{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

MAGAZINE VAN VAN WZW WZW | |WERKGEVERSVERENIGING WERKGEVERSVERENIGINGZORG ZORG ENEN WELZIJN WELZIJN | 2015-2016 | 2015

|

E-prof iel ent Weet wie je b

g n i d n e w e t r a Ap t Waar lef toe leid

Portrettenen Knappe kopp in de zorg


De ZZG medewerker BOFt hij/zij heeft: Betekenisvol werk, Ontwikkelingsmogelijkheden en Fun

Wil jij samen met ruim 3.000 collega’s professionele en betrouwbare zorg bieden? Kom dan werken bij ZZG zorggroep. Wij bieden beschermd wonen, wijkverpleging en herstelzorg in Zuid-Gelderland. De organisatie is volop in beweging. Wij bouwen aan de zorg van de toekomst. En daar kunnen we jou bij gebruiken! Interesse? Kijk op www.werkenbijzzgzorgroep.nl of bel met onze recruiters: T 024 – 301 79 12


Zo veelzijdig is zorg Werken in de sector Zorg en Welzijn: voor veel (aankomend) professionals is het een keuze die zij maken met het hart. Maar de niet altijd rooskleurige berichten in de media dwingen je bijna om strategisch te kiezen. In Nederland hebben we te maken met vergrijzing. En met vergroening. Dat betekent dat het aandeel jongeren afneemt. Dit terwijl de zorgvraag toeneemt. Er is dus beslist werkgelegenheid en er zijn volop kansen. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van de sociale wijkteams of de praktijkondersteuning in de eerstelijn. Ook biedt de sector genoeg kans om jezelf te ontwikkelen en de touwtjes in handen te nemen in je huidige en toekomstige werk. Whitney Frimpong ontdekte hoe het carrièreplatform van WZW haar daarbij kan helpen. Jacqueline Peters, nu nog werkzaam in de Koepelgevangenis die dit jaar haar deuren sluit, staat te popelen om de zorg in te gaan. Haar werkervaring komt perfect van pas in de sector, want een gevangenismedewerker doet meer dan boeven opsluiten. Ook een stage in het buitenland levert zinvolle bagage op waar je de rest van je leven profijt van hebt. Student van ROC Rijn IJssel RogÊr Jap-A-Joe hield een blog bij over zijn stage-ervaringen in Finland. Zorg is mensenwerk. Maar ook technologie. In dit magazine portretteren we vier jonge zorgprofs die meewerkten aan een nieuw zorgproduct of het zelfs in hun eentje ontwikkelden. Stoer, nietwaar? Kortom, de sector Zorg en Welzijn is en blijft een heel diverse en aantrekkelijke sector. In dit magazine vind je inspiratie om ook voor Zorg en Welzijn te kiezen. Veel leesplezier!

Annet van Zon Voorzitter bestuur WZW


. REPORTAGE


Partners in zorg Verpleegkundige Eva Kouwenberg (27) werkt op de afdeling AIG van het Radboudumc (Nijmegen). AIG staat voor algemeen interne geneeskunde. Sinds anderhalf jaar maakt Eva deel uit van de werkgroep Patiëntenparticipatie. De werkgroep bekijkt onder andere hoe de overdracht naar de thuiszorg verloopt wanneer de patiënt wordt ontslagen uit het ziekenhuis. In het kader van het project ‘Kijken in de keuken van een ander’ loopt Eva een dagje mee met wijkverpleegkundige Anne van Acht (26) van Interzorg. Zo kan ze met eigen ogen die overdracht in de praktijk zien.

8.03

12.34

10.27

14.43

take care! | 5


REPORTAGE

Eva

15 .0 2

Anne

---------------------

de privacy van de patiĂŤnten Noot van de redactie: in verband met geerd. gefin zijn alle namen in deze reportage

6 | take care!


