Page 1

maandblad, verschijnt niet in januari en in augustus - jaargang 44 nr. 1

magazine 1

februari 2011

‘Op adem komen zonder zorgen’ blz. 7 20 Pensioenen van a tot z 25 Leven in gemeenschap 38 Lente op je balkon Afgiftekantoor 3200 Aarschot - Erkenningsnummer P106333 Tijdschriften - Toelating gesloten verpakking - 3200 Aarschot 1 - BC 1145

en e n i W kend wee Hubert Saint- 50 blz.

okra.be


Leef niet langer als in een luchtbel en vind een oplossing voor uw hoorprobleem bij Dialogue.

Een gezonde levensstijl, correcte hygiĂŤne en regelmatige preventie helpen u om goed te blijven horen. Hebt u last van lichte hoorproblemen of bent u ouder dan 50 jaar? Dan is het moment daar voor een test.

VOOR HET DICHTSTBIJZIJNDE DIALOGUE HOORCENTRUM:

0800 94 229 of www.dialogue.be

Gelieve deze coupon af te geven in het Hoorcentrum of op te sturen naar Dialogue - Technologiestraat 65 - 1082 Brussel.

Naam : Adres : Postcode : Telefoon :

Plaats : E-mail :

De door u verstrekte gegevens worden opgenomen in een gegevensbestand van Dialogue Hoorcentra NV - Technologiestraat 65 - 1082 Brussel, voor commerciĂŤle doeleinden. De gegevens kunnen ook worden doorgegeven aan derden. U heeft recht op inzage, verbetering en schrapping van gegevens.

SS11 Okra

Dialogue biedt u een GRATIS hoortest aan.


Directeur en bandwerker

Nooit vergeet ik hoe twee vrijwilligers spontaan herinneringen ophaalden aan hun beroepsleven. Een directeur en een bandwerker, jaren aan het werk voor dezelfde multinational. “Weet je nog hoe lastig ik op je was toen de band nog sneller liep?” Daarop de vroegere directeur: “Tja, dat moest wel. Het was dat of de productie naar Polen.” Nu zaten die twee zusterlijk aan tafel en bereidden samen een vormingsdag voor. Geen rangorde meer, gewoon Monique en Arlette. Terug naar de essentie, elk met talenten die op de werkvloer niet altijd aan bod kwamen. OKRA-vrijwilligers keren ook terug naar de basis van het leven zelf. Zo vertelt Eric ontroerd: “Als jonge mens zorg je voor je kinderen, als een leeuw die over hun welzijn waakt. Ik had nooit gedacht dat ik dit unieke gevoel van toen opnieuw zou ervaren. Het begon toen mijn moeder ging dementeren en ik haar elke week in het rusthuis opzocht. Eerst deed ik dat niet van harte. Maar plots sloeg de zorgvonk weer over. Wat moeder zoveel jaar voor mij deed, hoe ik samen met Lena onze kinderen grootbracht, ik ervoer het intens bij deze hulpeloze en kwetsbare bejaarde vrouw. De cirkel was rond. En omdat deze vonk zoveel leven geeft, ben ik intussen zorgvrijwilliger bij OKRA. Ik doorbreek de cirkel niet graag.” Vrijwilligerswerk is niet alleen onmisbaar voor wie het doet maar veel meer nog voor de samenleving. 2011 is uitgeroepen tot het Europees jaar van de vrijwilligers. Dat is een lovenswaardig initiatief. In België betekent vrijwilligerswerk 3,5 tot 4 procent van het bbp of bruto binnenlands product. Het weegt dus economisch zwaarder dan sommige andere industrietakken. Zo’n jaar komt niets te vroeg. Het is hoog tijd om het vrijwilligerswerk de steun en de aandacht te geven die het verdient. OKRA verdedigt haar vrijwilligers door dik en dun. De nieuwe vrijwilligerswet uit 2006 is een goede zaak. Hij geeft de vrijwilligers een kader met rechten die ze meer dan wie ook verdienen, onder andere een veilige verzekering. Het is zaak om ook in de toekomst de sociale en wettelijke bescherming van de vrijwilliger te vrijwaren. Op dat vlak blijft OKRA waakzaam en volgt dit thema op de voet. Uiteraard is een goed inkomen, lees: een voldoende hoog wettelijk pensioen, dé basisvoorwaarde voor gepensioneerden-vrijwilligers. Na de pensionering vrijwillig aan de slag gaan, houdt mensen gezond, actief en behoedt hen voor gezeur. Dit werk biedt kansen om talenten te blijven inzetten, bij te blijven en goed te doen. Het levert bergen waardering op, geen eurowaardering maar warme waardering van mens tot mens. Trouwens, mijn beste wensen voor een goed 2011. Misschien hét jaar om OKRA-vrijwilliger te worden? Je bent meer dan welkom. Lieve Demeester

okramagazine februari 2011

2011 is uitgeroepen tot het Europees jaar van de vrijwilligers.

© Jürgen Doom

3


inhoud

36

okramagazine februari 2011

6 PRIKKERTJES 7 GEZONDHEID ‘Revalideren in vakantiesfeer’ 11 STANDPUNT Mobiliteit is basisrecht 12 OKRA-ZINGEVING Zoals de tuinman weet heeft van de seizoenen 14 VRAAG EN AANBOD Zotje Petotje 16 OKRA-MOBIEL Veilig en zeker in het verkeer? Met OKRA! 18 DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS Die Grüne Welle 20 INFO Pensioenen hoog op de agenda

33 MENU Knolselder voor Japan 36 PODIUM ‘Verderspelen, wat moet ik anders?’ 38 GROEN Nodig de lente uit 40 TENTOONSTELLING Vlaanderen in Kassel 42 BOEKEN Liefde heeft met tijd geen moer te maken 44 GEDICHT Blind 45 UITJES 46 UIT Land van verhalen en legendes 49 58 WINNAARS!

24 FAQ QUALIET Qualiet op je lidkaart

50 SPEEL EN WIN

25 OVER WAT TELT ‘Als het goede maar gebeurt’

52 DE DINGEN Licht

30 RECHTSINFO Schenk een stukje aan OKRA

54 OKRA-LIDKAART = GELD WAARD!

32 OKRA-SPORT Zet een muts op en trek naar buiten!

OKRA-magazine Ledenmagazine van de grootste beweging voor 55+. OKRA, trefpunt 55+: Open, Kristelijk, Respectvol en Actief. Je ledenmagazine zit boordevol OKRA-leven, niet te missen info, lifestyle, cultuur, ontspanning, ledenvoordelen… Vertel wat je ervan vindt aan Chris Van Riet 02 246 44 37, chris.vanriet@okra.be.


ITEM

33 20 Pensioenen hoog op de agenda Hoe wordt je pensioen berekend? Wat zijn de eerste, tweede en derde pijler? Waarom is die welvaartsaanpassing zo belangrijk? We leggen het allemaal voor je uit.

25 ‘Als het goede maar gebeurt’ Leven in gemeenschap en ten dienste van de Heer. Zuster Lieve koos jaren geleden voor een leven vol engagement. Nu ze met pensioen is blijft ze zoeken naar zinvolle inzet.

36 ‘Verderspelen, wat moet ik anders?’ Een nieuwe rubriek in je vertrouwde magazine. Voortaan lees je regelmatig nieuws uit de podiumwereld. Acteur Jef Demedts bijt de spits af. Hij vertelt over zijn leven als acteur en over zijn nieuwste voorstelling Jouw hand in

mijn hand.

