Page 1

Nyt mobilsite

TJEK

www.olavdelinde.dk/mobil

Originalt brand med vokseværk Socialt ansvar og vækst går hånd i hånd hos Hummel

Side 8

Gode råd gør en forskel Go’ Proces holder ledelse og medarbejdere spændstige Side 4

Dansk idé eksportklar Fynske Team Online er ved at slå sig ned i Silicon Valley Side 26

www.olavdelinde.dk


INDHOLD

5. årgang / 20. udgave / september 2011 / www.olavdelinde.dk

4 8 16 20 OdL Magasinet Produktion og annoncesalg: Aarhusmedia Redaktør:

Sanne Opstrup Wedel, sow@aarhusmedia.dk

Journalist:

Ib Asmussen, ia@aarhusmedia.dk

Annoncesalg: Per Asmussen, mediekonsulent, Tlf.: 8738 3531, pa@aarhusmedia.dk

2

Produktion:

Århusmedia, Christina Spang Pedersen

Tryk:

CS Grafisk A/S

olavdelinde.dk

Side 04

Go’ Proces hjælper virksomheder på rette vej

Side 08

Nærhed til vandet skaber kreativ proces i Hummels nye ubåds-domicil

Side 16

Nye musikstrømninger får chance på gammelt spillested

Side 20

Europas største innovationshus har hjemme i Aarhus

Side 26

Team Online har blik for både medmenneskelighed og innovation

Oplag: 12.500 stk. Næste nummer udkommer december 2011 Deadline for indhold og annoncer er senest 10. november 2011 Næste nummer udkommer 6. december 2011. Alle henvendelser vedrørende redaktionelle spørgsmål bedes stilet til sow@aarhusmedia.dk. Artiklerne i magasinet er ikke nødvendigvis udtryk for Byggeselskab Olav de Lindes holdninger. Eftertryk og kopiering af artikler, billeder eller annoncer må kun ske efter godkendelse hos Olav de Linde og med tydelige angivelser af OdL Magasinet som kilde ligesom gængse citratregler skal overholdes.


e.dk

d delin v a l o w.

.. . e j e -til l

B Y G G E S E L S K A B

ww

OLAV de LINDE

Kontor Flotte moderne lokaler • 530 m2 Søren Frichs Vej 42 B, 2. + 3. sal • 8230 Åbyhøj

Kontormiljø med inspirerende indretning • Attraktiv beliggenhed i Frichsparken - Aarhus´ mest dynamisk erhvervsområde • Inspirerende indretning og fleksible kontormuligheder i 2 planer • Smukke, lyse og meget præsentable kontorlokaler • Fleksible lokaler og flere terrasser • Fine P-muligheder ved døren

-Vi skaber liv

-Scan og se mobilvideo!


DE GODE RÅD GØR EN FORSKEL

4

olavdelinde.dk


Udviklingens stærke centrifuge gør, at de fleste virksomheder allerede er bagude, men Mia Søiberg fra Go’ Proces hjælper gerne på rette vej AF IB ASMUSSEN FOTO: DAVID BERING

For Mia Søiberg er arbejdet mere end blot et otte til fire job. Da hun startede eget firma Go’ Proces i 2000, skete det ud fra et ønske om at skabe det drømmejob, hvor alle ansatte er sammen i et tæt forbundet netværk, ja en slags faglig familie, hvor man fungerer sammen i en ekstrem grad af fleksibilitet. Et sted hvor alle ikke bare er akademikere, men også har en ballast fra den store pulserende virkelighed med i bagagen. En slags afbalanceret blanding mellem fagfolk og købmænd. ”Det, der optager os hos Go’ Proces, er det organisatoriske, hvor vi vil alle i virksomheden, som vi rådgiver, det bedste. Vi vil møde alle i organisationen på lige vilkår. Det betyder også, at vi siger nej til opgaver, hvor der viser sig at være en skjult dagsorden med opgaven. Det kan være, at vi i virkeligheden bliver sat til at lave forberedelser til fyring, eller at man - samtidig med at man laver noget andet - lige skal tjekke folks kompetenceniveau. Den slags siger vi altså nej til, og det sker faktisk ret ofte,” siger proceskonsulent Mia Søiberg fra firmaet Go’ Proces, Klosterport 4L i hjertet af Aarhus. Hun vil have lov til at sove med god samvittighed, når hun lægger sig til hvile om aftenen.

Med gode råd fra Mia Søiberg hos Go’ Proces holdes ledelse og medarbejdere hele tiden spændstige. I baggrunden ses Anni Pedersen, der er ved at skrive speciale i samarbejde med Go’ Proces. Og Gustav Friberg, der er proceskonsulent.

Lille intervention De ni medarbejdere hos Go’ Proces vil indgå i et særligt samarbejde med den virksomhed, der skal rådgives. Kunderne er ofte store private virksomheder, fagforbund, a-kasser og arbejdspladser i den offentlige sektor. Hos Go’ Proces er de gode til at omsætte teoretiske ideer til daglig praksis i arbejdssammenhænge. Mia Søiberg arbejder systemisk, og hun bestræber sig på at involvere alle deltagere. ”I mødet med organisationen vil jeg behandle alle ordentligt og ærligt. Så vi opererer ikke med sidedagsordener. Vi gør tingene mulige, og vi laver aldrig rapporter. Vi møder aldrig op med en færdig løsning på forhånd, men tager tingene, som de kommer. Vi er med til at kontinuerligt at udvikle virksomheden i den tid, vi rådgiver,” siger Mia Søiberg. ”Jeg er ikke bange for at blive klogere undervejs. Personligt har jeg en enorm modvilje mod gentagelser eller at gøre det samme igen og igen. Jeg bliver vanvittig af det. Det væsentligste for mig er, at virksomheden får præcist det, den beder om. Fra vores side skal interventionen til gengæld være så minimal som muligt.” Vækstpotentialet Mia Søiberg har tit oplevet, at når man går i gang med en ny udvikling i en virksomhed, vil eventuelle interne konflikter komme til overfladen, men også vækstpotentialet dukke frem. Altså både det sure og det søde.

5


DE GODE RÅD GØR EN FORSKEL

Hos Go’ Proces er medarbejderne jakkesætfrie og bruger aldrig powerpoint-præsentationer. Den slags skaber blot afstand mellem folk, er erfaringen hos Mia Søiberg.

”Hver eneste dag, jeg møder ansatte ude i virkeligheden, bliver jeg glædeligt overrasket over, hvor gode og dygtige, de er. Folk er kompetente, opfindsomme og samvittighedsfulde og vil som oftest kun virksomheden det bedste. De prøver at gøre en nyttig, fornuftig og meningsfuld indsats, men nogle steder er der sket strategiske forandringer, så indsatsen ikke virker nyttig længere,” siger proceskonsulenten. ”Den største udfordring for firmaerne i dag er, at udviklingen går så hurtigt, at det er umuligt ikke at være bagud. Selvom de har sat gang i nye udviklinger, er det allerede for sent. Alene den teknologiske udvikling og den samfundsmæssige udvikling forandrer nu sig så hurtigt, at man i organisationen bør have et højt bevidsthedsniveau. Så kan man bedre tage stilling til, hvad der nu skal gøres. Man kan ikke have 27 udviklingsprocesser i gang på én gang.”

6

olavdelinde.dk

”Vi er nødt til at have et fornuftigt forløb, ja et rul i virksomheden. Sætter vi noget nyt i gang, må vi sikkert aflyse noget andet, noget som ikke er aktuelt længere, fordi det allerede er overhalet af udviklingen. Det at kunne skelne mellem, hvad man bør gøre og ikke gøre, er en disciplin i sig selv,” siger Mia Søiberg. Lange forløb Ofte giver konsulentfirmaet Go’ Proces råd til de samme private og offentlige firmaer i årelange forløb, fordi udviklingen kræver en længere vekselvirkning. Go’ Proces kan holde ledelse og medarbejdere ved ilden, så de hele tiden er spændstige på en ny måde. ”Ved de lange forløb kender vi jo hinanden, og vi ved, hvordan processerne forløber, og hvilke af dem der er væsentlige for firmaet, så vi behøver ikke at være der så meget og så ofte.

