Page 1

maandblad, verschijnt niet in januari en in augustus - jaargang 44 nr. 3

magazine APRIL 2011

3

‘Wat thuis is, ondersteunen’ blz. 22

20 Zorgverzekering van a tot z 26 OKRA-REIZEN in de kijker 38 Romantische klimmers Afgiftekantoor 3200 Aarschot - Erkenningsnummer P106333 Tijdschriften - Toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot 1 - BC 1145

n e e n i W end week rg (NL) lbu e d d i M 1 blz. 5

okra.be


Uw aandeel

in een betere samenleving

De voordelen van een duurzaam sociaal engagement Groep ARCO verenigt meer dan 700.000 vennoten die de waarden van het coöperatief ondernemerschap onderschrijven. Naast onze participatie in Dexia laat hun inbreng ons toe om een duurzaam, maatschappijgericht investeringsbeleid te voeren in basis- en nutssectoren als gezondheid, milieu en energie. En om te participeren in een aantal belangrijke sociale economie-bedrijven (huur, tewerkstelling en financiering).

Hoe meer zielen, hoe meer vruchten De kracht van het coöperatief ondernemerschap uit zich o.a. in de extra voordelen die de coöperatie voor haar vennoten kan onderhandelen. Dat gaat van substantiële kortingen bij het aankopen van bijvoorbeeld brandstoffen, tot leuke toemaatjes bij het boeken van een vakantie. Hieronder zetten we een paar voordelen in de kijker.

Bank en verzekeringen Als Arcopar-vennoot genieten alle leden van uw gezin bij Dexia Bank een maandelijkse korting van 0,80 euro op de beheerskosten van hun zichtrekening van het type Blue, Red, Gold of Platinum. Arcopar-vennoten genieten maar liefst 20% korting op de rechtsbijstandpolis Particulier en Verkeer en de polis Glasbreuk Auto bij DVV. Voor juridisch advies

inzake consumentenaangelegenheden, bouw en verbouwing, private woninghuur en patrimoniaal gezinsrecht kunnen Arcopar-vennoten terecht bij ARCO-Rechtshulp. Geheel gratis! Bovendien tank je als Arcopar-vennoot voordeliger bij meer dan 360 Texaco-stations in België en biedt Carglass je een gratis Carglass Identity.

Vakantie en vrije tijd Je krijgt een korting van 5% op logement bij een aantal vakantiecentra aan zee of in de Ardennen. Duinse Polders en Sol Cress bieden je zelfs 10% korting op je factuur. Dankzij de 3% korting* op jouw boekingen bij Jetaircenter steek je wat extra vakantiegeld op zak. Of knijp je er liever even tussenuit naar de Efteling? Koop je tickets bij een Jetaircenter en vraag je extra korting voor Arcopar-vennoten. Pasar is de grootste vereniging voor recreatie dichtbij in Vlaanderen. Nieuwe leden ontvangen gratis een vrijetijdsuitrusting ter waarde van 47 euro. Bij Sanoma is een abonnement op tal van magazines (van Story over Humo tot Goedele) voor vennoten van Arcopar eenmalig 20% goedkoper.

* Voorwaarden, zie uw Jetaircenter of www.groeparco.be/infocenter

Voordelen zijn voorbehouden voor vennoten Arcopar van de categorie B, C en D en zijn geldig op 01/01/2011. Ze kunnen te allen tijde gewijzigd worden.

Te veel om op te noemen Op deze manier zouden we nog een tijdje kunnen doorgaan. Over voordelen bij Electrabel, Standaard Boekhandel, Telenet Digital TV en Scarlet bijvoorbeeld. Of over voordelen op bepaalde evenementen in het Sportpaleis. Helaas biedt deze pagina daar niet voldoende ruimte voor. Surf daarom naar www.groeparco.be/infocenter. Je vindt er alles over je extra coöperatieve voordelen. Beschouw ze als een kleine tegemoetkoming voor jouw investering in een betere samenleving, dus maak er gebruik van.

Blijf op de hoogte Wil je snel en efficiënt op de hoogte blijven van nieuwe coöperatieve voordelen? Surf dan nu meteen naar www.groeparco.be. Klik daar op “INFO-CENTER UW AANDEEL” en vul je vennotennummer in. In het volgende scherm kan je je persoonlijke gegevens controleren en je e-mailadres toevoegen.


Uitzwaaien “Hebben jullie al plannen voor deze zomer?” “Waar ga jij naartoe binnenkort?” De voorbije weken stelden allerlei mensen me deze vragen. Collega’s, de medependelaars met wie ik af en toe een babbeltje sla, de zussen. En inderdaad, stilaan maken we plannen voor de zomer. Noorwegen, daar trekken we naartoe. Op zoek naar knappe landschappen, weidse uitzichten, indrukwekkende kusten en af en toe een pittoresk stadje. Maar ook een beetje naar rust en vooral naar leuke ontmoetingen. Want daar gaat het toch om als je op reis bent: tijd maken voor wie je dierbaar is en openstaan voor wat nieuw is. Een babbeltje met de vrouw achter de kassa van de lokale kruidenierszaak, samen eten met de mensen die je op de boot ontmoette en spelletjes spelen met een ander koppel op de camping. Daar kijk ik naar uit.

zei: “Volgende zondag komen alle kinderen en kleinkinderen naar hier. Dat wordt een drukke bedoening maar ik kijk er zo naar uit. En zelfs al is het nog niet zo ver, het vooruitzicht alleen geeft me heel veel energie.” Samen zijn, dat is wat telt.

Plannen maken, wat is het goed dat we dat kunnen. Voor morgen, volgende maand en deze zomer. Voor als het beter weer is, voor als het kleinkind geboren wordt of voor wanneer je echtgenoot hersteld is van zijn knieoperatie. Natuurlijk genieten we vandaag ook van kleine dingen maar op de een of andere manier hebben we toch iets nodig om naar uit te kijken. Dat hoeft niet altijd een vakantie te zijn. Een avond bijpraten met vriendin Els die ik veel te lang niet zag of een dagje alleen maar genieten in de sauna kunnen ook leuk zijn. Of zoals buurvrouw Annie vorige week

Wij kunnen haar enkel uitzwaaien en haar het allerbeste wensen. Net alsof ze vertrekt voor een lange reis. Nieuwe horizonten verkennen, nieuwe dingen ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten en heel veel tijd hebben voor wat zij belangrijk vindt. En daarvan volop genieten. Dat wensen we haar toe. Maar we willen haar ook bedanken. Voor de energie en de kunde waarmee ze van OKRA-magazine een goed blad maakte, voor de wijsheden in een OKRAsausje op deze bladzijde en vooral voor de leuke tijd als collega’s. Het ga je goed Lieve!

Al zei ze het zelden met zoveel woorden, collega Lieve had de voorbije maanden ook iets om naar uit te kijken. Deze maand gaat ze immers met brugpensioen. Weg stress, de mallemolen van elke dag, de deadlines. Ze kon dromen van tijd die ze zelf kan plannen, dagen voor de kleinzonen, hernieuwde contacten met oude vrienden. Voortaan hoeft ze niet meer aan duizend dingen tegelijk te denken, moet ze zich niet meer druk maken om wat dreigt mis te lopen en schrijft ze geen voorwoordjes meer.

Nele Joostens

Plannen maken, wat is het fijn dat we dat kunnen.

© Jürgen Doom

3


inhoud

38

okramagazine april 2011

6 GEZONDHEID Een kraaknieuw gewricht

40 TENTOONSTELLING Savery komt naar huis

8 PRIKKERTJES

41 OKRA-SPORT Helft van ouderen doet aan sport

10 VRAAG EN AANBOD Jokers en beitels 12 OKRA-ZINGEVING Is het de a(A)nder die ons doet opstaan? 14 OKRA-MOBIEL Koning auto, hebbeding of hulpje? 18 DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS De Facebookrevolutie 20 INFO Zorgverzekering iets voor jou?

45 UITJES 46 UIT Naar de middelste burcht 49 SPEEL EN WIN Eenentwintig winnaars 50 KRUISWOORDRAADSEL 52 DE DINGEN Krant

26 OKRA-REIZEN Bedwing je reiskriebels (niet)

54 OKRA-LIDKAART = GELD WAARD!

36 PODIUM Schubert als huisvriend 38 GROEN De snelste weg naar romantiek

okramagazine maart 2011

44 GEDICHT Overkant

22 OVER WAT TELT ‘Ik wilde alles uitproberen’

33 MENU Gezonde recyclage

4

42 BOEKEN Een neus-wijs mens

OKRA-magazine Ledenmagazine van de grootste beweging voor 55+. OKRA, trefpunt 55+: Open, Kristelijk, Respectvol en Actief. Je ledenmagazine zit boordevol OKRA-leven, niet te missen info, lifestyle, cultuur, ontspanning, ledenvoordelen… Vertel wat je ervan vindt aan Chris Van Riet 02 246 44 37, chris.vanriet@okra.be.


33 14 Koning auto, hebbeding of hulpje? Vandaag is een auto al te vaak een duur statussymbool. Heb je je al eens afgevraagd of je niet zonder kan? Er zijn manieren die je daarbij kunnen helpen zonder aan comfort in te boeten.

18 De Facebookrevolutie Het brandt in het Midden-Oosten. In steeds meer landen verzet de bevolking zich tegen hun dictator. Vaak wordt gezegd dat internet en vooral Facebook deze revoltes veroorzaakt of gevoed hebben. Maar klopt dat wel?

36 Schubert als huisvriend Klara riep hem uit tot Musicus van het Jaar, zelf legde pianist Jan Vermeulen zich de afgelopen tijd toe op Schubert. Nanette Streicherpianoforte. In OKRA-magazine licht hij een tip van de sluier.

26

Denk je stilaan aan de zomervakantie maar weet je nog niet waar naartoe? OKRA-REIZEN helpt je op weg. okramagazine maart 2011

Binnenkort geeft hij in Antwerpen concerten op een

okra.be

5


GEZONDHEID

Een kraaknieuw gewricht Kan je deze operatie voorkomen? Pierre Casteleyn: “Ja en nee. Je kan bevorderende factoren gedeeltelijk wegcijferen. Door zwaarlijvigheid te beperken bijvoorbeeld. Dit betekent echter niet dat wie niet zwaarlijvig is geen problemen kan hebben of ontwikkelen. Bepaalde personen zijn uiteraard vatbaarder dan anderen. Ook op genetisch vlak.”

oppervlak van het gewricht uit een gladde kraakbeenlaag waardoor het gewricht vlot kan bewegen. Wanneer deze laag kapot gaat of zelfs helemaal verdwijnt door slijtage, wordt bewegen te pijnlijk. We brengen dan een nieuwe slijtlaag aan. De heup- of knieprothese bestaat uit keramiek, metaal of plastiekstof. Bij de grote meerderheid van de patiënten wordt het gewricht volledig vervangen. Soms beslist de arts om een kapje op het gewricht te zetten. Om een optimaal resultaat te bekomen, is het belangrijk een goede selectie te maken en dus voor iedere patiënt de gepaste ingreep te kiezen.”

Waaruit bestaat de ingreep? Pierre Casteleyn: “In normale omstandigheden bestaat het

Zijn er nieuwe ontwikkelingen? Pierre Casteleyn: “We beschikken de laatste jaren over nieuw

okramagazine april 2011

Een partijtje tennis op je tachtigste? Op skivakantie met je kleinkinderen? Vandaag kan het. Dankzij de modernste technieken op het gebied van heup- en knieprothesen ziet de toekomst er zeer beweeglijk uit. Professor Pierre Casteleyn van het U.Z. Brussel licht toe.

6

Op welk moment kies je voor een heup- of knieprothese? Pierre Casteleyn: “In de meeste gevallen is pijn de beslissende factor. Doch voor je pijn hebt, is er meestal al een mobiliteitsbeperking. Pas wanneer de pijn niet meer onder controle te houden is met medicatie beslissen de meesten zich te laten opereren. Bij de grote meerderheid van de patiënten gaat het om ouderdomsgebonden slijtageproblemen. Soms gaat het om de gevolgen van eerdere breuken of operaties of ziekteprocessen zoals reuma.”


Bestaat er gevaar voor afstoting? Pierre Casteleyn: “Het probleem bestaat maar komt vrij zelden voor. Contact met zo’n massief stuk metaal kan bij bepaalde mensen allergieën veroorzaken. Maar dit is echt zeldzaam. In de volksmond wordt afstoting vaak verward met een infectie. De prothese komt dan los. Dit is de meest gevreesde complicatie. Dan moet de prothese weggehaald worden. Ik spreek hier over 0,5 tot maximaal 1,5 procent van de patiënten.” Moet je deze ingreep zo lang mogelijk uitstellen? Pierre Casteleyn: “De prothesen die we vandaag gebruiken gaan ongeveer twintig jaar mee. Maar je kan hier geen vervaldatum op kleven zoals bij een potje yoghurt! Het verval gebeurt in functie van de activiteit van de patiënt. Bij iemand van veertig zal de prothese minder lang meegaan dan bij iemand van zestig. Bij een belangrijke slijtage adviseren wij: voor de leeftijd van vijfenzestig krijg je goede resultaten maar is het niet uitgesloten dat je een tweede keer moet geopereerd worden. Als patiënt moet je jezelf de vraag stellen: “Wat verkies ik? Ga ik nu voor levenskwaliteit met het potentiële risico op een twee-

de operatie later of verbijt ik de pijn een tijdje waardoor ik geen risico loop op een herhaalde ingreep?” De arts kan moeilijk een beslissing nemen in de plaats van de patiënt. Wij kunnen evenmin een blanco cheque geven voor de toekomst. De patiënt moet zelf de afweging maken.” Onlangs werd een aantal prothesen teruggeroepen. Wat was er aan de hand? Pierre Casteleyn: “Het betrof een bepaald type van prothese, namelijk het ‘kappetje’. Jaren geleden werd dergelijk type ook al eens van de markt gehaald. Het probleem heeft enerzijds te maken met het concept zelf en anderzijds met het plaatsen. Het technische aspect van de plaatsing van dit type prothese is delicater omdat de precisiemarge kleiner is. Maar het heeft evenzeer te maken met andere factoren zoals de bijgeleverde instrumenten van de fabrikant. Deze prothese kan in het bekken slechts onder een bepaalde hoek geplaatst worden. Indien te verticaal geplaatst, gaan meer partikels loskomen. Bovendien komt het probleem makkelijker voor bij vrouwen dan bij mannen omdat de gewrichtskom bij vrouwen kleiner is dan bij mannen. Uiteindelijk blijkt dit echter een zeer marginaal probleem. In België plaatsen we ongeveer 13 000 heupprothesen per jaar. Tijdens de laatste tien jaar registreerde men nog geen duizend dergelijke probleemgevallen. Bovendien moeten niet al deze patiënten opnieuw geopereerd worden. De media heeft de mensen onnodig bang gemaakt. Ik verwijt hen een beetje het gebrek om de zaken in perspectief te zetten.” Wat mag en kan je doen met een prothese? Pierre Casteleyn: “Alle gewone dagelijkse activiteiten zoals wandelen, fietsen en tuinieren. Zelfs

‘De prothesen die we vandaag gebruiken gaan ongeveer twintig jaar mee.’

Professor Pierre Casteleyn.

skiën en ‘licht’ tennissen kunnen zonder problemen worden uitgeoefend. Anderzijds houden activiteiten die wat heviger zijn en een grotere impact hebben een iets groter risico in. Eén uurtje tennis per week is oké maar bij twee uur per dag moet je je realiseren dat de prothese het iets minder lang zal uithouden. Tot slot: niet elke patiënt is totaal pijnvrij na het plaatsen van een prothese. Niet alle pijn komt uitsluitend voort uit het gewricht maar ook van omliggende pezen en spieren. Die vervangen we uiteraard niet. Houd eveneens rekening met een iets langere revalidatie bij knieën dan bij heupen. Maar doorgaans ben je na zes maanden volledig hersteld en pijnvrij.” Tekst Chris Van Riet

okramagazine april 2011

wrijvingsmateriaal. Waar de klassieke prothese gedeeltelijk bestond uit polyethyleen, een soort plastiek, en gedeeltelijk uit metaal, werken we nu met metaal op metaal of keramiek op keramiek. Dat garandeert een langere duurzaamheid. We verwachten goede resultaten op korte termijn maar ook op lange termijn. Evaluatie van nieuwe technieken is een moeilijke zaak. We kunnen niet alles nabootsen in het labo. Doordat zo’n prothese gemiddeld vijftien à twintig jaar meegaat, kunnen we ook pas na deze periode evalueren.”

7


Prikkertjes Nieuwe website om pensioen aan te vragen

Fiscus vult belastingformulier in

Op www.pensioenaanvraag.be kunnen werknemers en zelfstandigen voortaan elektronisch hun pensioen aanvragen. De nieuwe website is een initiatief van de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) en het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering der zelfstandigen (RSVZ). Jaarlijks gaan meer dan 100 000 mensen met pensioen. Tot nu moesten ze zich wenden tot het gemeentebestuur of de bevoegde pensioeninstelling om hun aanvraag in te dienen. Met deze nieuwe webstek wordt dat allemaal eenvoudiger.

Dit jaar zullen 724 156 gezinnen geen belastingaangifte moeten invullen. Dat doet de fiscus voor hen. De maatregel mikt vooral op gepensioneerden en werklozen. In totaal zouden dit jaar 6,8 miljoen gezinnen een belastingaangifte moeten indienen. Bijna 11 procent van hen ontsnapt dus aan die verplichting. Die gezinnen krijgen een vooraf ingevulde vereenvoudigde aangifte en de bijbehorende afrekening in de bus. Ze moeten de fiscus alleen nog laten weten of ze al dan niet akkoord gaan. Vorig jaar werd het systeem al getest bij 5 000 belastingplichtigen.

Je moet je op www.pensioenaanvraag.be eerst identificeren aan de hand van je elektronische identiteitskaart of token. Vervolgens moet je je gegevens controleren en aanvullen. De aanvraag wordt overgemaakt aan de bevoegde pensioeninstelling.

okramagazine april 2011

Week OKRA-ZORG

8

De voorbije maanden heeft de fiscus een selectie gemaakt van de belastingplichtigen van wie de fiscale situatie de voorbije jaren niet gewijzigd is. Het gaat vooral om gepensioneerden en werklozen. De fiscus heeft een perfect zicht op hun inkomsten. Deden deze burgers investeringen die ze willen aftrekken, zullen ze dat alsnog moeten melden.

ten -ZORG. Die week zet OKRA de Week OKRA ert ise an org 11 tra 20 ex ril es. Met een Van 24 tot 30 ap ex tra in de bloemetj eft he dig no g zor is woont maar hulpOKRA-vrijwilligers wie colaat je voor wie thu cho een , um ntr gce zor tuurlijk willen bezoek aan het woon moeilijk heeft. En na end oor voor wie het ter luis een en ken aan wie is en nd sch behoeve ek uit aandacht -ZORG die week in we RA OK van ers llig jwi we de vri bedanken. d deze maand ex tra het moeilijk heeft, ein


RECLAME

Vraag advies aan uw voetkundige

BESCHIKBAAR IN DE APOTHEEK

PIJNLIJKE VOETZOOL, EELTKNOBBELTJES... VOETZOOLKUSSENTJES MET EPITHELIUM 26®

GEZIEN

Het vetkussentje aan de voorkant van de voetzool draagt normaal gesproken zorg voor het verdelen van de druk maar het slijt langzamerhand wat af waardoor pijn, verhitting en eeltknobbeltjes kunnen ontstaan. Om deze pijnen te verlichten, heeft Epitact® voetzoolkussentjes ontworpen met een gepatenteerde siliconengel : Epithelium 26® onder de middelvoet die als ware het vetkussentje van de voetzool vervangt. De kussentjes kunnen in de wasmachine gereinigd worden, gaan lang mee en zijn beschikbaar in alle maten, u kunt ze onzichtbaar in uw normale schoenen dragen. 1 paar kussentjes

OP TELEV IS

IE

Richtprijs  31.95

S 2373-025 - M 2373-678 - L 2373-686

KUSSENTJES MET DUBBELE BESCHERMING Indien de pijn in uw voetzolen samengaat met een Hallux Valgus, kies dan voor de kussentjes met dubbele bescherming die eveneens wasbaar en herbruikbaar zijn. 1 paar Kussentjes met dubbele bescherming

Richtprijs  41.90

DIGITUBES met EPITHELIUM ®

TM

Om likdoorns te verlichten, heeft Epitact® de Digitube® ontworpen met 1 mm EpitheliumTM. In tegenstelling tot wegwerppleisters, voorkomt deze bijzonder dunne, wasbare en herbruikbare bescherming druk en wrijving. 1 Digitube® (1 x 10 cm) Kleine tenen Code apotheek : 2373-082 Middelgrote tenen Code apotheek : 2373-710 Grote tenen Code apotheek : 2373-728

Richtprijs

 7.95  7.95  7.95

HALLUX VALGUS “EELTKNOBBEL” HV BESCHERMER met EPITHELIUM 26

®

U hebt een pijnlijke eeltknobbel op de voet. Epitact® heeft een bescherming ontwikkeld met een Epithelium 26® plaatje om wrijving te voorkomen. Deze gepatenteerde bescherming kan in de wasmachine gereinigd worden, is heel dun en onzichtbaar en past in iedere schoen. 1 enkelvoudig HV beschermer S 2373-033 - M 2373-694 - L 2373-702

Richtprijs

 19.95

PULPAIRE LIKDOORNS, INGEGROEIDE NAGELS

Dankzij Epithelium 26® zijn de pijnlijke rode zones verdwenen. Epithelium 26® is een gepatenteerde siliconengel en vormt een ware vervanging van het vetkussentje onder de voetzool. Dit materiaal is ideaal om druk en wrijving te verlichten.