32

okramagazine februari 2011

40

Zet een muts op en trek naar buiten!

okra.be

5


Prikkertjes Eurocross wordt Mutas Sinds 1 januari 2011 kreeg de internationale alarmcentrale Eurocross een nieuwe naam, namelijk Mutas vzw. De nieuwe naam doet niets af aan de dienstverlening. Ook Mutas staat 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven paraat voor haar leden. Heb je dringend medische bijstand nodig in het buitenland, kan je een beroep doen op Mutas. Als je een geneesheer of verzorging nodig hebt, als je in het ziekenhuis wordt opgenomen en in het buitenland verblijft, doe je er goed aan Mutas te contacteren. Zij helpen je verder. Iedereen die aangesloten is bij het christelijk, het socialistisch, neutraal of liberaal ziekenfonds en de mutualiteit van de NMBS Holding kan een beroep doen op Mutas. MUTAS, Leliegaarde 20, 1731 Zellik, 02 272 09 01, www.mutas.be. Voor bijstand vanuit het buitenland bel je naar +32 2 272 09 00 (of +32 2 272 08 80 voor leden van het socialistisch ziekenfonds).

Duurder in 2011 Sinds 1 januari 2011 zijn een aantal diensten duurder geworden. Zo zullen klanten van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) meer moeten betalen voor hun drinkwater. De tarieven werden met 3,11 procent verhoogd. De VMW levert drinkwater in 170 gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg.

okramagazine februari 2011

Ook huwelijken, uitvaarten en misvieringen in de kerk werden duurder. De prijs voor een kerkelijk huwelijk en een uitvaart stijgt met 50 euro tot 250 euro. Een gewone misviering aanvragen, kost nu 15 euro. Dit zijn echter richttarieven waarvan kan worden afgeweken. Ook nieuw is dat een gebedswake die niet gevolgd wordt door een uitvaart voortaan 75 euro kost.

6

Ten slotte ging ook de prijs van postzegels omhoog. Een postzegel voor een genormaliseerde zending binnen BelgiĂŤ kost 0,71 euro in de plaats van 0,69 euro. Bij aankoop van minstens tien zegels is dat 0,61 euro per stuk in de plaats van 0,59 euro. Ook handig om te weten: sinds 1 januari 2011 worden geen oranje nationale overschrijvingsformulieren meer gebruikt. Je moet nu verplicht gebruikmaken van de Europese overschrijvingsformulieren waarop de IBAN- en de BIC-code moeten worden vermeld.


GEZONDHEID

‘Revalideren in vakantiesfeer’ Als CM-lid kan je terecht in drie hersteloorden: Ter Duinen in Nieuwpoort, Hooidonk in Zandhoven en Domaine de Nivezé in Spa. “Drie domeinen met elk hun eigen accenten”, zegt Tony Smets, nationaal verantwoordelijke van de dienst herstellenden. “Maar overal word je even goed opgevangen en in de watten gelegd.”

Wie kan er terecht in een hersteloord? Tony Smets: “Door de grote vraag, reserveren we de bedden voor CM-leden. De meeste gasten hebben net een ziekenhuisopname achter de rug waardoor ze moeilijk comfortabel en veilig kunnen thuiswonen. Een voorbeeld: je bent alleenstaande en werd aan je schouder geopereerd. Na de operatie blijf je nog enkele dagen in

het ziekenhuis maar daarna mag je naar huis. Dat stelt echter problemen: je kan je nog niet alleen aankleden en ook koken lukt niet. Een verblijf in een hersteloord biedt een uitweg. Je kan er op een rustige manier herstellen in een mooie omgeving en met voldoende medische omkadering. In al onze centra zijn artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en kinesisten. Natuurlijk zou je ook een revalidatiecentrum kunnen overwegen maar een hersteloord biedt dat tikkeltje extra.”

ook animatie en je krijgt de kans om de omgeving te verkennen. De zee en de polders rond Nieuwpoort, de Kempische bossen of het pittoreske stadje Spa met zijn kuuroord nabij Domaine de Nivezé. Het personeel en de vele vrijwilligers in onze centra zorgen ervoor dat je overal geraakt. Je werkt er aan je herstel en je vindt er je levenslust terug. Wat ook typisch is voor onze hersteloorden, is het feit dat ook partners van herstellenden welkom zijn. Je krijgt een kamer voor twee en je partner kan mee naar de revalidatie. Zo weet hij waar hij bij thuiskomst op moet letten.”

En dat is?

Stel, ik wil komen, hoe pak ik dat aan?

Tony Smets: “In een revalidatiecentrum verblijf je in een ziekenhuiskamer. In een hersteloord is dat niet zo, er hangt steevast een vakantiesfeer. Het biedt dezelfde medische omkadering maar er is

Tony Smets: “Die vraag moet inderdaad van jou uitgaan. Welke behandeling je onderging, maakt niet uit. Hier komen zowel mensen die herstellen van breuken, een hartoperatie als na een chemobe-

okramagazine februari 2011

Stel: je wordt geopereerd aan je knie en voelt je nog niet voldoende hersteld om naar huis te gaan. Er bestaat een oplossing: de hersteloorden van CM.

7


In een hersteloord werk je aan je herstel en vind je je levenslust terug.

■ Herstellende ■ Herstellende

met verhoogde tegemoetkoming ■ Chronisch zieke ■ Chronisch zieke met verhoogde tegemoetkoming

handeling. Wel moet de revalidatie erop gericht zijn dat je een tijdje residentiële zorg nodig hebt. Samen met je behandelende arts vul je een aanvraagformulier in. Controleartsen van de CM zullen die aanvraag beoordelen en je snel laten weten of je terecht kan in het centrum van je keuze. Weet wel dat een verblijf in een hersteloord beperkt is in tijd. Je blijft minimaal twee weken en maximaal zestig dagen. De Prijs per dag 72,40 euro 72,40 euro 72,40 euro 72,40 euro

arts van het hersteloord die je opvolgt, zal beslissen wanneer je naar huis kan.”

Kan ik er ook terecht als ik geen ziekenhuisopname achter de rug heb? Tony Smets: “Dat kan. Een ziekenhuisopname op zich is geen criterium. Zo hebben we ook oog voor chronisch zieken. Als je minder mobiel of geïsoleerd bent of de zorg voor je partner weegt

CM-tegemoetkoming 35,20 euro 58,90 euro 25,10 euro 43,20 euro

Persoonlijk aandeel 37,20 euro 13,50 euro 47,30 euro 29,20 euro

‘Op adem komen zonder zorgen’

okramagazine februari 2011

Drie keer al verbleef hij samen met zijn echtgenote in een hersteloord. Gilbert Decleir: “En dat viel telkens honderd procent mee.” Gilbert Decleir: “Drie jaar geleden werd ik geopereerd aan mijn hand. Het was geen zware operatie maar ik kon mijn hand een tijdje niet gebruiken. Snel terugkeren naar huis, was moeilijk. Mijn vrouw heeft immers veel zorg nodig. Ze raakte bijna volledig verlamd na een hersentrombose. Ook spreken lukt niet meer. Samen met de thuisverpleging, neem ik een groot stuk van haar verzorging op mij. Met één hand is dat onmogelijk. Daarom trokken we na mijn operatie samen naar Ter Duinen. We verbleven er een maand. Alles was er goed geregeld. Mijn vrouw werd er prima verzorgd en zelfs aan haar eten werd extra aandacht besteed. De korsten van haar boterhammen waren steeds verwijderd, handig als slikken moeilijk is. We hadden een heel goede band met de verpleging, ze waren enthousiast en hadden tijd voor een babbeltje. En we ontvingen er veel bezoek. Meer dan een jaar later werd mijn galblaas verwijderd. En al zijn het maar drie kleine gaatjes die ze maken, dat voel je hoor. In allerijl zocht

Gilbert Decleir: “Tien dagen kon ik rusten en dat deed me deugd.”

