Page 1

gi Re al

on

Næringslivet i drammensregionen

ve ga ut

SEPTEMBER - 2014

4. årgang

Erik Espeseth David Nielsen

Strømsgodset-sjefene forteller om:

Sulten etter forbedring Holder foredrag på Næringslivets dag 16. september Side 4

Internasjonalt arkitektmiljø Side 8 Tilpasser biler til ekstreme forhold Side 12 Havnedirektør med bildilla Side 26


papirbredden

3

Papirbredden Eiendom bygger mer i byens mest innovative kompetanseklynge, siste byggetrinn. Nybygget er: > Ca. 12 500 kvm > Fremtidsrettede og gode kontorløsninger > Prosjektert etter FutureBuilts kvalitetskriterier

Byggingen har startet Planlagt ferdigstilt i tredje kvartal 2015

KONTAKT MEGLER

Foss & Co Næringsmegling AS Astri Varmo Andresen Mobil: 909 58 891 | E-post: ava@fcnm.no

LES MER PÅ papirbredden3.no


N Æ R I N G S L I V e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag

L ed er

Drammen24, nettverk og Næringslivets dag Næringslivsmagasinet Drammen24 har fått et godt fotfeste blant næringslivet i drammensregionen. R

ING

S

ÅD

LIE

ÆR

R

N

- veien til et sterkere næringsliv!

Fire ganger i året utgir vi magasinet. To ganger i året utkommer det som en regional utgave til næringslivet i drammensregionen. Annenhver gang gir vi det ut som en nasjonal utgave som bilag til Dagens Næringsliv på Østlandet, i tillegg til den regionale distribusjonen. Vi har mer enn nok å skrive om fra drammensregionen, en av landets ledende næringslivsregioner. Bedriftsmedlemmene våre og andre er også flinke til å tipse oss om gode saker. Hjertelig takk for det. At næringslivet vårt også finner Drammen24 som et attraktivt annonsemedium er naturligvis både hyggelig og viktig. Og magasinet blir lest. Før ferien sendte vi ut en medlemsundersøkelse til 2.200 beslutningstakere i våre mer enn 900 medlemsbedrifter. Hele 75 prosent av respondentene svarte at de hadde lest siste nummer av Drammen24.

Drammen Næringslivsforening (DNF), som har omtrent 910 medlemsbedrifter, er en upolitisk interesseorganisasjon som samler drammensregionens næringsliv. DNF skal være talerør for drammensregionens næringsliv og jobbe for at rammebetingelsen for disse er best mulig. I tillegg skal DNF skape arenaer der medlemsbedriftene kan utvikle seg. DNF er organisert langs to akser; en geografisk akse som består av næringsrådene i Øvre Eiker, Nedre Eiker, Lier, Sande og Svelvik, og en bransjeog temaakse som har totalt 11 nettverk.

Det å bygge nettverk er en viktig oppgave for næringslivet. Vi som næringslivsforening og næringsråd jobber mye med å tilrettelegge for næringslivet på ulike områder. Det viktigste vi kanskje gjør i så måte er å legge til rette for at ulike aktører fra næringslivet rett og slett treffer hverandre. Gjennom våre nå 11 bransje- og temanettverk og de seks næringsrådene vi er sekretariat for i drammensregionen, skaper vi mange møteplasser gjennom året med blant annet over 100 arrangementer. Næringslivets dag har i over 10 år vært kanskje den viktigste møteplassen for regionens næringsliv. Også i år er det fullbooket med 70 bedrifter og andre som vil vise seg frem for hverandre og for dere andre som kommer innom Union Scene tirsdag 16. september. I tillegg til mye spennende i standområdene, som i år er utvidet igjen, byr vi på flere topp-foredrag. Dette og mye mer fra næringslivet i regionen og oss i Drammen Næringslivsforening kan du lese mer om i dette nummeret av Drammen24.

Utgiver: Drammen Næringslivsforening prosjektlederE: Ove Andheim (annonse, trykk og distribusjon) og Per-Jan Brekke (redaksjonelt) DESIGN: Oktan ForsidEfoto Torbjørn Tandberg reportasjetips: Godt Sagt kommunikasjon. Tlf. 32 80 62 50 post@godtsagt.no Trykk: TrykkService Opplag: 8.000. Annonser: Ove Andheim. Tlf. 905 90 706 ove . a n d h e i m @ o k t a n . n o A N s va r l i g redaktør: Hans Arne Odde · Tlf. 922 68 456 hans.arne@godtsagt.no

God lesning! Hans-Petter Tonum Daglig leder i Drammen Næringslivsforening

3


N Æ R I N G S L I V e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag

Godset-duo Erik Espeseth og David Nielsen på

sultne på forbedring Tekst: Per-Jan Brekke foto: Torbjørn Tandberg

Sult etter forbedring hver dag, på banen og utenfor banen: Det er Strømsgodset-duoen Erik Espeseths og David Nielsens filosofi for å nå sine mål.

Tirsdag 16. september skal de to spydspissene i suksessrike Strømsgodset, hovedtrener David Nielsen og daglig leder av Strømsgodset Fotball AS, Erik Espeseth, holde foredrag under Næringslivets dag på Union Scene sammen med verdensmester på skøyter og fagleder hos SIFs nye hovedsponsor DNB, Even Wetten. Tema er ”Byens lag – regionens stolthet – kultur, omdømme og samfunnsansvar”. I tillegg skal langrennsløper og verdensmester, Tord Asle Gjerdalen fra Hole i Buskerud, holde foredraget hvor temaet «På lag med konkurrentene». Strømsgodsets utvikling de siste årene kan beskrives nærmest som et idrettseventyr. Forklaringen på det hele er sammensatt, og utfordringen blir å holde både den høye kvaliteten og nivået både på det sportslige og det administrative i årene som kommer. Her svarer daglig leder Erik Espeseth på noen spørsmål rundt akkurat dette temaet: Hva har vært filosofien bak byggingen av merkevaren Strømsgodset? Hvordan har dere gått fram? Hva har vært viktig? – Stikkordene er våre verdier sulten, inspirerende og folkelig. Vi har stor grad av utviklingsorientering og sult etter forbedring hver dag både på og utenfor banen. Vi er en del av underholdningsSIF-SJEFENE: Strømsgodset-trener David Nielsen (t.h.) og daglig leder Erik Espeseth skal holde foredrag på Næringslivets dag 16. september. 4

industrien hvor vi byr på gode opplevelser, gjennom mye engasjement. Vi skal oppføre oss som folk flest ved å være ærlige, ydmyke og vise andre respekt, påpeker SIF-sjefen. Han legger til at klubben har en visjon om at Strømsgodset skal være «Drammens lag og hele regionens stolthet». – Det er viktig å ha med hvor vi kommer fra og at vi ønsker å være en samlende merkevare og klubb for hele byen. Samtidig er det også viktig å kunne bygge en større merkevare, slik at folk i hele regionen kan føle en stolthet over det som skjer på Marienlyst, sier Espeseth. Han påpeker at det har ligget mye kvalitet og kompetanse i enkeltpersoners hoder og i veggene på klubbhuset og på Marienlyst i mange år. – I 2010 startet vi opp en omfattende prosess med stor grad av inkludering og involvering, der vi samlet oss rundt et sett med verdier, satte en visjon og en ambisjon. Denne prosessen har vært viktig for Godsets suksess de siste årene, forklarer Godset-lederen som har vært ansatt i klubben siden 2010. Klubbens ambisjoner fremover er å være et etablert Tippeligalag, med en klar utviklingsprofil, som skal ta medalje av og til og derav delta i Europa.


N Æ R I N G S L I V e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag

Næringslivets dag 16. september: Hvordan har dere greid å gjøre Godset om fra å være ”byens lag” til hele regionens lag og faktisk også tidvis blitt omfavnet av hele landet? – Først og fremst har det vært fokus på nøkternhet, grundighet og utvikling i alle ledd. Fra å være et «heis-lag» i mange, mange år, var det «noen rike onkler med et stort blått bankende hjerte» som ga Strømsgodset et fantastisk løft da de gikk inn og tok eierskap i 2005. Dette var starten, men det er klubben, klubbens ansatte, frivillige og samarbeidspartnere som sammen gjennom hardt arbeid og en klar filosofi om å være tro mot våre verdier, vår visjon og vår ambisjon har bidratt til at vi er der vi er i dag, sier Erik Espeseth.

Hvorfor er det viktig for en by og en region å ha et godt fotball-lag? – Det finnes vel knapt noe større enn fotball når det gjelder det å være en merkevare og skape identitet og stolthet for et område og en by. Det er fotballen som forener, fotballen som har den aller tyngste markedsverdien og et fotballags resultater som på mange måter definerer pulsen i en by. Når Tromsø rykket ned fra Tippeligaen, var det ikke bare 11 spillere og noen supportere som var triste. Det er en hel landsdel som tar del i dette. Når Strømsgodset vant gull sist høst, var det kanskje 15.000 mennesker som møtte opp på torget i kuldegrader for å hylle byens aller største helter, påpeker Godset-lederen. Dere har lenge manglet en hovedsponsor, men nå har dere inngått en avtale med DNB. Hvor viktig er det for Strømsgodset? – DNB eller generalsponsor lå ikke inne i årets budsjett, og slik sett var det ikke avgjørende for oss på kort sikt å få denne på plass. Men for en klubb som oss, som spiller på øverste nivå i norsk fotball, sier det seg selv at det gir en ekstra selvtillit og bringer positivitet for merkevaren Strømsgodset å ha en generalsponsor. Det at nettopp DNB, som nasjonal og internasjonal aktør kom inn, er et kvalitetsstempel for klubben. Er dere fornøyd med det lokale næringslivets støtte og oppslutning om klubben? – Vi har totalt ca. 150 partnere, hvorav brorparten er lokale eller regionale. Når vi vet at eksempelvis næringslivsforeningen har over 900 partnere, skulle vi gjerne sett at enda flere så verdien i å bli med på laget. Samtidig har vi sett at de som er med, er med oss uansett om vi tar medalje eller kjemper mot nedrykk. Med andre ord er det en stor grad av lojalitet og «hjerte» for klubben i det lokale næringslivet.

