Page 1

L AYO U T: F I N N M I K A L S K I

L BUSINESS

BUSINESS / 07

L Ø R DAG 21. S E P T E M B E R 2013 2. SEKTION

sidste ledelse«

Ti redningskranse fra Mads Ryder Turnaround. Skal en virksomhed vendes fra katastrofe til succes, er der en række oplagte ting, som en leder kan gøre, mener Mads Ryder.

Stop den tabsgivende eller dårlige forretning.

sammen kun gav en omsætning på cirka en mio. kroner. »Har man 200 kunder, der kun giver en mio. kroner i omsætning, så er det et sygdomstegn,« siger han og fortæller, at samarbejdet med de 200 stoppede.

Produkter smidt ud Også produkter blev smidt på historiens mødding. Der blev i runde tal skåret ned fra 3.000 varenumre til 750. Både juletræstæpper, forklæder, messingjulepynt og papsprællemænd røg ud af sortimentet. »Det gav en tom omsætning. Der var ingen indtjening i det,« siger han. Royal Copenhagen var under forbrugsfesten begyndt at markedsføre sig for eksklusivt med annoncer, der stank af overforbrug og ekstravagance. De allerdyreste produkter, som kunne koste 150.000 kroner, fik for fremtrædende placeringer i annoncer. »Royal Copenhagen havde mistet forbindelsen til kunderne,« siger Mads Ryder. Flere af virksomhedens kunder drejede om på hælen og gik i stedet i IKEA for at købe en stak tallerkener til 149 kroner. For at få kunderne tilbage besluttede ledelsen at introducere hvide riflede tallerkener uden håndmaling. Med nye annoncer om »Mix & Match« signalerede man til kunderne, at de sagtens kunne sætte Royal Copenhagens forskellige produkter sammen, hvis man kun havde lidt af det dyre og meget af det lidt billigere nye porcelæn. Mads Ryder gjorde det også klart for kunderne og pressen, at Royal Copenhagen ikke solgte luksusprodukter, men derimod »hverdagsluksus«. Han fandt ud af, at Hr. og Fru Jensen var nervøse for at købe Royal Copenhagens produkter. For hvad nu hvis man tabte de fine tallerkener på gulvet? Derfor indførte han en brudgaranti. Den sikrede, at kunderne kunne få erstattet deres ødelagte produkter med nye, hvis de kom med kvittering og glasskår. »Vi solgte 750.000 stykker porcelæn. Vi fik kun 638 smadrede stykker retur, og de koster jo ikke alverden at producere i Thailand. Så det var verdens bedste gimmick,« siger Mads Ryder synligt glad over opfindelsen. Arbejdspladser flyttes Mindre glad var han for at måtte afskedige medarbejdere i Danmark. Men han speedede udflytningen af produktionen til Thailand op for at spare penge. »Vi tjente 50 mio. kroner direkte på bunden ved at flytte vores fabrik til Thailand. Vi havde intet valg. Det måtte gøres,« siger Mads Ryder. I dag er det kun det eksklusive Flora Danica-stel, som produceres i Danmark, mens mere end 90 procent bliver produceret i Thailand. Dermed er der i dag kun få håndfulde porcelænsmalere i Danmark modsat for 25 år siden, hvor cirka 3.000 holdt produktionen kørende i Danmark. Romantikken har fortonet sig, men forretningen er blevet bedre. Der blev sat punktum for Mads Ryders oprydning i Royal Copenhagen, da finske Fiskars i slutningen af 2012 købte den danske porcelænsvirksomhed for 490 mio. kroner.

Sig mere »nej« end »ja«. Det handler om ledelse. Men hold op, hvor drives der meget dårlig ledelse i dag. Det er helt vildt.

Fokuser på virksomhedens produkter med potentiale.

Dyk ned i detaljerne. Du kan godt komme kørende på arbejde i en stor firmabil. Men når du så er der, så rul ærmerne op og dyk ned i detaljerne. Det betyder ikke, at du skal bestemme alt. Men få dine folk til at forklare, hvad de gør og brug din erfaring til at stille de gode spørgsmål.

Få et velfungerende management team på plads. Det er et meget stort problem at have ledere, som hypper egne kartofler og laver politik.

Forandring kommer fra toppen. Vil du forandre noget i virksomheden, så må du gå foran og vise dig som et godt eksempel.

Når du skærer, så skær dybt. Skær meget dybt fra starten. Du kan altid gå den anden vej.

Tro på dit brand. Tro på, at I har noget unikt at give til markedet.

Find jeres rette plads i markedet. Sælger I luksus, hverdagsluksus eller noget helt tredje? Flyt jer, hvis det er nødvendigt.

Få styr på din værdikæde og eventuelt egen produktion. Det er dødkedeligt, men vigtigt, og det betaler sig i det lange løb.

Tekst: Ole Hall Foto: Royal Copenhagen

b bag om historien Bag om historien l Det var en veloplagt Mads Ryder, som torsdag formiddag i denne uge fortalte cirka 200 danske erhvervsfolk, hvordan han fik vendt udviklingen som topchef hos Royal Copenhagen. l Mads Ryder talte på en erhvervskonference, som var åben for offentligheden. Konferencen fandt sted i Dronningesalen i Den Sorte Diamant i København. Arrangøren var Sydbank.

Royal copenhagen2  
Royal copenhagen2