Page 1

KO K E B O K F O R L I V E T I S A N D E B U K TA N O R D R E J A R L S B E R G B R YG G E

njb.no

NORDRE JARLSBERG BRYGGE

KOKEBOK FOR LIVET I SANDEBUKTA


Din egen bit av Sandebukta V EL KOM M E N TIL BYGDA VÅ R!

DETTE ER EN BOK OM LIVET I SANDEBUKTA. OM LIVET I HAVET. OG LIVET PÅ BRYGGA. NÆRMERE BESTEMT NORDRE JARLSBERG BRYGGE.

IN N H O LD Maten henter du selv...................................4 Flyndrerullings............................................ 6 Pasta Granchio di Mare del Nord................ 8 Bryggas sommertorsk ................................. 9 Fiskesuppe Jarlsberg................................. 10 McMaritim.................................................13 Ørret à la Utsikten.................................... 14 Losens ørretfavoritt....................................16 Blåskjellgryte Sande Spesial.......................18 Makrellkaker Skagerak..............................20 Skjærgårdspaella....................................... 22 Makrell Selvik...........................................24 Blåskjell i solnedgang................................ 26 Bysseguttens Bryggeblings....................... 28 Makrell Solodden......................................30 Flyndre à la Kattholmen............................ 32 Oslofjord-Ceviche....................................35 Ørret à la Landgangen..............................36 Vinbonden på Ve.......................................38 Lag din egen urtehage på terrassen.......... 40 Økologisk landbruk i Sande.......................42 Skjærgårdsparadiset..................................46 Litt feriefølelse hele året...........................48

Livet på land er lett å finne, lett å se og lett å forstå. For her inne i bukta, vestvendt og solrikt, er et helt lite samfunn i ferd med å vokse frem, nesten ute i vannet. Livet i vannet derimot, må du lete litt for å finne. Men for den som har tålmodighet (og litt flaks) kan Sandebukta og skjærgården utenfor by på fisk og skalldyr som ikke står tilbake for noe. Her kan du høste av havet hele året (med enkelte unntak) og det beste av alt – det meste svømmer eller krabber nesten rett utenfor stuevinduet ditt.

Enten du allerede bor på Nordre Jarlsberg Brygge, snart skal flytte inn,

Som lokalsamfunn fokuserer vi på nærhet og enkelhet. Det betyr

eller vurderer å flytte hit, vil jeg på vegne av Sande kommune ønske

trygge skoler og barnehager, fremtidsrettet folkehelsearbeid, gode

deg hjertelig velkommen til en kommune som satser tungt på å skape

omsorgstjenester og en kommune som stiller opp for sine innbyggere.

gode bo- og oppvekstforhold for alle. I Sande er vi opptatt av hverandre. Derfor står frivilligheten sterkt med

våre tjenester. Du kan bruke e-post, ringe servicekontoret eller stikke

et bredt foreningsliv og et variert kulturliv. Vi står trygt på vår egen

innom oss på rådhuset. Jeg anbefaler også et besøk på nettsiden vår,

identitet som bygd og landbrukskommune med vakre kulturlandskap,

sande-ve.kommune.no

lang kystlinje og en rikholdig skjærgård.

Jeg håper du vil trives her sammen med oss.

God lesning! Skitt fiske! God appetitt!

Utgiver: Nordre Jarsberg Brygge Design og produksjon: Oktan Øst Trykk: Trykk-Service AS Opplag: 2.000 stk

4

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål om kommunen eller

Elin Gran Weggesrud Sande rådhus · Prestegårdsaleen 35 · post@sanve.no · Servicekontoret: 33 78 70 00

ORDFØRER

6


Maten henter du selv I Sandebukta og i skjærgården utenfor kan du høste av havet hele året. Om sommeren tar du båten ut til en av de mange fiskeplassene, og når isen legger seg, kan du hente opp middagen bare noen meter fra stuevinduet. I tillegg til krabbe, hummer og blåskjell, er det registrert 15 ulike fiskeslag i Sandeskjærgården. Sjøørret (Salmo trutta trutta)

Makrell (Scomber scombrus)

Sjøørreten lever langs hele den norske kyststripen. Den er såkalt anadrom, som betyr at den vandrer fra saltvann til fødeplassen i ferskvann for å gyte. Sjøørreten kan bli opptil 10 kg, i sjeldne tilfeller enda større. Du tar den fint på sluk, selv om mange mener at flue er både riktigere og bedre. Lettest er den å fange i mars/ april, og gjerne på steder med sandbunn og rullestein, så kalt leopardbunn.

Makrellen, stimfisken med de karakteristiske stripene langs siden er en rask svømmer som vandrer lange avstander og kommer inn til norskekysten og Sandebukta om sommeren. Du kan ta den på nær sagt all slags redskap, fra land med sluk eller flue og fra båt velger de fleste dorg. Unge eksemplarer av makrell kalles pir .

Torsk (Gadus morhua)

Det finnes om lag 30 ulike arter av krabbe rundt norskekysten, men den vi fanger og spiser heter taskekrabbe. Den kan fanges hele året, men er som regel best på forsommeren og i slutten av september/begynnelsen av oktober. Vet du forresten hvorfor krabben går sidelengs? Den ser dårlig, men har følehår som funker best når den går sidelengs.

Torsken er Norges viktigste matfisk. Navnet kommer av det gammelnorske «torskr» som er avledet fra det germanske ordet for «tørr», og viser til at torsken er blitt brukt til tørrfisk fra de tidligste tider. Torsken i Sandeskjærgården er det vi kaller kysttorsk. Bestanden i ytre Oslofjord-området har minsket dramatisk, og det vurderes fiskeforbud i hele området. Så inntil videre – fang torsken hos fiskehandleren.

