Page 1

magazine juli - augustus 2010

maandblad, verschijnt niet in januari en in augustus - jaargang 43 nr. 6

Zon op je huid blz. 7

Win een weekend in Zwolle blz. 35

www.okra.be www.okrasport.be

Afgiftekantoor 3200 Aarschot - Erkenningsnummer P106333 Tijdschriften - Toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot 1 - BC 1145


LE SPECIACTIE: A LEZErS oortest gratis hratis +g tas g n i p p sho

Goed horen is even belangrijk als goed zien. Daarom ben ik zo tevreden dat ik mijn gehoor heb laten testen. Gratis en vrijblijvend! Twijfelt u wel eens over uw gehoor? In meer dan 30 hoorcentra staan de audiologen van AudioNova voor u klaar. Zij bieden u graag een vrijblijvende hoortest mét professioneel advies op maat. U kunt bovendien een maand lang in de praktijk ervaren wat een hoortoestel voor u betekent. Zonder enige aankoopverplichting.

Trouwens, als u voor eind augustus een gratis hoortest laat uitvoeren, ontvangt u daarbij een handige shopping tas. En ook onze hoortoestelbatterijtjes zijn éxtra interessant deze zomer: bij aankoop van twee pakjes krijgt u gratis een derde! Kom snel genieten van deze voordelen in uw AudioNova Hoorcentrum!

Surf naar www.audionova.be of bel het gratis nummer 0800 133 40 voor het AudioNova Hoorcentrum in uw buurt.

gratis hoortest +

gratis shopping tas Geldig tot 31 augustus 2010. Enkel bij afgifte van deze bon.

voordeelbon,

BON

voor wie beter horen wil

okr

BON

KenningsmaKingsbon,

voor hoortoestelbezitters

hoortoestelbatterijtjes: 2 paKjes + 1 paKje gratis* * Dus slechts € 12 voor 18 batterijtjes! Geldig tot 31 augustus 2010. Enkel bij afgifte van deze bon.

okr

Luister, hoor, geniet.


voorwoord

Gulzig Een bruine, borrelende smurrie vloeit nu al een paar maanden in de heldere Golf van Mexico. Het beeld op tv na weer een half gelukte poging om de lekken te dichten, zijn we intussen gewoon. Zoals je went aan beelden van een aswolk, bloedige gevechten of overstromingen. Bij mij roept die bruine olie in turkooizen oceaanwater het beeld op van vruchtwater dat door een indringer onherstelbaar bezoedeld wordt. Onze planeet is de vrucht. Te veel fantasie zeker? Hoe is het mogelijk dat booreiland Deepwater Horizon op 22 april ontplofte? Ik las dat de oorzaak niet ver te zoeken is. Olie die via gemakkelijke, goedkope en veelbelovende bronnen gewonnen wordt, is voor drie vierde in handen van Saudi-Arabië, Rusland, Iran en Venezuela. De ondernemingen daar staan onder staatsvoogdij. De private concerns controleren nog nauwelijks tien procent van de globale olie- en gasreserves. Voor BP en co. zit er niets anders op dan dure, omslachtige en gevaarlijke projecten te ontwikkelen genre Deepwater Horizon. Diep onder de oceaan. Kan het echt niet anders? Neen, toch niet als de VS en Europa even gulzig doorgaan met het verbruiken van deze fossiele energiebron en niet te afhankelijk willen zijn van nationale oliemaatschappijen zoals hierboven aangehaald. Specialisten voorspellen dat deze ramp helaas broertjes en zusjes zal krijgen. Omdat de oceaanbodems van onze planeet rijk aan olie zijn en in de toekomst allicht een doelwit voor oliebaronnen. Of hoe alweer het eigenbelang en de winst het halen van het algemeen belang en de zorg voor het milieu. De macht van het gewin steekt scherp af tegen de onmacht van de mens. Ik zie Obama graag zijn mouwen opstropen als hij de Golf van Mexico bezoekt. Hij zal BP doen betalen voor elke dollar die de vissers moesten missen en voor elke pelikaan die door de olie besmeurd raakte. Tegelijk mogen enkel Amerikaanse schepen, met een Amerikaanse bemanning, in de VS gebouwd en met Amerikaanse technologie uitgerust proberen de lekken te dichten. Terwijl Belgische en Nederlandse schepen in China of waar ook gebouwd en uitgerust met de nieuwste technologie en dus beter gewapend om dat monsterprobleem aan te pakken, hun diensten niet mogen aanbieden. Zeggen sommigen: als de Amerikanen moeten dichten, spuit er daar minstens vier maanden langer olie dan als meer geavanceerde technologie uit Europa of elders zou ingezet worden. Toch probeer ik positief te blijven. Misschien komt de oceaan deze massale vervuiling wel weer te boven. Over vele tientallen jaren, maar toch. Misschien nemen die oliemagnaten in de toekomst wel wat minder risico’s. Misschien denk ik dit tegen beter weten in. Deze vakantie zal toch anders zijn. Als ik een vliegtuig zie overvliegen, zal ik terugdenken aan de immense aswolk die de mens te grazen nam. En ik zal met andere ogen naar de zee kijken, het vruchtwater van onze planeet dat door de mens zo gewelddadig vervuild wordt. Jou wens ik een vakantie met mens en natuur in de hoofdrol. Lieve Demeester

Foto Jürgen Doom


item

‘Hier kan je op krachten komen’ 10 De abdij van Postel. Hier wonen een twintigtal paters. Maar er worden wel meer monden gevoed en mensen te slapen gelegd. Ook als leek kan je er immers verblijven. Waarom de paters kiezen voor gastvrijheid, vertelt gastenpater Benny Berrens.

OKRA presenteert eisenbundel

14

Vorige maand trokken we naar de stembus. OKRA greep deze gelegenheid aan en vroeg alle politieke partijen werk te maken van een degelijk ouderenbeleid. “De laagste pensioenen moeten omhoog en de overheid moet een kwalitatieve en betaalbare gezondheidszorg garanderen”, aldus Willy Peirens.

Kinderen en kunst

26

Met de kleinkinderen naar een museum, een lijdensweg? Niet zo in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Een kindercatalogus vol leuke verhaaltjes, een kunstbad op een zondagnamiddag en ateliers voor kinderen tijdens de vakantie maken er gegarandeerd een leuke dag van. Wie zei ooit dat kinderen en kunst een moeilijke combinatie zijn?

juli - augustus 2010 OKRA-magazine

Ledenmagazine van de grootste beweging voor 55+. OKRA, trefpunt 55+: Open, Kristelijk, Respectvol en Actief. Je ledenmagazine zit boordevol OKRA-leven, niet te missen info, lifestyle, cultuur, ontspanning, ledenvoordelen… Vertel wat je ervan vindt aan Chris Van Riet 02 246 44 37, chris.vanriet@okra.be.

OKRA juli - augustus 2010

30

inhoud

26


10

6

PRIKKERTJES

7

GEZONDHEID

7

25 BOEKEN Gekneusde vrijheid

Onder een blakende zon

10 OKRA-ZINGEVING ‘Hier kan je op krachten komen’

14 INFO OKRA presenteert eisenbundel

16 DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS Griekenland vakantieland

18 OKRA-SPORT Uit te kiezen!

20 MENU Zomers snoepgoed

26 TENTOONSTELLING Kinderen en kunst

28 UITJES 30 UIT Sporen van Blauwvingers

33 47 WINNAARS! 34 SPEEL EN WIN 36 DE DINGEN Het zandkasteel

37 OKRA-LIDKAART = GELD WAARD!

24 GEDICHT Zomers

In je volgende OKRA-magazine Forel op je bord. Rechtzetting In het meinummer van OKRA-magazine schreven we dat voor ambtenaren die meerdeze pensioenen hebben, deze andere pensioenen niet meetellen in het grensbedrag. Dit is niet zo. Heeft een ambtenaar meerdere pensioenen, bijvoorbeeld een bijkomend pensioen als werknemer, dan telt dit wel mee in het grensbedrag om het vakantiegeld te bepalen. Onze excuses voor deze verkeerde informatie.

5


PriKKertJeS

Prikkertjes 2

De MOBIB-kaart Senioren die gratis op het net van de Brusselse

vervoermaatschappij MIVB willen rijden, hebben vanaf juli een MOBIB-kaart nodig. Dat is een chipkaart die de papieren vervoerbewijzen vervangt.

1

Digitale televisie

De 65+-abonnementen van De Lijn en de TEC zijn op het net van de MIVB alleen geldig in combinatie

Ongetwijfeld biedt digitale televisie een pak

met de MOBIB-kaart. Deze kaart kan je in een van

voordelen. Toch is de televisie van de toekomst

de BOOTIK-verkooppunten van de MIVB verkrij-

niet voor iedereen weggelegd, zo blijkt uit meer

gen. Je moet hiervoor een pasfoto, je identiteits-

dan vijftig reacties vol ongeloof, wrevel en mach-

kaart en een waarborg van vijf euro meebrengen.

teloosheid die OKRA ontving.

De vier vervoermaatschappijen (De Lijn, MIVB, TEC en NMBS) werken momenteel aan een chip-

In OKRA-magazine van maart uitten AndrĂŠ Colen

kaart die geldig is op alle netten. De huidige

en Jan Cornelissen hun ongenoegen over digitale

MOBIB-kaart is daarvan de voorloper.

televisie. Net zoals zij, betreuren heel wat briefschrijvers het wegvallen van muziek- en vertier-

Meer info: 070 23 20 00 of www.mivb.be.

zenders op het kabelaanbod. Hun dagelijkse verzetje zit nu verscholen achter een dure digitale abonnementskost. Dat kunnen ze met hun pensioen vaak niet dragen. Ook de agressieve verkoopstechnieken ergeren. Of ze zorgen voor ongekende problemen na de contractafsluiting. Kleine lettertjes worden immers vaak doodgezwegen. Ook over het internetaanbod en de dienstverlening van mobiele en vaste telefoonoperatoren ontving OKRA klachten. Als je niet goed uit je doppen kijkt, niet reageert of protesteert en geen geduld opbrengt, ben je de pineut. Niet iedereen is echter even mondig of durft het op te nemen tegen deze tv-reuzen. Daarom eist OKRA duidelijke, vergelijkbare en doorzichtige informatie van alle leveran-

1

ciers. Voorlopig hoef je trouwens niet over te stappen naar digitale tv. Analoge tv via de kabel blijft bestaan. Laat je dus niet onder druk zetten.

6 OKRA juli - augustus 2010

2


GEZONDHEID

De zomer is in het land. We trekken massaal naar buiten om te genieten van de zwoele temperaturen en de stralende zon. We springen al eens sneller op de fiets of binden de wandelschoenen aan. Maar is bewegen ook gezond bij zomerse temperaturen?

Onder een blakende zon Professor Romain Meeusen van de VUB kent het

Bovendien vermijd je het best zware inspanningen

antwoord. “Om te kunnen bewegen, gebruiken we

in de volle zon of tijdens het warmste deel van de

spieren. Deze moeten uiteraard ook van energie

dag, van 12.00 tot 15.00 uur. Mensen die in zui-

voorzien worden. Hierbij komt veel warmte vrij.

derse landen wonen, doen hetzelfde. Zij houden

Die zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur

een siësta tijdens de warmste uren van de dag.

boven de normale 37°C stijgt. Uiteraard heeft ons

Vanaf 25°C is er een verhoogd risico, vanaf 28°C

lichaam ook een oplossing voor dit probleem,

is sporten voor iedereen gevaarlijk. Dan is het ver-

namelijk warmteafgifte. Dit gebeurt op verschil-

standig om niet te sporten. Wil je toch bewegen?

lende manieren maar tijdens een inspanning voor-

Kies dan voor de koelte ’s ochtends of ’s avonds.”

namelijk als transpiratie.”

Water beter dan koffie

’s Ochtends of ’s avonds

“Het is ook belangrijk om bij hoge temperaturen

“Senioren verdragen de warmte minder dan jonge-

een geschikte bewegingsvorm te kiezen. De kans

ren. Hiervoor zijn een aantal oorzaken. Ze hebben

op oververhitting is kleiner bij fietsen en zwem-

weinig isolerend vetweefsel waardoor ze veel

men dan bij lopen of wandelen. Ga je toch wande-

gevoeliger zijn voor hele koude en hele warme

len, kies dan bos- of graspaadjes. Die zijn aanzien-

temperaturen. Verder verloopt bij hen de warmte-

lijk koeler dan asfalt waarop de warmte wordt

afgifte ook moeizamer.

teruggekaatst. Om oververhitting te vermijden, is

Bewegen tijdens hoge temperaturen kan krampen,

het van levensbelang veel te drinken. Water is

(gedeeltelijk) bewustzijnsverlies, ernstige ver-

hierbij de beste keuze. Thee, koffie en alcohol ver-

moeidheid, misselijkheid, hoofdpijn of oververhit-

mijd je echter beter. Zij werken immers vochtaf-

ting veroorzaken. Gelukkig kan je deze symptomen vermijden door een aantal tips in je achterhoofd te houden. Probeer in de eerste plaats te acclimatiseren. Ga niet bewegen bij de eerste warmte. Geef je lichaam de tijd om te wennen. Dan zal het later beter bestand zijn tegen de hitte.

Kies de juiste sport. Fietsen en zwemmen zijn bij hitte minder belastend dan lopen of wandelen. 7


GeZoNdHeid

drijvend. Wacht niet tot je dorst krijgt om te drin-

verdampen

waardoor

het

lichaam

makkelijker

ken, drink ook tussendoor. Ik raad ouderen ook

afkoelt. Let ook op de kleur van je kledij. Lichte kleu-

steeds aan op te letten als ze medicatie gebruiken.

ren zullen de zonnestralen terugkaatsen en minder

Sommige medicijnen zorgen voor een verhoogde

warmte opnemen dan donkere kleuren. Zorg boven-

vochtafdrijving, remmen het zweten of de tempe-

dien voor afkoeling, dat brengt verlichting. Afkoelen

ratuurregeling. Neem je zulke medicijnen, lever je

lukt het best in nek, polsen, oksels en liezen.”

beter geen inspanningen in de hitte. Ga je toch sporten, draag dan luchtige kleding.

