Öländska Hjärtan 2022 Nr 1

Page 1

NUMMER 1 / 2022

ÖLAND NU OCH FÖR ALLTID EN TIDNING UTGIVEN AV ÖLANDS BANK


Välkommen som företagskund Välkommen in, eller slå oss en signal på 0485 - 150 00, så berättar vi gärna mer om hur en sparbank kan göra skillnad för dina affärer! www.olandsbank.se

Christine Jilkén Företagsrådgivare 0485-150 45

Robin Karlsson Företagsrådgivare 0485-150 46

Pernilla Arvidsson Företagsrådgivare (föräldraledig)

Emelie Johansson Företagsrådgivare 0485-150 67

Mikael Hansson Företagschef 0485-150 77

Anders Leufvén Företagsrådgivare 0485-150 41

Är du vår nästa Företagsrådgivare Lantbruk? olandsbank.se/ jobb

Johan Johansson Företagsrådgivare Lantbruk 0485-150 94

Vakant Företagsrådgivare Lantbruk 0485-150 00

Linda Olsson Företagsrådgivare Lantbruk 0485-150 47


HEJ! Nu kommer våren och det känns ända ut i fingerspetsarna. Om den senaste tiden har lärt oss något så är det att visa omtanke. För varandra, för vår planet och för hur vi driver verksamheter så att de håller. Som sparbank har det alltid funnits i våra väggar, att tillväxt och ansvar går hand i hand. Vi hälsar Mikael Hansson välkommen som ny företagschef på banken! Han är en riktig hållbarhetskämpe, både på jobbet och privat. Han missar aldrig chansen att stötta en kollega, hjälpa en kund eller träna sonens fotbollslag. Våra företagsrådgivare Christine Jilkén och Johan Johansson djupdyker i hållbarhetsfrågan på lokal nivå. De har tagit chansen att medverka i ett projekt, för att få fler företagare att samverka och tillsammans göra Öland till en hållbar, året runt-destination. Mörbylångas Elisabet Engqvist är utsedd till årets Öländsk Eldsjäl i Bygden, för sitt arbete och engagemang i bygden. Hennes bilder och berättelser lockar folk från hela Sverige, som vill uppleva nostalgi, umgås och berika sin kunskap. Stine Breum-Appelqvist och Jan-Olov Klasson från Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge, utbildar och sprider kunskap om hållbar utveckling inom landsbygdens näringar. I år har försöksverksamheten i Torslunda fått 500 000 kr i bidrag till en ny tröska, vad ska de göra med den? Mattias Carlsson är huvudman i Sparbanksstiftelen Öland och en drivkraft i att föra sparbanksrörelsen framåt. Många glada minnen från sin barndom gör att han vill skapa en bra uppväxt för alla på Öland. Det är skönt att se liv och rörelse igen, både på stan och i våra verksamheter. Återigen visar vi vad Öland går för! Med optimistiska steg, David Emilsson, marknadsansvarig

I DETTA NUMMER KAN DU LÄSA OM:

ÖLÄNDSK ELDSJÄL I BYGDEN ELISABET ENGQVIST SIDAN 4

ÖLANDS BANKS HUVUDMAN OM FÖRTROENDEUPPDRAGET SIDAN 8

NY FÖRETAGSCHEF PÅ ÖLANDS BANK SIDAN 12

STORT ENGAGEMANG I NYTT HÅLLBARHETSPROJEKT SIDAN 20

TELEFON: 0485 - 150 00

ANSVARIG UTGIVARE: David Emilsson Ölands Bank david.emilsson@olandsbank.se

FOTO: Alexander Pineda

BESÖKSADRESS: Storgatan 15 387 21 Borgholm E-POSTADRESS: info@olandsbank.se

PROJEKTLEDARE: Julia Karlsson Wilson Creative julia@wilsoncreative.se

WEBBADRESS: www.olandsbank.se

TEXT: Amy Lee Arvius

GRAFISK FORM: Amanda Olofzon TRYCKERI: Åtta45 Tryckeri ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 3


ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 4


”ÄR MAN ÖLÄNNING SÅ ÄR MAN” I år har Ölands Hembygdsförbund tillsammans med Ölands Bank instiftat ett nytt pris: Öländsk Eldsjäl i Bygden. Hela Öland är med och nominerar kandidater. Med nomineringen: ”För sitt outtröttliga ideella arbete, sitt engagemang och sin stora vilja att dela med sig av sin kunnighet inom historia, kultur och utveckling i Mörbylånga med omnejd.” går 2022 års Öländsk Eldsjäl i Bygden till Elisabet Engqvist.

ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 5


”Kanske är det något med vattnet, ljuset och de vida vyerna över Alvaret som gör det så speciellt.”

OVÄNTAD MEN GLÄDJANDE NYHET Vi har fått chansen att gratta Elisabet, som tog emot våra gratulationer med glädje och ödmjukhet. Men att kamma hem titeln var inget som hon hade väntat sig. ”Det är väldigt roligt att bli nominerad, men jag hade inte väntat mig det” säger Elisabet. ”När man får en sådan här utmärkelse märker man att det man gör är uppskattat. Jag har jobbat i Mörbylångas hembygdsförening sen 2008 och tidigare engagerat mig i Ölands Hembygdsförbund, så vi har en lång historia tillsammans.” Elisabet är född på Öland och har bott i Mörbylånga sen 1964. Hennes kärlek till ön och bygden håller i sig och hon menar att som ölänning vill man vara på Öland. Även de som har flyttat härifrån kommer ofta tillbaka.

ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 6

”Är man ölänning så är man. Det går inte att jämföra eller ersätta naturen och folket här med någon annan plats. Jag har bott i Mörbylånga länge, och det är något som gör att jag vill bo kvar här. Kanske är det något med vattnet, ljuset och de

vida vyerna över Alvaret som gör det så speciellt.”

ÖLÄNDSK ELDSJÄL I BYGDEN

KÄRLEKEN TILL ÖLAND

"Öländsk Eldsjäl i Bygden" är ett pris som instiftades 2022 av Ölands bank och Ölands hembygdsförbund. Vem som helst kan nominera en öländsk eldsjäl.

Bildvisningskvällarna på hembygdsgården är mycket populära. Då kommer besökare från hela kommunen och från andra sidan bron, för att titta och lyssna på Elisabets historiska berättelser från Mörbylånga. ”Jag tycker om att dokumentera gamla bilder och har jobbat med det i flera år. I pauserna fikar vi och dricker kaffe, som man gör här på Öland! Det är bilder och foton som andra har tagit för längesen; på människor, byggnader och gamla skolkort.”

NOSTALGI & AHA-UPPLEVELSER Vilken nostalgitripp! Vad hoppas du att bilderna ska förmedla och finns det några lärdomar vi kan dra från allmänhetens stora intresse för historiska föremål? ”Bilderna visar bygdens kultur. De förmedlar hur det såg ut förr och ibland jämför jag med en nyare bild från samma plats, då kan folk lättare relatera till platsen. Publiken är oftast äldre personer, men det

finns en aha-upplevelse för alla!” ”I ett större perspektiv hoppas jag att genom bildvisningarna få andra att uppskatta sådant som är bevarat och återanvänt. Hur viktigt det är att vi inte förstör vår natur och kultur, som blir en del av vår historia och något som vi har glädje av långt efter bäst föredatumet.” ”Genom att bevara och ta hand om bygdens arv, gör vi kommunen hållbar och attraktiv för människor som har samma värderingar. Sen måste det in nytt också, men det handlar om att återanvända det som går och bygga vidare på det. På så sätt försäkrar vi oss om att Mörbylånga utvecklas på ett hållbart sätt i många generationer.” TEXT: AMY LEE ARVIUS FOTO: ALEXANDER PINEDA


ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 7


SMÅ IDÉER KAN BLI NÅGOT STORT Mattias Carlsson befinner sig i sin ICA-butik i Köpingsvik när vi ringer. Han berättar att butiken har fyllts med påsklovsbesökare från fastlandet. Mattias är även huvudman i Sparbanksstiftelsen Öland, och har sen barnsben varit delaktig i föreningslivet på norra Öland.

ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 8


ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 9


”Jag vill att det ska finnas saker här, så att andra kan ha en så bra uppväxt som jag har haft.” Kanske var det därför han valde att bli huvudman i stiftelsen? ”Jag tycker att Sparbanksstiftelsen är otroligt viktig, och att banken är med och utvecklar Öland. Både förenings- och kulturlivet är viktigt här, där det är många som sliter ideellt. Därför känns det bra att kunna ge lite stöd, så att fler lokala projekt blir av tack vare stiftelsen.”

GÖRA VERKLIGHET AV IDÉER

Huvudmän i stiftelsen är förtroendevalda och bär stafettpinnen vidare att föra sparbanksrörelsen framåt. De är delaktiga när Sparbanksstiftelsen Ölands styrelse utses på årsstämman och utgör ett värdefullt nätverk av personer på den lokala marknaden. ”Jag har varit huvudman i ett antal år och vi är ca 30 personer som är representerade från hela Öland. Det är ett förtroendeuppdrag man gör för att vara delaktig och engagera sig i näringsfrämjande projekt. För mig är det viktigt att få andra att förstå värdet i att vara kund i banken eftersom den är lokal” säger Mattias.

ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 10

Mattias föddes på Öland och minns sin barndom här med glädje. Han värnar om det lokala och brinner för frågor som gynnar Ölands utveckling och tillväxt i det långa loppet.

Som sparbank finns det långsiktiga och hållbara tänket alltid med, ur alla perspektiv. Men vad innebär hållbar utveckling för en huvudman i banken? ”För mig handlar det om att banken jobbar nära sina kunder och kan stödja det lokala samhället. Det är lättare för en lokal bank att veta om en affärsidé funkar på Öland, än för centraliserade banker.” ”Jag vill stötta allt som har med Ölands utveckling att göra! Det kan vara en mindre by som vill göra något till påsk, eller som Skördefesten, en jättehändelse på Öland som kanske inte hade haft chansen utan stöd från Ölands Bank.”

GLÄDJEN GÅR I ARV Parallellt med sitt uppdrag för stiftelsen, är Mattias också ICAhandlare och har ägt tre butiker på Öland. När vi pratar med honom har han precis fyllt på i mjölkkylen i sin butik i Köpingsvik, som togs över 2007. Men hur började denna resa?

”Det började med min pappa! När han inte orkade driva sin butik i Källa, tog jag över den i slutet av 90-talet. Jag hade en anställd men vi ökade snabbt i omsättning och fick anställa fler och bygga ut butiken var tredje år. Efter det fick jag blodad tand.” Wow, häftigt! Varför tror du att det gick så bra? ”Lite tur, och känsla för bra personal. Jag tror på personliga butiker där folk känner sig hemma och får ett bra bemötande. Det är därför jag har öppnat butiker på Öland. Jag vill att det ska finnas saker här, så att andra kan ha en så bra uppväxt som jag har haft. Sen vill jag också skapa arbetstillfällen och bidra till föreningslivet.” Sen barnsben har Mattias varit involverad i föreningslivet, och än idag förespråkar han idrottsföreningars positiva inverkan på människors liv. ”Varmast om hjärtat ligger Högby IF. I år vann vi två guldmedaljer i Mångkamps SM! Det känns helt overkligt att vi är Sverigeelit i friidrott. Men vi har också bredden. Det är viktigt för hela norra Öland att ha en idrottsförening som erbjuder olika saker för alla åldrar. Jag har själv spelat innebandy, fotboll och bordtennis hela min uppväxt, och jag vill att alla som växer upp här ska få samma chans till samma glädje!”

TEXT: AMY LEE ARVIUS FOTO: ALEXANDER PINEDA


ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 11


ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 12


NYA TIDER OCH EN NY CHEF Ölands Bank välkomnar vår nya företagschef, Mikael Hansson! Mikael började den fjärde april i år, och har snabbt kommit in i verksamheten och blivit en god kollega. Förutom sin långa erfarenhet inom bankvärlden, är Mikael drivande inom hållbarhetsfrågor; både i näringslivet och privat.

ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 13


”Jag har sett hur idrottsföreningar påverkar ungdomar positivt, och jag brinner för att utveckla människor och se dem växa. Som sparbank har vi även en viktig samhällsfunktion att utveckla näringslivet och skapa arbetstillfällen. Utan ett fungerande föreningsliv på Öland, kommer vi ha svårt att locka människor att bo här, och då får vi brist på arbetskraft. Det är ett kretslopp; ju fler som är kunder i den lokala sparbanken desto bättre möjlighet har vi att stötta lokala projekt. Sparbanksidén är väldigt god, eftersom den uppmuntrar människors vilja att spara och leva ett hållbart liv.”

FÖRÄNDRING ÄR EN DEL AV HÅLLBARHET Grattis till jobbet! Vad vill du uträtta på banken som chef, och har du några förväntningar eller något som du ser fram emot att göra och lära dig? ”Tack! Jag kommer dels coacha och leda mina kollegor, som närmast består av ett team på tio personer. Allt från företagsrådgivare och specialister på tjänstepension till förmögenhetsrådgivare. Mitt jobb är att se till att de mår bra och har goda förutsättningar att prestera optimalt på jobbet. Som företagschef ska jag också verka för att utveckla Öland och näringslivet här. En av mina viktigaste uppgifter är att ge våra

ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 14

”Det är viktigt att medarbetare har en bra arbetsmiljö, så att man kan utvecklas och må bra.”

kunder bra rådgivning och stöd för att utvecklas” berättar Mikael. ”Mina förväntningar och det jag vill lära mig mest, handlar om att hjälpa kunder i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Det kommer utmaningar, men också många möjligheter om företag kan hålla sig relevanta. Sparbanken har ett unikt samhällsengagemang, som ger oss möjlighet att påverka vår närmiljö. Jag ser också fram emot att lära känna Öland, och människorna här.”

FÖRENINGSMÄNNISKA I HJÄRTAT Vi är också nyfikna på vem Mikael är utanför jobbet. Och finns det något som ditt hjärta klappar lite extra för? ”Jag kommer från Nybro och bor där med min familj. Jag har jobbat på bank i många år och senast på ett kontor i Kalmar. På fritiden är jag en stor föreningsmänniska och håller på med allt mellan himmel och jord i olika föreningar, samt tränar min äldsta sons fotbollslag.” Intresset för föreningslivet delar Mikael med många på Öland, och alla är enade om hur viktigt det är att föreningar finns kvar. Den betydelsen kommer inte att minska, och Mikael vill hjälpa fler barn och ungdomar att hitta till föreningslivet.

Avslutningsvis menar Mikael att företag måste fortsätta vara relevanta i framtiden för att överleva. Samtidigt är det viktigt att inte tappa bort människan. ”Det är viktigt att medarbetare har en bra arbetsmiljö, så att man kan utvecklas och må bra. Det är något jag kommer att fokusera på när det gäller min roll som företagschef.” ”Alla delar inom hållbarhet är lika viktiga, och som företag gäller det att våga förändras för att hänga med. På banken pratar vi om tre inriktningar inom hållbarhetsarbetet: ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Just nu är energifrågan på tapeten, och för att vara ekonomiskt hållbara behöver företag övergå till rätt energi till rätt kostnad.” På det individuella planet kan alla bidra på sitt sätt. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. ”Personligen försöker jag tänka på bl.a. hur jag använder bilen och värmer upp vårt hus. Att välja närproducerat och ekologiskt när det är möjligt känns viktigt, och det är lätt att göra på Öland!”

TEXT: AMY LEE ARVIUS FOTO: ALEXANDER PINEDA


TIPS FRÅN BANKEN 8 TIPS TILL DIG SOM VILL KÖPA SOMMARSTUGA: Prova att hyra en stuga först för att känna på hur det är.