Krabbe (Pleocyemata)

Blåskjell (Mytilus edulis)

Blåskjell kan du finne nesten overalt, fra Middelhavet til Barentshavet, og også i Sandebukta. De lever i klynger på steiner, fjell og annet underlag, og kan bli så mange som 12 000 individer på én kvadratmeter. Blåskjellene er best fra september til april, men kan spises hele året. Men husk – blåskjell kan være giftige, så sjekk alltid blåskjellvarselet først, på matportalen.no eller last ned mattilsynets blåskjell-app.

4


Ă˜rret

Makrell

Krabbe

Torsk

BlĂĽskjell F ly n d r e

5


Flyndrerullings FLYNDRERULLADER M ED PESTO

Start med å lage pesto. Finhakk basilikum og eventuelt persille, hvitløk, pinjekjerner eller mandler og parmesan i food-processor eller med stavmikser. Spe med oljen litt om gangen til en fyldig saus. Denne pestoen må være ganske tykk for ikke å renne ut av fisken. Dryss fiskefiletene med salt og smør på pesto. Rull dem sammen. Kok opp vann med eddik og salt i en vid kjele og legg i flyndreruladene med skjøten ned. Legg på lokk, kok opp og skru av varmen. La fisken trekke på ettervarmen til den er gjennomkokt, 4—5 minutter. Ta ruladene forsiktig opp og hold dem varme. Sil eventuelt kokelaken og kok den opp. Visp sammen eggeplomme og fløte og visp det i fiskekraften. Varm sausen forsiktig, den må ikke koke, da skiller den seg. Smak om den trenger mer salt. Server ruladene med sausen, poteter eller couscous og salat eller kokte aspargesbønner.

T i l 4 p ers on er

8—12 flyndrefileter, f eks rødspette, smørflyndre eller lomre 1 ts salt Pesto: 1 dl basilikumblad eller like deler basilikum og bladpersille 2 fedd hvitløk 3 ss pinjekjerner eller mandler 3 ss revet parmesan ca. 1 dl olivenolje TIL KOKING OG SAUS:

3 dl vann 1 ts hvitvinseddik 1 ts salt 1 eggeplomme 1 dl kremfløte RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD FOTO: SYNØVE DREYER

6

Klassisk pesto lages med basilikum. Har du plukket ramsløk i vår, kan du erstatte halvparten av basilikumen med ramsløk, eller du kan bruke en blanding av basilikum og persille.


7


Pasta Granchio di Mare del Nord

T i l 4 pers oner

PASTA BOLOGNESE MED KRABBE

Fremgangsmåte: Ta krabbekjøttet ut av skallet. Kok pasta etter anvisning på pakken. Grovhakk løk og hvitløk, og surr i olje i en stekepanne. Tilsett tomatpuré og hvitvin, og la det koke opp. Ha i grovhakkede tomater, kremfløte, fiskebuljong, salt, pepper og kajennepepper, og la sausen koke i 10 minutter. Rør krabbekjøttet inn i sausen og la alt koke i noen minutter til sausen får en kremete konsistens. Server pastasausen på pastaen, og dryss over persille og parmesanost.

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD

8

FOTO: SYNØVE DREYER

3 stk krabbeskall, fylt 4 pors tagliatelle 1 stk løk 2 fedd hvitløk 2 ss olje 2 ss tomatpuré 2 dl hvitvin 400 g hermetiske tomater, grovhakkede 3 dl kremfløte 1 terning fiskebuljong 0,5 ts salt 0,5 ts pepper 0,5 ts kajennepepper 2 ss persille, frisk 4 ss parmesanost


Bryggas sommertorsk WRAP MED GRILLET TORSK

Framgangsmåte Skjær torskefileten i lange jevne stykker. Krydre med salt, og drypp over Worcestershiresaus og saften av lime. Brett et ark grillfolie dobbelt og smør med rapsolje. Legg torsken på folien. Stek den på grillen i ca. 2 minutter, snu den og stek den 2 minutter på den andre siden. Salat Vask hjertesalaten og la alt vannet renne godt av. Skjær salaten i strimler, og del cherrytomat i to. Finhakk rødløk og riv basilikumbladene. Rør sammen olivenolje og balsamicoeddik. Ha salaten, cherrytomat, rødløk og basilikumblader i en bolle, hell over oljedressingen og bland sammen. Finhakk cashewnøtter og dryss over salaten.

T i l 4 p ers on er

600 g torskefilet, uten skinn og bein 1 ss salt 5 ss worcestershiresaus 1 stk lime 1 ss rapsolje grillfolie S A L AT

2 stk hjertesalat 200 g cherrytomat 0.5 stk rødløk 0.5 potte basilikum, frisk 1 ss olivenolje 1 ts balsamicoeddik 1 dl cashewnøtter DRESSING

2 ss sweet chilisaus 100 g majones 4 stk tortillawrap

Dressing Rør sammen majones og sweet chilisaus til dressingen. Smør litt dressing langs midten av hver tortillawrap, og legg salat og stekt torsk over. Brett, rull sammen og server.

Tips: Dersom du ikke har tilgang til grill kan torsken også stekes i stekepannen.

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD FOTO: ESTEN BORGOS

9


Fiskesuppe Jarlsberg FISKESUPPE MED TORSK OG TOMATER

10


T i l 4 p ers on er

600 g torskefilet, uten skinn og bein 1 stk løk 2 fedd hvitløk 4 stk vårløk 2 ss smør 2 ss tomatpuré 6 dl fiskekraft 0,25 ts gurkemeie 2 dl kremfløte 1,5 dl hermetiske tomater salt og pepper brød

Framgangsmåte: • Skjær torsken i biter på ca. 3 cm. • Finhakk løk og hvitløk, og skjær vårløk i tynne skiver. • Surr løken myk i smør, og tilsett hvitløk, vårløk, tomatpuré og fiskekraft. • La det koke i ca. 5 minutter, dryss over gurkemeie og bland godt. • Tilsett kremfløte og hermetiske tomater, og la det småkoke i 4-5 minutter. • Ha i torskebitene, og la det trekke til fisken er ferdig, ca. 4 minutter. • Smak til med salt og pepper. Server med brød ved siden av, og dryss gjerne friske urter over.

