Öländska Hjärtan 2022 Nr 2

Page 1

EN TIDNING UTGIVEN AV ÖLANDS BANK

DE UNGA FRAMTIDENÄR

Välkommen in, eller slå oss en signal på 0485 - 150 00, så berättar vi gärna mer om hur en sparbank kan göra skillnad för dina affärer! www.olandsbank.se Välkommen som företagskund Christine 0485-150FöretagsrådgivareJilkén45 Robin 0485-150FöretagsrådgivareKarlsson46 Pernilla (föräldraledig)FöretagsrådgivareArvidsson Johan 0485-150LantbrukFöretagsrådgivareJohansson94 Mikael 0485-150FöretagschefHansson77 Linda 0485-150LantbrukFöretagsrådgivareOlsson47 Emelie 0485-150FöretagsrådgivareJohansson67 0485-150Kundtjänst00 Anders 0485-150FöretagsrådgivareLeufvén41 Står du och ditt företag inför såKontaktagenerationsskifte?ettosshjälpervidig!

Den röda tråden här hittar vi i kraften hos våra barn och unga, och i viljan att inspirera dem till ett sunt och hållbart liv - både nu och i framtiden.

BORGENS KONSERVER SIDAN 4

På Borgens Konserver har ett generationsskifte genomförts. Simon Gunnarsson ser fram emot att utveckla verksamheten framåt. Visste du att banken kan vara en god rådgivare när det börjar närma sig generationsskifte?

Filip Wolf-Ahlquist, föreningsutvecklare på Färjestadens GoIF, är en förebild i våra ögon när det kommer till att engagera sig för barn och ungdomar. Hans intresse för sport har följt med sedan barnsben.

Vår affärsutvecklingschef Frida Johansson värnar om våra studentpoolare, ekonomistudenter från Linnéuniversitetet, som vi gärna knyter till oss för att lära och utvecklas. Win-win för båda parter!

Med hopp om många krispiga höstdagar, David Emilsson, marknadsansvarig

GENERATIONSSKIFTEHEJ!

Det finns inte mycket som slår Öland i höstskrud. Under den här tiden på året finns det plats för både eftertanke och aktivitet, och det märks att hela ön är fylld av energi.

På stallbacken i Tryggestad råder febril aktivitet. Lotta Thorstensson och Therese Markström är aktiva i Ölands ryttarförening där såväl vanlig ridning som käpphästridning är på tapeten.

TELEFON: 0485 - 150 00 BESÖKSADRESS: Storgatan 15 387 21 Borgholm E-POSTADRESS: info@olandsbank.se WEBBADRESS: www.olandsbank.se ANSVARIG UTGIVARE: David Emilsson Ölands Bank david.emilsson@olandsbank.se PROJEKTLEDARE: Julia Karlsson Wilson Creative julia@wilsoncreative.se TEXT: Julia EmmyKarlssonKarlsson FOTO: Alexander Pineda GRAFISK FORM: Ella Lauberts TRYCKERI: Lenanders Grafiska FILIPPA LÖVMO OCH BANKENS ROLIGASTE JOBB SIDAN 20 HJÄRTANÖLÄNDSKA 2 / 2022 S. 3 I DETTA NUMMER KAN DU LÄSA OM:KÄPPHÄSTRYTTARNA I TRYGGESTAD SIDAN 16 VÅRA STJÄRNSKOTT TILL STUDENTPOOLARE SIDAN 8

Med Ung Ekonomi vill vi ge barn och ungdomar bättre koll på sin privatekonomi. Målet är att nå ut till Ölands alla skolor, och vi är på god väg. Vår privatrådgivare Filippa Lövmo berättar mer.

ÖLÄNDSKAHJÄRTAN 2 / 2022S.4

GENERATIONSSKIFTE I HAMN Som barn tjänade Simon 50 öre per vikt kartong på Borgens Konserver i Borgholm. Idag, några decennier senare och 34 år fyllda, har han tagit över facklan från sin far och äger verksamheten. HJÄRTANÖLÄNDSKA 2 / 2022 S. 5

Läs mer på olandsbank.se/ generationsskifte

Påbörja processen i god tid, gärna 4-5 år innan.

ÖLÄNDSKAHJÄRTAN 2 / 2022S.6

ÖLANDS BANK KAN STÖTTA VID GENERATIONSSKIFTE

Bankens nätverk av jurister och revisorer hjälper till att göra generationsskiftet smidigt.