Hva betyr det for Strømsgodset som klubb og bedrift at en lokal spiller som Martin Ødegaard (15) får så mye oppmerksomhet? – Først og fremst er jeg stolt over at vi de senere årene har fått frem flere svært gode lokale spillere gjennom et godt utviklingsarbeid og miljø her i klubben. Det er helt fantastisk for klubben at vi nå har den største profilen i Tippeligaen i våre rekker. Det skrikes jo i fotball-Norge etter større profiler. Dette er med på å bygge opp klubb og opp om merkevaren og verdien til Strømsgodset både på kort og lang sikt, konkluderer dagligleder av Strømsgodset Fotball AS, Erik Espeseth.

s 5


N Æ R I N G S L I V e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts dag

– Fantastisk at det stilles store krav David Nielsen vedgår at det stilles store krav til ham som etterfølger etter suksessrike Ronny Deila, men selv synes den karismatiske dansken at det bare er fantastisk. Nielsen har en fortid som både dyktig og omstridt fotballspiller og senere som talentfull trener. På starten av 90tallet var dansken forsanger i rockebandet «Concrete Puppet Frog». I 2008 skapte han en del oppstyr med selvbiografien «Sorte svin» med blant annet påstander om bestikkelse i dansk fotball. Spissen, som har en rekke aldersbestemte landskamper for Danmark, har spilt for både Odense, Start, Strømsgodset og Brann før han begynte sin trenerkarriere i Løv-Ham. Han trente deretter Fyllingen og så Nest-Sotra som han trente opp i 1. divisjon. Høsten 2013 ble han hjelpetrener i Strømsgodset og tok over som hovedtrener i sommer, da Ronny Deila forlot klubben til fordel for Celtic.

klubb har noe samfunnsansvar er svaret følgende: – Strømsgodset må være inkluderende, åpen, synlig og lojal som fotballklubb. Som trener sier David Nielsen at han har fokus på utvikling, resultat og produkt, og ambisjonene hans for årets sesong er å være i toppen av tabellen.

Nielsen beskriver merkevaren Strømsgodset som ekte, lojal, ungdommelig og spennende. På spørsmålet om en fotball-

Deloitte følger med Vi er verdensledende på faglig utvikling og ny kunnskap om alle fagfelter og alle bransjer innen næringsliv og offentlig forvaltning. I 150 land er Deloitte med sine 200.000 ansatte verdens største leverandør av revisjons-, rådgivnings- og advokattjenester.

kunnskap inn i en lokal situasjon. Deloitte følger med. Våre ansatte har tilgang til informasjonskilder, ekspertise, analyser og rapporter som kan ha stor nytte for deg. Du kan få tilgang til denne informasjonen gjennom å ha en god dialog med din kontaktperson hos Deloitte.

I Drammen møter du 60 erfarne partnere og medarbeidere som kjenner regionen og forstår hvordan de skal sette global

Du når oss på tlf. 32 26 41 00. Besøk oss gjerne i Dronninggata 15 eller på www2.deloitte.com/drammen

© 2014 Deloitte AS

6


N Æ R I N G S L I V e ts dag - næringsliv e ts dag - næringsliv e ts

Klubben i hjertet – DNB på brystet

Elektrikertjenester for private og næringsliv. Tekst: Øystein Berntzen foto: DNB

Se vår nettSide for mer informaSjon.

Kulturen i klubben og veksten i regionen var viktig da DNB valgte Strømsgodset som sponsorpartner. Det ble i mai klart at DNB går inn som ny generalsponsor for Strømsgodset, og de blåkledde vil i de kommende sesongene spille med storbankens logo på brystet. Even G. Wetten er fagleder for sponsing i DNB. Han er selv verdensmester på 1.000-meter på skøyter fra Inzell i 2005, og skal holde foredrag på Næringslivets dag på Union Scene 16. september. Den tidligere verdensmesteren er tydelig på at det ikke var noen tilfeldighet at DNB valgte Strømsgodset som samarbeidspartner. – Godset har de senere årene levert glimrende resultater og samtidig drevet nøkternt. Men den solide støtten og det ekte engasjementet folk i regionen har for klubben, var kanskje det viktigste for oss da vi valgte å inngå denne avtalen. Folk bryr seg genuint, og jeg tar ikke i for hardt når jeg sier at Godset er regionens stolthet, sier Wetten. – Utvikler hele mennesker Den erfarne toppidrettsutøveren mener Strømsgodset har klart å dyrke frem en spennende og sterk kultur. – Godset satser på å utvikle unge spillere, uten at det utelukkende handler om sportslig suksess. Klubben tar vare på og utvikler hele mennesker. De er selvsagt ikke alene om dette i Norge, men de gjør det på en fremragende måte. Filosofien og driften er forbilledlig for norske fotballklubber. Martin Ødegaard er jo et utmerket eksempel på hvor vellykket resultatet av en slik kultur kan være, slår han fast. Wetten er ikke redd for at en slik tankegang på de lavere nivåene vil favorisere kun de mest talentfulle stjerneskuddene. – Jeg tror alle som har drevet barneog ungdomsidrett innenfor en slik kultur vil oppleve at de har vært med på en spennende reise, selv om de ikke ender opp som toppidrettsutøvere. Det handler om å se og utvikle individet, og å gi den enkelte oppfølging og utfordring i forhold til det nivået de er på, forklarer han.

ElEktrikErtjEnEstEr oslo - DrammEn - vikErsunD

Satser på drammensregionen Selve avtalen mellom Strømsgodset og DNB har en varighet på potensielt fire år med en evaluering etter to år. Begge parter har vært tydelige på at de ønsker seg et langsiktig samarbeid. Wetten synes utviklingen i drammensregionen er spennende. – Drammensregionen er veldig interessant for oss. Vi ønsker å være sterke i området, og det er så klart en kjempebonus at regionen er i slik vekst som den er i. Det er jo ingen hemmelighet at vårt mål er at Godset-sympatisørene bytter bank og forsikringsselskap til DNB. Men vi er genuint stolte av å få være med å utvikle denne klubben videre. Hvis du tar en tur innom DNB-filialen i Drammen på en fredag, vil du ikke være i den minste tvil om hvilken Godset-entusiasme som er blant våre ansatte, avslutter Even Wetten.

• Grenseveien 91, Oslo • Engene 45, Drammen, • Vikersundgata 36, Vikersund Telefon 32 21 21 21 - Fax 32 21 21 99 www.facebook.com/ing.pettersen

www.pettersen.no 7


t ær ingslive

s

N

10 g

R DN N STA

da

BES

SS K O PÅ Ø

«Denne løsningen løsningen (PWS) (PWS) «Denne har effektuert effektuert vår vår lagerdrift lagerdrift har vesentlig grad. grad. Dette Dette gir gir ii vesentlig både oss oss og og våre våre kunder kunder en en både betydelig gevinst.» gevinst.» betydelig Jan Erik Erik Skalstad Skalstad Jan Driftssjef Mylna Sport Driftssjef - Mylna Sport

Se hvordan hvordan systemet systemet Se effektiviserer lagerlagereffektiviserer bedrifter bedrifter

Peritus Warehouse Warehouse Streamliner Streamliner er er en en oversiktlig oversiktlig Peritus og utvidet lagerløsning som gir bedre effektivitet og utvidet lagerløsning som gir bedre effektivitet til lageret, lageret, basert basert på på Microsoft Microsoft Dynamics Dynamics AX. AX. til Løsningen har har samlet samlet alle alle lagerfunksjoner lagerfunksjoner og og gir gir lagerlagerLøsningen medarbeiderne oversikt og verktøy tilpasset vareflyten. medarbeiderne oversikt og verktøy tilpasset vareflyten. Lagerbeholdninger kan kan optimaliseres optimaliseres med med automatiske automatiske Lagerbeholdninger trendanalyser, og og dette dette gir gir innkjøper innkjøper godt godt grunnlag grunnlag for for riktige riktige trendanalyser, bestillinger. I tillegg får ordrebehandlere god og oversiktlig bestillinger. I tillegg får ordrebehandlere god og oversiktlig informasjon. informasjon. Peritus Warehouse Warehouse Streamliner Streamliner kan kan leveres leveres med med hånd-/ hånd-/ Peritus truckterminaler som styrker effektiviteten ytterligere. truckterminaler som styrker effektiviteten ytterligere. Registreringer på på disse disse terminalene terminalene oppdateres oppdateres ii sanntid sanntid ii Registreringer Dynamics AX, AX, slik slik at at fysisk fysisk lagerbeholdning lagerbeholdning til til enhver enhver tid tid vil vil være være Dynamics riktig. riktig. All registrering registrering av av varer varer inn/ut, inn/ut, flytting flytting og og telling telling gjøres gjøres med med All terminalene, og gjør at det ikke er behov for etterregistrering av terminalene, og gjør at det ikke er behov for etterregistrering av data. Lagermedarbeiderne Lagermedarbeiderne har har kun kun én én løsning løsning åå forholde forholde seg seg til. til. data. Ta kontakt kontakt ii dag dag hvis hvis dere dere ønsker ønsker mer mer informasjon! informasjon! Ta

Peritus AS AS Peritus Postboks 2297 2297 Postboks 3003 Drammen Drammen 3003

8

Tlf: 932 932 64 64 310 310 Tlf: E-post info@peritus.no info@peritus.no E-post www.peritus.no www.peritus.no


Sinun ja yrityksesi asiat kulkevat usein käsi kädessä. Me laadimme sinulle ja yrityksellesi varallisuudenhoitosuunnitelman, joka auttaa sinua kokonaisuuden hallinnassa. Saat Nordeasta joustavat ratkaisut myös oman ja yrityksesi päivittäisen rahaliikenteen hoitoon sekä vakuutusturvaan.

Kjersti Reffhaug Eie avd.leder

nordeaprivatebanking.fi

Snakk med en erfaren private banker om eier-/generasjonsskifte og forvaltning av din formue.

Nordea Private Banking on Pohjoismaiden paras varallisuudenhoitaja vuonna 2010 (Euromoney-lehden tutkimus).

Som bedriftseier er det flere måter å se ting på.

Soita maksutta 08001-98989 ja sovi aika tapaamiseen. Tervetuloa.

On viisasta tarkastella sekä omaa että yrityksesi varallisuudenhoitoa useasta eri näkökulmasta.

Spesialisten innen økonomi/ regnskap-kontor/administrasjon. Ta kontakt for mer info: drammen@bjorgfjell.no Tlf. 986 37 414

nordeaprivatebanking.fi

Nordea Private Banking on Pohjoismaiden paras varallisuudenhoitaja vuonna 2010 (Euromoney-lehden tutkimu

Soita maksutta 08001-98989 ja sovi aika tapaamiseen. Tervetuloa.

Sinun ja yrityksesi asiat kulkevat usein käsi kädessä. Me laadimme sinull yrityksellesi varallisuudenhoitosuunnitelman, joka auttaa sinua kokonais hallinnassa. Saat Nordeasta joustavat ratkaisut myös oman ja yrityksesi p täisen rahaliikenteen hoitoon sekä vakuutusturvaan.

Nordea Pankki Suomi Oyj

On viisasta tarkastella sekä omaa että yritykse varallisuudenhoitoa useasta eri näkökulmasta.

Leie eller ansette?