Tekst Wim Bogaert

Ademende kledij zorgt ervoor dat zweet sneller kan

Foto François De Heel

Zon! Sport je deze zomer in de

oorzaken

en

Niet iedereen reageert het-

buitenlucht,

dan

opwarming van de huid. Ze

zelfde op zonnestralen. Hoe

ook niet je huid te bescher-

kunnen leiden tot een zon-

snel je verbrandt, is onder

men tegen de zon. Felle

nesteek.

zijn

andere afhankelijk van je

zonnestralen

verantwoordelijk voor een

huidtype. Wie een bleke

immers kwalijke gevolgen

vroegtijdige

huid

hebben. Zonlicht bestaat uit

van de huid en kunnen

voorzorgen

infraroodstralen en ultravi-

huidkanker en zonnebrand

iemand met een donkere

oletstralen. De eerste ver-

veroorzaken.

huid.

Huidtype

vergeet

kunnen

roodheid

UV-stralen

veroudering

heeft,

moet

meer

nemen

dan

Verbrandingservaring

Bruining

Vaak voorkomende uiterlijke kenmerken

1

verbrandt zeer snel

wordt niet bruin

zeer lichte huid, vaak sproeten, rossig of lichtblond haar, blauwe ogen

2

Verbrandt snel

wordt langzaam bruin

lichte huid, blond haar, lichte ogen

3

verbrandt zelden

wordt gemakkelijk bruin

licht-getinte huid, donkerblonde tot bruine haren, vaak donkere ogen

4

verbrandt bijna nooit

bruint zeer goed

getinte huid, donkere haren en ogen

Algemeen neemt men aan dat iemand met huidtype 2 bij een UV-index van 5-6 ongeveer 25 min. onbeschermd in de zon kan blijven vooraleer te verbranden. Gebruik steeds een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor en zowel een UVA- als een UVB-filter. Smeer bij voorkeur een kwartier vóór je in de zon gaat en herhaal dat om de 2 uur. Wees op je hoede voor producten met aanduidingen zoals ‘sun block’ of ‘totale bescherming’. Dergelijke producten kunnen nooit een volledige bescherming geven. Blijf smeren ook wanneer je al een bruin tintje hebt. Een bruine huid biedt geen garantie tegen de negatieve effecten op lange termijn.

8 OKRA juli - augustus 2010


BETER LEVEN

PUBLIREPORTAGE

Stijve gewrichten? Moeizaam bewegen?

Doe er wat aan! Als uw gewrichten ouder worden, laten ze u dat vaak goed voelen: moeizame bewegingen, stijf bij het wakker worden… Zoekt u een werkzame oplossing waardoor u elke dag weer makkelijk kunt bewegen? Er bestaat tegenwoordig milde methodes om uw gewrichten op natuurlijke wijze soepel te houden.

Kies de milde weg Het is bekend dat de bevolking van de Noord-Europese landen veel minder last heeft van zwakke gewrichten dan de rest van Europa. Hun geheim: een voeding gebaseerd op de consumptie van vette vis zoals haring, zalm en sardientjes, rijk aan bestanddelen die zeer goed zijn voor het kraakbeen. Het is tegenwoordig mogelijk van die heilzame werking te profiteren zonder uw voedingspatroon te veranderen.

Met Phytalgic voelt u zich in 3 weken beter! Rekeninghoudend met deze onderzoeken heeft Phythea Phytalgic samengesteld, zodat uw gewrichten elke dag weer gezonder en soepeler worden en de dagelijkse activiteiten weer gemakkelijk worden. De natuurlijke formule bevat een selectie van wilde visolie, brandnetelextract en zink voor optimale souplesse van uw gewrichten. Voor de beste werking wordt aanbevolen gedurende 3 maanden 3 capsules Phytalgic per dag te gebruiken. De eerste weldadige effecten op uw gewrichten zijn meestal na 3 weken gebruik merkbaar. Dankzij de perfecte verdraagbaarheid kan Phytalgic zo nodig het hele jaar door voortdurend worden gebruikt. Onze mening: een uitstekend natuurlijk product dat de beloftes waarmaakt: de gewrichten worden allengs soepeler en binnen een paar weken is het leven weer een stuk prettige!

Phytalgic van Phythea Te koop bij uw apotheek CNK: 2399-202 en NUT/PL-code: 968/1 Ongeveer 16,80€ per doos

9


OKRA-ZINGEVING

‘Hier kan je op krachten komen’ De norbertijnenabdij van Postel, midden in het

voor zeven is er het ochtendgebed, om half twaalf

Kempische groen. In deze oase van rust en

het middaggebed en om zes uur het avondgebed.

bezinning leven een twintigtal broeders. Maar ook

Daartussen houden we ons bezig met onze taken. Die zijn erg uiteenlopend: van lesgeven in de pries-

als leek kan je er verblijven. “Gastvrijheid is een van

teropleiding tot werken in de kaasmakerij, het

onze kerntaken”, zegt gastenpater Benny Berrens.

kruidenlabo, de bibliotheek of in het bezinningshuis natuurlijk.”

Hoe zou je de gemeenschap van Postel omschrijven?

En daar spelen jouw taken zich af?

Benny Berrens: “We leven hier samen met een

Benny Berrens: “Ja, ik ben gastenpater. Maar

twintigtal medebroeders, de oudste is 92 en ik ben

daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de

met mijn 35 jaren de jongste. Een tiental andere

sacristie en geef ik les in onze priesteropleiding.

norbertijnen van Postel woont elders. Zij houden

We hebben een dertigtal kamers in ons bezinnings-

zich bezig met pastoraal in parochies en ziekenhui-

huis met in totaal veertig bedden. Iedereen kan bij

zen. Voor norbertijnen is het pastoraal werk trou-

ons terecht: groepen, gezinnen en enkelingen. Hoe

wens een van de twee pijlers van hun orde. De

onze gasten bij ons terechtkomen, maakt niet uit.

andere is het gebed in het gemeenschappelijk

We kunnen wel grote categorieën onderscheiden.

leven in de abdij. Onze dagen zijn opgebouwd rond

In de eerste plaats ontvangen we individuele

drie gezamenlijke gebedsmomenten: om kwart

bezoekers. Zij zijn vaak op zoek naar een rustpunt,

10 OKRA juli - augustus 2010


een pauze in hun drukke leven. Ze willen opnieuw dichter bij hun kern komen of willen herbronnen in de natuur. Soms kloppen ook onverwacht mensen

‘Wij zijn niet de voornaamste gastheer, dat is Christus.’

aan. Vaak zijn het bedelaars of mensen die leven in armoede. Ze zijn voortdurend op weg en kunnen dan een nacht bij ons op krachten komen. We helpen hen ook verder en wijzen hen bijvoorbeeld de weg naar het OCMW. Deze groep bezoekers stijgt de jongste jaren opmerkelijk. Een teken des tijds?

heeft. Dat is misschien wel het duidelijkst bij de

Er komen ook steeds meer bedevaarders langs. Dit

gezinnen die naar de retraites komen. Met onze

jaar passeerden hier al meer dan twintig mensen

bezinningen brengen we katholieke gezinnen

die te voet onderweg waren naar Compostella, zo’n

immers samen. Ze kunnen met elkaar van gedach-

tweeduizend km verder. En dan zijn er nog de stu-

ten wisselen en hun geloof ten volle beleven. Nu

denten die hier in alle rust komen blokken. In mei

zijn deze gezinnen vaak eilandjes in hun dorp, zelfs

en juni en in augustus studeren hier maximaal tien

in hun parochie. Vaak zijn ze het enige jonge gezin

jongeren. Dat aantal houden we bewust beperkt.

dat op zondag naar de kerk gaat. Hier kunnen ze

Uiteraard dragen we al deze mensen mee in ons

gewoon katholiek zijn, hier vinden deze gezinnen

gebed.”

elkaar. Dat we mensen samenbrengen om hen te laten putten uit die bron waaruit ze leven, het

Zijn groepen ook welkom?

geloof, doet velen veel deugd.”

Benny Berrens: “Natuurlijk. Elk jaar krijgen we heel wat klassen over de vloer die hier op bezin-

Waarom is die gastvrijheid zo belangrijk voor

ning komen. Maar ook gezinnen, protestantse

jullie?

groepen, wandelverenigingen en jeugdgroepen

Benny Berrens: “Het is een van onze kerntaken.

logeren hier. Regelmatig organiseren we trouwens

Sinds 1140 wonen er norbertijnen op deze plaats.

zelf spiritualiteitsdagen, priesterretraites en bezin-

Ook toen was gastvrijheid belangrijk. Aanvankelijk

ningsdagen voor gezinnen of jongeren. We bren-

zochten vooral reizigers een onderdak in onze

gen sprekers samen die een gelovig thema voor

abdij. Ze wilden even op krachten komen en von-

ons uitdiepen en bieden de jongeren ook ontspan-

den bij ons een veilig onderkomen. En dat is nog

ning. Deze dagen zijn een succes. Wie eenmaal

steeds zo. We willen mensen de kans geven tot

kwam, keert weer. En de mond-tot-mondreclame

rust te komen, even halt te houden en stil te staan

doet haar werk. Sommige gezinnen komen hier al

bij hun geloof. Daarna kunnen ze hun reis of hun

veel langer dan ik hier ben, anderen komen twee-

drukke bestaan verder zetten. We willen een oase,

maal per jaar, hoe ver het ook is en hoe druk ze het

een ankerplaats zijn voor vele mensen.”

ook hebben. Dat is fijn natuurlijk.” Wat betekenen de bezoekers voor jullie Wat hebben jullie de gasten te bieden?

gemeenschap?

Benny Berrens: “Onze gastvrijheid. De bezoekers

Benny Berrens: “De meeste paters hebben wei-

kunnen gebruik maken van de vele ruimtes van de

nig contact met de bezoekers. Enkel ik eet samen

abdij en nuttigen samen met de gastenpater de

met hen en twee andere paters steken wel eens

maaltijd. En ze kunnen volop genieten van de

een handje toe. Maar voor onze gemeenschap zijn

mooie omgeving natuurlijk. We vragen onze gasten

de gasten wel belangrijk. Ze maken mee onze

wel minstens een gebedsdienst per dag bij te

gemeenschap, ze sluiten aan op het ritme van de

wonen. Wij zijn immers niet de voornaamste gast-

abdij. We ontvangen dan wel mensen, we krijgen

heer, dat is Christus. We vragen hen ook bij hem

er veel voor terug. Vaak word ik getroffen door het

thuis te komen tijdens de vieringen. We zijn geen

geloof van onze bezoekers. De vreugde in de spon-

hotel. Het comfort is beperkt. De kamers zijn klein,

tane gesprekken, is voor mij heel waardevol. Als je

ongeveer twee op drie meter. Er staan enkel een

mag luisteren naar het verhaal van de bezoekers,

bed, een stoel, een tafeltje en een wastafel met

maakt dat telkens grote indruk. Ik doe mijn werk

koud water. Meer is er niet. Maar het eten is hier

als gastenpater ontzettend graag. Sinds 2001 ben

heel lekker hoor.

ik aan de slag in het bezinningscentrum, eerst als

We merken ook dat wie hier logeert, er veel aan

assistent, nu als verantwoordelijke.”

11


oKrA-ZiNGeviNG Benny Berrens: “We zijn geen hotel. Het comfort is beperkt. De kamers zijn klein, ongeveer twee op drie meter. Maar het eten is hier heel lekker.”

Waarom heb je gekozen voor een leven als norbertijn? Benny Berrens: “De combinatie van twee pijlers van deze orde, sprak me heel erg aan. Enerzijds leid je als pater een beschouwend leven en ga je voortdurend op zoek naar Christus in je gebed. Anderzijds breng je vanuit jouw geloof en vanuit je gebed Christus naar de mensen, het pastorale werk. Ik heb ook bewust voor deze orde gekozen omdat de norbertijnen erg kerkgetrouw zijn. Dat is belangrijk voor mij net omdat daaraan geen belang werd gehecht in het gezin waarin ik opgroeide. Mijn ouders gingen niet naar de kerk maar ik voelde me er echt thuis. Vanaf mijn tiende trok ik in mijn eentje naar de mis. En omdat de liturgie van de norbertijnen me aansprak, heb ik voor deze orde gekozen. Ik vind hier ook wat bezoekers hier komen zoeken: een ankerpunt.” Tekst Nele Joostens Foto’s Jürgen Doom

Superstunt 3 puzzelboeken + bestseller! Nu overal verkrijgbaar! ver

vakantie

PAKKET

€ 9,95 * ,65 9 2 € . .v i.p aarde winkelw e

*Normal

Is uw vakantie ook niet compleet zonder een puzzelboek van Denksport of een leuk ontspannend boek? Dan mag het vakantiepakket van Denksport zeker niet in uw koffer ontbreken. Want naast 3 van de leukste Denksport-puzzelboeken krijgt u de meeslepende thriller “Zwarte seconden” van Karin Fossum cadeau! En dit alles voor de stuntprijs van maar € 9,95 ipv € 29,65!

12 KEE0403_adv_zomer_Okra A.indd 1

OKRA juli - augustus 2010

31-05-2010 16:54:49


accentmuur (bruin): CHOCOLADESAUS (Speels) 2 groene muren+deur: BT5-74C6 MELON plafond + muur kant straat + raam: MADELIEFJE (Speels)

dromen in de kamer die opa schilderde Patrick (58) is sinds een klein jaar opa van Ella. Terwijl mama Inge zwanger was, schilderde opa de kinderkamer. Met de hulp van colora gaf Patrick zijn kleinkind een kamertje dat best mag gezien worden. Patrick heeft wat men noemt ‘geen zittend gat’ en houdt ervan altijd in de weer te zijn. “Ik speelde al langer met het idee om de kinderkamer te schilderen, maar ik wist niet goed of Inge en Pieter hiervoor zouden openstaan. Toen ik het voorstelde, waren ze echter zeer blij met mijn vraag”, vertelt Patrick. “Op voorwaarde dat zij de kleuren mochten kiezen.”