Nogle af vore kernekunder har vi såmænd været tilknyttet i 6-7 år,” fortæller Mia Søiberg. Når man beder hende tage bestik af situationen lige nu, svarer hun: ”Lige nu er der et massivt press på det offentlige marked, hvor man skærer ned og rationaliserer, fordi de politiske vinde blæser den vej. På det private marked er det kun få, der i dag er mærket af finanskrisen, synes jeg. Det så langt værre ud for to år siden.” ”Vores fornemmeste opgave er at få medarbejderne til at arbejde bedre sammen. Vi virker for at få organisationerne til at projektlede, så man også tager hensyn til den menneskelige side. Det holdbare menneskelige helhedssyn kan faktisk måles på bundlinjen – det resulterer i øget arbejdsglæde, færre konflikter og mindre brandslukning.”


Find det bedste lån til dig Opret din låneprofil på rd.dk Der er mange muligheder for at sammensætte et realkreditlån, så det er ikke så underligt, hvis tvivlen melder sig. Men nu kan du selv oprette en låneprofil på rd.dk og nemt finde ud af, hvilket lån der passer til dig.

Fjern tvivlen 181x129,5_RD_ann_Laaneprofil.indd 1

19/05/11 12.13

2011 Preferred Partner GOLD

Imaging and Specialist

7


f ly t t e r in di ubå d s h a ll en

Yderst i Dok 8000-området i Aarhus Havn får tøj- og skokoncernen nyt hovedsæde, hvor nærheden til vandet skal være med til at skabe et kreativt miljø AF IB ASMUSSEN FOTO: DAVID BERING

”Det er såmænd en glimrende tanke at vågne op til om morgenen. Tænk, vi er årsag til, at 4.000 kinesere, vietnamesere og cambodjanere har noget at tage sig til. De er ikke ansat hos os, men de er med til at producere vores tøj, tasker og sko. Så føler man, at man gør en smule nytte.” Administrerende direktør for Hummel, Søren Schriver, er ved at remse op, hvor mange mennesker der på en eller anden måde er beskæftiget med Hummel, som sælger sit sports- og fritidstøj til 28 lande verden over.

8

olavdelinde.dk

”Her i Viby er vi 104 ansatte. Rundt omkring har vi vel 400 sælgere og på vort tyske lager cirka 50-70 personer.” Hummel er ved fuldstændig at vokse ud af sin ham på Sønderhøj i Viby. Produktudviklere og designere bag Hummels skoeventyr opholder sig i en pavillon ved siden af bygningen, mens de øvrige medarbejdere nærmest sidder oven i de mange tøjkollektioner, der ryger ind og ud af huset i en nærmest konstant strøm. Det bliver til 20 nye kollektioner på et år. Til oktober flytter Hummel ned i nye, lejede lokaler på havnen. Det nye hovedsæde får hjemme i Dok 8000-området i Aarhus Havn. Yderst på kajanlægget

ligger en tidligere ubådsstation bygget op i metal, og den bygning forvandles nu til et moderne hovedsæde på havnefronten. ”Her får vi optimale vilkår, og det giver virksomheden et solidt udgangspunkt for øget vækst i de kommende år,” understreger Søren Schriver. Evig vækst Hummel er en koncern i nærmest konstant vækst. Sidste år voksede salget af Hummelprodukter med hele 36 procent og det i et marked, der er fladt og har et konstant volumen. Så Hummel er vokset på bekostning af konkurrenterne, som mister markedsandele til den vakse dansker.


Blå Bog Søren Schriver har været CEO (eller på dansk administrerende direktør) for Hummel International siden 1993. 1993 var året hvor Hummel for anden gang på kort tid var ved at lukke på grund af store tab.

Hummel er ved fuldstændig at vokse ud af sin ham på Sønderhøj i Viby, så til oktober flytter Hummel ned i nye, lejede lokaler på havnen.

”Siden 1995 har vi haft cirka 20 procent vækst hvert år. Det allerdårligste år var 1998, hvor vi kun voksede med 18 procent. Det fortæller alt om, at de 104 ansatte her i Viby bare kan deres arbejde rigtig godt – det gælder marketingsmedarbejderne, produktudviklerne, designerne og økonomifolkene, sælgere, HR og logistik, ja en smule bedre end folkene for eksempel hos Puma og Adidas,” siger Søren Schriver. ”Væksten skyldes, at vi er et originalt brand. Vi har en god historie og leverede tøj til Real Madrid i ti år, men også til store 1970’er og -80’er klubber som Tottenham, Red Star Beograd og Benfica, som var den tids superklubber.”

Søren Schriver går hen til et skab og hiver nogle trøjer af bøjlen. Han holder dem op en efter en. Det ligner kedelige hospitalsundertrøjer i bomuld, som man hugger fra et sygehus. Han ryster en helt hvid langærmet trøje. ”Det her er faktisk den trøje, Henning Jensen bar, da han scorede det afgørende mål i kampen, hvor EF spillede mod England på Wembley i 1972 - det blev kåret til århundredets mål i Europa. Alle husker billedet af ham, hvor han ligger vandret bagover og header bolden i mål. Dette er hans trøje, og hans kone har forsikret mig, at den ikke er blevet vasket efter kampen. Vil du have et snif?” fortæller Søren Schriver oplagt.

Henning Jensen huskes for et spektakulært hovedstødsmål på den engelske nationalarena, Wembley i en kamp for et udvalgt Europa-hold.

9


Humme l flyt t e r ind i ubådshallen

Hummels vækst Hummel har fire produktlinjer: ➜ Team Sport. Sportstøjet til klubber og sportudøvere udgør stadig den største del af Hummels produktion, hen ved 60 procent af omsætningen. Fire kollektioner om året. ➜ Kids. Børnetøjet blev introduceret for 3 år siden. Også her er væksten fænomenal. Hummel er i dag Danmarks næststørste producent af børnetøj. Otte kollektioner om året. ➜ Lifestyle. Fritids- og modetøjet vækster allermest og udgør en mere og mere vigtig del af Hummels succes. Otte kollektioner om året. ➜ Sko. Sko er også et nyt vækstområde og den produktgruppe, som Internationalt har slået an over den bredeste front. Fire kollektioner om året.

10

olavdelinde.dk

Hummel har flere produktlinjer og laver blandt andet otte børnetøjskollektioner om året.

Han fortsætter: ”Hummels succes af i dag er bygget på, at en håndfuld danske fodbold- og håndboldspillere – Henning Jensen, Allan Simonsen, Jørgen Vodsgaard og Frank Arnesen som de første fandt ud af at designe nogle flotte fodboldtrøjer. Spillere rundt i Europa fik alle deres respektive arbejdsgivere – klubberne – til at tage trøjerne med vinklerne ned langs siden til sig, og pludselig var Hummel et navn i storklubberne.” ”Hvem husker ikke Morten Olsen i de stramme fodboldshorts, der intet overlod til fantasien? Nå, han er højrebærende, kunne man konstatere. Håndboldspillerne i bolsjestriber. Og der var Mexicodragten til det danske herrelandshold i fodbold, som blev kåret til både verdens grimmeste og verdens flotteste. Markedsføringsmæssigt var det dybt genialt, for alle talte om mærket. Senere fik vi revitaliseret brandet, så folk genopdagede, hvor fede vinklerne stadig er. Retrostilen slog voldsomt igennem, og så er der hele sættet af Tibet-trøjer og flokken af berømtheder, der sværger til tøjet i nyere tid.” ”I dag har vi håndboldherrerne hos AG, der som et Hummel-gimmick spiller i trøjer uden ærmer. Træneren er vild

med ideen, for det får spillerne til at gå i trim, for de skal i hvert fald ikke på banen med slatne overarme.” Branchens frækkert ”Branchefolk ude i verden forventer, at vi hos Hummel er de frække drenge, som hele tiden kommer på med udfordrende ideer stilmæssigt. For at kunne leve op til det image er det nødvendigt, at vi flytter ned på havnen, så vore unge, kreative marketingsfolk, produktudviklere og designere virkelig kommer til at trives. I dag i Viby mangler vi mødelokaler, vi har for megen rod rundt omkring, og pladsen er alt for trang,” siger Søren Schriver. ”Det bliver fantastisk at flytte ned på havnen. Allerede når man kører ud på pieren, tænker man, ’hold da helt op, hvor er det dog et fedt sted her’. Meningen med det nye hovedsæde bliver også at imponere vore mange gæster fra hele verden, der bagefter vil sige ’Sikke et sted. De kan noget helt særligt hos Hummel, og så bor de i en tidligere ubådshavn.’ Det er da en god historie at fortælle. Hele miljøet med havefronten bliver kreativt, og vi snakker også om at lave noget ude på