Zonder E26® Met E26®

HIELSPOOR

HIELTJES MET PHYSIO’CHOCTM Het EPITACT®-hieltje verlicht op een doeltreffende manier uw pijn die verband houdt met een hielspoor, dankzij de gecombineerde dubbele werking: het verlicht de druk van de ontstoken pees door de hiel 5 mm op te trekken, en dempt de schokken bij elke stap dankzij het PHYSIO’ CHOCTM-materiaal. 1 paar hieltjes Richtprijs Dames Code apotheek : 2373-124  19.95 Code apotheek : 2373-751  19.95 Heren

VINGERLING met EPITHELIUM 26®

U hebt een pijnlijke ingegroeide nagel of een likdoorn op het uiteinde van uw teen. Epitact® heeft een teenbeschermer ontwikkeld met 1 mm Epithelium 26® tussen 2 stoflaagjes om zijn stevigheid veilig te stellen. Deze bijzonder dunne, wasbare en herbruikbare bescherming voorkomt aldus druk en wrijving. 1 VINGERLING Kleine tenen Middelgrote tenen Grote tenen

Code apotheek : 2373-090 Code apotheek : 2373-736 Code apotheek : 2373-744

Richtprijs

 7.95  7.95  7.95

EIS DE EPITACT® KWALITEIT ! Al meer dan 10 jaar ontwikkelt EPITACT® in Frankrijk medische hulpmiddelen voor de voeten in samenwerking met podologen, wat hun onberispelijke doeltreffendheid garandeert.

&

INNOVATIE FABRICATIE

MILLET INNOVATION - ZA Champgrand - BP 64 - 26270 LORIOL - FRANCE RCS Romans 418 397 055 00025 23, Rue du Bosquet - 1400 Nivelles - T: 067843591 - F: 067841092 - info@patchpharma.com

www.epitact.com

- 002

LIKDOORNS, EKSTEROGEN

- 003

S 2373-157 - M 2373-769 - L 2373-777


VRAAG EN AANBOD

Jokers en beitels

■ Breiwol

Wij zijn op zoek naar overschotjes breiwol. Wij breien voor moederzorg. Leentje Woestenborghs, Lokerenstraat 66, 2300 Turnhout, 0476 98 71 45, duiveltje1@telenet.be

■ Edith Piaf

Ik zoek de tekst en muziek van het lied J’attendrai van Edith Piaf, mag ook op een cd-single of een 78-toerenplaat. Jozef Slegers, Millenniumplein 21, 3920 Lommel

■ Fiets

Ik zoek een fiets met batterij. Jacqueline Verlinden, Baron Leroystraat 46, 2100 Deurne, 0477 36 55 46

■ Vooroorlogse radio

Ik zoek een oude Philips of SBR radio, periode 1930-1940 om de vooroorlogse radio van mijn ouders te restaureren. Deze mag defect zijn, ik heb de onderdelen nodig. Guy Bruyninckx, 016 63 59 45, gbr110@skynet.be

■ Luc Palinckx

okramagazine april 2011

Je zoekt wat of hebt iets aan te bieden? Commerciële aanbiedingen nemen we niet op. Je zoekertje komt ook op www.okra.be. Stuur je vraag naar OKRA-magazine, Vraag en aanbod, PB 40, 1031 Brussel of naar chris.vanriet@okra.be. Vermeld het liefst je telefoonnummer. Dank in naam van de lezers aan wie je reageert.

10

Heel veel lezers sturen ons zoekertjes voor deze rubriek. Je vraag wordt zo snel mogelijk gepubliceerd maar je houdt er het best rekening mee dat je zoekertje pas een jaar nadat je het verstuurde verschijnt op deze bladzijden. Uiteraard plaatsen we het onmiddellijk op www.okra.be.

Wij zoeken Luc Palinckx, gekazerneerd op 1 april 1956 in Leopoldsburg en afgezwaaid bij de 2de Lansiers Euskirchen in 1957. André Cools, Molenstraat 113, 2270 Herenthout, 014 51 17 43

■ Pieter Hooch

Wij willen graag meer info over een schilderij dat getekend is met Hooch Pieter (1649-1684) maar aan de rechterkant staat er Firrst G of C 1946. Het schilderij toont een vrouwtje, een poes, een deurgat en alkoof. Georgette Vanfleteren, Deken De Bosstraat 80, 8791 Beveren-Leie, 056 70 20 52

■ Zilveren beker

Wij erfden een zilveren beker (5 cm hoog en 4,5 cm diameter) met volgende inscriptie: Belmet 2 CR Made in Belgium en een beker met dezelfde maten maar met de inscriptie: 3 CR. Graag meer info. Boudewijn Vandermeulen, Sint-Jozefsweg 2, 2580 Putte, 015 51 18 49, boudewijn.vandermeulen@base.be

■ Jokers

Wie gaat op reis en wil een boek speelkaarten meebrengen? Met de joker alleen ben ik tevreden. J. Van Hal, Nieuwmoersesteenweg 67, 2990 Wuustwezel, 03 669 92 28

Beitels

Ik zoek de volgende (tweedehands) houtdraaibijtels in goede staat: afruwbeitel, guts voor ijldraaien, platte schaafbeitel en een afsteekbeitel. Jozef Slegers, Millenniumplein 21, 3920 Lommel

■ Bandopnemer

Ik zoek een middelgrote bandopnemer, type Grundig met ingebouwde luidsprekers en versterker. Bij voorkeur rond Antwerpen. I. Delbaen, Ganzenbollaan 58, 2550 Kontich, 03 457 18 55

■ Af te halen

Wie heeft er interesse in een sportkrant van 25 tot 31 juli 1976 over Staf Van Roosbroeck, Roger De Vlaeminck, Michel Vaarten, Nadia Comaneci en de Olympische Spelen van Montreal. Ook beschikbaar zijn De Gentenaar van 26 januari 1979, Lekturama- en Artis-boeken. Armand De Temmerman, Pont-Noord 50, 9840 Zevergem, 0497 92 01 55, armand.de.temmerman@pandora.be

■ Lotto(bingo)spel

Ik zoek de tekst en de naam van de dichter van het gedicht dat als volgt begint: ‘Winter vocht wanhopig tegen lente, die heur blommen vlocht’. Antoon Strubbe, Hendrik Consciencelaan 32, 8000 Brugge, 0474 66 44 04

Ik zoek een lottospel dat vooral in de vastenperiode in de streek rond Mechelen gespeeld wordt, veelal in cafés en verenigingen. Het zijn kaarten van verschillende kleuren en houten of plastieken nummertjes van 1 tot 90. Wie kan me dit bezorgen? Angèle Geets, 015 55 06 94, angele.geets@skynet.be

■ Mondharmonica

■ Aanbieding

■ Ontwaken van de lente

Ik zoek mondharmonica’s. Dany Arcay, Groot Hagelkruis 3 b2, 2180 Ekeren, 0486 66 27 54, dany.arcay@telenet.be

Ik ben in het bezit van een kader van Jules Brackeveldt, geboren te Gent op 1 december 1894. Ridder in de orde van Leopold, oorlogskruis-


■ Snoep uit grootmoeders tijd

■ Postzegels

Ik zoek mensen die puzzels willen ruilen of uitlenen. Lieve Voet, lievevoet@hotmail.com

■ Vloertegels

Angèle Dalschaert schreef jeugden kinderboekjes, o.a. Piekhaar, Zwerfvogels, Als de wielewalen zingen, Afscheid van de jagers. Bij wie kan ik aankloppen voor deze boekjes? Daniel Van Quickelberghe, Kerkstraat 2a, 9870 Olsene, 09 388 87 21, danivanolsene@telenet.be

Ik zoek bestaande en niet langer bestaande snoep, snoepwinkels en ambachtelijke fabrikanten, allerhande literatuur, adressen, contactpersonen, afbeeldingen, bereiding en allerhande leuke weetjes over snoep uit grootmoeders tijd om te verwerken in een boek. Ook welkom zijn de dialectbenamingen voor specifieke snoepjes. Voor het boek wordt chocolade niet als snoep beschouwd. Robert Declerck, Veldwijkstraat 48, 9050 Gent, robert.declerck@pandora.be

Ik zoek Cartoons 1986, uitgegeven bij het Davidsfonds. Bernice Margot, Terschuerenlaan 19, 8880 Sint-Eloois-Winkel, 056 50 25 16, rudydevos.bernicemargot@skynet.be

■ Van Melle

■ Bidprentjes

Ik verzamel blikken dozen van ‘Van Melle’ (onderaan gedrukt) en liefst in een zo goed mogelijke staat. Verder verzamel ik prentbriefkaarten van kleine gemeenten in Oost-Vlaanderen van voor 1930, van hondenkarren en van oude beroepen. Heb zelf ook veel ruilmateriaal. Ghislain De Vos, Aarselestraat 2, 8700 Tielt, 051 58 46 71, ghislain.de.vos@skynet.be

■ Theater

Jongerentheater Musical Exchange zoekt een zo economisch mogelijke manier om attributen en kostuums te maken. Kan iemand helpen met het verzamelen van stoffen, ritsen, oude kleding (niet versleten), garen, breiwol, mousse, parels, pailletten, kussenvulling, fournituren en veren? François Merckx, 0472 92 11 28, smetmerckx@gmail.com

■ Marina

Wie heeft er een paar vloertegels van het merk Buchtal K.H., kastanje, formaat 30 op 30 cm. Godelieve Claeys, Sparrebosstraat 9, 9900 Eeklo, 09 378 29 07, koen.devlieghere@telenet.be

■ Cartoons

Ik heb een 400-tal bidprentjes die ik graag wil wegschenken. Jacques en Gerda Spans-Rens, Elsbroekstraat 14, 2235 Hulshout, 016 57 39 47, jacques.spans@telenet.be

■ Onbekend Puglia

In 1989-1990 verscheen er wekelijks in De Standaard een artikel van Jules Van Ackere over verschillende Italiaanse regio’s. Ik ontbreek de bijdrage over Puglia, de hiel van Italië. Kan iemand me dit bezorgen? Paula Ghijsens, Bergekouter 75, 9300 Aalst, 053 70 37 85, paula.ghijsens@skynet.be

■ Fietsenstandaard

Ik zoek een fietsenstandaard om je fiets van een bepaalde hoogte te repareren of te poetsen. Bij voorkeur een opvouwbare standaard. Luc Collin, 03 665 24 22, colin.luc@hotmail.com

■ Boekjes

■ Aanbod

Ik bezit honderden afgestempelde postzegels van vele landen. Wie is geïnteresseerd? H. Goetelen, De Daries 33, 2370 Arendonk, 014 67 98 87

■ Te verkrijgen

Wie heeft interesse voor De vogels van België van Fort (+/- 1970), Zondagsvriend 1959 (samengebonden), een oude collectie sigarenbanden, twee niet-elektrische schrijfmachines (Olympia en Scheidegger Typomatic T.M.S.)? A. Haverhals, 03 647 21 70

■ Lourdes

In mei 1957 ging ik op bedevaart naar Lourdes. Daar leerde ik zeven meisjes uit het Leuvense kennen. Helaas herinner ik me geen namen maar ik zou graag opnieuw met hen in contact komen. Lodewijk Stijven, Maaseik, 089 86 41 00

■ Toneelkledij en parfumflesjes

Ik wil graag accordeon leren spelen, ik zoek hiervoor nog een leraar en een accordeon. Ik kan muzieknoten lezen. Constant Rombouts, 03 315 77 09, constant.rombouts@telenet.be

Kan je toneelgroep iets aanvangen met een legerkostuum, battledress, regenjas, hemden, uitgangskledij van officier of lederen riem? Ook parfumflesjes die ik verzamelde, mogen de deur uit. Jos Massie, Lozenhoek 7, 3110 Rotselaar, 016 44 74 09, jos.massie1@telenet.be

■ Jenever

■ Postzegels (2)

Ik zoek het originele plaatje van Marina van Rocco Granata en de Duitse single Schön ist die Jugendzeit, hiervan ken ik de uitvoerder niet. Adelin Ost, Steenhuizestraat 17, 9550 Sint-Lievens-Esse, 054 24 47 44

■ Accordeon

■ Houten gordijnringen

Ik zoek de tekst van volgend gedicht dat ik vroeger op school geleerd heb: ‘Jenever is vergif, voor klein en groot, het maakt de mensen ziek en zot en doet ze nijdig dood’. Sylvain Taelman, Kaphoek 43, 8580 Avelgem, 056 64 55 85, familie.ben@telenet.be

Voor een vormings- en leerhuis in Congo zoeken we houten gordijnringen met een doorsnede van minimaal 10 cm. Quo Vadis Team, 0475 65 68 16, www.quovadisteam.org, info@quovadisteam.be

■ Puzzels

Ik verzamel postzegels van bloemen en dieren. Kan iemand helpen? Marie-Josée Limbourg, Theo Lambertlaan 70, 1070 Anderlecht

Ik verzamel postzegels van verschillende landen, maar liefst van België. Ik heb ruilzegels van verschillende thema’s. J. Hanssens, Bredabaan 312, 2930 Brasschaat, 03 652 16 81

okramagazine april 2011

gedenkteken en herinneringsmedaille van de Eerste Wereldoorlog. Heeft iemand interesse? Raymond Standaert, Herkstraat 4 b4, 9910 Knesselare, 09 374 72 80

11


OKRA-ZINGEVING

Is het de a(A)nder die ons doet opstaan?

okramagazine april 2011

Moderne journalisten hadden het moeten meemaken: die eerste Pasen ruim tweeduizend jaar geleden. Zouden ze in wezen niet hetzelfde rapporteren als wat we nu weten?

12

Op een bepaald moment spreken de leerlingen van Jezus over ontmoetingen met een ‘nieuwe’ Jezus. Niet meer de tastbare, aardse Jezus van voorheen. Het is eerder een innerlijke ontmoeting. Hoe moeten we die religieuze ervaring opvatten? Was het louter psychologische inbeelding? Kritische mensen, vroeger en nu, beweren van wel. Maar gelovigen houden vast aan de waarachtigheid van de getuigenissen van de apostelen. Zijn hun verhalen trouwens niet in overeenstemming met de feiten? Hun ontmoediging veranderde in nieuwe moed, hun schrik om te worden uitgeschakeld door de Romeinen werd omgezet in durf. De leerlingen veranderden zicht-

baar van gedrag. Zij herstartten hun verkondiging na een periode van depressie. Na enige tijd werd hun Pasen ook een Pinksteren. De geschiedenis spreekt over de uitbreiding van de christelijke gemeenschappen tot in Griekenland en Rome.

Niet zo uitzonderlijk Vaak denken mensen dat de verschijningen van Jezus aan de leerlingen een eenmalige gebeurtenis was. Maar in wezen is dat niet zo. De apostelen maken diepgaande godsdienstige ontmoetingen of ervaringen mee die joodse profeten vóór Jezus ook al kenden. Denken we maar aan Mozes en het brandende braambos. In heel de

kerkgeschiedenis vinden we zulke verhalen over mensen met een bijzondere ervaring. Soms is het een bekeringservaring en worden mensen plots christen. Bij anderen gaat het om een verdiepingservaring en worden gelovigen intenser christen. Kort na Jezus’ dood werd Paulus door een mystieke ervaring ondersteboven gekeerd: van christenvervolger tot christenmissionaris. Later gaan Martinus van Tours en Franciscus van Assisi zich vanuit merkwaardige religieuze ontmoetingen veel intenser met het evangelie en de Kerk bezig houden. Waarachtige religieuze ervaringen worden altijd gevolgd door een consequente levensloop. Ik moet altijd weer denken aan Bernadette Soubirous in Lourdes. Na een paar verschijningen zegt een arts tegen Bernadette, nadat hij getuige was van haar nieuwe verschijning: “Ik weet niet wat u ziet maar ik zie en geloof dat u iets ziet.” Dat is een


mooie uitdrukking voor wat er aan de hand is in religieuze ervaringen. Overigens, Bernadette is nadien religieuze geworden en heeft de rest van haar korte leven in overeenstemming geleefd met haar ervaring. Soms zeggen critici dat religieuze ervaringen te situeren zijn in de tijd dat christelijk geloof en Kerk dominant waren. Ze zouden niet meer voorkomen in de moderne tijd. Maar getuigen ook priester Daens, pater Damiaan en bisschop Romero niet van intense ervaringen die hun leven een heel andere wending hebben gegeven?

De a(A)nder Religieuze ervaringen gaan mee met hun tijd. Omdat de voorstelling van een goddelijke bovenwereld vroeger meer letterlijk werd opgevat, hadden religieuze ervaringen een meer hemelse verbeelding: een engel, een goddelijke droom, een Stem uit de hemel of

de verschijning van Maria in heilige gedaante. Vandaag volgen religieuze ervaringen de moderne wending van de mens naar de wereld, naar het aardse leven hier en nu. De samenleving zelf wordt meer vindplaats van ‘goddelijke ervaring’: priester Daens is religieus gegrepen bij een stervend kind, pater Damiaan is christelijk geraakt door de schok van het lot van de melaatsen. Telkens zijn het voor de betrokkenen sterke vernieuwingservaringen of verrijzenismomenten. Zij zien ‘licht in duisternis’, voelen ‘kracht na kruis’, vinden ‘nieuwe moed voorbij hun wanhoop’. Centraal in de christelijke geloofservaringen is de innerlijke ontmoeting of dialoog. Christenen beleven hun geloof en gebed als een persoonlijke relatie. Critici blijven beweren dat het om ingebeelde ontmoetingen gaat. Gelovigen zelf menen in hun ervaringen aan te voelen dat ze iets ‘echts’ meemaken zonder te vatten wat ze meemaken. Zo beleven zij het: in menselijke gebeurtenissen is het die mysterieuze Ander die hen opvordert, omkeert en nieuwe wegen doet gaan.

