

* FIFA-ranking: 39e (beste: 16e – september 2010) * Bondscoach: Michal Hipp * Kleuren: o Thuis: blauw o Uit: wit


De Vince

Kvraget aan... Een Slowaak

Kvraget aan...

Wat zijn volgens u de kansen dat Slowakije zich plaatst voor het WK in Brazilië?

Momenteel staat Slowakije op de derde plaats, wat bete-

Fiche: Naam: Marek Hudák Woonplaats: Košice (Slowakije) Wie: Een jonge sportjournalist en fervent supporter van de nationale Slowaakse voetbalploeg.

“Vittek zal het de Belgische defensie erg moeilijk maken”

kent dat ze zelfs niet aan de barrages mogen deelnemen. Toch denk ik dat indien ze de thuismatch tegen Litouwen in maart tot een goed einde brengen, samen met het verplichte nummertje in Liechtenstein in juni, er een reële kans tot kwalificatie bestaat. Maar dan mogen ze wel geen onnodige punten verliezen, zoals in de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland, waarbij we na een erg goede wedstrijd, thuis onverdiend met 0-1 de wedstrijd verloren.

Welke Slowaakse speler moeten de Belgen zeker in de gaten houden?

Vittek - auteur van vier doelpunten op het voorbije WK in

Zuid-Afrika - sluit opnieuw bij het team aan. Hij is lange tijd onbeschikbaar geweest wegens een aanslepende blessure en heeft veel honger om opnieuw doelpunten te maken voor de nationale ploeg. Hij is een erg gevaarlijke, fysiek sterke spits met een neus voor doelpuntjes en ik denk dat hij het de Belgische defensie erg moeilijk zal kunnen maken in Brugge.

Welke Belgische spelers ken en/of vrees je het meest? Ik ken bijvoorbeeld Thomas Vermaelen en Eden Hazard, bei-

den actief in de Engelse Premier League. Het meest vrees ik Hazard. Het is een erg snelle, offensief ingestelde middenvelder met een uitstekende techniek. In Chelsea zet hij een uitstekende prestatie neer en ik vermoed dat hij tegen Slowakije de meest gevaarlijke Belg zal zijn.

Wat is uw pronostiek en wie scoort de goals volgende woensdag?

Ik gok dat de wedstrijd op een 1-1 gelijkspel zal eindigen. Ha-

zard zal voor de Rode Duivels scoren en voor Slowakije denk ik vooral aan Vittek of Miroslaw Stoch, die recent nog de FIFA Puskas Award won, door het mooiste doelpunt van 2012 te scoren.

5


Ploegen

M. Wilmots

Doelmannen T. Courtois S. Mignolet J. Gillet

Verdedigers 6

D. Van Buyten J. Vertonghen T. Alderweireld N. Lombaerts T. Vermaelen G. Gillet L. Ciman

Middenvelders A. Witsel E. Hazard K. De Bruyne M. Dembele M. Fellaini T. Simons R. Nainggolan T. Buffel

Aanvallers C. Benteke R. Lukaku K. Mirallas D. Mertens

De Vince

Coach

BELGIË Vertonghen

Lombaerts

Hazard

Dembele

Witsel

Courtois

Vermaelen

Gillet

Benteke

Fellaini

De Bruyne

Iedereen bondscoach:

“Hazard moet altijd spelen”

Zijn prestaties bij de nationale elf kunnen op enkele flitsen na geen succes genoemd worden. Onder Leekens werd de schuld hiervan gelegd bij de vertroebelde relatie die de Chelsea-ster zou gehad hebben met de toenmalige bondscoach maar onder WIlmots krijgt Hazard alle vertrouwen en lijkt het nog steeds niet te lukken.

