__MAIN_TEXT__

Page 1

maandblad, verschijnt niet in januari en in augustus - jaargang 45 nr. 3

magazine APRIL 2012

Mieke Van Hecke: ‘Je talenten moet je delen.’ blz. 18

24 Nijntje in Mechelen 34 De gordel, een must? 38 Liefde met verschil Afgiftekantoor Aarschot - Erkenningsnummer P106333 Tijdschriften - Toelating gesloten verpakking - Antwerpen X - BC 1145

3

en e n i W ndje e k e e w uik! in L blz. 51

okra.be


Gezond leven, met smaak. Gezond leven mĂŠt smaak, kan dat? Natuurlijk. Want wie voor Milner kiest, kiest voor een pittige kaas die 40% minder vet bevat dan een gewone 48+ Goudse kaas. Bovendien zit Milner boordevol essentiĂŤle voedingsstoffen zoals zink, calcium en eiwitten. Ontdek hoe evenwichtig eten ook simpelweg lekker kan zijn. Proef de rijke smaak van Milner.

Ontdek meer op

www.milner.be


Aloïs Colyn leerde de stiel van kleermaker in de winkel van zijn vader. Daarna nam hij de zaak over. De opkomst van de confectie liet zich snel voelen. “Van zeven in het begin, bleef ik alleen over. En mijn zoon zou ook in de zaak komen maar hij zag al snel dat er voor kleermakers geen toekomst is.” Tot aan zijn pensioen naaide Aloïs vooral kostuums. “En daarna zou ik nooit nog een naald aanraken.”

3

dedrie

Zijn favoriete kledingstukken Aloïs interviewen is niet zo eenvoudig. Hij verdwijnt snel in zijn gedachten en vraagt me wel tien keer wie ik ben. “Nee”, zegt hij soms. Zijn schoondochter verbetert: “ja, Wizze, jawel.” En ze verontschuldigt hem. “Hij zegt nee maar bedoelt ja. En hij zegt ja maar bedoelt nee.” “Ik heb sjans dat ik haar heb”, zegt Aloïs stilletjes tegen mij.

was voor een ceremoniemeester, iemand die voor een begrafenisondernemer werkte. En inderdaad, ik heb daarna nooit nog een pitteleer gemaakt. Een smoking dat kon ik wel maken maar dat deed ik ook niet zo graag. Mijn trouwkostuum heb ik daarom niet zelf gemaakt maar gehuurd. Toen mijn zoon trouwde, heb ik het voor hem wel gemaakt.”

Allereerste kostuum “Dat herinner ik me nog goed. Ik was veertien, pas in de zaak van mijn vader. En ik mocht mijn eerste vest volledig zelf maken. Ik maakte het patroon op maat en voor de manchetknopen stikte ik vier knoopsgaten. Dat deed bijna niemand! Maar ik wel en het werd mijn handelsmerk. Al had je wel klanten die dat helemaal niet belangrijk vonden, ik wou met de hand die knoopsgaten maken. Dat kostte twee uur extra werk maar dat had ik er voor over. Een kostuum kostte toen al tussen de 16 000 en de 35 000 frank. Maar daar kruipt ook 30 uur werk in. Je begrijpt dat concurreren met de confectie niet mogelijk is.”

Kasjmieren mantel “Het was op een gegeven moment in de mode voor vrouwen: kasjmieren mantels. Ik maakte er een voor mijn

vrouw. Slechts zelden maakte ik iets voor vrouwen. En je weet hoe dat gaat, als je eigen vrouw iets vraagt, dan stel je dat uit. Pas als ze de oren van je hoofd zaagt, begin je eraan. Mijn vrouw is ondertussen overleden maar mijn schoondochter draagt de mantel verder. Het doet me altijd plezier om iemand te zien rondlopen met iets wat ik gemaakt heb. En zeker die mantel, die brengt me terug naar vroeger, toen we samen in dit huis woonden. Nu ik op het punt sta om naar een home te verhuizen, brengt dat herinneringen naar boven.” Tekst Katrien Vandeveegaete Foto Lieven Van Assche

Pitteleer “Toen ik die gemaakt had, zweerde ik, dat nooit meer. Dat was het moeilijkste wat ik ooit gemaakt heb. Ik werkte nooit met vaste patronen. Als ik iets niet kende, dan zocht ik een foto en maakte ik op basis daarvan zelf een patroon. De pitteleer

3


inhoud okramagazine april 2012 6

OKRA-ZINGEVING Zo gaan we door tot het Pasen wordt

36 DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS Bling bling president

8

STANDPUNT Onrechtvaardig

38 RELATIES Mijn veel jongere partner en ik

9

OKRA-MOBIEL Ik STOP, jij toch ook?

40 VRAAG EN AANBOD Frans en Adamo

12 OKRA-SPORT 25 uur fietsen… en Elke trap telt is gelanceerd 14 PRIKKERTJES 18 OVER WAT TELT Kracht haal ik uit mezelf 22 BOEKEN Geschiedenis gegoten in romans 24 TENTOONSTELLING Nijntje te gast in Mechelen 26 GEDICHT Dagelijks brood 28 PODIUM De Vaganten onverwacht in laatste rechte lijn 30 GROEN De onderhoudsarme prairietuin 32 GEZONDHEID Risico op oogproblemen neemt toe 34 INFO Soms hoeft het niet om een gordel te dragen

OKRA-magazine Ledenmagazine van de grootste beweging voor 55+. OKRA, trefpunt 55+: Open, Kristelijk, Respectvol en Actief. Je ledenmagazine zit boordevol OKRA-leven, niet te missen info, lifestyle, cultuur, ontspanning, ledenvoordelen… Vertel wat je ervan vindt aan Chris Van Riet 02 246 44 37, chris.vanriet@okra.be.

41 HOE DOE IK HET? Schenk een stukje aan OKRA 42 MENU Lekker Limburgs 45 UITJES 46 UIT Luik, de vurige stede 49 SPEEL EN WIN 33 winnaars 50 KRUISWOORDRAADSEL 52 LEDENVOORDEEL Word klant bij Lampiris en bespaar dankzij OKRA 55 OKRA-LIDKAART = GELD WAARD!


30 32 18

Kracht haal ik uit mezelf

Ze is de topvrouw van het katholiek onderwijs maar heeft meer in haar mars dan harde standpunten. Gedreven, hartelijk en onderlegd. Zo kan je Mieke Van Hecke omschrijven. Ze gunt ons een blik achter de schermen van haar leven.

32

Risico op oogproblemen neemt toe

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je ooit oogproblemen krijgt. Dat hoeft geen ramp te zijn, sommige problemen zoals cataract zijn goed te opereren. Voor andere ziektes is het belangrijk dat je er op tijd bij bent.

42

Lekker Limburgs

Limburg heeft heel wat te bieden op culinair vlak, denk maar aan de vlaaien en de Hasseltse jenever. We bieden je vijf typisch Limburgse recepten en nemen je mee in de keuken van Moeder de gans, een herberg in Voeren, trouw aan streekproducten en -gerechten.

�Het mag een beetje versleten zijn, niet alles hoeft meteen gerepareerd of vernieuwd te worden. We willen het contact met het verleden behouden.�

24

okramagazine maart 2011

42

okra.be

5


OKRA-ZiNgEViNg

Zo gaan we door tot het Pasen wordt Nog steeds niet: de welvaart herverdeeld.

Pasen zal komen zoals die eerste keer:

Nog steeds niet: de levensnoodzakelijke zorg

nieuwe opstanding komt pas na een kruisweg

voor het milieu.

van tegenstand.

Nog steeds niet: de passende lessen getrokken

Nieuwe gestalten komen pas na het leeglopen

uit de bankencrisis.

van de oude vormen.

Nog steeds niet: een doorbraak van

Het jonge, open christendom kwam er

de Arabische lente.

na een breuk met een te wettische joodse godsdienst.

Nee, een nieuw voorjaar is nog niet in zicht.

Zo ook breekt - met harde schokken -

Duurzame opbloei van een andere samenleving

de nieuwe tijd door in onze dagen.

en een andere Kerk is nog niet meteen voor morgen.

Ondertussen kunnen we toch opgewekt

okramagazine april 2012

verder trekken,

6

‘Nog staat zijn kruis op de berg, nog is zijn graf

zo leerde ons die Speelman van Assisi.

gesloten’.

Niemand houdt de vreugde van vrije

We hebben niet ingeschat dat Stille Zaterdag

christenen tegen.

zo lang zou duren.

Niemand houdt de schreeuw om meer

Pasen komt anders dan we ons al te

sociale gerechtigheid tegen.

menselijk voorstelden.


OKRA gaat mee op de lange weg: naar duurzame vrede en gerechtigheid voor heel de schepping, naar nieuwe godsdiensten en nieuwe Kerken. ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’, zo gaan we door tot het weer Pasen wordt. Aan jullie allen het vermogen om ‘opgewekt’ te blijven.

Jean-Paul Vermassen

okramagazine april 2012

Zalige paasdagen.

7


sTANDPUNT

Onrechtvaardig Een miljard hier, een miljard daar. Ministers goochelen met cijfers om een begroting in evenwicht te presenteren. Ze geven soms de indruk er met de botte bijl door te gaan. Het brugpensioen wordt grondig hervormd, de pensioenen worden aangepast, de groene subsidies worden afgeschaft.

Wat me verheugt, is dat een aantal van die botte maatregelen toch bijgestuurd wordt. Die bijsturing komt er na protest, soms zeer luid protest, van een aantal organisaties die de belangen van mensen verdedigen. Mensen die niet het grote kapitaal verdienen, die moeten werken of gewerkt hebben voor hun boterham, mensen voor wie het leven duurder wordt. Soms luisteren ministers niet graag naar wat die verenigingen en organisaties te vertellen hebben. Omdat ze het plan van de botte nietsontziende besparingen wat tegenwerken. Maar uiteindelijk zwichten ze toch en sturen ze een aantal maatregelen bij. Dat was het geval bij de hervormingen van het pensioen en het brugpensioen.

Geen langetermijnvisie

okramagazine april 2012

Naast die besparingen hevelt de federale regering ook bevoegdheden over naar de deelregeringen. Zo zal Vlaanderen bijvoorbeeld verantwoordelijk worden voor de erkenning van rust- en verzor-

8

gingstehuizen. Op dit ogenblik is het niet duidelijk of Vlaanderen daar ook voldoende middelen voor zal hebben. We merken vandaag dat de Vlaamse regering niet klaar is om al die extra bevoegdheden op een goede manier te organiseren. Een langetermijnvisie op ouderenzorg is daarvoor nodig. Op dit ogenblik ontbreekt die.

Tanden laten zien OKRA heeft alle capaciteit in huis om die langetermijnvisie mee op het spoor te zetten. In het verleden werkte OKRA mee aan adviezen over zorg en pensioenen. OKRA kan ook haar tanden laten zien als het moet. We zullen het niet nalaten te reageren wanneer de regeringen besparingen doorvoeren die ouderen fundamenteel in hun portemonnee raken.

Grotere kloof Het maakt me dan ook boos als ik lees dat sommige bedrijven ondanks de winst die ze maken, toch geen belasting betalen. Dat

We zullen het niet nalaten te reageren wanneer de regeringen besparingen doorvoeren die ouderen fundamenteel raken.

mensen met een zeer groot inkomen in verhouding tot mensen die het moeilijker hebben, de dans van de besparingen ontspringen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de inkrimpingen die er aan komen, de kloof tussen arm en rijk vergroten in plaats van te verkleinen. Een voorbeeld? De ballonnetjes over een indexsprong treffen werknemers en mensen met een sociale uitkering. Dat kunnen we echt niet verkroppen. Jan Vandecasteele Algemeen secretaris


OKRA-MOBiEL

Ik STOP, jij toch ook? Het is je ongetwijfeld niet ontgaan, in 2011 en 2012 besteedt OKRA veel aandacht aan mobiliteit. Met cursussen, acties en allerlei activiteiten, zet OKRA dit jaar vervoer in de kijker. In mei staat de actie Ik STOP op het programma. En daarvoor rekenen we op jouw inzet!

je mobiliteit en vaker te kiezen voor gezonde en milieuvriendelijke alternatieven voor de auto.

okramagazine april 2012

campagne

Doe mee aan de

ik STOP!

verplaatsen met de voeten (stappen), de fiets (trappen), de trein, tram of bus (openbaar vervoer) en pas in laatste instantie met de auto (privĂŠ-vervoer). Met de actie Ik STOP wil OKRA je aansporen om na te denken over

✂

Natuurlijk vragen we je niet om te stoppen met mobiliteit. Neen, ik STOP verwijst naar het STOPprincipe. Dat stelt gezonde en milieuvriendelijke verplaatsingen voorop. Het raadt aan om je in volgorde van voorkeur te

9


STOP laat je nadenken over je wijze van verplaatsen. Kan je naar je bestemming Stappen (wandelen), Trappen (fietsen), met het Openbaar vervoer (trein, tram, bus)? En pas als je met deze mogelijkheden niet op je bestemming raakt, kies je voor Privévervoer (auto).

OKRA promoot het STOP-principe. Dat past in het thema van dit jaar: OKRA-mobiel.

lid van het OKRA trefpunt

Ik (naam):

Doe jij mee aan het STOP-principe? Maak in de loop van de maand mei 2012 minstens 4 van onderstaande acties waar. Misschien wacht je een eervolle vermelding of een kleine beloning in jouw trefpunt.

ik STOP! engagement

ben minstens 1 keer te voet/met de fiets inkopen gaan doen.

ben minstens 1 keer te voet/met de fiets naar een OKRA-activiteit geweest.

heb minstens 1 keer een autorit vervangen door een rit met het openbaar vervoer.

heb minstens 1 keer iemand aangeboden om met mij mee te rijden/ te carpoolen.

heb minstens 1 keer aan iemand gevraagd of ik kon mee rijden/carpoolen.

datum

handtekening

okramagazine april 2012

heb minstens 1 iemand er op aangesproken om net als ik meer de voeten/de fiets/ het openbaar vervoer te gebruiken

heb/ben minstens 1 …. (zelf vrij in te vullen) ……

10

een handtekening of paraaf naast. Bezorg de ingevulde kaart begin juni aan je trefpuntbestuur. Samen met duizenden andere OKRA-leden werk je zo mee aan een gezondere en milieuvriendelijker mobiliteit. Dankjewel! Onontbeerlijk voor deze actie, is de kaart die je hierbij vindt. Als je deelneemt, engageer je je om minstens vier acties uit het lijstje op de kaart één keer uit te voeren in de loop van mei van dit jaar.

Signaleer dat je meedoet aan je trefpuntbestuur en knip de ik STOP-kaart uit. Houd ze binnen handbereik en kies voor jezelf welke acties je gaat ondernemen. Vul de datum in waarop je dit engagement volbracht en zet er

Knip de kaart!


ADVERTENTIE

Aktiva midweek ol fosse

Inbegrepen 35

dagen/ 4 nachten x ontbijt 3 4 x avondmaal in zelfbediening 3 Dranken inbegrepen tijdens de maaltijd 3 4 x middagmaal in zelfbediening: soep , hoofdgerecht en dessert 3 Dranken inbegrepen tijdens de maaltijd (water, soft, pils, wijn van het vat) 3 Welkomstdrink op maandag avond 3 Uitwuifkoffie op vrijdag na het middagmaal 3 Uitstap naar Durbuy op woensdag namiddag 3 Dagelijks gevarieerd animatieprogramma 3 2 x inkom per persoon voor het waterparadijs Aqua l’O 3 1 x inkom per volwassen voor het fitnesscenter na reservatie aan de receptie 3 Extra uitstappen met de bus (tegen betaling) in de midweeks: 26.03 - 30.03 en 16.04 - 20.04 34

Beschikbaar Geldig volgens beschikbaarheid tijdens volgende periodes: 26-30 maart*, 16-20 april*, 23-27 april*, 30 april-4 mei, 7-11 mei*, 21-25 mei*, 4-8 juni, 11-15 juni*, 18-22 juni, 25-29 juni, 3-7 sept., 10-14 sept*, 17-21 sept*, 24-28 sept, 3-7 dec. en 10-14 dec. 2012

‘Het heeft ons deugd gedaan’.. is telkens weer een veel gehoorde reactie na alweer een geslaagde midweek voor senioren. Hier verleggen we even onze grenzen en maken we dingen mee die we al lang vergeten waren. Pootje baden in de Ourthe, ochtend oefeningen, aqua gym, wandelingen met ezels, line dance cursus, verdedigingstechnieken, conferenties over gezondheid. En niet te vergeten het lekkere eten, de verrassingsuitstap en de gezellige dansavonden. Nieuwe vriendschappen worden gesmeed en de batterijen worden absoluut opgeladen. Nieuw in 2012 Een weekje Ardennen…. een aanrader voor iedereen! BUSvErvOEr... ONtSPANNEN NAAr UW BEStEmmING! Ook tijdens de midweeks met busvervoer zijn Busvervoer met professionele autoreizigers reis-begeleiding heen (maandag) welkom.

Prijzen per persoon volwassen volpension

e270

volwassen halfpension (geen middagmaal)

e220

Geen single supplement voor maximum 25 personen per periode Supplement busvervoer e48

en terug (vrijdag) in bepaalde periodes. Zie beschikbaarheid hiernaast: periodes met een sterretje: * n HOUFFA EXPRESS 1 • Ieper – Kortrijk – Waregem – Gent • Aalst – Brussel –Leuven – Tienen n HOUFFA EXPRESS 2 Oostende – Brugge – Gent – Sint Niklaas Antwerpen – Geel –Hasselt – Tongeren

• 48€ heen en terug • Minimum 15 deelnemers per traject. • Opstapplaatsen en uren worden tijdig meegedeeld Houffa Express ism Toffe Tours (lic. 6247)

INFO & rESErvAtIES Ol Fosse d’Outh 1 • 6660 Houffalize +32 (0) 61 28 88 01 reservation@olfossedouth.com www.olfossedouth.com

Ol Fosse d’Outh Houffalize

okramagazine april 2012

Ruim RA leden 30.000 OK ast in eg waren al t e. Houffaliz ch ook? U komt to

11


OKRA-sPORT

25 uur fietsen… en Elke trap telt is gelanceerd Tien hometrainers, senioren in fietstenue en 25 uur afzien. 46 senioren fietsten afwisselend dag en nacht en schoten zo Elke trap telt, het fietsproject van OKRA-SPORT op gang. Op zondag 11 maart 2012 om 10.00 uur klonk het startschot en begonnen de senioren aan hun eerste kilometers. Dag en nacht wisselden ze elkaar af. De laatste loodjes namen Ben Rottiers en de Vlaamse ministers Philippe Muyters en Hilde Crevits voor hun rekening. Maandag om 11.00 uur stond de teller op 6 391,88 km. Zo verzamelden de senioren een mooi bedrag voor Wereldsolidariteit. Sponsor Lampiris beloofde immers voor elke afgelegde kilometer 2 euro te schenken aan Wereldsolidariteit. Gijs Justaert van deze noord-zuidorganisatie nam maandag een cheque van 12 783,76 euro in ontvangst.

25 uur mee te fietsen.” Omer zag het zondag nog helemaal zitten. “Dat moet hier lukken hé, maandag neem ik de trein naar huis en in de namiddag ga ik nog eens 40 à 50 km fietsen.” Maandagochtend zag hij er iets minder florissant uit maar hij was vastbesloten om bij zijn voornemen te blijven. Waarom 25 uur en geen 24? Dit jaar viert OKRA-SPORT haar 25-jarig bestaan en deze fietsmarathon was de perfecte gelegenheid om dit feestelijke jaar in te zetten. In het najaar wordt nog een uitgebreide verjaardagsviering gepland.

