__MAIN_TEXT__

Page 1

2014 No3

ETT MAGASIN FRÅN KOMMUNIKATIONSBYRÅN OLIVEN

ANNA-SOFIA WINROTH

2014 ÅRS

JAN MOBACK-

STIPENDIAT

CHOKLADRECEPTEN VI INTE KAN VARA UTAN FRÅN DRÖM TILL DRÖMKAFÉ


#87 WWW.OLIVEN.SE

MARTIN SCORSESE

FOOD TELLS YOU EVERYTHING ABOUT THE WAY PEOPLE LIVE AND WHO THEY ARE

|2|

#87 av 100 - i Blogg100-utmaningen. du hittar alla citat p책 oliven.se/logg


INNEHÅLL

4 8 9 10

12

Choklad laddad med kärlek. Jan Moback-stipendiet 2014.

Att fika eller inte fika är inte frågan, utan var. Barnkonventionen på Wetterling Gallery

14

Vet du vad som krävdes för att kakaon skulle gillas i Europa?

16 18

Hitta din inspiration i mat- och måltidshuset l’Olive. Ska du lansera en ny måltidsprodukt?

Från dröm till drömkafé.

En chokladmakare som vill förändra världen. Vi är glada att få presentera årets Jan Moback-stipendiat, Anna-Sofia Winroth som driver Gefle Chocolaterie. Anna-Sofia brinner för god choklad i betydelsen de bästa råvarorna kombinerat med en etisk och ekologisk tillverkningsprocess. Det är därför hon idag tillverkar sin choklad med råvara från egna kakaoplantager. Mer om Anna-Sofia kan du läsa på följande sidor. Stipendiet är instiftat till minne av vår kollega

GRAFISK FORMGIVNING: Jessica Stigsdotter Axberg

Inredning, inspiration och trendspaning 2015

Tack till alla bidragsgivare i Minnesfonden. Vill du också bidra är PG 8 8844-6.

RECEPT: Clarissa Bengelsdorff, Clarissas Smakverkstad.

REDAKTÖR: Carin Granlund Olsen

Delfinalerna i matverk 2015 är i gång. Åh fan!

Jan Moback och det andra i ordningen. Summan är 15.000 kronor och personlig. Vi är säkra på att Janne skulle gilla vårt val av stipendiat liksom Anna-Sofias chokladpraliner, som han säkerligen skulle skölja ned med ett passande mousserande bubbel eller kanske ett rött vin från Languedoc. Trevlig läsning.

TEXTER: Ingmarie Wass, Helena Bajlo, Andreas Johansson, Carin Granlund Olsen.

Åh! är utgiven av Oliven. IDÉGIVARE OCH INSPIRATÖRER: Alla Oliver

20 22 24 26

Fem goda choklad­ recept

FOTO: Bianca Brandon-Cox, Katya Högberg, Alexander Lindström (omslag och sidan 4), Albin Bogren (sidan 7)

TRENDUPPSLAG: Katya Högberg ILLUSTRATIONER: Jessica Stigsdotter Axberg TRYCK: Vitt Grafiska STOCKHOLM I OKTOBER 2014

OLIVEN KOMMUNIKATIONSBYRÅ SANDBACKSGATAN 3 116 21 STOCKHOLM 08-402 13 30 FÖRNAMN@OLIVEN.SE

WWW.OLIVEN.SE

OLIVENKOMMUNIKATIONSBYRÅ

#OLIVENTWEET

|3|


JAN MOBACK

STIPENDIET • 2014 •

|4|


CHOKLAD LADDAD MED KÄRLEK. TEXT: HELENA BAJLO FOTO: ALEXANDER LINDSTRÖM, ALBIN BOGREN ANNA-SOFIA WINROTH KALLAS CHOKLADDROTTNINGEN FÖR SIN KONST ATT SKAPA GUDOMLIGT GOD, HANDGJUTEN CHOKLAD PÅ ÄDELBÖNOR, GRÄDDE, BÄR, FRUKT, COGNAC OCH CHILI. Men på senare tid har hon också fått epitetet bråkstake så fort hon dyker upp som föreläsare, i debatter och i media, vilket hon hoppas få göra ofta i framtiden. - Om jag inte gör min röst hörd, vem ska då prata för barnen som slavar i kakaohandeln? Jag är överlycklig för Jan Moback-stipendiet. Äntligen har någon fattat vad jag gör, det är som att få revansch, säger en stolt Anna-Sofia.

Och det gjorde han. Inte minst genom att ta henne med till de chokladproducerande länderna. - Resorna var fantastiska. Senare fick jag upp ögonen för baksidan, det våld som följer i spåren av de fyra miljoner ton kakao som tillverkas i världen. Paniken kom när hon förstod att fler än en halv miljon barnarbetare och barnslavar tvingas arbeta för att vi ska få choklad. - Jag stod på en liten båt utanför Madagaskar och grät, säger Anna-Sofia. Då fattade jag beslutet att skapa förändring. Att visa världen vad riktigt god choklad är, berättar hon.

Anna-Sofia Winroth utmanar båda maffian och storföretagen genom att tala högt om kakaohandelns mörka sidor. ” J ag är överlycklig för Jan Med varje chokladbit Då dyker bråkstaken upp Moback-stipendiet. Äntligen från Gefle Chocolatepå allvar. Annarie följer ett angeläget har någon fattat vad jag gör, Sofia köpte egna plantabudskap: visa respekt ger i Dominikanska Reför människor, råvaror det är som att få revansch”. publiken, gjorde sin egen och natur. choklad, med full kontroll Den aktiva kampen för över hela produktionen, mänskliga rättigheter vilket retade upp maffian. började för dryga femton år sedan, när Anna- I mina chokladkakor förekommer inget barnSofia, som är ingenjör i grunden, fick en längtan arbete, miljöförstöring, bekämpningsmedel eller att arbeta mer skapande. Hon fick nys om ett tillsatta aromer, vilket tyvärr är vanliga ingredien100-årigt recept på en tryffel som tillhörde Grand ser i en chokladkaka idag, säger hon. Hotel i Gävle. - Jag köpte festvåningen för att komma åt receptet. Sedan ringde jag Sveriges främsta konditor, Jan Hedh och bad att få bli hans lärling. Nu är jag säker på att det var en mening med det, säger hon. Anna-Sofia lyckades få Jan att komma och se henne rulla tryfflar. Efter en helg tillsammans i köket han sa ”du har det i händerna, så jag ska lära dig allt jag kan”.

