Page 1

0


El porc i la girafa En un bosc hi vivia un porc que feia pudor i les girafes se’n reien d’ell. Les girafes pensaven que eren perfectes. El porc també s’ho pensava. Però un dia les girafes van caure en un contenidor pudent i van sortir-ne molt fastigoses. El porc els va dir: -Veieu que no sou perfectes? Feu tanta pudor com jo!

Ningú no ha de riure-se’n dels altres. Mario Huguet

1


El pingüí ballarí Un pingüí va anar a pescar peixos per a menjar i, quan arribava a lloc escollit, es va trobar un ós. El pingüí es va espantar molt. Es pensava que l’ós se’l menjaria! Però l’ós no se’l va menjar. Va anar a un racó entre el gel i es va esperar. Quan el pingüí va acabar de pescar, l’ós li va dir: -M’han dit que balles molt bé. Podríes ballar una mica perquè et vegi? El pingüí va deixar el peix al gel i, quan es va posar a ballar, l’ós ho va aprofitar, va agafar el peix i va anar-se’n corrents. El pingüí va aprendre que, si deixes una cosa per fer-ne una altra, et poden prendre la

primera. Olga Barberà

2


El llobató que volia ser un llop adult Un llobató volia ser un llop adult i un dia va decidir anar a caçar una gallina arriscant-se a trobar-se el pagès. Però el pagès no va aparèixer i la va caçar fàcilment. L’endemà, molt estarrufat, va voler caçar un cèrvol adult però el cèrvol li va clavar les banyes i el va deixar ben ferit. A l’arribar a casa, la seva mare li va curar algunes de les ferides i va haver de reposar un mes sencer.

Val més esperar que no voler fer-ho abans d’hora. Núria Garriga

3


Els dos llops Un llop blanc tenia un amic que era un llop gris. El llop gris va dir: -Jo sóc el més fort! I el llop blanc va respondre: -No pot ser el llop més fort perquè tots els llops som forts. El llop gris reia i reia perquè pensava que ell era el més fort. El llop blanc va desafiar el llop gris a un combat perquè volia que el seu amic entengués que tots dos eren forçuts. Es van barallar, van quedar ben estomacats però ningú no va guanyar.

Tots tenim força. Alexandra Pardo

4


L’ovella que volia ser una abella L’ovella rumiava i rumiava a quin joc podia jugar. La seva germana volia jugar a fet-i-amagar. L’ovella, un cop amagada, va sentir un soroll “zzzzz”. Era una abella! L’ovella li preguntà: -Què hi fas aquí? L’abella li va dir: -Estic fent mel. -Mel? -Sí, mel. A l’ovella li encantava la mel. L’ovella li va dir: -Jo també vull volar, també vull picar. L’ovella volia ser una abella!

Hem de trobar les nostres avantatges i les nostres desavantatges. Alexa Roos

5


El conill i la serp Un conill i una serp eren molt amics però sempre jugaven a barallar-se. Un dia, el conill va donar un cop molt fort a la serp. A la serp no li va agradar gens que el conill li donés un cop tan fort i va decidir que no seria mai més el seu amic. El conill es va quedar sol, trist i sense amic. El conill va anar a buscar la serp i li va demanar perdó. Després, li va prometre que no li tornaria a donar-li cap més cop i que no jugaria a barallar-se. Els dos amics es van posar d’acord i es van inventar jocs molt divertits.

Els amics no s’han de barallar mai i s’han de posar d’acord. Guillem Nomen

6


El gos Un gos estava caminant per la ciutat i es va trobar un anell. Va mirar-lo i remirar-lo i, com que li va agradar molt el va agafar però no n’estava del tot convençut, el va tornar a deixar i se’n va anar. I va ser molt feliç perquè no va agafar una cosa que no era seva.

No agafis el que no és teu. Ona Hualu Grífols

7


El Flip i el Flap En un bosc hi havia un conill que es creia que ho podia fer tot ell sol: aquell conill no es deixava ajudar, ni tan sols ajudava. Es deia Flip. També hi havia un altre conill que ajudava tothom i es deixava ajudar: era molt bo. Es deia Flap. Un dia, anaven tots dos pel bosc i es van trobar una llebre que se’ls volia menjar i van començar a saltar. El Flap va grimpar cap a un arbre i va intentar ajudar el Flip, però el Flip no volia ajuda i, la llebre el va atrapar.

Fins i tot l’ajuda dels altres pot servir. Aroa Montero

8


L’ós i el ratolí En un bosc molt gran, un ratolí va quedar enxampat en una trampa de caçador i no podia sortir-ne. Llavors va arribar un ós i amb les seves urpes el va ajudar. El ratolí li va estar molt agraït. Després, l’ós es va quedar atrapat en una xarxa i, el ratolí, amb les seves dents el va ajudar a sortir. L’ós li va estar molt agraït.