Elke trap telt

okramagazine april 2012

Een nachtje afzien

12

Er werd trouwens niet enkel gefietst. Lijndansers, ludieke optredens en een breicafé brachten heel wat ambiance. De deelnemers konden ook rekenen op supporters. Dat deed deugd. “De nacht was minder zwaar dan ik had verwacht”, aldus Raf. “Maar ik voel het nu wel. Eigenlijk fiets ik nooit, het was een grote uitdaging om hier

Deze actie kwam er echter niet zomaar. De fietsmarathon gaf immers ook het startsein van het project Elke trap telt. Meer senioren op de fiets krijgen, dat is het doel. Wetenschappers van de K.U. Leuven werkten opbouwplannen uit zodat alle senioren kunnen starten met fietsen op hun eigen niveau. Tien weken lang kunnen ze het trainingsschema volgen - alleen en in groep -

om zo stelselmatig hun conditie te verbeteren. Zonder zich te forceren. Ook voor wie moeilijk te been is en enkel een hometrainer ter beschikking heeft, zijn er aangepaste programma’s. Wil je ook deelnemen aan Elke trap telt? Informeer of jouw trefpunt mee doet of kijk op www.elketraptelt.be voor deelnemende trefpunten. Teksten Wim Bogaert en Nele Joostens Foto’s Jürgen Doom


Sportrock feest! “Sportrock is de tofste gezinssportdag van het jaar”, weet Christoph Caluwé. “Een combinatie van sport en muziek vormt de rode draad van dit unieke evenement.” “Op zondag 13 mei 2012 is het weer zover”, vertelt Christophe, Bloso-medewerker. “Dan vormen de Topsporthal Vlaanderen, het Wielercentrum Eddy Merckx en Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen in Gent het decor van dé tofste gezinssportdag van het jaar. Het aanbod is divers, sportief, uitdagend, rustig en muzikaal. We vonden het dan ook belangrijk om OKRA-SPORT te betrekken. Deze dag is immers uitermate geschikt om als grootouder samen met kinderen en kleinkinderen te sporten en te genieten van de muziek en de omgeving.”

Divers aanbod

Sportrock praktisch

“Een greep uit het sportaanbod: boogschieten, petanque, golf, bmx, paardrijden, baanwielrennen, karabijnschieten, kinder- en familiedorp, dans, hockey en nog heel veel meer. Vind je dit niets voor jou, doe dan mee aan de unieke aperitief- of de verwenwandeling. Ga je liever fietsen? Dan kan je vrij starten met de gezinsfietstocht aan Wielercentrum Eddy Merckx. De dag wordt muzikaal omkaderd door verschillende dixielandbands. Om 16.00 uur ben je van harte welkom in Topsporthal Vlaanderen voor een spetterend optreden van de Ketnetband.”

Wanneer: zondag 13 mei 2012 van 12.00 tot 18.00 u. Waar: Topsporthal Vlaanderen en omgeving in Gent. Deelnameprijs: gezinnen betalen 5 euro, individuele deelnemers 2 euro. Dit kan ter plaatse of vooraf via www.sportrock.be. Wie vooraf inschreef, krijgt een leuk geschenk. Meer info: Bloso-inspectiedienst Oost-Vlaanderen 09 243 12 80 of inspectie-oost-vlaanderen@bloso.be, www.sportrock.be.

Unieke wandelevenementen Wandelen praktisch ■ Internationale tweedaagse van Vlaanderen in Blankenberge: 5 en 6 mei 2012. Meer info en inschrijving: 050 44 03 81 of brugge@okra.be. ■ Omloop Kluisbergen: 20 mei 2012. Meer info en inschrijving: 02 246 44 35 of info@okrasport.be. ■ Nacht van West-Vlaanderen in Torhout. Meer info en inschrijving: 059 55 26 90 of oostende@okra.be.

okramagazine april 2012

Met de lente ontluikt ook de behoefte om opnieuw naar buiten te gaan. Geen betere manier om dat te doen dan met een fikse wandeling. Op 5 en 6 mei 2012 wordt in Blankenberge voor de 43ste keer de Tweedaagse georganiseerd. Deelnemers hebben er de keuze tussen wandelingen van 6, 15, 24 of 42 km. Het hele evenement wordt opgefleurd met randanimatie. Fanfares doen de deelnemers uitgeleide uit de verschillende dorpen en heten ze met luide trom welkom aan de aankomst. Onderweg kan je verschillende optredens meepikken en het wandelfeest wordt afgesloten met rockklassiekers. Bovendien krijg je als OKRA-lid een mooi voordeel.

13


PRiKKERTJEs

Sociale Landkaart 2012 tegen voordeelprijs

Voorkom huidkanker

Op welke tegemoetkoming heb ik recht? Waar kan ik ze aanvragen? Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? België heeft een uitgebreid socialezekerheidsstelsel dat echter niet altijd even toegankelijk is. De Sociale Landkaart biedt een oplossing. Dit toegankelijk en up-to-date boek verzamelt alle voorzieningen en tegemoetkomingen. Alle voorzieningen worden voorgesteld volgens dezelfde structuur: wat houden ze in, wie kan er gebruik van maken en hoe en waar kan je ze aanvragen. Een uitgebreide trefwoordenlijst en een adressenbestand vervolledigen het geheel.

Huidkanker is een van de snelst stijgende kankers in Europa hoewel hij in een vroeg stadium opgespoord kan worden. Deze kanker komt het meest voor bij mensen boven de vijftig of personen die lang en intens aan de zon werden blootgesteld. Vooral mensen met een lichte huid, die snel verbranden in de zon, die een zonnebank gebruiken of die familieleden hebben met huidkanker lopen een hoger risico. Heb je een huidvlekje waarover je je zorgen maakt, dan kan je je tijdens de week van 7 mei 2012 gratis laten screenen bij een dermatoloog. Neem daarvoor contact op met het ziekenhuis in je buurt of een dermatoloog. Huidvlekjes hoeven geen zorgen te baren maar nu en dan kan een vlekje een uiting zijn van een gevaarlijk letsel. Wees er op tijd bij en laat je screenen! Meer info via www.euromelanoma.org.

In de handel kost De Sociale Landkaart 52 euro. CM-leden kunnen het boek aankopen tegen de voordeelprijs van 42 euro. Stuur deze bon naar CM-Infopunt Chronisch Zieken, PB 40, 1031 Brussel.

Ja, ik bestel De Sociale Landkaart. Ik betaal na ontvangst van het boek en de factuur.

Sociale landkaart Uw gids bij sociale rechten en voorzieningen

❏ Ik ben geen lid van CM ❏

2012

ex. van De Sociale Landkaart 2012 Ik bestel en betaal 52 euro/ex. incl. btw en verzendkosten. Ik ben lid van CM, mijn lidnummer is: ….. ex. van De Sociale Landkaart 2012 Ik bestel en betaal 42 euro/ex. incl. btw en verzendkosten.

Naam

Voornaam

Straat

Nr.

Postnr.

inkoM inko Men

oUderen

zieken

Per erS Sonen M Met et een H Handic andicaP andic

Bus

Gemeente

okramagazine april 2012

Mail

14

Handtekening Kleef hier je gele klever.

De besteller verbindt zich ertoe de factuur te betalen binnen de vijftien dagen na ontvangst van het boek. Indien hij de voorwaarden niet respecteert binnen dertig dagen na datum, zal een schadevergoeding van 50 euro aangerekend worden.


ThyssenK ru Monolif pp heet voortt aan

THYSSEN KRUPP E

NCASA Uw partne r voor com fort wonen in eigen huis abel . Een leven lang!

Makkelijk de trap op en af? Met een traplift van ThyssenKrupp Encasa natuurlijk! Op ma at

Zo dichtbij en toch zo veraf De wereld waarin personen met autisme leven, voelt vaak helemaal anders aan dan de wereld waarin andere mensen leven. Al willen ze er zijn voor elkaar, de afstand tussen mensen met en zonder autisme lijkt vaak moeilijk overbrugbaar. Deze dualiteit wil de Vlaamse Vereniging Autisme onder de aandacht brengen naar aanleiding van de Werelddag Autisme op 2 april 2012. De vereniging toont een aantal dubbelportretten: een zus, een zoon en een kleinzoon met autisme worden voorgesteld door iemand uit hun omgeving. Ze vertellen hoe autisme hun relatie kleur geeft. Autisme is immers heel divers en kan een verrijking betekenen in je leven. Meer info via www.autismevlaanderen.be.

l

be

& ilig

a ort f m

co

Ve

Voo ra lle tra pp en

Verlieservaring heeft ingrijpende gevolgen

vend Vraag vrijblij maat. op e rt fe of n ee

Bel gratis

0800 94 365 info@tk-encasa.be

www.tk-traplift.be

okramagazine april 2012

Tele-Onthaal ontving tussen 1 september 2011 en 30 november 2011 665 gesprekken over een verlieservaring. Daaruit blijkt dat die ervaring vaak aanleiding is tot een ernstige crisis bij de beller. Tele-Onthaal merkt dat de sociale steun van het eigen netwerk niet of onvoldoende gebruikt worden. Met het verstrijken van de tijd wordt het trouwens moeilijker om over de verlieservaring te praten met iemand uit de eigen omgeving. Bellers ervaren een sociale druk om gevoelens van rouw niet meer te tonen. Iedereen ‘moet’ gelukkig zijn waardoor het moeilijk is om met negatieve gevoelens naar buiten te komen. Ze ervaren het als erg pijnlijk als het onderwerp gemeden wordt of als ze zelf gemeden worden. De reacties tonen ook aan dat het contact met een vrijwilliger die luistert naar de verhalen van mensen na een verlieservaring, heel belangrijk kan zijn. Je kan dag en nacht bij TeleOnthaal terecht op het gratis nummer 106. Chatten kan via www.tele-onthaal.be.

15


© Atout France/ Michel Laurent CRT Lorraine

De Franse Vakantiedorpen Men moet echt niet ver reizen om te kunnen genieten van een vakantie in een heel andere omgeving. De Franse ‘Villages de vacances’ bieden originele verblijfsformules waarbij u een heel leuke tijd beleeft: aan zee, in het gebergte of op het platteland. Deze vakantiedorpen komen tegemoet aan al uw wensen. Ze organiseren tal van animaties en activiteiten en u komt er ook rechtstreeks in contact met de lokale cultuur. De Vakantiedorpen staan in de eerste plaats voor een zekere sfeer van gezelligheid en vrijheid. Men kan er alleen heen gaan, maar ook met vrienden, kinderen of kleinkinderen. In alle dorpen ontdekt men een warme sfeer. Met activiteiten en uitstappen bevorderen de vakantiedorpen de ontdekking van de Franse cultuur en ontmoetingen met de bewoners uit de omgeving. Zij stellen alles in het werk om de vakantiegangers te laten herbronnen en de kleine zorgen van het dagelijkse leven te laten vergeten. Formules gesneden op uw maat All-in formule, halfpension of volledig vrij, u kiest zelf de formule die u wenst. Voor uw kinderen of kleinkinderen organiseren alle dorpen verschillende animaties, die begeleid worden door professionele teams. En omdat ze van 3 maand tot 17 jaar niet allemaal hetzelfde willen, worden ze in de clubs opgesplitst per leeftijd. De jongste

worden vertroeteld, de oudste bouwen hutten…. Aangepast logies, aan zee, in de natuur of het gebergte De vakantiedorpen zijn bestemmingen op mensenmaat in authentieke streken. Zij bieden u alle types van logies aan: een appartement, een chalet onder de dennen van de Provence, een kamer met uitzicht op de Alpen, aan huisje aan de oever van een meer... De vakantiedorpen zijn verspreid over het hele Franse grondgebied. U vindt ze bijvoorbeeld langs de 5.500 km lange kustlijn van Frankrijk: van de Noordzee tot de Bretonse vuurtorens, van de Middellandse Zee tot de meer ongerepte stranden van de Landes. Mensen die van de natuur en de zuivere lucht houden, zullen beslist hun gading vinden op het rustige platteland, aan de oever van een meer in de Vogezen of de Jura, of in het gebergte, de Alpen of de Pyreneeën.

© Atout France/ Phovoir

© Renouveau Vacances NPS

PUBLIREPORTAGE

De activiteiten Zin om uw passie of een nieuwe ervaring te beleven? Of gewoon om u te ontspannen? Maak uw keuze tussen een hele rist activiteiten en animaties die worden aangeboden: • activiteiten: wandelen en fietsen, hengelen, aquagym, tennis, uitstappen enz. • animaties: vertelavonden, ateliers gastronomie, creatieve sessies, dansavonden, sporttornooien, cabaret enz. Proeven van de lokale cultuur Het heldere licht boven de heuvels en wijngaarden van de Elzas, de gezellige drukte op de Provençaalse markten, het geluid van de cicaden in de ‘garrigue’ van de Cévennes… Welk vakantiedorp u ook kiest, de uitstappen, die in elke seizoen georganiseerd worden, laten u de landschappen, het erfgoed en het lokale leven ontdekken. U maakt kennis met de inwoners, hun gewoontes, hun specialiteiten… Animaties, verschillende verblijfsformules, aantrekkelijke streken… de vakantiedorpen kunnen u alles bieden voor een geslaagde vakantie in Frankrijk. Meer info, surf naar www.rendezvousenfrance.com


advertentie Welkom in een prachtige streek die heel wat te bieden heeft. Langs de lavendelroute vindt u authentieke dorpen, een heerlijke en gevarieerde gastronomie, verleidelijke smaken, geuren en kleuren… Ontdek de MontVentoux, de okerexploitaties van de Roussillon, het Massief van de Lubéron, Gordes, Vaison-la-Romaine, Les Baux de Provence, Arles en de Camargue, de Calanques (kreken) tussen Marseille en Cassis. Het dorp Murs is ook het vertrekpunt voor heel wat tochten voor wandelaars, fietsers en ruiters. Het vakantiedorp telt 37 verblijven. Het is omringd door groen en biedt een uitzonderlijk uitzicht op de Lubéron.

© VVF Villages DR

HET VAKANTIEDORP MURS – VVF VILLAGES, in het hart van de Lubéron

Geldig: van 05/05/2012 tot 07/07/2012 en van 01/09/2012 tot 27/10/2012 (niet op weekends met een feestdag).

Prijs: vanaf € 322 per week voor de huur van een verblijf

© VVF Villages DR

© Atout France/ Phovoir

Beknopte beschrijving: huur van een tweepersoonsstudio in het hart van de Lubéron De prijs omvat: de huur van een studio voor 2 personen voor 8 dagen/7 nachten. Verblijf op het gelijkvloers, studio met livingslaapkamer, uitgeruste kitchenette, doucheruimte, wc, terras met tuinmeubelen. Informatie en reservering: +33 (0)4 73 43 00 43 Alle inlichtingen op: www.vvfvillages.fr informationcommerciale@vvfvillages.fr

Enkele voorbeelden van verblijven In Bretagne in het VAKANTIEDOP ‘KER BELEN’ - VTF ‘L’ESPRIT VACANCES’ Het vakantiedorp ligt in een park van 6 hectare langs de rivier de Belon, op 10 km van Pont-Aven en 9 km van de stranden. Het beschikt over 75 gerenoveerde kamers en appartementen en 10 caravans, 2 tennisvelden, een minigolf, een verwarmd zomerzwembad, een fitnessruimte met sauna, hamam en jacuzzi.

U beleeft een vakantie tussen cultuur en tradities, in volpension, halfpension of gewoon huurverblijf. Tussen Armor en Argoat hebt u de keuze tussen de aantrekkelijke kust, de eilanden en… de mysterieuze sfeer van het Bretonse binnenland. Overdag en ’s avonds worden er animaties georganiseerd voor volwassenen. Tijdens de schoolvakanties zijn er clubs voor kinderen en jongeren, van 3 maand tot 17 jaar.

© VTF l’Esprit Vacances DR

© VTF l’Esprit Vacances DR

■ © VTF l’Esprit Vacances DR

Prijs: Vanaf € 249 per week voor een volwassene in volpension. Informatie en reservering: + 32 (0)2 546 14 10 Alle inlichtingen op: www.vtf-vacances.com


OVER WAT TELT

Kracht haal ik uit mezelf

okramagazine april 2012

Gedreven, hartelijk en onderlegd. Zo kan je Mieke Van Hecke omschrijven. De topvrouw van het katholiek onderwijs heeft meer in haar mars dan omstreden standpunten over geloof en onderwijs.

18

Mieke Van Hecke: “Een arbeiderswijk in het centrum van Gent, daar ben ik opgegroeid. Nu is het een concentratiebuurt met een volledige moslimbevolking. We woonden in een rijhuis met een koertje van een vierkante meter. Geen wonder dat we al onze vrije tijd op straat doorbrachten. Ik heb er gespeeld en gestudeerd. De hele straat zat buiten, je was nooit alleen. Het was een warme buurt met veel solidariteit. Er waren twee gezinnen waarvan de kinderen studeerden. Liep ik na een examen van de tram richting huis, hadden al vijf mensen gevraagd hoe mijn examen was geweest. Die warmte en solidariteit waren er ook bij ons thuis. Mijn moeder werkte niet maar engageerde zich bij de KAV, mijn vader was vrijgestelde voor de vakbond. Mensen konden bij mijn ouders steeds terecht voor hulp of advies. Engagement heb ik altijd gezien thuis. Ik hoorde ook de verhalen van mijn grootouders. Zij waren fabrieksarbeiders geweest en wat zij vertelden, kwam recht uit Daens. Die wantoestanden waren voor mij geen ver-van-mijn-bed-show. Mijn ouders hebben zich veel inspanningen getroost om hun drie kinderen te laten studeren, ook mij, als meisje. Mijn moeder vond dat minder nodig, voor haar was een diploma van onderwijzeres of verpleegster het summum. Maar mijn vader vond dat meisjes ook naar de universiteit konden. Zo kon ik rechten studeren. Nochtans was mijn

leven meer dan studeren alleen. Ik stond in de leiding van de jeugdbeweging, engageerde me als monitor bij kampen van de mutualiteit en organiseerde zelf sportkampen. Mijn vakanties waren goed gevuld, voor een tweede zit had ik geen tijd. Omdat al mijn engagementen zich in Gent afspeelden, wilde ik daar ook studeren. Dat was echter niet vanzelfsprekend voor mijn vader. Voor humane wetenschappen moest ik naar de katholieke universiteit van Leuven vond hij. Tot de gerenommeerde professor Delva van Gent kwam spreken op een infoavond in mijn middelbare school. Als vooraanstaand katholiek pleitte hij voor meer katholieken binnen de universiteit van Gent, kwestie van het actief pluralisme te promoten. Dit pleidooi overtuigde vader en zo kon ik in Gent studeren.”

Geëngageerd geloof “Het geloof was altijd aanwezig thuis, in twee facetten. Vader was heel doctrinair en formalistisch. Wat Rome of de parochiepastoor zei, mocht niet in vraag worden gesteld. Moeder was heel devoot. Ze aanbad verschillende heiligen en altijd stonden er wel enkele kaarsjes te branden. Dat geloof heb ik niet overgenomen, wel het engagement dat vanuit het geloof kan vertrekken. Dat zag ik zowel bij moeder als bij vader. Maar ik ben ook een kind van mei '68, in die periode zat ik in mijn laatste jaar rechten. Wat ik daarvan vooral onthouden heb, is dat gezag niet enkel macht betekent maar dat

gezag zich ook moet verantwoorden. Net zoals velen heb ik de Kerk daarom ook een tijdje afgewezen.”