AMBITIE EN TRANSITIE Ben jij op zoek naar ander werk, bijvoorbeeld omdat je een volgende stap in je loopbaan wilt zetten of omdat je boventallig bent? Of wil jij jouw talent ontwikkelen? Dan is het prettig als je daar goede hulp en begeleiding bij krijgt. Het Transitiebedrijf zorgt daarvoor. Wij bieden persoonlijke begeleiding en coaching, van-werk-naar-werktrajecten, en beschikken over een uitgebreid aanbod van trainingen, scholing en testen. Onze aanpak is erop gericht om jou te laten ontdekken wat bij jou past. Wij kennen de regio en weten wat er speelt bij de zorgen welzijnsorganisaties. Doen zich kansen voor, dan zijn wij als eerste op de hoogte. Meer weten? Kijk op www.transitiebedrijf.nl of mail naar info@transitiebedrijf.nl

Het Transitiebedrijf is onderdeel van WZW, Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn.


Wil jij graag iets voor onze cliënten betekenen? Goede zorg, een luisterend oor, een helpende hand. Onze cliënten willen van het leven genieten. Er voor ze zijn, dat is wat ze vragen. Daarom zoeken wij voor onze organisatie altijd nieuwe collega’s. Toegewijd, doortastend en bereid flink aan te pakken. Want onze cliënten verdienen de best mogelijke zorg en ondersteuning! Wil jij samen met ruim 800 collega’s professionele en betrouwbare zorg bieden? Kom dan bij Zorgcentra De Betuwe werken. Wij bieden thuiszorg, services thuis, revalidatie, dagvoorzieningen, wonen met zorg, behandeling en therapie in de regio Rivierenland. Wil je meer weten? Kijk op www.zorgcentradebetuwe.nl/werkenbij of bel met onze afdeling personeelszaken via 0800 – 77 33 444 (gratis).

www.zorgcentradebetuwe.nl | Zorgcentra De Betuwe: verrassend veel meer dan wonen!

EEN carrièrE iN dE zorg? ROC A12 biedt in samenwerking met UPGRADE passende vakopleidingen voor jongeren en volwassenen aan. Iets voor jou? Kijk voor meer informatie en Open Dagen op www.a12.nl en www.upgrade.nu

MBO, Volwasseneneducatie en Bedrijfstrainingen


In verband met de privacy van de

cliĂŤnten zijn alle namen gefingeerd

BLOG

de ver zorging .

take care! | 9


MEER WETEN? ZIE JASPERJEURENS.NL

10 | take care!


MEER WETEN? ZIE MAARTENSKLINIEK.NL EN ZOEK OP GRAIL

take care! | 11


MEER WETEN? ZIE BRAINAGINGMONITOR.NL

12 | take care!


MEER WETEN? ZIE ERGOEXTRA.COM

take care! | 13


NIEUWS

Goed geïnformeerd flexen Veel zorgprofessionals werken op basis van flexcontracten. Sinds afgelopen juli is er nogal wat veranderd in de regelingen rondom flexwerk. Zo is het verschil in de positie van flexwerkers en vaste krachten verkleind. Informeer je over je rechten als flexwerker via rijksoverheid.nl > alle onderwerpen > arbeidsovereenkomst en cao.

In de week van 14 tot en met 19 maart 2016 openen zorg- en welzijnsorganisaties in heel Nederland hun deuren. Dé kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij interessante organisaties. Zie weekvanzorgenwelzijn.nl

dere bijzon sjes adre

Gespot Het zoeken naar een baan is een flinke klus. Maar, hulp is dichtbij en wel in de vorm van de app LinkedIn Job Search. Via de app sla je zoekopdrachten op en ontvang je meldingen van nieuwe vacatures binnen de door jouw aangemaakte categorieën. Download de app gratis via iTunes of Google Play.

Bliksems bijzonder! BliXem is een ... Ja, wat eigenlijk? Een eetcafé, cadeauwinkel en cateringbedrijf in één. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken en leren onder begeleiding van professionals het vak van horecaman- of vrouw. Bezoek BliXem ook eens en laat je verrassen door het bijzondere aanbod. blixemnijmegen.nl

Wel eens gedacht aan werken in het buitenland? Net over de grens in Duitsland bijvoorbeeld? In de landen van de Europese Unie (EU), de Europees Economische Ruimte (EER) en Zwitserland geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat je als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren. Op werk.nl/solliciteren/werkenineuropa vind je alle informatie.