Kleuradvies in de colora-winkel

In hun zoektocht naar ideeën kwamen Inge en Pieter bij colora terecht. “Omdat zij het geslacht van het kindje niet wilden weten, waren de typische jongens- of meisjeskleuren uitgesloten”, legt Patrick uit. “Uiteindelijk hebben ze een plattegrond en enkele foto’s van de kinderkamer meegenomen, en kregen ze kleuradvies in de winkel. Dit was helemaal gratis!”

over de raaklijnen tussen de verschillende kleuren”, vertelt

Patrick. “Toen zij de verf gingen kopen ben ik dan ook meegegaan. In de winkel hebben ze me getoond hoe ik perfect recht moest aflijnen. De winkelier heeft me al het juiste materiaal meegegeven, waardoor het schilderen een fluitje van een cent was.”

“Mijn cadeau voor Ella” “Ik kon mij geen beter cadeau bedenken voor Ella”, meent Patrick. “Het schilderwerk was Perfect recht afgelijnd Inge en Pieter kozen ervoor om fantastisch leuk om te doen en mijn kleindochter slaapt in een drie kleuren te combineren. “Ik ben wel een beetje handig, mooie kamer.” maar ik maakte mij wat zorgen

* Niet cumuleerbaar met andere acties of kortingen. Beperkt tot één Vivabox per klant. Geldig t.e.m 31 augustus 2010 in alle Belgische colorawinkels(uitgezonderd colora wavre, waterloo, doornik).

> 2 cadeaubonnen, elk in te ruilen voor 1 filmticket geldig in één van de 11 Kinepolis bioscopen > 1 DVD James Bond - Casino Royale

*pppb00190*

BON

In ruil voor deze bon ontvang je bij aankoop van €250 verf in je colora-winkel een Vivabox cinema met als inhoud:

meer inspiratie www.colora.be


INFO

Intussen liggen de federale verkiezingen alweer een tijdje achter ons. OKRA vroeg aan alle partijen werk te maken van een degelijk ouderenbeleid. “We dringen er bij de nieuwe regering op aan deze aanbevelingen niet in de wind te slaan”, zegt Willy Peirens, voorzitter van de Commissie Belangenbehartiging.

OKRA presenteert eisenbundel “Ouderen behoren tot de meest kwetsbaren in

De pensioenen liepen in de periode tussen 1992

onze samenleving. Ze blijven hoog scoren op het

en 2002 een achterstand op van acht procent

vlak van armoede en sociale uitsluiting. Daarom

tegenover de lonen. Om deze achterstand enigs-

verwachten we een sterk signaal van de nieuwe

zins in te halen, eist OKRA een verhoging van de

regering. Het sociale zekerheidsstelsel moet gevrij-

oudste pensioenen met drie procent. Pensioenen

waard blijven én verstevigd worden”, aldus Willy

ingegaan tussen 1997 en 2001 moeten stijgen

Peirens.

met twee procent, pensioenen van na 2001 met een procent. Voor de oudste pensioenen dient

OKRA hecht in de eerste plaats belang aan

deze

een menswaardig inkomen voor alle gepensi-

worden.”

verhoging

enkele

keren

herhaald

te

oneerden. Hoe kan de overheid dit waarborgen?

Wat met de laagste pensioenen?

Willy Peirens: “Eerst en vooral moeten de wet-

Willy Peirens: “Die moeten opgetrokken worden

telijke pensioenen, de zogenaamde eerste pijler,

tot boven de armoedegrens. Dit betekent dat de

versterkt worden. Ongeveer 2 200 000 gepensio-

Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) met vijf

neerden zijn rechtstreeks afhankelijk van hun wet-

procent moet stijgen. Om tot een aanvaardbaar

telijk pensioen. Zonder dit inkomen zijn negen op

inkomen voor alle gepensioneerden te komen,

de tien gepensioneerden gedoemd tot armoede.

eisen we ook dat er een minimumpensioen

Daarom eist OKRA een jaarlijkse, automatische en

gewaarborgd wordt dat gelijk is aan het gewaar-

procentuele welvaartsaanpassing van de pensioe-

borgd minimum voor een volledige loopbaan in de

nen. Nu voorziet het Generatiepact om de twee

werknemersregeling. Dit houdt een verhoging van

jaar een beperkte verhoging. Voor OKRA gaat dit

acht tot veertien procent in van de huidige mini-

niet ver genoeg.

ma, afhankelijk van de gezinstoestand.”

14 OKRA juli - augustus 2010


Een versterking van de tweede pensioenpijler mag in geen geval afbreuk doen aan de versterking van de wettelijke pensioenen.

Vele politici pleitten voor een versterking

ziekte- en zorguitgaven steeds groter. OKRA eist

van de tweede pensioenpijler, de zoge-

dat dit opnieuw solidair wordt.

naamde groepsverzekering. Steunt OKRA

Ook aan de private hospitalisatieverzekeringen

deze eis?

kan nog heel wat verbeterd worden. Nu kunnen

Willy Peirens: “Het veralgemenen en verder

ouderen deze verzekering vaak niet meer afslui-

democratiseren van een tweede pensioenpijler is

ten. Dit moet veranderen. Ouderen lopen immers

vooral belangrijk voor wie nu nog werkt. De hui-

het grootste risico om ziek te worden en zorg

dige generatie gepensioneerden heeft er niets

nodig te hebben. Bovendien moeten deze verze-

aan. Daarom mogen zulke maatregelen in geen

keringen transparanter worden. Wanneer een

geval afbreuk doen aan de versterking van de

werknemer een hospitalisatieverzekering over-

wettelijke pensioenen. Voor OKRA genieten soli-

neemt die voordien door zijn werkgever was

daire aanvullende pensioenen de voorkeur. We

afgesloten, moet dat aan strikte voorwaarden

zijn ook van oordeel dat er bij de opbouw van de

gekoppeld worden zonder bruuske wijzigingen bij

tweede pensioenpijler gepaste bijdragepercenta-

pensionering.”

ges toegepast moeten worden opdat dit pensioen ook werkelijk een aanvulling op het wettelijk pen-

Wat met de dagprijzen van woonzorgcen-

sioen vormt.”

tra? Willy Peirens: “Die moeten betaalbaar blijven.

Is OKRA voorstander van de uitbreiding van

Hogere kwaliteitseisen mogen zich niet vertalen

de toegelaten arbeid?

in een stijging van de dagprijs. Voor echtparen

Willy Peirens: “We vinden de huidige sancties

die beiden opgenomen worden, zijn woonzorg-

bij overschrijding van de grenzen van toegelaten

centra onbetaalbaar. Hiervoor is een wettelijke

arbeid onredelijk zwaar. Vandaag gaat deze

oplossing noodzakelijk. De commercialisering

strafmaatregel in als de grens met vijftien pro-

van de rusthuissector moet een halt toegeroepen

cent overschreden wordt. OKRA vraagt deze

worden. Er mag geen winst gemaakt worden op

grens op te trekken met vijftig procent. Zo wordt

de kap van kwetsbare zorgbehoevenden.”

een geleidelijke vermindering van het pensioen mogelijk. De grensbedragen moeten bovendien

Tekst Nele Joostens

worden gekoppeld aan de index. Ten slotte vin-

Foto Jürgen Doom

den we dat de grensbedragen voor de gerechtigden op een overlevingspensioen gevoelig omhoog moeten.” OKRA pleit ook voor een betaalbare en kwalitatieve gezondheidszorg. Willy Peirens:

“Inderdaad. We vinden dat de

Meer info

bestaanszekerheid van gepensioneerden verzekerd moet blijven, ongeacht hun gezondheids-

Wil je het volledige memorandum inkijken,

toestand. De ziekteverzekering moet hun angst

kan je contact opnemen met Johan Truyers

wegnemen dat ziekte hen of hun familie voor

via 02 246 44 40 of johan.truyers@okra.be.

grote financiële en sociale problemen kan plaat-

Nalezen kan ook via www.okra.be.

sen. Vandaag wordt het persoonlijk aandeel in de

15


DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS

Griekenland vakantieland Nog maar zo’n half jaar geleden keken we bezorgd toe hoe van alle Europese lidstaten Letland de zwaarste klappen van de internationale crisis moest incasseren. Ons zou dat nooit overkomen, wij hadden immers de euro. Intussen heeft Griekenland ons brutaal wakker geschud. De zestien landen van de eurozone zouden gespaard blijven van de acute uitwassen van de financiële ramp, zo leek ons terwijl Letland het veilige schild van de euro mist. Maar zo veilig bleek dat schild niet. Griekenland leert ons dat de gemeenschappelijke munt heel wat minder veilig is dan we dachten. Dat mooie land is het zwakkere broertje van de eurozone, dat is geen verrassing. Het zit met een begrotingstekort van 13,6 procent. Maar al steekt het torenhoog uit boven de 3 procent die als maximum wordt aanvaard door de Europese Unie, momenteel is het zeker niet het enige land dat die grens overschrijdt. Integendeel, er zitten ook rijkere lidstaten in dat clubje. En de staatsschuld, die bedraagt zo’n 115 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ook niet mis, als je vergelijkt met de norm van zestig procent die de Europese Unie oplegt. En voorspellen de prognoses niet dat België in 2011 net boven de honderd procent zal pieken? Waarom kreeg uitgerekend Griekenland dan plots ezelsoren aangemeten?

Vervalsing Het is allemaal begonnen toen bleek dat de politieke verantwoordelijken in Athene jarenlang hebben gelogen over de reële cijfers van de Griekse economie. Zowel de conservatieven als de socialisten, die elkaar plegen af te wisselen aan de macht, hebben de gegevens over binnenlandse groei en tekorten al die tijd vervalst. Daarin werden ze vakkundig geholpen door de investeringsbank Goldman Sachs. Nu is dat soort van leugenachtige praktijken de Grieken, in alle lagen van de bevolking, zeker niet vreemd. De staat bedriegen, dat is er populair. Arm en rijk maken er een spel van om de belastingen op alle mogelijke manieren te ontduiken. Zwartwerk in de horeca en de bouw mag dan ook bij ons een wijd verspreid fenomeen zijn, in Griekenland is het een ware nationale sport. En slechts het topje van de ijsberg. Het voorbeeld is overbekend: in de rijke voorstad van Athene zijn zo’n driehonderd privézwembaden aangegeven aan de belastingdienst. Een telling via de satellietbeelden heeft er zeventienduizend aan het licht gebracht.

Wat de Grieken de das heeft omgedaan, is dat ze hun Europese partners hebben belogen.

Corruptie Al even ingeburgerd in alle sectoren van de samenleving is de corruptie. De aanpak ervan was de belofte waarmee de socialisten de jongste verkiezingen wonnen. Het was dezelfde toezegging die bij de vorige verkiezingen de conservatieven de overwinning had bezorgd. Veel resultaat heeft dat totnogtoe blijkbaar niet opgeleverd. Zo verbaasd moeten we nu dus niet zijn wanneer je diezelfde gedragingen ook op het hoogste niveau van de staat terugvindt. Wat de Grieken de das heeft omgedaan, is dat ze hun beleidsfouten hebben willen verzwijgen. Dat ze, samen met de banken, hun Europese partners hebben belogen. Het vertrouwen in hun economie

16 OKRA juli - augustus 2010


De Grieken hebben niet gewacht: ze zijn massaal op straat gekomen om daartegen te protesteren. Hun redenering is: hiermee worden de kleinverdieners, de laagste lonen, getroffen. Terwijl de echte verantwoordelijken voor de crisis ongemoeid blijven. In de eerste plaats de banken, die de gang van zaken hebben helpen toedekken. Ook het zwartwerk en de corruptie worden waarschijnlijk niet geraakt aangezien de besparingsmaatregelen vooral ambtenaren raken.

Zwakke broertjes Dat is alvast een duidelijke conclusie. Er is er nog een. En die geldt ons. Vrij snel nadat Griekenland in de kijker kwam, ging de aandacht naar een aantal andere landen met een aanzienlijk begrotingstekort. Portugal als eerste, met zijn 9,4 procent. En vlak daarna Spanje (notabene de vierde economie van de Europese Unie), met 11,2 procent. Haast even benepen. De dreiging van de PIGS, zo worden is ineengestort. Aangezien ze nergens meer

ze in één adem genoemd. De zwakke broertjes:

terechtkunnen om te lenen, zijn ze bij diezelfde

Portugal, Italië, Griekenland en Spanje. Terwijl het

partners gaan aankloppen en hebben daar uitein-

allerhoogste tekort op rekening van Ierland komt

delijk een fikse lening losgekregen. Echt vlotjes is

te staan. Maar er is een groot verschil met

dat niet verlopen. Europa is maar - aarzelend - over

Griekenland: de anderen hebben niet gelogen over

de brug gekomen nadat het IMF, het Internationaal

hun financiële toestand. Transparantie is een

Muntfonds, beloofd had een deel van die reusach-

essentiële voorwaarde opdat de Europese partners

tige som voor zijn rekening te nemen.

in de toekomst over de brug zouden komen wan-

Voorwaarden En dat IMF, dat klinkt ons vertrouwd in de oren.

neer een van hen op de rand van het failliet staat. En we weten het nu: dat is geen irreële veronderstelling meer.

Want voor wat hoort wat. Dat hebben de landen van de derde wereld de afgelopen decennia aan

We zijn weer een illusie armer: de euro biedt zijn

den lijve ondervonden. Aan zo’n reddingsplan zit-

leden hoegenaamd geen bescherming tegen een

ten voorwaarden vast. Er hoort een drastisch

financiële crash. Alles is weer mogelijk, zelfs het

bezuinigingsprogramma bij. De krachtlijnen zijn al

failliet van een land uit de eurozone. Of gewoon: de

bekendgemaakt. Al wie aan de staat werkt, ziet

verdwijning van de euro. Willen we dat vermijden,

zijn loon ingeperkt. Dus ook bescheiden wedden

zal er een flinke solidariteit nodig zijn tussen de

zoals verpleegsters, postbodes en straatwerkers.

eurolidstaten. Tussen de arme en de rijke leden van

De pensioenen worden ingekrompen en de pensi-

de eurozone. Dat zal de Duitse kanselier Angela

oenleeftijd wordt opgetrokken tot 67 jaar. De lonen

Merkel vroeg of laat wel in haar oren moeten kno-

worden bevroren. De btw op een aantal producten

pen. Zij die zo lang heeft geaarzeld om het Europese

gaat omhoog, de prijzen ook.

reddingsplan voor Griekenland te steunen. Tekst Liesbet Walckiers

17


oKrA-SPort

uit te kiezen! Deze zomer heeft heel wat in petto voor wie met OKRA wil sporten. Wandelen, zwemmen of dansen? Kies maar! Dit jaar richt Bloso zijn pijlen op de recreatiesport. Met de actie ‘Sporttak in de kijker’ promoot de organisatie de sport voor iedereen, jong en oud, occasionele of fervente sporter. Deze campagne loopt onder andere in samenwerking met OKRASPORT. Daarom presenteren we je graag enkele initiatieven in het kader van ‘Sport voor allen’.