Pasen blijft gebeuren Pasen is niet begonnen op initiatief van de leerlingen zelf. De paasontmoetingen van de leerlingen steunen op een stuwende ervaring die hen overkomt: “Omdat Hij leeft, omdat wij Hem hebben gezien, zijn wij in beweging gekomen”. Paulus, Martinus, Franciscus, Helder Camara, bisschop Romero en vele bekende en onbekende christenen getuigen allemaal van hetzelfde. Het is God die hen in de lijdende medemens doet opstaan. In medemensen gebukt onder onrecht weten ze

zich opgeroepen door Jezus. In een recent boek getuigt priester G. Ringlet aangrijpend over zijn geloofservaring bij het sterven van een vrouw getroffen door kanker. Als hij eucharistie viert aan haar sterfbed verbinden de woorden ‘Dit is jouw lichaam’ de stervende vrouw met het sterven van Jezus. Die verbinding is religieus heel intens. Ik denk aan een collega die zich na het verlies van haar kind afvraagt: waar haalde ik de kracht om dit ondraaglijk gebeuren toch te dragen? Werd ik niet boven mijn krachten uitgetild? Het loslaten van mijn kind werd draaglijk gemaakt door mijn geloof en hoop opgewekt tijdens de uiterst pijnlijke kruisweg van afscheid nemen: “We zullen elkaar weerzien.” Zo werkt christelijk geloof, zo is Pasen: de Matteüspassie van Bach of de Halleluia van Haendel verheffen een gelovige boven zichzelf. Humanistische vrienden zeggen: het zijn enkel sterke humane ervaringen. Als christenen blijven we het in de lijn van de lange traditie van religieuze ervaringen anders beleven. In de Goede Week ervaren we iets van die eerste Pasen. We getuigen met schroom: de viering in een of andere geloofsgemeenschap van de Goede Week of van de paaswake gaat verder dan een esthetische ervaring. Het betreft die geheime religieuze ervaring die een gelovige innerlijk doet verrijzen. Het is zoals die eerste Pasen bij de apostelen: de innerlijke Jezusontmoeting doet ons opstaan hier en nu al. Daar zetten we op in ‘tot over de grenzen van onze dood’. Tekst Jean-Paul Vermassen Foto Luc Castermans

okramagazine april 2011

De samenleving zelf wordt meer vindplaats van ‘goddelijke ervaring’.

13


OKRAMOBIEL

Koning auto,

hebbeding of hulpje?

okramagazine april 2011

Je hebt je auto niet vaak nodig, weet perfect op voorhand wanneer hij van pas komt en voor jou is een auto geen statussymbool. Dan is autodelen misschien iets voor jou.

14

OKRA is pleitbezorger van het STOP-principe. Voor verplaatsingen maken we in volgorde van voorkeur gebruik van onze voeten (stappen), onze fiets (trappen), het openbaar vervoer en de auto (particulier vervoer). Als je de auto pas in laatste instantie en zo weinig mogelijk gebruikt, kan je je ook de vraag stellen of je altijd en overal een wagen nodig hebt. Het loont zeker de moeite om je af te vragen of je een eigen viervoeter op stal moet hebben als je slechts op bepaalde momenten of dagen over een auto moet beschikken, af en toe naar een plaats moet die niet goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, zo nu en dan iets groter moet vervoeren of bij uitzondering echt een tweede wagen nodig hebt.

Gebruik versus bezit Heb je jezelf al eens de vraag gesteld of de dure aanschaf en onderhoud van een auto wel opweegt tegen het aantal keren dat je hem echt zou missen of nodig hebben? Ja? Dan biedt autodelen voor bepaalde dagen of gelegenheden een uitweg. Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van ĂŠĂŠn of meerdere (gezamenlijke) wagens. Het principe is: jij gebruikt een auto wanneer jij hem nodig hebt, wanneer de wagen stilstaat kan iemand anders hem gebruiken. Het gebruik van een auto wordt losgekoppeld van het bezit ervan. Misschien een beetje vreemd en tegen onze gewoonte in maar het heeft wel zijn voordelen. Zo kan je


Herman (68) “Nadat mijn vrouw en ik met pensioen gingen, besloten we onze woning te verkopen en in de stad te gaan wonen. Het huis was veel te groot sinds de kinderen de deur uit gingen en we wilden bovendien graag wat centraler wonen. Ook over ons autogebruik gingen we nadenken. De supermarkt is op wandelafstand, net als de schouwburg, de bioscoop, de bakker en de kapper. Ook een aantal vrienden woont vlakbij. En vooral: het station is om de hoek. We ondervonden dat onze wagen heel vaak stilstond. Toen er grote kosten aan kwamen, hebben we de knoop doorgehakt. We deden de auto van de hand en werden lid van Cambio. Drie tot vier keer per maand reserveren we een auto: als we naar onze zoon gaan die verder weg woont, een avondje naar vrienden gaan of als we grote boodschappen doen. We gaan veel bewuster om met onze mobiliteit, weten exact wat de auto kost en moeten ons niets aantrekken van onderhoud, verzekeringen of keuring. Bang zijn dat er geen auto beschikbaar is als wij er een nodig hebben, hoeft niet. Aan het station staan drie Cambiowagens die zelden tegelijk gebruikt worden. Maar we leerden wel te plannen: leggen we een avondje bij vrienden vast, reserveren we onmiddellijk een wagen. Zo loopt het zeker nooit mis.”

het particulier Autopia.

autodelen

met

Georganiseerd Cambio is een flexibele formule waarbij in dertien steden in Vlaanderen en Brussel dag en nacht auto’s klaarstaan voor ingeschreven klanten. De voertuigen staan op gereserveerde parkeerplaatsen verspreid over de stad. Je haalt de auto af aan zijn standplaats en brengt hem daar weer terug. Zo ben je bij je terugkeer ook altijd zeker van een parkeerplaats. De vaste tarieven van Cambio bestaan uit een eenmalige activeringskost, een financieringsbijdrage (die bij opzegging terugbetaald wordt) en een kleine maandelijkse abonnementsbijdrage. Daarnaast betaal je vooral naargelang het

gebruik, per uur en per km, afhankelijk van het type voertuig. Eenmaal je ingeschreven bent, krijg je een persoonlijke chipkaart. Vanaf dan kan je dag en nacht telefonisch of via internet een auto reserveren: lang op voorhand of net voor vertrek. Je staat niet zelf in voor het onderhoud van de wagen en bent ook verlost van alle andere sleur die een eigen auto met zich meebrengt zoals verzekeringen en keuring. Cambio-auto’s zijn recente auto’s, goed onderhouden en omnium verzekerd.

Of particulier Bij particulier autodelen stelt een auto-eigenaar zijn auto ter beschikking aan meerdere mensen of gezinnen. Zij kunnen tegen kostenvergoeding de wagen gebruiken.

okramagazine april 2011

er heel wat mee besparen en creëer je ruimte voor andere leukere bestedingen binnen jouw budget. Je krijgt onvermijdelijk ook een duidelijker zicht op de kost van het autorijden. Bovendien vermijd of verminder je de rompslomp rond administratie, onderhoud en parkeerproblemen. De ruimte die je wagen nu inneemt, kan je meteen hergebruiken. En het stimuleert je om bewuster om te gaan met je manier van verplaatsen. Misschien ga je hierdoor wel meer bewegen, niet slecht voor de gezondheid. En minder autokilometers heeft meteen ook een gunstig effect op milieu en omgeving. Hoe gaat dat in zijn werk? In Vlaanderen en Brussel zijn er twee grote systemen: het georganiseerd autodelen met Cambio of

15


ONVRIJWILLIG URINEVERLIES

Elke dag zijn er vrouwen die merken dat urineverlies geen belemmering is om een volwaardig en actief leven te leiden. TENA Lady is een compleet assortiment producten voor dames met licht tot matig urineverlies, met verschillende absorptieniveaus en maten, zodat je altijd het juiste product vindt, wat je ook gaat doen.

In de Thuiszorgwinkel geven we advies en gaan samen met de klant op zoek naar de beste oplossing. Afhankelijk van de graad van incontinentie bevelen we het gepaste verband aan.

Tena Lady is het geschikte product voor de onzichtbare bescherming tegen licht urineverlies.

BON

Met dit bonnetje kan je gratis staaltjes afhalen in de Thuiszorgwinkel van je keuze.

Belangrijk voordeel voor de eigenaar is dat hij de dure vaste kosten kan delen met meerdere mensen. Hij blijft echter wel verantwoordelijk voor het onderhoud en dergelijke van de auto. Het is ook mogelijk om met verschillende mensen of gezinnen een auto gezamenlijk aan te schaffen. Dan is de groep samen verantwoordelijk voor onder andere het onderhoud en de verzekering. Dit soort autodelen vergt een inspanning omdat de deelnemers zelf heel wat moeten organiseren. Maar de vzw Autopia helpt hen daarbij. Zij biedt hulp bij de zoektocht naar medegebruikers, voorbeelden van overeenkomsten en afspraken. Je kan er ook een aan te raden autodeelverzekering afsluiten. Tekst Pat Rooseleers Foto Jürgen Doom

Evelien (28) “Omdat ik vaak een auto nodig had voor mijn werk, kocht ik enkele jaren geleden een tweedehands exemplaar. Intussen heb ik de wagen niet zo vaak meer nodig en kan ik de meeste van mijn verplaatsingen met het openbaar vervoer doen. Veel leuker. Via de buren hoorde ik dat er een autodeelgroep actief is in onze wijk. Dat vond ik interessant, zo kan mijn auto toch gebruikt worden als hij stilstaat en kan ik een deel van mijn vaste kosten recupereren. Ik stapte naar de groep en zij waren wel geïnteresseerd in een tweede wagen. Samen met het stadsbestuur en Autopia zorgden we ervoor dat de verzekering in orde kwam en dat we een goed contract konden afsluiten met de andere gebruikers. Sindsdien trekken de andere leden van de autodeelgroep er regelmatig met mijn auto op uit. Zij reserveren hem en als ik hem echt nodig heb, reserveer ik hem ook. Dat gaat prima. Elke maand laat ik weten hoeveel de andere leden van de groep moeten betalen. Die berekening neemt een halfuur in beslag en dankzij de modellen van Autopia is alles heel duidelijk voor iedereen.”

Naam: ............................... Adres:................................ ........................................ E-mail:...............................

Adressen van onze Thuiszorgwinkels vind je op onze website of kan je vragen op het nummer 02 246 49 49.

www.thuiszorgwinkel.be

Info Cambio Vlaanderen, Koningin Maria Hendrikaplein 65b, 9000 Gent, 09 242 32 17, vlaanderen@cambio.be , www.cambio.be. Cambio Brussel, Theresianenstraat 7, 1000 Brussel, 02 227 93 01, brussel@cambio.be, www.cambio.be. vzw Autopia, Koningin Maria Hendrikaplein 65b, 9000 Gent, 09 242.32.75, autopia@autodelen.net.


Ervaar nu zelf TENA Lady met het unieke Fresh Odour Control™ Het hele TENA Lady assortiment is voorzien van het unieke Fresh Odour Control™. De Microfresh parels zorgen ervoor dat eventuele geurtjes worden geneutraliseerd. Dit geeft u een schoon, droog en zeker gevoel. Als het om urineverlies gaat, is er niets beters dan een speciaal hiervoor ontwikkeld product. Reguliere inlegkruisjes of maandverband zijn nu eenmaal niet ontworpen voor een optimale bescherming bij urineverlies, de inlegkruisjes van TENA Lady wel. Ervaar het zélf. Stuur het antwoordkaartje in dit magazine op en ontvang een gratis proefverpakking. Voor meer informatie kijk op www.TENA.be of bel gratis 0800-94545.

TENA Lady.


DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS

De Facebookrevolutie We mogen binnenkort wellicht een nieuw woord in de dikke Van Dale verwachten. De opeenvolgende opstanden in Tunesië en Egypte zijn prompt ‘Facebookrevoluties’ gedoopt, wegens de onmiskenbare rol die sociale netwerken zoals Facebook en Twitter daarbij hebben gespeeld. Maar klopt die term wel echt? ‘Mij krijgen ze daar niet op!’ Ik hoor het mij onlangs nog verkondigen. Het gesprek ging over de gevaren van de nieuwe internetfamilies voor onze privacy. Hoe je nog zo zorgvuldig je gegevens kan uitwissen maar ze voor eeuwig op de server blijven opgeslagen. Hoe je foto’s of privéverhalen eigendom blijven van Facebook, Google of een van hun concurrenten. Ook na je dood. Hoe dat ook geldt voor - al dan niet correcte - gegevens die over jou, zelfs tegen je wil, op zo’n sociaal medium zijn geplaatst.

Populair

okramagazine april 2011

De voorbeelden vlogen over en weer. Personeelsdiensten die ingezonden cv’s aanvullen met een zoeksessie op het internet zodat ze meteen inzage hebben in het privéleven van een sollicitant. Bazen die om dezelfde reden snuffelen in het Facebookbestand van

18

hun ondergeschikten. En hoe dat al tot ontslagen heeft geleid. Haatmails als geliefkoosd pestgedrag onder schoolkinderen. Natuurlijk zijn er middelen om je daartegen te beveiligen. Maar de ervaring leert nu eenmaal dat de meeste gebruikers slordig met hun gegevens omspringen. De drang om populair te zijn is blijkbaar zo sterk dat enige behoedzaamheid bij het toelaten tot je ‘vrienden’kring vaak helemaal zoek is. Overigens is de jongste tijd een groeiend wantrouwen merkbaar tegenover het fenomeen van de sociale netwerken. Steeds meer mensen gaan nu ‘ontvrienden’, proberen het systeem terug te brengen tot hun reële, dus beperktere, contacten. Redenen te over, dacht ik dus nog niet zo lang geleden, om te geloven dat het hele gedoe op termijn misschien geen lang leven beschoren zal zijn.

Folteringen op het net Wil de ironie van het lot toch wel dat net nu kort na elkaar eerst de Tunesiërs en dan de Egyptenaren er in slagen via Facebook en Twitter hun dictator omver te werpen. Kort daarop stond Libië in vuur en vlam. Tunesië was eerst. Het begon toen het internet nog erg pril was, enkele jaren geleden. Facebook bestond nog niet. Enkele wakkere jonge opposanten gingen op het net kat en muis spelen met de ijzeren censuur. Ze openden websites waarop ze verslag uitbrachten over de genadeloze repressie. Het buitenland las mee over de gevangenissen en de folteringen, ontdekte hoe de mensenrechten werden geschonden in het vakantieparadijs. Het regime sloeg hard toe. De websites bleven nooit lang bestaan. Ze werden telkens door de overheid van het net gehaald. Maar even snel doken ze weer op, onder een andere naam. Hoe ze het ook probeerde, de regering slaagde er niet in die stemmen het zwijgen op te leggen. De verschijning van Facebook en Twitter was de doorbraak. Ze


Facebook en Twitter groeiden uit tot een schitterend instrument om in een mum van tijd een massa betogers op de been te krijgen.

Marathonloper Meteen was een nieuw woord geboren: de Facebookrevolutie. Maar het klopt niet echt. De revolutie is niet op internet gebeurd. Ze is het werk geweest van het volk dat massaal op straat is gekomen met gevaar voor lijf en leden. Was de tijd er niet rijp voor geweest, had Wael Ghonim nooit honderdduizenden op de been gekregen. Facebook is een prachtig instrument geweest om de opstand op gang te trekken maar niet meer dan dat. Elk tijdsgewricht heeft zo zijn eigen communicatiemiddel. We zijn veraf van de legendarische Marathonloper

uit de oudheid die de Griekse overwinning in Athene moest gaan melden. Het internet is het communicatiemiddel bij uitstek van de jongeren. En het is precies onder die jongeren dat het verzet tegen onderdrukking en armoede is opgestaan. De echte vuurproef moet nog komen. Je kan via Facebook wel een massa in opstand doen komen, dat is nu bewezen. Maar je kan geen echte omwenteling tot stand brengen met internet. Er zijn al dictators verdreven maar verder moet haast alles nog gebeuren. Geen van die landen is plots als bij toverslag een democratie geworden. Is in Egypte bijvoorbeeld de ene militair niet gewoon vervangen door een andere? Maar ja, er zijn beloftes gedaan, het is nu wachten hoever die zullen worden ingelost. En ook een land besturen doe je niet via het internet. Wat wel kan, is de druk op de ketel houden. De nieuwe machthebbers laten voelen dat ze in het oog worden gehouden, dat ze niet zullen wegkomen met schijnmaatregelen. Het verzet levend houden.

Iran, JordaniĂŤ, Algerije, overal wordt het doorgedreven door duizenden jonge mensen, allemaal met de vinger aan de laptop of de mobiele telefoon. En niemand weet waar het gaat stoppen. Welja, internet is springlevend, meer dan ooit. Het lijkt allemaal veraf van de bezorgdheid om onze privĂŠgegevens. En toch is ook dat internet, onze bekommernis is zeker niet onverantwoord. Welke richting moet het nu verder uit met die nieuwe media? Ze dragen het allemaal in zich, het beste en het ergste. Het kan nog alle kanten uit. Maar spannend is het zeker. Tekst Liesbet Walckiers

Als een virus De allerbelangrijkste rol van de sociale websites blijft de supersnelle communicatie die de censuur en het logge repressieapparaat te snel af is. Ook grensoverschrijdend, als een virus dat overslaat naar de andere landen van de regio en dat niemand kan tegenhouden. In Jemen, Bahrein,

okramagazine april 2011

groeiden snel uit tot een schitterend instrument om in een mum van tijd een massa betogers op de been te krijgen. Het nieuws over de zelfverbranding van de jonge groenteverkoper in januari verspreidde zich als een lopend vuurtje en het protest overspoelde het land. De politie bleek totaal onvoorbereid tegenover deze vorm van verzet. De vonk sloeg over naar het nabije Egypte. Daar had Wael Ghonim, een jonge Google-manager, een Facebook-pagina aangemaakt waarin hij opriep tot protest nadat een jongeman was doodgeslagen door de politie. Hij verzamelde binnen de kortste keren een reusachtige aanhang, werd opgepakt en twaalf dagen geblinddoekt gevangen gehouden. Bij zijn vrijlating werd hij door de menigte op het Tahrirplein in CaĂŻro als de held van de revolutie ingehaald.

19


INFO

Zorgverzekering iets voor jou? Ben je plots zwaar zorgbehoevend geworden of verhuis je naar een woonzorgcentrum? Dan heb je recht op een tegemoetkoming van de Vlaamse zorgverzekering. Diensthoofd zorgverzekering Giedo Van de Voorde weet er alles van.

okramagazine april 2011

Wat is dat, de Vlaamse zorgverzekering? Giedo Van de Voorde: “De zorgverzekering ging van start in 2001. Omwille van de vergrijzing en de stijgende niet-medische kosten van zorgbehoevenden, richtte de Vlaamse overheid deze verzekering op. Ze geeft steun aan zwaar zorgbehoevende personen die thuis worden verzorgd en aan mensen die in een woonzorgcentrum, rust- en verzorgingstehuis of een psychiatrisch verzorgingstehuis verblijven. Zij ontvangen 130 euro per maand van de Vlaamse zorgverzekering op hun rekening. Dat bedrag mogen ze zelf besteden.”

20

Wanneer ben ik zwaar hulpbehoevend en kom ik in aanmerking voor de zorgverzekering? Giedo Van de Voorde: “Ofwel beschik je over een attest vanuit een andere regeling. Dat kan gaan om een score B of C op de Katzschaal van de thuisverpleging, ten minste 35 punten op de BELprofielschaal van de gezinszorg, ten minste 15 punten bij de tegemoetkoming hulp aan bejaarden of de integratietegemoetkoming of ten minste 18 punten op het attest van bijkomende kinderbijslag. Beschik je niet over een van deze attesten, kan je een beroep doen op de dienst maatschappelijk werk van jouw ziekenfonds. Dan komt er iemand bij je thuis langs en zal

die je zorgbehoefte komen vaststellen.” En als ik in een woonzorgcentrum verblijf? Giedo Van de Voorde: “Dan ontvang je de tegemoetkoming per definitie. Maar dat gaat niet automatisch. Je zal altijd een aanvraagformulier moeten invullen. Verblijf je in een woonzorgcentrum, zal de sociale dienst van de instelling dit meestal op zich nemen. Het aanvraagformulier vind je terug op de website van je ziekenfonds maar kan je uiteraard ook verkrijgen bij de dienst maatschappelijk werk.” Als mijn aanvraag goedgekeurd wordt, ontvang ik de tegemoetkoming dan onmiddellijk? Giedo Vandevoorde: “Neen, je moet nog een wachttijd doorlo-


pen. Op basis van je attest zal je zorgkas binnen de zestig dagen een beslissing nemen. Is die positief, ontvang je je eerste tegemoetkoming drie maanden na de maand waarin je de aanvraag indiende. Verblijf je in een woonzorgcentrum, moet je een maand langer wachten. Bovendien zal deze wachttijd verlengd worden met vier maanden voor elk jaar dat je je bijdrage te laat of niet betaalde. Vul je je aanvraagformulier pas in nadat je al een tijd zwaar zorgbehoevend bent of verblijft in een woonzorgcentrum, kan je onder bepaalde voorwaarden met terugwerkende kracht erkend worden.” Hoeveel mensen ontvangen vandaag een tegemoetkoming van de zorgverzekering? Giedo Van de Voorde: “In 2009 ontvingen 200 843 Vlamingen een tegemoetkoming. De cijfers voor 2010 zijn nog niet bekend. We merken wel dat steeds meer mensen een beroep doen op de zorgverzekering. In 2007 waren er dat nog maar 180 321. Met de toenemende vergrijzing zal dit aantal enkel toenemen.”