När Åhléns lanserade Anna-Sofias chokladkakor i sitt nya etisk/ekologiska koncept ”Skafferiet” kallas kakan dubbelgod choklad. Å enas sidan smaken, å andra sidan omsorgen om människor och miljö där råvaran växer. - Jag kan inte förstå hur människor kan tycka att det blir varmt och mysigt med choklad när barn som far illa är inblandade. När chokladkännare

|5|


bedömer kvalitén på choklad riktar de in sig på ädelbönor och råvarorna, men för att prata om kvalitet idag måste en etisk och ekologisk tillverkningsprocess vägas in, säger Anna-Sofia. För att nå ut med sanningen till en bredare publik, fick hon en idé. - Folk läser deckare och thrillers, så jag skrev en spänningsroman som ska komma ut i tre delar, en spännande och dramatisk kakaotrilogi.

” Sakta, men säkert får jag makthavarna att lyssna, vilket är en del av min strategi. ”

Sedan den första delen om chokladindustrins mörka baksida släpptes är det inte bara chilipralinen som är het. Anna-Sofia fick ta emot ett pris i en kokbokstävling, blev internationellt känd och har sedan dess fått chans att sprida sitt budskap i

världen. Hon drar sig inte för att utmana politiker, maffian och storföretagen. - Jag skaffar mig en plattform att arbeta från genom att intervjuas och föreläsa om kakaohandeln. Sakta, men säkert får jag makthavarna att lyssna, vilket är en del av min strategi. Choklad är en gåva. Drömmen är att få barnkonventionen att bli ett juridiskt dokument. Hon ser hur man kan ta hjälp av choklad för att nå dit. - Jag har fått bekräftelse av mina kunder i många år, men nu får jag ett erkännande för det jag gör i ett större perspektiv. Jag har varit på middag med vårt eget kungapar och träffa politiker och företagsledare med makt och inflytande. Jag har något att säga konstaterar hon med hetta. Nu vill media och makthavare ha Anna-Sofias sakkunskap. Och kanske även några av hennes fantastiska praliner. För de smakar gudomligt, vilket till sist var det som fick vår jury på fall.

OM ANNA-SOFIA

NAMN: Anna-Sofia Winroth YRKE: Chokladmakare, författare och kakaoplantageägare. FAMILJ: Tre barn och maken Per BRINNER FÖR: Att få världen att PÅ RIKTIGT följa barnkonventionen och andra konventioner om mänskliga rättigheter. KOPPLAR HELST AV MED: Det är så meditativt att smälta, röra, forma och smaksätta chokladen i den egna produktionen. AKTUELL MED: ”Lillan och Triss letar chokladträd”, barnbok som släpptes i augusti 2014. Trycktes i en andra upplaga redan efter 3 veckor. KAKAOTRILOGIN: Första delen, ”Gudarnas föda – den som dödar” belönades 2013 med bästa ”fundraising book” på Gourmand World Cookbook Award och bland 171 tävlande länder fick Anna-Sofia ta emot pris i Louvren. Del två, ”Guds moder – röd hämnd” släpptes hösten 2014.

|6|


|7|


JAN MOBACK-STIPENDIET 2014 Jan Moback-stipendiet delas ut årligen till minne av Jan Moback. StiJAN MOBACK STIPENDIET pendiesumman är 15 000 kronor och delas ut av Jan Mobacks Min• 2014 • nesfond som admi­­ni­streras av Oliven Kommunikationsbyrå, där Jan var verksam och tillika en av grundarna.

manifesterade Jan i medskapandet av matbutiken Cajsa Warg, Oliven Kommunikationsbyrå, L´Olive – det franska mat- och kurshuset, Fabulous Flavours of Sweden, Gastronomiska Samtal samt i läroböcker, föreläsningar, artiklar, utbildningar och texter. VEM KAN NOMINERAS?

BAKGRUND

Jan Moback ägnade större delen av sitt yrkesliv åt att undersöka och utveckla mat- och måltidsrelaterade frågor. Först som anställd inom dagligvaruhandeln, sedan som konsult, skribent och författare. Jan brann för att synliggöra mervärdet i maten och för att lyfta butikssäljarens yrkesroll. Allt detta

Personen ska vara verksam inom mat- och måltidsbranschen, det vill säga inom dagligvaru- eller servicehandeln, förädlings- eller producentföretag, restaurang eller storkök och arbeta i Jan Mobacks anda: nyfiket, engagerat, och hållbart. Du nominerar inför år 2015 via vår hemsida www.oliven.se, och genom att klicka på Jan Moback-stipendiet.

I JURYN 2014: CARINA HOLMBERG, civ.ek, development manager på Valio (ordförande), HANS NAESS, verksamhetsledare Gastronomiska Samtal, BERNT JONSSON, Jans partner, CLARISSA BENGELSDORFF, matkreatör, Clarissas Smakverkstad, CARIN GRANLUND OLSEN, projektledare, Oliven, PER GRANQVIST, affärs- och verksamhetsutvecklare, Oliven, KATYA HÖGBERG, inredningsarkitekt, Oliven, JESSICA STIGSDOTTER AXBERG, art director, Oliven.

STORT TACK ALLA SOM SKICKADE IN NOMINERINGAR.