Tips: Fiskekraft kan fint byttes ut med fiskebuljong.

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD FOTO: SYNØVE DREYER

11


1200 m2 dagligvarer p책 brygga Vi er KIWI. Du vet hva det betyr. Vi gir oss aldri p책 pris! Ikke p책 kvalitet heller. Velkommen til KIWI p책 brygga for en hyggelig handel.

12


McMaritim KRABBEBURGER MED RØSTIPOTETER OG PESTO

Fremgangsmåte: Ta krabbekjøttet ut av skallet og mos det med en gaffel. Finhakk sjalottløk og gressløk, og skjær paprika i små terninger. Rør sammen krabbekjøtt, sjalottløk, gressløk, paprika, sennep, potetmel og egg så alt er godt blandet. Form flate burgere og stek dem gylne og gjennomvarme i en blanding av smør og olje. Røstipoteter Skrell og riv potet, og klem ut så mye vann som mulig. Rør inn salt og pepper. Lag to flate røsti per burger du har laget. Varm rikelig med olje i en stor stekepanne og stek røsti i ca. 2 minutter på hver side.

T i l 4 p ers oner

2 stk krabbeskall, fylt 2 stk sjalottløk 1 ss gressløk, frisk 0,5 stk paprika, rød 1 ts sennep 1 ss potetmel 1 stk egg 2 ss smør 2 ss olje RØSTIPOTETER

4 stk potet 1 ts salt 0,5 ts pepper olje TILBEHØR

4 dl salat, småbladet pesto

Legg en krabbeburger mellom to røstipoteter og server med salat og pesto.

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD FOTO: SYNØVE DREYER

13


Ørret à la Utsikten STEKT ØRRET MED ASPARGES OG KJØRVELSAUS

14


T i l 4 p ers on er

600 g ørretfilet, uten skinn og bein 1 ss salt 2 ss olje 12 stk asparges 1 ss smør SAUS

2 stk eggeplomme 0,5 ts salt 0,25 ts pepper 3 ss eplecidereddik 1 dl rapsolje 2 ss kjørvel, frisk

Framgangsmåte • Skjær ørreten i serveringsstykker, dryss med salt og la trekke i ca. 10 minutter. • Skyll av saltet og tørk stykkene godt med tørkepapir. • Stek ørreten i olje på middels varme i ca. 2 minutter på hver side. • Brekk av den nederste delen på aspargesen og kok i lettsaltet vann i 2 minutter. • La aspargesen renne godt av og vend i smør. Saus • Pisk eggeplomme sammen med salt og pepper, rør inn eplecidereddik og spe med rapsolje i en tynn stråle til en fyldig saus. • Smak med salt og pepper, og rør inn hakket kjørvel. Server ørreten med asparges og kjørvelsaus ved siden av.

Hvis du ikke får tak i kjørvel kan du erstatte med en slekning, nemlig persille. Selv om kjørvelen har en sterkere smak, som minner litt om lakris.

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD FOTO: SYNØVE DREYER

15


Losens ørretfavoritt Skjær torsken i lange, jevne biter.

OVNSBAKT ØRRET MED HVITLØKSGRØNNSAKER

Hvis du ikke har tilgang til grill, går det fint å bruke stekepannen. Framgangsmåte • Sett stekeovnen på 200 °C. • Skjær ørreten i serveringsstykker og dryss med salt og pepper. • Skjær squash, gulrot og paprika i 1 cm store biter. • Del blomkålen i små buketter, grovhakk rødløk og skjær soltørket tomat i strimler. • Varm opp olivenolje i en stekepanne og stek grønnsakene og soltørket tomat til alt har fått litt farge. • Dryss salt og pepper over grønnsakene og ha dem i en ildfast form sammen med hvitløk og oliven. • Legg fiskestykkene over grønnsakene og bak i stekeovnen på nederste rille i ca. 20 minutter. • Finhakk persille, bland med balsamicoeddik og hell blandingen over grønnsakene når de er ferdig stekt. Server ørreten med grønnsakene.

16

T i l 4 p ers on er

600 g ørretfilet, uten skinn og bein 1 stk squash, gul 2 stk gulrot 1 stk paprika, rød 0,5 stk blomkål 2 stk rødløk 2 stk tomat, soltørket 2 ss olivenolje 8 fedd hvitløk 1 dl oliven, grønn 2 ss persille, frisk 2 ss balsamicoeddik salt og pepper


RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD FOTO: SYNØVE DREYER

17


Blåskjellgryte Sande Spesial BLÅSKJELL MED SOPP I KREMSAUS

Kontrollere blåskjellene og kaste skjell som er åpne eller ikke lukker seg når du knakker på dem.

18


Kontroller blåskjellene og damp dem under lokk på sterk varme til de åpner seg, 3—4 minutter. Rist på kjelen av og til så skjellene blir jevnt dampet. Rens skjellmaten ut av skallene. Sil og mål kraften, spe om nødvendig med vann til 2 ½ dl. Skjær soppen i tynne skiver. Hakk sjalottløk, finstrimle vårløkene. Stek sopp, løk og vårløk i smør til løken er myk, men ikke brun. Dryss på mel, rør godt rundt og spe med blåskjellkraft. Kok opp og rør onn fløte og rømme. La sausen småsurre i 5—6 minutter. Smak til med salt og pepper og rør inn blåskjellene. Dryss timian over og spis ris til.