Wandelrally’s Op vijf plaatsen in Vlaanderen kan je in juli, augustus en september terecht voor een wandelrally. Je kan deelnemen aan een zoektocht voor volwassenen van 4 à 5 km, een kinderzoektocht en eentje voor geocoachers. Er zijn telkens leuke prijzen te winnen waaronder sport- en vakantiecheques, gadgets en waardebonnen. De beste speurneus van alle rally’s wint een wintersportvakantie all in. Inschrijven kan ter plaatse. Waar? Antwerpen: Tongerlo, Sporta-centrum Vlaams-Brabant: Diest, toeristische dienst Limburg: Houthalen-Helchteren, vakantiecentrum De Bosberg in domein Kelchterhoef Oost-Vlaanderen: Gent, Blaarmeersen West-Vlaanderen: Koksijde, vakantiecentrum Reigersnest Sint-Idesbald Meer info: 02 507 88 22, www.gsf.be of gsf@gezinsbond.be.

Gent zwemt De dertigste editie van de ‘Nationale Doortocht’ in de Watersportbaan te Gent wordt in een ander kleedje gestoken. Vanaf nu kunnen ze in Gent ook spreken van Zwemse Feesten. Het sportieve programma met recreatieve zwemwedstrijden over 500, 1 000 en 2 000 m wordt uitgebreid met een ludieke vrije plons en 100 m vrij zwemmen voor jong en oud. Uiteraard blijft de uitdaging om de volledige lengte van de Watersportbaan te zwemmen.

Een

verfrissende

duik

nemen

in

de

Watersportbaan mag trouwens maar één keer per jaar. Praktisch? Kom op 17 juli 2010 vanaf 13.00 uur naar de Watersportbaan in Gent. Meer info: 09 263 11 60 of www.fros.be.

Boombal Niet onder de koepel van ‘Sport voor allen’ maar wel in samenwerking met OKRA: het Boombalfestival. Als je zin hebt om te dansen kan je op vrijdagnamiddag 27 augustus naar Lovendegem. Daar gaat die dag het Boombalfestival van start. Meld je aan de aparte OKRA-kassa en tegen slechts 4 euro kan je het festivalterrein op. Om 14.00 uur kan je deelnemen aan een boombalinitiatie en om 14.45 uur kan je lijndansen. Ook om 14.00 uur start een prachtige wandeling van 6 km langs de Lieve, het middeleeuwse kanaal dat Gent met Damme verbond. Het namiddagprogramma eindigt om 18.00 uur. Wil je genieten van het avondprogramma met optredens van o.a. Buurman en Yevgueni, koop je het best op voorhand een ticket tegen 18 euro. Meer info: 09 268 32 15, ulrich.garriau@okra.be of www.boombalfestival.be. Tekst Wim Bogaert

18 OKRA juli - augustus 2010


‘elke stap telt!’ opnieuw in september

Schrijf geschiedenis in groep ... in Bokrijk De allerleukste groepsuitstappen! • verjaardagsfeest, reünie van klasgenoten ... • een dagje uit met vrienden, familie of collega’s ...

Je kon al twee keer starten met het grote wandelproject van OKRA-SPORT ‘Elke stap telt!’. Tweemaal was de actie heel succesvol. Vanaf september gaat ‘Elke stap telt!’ een derde en laatste keer van start. Laat deze ultieme kans niet liggen! Je kent ‘Elke stap telt!’ nog niet? Het is een wandelprogramma op maat van alle 55-plussers. Laagdrempelig

Programma’s op maat! • themaroutes met gids in het Openluchtmuseum • acteurs die het verleden uitbeelden • adrenaline in het Adventurepark • dolle pret in de openluchtspeeltuin • wandelen of picknicken in het groen • genieten van heerlijke menu’s Dag- en avondprogramma’s voor groepen van 20 tot 500 personen, nog tot en met 30 september 2010.

en toch uitdagend. Zowel voor de niet actieve ‘instapper’ als voor de ervaren stapper. Je start volgens je eigen niveau en bouwt aan je conditie en fitheid via een wetenschappelijk uitgedokterd oefenprogramma. Bovendien kom je minstens een keer per week samen met de andere deelnemers. Nog een voordeel? Deelnemen is gratis, zowel voor OKRA-leden als voor niet-leden.

Vraag vrijblijvend onze gratis groepenfolder aan Naam ............................................................................. Adres ............................................................................. E-mail ............................................................................

Meer info Meer info en de deelnemende trefpunten vind je op www.okrasport.be of via 02 246 44 36.

Stuur deze bon terug naar het Domein Bokrijk, dienst Reserveringen, 3600 Genk. Je kunt ook mailen naar bokrijksales@limburg.be of faxen naar 011 26 53 70. We nemen je gegevens op in onze databank. Zo kunnen we je op de hoogte brengen van onze toekomstige activiteiten. Je hebt het recht op mededeling en correctie (Wet 8.12.92).

bokrijk.be


MENU

Zomers snoepgoed Drie serres vol frambozen. Bij Filip Devlieghere kan je van eind april tot eind december van deze heerlijke vruchten smullen. In Veldegem is het bijna het hele jaar zomer.

“Eigenlijk

de derde serre komen planten

week voor de pluk kunnen we de

kweken we nog niet zo lang

vanaf half maart en een tweede

planten spuiten. De bevruchting

frambozen, dit is pas het tweede

keer begin augustus. Elke keer

gebeurt met hommels en bijen,

jaar. Vroeger stonden er tomaten

potten we nieuwe planten in. Zijn

de kassen staan in de serres zelf.

in deze serres. Maar die teelt

alle vruchten geplukt, heeft het

In kalme periodes werken hier

werd steeds moeilijker. De stook-

geen zin meer dezelfde planten

drie

kosten liepen op en we kregen er

nog te gebruiken.

geplukt wordt, zijn er zeven dagen

een

Filip

Devlieghere:

mensen.

Eens

er

volop

voor.

De frambozenteelt vergt relatief

op zeven tien tot twaalf mensen

Daarom beslisten we om over te

weinig inspanningen. Eens de

aan de slag. Die extra krachten

stappen naar frambozen. We

planten in de serres staan, beves-

zijn buitenlandse seizoenarbei-

moesten onze infrastructuur niet

tigen we ze aan een draad en

ders. Uiteraard leggen we de

al te veel aanpassen en met deze

hangen we er een net naast. Zo

frambozen na de pluk onmiddellijk

vrucht kunnen we beter concur-

beschadigen de takken met de

in hun uiteindelijke verpakking, te

reren met het buitenland.

vruchten de andere takken niet.

veel aanrakingen zijn niet goed

We oogsten van eind april tot

Af en toe verwijderen we onder-

voor de kwaliteit. Eens geplukt,

eind december. Daartoe planten

aan de scheuten en net voor de

vertrekken de vruchten onmiddel-

we een serre in januari, we

pluk nemen we het blad weg. Af

lijk naar de veiling in Brussel.

oogsten in juni en planten onmid-

en toe hebben de planten last van

Daar verkopen we vooral aan

dellijk na de oogst een tweede

luizen of spint. Die proberen we

groothandelaars. Dit jaar krijgen

keer in deze serre. In de tweede

zo veel mogelijk op een biologi-

we een hele goede prijs voor onze

serre planten we een eerste keer

sche manier te bestrijden maar

frambozen. Als dat zo blijft, wordt

in februari en nog eens in juli. In

dat lukt niet helemaal. Tot een

het een topjaar.�

20 OKRA juli - augustus 2010

heel

slechte

prijs


Zomersalade met feta en frambozen Voor vier: 1 kleine rode ui 1 eetlepel mosterd

75 gr raketsla

½ eetlepel frambozenazijn

1 eetlepel honing

125 gr fetakaas

150 gr frambozen. Maak een dressing met honing, mosterd en frambozenazijn. Pel en halveer de ui, snijd de helften in flinterdunne ringen. Verdeel de raketsla en de ui over een grote schaal en sprenkel er de dressing over. Verdeel de feta en de frambozen over de salade. Serveer met enkele geroosterde plakjes ciabatta. Je kan de fetakaas ook vervangen door een andere harde geitenkaas.

Frambozensoep 1 l droge witte wijn maïsbloem

Kalfslever met frambozen

180 gr kristalsuiker

2 citroenen

1 eetlepel

400 gr frambozen

Voor twee: 2 sneden kalfslever ■

2 eetlepels frambozenazijn

1 koffielepel olijfolie

1 koffielepel honing

1 glaasje frambozenlikeur.

100 gr diepgevroren frambozen.

Roer enkele lepels witte wijn door de maïsbloem.

Verhit de olie in een pan en bak de kalfslever. Draai

Breng de rest van de wijn aan de kook samen met

de snede tijdens het bakken om. Strooi er geen

de suiker. Schil de citroenen zeer dun en snijd ze in

zout over. Bak ze 8 tot 10 min. op een middelmatig

fijne reepjes. Voeg ze toe aan de wijn en bind de

vuur, al naargelang de dikte en het gewenste resul-

massa met de gebroken maïsbloem. Voeg de

taat. Leg de sneden in een schotel, bedek met een

gespoelde frambozen toe. Laat afkoelen en goed

vel aluminiumpapier om warm te houden. Giet het

koud worden in de koelkast. Voeg voor het opdie-

bakvet weg. Doe de frambozenazijn in de pan

nen de frambozenlikeur toe en roer alles goed om.

samen met een eetlepel water. Deglaceer de pan goed door de bakresten met een houten lepel los te maken. Doe er de honing bij. Roer goed gedu-

Frambozenvinaigrette 1 eetlepel frambozenazijn 1 theelepel honing

50 gr verse frambozen

rende ongeveer een minuut. Kruid met een beetje ■

1 eetlepel olijfolie.

zout en met flink wat peper. Haal de pan van het vuur en doe er de frambozen in. Meng heel voorzichtig tot ze door en door warm zijn. Giet het

Meng de frambozenazijn, de honing en de olie door

mengsel op de sneden kalfslever. Dien meteen op.

elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Voeg

Serveer met gekookte aardappelen.

op het laatst de frambozen toe. Deze vinaigrette past bij allerhande slaatjes.

21


meNU

Frambozen zijn rijk aan vezels, bevatten veel vitamine C en zijn caloriearm.

Frambozen Frambozen zijn bij ons een vrij recente teelt. Bramen en frambozen, twee oorspronkelijke bosplanten, zijn nauw verwant. Vierhonderd jaar geleden verrichtten onder andere Engelse monniken veel studiewerk naar deze soorten. Daardoor kende de teelt van frambozen in Engeland veel uitbreiding. Pas later werden frambozen ook op het vasteland gekweekt. Vandaag worden de vruchten vooral in Frankrijk, Groot-Brittannië, Centraalen Oost-Europa geproduceerd.

Salade met gebakken kip en frambozen

De vele rassen kunnen in twee groepen worden ingedeeld. Zomerframbozen worden geoogst in juni, juli en

Voor twee: 150 gr diepgevroren frambozen

begin augustus. De meeste variëteiten zijn rood.

verse frambozen

Herfstframbozen worden van half augustus tot eind

1 eetlepel azijn

oktober geoogst. De meeste variëteiten zijn eveneens

½ appel

200 gr kipfilet

100 gr

2 eetlepels olie

een mespunt suiker

1 krop sla

■ ■

50 gr raketsla.

rood maar er zijn ook gele variëteiten. Frambozen zijn delicate vruchten. Ze bewaren vooral

Warm de olie in een bakpan en bak de kipfilet

slecht bij warm weer en als ze nat zijn. Aanraken vermin-

rondom bruin en gaar gedurende ongeveer 10 min.

dert de houdbaarheid eveneens. Je kan ze slechts enke-

Pureer de diepgevroren frambozen samen met 1

le dagen bewaren in de groentelade van de koelkast. Ze

eetlepel olie, azijn, suiker, zout en peper. Roer

worden meestal in kleine plastic of kartonnen doosjes

goed. Maak de sla schoon en scheur in grove stuk-

verpakt om ze tegen beschadiging te beschermen. Bij

ken. Was de sla en laat goed uitlekken. Was de

aankoop controleer je het best of de vruchtjes nog intact

appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukken.

zijn.

Snijd de gebakken kipfilet in plakjes. Meng de sla

In de keuken worden frambozen vooral gebruikt als

met de raketsla en de appel en overgiet met de

vers fruit. Het zijn immers smaakvolle vruchten met een

dressing. Verdeel deze salade over de borden. Leg

uitzonderlijk fijn aroma. Daarom worden ze gebruikt in

de gebakken plakjes kip erover en garneer met de

gebak, vruchtensiroop en confituur maar ook in bepaal-

verse frambozen. Dien op met bruine broodjes.

de verfijnde hartige gerechten. Ze smaken ook heerlijk in de vorm van moes, saus of coulis bij ijs en pannenkoe-

Tekst Nele Joostens en Blanche Vanbelle

ken. Frambozen zijn gezonde vruchten: ze zijn rijk aan

Foto’s Emy Elleboog

vezels, bevatten veel vitamine C en zijn caloriearm.

22 OKRA juli - augustus 2010


: nfo er i 85 85 e m 5 63 05

Onze traplift ... ... Uw comfort

ZOMER IN ACTIE ACTIES

Gratis en vrijblijvende offerte — Korte leveringstermijn (vanaf 1 week) — Dienst na verkoop (24u/24) SA Coopman Liften | Heirweg 123 | B-8520—Kuurne Gratis subsidieadvies T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 | comfortlift@coopman.be — | www.coopman.be Conform wetgeving — NV Coopman Liften | Heirweg 123 | B-8520 Diverse afwerkingenKuurne — | www.coopman.be T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 | comfortlift@coopman.be Batterijvoeding NV Coopman Liften Heirweg 123 | B-8520 Kuurne T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 comfortlift@coopman.be | www.coopman.be NV Coopman Liften Heirweg 123 | B-8520 Kuurne T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 comfortlift@coopman.be | www.coopman.be stuur ons deze bon voor meer inlichtingen NAAM

SA Coopman Liften Heirweg 123 | B-8520 Kuurne

STRAAT - NR.