– Vår äldsta dotter fyller sex år, sonen fyller fyra och ett tredje tillskott är på väg. Tiden får utvisa om det blir någon av dem som tar över senare, säger han med ett leende. Än har de inte gjort så många varv på fabriken, men de har åtminstone varit här.

– Jag utbildade mig till socionom och jobbade på socialtjänsten en tid, säger Simon. Efter min pappaledighet med vår första dotter kände jag att det var dags att börja fasas in i verksamheten igen.

Borgens Konserver grundades i början av 1940-talet, mitt under brinnande världskrig, då konserver var som hetast. År 1999 köptes verksamheten upp av familjen Gunnarsson, som drivit och utvecklat den sedan dess.

VÄGEN TILL GENERATIONSSKIFTET

NYA TANKAR

– Framåt hoppas jag på att kunna utveckla såväl produkter som våra processer, konstaterar han. Dessutom vill jag vidareutveckla vår digitala närvaro via hemsidan och se till att det snurrar på ytterligare.–Vårwebbshop har inte gjort så mycket väsen av sig innan, men i

samband med att en person skrev om vår köttfärssås på sin blogg i januari tog det fart. Omkring 500 ordrar rasslade in efter det, vilket vi inte riktigt var beredda på, men det visar att det finns potential där.

Sedan Simon var i 10-årsåldern har Borgens Konserver funnits med i bakgrunden. Flera av de medarbetare som arbetade då jobbar fortfarande kvar än idag. Det går att konstatera att Simon känner verksamheten och de anställda utan och innan. Mycket fungerar bra och ska få löpa på som vanligt, men vissa nya tankar och idéer finns.

Han jobbade inom företaget i fem år efter studenten men det skulle ta flera år innan frågan om att ta över blev aktuell igen, på riktigt.

HJÄRTANÖLÄNDSKA 2 / 2022 S. 7

– Hittills har det flutit på jättebra! Jag trivs bra med rollen, konstaterar Simon. Jag kan styra min tid på ett annat sätt och även om det stundtals är stressigt så kan jag sköta vissa administrativa bitar när barnen har gått och lagt sig.

i botten hela tiden, men jag klagar inte. Jag vill att det ska vara fullt upp.

BALANS MELLAN JOBB OCH FAMILJ Rollen som kapten över skutan kommer med ett ansvar och det går inte att sitta hemma och rulla tummarna. Samtidigt ska ägandeskapet balanseras med familjelivet, något som kan vara ett heltidsjobb i sig.

"När tar du över?" Det var efter gymnasiet som Anders Gunnarsson, då ägare av Borgens Konserver i Borgholm, ställde frågan till sin son Simon.

– Ska jag vara ärlig har jag inte hunnit känna efter så mycket, skrattar han. Det har varit gasen

– Hur jag vill utveckla produkterna håller jag dock hemligt ett tag till, fortsätter han finurligt.

– Tills dess är jag nöjd om verksamheten får rulla på som den gjort de senaste 20 åren. Skulle vi få det att rulla på ännu mer är jag såklart mer än nöjd.

Idag har Borgens många strängar på sin lyra, men kärnverksamheten ligger i svampkonserver och färska soppor som levereras till dagligvaruhandel, restauranggrossister och industrier. I den lilla fabriksbutiken på Sandgatan i Borgholm kan turister och ölänningar köpa produkterna när de vill, och via webbshopen kan kunder från hela landet handla.

2018 blev Simon verksam i ledningen och successivt fördes ansvaret över från pappa Anders och bonusmamma Helena till honom själv. För snart nio månader sedan, i början av året, blev ägarbytet verkligt. Vi frågar Simon hur det känns.

”Det har varit gasen i botten hela tiden, men jag inte.”klagar

– Att ta över facklan efter min pappa och bonusmamma har väl alltid funnits i bakhuvudet, berättar Simon och fortsätter, men där och då visste jag att jag ville ha en utbildning först innan jag hoppade på tåget.

EN SPRÅNGBRÄDA

Frida Johansson är affärsutvecklingschef på Ölands Bank. Idén om att bygga upp ett team av studentmedarbetare föddes för några år sedan när det var dags att rekrytera sommarvikarier.

UT I YRKESLIVET

ÖLÄNDSKAHJÄRTAN 2 / 2022S.8

HJÄRTANÖLÄNDSKA 2 / 2022 S. 9

– Men att de sköter sina studier och går på lektionerna är förstås prio ett! Det har vi stor respekt för, understryker Frida.

