Page 1


Text och bild Olga Fokcha


Idag var det ingen vanlig dag. Det var första dagen på sommarlovet. Alex och Alice sov tills klockan nästan var nio. – Äntligen! ropade Alice. – Nu har vi sommarlov! ropade Alex. Nu behövde de varken läsa läxor eller gå upp tidigt på morgonen. Hela våren hade de tänkt på alla saker de skulle göra. De skulle leka och spela tv-spel. Och många äventyr skulle de också hinna med. Äntligen fick de slappa inne på rummet. Idag kunde de busa och stoja så länge de ville utan att mamma eller pappa skyndade iväg dem till skolan.


– Alex, du får vara skurken, så är jag polisen. – Då är jag superskurken som har tjuvat en raket. – Tuuttuut! Han får inte komma undan! Alex och Alice lekte i en hel timme innan de tyckte det var dags att äta frukost.


Efter frukost firade de sommarlovet med lite glass. – Mm, chokladsmak är min favorit, sa Alex. – Och jag älskar vanilj. Jag tar en till, sa Alice. Tv-spel var ett måste denna dag. – Alex, skynda dig. Det går på tid! – Jag ska bara ta alla poäng först, då får vi extra liv. – Efter mig, Alex. Spring så fort du kan! När de hade klarat hela spelet och det ömmade i fingrarna gick de ut.


I det fina vädret hoppade de hage. – Nu kan vi hoppa länge! sa Alice. – Ja, sommarlovet är nästan som en jättelång rast. – Snart är det din tur!


De ritade roliga gubbar på garageuppfarten och Alex fick plats med hela ettans gångertabell. Den tycker han om. Den är så enkel. Siffran som man gångrar ettan med är också svaret. – Vet du vad 1 x 10 blir, Alice? – Att gångra är som att lägga ihop. Men när man gångrar med 1 behöver man inte lägga ihop nåt. 1 x 10 är 10 en gång. – Då är svaret 10! – Rätt. Visst är det enkelt! – Fast när man gångrar med 0 är svaret alltid 0. – Javisst!


Alex och Alice hamnar på ett spännande tivoli, där de måste räkna och svara rätt för att komma in och åka karuseller. Här måste Alex och Alice ta hjälp av omgivningen och hitta saker som kan hjälpa dem räkna. Alex och Alice räknar och förklarar hur man kan tänka när man räknar 2:ans multiplikationstabell. Följande uppslag visar exempel på det pedagogiska upplägget i boken.


– Framme, varsågod och stig av, kacklade hönan och försvann. – Men hur ska vi komma in? sa Alex. – Grinden är låst och vi har inga pengar, sa Alice. – Pengar? Jag vill inte ha pengar! Jag vill ha ett rätt svar, gnisslade den stora grinden. Räkna ut det som står på skylten. – Entrén är 2 x 2, står det på den, sa Alice. – Åh, vi vill så gärna komma in. Tänk om vi svarar fel, sa Alex. – Titta er omkring. Det kan finnas något som kan hjälpa er.


– Ja! Ser du? Där uppe finns det 2 flaggor på var sin sida om grinden, sa Alex. – Och att gångra är att lägga ihop. – 2 x 2, vi ska lägga ihop 2 saker 2 gånger. – 2 flaggor 2 gånger blir 4 flaggor på grinden. – Svaret är 4! sa Alice.


– 2 x 2 = 4, svaret är rätt. Välkomna in, gnisslade den stora grinden och öppnade sig. Inne i tivolit sprang Alex och Alice till den första karusellen de fick syn på. Det var en slänggunga i rosa och gröna färger. Och så hade den stora stjärnor på hatten. – Välkomna, välkomna! sa den stora slänggungan. – Slänggunga! Vad roligt, vi vill jättegärna åka med. Får vi? Får vi? sa Alex. – Ge mig svaret till det som står på skylten så får ni åka med, visslade slänggungan. – 2 x 3 står det på skylten, sa Alice. – Vi ska tänka störst först när vi gångrar, har fröken sagt, sa Alex. – 3 är större än 2. – Då ska vi lägga ihop 3 saker 2 gånger. – Titta på slänggungans hatt. Där finns det 3 rosa och 3 gröna stjärnor. – 3 stjärnor 2 gånger är 6 stjärnor som finns på hatten. – Svaret är 6! ropade de.


Alex och Alice på matteäventyr 2 x 2 © Text och bild: Olga Fokcha, 2013 Formgivning: Olga Fokcha Redaktör: Göran Fagerström, Bokverket Utgiven av Saga, Lysekil Framställt på vulkan.se Tryck: Riga, 2013 ISBN 978-91-980893-0-1

www.sagabooks.se


www.sagabooks.se Vi på Saga tycker att barn ska få vara barn så länge som möjligt.   Att lära skall vara roligt och spännande. Vi vill att barn skall känna lekfullhet och nyfikenhet i sitt lärande. Därför tar vi på Saga fram barnböcker som är ett hjälpmedel som hjälper barn lära sig komplicerade med mycket viktiga ämnen genom sagoböcker.   Saga ger ut barnböcker som: Förmedlar kunskap genom sagan. Hjälper dig att hjälpa ditt barn att lära sig. Förbereder och underlättar ditt barns skolgång. Stärker och gör ditt barn intresserat av att lära sig.

Finns även som e-bok!


Första dagen på sommarlovet är Alex och Alice på ett tivoli. Men det är inget vanligt tivoli! Där behövs det inga pengar, utan rätta svar. Att åka karusell kostar svaret på 2 x 3 och sockervadd kan man köpa med svaret på 2 x 5. Följ med och räkna med Alex och Alice.

En humoristisk och lättläst kombination av saga och lärobok om 2:ans multiplikationstabell för barn i alla åldrar. Saga ger ut barnböcker som: . Förmedlar kunskap genom sagan. . Hjälper dig att hjälpa ditt barn att lära sig. . Förbereder och underlättar ditt barns skolgång. . Stärker och gör ditt barn intresserat av att lära sig.

Alex och Alice på matteäventyr 2x2  
Alex och Alice på matteäventyr 2x2  

Första dagen på sommarlovet är Alex och Alice på ett tivoli. Men det är inget vanligt tivoli! Där behövs det inga pengar, utan rätta svar. A...

Advertisement