Toch dient Eden elke wedstrijd in de ploeg te staan. Niet al-

leen jaagt hij de tegenstander het meeste schrik aan en zal hij al gauw een extra mannetje op zich krijgen, zodat er meer ruimte komt voor zijn ploegmaats. Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat niemand minder dan Messi er ook jaren over gedaan heeft om echt potten te breken bij zijn nationale elf. Nu scoort hij er gemiddeld twee doelpunten per match en laat hij zijn ploeg swingen. Hazard is nog geen Messi, maar zijn statistieken bij Chelsea mogen er wezen en hij heeft het potentieel in zich om een van de besten uit zijn generatie te worden. Hij hoort dus in de ploeg!

Ben je het eens met die stelling, of helemaal niet? Surf naar onze facebookpagina en laat je mening horen!


Weiss Kucka Hamsik Vittek

Coach

Zabavnik

Sapara

Skrtel

M. Hipp S. Griga

Kuciak

Pecovsky Stoch

De Vince

SLOWAKIJE

Ploegen

Salata

In de gaten houden: Marek Hamsik:

Marek Hamsik is al aan zijn zesde seizoen bezig bij

het Italiaanse Napoli. Met elk seizoen meer dan tien doelpunten en tal van assists is hij de eerste naam op het bord van coach Mazzari. Wordt hij een even grote gesel voor de Belgische verdediging als die andere Napolitaanse (half-)god die ons uit de WKfinale hield in 1986?

Martin Skrtel:

In het hart van de Slowaakse defensie staat Martin

Skrtel. Ondanks de ongewone medeklinkercombinatie aan het begin van zijn naam, maakt hij al zes seizoenen deel uit van het Engelse Liverpool. Daarvoor was hij actief bij het Zenit van onze eigen Nicolas Lombaerts, waar ze nog samen de Russische landstitel van 2007 vierden.

Doelmannen D. Kuciak D. Pernis M. Putnocky

Verdedigers

J. Durica K. Salata M. Cech M. Skrtel P. Pekarik R. Zabavnik T. Hubocan

Middenvelders

J. Kucka K. Guede M. Breznanik M. Hamsik M. Sapara M. Stoch R. Jez V. Pecovsky V. Weiss

Aanvallers

F. Holosko M. Bakos M. Duris M. Jakubko R. Vittek

7


De kijk van Dimi

De kijk van Dimi

Wat nu gezongen? Ene Michael werd vanuit Athenry gedeporteerd naar

Botany Bay in Australië, omdat hij het tijdens de Ierse hongersnood aangedurfd had om voedsel te stelen voor zijn familie. Sympathieke knul nochtans, die Michael. Wist hij veel dat hij het meer dan 150 jaar later tot hype zou schoppen op Euro 2012. “The Fields of Athenry”, met Michael in een ongewilde hoofdrol, werd tijdens en na de wedstrijd Spanje-Ierland, toen het nota bene 4-0 stond voor de latere Europese kampioen, door het legendarische Ierse legioen minutenlang woord voor woord meegezongen. Daar zet ik mijn Fellaini-pruik voor af.

Wij, en daarmee bedoel ik de cijfermatig steeds ster8

ker stijgende supportersschare van de Rode Duivels, oogstten veel succes in Wembley, toen we de bijzonder brave Britten nochtans in eigen huis naar moeder aan de haard zongen. Ook ik maakte de oversteek. “We shall overcome, some day”. Toch vond ik ons eigen repertoire geen onverdeeld succes.

academie destijds toeriep met “Hoger!” dan wel “Lager!” is een pijnlijke voetnoot in de duivelse -what’s in a name- annalen. 4 jaar later, op het WK in Italië, was de tekst al van mindere makelij: “De Mondiale. Een pintje halen. Een nootje kraken. Een goaltje maken.” Niet te verwonderen dat de bijzonder harde noot niet eens werd gekraakt, maar ge-Platt. En zo ging het van kwaad naar erger. Luc Steeno deed nog een verwoede poging in 1994, door in een refrein van 12 woorden 6x Amerika te zingen, maar daarna bleef het verdacht stil. Naar het WK van 1998 vertrokken de Rode Duivels zonder lijflied, en dat was ook te merken aan hun resultaten. De dalende lijn, die zich op voetbalvlak voltrok vanaf 1986, is met andere woorden recht evenredig met de kwaliteit van de supportersliederen.