Tidigare tog vi, precis som många andra branscher, in sommarpersonal inför semestrarna. Vi kom på att vi borde hitta ett sätt för att behålla den kompetens vi utbildar över hela året, inte bara koncentrerat till ett fåtal veckor under sommaren, berättar Frida.

De studenter som söker sig till Ölands Bank är framför allt studerande vid LNU, då det rent geografiskt krävs att man finns i närområdet för att kunna hoppa in och jobba då behov uppstår.

över dem och privilegierad att ha fått vara en del av deras resa in i yrkeslivet.

– Ett intresse av finans- och bankvärlden är förstås också viktigt och de ska älska att möta människor. Resten lär vi dem här! säger Frida med ett stort leende på läpparna.

ÖLÄNDSKAHJÄRTAN 2 / S.202210

WIN-WIN FÖR BÅDA PARTER

KUNDSERVICE MED DET LILLA EXTRA Uppdraget som studentpoolare är varierat. Det handlar till största del om kundmöten och att ge service till kunder i olika kanaler; via kontor, telefon eller digitalt. Och så får man förstås en introduktion i bankens historia.

– Vi har ett fint samarbete med LNU:s studievägledare och programansvariga som hjälper oss att sprida rekryteringsannonser när vi behöver fylla på vår studentpool. En hel del spontant sökande brukar det bli också.

– Det är mycket man ska lära sig som ny på bank men det viktigaste för oss är att man får med sig våra värderingar, affärsidé och vision. Vi brukar därför börja med en liten historielektion där vi berättar om hur och varför sparbankerna bildades och vad vi tar med oss därifrån. Vi är en bank för alla och en stor del av vår vinst går tillbaka till Öland och ölänningarna, berättar Frida.

”Vi vill vara en del av deras karriär, som ett första steg på vägen.”

EN GIVANDE START

Sagt och gjort, studentpoolen startades i ett samarbete med Linnéuniversitetet (LNU) och har sedan 2018 fungerat som en språngbräda för studenter in i arbetslivet. Idag har banken fem aktiva studentpoolare.

Det är förstås en balansgång för en student att kombinera studier med arbete. Det är få ekonomprogram idag som erbjuder praktik. Studentpoolen blir ett givande sätt för studenterna att få erfarenhet och mentorskap under sin utbildningstid, men också för banken att behålla kompetens kring sin affärsidé och att lösa bemanningen. Det bidrar i slutändan till att bibehålla en hög service gentemot kunderna.

– Vi vill vara en del av deras karriär, som ett första steg på vägen. Det är fantastiskt att följa de här unga människornas utveckling. Många har fått fina jobb efter sin examen och det är en sådan härlig känsla att få följa tidigare studenters karriärer via sociala medier och då och då kommer det ett mail från någon av dem. Jag känner mig stolt

Ölands Bank ser gärna sökande studenter som är under sina första terminer på utbildningen. Genom att komma igång tidigt kan studenten få ett växande ansvar. Det kan till exempel vara att anordna tematräffar med olika –kundgrupper.Viharlåtitvåra studenter genomföra en del projekt. Ett handlade till exempel om ungas sparande, där fick vi lära oss massor som vi sedan haft nytta av för att utveckla banken och våra tjänster. Responsen från våra kunder och andra medarbetare är fenomenal, studentpoolarna bidrar med mycket kunnande och energi och vill gärna ge det lilla extra. Det är fint och vi är otroligt stolta över våra utvärderingarnatrivasStudentpoolarnastudenter!verkardeockså.Viddeårligafårbanken fin –respons.Detsom sticker ut mest brukar vara relaterat till vilka härliga kollegor man har här, där alla hjälps åt!

– Vi rekryterar ekonomistudenterfrämstsom vill jobba hos oss under sin studietid. De hjälper oss under arbetstoppar, såsom i "vabruari" och när vår ordinarie personal har ledigt, förklarar Frida och fortsätter:

Frida Johansson, Ölands Bank och Kajsa Johansson, Erik Langhed, Marcus Palmberg, studentpoolare.