vandet. Vi har allerede lejet et godt stykke af molen, så vi kan udfolde os.” Det nye hovedsæde for enden af Balticagade kommer til at råde over 4.000 kvadratmeter efter ombygningen af ubådshavnen. Blandt andet etableres et indskudt dæk, som udgør 1. sal i bygningen med 7-8 meter til loftet. Yderligere et halvt indskudt dæk tilføjes i den ene ende af bygningen. Facaden ud mod vandet beklædes stort set med glas, så fornemmelsen af at ligge tæt på havneindsejlingen forstærkes. ”Stueetagen kommer til at fungere som et gigantisk showroom med 20 meter til loftet. Vi får vores kantine ud mod vandet, så vi glæder os til at flytte i oktober. Det er i den grad en HR-mæssig opgave at komme et nyt sted for os, for det handler om den fremtidige trivsel for de kreative folk, og vi har brug for kreativitet i ALLE afdelinger, ikke bare design, så de har lyst til at virke hos os. Vi skal skabe en stemning, hvor de kreative kan samarbejde, finde på nyt, for det er jo det, vi strengt taget lever af. Det gode ved placeringen for enden af Dok 8000-området er, at vi ligger lidt for os selv, men alligevel er en del af en kreativ location med nærhed til downtown Aarhus,” fortæller HR-ansvarlig Lone Lisbjerg fra Hummel. Det perfekte sted ”Vi ville helst have ejet vort eget hovedsæde, men da vi så ubådshavnen på Dok 8000-området og mulighederne ved at ligge så langt ude i bugten og alligevel at være tæt på downtown Aarhus, var vi ikke i tvivl. Olav de Linde havde fundet det perfekte sted til os,” slår Søren Schriver fast.

Hummel har brug for kreativitet i alle afdelinger for at kunne blive ved at lave unikke produkter - derfor er det en stor HR-opgave at flytte fra Viby og ned på havnen.

11


A fg han i H u sk e k m me vi n d er l t rø je n

AF IB ASMUSSEN

Det afghanske kvindefodboldlandshold spiller i Hummel-trøjer. Det er eet af de allerstærkeste sponsorater, Hummel har tegnet. I 2010 skrev den afghanske fodboldføderation under på en fem-årige aftale om, at Hummel sponsorerer både herre- og kvindelandsholdet. Hummel gør sammen med spillerne i Afghanistan en forskel for piger og kvinder. Da Hummel sidste år arrangerede en kamp mellem holdet og et hold af Nato soldater, gik billederne verden rundt og estimeres at være set af 50 millioner mennesker. Kampen skulle være med til at markere sponsoraftalen. Kvindelandsholdet vandt med 1-0 over Nato.

12

olavdelinde.dk


13


Sikring af din virksomhed Vi er en virksomhed, hvor kunden er i centrum og kvaliteten er i højsædet. I mødet med kunden er lydhørhed og tryghed nøgleord og der skabes en løsning for kunden, hvor individuelle behov og branchens krav og etikker forenes. Almsten Sikring og Spyman er en seriøs totalleverandør indenfor sikring af enhver art. Altid med konkurrencedygtige priser, uden der slækkes på det høje serviceniveau.

Markedets stærkeste tilbud på videoovervågning og alarmer

Almsten Sikring er ISO9001:2008 AIA certificeret og godkendt af Forsikring & Pension

Fordele ved at have et system fra Spyman:

- Fuldintegration med kasseapparat. - Hurtig gennemgang af gamle optagelser. - Integrerbar med 50 forskellige typer af kameraer. - Se live transmission via sin mobil eller PC. - Inkl. telefonsupport i arbejdstiden. - Garanteret fremtidsikret med løbende opdateringer. - Montering af en uddannet sikringsmontør.

Alle server systemer er med 3 års »næste arbejdsdags service«. Sker der noget med pc'en, får du en tekniker på besøg indenfor 24 timer.

Skarpe billeder gør en forskel Vi har over 40 forskellige modeller – Med priser fra 600 til 5000 kroner.

Leje priser fra 249,- pr. måned. Hvad består systemet af?

Vil du have din virksomhed i lommen? Se videoovervågning på din mobiltelefon Live på fx. en iPhone eller Android, uanset hvor du er. For kun 0,- kr.

Vores pakker består som standard af en optagerløsning, skærm, kabler, stik, strømforsyning samt montering. I prisen er der medregnet standard kameraer, som kan opgraderes eller nedgraderes efter behov.

Din garanti for fair handel!

Almsten sikring og Spyman er medlem af

Din lokale sikringspartner:

Official Distributor

Med over 4000 installationer har vi også referencer i din branche.

Vi er landsdækkende

Ring på 70 22 10 41 og aftal tid.


VSG Vagt - Service Vi tilbyder bl.a.: Daglig rengøring, Erhverv & Privat Hovedrengøring Trappevask Tæpperens Håndværkerrengøring Polish behandling Vinduespolering & Vagttjenester

Uforbindende tilbud gives Målrettet og professionel service med base i Frichsparken

Autoriseret Vagtfirma & Rengøringsservice siden 1990 VSG Vagt / Service - Frichsparken 42A st. - T. 8615 7181 - F. 8615 7188 - Mail: vsg@live.dk

TEKNISKE INSTALLATIONER SAMLET ÉT STED!

Bravida Danmark A/S True Møllevej 7 8381 Tilst Tlf. 8930 2233 Se mere på www.bravida.dk

15


V58 Den rå profil hos

Nye musikstrømninger får chancen og en platform i Vestergade i Aarhus, hvor personalet sætter en ære i at være professionelle

16

olavdelinde.dk


Det vigtigste for André Krickau ( til venstre ) og Ejner Miranda-Dam er, at musikken og udtrykket er originalt, når der skal findes optrædende kunstnere til V58.

sionelle. vore folk er imødekommende og gerne stærke personligheder,” siger ejner miranda-Dam fra sofaen i det lokale hos v58, der har fået navnet trinbrættet.

Af Ib Asmussen foto: DAvID berIng

begejstringen for og kærligheden til musikken er den benzin, der driver motoren i spillestedet v58 i hjertet af Aarhus. I det seneste år har spillestedet i vestergade fået et nyt og spændstigt liv, for kræfterne bag – bassisten ejner miranda-Dam og hans unge følgesvend André Krickau – er åbne for de strømninger, der opstår og trives i det aarhusianske musiklivs kreative smeltekedel.

I dag kalder de unge spillestedet blot for ”v” eller ”58’eren”. stedet har spillet en betydelig rolle i årtiers musikliv i Aarhus, og Peter A.g. fra gnags har besunget oplevelsen at gå derfra en tidlig sommermorgen. Det var i 1983. ”Jeg synes, at vi har fået genetableret den oprindelige ånd, der var over spillestedet i 70’erne og 80’erne, og det har også været vor intention, siden vi tog over i april sidste år. vi vil være organisk foranderlige, mens vores infrastruktur med dørmænd, bartendere og lydteknikere er dybt profes-

Den originale musik ejner miranda-Dam og André Krickau har ingen berøringsangst, når det gælder den undergrundskultur, der lever og er på vej i det aarhusianske. Det vigtigste er, at musikken og udtrykket er originalt. ”vi vil gerne afspejle, hvad der rører sig i subkulturen. vi vil gerne holde den rå profil, og vi er tolerante over for enhver form for udtryk og enhver form for oprindelse. Det eneste, vi ikke gider, er folk på stoffer, og de ryger altså ud, også selvom de er udøvende kunstnere oppe på scenen, og jo, det har vi faktisk gjort,” siger André Krickau. ”vi har ikke låst os fast i genrer. vi går mere op i kvalitet og originalitet. for eksempel har vi været en del af jazzfestivalen i byen denne sommer,” slår ejner mirandaDam fast. Det er lykkedes for v58 at få fat i det unge publikum, men stedet byder også på et stærkt miks af stilarter og musikformer de torsdag, fredag og lørdag aftener, hvor det er åbent. Ankommer man som gæst, vil man altid kunne finde noget musik, der behager en, i de tre rum, som v58 råder over: I den store koncertsal i stueetagen, oppe på 1. sal på trinbrættet eller nede i kælderen i Analogbaren. Her må man kun spille musik på analoge måder for eksempel via kassettebånd, spolebånd eller vinylplader. som ejner miranda-Dam siger: ”Der vil altid være et sted i huset, hvor man kan gå hen og chille out. et sted hvor man kan hvile ørene, mens det måske brager løs de andre steder.” Tre i en nat fredag aftener hedder det ”v58 rocks” på plakaten. tre bands stiller efter tur op på den store scene og giver den alt, hvad den kan trække. 17


Spillestedets store sal set fra baren. Ejner Miranda-Dam tjekker lige hjemmesiden på nettet.

