Page 1

ssss Olavi ja antipaavi

Kuvitus: Anita V채likangas K채sikirjoitus: Tero Ij채s & Anita V채likangas

1


2


Kaikki Tukholmassa puhuivat siit채: kuuluisa saksalainen ennustajamustekala Paul oli saapumassa Ruotsiin!

3


4


Mustekala-Paul oli tullut tunnetuksi jalkapallokisoista. H채n oli ennustanut onnistuneesti kaikkien MM-kisojen otteluiden voittajat.

5


6


Kisojen jälkeen ihmiset olivat yhä hyvin innostuneita Paulin ennustajanlahjoista ja he kääntyivät Paulin puoleen mitä moninaisimmissa kysymyksissä. Niinpä Paul päätyikin ennustamaan urheilutulosten lisäksi kaikkea aina julkkisten yksityiselämästa Iranin ydinaseohjelmaan.

7


8


Ruotsiin Mustekala-Paul oli tuotu ratkaisemaan kysymyksiä kruununprinsessa Victorian avioelämän ja Ruotsin monarkian tulevaisuudesta. Huomisaamuna suorassa televisiolähetyksessä Paulin oli tarkoitus vastata kysymykseen: ”Päättyykö Ruotsin monarkia maastakarkoitukseen vai mestaukseen?”

9


10


Metro-lehden uutisessa kerrottiin, että Mustekala-Paul oli erehtymätön ja että hän tiesi vastauksen jokaiseen elämän kysymykseen. Kun Olavi luki tämän uutisen, hänen sydämensä alkoi pamppailla.

11


12


Kuten ihmisiäkin, myös Olavia mietityttivät useat erilaiset elämään liittyvät kysymykset. Saisiko hän koskaan kostettua Hessu-kanille? Näkisikö hän vielä jonain päivänä Nallen? Kumpi voittaa, karhu vai leijona? Vain Mustekala-Paul saattoi osata vastata näihin kysymyksiin!

13


14


Olavi arveli, että ennustajamustekala voisi ehkä vastata näihin kysymyksiin. Nyt Olavin täytyi vain päästä tapaamaan tämä mystinen nilviäinen. Uutisessa kerrottiin, että Erehtymätön Paul oli majoittunut Hilton-hotellin sviittiin.

15


16


Olavi pääsi viimein hotellille. Hän piiloutui kukkaruukun taakse, ja yritti keksiä keinon, jonka avulla hän pääsisi livahtamaan sisälle tarkkaan vartioituun luksussviittiin.

17


18


Ratkaisu ongelmaan löytyi kuitenkin yllättävän helposti. Hänen oleskeltuaan hetken aikaa hotellin aulassa vastaanottotiskin puhelin soi. Keskustelusta saattoi päätellä, että soittaja oli itse Mustekala-Paul! – Sille nilviäiselle pitää viedä lisää äyriäisiä! vastaanottokissa huudahti puhelun jälkeen.

19


20


Kaikeksi onneksi Olavi oli hyvin nokkela ja pieni hirvi, joten hänen oli helppo livahtaa tarjoiluvaunuun. Siellä hän odotti, että huonepalvelija kärräisi hänet suoraan Mustekala-Paulin eteen.

21


22


Suuri ennustaja asusti pienenpienessä lasitankissa. – Jo oli aikakin! hän huudahti huonepalvelijan aukaistessa oven. – Jätä se tarjotin tuohon eteen”, hän ohjeisti tarjoilijaa.

23


24


Huonepalvelijan lähdettyä Olavi kömpi ulos tarjoiluvaunusta. – Päivää herra Paul, hän aloitti. – Tulen luoksenne, koska tarvitsisin ennustusta, Olavi sanoi. – Miksi ihmeessä sinä sellaisia kyselet, Mustekala-Paul tuhahti.

25


26


– Kyselen, koska kaikki sanovat, että sinä osaat ennustaa tulevaisuuden, Olavi vastasi. – Sinä hölmö! Paul huudahti. – Voisitko ojentaa tuota äyriäispurkkia lähemmäs? hän pyysi Olavilta ja Olavi teki työtä käskettyä. – Ei kukaan osaa ennustaa tulevaisuutta, Paul jatkoi. – Vain ihminen on niin tyhmä, että saattaa uskoa sellaiseen!

27


28


– Jos ennustaminen on mahdotonta, niin miten sinä sitten tiesit otteluiden tulokset? Olavi ihmetteli. – Se on hyvin helppoa, Mustekala-Paul vastasi. – Minä määräsin joukkueet tottelemaan.

29


30


– Miten sinä voit määrätä ketään? Olavi ihmetteli. – Edes minä en pysty siihen, ja minä sentään elän kuivalla maalla. – Tietysti voin, Mustekala-Paul tuhahti. Olenhan PAAVI.

31


32


Mustekala-Paul selitti: – Etkö muista, millä nimellä he kutsuvat minua? ”Erehtymätön Paul.” – Eli Paavali, hän selvensi. – Erehtymätön Paavali.

33


34


– Mutta miten mustekala voisi olla paavi? Olavi ihmetteli. – Miten niin ei! Mustekala-Paul huudahti. – Sehän on päiväselvää! – Mustekalat ovat tunnettuja siitä, että ne suojautuvat tekeytymällä kiveksi. Ja tiedäthän: ”Tälle kivelle minä rakennan kirkkoni”. Ihminenkö muka kivi, hah!

35


36


– Minä en oikein vieläkään ymmärrä, Olavi myönsi. – Eivätkö vain katolilaiset tottele paavia? Eivät kaikki ne joukkueet olleet katolilaisia. – Eivät protestantit minua vastusta! Mustekala-Paul huudahti. – Kerron sinulle yhden jutun. Luther ei koskaan kapinoinut paavi-instituutiota, vaan sitä kammottavaa Rooman ihmispaavia vastaan!

37


38


– Tiedätkö mitä, Paul sanoi Olavia tarkkaillessaan. – Nyt, kun olet perillä salaisuudestani, tahdon nimittää sinut kardinaalikseni. – Miksi? Olavi ihmetteli. – Jotta voit suorittaa antamiani pikku tehtäviä.

39


40


– Ensimmäinen tehtäväsi on mennä Tukholman pääkirjastoon ja polttaa kaikki kielletyt kirjat. – Mitkä ovat kiellettyjä kirjoja? Olavi kysyi hämillään. – Kaikki meren antimia käsittelevät keittokirjat, Paul vastasi. – Ymmärrän, Olavi vastasi. – Lähdenkin suorittamaan ensimmäistä tehtävääni saman tien.

41


42


Olavin suljettua sviitin oven kiinni hän huomasi olevansa hyvin hämillään. Oli selvää, ettei Mustekala-Paulilla ollut kaikki äyriäiset lasipurkissa. Mitä Olavin olisi pitänyt ajatella tästä harhaisesta, narsistisesta nilviäisestä? Olavi huomasi säälivänsä, mutta myös ymmärtävänsä Mustekala-Paulia.

43


44


Hänkin olisi tullut hulluksi, jos hän olisi viettänyt koko elämänsä neljän seinän sisällä.

45


Olavi ja antipaavi (2010)  

Jalkapallon MM-kisojen inspiroima tarina kohtaamisesta mustekalan kanssa.

Advertisement