HJÄRTANÖLÄNDSKA 2 / 2022 S. 11

ÖLÄNDSKAHJÄRTAN 2 / S.202212

i

HJÄRTANÖLÄNDSKA 2 / 2022 S. 13

IDROTT SOM ÄR KUL SAMHÖRIGHETSKAPAR och fritidsaktiviteter ska vara roligt, tryggt och Wolf-Ahlquist en av Ölands många eldsjälar som brinner för att sätta unga rörelse.

Idrott

meningsfullt. Filip

är

– Idrottsskolan är superpopulär, menar han. Vi har kört den i flera år och det är verkligen en perfekt ålder att börja engagera sig i föreningslivet och prova sig fram till vad man gillar. Vår förhoppning är att barnen ska vilja fortsätta med någon av de intressen som de upptäckt genom idrottsskolan.

Den som besöker Tallhöjdens idrottsplats i Färjestaden träffar sannolikt på Filip WolfAhlquist, föreningsutvecklare och kanslist för Färjestadens GoIF. Tillsammans med kommunen och RF-SISU driver han en rad ungdomsprojekt med syfte att väcka ett livslångt intresse för fysisk aktivitet bland unga.

Ett annat populärt projekt är Drive-In-idrotten i Färjestadens sporthall. På fredagskvällar samlas ungdomar mellan 12 och 18 år för att spela fotboll, hoppa höjdhopp eller utöva någon annan sport.

ÖLÄNDSKAHJÄRTAN 2 / S.202214

Engagemanget går inte att ta miste på och Filip har själv varit aktiv sedan barnsben. Under uppväxten i Arontorp höll han igång med flera olika lagsporter, vilket gav ett driv som han tagit med sig in i yrkeslivet.

RÖRELSE I FOKUS

för sjuåringar, i sporthallarna i Färjestaden och Gårdby. Barnen får prova på sporter med olika öländska föreningar såsom badminton, friidrott, fotboll, innebandy, handboll, gymnastik och taekwondo.

Jag har idrottat så länge jag kan minnas, säger Filip. Det har varit hockey, innebandy och framför allt fotboll. Jag har spelat här i Färjestaden i många år, därför är det extra härligt att komma tillbaka nu som ungdomsledare och ge barnen samma möjligheter!

Inom sitt uppdrag anordnar Filip bland annat en årlig idrottsskola

förutse hur dagens pass ska bli. Barnen kommer till träningen med olika förutsättningar, någon har haft en tuff dag i skolan och någon annan kanske har lågt blodsocker. Då behöver man vara flexibel och anpassa innehållet utifrån dagsformen. Jag tycker om den utmaningen, säger Filip med ett leende och fortsätter:

– Dessutom har vi flera duktiga ungdomsledare hos oss, riktiga eldsjälar som anordnar träningar i ur och skur och brinner för att barnen ska må bra. De är oumbärliga för verksamheten och jag vill passa på att rikta ett stort tack till dem.

”Huvudsaken är att barnen har roligt tillsammans!”

Vad som står på agendan varierar, men målet är alltid att fylla rasterna med liv och motverka stillasittande.

Sedan ett par år tillbaka har Filip även initierat ett koncept som fått fin respons på Ölands skolor. Han besöker låg- och mellanstadium och erbjuder aktiviteter till de unga på rasterna.

– Varje skola har såklart sina egna förutsättningar och vi ser till att aktiviteterna anpassas efter det, säger han. Finns det en basketplan så kör vi det, eller fotboll om en sådan yta finns. Något går alltid att hitta på! Huvudsaken är att barnen har roligt tillsammans.

MÅNGA VILL MOTIVERA Ölands Bank är en viktig samarbetspartner, som framför allt fokuserar sin sponsring på barn och ungdomar. Det betyder oerhört mycket i en tid där barnidrott konkurrerar med såväl digitala skärmar som andra fritidsintressen, och det är viktigare än någonsin att skapa motivation för den fysiska leken. Även här får man vara –anpassningsbar.Detgårinteatt

DET BÖRJADES TIDIGT

– Det är lite som en fritidsgård, berättar Filip och fortsätter: En samlingsplats där vi tränar och spelar tillsammans. Vi öppnar helt enkelt hallen och styr upp en aktivitet. Innan pandemin brukade det komma 30-40 ungdomar varje vecka, det hoppas vi att vi snart är tillbaka på igen.