NOMINERADE 2014

|8|

ADAM ARNESSON, Jannelunds Gård / ANNA-SOFIA WINROTH, Gefle Chocolaterie / BO OLSSON, Hagslättens deli, Evas Kroppkakor / CECILIA BLIDÖ, Cecilia of Sweden / CECILIA HEDMAN, Sabis Fältöversten / CHRISTINA ELANDER, Bostadsrättsföreningen Skogsblomman / DAVID BERGER, Stenkullen Bergers kök och catering / EMIL SPANOS, Norrbodda Förskola / ERICA PALMCRANTZ AZIZ, Raw Food by Erica, Palmcrantz Institutet / GUN RAGNARSSON, Ragnarssons grisar / GUSTAV ARNELL, Rudugrosshandel, Rudu Gårdsbutik / HENRIK DALESKOG, Inez Trädgård / MATTIAS DERNELID, Grönsakshallen Sorunda, Fällmans Kött / MAXIMILLIAN LUNDIN, Hermans Vegetariska Restaurang / PÄR PETTERSSON, Sabis Fältöversten / SUSANNA ALMSTRÖM, Hälsofrämjandet / THOMAS KARLSSON, Sabis Fältöversten / VICTORIA EK, Syrat


VET DU VAD SOM KRÄVDES FÖR ATT KAKAON SKULLE GILLAS I EUROPA? TEXT: ANDREAS JOHANSSON

- Och titta, här har jag också med mig lite mörka bönor som folket i Indien krossar och sedan dricker upp blandat med varmt vatten. Det gör de flera gånger om dagen, sa Christoffer. -Jag vill pröva, sa drottning Isabella. Året var 1502 och Christoffer Columbus hade just kommit hem efter sin amerikaresa (fast han trodde att han varit i Indien). Bland alla exotiska skatter han ville visa, överlämnade han kakao­ bönor till kung Ferdinand och drottning Isabella av Spanien.

revs och vispades först med lite kallt vatten, sedan med varmt vatten. Kejsaren Montezuma sägs ha druckit upp emot 50 koppar om dagen. Cortez tänkte dock att bitterheten kanske inte skulle falla hans landsmän hemma i Europa i smaken. Hans lösning var enkel:

ligare. Drycken blev också mjukare i smaken och mer lik den chokladdryck vi är vana vid idag.

- Usch, löd drottningens dom. Columbus fick tummen ner av hovet. Smaken var ny, besk och konstig.

-I med rörsocker, kanel och vanilj!

Är 1867 kom nästa genombrott i chokladens historia: schweizaren Daniel Peters fick idén att tillsätta mjölk i chokladen och därmed var den mer barnvänliga mjölkchokladen född.

Europa fick en ny chans. Den spanske äventyraren Hernando Cortez hade också noterat Aztekindianernas passion för xocolatl, som betyder varm dryck. Den baserades på kakaobönor som rostats, skalats och mortlats till en massa. Massan blandades ibland med majsmjöl och smaksattes med till exempel chili eller vanilj. Av detta formades små bollar som fick torka. Bollarna

Cortezs sötade chokladdryck introducerades år 1519 och blev snabbt populär bland spansk överklass. Europas kungligheter gillade den och framför allt blev Frankrikes hov helt betagna och utsåg kakaodrycken till den godaste drycken av alla. Drycken spreds vidare till England på 1600-talet. Kakaopriset sjönk dramatiskt kring år 1730, och då fick fler råd att dricka den goda varma chokladen. När sedan kakaopressen uppfanns i början av 1800-talet, sjönk priset ytter-

I Sverige fick vi smaka kakao på 1800-talet och Cloettas ångchokladfabrik började tillverka chokladkakor och praliner. I början på 1990-talet kom ett nytt skifte i chokladens historia då kakaons bitterhet äntligen började uppskattas och konsumtionen av mörk choklad ökade. |9|


FRÅN DRÖM TILL DRÖMKAFÉ TEXT: KATYA HÖGBERG & INGMARIE WASS FOTO: KATYA HÖGBERG Gillar du att fika? Kanske är du rentutav en av dem som drömmer om att starta eget? Eller jobbar du dagligen med kaféer och undviker att fika på fritiden? Vilket som, här är våra fikatankar om trender, inredning, tips och fix. Grundkurs • Lita på dig själv. Det är du som satsar och tar risken. • Läget, läget, läget. Varje kund är en intäkt, se till att ditt kafé ligger där folk rör sig. • Pengar, pengar, pengar. Räkna ut hur mycket du måste dra in varje månad till dina passiva utgifter, alltså sådant du måste betala oavsett hur det går. (Hyra, lån, löner, sociala kostnader, försäkringar, internettjänster, el med mera.) | 10 |

• Marknadsför dig, visa att du finns. Skylt, aktiviteter, hemsida, blogg, instagram ... • Inred så att du kan jobba effektivt med så lite personal som möjligt. OLIVENS DESIGNPROCESS – 4 STEG TILL ETT DRÖMFIK

Varje dröm startar med ett steg, och det är viktigt att börja rätt om resultatet ska bli lyckat. Steg 1: målgrupp och förutsättningar – ANALYS Steg 2: val av kärnvärden för ditt företag och vad som gör ditt kafé unikt – KONCEPT Steg 3: skapa den upplevelse du vill förmedla till gästerna – DESIGN Steg 4: när allt är på plats och kaféet har varit öppet ett tag – UPPFÖLJNING


CHECKLISTA

Aktivera alla sinnen VISUELLT:

Helhetsintrycke Entré Färgsättning Atmosfär Ljust eller mörkt Belysning, dagsljus, fönster Golv KÄNSEL:

Väggar: material, tapet, dekorationer Uttryck: varm/kall, hård/mjuk Känsla: enkelt, miljö, kvalitet. Material: möbeltyger, fläckar, hållbarhet och brandregler. HÖRSEL:

Taket, golvet, möblerna och gardinerna påverkar akustiken. SMAK & LUKT:

Hur smakar ditt kafé? Vad doftar det av när man kommer in?

Quick fix Har du redan ett kafé men vill att dina gäster ska uppleva ett lyft eller vill du attrahera nya gäster? Här är några effektiva tips: – Nya skyltar och menytavlor – Pimpa toaletten med nytt toalock, doftljus, lyxig tvål eller en ljusslinga – Byt ut några sittplatser mot fåtöljer eller en soffa – Komplettera belysningen med spottar eller sätt upp en stor, iögonfallande lampa – Ny diskfront

Här på. .......................................................................... vill vi ha ett kafé med en ......................................................................... .................................................. atmosfär/stämning.

Bra sajter för blivande kaféägare:

De ska erbjudas ........................................................ .........................................................................................

RÅD, KUNSKAP OCH UTBILDNING: almi.se, ifs.a.se,

och kvalitet ska vara ...............................................

verksamt.se, driva-eget.se, oppnaeget.nu/1002 LOKALER OCH UTRUSTNING: hrtorget.se, objektvision.se. blocket.se. INSPIRATION: cafekartan.se.