8


even te zwaar, kan je samen met je arts een aanvraag indienen. Voor dergelijke vragen is het aantal dagen echter wel beperkt tot twintig verspreid over twee jaar.”

Makkelijk de trap op en af? Met een traplift van ThyssenKrupp Monolift natuurlijk!

Hoeveel kost dat? Tony Smets: “Eén dag in een hersteloord kost 72,40 euro. CM voorziet echter ruime tegemoetkomingen voor haar leden. Zo wordt de prijs die je zelf moet betalen beperkt. Daarin is trouwens alles inbegrepen: je verblijf, je maaltijden, je verzorging en de animatie. We ontvangen geen subsidies voor onze instellingen, ze worden betaald door de bijdragen van de andere leden. Solidariteit is voor ons geen loos begrip.” Tekst Nele Joostens Foto Jürgen Doom Meer info via www.cm.be of in een CM-kantoor in je buurt.

Bel gratis

%-%%.)(+* okramagazine februari 2011

info@monolift.be

ThyssenKrupp

mijn zoon een plaatsje voor ons in een hersteloord. Enkel in Spa was nog plaats. Dat was voor ons geen probleem, integendeel. Het personeel aan de receptie spreekt er Nederlands, de anderen vaak enkel Frans. Maar we trokken onze plan. We waren zo content dat we er terecht konden. Mijn vrouw heeft echt heel veel zorg nodig, als ik buiten strijd ben, is dat een probleem. Drie keer per dag komen er verpleegsters langs. Die helpen haar uit bed, wassen en verschonen haar en smeren zalfjes tegen doorligwonden. Maar ik leg mijn vrouw telkens terug in bed. Omdat ze redelijk zwaar is, is dat voor mij heel belastend. Enkele maanden geleden was ik helemaal op. Mijn schouders waren ontstoken, die worden voortdurend overbelast. Samen met mijn dokter vulde ik een aanvraag in voor een verblijf in een hersteloord. Dat werd goedgekeurd en dus trokken we naar Zandhoven. Tien dagen heb ik er gerust en dat deed me deugd. Terwijl mijn vrouw sliep, maakte ik fietstochtjes. Ik leerde er ook nog extra hulpmiddelen kennen voor de verzorging van mijn echtgenote. Die hersteloorden betekenen echt veel voor mij. Mocht het opnieuw nodig zijn, ik ging graag terug.”

9


ITEM

ATLANTICA INVEST

Beleg uw spaargeld veilig én rendabel met onze beleggingsverzekering Atlantica Invest. U krijgt een mooie, gegarandeerde rentevoet van 2,85%* en bovendien maakt u kans op een jaarlijkse bonus**. Ga snel langs bij uw DVV-consulent. Hij overloopt samen met u de informatiefiche van het product.

okramagazine februari 2011

Voor uw DVV-consulent: bel gratis 0800 24 404 of surf naar www.dvv.be

10

el endab r n é Veilig

* Rentevoet geld geldig op 10/01/2011. Voor nieuwe contracten is deze rentevoet gegarandeerd tot 31/12/2019. Voor bestaande contracten: gegarandeerd tot 31/12 van jaa van de lopende garantieperiode. ** De bonus wordt toegekend onder voorbehoud van goedkeuring door de Algemene Vergadering, hangt af van het 8ste jaar de van onze onderneming en is niet gewaarborgd. De financiële informatiefiche van het betrokken product wordt u door uw DVV-consulent op d resultaten resul eenvoudig verzoek overhandigd. eenvo

% 5 8 , 2 oet* rentev * e d r e e nd us* gegara kans op bon met

DVV is een merk- en handelsnaam van DIB NV, verzekeringsonderneming toegelaten onder CBFA-nummer 0037, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064 V.U. Guy Roelandt, Livingstonelaan 6, B-1000 Brussel – NL 10/10

Uw spaargeld is veilig, zelfs bij een crash.


STANDPUNT

2011, een nieuw jaar, een nieuw jaarthema voor OKRA. En dat zullen we merken. Twee jaar lang werkt OKRA rond mobiliteit, ook in jouw trefpunt.

Mobiliteit is basisrecht

Actie met resultaat Daarom wil OKRA de komende twee jaar hameren op een goed toegankelijk openbaar vervoer voor iedereen. Het startsein hiervoor gaven we in september 2010 met onze actie rond beter openbaar vervoer. Op vijf plaatsen in Vlaanderen klaagden we grove tekortkomingen aan. De Lijn beloofde werk te maken van verbeteringen en doet dat ook. In Langemark plaatste De Lijn intussen een schuilhuisje. We laten de

andere pijnpunten niet los en zullen erover blijven waken dat ook die worden weggewerkt.

Lantaarn op trottoir En daar blijft het niet bij. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 geven we jou als OKRA-lid de middelen om ook in jouw gemeente na te gaan waar de mobiliteitspijnpunten zitten. Waar verspert een straatlantaarn de stoep zodat je er met je rolstoel niet voorbij kan? Waar laat de signalisatie te wensen over zodat verwarring troef is? Meld het aan je trefpunt zodat zij alle pijnpunten kunnen bundelen en overmaken aan het nieuwe gemeentebestuur.

OKRA verkeerdt OKRA zal twee jaar lang pleiten voor en werken aan mobiliteit die veilig is, duurzaam, toegankelijk, betaalbaar en gezond. Onze acties zijn één zaak, de vele activiteiten een andere. Zo zullen we op meer dan honderd plaatsen in Vlaanderen de cursus OKRA verkeerdt organiseren. Deelnemers

Mobiliteit moet veilig, duurzaam, toegankelijk, betaalbaar en gezond zijn.

frissen hun kennis van het verkeersreglement op en voelen zich na afloop gegarandeerd veel zekerder in het verkeer, zowel als automobilist als als fietser of voetganger. Op bladzijde 16 lees je er alles over. Maar ook in jouw trefpunt zullen heel wat activiteiten in het teken van mobiliteit staan. Daarbij staat het STOP-principe steeds centraal. Eerst stappen, dan trappen, vervolgens het openbaar vervoer en als het niet anders kan het privé-vervoer, de auto. Ook jij kan je steentje bijdragen. Ga deze maand eens wat vaker te voet of met de fiets naar de bakker. En waarom zou je eens niet de bus nemen naar de stad in de plaats van je auto? Miet Smet Algemeen voorzitter

okramagazine februari 2011

Mobiliteit is geen ver van mijn bed show, zeker niet voor ouderen. Elke dag word je ermee geconfronteerd: als automobilist, als fietser, als busgebruiker en als voetganger. Als je naar de bakker gaat, als je gaat fietsen met je OKRA-vrienden en als je met de trein naar een tentoonstelling in Brugge spoort. Het is een basisrecht om je makkelijk te kunnen verplaatsen, ook als je benen niet meer zo goed mee willen of als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer.