POSTNR. - GEMEENTE

T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 TEL. comfortlift@coopman.be | www.coopman.be V04.1209

SA Coopman Liften Heirweg 123 | B-8520 Kuurne

_0109.indd 1

T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 28-12-2009 17:29:44 comfortlift@coopman.be | www.coopman.be

SA Coopman Liften Heirweg 123 | B-8520 Kuurne T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 comfortlift@coopman.be | www.coopman.be

Van 18 juni t.e.m. 17 juli 2010

Tempur zadelkussen

-10%

bij aankoop van 1 stuk

-15%

Fietszadelkussen in bij aankoop traagschuim zorgt voor extra comfort en voorkomt van 2 stuks zadelpijn bij het fietsen. € 39 voor de Small en Medium € 49 voor de Large

BOKRIJK

Polar F4 Hartslagmeter € 79,90

-20%

NU € 64,62 (incl.€ 0,40 recupel en € 0,30 bebat)

+ GRATIS UNIVERSELE FIETS BEVESTIGING t.w.v. € 7,90

Wandelstok met zitje Plooibare zitstok SG14 € 62,30

NU € 52,96. Vaste zitstok SG13 € 56,34

NU € 47,89

-15%

Beleef het nieuwe bewegen!

Lize Marke zingt

Succesvol ontspanningsprogramma

Bijzondere voorwaarden voor OKRA-trefpunten tel. 02 269 19 19 Ook in samenwerking met Podium van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

De compressie van de VenoTrain® sport biedt voordeel bij herstel van een spierruptuur (zweepslag) of shin splint (overbelasting van het scheenbeenvlies). Voortaan verkrijgbaar in de Thuiszorgwinkel in de kleuren wit, zwart en titaan. Keuze tussen 2 beenlengten. Maten S tot XL € 44,07

Vraag naar de actievoordelen in je Thuiszorgwinkel. Voor de adressen surf naar www.thuiszorgwinkel.be of telefoneer naar 02 246 49 49. Acties niet cumuleerbaar met andere acties of kortingen.


GediCHt

Zomers aardappeloogst. in de tuin lege ruimte om te vullen. zand was strand waarin we toen de grond omploeterden tot kinderdromen. we bouwden bergen, tunnels, afdalingen, kronkelende wegen, gedroogde modder, verstevigd met de hand. niets hield ons tegen. de ronde van Frankrijk was zo dichtbij. door onze vingers rolden ze snel van de top naar beneden, zoveel kleurige knikkers wij wisten wie zou winnen. wij wonnen zelf het goud van onze kindertijd. smerig van grond waren wij de ingebeelde winnaars de zandheuvels sneuvelden. de grond gemest voor het wintergroen. we kregen zomerkoorts, groeiden uit de kleren. twee schoppen aarde verder was het voorbij. toen speelden meisjes met poppen. jongens lieten knikkers achter. verdwaalde exemplaren werden later nog gevonden. we konden niet terug, we zagen dat er opnieuw aardappelen werden geplant. Erik Lauwers

24 OKRA juli - augustus 2010


BoeKeN

Gekneusde vrijheid

© Laurie Fletcher

‘Als bevrijding geen vrijheid brengt’, lees je op de cover van Het lange lied. Deze uitspraak geldt ook voor het andere boek dat deze zomer aan bod komt. Vrijheid en onvrijheid en de Andrea Levy.

gevolgen daarvan staan centraal in

Adolfo Garcia Ortega.

deze twee romans.

Het lange lied Andrea Levy, de auteur van Het lange lied, is een Engelse van Jamaicaanse afkomst. Haar roots staan centraal in dit boek. Het verhaal speelt zich immers af in het negentiende-eeuwse Jamaica.

De verjaardagenkoper wordt terecht voorgesteld als een monument voor alle kinderen van Auschwitz.

Twee vrouwen leven op een suikerplantage: July als slavin, Caroline Mortimer als eigenares. Het lange lied is hun verhaal en dat van hun omgeving.

Italiaanse auteur Primo Levi één zinnetje over een

Een verhaal over zwarten die op de plantage wer-

driejarig kind, Hurbinek, dat in dezelfde barak ver-

ken, over de afschaffing van de slavernij, over de

bleef en stierf. Verder zou over hem niets geweten

strijd van een vrouw om te overleven in menson-

zijn. Net dat kind bracht Adolfo Garcia Ortega op

waardige omstandigheden, over vrijheid die niet

het idee dat korte leven te reconstrueren: het

altijd bevrijding brengt.

leven voor Auschwitz maar ook Hurbineks moge-

Andrea Levy gebruikt een prachtige taal en fijne

lijke leven erna mocht hij het hebben overleefd.

humor is haar niet vreemd. Dit boek bewijst dat ook

Een gewaagde oefening maar Ortega maakt er iets

in ernstige romans soms diepe humoristische

moois van.

onderlagen schuilen. Iemand definieerde humor

Zo komen we in contact met talrijke personages

ooit als op zijn kop gezet verdriet. Dat vind je zeker

die van ver of dichtbij een rol hebben gespeeld in

terug in Het lange lied. Leven, sterven en mens-zijn

het mogelijke leven van Hurbinek. Zowel voor als

worden er in een sterk literair panorama getekend.

na de kampen, zowel slachtoffers als beulen. De verjaardagenkoper zweeft tussen feit en fictie

De verjaardagenkoper

en wordt terecht voorgesteld als een monument

Ontroerend en vreemd. Zo zou je De verjaarda-

voor alle kinderen van Auschwitz. Hoewel het niet

genkoper kunnen omschrijven. Centraal staat de

gaat om een autobiografisch verhaal van een over-

Holocaust. In zijn boek Het respijt vermeldt de

levende, lijkt het echter dan echt. Tekst Annemie Verhenne en Hugo Verhenne

Andrea Levy, Het lange lied, Mouria, Amsterdam, 2010, 335 blz., 22,95 euro. Adolfo Garcia Ortega, De verjaardagenkoper, Mouria, Amsterdam, 2010, 252 blz., 19,95 euro.

25


TENTOONSTELLING

Kinderen en kunst Kunnen kinderen wel genieten van kunst met de grote K? We

Vlaamse Kunstcollectie aange-

vragen het aan Lies Ledure, educatief medewerker in het

vuld naast deze van het KMSK

Museum voor Schone Kunsten te Gent.

Antwerpen en het Groeningemuseum in Brugge. Het museum is een eigentijds multifunctio-

Lies Ledure: “Er komen heel veel

gesproken en aangespoord om

neel complex met een auditori-

kinderen naar het museum en

te kijken. Bij de tentoonstelling

um, een bibliotheek, een kinder-

niet alleen in schoolverband, ook

Emile Claus vorig jaar hadden we

atelier en een café annex res-

individueel met hun ouders of

het Clausboek. Dit jaar brachten

taurant. Hier kan je enkele heer-

grootouders. We plannen trou-

we speciaal voor kinderen het

lijke uren doorbrengen, omringd

wens bijzondere kinderactivitei-

‘vriendenboekje’ uit bij de ten-

door

ten.” We kunnen het ons wel

toonstelling

genieten kinderen van de groot-

voorstellen: de ouders of groot-

Woestyne.

Gustave Daarin

Van

staan

de een

schoonheid.

meesters

van

de

Maar

hoe

beeldende

ouders bezoeken het museum

reeks persoonsgegevens aan de

kunst tussen de vijftiende en de

en de kinderen worden opgevan-

hand van portretten van kinde-

twintigste eeuw? “Een zeer goed

gen in een soort knutselatelier.

ren of tijdgenoten van de schil-

hulpmiddel voor het bezoeken

“Dit is niet zo. Kinderen worden

der en een zoekopdracht zodat

van de vaste collectie is de kin-

volwaardige bezoekers van het

de kinderen de schilderijen heel

dercatalogus. Het is de neerslag

museum en leren op een speelse

aandachtig bekijken.”

van onze ervaring bij de geleide bezoeken en ateliers voor kinde-

manier kijken naar de kunstwerken. Voor de tijdelijke collecties

Kindercatalogus

krijgen kinderen een uitgewerk-

Het

te brochure waarin ze op een

Kunsten in Gent werd volledig

25

eenvoudige manier worden aan-

gerestaureerd en biedt een ver-

beschreven op maat van de kin-

scheidenheid aan kunstwerken

deren. Naast de afbeelding van

die heel harmonisch en perfect

de kunstwerken zijn ook de

worden tentoongesteld. De oude

‘kunstwerkjes’

meesters zijn hier echt op hun

opgenomen.

plaats. Met de wereldberoemde

bezoeken gebeurt het dikwijls

kunstenaars als Jeroen Bosch,

dat ouders of grootouders het

Pieter Paul Rubens, James Ensor

verhaaltje bij een schilderij voor-

en

lezen zodat kinderen geboeid

Kinderen vinden een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten een fantastische ervaring. 26 OKRA juli - augustus 2010

Museum

anderen

voor

wordt

ren van zes tot twaalf jaar. Aan Schone

hier

de

de hand van verhaaltjes worden geselecteerde

van Bij

werken

kinderen individuele


Krokuskriebels

delijke tentoonstelling met Stijn

“Er zijn nog veel andere activitei-

Cole die met zijn moderne wer-

ten voor kinderen. Een kunstbad

ken de confrontatie aangaat met

van

de oude meesters.

drie

zondagnamiddagen

waarbij kinderen de tentoonstel-

blijven kijken, ook naar details. Soms worden de 25 werken bekeken, soms ook maken de bezoekers

zelf

een

keuze.

Kinderen vinden het in elk geval een fantastische ervaring.” De kindercatalogus is meer dan het verhaaltje. We vinden er informatie over de samenstelling van verf, de compositie van een schilderij, de symbolen, de techniek van het beeldsnijden, het perspectief, het naakt in de kunst, tapijt weven, brons gieten,

de

Griekse

boetseren,

mythologie,

impressionisme,

ling bezoeken met een speciale

Smullen van het MSK

gids om daarna zelf een kunst-

Kinderen krijgen bij het muse-

werk te maken in de beeldenput.

umbezoek een brochure Smullen

De ‘krokuskriebels’ met werkate-

van het MSK met afbeeldingen

liers voor kinderen vinden tel-

van

kens plaats tijdens de krokusva-

opdrachten en spelletjes. Zo

kantie. Het hele jaar plannen we

kunnen ze op een speelse manier

af

het

en

toe

kinderactiviteiten.

werken

en

museum

met

leuke

bezoeken.

En

Hiervoor raadpleeg je het best

bovendien mogen ze altijd gratis

onze website. We bieden ook

binnen. Aan de ouders en groot-

verjaardagsfeestjes aan.

ouders: laat je kinderen of klein-

Kinderen nodigen hun vriendjes

kinderen ook eens smullen van

uit en komen samen naar het

het MSK! Ook voor jou wordt het

museum waar ze een aange-

een cultureel festijn!

paste rondleiding krijgen en dan Tekst Erik Lauwers

kunnen knutselen met bovenop nog lekkere taart en pannenkoeken. Een onvergetelijke verjaar-

Info

dag.” Lies Ledure verzekert ons

Museum voor Schone Kunsten, Citadelpark,

met veel enthousiasme dat kin-

Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent,

deren echt kunnen genieten van

09 240 07 00, museum.msk@gent.be,

kunst met een grote K. Er staat

www.mskgent.be.

nog veel op stapel: de audiogids

Het Citadelpark ligt op wandelafstand van het

voor kinderen en een uitgewerkt

Sint-Pietersstation. Daar kan je ook de bus

aanbod voor kinderen bij de ten-

nemen richting Heuvelpoort.

toonstelling Ensor en de heden-

Open van dinsdag tot zondag van 10.00

daagse kunst die in het najaar

tot 18.00 uur.

plaatsvindt

Tickets 5 euro; 55-plus, groepen en inwoners

in

samenwerking

met het Stedelijk Museum voor

van Gent 3,75 euro; 19- tot 26-jarigen 1 euro;

Actuele Kunst (SMAK). Tijdens

jongeren -19 gratis.

de Gentse Feesten opent de tij-

expressionisme, de restauratie en nog zoveel meer. Dit wordt allemaal zeer duidelijk en begrijpelijk uitgelegd. “De kindercatalogus is het best verkochte boek uit onze museumwinkel. We zijn trouwens aan een nieuwe oplage toe. Hier en daar worden nog wat correcties

aangebracht

met

enkele wijzigingen voor de vormgeving maar de inhoud blijft dezelfde. Ouders of grootouders kunnen het boek bestellen zodat ze eventueel op voorhand de verhaaltjes kunnen lezen.”

Maak kans op een gratis duoticket! Kijk op blz. 37.

27


Van Open Poort tot Brugse Zot.

Vrouwentongen & mannenpraat.

Precies honderd jaar geleden verhuisden de vrouwelijke psychiatrische patiënten van de Boeveriestraat in Brugge naar de Koning Albert Ilaan in Sint-Michiels. Het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw (het PZOLV) pakt daarom samen met de West-Vlaamse Gidsenkring uit met een nieuwe themawandeling. Die draagt de titel Van Open Poort tot Brugse Zot en schetst een beeld van de geestelijke gezondheidszorg in Brugge. Je wandelt voorbij locaties waar vroeger arme en rijke geesteszieken opgenomen werden, je komt meer te weten over de evolutie van de psychiatrische zorg, de heiligen die vereerd werden en de rol van de overheid. En je ontdekt de link tussen de familie Maes van de huisbrouwerij De Halve Maan en Petrus Maes, de stichter van de congregatie Zusters van de Bermhartigheid Jesu.

Sanseveria’s, filterkoffie, droge worsten, kickertafels, boltra. Op deze tentoonstelling zie je maar liefst 160 foto’s die fotograaf Jimmy Kets maakte van Vlaamse volkscafés in opdracht van Volkskunde Vlaanderen. Het werden bijzonder kleurrijke, verrassende en soms ontroerende en confronterende beelden. Vroeger vond je ze op iedere straathoek. Vandaag wordt het volkscafé bedreigd. Het is gedoemd om te verdwijnen en plaats te maken voor taverne, restaurant, bar of woning. Nochtans dragen de meeste volkscafés een hele geschiedenis met zich mee. De verhalen en anekdotes, toogpraat, de waardevolle interieurs dreigen samen met hun eigenaars verloren te gaan. Dit cultureel erfgoed van een vijftigtal volkscafés bracht Jimmy Kets op een eigenzinnige en realistische manier in beeld.