Vår målgrupp är ........................................................

till ett.............................................................prisläge.

och vi vill ge dem en ............................................... och kvalitet ska vara ............................................... till ett.............................................................prisläge.

NU SÄGER MAN ”FIKA”TILL OCH MED PÅ MANHATTAN

Starbucks har kommit till Sverige och de svenska fiken rustar sig för strid. Men i New York är det tvärtom. Lars Åkerlund har med sin succé, kafékedjan Fika, utmanat Starbucks på hemmaplan. Fika består idag av 19 svenska espressobarer med eget bageri och chokladtillverkning, och i mars nästa år öppnar det tjugonde Fika. Lars har lagt rabarber på World Trade Centers enda hörnlokal med utsikt över Memorial Place. Därmed står Fika för en expansion som slår rekord i New Yorks historia och blir den största privatägda kafékedjan på Manhattan i New York. Källa: SvD 5 augusti 2014, fikanyc.com/

Vår målgrupp är......................................................... ......................................................................................... ......................................................................................... och vi vill ge dem en ............................................... upplevelse. Våra kärnvärden är .................................................. ......................................................................................... ......................................................................................... Det som gör vårt kafé unikt och attraktivt är ......................................................................................... Den säljbar yta är............................................ kvm Arbetsytan är................................................... kvm Namnet ska vara något i stil med ......................................................................................... ......................................................................................... | 11 | .........................................................................................


VÅRA FAVVOS Att fika eller inte fika är inte frågan,utan var. H OM VI HINNER!

– NÄR OC EN V LI O PÅ I V R A K FI R HÄ Scandic Malmen för frilansaren

På Malmen är miljön numera skön och avslappnad med finess (till skillnad för ett antal år sedan). Ett bra laptopcafé med god service helt enkelt. Malmen är ett ställe för kaffe och te, sötsakerna är inte särskilt märkvärdiga. Här kan man sitta i timtal med gott samvete och ändå kunna vara på språng till allt i närheten. När jag inte är på Oliven får jag som frilansare mycket gjort – just på Malmen. Andreas Johansson

Hos mor, prick kl 15

Mitt absolut bästa fikaställe är hemma hos min mor, som ofta gör de mest fantastiska bakverk med blåbär (från ett outsinligt förråd i frysen). Toppen att dessutom få dricka kaffe ur gamla kaffekoppar från 40-talet. Så besöken dit försöker man anpassa till kl 15.00 prick. Agneta Ericsson

Afternoon Tea, Cadierbaren Grand Hôtel.

| 12 |

Sjunka ner i de mjuka breda fåtöljerna. Titta på båtarna. Skåla i bubbel och dricka underbart te med små, små, fantastiska snittar och bakverk. Som de pyttesmå sconesen med en lemoncurd to die for. Magisk stämning med högklassig service. Sitta länge, länge … Sedan promenera hem längs vattnet. Katya Högberg

En cappu och en Baci på Caffetteria del Corso

Jag tar ofta mitt kaffe på italienskt vis, på stående fot eller som oftast, på språng. Det måste vara en god cappu, precis som på Caffetteria del Corso vid Hötorgspassagen, och gärna tillsammans med en italiensk gräddkyss, Baci. Maria Berglund

Kaffebar – where cash is king

Jag älskar fik. Morgonlatte på Kaffebar (25 kr cash). Skriva och tänka på Wayne’s (stamkort). Njutfika på franska bageriet Petrus (Årets Bagare). På helgerna umgås jag med nära och kära på Blå Lotus, Bagel café eller Åsö Konditori & Bageri. Men det händer att jag längtar till gamla Skåningen, ett litet varmt, kaffedoftande krypin där min ömmande själ fann ro under en jobbig period. Och ja – alla ligger på Sweet Söder! Ingmarie Wass

Jag vill bli överraskad!

Eftersom jag alltid är nyfiken på nyheter och trendspanar, kan jag inte unna mig lyxen att ha ett favoritcafé. Men jag kan lova att jag dricker många goda koppar kaffe och te med spännande och oväntade smaksensationer därtill. Är caféet extra bra så skriver jag gärna om det på bloggen. Bianca Brandon Cox


Hemma och ibland på Chillin

Mitt bästa café är förstås hemma, men en regnig dag shoppade jag i Port 73 i Haninge och hamnade på Chillin Inredning & Café. Det blev en riktig aha-upplevelse. Caféet var en oas i ett annars så tråkigt centrum och gav mig en oförglömlig andningspaus. Här serveras både ”vanligt kaffe” och modernare varianter. Inredningen är speciell och jättefin. Du kan sitta i en skön soffa eller vid ett bord. Inredningstidningar och andra magasin finns att läsa och inspireras av under en njutbar kaffestund – verkligen värt ett besök! Hjördis Johansson

Olivens Red Room

Vi gillar att tända ljus i köket och underligt nog är det ofta rent och fint här, trots att vi alla jobbar rätt hårt. Jag har så många järn i elden, så att ta en av våra fina koppar och njuta en svart nygjord kaffe i samspråk med ett par kollegor är bara bäst. I köket eller vårt sköna soffiga Red Room. Jessica Stigsdotter Axberg

fé i kvarteret Madeleines Ca ra Latin Paris vid Södpå gamla Söder. Lite av den café Trevligt och lugnt tt kaffe. Ett kade bullar och go sorten med hemba café. Långt ifrån internet bra ställe för prat. Jan Mars

Coffice på Tjärhovsgatan 5, hörnet Östgötagatan

En god kaffe i farten, eller sitta still en stund – kanske hela dan typ. Många pratar om, och försöker skapa mötesplatser, Coffice är ett lyckat försök. I kaffebaren ser de när du kommer ochsäger ”tjena” när du går. Där pågår spontana och planerade möten i en skön blandning. Smaken på kaffet och tilltuggen matchar känslan – harmoni! Per Granqvist