Lannoo’s kt aregang! BoeDkKOeOPn! Gm ratis to

Waar komt het geld van de Vlaamse zorgverzekering vandaan? Giedo Van de voorde: “Elke Vlaming betaalt 25 euro per jaar voor de zorgverzekering vanaf het jaar waarin hij 26 wordt. Wie op 1 januari van het jaar ervoor de verhoogde tegemoetkoming of het OMNIO-statuut genoot, betaalt slechts 10 euro. Daarnaast put de verzekering heel wat middelen uit belastingsgeld. Voor elke euro uit de bijdragen, legt de Vlaamse overheid er 2 euro bij. Vlamingen die in Brussel wonen, zijn niet verplicht zich aan te sluiten bij de zorgverzekering. Ze kunnen zich vrijwillig aansluiten en doen er dan goed aan dit zo snel mogelijk te doen. Brengen ze hun aansluiting laattijdig in orde moeten ze tien jaar wachten vooraleer ze een aanvraag voor een zorgvergoeding kunnen indienen.”

SPOTGOE

ANTWERPEN | ANTWERP EXPO

Jan Van Rijswijcklaan 191 - 2020 Antwerpen woe 27 april - don 28 april - vrij 29 april - van 13 tot 19u zat 30 april - zon 1 mei van 10 tot 17u

woe 4 mei - don 5 mei - vrij 6 mei - van 13 tot 19u zat 7 mei - zon 8 mei van 10 tot 17u

HASSELT | ETHIAS ARENA GRENSLANDHALLEN Gouverneur Verwilghensingel 70 - 3500 Hasselt

Tekst Nele Joostens

woe 11 mei - don 12 mei - vrij 13 mei - van 13 tot 19u zat 14 mei - zon 15 mei van 10 tot 17u

Meer info vind je op www.zorgverzekering.be of bij de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds.

meer informatie op www.lannoo.be

okramagazine april 2011

AALST | FLORAHALLEN Albrechtlaan 81 - 9300 Aalst

21 okra.indd 1

8/03/11 09:27


OVER WAT TELT

‘Ik wilde alles uitproberen’

okramagazine april 2011

Ze was het liefst chirurg geworden maar deze ondernemende en enthousiaste vrouw voelt zich ook op haar plaats in de sociale sector. Vandaag leidt Agnes Bode Familiehulp met zachte én vaste hand.

22


Fijne ouders Agnes Bode: “Mijn ouders zijn mensen van de kust die in Ieper zijn beland. Vader startte professioneel in de vakbond, kwam in de politiek terecht en was 23 jaar volksvertegenwoordiger. Moeder werkte thuis - het klassieke patroon - maar deed ook het secretariaat van vader want toen hadden parlementairen nog geen medewerkers. Zij moesten alles zelf doen. Vader was vaak afwezig maar hij was er als we hem nodig hadden en hij volgde wat er in het gezin gebeurde. We waren met vijf kinderen. Ons moeder was streng en rechtlijnig maar we kregen veel ruimte. Haar streng zijn, werkte niet beknottend. Al groeiden we op in een warm nest, er waren ook minpunten. Als je vader een publiek figuur is, maakt dit het hele gezin tot publiek domein. Dus moet je uitkijken wat je zegt of doet want wat gaan ‘de’ mensen daarvan zeggen? Dit soort van controle vond ik niet leuk. En zolang ik thuis woonde, was ik altijd ‘de dochter van’. Ik werd pas mezelf toen ik naar Leuven ging studeren. Maar thuis had ook veel leuke kanten. Mijn ouders werden op vele interessante evenementen uitgenodigd en dan mochten wij meegenieten van op de beste plaatsen. Destijds had lang niet iedereen

een telefoon. Wij hadden wel zo’n handig ding en dat betekende dat er veel telefoontjes voor de buren bij ons belandden. Dan moesten wij naar de buren hollen want het ging meestal over dringende dingen. Dat had zo zijn charme want dat maakte de buurt tot een hechte groep. Het gonsde regelmatig van de straatfeesten.”

Zwembad en kerk “Onze ouders spoorden ons aan om bij een jeugdbeweging aan te sluiten. Ik begon bij de Roodkapjes, dan bij VKSJ en na de humaniora naar de scouts. Ze vroegen me bij de leiding en ik heb dat met veel plezier gedaan. Ik ging als kind naar de muziekschool en elke morgen van Pasen tot oktober stonden we om 7.00 uur klaar voor een duik in het zwembad. Dan gauw naar huis, ontbijten en naar school. En van oktober tot Pasen gingen we elke morgen naar de mis. Dat moest niet van de school, wel van thuis. Ik heb in die tijd massa’s aflaten verzameld. Ik vond het frustrerend dat mijn broers misdienaar mochten zijn en de meisjes niet. Ik was iemand die alles wilde uitproberen. In onze kerk was een knapenkoor maar ik zong daar als klein meisje in mee. Sommige missen werden speciaal opgeluisterd en dan waren wij engeltjes met vleugeltjes van echte pluimen, opgehangen aan ijzers die in je rug priemden. Ik voel het nog. Maar het was wel leuk. Ik heb een schitterende jeugd gehad met een goede verstandhouding tussen broers en zussen. Het feit dat onze ouders nog leven, houdt die schakel tussen ons heel stevig. Moeder wordt 95, vader 93. Ze wonen samen in hun huis in Ieper.

Wij hebben thuis altijd veel gezongen. Mijn ouders konden allebei goed zingen. Op weg naar de ene of de andere oma, met zeven in de auto, schalden wij ons hele repertorium Vlaamse liedjes. Een handige manier om ongeduldige kinderen op een krappe plek in de auto in toom te houden. Vader stopte bij elke kerk die we passeerden en hop, naar binnen, kijken of er iets moois te zien was. Ik kan nu nog geen kerk voorbijgaan waar de deur open staat. Ik moet ze gezien hebben. Er is thuis een basis gelegd om aandacht te hebben voor de dingen die horen bij de cultuur van een volk.”

Lastige studiekeuze “Ik was doodgraag chirurg geworden. Mijn één jaar oudere broer studeerde geneeskunde maar hij was in het college altijd de primus. Toen het mijn beurt was om te kiezen, durfde ik niet over geneeskunde spreken want ik was lang niet zo’n schitterende leerling als mijn oudste broer. Ik zweeg en men probeerde me in de richting onderwijs te sturen. Goed voor een meisje als ze trouwt en een gezin heeft. Allemaal waar maar niet aan mij besteed. Ik had in mijn schooltijd te veel gerebelleerd en dan naar het onderwijs? Neen. Ik dacht aan lichamelijke opvoeding. In het lyceum zat ik in de keurploeg maar ik had de meniscus gescheurd. Die richting was dus ook geen goed idee. Rechten leek me interessant maar al die fils à papa in die faculteit stonden me tegen. Zo kwam ik uit op sociologie. Het viel mee maar mocht ik opnieuw beginnen, koos ik misschien toch rechten. In die tijd moest iemand afgestudeerd in rechten eerst blunderen in zijn

‘We wilden allebei werken en we wilden kinderen. Daar moesten we wat voor over hebben.’

okramagazine april 2011

Gelukkig zijn niet alle mooie oude gebouwen in Sint-Joost-den-Node onder de sloophamer van de vernieuwingsdrift vermorzeld. In de Konings-straat vlakbij de koepelkerk Sainte Marie bevindt zich de hoofdzetel van Familiehulp. Het is een patriciërshuis waar Puccini een paar keer verbleef en waar schoonheid en harmonie op voortreffelijke wijze bewaard bleven. Agnes Bode is blij met dit beschermd monument. Het doet niet alleen prachtig dienst maar brengt bovendien Familiehulp in het cultureel patrimonium van Brussel onder.

23


besloten ruimte vind ik het niet erg lange afstanden af te leggen of in de file te staan. Als ik alleen thuis ben en zeker na een drukke vergaderdag, wil ik geen radio of tv. Dan luister ik naar de stilte en dat doet ongelooflijk deugd.”

Gevarieerde werkstaat

okramagazine april 2011

Agnes Bode: “Als je vader een publiek figuur is, maakt dit het hele gezin tot publiek domein.”

24

job, eer men zei: “dit is geen goede!” Sociologen moesten zich eerst hard bewijzen om erkenning te krijgen. Maar nu merk ik dat deze vorming mij helpt in de manier waarop ik tegen dingen aankijk en hoe ik analyseer en verbanden leg. Ze helpt mij in deze functie om in een breder kader de juiste analyses te maken. Die studententijd was plezant. Bij ons thuis heerste het motto: waarvoor je kiest, is jouw verantwoordelijkheid. Heb je tijd om plezier te maken, is dat meegenomen maar je moet met resultaten voor de dag komen. Ik heb dat doorgetrokken naar mijn kinderen. Geen sprake van bissen. Ik zelf heb wel een keer gebist omdat ik net voor de examens met een serieuze longontsteking zat. Nog tijdens mijn studies ben ik getrouwd. Mijn man was toen afgestudeerd en in een christelijk gezin ging dat toen zo: beter dat ze trouwt, ook al is ze niet afgestudeerd, dan dat ze

zomaar gaat samenwonen.”

Muziekliefhebber “Ik luister heel graag naar muziek en van thuis uit kregen we alle kansen om met muziek bezig te zijn. De muziekschool, het koor, concerten, net zo goed Adamo als het klassieke repertoire, ik was in alles geïnteresseerd. Ik heb piano gespeeld en zou dat nog graag doen. Ik heb mijn partituren uit Ieper terug meegebracht maar ik moet nog een piano kopen. Mijn stem is niet meer geoefend maar in een koor meezingen zou nog gaan. Alleen, de repetities in Keerbergen waar ik woon, zijn vroeg op de avond en dan ben ik zelden thuis. Misschien iets voor als ik stop met werken? Als ik ’s morgens naar het werk rijd, luister ik in de auto naar het nieuws en Voor de dag, kwestie van de actualiteit mee te hebben. Maar ’s avonds is het Klara, altijd. Met mooie muziek in die kleine,

“Ik wilde niet door mijn vader geholpen worden om aan een job te geraken. Ik wilde dat zelf doen. Zo belandde ik bij Vredeseilanden. Het was de eerste plek waarvoor ik solliciteerde en ik mocht beginnen. Slecht betaald maar ’t was voor een goed doel. Men was net gestart met de uitbouw van een netwerk in Vlaanderen en ik moest vrijwilligers aantrekken om hieraan mee te werken. De sponsors waren hoofdzakelijk Franstalige bourgeoisie in Vlaanderen en dat deed nieuwe vrijwilligers vaak afhaken. Na twee campagnes hield ik het zelf voor bekeken. Nu is het Vlaamse en Waalse netwerk van Vredeseilanden gescheiden en vaart men een eigen koers. Dat werkt goed en hun projecten zijn zeer deugdelijk. Ik heb er veel sympathie voor en het heeft mijn interesse voor de derde wereld zeker aangescherpt. Maar het werk leek niet echt iets voor mij. Een jaar na mijn studies werd onze eerste geboren en ik zag mij niet meteen maandenlang naar het buitenland trekken tenzij mijn partner ook in die sector zat. Dan tuimelde ik in het Opbouwwerk. Boeiend. Mensen aanzetten om voor hun wijk op te komen en met het lokale beleid in discussie te gaan om dingen aan te passen. Het was veel avondwerk maar goed te combineren voor een jong gezin. Als ik vertrok lagen de kinderen in bed en was mijn man thuis. Maar dat lukte niet altijd. We wilden allebei werken, we wilden ook bewust kinderen en daar moesten we wat voor over hebben. Toen de kinderen klein waren, hebben we een voltijdse hulp in huis gehaald. Al wat ik verdiende ging naar de hulp. Dat betekende een minder mooi


huis en een bescheidener leefpatroon. Maar mijn loon was goed besteed. Mijn volgende job was op het Katholiek Onderwijs, zeg maar ‘de Guimardstraat’, ik deed er studiewerk rond co-educatie. Dat onderwerp zorgde begin jaren ’80 voor hevige discussies. Ik stond vierkant achter gemengd onderwijs, die rolpatronen moesten doorbroken worden. Maar ik zie nu wel in dat jongens echt anders zijn dan meisjes. Voor de opvoeding vind ik het best dat zij goed leren omgaan met elkaar maar voor de studieresultaten kan werken binnen de eigen groep een voordeel hebben. Toch ook verbazend dat er in het onderwijs zo moeilijk beweging te krijgen is terwijl leren, veranderen betekent.”

Thuis ondersteunen “Ook toevallig belandde ik nadien bij Familiehulp: eerst als verant-

woordelijke van personeel, zorg en dienstverlening en nu al twintig jaar als algemeen directeur. Een job die me ligt en waarin ik veel heb kunnen en mogen doen. Familiehulp startte vlak na de oorlog in het Antwerpse. Onder de vleugels van KAV boden vrijwilligers gezinszorg aan door de oorlog uiteengerukte jonge gezinnen. Vandaag bestaat het cliënteel van Familiehulp vooral uit oudere mensen. Wij doen basiswerk: persoonsverzorging, huishoudelijke taken en psychosociale ondersteuning. De hulpverleners zijn daarin geschoold in dagonderwijs of via onze eigen opleidingen. Een vorm van tweedekansonderwijs, als je wil. We hebben ook aanvullende zorg, mensen die huishoudhulp bieden. En dan de karweimannen die geschoold zijn om kleine klussen op te knappen. Er is ook professionele oppas voor mensen die niet alleen kunnen blijven. Kortom,

wij ondersteunen al wat thuis is. Voor al deze taken en nog heel wat andere hebben wij 12 000 mensen in dienst. De thuiszorg is niet meer dezelfde als die van tien jaar geleden omdat de noden ook veranderden. Mensen kiezen ervoor om zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te blijven. Veel klanten zijn meer zorgbehoevend dan vroeger. Onze medewerkers specialiseren zich ook meer. Ik blijf dit werk doen, zolang ik gezond ben. Drie jaar geleden heb ik kanker gehad. Een zware operatie maar ik ben goed hersteld. In deze functie moet je over al je krachten beschikken anders is dat nadelig voor de organisatie. Ik voel me goed en heb nog heel veel zin om dit werk te doen. Zolang ik vrolijk uit mijn bed wip om aan de slag te gaan, zie ik niet in waarom ik zou stoppen.” Tekst Hilde Masui Foto’s François De Heel

Bent U ook de smaak van uw calcium supplement beu ?

Eindelijk Calcium + Vitamine D

in 1 slik-tablet ! Voor sterke botten !

Vanaf de menopauze is een voldoende toevoer aan calcium en vitamine D omnisbaar. Om sterke botten te behouden en ook, wat minder bekend is, om het risico op vallen te beperken. VISTA-Cal D helpt u calcium en vitamine D, op een eenvoudige wijze, op peil te houden: 1 maal per dag, 1 slik-tablet (500 mg calcium + 7,5mcg vit. D) of eventueel 2 sliktabletten na 60 jaar.

Nieuw

!

60 tabletten = 11,90€ Vraag CNK 2687-630 aan uw apotheker


OKRA-REIZEN

Bedwing je reiskriebels (niet) Geeft de prille lente je ook reiskriebels maar weet je nog niet waarheen? Dan vind je hier ongetwijfeld enkele ideeÍn. Een fietsvakantie aan de Moezel of een weekje puur genieten in Turkije? Cultuur opsnuiven in Hongarije of je laten verwennen aan de Belgische kust? Het kan allemaal bij OKRA-REIZEN. Alle OKRA-regio’s en OKRAAlgemeen organiseren vakanties op jouw maat: prima logement, lekker eten en een onberispelijke organisatie. OKRA werkt trouwens met eigen begeleiders die de vakanties tot in de puntjes voorbereiden. Steeds staat kwaliteit voorop. De begeleiders hebben bovendien voeling met hun publiek, het zijn immers zelf 55-plussers. Ze voelen perfect aan wanneer het tempo wat hoger mag of wanneer een terrasje welkom is. OKRA hanteert democratische prijzen. Dikwijls zijn alle uitgaven inbegrepen. En wist je dat je als CM-lid sowieso korting geniet? Enige voorwaarde om deel te nemen? Dat je lid bent van OKRA natuurlijk!

okramagazine april 2011

Is je interesse gewekt? Vraag meer informatie aan je regio of aan OKRA-Algemeen. Daar vind je trouwens ook alle praktische gegevens en het volledige reisaanbod. Het adres en het telefoonnummer van jouw regio vind je op blz. 53.

26

OKRA-Limburg

Fietsen aan de Moezel Geniet van de adembenemende uitzichten tijdens enkele heerlijke fietstochten aan de Moezel. Vanaf de bron in het zuiden van de Vogezen meandert de grootste zijrivier van de Rijn tot aan de Deutsche Eck bij Koblenz. Achter elke bocht toont zich een ander beeld van de vallei. Dat maakt de Moezel zo aantrekkelijk en gediversifieerd als vakantiebestemming. Met OKRA-Limburg kan jij de indrukwekkende omgeving tussen de Eifel en de Moezel al fietsend ontdekken. Je vertrekt steeds vanuit het hotel en neemt een lunchpakket mee. Na je tocht brengt een bus je weer terug naar het hotel.

Praktisch Van 28 augustus tot 2 september 2011. Prijs: 450 euro, toeslag eenpersoonskamer 60 euro, CM-leden genieten 15 euro korting.


OKRA-Antwerpen

OKRA-Oost-Brabant

Provençaals genieten

Genieten aan zee

Wie aan de Provence denkt, ruikt de lavendel, tijm, look, olijven en Pastis. Daarbij komt een blauwe hemel, stralende zon en een heldere sterrenhemel. In de Lubéron ontdek je mooie adelaarsnesten en kastelen. Ze zijn verborgen in het groen maar vanuit ieder dorp heb je een schitterend zicht op de vallei en de Mont Ventoux. In Apt, geklasseerd als buitengewone stad van de smaak, kan je op de Provençaalse markt genieten van streekproducten zoals gekonfijt fruit en roséwijn. Wielerliefhebbers dromen weg tijdens de busrit naar de Mont-Ventoux.

Zie je het niet zitten om jaar in jaar uit thuis te blijven maar hoeft een reisje echt niet ver te zijn voor jou? En lijkt het je wel iets om met een groep op stap te gaan? Dan is een weekje met OKRA-Oost-Brabant aan de kust iets voor jou. Jij neemt deel aan een wandeling terwijl je echtgenote gaat winkelen met enkele vriendinnen. Met OKRA-Oost-Brabant kan je vijf periodes naar de Belgische kust. Je verblijft in klasse-hotels als Ravelingen of Royal Astrid in Oostende, Sandeshoved in Nieuwpoort of Europe in De Panne.

Praktisch Van 4 tot 13 juni 2011 (met overnachting op heen- en terugreis). Prijs: 984 euro, toeslag eenpersoonskamer 225 euro. CM-leden genieten 15 euro korting.

Praktisch Van 13 tot 18 juni 2011 (De Panne) tegen 358 euro, van 18 tot 25 juni 2011 (Nieuwpoort) tegen 435 euro, van 25 juni tot 2 juli 2011 (Oostende) tegen 474 euro, van 3 tot 10 september 2011 (Oostende) tegen 474 euro, van 10 tot 16 september 2011 (Oostende) tegen 436 euro. CM-leden genieten telkens 15 euro korting.

okramagazine april 2011

Je geniet zeker van de prachtige waterraderen in het Venetiaanse Isle-sur-la-Sorgue en je gaat mee op zoek naar de mysterieuze waterbron in Fontaine-deVaucluse.

27


OKRA-Brussel

OKRA-Brugge

Ontdek Porec

Cultuur snuiven in Hongarije

Zin om Kroatië te verkennen? Dat kan met OKRABrussel. Het Kroatische schiereiland Istrië ligt in het noordoostelijke deel van de Adriatische Zee. De pijnboombossen van het eiland reiken tot aan de talrijke baaien met rots- en kiezelstranden. Aan de westkant ligt de levendige havenstad Porec. Hoogtepunten tijdens je verblijf zijn een bezoek aan de grote havenstad Triëste, een uitstap naar Lipica in Slovenië met bezoek aan de beroemde lippizaner paardenstoeterij. Deze stoeterij levert de bekende witte paarden voor de Spaanse Rijschool in Wenen. Ook een uitstap naar het stadje Pula met indrukwekkend amfitheater en naar de versterkte stad Rovinji staan op het programma.