14 | take care!


ZORG, MAAR DAN ANDERS

Sommige zorgprofs werken op een plek die je niet meteen met zorg associeert. Een bakkerij, cadeauwinkel of restaurant bijvoorbeeld. Wat ze daar doen? Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden. Jacq Janssen is zo’n werkbegeleider en werkt in restaurant De Wereldkeuken in Arnhem, een horecaproject van Driestroom. Jij kunt vast goed koken, Jacq? “Ehm, niet bepaald. Dat laat ik liever over aan mijn man! Gelukkig voor de gasten van De Wereldkeuken sta ik niet achter de potten en pannen. Ik loop mee in de bediening en bereid de medewerkers voor op werken in een regulier dienstverband.”

Hoe ben jij dan in een restaurant beland? “Na 24 jaar te hebben gewerkt in de kinderzorg bij Driestroom was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Binnen de organisatie kon ik me oriënteren op een andere werkplek. Ik heb op een paar locaties en werkposten gesnuffeld, maar bij De Wereldkeuken was het meteen: Bam, hier wil ik blijven.”

Hoe dat zo? “De horeca heeft me altijd getrokken. Gastvrouw zijn en mensen een leuke tijd bezorgen: heerlijk! De combinatie van volwassenenzorg en werkbegeleiding is te gek. Naast mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid ik in De Wereldkeuken ook participanten van Driestroom. Dat zijn volwassenen met een beperking. De kans dat zij regulier werk vinden, is heel klein. De participanten vouwen hier bijvoorbeeld servetten en maken theezakjes. Hoewel het perspectief bij hen op een ander vlak ligt, zie je dat ook zij groeien. En lol hebben. Dat is erg belangrijk in De Wereldkeuken.”

Wat komt er kijken bij werkbegeleiding? “Geduldig zijn, vaak dezelfde dingen uitleggen, blijven herhalen. Verder leer ik medewerkers om op tijd te komen, hoe je omgaat met klanten en welke volgorde je aanhoudt met uitserveren. Maar ook dat het niet gepast is om midden in de zaak een dutje te doen. De Wereldkeuken is wel een echt restaurant!”

take care! | 15


.

16 | take care!


WEGWIJS MET WZW

op het carrièreplatform Al eens rondgesnuffeld nl? Nee? Zou je toch werkeninzorgenwelzijn. n kom je erachter dat eens moeten doen. Da caturebank is, maar het niet de zoveelste va t jou naast vacatures een uitgebreid portal da mpetenties, kwaliteiten ook inzicht biedt in je co voor maak je wel eerst en vaardigheden. Daar g. zoals Whitney Frimpon een e-profiel aan. Net n door de mogelijkhede Zij was aardig verrast die het platform biedt.

Handig voor jezelf

werkeninzorgenOm het carrièreplatform utten, maak je een welzijn.nl optimaal te ben ats je gegevens als e-profiel aan. Daarop pla rvaring, maar ook jouw opleiding en werke een video waarop relevante foto’s of zelfs toekomstige werkjij je presenteert aan je reid portfolio is het gever. Buiten een uitgeb ontwikkelomgeving. e-profiel ook een online competentievragenPersoonlijkheidstesten, feedbackmodule lijsten en een 360 graden ichten op. Met de leveren waardevolle inz jezelf nog beter eerste twee tools leer je - de feedbackmodule kennen. De derde tool petentieniveau. En – biedt verdieping op com w collega’s, leidingje komt erachter hoe jou zien. Dat kan heel gevende of vrienden jou uitkomsten van de verrassend zijn! Met de de feedback kun jij testen, vragenlijsten en en en kwaliteiten. werken aan verbeterpunt

Handig voor anderen

e werkgever, je Je huidige óf toekomstig transitiemanager. loopbaanbegeleider, je rofiel interessant. Ook voor hen is jouw e-p fiel kun jij perAan de hand van het pro intervisiegesprekken soonlijke loopbaan- en n, zodat jij optimaal voeren en trainingen doe vervolgstappen op ondersteund wordt in je de arbeidsmarkt.