V58 Den rå profil hos

”Det er et godt sted for nyetablerede bands at begynde. Måske starter vi med et band fra København, der aldrig før har spillet i Jylland. Derefter følger et lidt mere rutineret orkester, inden et rimelig godt etableret navn slutter natten af. Det er godt forløb, har vi fundet ud af, og de forskellige bands støtter hinanden i afviklingen,” fortæller Ejner Miranda-Dam. V58 har også sin egen natklub, der har opbygget sit eget stampublikum. Det kommer for at høre techno, rock, hiphop, reggae, jazz eller en anden genre, og V58 har formået at tiltrække nogle af verdens bedste djs til jobbene. ”Vi er så heldige at samarbejde med en ganske ung natklubbooker, der har fingeren på pulsen og er helt upfront. Så navne som Prosumer og Tama Somu fra Panorama i Berlin kigger forbi, og de elsker at spille et lille sted som vores. Fra hiphopscenen får vi for eksempel besøg af Per Vers, Jøden og Lefti,” siger André Krickau. ”Vi er begyndt at have live-indslag i natklubben, og bagefter tager djs over. Nogle gange går udviklingen lynhurtigt. For nogle måneder siden var det en fed hipsterting med hornorkestre fra Balkan, men det er allerede dødt igen.” Også firmafester Nogle gange laver V58 temadage med ferniseringer og udstillinger og har gang

18

olavdelinde.dk

i huset hele dagen. Så står den også på grillmad i gården. Det kan være nødvendigt for at lokke de unge af huse. Unge af i dag dukker ofte først op efter midnat, når de går i byen. ”Vi er også begyndt at leje lokaler ud til firmaer. Det er ukompliceret at holde fest her - og måske også lidt trendy i det rå miljø. Under alle omstændigheder er det nok sjovere end at være i forudsigeligt forsamlingshus – for eksempel serverer vi altid kaffe i Havanna Club glas,” siger Ejner Miranda-Dam. Maden får V58 udefra. De euforiske øjeblikke Nogle gange går tingene op i en højere enhed. Så er det en fryd for Ejner MirandaDam og André Krickau at være på arbejde. ”Det her bliver aldrig et ni til fire job. Du skal have hjertet med. Til gengæld er det fantastisk, når alting pludselig lykkedes. Du kigger ud over publikum, der hopper op og ned – dansende og svedende. Du ser, at baren fungerer, og du hører, at musikken er fed. Når det øjeblik indtræffer, får jeg gåsehud, og det løber mig koldt ned ad ryggen,” siger Ejner Miranda-Dam. ”Yeah mand. Så bliver du helt euforisk,” føjer André Krickau til.

”Vi er dybt professionelle, men vi vil også gerne være organisk foranderlige. Musikerne skal have det rart på V58,” siger Ejner Miranda-Dam og André Krickau. Her fanget på Trinbrættet.

Poul Krebs er en af de koryfæer fra gamle dages storhedstid, der ind imellem vender tilbage på V58. Her er han fanget på stedet. Foto: Mads Creutz Thomsen.


k de.d

n vdeli a l o . w

. . . e j -til le

B Y G G E S E L S K A B

ww

OLAV de LINDE

Nyt kontor? -Eller undervisning • 1133 m2 Pakhusgården 42, bygn. 8 • 5000 Odense C

I ny spændende ”erhvervsoase” på Pakhusgården • Optimal beliggenhed i et dynamisk erhvervsområde i vækst • Bl.a. med flot nyrenoveret facade ud mod nyt smukt torvemiljø • Absolut et lejemål med mange anvendelsesmuligheder • Gode tilkørsels- og parkeringsforhold

-Vi skaber liv

-Scan og19se lejeprospekt!


VI STARTER

DESIGNET MED AT TÆNKE OG FORSTÅ Gul er den gennemgående farve hos Designit. Den udstråler energi

Designit er efter en fusion med spanske DNX blevet Europas største innovationshus AF IB ASMUSSEN FOTO: DAVID BERING

Nogle af verdens største og mest sofistikerede virksomheder er kunder hos innovationshuset Designit, der har ni kontorer i Europa og Asien. En af de største afdelinger ligger i Aarhus, faktisk klods op ad den gamle fiskerihavn. Her - i en tidligere skibsbyggerhal - arbejder et halvt hundrede designere. I alt har Designit 180 designere i sin stald verden over. Faktisk er Designit i dag Europas største og mest internationale strategiske designog innovationshus. Danfoss, LG, Samsung, Fiskars, Novo Nordisk, Siemens, Microsoft, Sony og Coca-Cola er at finde blandt kunderne – bare for at nævne en håndfuld. ”Vi er i et dilemma om, hvad vi på dansk skal kalde det, vi laver, og vi bruger oftest engelske termer, når vi skal beskrive det. Så vi er et strategic design consultancy, og det betyder det samme, som at vi arbejder med innovation, bortset fra at vi også eksekverer det og tænker det ind til færdiggørelsen,” siger den administrerende direktør hos Designit, David Fellah.

20

olavdelinde.dk


Designits afdeling i Aarhus er indrettet i lyse lokaler med højt til loftet. De industrielle spor fra bygningens fortid anes hist og her. I loftet hænger stadig den oprindelige kran i skibsbyggerhallen.

Sammen med kollegerne Mikal Hallstrup og Anders Geert Jensen stiftede de Designit i Aarhus for 20 år siden. En af de første opgaver dengang var at hjælpe med at udvikle Kildemoes-cyklen. Designit laver research ude hos kunden og udfører det strategiske design – det vil sige, at man kan levere hele pakken for samarbejdspartneren, når et nyt produkt skal udvikles, produceres og lanceres. Designit kan også klare hele kommunikationsdelen. ”Cyklen til Kildemoes var en vigtig opgave for os og var med til at bringe os videre. Cyklen var betydningsfuld for vor indledende vækst,” siger David Fellah. Dansk design Betyder det noget, at jeres udgangspunkt er dansk? Det amerikanske magasin Wallpaper påstår jo, at vi danskere har design i blodet og slet ikke kan lade være – selv lakridspakker fra Gajol er smukt og funktionelt udført? ”Det betyder i højeste grad noget, at vi er danske. Hele måden at tænke konceptuelt på og at eksekvere det for andre er en særlig skandinavisk tilgang til begrebet

Til daglig sidder administrerende direktør David Fellah i København. Hver uge holder han videokonference med medarbejderne i Aarhus og besøger også den jyske afdeling et par dage om ugen.

samarbejde og design. Vi er bare gode til at samarbejde på tværs af faglige kompetencer og klassiske skel. Cooperationen – det at arbejde sammen med kunden og være kreativ i processen – er en unik, skandinavisk metode,” svarer David Fellah. ”Det, at man allerede i folkeskolen lærer at rykke rundt og hele tiden fungere i nye sammenhænge, er starten på den tankegang.” ”I Danmark har vi en håndværksmæssig fortid, hvor vi designmæssigt fandt ud at lave tingene både lækre, enkle og funktionelle. Det er i sig selv ikke et konkurrenceparameter længere, for resten af verden har for længst indhentet os og fundet ud af det samme. Det ses bedst udført hos Apple med deres Iphone og Ipad, der er så gennemført, så man skule tro, at en skandinav har haft en finger med i spillet, fordi det hele er så brugervenligt og enkelt. Og så har man Itunes til at binde det hele sammen med. Fantastisk tænkt.” Mere på bundlinjen På en måde er I med til at skabe værdi for kunden?