Til vårt hovedkontor på Tranby søker vi:

Prosjektleder

Instrumentering & Automatisering

Besøk oss på Næringslivets dag på Union Scene eller på nordeaprivatebanking.no

Prosjektingeniør – dokumentasjon Instrumentering & Automatisering

Les mer om stillingene på www.no.endress.com og finn.no Robert Kallekleiv – Senior Private Banker – Tlf 9085 4606 Aage Golmen – Senior Private Banker – Tlf 9502 3487

Endress+Hauser AS www.no.endress.com info@no.endress.com

nordeaprivatebanking.no

Tromsø Harstad-Narvik

DRAMMENS NÆRMESTE FLYPLASS!

Bodø

Royal

Dutch

Airline

Uansett hvor du skal, reiser du enkelt og effektivt fra TORP:

s

Trondheim

Stockholm

Bergen Stavanger

Riga København Gdansk Liverpool

Vilnius

Szczecin Poznan Amsterdam

London

Warszawa

Wroclaw

Lublin

Krakow-Katowice

Nice

Pisa

Mallorca

Start reisen på torp.no. Her finner du informasjon om alle våre destinasjoner.

Bucuresti

Zadar

Pescara Barcelona

• TOG: Alle tog på Vestfoldbanen stopper på Torp stasjon – gratis shuttlebuss til terminalen. • BIL: Nyåpnet firefeltsvei på E-18 gir kortere kjøretid – parker rett ved terminalen. • BUSS: Torp-ekspressen går direkte fra Bangeløkka til terminalen.

Dubrovnik

Sardinia-Alghero

Alicante Malaga

Tenerife

Antalya

– bare en svipptur unna!

Gran Canaria

9


Internasjonalt arkitektmiljø Tekst: Per-Jan Brekke Foto: Torbjørn Tandberg

Fire av de ni arkitektene ved Arkitektkompaniet var opprinnelig jobbsøkere som kom fra utlandet. Totalt har det vært arkitekter fra 13 nasjoner tilknyttet kontoret.

GLOBALT: Daglig leder hos Arkitektkompaniet, Bjarte Ågedal (i midten) i internasjonalt selskap på Gamle Kirkeplass. Fra venstre: Magdalena Kwiatkowska fra Polen, Joao De Sousa fra Portugal, Luis Bamond fra Portugal og Daniella Speziali fra Brasil.

10


SAO PAULO: Daniella Speziali fra Sao Paulo i Brasil kom i sommer fra traineestilling hos Friis Arkitekter i Kongsberg til stilling som arkitekt hos Arkitektkompaniet i Drammen.

Per dags dato finnes det to arkitekter fra Portugal, en fra Polen og en fra Brasil blant de ansatte ved kontoret på Gamle Kirkeplass på Bragernes. Kontoret har 12 ansatte, hvorav ni arkitekter. I tillegg har det vært tilknyttet arkitekter fra Sverige, Danmark, England, Irland, Irak, Chile, Iran, Kroatia, Tyskland og Litauen siden oppstarten av kontoret i 1985. – Vi ønsker å ha et kreativt og mangfoldig arbeidsmiljø, og gjennom det internasjonale innslaget av arkitekter får vi impulser fra mange ulike områder. Det har aldri vært noe bevisst valg fra vår side å ha mest mulig utenlandske arbeidstakere, men det er utvilsomt en berikelse, forklarer daglig leder av Arkitektkompaniet AS, Bjarte Ågedal, som også er imponert over de utenlandske arbeidstakernes arbeidsmoral. – Den står ikke tilbake for noe, påpeker han. VIKTIG KUNNSKAP

Ågedal ønsker samtidig å presisere at det ikke er mulighetene til billig arbeidskraft, men de gode kvalifikasjonene, som er årsak til den store internasjonale innflytelsen i selskapet. – De lønnes på samme nivå som de andre arkitektene, understreker bedriftslederen. – Etter hovedstudiene i Oslo studerte jeg selv i England og Italia, og er veldig klar over at det finnes noen andre der ute som kan en del om arkitektur, smiler sivilarkitekten. En av de som kan noe er Luis Bamond (34) fra Lisboa i Portugal. – Jeg studerte arkitektur i Tyskland før jeg reiste tilbake til Portugal og jobbet der. Kjæresten min er fra Skotselv, så jeg flyttet til Norge i 2010 og begynte å arbeide i Arkitektkompaniet våren 2011. Jeg trives godt både i Norge og her i Arkitektkompaniet. Det er veldig interessant og lærerikt at flere ulike nasjonaliteter er representert,

arkitekter som ser ting på sin måte, sier 34-åringen på nesten flytende norsk. TILFØRER NOE EKSTRA

Når det gjelder arkitekturen i Drammen mener Luis at det begynner å bli spennende. – Jeg ønsker å tilføre noe fra arkitekturen i Portugal og andre land i mitt arbeid, men samtidig må jeg ta hensyn til norske forhold, regelverk og klima. Det er også viktig å være klar over at ikke alle bygg trenger å være så voldsomt spenstige. Det viktigste er at kunden blir fornøyd, at byggene passer inn i landskapet og fungerer til sitt formål, konkluderer Luis Bamond. – Det som er inspirerende er at de ulike arkitektene ser på prosjektene med egne øyne og tilfører egne erfaringer og elementer fra sin kultur, tilføyer Magdalena Kwiatkowska (39) fra Gdansk i Polen. Magdalena har vært ansatt i Arkitektkompaniet siden 2005.

LISBOA: Luis Bamond er fra Lisboa og stortrives som arkitekt i Drammen.

11


uke 42-45

•P RÅDGIVER BYGG ANLEGG LANDSKAP

• Bygge - og anleggteknikk • Landskapsarkitektur • Prosjekt og byggeledelse • Oppmåling • Tetthetsmåling

kulberg.no

tlf. 4000 3442

Logomatter, matteog arbeidstøyservice – la oss gi deg et tilbud på en renere hverdag!

Solvask AS Rosenkrantzgt. 89, 3018 Drammen tlf.: 32 83 19 85, firmapost@solvask.no www.solvask.no

Telefon 32 26 44 70 E-post:firmapost@ssas.no www.ssas.no

Besøksadresse: Langesgt. 1, Drammen Postboks 2125, Strømsø

RÅDGIVENDE INGENIØRER ELEKTROTEKNIKK Drammen - Hønefoss - Lysaker www.ect.no

NY KOLLEGA? kontakt Manpower Drammen! Consilium rådgivning har over 25 års internasjonal erfaring innenfor økonomi, regnskap, finans og kapitalforvaltning. Vi tilbyr rådgivning og management for hire til selskaper hvor ledelsen og økonomileder i perioder har behov for assistanse knyttet til økonomi og finansstyring. Kontakt daglig leder/rådgiver Kurt Petter Lindgren mob.: 900 36 125 eller besøk våre nettsider www.consiliumraad.no

Vi kjenner det lokale næringslivet godt etter 30 år i Drammen. Vi har kvalitetssikrede rekrutteringsprosesser både for bistand til fastansettelser og for innleie av personale. For innleie betaler du kun for den tiden medarbeideren er hos deg. Personalansvar, avlønning, feriepenger, forsikringer, OTP og sykepenger – det håndterer vi hos oss! Kontakt oss: 22 01 80 00 – drammen@manpower.no Vi holder til i Nedre Storgate 1a, Drammen

Våre åpningstider:

Mandag - fredag: 09.00 - 17.00 Torsdag: 09.00 - 19.00 Lørdag: 09.00 - 14.00 Nedre Storgt 16, 3015 Drammen Tlf: 32 83 24 31

Vi selger også økologiske bakevarer. 12


t til er ma r e v e t. l Vi gemen mat til n a r r e r r a e v dittent. em

arrang

gså n du o elig ka lg fø lv å r s e S og -lokale kan du lskaps ølgelig leleier se a k lo s s. elskap hos os

oss.

g Caterin vering er s e t ø M p Selska se an r e f n Ko Kurs Café

Tlf.328 70 firmapost@rvange.ow srvange.o Din lokale støttespiller på leasing og factoring

Snakk med oss om finansiering Tlf. 21 63 20 00 eller www.sgfinans.no

Tlf 32 20 64 74 • www.cafepapirbredden.no Tlf 32 20 64 74 • www.cafepapirbredden.no

Din Din samarbeidspartner samarbeidspar tner innen: i nn e n: Adressering A dresserin g • Plastpakking Plastpa kkin g • Håndarbeide Hå nda rb eid e • Pakking Pa k k i ng

Montering Makulering Plastpakking Jobbfrukt.no Snekkerverksted Gartner & Anlegg Masseutsendelser Pakking & Sortering Lekestuer & Anneks Møtemat & Catering Ved & Briketter HVA KAN VI GJØRE FOR DEG ?

Tlf.: 32 21 08 70 • www.vinn-drammen.no

Tlf. 32 88 87 00 firmapost @ sorvangen.no www.sorvangen.no

AltAlt som gjelder biler. som gjelder biler. Alt som gjelder biler. OgOg littlitt til.til. Alt som gjelder biler. Og Og litt litt til. til. Bilia - din billeverandør uansett bilbehov. Bilia - din-billeverandør uansett bilbehov. www.bilia.no betjent med eDialog Bilia uansett bilbehov. Bilia -- din din billeverandør billeverandør uansett bilbehov. www.bilia.no - betjent med eDialog Tlf. www.bilia.no 854 25 900 - betjent med eDialog www.bilia.no - betjent med eDialog Tlf. 854 25900 900 Tlf. Tlf. 854 854 25 25 900

TID til den gode idéen Når vi tar regnskapet får du mer tid til å tenke kreativt for fremtiden - til beste for din bedrift.

w w w . o k o n o r. n o

Økonor Elvebyen Nedre Storgate 11, oppg. B, 3015 Drammen elvebyen@okonor.no Tlf: 32 20 62 90

13


Tilpasser biler til ekstreme forhold Tekst og Foto: Øystein Berntzen

Ørkensand, krigssoner og polar-is. Arctic Trucks tilpasser biler til de mest ekstreme forhold fra en forholdsvis ukjent tilværelse på Brakerøya.

VERKSTED: Når bilkjøperen har avtalt hvilke tilpasninger som skal gjøres, sendes bilen hit til det 3.100 kvadratmeter store verkstedet på Brakerøya.