Heb je zin in een verrassend trip? Dan ben je bij OKRA-Brugge aan het goede adres. Je trekt naar Hongarije en krijgt er onder andere een VIP-bezoek aan het Hongaarse parlement voorgeschoteld. Verder staan een boottocht op de Donau, een bezoek aan Godollo en een uitstap naar de uitgestrekte zandvlakte de Poesta op het programma. Tijdens deze reis geniet je van alle comfort in het hotel met sauna en zwembad. ’s Avonds geniet je van een glas Hongaarse wijn en proef je de traditionele Hongaarse keuken.

Praktisch

Praktisch Van 20 juni tot 27 juni 2011. Prijs 1 040 euro, toeslag eenpersoonskamer 91 euro. CM-leden genieten 15 euro korting.

Van 5 tot 12 september 2011. Prijs 930 euro, toeslag eenpersoonskamer 70 euro. CM-leden genieten 15 euro korting.

okramagazine april 2011

OKRA-Kempen

28

Logeer in een kasteel aan de Loire


OKRA-Mechelen

OKRA-Oostende

Ontdek een nieuw land

Ontspannen in Bodrum

Montenegro aan de Adriatische Zee is amper groter dan Vlaanderen maar heeft veel om je te betoveren: een prachtige kust met kiezel- en zandstranden, een azuurblauwe zee en pittoreske dorpen. Reis met OKRA-Mechelen naar een van de nieuwste landen ter wereld, in het hart van de Balkan. Montenegro zal je niet onberoerd laten.

Zin om echt alleen maar te genieten? Dan is de tiendaagse reis naar Bodrum met OKRA-Oostende ongetwijfeld iets voor jou. De streek is prachtig, de zon gegarandeerd. Je verblijft in volpension met allerlei extra’s in een recent luxueus hotel dat ideaal gelegen is.

Je verblijft in een uitstekend gelegen hotel, in een mooie baai met bergen op de achtergrond.

Wil je er toch eens op uit, kan je een bezoek brengen aan Efeze en Sirince of kan je een dorpentocht in de buurt ondernemen. Praktisch

Van 20 tot 30 september 2011. Prijs 845 euro. CM-leden genieten 15 euro korting.

Leven als God in Frankrijk. Dat is de bedoeling van deze zesdaagse reis door de Loirestreek. We verblijven in een 19de-eeuws kasteel op het domaine de la Sauldre, gelegen tussen de Loire en de Cher. Het is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het beroemde Château de Cheverny en andere kastelen. Je doorkruist wijngaarden van Franse topwijnen zoals Sancerre en Pouilly. Ook een bezoek aan de grotten van Monmousseau, een rondrit in een Franse paardenkoets en een demonstratie bij een hoefsmederij sieren het programma.

Van 13 tot 22 mei 2011. Prijs: 825 euro. CM-leden genieten 15 euro korting.

Je mag een vakantie vol betoverende natuur en rijke cultuurgeschiedenis verwachten. Praktisch Van 23 tot 27 mei 2011. Prijs 544 euro per persoon. CM-leden genieten 15 euro korting.

okramagazine april 2011

Praktisch

29


OKRA-Kortrijk

OKRA-Ieper

Mysterieus Ierland

Vakantie naar Rethymnon

Ierland is een land vol geschiedenis, mystiek en legendes. Maar het is vooral een groen land met een wondermooie natuur, gezellige pubs en gastvrije burgers. Ontdek het geboorteland van U2, Sinéad O’Connor en Johny Logan.

Het Griekse eiland Kreta combineert moeiteloos een schitterend klimaat, een charmante en gastvrije bevolking en eeuwenoude cultuur. Maar ook sportieve natuurliefhebbers komen er aan hun trekken. Houd je van stevig stappen, dan is de 16 km lange Samariakloof een indrukwekkende uitdaging. En natuurlijk bezoek je samen met OKRA-Ieper het paleis van koning Minos in Knossos en de hoofdstad Heraklion.

Met OKRA-Kortrijk breng je een bezoek aan de wereldberoemde meren van Connemara, ontdek je de ‘Burren’ met de Cliffs of Moher. Je trekt ook naar de Ring of Kerry, de meest toeristische regio van Ierland met als topper het Mucross House en zijn botanische tuinen. En uiteraard staat na een bezoek aan de paardenstoeterij van de National Stud in Kildare een rondrit in Dublin op de agenda.

Praktisch Van 30 september tot 10 oktober 2011. Prijs 902 euro. CM-leden genieten 15 euro korting.

Praktisch Van 27 juni tot 4 juli 2011. Prijs: 1 199 euro. CM-leden genieten 15 euro korting.

okramagazine april 2011

OKRA-Roeselare-Tielt

30


OKRA-Waas en Dender

OKRA-Midden-Vlaanderen

Heerlijk fietsen in de Kempen

Leer de echte Cévennes kennen

Ook in eigen land zijn ware fietsparadijzen te ontdekken. OKRA Waas en Dender organiseert vanuit Mol een unieke fietsvakantie. Dagelijks staan gevarieerde fietstochten van 30 tot 60 km op het programma. Je fietst telkens langs de mooiste routes langs het fietsroutenetwerk. Deze vakantie verloopt in de formule ‘eigen vervoer’. Parking voor de wagens is voorzien, alsook berging voor de fietsen. Het station is vlakbij, dus de optie trein plus huurfiets is ook mogelijk. Je verblijft in een charmant hotel in volpension.

Meyrueis bevindt zich aan de rand van de Cévennes en is ideaal om deze ongerepte streek te leren kennen. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen met uitstappen naar het wolvenpark Du Gévaudan, het bamboepark Prafrance, een kweekterrein van Amerikaanse bizons en de Gorge de la Jonte met zijn gieren. De Franse trots mag niet ontbreken met een bezoek aan een wijnbedrijf en de kelder van de Roquefortkaas. Geïnteresseerden in geschiedenis zullen zeker genieten van het mooiste middeleeuwse dorp La Couvertoirade.

Praktisch

Praktisch

Van 11 tot 15 juli 2011. Prijs: 399 euro, toeslag eenpersoonskamer: 80 euro. CM-leden genieten 15 euro korting.

Van 27 augustus tot 5 september 2011. Prijs: 890 euro, toeslag eenpersoonskamer 155 euro. CM-leden genieten 15 euro korting.

Start de zomer vroeg met een relaxerende vakantie in het mooiste plekje van Frankrijk. Menton, een schilderachtig stadje op 6 km van de Italiaanse bloemenrivièra heeft alles om elke reiziger te bekoren. Monaco ligt op slechts 10 kilometer en is dan ook een must. Menton is zeer geliefd bij kunstenaars omwille van de uitzonderlijke omgeving met citroen- en olijfbomen. Een uniek microklimaat zorgt

voor extra dagen zon. Het programma omvat verder Roquebrune Cap Martin, Nice, La Vallée de la Roya en Saint Paul de Vence. Praktisch Van 24 juni tot 2 juli 2011. Prijs: 899 euro, toeslag eenpersoonskamer 20 euro. CM-leden genieten 15 euro korting.

okramagazine april 2011

Naar de Côte d’Azur

31


Hotel Sandeshoved Nieuwpoort otie m o r p k e Midwe

Elke midweek tussen 26/09/11 en 23/12/11 (behalve herfstvakantie) ■ Aankomst: maandag v.a. 16u ■ Vertrek: vrijdag om 10u Logement op een studio/appartement en dit in halfpension (ontbijtbuffet en middag- of avondmaal) Prijs: ■ 1 pers.: € 340 ■ ■ 2 pers.: € 440 ■ ■ ■ 3 pers.: € 540

ortse o p w u e i N week n e r o i n e S Een weekverblijf van 14/11 tot 21/11 of van 21/11 tot 28/11/11 (eventueel van zondag tot zondag) Logement op een kamer of studio/appartement en dit in halfpension (ontbijtbuffet en middag- of avondmaal). Ook de welkomstdrink, een mosselfestijn en een gastronomische brunch zijn inbegrepen! Voor de liefhebbers worden u tal van activiteiten aangeboden o.a. begeleide natuurwandeling, bingo, quiz, petanque, hobby, film, optredens, toeristisch treintje, bezoek aan Oostende, aperitiefmatinée, … Prijzen per persoon: ■ € 265 p.p. met twee op een tweepersoonskamer ■ € 315 p.p. met twee op een studio of appartement (Bijkomende persoon op studio of appartement: € 178) ■ € 280 p.p. alleen op een kleine single ■ € 340 p.p. alleen op een grote single

Hotel Sandeshoved Goethalsstraat 1 | 8620 Nieuwpoort | Tel: 058 22 23 60 www.sandeshoved.be | info@sandeshoved.be

older nd onze f e jv li b ij r Vraag v

ved-549.indd 1

OKRA-Algemeen

Go West! Het wilde westen van de Verenigde Staten: grootse, lege landschappen en oneindige verten. Met OKRAAlgemeen bewonder je goksteden, spookstadjes, cactussen en canyons. Tijdens deze vijftiendaagse rondreis ontdek je het wonderland van het westen van de Verenigde Staten. Van Scottsdale gaat het naar de Grand Canyon en de grillige rode rotsen van Monument Valley. Over Brice Canyon en Las Vegas leidt de trip vervolgens naar Yosemite park met zijn hoge rotswanden en watervallen. Via San Francisco eindig je weer in Los Angeles. 8/03/11 13:25

Praktisch Van 16 tot 30 september 2011. Prijs 3 200 euro, toeslag eenpersoonskamer 524 euro. CM-leden genieten 15 euro korting.

OKRA, trefpunt 55+ vzw is een sociaal-culturele vereniging. Hierdoor valt OKRA vzw onder toepassing van het decreet van 4 april 2003 betreffende het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Ingevolge deze erkenning geniet OKRA van de toepassing van artikel 3 § 2 3° van het decreet van 2 maart 2007 houdende het statuut van de reisbureaus. Dit artikel bepaalt dat degenen die de reisbureau-activiteit uitsluitend uitoefenen met niet-commerciële doeleinden en binnen het kader van hun onderwijzende taak of van hun jeugd-, sport-, cultuur-, welzijns-, gezondheids- of volwassenenwerk, vrijgesteld zijn van de verplichting tot het hebben van een reisbureauvergunning.


MENU

Samen met haar man runt Anita een vleeskalverenbedrijf. “Wij zorgen voor de recyclage van de melk- en rundveebedrijven. En we werken aan een lekker en gezond stuk vlees op jouw bord”, aldus Anita. Anita: “Ik kom uit een landbouwersfamilie en mijn man heeft een hart voor dieren. Zo zijn we bij de vleeskalveren terechtgekomen. Vandaag staan er 976 kalveren op onze boerderij. De dieren komen bij ons als ze ongeveer veertien dagen oud zijn. Ze zijn afkomstig van melkvee- en rundveebedrijven waar ze niet gebruikt kunnen worden als toekomstige melk- of zoogkoeien. Ze worden verkocht via een erkend verzamelpunt. De eerste weken verzorgen we ze intensief samen met de bedrijfsdierenarts. Ze krijgen ruwvoer en melk die we hier maken. Het ruw-

voer bestaat uit hooi en geselecteerde granen. De kalfjes blijven bij ons tot ze ongeveer 26 weken zijn, dan worden ze geslacht. Om praktische en hygiënische redenen hebben we ervoor gekozen om al onze kalveren op ongeveer hetzelfde moment aan te kopen en te laten slachten. Dat zijn telkens intense weken. De stallen moeten gereinigd en verwarmd worden en er komt heel wat administratie bij kijken. Gelukkig werkt de overheid samen met de sector aan de vereenvoudiging van de administratie. Tijdens de drukste weken krijgen

we hulp van onze kinderen en enkele van hun vrienden. Omdat we ervoor kozen een zorgboerderij te worden, komt hier ook regelmatig een jongen uit de bijzondere jeugdzorg langs. Voor hem zijn we intussen een belangrijke schakel in zijn leven geworden. We merken dat hij hier tot rust komt, we krijgen veel vriendschap. Dat was trouwens ook zo bij alle andere jongeren die hier intussen kwamen. Echt, dat is een dankbare job, daar hebben we nog geen spijt van gehad. Zelf haal ik de meeste arbeidsvreugde uit de dieren zelf. Ik vind het ook belangrijk dat we meewerken aan gezonde voeding. Dankzij ons ligt er immers een gezond stuk vlees op je bord.”

okramagazine april 2011

Gezonde recyclage

33


Salade van kalfsvlees en groenten Voor vier: 500 gr kalfsfilet | 1 pakje soepgroenten | 1 aubergine | 1 vleestomaat | 10 zongedroogde tomaten (in olie) | 1 citroen | 2 eetlepels olijfolie | 1 bos lente-uitjes | 1 ui | 2 teentjes look | 25 gr rucola | peper en zout. Snijd de helft van de citroen in plakjes. Pers de andere helft uit. Spoel de aubergine en snijd in staafjes. Spoel de lente-uitjes en snijd af op ongeveer 4 cm. Snijd ze doormidden. Doe de ui en de soepgroenten in een kookpan en voeg water toe totdat de groenten onderstaan. Breng aan de kook. Voeg het vlees toe en laat in 45 min. gaar koken. Neem het vlees uit de bouillon en laat afkoelen. Snijd in plakjes. Breng 1 l water aan de kook en voeg de plakjes citroen toe. Doe er de aubergine en de lente-uitjes bij en laat 2 à 3 min. zacht koken. Giet af en laat uitlekken. Spoel en droog de rucola, snijd de tomaat in blokjes, de zongedroogde tomaten in reepjes. Meng aubergine, uitjes, zongedroogde tomaten, look, een drietal eetlepels bouillon, het citroensap en de olijfolie. Breng op smaak. Verdeel het vlees over de borden, schep er de salade bij en versier met de rucola en de stukjes tomaat.

Gebonden kalfssoep Voor vier: 125 gr gekookt kalfsvlees | 2 eetlepels bakboter | fijngesneden soepgroenten | 3 eetlepels bloem | 2 tomaten | 2 paprika’s | ½ kop champignons | 1 l bouillon | een mespuntje paprikapoeder | kerrie | 2 eetlepels madeira | peper en zout. Snijd de tomaten in blokjes, de paprika in fijne reepjes en de champignons in schijfjes. Snijd het gekookte kalfsvlees in blokjes. Verhit de bakboter in een kookpot en voeg de blokjes kalfsvlees toe en laat mooi bruinen. Voeg de fijngesneden soepgroenten toe. Meng en bestrooi met bloem. Voeg de tomaten, de paprika’s en de champignons toe en overgiet met de bouillon. Laat 20 min. koken. Breng de soep op smaak en voeg de madeira toe.


Kalfszwezerik met broccoli en bospaddenstoelen

Kalfslapjes met mozzarella en tomaat

Voor vier: 1 kg kalfszwezerik | 300 gr bospaddenstoelen | 1 blokje groentebouillon | 3 dl kalfsfond | 1 broccoli | 2 eetlepels bakboter | peper en zout.

Voor vier: 4 dunne kalfslapjes | zongedroogde tomaten | 100 gr rucola | 2 bolletjes mozzarella | 100 gr pesto | olijfolie.

Kook de kalfszwezerik in water met het bouillonblokje. Laat afkoelen en pel. Snijd ze daarna in plakjes. Verhit de bakboter en bak de plakjes kalfszwezerik krokant. Kook de broccoli beetgaar in water met zout. Maak de bospaddenstoelen schoon met een borstel (was enkel indien nodig). Snijd de paddenstoelen door en bak ze in de rest van de boter. Voeg de broccoliroosjes toe wanneer de paddenstoelen gaar zijn en warm even samen op. Kook de kalfsfond. Lepel de groenten in een diep bord en leg er de kalfszwezerik in plakjes op. Overgiet met de op smaak gebrachte kalfsfond.

Snijd de mozzarella in plakjes. Bestrijk de kalfslapjes aan één kant met pesto. Beleg de helft van elk lapje met mozzarella en zongedroogde tomaten. Vouw de lapjes dicht en zet vast met een prikker. Bestrijk het vlees met olijfolie en grill aan beide kanten gaar en bruin. Verdeel de rucola over de borden en leg er een kalfslapje op. Dien op met pasta of puree.

Kalfsgebraad met witloof Voor twee: 200 gr kalfsvlees | 2 tomaten | 2 stronkjes witloof | 1 eetlepel tomatenpuree | 1 dl droge witte wijn | 1 eetlepel olijfolie | 1 eetlepel verse dragon | peper en zout. Snijd het vlees in blokjes. Pel de tomaten en snijd in partjes. Snijd het witloof in stukjes van 3 cm. Hak de dragon fijn. Bak het vlees goudbruin in de wok met de olie, kruid met peper en zout en blus met de helft van de witte wijn. Schep het vlees uit de wok en doe het witloof er in. Voeg na enkele minuten ook de tomaten toe en laat 5 min. sudderen. Voeg de tomatenpuree, de dragon en de rest van de wijn toe. Doe er het vlees bij en laat nog even doorverwarmen.

Tekst Nele Joostens en Blanche Vanbelle Foto’s Jürgen Doom en Emy Elleboog

Kalfvlees is een bijproduct van de zuivelindustrie. Koeien moeten kalveren werpen om melk te blijven geven. De vrouwelijke kalveren zijn bruikbaar voor de melkhouderij maar de mannelijke niet. Kalveren worden in gespecialiseerde kalfveehouderijen in zes tot acht maanden opgekweekt. Daarom is het vlees fijn, mals en zacht van smaak en wit van kleur. Bij aankoop moet je er op letten dat het vlees een mooie bleke kleur heeft. Het is gegeerd omdat het vetarm, licht en gezond en goed verteerbaar is. Het bevat veel eiwitten en vitamine C wat eerder uitzonderlijk is voor vlees. Rauw kalfsvlees heeft een beperkte bewaartijd. In de koelkast kan je kalfvlees twee dagen bewaren. In de diepvries houd je het beter niet langer dan drie maanden. Als het kalfsvlees een vet randje heeft, kan je dit beter verwijderen na het bakken. Zo blijft het vlees sappiger en malser. Kalfsvlees heeft een vrij korte baktijd. Er zijn verschillende lekkere stukken kalfsvlees, zoals kalfskotelet, kalfslapjes, kalfsgebraad, kalfsschenkel en kalfszwezerik. Dat is de schildklier uit de hals van het kalf. De klier is enkel te vinden bij jonge zoogdieren en verschrompelt bij het volwassen worden. Zwezerik is een echte delicatesse, het is een van de fijnste stukjes orgaanvlees. En dat laat ook de prijs vermoeden.

okramagazine april 2011

Kalfsvlees

35


PODIUM

Schubert als huisvriend

okramagazine april 2011

Klara riep hem uit tot Musicus van het jaar en hij nam net het volledige oeuvre van Schubert op op een Nanette Streicher pianoforte. Maar het liefst van al speelt Jan Vermeulen huisconcerten.

