Page 1


Introducció

2

Del 25 al 28 d’octubre, l’art social pren Mataró Arriba la sisena edició d’aquest conjunt de manifestacions artístiques presentades per entitats socials amb la finalitat d’estimular i afavorir canvis a nivell social. Un espai on compartir i mostrar a tots que el canvi és possible i que hi ha moltes persones i organitzacions que treballen en l’àmbit social a través de l’art, aportant cada dia el seu granet de sorra. En aquest sisè any de la mostra es dóna un lloc especial al teatre. Es portaran endavant diverses propostes de companyies que utilitzen el teatre amb finalitats socials. Com convidats especials esmentar a Grefart, Associació Professional d’Arteterapeutes, que realitzarà una sèrie d’intervencions per mostrar el treball que es realitza des de l’Arteterapia. La 6a Mostra d’Art Social es celebrarà del dijous 25 fins el diumenge

Organitzen:

Col.laboren:

28 d’octubre de 2012 en diversos espais de Mataró. Hi participen associacions socials com ara: Club Social Andana, Coral Guapa d’ASSA (Associació Pro Disminuïts Psíquics De Sant Adrià Del Besòs), AssalTeatre, Alterarte, Kilalia, teatre social i de l’oprimida / oprimit… Els esdeveniments estan dirigits a totes aquelles persones que tenen interès a conèixer el treball de les entitats i poder gaudir d’expressions artístiques realitzades per col·lectius que no solen tenir un espai per mostrar-se. També per a professionals de l’àrea artística i social, que vulguin trobar un espai on reflexionar junts i gaudir d’unes manifestacions artístiques alternatives. La recaptació de les entrades s’utilitzarà per cobrir les despeses de les entitats que hi participen. La mostra és organitzada per Taller d’Idees i la Casa de la Música.


Programació

3

Dijous 25 d’octubre

Divendres 26 d’octubre

15.00 h (final 17.00 h)

11.30 h

Hospital de Mataró

Sala Clap

A càrrec de Grefart, Associació Professional d’Artterapeutes.

Preu: 3EUR (places limitades)

Artteràpia pels Teatre fòrum: professionals de ‘M’agrada’ l’Hospital de Mataró

Es treballaren aquests continguts: · Introducció als conceptes bàsics de l’artteràpia · Presentació d’un cas clínic de l’àmbit de la salut mental · Taller vivencial de sensibilització a l’artteràpia

Presentació de l’artteràpia + Un cas clínic i taller de sensibilització 17.00 h (final 21.00h)

En aquesta obra adreçada al públic adolescent es tractarà sobre com influeixen les xarxes socials en aquesta franja d’edat. Després de la representació, s’iniciarà una tertúlia a l’entorn del tema. La vida de la Lea gira entorn al Facebook, que li permet relacionar-se amb gent de l’institut i altres persones de nova coneixença que li oferiran noves formes d’intimitat. En continua discussió amb la seva parella, el Milo, a qui les xarxes socials no li criden l’atenció especialment, la Lea decideix un dia penjar unes fotos íntimes al Facebook, en un grup tancat. En aquest grup hi ha la Tina, a qui la privacitat i/o intimitat no li semblarà tan important i farà ús de les fotografies. Els seus companys, el Gorka, l’Anna, i el Milo, intentaran aturar-ho però segurament ja serà massa tard. Els temes que es tractaran a l’obra són: l’ús i abús de la tecnologia, la virtualitat de les relacions, l’escletxa digital intergeneracional, la privadesa i intimitat, el gènere, l’assetjament virtual o la gestió del conflicte. L’obra la representaran els actors i actrius de la Companyia DesGarbo; Lali Ribalta, Andreu Sans, Rocío Cabezas, Anna Tamayo, Miquel Simó, Anna Nin Direcció. El guió és de Caro Ferrer, la dinamització d’Andrea Calsamiglia i la producció va a càrrec de l’Associació DesGarbo amb la col·laboració d’estudiants de l’institut Guineueta +info: www.desgarbo.blogspot.com