Si fas una bona acció, tens bona recompensa. Rut Girona

9


L’arbre i la llavor Una llavor esquifida li digué a un arbre molt robust: -Un dia seré tant o més gran que tu. -Però si no arribes ni a un pam de terra! –va respondre l’arbre mig rient. -Ja pots riure, ja, Ja ho veuràs quan creixi! –li va dir la llavor mentre es retirava al llit. Poc a poc, la llavor va anar creixent i quan va ser un arbre molt més robust que el vell arbre, li va dir: -Què? I ara, qui riu? El vell arbre, avergonyit, li digué: -Tens raó, no hauria d’haver rigut, em sap greu. I des d’aquell moment, l’arbre vell no va tractar ningú més d’aquella manera.

No has de jutjar ningú segons la seva aparença física. Carla Artiga

10


La guineu i el conill Uns caçadors van agafar una guineu i, un conill que tenia molt bon cor, va fer un forat a la xarxa i la va salvar. La guineu li va donar les gràcies per salvarli la vida. Per allà a prop hi havia un llop que es volia menjar el conill però la guineu, en lloc de salvar-li la vida el va agafar i se’l va menjar.

Has de valer-te per tu mateix. Marcel Ventosa

11


Pobra cadira de rodes En un lloc on molts nens i nenes tenien molts problemes de cames, hi havia una botiga on hi venien cadires de rodes de tota mena. En un magatzem, hi havia una cadira de rodes vella i ningú no la volia, per això, un dia la van exposar a l’aparador per veure si algú la comprava. Va aparèixer una nena una mica pobra i, com que la més barata era la vella, la va comprar. Quan els seus amics la van veure se’n van enriure però ella els va proposar de fer una cursa al parc. Finalment va guanyar la nena amb la cadira de rodes vella.

No cal tenir el més nou per fer-ho tot millor o guanyar. Elena Tur

12


El mico i l’elefant En un lloc on hi havia molts elefants grassos i grans, hi vivia el rei dels elefants. Ell era el més gras i el més gran i, el que manava. Un dia va anar a la selva i es va trobar amb un mico que era tot el contrari que ell. Llavors, l’elefant es va enfadar perquè volia ser igual que el mico. Els dies passaven i passaven i no ho aconseguia. Finalment, el mico li va dir que cadascú és com és i no has de canviar.

Cadascú és com és i no has de canviar. Mireia Martín-Mora

13


La guineu i el collaret Una guineu, tot passejant, es va trobar un bonic collaret. Li va agradar tant que nomÊs li feia cas al collaret. Deixava a tothom abandonat i ja no hi podien jugar. Un dia, mentre passejava, el collaret es va trencar i la guineu es va sentir sola i va voler jugar altre cop amb els seus antics amics. Però els altres estaven enfadats amb ella i no ho van voler.

No deixis que cap objecte substitueixi qui estimis. Sara BarberĂ

14


La dona i el ratolí Hi havia una dona que odiava els ratolins i en tenia un a casa. La dona, quan el va veure, cridant, va agafar una escombra i va començar a empaitar-lo. Quan el va tenir ben arraconat, el ratolí va dir: -No en donis un cop d’escombra que em mataràs! La dona, quan el va sentir, va tenir un ensurt i li va donar un bon cop d’escombra. El ratolí va caure a terra ben estabornit. La dona va començar a sentir un pessigolleig i, això volia dir que se’n penedia del que acabava de fer. El ratolí va obrir els ulls fins que es va recuperar. La dona, penedida, li va demanar perdó.

Has d’aprendre a conviure amb la gent i amb els animals. Nerea Ortíz

15


El porc senglar i l’elefanta burleta Un porc senglar que tenia un gra al cul, veia com una elefanta se’n burlava d’ell i li deia que semblava un ull de granota. Un dia, quan el gra ja havia desaparegut, el porc senglar va dir a l’elefanta: -No te’n riguis dels altres perquè algun dia se te’n riuran de tu. Al cap del temps, va aparèixer un cèrvol i li va dir a l’elefanta: -Quina cua tan petita que tens per ser tan gran com ets! I aleshores, l’elefanta va entendre el que li havia explicat el porc senglar.

No ens hem d’enriure de ningú. Sergi Micaló

16


La guineu i el grill Una guineu i un grill estaven passejant per la selva. Aleshores, va arribar un lleó que tenia molta gana. El lleó els va veure i va pensar “això m’anirà bé per

al meu estómac”. El lleó es va anar apropant a la guineu i al grill i, el grill va adonar-se que el lleó se’ls volia menjar. El grill va avisar la guineu i van córrer a buscar un arbre on amagar-se. Van trobar-ne un amb un forat i la guineu va dir: -Amaguem-nos en aquell forat! El grill va saltar-hi i la guineu també però, com que era més grossa, no hi cabia. Va demanar al grill que l’ajudés però el grill només va pensar en ell mateix i va deixar que la guineu s’espavilés tota sola.