Kondis med ekologiskt, fairtrade och bullar

Jag gillar små, hemtrevliga caféer och kondis, där det finns tidningar att låna och läsa. Det blir svart kaffe ¬– jag har hållit mig till mitt fulkaffe genom hela latte-macchiato -espresso-trenden. Det en fördel att ta kaffet själv, och inte behöva vänta tills de före i kön fått sina specialkaffen som ju tar en oändlig tid att få i koppen. Tilläggas kan att jag prioriterar fik med ekologiskt och fairtradekaffe och tycker att Gateau har de absolut godaste kanelbullarna. Carin Granlund Olsen

| 13 |


| 14 |


BARNKONVENTIONEN PÅ WETTERLING GALLERY TEXT: INGMARIE WASS FOTO: HELENA BAJLO, JESSICA AXBERG Den 8 oktober 2014 lånade Wetterling Gallery i Stockholm ut sina lokaler till förmån för barnens rättigheter. Det var föreningen My Human Rights och Rädda Barnens release av materialet ”Jag är ett barn. Jag har rättigheter.” Materialet är en box med 70 kort med handledning som enkelt förklarar Barnkonventionen, så att även ett barn förstår

den. I textformuleringen och den juridiska granskningen har nio personer varit inblandade. Kari Modén har illustrerat samtliga kort och just den här kvällen var det utvalda artiklar med hennes fina illustrationer som prydde väggarna. Mimmi Olsen med pianist underhöll med Sommarkort och En sång för frihet.

”Jag har alltid saknat ett bra underlag att tala med barn om rättigheter. Under åttiotalet, när jag arbetade för UNICEF, tog vi själva fram ett material för förskolan, kallat ”klädstrecket”. Det var en pappaledig medarbetare som jobbade fram det, långt innan Barnkonventionen år 1989. I klädstrecket fick barnen fick välja ut bilder som de tyckte var viktiga. Bilderna hängdes upp på ett klädstreck; penna eller skrivmaskin, godis eller medicin och så vidare. De första tre, fyra bilderna handlade ofta om godis, telefon och liknande. Men efter ett tag väcktes tankar hos barnen om vad som verkligen var viktigt, som ett hem, trygghet och skola. Det viktiga var diskussionen som ledde till en ökad medvetenhet hos barnen”.

Lisbet Palme | 15 |


”Vi använde My Human Rights’ ”Mina mänskliga rättigheter” i Palestina och sponsrade översättningen till arabiska. Med hjälp av handledningen kunde vi föra samtal om ”vad betyder mänskliga rättigheterna för mig i mitt liv”, och framför allt, ”vad kan jag göra” Materialet betydde enormt mycket och ledde till bra samtal och ökat medvetande.” Ulrika Lång, programchef, Olof Palmes Internationella Centrum

Kari Moden, Illustratör

”I mitt jobb ingår bland annat att leda en barnrättsgrupp som arbetar med frågor som rör barnens rätt i samhället. Vi lägger stort fokus på Barnkonventionen. Vad inte alla vet är att barnkonventionen är en helhet . Det finns fyra huvudartiklar (#2, 3, 6 och 12) som fungerar som glasögon när man läser övriga artiklarna. Därför är det också viktigt att Barnkonventionen i sin helhet blir en lag, först då gör den full nytta. Det här materialet skulle enkelt kunna användas i skolans arbete att sprida kunskap om rättigheterna till barnen.” Desirée Lindqvist, jurist på Internationella Juristkommissionen-svenska avdelningen Maud Schori, styelseordförande i My Human rights

| 16 |


”I 95 år har vi kämpat för att vi ska prata med och lyssna på barnen och föra fram deras talan. År 2003 frågade vi 25 000 barn om de hade hört talas om Barnkonventionen. Bara 45 procent av dem svarade ja. Det här materialet med handledning kommer vi verkligen att ha nytta av när vi ska uppfylla artikel 42 i Barnkonventionen: ”Alla ska känna till innehållet.” Karin Fagerholm, jurist på Rädda Barnen ”Det har varit fantastiskt att arbeta tillsammans med alla som bidragit till materialet och vernissagen. Jag vill rikta ett tack till alla. Jag hoppas materialet bidrar till att artiklarna i Barnkonventionen blir mer lättillgängliga för både barn och vuxna.” Carin Granlund Olsen

Elias, Texas, Oskar och Karl fyllde på med juicer och cashewnötter från Saltå Kvarn hela kvällen. De här artiklarna tyckte de om: ”Jag har rätt att må bra” Elias Kjellertz ”Jag har trygghet” Texas Wistrand ”Jag behöver inte delta i krig” Oskar Askelöf ”Jag är ett barn” Karl Granström

My Human Rights är en ideell förening, som grundades av Emma Wistrand och Carin Granlund Olsen år 2012. Styrelseordförande i föreningen är Maud Edgren Schori, fil lic i socialt arbete och tidigare ordförande för UN Women. ”Jag är ett barn. Jag har rättigheter.” kan beställas på www.rb.se och www.myhumanrights.se.

Emma Wistrand, initiativtagare och grundare av My Human Rights

| 17 |


| 18 |


HITTA DIN INSPIRATION I MAT- OCH MÅLTIDSHUSET L’OLIVE Languedoc, sedd som Provençes lillasyster, har myckat att erbjuda. Den lilla medeltida byn Sauve ligger i hjärtat av vindistriket,nära Montpellier. Mitt i Sauve ligger l’Olive, Oliven, ett boende du bara kan boka för en grupp eller genom att anmäla dig till någon aktivitet som intresserar dig. Som att vandra, golfa, cykla, paddla, måla, meditera, laga mat, provsmaka viner – eller har du kanske en

egen idé? Behöver du en lugn, inspirerande plats för ett viktigt möte eller en kurs? Här ryms upp till 20 personer. Allt blir så mycket skönare och mer givande i det mötes- och måltidshuset l’Olive. Välkommen att kontakta oss för mer information, förslag på upplägg eller för att boka. Per Granqvist, 070 600 32 20, per@oliven.se

| 19 |


SKA DU LANSERA EN NY MÅLTIDSPRODUKT? TÄNK VARUMÄRKE – HÄR ÄR DE FYRA VIKTIGASTE STEGEN. TEXT: CARIN GRANLUND OLSEN

1. SEGMENTERA VEM KOMMER ATT ÄLSKA DIN PRODUKT?

4. KOMMUNICERA HUR SÄGER JAG DET BÄST?

2. POSITIONERA VAD KOMMER DE ATT ÄLSKA?

3. VÄLJA KANAL VAR TALAR JAG OM DET?

Planering är A och O när du ska lansera en ny produkt på marknaden. Eller som katten sa till Alice i Underlandet när hon undrade vilken väg hon skulle ta: ”Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du tar.” Och vart ska du med din produkt eller tjänst? Vem ska köpa den och älska den? Idag köper vi varumärken och inte produkter, en sliten sanning, men fortfarande lika aktuell. Vi väljer produkter med en identitet som stämmer med vår livsstil, våra värderingar och uppfattningar, utifrån vad som är trendigt och inte sällan, efter vad våra kompisar, media och samhället tycker. Det gäller i allra högsta grad för mat- och måltidsprodukter.