Fundació Hospital Preu: 5EUR (places limitades) Una sessió dirigida a les entitats de la Fundació Hospital. Es treballaren aquests continguts: Companyia DesGarbo Una presentació per explicar: que és i perquè serveix l’artteràpia, quins són els seus eixos de treball, els principis fonamentals, en quins àmbits de treball es desplega actualment l’artteràpia i com pot ser una sessió. Presentació d’un cas clínic: s’explicarà el treball des de l’artteràpia amb una persona afectada d’alzheimer. Es desenvoluparà un taller vivencial de sensibilització a l’artteràpia. La proposta facilitarà l’entrada al que són els tallers d’artteràpia. Treballarem de forma individual, en grup, amb diversos materials i tècniques per anar a la trobada amb la producció, amb un i amb el grup. El taller constarà de tres temps: escalfament, proposta creativa i tancament. L’activitat serà organitzada per Grefart, Associació Professional d’Artterapeutes.

Artteràpia


Programació

4

Divendres 26 d’octubre

Teatre: ‘El mundo irreconocible’ + Ponència ‘El teatre com a sostre’

Inauguració de la 6a Mostra d’Art Social

18.00 h

21.00 h

Sala Clap

Lloc per determinar

Preu: 3EUR (places limitades)

Gratuït

El resultat d’un procés creatiu col·lectiu a partir d’improvisacions, nascudes al taller de teatre del Club Social Andana.

També es donaran a conèixer diversos projectes d’art social a càrrec de diverses organitzacions. L’acte s’encetarà amb l’actuació de la Tribukada.

El grup de teatre Andana es va constituir l’hivern de 2011 i està format per actors i actrius que assisteixen al Club Social Andana, un recurs co-gestionat per l’Ajuntament de Mataró i Creu Roja, que acull a trenta persones en situació d’exclusió social. L’estiu passat van estrenar la primera obra de teatre ‘Una de cal y una de arena’, de la qual ja s’han fet vuit representacions. La passada tardor van començar el segon taller de teatre, materialitzant la segona obra ‘El mundo irreconocible’.

Obrirà l’acte els ritmes i la percussió de la batucada Tribukada. Tot seguit, Taller d’Idees presentarà la mostra. L’Associació Taller d’Idees és una entitat que treballa amb i per a persones en situació de risc d’exclusió social, promovent processos d’integració i participació comunitària a través de l’expressió artística, la cultura i la formació. En aquests moments, especialment centrada en persones amb discapacitat intel·lectual. La Tribukada va néixer l’any 2006 amb la idea de formar en la percussió, i a partir d’aquí participar en activitats culturals, festives i lúdiques que es duen a terme a Mataró i altres ciutats.

En les dues obres es segueix el mètode de la improvisació, només es fixa l’argument, sense diàlegs escrits. ‘El mundo irreconocible’ reflexiona sobre quin món volem deixar a la propera generació. Després de la representació, Cristina Benesey exposarà sobre el procés de treball que segueix el projecte i la funció social de treballar en una obra de teatre amb persones en risc d’exclusió social.

Més tard, serà el torn de presentar el projecte de col·laboració entre el Centre de Formació i Prevenció i el Museu Bassat. Es pretén crear un programa artístic, educatiu i comunitari dirigit a tots aquells usuaris atesos dins de la Xarxa de Salut Mental que així ho desitgin, donant continuïtat al procés de rehabilitació.

Club Social Andana El Centre de Formació i Prevenció du a terme des de fa més de set anys el Programa comunitari artístic Alterarte. Les valoracions dels treballs realitzats des d’aquest programa, han posat de relleu els beneficis de treballar directament en l’àmbit artístic. No només des del procés anomenat art teràpia, on la plàstica s’utilitza com a mitjà per licitar un diàleg entre pacient i terapeuta i elaborar verbalment el contingut plàstic creat, sinó des de la perspectiva d’entendre l’art com un acte inherent a l’ésser humà.S’entén que les obres artístiques com a petjades de la conducta humana i per tant, susceptibles de ser estudiades aplicant els fonaments metodològics de la psicologia. Tot seguit, Grefart presentarà l’exposició fotogràfica de dos casos clínics des de l’Artteràpia. L’Associació Grefart, constituïda l’any 2004 com associació professional d’artterapeutes, es va fundar per oferir serveis d’atenció, formació, recerca i divulgació en Artteràpia. Grefart és una de cinc associacions fundadores de la FEAPA (Federació Espanyola d’Associacions Professionals d’Artterapeutes), creada l’any 2009. Els objectius de Grefart són: donar a conèixer i divulgar l’Artteràpia, oferir serveis professionals a persones, col·lectius, entitats i institucions, formar professionals en Artteràpia, col·laborar amb entitats i institucions en la difusió, el treball i la recerca amb Artteràpia i oferir serveis associatius als professionals de l’Artteràpia. Tribukada