No pensis només en tu mateix, també has de pensar en els altres. Carlota Rubio

17


L’abella que picava a tothom Aquella abella feia la guitza picant la gent. Un dia, les seves amigues li van dir que, si continuava picant, s’acabaria quedant atrapada a la pell d’algú i es moriria. Ella no s’ho va creure i se’n va anar a dormir. L’endemà, va decidir seguir picant. A la segona picada que va fer, es va quedar atrapada i va morir, tal com li van dir les seves amigues.

És de savis escoltar els consells. David Meneses

18


L’ovella que no podia saltar les tanques Un ramat d’ovelles havia de saltar una tanca per anar als prats. Totes la van saltar menys una; les altres, mentre l’esperaven, se’n reien perquè no ho podia fer. L’ovella va girar cua per anar cap a la cleda. Quan les altres van tornar-hi, li van preguntar si les podia perdonar i l’ovella que no podia saltar les tanques els va dir que no.

Val la pena canviar o cadascú ha de ser com és? Júlia Baldó

19


L’osset volador L’osset anava caminant pel bosc quan, de sobte, va veure un àliga imperial. Es va quedar bocabadat: ell també volia volar! Cada dia ho intentava però queia i es feia mal fins que, un dia, es va posar tan furiós perquè no podia volar que es va llençar des d’un precipici. Va moure molt les potes: cap amunt, cap avall, cap amunt, cap avall... semblava que ho aconseguiria fins que.... PUM! va caure i la tragèdia ja va estar servida.

No vulguis ser com els altres, les teves capacitats són molt bones i les has d’aprofitar. Lena Muñoz

20


El mussol i el pica-soques Una nit lleugera, un pica-soques anava picant el tronc d’un arbre i va acabar despertant el mussol que s’hi estava. -Què hi fas aquí? No veus que no em deixes dormir? El pica-soques va dir: -Jo he arribat primer. I van començar a discutir dalt d’una branca i cap d’ells no volia deixar-ho estar. Com que els dos animals pesaven i no paraven de moure’s, la branca s’anava trencant, trencant, trencant, fins que es va acabar trencant del tot i el mussol i el pica-soques van caure com un plom. Patapam!

Has d’aprendre a compartir. Carla Otero

21


L’indi, els tres animals i el llangardaix L’indi anava a caçar al bosc amb els seus tres animals: l’àguila, el llop i el cavall. L’indi va veure un falcó volant i el va perseguir, amb tanta mala sort que va caure en un parany fet per ell mateix. Va demanar ajuda però no va anar-hi ningú, ni tan sols els seus animals. De sobte, va arribar un llangardaix i el va treure del parany amb una corda. L’indi va sortir i va veure que s’havia quedat sol perquè els seus animals l’havien ben abandonat.

L’amic de veritat és qui està amb tu quan ho necessites. Nico Barlerin

22


El dinosaure i el mamut Durant l’època dels dinosaures, un que era molt trapella va anar-se’n a jugar a tennis. Però, va picar tan fort la pilota que va trencar la casa d’una família de mamuts. El pare mamut va agafar embranzida, va anar cap el dinosaure trapella i el va enlairar fins al cim més alt de la serralada.

Cuida les coses, les teves i les que no ho són. Etna Sagüés

23


La granota lletja Una granota que era molt lletja però molt llesta només feia que sentir que tothom li deia com arribava a ser-ne, de lletja! Ella anava fent la seva vida i no es ficava amb ningú. I vinga a sentir-se dir que no era gens afavorida! Fins que, un bon dia, els animals més savis d’aquell bosc van decidir que els seus habitants farien unes proves. I quan van haver fet l’examen, tots es van quedar amb un pam de nas perquè... qui havia tret el millor resultat va ser la granota lletja que, també, era molt llesta!

Mai no jutgis una persona pel seu aspecte. Adrián Granados

24


25


26


27


28


29


Aquest any hem treballat les faules i els nens i les nenes han pogut escoltar-ne moltes: les d’Isop, les de La Fontaine…

Saben que els protagonistes de les faules són animals que actuen com a persones, també s’han adonat que les faules sempre ens volen ensenyar una forma positiva de fer i, sobretot, que les nostres actuacions tenen conseqüències.

Sant Jordi 2012

30

Sant Jordi 2012  

Feines dels nens i de les nenes de 4t B.