Veilig

veilig. Je bepaalt Het e-profiel is volkomen n en wát die zie zelf wie jouw profiel kan n. persoon precies kan zie

En snel!

aan de vacatureHet e-profiel is gekoppeld ekent dat je rechtbank van WZW. Dat bet bij een werkgever. streeks kunt solliciteren

take care! | 17


NIEUWS

Maatje

1

Boost je cv en val op tussen de andere sollicitanten. In het moderne cv geef je een korte pitch over wie jij bent, wat je wilt bereiken en waar je goed in bent. Creativiteit is belangrijk! Maak gerust gebruik van diagrammen, schema’s of tijdlijnen. Kijk voor inspiratie op wetalent.nl

2

Maak actief gebruik van je netwerk. Laat je omgeving weten wat je zoekt en waar je ambities en passies liggen. Ga zelf actief op pad om je netwerk te vergroten en bezoek netwerkbijeenkomsten. Veel ervan zijn gratis. Op die manier heb je meer kans dat iemand aan jou denkt wanneer er een vacature vrijkomt.

3

Doe je huiswerk als je gaat solliciteren. Zoek de organisatie op via internet en social media, kijk wie er werkzaam zijn en wat de waarden van de organisatie zijn. Gebruik deze kennis bij je sollicitatiegesprek. Dan kom je zeker goed voor de dag!

dere bijzon sjes adre Cliënten van Driestroom maken in het kunstatelier eigenzinnige producten van onder andere porselein, glas, gips, klei en stof. Kunstatelier en showroom EigenArt is gevestigd in een modern gebouw in Bemmel. driestroom.nl

18 | take care!

De sector Zorg en Welzijn was in 2014 het populairst onder Nederlandse werkzoekenden.

Bron: Data-analyse van NationaleVacaturebank.nl onder 15.000 vacatures en 450.000 cv’s

Je wilt ‘iets' doen in zorg en welzijn, maar hebt geen idee wat? Misschien schuilt er wel een maatje in je. Als maatje steun je kwetsbare mensen met verschillende achtergronden bij het verrichten van alledaagse dingen. Samen koffiedrinken, sporten, boodschappen doen… Noem maar op. Maatjes Regio Arnhem heeft verschillende soorten projecten waarvoor je je als vrijwilliger kunt opgeven. Interesse? Kijk dan op maatjesregioarnhem.nl

Lekker leesvoer Collega’s en andere ongemakken - Roos Vonk Hoe ga je om met die vervelende collega of het krijgen van kritiek? Ben jijzelf eigenlijk wel een goede collega? Roos Vonk schrijft op een vermakelijke en scherpe manier over psychologische valkuilen op de werkvloer. €17,50 | ISBN 978 94 9184 554 3


TREND

Teamspelers in de wijk Sinds begin dit jaar is er veel veranderd in de organisatie van de zorg. In plaats van de landelijke overheid zijn nu de gemeenten verantwoordelijk voor een groot aantal zorgtaken. Dit heet decentralisatie. De gedachte daarachter is dat de gemeente dichter bij de burger staat dan de overheid en dus beter weet waaraan behoefte is. Een manier waarop de gemeentes de zorg organiseren, is met de inzet van wijkteams. Deze teams bestaan uit zorgprofessionals met verschillende achtergronden en expertises. Zij helpen mensen met vragen rondom zorg en bieden kortdurende hulp in gezinnen. Janny Herrebout, Maaike van Horssen en Eric van Elk werken in het wijkteam Malburgen (Arnhem) en coachen gezinnen. Alle drie hebben ze jarenlange ervaring in de jeugdhulpverlening. En alle drie zijn ze enthousiast over het werken in een wijkteam. Al was het even wennen. Janny: “Niet alleen voor de zorgvrager veranderde dit jaar veel. Ook voor ons. In mijn vorige werksituatie was ik ‘iemand van een instantie’. Een hulpverlener dus. Als lid van het wijkteam ben ik meer een coach. Dan kom je toch anders binnen

bij een gezin. Ik kijk met een brede blik naar wat er nodig is en schakel indien nodig de hulp in waaraan het gezin behoefte heeft.” Haar collega Maaike valt haar bij: “Dit dwingt ons om creatief te zijn en te zoeken naar mogelijkheden die passen bij de vraag van de inwoner. Bij het organiseren van die hulp kijken we goed welke voorzieningen in de buurt iets kunnen betekenen voor iemand. Zo brachten we onlangs een jongeman die in de zomervakantie weinig contacten en weinig dagbesteding had in contact met een organisatie die vrijwilligers zoekt.”