T i l 4 p ers oner

1 nett blåskjell 150 g sjampinjonger 2 sjalottløk 2-3 vårløk 2 ss smør 2 ss hvetemel 2 ½ dl blåskjellkraft 1 dl kremfløte ½ dl seterrømme salt, pepper timian

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD FOTO: SYNØVE DREYER

19


Makrellkaker Skagerak GROVE MAKRELLKAKE R MED GRØNNKÅLSALAT

20


Rens og fileter makrellene. Skrap fiskekjøttet fra skinnet til en grov farse. Rør inn de øvrige ingrediensene og form fire store kaker. Stek dem gylne og gjennomstekte i smør og olje, ca. 3 minutter på hver side. Snitt grønnkålen fint. Skjær nektarinene i små terninger og bland dem i kålen. Rør sammen resten av ingrediensene og bland det med grønnkål og nektariner. Server de grove makrellkakene med kålsalaten og godt brød eller kokte poteter. T i l 4 p ers oner

Du trenger ikke kvern for å lage disse grove makrellkakene, fiskekjøttet skrapes med en vanlig bordkniv.

4 store makreller 2 ts salt 1 ts pepper 1 ss potetmel 1 egg ca. 1 dl melk smør og olje til steking GRØNNKÅLSALAT MED NEKTARINER

1 eske grønnkål eller 1 liten nykål 4 nektariner eller 1 skalk vannmelon 1 dl lettrømme 3 ss yoghurt 3 ss majones ½ ts karri 2 ts dijonsennep 1 ts sitronsaft salt og pepper

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD FOTO: SYNØVE DREYER

21


Skjærgårdspaella PAELLA MED TORSK OG REKER

T i l 4 p ers on er

500 g torsk 200 g skrelte reker 2 msk olivenolje 500 g risotto-ris 1 st vitløksbåt 1 st paprika, rød 1 st gul løk 8 st cherrytomater 1 g safran 1 dl grønne erter 1 l fiskebuljong 4 st sitronbåter salt og peppar

Fremgangsmåte: • Varm ovnen til 200°. Kutt opp løken, strimle paprikaen og stek sammen med ris og en presset vitløksbåt i en gryte på kokeplaten et par minutter. Tillsett safran og buljong, og sett formen i ovnen i 10 min. • Tilsett torsk i biter samt grønnsakene og la det koke videre i ca. 10 min. • Tilsett salt og peppar etter egen smak. Legg i reker og servere umiddelbart med sitronbåter.

Paella er en spansk sjømat-spesialitet som kommer i mange varianter. Typisk for paella er smaken av safran, som passer svært godt med fisk.

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD

22

FOTO: INGVAR ERIKSSON


V å r t bi d ra g

ti l å

r e dde

ver d en

Økofestivalen i Sande ble arrangert første gang i 2006, lenge før begrepet ”økologisk” hadde blitt en del av vanlige folks dagligtale. Den gangen, som i dag, var bøndene i Sande pionerer innenfor økologisk landbruk. Festivalen er den eneste i sitt slag i hele Norge, og er også årets største arrangement i Sande. Drivkraften bak festivalen er å vise mangfoldet av økologiske produkter og økologisk produksjon som et godt og fremtidsrettet alternativ.

www.okofestivalen.no


Makrell Selvik AICHAS MAKRELL MED HUMMUS

Framgangsmåte: • Varm grillen. • Dryss salt og pepper over makrellfiletene, og pensle dem med olivenolje. • Legg filetene på grillen med skinnsiden ned og grill i 5-6 minutter uten å snu fisken. Hummus • Kok erter møre i lettsaltet vann i ca. 2 minutter og hell av kokevannet. • Sil av vannet til kikerter, men spar på litt av vannet. • Knus hvitløk med flatsiden av en kniv og press saften av sitron. • Kjør erter, kikerter, hvitløk, sitronsaft, tahini, spisskummin og dill til en puré i en kjøkkenmaksin eller med en håndblender. • Tilsett litt av vannet til kikertene for å få ønsket tykkelse og konsistens på hummusen. • Smak til med salt. Topping • Grovhakk løk, soltørkede tomater og dill. • Varm olivenolje i en stekepanne og stek løken til den er myk og har fått en gyllenbrun farge. • Rør inn pinjekjerner og rosiner, og stek i 1 minutt til. • Tilsett soltørkede tomater, dill, balsamicoeddik, honning og vann. Server grillet makrell med erterhummus, og topping. Dryss gjerne over litt grovhakket chili og dill hvis du har. 24

T i l 4 p orsjon er

8 stk makrellfilet salt og pepper olivenolje HUMMUS

250 g erter, fryst 250 g kikerter, hermetiske 2 fedd hvitløk 1 stk sitron 2 ss tahini 1 ts spisskummen, malt 2 ss dill, frisk salt TO P P I N G

2 stk løk 2 ss tomat, soltørket i olje 1 ss dill, frisk 4 ss pinjekjerner 4 ss rosiner 4 ss balsamicoeddik 2 ss honning olivenolje


Tips: Hvis du ikke har grill kan du steke makrellfiletene i en grillpanne.

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD FOTO: AICHA BOUHLOU

25


Blåskjell i solnedgang GRATINERTE BLÅSKJELL

Fremgangsmåte: Lag kryddersmøret først. Kjør alle ingredienser sammen i en foodprosessor til en jevn masse. Smak til med salt og cayennepepper. Finhakk hvitløk og sjalottløk. Fres blank i olje i en kasserolle. Ha på hvitvin, vann og vaskede blåskjell. Damp under lokk til skjellene åpner seg. Ta av det tomme skallet på hvert blåskjell, og fordel blåskjellene med innmat i en ildfast form og fordel smøret over. Stek på 220 grader i ca. 5-6 minutter. Serves gjerne med en liten salat ved siden av.

DU T R EN GER :

1 kg ferske blåskjell 1 fedd hvitløk 1 sjalottløk 1 ss olje 1/2 dl hvitvin 1/2 dl vann KRYDDERSMØR:

100 g romtemperert meierismør 2 ss soltørket tomat 1 ts dijonsennep 1 ts paprikapulver 2 ss revet parmesan 1 fedd hvitløk 1 eggeplomme Salt Cayennepepper 1 lime Fersk timian

Populær som forrett.