De Vince

Column

Dat uiteindelijk uitlekte dat Capiau zijn hele kinder-

Maar goed, ik bevond mij dus in Engeland. Wembley.

Ja, we hebben indruk gemaakt door reeds na vier minuten gasten als David Beckham en prins William -in die volgorde van belangrijkheid- lastig te vallen met de Mexican Wave. Ja, we hebben indruk gemaakt door 90 minuten onafgebroken te zingen. Maar mag het ietsje méér zijn? In mijn karaktertrekkentoptien bevindt “kritisch” zich nog steeds net voor “cynisch” op het hoogste schavotje. We hebben gezongen, maar wat hebben we gezongen? Naar schatting 468 keer de noot “la”, maar dan netjes op een rij en zonder onderbrekingen: “lalalalala”. Hoogst uitzonderlijk hoorde de aandachtige toeschouwer een verdwaalde “hey” passeren. Of een sporadische “Belgium”, om er sommige landgenoten na lang reizen in dorstig weer aan te herinneren van welk land zij afkomstig waren.

Qua originaliteit kunnen we niet eens tippen aan de Indrukwekkend? Absoluut niet. Is het geen tijd om gezangen die wekelijks te horen zijn op de velden van pakweg KVP Gits, een nochtans bescheiden vierdeprovincialer ergens in het West-Vlaamse. Waar de Britten sinds jaar en dag een patent hebben op meer dan zomaar latent vocaal talent, is het bij ons duidelijk dat we jaren aan een stuk niet de minste moeite hoefden te ondernemen om onze Rode Duivels naar de overwinning te schreeuwen. De kip en het ei. Geen gezangen, geen prestaties. Geen prestaties, geen gezangen. Behalve dan in Ierland, maar daar legt iedere speler sinds jaar en dag wel zijn hoofd voor de bal. Dat zie je trouwens aan sommigen onder hen.

orde op zaken te stellen en de tegenstander niet alleen schrik aan te jagen met ons indrukwekkende elftal, maar ook met onze gezangen? Wie op bezoek gaat bij de Rode Duivels, moet zich aan een hel verwachten, niets meer, niets minder. De taal maakt niet uit: Nederlands, Frans, Duits (al spreek ik überhaupt maar één woord Duits) of het misschien beter bekkende Engels. Bij deze een warme oproep: bezorg ons jullie ideeën per gele briefkaart, of per e-mail voor de nerds, overdonder ons met tips en laat ons genieten van jullie creatieve geest. De leukste inzending krijgt een plukje haar uit een originele Fellaini-pruik.

was toen amper 3, maar wel al 4 jaar ouder dan Jan Vertonghen. Walter Capiau, die toen nog een onbesproken maagdelijk wit blad was, zong toen in E Viva Mexico “Misschien met wat geluk worden wij wereldkampioen”. De manische maar magische Maradona besliste er helaas anders over.

een ode aan een ex-Rode Duivel met een liederlijk leven, hoewel die nu vast een toontje lager zingt. Ik kijk reikhalzend uit naar zijn comeback bij ons nationaal team, al is het maar om te zien hoe goed mijn ode het dan zal doen in de Ultratop.. (zie volgende pagina)

Nochtans hadden wij op dat vlak ooit een te duchten Tot slot, nu het toch over liederen gaat, breng ik nog reputatie. Mijn eerste herinnering dateert van 1986. Ik


Veel te snel

E

r was een tijd dat hij het meeste, Te vertellen had op feesten, Waar hij met verlichte geesten, Over tattoo’s spreken kon. Waarbij hij zich nooit vergiste, Mensen die het beter wisten, Waren echte taalpuristen, “Van de wijn, ik zag, ik overwon”.

hij in de spiegel staarde, Er was een tijd dat wij hem kenden, TNietoengeremd door bakkebaarden, Als iemand die heel rap rende, Iemand met heel snelle lenden, De vedette van zijn ploeg. Hij was altijd nogal schuchter, Zeker in de modus “nuchter”, Maar hij werd steeds meer beruchter, In de disco en de kroeg.