Når du ser en av forsvarets biler i Afghanistan på nyhetene, så har den mest sannsynlig vært innom Arctic Trucks på Brakerøya der selskapet har holdt til i 15 år. I dag er det 35 ansatte i selskapet som opererer innenfor en høyst spesialisert bransje: «modifisering av firehjulstrekkere til tøffe forhold». Med tøffe forhold menes så tøft man kan tenke seg. Det innebærer biler til blant forsvaret, politibiler og til og med biler som brukes under polarekspedisjoner. Men firmaet tilpasser ikke bare biler til denne mest ekstreme

TØFFE BILER: Daglig leder i Arctic Trucks, Ørn Thomsen, foran en av bilene som er tilpasset tøffe forhold.

typen bruk. Det er også et økende privatmarked for spesialtilpasning av biler. – De fleste bilene vi tilpasser her i Norge er faktisk til sivilt bruk. Det kan være ulike former for arbeidsbiler til for eksempel håndverkere, kraftselskaper og oljeselskaper. Men det er også i økende grad for privatpersoner. I hovedsak dreier det seg da om aktive mennesker og friluftsmennesker som har behov for en bil som yter like godt «off road» som på vanlig vei. Vår omsetning fra sivile kunder øker med 10–20 prosent årlig, så dette er et marked i sterk vekst, sier daglig leder Ørn Thomsen. 400 arbeidstimer per bil

TILPASSES: Det tar Arctic Trucks mellom 30–200 timer å tilpasse en sivil bil, mens på en militær bil kan det gå med opp til 800 timer. Her er Arni Einarsson i sving. 14

Arctic Trucks tilpasser biler for Toyota, Volkswagen, Isuzu og Jeep Wrangler. Når bilkjøperen har avtalt hvilke tilpasninger som skal gjøres med forhandleren, sendes bilen hit til det 3.100 kvadratmeter store verkstedet på Brakerøya. Det er stort spenn i den jobben som utføres av de ansatte hos Arctic Trucks Norge. Det kan være endring av dekk og felgestørrelse med påfølgende tilskjæring av karosseriet, heving av bilen, både på fjæring og på karosseriet, og end-

ring av utveksling i akslinger som passer til hjulstørrelsene. For at de store hjulene ikke skal stikke på yttersiden, monterer de også skjermbreddere tilpasset hver enkelt biltype. Men det er ingen tvil om at tilpasning av kjøretøyer til forsvaret og politiet er en svært viktig del av virksomheten til Arctic Trucks. Det er Ørn Thomsen og Arctic Trucks Norge som har ansvaret for det forretningsområdet de kaller «large fleet sales», det vil si oppdrag for ulike lands forsvar, politi, NATO, FN og ulike organisasjoner. – Selv om vi i rent antall tilpasser flest sivile biler, så står Forsvaret og politiet for om lag 70 prosent av omsetningen vår. Dette er store kontrakter som vi vinner på anbud, og som i perioder sørger for at vi har veldig mye å gjøre. På en sivil bil bruker vi mellom 30– 200 timer, mens på en militær bil kan det gå med opp til 800 timer med et gjennomsnitt på cirka 400 timer per bil, forklarer Thomsen. I tillegg står også selskapet for opplæring av personellet som skal bruke kjøretøyene. Kazakhstan og De forente arabiske emirater

Selskapet har opphav og hovedkontor på


behov for biler som kunne ta seg frem nær sagt hvor som helst, sier Thomsen. I likhet med om lag halvparten av medarbeiderne hos Arctic Trucks Norge, er han selv islending og kom til Drammen for 15 år siden. At de valgte å etablere seg i Drammen, er i følge Thomsen ingen tilfeldighet. Nærheten til bilhavna er nemlig veldig viktig for virksomheten.

Island og tilstedeværelse i Finland, Sverige, Russland, De forente arabiske emirater, Kazakhstan, Sør-Afrika, Polen og Brasil i tillegg til i Norge. På verdensbasis har de om lag 130 ansatte. Da selskapet startet opp i 1990, var det som en avdeling av Toyota på Island. Nåværende form og navn fikk de i 1997. Året etter startet Arctic Trucks Norge opp, og Ørn Thomsen har vært med hele veien. Han forklarer hvordan det har seg at de startet opp nettopp på Island.

Ekspanderer globalt

– Det hele startet med eksperimentering med dekkstørrelse på 1980-tallet, rett og slett fordi det er store, øde avstander og dårlig fremkommelighet på Island. Det var et sterkt

Thomsen forteller at Arctic Trucks har høye ambisjoner internasjonalt. – Vi ser store muligheter i Europa og ikke minst i Midtøsten. På verdensbasis sikter vi mot en tredobling av omsetningen innen 2018, sier

Thomsen, og forteller at Arctic Trucks Norge i fjor, som var et veldig godt år, hadde en omsetning på 144 millioner kroner. De mest spektakulære bilene Arctic Trucks leverer, er nok de som brukes til polarekspedisjoner. De kan skilte med å ha krysset Grønlandsisen i Nansens fotspor og å ha hatt første bil på magnetiske Nordpolen og 21 kjøretøy på Antarktika. – Det sier seg selv at når man skal tilbakelegge nesten 200.000 kilometer på Sydpolen, så kreves det biler som tåler selv de mest ekstreme forhold, avslutter Ørn Thomsen.

15


ANNONSE

FREMTIDENS STUDENTBY BYGGES I DRAM

GANG- OG SYKKELVEI

16


MMEN

ANNONSE

MILJØVENNLIG STUDENTBY Sentralt lokalisert i Øvre Storgate vil Studentsamskipnaden i Buskerud legge fokus på fremtidsrettede og miljøvennlige studentboliger. Drammen kommune og Studentsamskipnaden i Buskerud (Sibu) inngikk i 2009 en partnerskapsavtale rettet mot å videreutvikle Drammen som kompetanse- og studentby. Prosjektet er nå inne i siste fase av planleggingen og vil være med på å etablere Drammen som den studentbyen den fortjener å være. Reguleringen for området ble godkjent i vinter og planlagt byggestart er til våren 2015. NÆRT SAMARBEID MED PARTNERE SOM TROR PÅ DE SAMME VISJONENE For oss i studentsamskipnaden er viktig å være en pådriver for å bygge Drammen som studentby. Et studiested handler ikke bare om hva du lærer på skolen, men også om de sosiale og kulturelle mulighetene som studentbyen tilbyr. Derfor satser vi på bygge sentrumsnært og bidra med å skape liv og aktivitet i bybildet. For oss er det viktig med partnere som ser hvem og hva vi jobber for og mot. Som for eksempel Drammen kommune og Rodeo arkitekter. Lese mer om prosjektet på www.sibu.no “Vi jobber med mange utbyggere over hele landet og for oss er det utrolig inspirerende å samarbeide med en oppdragsgiver som SiBu som både brenner for studentene og tar samfunnsansvar som utbygger”- Daglig leder Henning Sunde i Rodeo arkitekter. FAKTA OM PROSJEKTET: Budsjett på 260 millioner 250 studentboliger Inkluderer “Frosken Barnehage” med fokus på økologi og Mindfulness (90+ barn) Futurebuilt prosjekt - www.futurebuilt.no Byggherre - Studentsamskipnaden i Buskerud Arkitekt - Rodeo arkitekter AS

17


www.pwc.no/drammen

I medvind til nye lokaler

Vi flytter til Ticonbygget på Strømsø Torg. Besøk oss gjerne!

Linn Cecilie Mathisen, Nina Kristoffersen og Daniel Sørensen er tre av våre gode kolleger. Sammen med over 30 ansatte utvikler de sin kompetanse på oppdrag for alle våre kunder - virksomheter som vil fortsette å gjøre Drammenregionen mer attraktiv for både bedrifter og mennesker.

PwC i Drammen er et revisjons- og rådgivningsmiljø i medvind. Det siste året har vi overtatt revisjonen for flere viktige bedrifter i Buskerud og vi bistår hver dag virksomheter som betyr mye for sine lokalmiljøer i vår region. 1. september flyttet vi til nye og fremtidsrettede kontorer i Ticonbygget på Strømsø Torg, med jernbanestasjonen og busstasjonen som nærmeste naboer. Dette gjør PwC til en enda mer attraktiv arbeidsplass - til glede for våre kunder. Mennesker og bedrifter som ønsker å bygge tillit og skape verdier sammen med oss, kan gjerne kontakte Sigmund Landaas på telefon 95 26 09 53 eller e-post sigmund.landaas@no.pwc.com.

© 2014 PwC. Med enerett. I denne sammenheng refererer “PwC” seg til PricewaterhouseCoopers AS, Advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers AS, PricewaterhouseCoopers Accounting AS, PricewaterhouseCoopers Skatterådgivere AS og PricewaterhouseCoopers Services AS som alle er separate juridiske enheter og uavhengige medlemsfirmaer i PricewaterhouseCoopers International Limited. Foto: Bård Gudim


Eiendomsdagen 2014 program

12.00–12.15: Åpning og velkommen v/ Terje Gundersen, adm. dir. Svensson Nøkleby Advokatfirma og ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen 12.20–12.50: Makrotrekk v/ Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB 12.55–13.25: Rammevilkår for næringsutvikling i drammensregionen v/ Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre og stortingsrepresentant 13.45–14.05: Byutvikling – en suksesshistorie «ut i vannet» v/ Espen Pay, Sørenga Utvikling 14.05–14.35: Sentrumsutvikling muligheter og utfordringer

Eiendomsdagen fokuserer på «Byvekst med kvalitet»:

v/ Baard Schumann, Selvaag Bolig 14.35–14.55: Alle veier fører til ROM… via Drammen? v/ Petter Eiken, ROM Eiendom 15.15–16.00: Parallelle foredrag – faglige dypdykk v/ BDO og Svensson Nøkleby/Eiendomssenteret 16.20–17.20: Paneldebatt: Byvekst med kvalitet. Større, smartere, sunnere. Fra ord til handling. Deltakere: Tore O. Hansen (ordfører Drammen), Petter Eiken (adm. dir. ROM Eiendom), Odd Hyttedalen (eiendomsinvestor), Gerd B. Thorsby (styreleder DNF). 17.20–17.30: Avslutning v/ Ole Herman Nordby, BDO

BÆREKRAFTIG: Eiendomsutvikler Odd Hyttedalen mener det er bærekraftig å bygge i høyden, spesielt om det skjer på knutepunktene i Drammen.