Volkscafés in Vlaanderen.

Parc Chlorophylle Vlakbij La Roche in hartje Ardennen bevindt zich dit recreatiepark, opgetrokken uit de resten van een oud safaripark. Het park van 9 ha, enig in zijn genre, geeft de bezoeker de kans de wereld van het bos op een originele manier te ontdekken. Eén van de belangrijkste attracties van het Parc Chlorophylle is de loopbrug die je tot in de toppen van de bomen laat wandelen. Kinderen kunnen zich uitleven in de thematische speeltuin. De verschillende houten animaties staan volledig in het teken van de natuur en het milieubehoud. Naast elke animatie bevinden zich tweetalige didactische panelen die de bezoeker informeren. In de gezellige brasserie kan je genieten van een pizza, broodje of dagschotel. Maar je kan ook je eigen picknick meebrengen mits je een drankje koopt.

Info

Info

Info

Begin van de wandeling: Hoofdingang Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-LieveVrouw, Koning Albert I-laan 8, te Sint-Michiels, 050 30 18 00, Einde van de wandeling: Huisbrouwerij De Halve Maan, Walplein. Duur: 2 uur. Max. aantal deelnemers per gids: 25. Je kan voor deze wandeling gidsen bij de West-Vlaamse Gidsenkring reserveren, via 050 34 65 45, info@gidsenkringbrugge.com of fax 050 34 53 95. Prijs 50 euro per gids. Hoe de afspraakplaats bereiken? Het PZOLV ligt aan de achterkant van het station. Voor wie met de auto komt, is er parkeergelegenheid aan het station.

Tot 26 september 2010 in het Nationaal Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19 te Hasselt. 011 23 98 60, www.jenevermuseum.be. Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur. In juli en augustus ook open op maandag. Tickets 3,50 euro inclusief borrel. Kinderen tot 12 jaar gratis, van 12 tot 26 jaar 1 euro.

Parc Chlorophylle, Rue des Chasseurs Ardennais 60, Dochamps, 6960 Manhay, 084 37 87 74, www.parcchlorophylle.com. Open van 14 maart tot 15 november: in juli en augustus van 10.00 tot 18.00 uur; andere maanden tot 17.00 uur. Tickets 6 euro; kinderen van 3 tot 12 jaar 4,50 euro. Te bereiken: Via de E25 – uitrit Baraque de Fraiture, richting La Roche, te Samrée de N841 richting Dochamps.

Maak kans op een gratis duoticket! Kijk op blz. 37.

OKRA-leden betalen 4,80 euro in plaats van 6 euro op vertoon van dit artikel.

28 OKRA juli - augustus 2010


In de loop van miljoenen jaren creĂŤerde de Lesse een onderaardse wereld in het kalkmassief. Een doolhof van spelonken, gangen, zalen en een onderaards meer. 14 000 jaar geleden al gebruikte de prehistorische mens de grotten en spelonken. Nu worden ze slechts bewoond door vleermuizen. Een erfgoed van grote waarde! Recent vond men op deze plek overblijfselen van een Romeins badhuis dat gereconstrueerd werd.

Info Rue du Camp Romain, 5500 Furfooz, 082 22 34 77, www.parcdefurfooz.be. Het Natuurpark van Furfooz is open van 1 april tot 30 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de maanden juni, juli en augustus van 9.00 tot 18.00 uur. Tickets 2,50 euro per persoon; senioren 2 euro; kinderen -12 jaar 1 euro. Bereikbaar: Het park ligt 10 km ten zuiden van Dinant, in de vallei van de Lesse, op de rechteroever. Maak kans op een gratis duoticket! Kijk op blz. 37.

Met de trein. 175 jaar sporen. Precies 175 jaar geleden keken de Belgische koeien in de weiden tussen Brussel en Mechelen naar een vreemd tafereel: de allereerste trein van het Europese vasteland reed voorbij. Dit moment was het beginpunt van een heuse revolutie. De trein werd het icoon van de moderne wereld: snel, industrieel, robuust en hoogtechnologisch. Reizen met de trein opende voor velen een nieuwe wereld. De tentoonstelling Met de Trein neemt je mee op deze reizen, van station tot perron, van wagon tot eindbestemming. Je zet de bril op van de verwonderde reiziger die een onbekende wereld ontdekt. Je hoort zijn commentaren. Je leest zijn krant. Je ergert je aan zijn gsmgesprekken. Je begeeft je tussen seinborden, kruierswagentjes en stationsklokken. In Met de Trein maak je van dichtbij kennis met de scherpe observaties van Victor Hugo, de ontboezemingen van Ernest Claes en de mysterieuze schilderijen van Paul Delvaux. Van het zuchten over vertragingen en de koude perrons, tot de opwinding over nieuwe bestemmingen en spannende ontmoetingen.

Dicht bij Elsschot

uitjes

Natuurpark van Furfooz

Rond de Antwerpse schrijver Willem Elsschot circuleren een aantal mythes die zijn uitzonderlijkheid mooi in de verf zetten maar niet altijd stroken met de realiteit. Schreef hij Kaas echt in twee weken tijd? Was hij echt een schrijver die steeds maar schrapte? De tentoonstelling Dicht bij Elsschot toont de harde feiten van de sterke verhalen. Behalve het verhaal van zijn leven en zijn taal schetst de tentoonstelling ook een tijdsbeeld zodat de romans meer reliĂŤf krijgen. Beelden van de Antwerpse haven, zoals die er uit zag in de tijd van Het dwaallicht, bijvoorbeeld. Info over de politieke situatie van na de oorlog. Reclamemateriaal van de bedrijven waarvoor Elsschot werkte. Dicht bij Elsschot zoekt de verbanden tussen de tijd, de man en de schrijver.

Info

Info Tot 12 september in Lamot, Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen, van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur. www.lamot-mechelen.be, 015 29 49 10. Tickets 6 euro; 55+ 4 euro; -6 gratis; 6-12 jaar 2 euro. Bereikbaar: vanuit station Mechelen, bus 4 richting Leest tot Korenmarkt.

Het Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen, 03 222 93 20, www.letterenhuis.be, www.destadvanelsschot.be. Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tickets 5 euro, 65+ 3 euro; op vertoon van een geldig treinbiljet betaal je 3 euro i.p.v. 5 euro. Bereikbaar: vanaf het station van Antwerpen-Centraal: volg de De Keyserlei en de Meir, vervolgens rechts langs de Sint-Katelijnevest en de Minderbroedersrui. De Minderbroedersstraat bevindt zich tegenover het standbeeld van Paul van Ostaijen. Je kan ook tram 10 of 11 op het Koningin Astridplein nemen (richting Melkmarkt) tot halte Wolstraat.

Maak kans op een gratis duoticket! Kijk op blz. 37.

Maak kans op een gratis duoticket! Kijk op blz. 37.

Info

29


Uit

Sporen van Blauwvingers

Het Hanzeverbond dat diverse handelssteden uit heel Europa verenigde, hield vier eeuwen stand. Zwolle was een belangrijke stad voor handelaars, bouwmeesters en schilders. Maar daarnaast herbergde ze ook politici en religieuze stromingen zoals de moderne devoten. Een van hen was Thomas

“Nee, ik heb niks aan te geven. En ook geen kwaad in de zin.” Met deze woorden kwam je de stad binnen. Ze uitspreken, was een van de voorwaarden voor een verblijf in de vijftiendeeeuwse Hanzestad. Vandaag ben je zonder meer welkom in Zwolle.

a Kempis, de auteur van Imitatione Christi, over de navolging van Christus. Na de Bijbel was dit de grootste bestseller aller tijden. Thomas a Kempis schreef dit werk in Zwolle in

het

Agnietenklooster.

Tijdens

een

Hanzewandeling of een Thomas a Kempis wandeling kom je alles te weten over het rijke verleden van Zwolle. Heden en verleden gaan hier hand in hand. In de historische binnenstad brengen de rijkversierde

gevels,

de

monumenten,

grachten en vestingen het verleden tot leven. Midden deze eeuwenoude getuigen komen toeristen en huidige bewoners ruimschoots aan hun trekken in een wirwar van winkelstraten, restaurantjes en aantrekkelijke pleintjes. Op zoek naar de highlights van de stad? De brochure Sporen van Blauwvingers helpt je op weg. Haal ze op bij het VVV-kantoor.

Zwolse Balletjes Boven het VVV-kantoor De Hoofdwacht op de Grote Markt lees je het opschrift Vigilate et Orate, Weest waakzaam en bidt. Hier vonden terechtstellingen plaats, precies om twaalf uur, af te lezen op de zonnewijzer aan de overkant. Geen zon, geen terechtstelling dus! Het gebouw ligt tegen de Sint-Michaëlskerk aan. Aartsengel Michaël was de patroonheilige van de stad. Sta je met de rug tegen het gebouw, wandel dan naar rechts door de

Zwolle

30 OKRA juli - augustus 2010

De indrukwekkende Sassenpoort.


Korte Ademhalingssteeg. Het steeg-

verder rechtsaf richting Grote

je werd zo genoemd omdat een ter

Kerkplein. Hier vind je het Zwolse

dood

korte

Balletjeshuis waar volgens een

afstand aflegde van het stadhuis

recept uit 1845 de beroemde

naar het schavot op de Grote Markt.

snoepjes gebakken worden.

veroordeelde

deze

Op het Grote Kerkplein heb je een Zwolle. Het omvat drie gebouwen.

Mezenkauw en peperbus

Het linkergedeelte of oude Raadhuis

Museum

dateert van 1448. In dit Raadhuis

Blijmarkt huisvest een vaste col-

bevindt zich de historische sche-

lectie van o.a. Mondriaan, Israëls,

penzaal waar men vroeger recht

Picabia, Zadkine, Toorop, Voerman,

sprak. Het is een prachtige zaal met

de kunstenaarsgroep Cobra en het

Keizer Karel V. Als hij in de buurt

authentieke muurkastjes voor de

recent ontdekte doek De Molen ‘Le

kwam, was zijn bedje gespreid!

oorkondes. De zwaarden van de

Blute-fin’ van Van Gogh. Tegenover

Voor je een terrasje opzoekt, moet

beul hangen ongevaarlijk achter

het

mooi zicht op het stadhuis van

de

Fundatie

museum

staat

de

op

de

stads-

je beslist de Grote Kerk nog bezoe-

glas. De luchters zijn van Vlaamse

schouwburg Odeon. Aan de andere

ken.

makelij. Vandaag gebruikt men de

zijde, links van het museum,

Schnitgerorgel, rijkelijk versierd

zaal als trouwzaal.

bevindt zich de fraai gerestau-

met houtsnijwerk, is meer dan de

Wanneer je linksaf onder de over-

reerde Lutherse kerk.

moeite waard. Let op de afbeelding

kapping van het stadhuis door-

De Sassenpoort dateert uit 1406.

van de vrouwelijke engel, die in die

wandelt,

de

Deze stadspoort opgetrokken uit

tijd voor enige opschudding zorg-

Lombardstraat. Steek de Goud-

baksteen en natuursteen geldt als

de. Aan de al even overdadig uit-

steeg over. Daar vind je het

symbool van Zwolle. De buiten-

gewerkte preekstoel werd vijf jaar

Langhuis, een eetzaal voor de

poort is niet meer aanwezig maar

gewerkt.

leerlingen van de Latijnse school

je ziet nog de gleuf waardoor het

Aan de Ossenmarkt ligt de Onze-

van Joan Cele, gebouwd door de

hek werd neergelaten. Aan deze

Lieve-Vrouwebasiliek met peper-

fraters. Van ver buiten Zwolle kwa-

kant merk je ook nog de mezen-

bustoren. Hier bevindt zich het

men jongeren hier studeren. De

kauw, een soort werpgaten van-

schrijn van Thomas a Kempis.

rijke studenten kregen kost en

waar de Zwollenaars hun vijand

Vlakbij de Melkmarkt vind je het

inwoon, de arme leerlingen aten

met kokende olie en pek te lijf gin-

Stedelijk Museum Zwolle met een

hier. Loop over de Fratersteeg

gen. In de loop van 2010 wordt

historische verzameling over de

langs het stadhuis en ga onder de

deze buurt verkeersvrij.

stad en haar omgeving. Op de

stenen boog door die het Domus

Op Sassenstraat 33 bevindt zich

hoek van de Melkmarkt en de

Clericorum verbindt met het woon-

het Karel V-huis. In de top van de

Korte Kamperstraat bevindt zich

huis nummer 15. Zo kom je in de

fraaie renaissancegevel staat een

het Vrouwenhuis van Aleida Greve.

Praubstraat. De wandeling gaat

medaillon

Het Maagjesbolwerk heeft de vorm

kom

je

in

met

afbeelding

van

Een fraaie oude gevel.

Vooral

het

beroemde

<< Oude schepen langs de Thorbeckegracht. < Fietsen langs de IJsseldelta is puur genieten!

31


UIT

theater De Spiegel, het enige thea-

wand van veertien panden in de

ter met een beweegbaar plafond.

Koningin Wilhelminastraat en zijn erkend als Rijksmonument. De

Art nouveau-straat

Het VVV-kantoor De Hoofdwacht op de Grote Markt.

straatwand werd in een keer ont-

Verken je de stad liever per fiets?

worpen en beschouwd als een

Vraag dan naar Rondje Zwolle.

zeldzaam staaltje zuivere art nou-

Deze folder zet je in het zadel. Ook

veau. De Perzische tapijten en

de omgeving nodigt uit tot fietsen

antiek meubilair zijn uniek en de

en wandelen. Recreatiekaart De

eenentwintig kamers hebben ieder

IJssel bevat vier thematische rou-

een eigen karakter. Alle zijstraten

tes en elf gemarkeerde wandelrou-

van de Veerallee bezitten trou-

tes. De kaart bevat alle fiets- en

wens pareltjes van jugendstil en

wandelpaden aan de IJssel en is

art nouveau. Geef je ogen de kost!

van een bastion en biedt plaats aan

uitgebreid met het fietsroutenet-

appartementen, winkels en een

werk

parkeergarage. Aan de overkant

Tijdens je tocht langs de IJsseldelta

Blauwvingerdagen, Blauwvinger-

staat het Hopmanshuis, een oud

geniet je volop van de wind door je

koekjes,

pakhuis gelegen aan de vroegere

haren, prachtige panorama’s, de

Blauw handje… Ben je er onder-

handelskade.

talloze vogelsoorten, de schapen

tussen nog niet achter wat Zwolle

en de keurige boerderijtjes die je

met die Blauwvingers heeft? De

Beweegbaar plafond

pad kruisen. Op diverse plaatsen

geuzennaam Blauwvinger verwijst

Shoppen doe je dan weer vooral in

is het mogelijk met een veer over

naar de oude strijd tussen de

de Diezerstraat. Bewonder niet

te steken.