Begrip

Voor Eric is het bij de mensen thuiskomen een grote verandering. Eric: “Eerst werkte ik binnen instellingen. Daar sprak ik met jongeren die vanwege een crisissituatie uit huis waren geplaatst. Als wijkteam kom je bij zo’n jongere thuis en zie je wat dáár speelt. Daardoor heb je vaak beter zicht op de gehele situatie. Dat inzicht in de thuissituatie draagt veel bij aan begrip voor en erkenning van het gedrag. We kunnen nu vaker en effectiever preventief handelen.” Maaike haakt daar op in: “Dat scheelt een hoop boosheid. En daar is iedereen mee geholpen.”

Wijkteam Malburgen bestaat uit dertig zorgprofessionals: dertien met veel kennis op het gebied van jeugd, zeventien met veel kennis van de volwassenenzorg. Mensen die problemen hebben, kunnen zelf het wijkteam benaderen. In overleg met de wijkbewoner kunnen ook de huisarts, school of het consultatiebureau contact opnemen met het team. Vervolgens kan het wijkteam de bewoner benaderen.

v.l.n.r. Maaike, Eric en Janny >

take care! | 19


De berichtgeving over de werkgelegenheid in de zorg stemt niet altijd vrolijk. Toch hebben zorgprofs wel degelijk perspectief. Vooral in de eerstelijn. Dat komt zowel door de wens van de politiek om de zorg dicht bij de patiënt te verlenen als door de veranderingen in de organisatie van de geestelijke gezondheidszorg. Dit betekent dat er kansen zijn voor bijvoorbeeld praktijkondersteuners huisartsenzorg (POH’ers) en voor GGZ-verpleegkundigen.

Wat zeggen POH’ers Somatiek zelf over hun beroep? “Ik was doktersassistente toen ik de mogelijkheid kreeg om de opleiding tot POH’er te volgen. Ik zag het als een kans om dichter bij de patiënt te staan. Dat leek me geweldig. En dat is het ook. Je leert patiënten anders kennen en raakt nauw betrokken bij hun leven en gezondheid.”

“Ik voel me gesteund door de huisartsen in wiens praktijk ik werk. En zij door mij. Dat spreken we ook naar elkaar uit. Ik zou me geen mooiere baan kunnen voorstellen!”

“Ik behandel patiënten met aandoeningen veroorzaakt door diabetes en copd. Daarnaast leg ik me toe op cardiovasculaire problematiek en ouderenzorg. Geregeld overleg ik met de diëtiste, optometrist en de podotherapeut over een behandeling. Het contact met andere disciplines is ontzettend verrijkend.”

“Als POH’er blijf je je ontwikkelen. Geregeld volg ik cursussen om mijn kennis op peil te houden en om accreditatiepunten te behalen.”

20 | take care!

“De tweejarige opleiding tot POH’er was best pittig. Niet zo zeer vanwege het niveau. Mijn jarenlange ervaring als doktersassistente werkte in mijn voordeel. Wel moest ik wennen aan het teruggaan naar school en het schrijven van verslagen.”