11


OKRA-ZINGEVING

Zoals de tuinman weet heeft van de seizoenen

okramagazine februari 2011

Tussen de voorbije zomer en de nieuwe lente liggen twee seizoenen. Een veel te lange tijd volgens ons aanvoelen. Maar de lente komt nooit vóór de herfst en de winter, zo weet de tuinman. Herfst en winter hebben elk hun eigen bijdrage in de kring van de vernieuwing van de natuur. Dit ritme geldt ook voor de mens en voor de samenleving.

12

Tussen een oude samenleving en Kerk en een vernieuwde samenleving en Kerk ligt een hele tijd. Want hebben we met z’n allen in de jaren zestig van de vorige eeuw niet al gehoopt op een nieuwe lente in maatschappij en Kerk? Maar niet de lente brak door, wel de herfst. In de samenleving kwam de ene systeemcrisis na de andere. De Kerk maakte een volledige leegloop mee: eerst van de seminaries en religieuze ordes en daarna van de kerkgebouwen. En alsof het nog niet erg genoeg was, barstte in 2008 de zeepbel open van een zware financiële crisis. Het voorbije jaar werd dan weer een tragisch jaar voor de Vlaamse Kerk. We kregen een uiterst pijnlijke terugblik op onvoorstelbaar gedrag van priesters, religieuzen en bisschoppen in het nabije kerkelijke verleden. Over een koude wintertijd gesproken! De crisis in samenleving en Kerk duurt al te lang volgens ons aanvoelen.


Houd het oude seizoen niet vast, laat het nieuwe komen. Moedige tuinmannen

Wintertijd Onze samenleving en de Kerk in West-Europa hebben veel gemeen. De huidige dragende visie en vormen van beide zijn al enkele eeuwen oud. Ooit waren ze nieuw en krachtig. In staat tot grote realisaties. Maar wijze mensen die op afstand naar de samenleving en de Kerk in het Westen kijken, zeggen het al lang: beide zijn elk op hun wijze in hun visie en vorm onwerkbaar geworden. De twintigste eeuw toonde steeds duidelijker de keerzijden van zowel samenleving als Kerk. Ook het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw bracht niet de verhoopte lente maar nog meer wintertijd.

In onze samenleving en Kerk kan de winter nog een hele tijd blijven duren. Tot de mensen hun oude uitgangspunten kunnen loslaten en hun leven anders durven bekijken. Zowel in de samenleving als in de Kerk missen we vooral wijze en moedige tuinmannen die de mensen kunnen meenemen naar een andere toekomst. Een toekomst die geen verlies is maar juist de diepe vervulling kan schenken die we nastreven maar niet bereiken. Het is een paradox maar onze samenleving zit er voorlopig nog in vast: mensen die alles inzetten op vermeerdering van welvaart krijgen er meer stress van en sluiten er anderen van uit. Het kan anders. Her en der zijn er mensen en groepen die bewust kiezen om anders te gaan leven.

Oude tuininrichting Onze samenleving en Kerk zijn te vergelijken met een oude tuin, ooit mooi aangelegd en sierlijk in groei en bloei maar na verloop van vele jaren uitgeput en afgestorven. De tuinman die de oude tuin ziet, heeft weet van de glorie van weleer maar hij beseft tegelijk dat enkel een grondige heraanleg een nieuwe bloei kan schenken. Een gewone jaarlijkse snoeibeurt volstaat niet meer. De oude tuin kan maar weer bloeien als de eigenaars instemmen om een heel aantal uitgeputte bloemen en planten en overbodige struiken en bomen eruit te halen. En als zij akkoord gaan met een heel nieuwe herschikking van de tuin. Het kan soms onverwacht komen: het is het onvoorziene moment dat de eigenaars de oude tuininrichting kunnen loslaten. Dan komt de tijd dat zij de tuinman de ruimte geven om een nieuwe aanplanting aan te leggen.

Nieuwe lente We weten hoe de nieuwe lente eruit zal zien als nog meer mensen, organisaties en maatschappelijke leiders die weg zouden gaan. Het wordt een samenleving waarin de kloof tussen rijk en arm kleiner wordt in plaats van groter. Het wordt een samenleving waarin mensen hun persoonlijke ontplooiing weten te combineren met het respect en de zorg voor medemensen. Het wordt een maatschappij waarin het materieel genieten wordt gerelativeerd door de vervulling van innerlijke tevredenheid en vriendschap. Zo’n samenleving zal de schande van armoede en overvloed kunnen uitschakelen. Zo’n samenleving zal de vereenzaming van mensen en de verwaarlozing van verbondenheid met de natuur kunnen begrenzen. Ook de godsdiensten en de Kerken weten wat hen te doen staat om hun geloofwaardig-

heid terug te winnen. De wereld snakt naar godsdiensten wier God niet alleen de eigen gelovigen maar alle andere mensen met zorg wil omringen. Godsdiensten en Kerken schreeuwen om leiders die hun eigen waarheid durven aanvullen met de kennis van de gelovigen en met de inbreng van de menselijke rede. Zo’n godsdiensten en Kerken kunnen genezen van hun falen en fouten uit het verleden. Zo’n godsdiensten kunnen ook de handen in elkaar slaan met mensen van goede wil die niet in God kunnen geloven.

Echte vernieuwing De christenen en de Kerk staan weer voor hun jaarlijkse veertigdagentijd. Meer dan ooit kan de vasten worden zoals hij in de Bijbel bedoeld werd: een tijd om werk te maken van de echte vernieuwing van mens en samenleving. Om terug te keren naar het wezenlijke van het christelijk geloof en de Kerk: de zorg voor de naaste even belangrijk achten als de zorg voor de eigen ontplooiing. Kerkelijke leiding en Volk Gods die elkaar wederzijds tegemoet komen en zo zorgen voor broederlijke en zusterlijke verbondenheid. Wanneer Maria van Magdala na Jezus’ dood in de tuin wandelde waarin Jezus was begraven was er sprake van een tuinman. Toen de huilende Maria in die tuinman Jezus herkende, sprak Hij haar aan met de woorden: houd me niet langer vast. Tuinmannen die weet hebben van de seizoenen in de natuur kennen de wijsheid van het loslaten en vernieuwen: houd het oude seizoen niet vast, laat het nieuwe komen. Tekst Jean-Paul Vermassen

okramagazine februari 2011

Maar ook voor de mens en de samenleving kan de lente niet komen nadat eerst de herfst en de winter zijn voorbijgetrokken, zo leert de tuinman van de seizoenen in de natuur.

13


VRAAG EN AANBOD

Zotje Petotje

■ Gitaar

Ik zoek iemand die vlot en graag gitaar speelt om me te helpen bij gelegenheidsoptredens. José De Marez, 056 45 66 10, 0473 36 06 57

■ Borduurzijde

Wie heeft nog overschotjes zesdraads borduurzijde? Alle draadjes zijn welkom. Frida Van Spitael, Spinnerstraat 4, 9300 Aalst, 053 78 78 54

■ Liedjestekst en -muziek

Ik zoek zowel de tekst als de muziek van Als je lacht ben je mooi en Rozengarven gaan wij garen, rozen blank als verse sneeuw. Rachel Van Roosendael, St.-Jozefsdreef 1a b2/1, 3020 Herent

■ Legerkameraden

okramagazine februari 2011

Je zoekt wat of hebt iets aan te bieden? Commerciële aanbiedingen nemen we niet op. Je zoekertje komt ook op www.okra.be. Stuur je vraag naar OKRA-magazine, Vraag en aanbod, PB 40, 1031 Brussel of naar chris.vanriet@okra.be. Vermeld het liefst je telefoonnummer. Dank in naam van de lezers aan wie je reageert.