SPARBANKSSTIFTELSEN ÖLAND HAR NY HEMSIDA Från och med augusti 2021 har Sparbanksstiftelsen flyttat sin hemsida till samma plats som Ölands Bank. Läs mer om Sparbanksstiftelsen Öland på olandsbank.se/sparbanksstiftelsen

Gör en budget! Att ha stuga kostar året om, inte bara på sommaren.

SPARA PENGAR OCH MILJÖ MED HJÄLP AV ENERGILÅNET

Ha en buffert – att använda när något går sönder. Särskilt viktig ifall du behöver anlita hjälp. Hur vill du använda stugan? Året om eller bara på sommaren? Fungerar det när det är kallt?

Energilånet använder du när du ska investera i lösningar som kan sänka din energiförbrukning på din bostad. Några exempel:

Gör en önskelista och köp inte första bästa. Uppfyller huset dina önskningar?

• • • • •

Kolla bygglov – så det finns möjligheter ifall du vill bygga ut. Köp inte grisen i säcken – besiktiga stugan!

Skaffa en försäkring! Du vill ju inte bli av med drömmen ifall olyckan är framme.

Tilläggsisolering Byte av fönster Byte av vitvaror Köp av andelar i vindkraft Byte av uppvärmningssystem till fjärr- och närvärme eller eldning med pellets Ska du köpa solcellspaneler? Då kan vi erbjuda dig vårt Sollån

Läs mer om Energilån på olandsbank.se/energilan Läs mer om Sollån på olandsbank.se/sollan

Vi hjälper dig hela vägen, vad du än har för planer. I vår bolånekalkyl kan du räkna ut hur mycket du kan låna. Du kan ansöka online på: olandsbank.se/lanelofte

VARFÖR ÄR DET BRA ATT MÅNADSSPARA?

Ett månadssparande genom en stående överföring är ett perfekt sätt att se till att det blir gjort. Läs mer om månadssparande och sparande till barn på olandsbank.se/spara

Man brukar säga att den bästa träningen är den som faktiskt blir av, detsamma gäller sparande. Att spara på konto: • • •

Behöver du pengarna inom några månader – spara på konto. På ett konto får du ingen eller väldigt låg ränta. Men du kommer åt pengarna direkt. Du vet alltid vad du har på sparkontot och riskerar ingenting.

Att spara i fonder: • • •

Ger pengarna möjlighet att växa men det innebär också en viss risk. Du kan när som helst sälja fonderna och har då pengarna inom några dagar. Vi kan hjälpa dig och ge dig förslag på fonder att spara i.

ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 15


HÅLLBARA SEDAN 1791 Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge är ett av Sveriges 15 hushållningssällskap. Deras mission är att producera och leverera kunskap för hållbar utveckling och lönsamhet i landsbygdens näringar. Många sällskap har sin egen försöksverksamhet där fältförsök bedrivs, och i år har Ölands Banks ägare, Sparbanksstiftelsen Öland, bidragit med 500 000 kr till inköp av den nya tröskan till Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinges verksamhet vid försöksstationen i Torslunda.

ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 16


ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 17


FÖR MER INFORMATION Läs mer om verksamheten på hushallningssallskapet.se

”Vi testar i huvudsak lantbruksgrödor och tar reda på vad som går att odla i Sverige.”

ALLT HÄNGER IHOP Vi har pratat med Stine Breum Appelqvist, marknads- och kommunikationschef vid Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge och Jan-Olov Karlsson, försöksledare vid försöksstationen i Torslunda.” ”Det handlar om att ta vara på resurserna, säger Stine. Att hushålla med de resurser vi har och utnyttja dem på bästa sätt. Allt hänger ihop. När vi tar hand om marken vi odlar på ger det bättre förutsättningar för god skörd. Försöksverksamheten på Öland testar olika grödor och odlingsmetoder, vilket hjälper lantbrukarna att ta beslut angående sin odling.” ”Ur ett hållbarhetsperspektiv är det viktigt att vi köper svenskt i affären” menar Jan-Olov. När vi köper svenska råvaror bidrar det till våra lantbrukares utveckling och överlevnad, samt till svensk hållbarhet i livsmedelsförsörjningen.” ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 18