36

Je vond de Nanette Streicher pianoforte toevallig op de zolder van Kasteel Vilain XIIII in Leut. Maar wat is dat, een pianoforte? Jan Vermeulen: “De pianoforte ontstond in het midden van de 18de eeuw. De componisten vonden de klavecimbel ontoereikend omdat die niet toeliet klanken zacht of met meer nadruk te spelen. De snaren werden immers aangeplugd, zoals bij een gitaar met een plectrum. Het maakte dus niet uit hoe hard of zacht je de snaren beroerde, het effect bleef hetzelfde. Aan het begin van de 18de eeuw werd het plectrum vervangen door een hamertje. Dat kon je sneller of trager laten bewegen. Deed je het traag, kreeg je een zachte (piano) klank, ging het

snel, ontstond er een harde (forte) klank. Voeg piano en forte samen en je hebt een pianoforte. In de loop van de tijd is men het instrument een piano gaan noemen behalve in Italië waar pianoforte een courant woord is gebleven. Als Italianen willen benadrukken dat ze op een historisch instrument spelen, gebruiken ze de term fortepiano.” Wie was Nanette Streicher? Jan Vermeulen: “Zij was een van de grootste pianobouwers uit het derde decennium van de 19de eeuw. Ze was de dochter van Johann Stein, een pianobouwer uit Augsburg die werkte voor Mozart en Haydn. Nannette nam het bedrijf van haar vader over en trouwde met ene Streicher. Ik ver-

moed dat ze zelf niet veel vijzen heeft ingedraaid of hout geschaafd. Maar ze leidde het bedrijf. Later zou haar zoon Jean-Baptiste het trouwens overnemen.” Waarom is het belangrijk om Schubert op een pianoforte te spelen? Jan Vermeulen: “Dat is toch een ander instrument dan een moderne piano. De klank van een pianoforte is veel kleiner en het instrument produceert minder decibels. Dat komt omdat de snaren gespannen zijn op een houten kader. Op een modern instrument is dat van gietijzer. Op de snaren van een moderne piano zit samen een spanning van twintig ton. Bij de Nanette Streicher is dat één ton. Je begrijpt dat dit een heel andere klank veroorzaakt. Dat uit zich ook in een veel kortere nagalm. Dat maakt een pianoforte veel delicater om te bespelen. Maar je krijgt ook een andere klankkwali-


‘Je moet meerdere werken van een componist spelen. Alleen zo kom je dichter bij zijn persoonlijkheid.’

De partituren van de romantici zijn niet meteen de eenvoudigste muziek om te spelen. Was dat voor jou een uitdaging? Jan Vermeulen: “Nee, niet zo zeer. Schubert is niet de supervirtuoos. Maar zijn muziek is niet gemakkelijk omdat Schubert zelf geen pianist was. Hij is opgeleid met de gitaar en de viool. Daardoor voel je in zijn werk dat hij eigenlijk niet zoveel rekening houdt met de uitvoerder. Het is trouwens essentieel om je in te leven in het werk van de componist. Met één werk kan je een componist niet kennen. Het is belangrijk om meerdere werken van een componist te spe-

Welke fases doorloop je tussen de eerste lezing van de partituur en de uitvoering? Jan Vermeulen: “Als je uitgaat van een partituur die je nog nooit hebt gehoord, begin je met het werk te lezen aan de piano. Dan zie je de constructie al een beetje. Je ontdekt de technische moeilijkheden waarmee je te maken zal krijgen bij het instuderen en uitvoeren. Dan begint het moeilijkste proces. Je moet dat stuk fysiek en motorisch verwerven. Dat is

eigenlijk wat ik het minst graag doe. Je vingers laten doen wat je hersenen willen: dat kost heel veel moeite. Elke vinger moet een soort eigen bewustzijn hebben. Je moet elke vinger trainen tot hij precies die beweging maakt en die kracht gebruikt om elke noot te spelen zoals jij ze wil laten horen. Dat is hard werken. Dat heeft nog niet veel met kunstzinnigheid of emotie te maken. Samen met het instampen van de motoriek groeit ook een interpretatie. Naarmate de tijd vordert, verdwijnt het motorische naar de achtergrond en komt het artistieke naar boven. Zo krijg je gaandeweg meer ideeën over de manier waarop je het werk uiteindelijk zal spelen. Vanaf nu wordt het echt plezierig. Eens die interpretatie vastligt en ingeoefend is, laat ik het stuk enkele weken of zelfs maanden liggen. Ik speel het niet meer en luister er niet naar. Als je het dan na een tijd terug doorneemt, heb je het labeur niet meer van de motoriek en kan je veel vrijer met de muziek omgaan. Dan ontstaan de interpretaties zoals je ze als uitvoerder echt wilt. En dan ben je klaar om ook het publiek te overtuigen.” Tekst Nic Fruru Foto Jürgen Doom

Op 3 april en op 8 en 29 mei 2011 speelt Jan Vermeulen een soloprogramma met klaviersonates van Schubert op een Nanette Streicherpiano in de Roma in Antwerpen, telkens om 15.00 uur. Meer info lees je op www.janvermeulen.be, www.deroma.be of 03 292 97 40.

Maak kans op een gratis duoticket. Kijk blz. 54.

okramagazine april 2011

teit. Schubert kende alleen dit model. Dat was de Rolls Royce van de piano’s van zijn tijd. Zulk instrument had hij niet zelf want hij was een arme sukkelaar. Maar hij kwam vaak bij kennissen die zulke piano hadden en daar speelde hij dan op.”

len. Alleen op die manier kom je dichter bij zijn persoonlijkheid. Dat is het belangrijkst. Als uitvoerder moet je jezelf zoveel mogelijk wegcijferen. Schubert speelde zelf veel huisconcerten. Daar leent zijn muziek zich zeer goed toe. Dat is ook wat ik zelf graag doe: spelen voor een beperkt publiek en daarna met de mensen in gesprek gaan over die muziek. Als ik in een grotere zaal speel, zorg ik er altijd voor dat mensen dicht bij mij kunnen zitten omwille van de intimiteit van de muziek. Ik overweeg al een tijdje om een reeks huisconcerten op te zetten. Er zijn ongetwijfeld heel wat mensen die het willen organiseren. En ze hoeven niet eens een piano te hebben want ik breng ze zelf mee. Dat doe ik eigenlijk het liefst.”

37


GROEN

De snelste weg naar romantiek In elke tuin valt er wel iets te camoufleren: een aftands gebouwtje, een lelijke muur, een minder fraai uitzicht, de composthoop. Sommige klimplanten slagen er wonderwel in dat lelijks aan het zicht te onttrekken.

Op één voorwaarde: geef klimplanten steun, struiken, een klimrek of gaas om over te klimmen. Zaaien kan je ze deze maand. We kozen voor jou onze favoriete eenjarige klimplanten uit. Lathyrus is heel bekend: het is het zogenaamde reukerwtje uit de boerderijtuinen van weleer. Andere bekende eenjarige klimmers zijn: de klokwinde, Cobaea scandens, de klimmende vormen van de Oost-Indi­sche kers, pronkwinde, pronkboon en de bekende Suz anne -me t- de -m o oie - o ge n. Keuze te over dus.

okramagazine april 2011

De klokwinde

38

Pas wanneer de zomer in het land is, groeit de klokwinde, Cobaea scandens, krachtig door. Met hechtranken gaat hij zo hoog de steun het toelaat. Geef de plant tuingaas en veel zon of leidt hem met touw langs een warme muur. In de nazomer geeft hij meestal blauwe, soms ook witte klokken.

De klokwinde sterft steeds in schoonheid wanneer de vorst de honderden klokken in één nacht doet verwelken. Zaai de plant in potjes in een platte bak of een serre. Leg de zaden plat in het potje. Gebruik steeds verse zaden want de kiemkracht gaat na een jaar verloren.

Klimkers en kanariekers Er bestaan lage planten van OostIndische kers maar er zijn ook klimmende vormen van deze eenjarige klimplant die tegenwoordig Tropaeolum majus heet. Deze eenjarige doet het schitterend in hangpotten en natuurlijk langs gaas of bijvoorbeeld een houten hekken. De plant bloeit met gele of rode bloemen die niet alleen eetbaar zijn maar bovendien een lekkere radijssmaak bezitten. Ze kleuren slaatjes en geven ze pit. De Oost-Indische kers is een gemakkelijke plant die het rijkst bloeit in schrale grond. Het zusje

Klimmende Oost-Indische kers groeit goed in schrale grond.

van de Oost-Indische kers is de kanariekers, Tropaeolum peregrinum, een klimmertje met gele bloempjes die aan orchideetjes doen denken. Zaai deze planten eind april op een warm plekje in de volle grond.

Geurende Lathyrus De oude rassen zoals Spencer van de eenjarige Lathyrus odoratus, in Vlaanderen reukerwt genoemd, geuren intens en geven snijbloeCobaea scandens of klokwinde bloeit pas in de nazomer. Hij bloeit echter door tot oktober.


De oude rassen Lathyrus geuren het sterkst. Je moet de bloemen blijven plukken want eens de plant in zaad is geschoten, houdt de bloei op.

men zolang je ervan blijft knippen. Als de plant zaad begint te vormen, sterft hij snel af. Boeketten snijden is dus de boodschap. Deze eenjarige wil een rijkbemeste grond en een plekje in de halfschaduw. Leg rond rijshout een vijftal zaden per putje van hooguit vijf cm diepte. Graaf de putjes op een onderlinge afstand van 30 cm en doe het snel want deze klimplant wil bloeien vooraleer de grootste zomerhitte hem uitput. Er zijn vele nieuwe rassen. Van sommige ervan valt de geur wel eens tegen.

De blauwe winde, Ipomoea tricolor ‘Heavenly Blue’ is ongetwijfeld de mooiste van de eenjarige klimmers.

Lathyrus geurt lekker en geeft eindeloos boeketten.

De bloemen van Oost-Indische kers zijn eetbaar en hebben een lekkere radijssmaak. Het mooiste hemelsblauw Het letterlijk mooiste voorbeeld in mijn tuin is ongetwijfeld de blauwe winde, Ipomoea tricolor ‘Hea­venly Blue’. Elke och­tend opent deze eenjarige slinger­plant zijn tot 12 cm brede hemelsblau­we bloemen. Wanneer de zon ze bereikt, sluiten ze zich. De volgende dag

staan er weer andere te pronken. Daarom noemen de Engelsen hem heel toepas­selijk Morning Glory. Zaai deze plant vanaf half mei in de volle grond op een warm en beschut plekje.

Tekst en foto’s Ivo Pauwels

Wie dacht dat ze niet meer bestaan, heeft het mis. Zelfs in deze voor de Kerk ontluisterende tijden, groeien ze in mijn tuin: de heilige boontjes. Boontjes die eens ze in de peul gerijpt zijn een duidelijke zwarte tekening vertonen die door iedereen die kerkelijk opgroeide herkend wordt als een monstrans. Vandaar de naam monstransboontje of heilig boontje. Zulke gril van de natuur gaf uiteraard aanleiding tot allerlei legendes. Een ervan vertelt van een plundertocht van een vreemd leger dat een abdij overviel. Een pater wist nog snel de gouden monstrans in de tuin van de abdij te begraven. Toen jaren later de abdij weer met monniken werd bevolkt, zaaide een van hen staakbonen op de plek waar de monstrans begraven lag. Groot was de verbazing toen de monniken bij het oogsten op elke boon een monstrans meenden te zien. Dat moet een teken zijn, dachten ze. En ze begonnen te graven. De monstrans werd ontdekt en in ere hersteld. In deze tijd misschien een hoopvol teken.

okramagazine april 2011

Het heilig boontje

39


TENTOONSTELLING Landschappen en allerlei dieren. Dat waren de specialiteiten van Roelandt Savery, een van de topschilders uit de 17de eeuw. Hij schilderde voor keizers en prinsen en vandaag kan je zijn voornaamste werken bewonderen in Kortrijk.

Savery komt naar huis Dat je vandaag in Kortrijk naar een tentoonstelling kan met werk van Roelandt Savery, is geen toeval. De schilder werd in 1576 immers in deze stad geboren. Maar omwille van godsdienstperikelen week zijn familie uit naar Brugge en later naar Haarlem. Deze stad in de Noordelijke Nederlanden ving aan het einde van de 16de eeuw wel meer Vlamingen op. Toen was bijna de helft van de inwoners afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden. Maar Savery bleef niet hangen in Haar-lem. De Habsburgse keizer Rudolf II nodigde hem uit aan zijn hof en de schilder trok naar Praag. Het begin van een internationale carrière.

en de overvloedige dieren en landschappen. Aanvankelijk schilderde Savery landschappen in de stijl van Pieter Breugel, later ontwikkelde hij een eigen stijl met knappe bloemenstillevens en heel wat dieren. Biologen bestuderen trouwens nu nog zijn afbeelding van dodo’s om de fysiek van dit dier te reconstrueren.

Op de tentoonstelling in het Broelmuseum in Kortrijk kan je de evolutie in zijn werk nauwkeurig volgen. Een veertigtal meesterwerken uit internationale collecties is voor het eerst te zien in ons land. Voordien was deze tentoonstelling trouwens te bewonderen in Praag. Deze topexpositie is een bezoek meer dan waard! Tekst Nele Joostens

okramagazine april 2011

Rariteiten De omgeving van de keizer werkte zeer inspirerend voor Savery. Rudolf II bezat een rariteitenkabinet met wereldbollen, edelstenen en zelfs een opgezette dodo. Deze vogel was al in de 17de eeuw zeer zeldzaam en zou een tijd later volledig uitsterven. Ook de dieren uit de zoo van Rudolf II en het dagelijkse leven in Praag inspireerden Savery. Zijn werken getuigen van aandacht voor het exotische. Bij zijn terugkeer naar Utrecht was Savery een van de best betaalde schilders van de stad. Toch zou hij in 1639 berooid sterven: chantage, fraude en drankmisbruik eisten hun tol.

Info De tentoonstelling Roelandt Savery is te bezoeken van 21 april tot 11 september 2011 in het Broelmuseum, Broelkaai 6, 8500 Kortrijk. Info via 056 27 77 80, www.savery.eu of broelmuseum@kortrijk.be. Open van dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Tickets 8 euro, 55-plussers 5 euro, jongeren tussen 13 en 26 1 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

Dieren en landschappen Opvallend in de werken van Savery zijn de talrijke sprekende details

Maak kans op een gratis duoticket. Kijk blz. 54!

40


OKRA-SPORT

Helft van ouderen doet aan sport Ruim de helft van de 55-plussers doet aan sport. Vooral wandelen en fietsen scoren hoog. Dat blijkt uit het grootschalige participatie- en behoeftenonderzoek dat Vlaams minister van Sport Philippe Muyters, de K.U.Leuven en OKRA-SPORT onlangs presenteerden.

Geen tijd Anderzijds is er ook een grote groep (44,6 procent) die nooit aan sport doet. Niet één keer per jaar. We hebben geen tijd, is een vaak weerkerend excuus, zo blijkt. Maar is dit ook zo? “Voor iedereen duurt een dag vierentwintig uur. Alleen beleven we tijd op een andere manier”, legt Ingrid uit. “Zo gaat er veel tijd naar hobby’s en de zorg

Tekst Wim Bogaert Foto Cois van Roosendael Je kan het boek Ouderen in-actie(f)? bestellen via OKRA-SPORT, 02 246 44 35 of info@okrasport.be. Leden betalen 16 euro, niet leden 21 euro. (+ 3,55 euro verzendingskosten)

8ste Nationaal volleybaltreffen Op 29 april 2011 meten de volleybalploegen van de verschillende OKRAregio’s zich voor de achtste keer met elkaar. Ben je benieuwd wie de opvolger wordt van Waas en Dender of wil je supporteren voor jouw regio? Dan ben je welkom tussen 9.30 en 17 uur in de sporthal van SintGillis-Dendermonde in de Van Langenhovestraat 203 a.

okramagazine april 2011

“Nooit eerder werd een studie van dergelijke omvang bij deze doelgroep uitgevoerd”, zegt Ingrid Peeters van OKRA-SPORT. “Bijna duizend OKRA-leden werden geïnterviewd. We polsten naar de manier waarop zij al dan niet sporten en bewegen en hun wensen en behoeften op dat vlak. Meer dan de helft (55,4 procent) van hen doet nog aan sport. Belangrijk hierbij is dat deze sporters veel beter aan de gezondheidsnorm beantwoorden dan de niet-sporters.” “Maar liefst zeven op de tien senioren wandelt en/of fietst. Deze twee sporten worden op een afstand gevolgd door petanque, zwemmen en gym. Ouderen doen dit bij voorkeur overdag, samen met anderen en op eigen tempo want ze houden niet zo van competitie. Ze sporten dus niet meer om te presteren. Wel om gezond en in conditie te blijven en er vooral veel plezier aan te beleven”, aldus Ingrid Peeters.

voor kleinkinderen. Bovendien verlaten ouderen, vooral vrouwen, ’s avonds niet graag het huis. Het is dus niet zozeer een gebrek aan tijd maar een probleem van prioriteit.” “De droom om alle 55-plussers aan het sporten te krijgen, zullen we moeten opbergen. Want één op de vier geeft aan echt niet te willen sporten. We kunnen dit jammer vinden maar er is wel nog één op de vijf senioren die we mits een duwtje in de rug, kunnen overtuigen. Zij verdienen onze aandacht. Het project ‘Elke trap telt’ kan daarbij in 2012 een stap, of moet ik zeggen trap, in de goede richting zijn.”

41


BOEKEN

Een neus-wijs mens “Wie maar één boekje heeft gelezen, dat placht een neuswijs mens te wesen.” Dat schreef Vadertje Cats. Wil je hem een plezier doen en meer dan één boek lezen, hebben wij alvast enkele mooie voorstellen.

Deze roman bekijkt de Tweede Wereldoorlog vanuit een totaal andere hoek dan gewoonlijk. Turkije staat centraal. De veel gelezen en gelauwerde Turkse schrijfster Ayse Kulin (1941) leverde met dit boek een toegankelijk en historisch document af. Selma, dochter van een van de laatste Turkse pasja’s wordt verliefd op de jood Rafael. Hoewel ook hij uit een vooraanstaande familie komt, is het een onmogelijke relatie. De religies van beiden zijn onverzoenbaar. Door hun families verstoten, verlaten ze hun land en willen in Frankrijk een nieuw leven beginnen. Maar de Tweede Wereldoorlog staat voor de deur. Selma en Rafael leiden een leven vol angst en vluchten voor de Naziterreur. Ondertussen wordt ook in hun thuisland de politieke druk opge-

voerd: welke kant moet het land kiezen? Het boek is een hulde aan de Turkse diplomaten - aan wie het boek trouwens is opgedragen - die er alles aan probeerden te doen om joden te redden. Misschien belicht dit boek een vertrouwd thema maar de invalshoek is anders. Dankzij de vlotte en directe schrijfstijl kom je zonder problemen in een realistische documentaire terecht. Kortom, het is een mooi literair werk.

Het Bradburyrapport Al ben ik geen fan van sciencefiction, toch heb ik zulk boek graag gelezen. Het Bradburyrapport speelt zich af in de Verenigde Staten in 2070. De staten Noorden Zuid-Dakota zijn volledig ontruimd. Alle mensen zijn er vertrokken. Elke Amerikaan kreeg de gelegenheid zich te laten klonen en zo een identieke kopie van

42

Steven Polansky.

© Geoffrey Cook

okramagazine april 2011

Ayse Kulin.

zichzelf te bezitten. De klonen worden ondergebracht in de ontruimde gebieden. Als een originele mens geopereerd moet worden, gebruiken de artsen onderdelen van de kloon. En dan gebeurt het onvermijdelijke. Een kloon raakt buiten de ontruimde gebieden en ontmoet zijn origineel. Over deze ontmoeting schrijft de originele mens een rapport. Op geen enkel ogenblik ervaar je dit boek als sciencefiction, ook niet als thriller zoals de cover aankondigt. Het is een verhaal van mensen die elkaar ontmoeten midden in een wereld gedomineerd door technologie en waarin alles mogelijk lijkt. Maar uiteindelijk blijkt dat niet te kloppen. De ondertitel luidt: ‘Mijn persoon doet er niet toe’. Daarvan kan je maken: ‘Het genre doet er niet toe, als het maar om mensen gaat.’ Het romandebuut van de Amerikaan Steven Polansky is zeker gelukt.

Jan Siebelink.

© Paul Levitton

De laatste trein naar Istanbul


Het lichaam van Clara Een veertiende roman van Jan Siebelink. Naast romans publiceerde hij talrijke verhalen, novelles, essays en portretten. Siebelink (1938) schrijft graag en veel. Niet al zijn boeken zijn literaire hoogstandjes maar Siebelink kan een verhaal vertellen en personen neerzetten die ondanks hun tragiek toch herkenbaar zijn. Met Knielen op een bed violen (2005) bereikte hij zijn populair en wellicht ook literair hoogtepunt. In Het lichaam van Clara is Siebelink weer zichzelf. Hij tekent getormenteerde personages met psychische wonden in een burgerlijk Nederland. Clara, het hoofdpersonage, is enig kind en tracht voortdurend haar ouders bij elkaar te houden. Daardoor beleeft ze nauwelijks een kindertijd. Na een weinig passievol huwelijk en de verdwijning van haar dochtertje, vervalt Clara in eenzaamheid.