– Drammen tåler høyde Det mener mannen bak planene om et 125 meter høyt hotell på Strømsø, Odd Hyttedalen. Han tror politikerne om noen år kommer til å angre dersom man ikke allerede nå begynner å bygge langt høyere i Drammen. Tekst og Foto: Per-Jan Brekke

Eiendomsutvikleren er nemlig ikke i tvil om at det er bærekraftig utvikling å bygge høyt bare det gjøres på de riktige stedene i Drammen. Han mener flere andre byer i Norge ligger foran Drammen på dette feltet, og at det er mye å lære av det som skjer i de største byene i Sverige. Tema under Eiendomsdagen i Drammen den 9. oktober er Drammen kommunes egen visjon: «Byvekst med kvalitet. Større, smartere, sunnere». Der vil blant andre ordfører, stortingspolitikere, byråkrater, private og offentlige tomte- og gårdseiere, økonomer og eiendomsutviklere være til stede. – Minsker bilbruken

– Jeg er veldig tilfreds med visjonene til Drammen kommune. Hvis det er denne visjonen som får lov til å styre utviklingen, er det gode retningslinjer å bygge videre på. Slik jeg ser det er det å bygge større i høyden, på sentrale trafikk-knutepunkt, både veldig smart og veldig sunt. Større er sunt fordi flere viktige funksjoner på knutepunktene

reduserer bilbruken dramatisk. Det er smart fordi vi utnytter sentrumsarealene svært godt og frigjør arealer til andre viktige formål. Samtidig vil det gjøre byen større og mer attraktiv, påpeker Hyttedalen. Eiendomsutviklerens ambisiøse konferansehotell-prosjekt på Strømsø torg, inkludert boliger og kontorer, har mildest talt utfordret kommunens retningslinjer for bygging i høyden. Hyttedalen vedgår at han nå vurderer å «krympe» byggeplanene en del. Bærekraftig

– Selv om det er viktig å utfordre og prøve å påvirke utviklingen, er det viktigste tross alt å få gjennomført prosjektene, sier Hyttedalen som tror politikerne i Drammen om noen år vil angre på at de ikke har vært mer fremtidsrettet når det gjelder byggehøydebestemmelsene. – Tidligere ble bygging av høye hus sett på som en måte å markere seg på, mens i dag bygges det høyt over hele verden utfra et bærekraftig perspektiv. Drammen hadde utvil-

somt tålt å bygge i høyden også i dag, bare beliggenheten er riktig. Se bare på Gøteborg og Stockholm. Der er det offentlige myndigheter som presser på for å bygge i høyden. Byen trenger volum, og man mener det er best på alle måter å gå opp i høyden. Bygg som ble ført opp i 20 etasjer for en del år siden, bygges nå på med ytterligere 10–15 etasjer, avslutter Hyttedalen. Eiendomsdagen, som arrangeres på First Hotel Ambassadeur torsdag 9. oktober, er distriktets største bransjetreff for eiendom. Arrangører er revisjons- og rådgivningsselskapet BDO, Svensson Nøkleby Advokatfirma ANS, Eiendomssenteret og Drammen Næringslivsforening. Ill.: Trond Martens

19


··· Børsen ··· Børsen ··· Børsen ··· Børsen ··· Børsen Siste nytt om folk og forretninG i Drammensregionen

Byavisa på lag med DHK Byavisa Drammen slår følge med Drammen Håndballklubb gjennom eliteserien i sesongen 2014–2015. Drammen Håndballklubb er i ferd med å fylle opp sponsorkvoten for kommende sesong. Mens spillerne ligger i hardtrening, gjør klubbens nye leder, Frode Scheie, det samme i kulissene for å fylle opp ”kassa” for kommende sesong. Siste nyhet er at Byavisa blir å finne på DHK-drakta. Nylig ble avtalen med Byavisa Drammen signert av Byavisa Drammens daglige leder Bjørn Larsen og

Ny daglig leder i AutomobilKompaniet Knut M. Breivik (53) er ansatt som daglig leder i Automobil-Kompaniet AS. Breivik kommer fra stillingen som direktør for nyttekjøretøy i Mercedes-Benz Norge, og har også lang fartstid i
Nissan Norge AS/ Nissan Nordic, sist som direktør for Nissan Nordic Norge. Knut M. Breivik er bosatt i Drammen, men kommer opprinnelig fra Oslo.

Ny gulventreprenør I Scheitlies gate på Strømsø har det dukket opp en nyetablert gulventreprenør, nærmere bestemt Buer Tapet & Gulv AS (BTOG). Det er Buergruppen, Malermester Buer Drammen og daglig leder med Raymond Johansen (bildet) som står bak lanseringen av BTOG – et selskap som vil ha hovedfokus på prosjektarbeid på det sentrale Østlandet. BTOG har ansatt en byggtapetsermester og to gulvleggere. Målsettingen for 2014 og 2015 er å vokse til ti ansatte. – Ordreinngangen de første to driftsmånedene har vært

20

DHKs daglige leder Frode Scheie. – I likhet med ”nye” DHK, representerer Byavisa noe friskt og offensivt. DHK består nå av en sulten gjeng spillere, som alle ønsker at pila skal peke oppover igjen. På samme måte som vi valgte Mitre som en hovedsponsor på utstyr, går vi også nye veier for å profilere oss selv. Derfor denne avtalen med Byavisa, sier Frode Scheie, som selv var med under DHKs glansperiode på slutten av 90-tallet. DHK – som for 22 år siden ble en realitet etter sammenslåing av Sturla og Reistad – er fortsatt den klubben i Norge med størst suksess på herresiden. Blant annet gjennom seieren i Europacupen i 1996. Daglig leder i Byavisa Drammen, Bjørn Larsen, er selv en godt bevan-

dret person i håndballmiljøet. Blant annet som toppseriedommer i en årrekke, og nå som leder av dommerkomiteen i Norges Håndballforbund.

AVTALEN I BOKS: Leder for DHK, Frode Scheie, har inngått avtale med Byavisa Drammen og daglig leder, Bjørn Larsen (t.h.). Byavisas ansvarlige redaktør Geir A. Arneberg (t.v.)

og skaper dermed grunnlag for ytterligere vekst i et firma som det siste året har vært gjennom en svært positiv utvikling. NYANSATT: Oxer Eiendom har også ansatt ny business controller, nærmere bestemt Anette Arvesen Granaas (34). Hun kommer fra stillingen som manager og statsautorisert revisor i Price Waterhouse Coopers AS i Drammen.

overraskende stor, opplyser Johansen.

Arbeidsrettet norskopplæring Drammen Næringslivs forening (DNF) og Folkeuniversitetet Sør-Øst tilbyr nå arbeidsrettet norskopplæring for fremmedspråklige. Arrangørene har fått tildelt BKAmidler som skal dekke opplæring på inntil 80 timer for grupper inntil ti ansatte. – Opplæringen tilpasses bedriftens behov, og kan omfatte muntlige ferdigheter alene eller i kombinasjon med opplæring i skriving, regning og data, opplyser Cecilie Bjørgan Brunsell (bildet) i DNF. – For bedrifter med fremmedspråklige medarbeidere er dette en god anledning til å styrke de ansattes norskkunnskaper med skreddersydde kursopplegg som kan tilpasses bedriftens behov, forklarer Brunsell. Hun påpeker at det ikke er noen krav til økonomisk egenandel i forbindelse med opplæringen. Kurset starter opp så snart det er fulltegnet.

Nye rådgivere i Fønix SAMARBEID: Fra venstre: Gründer og hovedaksjonær i Frost Utvikling, Jan Olav Reien Frestad, administrerende direktør i Frost Utvikling, Svein Riste og administrerende direktør i OXER Eiendom, Erling Langeland.

Oxer Eiendom kjøper seg opp Oxer Eiendom har kjøpt seg opp i Frost utvikling. – Vi har sterk tro på merkevarene Frost Utvikling har utviklet og levert gjennom de første prosjektene, sier administrerende direktør i Oxer Eiendom, Erling Langeland. – Samarbeidet med Frost Utvikling styrker boligsatsingen i konsernet vårt. Samtidig er det et viktig poeng for oss at Frost Utvikling har en sterk organisasjon, med dyktige medarbeidere, og er godt rigget for videre vekst. Frost Utvikling skal drives videre som i dag og blir ikke en del av Oxer Eiendom, sier Langeland. Frost Utvikling er selskapet bak boligkonseptene MyCube og Doyén – boliger designet og reservert for spesifikke målgrupper. Ett av prosjektene er Grev Wedels Plass i Drammen. Svein Riste, daglig leder i Frost Utvikling, gleder seg over retningen for fremtiden. Oxer Eiendom i Asker har kjøpt seg inn i selskapet,

Fønix Kompetanse har knyttet til seg ytterligere to rådgivere, og selskapet har nå syv erfarne konsulenter innen området strategisk HR-utvikling. Gro Flatner Jordheim og Narve Jordheim har begge tidligere vært tilknyttet Aukner Neuman AS. De to nyansatte holder til i Oslo, mens de fem andre fortsatt er å finne i Thornegata 13 i Drammen.

Norengros ISO-sertifisert Norengros Drammen Papir Engros har fått bekreftet sitt kvalitets- og miljøarbeid med ISO-sertifikat. – Vi har vært i en prosess med ISOsertifisering siden høsten 2013, og er nå sertifisert innenfor ISO 9001 kvalitetsstyring og ISO 14001 ytre miljø. Vi er veldig fornøyde med å ha fått en bekreftelse på at vårt kvalitets- og miljøarbeid tilfredsstiller ISO-standard. Sertifiseringen viser at vi tar miljø


n ··· Børsen ··· Børsen ··· Børsen ··· Børsen ··· Børse

Godt Sagt ansetter flere Godt Sagt kommunikasjon har ansatt Håvard Haug (t.v. på bildet) og Per Skøien. Håvard kommer fra stilling som prosjektleder og konsulent i TIBE Drammen og Per fra stillingen som nyhetsredaktør i Laagendalsposten. Så langt i år har Godt Sagt kommunikasjon gjort hele fire ansettelser. I mai meldte Øystein Berntzen (bildet t.h.) overgang fra det internasjonale kommunikasjonsbyrået MSLGROUP, mens digital-designer Jostein Pedersen, med bakgrunn blant annet fra Bates, kom til selskapet i begynnelsen av 2014. Dermed vil det nå være 12 medarbeidere i selskapet som har på alvor, tilfredsstiller våre kunders miljø- og kvalitetskrav og gjør oss godt rustet for framtiden, forteller daglig leder Kristin N. Claudi.

Satser på event-PR

– Ansettelsene er et ledd i våre ambisjoner om å være det ledende kommunikasjonsmiljøet i Drammensog Kongsbergregionen, og en aktør som også utfører oppdrag på nasjonalt nivå. Ansettelsene er et direkte resultat av økende oppdragsmengde. Vi vokser, og da trenger vi flere hoder for å sikre solide leveranser, sier daglig leder i Godt Sagt kommunikasjon, Hans Arne Odde.

på ski hadde i 2011, opplyser daglig leder Roy Hovdan. – Vi har et godt grep om PR rundt store arrangementer. I flere år har vi samarbeidet med Norges Varemesse og publikumsmessene Oslo Motorshow og MC-messen. Senest i år fikk vi det spennende terrengløpet Offroad Finnmark med på kundelisten, sier Hovdan. Hovdan.Com har kontorer både i Røyken og i Gjerdrum.

Trykkeri investerer

SIGNERING AV KONTRAKT: Regiondirektør Stor-Oslo i Entra Eiendom, Mona Aarebrot (t.v.), administrerende direktør i Husbanken, Bård Øistensen og daglig leder i Drammen Eiendom KF, Paul Røland. FOTO: DRAMMEN KOMMUNE.