Kampenaren en de Zwollenaren.

alleen de etalages maar kijk af en

Voor culinaire uitspattingen hoef

In 1669 werd de toren van de Sint-

toe ook eens omhoog om de fraaie

je niet per se naar De Librije. In

Michaëlskerk getroffen door een

gevels te bewonderen zoals de

het centrum vind je tal van restau-

blikseminslag. Hij brandde af. Van

jugendstiletalage op nummer 93,

rants en brasserieën om je smaak-

het carillon bleef alleen het brons

het portaal van De Oude Gaper op

papillen te verwennen. Bij restau-

over. Zwolle verkocht het voor een

nummer 14 en de voormalige bier-

rant Binnen eten & drinken kan je

veel te hoge prijs aan Kampen.

brouwerij De Witte Leeuw op num-

bijvoorbeeld

een

Toen de Kampenaren dit doorhad-

mer 58. Aan de noordzijde van de

snelle hap maar ook uitgebreid

den, besloten ze het bedrag in

stad is de stadsmuur nog intact.

tafelen in een intieme sfeer is

centen te betalen. Van al dat tellen

Een gedeelte werd gerestaureerd,

mogelijk. Je kan er alle gerechten

zouden de Zwollenaren blauwe

inclusief schietspleten en een met

bestellen in small-, medium- of

vingers gekregen hebben. Een

pannen overdekte, houten weer-

large-versie. Maar je kan je ook

andere

gang. De stad bezit enkele heerlij-

laten verrassen door de chef!

Zwollenaren in 1521 het vertrou-

ke hofjes, waar de geluiden van de

Wij waren te gast in het familieho-

wen in de landsheer opzegden om

stad nauwelijks doordringen. Hier

tel Fidder, op wandelafstand van

Karel van Gelre binnen te halen.

heerst zalige rust.

het centrum en het station. In de

Een Blauwvinger is dus ook iemand

Op het Broerenkerkplein stond het

prachtige panden met art nouveau

die meineed pleegt. Heb je een

Broerenklooster. Hiervan resten

gevels voel je je meteen thuis. Ze

Zwolse Blauwvinger? Dan ben je

slechts de kloosterkerk en de

maken deel uit van een straat-

geheid een vrekkig iemand.

en

het

Hanzestedenpad.

terecht

voor

Blauwe vingers Blauwvingerthee,

versie

vertelt

een

dat

de

Librije, de voormalige bibliotheek. Ondertussen runt Jonnie Boer hier zijn

driesterrenrestaurant

De

Info

Tekst en foto’s Chris Van Riet

Librije. Librije’s winkel, waar je

VVV Zwolle, Grote Markt 20, NL-8011 LW Zwolle,

allerlei eigengemaakte producten

+31 (0)38 4216198

vindt, is gevestigd aan de rand van

www.hanzesteden.info, www.holland.com, www.vvvzwolle.nl.

het plein. Librije’s Hotel is dan weer

Te bereiken:

ondergebracht in de voormalige

Zwolle ligt in de provincie Overijssel ten noorden van Utrecht

vrouwengevangenis van de stad.

aan de IJsseldelta.

Tegenover het Librije complex ligt

32 OKRA juli - augustus 2010


SPeeL eN wiN

47 winnaars! Winnaars kruiswoord april 2010. Meer dan 4 000 deelnemers! Wie wint een verblijf voor twee in Saint-Omer? Etienne Manderick uit Anzegem. Wie krijgt er een waardebon van 125 euro? Niko Van Schaeren uit Wilrijk. Wie kan beginnen in Kleine oorlogen? Leo De Raet uit Heist-op-den-Berg, Robert Van Durme uit Evergem, Louis Van Den Broeck uit Aarschot, Alfons Vermeulen uit Sint-Katelijne-Waver, Roger Claerhout uit Hulste, Aline Neyens uit Gruitrode, Hugo Heymans uit Itegem, Lionel Van Den Brande uit Drongen, Monique Desmet uit Ieper, Palmer Maes uit Lennik. Wie wint Ter wereld gekomen? August Daems uit Dessel, Suzanne D’Hondt uit Grembergen, Alfred Nolmans uit Molenbeek-Wersbeek, Eugenia Verlinden uit Hasselt, Joseph Vanbockryck uit Asse, Roos Putman uit Kortrijk, Eliane Verstraete uit Gits, Coleta Dillen uit Zoersel, Georges Vaneeckhoutte uit Vichte, Rob Verhaeghe uit Zwevegem. Wie kan aan de slag met De stoel van Elijah? Etienne Meireson uit Sint-Laureins, Marie-Jeanne Colaes uit Steendorp, Rita De Maeyer uit Zoersel, Willy Seynaeve uit Ooigem, Francine Stinkens uit Kontich, Maria Thys uit Kasterlee, Maria De Houwer uit Beerse, Monique De Winter uit Mortsel, Marleen Naessens uit Wingene, Emile Bruggemans uit Mechelen. Wie kan beginnen in Union Atlantic? Jacqueline De Craene uit Sint-Laureins, Willy Verelst uit Tremelo, M.-Albertine Schietse uit Assenede, Christiana Van Hee uit Oostakker, Etienne Souffreau uit Aalst, Jozef Heyde uit Gottem, Willems-Boes uit Eeklo, André Vermeulen uit Letterhoutem, Hubert Schauvliege uit Aalter, Michel Slechten uit Beverst-Bilzen.

Oplossing sudoku juni 2010.

Oplossing kruiswoordraadsel mei 2010.

Oplossing: pompelmoes. Antwoord op de schiftingsvraag: Louise Erdrich.

Alle verdiepingen weer bereikbaar! De trapliften van ThyssenKrupp Monolift geven vrijheid en zelfstandigheid aan iedereen die problemen heeft met zijn mobiliteit en bieden de mogelijkheid om, op een comfortabele manier, lang van uw huis te genieten.

Voor wie is Goed oud? Gerarda Roete uit Evergem.

Uitgekiend concept Vaak nog wordt gedacht dat trapliften onpraktische en lelijke machines zijn. De trapliften van ThyssenKrupp Monolift bewijzen het tegendeel. Dankzij een uitgekiend concept past de traplift van ThyssenKrupp Monolift op elke trap: smal, recht of steil met bochten… ja, zelfs verschillende verdiepingen kunnen worden overbrugd. We ontwikkelden een uniek monorailsysteem waardoor de lift slechts een beperkte ruimte inneemt en geen hinder veroorzaakt. De trapliften zijn eenvoudig te bedienen, laten zich makkelijk opplooien en zijn uitvoerbaar in vele bekledingen die naadloos aansluiten bij uw interieur.

Wie wint Etiquette in het buitenland. Zakboek voor stijlvol reizen? Jeannine Laenen uit Geel. Wie kan beginnen in Kruisweg? Remi Boey uit Deurne. Voor wie is Waarom goede mensen ook verkeerde dingen doen? Rosa Belmans uit Geel. Wie wint De levensgenieters? Marc Vervoort uit Temse.

Meer weten? Bel vrijblijvend het gratis nummer

0800 94 365

of mail naar info@monolift.be. Online vindt u ons op www.thyssenkruppmonolift.be

33


SPeeL eN wiN

Winnaars mei 2010 op blz. 33!

Kruiswoordraadsel

HORIZONTAAL 1 bloeiwijze 4 omslagdoek 8 zonder fouten 11 voegwoord 12 intern. organisatie voor de luchtvaart 14 gegevens 16 tegenover 17 grote stad in de Verenigde Staten 19 Griekse letter 20 heldendicht van Homerus 22 windjack 24 bijwoord 26 boom 28 controle op geschriften 30 moerasplant 32 zangstem 34 van gaas 36 Spaanse schilder 37 stukje hout 40 landbouwwerktuig 42 milligram 43 metaalkundige 44 noot 45 durende vijandschap 47 fijn meel 48 door twee deelbaar 50 werpstrik 52 kolfhamer 54 administratie (afk.) 55 volgens de vorm 58 brandstof 60 roofdier 62 vleesrooster 64 graafwerktuig 66 uitroep ter aansporing 67 bouwmateriaal 69 ondernemingsraad 70 regel 72 wild, woest 74 onderofficier 75 fout 76 rangtelwoord 77 rivier in Duitsland.

2 3 5 7 1 8 6

VERTICAAL 1 sojaproduct 2 eenkleurig 3 ZuidAmerikaanse hoofdstad 4 heilige 5 deel van Azië 6 groet 7 Los Angeles 8 schitterend en deftig feest 9 Griekse letter 10 hoeveelheid 13 klimaatregelaar 15 driekroon 18 vrucht 21 binnengoed van een sigaar 23 opgetooide spar 25 onderscheidingsnummer bij sportwedstrijden 27 marktgeld 29 joodse groet 31 het ingrijpen 33 plaats in Frankrijk 35 stempel 36 door middel van 38 klamp 39 biersoort 41 lidwoord 46 plaats in de Verenigde Staten 49 vrijstaand aanzienlijk huis 51 stemming 53 het aanwezig zijn elders 54 voegwoord 56 klepper 57 ontzag 59 drukte, last 61 mondwater 63 gast 65 voorkeur 68 zeehond 71 lidwoord 73 uitwendig gebruik.

11 4 9 Stuur je oplossing naar OKRA-magazine, Kruiswoord juli-augustus 2010, PB 40, 1031 Brussel, voor 31 juli 2010. De winnaars verschijnen in het oktobernummer 2010. Voeg één postzegel van 0,59 euro toe (niet vastkleven).

Oplossing kruiswoord juli-augustus 2010

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Naam: Straat:

Nr.:

Postnr.:

Woonplaats:

Tel.:

E-mail:

OKRA-lidnummer of trefpuntnummer: Schiftingsvraag: Wie is de patroonheilige van Zwolle?

Vergeet niet een postzegel van 0,59 euro toe te voegen!

34 OKRA juli - augustus 2010

10


Sudoku Alle cijfers van 1 tot en met 9 moeten één keer voorkomen in alle kolommen, in alle rijen en in elk van de 9 vierkantjes van 3 keer 3 vakjes.

Dertig prijzen! ■ Weekendarrangement voor twee in het Nederlandse Zwolle (provincie Overijssel) (waarde 300 euro). Peperbusarrangement ■ Ontvangst met een high tea. ■ Twee overnachtingen in een unieke stijlkamer met een ruim balkon. ■ Gebruik van wandel- en fietsroutes. ■ ’s Ochtends een uitgebreid ontbijtbuffet. ■ Waardebon van 125 euro Te gebruiken in De Kinkhoorn, Ravelingen of Ol Fosse d’Outh. Een heerlijk ontspannend verblijf gegarandeerd. Aan zee of in de Ardennen. Info

SPeeL eN wiN

■ Vijftien boeken Vijf exemplaren van Het lange lied van Andrea Levy (waarde 22,95 euro). Vijf exemplaren van De verjaardagenkoper van Adolfo Garcia Ortega (waarde 19,95 euro). Een exemplaar van Een vreemde kostganger in mijn hoofd van Evert van Rossum (waarde 13,90 euro). Een exemplaar van Dansen met de dood van Josh Bazell (waarde 18,50 euro). Een exemplaar van Gelukkiger. Ontdek het geheim van het dagelijks geluk van Tal Ben-Shahar (waarde 17,95 euro). Een exemplaar van Uit de comfortzone. Gids voor succesvol veranderen van Judith Sills (waarde 15 euro). Een exemplaar van Weet wie je eet van Marcel Grauls (waarde 19,95 euro).

De Kinkhoorn, Zeedijk 330, 8400 Oostende, 059 70 16 97, fax 059 80 90 88, receptie@dekinkhoorn.be, www.dekinkhoorn.be. Ravelingen, Zeedijk 290, 8400 Oostende, 059 55 27 55, fax 059 55 27 59, info@ravelingen.be, www.ravelingen.be.

■ Dertien duotickets voor een boottocht met de Seastar DiksmuideNieuwpoort (waarde 37 euro).

Ol Fosse d’Outh, rue Ol Fosse d’Outh 1, 6660 Houffalize, 061 28 88 01, fax 061 28 88 04, olfosse@olfossedouth.com, www.olfossedouth.com.

