Page 1


The Scottish Whisky Journey


Oliver Banasiak

THE SCOTTISH WHISKY JOURNEY - En god resebok -

Grenadine Fรถrlag Stockholm


ISBN 978-91-7401-069-4 © Oliver Banasiak & Ariel Banasiak Grenadine Förlag, Stockholm Foto: Oliver Banasiak Omslag: Oliver Banasiak Tryckt: WS Bookwell, Finland 2012


INNEHÅLL Några ord från författaren

s. 9

Öarna runt Skottland s. 11

- Highland Park

s. 12

- Scapa s. 14

- Tomatin s. 41

- Drumguish s. 43

- Scapa s. 45

Skottlands lågland s. 47

- Talisker s. 16

- Talisker s. 49

- Tobermory s. 18

- Tobermory s. 51

Skottlands högland s. 20

s. 53

s. 21

- Balblair s. 55

- Balblair s. 23

- Invergordon s. 57

- Invergordon s. 25

- Dalmore s. 59

- Dalmore s. 27

- Clynelish s. 61

- Clynelish s. 29

Skottlands Campbeltown

- Glenmorangie s. 31

- Ben Wyvis s. 65

- Ben Wyvis s. 33

- Teaninich s. 67

- Teaninich s. 35

- Glen Ord s. 69

- Glen Ord s. 37

- Royal Brackla s. 71

- Royal Brackla s. 39

- Springbank s. 73

- Old Pulteney

- Old Pulteney

s. 62

8


- Några ord från författaren

D

et gör mig väldigt glad att intresset för whisky fortfarande håller i sig. Jag kommer ihåg när min morfar tog ut mig till puben på min artonårsdag. Jag besökte England för första gången med min familj och min morfar bestämde sig för att det var tid att jag lärde mig dricka whisky. Han berättade för mig att whisky är en konst, både att dricka och tillverka. Det är inte alltid man gillar det första gången, men det gäller för den kräsne att hitta sin smak. Det finns oändliga mängder whiskysorter runt om i världen; vissa bättre än andra, vissa dyrare än andra. Priset kommer inte ofta göra skillnad dock, då finsmakare oftast köper sitt favoritmärke i vilket fall och sparar den länge. God och exklusiv whisky är som Aladdin chokladaskar, man tar bara lite då och då, och endast vid speciella tillfällen. Jag har vid många tillfällen fått äran att smaka på världens bästa whisky men sanningen är att jag inte började uppskatta whiskyn jag

9

drack förrän jag såg hur den tillverkades. Gamla recept, tricks för att hålla smaken precis som man vill och andra knep som är hemlighetstämplade. Allt detta bidrar till att whiskyn smakar historia, natur, kärlek och omtanke. Denna reseguide, tillsammans med den lilla boken som Du finner längst bak i denna bok, är utformade för att göra din whiskyupplevelse, både hemma och i Skottland, så underbar som möjligt. Du som resenär ska inte behöva fokusera på att hitta alla adresser, telefonnummer, öppettider och till och med priser. Det du ska fokusera på är att smaka på olika whiskysorter, så att även du kan finna din absoluta favorit. Kanske är det något märke du inte smakat av ännu, som väntar på dig?


- Ă–arna runt Skottland -


- Highland Park Highland Park är i dag med samma bestående tro och integritet, till samma höga krav, som det har varit sedan 1798. Den etablerade attityden på Highland Park är en av förvaring snarare än hantering och tradition snarare än nyhet. Det är inte att säga att destilleriet har fastnat i tiden - långt därifrån - men innovation används endast när det finns en verklig fördel för whisky, inte, som ofta är vägen, en fördel för effektivitet eller lönsamhet. Detta synsätt står på något sätt för Highland Park som helhet, det finns mycket mer till hur den avlägsna platsen ändå blivit ”Bästa Spriten i Världen”. Denna utmärkelse var ingen lyckoträff, då dem lyckats upprepa bedriften under 2009. Det var baserat på en obruten tradition av whisky-tillverkning som sträcker sig tillbaka över 200 år. Highland Park är utan tvekan en av den mest respekterade single malten i världen. Som alla vet måste respekt förtjänas, vår destillerings tradition, uppmärksamhet på detaljer och ärlighet måste kombineras för att uppnå just detta. Sedan Highland Park började har de blivit utnämnda till ”Världens Bästa Sprit” två gånger och har också fått utmärkelsen ”Världens Bästa Single Malt” för Highland Park, 21 år gammal. Den rika och saftiga komplexiteten i denna exceptionella single malt inspirerar single malt entusiaster överallt. Den har balans, karaktär och ursprung vilket sammanfattar allt som är bra med skotsk single malt whisky.

11

Highland Park destillerier räknas till en av de vackraste i världen. Den ligger underbart beläget i hjärtat av Orkney öarna. Till höger ses destilleriet innifrån och uppifrån. Kompletterande finns whisky flaskan med som vann ”Världens bästa single malt” 2009.


The Scottish Whisky Journey  

Presentation av whisky journey. Bokdesign 2012

Advertisement