Politiek engagement “Tijdens mijn studies al was ik politiek actief in Gent. Dat heb ik gedeeltelijk mee gekregen van thuis. Mijn vader was vooral actief in de bestuursorganen van de partij, op een lijst heeft hij nooit gestaan. Dat kon ook niet als vrijgestelde bij de vakbond, dan moest je ontslag nemen. Zelf heb ik mijn politieke carrière een tijdje op nonactief gezet toen de kinderen klein waren. Ik ben toen ook gestopt met werken. Maar toen de kinderen wat ouder waren, vroegen ze mij om op de lokale lijst te staan. Dat engagement heb ik bewust opgenomen, ik had behoefte aan sociale contacten, aan netwerken. Uiteindelijk werd dat engagement steeds groter en bracht het me van 1995 tot 2004 in het Vlaams parlement. In onze gemeente was ik een tijdje de jongste schepen. Alle bevoegdheden die inspraak van de burgers vereisten, kwamen bij mij terecht. Denk maar aan cultuur, jeugd, milieu en mobiliteit. Enerzijds omdat werken met inspraakorganen de andere schepenen minder goed lag, anderzijds omdat die bevoegdheden en het vele overleg mij wel zinden. Draagvlakken creëren, dat ben ik trouwens blijven doen. In de Vlaamse politiek legde ik me toe op cultuur, een sector die op dat ogenblik niet zo politiek geladen was. De sfeer zat goed, iedereen over de


19

okramagazine april 2012


personeel raadpleegde - om nog twee jaar te blijven, tot mijn 67ste.”

Zorgen om de K

Mieke Van Hecke: “Ik wil iets in beweging zetten en ik moet dat doen vanuit de talenten die ik heb gekregen.”

partijgrenzen heen, wilde een goed beleid uitstippelen.”

okramagazine april 2012

Naar het onderwijs

20

“Dat ik uiteindelijk directeur-generaal werd van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO), lag niet meteen in de lijn der verwachtingen. Zoveel affiniteit met onderwijs had ik niet, ik zat in het lokale schoolbestuur en was ondervoorzitter van de Artevelde hogeschool. Verder ging mijn ervaring niet. Mijn benoeming had met een ander dossier te maken. Wat velen niet weten, is dat de socio-culturele organisaties waaronder vele verenigingen ook onder de bevoegdheden van cultuur vielen. Toen Bert Anciaux in de paarse coalitie minister van Cultuur werd, stelde hij in een eerste rapport verregaande hervormingen voor. Alle zuilgebonden verenigingen waaronder bijvoorbeeld ook OKRA, zouden hun middelen verliezen. De middelen zouden aan de lokale besturen worden toegewezen. Die konden dan zelf initiatieven nemen of een bestaande organisatie ondersteunen als ze die maatschappelijk relevant vonden. Ik heb hard gewerkt om het bestaansrecht van die verenigingen te waarborgen en me verzet tegen de nota van

Anciaux. Alle verenigingen hebben immers recht op middelen omdat ze een maatschappelijke opdracht vervullen. Deze inspanningen voor de levensbeschouwelijk georiënteerde middenveldorganisaties waren de Vlaamse bisschoppen niet ontgaan. Enkel zij beslissen over de benoeming van de directeur-generaal van het VSKO. Ze ondervonden dat sommige partijen het bestaansrecht van het katholiek onderwijs steeds meer in vraag stelden. Voor de directeursgeneraalpost zochten ze daarom iemand die voorstander was van het vrij initiatief, dat radicaal verdedigde en die voldoende ervaring had in politieke netwerken. Zo kwamen ze bij mij uit. Dat ik een vrouw ben, kwam hen ook goed uit. Zo konden ze het signaal geven dat vrouwen in de Kerk een beleidsfunctie kunnen opnemen. Voor mij en voor het personeel van het VSKO was mijn aanstelling een grote uitdaging met mijn beperkte bagage op onderwijsvlak. Maar beide partijen hebben elkaar gevonden. Intussen heb ik beslist - nadat ik het

“Op de vraag wat de identiteit van het katholiek onderwijs bepaalt, krijg je bijna altijd het antwoord dat waarden en normen er belangrijk zijn en daar worden doorgegeven. Zonder afbreuk te doen aan het belang van dit waardegericht onderwijs, ben ik het daar niet mee eens. Het is een arrogant antwoord want de stelling geldt ook voor de andere onderwijsnetten. Ook niet- en andersgelovigen delen humane waarden. De waarden die wij meedragen vanuit de christelijke inspiratie kenmerken ons maar onderscheiden ons niet. Wat ons wel onderscheidt, is dat de waarden waarvoor we staan altijd terug te brengen zijn tot het evangelie. Tolerantie, de zorg voor het milieu, telkens zijn er Bijbelpassages waarin daarnaar verwezen wordt. Ze verwijzen naar het fundament van waaruit die waarden nageleefd moeten worden. Belangrijk is ook dat het katholiek onderwijs in dialoog gaat en een grote gastvrijheid kent voor wie anders denkt of gelooft. Die gastvrijheid kent echter wel grenzen, ze mag nooit het eigen project in het gedrang brengen.”

De identiteit “De K stond binnen het katholiek onderwijs nooit ter discussie, in tegenstelling tot bij sommige verenigingen binnen de katholieke zuil. We schrijven ons in binnen de traditie van onze voorgangers maar willen die K ook vandaag een invulling geven, al is dat niet altijd eenvoudig. Gelovig zijn, wordt in de huidige maatschappij vaak ondergewaardeerd of belachelijk gemaakt. Maar we worden meer en meer uitgedaagd om te zeggen waarvoor we staan. Dat heeft te maken met twee

Niets is zo belangrijk als het welbevinden van het kind.


Zorgen om het onderwijs “Onderwijs staat vandaag op twee vlakken onder druk en dat baart ons zorgen. Ten eerste is er het toenemend markteconomisch denken over onderwijs. Dat moet steeds meer een rechtstreekse voorbereiding zijn op de arbeidsmarkt of het hoger onderwijs. Wij eisen het recht op opvoeding op. Leerlingen moeten ook de kans krijgen om te leren hoe ze moeten samenleven, hoe ze zich als mens kunnen ontwikkelen en moeten kunnen ontdekken wie ze echt zijn. Ouders willen steeds vaker objectieve criteria om scholen te beoordelen: hoeveel leerlingen slaagden, hoeveel schreven zich in aan het hoger onderwijs. Maar ze vergeten dat niet-meetbare aspecten enorm belangrijk zijn. Niets is zo belangrijk als het welbevinden van het kind. Maar hoe giet je dat in cijfers? Ten tweede ontstaat er een conflict met de overheid. Die geeft het onderwijs - vooral het katholieke net - steeds meer middelen maar is van oordeel dat ze in ruil kwaliteit mag eisen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Het is wel een probleem als de overheid zelf wil bepalen wat kwaliteit is. Ze wil zowel de methodieken als de inhoud van de lessen vastleggen. Dat is moordend voor de creativiteit van de leerkrachten en daartegen verzetten we ons. We vinden dat de overheid kaders moet geven maar zich verder terughoudend moet opstellen.”

Veilige thuishaven “Als je een leidinggevende functie hebt, is het belang van een veilige rustplaats thuis erg groot. Gelukkig heb ik die. Vroeger was ik een aanwezige mama, nu een afwezige echtgenote, mama en oma. Dat is soms zwaar voor mijn omgeving maar over het algemeen steunen ze me. Voor de veilige rustplaats die mijn thuis is, ben ook ik verantwoordelijk. Ik probeer even warm en gastvrij te zijn als vroeger. Enkel de eigen hobby’s sneuvelen omwille van mijn drukke job. Elke zondag houd ik vrij voor mijn gezin. Enkel onder De Zevende Dag kan ik niet onderuit. Om de twee weken komen alle kinderen en de zes kleinkinderen langs. Ik vind het heel belangrijk om het gezin bij elkaar te houden en blijkbaar vinden mijn kinderen dat ook. Zo gaan we ieder jaar op 1 mei met de vier kinderen op uitstap. Om beurt neemt iemand de organisatie op zich. Ik merkte dat we nooit meer samen waren met die groep. En al zie ik mijn schoonen kleinkinderen graag, met je eigen kinderen deel je hetzelfde verleden en herinneringen. Zo begint elke uitstap steevast met kinderliedjes die we luidkeels zingen in de auto.”

Genieten van woorden “Het gesproken woord is belangrijk voor mij - het is ongetwijfeld een van de talenten die ik gekregen heb. De pen hanteer ik niet zo goed, ik blijf een jurist en schrijf veel te moeilijk. Maar mijn stem gebruik ik graag en veel om mensen te overtuigen, om ze te mobiliseren en om ervaringen en gevoelens te delen. Al was het iets dat ik ontvangen heb - mijn vader had ook een groot retorisch talent - je kan dat ook zelf verder ontwikkelen. Ik spreek graag en veel en ik heb er plezier in. Ik denk niet dat ik ooit al geweigerd heb om een lezing te geven - behalve op zondag dan. Waar ik ook van kan genieten, is van breien. Al mijn kinderen en kleinkinderen dragen kleren die ik

gemaakt heb, ik heb altijd minstens één brei op staan. Breien is ideaal om de vrije tijd creatief in te vullen of om te doen terwijl ik naar sport kijk op tv of naar klassieke muziek luister. Pure ontspanning.”

Kracht in mezelf “Het is niet zo dat ik de kracht om te doen wat ik doe bij iemand anders vandaan haal. Al zijn een aantal personen natuurlijk wel belangrijk in mijn leven. De kracht vind ik toch vooral in mezelf. Ik wil iets in beweging zetten en ik moet dat doen vanuit de talenten die ik heb gekregen. Wanneer je echt gelooft in iets en er helemaal voor gaat, krijg je daarvoor ook respect en waardering van je medewerkers en je gezin. Ik geloof enorm in het project van deze organisatie en ik heb het gevoel dat ik daaraan en daarvoor iets kan doen. Enthousiast getuigenis afleggen, is de manier waarop ik werk, dat is belangrijk voor me. Natuurlijk moet je ook over heel veel dossierkennis beschikken, anders val je onmiddellijk door de mand. En deskundige medewerkers, die zijn uiteraard onmisbaar.”

Zo veel rijkdom “Zingeving heeft voor mij veel te maken met dankbaarheid om wat je gekregen hebt. Er leven zo veel kinderen in gebroken gezinnen, er zijn zo veel mensen die het economisch moeilijk hebben. Als je ziet in welk gezin ik ben opgegroeid en welke kansen ik heb gekregen, mijn goede gezondheid, mijn talenten en mijn gezin, vind ik niet dat ik die rijkdom voor mezelf kan houden. Dan zou ik niet kunnen leven met de ongelijkheid van kansen hier en verweg. Ik heb heel sterk het gevoel dat ik ooit verantwoording moet afleggen voor wat ik heb gedaan met mijn leven. Dat is mijn gelovige drive, dat maakt me dankbaar en gedreven en speelt altijd mee in mijn onderbewustzijn.” Tekst Nele Joostens Foto’s François De Heel

okramagazine april 2012

evoluties. Ten eerste stelden sommige politieke partijen het bestaansrecht van katholieke scholen in vraag waardoor de nood ontstond om ons te verantwoorden. Ten tweede maakte de fierheid waarmee gelovige moslims voor hun geloof uitkwamen ons ook sterker. Hierdoor worden we meer en meer gedwongen om te benoemen wat in onze scholen vandaag aanwezig is maar waar we lang geen woorden voor hadden. Er is een grote bereidheid om dit op een eigentijdse manier in te vullen.”

21


BOEKEN

Geschiedenis gegoten in romans Lord Byron zei ooit: ‘de beste profeet van de toekomst is het verleden’. Als je het verleden kan ontdekken via aangename, spannende of leuke romans, sla je twee vliegen in één klap. Daarom vier historische romans deze maand.

Annabel Lyon.

22

hij zal worden. Enerzijds een moeilijk, eigenzinnig en betweterig joch, anderzijds een eenzaam, gevoelig kind, dat in zijn leermeester zijn vader vindt. Het verhaal ademt ook een sensueel erotische sfeer uit die je in heel wat klassieke schriften terugvindt.

De leerling-snijder Deze historische roman over het Venetië werd 17de -eeuwse geschreven door een Vlaams auteur. Een waagstuk dus. Bovendien is het een medische roman, terwijl de auteur geen medische achtergrond heeft. Francesco Serristori wordt secretaris van de bekende chirurgijn Lancerini. Al snel mag Serristori allerlei onkiese zaakjes opknappen voor zijn excentrieke meester. Zo raakt hij betrokken bij een geheim onderzoek naar de werking van hart en hersenen. Daarop start hij zijn eigen experiment wat

De Kroon De hype rond Hendrik VIII, koning van Engeland (1491-1547) uit het huis Tudor blijft duren. Na de tvserie en de grootse roman Wolfhall van Hilary Mantel is er nu De Kroon van de Amerikaanse Nancy Bilyeau, een nieuw boek over Hendrik VIII. Londen, mei 1537. Een vrouw van adel wordt tot de brandstapel veroordeeld. Haar nicht, de religieuze Joanna Stafford, neemt een beslissing die het hele plot zal bepalen. Daarom lees je er hier niets over. De vervolging van de katholieken door Hendrik VIII, het Engelse hofleven, de geborgenheid van de zware kloostermuren, het belang van relikwieën en het Engelse ruwe platteland komen aan bod. Nancy Bilyeau maakte er een spannend, interessant en mooi boek van.

© Philip Chin

okramagazine april 2012

De gulden middenweg van de Canadese Annabel Lyon speelt zich af in de Griekse oudheid. Als lezer kom je terecht in 300 voor Christus, in het Macedonië van Philippus, vader van de latere Alexander De Grote. Het hof werft Aristoteles aan, de belangrijkste leerling van Plato. Hij wordt de leermeester van de dertienjarige Alexander. Die moet klaargestoomd worden om koning te worden. Het boek dompelt je onder in alle aspecten van de klassieke oudheid. De wetenschappen, de opvoedingsmethoden, de krijgskunst, de vrije seksuele moraal, de oorlogen met Athene maar ook de intriges aan het hof. Annabel Lyon vertelt boeiend en toegankelijk. Vooral de manier waarop ze Alexander tekent als puber, spreekt aan. In de adolescent zie je al de prille sporen van de grote heerser en veldheer die

© Merlijn Doomernik

De gulden middenweg

tot heel wat complicaties leidt. De drang naar meer kennis heeft soms grote gevolgen. Jan Vandromme lijnt alles netjes en comfortabel af. Je kan je laten drijven op de verhaallijn en de medische informatie die je krijgt. Wees gerust, de roman glijdt niet af in een wetenschappelijk exposé. De leerling-snijder is bovendien merkwaardig mooi uitgegeven. De vormgeving doet 17deeeuws aan en is getooid met anatomische prenten van Andreas Vesalius.

Luc Vandromme.

Simone van der Vlugt.


Rode sneeuw in december Al lijkt de titel van het jongste boek van de Nederlandse Simone van der Vlugt ietwat ongelukkig gekozen, de roman is een voltreffer. Rode sneeuw in december speelt tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog, meer bepaald in 1552. Lideweij, een katholiek meisje, breekt met haar familie om te huwen met de protestant Andries Griffioen. Meteen is de hoofdtoon gezet. Het wordt het relaas van een liefde, een gezin en familiewraak. Het verhaal speelt zich af midden in een woelig politiek klimaat: de Inquisitie, prins Willem van Oranje, de opkomst van het protestantisme, koning Filips, het Heilig Roomse Rijk. Tekst Annemie Verhenne en Hugo Verhenne

Annabel Lyon, De gulden middenweg, Anthos, Amsterdam, 2011, 318 blz., 18,95 euro. Luc Vandromme, De leerling-snijder, Davidsfonds, Leuven, 2011, 440 blz., 24,95 euro. Nancy Bilyeau, De Kroon, Artemis & Co, Amsterdam, 2012, 473 blz., 21,95 euro. Simone van der Vlugt, Rode sneeuw in december, Anthos, Amsterdam, 2012, 436 blz., 19,95 euro.


Tentoonstelling

Nijntje te gast in Mechelen Twaalf vierkante prenten, versjes van vier regels en een wit konijn. Daarmee weet Dick Bruna miljoenen kinderharten te veroveren. De geestelijke vader van nijntje kluisterde met een zwart beertje ook de grootouders aan zijn tekenpen. Expo Dick Bruna in Mechelen laat de twee kanten zien.

okramagazine april 2012

Dick Bruna werd 85 jaar geleden geboren in Utrecht. Zijn vader was uitgever en baatte stationskiosken uit. Samen met broer Fritz groeide Dick op tussen auteurs en vormgevers. Zo werd hij klaargestoomd om het familiebedrijf over te nemen. Maar Dick zag dat niet zitten. Hij wilde tekenen en verhalen schrijven, zoals Fiep Westendorp en Annie M.G. Schmidt. Een meisje aan de overkant van de straat besliste daar anders over. Vader De Jongh wilde zijn dochter niet afstaan aan een armoedige artiest en dus werd Dick in 1952 grafisch vormgever bij A.W. Bruna & Zoon. Voor de pocketreeks van de uitgeverij ontwierp hij zo’n tweeduizend boekomslagen, tekende hij het logo met het zwarte beertje en affiches om de treinliteratuur te promoten. In 1953 verscheen toch zijn eerste prentenboek De appel. Twee jaar later zet hij nijntje op papier. Dick Bruna publiceerde meer dan 120 boekjes waarvan er wereld-

24

wijd 80 miljoen zijn verkocht en die in vijftig talen zijn vertaald. In Utrecht herbergt het Dick Bruna Huis de volledige collectie en nog steeds bedenkt de minzame man nieuwe verhalen, ondanks zijn hoge leeftijd.

Wie is nijntje? Een wit konijn in een bibberige zwarte lijn met twee ovale knoopjes als ogen en een kruisje op de mond. Nijntje springt Dick de eerste keer voor de voeten tijdens een vakantie in Egmond-aan-Zee, waar hij zijn zoontje met een wollen konijn ziet spelen. Dat wil hij graag tekenen. Eerst nog knullig, met oogjes die verlegen wegkijken, korte oren en een jurkje want Dick tekent niet graag broeken. Gaandeweg worden de tekeningen strakker, de kleuren soberder en komt de tekenaar dichter bij de essentie: de emoties die groot en klein delen. “De plaats van de

Zou het de eenvoud van kleur en vorm zijn die nijntje zo populair maakt?

ogen bepaalt of nijntje boos of blij is. Ik teken haar zelden in profiel omdat ik wil dat ze je aankijkt”, zegt Dick op het filmpje. “En ik schrijf haar naam met een kleine letter. Nijntje is een personage, dat avonturen beleeft en nieuwe dingen leert.” Toch opent de tentoonstelling met nijntje naar de muur gekeerd. Zoals ze getekend staat in het boekje waar ze een museum bezoekt, met de armpjes op de rug en alles aandachtig in zich opnemend. Achter haar hangen enkele werken van kunstenaars die Dick Bruna inspireerden tot zijn authentieke vormgeving. De eenvoudige contouren van Matisse, Mondriaan omwille van het primaire palet en de eigenaardige composities van kleur en tekening in de schilderijen van Fernand Léger.


Meer heeft Dick Bruna niet nodig om zijn universum te ontsluiten. De beren boris en barbara, hond snuffie en betje big komen erbij. En de familie van nijntje natuurlijk, met oma en opa pluis bij wie Dick op de mond een extra streepje tekent. “Omdat ze al rimpels hebben.” Voor de tentoonstelling mochten bij hoge uitzondering enkele originele ontwerpen het Dick Bruna Huis in Utrecht verlaten. Met het boekje Nijntje in het museum lees je van A tot Z hoe de tekenaar te werk gaat. Met zwarte inkt en gekleurd papier waaruit hij zo veel vormen knipt tot hij de compositie vindt met de meeste zeggingskracht.