Gerrit de Niet, Verpleegkundig opleider bij Pro Persona “Als ambitieuze verpleegkundige kun je tegenwoordig volop kiezen. Zo kun je je ontwikkelen in bijvoorbeeld het management, onderwijs en onderzoek. Of doorleren voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en Verpleegkundig Specialist. Elk van deze subdomeinen kent zijn eigen doelgroep en dynamiek en vraagt om specifieke competenties. Als verpleegkundige kun je steeds vaker dáár werken waar je je het best kunt ontplooien. Vrijwel alle verpleegkundigen vinden hun vak mooi. Dat ‘mooie’ zit in een intens contact met (kwetsbare) mensen. Veel meer dan vroeger mag je samen met de patiënt op zoek naar herstel. Daarbij krijg je veel te maken met medische, psychologische en maatschappelijke zorggebieden. En dus met ondersteunende, diagnostische en therapeutische vaardigheden. Als verpleegkundige ben je ook de schakel tussen de behandeling van de ziekte of stoornis en het dagelijkse functioneren van de patiënt. Je richt je niet alleen op een ziekte, verstoord gedrag of verstoorde sociale interactie. Je richt je ook op de gezonde aspecten van de patiënt. De kern van verplegen is namelijk het helpen van de patiënt om zelf (weer) zo optimaal mogelijk te functioneren in het dagelijks leven. Een mooi vak dus, maar je hoort in de praktijk nog wel eens dat verpleegkundigen zich niet altijd gewaardeerd of serieus genomen voelen. Dan hebben ze het niet per se over


ACTUEEL

Wat doet een POH’er?

Een praktijkondersteuner is letterlijk de ondersteuner van de huisartsenpraktijk. Als POH’er kun je je specialiseren op twee gebieden: somatiek* en geestelijke gezondheidszorg. De functie wordt ingevuld door zorgprofessionals met een relevante beroepsopleiding, relevante werkervaring en een aanvullende bedrijfsopleiding. *dit betekent 'op het lichaam betrekking hebbend'.

Er zijn ontzettend veel somatische aandoeningen. Van diabetes en dementie tot aan overgangsklachten en botbreuken. Een somatische aandoening kan overgaan in een chronische ziekte.

salaris, maar over gehoord worden en invloed kunnen uitoefenen. Dat kunnen en moeten we vooral zelf aanpakken door ons vak goed te onderbouwen en te verantwoorden. De uitdaging voor de toekomst zit in het aanpassen van het vak aan de nieuwe zorgstructuur. De toekomstige verpleegkundige is een transmuraal generalist. Dat betekent dat hij zich steeds vaker zowel binnen als buiten de kliniek met allerlei problematiek bezighoudt. En ook veel vaker met anderen, zoals de familie van de patiënt, moet samenwerken. Dat vraagt om het loslaten van oude structuren en werkwijzen. Dat is spannend, maar ook vooruitgang!”

Lia de Bruyn, medecoördinator opleiding POH (HAN)

“Dit jaar start de 37e groep studenten aan de opleiding POH Somatiek, die we sinds 2001 aanbieden. Sinds twee jaar leiden we niet alleen studenten tot POH’er Somatiek op, maar ook tot POH’er GGZ. In 2014 hebben we voor POH Somatiek de vooropleiding hbo-v verplicht gesteld. Dit omdat het gewoon een pittige opleiding is. In regio’s met een tekort aan die POH’ers worden nog wel anders opgeleiden toegelaten. POH’er is een kansrijk beroep: vrijwel alle studenten die wij hier opleiden, vinden een baan bij een huisartsenpraktijk of polikliniek.”

take care! | 21


NIEUWS

dere bijzon sjes adre

Meer leesvoer

In de bruisende wijk Klarendal ga je voor amusement naar Theatergroep Klare Taal. Driestroom biedt samen met ArtEZ Hogeschool voor de kunsten een opleiding en podium aan acteurs met een verstandelijke beperking of andere afstand tot de arbeidsmarkt. Komt dat zien! Huis van Puck, Kazerneplein 6-2 Arnhem theaterklaretaal.nl

UP – Myrthe van der Meer Myrthe van der Meer schreef in haar debuut PAAZ over haar ervaringen met opname op een paaz-afdeling (psychiatrische afdeling in algemeen ziekenhuis). Haar tweede boek UP begint met het eindgesprek van deze periode met haar psychiater. ₏ 19,99 | ISBN 9789044347203

Werk samen Pro Persona zoekt medewerkers die elkaars kwaliteiten benutten

Vooruitstrevend, enthousiast en innoverend. Doe je mee?