35


de diNGeN

Het zandkasteel Een vroege wandeling aan het strand om even uit te waaien. Er duiken zoveel beelden van vroeger op. Hij tien, zij zes, in een piepklein zwembroekje, ploeterend in een net gegraven put. En ik vol branie als de meest gereputeerde bouwmeester van schitterende zandkastelen tussen hen in. Dat is 22 jaar terug in de tijd. Nog altijd hetzelfde strand, nog altijd dezelfde zee, nog altijd dezelfde golven. Maar nooit meer dezelfde kinderen, nooit meer dezelfde vaders. Misschien wel dezelfde dromen. Altijd een hele belevenis om de valiezen in te pakken, de wagen vol te sjouwen en op weg te zijn naar de verwachting van een zorgeloze vakantie. Op ontdekking in het gehuurde appartement. De eerste aarzelende stappen op het strand. Zuchten en vloeken om het windzeil mooi recht te kloppen. Samen voorzichtig de temperatuur van het water meten. Twee weken genieten en op een andere manier vader, moeder, man, vrouw en kind zijn. Spelen en lezen, stappen, fietsen en go-cart rijden, terrasjes doen, restaurantjes uitkiezen, menuâ&#x20AC;&#x2122;s lezen, minigolf spelen en eindeloos wandelen. En dan terug kind worden. Schopjes kopen in een kitscherig winkeltje vol kleurrijke prularia. Twee kleine en een grote. Een goede plek kiezen op het strand, niet te ver van het water, waar het zand iets harder is. Een grote cirkel trekken waarbinnen het bouwwerk gestalte moet krijgen. De slotgracht mooi uitsteken en met dat zand een berg maken die later het kasteel moet worden. Zagen tegen elkaar omdat het zand niet goed opgestapeld wordt en af en toe in onze oren en haren terechtkomt. Het kasteel van Beersel als voorbeeld, dat hadden we gezien in een

Nog altijd hetzelfde strand, nog altijd dezelfde zee, nog altijd dezelfde golven. Maar nooit meer dezelfde kinderen, nooit meer dezelfde vaders.

album van Suske en Wiske. Langzaam groeide onze fantasie in muren en kantelen, torens en schietgaten. De loopbrug werd een moeilijk karwei. Maar het lukte! We stampten het zand zachtjes aan. Ondertussen kwam de zee dichter. Nog een grote wal rond ons bouwwerk om het opkomende tij uit te dagen. En dan naar het windzeil om van daaruit het gevecht tussen zand en water te observeren. Het kasteel bleef weerstand bieden maar het water kwam daarna toch terug. Het gevecht tussen zand en water weerspiegelde zich in de ogen van mijn kinderen. Hoop, verwachting, teleurstelling, verdriet, gelijkmatig verdeeld met het langzaam verval van de muren en de torens. En dan enkel nog water. Windzeil oprollen, schopjes meenemen en terug naar het appartement. Van op het terras keken we naar de plaats waar ons trots kasteel onder water verdween. Een stukje relativiteit verwerkt in droom en verlies, in bestaan en niet meer zijn. En nu, 22 jaar later, wandel ik op het verloren zandkasteel van mijn kinderen. Ik heb in die tijdspanne meer vragen gesteld dan antwoorden gekregen. Mensen ontmoet en vrienden gemaakt. Hoogtepunten gekend en heerlijke ervaringen opgedaan. Dromen waargemaakt en verloren. Niet alleen zandkastelen gebouwd maar ook luchtkastelen. Vandaag worden ze allemaal overspoeld door zacht kabbelende golven en zoeken ze hun weg in de eindeloosheid van water en lucht en al wat daartussen ooit gebeurde. Ik teken een grote cirkel op het strand en ga er middenin staan. Even word ik weer de jonge vader en schep met mijn handen het zand van binnen naar buiten. Van toen naar nu. Elk jaar dat door mijn vingers ritselt, leg ik heel zacht neer. Ik herinner mij de mooie dagen. De andere zijn de tranen die nooit weggaan. Ik vul er de kasteelgracht mee die ik hier ooit met mijn kinderen groef. Toen zag ik de tranen nog niet en ook niet de bevrijdende lach van intens gelukkig zijn. Ouder worden, zeggen ze. Zandkastelen en luchtkastelen meedragen. â&#x20AC;&#x2DC;s Morgens opendoen en â&#x20AC;&#x2DC;s avonds sluiten. Dat bewust doen en niemand pijn doen omdat ik de dromen van mijn zandkastelen in zee heb zien spoelen en alleen met de zandkorrels tussen mijn vingers achterbleef op een leeg strand. Mijn kinderen maken nu kastelen van hun leven, waarschijnlijk ook zandkastelen en luchtkastelen zonder de schop van hun vader. Ik voel een stille glimlach mijn tranen wegvegen. De zon begint te schijnen en het water van de zee glinstert tot in mijn hart. De rijke kleuren van mijn eigen herfst zullen ook nog zandkastelen bouwen en misschien af en toe daartussen een luchtkasteel, wie weet waarover en waarom. Herman De Leeuw

36 OKRA juli - augustus 2010


Win gratis duoticket Uitjes gelezen blz. 28-29? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 7 euro) voor de tentoonstelling Vrouwentongen & mannenpraat. Volkscafés in Vlaanderen in het Nationaal Jenevermuseum te Hasselt. Stuur deze bon vóór 31 juli 2010 naar OKRA-magazine, Joke Callens, Vrouwentongen, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar joke.callens@okra.be met de mededeling Vrouwentongen.

Info zie blz. 28.

oKrA-LidKAArt = GeLd wAArd

Win gratis duoticket

Uitjes gelezen blz. 28-29? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 5 euro) voor het Natuurpark van Furfooz. Stuur deze bon vóór 31 juli 2010 naar OKRAmagazine, Joke Callens, Furfooz, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar joke.callens@okra.be met de mededeling Furfooz.

Naam en voornaam:

Naam en voornaam:

Straat en nr.:

Straat en nr.:

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

Postnr.:

E-mail:

Uitjes gelezen blz. 28-29? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 10 euro) voor de tentoonstelling Dicht bij Elsschot in het Letterenhuis te Antwerpen. Stuur deze bon vóór 31 juli 2010 naar OKRAmagazine, Joke Callens, Dicht bij Elsschot, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar joke.callens@okra.be met de mededeling Dicht bij Elsschot.

Woonplaats:

Telefoon:

Win gratis duoticket Info zie blz. 29.

E-mail:

Met korting naar Parc Chlorophylle Uitjes gelezen blz. 28-29? Zin in een dagje natuur beleven met de kleinkinderen? In Parc Chlorophylle in Dochamps combineer je ontspanning met educatie. Op vertoon van dit magazine betaal je slechts 4,80 euro i.p.v. 6 euro per persoon.

Naam en voornaam:

Naam en voornaam:

Straat en nr.:

Straat en nr.:

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

Postnr.:

E-mail:

Speciaal voordeel voor OKRA-leden bij B&B In Between in SintAgatha-Rode. In Between, gelegen in de Groene Gordel rond Brussel, is de ideale uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten. Met zijn lift, privé-sauna en rookvrije gastenkamers met een ongeëvenaard zicht over de Lanevallei biedt In Between alle luxe, rust en comfort. Bij aankomst wacht je een heerlijk glaasje bubbel. Arrangement OKRA 2+1 (lidnummer vermelden bij reservatie): bij een verblijf van twee overnachtingen in de periode van 1 juli tot 30 september 2010, geniet je van een extra overnachting inclusief ontbijt gratis. Prijs: 115 euro per kamer per nacht.

Info zie blz. 28.

Woonplaats:

Telefoon:

Derde nacht gratis!

Info zie blz. 29.

E-mail:

3 euro korting voor IJzerboottocht Op vertoon van je OKRA-lidkaart betaal je slechts 15,50 euro i.p.v. 18,50 euro voor een boottocht van Diksmuide naar Nieuwpoort met de Seastar. Info Rederij Seastar, Robert Orlentpromenade 2, 8620 Nieuwpoort, 058 23 24 25, fax 058 23 24 00, info@seastar.be, www.seastar.be. Opstapplaats: 10.00 uur aan de Bloemmolenkaai Diksmuide.

Info In Between, Onderbosstraat 7, 3040 Sint-Agatha-Rode, 016 89 70 69, bnbinbetween@telenet.be, www.bnbinbetween.be.

Win gratis duoticket Uitjes gelezen blz. 28-29? Maak kans op een van de tien gratis duotickets (waarde 12 euro) voor de tentoonstelling Met de trein. 175 jaar sporen in Lamot te Mechelen. Stuur deze bon vóór 31 juli 2010 naar OKRAmagazine, Joke Callens, Met de trein PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar joke.callens@okra.be met de mededeling Met de trein.

Info zie blz. 29.

Win gratis duoticket Uitjes gelezen blz. 28-29? Maak kans op een van de tien gratis duotickets (waarde 10 euro) voor de tentoonstelling Kinderen en kunst in het MSK te Gent. Stuur deze bon vóór 31 juli 2010 naar OKRAmagazine, Joke Callens, Kinderen en kunst PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar joke.callens@okra.be met de mededeling Kinderen en kunst.

Naam en voornaam:

Naam en voornaam:

Straat en nr.:

Straat en nr.:

Postnr.: Telefoon:

Woonplaats: E-mail:

Postnr.: Telefoon:

Woonplaats: E-mail:

Tentoonstelling zie blz. 26-27.

37


colofon OKRA-magazine ledenmagazine van OKRA vzw PB 40, 1031 Brussel 02 246 44 37, fax 02 246 44 42, www.okra.be, magazine@okra.be Redactie Lieve Demeester, Nele Joostens, Chris Van Riet Redactieraad Magriet Daenen, Herman De Leeuw, Erik Lauwers, Hilde Masui, Griet Trioen, Dirk Van Beveren, Jan Vandecasteele, Cois Van Roosendael, Hugo Verhenne, Kristof Wijshof Verantw. uitgever Jan Vandecasteele, Vier Uitersten 19, 8200 Brugge Vormgeving gevaert graphics nv Coverbeeld François De Heel Druk Corelio Printing, Erpe-Mere Reclameregie Publicarto Sylvain Van Der Guchtlaan 24, 9300 Aalst 053 82 60 80 fax 053 82 60 90 com@publicarto.be Oplage: 172 930 exemplaren

OKRA-regio’s Antwerpen Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen 03 220 12 80 fax 03 220 17 68 antwerpen@okra.be www.okra.be/antwerpen

OKRA-Limburg vzw Koningin Astridlaan 33, 3500 Hasselt 011 26 59 30 fax 011 22 59 50 limburg@okra.be www.okra.be/limburg

Oost-Brabant Platte Lostraat 541, 3010 Leuven 016 35 96 94 fax 016 35 95 55 oostbrabant@okra.be www.okra.be/oostbrabant

Brugge Oude Burg 23, 8000 Brugge 050 44 03 81 fax 050 44 03 90 brugge@okra.be www.okra.be/brugge

Mechelen Begijnenstraat 18 bus 2, 2800 Mechelen 015 40 57 45 mechelen@okra.be www.okra.be/mechelen

Brussel Bergensesteenweg 436, 1070 Brussel 02 555 08 30 fax 02 555 08 39 brussel@okra.be www.okra.be/brussel

Midden-Vlaanderen www.okra.be/middenvlaanderen Martelaarslaan 17, 9000 Gent 09 269 32 15 • 09 269 32 16 middenvlaanderen@okra.be ■ Aalst Hopmarkt 10, 9300 Aalst 053 76 16 53 fax 053 76 15 16 aalst@okra.be ■ Eeklo Garenstraat 46, 9900 Eeklo 09 376 13 40 fax 09 376 12 99 eeklo@okra.be ■ Gent Martelaarslaan 17, 9000 Gent 09 269 32 15 gent@okra.be ■ Oudenaarde Sint-Jozefsplein 7, 9700 Oudenaarde 055 33 47 33 fax 055 33 47 94 oudenaarde@okra.be

Oostende Ieperstraat 12, 8400 Oostende 059 55 26 90 fax 059 55 26 12 oostende@okra.be www.okra.be/oostende

Ieper Sint-Jacobsstraat 24, 8900 Ieper 056 26 63 40 fax 056 26 63 06 ieper@okra.be www.okra.be/ieper Kempen Korte Begijnenstraat 22, 2300 Turnhout 014 40 33 50 fax 014 40 33 52 kempen@okra.be www.okra.be/kempen Kortrijk Wijngaardstraat 48C, 8500 Kortrijk 056 26 63 53 fax 056 26 63 10 kortrijk@okra.be www.okra.be/kortrijk

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag geen enkele tekst of illustratie geheel of gedeeltelijk worden gereproduceerd. Advertenties vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de uitgever.

02 246 57 72

Het septembernummer verschijnt uiterlijk op 31 augustus 2010.

02 246 44 47

02 246 57 72

02 246 39 44

OKRA juli - augustus 2010

Tielt Oude Stationsstraat 12, 8700 Tielt 051 42 38 08 fax 051 40 89 79 tielt@okra.be www.okra.be/tielt Waas en Dender Dendermonde Bogaerdstraat 33, 9200 Dendermonde 052 25 97 90 fax 052 22 97 75 dendermonde@okra.be ■ Land van Waas de Castrodreef 1, 9100 Sint-Niklaas 03 760 38 66 fax 03 766 38 17 waasland@okra.be www.okra.be/waasendender ■

Algemeen secretariaat | www.okra.be | secretariaat@okra.be www.okrasport.be | 02 246 44 41

OKRA-magazine, trefpunt 55+ is aangesloten bij de Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers.

38

Roeselare Beversesteenweg 35, 8800 Roeselare 051 26 53 07 fax 051 22 59 80 roeselare@okra.be www.okra.be/roeselare

02 02 02 02

246 246 246 246

44 36 44 35 42 09 42 07

02 246 44 34

02 246 44 47

OKRA-CMPensioendienst 02 246 44 31 02 246 44 45 Studiedienst 02 246 44 40 02 246 39 45 Communicatie 02 246 44 37 02 246 44 33 02 246 57 71 Websites 02 246 44 57


Laat ook je buur, je vriendin, je schoonbroer, je pas gepensioneerde ex-collega winnen. Maak hen vandaag nog warm om vanaf september ook van OKRA te komen genieten. Wie dan voor het eerst lid wordt en betaalt voor 2011, krijgt de rest van 2010 gratis. Ook voor nieuwe leden van OKRA-SPORT zijn de laatste vier maanden van 2010 gratis. Alle info via 02 246 44 41, www.okra.be of www.okrasport.be.


Kies voor het comfort dat u verdient Ontdek

de nieuwe generatie

leefveranda’s

Voor een vrijblijvend bezoek van een vertegenwoordiger en een gratis offerte, contacteer ons : Tel. 055 21 85 31 (van 8u30 tot 18u), of via onze website. Voor een bezoek aan onze showrooms, raadpleeg onze website.

Willems bouwt ook uw  veranda  oranjerie  pergola  zwembadoverdekking  horecauitbreiding

volgens uw budget !

slechts

€ 29

Nog meer ideeën… `Het grote Willems verandakijkboek met 384 bladzijden puur kijkplezier ! Enkel te bestellen via onze website.

Willems NV – Industriepark ‘Klein Frankrijk’ 29, 9600 Ronse

www.verandaswillems.be

OKRA-magazine juli/augustus 2010  

OKRA-magazine juli/augustus 2010

OKRA-magazine juli/augustus 2010  

OKRA-magazine juli/augustus 2010

Advertisement