Expo Dick Bruna

De Zwarte Beertjes

Geknipt voor Bruna Expo Dick Bruna is een beperkte tentoonstelling maar het plezier waarmee in de werkstations kinderen aan de slag gaan met het

cultuurcentrum mechelen 18/02 – 3/06/2012

materiaal van de meester, maakt er een echt avontuur van. Art Basics for Children, een non-profitorganisatie die zich specialiseerde in experimentele ateliers, loodst hen door het parcours. Overal wordt ijverig geknipt en geplakt, jurkjes worden gepast, oren aangenaaid, er wordt getekend en geschoven met kleuren. Alle bezoekers mogen meedoen en dat gebeurt ook want de creativiteit van Dick Bruna werkt aanstekelijk op jong en oud. Of zou

V.U. Koen Leemans, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen - © Mercis bv, 1997

het de eenvoud van kleur en vorm zijn, de leergierigheid van een konijn of de essentie van vreugde en verdriet die hier van iedereen een kunstenaar maakt? Tekst Suzanne Antonis

Info Expo Dick Bruna, Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen, www.cultuurcentrummechelen.be. Open van 10.00 tot 17.00 uur, gesloten op maandag. De workshops zijn permanent, reserveren kan bij het cultuurcentrum op 015 29 40 00 of bij UIT in Mechelen op 070 22 28 00. Tickets: 9 of 7 euro voor volwassenen, 3 euro voor kinderen tot 12 jaar.

okramagazine april 2012

Zo wit als nijntje is, zo zwart is het beertje dat Dick Bruna ontwierp als logo voor de pocketreeks van de uitgeverij. Decennialang verleidden de affiches van het koolzwarte diertje met de vuurrode ogen treinreizigers tot het kopen van een Maigret, O.S.S.117, Havanks of De Saint. “Omdat het snelle lectuur is, moet het beeld onmiddellijk worden begrepen”, zegt Dick. Ook de covers van de boeken komen van zijn hand. Strakke vormgeving, heldere kleuren, zachte humor en veel herhaling: wie ze gezien heeft, vergeet ze niet meer. Tot de jaren tachtig zijn ze immens populair, daarna raken ze onder het stof en nu duiken ze op bij antiquairs. Het zwarte beertje blijft echter spreken, raak en communicatief. Zoals hij op een topaffiche is afgebeeld: in een hoekje achter een geelverlicht raam, onder een groene lamp, lezend in een boek met rode kaft. Het beeld ademt tegelijk de rust van het alleen-zijn en de spanning van het verhaal.

25


GEDICHT

Dagelijks brood Ik zie je echt graag maar ik zeg ’t je niet Omdat ik in je ogen zie dat je dat weet Wij zijn niet zo van het poëtische lied Waarvan je ’t deuntje door elkaars gewoonten en de tijd Toch vergeet En dan zou jij aan mij moeten vragen ‘Zie je mij nog graag?’ En ik zou dan die zware woorden weer voor moeten dragen Niet te rap noch te traag Opdat je ze weer in je hoofd op zou kunnen slaan Opdat je ’t bandje weer oeverloos af zou kunnen spelen Totdat het geluid weer dreigt te vergaan En ik - dichter zonder hit - als een foto naast je dreig te vergelen. We houden van mekaar okramagazine april 2012

Maar dan zonder woorden

26

Wél die blik, dat klein gebaar En m’n hart dat van dag één wist dat het bij je hoort. Steph Goossens Uit Voor wie je lief is, Manteau, 2011.


okramagazine april 2012

TENA Lady, nu ook met vleugels.

TENA Lady met vleugels is even discreet als standaard maandverband, maar absorbeert beter en sneller. Ga voor een gratis proefpakket naar www.TENA.be

27


PODiUM De Vaganten staan al sinds de jaren zestig garant voor deugdelijke teksten, frisklinkende muziek en geanimeerde optredens. Ze verwierven snel een vaste stek in het kleinkunstwereldje. Dinska Bronska was vele jaren hun visitekaartje. Toen de aandacht voor het betere Nederlandstalige lied verslapte, verdwenen ook De Vaganten een beetje naar de achtergrond. Al stopten ze nooit helemaal. De gebroeders Paul en Herwig Heyninck gingen door als Paul en Herwig Vagant. Maar in 1990 leek de fut er helemaal uit. Bij Paul kwam de goesting al gauw terug en hij wist Herwig te overtuigen om het nog eens te proberen. Ze schakelden met Veerle en Chris twee jonge muzikanten in. De Vaganten nieuwe stijl was geboren. Sinds kort ligt hun nieuwe cd Onverwacht in de rekken.

okramagazine april 2012

Creatief en leuk

28

De Vaganten onverwacht in laatste rechte lijn Kleinkunstliefhebbers kennen De Vaganten al meer dan een halve eeuw. Nu zetten ze, volgens een titel op hun nieuwe cd Onverwacht, hun Laatste rechte lijn in.

“Muziek is van alle tijden en kent geen leeftijden”, zegt Veerle. Zij zorgde voor de arrangementen op de nieuwe cd. “De manier waarop we konden samenwerken aan dit nieuwe product is werkelijk fenomenaal”, vertelt Chris. “Op geen enkel moment hebben we een verschil in leeftijd gevoeld.” De oude garde ziet het als een overwinning. Paul: “We zijn creatiever geworden door de jonge inbreng. Er is duidelijk iets gebeurd in de laatste vijf jaar. Ik sta nu waar ik dertig jaar geleden had willen staan. Dat is ongetwijfeld door de inbreng van Veerle en Chris.” Ook Herwig voelt zich gelukkig binnen de groep. Onverwacht is een boeiende cd met eenheid in de verscheidenheid. “Het is een snijpunt van verschillende persoonlijkheden met verschillende muzikale invloeden”, aldus Veerle.

Trouw publiek “Vlaanderen heeft altijd van kleinkunst gehouden”, stelt Paul. “Al krijgt het genre niet altijd evenveel aandacht op radio en televisie. Er is een hele weg afgelegd tussen Miel Cools en Hannelore Bedert. Maar de luisteraar heeft goede Nederlandstalige teksten altijd weten te waarderen.” De Vaganten zijn ervan overtuigd dat hun nummers nog altijd een breed publiek aanspreken. “In die zin is de cd geen breuk met het verleden maar wel een


evolutie”, stelt Chris. De thema’s van hun liedjes halen ze dan ook uit het leven van alle dag. Zo zullen senioren zich zeker herkennen in een lied als Niet te doen, dat gaat over een vader en opa die tijd tekort komt voor zichzelf. Maar het openingsnummer Sjansen klinkt dan weer zeer hip en jong.

Optredens In april staan De Vaganten drie keer in het Sportpaleis in Antwerpen. Op 17 en 19 april 2012 brengen ze een hommage aan Miel Cools tijdens Houden Van. Op 20 april zijn ze een van de gasten van Willem Vermandere op de negentiende editie van de Nekka-Nacht. Tekst Nic Fruru Foto Thomas Legrève Meer info op www.devaganten.be.

Vlaanderen heeft altijd van kleinkunst gehouden. 19de Nekka-Nacht Op 20 april is er de 19de editie van Nekka-Nacht in het Antwerps Sportpaleis. Al sinds 1971 stelt Nekka het betere Vlaamse chanson in de spotlights. Alle grote namen van de Vlaamse en Nederlandse kleinkunst passeerden de revue. Dit jaar is het aan Willem Vermandere als centrale gast. De Westvlaamse bard put uit zijn enorme repertoire. Zowel de Westhoek, de Grote Oorlog als de dingen van alledag komen aan bod in zijn teksten. Vermandere is vaak kritisch, soms droevig maar vooral vrolijk en levenslustig. Hij wordt in het Sportpaleis niet enkel begeleid door zijn vaste muzikanten, ook de Koninklijke Harmonie Ypriana tekent present. Gewoontegetrouw nodigt de centrale gast enkele muzikale vrienden uit om samen te musiceren. Dit jaar stelde Vermandere een zeer persoonlijke en soms verrassende gastenlijst op met o.a. Raymond van het Groenewoud, Yevgueni en de leden van Rum die nu de groep A La Rum vormen. Ook Axl Peleman en Mira zijn van de partij. En natuurlijk zijn er De Vaganten en Stoomboot, de winnaar van de NekkaWedstrijd. Tot slot staan ook Mustafa Avsar en de grande dame van het Nederlandse lied, Liesbeth List op het podium. Voor List zal dit trouwens haar laatste optreden in Vlaanderen zijn. Alle info via www.nekka-nacht.be.

Te op

Project Beukenhof

Ko

Assistentiewoningen te Vichte

• • •

Stabiele investering met hoog rendement Groot tekort aan assistentiewoningen Grote meerwaarde verwacht

• •

77 assistentieflats op toplocatie Keuze uit 1 of 2 slaapkamerflats met tuin en/of terras

• •

Zeer uitgebreid dienstenpakket Wellness: sauna, jacuzzi, fitness...

Interesse? Kopen of huren?

Schrijf u in voor de eerstvolgende infoavond te Vichte 09 336 37 95 | info@seniorhomes.be www.seniorhomes.be

okramagazine april 2012

Verzilver de vergrijzing, investeer in uw persoonlijke toekomst!

29


gROEN

Planten als Verbena bonariensis gedijen uiterst goed in een prairietuin en daar zijn onder meer distelvlinders heel blij mee.

De onderhoudsarme prairietuin

okramagazine april 2012

De prairietuin heeft nog voordelen. Begieting is niet nodig en de meeste prairieplanten zijn gehard tegen zomerdroogte en extreme hitte. Er zijn absoluut geen bestrijdingsmiddelen nodig: dat is niet alleen prettig voor de natuurlijke fauna maar ook voor de portemonnee. Bovendien kan je je vergapen aan vlinders en tal van andere boeiende insecten. Maar zulke prairietuin heeft ook

30

nadelen. Zo brengt deze soort tuin veel pollen en grassen in de lucht. De prairietuin is daarom allesbehalve een paradijs voor wie aan hooikoorts lijdt. Bovendien moet de bodem rijk zijn aan mineralen. Tal van zandgronden zijn zo doorlatend dat ze opvallend arm zijn aan mineralen. Zulke bodems zijn van nature volkomen ongeschikt, tenzij je ze intensief van mineralen voorziet.

Je hebt je hele leven getuinierd. Mooie borders omringden het gazon. Van de lente tot diep in de herfst kon je genieten van de bloemenpracht. Maar nu het tuinwerk zwaarder wordt, is het onderhoud van die tuin een last. Misschien brengt de prairietuin dan soelaas want het onderhoud is veel lichter.

Alle begin is moeilijk De aanleg van een prairietuin vraagt wel een extra inspanning, al is die gelukkig eenmalig. Zoek een plek die voldoende lang in de zon ligt, minstens een uur of vijf op een mooie dag in april. Uiteraard moet je alle wortelonkruiden zoals kweekgras, akkerpaardenstaart, haagwinde, dovenetel en zevenblad grondig verwijderen. Mest is voor een prairietuin, net als voor een bloemenweide, totaal uit den boze. Werk tal van stabiele bodemcomponenten in: grind, steensplit, grof zand, keien en grijze lava. Deze grijze lava bevat oligo-elementen en mineralen. Je maakt arme, doorlatende en mineralenarme zand-

Begieting is niet nodig en prairieplanten zijn gehard tegen de zomerdroogte.


van de planten de enige investering. Lava-steentjes (liefst van een dikte van ongeveer 3 Ă 4 cm) zijn het goedkoopst.

De planten en het planten

bodems geschikt voor de prairieplanten door toevoeging van bazaltmeel, metaalslakken en kleimineralen als bentoniet. Andere meststoffen hoef je niet te geven, ze zijn ronduit nadelig.

Stabiele mulch Om de prairiesituatie na te bootsen, breng je een bodembedekkende mulchlaag aan van lava, grind, kif en steensplit. Deze wijze

van mulchen is in onze streken nog lang niet doorgedrongen. De stabiele mulchlaag houdt het bodemvocht vast, gaat onkruidgroei tegen waardoor ze het onderhoud beperkt. Bovendien is ze mooi. De ideale dikte van deze mulchlaag is 8 cm. Breng deze duurzame mulch aan na het planten van de jonge planten die geschikt zijn voor een prairietuin. Deze onkruidverstikkende mulch is naast de aanschaf

Wieden met de hand Het onderhoud en de verzorging berust op drie pijlers: wieden, maaien en begieten. Vooral in het eerste en tweede jaar zal je van de weinige tijd die je aan het onderhoud hoeft te besteden nog relatief veel moeten wieden. De echte prairie, de bloeirijke graslanden van Noord-Amerika, werd door prairiebranden gekortwiekt, jij zal moeten maaien. Dat maaien mag heel kort bij de grond gebeuren, eenmaal in het jaar, in de vroege lente. Heb je ook voorjaarsbloeiende bolgewassen, dan maai je vooraleer de bolgewassen uitschieten, vaak al heel vroeg op het jaar. Staan er geen bolgewassen in je prairietuin, dan maai je ongeveer eind maart. Doe dat simpel met de grasmaaier, bij voorkeur op de hoogste stand. Voer het maaisel af. Gieten doe je uitsluitend bij het planten of bij langdurige en extreme droogte. Tekst en foto’s Ivo Pauwels

okramagazine april 2012

Een mulchlaag van grove lavasteentjes is een ideale bodembedekker die niet verteert.

Er zijn tal van planten geschikt voor de prairietuin: aster, vuurpijl, zonnehoed, sierui, fijne siergrassen, voorjaarsbollen en knollen, Gaura, zonnekruid en alle vaste planten die diep wortelen. De kwekers kunnen je de juiste planten aanraden. De doorlevende prairieplanten zijn over het algemeen kalkminnend. Op gronden die van nature rijk zijn, bedraagt de plantdichtheid vijf tot zeven planten per vierkante meter. In arme gronden loopt de plantdichtheid op tot twaalf planten per vierkante meter. Plant deze planten uit in het voorjaar of de vroege herfst. Het planten gebeurt half in de grond, half in mulchlaag van grind of steensplit. Gebruik voornamelijk vaste planten en grassen die diep wortelen.

31


GEZONDHEID Ouderen worden vaak geconfronteerd met oogproblemen. “Je moet er snel bij zijn, dan kunnen ernstige gevolgen meestal vermeden worden”, zegt professor oogheelkunde Peter Stalmans.

Risico op oogproblemen neemt toe

okramagazine april 2012

Peter Stalmans: “De belangrijkste oogziekte bij ouderen is ongetwijfeld macula degeneratie. Twintig tot dertig procent van de ouderen heeft daar last van. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je ermee te maken krijgt. De ziekte komt vooral voor in de westerse wereld, bij het blanke Kaukasische ras. Macula degeneratie hangt immers samen met de pigmentatie van de huid. Hoe meer pigmentatie, hoe beter beschermd tegen de aandoening. Als je een verbuiging van je zicht opmerkt, is de kans groot dat je lijdt aan macula degeneratie. We tonen patiënten een rooster met vierkantjes van 0,5 cm op 0,5 cm met daarin een bolletje. We vragen hen of alle lijnen recht lopen. Is dat niet zo, is de kans groot dat ze lijden aan macula degeneratie. Dit testje kan je ook makkelijk thuis doen.

32

Er bestaan twee vormen: de droge vorm en de natte vorm. Lijd je aan de droge vorm, zijn letters moeilijker te lezen en krijg je zwarte vlekken in je zicht. Dat is hinderlijk maar je wordt er niet blind van. Bij de natte vorm groeien er nieuwe bloedvaatjes tussen de achterwand van het oog en het netvlies. Die zijn van slechte kwaliteit en leiden tot bloedingen. Daardoor krijg je een zwarte vlek midden in je gezichtsveld wat een grote impact heeft.”

Is behandeling mogelijk? Peter Stalmans: “Een grootschalig onderzoek toonde aan dat als je dagelijks vitamines slikt, de kans kleiner is dat de droge vorm overgaat in de natte vorm. Echte behandelingen voor de droge vorm zitten nog in een experimentele fase. Voor de natte vorm zijn er wel behandelingsmogelijkheden. Zo wordt deze vorm soms aangepakt door de bloedvaten een laserbehandeling te geven. Soms worden de bloedingen ook operatief weggenomen. Er bestaat sinds kort ook een medicijn dat geïnjecteerd wordt in het oog. Dat remt het hormoon dat de wildgroei van bloedvaten veroorzaakt. Daardoor stopt de groei van die bloedvaten. Nadeel van dit medicijn is wel dat het peperduur is: het kost zo’n 1 000 euro per injectie. Bovendien is er maandelijks een inspuiting nodig. Wetenschappers werken nu aan een middel dat maar één keer om de drie tot vier maanden ingespoten moet worden. Het kost evenveel maar is dus relatief goedkoper en bovendien minder belastend voor de patiënt omdat die minder langs moet komen bij het ziekenhuis.” Hangt de maculaire pucker samen met macula degeneratie? Peter Stalmans: “Nee, bij een maculaire pucker groeit er een litteken op het netvlies. Maar deze

aandoening veroorzaakt ook een vervorming van het zicht, net zoals maculaire degeneratie. Deze aandoening is typisch voor 60-plussers. Het is minder ernstig en komt ook minder voor dan macula degeneratie. De impact op het zicht is nooit zo groot. Bovendien is een maculaire pucker goed te opereren. Patiënten blijven een nachtje in het ziekenhuis en herstellen meestal zeer goed na deze operatie.” Een andere veel voorkomende oogziekte bij ouderen is vitreomaculaire tractie. Peter Stalmans: “Ja, deze ziekte heeft rechtstreeks te maken met het verouderingsproces. Het hele oog is gevuld met glasvocht, een soort gel die bij jonge mensen tegen het netvlies kleeft. Bij oudere mensen komt dit los van het netvlies. Soms blijft het vocht plakken aan het midden van het netvlies waardoor er een bult ontstaat. Daardoor wordt het zicht gehinderd. Vroeger bood enkel een operatie soelaas maar een internationaal team van wetenschappers onder leiding van mezelf ontwikkelde een medicijn dat via een inspuiting ingebracht kan worden. Het komt hopelijk dit jaar nog op de markt.” De meest bekende oogziekte bij ouderen is ongetwijfeld cataract. Peter Stalmans: “Iedereen vanaf 75 à 80 jaar wordt ermee geconfronteerd. Het is trouwens de voornaamste reden van blindheid in de niet-westerse wereld maar is hier goed te behandelen. Cataract heeft alles te maken met het troebel worden van de lens. De eiwitten in de lens klonteren samen waardoor die aan helderheid inboet. Daardoor wordt het zicht waziger, vooral bij fel zonlicht. Typische klacht voor deze ziekte is dat mensen vinden dat ze mistig zien bij klaar weer. Ook jongeren kunnen aan cataract lijden, bijvoorbeeld als ze een ongeval hadden of langdurig


Iedereen vanaf 75 à 80 jaar wordt geconfronteerd met cataract.

Zijn er ook minder onschadelijke ziektes? Peter Stalmans: “De gevaarlijkste oogziekte voor ouderen is ongetwijfeld glaucoom. Die leidt tot een belangrijke inkrimping van het gezichtsveld en vele patiënten merken dit pas laat op. De ziekte treedt op vanaf veertig en vaker nog vanaf zestig jaar. Het is een complexe aandoening die te maken heeft met de drukbalans in het oog. Als het vocht in het oog niet meer weg kan of onvoldoende wordt afgevoerd, wordt de druk in het oog te hoog. Daardoor is de bloeddoorstroming minder goed en uiteindelijk zal de oogzenuw afsterven. Dit proces is pijnloos en patiënten zijn er zich vaak niet van bewust. Geleidelijk begint hun gezichtsveld te vernauwen. Vele patiënten merken pas dat er iets aan de hand is als het lijkt alsof ze voortdurend door twee kokers kijken. Dan is de aangebrachte schade al heel groot en bovendien onherroepelijk. Er zijn wel behandelingsmogelijkheden maar die kunnen het gezichtsveld niet opnieuw uitbreiden.”