| 20 |

Hur gör du då när du ska planera för en lyckad produktutveckling, lansering eller säljaktivitet. För att bygga ett starkt varumärke. Här är i korthet en enkel och beprövad modell:

1 SEGMENTERA You can´t win them all. Segmentering handlar om att utveckla sin produkt, sitt varumärke med sikte på specifika kundgruppers och målgruppers behov. Vilken marknad konkurrerar du på; lyxmat, färdigmat, mellanmål, mysmat, mingelmat, veggivoremat eller något annat. Vem ska köpa, äta och njuta och när? Och var ? I regionen, i Sverige, Norden, Europa, världen… 2 POSITIONERA Vad är unikt? Vad ska jag lyfta med min produkt som är unikt och skiljer sig från konkurrenterna. Är det kanske inte produkten, utan företagets värderingar som är värda att lyfta fram? Eller kanske namnet på produkten, ursprunget, historien? Vad attraherar min kundgrupp och målgrupp. 3 VÄLJA KANAL Var når jag mina kunder och när är de som mest mottagliga för mitt budskap. Förpackningen? Säljstöd? I butiken? Annonser? Säljblad? Lokalradio? Webben? Facebook? Instagram? YouTube? Idag är det lättare och billigare än någonsin att nå ut på marknaden genom digitala kanaler vilket passar mindre företag bra. Oftast krävs att du arbetar i flera kanaler integrerat, det beror förstås på resurser, inte minst tid och lust. 4 KOMMUNICERA Det är ett väldigt brus därute. Därför är den tonalitet du väljer, det vill säga texter, bildspråk och den grafiska formen viktig. Det betyder inte att den som skriker högst hörs mest, ibland är det precis tvärtom. Självklart ska din tonalitet stämma överens med din position, väcka rätt varumärkesassociationer och fungera i de kanaler som du väljer. Och tänk på: Kommunikation sker alltid på mottagarens villkor. Försök skapa dialog med dina kunder.


goda

5

1

KLASSISK CHOKLADFONDANT 4 portioner

2 ägg 2 äggulor 40 gram vetemjöl 125 gram god 70% choklad 75 gram socker 125 gram smör Två nypor salt Smält smöret i en kastrull utan att det bränns, ställ åt sidan. Hacka chokladen och rör ner den i smöret så att det smälter. Vispa ihop äggen och sockret behöver ej vara pösigt. Rör ner äggsmeten i smöret och chokladen. Vispa i mjölet och salt. Smöra 4 portionsformar. Fördela smeten i varje form. Baka av i ugn i 175 grader i ca 10-15 minuter. Fondanten skall få en grop i mitten utan att vara lösa. Stjälp upp dem på assietter och servera med färska bär, glass eller vispad grädde.

Mörk choklad sänker din aptit och får dig att känna dig mätt. Dessutom gör mörk choklad dig mindre sugen på salt och fet mat, menar forskarna vid Köpenhamns universitet.

EPT: C E R ISSAS kverkstad R A L C ssma .com a s s i r cla mail t o h @

CHOKLADSÅS TILL STEKT ANKBRÖST

2

När du stekt ankbröstet så spara fettet….. Sjud upp 1 dl vatten med 1 dl god fond, gärna oxfond på flaska. Tillsätt fettet från ankan. Häll i 1 dl portvin. Låt sjuda en stund under omrörning. Hacka 50-60 gram fin mörk god choklad och häll i såsen. Rör om och smaka av med salt och peppar. Vill du ha lite apelsinsmak så riv i skal från en apelsin och smaka av.

ÅH - EN KOCK I KÖKET!

Drömmer du om att ha en kock hemma som fixar kalaset, 50-årsfesten, buffén, den fina representationsmiddagen eller vinprovningen? Clarissas Bengelsdorff som driver Clarissas Smakverkstad kommer gärna hem till dig och skapar den fest ni önskar. Hon ansvarar för allt från planering utifrån dina önskemål, inköp, förberedelser, leverans, til�lagning, servering, städning och diskning. Clarissa lagar fantastiska måltider i alla sorts kök och har ett brinnande intresse för mat och dryck. Kontakt via mail clarissassmakverkstad@hotmail.com.

| 21 |


3

CHOKLAD OCH DRYCK

Eftersom mörk choklad kan upplevas som bitter i munnen så bör drycken ha en mjuk och halvsöt upplevelse. Amarone brukar fungera bra. Portvin är en klassisk dryck till choklad. Men en fatlagrad mörk rom till en god chokladbit är nästan magiskt! Lägg chokladen på tungan och låt smälta något... tag en sipp rom... och kärlek uppstår! När det kommer till kladdiga chokladkladdkakor kan den som vågar ta ett glas kall porter, ölet. Tillsammans med kakan och vispad grädde blir det en smakupplevelse som förvånar.

5

ATT GÖRA VARM CHOKLAD…..

Du bör ha varit ute i kallt och ruggigt väder… Tänt en massa ljus…. Dragit på dig raggsockorna…. Sen gå till köket… Tag fram en kastrull. Häll i god fet mjölk. Hacka den godaste och mörka chokladen du har hemma…. När mjölken är varm utan att koka häll då i chokladen och låt den smälta i mjölken under vispning. Smaksätt med vanilj, kardemumma, kanel eller ingefära. Vispa grädde. Tag fram en stor mugg. Häll i chokladen, toppa med grädden och om du vågar strö över finmalen chilipeppar. Så….bums till soffan och njut!

ENKEL CHOKLAD OCH HALLONMARMELAD Ett paket frysta hallon 150 gram fin god mörk choklad 1 dl socker gärna mörk muscovado för lite extra krydda 2 msk sprit, calvados, whiskey eller rom 2 msk grädde Vaniljpulver efter smak

Häll hallonen i en kastrull och låt dem sjuda tillsammans med sockret. Hacka chokladen. När nästan all vätska har sjudit bort från hallonen, häll i sprit och grädde.