14

Heel veel lezers sturen ons zoekertjes voor deze rubriek. Je vraag wordt zo snel mogelijk gepubliceerd maar je houdt er het best rekening mee dat je zoekertje pas een jaar nadat je het verstuurde verschijnt op deze bladzijden. Uiteraard plaatsen we het onmiddellijk op www.okra.be.

Ik zoek mijn legerkameraden van de periode 1965-1966. We zijn binnengegaan op 1 februari 1965 te Leopoldsburg bij de pantsertroepen en nadien naar Siegen overgeplaatst bij de 6de Lansiers Sec. Pers. 173. Op 29 januari 1966 zijn we af-gezwaaid. De namen Hast en Morel uit Brugge en Benaets uit Limburg herinner ik me nog. Herman Janssen, Weertersteenweg 22, 3640 Kinrooi, 089 70 18 56, janssen.h@telenet.be

■ Hardanger

Ik zoek boeken en/of patronen van Hardanger. Vera Thielens, Windmolenstraat 17, 9120 Vrasene, 03 775 39 85, vera.thielens@telenet.be

■ Verzamelen

Ik verzamel postzegels, speelkaarten, jokers, champagnecapsules, geboortekaartjes, prentbriefkaarten, bidprentjes, communieprentjes, Soubrypunten, Vitelmapunten en boeken. Willy Vansteenkiste, Gustave Gibonstraat 45, 1600 Sint-Pieters-Leeuw, 0472 91 89 48

■ Grootvader

Ik zoek een foto van mijn grootvader Petrus (Pier) Lasuy. Hij was gehuwd met Clementine Vanwonterghem en samen hadden ze vijf kinderen. Na haar dood hertrouwde hij met Eugenie Dewinter, mijn grootmoeder, met wie hij acht kinderen kreeg. Herman Timperman, R. Buylestraat 26, 8670 Oostduinkerke, herman.timperman@telenet.be

■ Wassen Onze-Lieve-Vrouwbeeldje

Ik heb een Onze Lieve Vrouwbeeldje van was waarvan het handje en kindje stuk zijn. Kan iemand het herstellen? Gigi Praet, Steensedijk 146, 8400 Oostende, 059 80 08 47

■ Loden letters

Ik zoek loden letters met de naam Studio en corps 16: b, i, j, m, n, o, t en ook een 30 cicero wit. Wie kan helpen? Frans Fonteyn, Peter Benoitplein 30 b3, 1120 Brussel, 0476 86 28 35, fonteyn.maertens@skynet.be

■ Inktpot

Ik heb een oude inktpot met gleuf maar geen pen met veer die past. Kan iemand me een pen bezorgen of me vertellen waar ik die kan kopen? Marc Mullaert, Honzebroekstraat 111, 8800 Roeselare

■ Duvel

Ik zoek allerlei over het biermerk Duvel zoals flesjes, glazen, flessenopeners en bierviltjes. Harry Dhondt, Parklaan 133, 2650 Edegem, 0494 66 13 12

■ Houten kruiwagen

Voor mijn tuin zoek ik een oude houten kruiwagen waarin ik bloemen wil plaatsen. Fernand Berckmoes, Hoogstraat 17, 9860 Gijzenzele, 09 362 09 76

■ Koekjestrommels

Ik verzamel koekjestrommels waarop ons koningshuis afgebeeld staat uit de tijd van Koning Albert I en Koningin Elisabeth, Koning Leopold en Koningin Astrid, evenals de kleine ronde doosjes van hun kinderen. Alida Kelleneers, Katteveldstraat 24, 3730 Hoeselt, 012 23 73 41, adelake.k@gmail.com

■ Zotje Petotje

Ik ben op zoek naar het boek Zotje Petotje van Gerard Walschap. M. De Coene, Klapperstraat 194 bus 10, 9120 Beveren, 03 755 85 51

■ Aimé Lievens

Ik zoek foto’s en artikels van exwielrenner en familielid Aimé Lievens, geboren in Torhout op 6 oktober 1911 en prof van 1933 tot 1937. Leon Lievens, Wulleputstraat 22, 8810 Lichtervelde, 0477 78 10 36


Ik verzamel wijnetiketten van Bordeauxwijnen met officiële classificatie van 1855 (enkel de grands crus) en wil graag mijn dubbele etiketten ruilen. Jeannine Vanoosthuyse, 0496 23 38 75, jeanninevanoosthuyse@hotmail.com

■ Domino

Graag had ik wat meer uitleg gekregen over het dominospel. Hoe worden steentjes verdeeld en hoe wordt het spel gespeeld? Charles Gaston Hoorens, WZC Herdershove, Oude Oostendsesteenweg 95, 8000 Brugge, 0473 89 41 04

■ Allerlei kaartjes

Ik wil Soubrypunten ruilen voor postogrammen, geboorte- en nieuwjaarskaarten van De Post en Hallmark, nieuwjaarsbriefjes en wenskaarten van Marjolein Bastin en Anne Geddes. Rita De Wever, Doorniksesteenweg 215, 8580 Avelgem, 056 64 60 03

■ Naaikrans

Ik heb materiaal voor de mevrouw die een naaikrans voor arme vrouwen stichtte en tekende met Ketnet. Maria Wolfs, 015 43 31 44

■ Boeken

Ik geef een tiental boeken weg over leven en dood, zelfdoding, omgaan met verlies en verdriet van o.a. Manu Keirse, Bart Demyttenaere en Phil Bosmans. Françoise Vandewalle, E. Lossystraat 30, 9040 Sint-Amandsberg, 09 228 40 89, francoise.vandewalle@telenet.be

■ Stamboom

Kan iemand mij helpen om de stamboom te vervolledigen die opgestart werd door Georges Dezuttere (18901948)? Ghislaine Dezuttere, J. Schrantstraat 128, 9000 Gent, 09 226 76 01, ghdezuttere@skynet.be

■ Ph. Parie

Graag had ik mijn verzameling doodsbrieven en bidprentjes uitgebreid. Postzegels uit alle landen zijn ook welkom. Ludo Van Tilborgh, Dorpstraat 32, 2180 Ekeren, 0476 34 78 17

Ik ben op zoek naar de familie van Ph. Parie voor teruggave van de Bijbel (1939) die hij achterliet in Aalter tijdens de blitzkrieg in 1940. Etiënne Van Eeghem, Ter Weibroek 53, 9880 Aalter, 09 374 76 81, etienne.vaneeghem@skynet.be

■ Yasmine

■ Gedicht Allerheiligen

■ Bidprentjes

Wie wil mijn verzameling over Yasmine (Hilde Rens) helpen uitbreiden? Foto’s e.a. zijn welkom. Harry Dhondt, Parklaan 133, 2650 Edegem, 0494 66 13 12