Wanneer neem je het best contact op met een oogarts? Peter Stalmans: “Ik raad mensen altijd aan om vanaf hun veertigste de oogdruk te laten meten. Zo kan glaucoom tijdig worden opgespoord. Vanaf je vijftigste laat je het best een scan van je netvlies maken en op je zestigste je netvlies nakijken om macula degeneratie snel te kunnen vaststellen. Op advies van je oogarts moeten deze controles na bepaalde periodes herhaald worden. Glaucoom kan ook een erfelijke aandoening zijn. Heb je weet van glaucoom in je familie, ga dan iets vaker op controle. Diabetespatiënten moeten trouwens ieder jaar op controle bij de oogarts. Maar als hun suikerwaarden onder controle zijn, lopen ze duidelijk minder risico op oogkwalen.” Tekst Nele Joostens

okramagazine april 2012

cortisone moeten slikken. Gelukkig is deze aandoening goed te behandelen. Een operatie in dagopname verhelpt de aandoening. Artsen verdoven het oogoppervlak waarna ze de lens verstuiven met een miniatuur drilboor die het lensmateriaal meteen ook wegzuigt. Het lenskapsel blijft wel in het oog. Daarin plaatsen artsen een nieuwe lens, die ze oprollen en door een minuscule opening in het oog brengen. Daags nadien is het zicht van de patiënt weer optimaal. Ondanks de lage risico’s opereren we nooit twee ogen tegelijkertijd. Heel soms treedt er immers een ontsteking op.”

33


INFO

Soms hoeft het niet Vandaag mogen 300 000 Belgen zonder veiligheidsgordel rijden. Het was dan ook niet moeilijk om zulke vrijstelling te bekomen. Vorig jaar kwam daar verandering in, de richtlijnen werden strenger.

okramagazine april 2012

De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer kan je toestaan om geen veiligheidsgordel te dragen in je voertuig. Dit kan enkel wanneer de arts zegt dat een gordel dragen niet goed voor je is. Je arts beoordeelt de aandoeningen. Hij of zij zal een doktersattest opstellen dat je bij de aanvraag tot vrijstelling moet voegen. Zo’n 250 000 van de 300 000 uitgereikte attesten zijn van onbepaalde duur. Nieuwe vrijstellingen kan je tegenwoordig enkel ontvangen voor maximum vijf jaar.

34

Daarna moet je een verlenging aanvragen.

Wanneer mag het nog? Tot voor kort was er geen lijst van aandoeningen die als ‘gewichtig’ beschouwd konden worden. De arts moest niet eens motiveren waarom iemand geen gordel moest dragen. Een vrijstelling krijgen, was dus relatief gemakkelijk. Tijdens de laatste maanden van de zwangerschap, na een operatie of omwille van een handicap kon je vroeger makkelijk een vrijstelling ontvangen. Oud-

staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe maakte daar in maart 2011 een einde aan. Hij introduceerde een lange lijst met richtlijnen. Een gordel niet dragen eist immers ieder jaar meer dan honderd levens. Daaraan wilde Schouppe een einde maken met de strengere richtlijnen. Voor bijna elke aandoening is er nu een manier zodat de gordel tóch om kan. De gordel mag enkel nog los blijven als het dragen ervan echt levensbedreigend is. Het gaat onder meer om ernstige problemen met ribben, longen en het strottenhoofd. Artsen hebben enkel nog een doorverwijzende functie en leveren zelf geen attesten meer af.

Voor wie niet meer? Een hele lijst personen komt niet langer in aanmerking voor een vrijstelling van gordelplicht. Het gaat om zwangere vrouwen, personen met ICD, pacemakers of catheders, personen met wonden, huidaandoeningen en littekens


Een hele lijst personen komt niet langer in aanmerking voor een vrijstelling van gordelplicht. Voor al deze mensen zijn er oplossingen voor het dragen van een gordel. Een kussentje of mousseband kan leed voorkomen na een operatie en een langere gordel kan soelaas brengen voor wie zwaarlijvig is. Als je klein bent, kan je je voertuig laten aanpassen. Daarvoor kan je een beroep doen op het CARA (Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing). Mochten deze oplossingen niet volstaan, kan een bestuurder tijdelijk niet rijgeschikt worden verklaard. Want wie om medische redenen geen gordel hoeft te dragen, is misschien niet geschikt om met de auto te rijden, luidt de redenering. Behoor je tot een van bovenstaande categorieĂŤn en heb je al een attest dat je vrijstelt van gordelplicht, hoef je je geen zorgen te maken. Je attest blijft (voorlopig) geldig.

Hoe aanvragen? De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer is bevoegd voor de vrijstellingen van de draagplicht van de gordel. Om zulke vrijstelling te krijgen, moet je een schriftelijke aanvraag bezorgen samen met een doktersattest. De arts van jouw keuze mag dat invullen. Het doktersattest moet echter wel overeenstemmen met het vooropgestelde model. Dat vind je op www.mobilit.fgov.be of kan je aanvragen bij de FOD Mobiliteit. De aanvraag tot vrijstelling moet verplicht per brief worden toegestuurd aan de FOD Mobiliteit. Eens je de vrijstelling ontvangen hebt, moet je die altijd bij je hebben wanneer je de gordel niet draagt. Uiteraard is de vrijstelling strikt persoonlijk. Tekst Ellen Ophalvens

Meer info? Bij de FOD Mobiliteit en Vervoer, Directie Verkeersveiligheid, Dienst Verkeersreglementering, City Atrium Vooruitgangstraat 56, 1210 Brussel, info.mob@mobilit.fgov.be, www.mobilit.fgov.be, 02 277 38 25 of 02 277 38 27.

okramagazine april 2012

van bijvoorbeeld brandwonden, personen met musculosketale aandoeningen en misvormingen bijvoorbeeld bewegingsbeperking van de wervelkolom of schouders, dragers van een halskraag, amputaties of verlammingen, personen die een borstamputatie of -implantatie hebben ondergaan, personen met ademhalingsmoeilijkheden of die een stoma hebben, personen die klein zijn van gestalte, zwaarlijvige mensen, personen met psychologische redenen (PTSS, zwakbegaafdheid, agressie) en rolstoelgebruikers.

35


DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS

Bling bling president De Fransen trekken dit voorjaar naar het stemhokje. Niet zozeer om te laten weten wie zij als nieuw staatshoofd kiezen, veeleer om duidelijk te maken wie ze vooral niet willen.

okramagazine april 2012

Zelden zullen de Franse presidentsverkiezingen zo een keuze tegen iemand zijn geweest. De laatste twee jaar van zijn ambtstermijn is Nicolas Sarkozy erin geslaagd een dieptepunt in de peilingen op zijn naam te schrijven. Het was nochtans hoopvol begonnen. De kandidaat van de Gaullistische - zeg maar conservatieve - partij belichaamde voor velen een dynamiek die het sputterende Frankrijk nieuw leven zou inblazen. Met de aangekondigde recepten was iedereen het weliswaar niet eens maar de nieuwe president straalde een ongemene energie en gedrevenheid uit. Met

36

zijn brutale populistische uitvallen tegen migrantenjongeren, werklozen en asielzoekers slaagde hij er bovendien in heel wat stemmen van uiterst-rechts af te snoepen. Hij profileerde zich graag als een doe-president. Hij zou duizenden banen scheppen, belastingen verlagen, de straten opnieuw veilig maken, de Franse economie weer op de kaart zetten.

Mooie beloften Maar de man zat nog maar pas in het Elysée of er rezen al twijfels. Vooral zijn ongegeneerde bewondering voor rijkdom en luxe schoot velen in het verkeerde keelgat. Hij zal de geschiedenis ingaan als le président bling-bling, wegens zijn liefde voor glitter en onder meer opzichtige, peperdure horloges. En in tegenstelling tot wat zijn spindoctors verwacht hadden, deed zijn breed uitgesmeerd huwelijk met het schatrijke fotomodel Carla Bruni daar nog een schep bovenop. Zowel bij links als bij rechts zette het contrast met de toenemende werkloosheid en de moeilijke werkomstandigheden van steeds meer Fransen kwaad bloed. Niet alleen de persoonlijkheid van Sarkozy botste op weerstand. Belangrijker was dat wie

in zijn vlammend geformuleerde beloften had geloofd, geleidelijk doorkreeg dat daarvan niets in huis kwam. De economie van het land verbeterde er niet op, integendeel. Steeds meer Franse bedrijven verhuizen naar lageloonlanden en er zijn tijdens de vijf jaar van zijn ambtstermijn meer dan een miljoen werklozen bijgekomen. Ondanks zijn stoere taal is zowat de enige belofte die hij heeft waargemaakt een belastingverlaging voor de allerrijksten.

Merkozy De laatste maanden stonden volledig in het teken van zijn pogingen om het schip weer op koers te krijgen. Wat hij in het binnenland niet gedaan kreeg, heeft hij op het vlak van de buitenlandse politiek geprobeerd. Hij mengt zich in het omverwerpen van het regime in Libië. En dat terwijl hij niet zo lang voordien kolonel Khaddafi met de nodige honneurs in Parijs had ontvangen. Maar Sarkozy profileert zich vooral door samen met de Duitse kanselier Merkel het roer in handen te nemen van de stuurloze Europese Unie. Geen kans laat hij liggen om zijn grenzeloze bewondering voor de Duitse economie uit te zingen. Dat zorgt wel voor wat tandengeknars in Frankrijk want hij vergeet er bij te zeggen dat het Duitse succesverhaal stoelt op een spectaculaire loonsverlaging. Ruim twee miljoen Duitsers werken nu voor minder dan 6 euro en de helft onder hen zelfs voor minder dan 5 euro per uur. Dat is een voorbeeld waarvan de sociaal bewuste Fransen zeker niet willen weten. Toch heeft zijn Europese


optreden en de ogenschijnlijk onvoorwaardelijke steun van kanselier Merkel zijn prestige een flinke duw in de rug gegeven.

De steun van Merkel voor Sarkozy boezemt de Fransen nieuw zelfvertrouwen in.

Tegenkandidaat

rekenen. Zijn kracht is dan weer dat hij de enige kandidaat is die een geloofwaardig tegengewicht is voor de zittende president. Als Sarkozy moet vallen, zal het van Hollande moeten komen. Daarvoor zal die tussen de twee verkiezingsrondes niet alleen de stemmen moeten binnenrijven van uiterst-links en de groenen maar ook van de centristen. Die laatsten schommelen tussen Hollande en Sarkozy. Maar Sarkozy is de laatste weken sterk afgedreven naar rechts met de bedoeling de uiterst-rechtse stemmen af te snoepen van Marine Le Pen - dochter van Jean-Marie - zodat hij het centrum naar Hollande toedrijft. Het staatshoofd doet ook een belofte: als hij herverkozen wordt, zal hij enkele hete hangijzers voorleggen via referendum. Zoals daar zijn: de werklozen, de inwijkelingen, het homohuwelijk. Stuk voor stuk thema’s die het uiterstrechtse kiespubliek beroeren en waar hij munt hoopt uit te slaan.

Frankrijk eerst Al bij al wordt de campagne beheerst door angst voor de crisis. Het is zeker geen toeval dat de vier topkandidaten, Sarkozy, Hollande, Le Pen en de centrist Bayrou, oproepen om te ageren tegen de teloorgang van de Franse industrie. Bovendien heeft niemand onder hen een efficiënter middel dan de slogan Achetez français! kunnen bedenken om de nationale productie aan te zwengelen. Terwijl de crisis Europese proporties aanneemt, blijven de Franse politici steken bij eng-nationale oplossingen. En dit terwijl de Franse burger er van droomt zijn land weer de oude grandeur terug te zien vinden. Sarkozy heeft niet voor niets La France forte als campagneslogan gekozen. Hopen mag altijd, maar dat zal dan toch met de hulp van de Duitse vrienden moeten zijn. Enkele grappenmakers hebben de verkiezingsaffiche gefotoshopt waarop Sarkozy vol vertrouwen de horizon tegemoet kijkt. Daarnaast hebben ze La France forte vervangen door Le franc fort en door de lucht zweven twee frankfurter worsten boven een helblauwe (Griekse?) zee.

okramagazine april 2012

Het is precies op dat punt dat zijn enige echte rivaal, de socialist François Hollande, hem zal moeten proberen te tackelen. Hollande bepleit een veel socialer Europa. Hij is het niet eens met de absolute prioriteit die gaat naar de aanzuivering van de staatsfinanciën. Verder valt hij in de eerste plaats de bankwereld aan en wil hij een vermogensbelasting invoeren. Zijn probleem is dat de steun van Angela Merkel voor zijn rivaal de Fransen een nieuw zelfvertrouwen inboezemt. En het is overduidelijk dat hij nooit op dezelfde steun van over de Rijn zal kunnen

Tekst Liesbet Walckiers

37


RELATIES Man en vrouw. Ongeveer van dezelfde leeftijd. Zo gaat het meestal. Maar niet altijd. Joke Venken (50) en Eric Van der Eecken (72) en Laura Duinslaeger (87) en Jan Verheyden (74) bewijzen dat het anders kan.

okramagazine april 2012

Mijn veel jongere partner en ik

38

Zij is 22 jaar jonger dan hij, haast leeftijdgenote van zijn dochters maar dat, evenmin als het aanvankelijke ongenoegen van haar ouders, knabbelt niet aan haar fris geluk. Dertien jaar later lijkt de band alleen maar warmer en steviger geworden, ook met Erics kinderen en kleinkinderen. Joke: “Eric en ik zagen elkaar een paar keer per jaar op een onderwijsvergadering. Een dossier waarvoor ik zijn deskundige uitleg nodig had, was de prille start van onze relatie. Voor zijn alleen zijn, zocht Eric compensatie in hard werken. Toen we ontdekten dat het iets werd tussen ons, zei hij aan zijn kinderen: ‘Ik heb iemand leren kennen!’ Dat viel in goede aarde en we zijn dankbaar dat de kinderen ons dat nieuwe geluk gunden. Voor mijn ouders lag het moeilijker. Maar we zijn onze eigen weg gegaan. Gelukkig is dat nadien goedgekomen.”

Nieuw geluk Goed vijftien jaar geleden stuikte het leven van Eric (72) van de ene op de andere dag in elkaar. Zijn vrouw Marleen stierf plots. Ze was 55. Eric en zijn twee dochters bleven achter. Joke (50) vond enkele jaren na de dood van Marleen in Eric de prins van haar dromen.

Aanpassen “Eric was niet meteen klaar om na lang alleen te leven weer iemand in huis te hebben. Dat was voor allebei wennen maar omdat ik me echt aanvaard voelde ook door de kinderen, lukte dat best. Ik liet het huis zoals Eric en Marleen het ingericht hadden. Het is hun huis maar nu ook mijn thuis. Ik wou ook zeker niet de plaats van ‘moeke’ innemen. Voor de kleinkinderen zijn wij vake en Joke. Maar toegegeven, zoals de meeste echte oma’s, heb ik de neiging de kleinkinderen te verwennen. Drie van de vijf heb ik weten geboren worden. Ondertussen werd ik vijftig. Ik sta er soms bij stil dat indien ik volgens de nieuwe pensioenregeling tot 62 moet werken, Eric 84 is als ik stop. Nu is hij nog heel fit, we fietsen, tennissen en skiën samen. Eric zou misschien liever hebben dat ik morgen al thuis

was maar hij beseft heel goed dat dit niet realistisch is. Ik doe mijn job graag maar die weegt soms flink door omdat er steeds meer verwacht wordt. Ik rijd een paar uur per dag over en weer naar school. Ik zou in de buurt kunnen overnachten als het te laat wordt. Maar ik heb het ervoor over om terug naar huis te rijden om samen te eten en uit te rusten. Ik ben liever bij Eric.”

Zonnekant “Of wij ooit samen een fijne oude dag zullen beleven, kan niemand voorspellen. Het speelt wel eens door mijn hoofd. Maar Eric kijkt naar de zonnekant van het leven. Omdat ik graag eens naar Amerika zou gaan, hebben we onze spaarpot aangesproken en trekken we er dit jaar naartoe. Een paar dagen naar de zus van Marleen die daar woont met haar man en dan een toer langs de Oostkust.”


aan jonge Brusselse meisjes vol leven, vol persoonlijke gedachten. Ze kon daar echt inkomen maar eens terug in het klooster voelde ze zich eeuwen achteruit. En zo hield ze zich steeds meer bezig met de school dan met het kloosterleven tot ze zei: ‘ik stop ermee’.”

‘Zomaar samen zitten en gelukkig zijn’ Als idealistische jongelui doken ze allebei enthousiast in het kerkelijke leven. Hij als parochiepriester in Mechelen, zij als lerares kloosterzuster in een Franstalige orde in de Brusselse rand. Maar het stugge van de Kerk toen zij jong waren, het moeizaam meegaan met vernieuwing en de rem op het vrije denken, deden Jan (74) en Laura (87) de veilige schaapsstal verlaten.

Jan: “Toevallige ontmoetingen brachten ons nadien samen. We zijn niet halsoverkop in elkaars armen gevlogen. We deden er drie jaar over, eer we beslisten in 1973 te trouwen. We hebben alle vooren tegens overwogen, ook het feit dat we niet meer aan kinderen moesten denken. Laura was toen 48 en dat leek ons riskant. Om bestwil trouwden we voor de Kerk - zij het niet in het gebouw maar in het huis van een bevriend pastoor. We deden het in alle stilte, ook zonder onze ouders. Zo had de kerkelijke overheid het ons op het hart gedrukt.”

Uitgetreden “Uittreden doe je niet zomaar. Een van de redenen waarom ik die stap zette, was het feit dat ik niet meer vrij kon denken, dat ik last had met de dogmatiek. Ik voelde mij niet meer op mijn plaats in de Kerk. Natuurlijk heeft die veel goede kanten: het feit dat de mensen samenkomen is heel positief en er zit ook veel wijsheid in de Kerk. Voor Laura lag het ietwat in die lijn. Zij was een van de jongsten en haar medezusters konden niet mee met de vernieuwing die er overal aankwam. Laura gaf les

“Laura kon in het onderwijs blijven maar voor mij was het zoeken naar een job want voor een priesterdiploma gaan niet veel deuren open. Ik heb vijf jaar in een kleine conservenfabriek gewerkt. Ik wou wat zinnigers en volgde cursussen om te werken bij het Rode Kruis. Ik werd daar chauffeur en later kreeg ik de kans om de gemeentelijke sporthal te leiden. Laura en ik zijn heel verschillend. We hebben wat last gehad om ons aan elkaar aan te passen, zijn soms hard voor elkaar. Even is le demon du midi gepasseerd. Maar je herpakt je, je spreekt met elkaar. Dat zijn we altijd blijven doen en daarom zijn we nog altijd gelukkig bij elkaar, al komen we uit een heel ander milieu. Ik kom uit een eenvoudig landbouwersgezin, zij uit een gezin met veel cultuur. We doen veel samen maar gaan ook onze eigen weg. Ik ben nu groepsleider in een sociaal culturele vereniging, vrijwillig chauffeur voor de CM en nog een en ander. Laura zit in de leesclub van Actueel denken, volgt Franse conversatieles, kookt en is een verwoed puzzelaar. Toen we jonger waren, hebben we samen veel gereisd, nu is dat minder. Een weekje Duitsland en af en toe een daguitstap. Pas nu beginnen we het leeftijdsverschil te voelen. Niet in de geest maar in het lichaam. Ik vind het zalig om ’s avonds samen te zitten, ik met de laptop terwijl Laura geniet van muziek of een documentaire. Gewoon voelen hoe je elkaar nodig hebt. Steeds meer.” Tekst Hilde Masui Foto’s Jürgen Doom

okramagazine april 2012

Blijven praten

39


VRAAg EN AANBOD

Frans en Adamo Je zoekt wat of hebt iets aan te bieden? Commerciële aanbiedingen nemen we niet op. Stuur je vraag naar OKRA-magazine, Vraag en aanbod, PB 40, 1031 Brussel of naar chris.vanriet@okra.be. Vermeld het liefst je telefoonnummer. Dank in naam van de lezers aan wie je reageert.