Husbanken til Papirbredden Husbanken har inngått leiekontrakt med Papirbredden Eiendom. Dermed er Papirbredden 3, neste byggetrinn i utbyggingen av bydelen Grønland i Drammen, en realitet. Kontrakten ble signert i sommer og innflytting vil skje før 1. august 2015. – Det er svært positivt for Drammen at vi nå får Husbanken inn på Papirbredden. Husbanken vil være med på å styrke det allerede gode og nyskapende miljøet som vi, gjennom kommunens og Entras samarbeid i Papirbredden Eiendom, har klart å utvikle i bydelen Grønland, sier ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, i en pressemelding. – Vi gleder oss til å ønske Husbanken velkommen. Bygget vil utgjøre selve midtpunktet i bydelen, påpeker Mona Aarbrot, regiondirektør Stor-Oslo i Entra. Husbanken har hatt sitt hovedkontor i Drammen i nærmere 10 år, og funnet

Trykkeriet Zoom Grafisk i Drammen satser offensivt i et svært konkurranseutsatt marked. Selskapet investerer nå i en ny Xerox iGen 150-maskin. I tillegg utvides digitaltrykklokalene med 300 kvadratmeter, slik at alt av digitaltrykk blir lokalisert i samme område. – Alt vi produserer er i konkurranseutsatte markeder. Likevel opplever vi vekst, det forteller oss at vi har gjort riktige valg og at

seg godt til rette i byen. Nå er de altså på flyttefot. Papirbredden 3 vil bli ett av Drammens mest profilerte kontorbygg, med vekt på å tilby gode varige verdier for både de som flytter inn som leietakere og byen Drammen. – Papirbredden Eiendom kunne tilby lokaler som passer Husbankens behov godt, med beliggenhet i et interessant område. I tillegg var det viktig for vår beslutning at Papirbredden 3 er et FutureBuiltprosjekt med meget gode miljøkvaliteter, sier administrerende direktør Bård Øistensen i Husbanken. Nybygget Papirbredden 3 vil være en del av Papirbredden kunnskapspark og ligge sentralt i den nye bydelen Grønland.

hele huset har en serviceorientert innstilling. Markedet er i stadig endring, så vi må hele tiden ligge i forkant av kundenes behov. Nå produserer vi rundt 100 oppdrag i digitaltrykk hver eneste dag, og da må både produksjon og logistikk gå på skinner. Lønnsomhet forutsetter høy grad av automatisering, forutsigbar kvalitet og minimalt med nedetid, forteller daglig leder Ari Hauksson.

s

PR- og kommunikasjonsrådgiverne i Hovdan.Com satser nå hardt på event-PR og har blant annet nasjonalt medieansvar for sykkelrittet Arctic Race of Norway og VM i sledehundkjøring. – Seertallene for Arctic Race of Norway økte med rundt femti prosent i forhold til i fjor, og i 2013 hadde rittet nesten like mange medieomtaler i Norge som Oslo-VM

kontorer i Drammen og på Kongsberg.

21


··· Børsen ··· Børsen ··· Børsen ··· Børsen ··· Børsen Siste nytt om folk og forretninG i Drammensregionen

Rammeavtale om forurensede masser Lindum AS og Perpetuum Circuli AS har i samarbeid signert en landsdekkende rammeavtale med Forsvarsbygg for håndtering av forurensede masser fra skytebane. Avtalen har en varighet på inntil seks år, og oppdraget innebærer håndtering av forurensede masser på nedlagte skytebaner over hele landet. Massene skal renses i den grad det lar seg gjøre, og tilbakeføres på området. Masser som ikke lar seg tilbakeføre skal transporteres til deponi eller annen sluttbehandling. Et viktig mål med avtalen er at leverandøren skal arbeide innovativt for å finne miljøvennlige alternativer som reduserer andelen av massene som

KABEL-SUKSESS: Miltronics administrerende direktør Ola M. Storrusten (t.v.) og produktsjef Lars N. Nilsen foran den nye kabelen.

Miltronic signerte storkontrakt Drammensfirmaet Miltronic har signert en kontrakt med Sporveien Oslo AS til en verdi av 24 millioner kroner. Firmaet, som holder til på Eikhaugen, er en av markedslederne på fleksible spesialkabler i Norge. Selskapet, som er en del av det internasjonale konsernet Lapp Group, ble etablert i 1968, har 31 ansatte og omsetter for 130 millioner kroner i året. Miltronic deltok, sammen med mange andre store aktører i en anbudskonkurranse utlyst av Sporveien Oslo AS, som er Norges største leverandør av kollektivreiser og frakter årlig 200 millioner reisende. De skal investere mye i trikk og T-bane frem mot 2022, og trengte en ny strømkabel som var bedre rustet til å tåle alle utfordringene med krevende 22

deponeres, og beskrivelsen av løsninger ble tillagt stor vekt i vurdering av tilbudene. Lindum og Perpetuum hadde ikke laveste pris, men vant kontrakten på beste løsningsbeskrivelse. Avtalen er unik i europeisk sammenheng. Det er ingen andre land som satser på en så omfattende opprydding. – Denne avtalen gjør at vi blir enda mer profesjonelle i miljøarbeidet vårt. Tidligere har vi sendt mye forurenset masse ut av landet. Nå skal vi finne mer miljøvennlige løsninger, sier administrerende direktør i Forsvarsbygg, Frode Sjursen. – For Lindum og Perpetuum vil avtalen innebære en rekke avtaler om konkrete oppryddingsprosjekter, og en betydelig styrking av FoU-arbeidet rettet mot behandling av forurensede masser, sier konsernsjef i Lindum, Pål Smits.

installasjons-forhold, lange trekkavstander og tøffe klima- og miljøforhold. – Miltronic har i samarbeid med en av våre leverandører klart å utvikle en strømkabel som oppfyller alle disse kravene og vant kontrakten, sier administrerende direktør Ola M. Storrusten. Han opplyser at kontrakten har en varighet på fire år og en antatt verdi de to første årene på cirka 24 millioner kroner. Det er også mulighet for ytterligere omsetning av tilhørende produkter.

mens Tommy er Customer Unit Head for Hospital med ansvar for sykehus i hele landet. Den øvrige ledergruppen består av Tuuli Suvanto (Country Lead), Hans Petter Strifeldt (Policy Head), Anne Lebesby Høeg (National Accounts Head), Ingunn Lysaker Norbom (Commercial Customer Solutions Head) og May Liz Reini (Executive Assistant).

BUD Corporation som er en frivillig bransjeforening for bedrifter innen bygg- og anleggsbransjen i Polen. – I et stadig mer internasjonalt marked gjør et tiltagende antall norske bedrifter bruk av utenlandske underleverandører. Det er et komplekst lovverk og en rekke regler å forholde seg til. Vi har lang erfaring med «grenseoverskridende» prosjekter og jobber med begge sider, ser muligheter og forebygger feil og risiko, sier Gert Ramberg.

Viktig milepel for PG

Tre nye MSD-ledere MSD Norge AS har utvidet ledergruppen med tre nye medlemmer. Fra 1. juni ble Martin Skaanes (t.v. på bildet), Tommy Juhl Nielsen og Harald Traaen ønsket velkommen som nye medlemmer. Martin er Customer Unit Head for Primary Care med ansvar for allmennleger i Øst-, Midt- og NordNorge. Harald er Customer Unit Head for Primary Care med ansvar for allmennleger i Øst-, Sør- og Vest-Norge,

MØTE: Katarzyna Ramberg i Novum Consulting leder her et møte i Polen med et firma som skal delta på seminaret i oktober.

Norsk-polsk B2Bseminar I oktober arrangerer drammensfirmaet Novum Consulting et B2B-seminar mellom norske og polske foretak innen bygg- og anleggsbransjen. Seminaret, som skal foregå i deres lokaler i Havnegata i Drammen, blir arrangert i samarbeid med den polske ambassadens avdeling for handel og investering, samt UNI-

I august ankom skipet «NINA1» Drammen med en viktig modul til Statoils gigantsatsing på Aasta Hansteen. Modulen ble fraktet videre til PG Fabrication i Sande. Etter lossing med storkrana på Drammen Yard, var det omlasting til spesialtransport til Sande med hjelp fra politi og Veg-vesen. Modulen er en viktig milepel for Ing Per Gjerdrum AS sin satsing på ny fabrikasjonsfasilitet, PG Fabrication, som åpnet i fjor. Modulen skal utrustes og testes i Sande før den skal leveres sent i høst.


n ··· Børsen ··· Børsen ··· Børsen ··· Børsen ··· Børse Innovativ suksess og nyansettelser Drammensselskapet Nofas mener det er helt avgjørende å satse på forskning og utvikling for å kunne være konkurransedyktig. Selskapet har i det siste også ansatt en rekke nye medarbeidere. Nofas har hatt en rekordrask vekst siden oppstarten, og er i dag blant Norges ledende innen ulike fagfelt. Samlet omsetter de for over 120 millioner kroner. – For å kunne utvikle en bærekraftig næringspolitikk med perspektiver

Ny Chief Strategy Officer, Hans Ivar Laukli.

ut over oljealderen, må vi satse på forskning og utvikling. Det er viktig både for nyskaping og for å videreutvikle etablerte bedrifter, sier Lars Henrik Krogh, daglig leder i Nofas. I 2005 var han med på å etablere Nofas i Drammen. – Vi var to erfarne gründere som ønsket å bidra med å fremme

Ny Senior Strategy Consultant, Andreas Bentzen.

Cinevation er blitt til Piql Drammensbaserte Cinevation har endret både strategi og navn. – Siden oppstarten i 2002 har selskapet etablert seg som verdens ledende leverandør av digitale filmskrivere til filmbransjen. Med kunder over hele verden, inkludert Hollywood, har vi opparbeidet unik kompetanse innen overføring av digitale filer til analog film. Denne kompetansen brukes nå til å tilby tjenester innen sikker langtidslagring av verdifulle digitale data, opplyser daglig leder Rune Bjerkestrand. Selskapet har gjennom et EUfinansiert forskningsprosjekt i samarbeid med blant andre det svenske Riksarkivet, utviklet teknologi hvor man gjør fotosensitiv film til et digital lagringsmedium. For å markere den strategiske endringen skiftet selskapet i juni navn til Piql, og lanserte samtidig ny visuell profil og nye nettsider.

Sparebanken Øst har fått ny IT-sjef Kim Finkenhagen er ansatt som ITsjef i Sparebanken Øst. Kim kommer fra tilsvarende stilling i Validuskonsernet, og har tidligere erfaring fra Kongsberg Gruppen. Den nye

Ny Strategy Consultant, Lisa Marie Gjertsen.

satsingen på innovasjon i norske selskaper. Vi så hvordan mange selskaper hadde utfordringer med å gjennomføre et vellykket utviklingsprosjekt – ofte av mangel på strategi og finansiering, forteller Krogh. – Om viljen er der for å satse på et FoU-prosjekt, så er det jo ille at prosjektet stopper opp av mangel

Ny Senior Consultant, Espen Iveland.

IT-sjefen er utdannet Cand. Scient ved Universitet i Oslo og har også en MBA. Han har 12 års erfaring fra ulike teknologiske og kommersielle prosjekter, hvor han har jobbet som prosjekt- og produktleder på ulike nivå.

Ny Marketing & PR Manager, Cecilie Bjørnerud Knap.