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD

26

FOTO: BENT RAANES SØRENSEN


Annonse kokebok.pdf 1 02.11.2018 15:29:14

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


Bysseguttens Bryggeblings BLINGS MED SENNEPSMARINERT FLYNDREFILET PÅ GRILLEN

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD

28

FOTO: SYNØVE DREYER


T i l 4 p orsjon er

4 stk flyndrefilet, med skinn 4 ts dijonsennep 4 ss timian, frisk 4 skiver brød salt og pepper olje bomullshyssing VINAIGRETTE

2 ss tomat, soltørket 2 ss bladpersille 2 dl olivenolje 1 dl eplecidereddik 2 ts dijonsennep 1 stk brokkoli 200 g spinat

Framgangsmåte: • Legg filetene på kjøkkenbenken med skinnsiden ned, og smør 1 ts sennep utover hver filet, og dryss med finhakket timian, salt og pepper. • Del hver filet i to og legg bitene med kjøttsiden mot hverandre. • Bind litt fuktet bomullshyssing rundt for å holde bitene sammen. • Pensle brødskivene med litt olje og grill så de blir gylne på begge sider. • Pensle skinnsidene på fisken med olje, og grill på høy varme til skinnet er sprøtt og gyllent, ca. 1 minutt på hver side. Vinaigrette • Finhakk soltørkede tomater og bladpersille, og ha i et tomt syltetøyglass med lokk sammen med olivenolje, eplecidereddik og dijonsennep. • Rist godt til en tykk dressing. Du kan også røre kraftig med en visp. • Del brokkoli i biter, så i tynne skiver. • Bland brokkoli og spinat med vinaigretten. Legg en grillet brødskive på hver tallerken, fordel vinaigrette over og topp med fisken.

Tips: Om du ikke vil binde filetene sammen kan du beholde dem hele og grille dem med skinnsiden ned til de er ferdige. 29


Makrell Solodden LIMEMARINERT MAKRELL

T il 4 p ors joner

Framgangsmåte: • Frys makrellen i 1 døgn. • Ta fisken ut av fryseren, dryss over grovt salt og la stå til den er halvtint. • Tørk av salt og skjær makrell i løvtynne skiver. • Fordel makrellskivene på porsjonstallerkener. • Finhakk ingefær. • Riv skall og press saften av lime. • Rør sammen ingefær, skall og saft av lime, olivenolje, rosépepper og salt, og hell over makrellskivene. • La det trekke i 10 minutter før servering. • Ha over salat og bladpersille.

600 g makrellfilet 5 ss salt, grovt 2 ss ingefær, frisk 2 stk lime 1,5 dl olivenolje 1 ts rosépepper 1 ts salt TILBEHØR

salat bladpersille brød

Serveres med brød ved siden av.

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD

30

FOTO: ASTRID HALS


Vi har oppskriften på en god bolighandel Det er vi som selger boligene på Nordre Jarlsberg Brygge. Fortell oss hva du er ute etter, og sammen finner vi frem til drømmeleiligheten. Ofte har vi et antall innflytningsklare leiligheter også, hvis du vil slippe ventetid. Våre erfarne meglere og gode rutiner sikrer deg en trygg og god bolighandel.

Geir Arild Andreassen 415 08 380 · geir.andreassen@em1.no Christel Hetty 982 81 056 · christel.hetty@em1.no Kent Salte 907 81 789 · kent.salte@em1.no

Visningssenteret i Fjordveien 20 holder åpent onsdag og fredag kl 10 – 16.


Flyndre à la Kattholmen PANERTE FLYNDREFILETER MED REMULADE

Framgangsmåte: Start med remuladen. Rør sammen ingrediensene og sett den kjølig til den skal brukes. Bland mel, salt og pepper på en tallerken, sammenvispet egg og vann på en annen og griljermel på den tredje tallerkenen. Legg to og to flyndrefileter sammen, vend dem først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel. Varm olje og smør og stek flyndrefiletene gylne på begge sider, ca. 4 minutter til sammen. Server fisken nystekt med remulade, byggris eller basmatiris og grønnsaker eller salat.

Remulade lager du i en fei, og den smaker så mye bedre enn den du kjøper ferdig.

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD

32

FOTO: SYNØVE DREYER

T i l 4 p orsjon er

8 flyndrefileter, uten skinn 2 ss hvetemel 2 ts salt 1 ts pepper 1 egg + 1 ss kaldt vann, vispet sammen ca. 1 dl griljermel 2 ss olje + 2 ss smør til steking REMULADE

150 g (1 pakke) majones 1 dl lettrømme 1 liten sjalottløk, finhakket 2 ss hakket sylteagurk 1 ss kapers 1-2 ts sitronsaft salt, pepper


33


Skjærgården venter I Sandebukta ligger opplevelsene på rekke og rad. Fiskeplasser, badeplasser og spennende muligheter for strandhugg på hundrevis av holmer og skjær. Alt du trenger er en båt.

Annonse

DIN NYE BÅT FINNER DU HOS BAKKEN MOTOR.

34


Oslofjord-Ceviche CEVICHE MED TORSK

Cerviche er retten som har alt: Rik og frisk smak, sunn og lett å tilberede.

Framgangsmåte: • Bland ingrediensene til tigermelken og smak til med salt. La den trekke i ca. 5 min. • Skjær fisken i pene terninger, ca. 2x2 cm. Skjær løken i tynne ringer og legg dem i isvann i ca. 5 min så de blir knasende sprø. • Rens og skjær avokadoen i terninger, like store som fisketerningene. Bland alt og hell over tigermelk. • Fordel cevichen på salat på tallerkener og la den trekke i 1-2 min før servering. • Fisken blir da ”kokt” utvendig, er er fortsatt rå inni.