Si voleu més informació, podeu visitar el seu lloc web: www.grefart.es


Programació

Dissabte 27 d’octubre

5

Taller d’Arteterapia

Taller de teatre social

10.30 h (final 14.30 h)

17.00 h (final 20.00 h)

Les Esmandies

Les Esmandies

Preu: 5EUR (Places limitades)

Preu: 3EUR (Places limitades)

El taller anirà a càrrec de Grefart. L’Artteràpia és un abordatge psicoterapèutic i de desenvolupament del potencial humà.

A càrrec d’Assal Teatre, s’organitzaran jocs i exercicis teatrals per plantejar noves maneres d’encarar la resolució de conflictes.

Es desplega en dos eixos: un el formen els processos de creació duts a terme mitjançant produccions desenvolupades amb el suport de llenguatges artístics. Pintura, escultura, titelles, dansa, escriptura creativa, música, representacions dramàtiques, fotografia, performance, cant… Produccions que conformen un itinerari que facilita el desplegament dels desitjos, les inquietuds, els conflictes… En un univers imaginatiu. Tot d’una forma curosa que afavoreix tant afrontar i resoldre les dificultats com desenvolupar les capacitats creatives.

Utilitzar el teatre amb fins socials, ja sigui destacant les potencialitats, capacitats de grups amb problemàtiques concretes intentant ampliar els seus objectius i esforços, tot brindant-los una oportunitat a nivell social, o bé utilitzant el teatre com a eina d’anàlisi i canvi social des de la banda de qui pateix exclusió o opressió.

L’altre eix és el procés del vincle que, donant-se en la relació de comunicació entre l’artterapeuta i el pacient o l’usuari, permet desenvolupar noves formes de relacions, tant amb els altres com amb les parts menys conegudes de nosaltres mateixos. Aquesta relació, respectuosa, facilita els canvis i les transformacions desitjades. Es treballaren aquests continguts:

Per altra banda, un dels altres objectius de la companyia és no centrarse en un destinatari en concret, sinó poder ofertar workshops amb base al Teatre de l’Oprimit, una idea original d’Agusto Boal. Es crea aquest workshop a partir de les necessitats del col·lectiu que estigui interessat; ja sigui en relació amb joves amb exclusió social, drogodependents, immigració, persones sense sostre, presos, tercera edat… Per així poder relacionar-se, tot afavorint una inclusió dins de la nostra societat. A través del joc i d’exercicis teatrals, es plantejaran noves maneres d’encarar la resolució de conflictes dins d’un col·lectiu, l’anàlisi i gestió de problemàtiques socials de qualsevol col·lectiu que en sigui víctima.

· Introducció als conceptes bàsics de l’artteràpia · Presentació d’un cas clínic de l’àmbit de la infància · Taller vivencial de sensibilització a l’artteràpia.

Assal Teatre

Grefart


6

Programació

Dissabte 27 d’octubre

Diumenge 28 d’octubre

Teatre ‘Harmattan’

Discconcert: Coral Guapa + Marc Ràmia

22.00 h

17.30 h

Espai de Circ Cronopis

Sala Clap

Preu: 3EUR

Preu: 3EUR

La representació de l’obra anirà a càrrec de la Companyia de teatre social Kilalia. ‘Harmattan’ és una reflexió sobre el que viuen persones de diferents cultures quan comparteixen i conviuen en el mateix espai.

L’edició d’enguany de la mostra es clourà amb aquests dos concerts a la sala gran del Clap.