Smaka av med vanilj och häll i chokladen. Tag av från plattan och låt chokladen smälta helt. Förvaras i burk i kylen. Gott till rostat bröd, pannkakor, lagr ade hårdostar och som tröst.

TIPS! Nästa gång du lagar en chilli (den med högrev, öl, olika chili­ frukter och lök som får gå lääääääänge) smaksätt den med god fin mörk choklad. Det väcker chilin och ger en djupare smak. | 22 |

4


DELFINALERNA I MATVERK 2015 ÄR I GÅNG:

VILKA PRODUKTER BLIR ÅRETS RIKSVINNARE? JUST NU RULLAR delfinalerna i Sveriges största produktutvecklingstävling, över landet, landskap för landskap. Från Sápmi i norr till Skåne i söder. 23 landskap utmanar varandra om de tre finalplatserna. För att få delta i Matverk måste produkten tas fram i samarbete mellan 2-3 personer; råvaruproducent, förädlare eller kock/matlagare. Efter ett gediget juryarbete i december offentliggörs riksvinnarna – hjältarna – på Gastronomiskt Forum i januari. REGIONALA VINNARE SÅ HÄR LÅNGT BOHUSLÄN: Vitvinssås från Bohuslän LAG: Magdalena Sivik, Blåskal, (råvaruproducent), Rasmus Strand, (kock), Fredrik Robertsson (kock), Spria Food. DALSLAND: Lufttorkad älgkorv LAG: Johan Postma, Edlekogs värdshus (råvaruproducent), Jan Lautenbach, Skälleruds gård, (råvaruproducent) och Morgan Magnusson, som är jägare och delaktig i framtagandet av produkten. UPPLAND: Cheddarsmör LAG: Marih och Roman Jonsson, Skogsbackens ost (förädlade), Inger och Anders Larsson (råvaruproducenter) Vallby gård, Gustav Triller (kock), Triller Mat & Bröd.

VÄSTERGÖTLAND: Slättaböjen (korv på 55% kalkonkött, ost, timjan och ramslök) LAG: Sofia Johansson, Sivans Ost (förädlare/ kock), Niklas Persson, Adelsåsens Kalkon (råvaruproducent), Elisabeth Johansson, Påverås Gårdsmejeri (råvaruproducent), Gustav Eriksons Chark i Nossebro (förädlare). VÄSTERBOTTEN: Gyllene Ganjal (måltidsdryck på hjorton) LAG: Johan Norman (förädlare) och Sören Burman (råvaruproducent), Mattea AB.

HÄLSINGLAND: Hälsingekulor (chokladpraliner) LAG: Johanna Hildingsson, Forsa Gårdsmejeri (råvaruproducent), Ellinor Bolin och Gunilla Danielsson, Mat- och Chokladstudion (förädlare) FINALER PÅ GÅNG ELLER UNDER PRESSLÄGGNING: Västmanland 22/10 Blekinge 25/10 Medelpad 26/10 Ångermanland 26/10 Södermanland 27/10 Lappland 31/10 Norrbotten 31/10 Sapmi 31/10 Värmland 31/10 Skåne 31/10 Småland 10/11 Öland 14/11

HALLAND: Grönkålspesto LAG: Axel och Inger Ericsson, Harplinge Samt ej fastställda kål (förädlare), Bertil Eriksson, Lilla Skee (råva- datum: Östergötland ruproducent) Dalarna Jämtland GÄSTRIKLAND: Skogsfantasi (inläggning Härjedalen Gotland på skogssvamp)

Följ Matverk 2015 på Facebook, www.facebook/GastronomiskaSamtal

GRATTIS SLOW FOOD SÁPMI OCH BIANCA BRANDON-COX!

Nu är pristagarna i Årets Måltidslitteratur utsedda. I kategorin Regional Måltidslitteratur vann ”Smak på Sápmi; samisk mat – traditon, innovation och framtid., med motiveringen: ”Ett tomrum är fyllt! Äntligen ser vi den samiska matskattens rikhaltighet, från Gurpi till Gáhkku, nerkokt till en kompakt och synnerligen smakstark volym av smått historisk karaktär.” Boken är fotograferad, stylad och formgiven av Bianca Brandon-Cox, en av Olivens nätverkspartners i samarbete med Victoria Harnesk och Anna-Marja Kaddik från Slow Food Sápmi. Till årets bästa måltidsbok, det vill säga bäst alla kategorier utsågs ”Den svenska matsvampens historia” av Anders Hirell, utgiven av Carlssons förlag. Tävlingen anordnas av Måltidsakadmien.

Nästan granne med oss Oliver och ett stenkast från Nytorget på Söder ligger Stockholms snyggaste och trevligaste kombinerade matstudio & matlagningskök & konferenslokal & eventlokal & festlokal. Här hålls matlagningskurser, fotosessions, pressvisningar, event och konferenser. Kan bokas från tidig morgon till sen kväll, vardag som helg. Boka på tel 08-545 540 10 eller mail ps@psmatsal.com. P.S. Hemsidan www.psmatsal.com har vi på Oliven formgivit och producerat i Wordpress. | 23 | Och det är på PS vi håller till när vi delar ut Jan Moback-stipendiet. D.S


SKA DET VA´ EN LINNER ELLER EN SLUNCH?

FAN! TEXT: ANDREAS JOHANSSON

8

Millenials är mellan 18-30 år och ett kännetecken för målgruppen, förutom att de aldrig går någonstans utan att vara uppkopplade, är deras dygnsrytm som också ändrat kostvanorna och gett oss några nya matbegrepp: LINNER = måltiden mellan lunch och middag. BRINNER = består av frukost som serveras vid middagstid. SLUNCH = helgmåltid som ska bota måndagsångesten som börjar med snacks vid 16-tiden och övergår till kvällsmat. FOURTH MEAL = det man äter mellan middag och frukost, det vill säga på natten.

SEKUNDER

Enligt vissa källor är det nu ute med den där 30 sekunders hisspresentationen som vi alla övat på för att presentera vårt företag, varumärke eller affärsidé. Nu har du 8 sekunder på dig att berätta om ditt företags eller ditt varumärkes värde för kunden. Du hinner alltså inte ens in i hissen. Lika bra att börja öva….