LSI Welding flytter til Drammen Etter 23 år i Sande flytter nå LSI Welding AS, tidligere Berger Sveise-service AS, til Drammen.

I skrivende stund kobler Viken Fiber opp sin kunde nummer 100.000. – Det betyr at vi har flere enn 300.000 mennesker som benytter våre Altibox-tjenester daglig. Målinger viser at kundene er godt fornøyde med tjenestene, forteller direktør for kommunikasjon, marked og forretningsutvikling, Jon Birger Ellingsen (t.v. på bildet) og administrerende direktør Anne Berit Rørlien. Viken Fiber er Norges største fiberbredbåndsselskap, og fyller ett år den 1. oktober. – Vi skal vokse med mer enn 15.000 nye kunder årlig i mange år til, sier Ellingsen. Viken Fiber har hovedkontor på Pir7 i Drammen.

– LSI Welding AS har de senere årene viet store ressurser på å oppgradere sin virksomhet til kravene som stilles av de største kundene i bransjen. Dette betyr at vi i dag tilfredsstiller alle krav til en moderne sveisebedrift, både med hensyn til ISO-sertifisering og sveiseteknisk ledelse og kompetanse. Dette er fordeler som videreføres til NPT AS når disse to selskapene slås sammen, forklarer Krogsund.

Ny fotograf Fotograf Christine Hoff har tatt over virksomheten og studioet etter fotografmester

Behovet var stort og selskapet vokste i rekordfart. Selskapet har i det siste ansatt syv nye medarbeidere, og i dag består Nofas av over 40 ansatte og har et av Norges fremste miljøer innen innovasjonsrådgivning.

Ny Senior Consultant, Henrik Helmersmo.

Selskapet har 22 ansatte og vil omsette for cirka 25 millioner kroner innen utgangen av 2014. – Vi flytter inn i lokalene til NPT AS på Holmen. Disse to selskapene slår seg derved sammen og vil således være en av Drammens største sveisetekniske bedrifter, opplyser Lars Krogsund i LSI Welding.

100.000 kunder i Viken Fiber

på finansiering når det finnes mange muligheter i ulike støtteordninger, understreker Krogh.

Ny Consultant, Stian Ask.

Knut Hoftun Knudsen i Nedre Storgate i Drammen. Til tross for at hun ennå ikke har hatt noen offisiell åpning, har fotografen driftet studioet under eget firma, Hoff Fotografen AS, siden overtakelsen i fjor. Hoff har også overtatt hele fotoarkivet med negativer og raw-filer som fotografmester Knut Hoftun Knudsen produserte fra 1970-tallet og frem til 2013.

Satser på «grønn olje» Hokksund-firmaet Olje og Energi Senteret AS satser nå for fullt på biofyringsolje, såkalt «grønn olje». – Som Østlandets største oljeforhandler føler vi at vi må ta et større ansvar for informasjonsflyten omkring biofyringsolje. Biofyringsolje er et samlebegrep for alle grønne oljer fremstilt av alt fra fiskeavfall, tremasse og frityrfett til biodiesel basert på raps. Biodiesel er først og fremst aktuelt som ren erstatning for tradisjonell fossil fyringsolje hos privatpersoner og mindre næringsbygg, sier salgssjef Ronny Morken. Han utfordrer private og bedrifter i drammensregionen til å være ledende i overgangen til bruk av klimanøytral biofyringsolje som oppvarming.

23


FOTO: PALOOKAVILLE / SIMON SKREDDERNES

VI TAR BEVISSTE VALG. HVER DAG. Trond-Morten Lindberg, adm. dir. i BDO

Vi hadde to muligheter.

BDO DRAMMEN

Bransjen var overmoden for konsolidering. Vi kunne se på at det skjedde, eller vi kunne få det til å skje. Vi valgte det siste. Vi ville bli gode på våre egne premisser. Med vår egen måte å tenke og jobbe på. Det gjelder fortsatt, og kanskje sterkere enn noen gang.

I Drammen har vi valgt å engasjere oss i Eiendomsdagen 2014 der vi skaper en møteplass for aktørene innen eiendom, entreprenør, samt bygg og anlegg.

BDO skal fortsatt vokse, og veksten skal forenes med et kompromissløst fokus på kvalitet – uten å miste BDO sin egenart. Vi skal fortsette å gi de beste kundeopplevelsene. BDO er produktet av alle våre medarbeidere. Derfor betyr det mye at vi tidligere i år ble kåret til et av Norges beste steder å jobbe. Vi skal fortsette å verdsette hver enkelt medarbeider.

Kontakt oss gjerne for mer informasjon: Tlf.: 32 88 21 50 | drammen@bdo.no

Det samme skal vi gjøre med hver enkelt kunde. VI HAR TATT MANGE BEVISSTE VALG I BDO – DET SKAL VI FORTSETTE MED.

www.bdo.no/etbevisstvalg

EIENDOMSDAGEN I DRAMMEN 2014

9. oktober 2014 - First Hotel Ambassadeur, Strømsø Torg

For mer informasjon, besøk: www.eiendomsdagen.drammen.no 24


Næringslivets dag - den viktige møteplassen

g gan g d a is in Grat påmeld n inge

Ring 02479 - alle dager fra 07-24 | www.s1bv.no

For deg. Og din bedrift.

Alltid beredt! Book en bedriftsrådgiver på www.s1bv.no i dag.

NYTT av året: 3 parallellforedrag 11.00-11.30

jerdalen

09:15

Tord As

G le

Erik Es

pe th se

else Ni

n Eve n n ete W

Dav id

13:15

Fullt program - dnf.no

Næringslivsmesse over 70 stands Samarbeidspartnere:

Regionens største B2B messe - Union Scene, Drammen

Tirsdag 16. september Velkommen!

25


Rammebetingelser og nettverk viktig

– Det er viktig for oss at vi gjør riktige prioriteringer og fokuserer på det som medlemmene ønsker. Tekst: Eli Therese Strindeberg Foto: DNF

Det sier Hans-Petter Tonum, daglig leder i Drammen Næringslivsforening i en kommentar til resultatet i DNFs nye medlemsundersøkelse. – Undersøkelsen gir oss verdifull informasjon om hvordan vi kan forbedre tilbudet vårt, sier Tonum som er godt fornøyd med antall svar og resultatene i årets undersøkelse. Undersøkelsen hadde en svarprosent på 19, og svarene gir DNF en god retning å styre etter. – Undersøkelsen viser at de viktigste områdene for medlemmene er rammebetingelser for næringslivet og å knytte kontakter. Dette er en god tilbakemelding for oss å få, og betyr blant annet at vi skal fortsette å lage gode møteplasser for medlemmene. Samtidig sier medlemmene at DNFs deltakelse i prosjekter ikke er så viktig, og dette skal vi ta med oss, sier Tonum. Gode arenaer og møteplasser

Besvarelsene i undersøkelsen er utført av personer som jobber i alle typer bransjer. Flest av dem som svarer jobber i konsulentvirksomheter, men alle bransjer er representert. – Det viser at DNF har lagt tiden som en bransjeorganisasjon for handel i Drammen bak seg, og nå er til for alle typer bransjer, sier Tonum. Han syns det er svært hyggelig å registrere at nærmere 80 prosent av de som svarer har deltatt på et 26

arrangement i DNFs regi i løpet av det siste året. Halvparten har deltatt på mer enn tre arrangementer. – Det viser at vi har etablert gode arrangementer som faller i smak hos de aller fleste. Et overveldende flertall svarer at frokostmøter er det beste møtetidspunktet, forteller Tonum. Drammen24 mye lest

På spørsmål om hvilke konkrete saker som er viktige for bedriftene, kommer omdømmebygging Drammen på første plass. Det viser at markedsføringsjobben for Drammen blir viktig også fremover, og er et positivt signal til kommunen. Infrastruktur og veisystemer kommer på andre plass, og er en av sakene som DNF allerede jobber mye med. – Og så er det veldig hyggelig å registrere at over 70 prosent av de spurte sier de har lest den forrige utgaven av Drammen24. Når vi har lansert denne kanalen som et supplement til nettsider, lokalaviser og Facebook, og det er godt å få bekreftet at næringslivsmagasinet leses, avslutter Tonum.

151 000 lesere på papir, nett og mobil hver dag.


27


Nybyggstandard i fleksible lokaler på Bragernes Torg Kantine og parkering! Til leie - Bragernes Torg 2 A, 3017 Drammen - Areal: 100-3500 m2 i 5. 6 og 7 etg Lokalene vil gjennomgå totalrenovering og fremstå som nye. Standard vil ikke stå tilbake for tilsvarende arealer i nybyggsprosjekter Arealene tilbys med fleksible muligheter for inndeling. Alt fra en leietaker over samtlige etasjer til mindre enheter i kontorfellesskap vil gi meget attraktive helhetsløsninger. Kort vei til offentlig kommunikasjon - Flytog i gangavstand fra lokalene med 3 avganger pr. time til OSL. Eiendommen for øvrig kan skilte med bank, post og kino som tilbud til sine kunder og leietakere. Lokasjonen utgjør med dette en av de mest besøkte i Drammen sentrum og utgjør en velkjent destinasjon i bybildet. Lokalene innbyr til mulighet for felles fasiliteter som resepsjon, møterom av ulike størrelser samt kantinetilbud for sine leietakere. Kontakt Realist Næringsmegling: Line Torgersen: 95 86 86 25 lt@realist.no

28

6.etg. inneholder i tillegg en romslig og tiltalende takterrasse med mulighet for arrangementer i bedriftens regi. Utleier kan foruten dette fristille opptil 30 parkeringsplasser for dette leieforholdet - nok til at din bedrift bør vurdere disse lokalene som et meget konkurransedyktig alternativ til nybygg der parkeringsfasiliteten som oftest er en knapp ressurs! Vi tilbyr moderne og tiltalende arealer til konkurransedyktige priser hos en av Norges største eiendomsbesittere - her får du som leietaker tett og god oppfølging i morgendagens arealer av seriøs og fremtidsrettet utleier!