In deze roman kijkt Clara via een hopeloze late verliefdheid terug op haar leven in haar huis in de Haagse Ballotstraat. Siebelink beschrijft die terugblik op zijn gewone wijze. Hij hanteert een transparante schrijfstijl om een ietwat donker boek kleur, vorm en een goed verhaal te geven. Maar hopelijk priemt de zon wat meer door in zijn volgende boek.

Zomerhuis met zwembad Herman Koch heeft een opvolger klaar voor zijn succesroman Het diner. Dat verscheen in zeventien talen en verkocht meer dan 400 000 exemplaren. Na een groot succes is het altijd afwachten wat het volgende boek brengt. Er werd dus uitgekeken naar Zomerhuis met zwembad. En het resultaat? Uiteraard is het geen remake van Het diner, dat zou indigestie kunnen veroorzaken. Maar dezelfde thema’s komen op een intelligente

manier aan bod. Koch kan karakters op een vlotte wijze en met de nodige humor schetsen. Hij weet ook het decorum te verzorgen. Dat is in dit geval het kabinet, de geest, het huwelijk, kortom het leven van een huisarts die een medische fout begaat. Rond die vermeende of reële fout bouwt Koch zijn plot op. Dat kan hij als geen ander. Meer dan een schrijver, is Koch een projectopbouwer. Hij slaagt er handig in de lezer mee te lokken. Je wordt gegrepen door dit boek, je legt het zeker niet gauw opzij. Maar ondanks de professionele opbouw, de kundige verteltrant, het confronterende van de personages, mist dit boek iets. Wat, is moeilijk te omschrijven. Na het lezen bleef ik in ieder geval onvoldaan achter, net zoals bij Het diner trouwens. Tekst Annemie Verhenne en Hugo Verhenne

Siebelink tekent getormenteerde personages met psychische wonden in een burgerlijk Nederland.

Ayse Kulin, De laatste trein naar Istanbul, De Geus, Amsterdam, 2011, 409 blz., 22,90 euro. Steven Polansky, Het Bradburyrapport, Arbeiderspers, Amsterdam, 2010, 349 blz., 21,95 euro. Jan Siebelink, Het lichaam van Clara, De Bezige Bij, Amsterdam, 2010, 334 blz., 24,90 euro. Herman Koch, Zomerhuis met zwembad, Anthos, Amsterdam, 2011, 381 blz., 20,95 euro.

okramagazine april 2011

© Mark Kohn

Herman Koch.

43


GEDICHT

Overkant Over daken, huizen, wegen valt de zon al steiler in. Welke geur hangt op de regen. O beloften van begin! Winterleed blijf ik onthouden (kracht bevriest en hoop verdort) en dat eens - wanneer? - een koude plots mijn allerlaatste wordt; maar ik geef mij, ongeborgen, over aan het zoet geweld van, opnieuw, een voorjaarsmorgen die zijn duizend eisen stelt; en ik laat me blij verrassen waar ik sta in hevig licht, door een wereld die gewassen

okramagazine april 2011

aan mijn ogen openligt.

44

Herwig Hensen Uit: Geworpen in deze wereld, Meulenhoff, 1967.

Telkens weer ontwaken uit een winter en het voorjaar ontdekken. Telkens anders, telkens nieuw. Kan het leven niet levenslang een voorjaarsmorgen zijn?


Immigratie van Vlamingen naar Wallonië

Hungry Eyes

De kunst van het drinken

Om de armoede te ontvluchten vertrokken Vlamingen vanaf het midden van de negentiende eeuw naar het zuiden van het land waar ze zich vestigden in de industriële centra. De Vlamingen huisden er dikwijls in elkaars buurt. Zo ontstonden er ‘Vlaamse’ wijken in steden als La Louvière en Luik. Ook Vlaamse landbouwers kozen er voor om in Wallonië te boeren. Deze Vlaamse migranten werkten er niet alleen, ze bouwden er hun leven uit, ook een eigen Vlaams verenigingsleven. Deze tentoonstelling belicht die geschiedenis aan de hand van historisch beeldmateriaal en actuele getuigenissen. Daarnaast is er ook een fototentoonstelling te zien van Layla Aerts, onder de titel Gelukzoekers.

In het voorjaar benaderen drie fotografen food op een totaal andere manier. Onze landgenoot Tony Le Duc toont zijn omvangrijk oeuvre van maar liefst 25 jaar culinaire fotografie ondersteund door een historisch overzicht van het geïllustreerde kookboek. De Russische kunstenaar Dimitri Tsykalov die in Parijs woont en werkt, brengt geweren tot leven met dood vlees. De Franse Valérie Belin transformeert op verbluffende wijze een zakje chips tot kunstobject.

Herberg- en drinkscènes in de Belgische schilderkunst Een man die rustig de krant leest en nipt van een pittige borrel. Een arme dronkenlap. Sobere herberginterieurs of een stilleven met jeneverstopen. Een clubje mannen gezellig aan het kaarten en drinken. Een arbeider die na het noeste werk geniet van zijn borreltje. De tentoonstelling De kunst van het drinken belicht herberg- en drinkscènes in de Belgische schilderkunst uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Ze laat een veertigtal werken zien van kunstenaars als Constantin Meunier, Josse Impens, Gerard Portielje, Prosper De Wit en Eugeen Van Mieghem.

Info

Info

Info

Van 15 april tot 12 juni 2011 in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6 (Patershol), 9000 Gent, 09 269 29 10, www.caermersklooster.be. Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

Tot 5 juni 2011 in het FotoMuseum Provincie Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen, 03 242 93 00, www.fotomuseum.be. Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Tickets: 7 euro; 55+: 5 euro. Bereikbaar: vanaf Antwerpen Centraal met bus 23 richting Zuid, uitstappen Waterpoort. Vanaf Antwerpen Berchem bus 30 richting Berchem Zuid, zelfde halte.

Tot 5 juni 2011 in het Nationaal Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt, 011 23 98 60, www.jenevermuseum.be. Open: van 1 april tot 31 oktober: dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Van 1 november tot 31 maart: dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Tickets: 3,50 euro; 65+: 2,50 euro; jongeren 12-26 jaar: 1 euro; -12 jaar: gratis.

ans k k Maa gratis ! op ket(s) . tic duo blz. 54 Kijk

okramagazine april 2011

UITJES

45


UIT

Naar de middelste burcht Het indrukwekkende gotische stadhuis.

okramagazine april 2011

De verbondenheid met onze noorderburen is groot, zo blijkt. Van Ieperse kanunniken over Mechelse bouwheren tot Vlaamse wandtapijten. Om de haverklap stuit je op je eigen geschiedenis. En wat dacht je van een Vlaamse gids?

46

“Om de Vikingen te ontvluchten in de negende eeuw, bouwde men op het eiland Walcheren drie burchten. In het noorden Domburg, in het zuiden Souburg en ertussen Middelburg. Letterlijk de middelste burcht dus”, begint Ina Leenhouts, onze Middelburgse gids met Vlaamse roots. “Altijd leuk om Vlamingen rond te leiden, dat schept een band”, lacht ze. 17 mei 1940 was een zwarte dag voor Middelburg. Een Duits bombardement richtte een complete verwoesting aan. Weinig gebouwen bleven overeind. Dat tekent deze stad. Vrij vlug bouwde men de belangrijkste panden opnieuw op en brachten de inwoners de oude stijl terug. Zowat alles werd na 1940 gerestaureerd. Soms

combineerden architecten oud en nieuw, al of niet geslaagd. Vandaag bezit Middelburg 1 200 monumenten en 48 000 inwoners. Het rijk gedecoreerde, gotische stadhuis op de Markt vormt het hart van de stad. Het is duizend jaar oud en werd gebouwd door de familie Keldermans, een beroemde bouwmeestersfamilie uit Mechelen. Hier starten bijna alle stadswandelingen en daar willen wij geen uitzondering op maken.

Franse Witheren Via de Nieuwe Burg wandelen we naar het abdijcomplex. Ina: “Rond Middelburg ontstond in de 12de eeuw een dorpsgemeenschap. Hier werd een klooster gesticht dat uitgroeide tot de grootste abdij

in de verre omtrek. De abdijtoren of Lange Jan vormt de blikvanger. Zelfs aan de kust zie je zijn silhouet. Hij is bijna negentig meter hoog en wordt gekroond met de Kroon van Willem II, Graaf van Holland en Zeeland. Die verleende Middelburg stadsrechten in 1254. De abdij bezit drie kerken: de Koorkerk, de Wandelkerk en de Nieuwe Kerk. Reguliere kanunniken uit Voormezele bij Ieper in Vlaanderen stichtten de abdij tussen 1120 en 1130. Deze norbertijnen of premonstratenzers noemde men ook Witheren omdat ze een witte pij droegen. In 1574 veroverden de troepen van Willem van Oranje Middelburg en werd de abdij aan het wereldlijk gezag toevertrouwd of geseculariseerd. Ook het abdijcomplex werd verwoest in 1940 en ook hier trachtten de inwoners van Middelburg alles zo veel mogelijk in de oude stijl terug te brengen, met fraai resultaat.”


Keereweer We belanden bij De Balans. Ina: “We bevinden ons hier binnen de oudste ring van Middelburg. Achter het hek bevond zich het Waaggebouw. Het werd gereconstrueerd in 1970 in de stijl van 1582. Het gebouw van de SintJorisdoelen werd eveneens verwoest in 1940. De fontein voor de Sint-Jorisdoelen verandert van kleur naargelang de omstandigheden. Voor de komst van de Giro spoot ze roze water. Tijdens het WK 2010 kreeg je een oranje bruisspektakel. Je kan er alle kanten mee op! (lacht) De Spanjaardstraat is de mooiste en duurste straat van de stad. Ze dateert van de 13de eeuw en werd gerestaureerd in 1969. De ramen boven de portalen herinneren aan de 17de eeuw. De bewoners schilderden hun naam op de deur. Ook de huizen zelf kregen een naam. Die slaat meestal op de vroegere bewoners, hun uitgeoefende

Stilaan duikt het meekraprood opnieuw op.

beroep of herinnert aan handelsbetrekkingen. Keereweer verwijst naar de straat van de prostituees. Haar dure reputatie kreeg ze onder meer hierdoor. Levensboom slaat dan weer op de grote families van destijds. Ook aan de achtertuintjes besteedden de bewoners veel zorg. Stuk voor stuk groene pareltjes.”

Porseleinen schoorsteen Op de hoek van de Spuistraat met het Damplein laten we ons oog vallen op een opvallende overkappende houten gevel. Zo’n gevels werden vroeger met teer bestreken. “Dat krijg je nu niet meer voor mekaar bij de brandverzekering”, weet Ina. De Zwarte Ruiter op ’t Witte Paart, een smokkelaar, prijkt nog steeds op de gevel van de herberg op de hoek met dezelfde naam. De invloed van de vele Engelse kooplieden die naar Middelburg afzakten, kan je afleiden uit de artistieke schoorsteen in Wedgwood porselein. Ondertussen bereiken we de Dam. In de 17de eeuw lag Middelburg aan het riviertje de Arne en had zo een open verbinding met de zee. Middelburg was na Amsterdam de tweede havenstad van Nederland. Alle huizen rond de Dam stralen nog de grandeur uit van de rijke kooplieden, de patriciërs. In het droogdok herstelden havenarbeiders tot voor de Tweede Wereldoorlog vrij grote schepen. De Graanbeurs leent zich vandaag tot ideale locatie voor rommelmarkten en muziekfestivals. Dat

De Lange Jan staat niet scheef maar ‘behoorlijk uit het lood’. de Lange Jan niet scheef staat maar ‘behoorlijk uit het lood’ volgens het plaatselijk gezegde, kan je van hieruit toetsen. We wandelen onder de Kuiperspoort en belanden op de Rouaanse kaai.

Meekraprood Meteen springt de Spijkerbrug in het oog, een prachtig staaltje smeedijzerwerk en behorend tot Middelburgs meest bekoorlijke plekjes. De voormalige pakhuizen op de Rouaanse Kaai en de Kinderdijk heten nog steeds De Kameel, De Olifant en De Ezel. Namen die refereren naar de zware lasten die hier verscheept werden. Spijker is het oude woord voor pakhuis en Kinderdijk betekent ‘lage dijk’. Op de werf van de VOC die zich in de 17de eeuw achter de Kinderdijk bevond, werden 365 schepen gebouwd. Tussen het overheersende monumentengroen duikt hier en daar een roodgeverfde deur op. Ina: “Vroeger maakte men rode verfstof van de wortels van de meekrapplant die in Tholen werd verbouwd. Tholenaars kweken de plant nu opnieuw. Daardoor zie je het mee-

okramagazine april 2011

Aan de ingang van het Zeeuws Museum staat een transparante constructie die de toegankelijkheid verhoogt. Alleen al omwille van de Vlaamse wandtapijten verdient dit museum een bezoek. Het duurde tien jaar om ze te vervaardigen. Tegenwoordig vergt het twintig tot dertig jaar om ze te restaureren. Maar ook de kloostergang uit de 16de eeuw met daarachter de middeleeuwse kruidentuin, allebei jammer genoeg niet open tijdens het weekend, zullen je verrukken.

De Spijkerbrug aan de Kinderdijk.

47


Hier werd een klooster gesticht dat uitgroeide tot de grootste abdij in de verre omtrek.

In de Vlindertuin te Kwadendamme fladderen de vlinders rond je hoofd. kraprood meer en meer verschijnen in Zeeland.” Het Poortgebouw behoort tot het abdijcomplex. Dit gebouw heet Gistpoort omdat hier vroeger een grote bakkerij was. Men noemt haar ook Blauwe Poort omdat ze bedekt is met blauwe arduinsteen uit de Ardennen en Ankerpoort omwille van de haven vlakbij. Vroeger bezat Middelburg zeven toegangspoorten, slechts één bleef over, de Koepoort. Onze wandeling eindigt waar ze begon, op de Markt waar de Middelburgers langzaam ontwaken, de terrasjes inpalmen en zich koesteren in het voorjaarszonnetje.

Van weckpot tot vlindertuin Vlakbij Goes ligt het dorpje Kwadendamme. Honger, dorst of

gewoon even uit op een rustig intermezzo? Dan is de Vlindertuin De Berkenhof een kleine omweg waard. Een uit de hand gelopen hobby, noemt zaakvoerder Johan Arents zijn Tropical Zoo. Inderdaad, De Berkenhof is meer dan een vlindertuin. Hij houdt het midden tussen een reusachtig terrarium en een tropische serre van 1 500 m². Via een indrukwekkende inkomhal annex restaurant beland je in een oase van metershoge passieflora’s en kleurrijke hibiscussen die de nodige nectar leveren voor de exotische vlinders en vogels die hier rond je hoofd fladderen. In een muurkastje wachten rupsen en poppen in diverse afmetingen geduldig tot ze hun ware gedaante kunnen tonen en vrolijk weg fladderen. “Je moet de evolutie van eitje, rups, pop tot nieuwe vlinder live kunnen volgen. Dat maakt je bezoek extra spannend”, lacht Johan Arents. Met

niet aflatend enthousiasme brengt hij zijn bezoekers de geheimen van het vlinderleven bij. Maar ook een kameleon, hagedis en schildpad kruisen je pad in de serre. “Insecten en reptielen zijn altijd een passie geweest. Sinds ik vier was, vulde ik moeders weckpotten en zeulde salamanders en kikkervisjes mee naar huis”, verklapt hij. Johan probeert het de dieren zo veel mogelijk naar de zin te maken door te zorgen voor de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Daarnaast moet er voldoende voedsel aanwezig zijn zoals fruit en vochtige turven waaruit de vlinders mineralen halen. Enkele pas verworven toekans kijken nog wat onwennig rond in hun nieuwe kooi. “Hen kunnen we moeilijk laten rondvliegen, dan houden we geen rups meer over!” grinnikt Johan nog. Tekst en foto’s Chris Van Riet

Info VVV Domburg, Schuitvlotstraat 32, 4357 EB Domburg, Nederland, +31 (0)900 2020280, www.vvvzeeland.nl, www.holland.com. Vlindertuin De Berkenhof, Langeweegje 10A, 4434 NE Kwadendamme (Zeeland), +31 (0)113 649 729, www.vlindertuindeberkenhof.nl. Tickets: van 3 tot 12 jaar: 6,50 euro; volwassenen: 8,50 euro; 65+ met pas: 7,50 euro. Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Uitgezonderd Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag.

okramagazine april 2011

Bereikbaar: vanuit Antwerpen: via de A4 bereik je de A58, waar je afslag 39 richting Middelburg neemt. Je bent dan enkele minuten verwijderd van het centrum van de stad. Neem vanuit Gent de Westerscheldetunnel.

48

Maak kans op een gratis weekend in Middelburg! Kijk blz. 51. Maak kans op een gratis ticket voor Vlindertuin De Berkenhof! Kijk blz. 54.


5

g tot (afk.) 43 meubel 45 muziekstuk 47 maaltijd 48 sprookjesfiguur 50 kooplust er 55 kunstproduct 56 het rechte pad (Chinees) 57 sportterm 59 hoogste punt stof 63 theatershow 64 roem 65 geniaal persoon 66 voor de geboorte.

SPEEL EN WIN

9

2

de trap 9Makkelijk 5 op en af?

L

7

oed 2 Bijbelse figuur 3 zwemvogel 4 volwassene 5 opnieuw (in samenst.) 6 girafdier 7 mislukking 8 razend 9 compliment 14 sluiting van een broek 15 ouderloos uitzichttoren 17 vogel 20 hoog flatgebouw 21 wratmeloen 23 ontkenning 25 onbeMet een traplift van aar geschater 26 soort pet 28 botte gewoonte 30 kneedbaar mengsel 32 oostThyssenKrupp Monolift natuurlijk! ost 33 atmosfeer (afk.) 34 houterig meisje 36 vlaktemaat 41 lokspijs 44 vierhandig er 46 vervelend 47 deel van een jas 49 verdovingsmiddel 51 van zekere houtsoort Winnaars kruiswoord februari 2011. s schilder 54 smerig 56 zwarte stof 58 ambtsgewaad 60 tandkarpertje 61 jaartelling Meer dan 1 600 deelnemers! van het oor.

Eenentwintig winnaars

8

7

■ Wie kan genieten van een arrangement voor twee in Saint-Hubert? Aldegonda Kallage uit Leopoldsburg. ■ Wie krijgt er een waardebon van 125 euro? 2 3uit Lo-Reninge. 4 5 6 1 Danny Lootvoet

7

10

11 de biografie? 12 ■ Wie kan beginnen in Toon, Gonda Laureys uit Scherpenheuvel, Jaak Marynissen uit Herentals, Vermeiren uit Merksem, Jacqueline 13 14 15 Sleurs uit Herk-de-Stad, Jean Vandevelde uit Deurne.

16

17 18 19 ■ Wie wint De bloemen? Roza Wouters uit Mechelen, Fons Verheyen uit 24 25 23 Westmalle, Hélène Florkin uit Dendermonde, Agnes De Coster uit Laarne, Bergmans uit Dessel. 27 28 29 30

22

31 37 40

48 55

63

4

8 8

5

43 de

20

21

26

■ Wie leest straks Een soort familie? 32 Geert Roobroek uit Bellegem, Hélène 33 34 Veys uit 35 Wortegem-Petegem, Nobby Van Der Linden uit Beveren-Waas, Leopold Depuydt uit Torhout, Henriette 38 Coppens uit Oostrozebeke.

42 41 ■ Wie sleept een DORO seniorentelefoon in wacht? 46 Marie-Josephe Hendrickx 47 Alice45 Aerts uit Kinrooi, Dendermonde, Marcel Simkens uit Hasselt-Kermt. 49 50 51 52 ■ Wie kan voortaan pronken met zijn buxus beervorm? 56 57 Christiane Vanwijnsberghe uit Deerlijk.

9

9

9 1

5

2

6

© DENKSPOR

36 39 44

uit

53 in 58

60 61 Oplossing: knolselder. Antwoord op de schiftingsvraag: Oosters nieskruid. 64 65

54 59

62

66

Bel gratis

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

%-%%.)(+*

L R E A H E N G E G E E N A M A U S S G V U P

E E G H O E R E K N G O R A D U T P L E L I S P A L A C T E E T H U U M B T R S U A N I M T A O O E I T E N E E R E R E N A T

O F L W O E P E S P A I S T M A O U T W O G A A

D P O L L L U T I C O M A R P E R N O A F E A L P A G T O L R E N I L G

Y K A N T E L O E P E

Oplossing kruiswoordraadsel februari 2011.