”Hvis man skærer alt andet fra, så er formålet med vores indsats at skabe bundlinje for vore kunder. Også derfor kalder vi os for Designit. Det handler ikke om enkeltpersoner her. Vi har ingen designkonger hos os. Vi former projekterne efter det, kunden har brug for, og den tankegang var temmelig revolutionær for 20 år siden, da vi startede. Vi tapper os ind i kundens processer og finder de dokumenterbare behov. Vi starter designet med at tænke og forstå. Vi udforsker markedet og finder, hvad kunden regner med at få indflydelse på. Vi ser os som industriens samarbejdspartner.” ”Vi ser således ofte, at den gode idé til et nyt produkt kommer fra virksomhedens markedsføringsafdeling eller sågar fra HRafdelingen. Undervejs lærer vi i høj grad af kunderne.” Designit fusionerede i foråret med det spanske DNX, der blandt andet arbejder for nogle af verdens største banker. På et billede i jeres brochuremateriale sidder designerne på rad og række ved deres computerskærme i Madrid fuldstændig som her i Aarhus? Billedet kunne lige så godt være taget på Fiskerivej?

21


VI STARTER

DESIGNET MED AT TÆNKE OG FORSTÅ

De gule sedler stammer fra en brainstorming session i Berlin. De mange sedler blev samlet i en kalender til kunderne hos Designit. Der er 365 forskellige.

”Fusionen gør kun os og vore spanske kolleger stærkere. Fusionen er lykkedes gnidningsløst, fordi de tænker og agerer fuldstændig som os. Jeg tror, vi deler den samme DNA – der findes lommer i designbranchen, der er helt horisontale, og hvor man finder den samme ramme for bestemte proces- og mennesketyper. Vi er som skabt til hinanden.” De kan godt selv Udviklingen sker hurtigere og hurtigere. I gamle dage tog det jer fire år at udvikle en ny telefon for LG. I dag har I fire måneder til samme opgave? ”Det er en generel tendens overalt i en global verden. Man siger jo: More products og services faster and better. Sådan er vilkårene, men vi skal jo også levere til en stærkere og mere vidende forbruger. Desuden er der langt flere spillere på markedet. Det tilsammen giver et stort behov for flere produkter.”

22

olavdelinde.dk

”Jeg synes, at udviklingen er interessant, for den har fremmet den kreative branche voldsomt. Man har ude i virksomhederne forstået at bruge sådan nogle som os. Det spændende er dog, at man i den nære fremtid skal lære at bruge den viden, der allerede findes i virksomheden, hurtigere og bedre. Det er den nye trend. I virkeligheden ved medarbejdere allerede, hvad der skal til. Cheferne skal bare lære at lytte til den yngre generation.” Nokia er vel et godt eksempel på det. Nokia havde som de første idéen til smartphones, hvor man betjener applikationerne via glasskærmen, men cheferne turde ikke sige ja til ideen? ”Netop. Nokia sov i timen. De skulle have lyttet til de unge. Jeres gennemgående farve hos Designit er gul. Eller en slags karrygul. Er det ikke et usædvanligt valg for et dansk firma? ”Kan du ikke lide den? Vi går faktisk fra grøn til gul i en skala.


For os er gul smækfuld af energi, mens grøn er håbets farve. Når vi bruger sort og gul sammen, giver det en effektfuld virkning, og al den snak om, at gul signalerer discount, er kun relevant i lille Danmark. Gul betyder noget helt andet i Tyskland. Der er simpelthen så mange begrænsende holdninger herhjemme, men man skal ikke tage tingene for givet. Det er bedre med udsyn.”

De unge designere i Aarhus har været med til at udforme den nye softdrink flaske for Royal Unibrew. Den eksklusive flaske i letvægtsglas vil først og fremmest blive brugt i barer, på hoteller, restauranter og cafeer.

Evnen til at samarbejde Hvad ser I på, når I ansætter unge designere? Hvilke egenskaber er vigtige? Halvdelen af jeres designere er ikke formelt uddannede. ”Det er rigtigt. Vi har tre kriterier, vi skal have opfyldt: nemlig kemi, kemi og kompetence. Når nye folk ansættes hos os, er det vigtigt, at de passer ind – at de er gruppeorienterede og 100 procent samarbejdsvillige. Til sidst ser vi på kompetencerne, og ofte tager vi dem, der blot har de næstbedste faglige kvalifikationer, for de lærer hurtigt at blive de bedste af de andre. Det gør, at vi nærmest har en zoologisk have af forskellige folk – fra antropologer over designere til filmfolk, men både når vi arbejder eller er sammen i social sammenhæng, går det kemimæssige sammenfald virkelig op i en højere enhed. Hold da op.” ”Selvom vi nu har eksisteret i 20 år, er gennemsnitsalderen blandt de ansatte blot steget med fire år. Den er på 33 år. De unge er tættere på fremtiden, end vi andre er. De forstår den bedre, for deres sind er mere åbent,” siger David Fellah. ”Vi andre er tættere på fortiden…”

Designits services ➜➜ ➜➜ ➜➜ ➜➜ ➜➜ ➜➜ ➜➜ ➜➜ ➜➜ ➜➜

Design research Design strategi Digitalt design Produkt design Service design Visuelt design Interaktionsdesign App design Motion graphics Instruktionsdesign

De kreative tænkere hos Designit er et ungt folkefærd. Gennemsnitsalderen hos Designit er blot 33 år.

23


MASSIVE TRÆGULVE et væld af muligheder Se flere inspirerende trægulve på www.junckers.dk

EG

Et massivt Junckers parketgulv indfrier ønsket om et ægte og tidløst gulv, som forener æstetisk oplevelse med funktion. Massive parketgulve er meget slidstærke og stabile - selv efter adskillige års brug. Gulvene er velegnede til de fleste rum både i hjemmet og i erhvervsbyggeri. Større udnyttelse - mindre spild I dag er vi Europas førende leverandør af massive trægulve. Vi går aldrig på kompromis med vores høje standard, og vi gør en aktiv indsats for at beskytte miljøet og køre produktionen så energieffektivt som muligt. Træ betegnes som CO2 neutralt materiale, idet træet har oparbejdet den samme mængde CO2 gennem vækstperioden, som det afgiver ved forbrænding. Baseret på denne forudsætning bruger Junckers mindre energi omsat til CO2, end vi afgiver ved forbrænding af resttræ fra produktionen. Det gør Junckers til en CO2 neutral virksomhed. CREATING EXCEPTIONAL SPACES


se film på stArK.dk

“Kompromis...

det fungerer iKKe for mig” Martin Agerbo Murermester

Spørring Tømrer- & snedkerforretning ApS Højgårdsparken 32B . DK-8380 Trige Mobil: 2225 4115 . Fax: 8692 9790 www.sporringgruppen.dk info@sporringgruppen.dk

TRÆNGER DIT KONTOR TIL EN ANSIGTSLØFTNING? Vi hjælper dig med: - at dele jeres kontor/butik op med glasvægge. - at finde og montere nye gulve til jer. - at løse håndværksopgaver i høj kvalitet for jer. SPØRRING TØMRER & SNEDKER

Spørring tømrer og snedkerforretning.indd 1

GLARMESTER

PORSA SYSTEM

17/05/11 15.23

25


Fra krumme agurker til

digitaliseret socialhjælp Den evige innovator Michael Sandal fra Team Online vil helst lave noget, der gør livet bedre for sine medmennesker

AF IB ASMUSSEN FOTO: DAVID BERING

Teknik har altid interesseret koncerndirektør Michael Sandal fra Odense-virksomheden Team Online, der er landets store teknologileverandør til den sociale sektor. Team Online har 72 kommuner i Danmark som kunder, men leverer også softwareløsninger og service til fem regioner og er nu også slået igennem på Malta og i staten Arizona i USA. Michael Sandal stammer fra en gartnerfamilie, og tidligt kunne han se, at han helst ville være elektriker. I læretiden fandt han hurtigt ud af, at den tekniske