En hij had geliefde maten,

Waar hij elke dag mee praatte, Die het nooit echt konden laten, Spot te drijven met zijn haar. Z’n Mini kon in Anderlecht, In een container wel terecht, En toen heeft hij dra gezegd, ‘k Wil een groter exemplaar.

Horizontaal 1. 3. 4. 6. 7. 10. 13. 14. 16. 17. 21. 22. 23.

1. 2. 3.

Road to ...; Gebergte in Slowakije; Voornaam Belgisch topscorer in de huidige kern; 5. Slowaaks Recordinternational; 8. Kapitein van Manchester City; 9. Buurland van Slowakije; 11. Sterspeler van Slowakije; 12. Ploeg uit poule van België; 15. Naam van mascotte WK; 18. Typisch Braziliaans ondergoed; 19. Slowaaks wielrenner; 20. Gelijkspel.

Dat hij eenzaam was bij tijden, Hij was in Rusland kou aan ’t lijden, En dat maakte hem zo week. Dus hij ging zonder gevloek, Bij familie op bezoek, Maar toen loerde om de hoek, Vaak een blitse discotheek.

Op een nacht kwam ik hem tegen,

Hij zich sterspeler verklaarde, Was dat niet eens vergezocht. ’t Was de schrik van elke keeper, Maar ja, af en toe, dan liep er, Wel iets fout, het glas was dieper, Dan hij binnenkrijgen mocht.

“Van de wijn” niet echt verlegen, Hij wilde zonder veel omwegen, Even naar een tankstation. Hij moest dringend nog wat halen, Dus hij leek niet lang te dralen, Hij verloor niet zijn pedalen, Want hij reed zo snel hij kon.

’t Hoefde niemand te verbazen, Dat veel ploegen zaten te azen, Op die snelle rechterflank. Hij kon beide handen kussen, Toen hij koos voor rijke Russen, En dus rijdt hij ondertussen, Met een nog grotere tank.

Maar het is hem al vergeven, Want er sneuvelde geen leven , En ’t gebeurde “par hasard”. Hij stapte netjes uit zijn wagen, En zei zonder echt te klagen , Zonder dat ik het kon vragen, “Moi je paie tout le bazar”.

In die tijd kon hij echt razen,

Voertuig + bijnaam van de exinternational Danny Boffin; Presidente van Brazilië (Voornaam); Kleur thuisshirt Slowakije; Stadion van Slowaakse topclub Slovan Bratislava; Topscorer van Slowakije; Speelstad WK Brazilë; Voornaam Slowaakse tennisspeelster; Munteenheid Slowakije; Bondscoach van Slowakije; Belgische Keepertrainer; Belgisch volkslied; Slowaaks recordkampioen; Belgische doelpuntenmaker tegen Slowakije;

Verticaal

Maar het was niet te vermijden,

De Vince

(naar: “Vrijgezel” van Boudewijn de Groot)

Column

Nu zit ik kritiek te geven,

Kruiswoordraadsel

9


Hot ‘r Not

1. In de categorie HOT is Thibaut Courtois de overduidelijke winnaar:

Hij keept week na week uitstekend bij zijn ploeg Atletico Madrid, dat met ruime voorsprong op buur Real de 2e plaats inneemt in de Spaanse competitie. Daarnaast lijkt hij in januari niet meer uit de internationale aandacht weg te slaan. Zijn driedubbele save tegen Real Betis werd een youtube-hit. Tevens ontketende hij ongewild de nieuwste internethype ‘Thibauting’ (zie foto’s hiernaast), mede inganggezet door voornoemd filmpje, waarbij het de bedoeling is een redding van Courtois na te bootsen op een foto. Dagelijks worden tientallen foto’s gepost vanover de hele wereld. Daarnaast is hij de favoriete kandidaat om Valdes bij Barcelona op te volgen. De enige mogelijk dwarsligger op weg naar een plaatsje onder deze van de Catalanen is zijn club Chelsea, dat hem waarschijnlijk niet graag zal laten gaan.