T i l 4 p ors joner

350 g torskefilet uten skinn og ben 1 rødløk 1 avokado 1 pose småsalat TIGERMELK

1 ts revet ingefær 2 ts hakket koriander revet skall og saft av 4 lime 1 rød chili, renset og finhakket 1 lite fedd hvitløk salt

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD FOTO: SYNØVE DREYER

35


Ørret à la Landgangen HELBAKT ØRRET MED AGURKSALAT OG ROTGRØNNSAKER

Framgangsmåte: • Sett stekeovnen på 160 °C. • Skyll ørreten godt i kaldt vann og tørk lett med et tørkepapir. • Skjær av hodet og halen, lag et snitt langs buken, og legg den på et stekebrett dekket med to lag aluminiumsfolie. • Grovhakk dill, skjær hvitløk i to og sitron i skiver på ca. 1 cm. • Fres hvitløk og sitron gyllent på middels varme i en stekepanne uten fett. • Dryss på fennikelfrø, og tilsett i smør og dill. Trekk stekepannen av varmen og bruk en stekespade til å hakke opp hvitløken. • Fordel blandingen over, under og inni buken på ørreten. • Dryss over salt og pepper, og pakk aluminiumsfolien godt rundt fisken. • Bak i stekeovnen i 1 time. Agurksalat • Skjær agurk i tynne skiver. Bruk gjerne en ostehøvel. • Ha eplecidereddik, sukker og halvparten av vannet i en kasserolle, og kok opp. • Avkjøl laken med resten av vannet. • Ha agurken i laken og la den marinere i 1-2 timer i kjøleskapet. Tilbehør • Skrell og skjær gulrot, søtpotet, sellerirot og løk i grove biter. • Surr gulrot, søtpotet, sellerirot og løk raskt i solsikkeolje i en stekepanne. • Ha grønnsakene i en ildfast form, og krydre med salt og pepper. • Bak grønnsakene i stekeovnen med ørreten de siste 15-20 minuttene av steketiden. Server ørreten med agurksalat, grønnsaker og rømme. 36

T i l 4 p orsjo ner

2 kg ørretfilet 1 potte dill, frisk 1 stk hvitløk 1 stk sitron 1 ss fennikelfrø 2 ss smør 2 ts salt 1 ts pepper, grovmalt aluminiumsfolie Agurksalat 1 stk agurk 0,5 dl eplecidereddik 1 dl sukker 1,5 dl vann Tilbehør 4 stk gulrot 1 stk søtpotet 0,5 stk sellerirot 2 stk løk 3 ss solsikkeolje 3 dl seterrømme salt og pepper


Tips: Du kan fint bruke fryst ørret. Sett den til tining i kjøleskapet dagen før den skal brukes.

RETTIGHETER: NORGES SJØMATRÅD FOTO: SYNØVE DREYER

37


FOTO: MARIUSZ HAMIGA

DE VIKTIGSTE DRUESORTENE PÅ VE GÅRD ER HVITVINSDRUENE SOLARIS, JOHANITTER OG MUSCARIS, OG RØDVINSSORTENE RONDO OG REGENT.

VINPRESSEN ER FYLT MED GRØNNE DRUER.

Vinbonden på Ve Et par hundre meter fra Gamle Sørlandske Hovedvei, rett sør for Sande sentrum ligger Ve gård. Her produserer gårdbruker Gjert Gravningen poteter, blomkål, stangselleri og – vin.

Den som trodde at vindruer bare kan trives i solrike skråninger i Tyskland, Frankrike og Italia, må tro om igjen. For her, på 59 grader nord, strutter livskraftige vinstokker om kapp med de nordiske grønnsakene. Gjert Gravningen har alltid vært fascinert av muligheten for å dyrke vin i Norge. Interessen ble ikke mindre da polske Mariusz Hamiga dukket opp som gårdsarbeider og kunne vise til 30 års erfaring med vindruer fra både Polen og Italia. Det ene tok det andre, og i 2015 tok Gjert

38

skrittet og begynte å plante vinstokker med Mariusz som fagansvarlig. De har allerede lagt et år med prøveproduksjon bak seg, og resultatene er mer enn lovende. Den største utfordringen er å finne frem til de druesortene som passer best til klimaet og vekstforholdene på Ve. I jakten på de riktige druene er det plantet 21 forskjellige sorter, og mesteparten av virksomheten bærer fremdeles preg av eksperimentering, prøving og feiling. Så mens det bygges og klargjøres for

vinproduksjon på låven, står årets høst, noen hundre liter, både rød og hvit, og godgjør seg under mer provisoriske forhold. Etter fem år, når vinstokkene bærer fullt, regner Gjert med å kunne produsere mellom fem og seks tusen flasker. Men som han selv sier, ”Vi får se hvordan det går. Dette er et usikkert og arbeidskrevende prosjekt med mange fallgruver, men det er i hvert fall mye morsommere enn potet og blomkål.”


39


Lag din egen urtehage på terrassen

Rosmarin Herlig til kjøtt, fjærkre og grønnsaker.

Terrassene på Nordre Jarlsberg Brygge er vestvendte og solrike, med andre ord ideelle for deg som har lyst til å dyrke dine egne krydderurter. Urter er lette å få til og enkle å dyrke, og du kan starte beskjedent med bare noen krukker, eller du kan gå for litt større plantekasser hvis du har plass og lyst. Det viktigste er at du starter med god jord og god drenering, for eksempel et lag med Leca-kuler i bunnen av potta eller kassa. Hvilke urter passer på din terrasse? Det viktigste er at du velger urter du liker og kommer til å bruke i matlagningen. De aller fleste urtene klarer seg fint gjennom den norske sommeren, og mange overvintrer greit nær kysten, som i Sandebukta. Mynte og sitronmelisse er enkle å få til. Får de bra med sol, vokser de villig og brer seg lett. Salvie, timian, oregano og rosmarin trives med godt drenert jord og mye sol. De tre første klarer fint en mild vinter og kommer tilbake år etter år, men rosmarin er ikke hardfør nok for en norsk vinter. Basilikum trenger minst 15 graders varme. Den kan være litt vanskelig, men det er absolutt bryet verdt å forsøke.