26

olavdelinde.dk

side af installationen var det, som han syntes var mest spændende – ikke så meget det at hænge en lampe op. Snart gik det stærkt, og Michael Sandal specialiserede sig i processøgning ved automatisering. Nu var han ingeniør. Da det første procesanlæg kom til Danmark via samarbejdspartneren Texas Instruments var Michael Sandal med på første parket. ”Vi skulle faktisk undersøge, om man på fuldautomatisk vis kunne frasortere de krumme agurker, så Gasa levede op til EU’s direktiver. Anlægget tog et billede af agurken, der fór forbi på rullebåndet og beregnede undervejs både grøntsagens

vægt og krumning. Det var faktisk en sjov digitaliseringsopgave,” fortæller Michael Sandal, der såmænd også ved, hvad der i dag bliver af de krumme agurker: ”Dem spiser dyrene i zoologisk have,” lyder hans lakoniske svar. Cola og kontaktlinser Snart var han med på en ny digitaliseringsopgave. For Coca-Cola i Danmark. ”Da Coca-Cola holdt op med at hælde deres læskedrik i glas og i stedet gik over til at bruge plasticflasker, de såkaldte petflasker, hjalp vi til med at forme processen og dokumentationen. Det var en af vore første rigtige IT-opgaver, hvor vi stod


Team Online på Edisonsvej i Odense er ved at udvikle sig til en verdensomspændende koncern, der er med til at digitalisere indberetningerne i den sociale sektor.

For Michael Sandal er det mennesker, det handler om. Koncerndirektøren har blik for både medmenneskelighed og for innovation.

for kodningen af det styrende program,” fortæller han. Det gik selvfølgelig godt, og lidt efter blev han kaldt til USA af den store sundhedskoncern Johnson & Johnson, hvor man havde snesevis af ansatte til at kigge på kvaliteten af kontaktlinser, der løb forbi på et samlebånd. Michael Sandal syntes, at det var spild af de ansattes tid at stå dér og glo. ”Vi fik til opgave at undersøge, om man kunne lave kontaktlinser billigere ved at effektivisere produktionen. Vi fandt snart ud af, at man kunne lave 30 enkeltdages kontaktlinser til den halve pris af, hvad en månedslinse kostede,” fortæller han. Firmaet – Fyns Process Control i Odense – blev solgt til Siemens i 1993, og de næste fem år i den tyske verdenskoncern var gode, udviklende år for Michael Sandal. ”Den første arbejdsdag hos Siemens blev vi ringet op af koncerndirektøren, der på vegne af 476.000 nye kolleger bød os velkommen. Det var en fantastisk gestus,” fortæller han. Digital hjælp På dørmåtten ind til Team Onlines lokaler på Edisonsvej i Thrige-firkanten i Odense står ordene: ”Fra tanke til handling”. Mottoet er Michael Sandals eget, og han sværger til det. Efter den gode tid hos Siemens kunne han mærke, at han havde lyst til at skabe sit eget, hvor man kunne handle hurtigt uden at tage hensyn til en stram budgetog strategistyring. Det rykkede i den indre entreprenør. ”I 1998 fik vi i Danmark den nye sociale servicelov, der greb tingene an på en ny og smartere måde. En væsentlig del af nyskabelsen var kravet om dokumenta-

27


28

olavdelinde.dk


Fra krumme agurker til

digitaliseret socialhjælp

tion af den daglige indsats overalt på socialområdet. Kvalitetshåndbogen til den nye lov fyldte 1,10 meter over ryggen, og det var jo umuligt for en handicapmedhjælper at skulle sætte sig ind i alt det stof,” siger Michael Sandal. En socialpædagog på et botilbud for udviklingshæmmede bad Michael Sandal om hjælp til at få digitaliseret en handleplan. ”Der måtte være en smartere måde at gøre tingene på, at få informationerne ind til ledelsen på. Vi var rundt og se, hvordan medarbejderne på handicapinstitutionen i Aarup plejede at gøre. Det var små gule sedler og kinabøger, som de skrev på og rapporterede i. Den slags kan være udmærket, hvis institutionen fungerer som en familie, og de ansatte er tilknyttet for livet, men sådan er forholdene jo ikke længere i dag.” Michael Sandal læste dokumentationen igennem og begyndte at finde en måde at systematisere indberetningerne på via et program, der mindede om socialpædagogens fremgangsmåde. Udviklingsarbejdet havnede hos arbejdsgiverne – dengang amterne, der var begejstrede over mulighederne. ”Vi byggede systemet op i tæt samarbejde med 24 pædagoger på Lindebjerg i Aarup, og det kunne lade sig gøre, fordi lederen Michael Henriksen var med på noderne,” slår Michael Sandal fast. Grunden til Team Online var nu lagt. Bosted System så dagens lys. ”For ledelsen betød det en revolution. Pludselig fik man styr på opgaverne, hvad enten det handler om medicinering eller magtanvendelse. Det åbnede også for kommunikation med borgerens pårørende, med lægen og de faglige kolleger. I dag er Bosted System lige så komplet som Officepakken fra Microsoft.”

”Heldigvis lever de handicappede også længere, ja, opnår endda at blive pensionister, fordi de har bedre levevilkår i dag,” fortæller Michael Sandal, der har blik for både medmenneskelighed og innovation. Han er fortrøstningsfuld, for han mener, at den ny viden og teknik nok skal gøre det muligt for os at løse opgaven. ”Jeg kan dog blive en smule ked af det, når man ser en tendens til, at store kommuner sætter fagligheden på spil i forhold til økonomien.

Man hælder til de billigst mulige løsninger, men man burde anvende den gevinst, der ligger i for eksempel digitaliseringen og automatiseringen, til at sige: Halvdelen af gevinsten henter vi hjem i økonomien til glæde for skatteborgerne, men den anden halvdel skal gå til bedre ydelser i sektoren, så alle får glæde af udviklingen,” siger Michael Sandal. ”Det er en borgers ret til at være handicappet, og det samfundets pligt at gøre det bedst muligt.”

Team Online servicerer blandt andet 72 kommuner fra domicilet i Thrige-firkanten i Odense.

Fagligheden i højsædet Faktisk bliver opgaven med at digitalisere den sociale indsats større og større, fordi samfundet forandrer sig. De ældre lever længere, får kroniske sygdomme, men antallet af varme hænder, der skal passe dem, bliver færre.

29


Markeder med

vækstpotentiale

Vore programmer indeholder megen viden og høj faglighed. Hvis vi skal kunne håndtere Bosted System på spansk, kræver det, at vi kan yde support og kan faget uden problemer på spansk, understreger koncerndirektør Michael Sandal.

Team Online har fået en forrygende start i USA og er ved at slå sig ned i Silicon Valley AF IB ASMUSSEN FOTO: DAVID BERING