2. De tweede plaats gaat naar de spitsen Lukaku en Benteke. Bei-

den verkeren momenteel in bloedvorm en scoorden aan de lopende band. Lukaku telt al 9 doelpunten in de competitie, en dit met vooralsnog beperkte speelminuten. Hij lijkt nu echter definitief zijn basisstek veroverd te hebben. ‘The Beast’ Benteke wist 8 competitietreffers en 2 bekerdoelpunten achter zijn naam te zetten, scoorde de laatste weken enkele pareltjes en was zowat het enige lichtpunt bij het fel geplaagde Aston Villa.

3. De derde plaats gaat naar onze kapitein Kompany die zijn voorbeeld-

functie als geen ander snapt. Nadat hij met een onterechte rode kaart van het veld gestuurd was tegen Arsenal plaatste hij volgende tweet: “No grudges against the referee, I understand the difficulty of the job.” Respect daarvoor!

10

HOT ‘r NOT

1. Dat Thibauting ook doorbreekt bij de ballenjongens in Engeland was ‘badboy’ Hazard volledig ontgaan.

Naar het einde van de bekerpartij van Swansea tegen Chelsea, zag de 17jarige ‘ballboy Charlie’, die zichzelf enkele uren daarvoor op twitter ’s werelds beste tijdverliezer had genoemd, zijn uitgelezen kans om als eerste de nieuwste internethype live op de buis te toveren. Het gekronkel en gewriemel op de bal werd na wat vruchteloos gefriemel met een puntertje beantwoord door Eden, die daardoor vervroegd mocht gaan douchen. Een spijtige reactie waar de tabloids uiteraard gretig opsprongen en die hem bovenaan op onze NOT-lijst plaatst.

2. Dat Fellaini aan een nieuw topseizoen bezig is in

Engeland staat buiten kijf. Hij liet zich echter ook opmerken met enkele losse ellebogen op het veld. Zijn vriendin zal het liever zien dan losse handjes naast het veld maar een speler van zijn kaliber mag zich hier niet toe laten verleiden, opnieuw.

3. De derde plaats gaat naar karatekid Stijn Stijnen.

De ex-Rode Duivel kon het na de wereldsave van Courtois tegen Schotland niet nalaten te laten optekenen dat de redding technisch niet goed uitgevoerd was. Op het Club Brugge-forum werd deze mening spontaan bijgesprongen door ene ‘frigo’ die onmiddellijk de bondscoach opriep Stijnen opnieuw in doel te plaatsen. De Beerschotdoelman moet echter niet wanhopen want zijn prestaties voor onze nationale elf zijn nog niet vergeten. Bij de lancering van ‘Thibauting’ werd spontaan een alternatief gelanceerd door een trouwe fan: ‘Stijning’ (zie foto)!


Dossier Brazilië, Deel 1

WK Brazilië

Iedere supporter is er reeds van overtuigd dat onze Duivels zich zullen plaatsen voor het WK in Brazilië. Hoog tijd dus om de verschillende gaststeden eens onder de loupe te nemen. In deze eerste bijdrage, bespreken we de twee meest zuidelijke gaststeden Curitiba en Porto Alegre!

1. Curitaba

Curitiba is de hoofdstad van de zuidoostelijke staat Paraná. Het is op

934 meter hoogte gelegen en telt circa 1,8 miljoen inwoners, waarmee het de grootste stad van het zuiden is. Door de grote hoogte bedraagt de gemiddelde temperatuur er in juni en juli niet meer dan 15 graden. De stad is vooral gekend om zijn uiterst efficiënte organisatie van openbaar vervoer dat door maar liefst 85% van de bevolking op een erg vlotte manier gebruikt wordt!