Gressløk klarer seg nesten hvor som helst, mens persille og hvitløk trives best i solen. Lavendel både dufter godt og ser flott ut i bedet når den blomstrer. Får den nok sol og godt drenert jord, kan den vokse seg stor og kraftig. På hagesenteret har de mange flere sorter, og det er både smart og vel anvendt tid å be om råd. Kjøp kvalitet med en gang. Ikke et vondt ord om urtene du får kjøpt i matbutikken, men de skal brukes og spises, og er ikke beregnet på å plantes ut. Derfor skal du kjøpe plantene dine på et hagesenter. Disse er ment for utplanting og gjør det lettere å lykkes. Enkle stelletips God jord, god drenering og gode planter – du er allerede langt på vei til å få det til. Alt du må huske på nå er å vanne og gjødsle regelmessig, luke en gang i blant, og holde snegler og skadedyr unna. Prøv deg frem, og ikke vær redd for å spørre om råd på hagesenteret.

FRISKE URTER RETT FRA EGEN BALKONG HEVER SMAKEN OG GJØR HVERDAGSMÅLTIDET TIL EN KULINARISK OPPLEVELSE.

40

Oregano En klassiker på pizza og focaccia! Men også fantastisk til fisk, kjøtt og salater.


Timian Perfekt til fisk, kjøtt, fjærkre og pasta – og selvsagt på pizzaen!

Basilikum Nydelig sammen med tomat, som feks i pastasauser. Og like herlig i salater. Persille Det er nærmest ikke grenser for hvor du kan bruke persille. Gryter og salater, for å nevne noe. En mild urt som bidrar til å fremheve andre smaker.

Salvie Perfekt til grillet kjøtt som feks ribbe, ovnsbakte poteter og andre kraftige retter. Kjørvel God i salater, i supper eller på rotgrønnsaker. Eller til fisk. Bruk gjerne rikelige mengder!

Estragon Uunnværlig i béarnaise- og hollandaisesaus, men kan også brukes i supper, til fisk, kylling og i eggretter.

41


Økologisk landbruk i Sande Skjærgården og havet har alltid vært viktig for folk i Sande, og for beboerne på Nordre Jarlsberg Brygge står sjø- og båtliv sentralt. Likevel skal vi ikke glemme at Sande er en viktig jordbrukskommune, med en høy andel dyrket jord. Mer enn 100 bønder dyrker nærmere 34 000 dekar jord og drifter mer enn 116 000 dekar skog. Stadig flere av bøndene i fylket satser på økologisk landbruk. Økologiske produkter er i vinden, og selv i vanlige dagligvarebutikker finner man flere og flere produkter merket «økologisk». Erik Rosnes på Rosnes gårsdrift er grønnsaksbonde og har drevet økologisk produksjon på friland i 30 år. Den viktigste drivkraften handler om å levere bedre varer med mindre forurensing. Og selv om markedet for mat uten sprøytemidler øker jevnt og trutt, har han også stor tro på at teknologi og vitenskap skal hjelpe det økologiske jordbruket fremover. Sande har lenge vært et tyngdepunkt innenfor økologisk landbruk og er på landsbasis en av de største og beste kommunene på produksjon av økologiske grønnsaker. Derfor er det bare rett og rimelig – og naturlig – at Sande står som arrangør av landets eneste økofestival, et møtested for alle som er opptatt av økologi i videste forstand.

42


Ă˜kologisk landbruk er en driftsform for landbruket hvor det settes spesielle krav og begrensninger for produksjonen, eksempelvis ved ikke ĂĽ bruke kunstig gjødsel og syntetiske plantevernmidler og til velferden i husdyrproduksjonen.

43


Henriette

Nærservice på brygga Du har sikkert lagt merke til dem, de gamle teglstensbyggene ved innkjørselen til Nordre Jarlsberg Brygge. Her finner vi tre småbedrifter som hver på sin måte bidrar til å gjøre Brygga til et levende lokalsamfunn ved fjorden.

Salong Fjordveien har allerede opparbeidet

seg en solid kundekrets på Brygga. Mari og Henriette tar omsorgsfullt hånd om hår, negler og øyne.

44

salongfjordveien.no · Tlf: 33 77 96 60

Mari


Erlend

Knut

Lisbeth

Nordre Jarlsberg Elektro AS tilbyr alle tjenester innenfor elektro. Trenger du en ekstra stikkkontakt eller lader til elbilen? Ring Knut og Erlend!

I systua Selmer Service treffer du Lisbeth Bakkelund Selmer som hjelper deg med alt fra interiørsøm og omsøm til reparasjoner.

nj-elektro.no · Tlf: 958 98 821

facebook.com/liselmer · Tlf: 480 36 129


Skjærgårdsparadiset ”JEG ELSKER Å SEILE OG SEILER SÅ SEINT DET GÅR AN, FOR TUREN TAR SLUTT NÅR DU KOMMER TIL LAND” Odd Børretzen

Kanskje er det nettopp sjøen, båtlivet og skjærgården som har vært tungen på vektskålen for mange av dem som har flyttet til Nordre Jarlsberg Brygge. Vestfoldskjærgården er blant de flotteste i landet, og Sande har faktisk fylkets lengste kyststripe. Med en rask motorbåt er både Tønsberg, Tjøme og Hankø bare en drøy time unna. Men du behøver bare noen minutter i båten før de første idylliske øyene og ankerplassene dukker opp ytterst i Sandebukta.