■ Angel

Ik ben op zoek naar een engelenbeeldje voor mijn kleindochter Angel. Miranda D’Haenens, Oud-strijderslaan 6, 8980 Zonnebeke, 057 46 74 51

■ Schoonheidskoningin

Ik zoek het gedicht Schoonheidskoningin. Zuster Agnes De Schrijver, Hasselstraat 4A, 9680 Maarkedal, 055 31 90 03

■ Stamboom

Voor mijn stamboom zoek ik de nakomelingen van Cornelius Dominicus Van Den Brande. De kinderen zijn allemaal geboren in Lier rond 1730. Hij was tweemaal gehuwd. Pierre Vingerhoets, Stationssteenweg 160, 2560 Kessel, 03 480 73 37

■ Klasse 54-55

Ik zoek mannen van de klasse 1954-55, gekazerneerd te Düren, Duitsland, 4de Bon-Tanks, 2de Compagnie. André Meuret, Brugzavel 82, 9690 Kluisbergen, 055 38 76 19

okramagazine april 2012

■ Gedicht

40

Ik zoek het volledig gedicht waarvan ik enkele woorden ken: “een witgeblomde dahlia, een ver verkneukeld vrouwtje knikte ’t rood en ’t wit gebonkt gordijn, ’t was alsof haar rimpels zegden ’t zal een kwaaie winter zijn”. De Smet J., Vlasgaardstraat 7, Oosteeklo, 09 344 55 68

■ Gelei en mayonaise

Gratis af te halen: 140 lege potjes voor gelei van 450 gr met draaideksel en 80 lege mayonaisepotjes met draaideksel voor groenten. Peeters-Broeckx, Kloosterstraat 14, 2330 Merksplas, 014 63 40 21.

Heel veel lezers sturen ons zoekertjes voor deze rubriek. Omdat de wachttijd bijna twee jaar bedroeg, zullen we voortaan in OKRAmagazine enkel de vragen publiceren waarop lezers niet per mail kunnen antwoorden. Alle zoekertjes verschijnen uiteraard onmiddellijk op www.okra.be (via zoekertjes in rechterkolom).

■ Bierviltjes

■ Postzegels

■ Correctorlint

■ Bidprentjes

Wie kan mij aan bierviltjes helpen? Zowel van vroeger als van vandaag. Dirk De Vos, Neerstraat 18/202, 9660 Brakel, 055 42 86 08 Ik ben op zoek naar een nieuw correctorlint voor een typemachine van het merk Splendid MD Olympia. August Wuyts, Pierstraat 326, 2550 Kontich, 03 887 60 93.

■ ‘Digitale’ senioren gezocht

Seniornet Vlaanderen zoekt gepensioneerde vrijwilligers die goed overweg kunnen met de computer en de digitale snelweg en hun kennis willen delen met senioren die daar nog niet mee vertrouwd zijn. Na een korte opleiding krijg je lesopdrachten in eigen streek. Willy Wellens, Heidestraat 23 A, 3140 Keerbergen, 015 73 04 54

■ Postkaartenalbums

Ik bezit vijf postkaartenalbums met ansichtkaarten uit verschillende toeristische landen en steden. Wie interesse heeft, mag ze komen afhalen. Dora Van de Sompel, Dorp-Oost 18 B 3/01, 9080 Lochristi, 09 251 04 90 of 0478 47 84 26 (niet tussen 12.00 en 14.00 uur)

■ IBM type 89

Mijn elektrische schrijfmachine IBM type 89 doet het niet meer. Waar kan ik die laten herstellen? A.Wellens, De Wittelaan 6/9, 3970 Leopoldsburg, 011 34 02 09

■ Muziekmeubels

Ik heb twee meubelstukken met radio en platenspeler in. Gratis af te halen. Ik ben ook op zoek naar een plaat van de gebroeders Brouwers uit de jaren ’60-’70. Lieven Buequoze, Neerhofstraat 6, 8920 Reningelst, 0478 38 27 06

Wie helpt de postzegelverzameling van onze kleinzoon uit te breiden? Julien Platteau, Vierlinden 76, 9940 Evergem, 09 357 23 86 Mijn vader is op zoek naar bidprentjes en foto’s van Eveline Dervaux, overleden in 1945, Martha Forret en Hilaire Forret, afkomstig uit Zonnebeke. Ook het geboortekaartje van Louis Vancoillie, geboren op 2 augustus 2011 is welkom. Hij is ook geïnteresseerd in kranten van Zonnebeke. Rosette Forret, Sint-Bernardusplein 10/701, 8620 Nieuwpoort

■ Familie Vingerhoets

Welke heemkring heeft in februari 2002 een boekje uitgegeven met als inhoud Zoerle in de ban van de oorlog 1741/1748? Pierre Vingerhoets, Stationssteenweg 160, 2560 Kessel, 03 480 73 37

■ Bauer en Adamo

Ik zoek alles van Frans Bauer en Salvatore Adamo. Ook alle postzegels zijn welkom. Ik zoek ook een Walibikaart goud nr. 101 van de Carrefour actie. Rita Lambrecht, Gulden-Peerdenstraat 79, 8310 Assebroek

■ Postzegels Boudewijn

Wie kan mij postzegels bezorgen van België, van koning Boudewijn 3 frank lila (nr. 1067) met leesbare stempel op de zegel. John Hanssens, Bredabaan 312, 2930 Brasschaat, 0473 51 08 90

■ Boek

Ik zoek het boek Met Bursens in de cel. Het verhaal speelt zich af in de regio Mechelen-Bonheiden. Willy Hellemans, Oude Kasteellaan 3, 2820 Bonheiden, 015 51 11 27


HOE DOE iK HET?

Schenk een stukje aan OKRA Wist je dat je een stukje van je erfenis kan schenken aan OKRA? Daar wordt niet alleen OKRA beter van, ook je erfgenamen doen zo een goede zaak.

Duolegaat Het duolegaat is een aparte vorm van legaat. Maak je hiervan gebruik, laat je een bedrag na aan een goed doel dat daartoe erkend is. Je verplicht deze organisatie

een bedrag uit te keren aan de persoon die je zelf aanwijst. Het goede doel betaalt de successierechten die de erfgenaam bij een gewoon legaat zelf zou moeten betalen. Zo zal de erfgenaam meer ontvangen dan wanneer hij direct van jou zou hebben geërfd. Je kan ook voor OKRA kiezen als je een duolegaat opstelt. Dankzij deze legaten kan OKRA haar werking verder uitbouwen en kunnen je erfgenamen hoge successierechten omzeilen.

Voorbeeld Louise is weduwe en heeft geen kinderen. Zij laat 50 000 euro na voor haar nichtje Elke. Bij een gewone erfenis krijgt Elke de volledige som waarop ze 22 500 euro aan successierechten betaalt. Ze houdt 27 500 euro over. Bij een duolegaat zal Louise 30 000 euro aan Elke schenken en 20 000 euro aan OKRA. OKRA zal dan de successierechten moeten betalen op het deel van Elke en op het deel dat ze zelf krijgt. De successie-

rechten hierop bedragen: Voor Elke: 45 procent van 30 000 euro is 13 500 euro. Voor OKRA: 8,8 procent van 20 000 euro is 1 760 euro. Zo ontvangt ■ de staat: 13 500 euro plus 1 760 euro, samen 15 260 euro ■ Elke: de volledige 30 000 euro ■ OKRA: 20 000 euro min 15 260 euro is 4 740 euro In het eerste geval kreeg Elke slechts 27 500 euro, met een duolegaat ontvangt ze 30 000 euro en is ook OKRA geholpen.

Concreet Denk je er aan een duolegaat op te stellen, moeten er drie voorwaarden vervuld zijn. Je moet een testament opstellen, het liefst bij de notaris. In het testament vermeld je een legaat voor één of meerdere personen. Je koppelt hieraan een tweede legaat voor OKRA of een andere erkende vzw die verplicht wordt alle successierechten te betalen.

okramagazine april 2012

Wil je iets nalaten maar moet de begunstigde daarvoor hoge successierechten betalen, is het duolegaat een wettelijke manier om de successierechten voor je erfgenamen te beperken. Regel je je erfenis op deze manier, dan laat je een deel van je kapitaal na aan een goed doel en een ander deel aan een erfgenaam naar keuze. Het goede doel zal alle successierechten betalen zodat het gedeelte voor de erfgenaam vrij is van deze belasting. Vooral voor alleenstaanden zonder naaste familieleden is dit een interessante optie. Erfgenamen zonder familieband met de overledene worden immers belast tegen het ‘tarief vreemden’. De successierechten lopen snel hoog op. Een duolegaat kan dit vermijden.

Alle info vind je op www.giften-legaten.be of bij je notaris.

41


MENU

Lekker Limburgs Lekkere streekproducten zijn Limburg niet vreemd. Denk maar aan het fruit of de jenever. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de provincie heel wat fijne streekgerechten kent.

okramagazine april 2012

Vers fruit uit Haspengouw, boekweit in de Kempen, zuurkool en waterkers in het Maasland, forellen in de Voerstreek. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Limburgers verwerken al dit lekkers graag in heerlijke gerechten. Aangevuld met appel- of perenstroop, jenever uit Hasselt en lekkere bieren toveren ze echte pareltjes op tafel. Hasselt is niet voor niets de hoofdstad van de smaak.

42

Ook in Voeren weten ze wat lekker is. In Teuven, een klein Voerens dorpje, serveert de kok van herberg Moeder de gans lekkers uit eigen streek verwerkt in authentieke gerechten. Rogier Goessens: “Werken met streekproducten, was voor ons

een vanzelfsprekende keuze. Ze zijn milieuvriendelijk en het lichaam neemt deze voedingsstoffen beter op. Bovendien zijn hier in de buurt heel wat kleinschalige bedrijven die op een authentieke en gezonde manier kaas maken, forellen kweken of jenever stoken. Met heel veel genoegen kopen we onze basisproducten bij hen. Onze geitenkaas bijvoorbeeld halen we bij een klein bedrijf dat 25 geiten per stal heeft. De dieren hebben veel minder stress dan geiten die gemolken worden in grootschalige bedrijven. Dat proef je ook aan hun melk en dus ook aan de kaas. Sommige dingen maken we hier zelf, bijvoorbeeld sleedoornjenever. Vanaf november plukken we de sleedoorns, dat zijn minuscule pruimen. We zetten ze op


Hasseltse jenever, samen met kandijsuiker en kruiden. Dat lageren we in eiken vaten. Het resultaat is een zoete jenever met een pruimensmaak.”

Authentieke recepten

Waterkerssoep op z’n Haspengouws 2 uien | 3 bosjes waterkers | ½ kg aardappelen | 1,5 l rundsbouillon | 1 dl room | peper en zout.

Breng de bouillon aan de kook. Voeg de in stukken gesneden uien en aardappelen toe. Laat 20 min. koken. Mix de soep. Voeg de fijn gehakte waterkers toe. Laat 5 min. koken en breng op smaak met peper en zout. Voeg de room toe.

okramagazine april 2012

“Toen we deze boerderij in 1993 kochten, vonden we de recepten van de laatste boerin. Zij zijn de basis van een groot aantal gerechten die nog steeds op onze kaart staan. We pasten ze wat aan. Soms waren ze een beetje te gewoon om in een restaurant te serveren. Maar de basis bleef: eenvoudige streekgerechten zoals mensen hier in de buurt ze al decennia klaarmaken. Stoofvlees op Limburgse wijze bijvoorbeeld, maken we met stroop en bier uit de streek. Ook konijnenbout bereiden we zoals mensen hier gewoon zijn dat gerecht klaar te maken. Het gehakt op Teuvense wijze is een recept rechtstreeks van de boerin. We serveren gehaktballetjes in een saus met witloof, ajuin, bier en stroop. Onze recepten passen we niet voortdurend aan. Gasten komen hier terug omdat ze weten wat ze krijgen. En wat authentiek is, willen we niet voortdurend moderniseren. Dat zie je trouwens niet alleen in onze keuken, het geldt ook voor het interieur. Het mag een beetje versleten zijn, niet alles hoeft meteen gerepareerd of vernieuwd te worden. We willen het contact met het verleden behouden.”

43


MENU Forel uit de Voerstreek

Nonnevotten

Voor vier: 4 forellen, 2 à 3 tomaten, 1 ui, enkele takjes dragon, 2 dl witte wijn, 2 eidooiers, 100 gr boter, peper en zout. Maak de forellen schoon, laat kop en staart eraan. Neem een vuurvaste schotel en bestrijk die rijkelijk met boter. Leg er de forellen in en kruid met peper en zout. Pel de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes, voeg bij de forellen. Snijd de ui fijn en leg bij de tomaten. Giet de wijn erover en dek af met aluminiumfolie. Laat 20 min. garen in een oven op 180°C. Giet het vocht in een pannetje en doe er eventueel wat water bij. Klop de eidooiers los en giet er wat van het vocht bij. Klop druppelsgewijs bij de rest van het vocht en laat binden op een laag vuurtje. Blijf kloppen. Het mengsel mag in geen geval koken. Doe de gehakte dragon bij de saus. Serveer de forel besprenkeld met wat saus en dien de rest van de saus apart op.

Voor ongeveer twintig stuks: 400 gr tarwebloem, 40 gr gist, 2 theelepels suiker, 8 eetlepels boter, 2 dl melk, 1 theelepel kaneel. Doe de bloem in een deegkom. Strooi de suiker langs de wand. Maak in het midden een kuiltje waarin je de gist breekt met de lauwe melk. Voeg de gesmolten boter toe en kneed enkele minuten. Laat het deeg een uur rijzen. Rol het daarna uit tot een lap van 30 cm. Snijd in tien repen en maak er strikken van. Laat de strikken 1 uur rijzen en frituur ze aan beide zijden goudbruin op 180°C. Meng de rest van de suiker met kaneel en strooi over de warme nonnevotten.

Gelegen op de verkeersvrije zeedijk van Nieuwpoort Bad belooft u een onvergetelijke vakantie! Voor diegenen die er in de zomer even kort tussenuit willen, hebben wij het volgende voorstel:

Zomerarrangement 2012 Formule ■ logement op een kamer + halfpension: ontbijtbuffet en middag- of avondmaal ■ hotelservice en handdoeken inbegrepen

4 NACHTENARRANGEMENT

Tijdens de zomervakantie van 6 juli tot 20 augustus 2012 ■ Aankomst: vrijdagmiddag vanaf 16u ■ Vertrek: maandagmorgen om 10u

Tijdens de zomervakantie van 2 juli tot 24 augustus 2012 ■ Aankomst: maandagmiddag vanaf 16u ■ Vertrek: vrijdagmorgen om 10u

PRIJS 3 NACHTENARRANGEMENT:

PRIJS 4 NACHTENARRANGEMENT

■ € 162 p.p. met 2 volw. op een kamer

■ € 203 p.p. met 2 volw. op een kamer

■ € 188 p.p. alleen op een kleine single

■ € 234 p.p. alleen op een kleine single

■ € 252 p.p. alleen op een grote single

■ € 309 p.p. alleen op grote single

Prijs bijkomende volwassene: € 73 Bijkomende kinderen (vergezeld van min. 2 volw.) 8-11 jaar: € 60 4-7 jaar: € 50 0-3 jaar: gratis

Prijs bijkomende volwassene: € 98 Bijkomende kinderen (vergezeld van min. 2 volw.) 8-11 jaar: € 80 4-7 jaar: € 67 0-3 jaar: gratis

okramagazine april 2012

3 NACHTENARRANGEMENT

Wij organiseren ook tal van andere promoties en arrangementen, wij sturen u graag onze folder toe!

44

Hotel Sandeshoved Zeedijk 26 | 8620 Nieuwpoort | Tel: 058 22 23 60 www.sandeshoved.be | info@sandeshoved.be

Limburgs zuurvlees Voor vier: 1 kg rundsstoofvlees, 4 uien, 2,5 dl azijn, 8 laurierblaadjes, 1 koffielepel kaneel, 4 sneden peperkoek, 4 eetlepels appelstroop, 2 eetlepels suiker, sausbinder, bakboter, peper en zout. Leg het vlees in een kookpot, giet er de azijn over en vul aan met water tot het vlees onder staat. Snijd de uien in ringen en doe samen met de laurier en kaneel bij het vlees. Dek af en laat 12 uur marineren op een koele plaats. Neem het vlees uit de pan en dep droog met keukenrol. Laat de bakboter heet worden en bak het vlees bruin. Zeef de marinade en laat de uiringen even meebakken. Voeg de marinade toe tot het vlees helemaal bedekt is. Voeg ook de peperkoek, de appelstroop en suiker toe. Laat enkele uren zacht sudderen. Breng op smaak met peper en zout en eventueel wat suiker. Bind met bruine sausbinder.

Ontbijtkoek van boekweitbloem 50 gr boekweitbloem, 1 dl karnemelk (botermelk), snuifje zout, bakboter, perenstroop, 2 reepjes spek. Roer de bloem en de karnemelk tot een gladde massa, klop tot een luchtig deeg. Voeg een snuifje zout toe. Doe de boter in de pan en bak de spekreepjes. Giet het boekweitdeeg over de spekreepjes en bak op een hoog vuur. Dien op met perenstroop. Tekst Nele Joostens en Blanche Vanbelle Foto’s Mine Dalemans en Emy Elleboog


UITJES

De modernen. Kunst uit Nederland.

Hun schoonste dag

Retrospective Per Kirkeby

Samen met het publiek bouwt het Huis van Alijn aan een digitaal fotoalbum over het dagelijks leven in de 20ste eeuw. Bijzonder aan het album is dat het is samengesteld uit foto’s die zich in privé-familiealbums bevinden. In thematische tentoonstellingen toont het Huis van Alijn een selectie uit de duizenden foto’s. Familiealbums geven inzicht in de tijdsgeest en tonen hoe gewoontes en gebruiken evolueerden. Rode draad blijven de belangrijkste en gelukkige momenten uit het gezinsleven. Een van die schone dagen is de huwelijksdag en het portret van de gehuwden. Over huwelijksfotografie valt veel te vertellen. Het Huis van Alijn licht in deze expo de sluier voor je op.

Denemarken neemt zes maanden de teugels in handen van de Europese Unie. Met Let’s Dansk richt BOZAR de aandacht op Kopenhagen met een reeks expo’s, films en theatervoorstellingen. Per Kirkeby (°1938) is een van de belangrijkste schilders van de Deense avant-garde. Kirkeby heeft een bijzonder veelzijdig oeuvre dat evenzeer put uit de figuratieve kunst van de Deense klassiekers als uit de 19de-eeuwse Franse meesters zoals Eugène Delacroix. Kirkeby kan en wil zich niet in een vakje laten stoppen maar stelt liever de positie van de waarnemer voortdurend in vraag. Per Kirkeby baseert zich op minimal art en op zijn liefde voor de natuur. Zijn werk staat bol van licht en vrije ruimte. De tentoonstelling bevat ook een focus op de weinig bekende realistische landschapsschilderijen van Kurt Schwitters.