Ga naar www.werkenbijpropersona.nl voor de laatste vacatures.

22 |

Bron: Onderzoeksrapport Randstad Werk Monitor 2015 kwartaal 2, Werk en vakantie geestelijke gezondheidszorg


gbudgetten, Wetswijzigingen, kortingen op zor nisaties‌ terugloop van cliÍnten en reorga rganisatie Hoe ga je als zorg- of welzijnso ontwikkelingen? om met al die veranderingen en de nood Een aantal organisaties maakt van sende een deugd. En dat leidt tot verras woonzorgcentrum uitwisselingen: op kamers in een de slag in de zorg. en als gevangenismedewerker aan KU NN EN HE BB EN EN LEF TO T GE VO LG LEE S WAT CR EAT IVIT EIT

take care! | 23


Ingeborg Veldboom (20) studeert Communication & Multimedia Design in Arnhem en woont daar ook op kamers. Tot zover niets geks. Maar haar huisgenoten hebben een gemiddelde leeftijd van 83. Huh? Ingeborg woont in woonzorgcentrum Vreedenhoff. “Via een advertentie in de krant las ik dat Vreedenhoff kamers beschikbaar stelde voor studenten. Hoewel ik al op kamers woonde in Arnhem, leek het me zo leuk om tussen ouderen te wonen! Ik heb me altijd erg op mijn gemak gevoeld bij hen. Dus ik stuurde een brief en bleek een van de vijf studenten te zijn die in Vreedenhoff mochten komen wonen. Geweldig! De tegenprestatie die Vreedenhoff vraagt voor een goedkope kamer met eigen keuken en sanitair? Twintig uur in de maand vrijwilligerswerk zoals koffiedrinken met de bewoners, ondersteunen bij de bingo en het draaien van bardiensten. Nou, dat vind ik superleuk om te doen, dus dat is absoluut geen opgave. Mijn gezelschap wordt ontzettend gewaardeerd. Soms is de dag te kort. Je kunt niet overal tegelijk zijn en ik moet natuurlijk ook studeren. Sowieso is dat laatste belangrijk. Als je je

24 | take care!

studieverplichtingen niet haalt, is het niet alleen einde opleiding, maar ook einde woonruimte. Ik wil hier niet weg voordat ik afgestudeerd ben, dus dat houd ik goed in de gaten!�


Penitentiaire Inrichting De Berg in Arnhem, ofwel de Koepel, sluit eind dit jaar haar deuren. Een bittere pil voor de medewerkers die dachten een baan voor het leven te hebben. Maar door hun specifieke werkervaring zijn zij bijzonder geschikt voor een loopbaan in de zorg. Zo biedt de sluiting nieuwe perspectieven. Voor de boventallig verklaarde medewerkers, maar ook voor degenen die draalden met het inslaan van een nieuwe weg, zoals Jacqueline Peters. “De sluiting van de Koepel gaf dat zetje dat ik nodig had. Het keerpunt dat me deed besluiten voor de zorg te kiezen. Al zes jaar lang weet ik dat de zorg in me zit. Dat mijn ervaring, mijn kwaliteiten, zelfs mijn persoonlijkheid daar beter tot hun recht komen dan in het gevangeniswezen. Waarom? Omdat ik als PIW’er* méér wil doen voor gevangenen dan ik gezien mijn functie kan doen. Ik trek me het lot van anderen aan. Maar in dit beroep word je geremd door de afstand die je moet houden. Begrijp me niet verkeerd: ik ben geen softie. Op mijn 19e begon ik hier als jongste beveiliger. En dat als vrouw! Na twee jaar ging ik als PIW’er de afdeling op. Zat er voorheen glas tussen de gevangenen en mij, nu stond ik tussen hen in. Als je dan niet stevig in je schoenen staat, kun je het vergeten. Door mijn werk in de gevangenis ben ik me echter gaan realiseren dat je weliswaar de regisseur van je eigen leven bent, maar dat bepaalde omstandigheden of mensen om je heen een cruciaal verschil kunnen maken. Met straks een diploma Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 4 op zak, kan ik kwetsbare mensen begeleiden naar een toekomst met kansen. Dat betekent nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe dynamiek ervaren, nieuwe energie opdoen. Ik kan niet wachten om dadelijk echt méér te doen!"