Pål Gurrik 92 63 38 74 pg@realist.no


PROFILEN

Fakta •

Navn: Einar Olsen

Født: 29. oktober 1954

Sivil status: Samboer og tre døtre

Stilling: Havnedirektør i Drammen

AMCAR: Havnedirektør Einar Olsen viser fram en av sine stoltheter; en Corvette Stingray fra 1974.

einar olsen:

Havnedirektør med bildilla

Drammen havn feirer i disse dager at det er 50 år siden de startet med bilimport, og direktøren selv, Einar Olsen, har selvsagt også bildilla. Tekst: Per-Jan Brekke Foto: Torbjørn Tandberg

59-åringen fra Mjøndalen har vært havnedirektør i Drammen i 17 av de 50 jubileumsårene. Olsen kom fra NSB til Drammen havn med bakgrunn som blant annet verkstedsdirektør og godssjef. Trebarnsfaren har flere hobbyer. – Jeg liker blant annet å synge i kor og går mye på tur i skog og fjell. I tillegg jakter jeg på småvilt, helst rype, forklarer Olsen. Han tilbringer også en del fritid og ferie i Tyrkia der han har hatt leilighet i 10 år. Men havnedirektørens største lidenskap er nok biler, nærmere bestemt gamle amerikanske biler. AMCAR

– Jeg har tre Amcars, en Corvette Stingray fra 1974, en pickup fra 1978 og en Cadillac fra 1990-tallet. Tidligere «mekket» jeg en del, men det blir det ikke så mye av lenger. Nå bare samler jeg og nyter det å bruke bilene, sier Olsen som opplyser at han kjøper bilene «usett». – En god kompis fra Mjøndalen, som bor i Atlanta i USA, bruker å hjelpe meg å kjøpe bilene. Han stoler jeg helt og fullt på. Han sender riktignok noen bilder av bilene som jeg kan se på før jeg bestemmer meg, smiler 59-åringen. I 2009 fikk Olsen tildelt Moderne Transports hederspris for å ha

utviklet Drammen havn til et effektivt og moderne knutepunkt mellom sjø, vei og bane. Hederspris

Juryens begrunnelse var at Olsen hadde satt intermodalitet innen transport-Norge i system. «Han har forstått at havnens rolle er viktig, men at han er avhengig av å spille på lag med aktørene i næringen og tilrettelegge infrastrukturen for å bli effektiv. Han har vært nyskapende, og Drammen havn har på mange måter fått en ny og forsterket rolle med Einar Olsen som leder», het det videre i juryens begrunnelse den gangen. De siste ukene har havnedirektøren vært mest opptatt av Drammen bilhavns 50-årsjubileum. Han påpeker at det er et privilegium å kunne forvalte arven etter shippingmannen Knut E. Møinichen, som etablerte Drammen Bilhavn AS, og havnefogd Reidar Lyngaas som la grunnlaget for bilbyen Drammen, og bidro til at den første bilen ble landsatt i mars 1964. Dermed var landets største importhavn for biler et faktum. Bilhavn-jubileum

– De to pionerene viste klokskap, fremsynthet og engasjement for fortsatt havnevirk-

somhet i Drammen da nedleggelse av den ene papirfabrikken etter den andre skapte krisestemning. Møinichen og Lyngaas forsto betydningen av byens unike beliggenhet, og at Drammen hadde potensial til å kunne bli et viktig knutepunkt for den moderne bilindustrien. 50 år etter er det full enighet om at Drammen er blitt et slikt knutepunkt, sier Olsen. Nå er sju av 10 biler som kommer til Norge innom Drammen havn. I 2013 kom det 77.000 biler sjøveien til Norge over Drammen havn. I tillegg kommer biler med jernbane og trailere. – Siden oppstarten i 1964 har det kommet mer enn 2,5 millioner biler til kai i Drammen. Den bilrelaterte omsetningen ved Drammen havn utgjør nå omtrent en tredel av havnas totalomsetning, forteller havnedirektøren. Han legger til at svært mange mennesker er i tillegg sysselsatt i virksomheter som er knyttet til bil, som for eksempel transport, klargjøring, montering, ombygging, understellsbehandling og dekor. De ansatte i de bilrelaterte virksomhetene på og ved havna utgjør i dag mer enn 300 årsverk. I tillegg kommer de som står for importleddet. 29


Næringsplan skal skape globale vinnere Tekst og foto: Øystein Berntzen

Ambisjonsnivået er høyt når den rykende ferske næringsplanen for fylket legges ut på høring. Styringsgruppa oppfordrer nå næringslivet til å involvere seg i høringsprosessen.

«Å legge til rette for en fremtidsrettet og bærekraftig næringsutvikling i Buskerud». Det er formålet med «Regional plan for verdiskapning og næringsutvikling» som i disse dager legges ut på høring. Sissel Kleven i Buskerud fylkeskommune og Hans-Petter Tonum, daglig leder i Drammen Næringslivsforening forklarer gjerne hva dette innebærer, og hva som skiller denne planen fra tidligere initiativer. Bred involvering

– Vi har holdt på i nærmere to år for å få på plass denne næringsplanen for hele fylket, og vi mener selv at dette er noe av et nybrottsarbeid. Noe av det som skiller denne planen fra tidligere planer, er at fylkeskommunen valgte å involvere næringslivet og andre aktører tett og aktivt i hele prosessen, begynner HansPetter Tonum. Han har ledet styringsgruppa som har bestått av et bredt utvalg representanter fra blant annet næringslivet, kommunene, fylkeskommunen, Innovasjon Norge, NHO, NAV og LO. Næringsplanen skal behandles i Fylkestinget ved nyttår, og blinker ut de satsingsområdene som skal gjelde for arbeidet med næringsutviklingen i fylket de neste seks årene. Prosjektleder for styringsgruppa, Sissel Kleven, forklarer prosessen bak planen: – Det har ikke eksistert noen tilsvarende plan på veldig lang tid, og vi startet i praksis på «scratch» da vi begynte arbeidet. Det var avgjørende for oss å få til en felles plan for hele fylket, samtidig som vi anerkjenner de seks kommuneregionene sin egenart. Det har også vært viktig for oss å legge til rette for høy grad av involvering fra de som denne planen faktisk skal gjelde for, nemlig næringslivet. Det er derfor ledelsen av arbeidet ble satt 30

til Drammen Næringslivsforening, og derfor både styringsgruppa og referansegruppa har vært så omfattende og bredt sammensatt. Til sammen har det vært hundrevis av aktører involvert. Det har vært innspillsgrupper, arbeidsgrupper og regionale møter hvor en lang rekke aktører har bidratt og hvor vi har fått mange innspill, sier hun. – Skal skape globale vinnere

Sissel Kleven legger ikke skjul på at planens visjon er ambisiøs. – Buskerud skal bli kjent for globale vinnere. Vi skal stimulere til lønnsom nyskaping og verdiøkende samspill. Det handler om å sørge for en fremtidsrettet og bærekraftig næringsutvikling for regionen. NÆRINGSDUO: Sissel Kleven i Buskerud fylkeskommune og Hans-Petter Tonum, daglig leder i Drammen Næringslivsforening

Det er klart dette er å legge lista høyt, men vi har vært opptatt av å gjøre en forskjell, slår hun fast. Planen tar utgangspunkt i fem temaer: Vertskapsattraktivitet, kompetanse, klynger og nettverk, entreprenørskap og forskning, utvikling og innovasjon. I korthet innebærer det en fremtidsrettet satsing på bestemte temaer fremfor et mer tradisjonelt fokus på bransjer og sektorer. I tillegg er samferdsel behandlet, ikke som et fullt tema, men som en påvirkningsstrategi. Dette er fordi beslutningsprosessene innenfor samferdsel ligger utenfor planens virkeområde. – I det å konsentrere planleggingen langs disse fem aksene, ligger det noen veldig tydelige valg. Det innebærer at det legges opp til en spisset prioritering mot den næringsvirksomheten som har størst overlevelseskraft i morgen, presiserer Tonum. – Kjenn deres besøkelsestid!

Næringsplanen skal legges frem for politisk behandling 17. september med forslag om å sende den på offisiell høring. I løpet av de seks ukene den ligger ute, har alle interessenter anledning til å komme med sine høringsuttalelser. Tonum har en klar oppfordring: – Nå er det viktig at næringslivet og andre aktører kjenner sin besøkelsestid og kommer med sine innspill i høringsrunden. Her har man muligheten til å la sin stemme bli hørt, sier han og får støtte fra Kleven. – Bred forankring og eierskap og medvirkning hos de denne planen skal gjelde for, er avgjørende. Graden av suksess avhenger av at mange parter bidrar når planens ambisjoner skal settes ut i livet, avslutter hun.


Spar tid og penger når du er på reise

Velg et fiberbredbånd på jobben som fungerer lynraskt begge veier – enten du laster opp eller ned filer.

• Et ATA-Carnet er et internasjonalt tolldokument som sparer deg og din bedrift for tid og penger ved midlertidig innførsel av varer • Skal du ut å reise med yrkesutstyr, vareprøver eller messe-/utstillingsutstyr, ta kontakt med Drammens Handelskammer for veiledning om ATA-Carnet

Tlf: 32 26 42 20 Besøksadresse Bragernes Torg 13 3001 Drammen

CHAMBER OF COMMERSE

Drammen Norway

www.handelskammer.org

Lønnsom etablering i Norges mest attraktive næringsområde! Oslo

Bedrifters kommunikasjonsbehov blir stadig mer avhengige av en framtidsrettet infrastruktur. Med fiberbredbånd fra Viken Fiber får bedriften din en dedikert linje som ikke påvirkes av andres nettbruk. Viken Fiber er Norges største fiberselskap og din leverandør av Altibox - høyhastighets bredbånd og tv. 100% fiber. Alltid. Les mer på vikenfiber.no

RE EIKER

35

ED

ER •Ø VR E EI K

S

K • SAND LVI E E V

E18

Øvre Eiker

N

•D • RAM M E N

1 Kongsberg

Os Ga

3 2

Nedre Eiker 4

5 6 7 Drammen

23 319

E134

Svelvik Sande

9

DRAMMEN NEDRE EIKER ØVRE EIKER SVELVIK SANDE

8

E18

Besøk oss på

stand nr.

60 Tønsberg

NÆRINGSLIVETS DAG - 16. september - Union Scene, Drammen Sandefjord Lufthavn Torp

31

Moss Lu Ryg


Returadresse Drammen Næringslivsforening Postboks 11 3001 Drammen

utviklingsavdelingen

Regional plan foR veRdiskaping og næRingsutvikling Næringslivet, virkemiddelaktører, kompetansetilbydere og offentlig sektor har i fellesskap utarbeidet et planforslag som skal legge til rette for en fremtidsrettet og bærekraftig næringsutvikling i Buskerud. Buskerud skal være et foregangsfylke innen verdiskaping og næringsutvikling og kjennetegnes av lønnsom nyskaping, verdiøkende samspill og globale vinnere. Med forbehold om politisk behandling, så sendes Regional plan for verdiskaping og næringsutvikling ut på 6 ukers høring fra september. I høringen inviteres din bedrift/organisasjon til å komme med synspunkter til planforslaget. følg med på: www.bfk.no/naringsplan, facebook: verdiskaping og næringsutvikling i Buskerud, twitter: @verdiskapingbfk

www.bfk.no

Skaper resultater gjennom samhandling

Telering kan kommunikasjonsløsninger Ip og gsm kombinasjonsløsninger både internt og eksternt i bedriften. Vi skreddersyr løsninger til små og store berifter.

Telefon 32 80 77 00. Epost : es@elsystemer.no

Profile for Oktan

Drammen 24 regional utgave september 2014  

Drammen 24 regional utgave september 2014  

Advertisement