• Sparbanken Privat

• Läsa lyckoslanten

Du som vårdnadshavare kan via appen beställa bankkort Mastercard ung till:

• Swish

Månadsspara i fonder

BARN DIREKT I MOBILAPPEN:

VAD BEHÖVER DU GÖRA NÄR DITT

3. Klicka på Barns tjänster - välj Hantera internetköp

TIPS FRÅNSPARABANKENTILLBARN

Genom att månadsspara i fonder ger du barnets pengar möjlighet att växa. Kanske till ett körkort eller bidrag till första bostaden?

Be barnet ladda ner följande appar:

Sparande i eget namn, på ett ISK eller fondkonto, kan du öppna själv i appen eller internetbanken. Läs mer på olandsbank.se/barnspar.

Hur öppnar jag mitt barns kort för internetköp?

För att kunna beställa kortet behövs också samtycke från barnets andra förälder/förmyndare. Beställ kortet i appen eller internetbanken under Övriga tjänster - Barns tjänster.

SKAFFA BANKKORT TILL DITT

• Föra över pengar mellan konton.

Hur öppnar jag ett sparkonto till mitt barn?

• Se sitt saldo på kontot.

– VAD SKA MAN TÄNKA PÅ?

• Är kund i samma bank som beställaren.

• BankID

Behöver jag vara kund för att mitt barn ska kunna skaffa banktjänster?

Du som förälder aktiverar tjänsterna i din egen app under menyn Övriga tjänster - Barns tjänster. Om barnet hade ett Mobilt BankID på sin gamla mobil så behöver du först spärra det gamla innan du beställer ett nytt.

Vad kan mitt barn göra i appen?

VANLIGA FRÅGOR OM BARNS BANKTJÄNSTER:

Vill du månadsspara i fonder till barn behöver du någon av följande kontotyper: Investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring eller fondkonto.

BARN HAR MOBILTELEFON?BYTT

Vilket konto ska jag välja när jag fondsparar till barn?

• Har ett konto som tillåter kortkoppling.

1. Logga in i din internetbank

Nej. Om du som förälder inte är kund i Ölands Bank kan du besöka ett bankkontor så hjälper vi dig att skaffa tjänsterna till ditt barn.

För att öppna ett e-sparkonto i barnets namn besöker du ett kontor. Om inte båda föräldrarna kan närvara behöver du ha en muntlig fullmakt.

2. Klicka på Övriga tjänster

• Bar n som är minst 7 år.

PÅRÖRELSEGLÄDJEENPINNE

De hoppar över hinder, galopperar och får anpassat foder - men är lite mindre gnäggiga än vanliga hästar. Käpphästridning är en sport på frammarsch, inte minst i den lokala ryttarföreningen i Tryggestad på Öland.

ÖLÄNDSKAHJÄRTAN 2 / S.202216

HJÄRTANÖLÄNDSKA 2 / 2022 S. 17

”Det är en hobby med väldigt hög kreativitet och påhittighet.” ÖLÄNDSKAHJÄRTAN 2 / S.202218

RIDNINGEN FÖRDE DEM SAMMAN

På plats i Tryggestad träffar vi också kompisarna Winnah, 11, Neah, 11, och Sanna, 14. Dagen till ära har de med sig käpphästarna Jaydee, Diego, Harven och Xara, som alla verkar vara på sprudlande humör. Det frustas och skrapas med hovar, någon gör ett bocksprång. Energin i luften vibrerar när det står hoppning på schemat. – Jag har båda mina med mig idag, berättar Winnah och visar upp sina käpphästar. Diego fick följa med som reserv om Jaydee inte är på Innanhopphumör.detärdags att börja hoppa över hinder värmer ekipagen förstås upp. Therese och Lotta står vid sidan av med uppmuntrande hejarop. Tjejerna är otroliga, berättar de. De flyger över metern med lätthet!

andra detaljer. Även tränsen och grimmorna gör jag själv.

Under hösten planerar klubben att anordna “Ölands Banks käpphästcup”. Tävlingen kommer att annonseras i föreningens sociala medier och man hoppas på stor uppslutning.

ETT VÄLKOMMET TILLSKOTT

Käpphästryttarna på ÖRF är i åldrarna 4-14 år och det har hållits

såväl läger som tävlingar. När det hålls andra aktiviteter på klubben brukar hinderparken för käpphästar byggas upp, så att det finns möjlighet för fler unga med spring i benen att få “hoppa av sig”.

i den verkliga ridsporten är käpphäst- ryttarna mycket engagerade och de sköter sina hästar som om de vore levande. Allt från träning inom såväl hoppning som dressyr till anpassat foder, vackra namn och detaljerade stamtavlor.