Info

Info

Info

Tot 19 augustus 2012 in de Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, Antwerpen, 03 242 04 16, publiekswerking@kmska.be. Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Tickets: 4 euro, 60+: 3 euro. Bereikbaarheid: de Koningin Fabiolazaal ligt vlakbij de Meir op wandelafstand van het Centraal Station.

Van 1 april tot 1 juli 2012 in het Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent, 03 269 23 50, info@huisvanalijn.be. Open van dinsdag tot zaterdag van 11.00 tot 17.00. Zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tickets: 5 euro, 55+: 3,75 euro. Bereikbaarheid: tramlijn 1 tot halte ‘Gravensteen’. Neem de Kraanlei. Het Huis van Alijn is na 200 meter aan je linkerzijde.

Tot 20 mei 2012 in BOZAR, Ravensteinstraat, 1000 Brussel, 02 507 82 00, tickets@bozar.be. Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Donderdag tot 21.00 uur. Tickets: 10 euro, 60+: 8 euro. Bereikbaarheid: B-dagtrip: trein+tentoonstelling. Trein: Centraal station.

Nu het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen gesloten is voor verbouwing, zet het museum zijn collectie 19de- en 20ste-eeuwse kunstwerken in de kijker in de Koningin Fabiolazaal in het hartje van Antwerpen. De tentoonstelling De modernen. Kunst uit Nederland toont zo’n zestig schilderijen, aquarellen en tekeningen uit die collectie. Samen vertellen ze over de geschiedenis van de moderne kunst in Nederland van 1850 tot nu. Daarnaast geven ze een beeld van de artistieke relaties en contacten tussen Nederland en België. Tot slot schetst de tentoonstelling hoe de verzameling Nederlandse moderne kunst van het KMSKA tot stand is gekomen. Kunst uit Nederland toont werk van o.a. Lawrence AlmaTadema, George Hendrik Breitner, Vincent Van Gogh, Carel Willink en Karel Appel.

op kans cket. k a a M s duoti rati een g ijk blz. 55! K

okramagazine april 2012

Vincent van Gogh, Aardappelrooister, KMSKA, foto LukasArt in Flanders

45


UiT

Luik,

de vurige stede Rendez-vous op een eiland met Georges Simenon. Eindeloos kletsen met Nanesse of je tegoed doen aan enkele Pekets met Tchantchès. Klinkt irreëel en toch kan het mits een tussenstop in de derde rivierhaven van Europa. het glazen dak poetst? Zo blijft de maximale lichtinval behouden.”

Postmodernisme “Te voet naar het centrum kost je twintig minuten. Maar via de treinverbinding met Luik Paleis ben je in twee tellen in de historische binnenstad”, gaat Catherine verder. Ze neemt me mee naar de citadel waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vele verzetsmannen gefusilleerd werden. Van op het panoramapunt toont ze me de verschillende stadswijken van Luik, zoals Outremeuse, een eiland tussen de Maas en de Ourthe. In het zuiden liggen de Ardennen waar eik gekapt wordt voor de befaamde Luikse meubels. Via de bruggen over de Maas vind je je weg naar de Place Saint-Lambert. De Marché de la Batte of de grootste markt van Wallonië langs de Maaskade, trekt

okramagazine april 2012

Aankomen in het station van Luik Guillemins is als landen in een futuristische stad. Dit meesterwerk van glas en gewapend beton van architect Santiago Calatrava lijkt wel een wereldwonder. De oogverblindende buitenkant doet denken aan een kathedraal of het skelet van een prehistorisch dier. Om van perron te wisselen, ga je niet ondergronds maar gebruik je een van de twee reusachtige loopbruggen. Ik ontmoet er Catherine Vankerkhove, stadsgids in Luik. “Calatrava hanteerde hier zijn typische organische stijl. Pas na honderd mengpogingen verkregen de ingenieurs de huidige witte kleur van het beton. Een speciale duwtechniek met elektrische schaatsen bracht de reusachtige stalen bogen van 190 meter lang ’s nachts op hun plaats. Zo kon het station de hele tijd in werking blijven. Zie je die robot die

46

Het futuristische station Luik Guilllemins van Calatrava lijkt op een skelet van een prehistorisch dier.

De Montagne de Bueren leidde recht naar de meisjes van plezier.


iedere zondag veel bezoekers, ook uit Limburg. Catherine: “De laatste tien jaar doet Luik een poging om haar uitzicht te veranderen door veel postmoderne gebouwen op te trekken. Postmodernisme betekent altijd integratie in de stad.” Op het gezellige marktplein met zijn talrijke terrassen staat het Perron. Het monument staat symbool voor de vrijheid van de stad Luik. Tijdens de 11de eeuw fungeerde het Perron als schandpaal. De letters LG op de paal staan niet voor Liège zoals velen denken maar betekenen libertaise gentaise of vrijheid van de mensen.

Georges en Josephine “Wil je een authentiek streekgerecht proeven, zoek je het best een tafeltje uit in restaurant As Ouhès. Hier bereiden ze de lekkerste Luikse bouletten. De siroop, zilveruitjes en rozijnen geven aan de saus zijn typische smaak. Je sluit uiteraard af met een Luikse koffie.” Tegenover het Perron bevindt zich het stadhuis in typisch Franse klassieke stijl. Het loont de moeite

even je hoofd binnen te steken om het rijke interieur te bewonderen. In La maison du Peket kan je honderd verschillende soorten van deze brandewijn proeven. “Wanneer je in Frankrijk een petit blanc vraagt, krijg je een glas witte wijn, in Luik krijg je een Peket, gemaakt van jeneverbessen”, licht Catherine toe. Vlakbij La maison du Peket zit Georges Simenon, de geestelijke vader van commissaris Maigret. Hij zag het levenslicht in Luik op 13 februari 1903. Luik vereeuwigde de vrouwenversierder op een bank, wachtend op zijn volgende verovering. In 1922 was Josephine Baker zijn minnares. Luikenaars zeggen daarom: “la naissance de Georges, une chance pour Josephine” of “Georges werd hier geboren, Josephine vond hier haar geluk”.

Moord Bij het Prinsbisschoppelijk Paleis, vandaag het Justitiepaleis, bevinden we ons in het belangrijkste deel van de stad. Catherine: “Dankzij een moord had Luik vanaf de 10de eeuw tot de Revolutie een

Het stadhuis van Luik met het Perron op de voorgrond.

prins-bisschop. Tijdens de Merovingische periode was Lambertus bisschop van Tongeren en Maastricht. Omwille van een vete tussen twee families werd hij hier vermoord. Luik groeide daarom uit tot een bedevaartsoord. Omdat al die bedevaarders moesten slapen en eten, beschouwen we hen als de eerste toeristen van Luik. De stad

Tchantchès is ongetwijfeld een mythe, een marionet, een folkloristisch personage. Maar voor de Luikenaren is hij voor alles een echte volksjongen van vlees en bloed met wie ze zich helemaal identificeren. De persoonlijkheid van François de Liège, want Tchantchès is Waals voor François, staat model voor de inwoners van de Vurige Stad. Deze bijnaam van Luik verwijst naar een stadsbrand in de 15de eeuw die zeven weken duurde. Net als Tchantchès zitten de Luikenaren nooit om een woord verlegen, staan ze bekend om hun goedhartigheid en staan ze steeds met het glas in de hand. Vooral op Outremeuse kom je Tchantchès tegen. Hij werd geboren in 760 ten tijde van Keizer Karel, tussen twee straatstenen van Outremeuse. Volgens de overlevering schreeuwde hij meteen om een Peket. Al snel bleek dat deze Tchantchès een kwajongen was, fijn in de omgang maar met veel streken, heetgebakerd en met veel noten op zijn zang. Zijn kopstoten maakten hem berucht aan het hof van Karel de Grote. Alle marionetten in Luik zijn het erover eens: het is steeds Tchantchès die de keizer en zijn paladijnen uit de brand sleept als die verschrikkelijke Saracenen weer opduiken. En dat lukt hem allemaal met humor en zwier. Niet te verwonderen dat hij alleen al in het centrum nog steeds de hoofdrol speelt in drie marionettentheaters. De held heeft ook een vrouw, Nanesse. Zij laat zich niets wijsmaken en is niet op haar mondje gevallen. Met haar lekkere schotels zoals gehaktballen in Luikse saus met stroop, bloedworst in appelragoût en Luikse salade draait ze hem zo rond haar vinger. Iedere Luikenaar identificeert zich met Tchantchès of Nanesse.

okramagazine april 2012

Het verhaal van Tchantchès

47


De zuilen op het centrale SintLambertusplein staan op de plaats van de afgebroken Sint-Lambertuskathedraal.

Tijdens de Franse Revolutie beslisten de Luikenaars om hun kathedraal af te breken.

bewaarde de relieken van Lambertus in een grote kathedraal van wel dertig tot veertig meter breed. Haar toren was hoger dan de Onze-Lieve-Vrouwetoren van Antwerpen. Maar terwijl de Antwerpenaars hun kathedraal koesterden, beslisten de Luikenaars hun kathedraal af te breken tijdens de Revolutie. Ze beschouwden haar als het symbool van de absolute macht van de Luikse kanunniken en de prins-bisschop. Op de plaats waar de kathedraal stond, verrezen moderne zuilen. Onder het plein bevindt zich het Archeoforum met overblijfselen die dateren van de vroegste nederzettingen in de stad.”

okramagazine april 2012

Ikea avant-la-lettre

48

We betreden de imposante binnenkoer van het Paleis van de prinsbisschoppen. Dat Leonardo da Vinci de architect is van dit plein merk je aan de ietwat vreemde zuiderse stijl. Op de zuilen van het paleis staan afbeeldingen van narren die verwijzen naar de Lof der Zotheid van Erasmus. De Azteekse maskers verwijzen naar de Schat van de Azteken, toen in handen van Margaretha van Oostenrijk die in Mechelen woonde. Via postmoderne woonzones met rustige binnentuintjes komen we bij het paleis van Jean Curtius, de eerste kapitalist van de stad. Deze Limburger die zijn naam Jan De

Corte 'verlatijnste', verkocht wapens aan Filips II, bezat steenkoolmijnen en werkte in de metaalindustrie. Zijn paleis is een mooi voorbeeld van Maaslandse stijl uit de 17de eeuw met typische ramen met stenen kruisen en muren in ossenbloedkleur. Tijdens de renovatie kozen de Luikenaars voor een project dat de verschillende huizen van Curtius met elkaar verbindt. Langs het chronologisch parcours bekoort vooral het werk van de 19de-eeuwse Gustave SerrurierBovy. “Hoewel hij oorspronkelijk ambachtelijke meubels ontwierp in art-nouveaustijl, wou hij kunst maken voor iedereen en de prijs van de meubels omlaag halen. In plaats van padouk, Afrikaans hout, koos hij voor populier en een systeem van messing en groef. Revolutionair en vernieuwend want demonteerbaar. In feite kondigde hij Ikea aan”, legt Catherine uit.

Bergaf Aan de overkant van de Maas, in Outremeuse, belanden we in een doolhof van steegjes, pleintjes en binnenplaatsen. Sommige Luikenaars vernieuwden hun gevel inspirerend. De portalen of muurkapelletjes gewijd aan Maria vind je uitsluitend in dit authentieke stadsdeel. Tijdens de 19de eeuw bouwden de soldaten van de Citadel de 274 trappen van de Montagne de Bueren. De trap leidde rechtstreeks naar de meisjes van plezier. De huidige bewoners van deze ‘trap-

straat’ kunnen alleen via de trappen hun huis bereiken. In de Sint-Pauluskathedraal is het vooral uitkijken naar het witmarmeren liggend Christusbeeld van Jean Del Cour, een leerling van Bernini uit de 17de eeuw. Vergeet ook niet even de Sedes Sapientiae te bewonderen. Dit Mariabeeld van rond 1200 typeert de overgang van romaanse naar gotische stijl. We eindigen onze tocht in de collegiale Sint-Bartholomeuskerk. De 12de-eeuwse doopvont, volledig uit messing gehouwen, is een meesterwerk. Hij ontsnapte als bij wonder aan de beeldenstorm. Van op de Place de la Cathédrale kan je direct de rue Saint-Paul induiken om je honger te stillen. Of misschien wil je nog even verdwalen in Le Carré waar de belangrijke winkelstraten gevestigd zijn. “Je hoeft echt niet naar de rue du Pot d’or waar je je blauw betaalt. Ook in de op een na oudste galerij van het land, de Passage Lemonnier of in de rue Féronstrée, vind je betaalbare mode. Of zoals we in Luik zeggen: voor tien klanten hier vind je een klant in de rue du Pot d’or”, besluit Catherine. Tekst en foto's Chris Van Riet en Office du Tourisme Liège.

LUIK

Info Dienst voor toerisme van de stad Luik, Féronstrée 92, 4000 Luik, 04 221 92 21, www.liege.be/tourisme, www.opt.be.


55 bloeiwijze 56 heer (afk.) 57 bolletje lucht 59 deel van een auto 62 tennisterm 65 twee of meer ineenlopende kamers 66 Bijbelse figuur 67 spijker 69 buitenaards nsel 70 regenachtig 71 vouwblad 72 onderricht.

1

SPEEL EN WIN

Hogenboom Vakantieparken

33 winnaars

Beleef6 jeugdig het ultieme vakantiegevoel g 2 hetzelfde 3 bedrog 4 ingenieur 5 hefschroefvliegtuig (afk.) 7 dominee dergelijks 9 kort, hard geluid 10 verzoekschrift 11 soort stof 13 leidsman 15 goor gaard 18 taart 21 genoeg 22 wiel 25 technische term 27 gezouten kuit van de steur Winnaars kruiswoord februari 2012. ht 30 Bijbelse figuur 31 hoofdstad van Marokko 32 boekverhaal 34 arrondissement Meer dan 3 000 deelnemers! e hoeveelheid 38 hoog aanzien 42 lekkernij 43 vezelproduct 44 deel van een fiets ■ Voor wie is het weekendzoogdier in Domaine52 uitgeput des Hautes 54 steile afgebrokkelde kust oord 48 alsmede 50 vierhandig Fagnes?  kinderspeelgoed 60 onvermengd 61 koraaleiland 62 teken 64 opstootje 66 werk Regina Soetens uit Vichte. 68 lage druk 70 broeder.

4

2

1

8

■ Wie mag op midweek in hotel Bütgenbacher Hof? Martin Kuypers uit Bonheiden. ■ Wie krijgt de waardebon van 125 euro? 1 2 3 4 5 6 Jozef Vanbockrijck uit Asse.

11 16 20 24

33

42

51

63 67

7

12 13 De inzending? 14 ■ Wie kan binnenkort beginnen in Alfons Van den Abbeele uit Erpe-Mere, Els Vinck uit Mortsel, Gerda Demeyere Eulaers 17 uit Stasegem, Maria18 uit Kontich, Anny Verreydt uit Heverlee. 21 22 ■ Bij wie valt Echt waar straks in de bus? Emile Bruggemans uit Mechelen, Trees Catteeuw uit 25 26 Roger Marke, Jeanne Van der Veken uit Begijnendijk, Vandepitte uit Damme, Roger Olieux uit Lauwe. 29 30 31 ■ Voor wie wordt Huwelijk weggelegd? Monique Vermout uit Meulebeke, François De Ron uit 34 35 36 Vilvoorde, Germaine Verschueren uit Hofstade, Maria Kennes uit Asse, Kemp-Van Oosterwijck uit Brasschaat. 39 40 41 ■ Wie kan het verhaal van Vera Gran straks lezen? Wagemans-Brauns uit 43 Hasselt, Emiel Uytterhoeven uit 44 Boortmeerbeek, Mieke Biermans uit Vremde, André Huwel uit Sijsele, M. Berghmans uit Begijnendijk. 47 48 49 50

F E E S T

A R B R O N B B E O K N A F

6

65 64 ■ Wie kan gaan filosoferen in Worden alle mensen broeders? 69 Cornelia Van Tichel uit 70 68 Langdorp, Vera Serneels uit Merksem, Christiane De Stoop uit Middelkerke, Sonia Verhulst uit 71 Put uit Veltem-Beisem, Godelieve 72 Hooglede.

I N I S H D E R E E P K L M B R I V E E S A U N A N K T A U T H R I E K O T R O O N M O K L K O P E R S U G E L U O L D E R

J U D O G O S I I N G D D G E R S B A K R A D A B A K V O B M I M A F A T R A A K A A R L A M P I T E L F O B U L E R I

K N A L R O M A N S E I N

A D R E S

S M E R I E G E R D E H R E T V I I G G

Oplossing kruiswoordraadsel februari 2012.

739 416 825 358 947 261 582 694 173

841 275 963 127 638 459 716 382 594

9

23 27

Oplossing sudoku maart 2012.

5

9

3

Kom tot rust in het prachtige Zeeland! VakantiePark Aquadelta is dé ideale uitvalsbasis voor een heerlijke 10 vakantie in Zeeland. U verblijft in een 4-persoons appartement, type Jade. Het verblijf is inclusief fietshuur voor 1 dag, 1x voordeelmenu, bed15schoonmaak. linnen en eind

4

3

Midweek (ma-vr)

13, 20 april en 4, 11 mei 2012

€ 99,-

16, 23 april en 7, 21 mei 2012

€ 89,-

1 t/m 22 juni 2012

€ 119,-

4 t/m 25 juni 2012

€ 109,-

Prijzen zijn per persoon voor de eerste 2 personen en exclusief reserveringskosten en parklasten. Extra personen betalen € 39,-.

© DENKSPOR

28 32

37

38 www.vakantiegevoel.be/okra of 070 - 663477 (€ 0,15 per min.)

45

46

fo: meer in 950 00 20 .be 8 0 62 info raplift t . w w w 56

66

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

562 839 417 946 251 783 394 175 628

2

2

Weekend (vr-ma)

19

Leopold Heussen uit Kinrooi, Lambert Vanstreels uit Kermt-Hasselt, José 59 Croon uit 60 Nieuwpoort, 61 Guillaume 58 Wylin uit Gullegem, Jeanne De Donder uit Schoonaarde.

Oplossing: korstmos. Antwoord op de extra vraag: salix viminalis.

T R I C O T

8

■ Wie kan beginnen dromen met Logeren in een 52 stiltehotel 53 2008? 54 55

57

7

Onze traplift ... ... Uw comfort Gratis en vrijblijvende offerte — Korte leveringstermijn (vanaf 1 week) — Dienst na verkoop (24u/24) — Gratis subsidieadvies — Conform wetgeving — Diverse afwerkingen — Batterijvoeding

NV Coopman Liften Heirweg 123 | B-8520 Kuurne comfortlift@coopman.be | www.trapliftinfo.be

okramagazine april 2012

L

49


tjeshond 31 klein muziekgezelschap 33 dringend 34 roomkleurig 35 genoeg ftig 44 regelmatig zesvlak 46 uiting van verdriet 47 inboedel 48 werktuig 50 Euroadellijk 53 twijg 55 strookje aan een systeemkaart 56 inham in een bergachtige chtsgeding 62 zienswijze 64 vermogend persoon 65 bloedvat 68 januari 70 boe72 te koop 74 met name.