KAKAONS SUNDA ÄMNEN I kakao finns sunda ämnen som hjärtvänliga oljor. Du blir uppiggad, glad och stärker immun­ försvaret genom regelbundet intag av kakao.

“THERE IS NOTHING

BETTER THAN A FRIEND, UNLESS THERE IS A FRIEND

| 24 |

WITH CHOCOLATE.” Linda Grayson

EGLANTYNE JEBB – BARNENS VÄN Den 20 november 1989 antog FN:s generalförsamling den nuvarande konventionen om barnets rättigheter. Barnkonventionen är juridiskt bindande för de stater som har förpliktat sig att följa konventionen. Men arbetet för barns rättigheter och välbefinnande började ett sekel tidigare. Eglantyne Jebb föddes 1876 och arbetade hela sitt liv med barn som hade det svårt. Hon och hennes syster startade 1919 Save the Children (Rädda Barnen) i London och ett år senare Save The Children International. Det var organisationens stadgar som utgjorde kärnan i den första deklarationen om barnets rättigheter som antogs 1923.


CHOKLAD I STÄLLET FÖR RÖDVIN Människor har under en viss tid uppmuntrats till att dricka ett litet glas rött vin om dagen för att få i sig tillräckligt med antioxidanter. Men faktum är att en kopp choklad innehåller dubbelt så många antioxidanter.

ÄT DIG MÄTT PÅ VINTERNS GROVA GRÖNSAKER

Höst- och vintermat behöver inte vara enbart mustiga långkok. Variera gärna med några läckra sallader där säsongens grova grönsaker står i fokus – och du får garanterat positiva svar från din kropp! Inte minst massor av immunstärkande ämnen som C-vitamin, växtämnen och fibrer. Inte illa för matsmältningen.

Påvehistoria

Som nära granne till byn Sauve (som nämns tidigare i tidningen), ligger staden Avignon. När det blev alltför oroligt i Rom, lyckades den franske kungen Filip IV locka påven till Avignon som därmed blev påveresidens under början av 1300-talet. När påven sedan flyttade tillbaka till Rom och införde Vatikanstaten som residens, fortsatte Avignon med sina franska påvar. På den tiden fanns alltså två eller tre påvar samtidigt. De bannlyste varandra sinsemellan. År 1417 avvecklades det sista påvedömet i Avignon. Men staden är utan tvekan fortfarande värd ett besök, ja t.o.m en omväg.

LOL + OMG + WTF-FAKTORN

Vill du bli gillad, läst, delad, spridd, ja bli en rejäl snackis på sociala media? Enligt experter så är de mest lästa ”sociala objekten”, dvs FB-uppdateringar, tweets, you-tubare, instragram, etc de som ger mottagaren en aha-upplevelse – som triggar vår LOL + OMG + WTF-faktor, helt enkelt får oss att utbrista åh fan! LOL=LaughingOutLoud OMG=OhMyGod WTF=WhatTheFuck

Femtonhundratvå Det var Christofer Columbus som 1502 tog chokladen till Europa första gången och Spanien etablerade tidigt ett monopol på importen. 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847.

“ALL YOU NEED IS LOVE. BUT A LITTLE CHOCOLATE NOW AND THEN DOESN’T HURT.” ― Charles M. Schulz

SNABBGUIDE HUR DU BÖR ANVÄNDA DINA SOCIALA MEDIER

FACEBOOK Se till att varje inlägg räknas. Min: 3 inlägg/vecka Max: 10 inlägg/vecka Sikta på kvalitet mer än kvantitet. Se till att varje inlägg är värdefullt.

TWITTER Se till att innehållet är relevant och intressant. Min: 5 inlägg/vecka Max: inget Sikta på kvantitet mer än kvalitet. Se till att du har en ström med tweets.

LINKEDIN Se till att ditt innehåll inte dominerar flödet. Min: 2 inlägg/vecka Max: 5 inlägg/vecka Se till att alla inlägg är formella och handlar om din affärsverk­ samhet.

GOOGLE+ Se till att varje sökord räknas. Min: 3 inlägg/vecka Max: 10 inlägg/vecka Använd relevanta nyckel­ord för att öka din placering på Google.

PINTEREST Se till att varje bild räknas. Min: 5 inlägg/dag Max: 10 inlägg/dag Se till att alla bilder är av god kvalitet för att du ska synas i Pinterestflödet, och glöm | 25 | inte nyckelorden.

KÄLLA: http://www.youthministrymedia.ca/infographics/post-social-media-infographic/


TVÅTUSENFEMTON INREDNING, INSPIRATION OCH TRENDSPANING

GULD

CHOKLAD C55 M60 Y65 K40

TRÄ

PANTONE 472

KRITVIT

| 26 |

PANTONE 502


PANTONE WARM GREY 1

PANTONE 7472

UTE

MARMOR

PANTONE 691

INNE

Stan Landet Rostfritt Marmor Stramt Ombonat Döskalle Peace-märke Naken glödlampa Kristallglödlampa Fine dining Kreativa möten Stockholmsvitt Kopparorange Slit & släng Återanvänt Lika Olika Fast food Hälsosam Street Food Mellanmjölk Bold flavours Eget rum Community table Cafe Latte Bryggkaffe

PÅ VÄG IN

Specialdesignad keramik, pop-up, fuskpäls, nyktert, hentoaletter, ljuddesign, rotisserie, guldbestick, blåvitt porslin, gör det själv, småskaligt, hamrad mässing och guldfrans.

OBLIGATORISKT PANTONE 102

Mopsprydnad, mässingsljustake & Eames-stol.

| 27 |


nej - nu 채r det slut! www.oliven.se

Profile for Oliven

Ah magazine no3 2014  

Åh! Anna-Sofia Winroth är 2014 års Jan Moback-stipendiat. Hon ville göra den bästa chokladen och sökte därför den bästa råvaran. Hon hittade...

Ah magazine no3 2014  

Åh! Anna-Sofia Winroth är 2014 års Jan Moback-stipendiat. Hon ville göra den bästa chokladen och sökte därför den bästa råvaran. Hon hittade...

Advertisement