*Penitentiair Inrichtingswerker

ALS JIJ OOK DENKT DAT JACQUELINE, OF EEN VAN HAAR COLLEGA’S, EEN AANWINST IS VOOR JOUW ORGANISATIE, STUUR DAN EEN MAIL NAAR: H.TANGELDER@DJI.MINJUS.NL

take care! | 25


service en colofon

A&S groep B.V. Attent Zorg en Behandeling Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Capito Wonen De Gelderhorst Diafaan Dichterbij regio Rijk van Nijmegen Dr. Leo Kannerhuis Drie Gasthuizen Groep Driestroom Elver 's Heeren Loo, Regio Gelderland-Midden 's Heeren Loo, Regio Druten 's Heeren Loo, Regio Rivierenland Het Inter-lokaal Het Schild, centrum voor blinde en slechtziende ouderen HDS Icare Insula Dei Interzorg IrisZorg Kalorama Karakter Kinderopvang Skar bv KION Lindenhout Liemerije MEE Gelderse Poort Nim Maatschappelijk Werk Opella Pactum Pluryn Pro Persona Revalidatiecenrum Groot Klimmendaal RIBW Nijmegen en Rivierenland Rivas Zorggroep Rijnstate Sint Maartenskliniek Siza Spectrum, partner met Elan Stichting Entrea Stichting LuciVer Stichting Malderburch, Centrum voor welzijn, wonen en zorg Stichting Moviera Stichting Pleyade Stichting Peuterspeelzalen Arnhem Stichting Peuterspeelzalen Overbetuwe Stichting Philadelphia Zorg Oost Stichting Philadelphia Zorg Zuid Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland Stichting Thuiszorg Midden Gelderland Stichting Wijkwerk Stichting Vreedenhoff Stichting ZAHET Tandem, Welzijnsorganisatie Nijmegen TSN Thuiszorg UCCZ Dekkerswald Verburgt-Molhuysen Staete Radboudumc De Waalboog Ziekenhuis Rivierenland Tiel Zinzia Zorggroep Zorgbelang Gelderland Zorgburo de Liemers BV Zorgcentra De Betuwe Zorgcentrum St. Jozef Zorggroep Ena Zorggroep Maas en Waal ZZG Zorggroep

take care! is een uitgave van WZW WZW Zeelandsingel 40 Postbus 9219 6800 HZ Arnhem 026-3898983 wzw.nl werkeninzorgenwelzijn.nl transitiebedrijf.nl Coördinatie/acquisitie Inez Pelgröm Redactie De tekstschrijfster Deborah Weimer Eindredactie Inez Pelgröm Art direction & vormgeving Romeny grafisch ontwerp Kyah ter Haar Romeny Fotografie Paul Breuker Druk Drukkerij Efficiënt, Nijmegen Oplage 10.000 Foto voorpagina Met dank aan Nadieh de Fretes en Nick van Duijvenbode 2015© Niets van deze uitgave mag, in welke vorm en op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.


Als opvoeden en opgroeien (even) niet lukt, kan Lindenhout helpen ...

advies

begeleiding

praktische ondersteuning

op school

in het gezin

in de buurt www.lindenhout.nl

Klantenservice: (026) 354 33 11 E-mail: klantenservice@lindenhout.nl take care! | 27


Zoveel zorg Zoveel welzijn Zoveel studies Eén platform www.werkeninzorgenwelzijn.nl

Vanaf begin 2014 vind je alle vacatures, in instellingen opleidingen Alle vacatures, instellingen en opleidingen de zorg en en welzijn vind je in de zorg en welzijn op één plek: www.werkeninzorgenwelzijn.nl, hét op één plek: www.werkeninzorgenwelzijn.nl, hét online carrièreplatform voor decarrièreplatform zorg- en welzijnssector van Gelderland. online voor de zorgen welzijnssector van Gelderland.

Profile for romeny

Take care 2015  

Take care 2015  

Profile for oleliv
Advertisement