■ Een leven als een wervelwind

Ik zoek het boek Een leven als een wervelwind van Robert Houthaeve. Leon Lievens, Wulleputstraat 22, 8810 Lichtervelde, 0477 78 10 36

Ik zoek de tekst van het gedicht Allerheiligen uit het boek Van bot tot bloem. Eddy Dupont, Pieter Vinckestraat 33, 8520 Kuurne, 056 35 74 92, duponteddy@skynet.be

■ Poëzie van Antonete von Seraing

Ik verzamel documentatie over Willem De Meijer uit Borgerhout en over Vlaamse zangers en liederen. Ludo Van Tilborgh, Dorpstraat 32, 2180 Ekeren, 0476 34 78 17

Ik bezit poëzie van Antonete von Seraing (1816), een familiestuk van bewoners van een wit kasteeltje in Kerkom. Dit boekje werd getekend door de families de Broukmans, d’Asbeck, von Seraing, de Leau en den Duffen. Welke familieleden zijn geïnteresseerd? Mia Janssen-Weckx, Gerheide 92, 2490 Balen, 014 81 39 12

■ Sint-Hubertus

■ Tijdschriften

■ Vlaamse zangers

Wie kan mij het Lied van SintHubertus bezorgen: Sint-Hubertus nog in de rouwe? Philemon De Vits, Lingerenstraat 3, 1755 Gooik, 054 56 77 69

Ik geef verschillende jaargangen van het tijdschrift Bloemen en Planten en De volkstuin weg. Martin De Bosscher, 03 322 12 46, mdebosscher@gmail.com

■ Liedjesteksten

Ik zoek de Nederlandstalige tekst van de liedjes Wolga Lied, Vilja Lied, Frag nicht warum, Ganz ohne Weiber geht die Chose nicht, Im Prater blühen wieder die Bäume, Du sollst der Kaiser meiner Seele sein, Fledermaus Walser en Cadens. A. Vertez, G. Gezellestraat 16, 2070 Zwijndrecht, 03 219 29 76

■ Stamboom

Graag hadden we de stamboom van de familie Cuppens uit Beringen verder aangevuld. Arnold Cuppens werd geboren in 1792 te Schaffen en overleed in 1838 te Beringen. Hij had zeven kinderen van wie we de namen en geboortedata kennen. Charles Cuppens, Twaalfmeilaan 12, 3581 Beverlo, 011 34 18 32, gert.cuppens@telenet.be

■ Doopkleedje

Wie wil er een doopkleedje uit 1935? Het is in goede staat. André Lauwaert, 053 70 16 82, andre.lauwaert1@telenet.be

■ Groot-Bijgaarden

Ik verzamel alles over GrootBijgaarden en Groot-Dilbeek. Willy Longin, 02 466 24 09, willy_lon@hotmail.com

■ Gedicht

Ik zoek de volledige tekst van het gedicht dat als volgt begint: ‘oomke heeft getwist in huis, oomke wil vertrekken, oomke is dat kijven moe, moe dat eeuwig’. Louis Smet, 03 324 08 78, smog@scarlet.be

■ Gedicht

Wie kan het volgende gedicht vervolledigen: ‘Jantje kreeg op zijn verjaardag van zijn pa een vliegmachine. Kleine Jan riep: ik wil reizen, ik wil de hele wereld zien.’ Jos Volders, Meerhoutstraat 2, 2430 Laakdal, 0497 99 20 13

■ Stenen paal

Graag meer info en/of foto’s van de vierkante stenen paal, een soort obelisk van 5 m hoog, die op de Maxburgdreef in Loenhout stond. Jan Koyen, Rijsvenenstraat 25, 2990 Wuustwezel, 03 669 73 45, johannes.koyen@pandora.be

okramagazine februari 2011

■ Wijnetiketten

15


OKRAMOBIEL

Veilig en zeker in het verkeer? Met OKRA! Mobiliteit is levensbelangrijk voor 55-plussers. OKRA koos voor 2011 dan ook voor ‘OKRAmobiel’ als jaarthema. Twee jaar lang zal dat als een rode draad door de werking lopen. ‘Die nieuwe voorrangsregels ken ik niet echt.’ ‘Vorige week moest ik in Frankrijk mijn rijbewijs tonen en kreeg te horen dat ik dringend een nieuw exemplaar nodig heb.’ ‘Moet ik nu voor alle inzittenden een fluohesje in de auto leggen?’ Frons je ook even je wenkbrauwen bij het lezen van bovenstaande zinnen? Niet verwonderlijk. In het verkeersreglement gaan voor vele weggebruikers, niet alleen voor ouderen, vele geheimen schuil. Tijdens vier namiddagen krijg ook jij de kans hier iets aan te doen. Dankzij de opfriscursus voor veilig verkeer OKRA verkeerdt. Samen met leeftijdgenoten, in een aangename sfeer. En dit voor slechts 10 euro!

Op maat Met OKRA verkeerdt bieden we je niet zomaar een opfriscursus aan. De inhoud en aanpak van het aanbod is perfect aan ouderen aangepast. Naast een kleurrijke en boeiende voorstelling van het verkeersreglement, werpen de lesgevers een blik op de specifieke problemen van 55-plussers. Moeilijkheden met stappen, een verminderd gehoor of slechter zicht, medicijngebruik en zo meer bepalen immers mee je gedrag in het verkeer. Dit alles krijg je op een eenvoudige manier gepresenteerd, met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. De sessies zitten bovendien vol met herkenbare beelden

okramagazine februari 2011

In het verkeersreglement gaan voor vele weggebruikers vele geheimen schuil.

16

uit je onmiddellijke omgeving. Zo kan je jouw nieuw verworven kennis direct toepassen.

Aangenaam én kwaliteitsvol De opfriscursus vindt plaats in honderd gemeenten in Vlaanderen en Brussel, in aangepaste locaties. Koffie en thee staan steeds op je te wachten. Breng gerust je vrienden en kennissen mee. Alle senioren, ook niet OKRA-leden, zijn welkom. De door OKRA opgeleide lesgevers staan vervolgens in voor een leuk, kwaliteitsvol aanbod. OKRA verkeerdt bestaat steeds uit vier sessies, telkens met een duurtijd van ongeveer twee uur: ■ Sessie 1: ‘Het alfabet van de wegcode.’ De basis dus. We overlopen samen de soorten verkeersborden, de tekens van de agent, de gewijzigde voor-

Ook bij jou in de buurt Wil je weten waar en wanneer deze cursus in jouw buurt plaatsvindt, kijk dan even op www.okra.be of bel naar je regio. Zijn er nog geen sessies in jouw of naburige gemeente(n)? Niet getreurd, momenteel zijn we nog druk aan het plannen. Houd dus zeker de website in het oog of geef af en toe een belletje aan je regiosecretariaat. Inschrijven kan enkel bij je regio (of trefpunt), niet op de website.