sedan 1791 då det grundades på Gotland. Syftet var att utveckla den svenska livsmedelsproduktionen och att hjälpa lantbrukare få ut så mycket som möjligt av sin skörd. Idag finns de över hela landet. ”Som kunskapsorganisation är vårt syfte att hjälpa lantbrukare effektivisera och optimera sin verksamhet, samt hitta vägen till en hållbar och lönsam försörjning” säger Stine. Idag är vi omkring 1000 anställda i hela Hushållningssällskapet i Sverige, och driver även sju naturbruksgymnasium för att utbilda framtidens lantbrukare, djurskötare, djursjukvårdare, skogsarbetare m.m.”

STEGET MELLAN FORSKNING OCH LANTBRUKARE

KUNSKAP ÄR NYCKELN TILL HÅLLBAR UTVECKLING

I år har Sparbanksstiftelsen Öland bidragit med 500 000 kr för att Hushållningssällskapet i regionen ska kunna köpa in en ny tröska till försöksverksamheten. Jan-Olov berättar mer om vad försöksverksamheten gör och varför den nya tröskan är så viktig.

Hushållningssällskapet har sysslat med hållbarhet

”Här på försöksverksamheten i Torslunda utövar vi praktisk

forskning, tester och samlar kunskap för att ge våra kunder en oberoende värdering. Vi bidrar till ökad kunskap, optimerad odling och ett hållbart svenskt lantbruk. Trots vår låga profil är vi en viktig del i näringslivskedjan.” ”Vi testar i huvudsak lantbruksgrödor och tar reda på vad som går att odla i Sverige. Till exempel är sötpotatis, kikärtor, bruna bönor och linser unika grödor som vi testat på Öland. När vi gör våra fältförsök är vi oftast ute i lantbrukarens fält för att få en så exakt värdering som möjligt.” Jan-Olov betonar också vikten av att experimenten blir så bra som möjligt, för att få ett rent och representativt prov. Den nya tröskan är ett avgörande steg i att fortsätta hålla hög kvalitet och validitet i arbetet. ”Nu kan vi fortsätta ta tillförlitliga och exakta prover, vilket är helt avgörande för oss och för våra kunder. Vi är så glada för bankens bidrag och det känns bra att vårt uppdrag värderas högt” avslutar han.

TEXT: AMY LEE ARVIUS FOTO: ALEXANDER PINEDA


ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 19


ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 20


TILLSAMMANS MOT EN BÄTTRE VÄRLD! 2022 är året då vi sätts på prov igen. Coronapandemin börjar ebba ut, men i stället skenar energipriserna. Det sätter fokus på ett aktuellt ämne: hållbarhet. Det där ordet som kan innehålla så mycket. Ölands hållbarhetsresa har bara börjat.

ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 21


”Vi vill bidra till ett levande och öppet Öland året runt.” HÅLLBARHETSFRÅGAN I FOKUS Ölands Banks företagsrådgivare, Christine Jilkén och Johan Johansson, ingår i ett nationellt hållbarhetsprojekt initierat av Sparbankernas Riksförbund. Christine och Johan har fokuserat på energifrågan, som är central i Ölands huvudnäringar. Både besöksnäringen och lantbruket påverkas direkt av läget på energimarknaderna idag. Läget ger ett bra upplägg för att jobba konkret med hållbarhetsfrågan. Hur utvecklar vi våra viktigaste branscher på ett ansvarsfullt sätt, och hur får vi med alla på tåget, för att tillsammans ringa in de mest relevanta hållbarhetsfrågorna för just Öland?

VÄCKA LIV I DEBATTEN För Christine och Johan handlar det om att väcka intresse och engagemang hos de lokala företagarna, för få bollen att rulla i rätt riktning.

ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 22

”Vi deltar i projektet för att bidra i en viktig samtids- och framtidsfråga. Denna gång har vi valt att fokusera på Ölands två största branscher; besöksnäringen och lantbruket” berättar Christine. ”Vi ser att en viktig del i processen är att väcka liv i den lokala debatten och ta ett gemensamt ansvar i hållbarhetsfrågan.”

”Förmågan att bli mer hållbara finns bland företagen, och mycket görs redan” fortsätter Johan.”Vi är intresserade av att gräva djupare i frågan och utforska fler möjligheter att bli ännu bättre.”

EN HÅLLBAR Ö Att arbeta med hållbarhet är en del i vårt DNA som sparbank. Klimat- och hållbarhetsfrågan i sin helhet är en viktig framgångsfaktor för att vara ett attraktivt besöksmål, och öka Ölands konkurrenskraft. I förlängningen skapar vi mer lönsamma företag. ”Det blir en positiv cirkel, menar Christine. Vi vill bidra till ett levande och öppet Öland året runt. Besöksnäringen är jätteviktig, den håller upp servicenivån här och lockar fler till ön, vilket gynnar våra lokala företagare.” Johan, som är mer inriktad på lantbruksnäringen, instämmer och tillägger: ”Besöksnäringen och lantbruket har en intim koppling på Öland. Det ena främjar direkt det andra. På lantbrukssidan görs mycket inom hållbarhetsområdet; var och varannan gård har investerat i solceller och lantbrukare är duktiga på att ta tillvara på resurserna.” ”Utmaningen är snarare att avgränsa sig och hålla fokus på

FÖR MER INFORMATION Bilderna är tagna i Stenladans Gårdsbutik i Algutsrum. Läs mer om butiken på stenladan.se

vad som är relevant här och nu, säger Christine. Det är bra att tänka långsiktigt och ha en vision, men det är också viktigt at ta fasta på vad vi kan göra i nuläget och göra små framsteg.”

ETT GEMENSAMT AVSTAMP För att trumma upp intresset, inspirera och få igång samtalen hos varje lokalt företag, har Ölands Bank engagerat Ölands Turismorganisation, Region Kalmar Län och Energikontor Sydost i Turism 360 Energize, - en kickoff för företagare på Öland, och framför allt för besöksnäringen. Målet är att få med så många som möjligt på tåget, eftersom det finns mycket att vinna på samverkan. ”Med avstamp i Turism 360 Energized vill vi sätta fart på tankarna och nya idéer om hur företagarna kan jobba smartare ihop. Genom att utveckla företagandet på Öland och öka lönsamheten i branschen ökar vi möjligheterna för fler att bo, verka och vara på Öland året runt” avslutar Johan. TEXT: AMY LEE ARVIUS FOTO: ALEXANDER PINEDA


TÄVLA OCH VINN!

FEM VINNER PRESENTKORT À 500 KR FRÅN EKERUM RESORT!

Lös vårt sudoku och vinn ett presentkort från Ekerum Resort Öland, värde 500 kr.

Namn:

9 9 2

9

8

1

6

6

7

5 1

5

7 2

5 9

2

3

6

6

7

Telefonnummer:

4

4

5

8

Adress:

8

9

7

5

9 Klipp ut och skicka in talongen till Öländska Hjärtan, Ölands Bank, Box 26, 387 21 Borgholm. Senast 15/8 2022!

VI GRATULERAR VINNARNA FRÅN FÖRRA NUMRET AV ÖLÄNDSKA HJÄRTAN: Lasse Lennartsson, Färjestaden Allan Karlberg, Ljungbyholm Stefan Ohlsson, Segeltorp

Elisabeth Jonsson, Färjestaden Karin Rosvall, Köpingsvik

Grattis till varsitt presentkort från Ekerum Resort Öland!

ÖLÄNDSKA HJÄRTAN 1 / 2022 S. 23


Välj en bank med ett hjärta som klappar för Öland

Se filmen med vår VD, Anneli, på olandsbank.se/47sekunder

Facebook “f ” Logo

CMYK / .ai

Facebook “f ” Logo

CMYK / .ai

Besök oss gärna på facebook! www.facebook.com/olandsbank