KRUISWOORDRAADSEL 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

3 11

12

8 13

14

15

20

16

17

18

22

21

23

19 24

25

6 27

26 30

31

35

43

32

34 37

41

45

49

39

42

46

50

51

56

38

10

2

44

29

33

36 40

1

28

47 52

48

53

57

54

58

55 59

60

4 61

62

66

67

63 68

64

65

69

70

71

5 72

73

74

9

7 75

76

77 © DENKSPORT PUZZELBLADEN

M E K K A B E U F J O R D

A T E R P V C B A A R D E E U W O J A C K R april K Oplossing N W M O Lkruiswoordraadsel S H H A L U S S E R I E T R A M A R S T R L E K E V A A N C E G A A L C U E R O P P C T O R N A A M K U S E O R K 1B O2S B O M 8 3U 4 5 H6 M 7 9 10 U F O N E T T O E T A B I L I D E E R A M P U Naam: N I K E R E L A B E L S D J L IJ N V D R E Straat: T E A K K Z E E M I E K E N G E L E R N S T

2012

HORIZONTAAL 1 moeder-overste 5 kunststof 7 deel van een sleutel 11 tijdperk 12 kledingstuk 13 kosten koper 15 noordwest 16 verlaagde toon 18 vreemde munt (afk.) 19 hectare 20 karwei 22 reeks 24 vervoermiddel 26 bloeiwijze 27 straat (afk.) 28 waterdoorlatend 29 Bijbelse figuur 30 ZuidAfrikaanse partij (afk.) 32 effen 34 regieaanwijzing 35 broeder 36 oppervlakte 37 insect 38 achter 40 ante meridiem 41 zoen 42 en omgeving 43 klein kind 45 bundel 47 grote hoeveelheid 48 Hare Majesteit 49 ongeïdentificeerd vliegend voorwerp 51 zuiver gewicht 54 Griekse letter 56 Amerikaanse politieorganisatie 57 deksel 58 hoog aanzien 59 ampère (afk.) 61 deel van een jaar 63 vent 65 zoon van Adam en Eva 66 Olympische Spelen (afk.) 67 deejay 69 linie 70 van de (afk.) 71 muzieknoot 72 houtsoort 73 leren lap 75 geestelijke 76 haarversteviger 77 stemming. VERTICAAL 1 bedevaartplaats der mohammedanen 2 voorzetsel 3 op zekere tijd 4 grof 6 voorzetsel 7 muziekinstrument 8 telwoord 9 aankomend (afk.) 10 toneelstuk 14 gereed 16 binnenste van beenderen 17 lichtpaars 19 toevluchtsoord 21 aarden vaas 22 dans 23 verharde huid 25 mannetjeshond 31 klein muziekgezelschap 33 dringend 34 roomkleurig 35 genoeg 39 behoeftig 44 regelmatig zesvlak 46 uiting van verdriet 47 inboedel 48 werktuig 50 Europeaan 52 adellijk 53 twijg 55 strookje aan een systeemkaart 56 inham in een bergachtige kust 60 rechtsgeding 62 zienswijze 64 vermogend persoon 65 bloedvat 68 januari 70 boerenbezit 72 te koop 74 met name.

SUDOKU Sudoku

Nr.:

Alle cijfers van 1 tot en met 9 moeten Vul het diagram zo in dat in elke rij, elke kolom en elk vierkant van één keer voorkomen in alle kolom3 bij 3 vakjes alle cijfers van 1 tot en met 9 precies één keer voorkomen. men, in alle rijen en in elk van de 9 vierkantjes van 3 keer 3 vakjes.

Postnr.:

Woonplaats:

5

Tel.:

E-mail:

6

4

3

2

OKRA-lidnummer of trefpuntnummer:

7 8

4

6 Extra vraag: Wie was de minnaar van Josephine Baker in 1922?

3 8

4

1

6

2

8

1

9

9 Vergeet niet een postzegel van 0,71 euro toe te voegen!

7

4 1

3

1 2

3

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

50 50

Stuur je oplossing naar: OKRA-magazine, Kruiswoord april 2012, PB 40, 1031 Brussel, voor 30 april 2012. De winnaars verschijnen in het juninummer 2012. Voeg één postzegel van 0,71 euro toe (niet vastkleven).


3i2jzen

pr

KRUisWOORDRAADsEL Maak kans op een van onderstaande prijzen en stuur je oplossing van het kruiswoordraadsel naar OKRA-magazine.

Speel en win een van deze prijzen

Een overnachting voor twee personen in half pension in het prachtige Jala hotel**** te Luik Info Jala hotel, Rue Jaspar 2, 4000 Luik, 04 230 73 30, www.jalahotel.com. Dit viersterrenhotel bevindt zich aan een rustig gelegen, groen plein in hartje Luik. Je geniet er van hedendaags design en comfort. Het hotel is bekend om zijn verfrissende creativiteit en zijn service. Hotel Jala ligt vlakbij de winkel-, cultuur-, sport- en ontspanningscentra van Luik zoals de koninklijke opera, het conservatorium, het theater, de filmhuizen en de musea.

Verblijf ter waarde van 125 euro Te gebruiken in De Kinkhoorn, Ravelingen of Ol Fosse d’Outh. Een heerlijk ontspannend verblijf gegarandeerd. Aan zee of in de Ardennen.

Info ■ De Kinkhoorn, Zeedijk 330, 8400 Oostende, 059 70 16 97, fax 059 80 90 88, receptie@dekinkhoorn.be, www.dekinkhoorn.be. ■ Ravelingen, Zeedijk 290, 8400 Oostende, 059 55 27 55, fax 059 55 27 59, info@ravelingen.be, www.ravelingen.be. ■ Ol Fosse d’Outh, rue Ol Fosse d’Outh 1, 6660 Houffalize, 061 28 88 01, fax 061 28 88 04, olfosse@olfossedouth.com, www.olfossedouth.com.

Vijf exemplaren van De gulden middenweg van Annabel Lyon (waarde 18,95 euro). Vijf exemplaren van De leerling-snijder van Luc Vandromme (waarde 24,95 euro). Vijf exemplaren van De Kroon van Nancy Bilyeau (waarde 21,95 euro). Vijf exemplaren van Rode sneeuw in december van Simone van der Vlugt (waarde 19,95 euro). Vijf exemplaren van Mijn reisgids Noord-Engeland. De 99 favoriete plekken van Dirk Musschoot (waarde 6,95 euro). Vijf exemplaren van De aarde in 2050. Over de gevolgen van Global Warming (waarde 14,95 euro).

okramagazine april 2012

Dertig boeken

51


LEDENVOORDEEL

Word klant bij Lampiris en bespaar dankzij OKRA Dankzij OKRA kan je extra besparen op je energiefactuur. Wie klant wordt bij Lampiris en lid is van OKRA krijgt een jaarlijkse korting van 15 euro op het abonnement van zijn elektriciteitsfactuur en 15 euro jaarlijkse korting op het abonnement van de aardgasfactuur. Daarbovenop krijg je een korting van 2,5 procent op het tarief van elektriciteit en aardgas (dus niet op de distributiekost of btw). Energieleverancier Lampiris levert honderd procent groene elektriciteit en aardgas. Dit bedrijf is honderd procent Belgisch en behoort tot de goedkoopste energieleveranciers van België. Lampiris hanteert slechts één tarief voor elektriciteit en één tarief voor aardgas.

Kan je op elk ogenblik overstappen naar Lampiris?

okramagazine april 2012

Er zijn twee situaties. Om te weten in welke situatie je je bevindt, moet je naar je huidige energiefactuur kijken. Daar zie je de looptijd van je contract staan.

52

Ofwel heb je een contract van bepaalde duur (één, twee of drie jaar), ofwel van onbepaalde duur. Heb je een contract van bepaalde duur, kan je overstappen naar Lampiris minstens een maand voor je contract eindigt. Je kan nu al een contract bij Lampiris ondertekenen wanneer je contract pas over een jaar eindigt. Ze houden de gegevens bij zodat je op het einde van je contract meteen bij Lampiris terecht kan tegen de huidige energietarieven. Duurt je contract langer dan twaalf maanden, moet je zelf in de gaten houden wanneer je het best het contract met Lampiris afsluit. Wil je voor het einde van je contract overstappen, kan dat ook maar houd er dan rekening mee dat je dan een opzegvergoeding moet betalen. Heb je een contract van onbepaalde duur? Dan hoef je niet te wachten en kan je zonder kosten over stappen naar

Lampiris als je een opzegtermijn van minimum één maand respecteert (twee maanden als je in Brussel woont).

Hoe stap je over? Twee manieren. Neem je factuur en je okra-lidnummer bij de hand, surf naar www.okra.be en klik op de link naar het ledenvoordeel van Lampiris. Je komt op een online formulier terecht dat je invult. De promotiecode ‘OKRA’ zal automatisch ingevuld zijn zodat je het ledenvoordeel kan genieten. Lampiris contacteert je telefonisch en doet de rest. Je kan ook bellen naar het gratis nummer 0800 21 001. Vermeld zeker dat je lid bent van OKRA en het ledenvoordeel wenst te genieten. Nadien ontvang je het contract via mail of krijg je het thuisgestuurd zodat je het slechts hoeft te ondertekenen.

Je bent al klant bij Lampiris? Bestaande klanten genieten hetzelfde voordeel, op voorwaarde dat ze lid zijn van OKRA. Stuur een mail naar gep@lampiris.be met vermelding van je persoonlijke gegevens, je klantnummer en de promotiecode ‘OKRA’. Je kan ook bellen naar 078 790 790.


DE ELEKTRISCHE FIETS EEN EXTRA DUW IN DE RUG

Hoe lang geldt het voordeel? Je sluit een contract af voor een, twee of drie jaar. Het voordeel geldt in elk contract en duurt zolang je klant bent bij Lampiris en lid blijft van OKRA, ongeacht de duurtijd van je contract.

Kan je aansluiten enkel voor aardgas of elektriciteit? Geen probleem. Je krijgt dan een jaarlijkse korting van 15 euro en 2,5 procent korting op het energiegedeelte van je factuur.

Is een leuke fietstocht soms te vermoeiend? Dan kan een elektrische fiets een flinke hulp zijn. Met een elektrische fiets bedwing je moeiteloos een lastige helling en is tegenwind geen spelbreker meer. Maar ook kinderen naar school brengen of gewoon naar het werk fietsen, is aangenaam omdat je minder moe en niet bezweet aankomt. De fiets beschikt over fietsbekrachtiging. Hiermee blijf je actief fietsen want de motor helpt enkel als je zelf mee trapt.

Prijzen vanaf € 1 499 en voor CM-leden vanaf € 1 349

Wat als OKRA de samenwerking met Lampiris stopzet? De samenwerking tussen OKRA en Lampiris is vastgesteld op twee jaar. Dat betekent dat je aan deze voorwaarden kan intekenen tot 31 maart 2014. Het voordeel zelf blijft onbeperkt in de tijd, ook als de samenwerking tussen OKRA en Lampiris stopt.

Is Lampiris een betrouwbare leverancier?

Deze handige accessoires kun je in de Thuiszorgwinkel vinden: fietskar, fietsstoeltje, fietshelm, fietstassen, fietszadelkussen, fietscomputer, ...

DOE EEN TESTRIT Huurprijs : € 15 per dag met een max. van 5 aaneensluitende dagen. Beslis je nadien een elektrische fiets te kopen, dan betalen wij 1 dag huur terug.

Als je niet tevreden bent, kan je kosteloos vertrekken naar een andere leverancier, ook als je contract nog niet ten einde is.

Meer info op www.okra.be, 0800 21 001 of 02 246 44 39.

BON

OKRA gaat de samenwerking met Lampiris aan nadat ze zich goed informeerde over de betrouwbaarheid van de dienstverlening en van de groene stroom. De garantie van de groene stroom past in het verhaal van duurzaamheid dat OKRA onderschrijft. Om al deze redenen gelooft OKRA in de kwaliteit van Lampiris.

Accessoires

Als lid van Okra krijg je bij aankoop van de elektrische fiets een fietscomputertje GRATIS! Deze bon is geldig t.e.m. 30-06-2012.

Naam:

E-mail:

www.thuiszorgwinkel.be

Surf naar onze nieuwe website en schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief. Zo blijf je steeds op de hoogte van onze acties. Voortaan kan je 24 u op 24, 7 dagen op 7 terecht in de

ThuiszorgWEBwinkel.

okramagazine april 2012

Adres:


colofon OKRA-magazine ledenmagazine van OKRA vzw PB 40, 1031 Brussel 02 246 44 37, fax 02 246 44 42, www.okra.be, magazine@okra.be Redactie Nele Joostens, Chris Van Riet, Katrien Vandeveegaete Redactieraad Herman De Leeuw, Niek De Meester, Nic Fruru, Jos Lacroix, Hilde Masui, Dirk Van Beveren, Jan Vandecasteele, Hugo Verhenne Verantw. uitgever Jan Vandecasteele, Vier Uitersten 19, 8200 Brugge Vormgeving Gevaert graphics nv Coverbeeld François De Heel Druk Corelio Printing, Erpe-Mere Reclameregie Publicarto Sylvain Van Der Guchtlaan 24, 9300 Aalst 053 82 60 80 fax 053 82 60 90 com@publicarto.be Oplage: 172 160 exemplaren Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag geen enkele tekst of illustratie geheel of gedeeltelijk worden gereproduceerd. Advertenties vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de uitgever. OKRA-magazine, trefpunt 55+ is aangesloten bij de Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers. Het meinummer verschijnt uiterlijk op 25 april 2012.

OKRA-regio’s Antwerpen Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen 03 220 12 80 fax 03 220 17 68 antwerpen@okra.be www.okra.be/antwerpen

OKRA-Limburg vzw Koningin Astridlaan 33, 3500 Hasselt 011 26 59 30 fax 011 22 59 50 limburg@okra.be www.okra.be/limburg

Oost-Brabant Platte Lostraat 541, 3010 Leuven 016 35 96 94 fax 016 35 95 55 oostbrabant@okra.be www.okra.be/oostbrabant

Brugge Oude Burg 23, 8000 Brugge 050 44 03 81 fax 050 44 03 90 brugge@okra.be www.okra.be/brugge

Mechelen Begijnenstraat 18 bus 2, 2800 Mechelen 015 40 57 45 mechelen@okra.be www.okra.be/mechelen

Brussel Bergensesteenweg 436, 1070 Brussel 02 555 08 30 fax 02 555 08 39 brussel@okra.be www.okra.be/brussel

Midden-Vlaanderen www.okra.be/middenvlaanderen Martelaarslaan 17, 9000 Gent 09 269 32 15 • 09 269 32 16 middenvlaanderen@okra.be ■ Aalst Hopmarkt 10, 9300 Aalst 053 76 16 53 fax 053 76 15 16 aalst@okra.be ■ Eeklo Garenstraat 46, 9900 Eeklo 09 376 13 40 fax 09 376 12 99 eeklo@okra.be ■ Gent Martelaarslaan 17, 9000 Gent 09 269 32 15 gent@okra.be ■ Oudenaarde Sint-Jozefsplein 7, 9700 Oudenaarde 055 33 47 33 fax 055 33 47 94 oudenaarde@okra.be

Oostende Ieperstraat 12, 8400 Oostende 059 55 26 90 fax 059 55 26 12 oostende@okra.be www.okra.be/oostende

Ieper Sint-Jacobsstraat 24, 8900 Ieper 056 26 63 40 fax 056 26 63 06 ieper@okra.be www.okra.be/ieper Kempen Korte Begijnenstraat 22, 2300 Turnhout 014 40 33 50 fax 014 40 33 52 kempen@okra.be www.okra.be/kempen Kortrijk Wijngaardstraat 48C, 8500 Kortrijk 056 26 63 53 fax 056 26 63 10 kortrijk@okra.be www.okra.be/kortrijk

Tielt Oude Stationsstraat 12, 8700 Tielt 051 42 38 08 fax 051 40 89 79 tielt@okra.be www.okra.be/tielt Waas en Dender Dendermonde Bogaerdstraat 33, 9200 Dendermonde 052 25 97 90 fax 052 22 97 75 dendermonde@okra.be ■ Land van Waas de Castrodreef 1, 9100 Sint-Niklaas 03 760 38 66 fax 03 766 38 17 waasland@okra.be www.okra.be/waasendender ■

Algemeen secretariaat | www.okra.be | secretariaat@okra.be www.okrasport.be | www.okrazorgrecht.be | 02 246 44 41

02 246 57 72

02 02 02 02

246 246 246 246

44 36 44 35 42 09 42 07

02 246 44 47 02 246 44 34 02 246 44 39 02 246 44 47

54

Roeselare Beversesteenweg 35, 8800 Roeselare 051 26 53 07 fax 051 22 59 80 roeselare@okra.be www.okra.be/roeselare

OKRA-CMPensioendienst 02 246 44 31 02 246 44 45 Studiedienst 02 246 44 40 02 246 39 45 Communicatie 02 246 44 33 02 246 44 37 02 246 57 71 Websites 02 246 44 57


OKRA-LIDKAART = GELD WAARD Info zie blz. 45.

Win gratis duoticket Uitjes gelezen blz. 45? Vergeten hoe schattig je eruit zag op je trouwdag? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 10 euro) voor een bezoek aan de tentoonstelling Hun schoonste dag in het Huis van Alijn te Gent. Stuur deze bon vóór 30 april 2012 naar OKRA-magazine, Hun schoonste dag, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Hun schoonste dag. Naam en voornaam: Straat en nr.: Postnr.:

Info zie blz. 45.

Woonplaats:

Telefoon:

Win gratis duoticket Uitjes gelezen blz. 45? Smaak je Nederlandse kunstenaars? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 8 euro) voor een bezoek aan de tentoonstelling De Modernen. Kunst uit Nederland in de Koningin Fabiolazaal te Antwerpen. Stuur deze bon vóór 30 april 2012 naar OKRA-magazine, Modernen, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Modernen. Naam en voornaam: Straat en nr.: Postnr.:

Info zie blz. 45.

Woonplaats:

Telefoon:

Win gratis duoticket Uitjes gelezen blz. 45? Wil je graag kennismaken met een Deense kunstenaar? Maak kans op een van de tien gratis duotickets (waarde 20 euro) voor een bezoek aan de tentoonstelling Retrospective Per Kirkeby in de BOZAR te Brussel. Stuur deze bon vóór 30 april 2012 naar OKRA-magazine, Kirkeby, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Kirkeby. Naam en voornaam: Straat en nr.: Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

Bon voor twintig extra Qualietpunten Als OKRA-lid ontvang je vandaag twintig extra Qualietpunten. Lever deze bon in bij een Qualietzaak in je buurt, zij zorgen ervoor dat de punten op je kaart terecht komen. Je Passnummer: (Een bon geldig per OKRA-lidkaart.)

3 euro korting beurs Hoe later wonen Op vertoon van je OKRA-lidkaart geniet je 3 euro korting op het toegangsticket van de beurs Hoe later wonen. Je betaalt slechts 2 euro in de plaats van 5 euro. Op Hoe later wonen vind je alle info over hoe je langer thuis kan blijven wonen, mogelijkheden voor thuiszorg en residentiële zorg. Kortom, alles om als oudere zo comfortabel mogelijk te wonen. De beurs vindt plaats op 10 en 11 mei 2012, van 10.00 tot 18.00 uur in Kinepolis Event Center, Groenendaallaan 394, Antwerpen. Tram 6 stopt voor de deur. Meer info op www.hoelaterwonen.be.

55


Leef niet langer als in een luchtbel

Beter horen is beter leven. Praat erover. Ontsnap uit uw isolement dankzij Amplifon, de absolute wereldleider in hooroplossingen. HOORTEST Bij Amplifon wordt u gegarandeerd begeleid door gekwalificeerde audiologen die u de meest geavanceerde hoortoestellen en accessoires voorstellen. Wij beschikken over gespecialiseerde ervaring, expertise en excellentie.

GRATIS

VOOR HET DICHTSTBIJZIJNDE AMPLIFON HOORCENTRUM:

0800 94 229 of www.amplifon.be

Profile for OKRA

OKRA magazine april 2012  

OKRA magazine april 2012

OKRA magazine april 2012  

OKRA magazine april 2012

Profile for okra
Advertisement