“Net als toen”

De successhow van

Lize Marke Tel. 02 269 19 19 Speciale voorwaarden voor OKRA trefpunten Nu ook via “PODIUM “Vl. Gem. rang van rechts, de verkeerslichten en gedragsregels in het verkeer. ■ Sessie 2: ‘De zachte weggebruiker’, met voetgangers en fietsers in de schijnwerpers. Fietsen in groep en de dodehoek-problematiek worden uitgebreid belicht. ■ Sessie 3: ‘Mijn wagen, mijn vrijheid’ behandelt de individuele documenten, de verplichte en niet-verplichte boorddocumenten en uitrusting van je wagen. Er worden een politiecontrole en een ongeval gesimuleerd. ■ Sessie 4: ‘Samen op weg’ of hoe de verschillende weggebruikers in wederzijds respect kunnen ‘verkeren’. In dit luik wordt defensief verkeersgedrag benadrukt. Bovendien worden al jouw vragen beantwoord. Naast een brochure die je thuis nog eens kan nalezen, krijg je na het volgen van de vier sessies OKRA verkeerdt op de koop toe een getuigschrift. Dit certificaat geeft je niet alleen een goed gevoel maar ook meer zekerheid en veiligheid in het verkeer!

okramagazine februari 2011

Tekst Ellen Ophalvens Foto Jürgen Doom

17


DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS

Die Grüne Welle 2011 zou wel eens een historisch jaar kunnen worden voor de Duitse Groenen. Voor het eerst bestaat er een reële kans dat een Groene - een vrouw dan nog wel - burgemeester wordt van Berlijn.

Renate Künast is de energieke fractieleidster van de Groenen in het Duitse parlement. Zij zal het bij de deelstaatverkiezingen in de Duitse hoofdstad dit najaar opnemen tegen de populaire burgemeester, de sociaaldemocraat Klaus Wowereit. En volgens de peilingen ziet het er allesbehalve slecht uit voor de vijfenvijftigjarige vrouw. Een groentje is ze alvast niet: ten tijde van de gekkekoeienziekte was ze minister van landbouw. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat de Groenen beleidsverantwoordelijkheid dragen. Tussen 1998 en 2005 vormden ze samen met de sociaaldemocraten van de SPD de roodgroene coalitie van kanselier Gerhard Schröder. Hun minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer was destijds wellicht één van de bekendste Europese politici. Maar zelfs toen kende de partij nooit zo’n massaal succes als vandaag.

okramagazine februari 2011

Ondergrondse spoorweg

18

Dat het verzet tegen kernenergie in Duitsland momenteel springlevend is, is een paar maanden geleden nog ten overvloede gebleken. Toen hielden duizenden manifestanten urenlang een konvooi met nucleair afval tegen. Dat was onderweg vanuit de verwerkings-

fabriek van het Franse La Hague naar een kernopslagplaats in Gorleben. Maar de echte test komt eraan in maart met de verkiezingen voor de deelstaat BadenWürttenberg, in het zuidwesten van Duitsland, traditioneel een conservatief bastion. Een zwaar geïndustrialiseerd gebied, geen thuisland van geitenwollen sokken. De aanloop is er vorig jaar gegeven met Stuttgart 21, een massale protestactie tegen de aanleg van een reusachtig en geldverslindend ondergronds spoorwegproject in het stadscentrum van Stuttgart. In de peilingen staan de Groenen er op gelijke hoogte met de sociaaldemocraten en benaderen ze zelfs de score van de christendemocraten die tot nu aan de top staan. Een groenrode coalitie behoort er voortaan tot de mogelijkheden. Dat zou een zware klap betekenen voor de regering van de christendemocrate Angela Merkel. Maar ook de sociaaldemocraten kijken wantrouwig toe. Voor het eerst zit de kans er immers in dat zij binnen een coalitie met de Groenen het kleinere broertje zouden zijn en niet omgekeerd.

Kerncentrales Het merkwaardige is dat de Groenen hun nieuwe succes dan-

ken aan het heropnemen van hun oorspronkelijke thema’s, de onderwerpen waarmee ze destijds groot zijn geworden. De zorg voor het milieu, de groene economie, duurzame ontwikkeling, daar rond weten ze mensen massaal te mobiliseren. En in de eerste plaats natuurlijk de anti-kernenergiebeweging waaruit ze in de jaren tachtig gedeeltelijk zijn ontstaan. De ruimere maatschappijthema’s, zoals die bijvoorbeeld door Groen! en Ecolo bij ons worden aangekaart, zijn de laatste jaren enigszins naar de achtergrond verdwenen. Werkloosheid, economie, buitenlandse politiek, ze zijn er nog wel maar de aandacht gaat in de eerste plaats naar de milieuproblematiek. Kijk maar naar het overweldigend protest tegen het kernafvaltransport onlangs. Dat heeft alles te maken met de ontgoocheling tegenover de recente beslissing van de regering om zeventien kerncentrales zo’n twaalf jaar langer dan gepland open te houden. Ze komt hiermee terug op het voornemen van het vorige - linkse - bewind om die centrales ten laatste in 2022 te sluiten. Dat is in ruime kring overgekomen als woordbreuk. Overigens willen enkele linkse deelstaatregeringen die gewijzigde beslissing nog aanvechten voor het grondwettelijk hof omdat Angela Merkel daarover niet eerst de Bundesrat heeft geraadpleegd. Dat is de gezamenlijke vertegenwoordiging van de zestien deelstaten. Tussen haakjes: een soortgelijke volte-face in ons land is


De Groenen danken hun nieuwe succes aan het heropnemen van hun oorspronkelijke thema’s.

Sociale rechtvaardigheid Maar goed, vooral in het vooruitzicht van de verkiezingen in Berlijn zijn de Groenen duidelijk van plan hun blikveld verder te verruimen, hoe populair de problematiek van de kernenergie momenteel ook moge zijn. Op hun jongste congres hebben ze uitdrukkelijk het thema van de sociale rechtvaardigheid even hoog op de agenda geplaatst als de ecologische bekommernis. Ziekteverzekering, gemeentelijke financiën, mensenrechten, geweldloosheid, vrede in het Midden-Oosten, het zijn allemaal onderwerpen waarover de Groenen nu een onderbouwde politieke mening hebben. Met andere woorden, waarover ze volwassen beleidsstandpunten willen kunnen innemen. De multiculturele maatschappij, de plaats van de islam maar ook het creëren van werkgelegenheid door de invoering van hernieuwbare energie, het zijn discussies waar de Groenen een actieve rol in willen spelen. Ook de klassieke economische thema’s zijn hen niet meer vreemd. Zo nemen ze de Europese politiek van kanselier Merkel zwaar op de korrel. Ze verwijten haar de banken en de bedrijfswereld te zeer ter wille te zijn, terwijl ze de werklozen in de kou laat staan. Nogal ongewoon voor ecologisten is bijvoorbeeld ook de steun die ze krijgen van de machtige metaalvakbond IG-Metall. Met die klassiek linkse opstelling

komen ze rechtstreeks op het terrein van de sociaaldemocratische Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit en zijn bondgenoten van de radicalere socialistische partij Die Linke. Het belooft dus nog een pittige confrontatie te worden. De inzet is groot, want dat burgemeester-

schap is veel meer dan zo maar een lokale verantwoordelijkheid (hoe groot die in Berlijn ook mag zijn). Traditioneel wordt het gezien als een opstapje naar de nationale Duitse politiek. We kunnen de naam van Renate Künast dus maar het best onthouden. Het zit er dik in dat we die in de toekomst nog vaker zullen tegenkomen. Tekst Liesbet Walckiers

okramagazine februari 2011

voor het grote publiek haast ongemerkt voorbijgegaan.

19


INFO

OKRA blijft actie voeren voor betere pensioenen.