913 284 657 492 835 176 728 369 541

654 137 892 586 971 243 469 715 328

827 956 341 713 462 598 135 284 679

Oplossing sudoku maart 2011.

okramagazine april 2011

M P U L B A E T L V O E N D O E R E E T H R E R

ThyssenKrupp

info@monolift.be

49


en en ander (afk.) 40 aflevering (afk.) 41 enzovoort 44 vader 45 gesteldheid gel 47 let wel 48 vrouw 49 met weinig verstand 51 onder andere 53 in orde 54 ge55 matrasvulling 56 bijwoord 57 gestold vleesnat 59 Griekse letter 62 slotwoord den 64 hetzelfde 67 te koop aangeboden 69 ik 70 vrucht 72 dierengeluid 74 vanaf.

KRUISWOORDRAADSEL 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

5 11 14

12

15

16

13 17

18

19

20

2 22

21

23

24

25

3 26

28

27

29

30

31

6 32

33

36

34

37

35

38

39

40

41 43

42 44 48

45

49

46

50

47

51

52

53

54

9 55

56

57

58

59

1

7 61

60 66

62

63

68

67

64

65

69

70

4 71

72

73

75

76

74 77

8 © DENKSPORT PUZZELBLADEN

D R O O G S T R K A P O K

R O O M P U L B A A R D P I E K S Z E L F R L Oplossing M M A N A Gkruiswoordraadsel E R B L O U B O D Y E G G E I E I S T E L I T E N I M F M O O I O N O M E G A E R E N B A H N E A P E E F B O U T P P A S M L N B C 7 8 4B O E5 L 6 D A 1D A 2 T O3 E A N O H A A R D K L A S M Naam: M A I N E R I E N I E T M E D E L I D B G G K I E R G L E V E M Straat: R A A N P O S M A S S A

Postnr.: Tel.:

april 2011

HORIZONTAAL 1 beelden in de slaap 5 bierkan 7 deel van een sleutel 11 kerstboomversiering 13 in eigen persoon 14 boom 16 zaakleider 19 vreesachtig 21 Open Universiteit 22 lichaam 23 landbouwwerktuig 25 dat is 26 bakbenodigdheid 28 uitgelezen gedeelte 30 mythologisch wezen 32 fraai 34 oostnoordoost 35 miljoen (in samenst.) 37 kippenhok 39 uitroep van afkeer 42 geluidsband 43 strijkijzer 44 stap 46 miljoen (afk.) 48 richting in de kunst 50 gesloten 52 grote menigte 55 sportvaartuigje 56 kachel 58 schoollokaal 60 ante meridiem 61 rivier in Duitsland 63 plaats in de VS 65 nikkel 66 hoofddeksel 68 lid van eenzelfde vereniging 70 bij geen gehoor 71 nauwe opening 73 uitroep van vreugde 75 vogel 76 vis 77 grote hoeveelheid. VERTICAAL 1 vochtvrij 2 opmerking 3 onzes inziens 4 korte nota 6 Verenigde Staten van Amerika 7 grote hoop 8 reeds 9 afbeelding 10 neerslachtig 12 losplaats van schepen 13 overwinning 15 gemoedsgesteldheid 17 kunststof 18 gepieker 20 hoofdstad van Peru 22 bruto 24 een zekere 27 kookgerei 29 voorzetsel 31 onedel 33 ingenieur 35 briefaanhef 36 straat (afk.) 38 een en ander (afk.) 40 aflevering (afk.) 41 enzovoort 44 vader 45 gesteldheid 46 zangvogel 47 let wel 48 vrouw 49 met weinig verstand 51 onder andere 53 in orde 54 geruime tijd 55 matrasvulling 56 bijwoord 57 gestold vleesnat 59 Griekse letter 62 slotwoord van gebeden 64 hetzelfde 67 te koop aangeboden 69 ik 70 vrucht 72 dierengeluid 74 vanaf.

SUDOKUSudoku

9

Nr.:

Alle cijfers van 1 tot en met 9 moeten Vul het diagram zo in dat in elke rij, elke kolom en elk vierkant van één voorkomen in 9 precies alle één kolom3 bij 3keer vakjes alle cijfers van 1 tot en met keer voorkomen. men, in alle rijen en in elk van de 9 vierkantjes van 3 keer 3 vakjes.

9

Woonplaats:

E-mail:

OKRA-lidnummer of trefpuntnummer:

2

1

8

7 5

2

1 2

Schiftingsvraag: Hoe heet de vzw die particulier autodelen ondersteunt?

4 3

9 2

Vergeet niet een postzegel van 0,61 euro toe te voegen!

3

7

7 7 5

4

8

9

4

2 1

3

3

4 8

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

50

Stuur je oplossing naar OKRA-magazine, Kruiswoord april 2011, PB 40, 1031 Brussel, voor 30 april 2011. De winnaars verschijnen in het juninummer 2011. Voeg één postzegel van 0,61 euro toe (niet vastkleven). Winnaars februari 2011 zie blz. 49!


SPEEL EN WIN

2i7jzen

pr

Een arrangement voor twee personen in hotel Arneville te Middelburg (waarde 360 euro). Inclusief twee overnachtingen en tweemaal uitgebreid ontbijtbuffet, gratis plattegrond van Middelburg en een welkomstgeschenk.

Info Hotel Arneville, Buitenruststraat 22, 4337 EH Middelburg, +31 (0)118-63 84 56, fax: +31 (0)118-61 51 54, info@hotelarneville.nl, www.amadore.nl, www.hotelarneville.nl.

25 boeken ■ Drie exemplaren van Zomerhuis met zwembad van Herman Koch (waarde 20,95 euro). ■ Twee exemplaren van Vlaamse migranten in Wallonië. 1850-2000 (waarde 29,99 euro). ■ Vijf exemplaren van Het lichaam van Clara van Jan Siebelink (waarde 24,90 euro). ■ Vijf exemplaren van Het Bradburyrapport van Steven Polansky (waarde 21,95 euro). ■ Tien exemplaren van De laatste trein naar Istanbul van Ayse Kulin (waarde 22,90 euro).

Waardebon van 125 euro

Info ■ De Kinkhoorn, Zeedijk 330, 8400 Oostende, 059 70 16 97, fax 059 80 90 88, receptie@dekinkhoorn.be, www.dekinkhoorn.be. ■ Ravelingen, Zeedijk 290, 8400 Oostende, 059 55 27 55, fax 059 55 27 59, info@ravelingen.be, www.ravelingen.be. ■ Ol Fosse d’Outh, rue Ol Fosse d’Outh 1, 6660 Houffalize, 061 28 88 01, fax 061 28 88 04, olfosse@olfossedouth.com, www.olfossedouth.com.

okramagazine april 2011

Te gebruiken in De Kinkhoorn, Ravelingen of Ol Fosse d’Outh. Een heerlijk ontspannend verblijf gegarandeerd. Aan zee of in de Ardennen.

51


DE DINGEN

Krant

“Plop”, zegt de brievenbus. De krant valt op de deurmat. Zestig bladzijden wereldnieuws liggen te wachten om mijn kennis van het wereldgebeuren op peil te houden. Gewoontegetrouw bekijk ik eerst alle koppen op elke bladzijde. Telkens opnieuw verbaas ik mij over de hoeveelheid nieuws die er in een ‘voorschoot groot landje’, te rapen valt. Die zestig bladzijden moeten natuurlijk gevuld worden, liefst met lezenswaardige artikelen.

okramagazine april 2011

Ik stel mij de chaos en de drukte van een krantenredactie voor. Als de avond valt en jij en ik ontspanning en rust zoeken, storten journalisten de buit van een hele dag over de redactietafels. Hun keuze bepaalt wat jij en ik morgenvroeg eventueel gaan lezen. Ooit al eens bij stilgestaan dat anderen bepalen wat jij mag of niet mag weten? Dat anderen bepalen wat belangrijk genoeg is om in je brievenbus te vallen? Dat anderen het nieuws in jouw plaats kleuren en al dan niet in vette letters zetten? Dat je geen enkele garantie hebt dat wat daar staat ook waar is? Dat eenzelfde nieuwsfeit in tien kranten meestal tien keer anders verwoord wordt, gekleurd wordt, geïnterpreteerd wordt? Ooit al eens over nagedacht dat cultuurbladzijden in je krant bepalen wat cultuur is? Dat zij kiezen wat jij morgen moet

52

Al bij stilgestaan dat anderen het nieuws in jouw plaats kleuren en al dan niet in vette letters zetten?

lezen en waar je volgens hen zeker belang moet aan hechten? Politieke nieuwsduiding heeft vandaag niets meer met journalistiek te maken maar alles met de gedachtenlijn van een hoofdredactie, verpakt in een aura van ‘verontwaardigde rechtlijnigheid’. Zo willen ze het toch als de ultieme waarheid naast ons bord op de ontbijttafel leggen. Mijn keuze is meestal vlug gemaakt. Drie, hoogstens vier artikelen, vind ik de moeite van het lezen waard. Meestal zijn dat opiniestukken die menen te ontdekken wat anderen bedoelen. Daar wordt dan diepgaand en ernstig op in gegaan. Een hele rist aan bedenkingen die trachten te onderlijnen dat de visie van de redacteur de enige juiste is. Ik kan natuurlijk ook een andere krant lezen als de ‘plopkrant van de brievenbus’ mij niet bevalt. Dat doe ik al eens op café of in een of andere wachtzaal. Die vertellen meestal nog minder dan mijn ‘plopkrant’. Ik zal er dus moeten aan wennen gekleurde kranten te lezen. Misschien scherpt dat mijn denkvermogen. De journalisten in kwestie stellen mijn inzicht en

doorzicht telkens zwaar op de proef en het addertje onder het gras is nooit ver weg. Als ik dan eens de neiging heb om te geloven dat wat ik lees de werkelijkheid zeer dicht benadert, lees ik de volgende dag in dezelfde krant van dezelfde journalist een andere, meer gekleurde en genuanceerde visie. Ik heb dan het gevoel dat met mij serieus gesold wordt. En dat is nu precies het laatste wat ik verlang van een krant! Vele korrels zout heb je nodig om zonder wrevel je dagelijkse krant te verwerken. Weet je waar ik de meeste waardering voor heb? Voor de briefschrijvers, mensen die in hun pen kruipen om hun verontwaardiging op papier te zetten. Die scheefgetrokken berichtgeving trachten recht te zetten. Die aanvullende informatie verschaffen in de hoop dat hun boodschap gelezen wordt. Dat zijn de moedigen die op de barricaden van de journalistiek de verkeerde letters in de juiste volgorde plaatsen, die in het bos van gekleurde berichtgeving de rechte bomen in het juiste licht zetten. Schrijven dus beste lezers! En niet alleen naar kranten, ook naar jouw favoriete magazine. Herman De Leeuw


OKRA-magazine ledenmagazine van OKRA vzw PB 40, 1031 Brussel 02 246 44 37, fax 02 246 44 42, www.okra.be, magazine@okra.be Redactie Lieve Demeester, Nele Joostens, Chris Van Riet Redactieraad Herman De Leeuw, Nic Fruru, Erik Lauwers, Hilde Masui, Griet Trioen, Dirk Van Beveren, Jan Vandecasteele, Cois Van Roosendael, Hugo Verhenne, Kristel Wijshof Verantw. uitgever Jan Vandecasteele, Vier Uitersten 19, 8200 Brugge Vormgeving Gevaert graphics nv Coverbeeld François De Heel Druk Corelio Printing, Erpe-Mere Reclameregie Publicarto Sylvain Van Der Guchtlaan 24, 9300 Aalst 053 82 60 80 fax 053 82 60 90 com@publicarto.be Oplage: 172 930 exemplaren Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag geen enkele tekst of illustratie geheel of gedeeltelijk worden gereproduceerd. Advertenties vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de uitgever. OKRA-magazine, trefpunt 55+ is aangesloten bij de Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers. Het meinummer verschijnt uiterlijk op 25 april 2011.

OKRA-regio’s Antwerpen Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen 03 220 12 80 fax 03 220 17 68 antwerpen@okra.be www.okra.be/antwerpen

OKRA-Limburg vzw Koningin Astridlaan 33, 3500 Hasselt 011 26 59 30 fax 011 22 59 50 limburg@okra.be www.okra.be/limburg

Oost-Brabant Platte Lostraat 541, 3010 Leuven 016 35 96 94 fax 016 35 95 55 oostbrabant@okra.be www.okra.be/oostbrabant

Brugge Oude Burg 23, 8000 Brugge 050 44 03 81 fax 050 44 03 90 brugge@okra.be www.okra.be/brugge

Mechelen Begijnenstraat 18 bus 2, 2800 Mechelen 015 40 57 45 mechelen@okra.be www.okra.be/mechelen

Brussel Bergensesteenweg 436, 1070 Brussel 02 555 08 30 fax 02 555 08 39 brussel@okra.be www.okra.be/brussel

Midden-Vlaanderen www.okra.be/middenvlaanderen Martelaarslaan 17, 9000 Gent 09 269 32 15 • 09 269 32 16 middenvlaanderen@okra.be ■ Aalst Hopmarkt 10, 9300 Aalst 053 76 16 53 fax 053 76 15 16 aalst@okra.be ■ Eeklo Garenstraat 46, 9900 Eeklo 09 376 13 40 fax 09 376 12 99 eeklo@okra.be ■ Gent Martelaarslaan 17, 9000 Gent 09 269 32 15 gent@okra.be ■ Oudenaarde Sint-Jozefsplein 7, 9700 Oudenaarde 055 33 47 33 fax 055 33 47 94 oudenaarde@okra.be

Oostende Ieperstraat 12, 8400 Oostende 059 55 26 90 fax 059 55 26 12 oostende@okra.be www.okra.be/oostende

Ieper Sint-Jacobsstraat 24, 8900 Ieper 056 26 63 40 fax 056 26 63 06 ieper@okra.be www.okra.be/ieper Kempen Korte Begijnenstraat 22, 2300 Turnhout 014 40 33 50 fax 014 40 33 52 kempen@okra.be www.okra.be/kempen Kortrijk Wijngaardstraat 48C, 8500 Kortrijk 056 26 63 53 fax 056 26 63 10 kortrijk@okra.be www.okra.be/kortrijk

Roeselare Beversesteenweg 35, 8800 Roeselare 051 26 53 07 fax 051 22 59 80 roeselare@okra.be www.okra.be/roeselare Tielt Oude Stationsstraat 12, 8700 Tielt 051 42 38 08 fax 051 40 89 79 tielt@okra.be www.okra.be/tielt Waas en Dender Dendermonde Bogaerdstraat 33, 9200 Dendermonde 052 25 97 90 fax 052 22 97 75 dendermonde@okra.be ■ Land van Waas de Castrodreef 1, 9100 Sint-Niklaas 03 760 38 66 fax 03 766 38 17 waasland@okra.be www.okra.be/waasendender ■

Algemeen secretariaat | www.okra.be | secretariaat@okra.be www.okrasport.be | www.okrazorgrecht.be |02 246 44 41

02 246 57 72

02 02 02 02

246 246 246 246

44 36 44 35 42 09 42 07

02 246 44 47 02 246 44 34 02 246 44 39 02 246 44 47 02 246 39 44 02 246 57 72

OKRA-CMPensioendienst 02 246 44 31 02 246 44 45 Studiedienst 02 246 44 40 02 246 39 45 Communicatie 02 246 44 37 02 246 44 33 02 246 57 71 Websites 02 246 44 57

okramagazine april 2011

colofon

53


OKRA-LIDKAART = GELD WAARD Info zie blz. 48.

Win gratis ticket Uit gelezen blz. 46-48? Zin in een bezoek aan de Vlindertuin De Berkenhof? Maak kans op een van de vijfentwintig gratis tickets (waarde 8,50 euro) voor een bezoek aan de Vlindertuin De Berkenhof te Kwadendamme, Zeeland. Stuur deze bon vóór 30 april 2011 naar OKRA-magazine, Vlindertuin, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Vlindertuin. Naam en voornaam: Straat en nr.:

Info zie blz. 40.

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Win gratis duoticket Tentoonstelling gelezen blz. 40? Wil je proeven van Roelandt Savery’s prachtige werken? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 16 euro) voor een bezoek aan de tentoonstelling Roelandt Savery in het Broelmuseum te Kortrijk. Stuur deze bon vóór 30 april 2011 naar OKRA-magazine, Savery, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Savery. Naam en voornaam: Straat en nr.:

Info zie blz. 45.

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Win gratis duoticket Uitjes gelezen blz. 45? Benieuwd naar het drinkgedrag van je voorouders? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 7 euro) voor een bezoek aan de tentoonstelling De kunst van het drinken in het Nationaal Jenevermuseum te Hasselt. Stuur deze bon vóór 30 april 2011 naar OKRA-magazine, Kunst van het drinken, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Kunst van het drinken. Naam en voornaam: Straat en nr.:

Info zie blz. 36.

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Win gratis duoticket Podium gelezen blz. 36? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 28 euro) voor het concert van Jan Vermeulen op 29 mei 2011 in De Roma te Antwerpen. Stuur deze bon vóór 30 april 2011 naar OKRA-magazine, Jan Vermeulen, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Jan Vermeulen. Naam en voornaam: Straat en nr.:

54

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:


REVACTIVE BESCHERM JE COMFORT VOOR DE TOEKOMST

B E P E R K JB EE PBEERPKE RJ KE I N BG EPERKING

rinsg epu b e i k t r e a form et een be 2011

In

mei en m enL s I M I T E Z V OL ISMLI TI M E ZI T VE OS S L I M I T E S voor m 5, 6, 7 o/GENT Flande

AN

SSA

KA

€5

ILEN A

Waarde

T

G N A OEG

rs Exp uur 10-18

T R A SKA Noorderlaan 4, 1731 Zellik, tel.: ++32 (0)2 463 58 33 gsm: ++ 32 (0)478 90 81 88, fax: ++32 (0)2 463 58 34 www.reva.be, reva@reva.be

B

M - O RU

2011

DE

Gratis naar REVA

REVA is een informatiebeurs voor mensen met een beperking. Soms ben je op zoek naar advies of hulpmiddel voor je woning. Bij de 150 standhouders vind je alles wat op de markt beschikbaar is. De speciale stand REVACTIVE is een advies- en informatiestand voor ouderen, vooraan in hal 1. Bovenstaande bon geeft gratis toegang tot de beurs voor één persoon.

Info zie blz. 45.

Win gratis duoticket Uitjes gelezen blz. 45? Maak kans op een van de vijf gratis duotickets (waarde 14 euro) voor een bezoek aan de tentoonstelling Hungry Eyes in het FotoMuseum te Antwerpen. Stuur deze bon vóór 30 april 2011 naar OKRA-magazine, Hungry Eyes, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Hungry Eyes. Naam en voornaam: Straat en nr.: Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Qualiet op je lidkaart Spaar met je nieuwe OKRA-lidkaart punten bij Qualietzaken en verdien je lidgeld terug! Verzamel je 600 punten, ontvang je een Qualiet-cheque van 5 euro. Kijk op www.okra.be of www.qualiet.com voor Qualietzaken in je buurt. Ook bij je regio kan je terecht voor een overzicht.

55


Leef niet langer als in een luchtbel en vind een oplossing voor uw hoorprobleem bij Dialogue.

Een gezonde levensstijl, correcte hygiĂŤne en regelmatige preventie helpen u om goed te blijven horen. Hebt u last van lichte hoorproblemen of bent u ouder dan 50 jaar? Dan is het moment daar voor een test.

VOOR HET DICHTSTBIJZIJNDE DIALOGUE HOORCENTRUM:

0800 94 229 of www.dialogue.be

Gelieve deze coupon af te geven in het Hoorcentrum of op te sturen naar Dialogue - Technologiestraat 65 - 1082 Brussel.

Naam : Adres : Postcode : Telefoon :

Plaats : E-mail :

De door u verstrekte gegevens worden opgenomen in een gegevensbestand van Dialogue Hoorcentra NV - Technologiestraat 65 - 1082 Brussel, voor commerciĂŤle doeleinden. De gegevens kunnen ook worden doorgegeven aan derden. U heeft recht op inzage, verbetering en schrapping van gegevens.

SS11 Okra

Dialogue biedt u een GRATIS hoortest aan.

OKRA-magazine april 2011  

OKRA-magazine april 2011

Advertisement