46


Fiskeplass fint ĂĽ bade God ankerplass Ko s e l i g h av n KIOSK


Litt feriefølelse hele året Det er ikke det samme hvor du bor. Bostedet er – eller blir – en del av din identitet. Folk fra landet flytter til storbyen og blir mer innbitte urbanister enn mange som har levd i byen hele sitt liv. Folk fra byen kjøper seg et småbruk og blir bønder over natten. Folk flytter fra, og de flytter til. Alltid med en god grunn, eller en vakker drøm. Hvert år flytter noen hundre mennesker til Nordre Jarlsberg Brygge. Mange kommer fra nærliggende boligområder i Sande. Mange kommer fra Drammen. Og ikke så rent få flytter fra Oslo, Asker og Bærum for å virkeliggjøre drømmen om en høyere livskvalitet, nær sjøen, nærmere elementene, nærmere alt det som er uoppnåelig i en urban hverdag. På Nordre Jarlsberg Brygge finner de friheten. I en leilighet bare noen meter fra bryggekanten, bare noen lette skritt fra badestranden, bare et øyekast fra båtplassen. Her kan de morgenbade, kveldsbade, rusle i strandkanten, ta en båttur, en padletur – eller bare slikke kveldssol på terrassen. Ikke bare i feriene, ikke bare i helgene. Nei, hver dag, når som helst. Det er derfor folk på Nordre Jarlsberg Brygge snakker om å bo med litt feriefølelse hele året. Derfor avstår de gjerne fra yrende restaurant- og natteliv. Derfor lever de godt med litt lengre arbeidsreise. Derfor savner de heller ikke travle bygater, dieseleksos, dundrende trikker eller hylende sirener. De nyter heller utsikten til sjøen og den helt spesielle stillheten som bare brytes nå og da av et seil som slår i sommervinden eller en beskjedent summende båtmotor ute i havna. Lyden bærer som kjent langt ved sjøen. Kanskje hører de til og med bølgeslagene mot brygga helt inn på soverommet hvis vindretningen er riktig.

49


Sommerkveld med grilling pĂĽ terrassen pĂĽ Nordre Jarlsberg Brygge.


Din egen bit av Sandebukta V EL KOM M E N TIL BYGDA VÅ R!

DETTE ER EN BOK OM LIVET I SANDEBUKTA. OM LIVET I HAVET. OG LIVET PÅ BRYGGA. NÆRMERE BESTEMT NORDRE JARLSBERG BRYGGE.

IN N H O LD Maten henter du selv...................................4 Flyndrerullings............................................ 6 Pasta Granchio di Mare del Nord................ 8 Bryggas sommertorsk ................................. 9 Fiskesuppe Jarlsberg................................. 10 McMaritim.................................................13 Ørret à la Utsikten.................................... 14 Losens ørretfavoritt....................................16 Blåskjellgryte Sande Spesial.......................18 Makrellkaker Skagerak..............................20 Skjærgårdspaella....................................... 22 Makrell Selvik...........................................24 Blåskjell i solnedgang................................ 26 Bysseguttens Bryggeblings....................... 28 Makrell Solodden......................................30 Flyndre à la Kattholmen............................ 32 Oslofjord-Ceviche....................................35 Ørret à la Landgangen..............................36 Vinbonden på Ve.......................................38 Lag din egen urtehage på terrassen.......... 40 Økologisk landbruk i Sande.......................42 Skjærgårdsparadiset..................................46 Litt feriefølelse hele året...........................48

Livet på land er lett å finne, lett å se og lett å forstå. For her inne i bukta, vestvendt og solrikt, er et helt lite samfunn i ferd med å vokse frem, nesten ute i vannet. Livet i vannet derimot, må du lete litt for å finne. Men for den som har tålmodighet (og litt flaks) kan Sandebukta og skjærgården utenfor by på fisk og skalldyr som ikke står tilbake for noe. Her kan du høste av havet hele året (med enkelte unntak) og det beste av alt – det meste svømmer eller krabber nesten rett utenfor stuevinduet ditt.

Enten du allerede bor på Nordre Jarlsberg Brygge, snart skal flytte inn,

Som lokalsamfunn fokuserer vi på nærhet og enkelhet. Det betyr

eller vurderer å flytte hit, vil jeg på vegne av Sande kommune ønske

trygge skoler og barnehager, fremtidsrettet folkehelsearbeid, gode

deg hjertelig velkommen til en kommune som satser tungt på å skape

omsorgstjenester og en kommune som stiller opp for sine innbyggere.

gode bo- og oppvekstforhold for alle. I Sande er vi opptatt av hverandre. Derfor står frivilligheten sterkt med

våre tjenester. Du kan bruke e-post, ringe servicekontoret eller stikke

et bredt foreningsliv og et variert kulturliv. Vi står trygt på vår egen

innom oss på rådhuset. Jeg anbefaler også et besøk på nettsiden vår,

identitet som bygd og landbrukskommune med vakre kulturlandskap,

sande-ve.kommune.no

lang kystlinje og en rikholdig skjærgård.

Jeg håper du vil trives her sammen med oss.

God lesning! Skitt fiske! God appetitt!

Utgiver: Nordre Jarsberg Brygge Design og produksjon: Oktan Øst Trykk: Trykk-Service AS Opplag: 2.000 stk

4

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål om kommunen eller

Elin Gran Weggesrud Sande rådhus · Prestegårdsaleen 35 · post@sanve.no · Servicekontoret: 33 78 70 00

ORDFØRER

6


KO K E B O K F O R L I V E T I S A N D E B U K TA N O R D R E J A R L S B E R G B R YG G E

njb.no

NORDRE JARLSBERG BRYGGE

KOKEBOK FOR LIVET I SANDEBUKTA

Profile for Oktan

Kokebok for livet på Brygga.  

Nordre Jarlsberg Brygges egen kokebok. Her finner du retter basert på det du selv fanger i havet.

Kokebok for livet på Brygga.  

Nordre Jarlsberg Brygges egen kokebok. Her finner du retter basert på det du selv fanger i havet.