Digitaliseringen af den sociale sektor er virkelig slået an herhjemme.72 af de danske kommuner bruger i dag Bosted System udviklet af Team Online i Odense. ”De seneste fem år har vi oplevet en stærk vækst, og fremgangen har da fået os til at overveje, at Danmark er et forholdsvis lille marked. Vi har tidligere haft et godt øje til andre markeder som Norge, Finland, England og Tyskland, men hver gang støder vi på en sproglig udfordring, fordi de mange fagudtryk i programmet skal oversættes, så det umiddelbart forstås af fagfolk i de andre lande,” fortæller koncerndirektør Michael Sandal fra Team Online. For at finde de rette potentielle markeder måtte Team Online først udrede, hvilke lande der har et socialfagligt system, som minder om det danske. ”Det viste sig ret hurtigt at være tilfældet med England, New Zealand og USA. Det fik os til at henvende os til Malta, hvor man som tidligere britisk koloni taler et perfekt engelsk. Desuden fungerer Malta som en afgrænset enhed, hvor det var rimelig nemt at få hele netværket i tale 30

olavdelinde.dk

under oversættelsen og udviklingen af den engelske udgave af Bosted System,” fortæller Michael Sandal. ”Lynhurtigt tog malteserne programmet til sig, og det kom snart i ordinær drift.” Hurtig entre Næste trin i opdyrkningen af nye markeder var USA med sine 52 stater - et marked med et stort vækstpotentiale, hvis det lykkedes at slå igennem. ”I Danmark har vi 45.000, der på en eller anden måde har brug for at arbejde med en løsning som Bosted System. I USA er antallet af medarbejdere med samme behov vel tre millioner,” slår Michael Sandal fast. ”Vi valgte at prøve os frem i byen Phoenix i staten Arizona, hvor vi etablerede kontor 1. januar 2011. Derovre er alle institutioner private foretagender, og det giver en større handlekraft, har vi konstateret. Her er ikke så langt fra tanke til handling. Vi begyndte at betjene den første institution 1. februar, og nu rulles vi ud i hele organisationen i Arizona. Den omfatter 480 medarbejdere. På blot fire måneder har vi fået den totale entreprise, og det må være den hurtigste entre i nyere tid på det amerikanske marked.” Den lovende start fortsætter i samme høje gear. Team Online er ved at aftale servicering af tre andre private organisationer i Arizona, og rygterne om den danske software er nået til San Francisco,

hvor Odense-firmaet nu er ved at åbne kontor. ”Amerikanerne kan godt lide, at vi har 12-14 års erfaring fra Danmark. Vi har en god ballast og er ikke på banen bare for at erobre et marked. Vi får faktisk kontor i Silicon Valley ved siden af Stanford Universitet i San Francisco, og nu er Syddansk Universitet med begejstring gået med som sparringspartner. Det har virkelig udviklingsperspektiver,” fortæller Michael Sandal. Omvendt kan vi danskere sagtens lære af det amerikanske samfund, hvor rummeligheden synes større. Mange handicappede har 15-20 procents arbejde på for eksempel tankstationer. Mere global koncern At Team Online bliver en mere og mere global koncern kan også ses i det faktum, at virksomheden åbner en udviklingsafdeling i Ukraine. Fra 1. oktober starter 10 mand i afdelingen. I Ukraine har man mange dygtige softwareingeniører på et niveau, der matcher det danske. De arbejdsmæssige vilkår minder også om de danske. ”Det næste sprog bliver det spanske, og det næste marked ville på oplagt vis være det australske. Lykkes de to ting, vil vi hele tiden have en afdeling åben et eller andet sted på kloden. Det er en fordel, når man skal service sine kunder – husk, at man jo er handicappet 24 timer i døgnet,” slår Michael Sandal fast.


ODENSE DIAMANTSKÆRING A/S ODENSE DIAMANTSKÆRING A/S

• • • •

Boring i beton Skæring i beton Slibning af beton Landsdækkende service

Cikorievej 86 ◆ 5220 Odense SØ ◆ Tlf. 63 13 00 40 ◆ Fax 63 13 00 40 ods@odensediamantskaering.dk ◆ www.odensediamantskaering.dk ◆ CVR nr. 29 38 76 72

Odense Overfladeteknik aps ODENSE OVERFLADETEKNIK APS • • • • • •

Slibning af betongulve Polering af betongulve Fjernelse af lim og epoxy på betongulve Slibning af mamorsplitgulve Slibning og renovering terrazzo Slibning af naturstensgulve

Cikorievej 86 ◆ 5220 Odense SØ ◆ Tlf. 63 13 00 40 ◆ Fax 63 13 00 41 oot@odenseoverfladeteknik.dk ◆ www.odenseoverfladeteknik.dk ◆ CVR nr. 31 34 89 94 31


OPSLAGSVÆRK ➜ ANLÆGSGARTNERE

➜ GULVE OG GULVSERVICE

Jysk Plante- og Anlægsteknik ApS Salonikivej 103 8530 Hjortshøj Tlf.: 8699 9166 www.j-p-a.dk

Hummels Gulvservice A/S Eskerodvej 18 8543 Hornslet Tlf.: 8741 0900 www.hummelsgulvservice.dk

➜ ASFALT KJK ApS Middelfartvej 367 MIDDELFARTVEJ 367 5491 Blommenslyst 5491 BLOMMENSLYST Tlf.: 6596 7285

A I

A.I. GULVE A/S ALT I GULVBELÆGNING, AFSLIBNING, TømrErArBEjdE OG GArdINEr

Ebling’s Blikkenslager Michael Drewsens Vej 23 8270 Højbjerg Tlf.: 8614 5858 www.eblings-blik.dk Blikkenslagerfirmaet v/ Jess Kirkegaard Skåde Skovvej 73 8270 Højbjerg Tlf.: 4060 1660 www.blikkenslagerfirmaet.dk

➜ DIAMANTSKÆRING ODENSE DIAMANTSKÆRING A/S

Odense Diamantskæring A/S Cikorievej 86 5220 Odense SØ Tlf.: 3085 7210 www.odensediamantskaering.dk

GAR DINE R · S O LAF S KÆRM N IN G

Untitled-2 1

04/05/09 11:25:36

➜ FARVEHANDLERE Sigma ServiceCenter Trindsøvej 15 8000 Århus C Tlf.: 8615 3400 www.sscaarhus.dk

32

olavdelinde.dk

➜ LÅSESMEDE E. T. Låseservice v/Erling Skøtt Granbakken 3 8520 Lystrup Tlf.: 8622 9057

NS rådgivende ingeniører A/S Elverdalsvej 95A 8270 Højbjerg Tlf.: 8627 2488 www.nsing.dk Rambøll Olof Palmes Allé 22 8200 Aarhus N Tlf.: 8944 7700 www.ramboll.dk

Odense Låseservice A/S Roersvej 37 5000 Odense C Tlf.: 6612 6815 www.laas.dk

➜ MALERE Malerfirmaet BONDE Randersvej 531 8380 Trige Tlf.: 6021 6066 www.bondemaler.dk

➜ IT-TOTALLØSNINGER FLC Danmark ApS Silkeborgvej 47 8000 Aarhus C Tlf.: 7025 0955 www.flc.dk

Fyns Facade Service

➜ SANDBLÆSNING Fyns Facade Service Odensevej 69 5400 Bogense Tlf.: 6481 3735 / 4057 3735 www.fynsfacadeservice.dk

➜ KLOAK Risskov Kloakservice A/S Vejlbjergvej 20 8240 Risskov Tlf.: 8617 4030 www.risskov-kloakservice.dk

➜ SKILTE Hubert Skilte Design Gunnar Clausens Vej 16 8260 Viby J Tlf.: 8628 9611 www.hubertskilte.dk

➜ KREDIT, REVISON & BANKER Nordea - Erhvervsafdelingen Skt. Clemens Torv 2-6 8000 Aarhus C Tlf.: 8933 3301 www.nordea.dk BRFkredit Nørreport 26 8000 Aarhus C Tlf.: 4526 8200 www.brf.dk

AUBO Køkken & Bad Odense Tagtækkervej 7 5230 Odense M Tlf.: 6615 6686 www.aubo.dk

Landinspektørfirmaet LE34 A/S Ryhavevej 7/ Hestehaven 21 J 8210 Århus V / 5260 Odense S Tlf.: 8615 9011 / 7433 2244 www.le34.dk

➜ INGENIØRFIRMAER

➜ ENTREPENØRER

VAM A/S Limevej 5, Vester Alling 8963 Auning Tlf.: 8649 2300 www.vam.dk

Fischer Danmark A/S Huset Campen, Viborgvej 159 8210 Aarhus V Tlf.: 7015 4055 www.fischer-danmark.dk

AUBO Køkken & Bad Randers Grenåvej 90 8960 Randers Tlf.: 8641 4243 www.aubo.dk

➜ LANDINSPEKTØRER

➜ INDRETNING

➜ ELEVATORER

Poul Pedersen A/S Grimhøjvej 12 8220 Brabrand Tlf.: 8626 2144 www.pp-as.dk

A.I. Gulve A/S Sindalsvej 41 8240 Risskov Tlf.: 8741 2100 www.aigulve.dk ABM Gulve ApS Petersmindevej 5 - 7 8362 Hørning Tlf.: 8692 4015 www.abmgulve.dk