Läs mer om ryttarföreningen på olandsrf.se

– Då hoppas vi att många vill komma och tävla. All vinst i våra arrangemang går tillbaka till ungdomarna, det känns viktigt. Det blir en fartfylld dag med gemenskap och mycket skoj, lovar Lotta.

– Vi har en grupp här på ÖRF där vi hittar på aktiviteter med syfte att gynna alla medlemmar i vår förening, berättar Therese. Det är ständigt något på gång! Käpphästridningen är relativt nytt här, men vi försöker bredda oss så mycket det går för att kunna involvera fler.

– Det är Sanna som har sytt både Jaydee och Diego, flikar Winnah in.

Therese in. Alla kan vara med, oavsett kön, ålder, funktionsvariationer eller ekonomiska förutsättningar.

FÖR MER INFORMATION

– Vi fick dessutom möjlighet genom Ölands Bank att köpa in en egen hinderpark, berättar Therese. Tidigare har vi behövt låna in hinder för att kunna genomföra tävlingar, så det är verkligen ett lyft att vi har egna nu.

I den stora gräshagen står ekipagen redo. Sanna deltar inte enbart som ryttare under dagens pass, utan representerar även uppfödarsidan i rollen som tillverkare av käpphästar.

– Hon har även sytt Xara, berättar LiksomNeah.

– Käpphästeriet är toppen på så sätt, fortsätter Lotta. Det finns ju barn som av olika anledningar inte har möjlighet att rida på en riktig häst eller gå i ridskola, men med käpphäst kan vem som helst testa på sporten och ta del av –gemenskapen.Precis,flikar

Två riktiga föreningsrävardet är vad man skulle kunna kalla Therese Markström och Lotta Thorstensson. De är båda aktiva i Ölands Ryttarförening sedan många år och brinner för arbetet med barn och ungdomar.

– Det är inte ovanligt att man har flera käpphästar hemma i stallet, som används olika beroende på utbildningsnivåer och grenar. Det är en hobby med väldigt hög kreativitet och påhittighet, förklarar Therese.

HJÄRTANÖLÄNDSKA 2 / 2022 S. 19

– Jag har tappat räkningen på hur många jag gjort, minst 30, fnissar Sanna. Jag börjar med huvudet, sedan manen och alla

– Det är så fint att se gemenskapen över alla åldrar, den fysiska aktiviteten och rörelsen som skapas, säger Lotta och fortsätter: Det bästa är att det inte krävs någon förkunskap alls; att alla får och kan vara med utifrån sina egna förutsättningar. Glädjen ligger i enkelheten och att ha roligt tillsammans!

STORT ENGAGEMANG

Ung Ekonomi inspirerar barn och unga till att utveckla ett sunt beteende kring pengar och sparande på ett sätt där de själva kan göra skillnad och trygga sin framtid - utan pekpinnar.

FÖR ÖLÄNDSKAÖLANDSALLAUNGAHJÄRTAN 2 / S.202220

HJÄRTANÖLÄNDSKA 2 / 2022 S. 21

”Det är bra att våga låta barnen testa!”

– Ibland brukar vi skämtsamt bråka om vem det egentligen är som har bankens roligaste jobb. Jag tycker att det är jag som har det, skrattar Filippa.

ÖLÄNDSKAHJÄRTAN 2 / S.202222

EN UTÖKAD SKOLSATSNING

För de lite äldre utökas utbildningen med fokus på bland annat räkningar, budget och lån. – Hur betalar man en räkning? Vad finns det för risker med att ta ett snabblån? Vilka tjänster kan banken hjälpa mig med? Det är frågor som för många är självklara, men inte alltid, menar –Filippa.Härpå

vattnet och leda till att fler unga börjar prata om pengar med sina föräldrar hemma.

Lärandet ska vara roligt, utan pekpinnar och sporra till –eftertanke.Helagrunden

Den generationen av unga som växer upp nu gör det i ett samhälle där kontanter används i sparsam utsträckning. Det kan därför kännas som en utmaning att lära sina barn hantera pengar, eftersom de inte syns.

ATT PRATA PENGAR HEMMA

TRYGGA FRAMTIDEN

Den utökade skolsatsningen innebär att det inte bara är elever i årskurs nio som ska kunna få besök av Filippa och hennes kollegor, utan även elever i lågoch mellanstadiet.