Het stadion, Arena da Baixada, dat oorspronkelijk in 1914 werd gebouwd, werd in 1999 herbouwd en zal voor het WK uitgebreid worden tot 40.000 toeschouwers.

2. Porto Alegre

Porto Alegre is de hoofdstad van de meest zuidelijke staat Rio Grande do Sul en telt 1,5 miljoen inwoners. Het is de geboortestad van Ronaldinho en ligt aan de samenloop van vijf verschillende rivieren. Het is een van de economisch belangrijkste steden van Brazilië en is tevens gekend om zijn uitgebreide nachtleven en music scene. Het zal niemand verwonderen dat ook Ronaldinho er een discotheekje bezit! Het Estadio Jose Pinheiro Borda, doorgaans ‘Beira-Rio Stadion’ genoemd, is de thuishaven van Internacional. Het stadion werd in 1969 gebouwd. Het recordaantal toeschouwers werd in 1972 bereikt met 106.554 aanwezigen voor een interland van Brazilië. Ter gelegenheid van het WK zal het stadion een indrukwekkende renovatie ondergaan.

Brazilië voor beginners: I

- n Brazilië mag je zonder nummerplaat rondrijden, gedurende de 1e maand na aankoop. Het duurt er immers nogal lang tegen dat je auto geregistreerd geraakt!

H

- et wc-papier gooi je in Brazilië niet in het toilet, maar in een vuilbakje naast het toilet. De riolering is er immers nogal klein qua diameter en het toiletpapier zou opstoppingen veroorzaken.

J

- e neus snuiten in een zakdoek is er ongewoon. In Brazilië doen ze dat ‘op hun wielrenners’, gewoon in de handen en dan weggooien in de mate van het mogelijke...

Z

- e hebben er een raar formaat van flessen. In plaats van de gewone inhouden te hebben (500ml, 1.5l …) werken ze hier met 290ml, 600ml en gigantische 3,3l flessen.

I

- n Braziliië zijn er veel buffetrestaurants waar je betaalt per gewicht (comida por kilo).

B

1. Curitiba

Arena da Baixada

40.000 toeschouwers gebouwd: 1914

2. Porto Alegre

Estadio Jose Pinheiro Borda (Gigante do Beira-Rio) 50.287 toeschouwers gebouwd: 1969

- raziliaanse mannen zijn super ijdel: ze werken gemiddeld zo’n 6,5 uur per week aan hun sixpack, laten hun schaamhaar waxen en maar liefst 54% van de mannen laat zijn nagels vijlen bij de pedicure.

B

- razilië heeft ongeveer 2.500 luchthavens, maar de bekendste “landingsbaan” blijft toch wel de “Brazilian wax”.

11


Quote

DAAR is ‘em Daar is ‘em (Rik de Saedeleer, WK 1982 Erwin Vandenbergh scoort in de match van België tegen wereldkampioen Argentinië)

De volgende Vince verschijnt in de week voor België - Macedonië ‘like’ ons op facebook ontvang de volgende magazines direct in uw mailbox of surf naar onze website op ‘www.dsgd.be/devince’

‘De Vince’ is een uitgave van de supportersclub ‘Die Snelle Gasten Daar’, lid van ‘1895’, actief in de VMF Minivoetbalcompetitie te Brugge en winnaar van de eerste supporterscup van ‘1895’. Behoudens de uitdrukkelijk bij wet bepaalde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, op welke wijze ook, zonder de uitdrukkelijke voorafgaande en schriftelijke toestemming van de uitgever of auteurs. Redactie: Dimitri Carpentier, Jeroen Samyn en Olivier Sustronck Vormgeving en hoofdredacteur: Olivier Sustronck Website: http://www.dsgd.be/devince Link facebook: https://www.facebook.com/pages/De-Vince/331027090340981 Contact: devince@dsgd.be

De Vince 1  

Rode Duivel Magazine

Advertisement