Schmidt & Øhrnstedt El - Installation I/S Højeløkkevej 18 B 5690 Tommerup Tlf.: 6376 6090 www.sikker-el.dk

Schindler Elevatorer A/S Marselis Boulervard 175-177/ Næsbyvej 78 8000 Århus C / 5270 Odense N Tlf.: 8614 9700 / 6618 3340 www.schindler.dk

➜ KØKKENER

Køkken & Bad

➜ ELEKTRIKERE

Cikorievej 86 ◆ 5220 Odense SØ ◆ Tlf. 63 13 00 40 ◆ Fax 63 13 00 40 ods@odensediamantskaering.dk ◆ www.odensediamantskaering.dk ◆ CVR nr. 29 38 76 72

Nykredit Erhverv, Århus Domkirkepladsen 1 8100 Århus C Tlf.: 4455 6000 www.nykredit.dk

Køkken & Bad

TLF.: 65 96 72 85

➜ BLIKKENSLAGERE

➜ KREDIT, REVISON & BANKER

GO Gulvslibning & Boligrenovering ApS Gartnerallen 55 8751 Gedved Tlf.: 2633 0047 www.go-gulvslibning.dk

➜ SMEDE

Karlby Smedene

– brug nettet... – også efter Karlby Smedene v/B. Vestergaard

Slotsvej 35 www.hermansenvvs 8543 Hornslet Tlf.: 8697 4403 www.karlbysmedene.dk


➜➜ stilladser STILLADSER PS Stilladser A/S Sandgårdsvej 6 8950 Ørsted Tlf.: 8648 9900 www.psstilladser.dk Stjerne Stilladser A/S M. P. Allerupsvej 31 5220 Odense SØ Tlf.: 6613 0708 www.stjerne-stilladser.dk CS-City Stilladser Aps Axel Gruhns Vej 10 8270 Højbjerg Tlf.: 8624 9511 www.cs-citystilladser.dk

Fyens Stillads Co A/S Tolderlundsvej 36 5000 Odense C Tlf.: 6611 7018 www.fyensstillads.dk

➜➜ stålkonstruktioner STÅLKONSTRUKTIONER Hadsten Smede og Maskinværksted A/S Over Hadstenvej 29 8370 Hadsten Tlf.: 8698 3534 www.hadstensmede.dk

➜➜ tømrere TØMRERE og OG trælaster TRÆLASTER STARK Vesterbro Trælasthandel Århus Daubjergvej 17 8100 Århus C Tlf.: 8285 8000 www.stark.dk

AUBO er køkken, bad, bryggers og garderobe i bedste kvalitet, og når du handler med os, kan du regne med, at en aftale er en aftale!

Spørring Tømrerog Snedker forretning Højgårdsparken 32B 8380 Trige Tlf.: 2225 4115 www.sporringgruppen.dk

www.d-flensburg.dk SVENDBORGVEJ 41 · RINGE · TLF. 6262 4345 - 2148 7449

Tømrermester Danny Flensburg Svendborgvej 41 5750 Ringe Tlf.: 2148 7449 www.d-flensburg.dk www.d-flensburg.dk

➜➜ udlejningsmateriel UDLEJNINGSMATERIEL TRYKLUFT A/S Udlejning af entreprenørmateriel Øst- og Midtjylllands største lager af udlejningsmateriel Århus: Silkeborg: Holstebro: Billund:

Tlf. 86282511 Tlf. 86818819 Tlf. 70232511 Tlf. 75552511

Horsens: Tlf. 75601366 Randers: Tlf. 70220511 Kolding: Tlf. 75571333

JM Trykluft Fabrikvej 5 8260 Viby J Tlf.: 8628 2511 www.jmtrykluft.dk

www.jmtrykluft.dk

➜➜ ventilation VENTILATION K.E.R. Service Aps

r kampen...

K.E.R. Service ApS Agnetevej 15 8680 Ry Tlf.: 8689 1138

s.dk ➜➜ vvs VVS

Odense

VVS firma firma P. Hermansen A/S Søren Frichs Vej 40B 8230 Åbyhøj Tlf.: 8734 4244 www.hermansen-vvs.dk

Tagtækkervej 7 Tel.: 66 15 66 86

Randers

Køkken & Bad

Grenåvej 90 Tel.: 86 41 42 43

www.aubo.dk

33


KONTAKT

NYHED

Se ledige lejemål og nyheder på mobilen: www.olavdelinde.dk/mobil

Byggeselskab Olav de Linde Frichsparken Søren Frichs Vej 38A, 8230 Åbyhøj Tlf.: 8615 4244, Fax: 8615 1048

 Olav de Linde

Ole Byriel

John Skovbjerg

Peter Pedersen

 Jens Anker Bech

Konsulent, udlejning Tlf.: 2966 5405 E-mail: jb@olavdelinde.dk

 Ahmet Øcalan

Formand/servicechef Tlf.: 2969 3922 E-mail: jab@olavdelinde.dk

 Kaare Steen Petersen

Chef, Bazar Vest Tlf.: 2810 6697 E-mail: ao@olavdelinde.dk

Bent Werner

Arkitekt, tegnestuechef Tlf.: 2966 0358 E-mail: kp@olavdelinde.dk

Michael Egebjerg

Formand Tlf.: 2810 6623 E-mail: bw@olavdelinde.dk

 Finn Poulsen

Leder, Bazar Fyn Tlf.: 2969 3917 E-mail: me@olavdelinde.dk

Jeanette Nielsen

Servicechef Tlf.: 2966 4348 E-mail: fp@olavdelinde.dk

Udlejningschef Tlf.: 2966 5040 E-mail: mn@olavdelinde.dk

Debitorstyring, Odense Tlf.: 8939 7082 E-mail: gj@olavdelinde.dk

Jens Møller Boeriis

Teknisk chef Tlf.: 2966 3111 E-mail: pp@olavdelinde.dk

Morten Nielsen

Gitte Jakobsen

Chefkonsulent, udlejning Tlf.: 2966 0119 E-mail: nc@olavdelinde.dk

Bogholder, debitorstyring Tlf.: 8939 7072 E-mail: jg@olavdelinde.dk

Niels Bech Christiansen

Direktør, drift & organisation Tlf.: 2969 3909 E-mail: js@olavdelinde.dk

Jytte Gram

Chefkonsulent, udlejning Tlf.: 2969 3912 E-mail: ew@olavdelinde.dk

Administrationschef Tlf.: 8939 7081 E-mail: asa@olavdelinde.dk

Erik Wilhelmsen

Direktør, udvikling Tlf.: 2810 6621 E-mail: ob@olavdelinde.dk

Annette S. Andersen

Chefkonsulent, udlejning Tlf.: 2969 3921 E-mail: clc@olavdelinde.dk

Thrige-Firkanten Haubergsvej 1, 5000 Odense C Tlf.: 6544 4244, Fax: 6611 1148

Charlotte L. Clausen

Adm. direktør & indehaver Tlf.: 2810 6622 E-mail: odl@olavdelinde.dk

Byggeselskab Olav de Linde

Kreditorbogholder Tlf.: 8939 7084 E-mail: jn@olavdelinde.dk

 Sten Bjerregaard

Marketingansvarlig Tlf.: 2969 3919 E-mail: sb@olavdelinde.dk

Helle Stenmann

Receptionist Tlf.: 8615 4244 E-mail: hs@olavdelinde.dk


k de.d n i l e d .olav w w w

.. . e j e -til l

B Y G G E S E L S K A B

OLAV de LINDE

Kontor

Kontordomicil • 400 - 2000 m2 Sverigesgade 5 • Odense Havn

Prisvindende arkitektur på Odense Havn • Særdeles præsentabel domicillejemål i eftertragtet historisk miljø på Odense Havn, kan evt. opdeles • De lyse og højloftede lokaler er velegnet til kontor, galleri, restaurant/café el. lign. • Præmieret 2 gange i 2010, af både Odense Kommune og Odense Byforening

-Vi skaber liv

-Scan og se lejeprospekt!


20 OdL Magasinet september 2011  

Vi stiller denne gang skarpt på Hummel og flytningen af hovedkvarteret ned i den tidl. Ubådshal på Aarhus Havn. Læs også om Designit - Europ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you