– Förhoppningsvis inspirerar vi till att börja reflektera mer kring frågor som: Vad kan jag göra av min veckopeng? Kan jag påverka pengarna jag får in? Vad händer om jag sparar, kan jag då köpa något större senare? Det finns ju ett stort värde i att kunna avstå något som känns lockande nu, för att kunna skörda senare.

Filippa Lövmo, privatrådgivare och samordnare för utbildningsinsatser på Ölands Bank, fördelar sin tid mellan kontoret i Färjestaden och i olika skolor på ön. Många av de hon träffar är på väg att köpa sitt allra första boende, medan andra står på tröskeln till att förstå pengars värde och betydelse.

– Tanken med att involvera fler unga är att bidra mer långsiktigt, förklarar hon, med start i tidig ålder. Det kan börja med att vi pratar om veckopeng, månadspeng och att spara.

– Alla har givetvis olika förutsättningar, betonar hon, men att tidigt komma igång och våga låta de unga ansvara över egna pengar är bra.

är att bidra till att alla Ölands unga känner en trygghet i att göra kloka och genomtänkta val kring sin privatekonomi, så att de själva kan påverka sin framtid.

– Även med de digitala lösningarna kan vi lära ut ett sunt beteende till våra unga, trots att det inte syns lika tydligt i fysisk form när pengarna är slut, betonar Filippa. Det kan handla om att prata om vad som finns på kortet, vad olika saker kostar och att nya pengar inte fylls på –automatiskt.Meddigitala betalmedel kommer också en säkerhetsaspekt in som vi gärna lyfter upp för de unga, exempelvis att inte lämna ut personliga koder till någon som ringer, mailar eller på andra sätt vill komma åt ens uppgifter.

DET DIGITALA SAMHÄLLET

Öland har vi personer som faktiskt flyttar hemifrån tidigt eftersom det kan vara långt till gymnasieskolor i Kalmar, fortsätter hon, och då känns det jätteviktigt för oss att vi har bidragit på resans gång.

Privatekonomi är en del av läroplanen i skolan, men det är viktigt att frågan lever även i hemmet. Filippa hoppas att bankens bidrag ska ge ringar på

– Tänk så här: Hur blev Zlatan fotbollsproffs? Jo, han har tränat. Så hur kan du bli bra på ekonomi? Genom att träna, testa och lära med egna pengar. Det kan handla om 20 kronor eller 200 kronor, summan är inte viktig, utan snarare vanan. Det är bra att våga låta barnen testa!

Sedan en tid tillbaka har hon via “Framtidskoll”, i samarbete med Ung Företagsamhet, utbildat Ölands alla niondeklassare i privatekonomi. Nu är siktet inställt på att utbildningarna ska nå fler av Ölands unga, från norr till söder, och i ett bredare –åldersspann.UngEkonomi, som vi kallar det, ligger i vårt samhällsansvar och engagemang, menar Filippa. Som bank brinner vi naturligtvis för privatekonomi, och särskilt viktigt är det att våra barn och unga tidigt får ett sunt förhållningssätt till pengar. Ju mer man vet och kan, desto tryggare blir man.

FEM FRÅNPRESENTKORTVINNERÀ500KREKERUMRESORT!ÖLÄNDSKAHJÄRTAN 2 / 2022 S. 23 4 2 6 4 4 9 7 7 7 9 6 3 1 5 8 63 5 9 9 8 6 1 3 2 5 6 1 Adress:Telefonnummer:Namn: TÄVLA OCH VINN! Lös vårt sudoku och vinn ett presentkort från Ekerum Resort Öland, värde 500 kr. VI GRATULERAR VINNARNA FRÅN FÖRRA NUMRET AV ÖLÄNDSKA HJÄRTAN: Kerstin Söderberg, Nässjö Bodil Karsvall, Mörbylånga Ulla Hultenius, Färjestaden Tobias Nordström, Mörbylånga Annette Birgersson, Växjö Grattis till varsitt presentkort från Ekerum Resort Öland! Klipp ut och skicka in talongen till Öländska Hjärtan, Ölands Bank, Box 26, 387 21 Borgholm. Senast 30/11 2022!

Välj en bank med ett hjärta som klappar för Öland Besök oss gärna på facebook! www.facebook.com/olandsbank Se filmen med vår VD, Anneli, på olandsbank.se/47sekunder