La Companyia de teatre social Kilalia treballa des de fa cinc anys a les comarques gironines amb el teatre com a eina per generar processos de canvi. A través dels seus tallers i espectacles participatius facilita espais de reflexió sobre temes d’interès social. Fins al moment, ha treballat per a la igualtat de gènere, la interculturalitat i el consum responsable. ‘Harmattan’ neix del compromís de la Companyia de teatre social Kilalia d’abordar el tema de la convivència entre persones d’orígens culturals diferents i els conflictes que se’n deriven. L’espectacle es va començar a gestar fa dos anys. Aleshores es va iniciar un treball de camp que tenia com a objectiu conèixer la realitat i recollir informació per documentar adequadament l’espectacle. Dos anys després, el premiat dramaturg Ferran Joan Miquel (Riu Gener, Dinou, Blau), membre de la companyia, ha escrit ‘Harmattan’ basant-se en aquest treball de recerca que ell ha viscut en primera persona. És, doncs, el resultat d’una feina d’investigació que suposa una bona eina per reflexionar sobre tot allò que passa quan persones procedents de diferents cultures comparteixen un mateix espai i interaccionen. Aborda un tema d’actualitat sobre el que calen espais per a la reflexió.

Kilalia

La Coral Guapa va néixer a l’octubre del 2007. Des d’aleshores assagen tots els dimarts a la tarda al Casal de Cultura de Sant Adrià del Besòs. Actualment consta de divuit cantaires amb diversitat funcional, amb necessitats de suport limitat, extens i algunes persones amb autisme. Des de fa un any, la coral forma part del servei de lleure de l’associació ASSA, mantenint l’objectiu d’acostar la música a tothom qui vulgui expressar-se a través d’ella. Marc Ràmia proposarà un concert tertúlia per mostrar com és la societat en què vivim. Veure què és el que funciona i el que no funciona, mirar el futur sota el filtre dels ulls d’un jove de 23 anys per entendre d’on surten i d’on han sorgit sempre les cançons que remouen consciències. En una societat adormida i moguda simplement per la inèrcia dels mercats, existeixen encara persones que creuen que les coses poden canviar. La cançó sempre ha sigut motor de canvi i un reflex de la societat. +info: www.myspace.com/marcramia El Discconcert és un projecte que sorgeix de la col·laboració de la Casa de la Música i el Taller d’Idees el mes de novembre de 2005 amb la intenció de, per un costat, oferir un espai de lleure a les persones amb discapacitat on poder gaudir de música en directe i una estona de ball a la discoteca, i per una altra banda recollir diners per poder dur a terme, col·laborar i desenvolupar nous projectes de participació i integració de persones amb discapacitat. Coral Guapa

Marc Ràmia


Informació

7

Espais · Hospital de Mataró: Carretera de Cirera, s/n

· Les Esmandies: Ronda O’Donnell, 94

· Fundació Hospital: Carrer Sant Pelegrí, 3

· Sala Clap: Carrer Serra i Moret, 6

· Espai de Circ Cronopis: Carrer Churruca, 3-13

Col·labora amb la mostra Mitjançant la plataforma de micromecenatge cultural Verkami podeu col·laboraramb la Mostra fent la vostra aportació. Teniu temps fins al 24 d’octubre per col·laborar amb la mostra rebent a canvi les xapes realitzades al taller de dibuix, entrades pels esdeveniments i inscripcions als cursos de Taller d’Idees. És molt simple, accedeix a Verkami fent clic a l’enllaç i tria quin tipus de mecenes vols ser, pots donar des de 5 fins a 500 euros. +info: http://www.verkami.com/projects/3074-muestra-de-arte-social

Contacte per a entrades i inscripcions: 687 270 897 i mostra@tallerdidees.org Tota la info de la mostra la trobaràs a: www.artsocial.net


6a Mostra d'Art Social de Mataró 2012  
6a Mostra d'Art Social de Mataró 2012  

del 25 al 28 d'octubre de 2012 Arriba la sisena edició d’aquest conjunt de manifestacions artístiques presentades per entitats socials amb...

Advertisement