Pensioenen hoog op de agenda

okramagazine februari 2011

Dat de pensioenproblematiek een van de belangrijkste uitdagingen vormt, is doorgedrongen tot de beleidsmakers. Maar hoe ziet het Belgische pensioenlandschap eruit? Waar zitten de valkuilen? Hoe wordt mijn pensioen berekend? We plozen het voor je uit.

20

Het Belgische pensioenlandschap telt drie grote stelsels, het werknemersstelsel voor personen tewerkgesteld via een arbeidsovereenkomst, het zelfstandigenstelsel voor personen die niet in loonverband werken, noch een vaste benoeming bij de overheid genieten en het ambtenarenstelsel voor personen die bij de overheid werken en vastbenoemd werden. Daarnaast zijn er ook drie belangrijke pensioenpijlers: het wet-

telijk pensioenstelsel, het aanvullend pensioenstelsel dat verband houdt met het arbeidscircuit en beheerd wordt via groepsverzekeringen en pensioenfondsen en tot slot het individuele pensioensparen.

Eerste pijler Het wettelijk systeem is gestoeld op twee grote principes: verzekering en solidariteit. De wet van 1944, die de sociale zekerheid op

de sporen heeft gezet, zegt dat het verzekerings- en het solidariteitsprincipe elkaar in evenwicht moeten houden. Het verzekeringsprincipe houdt in dat de vervangingsinkomens berekend worden als een percentage van het loon. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de vervangingsinkomsten. Maar er is een plafond. De sociale zekerheid is ook op basis van solidariteit geregeld: diegene die een loon of wedde verdient, staat een bijdrage af waarmee uitkeringen betaald worden aan wie niet kan werken. Tot op zekere hoogte worden de inkomens zo herverdeeld.

Financiering Onze wettelijke pensioenen zijn gebaseerd op repartitie: de pensioenen worden betaald door de werkende bevolking en de overheid. Hierdoor is het systeem


gevoelig voor de wijziging van de verhouding tussen gepensioneerden en actieven. Daartegenover staat dat dergelijk systeem veel makkelijker solidair kan werken dan een kapitalisatiesysteem. Daarbij gebeurt de financiering via bijdragen voor eigen rekening. Voor de overgrote meerderheid zullen die echter nooit volstaan om een waardig pensioen op te bouwen. De voornaamste inkomensbron van de sociale zekerheid zijn momenteel de sociale bijdragen. Daarnaast financiert de staat de sociale zekerheid. Sinds 1993 vullen een aantal alternatieve financieringsbronnen de staatstussenkomst aan. Het gaat bijvoorbeeld om een deel van de opbrengsten van de btw en de roerende voorheffing.

Pensioenberekening Je hebt een volledige loopbaan als je 45 jaren tewerkstelling kan bewijzen. Er zijn ook periodes die gelijkgesteld worden met tewerkstelling zoals werkloosheid. Het

rustpensioen wordt berekend in functie van de brutolonen die de werknemer verdiende. Voor gelijkgestelde periodes wordt een fictief loon berekend. Vanaf 1981 geldt voor iedere werknemer een loongrens. Voor 2009 is die wettelijk vastgesteld op 47 171,84 euro. Indien een pensioen enkel zou berekend worden op basis van de destijds verdiende lonen, zou dit een vertekend beeld geven tegenover de lonen aan de huidige index. Daarom wordt dit werkelijk verdiende loon vermenigvuldigd met een indexcoëfficiënt. Zo worden de lonen op het prijspeil gebracht van de index die van toepassing is op het moment dat het pensioen ingaat. De aanpassing voor pensioenen ingegaan vanaf 2005 beperkt zich enkel tot de evolutie van de prijzen. Er vindt niet langer een aanpassing aan de gemiddelde stijging van de lonen plaats. Er wordt ook een onderscheid gemaakt naargelang de gezinstoestand. Het gezinspensioen bedraagt 75 procent van het gemiddelde loon, het pensioen als alleenstaande 60 procent.

Het Generatiepact voorziet een pensioenbonus voor wie langer blijft werken vanaf 62 jaar. Die bedraagt 2,1648 euro per extra gewerkte dag voor werknemers. Concreet ziet de formule er als volgt uit: Inkomen x herwaarderingscoëfficiënt x 1/45 x 60% (of 75%) Het resultaat is het pensioenbedrag voor één jaar.

Indexering en welvaartsaanpassing De overheid voorzag in twee mechanismen die moeten voorkomen dat de sociale uitkeringen achterop hinken bij de groeiende welvaart. Zo worden ze automatisch gekoppeld aan de evolutie van de index der consumptieprijzen om te voorkomen dat de inflatie de koopkracht te sterk uitholt. De uitkeringen worden verhoogd wanneer de inflatie stijgt met twee procent. Daarnaast voorzag het Generatiepact in een structureel, tweejaarlijks mechanisme voor de welvaartsvastheid van de vervan-

Welk pensioen?

2. Extralegale pensioenen Naast de wettelijke pensioenen winnen de extrale-

gale pensioenen aan belang. De tweede pijler omvat de pensioenregelingen die verbonden zijn met de arbeidssituatie onder de vorm van groepsverzekeringen of pensioenfondsen. Die worden opgebouwd op ondernemings- of sectorniveau. Vandaag heeft ongeveer 38 procent van de werknemers een aanvullend pensioen. 3. Andere ■ Naast de pensioenstelsels is er ook de inkomensgarantie voor ouderen (IGO). Het gaat om een sociale bijstandsuitkering. Het is een vast bedrag dat gekoppeld is aan een bestaansmiddelenonderzoek. Het dekt enkel het bestaansrisico. ■ Het brugpensioen is geen pensioen maar een werkloosheidsuitkering plus een aanvulling door de werkgever. Het is in principe bedoeld voor oudere werknemers die hun baan verliezen bij een herstructurering of collectief ontslag.

okramagazine februari 2011

1. Wettelijk pensioen ■ Het rustpensioen is het pensioen op basis van de eigen loopbaan. De normale pensioenleeftijd is 65 jaar. Ofwel krijg je een pensioen als alleenstaande ofwel als gezin. Dat gebeurt als een van de huwelijkspartners geen eigen of een heel laag pensioen heeft. Een vervroegd pensioen kan vanaf 60 jaar indien voldaan aan de loopbaanvoorwaarde. ■ Het minimumpensioen ontvang je minimaal als je gepensioneerd bent en een loopbaan had van minstens dertig jaar. ■ Het overlevingspensioen ontvang je op basis van de loopbaan van de overleden huwelijkspartner. ■ Het pensioen wettelijk/feitelijk gescheiden echtgenoot ontvang je op basis van de loopbaan van de ex-huwelijkspartner.

21


Cijfers op een rij Het aantal gepensioneerden per regeling (rust- en overlevingspensioen) ■ Werknemers: 1 662 574 gerechtigden ■ Zelfstandigen: 490 524 gerechtigden ■ Ambtenaren: 433 959 gerechtigden Het totaal aantal gerechtigden voor de drie regelingen samen is niet gelijk aan de som van de drie regelingen. Vele gepensioneerden hebben immers een gemengde loopbaan.

gingsinkomens van de werknemers. Het minimumbedrag van de enveloppe waaruit het geld hiervoor geput wordt, is wettelijk gewaarborgd. De verdeling van dit geld gebeurt door de regering. Ze voorziet ook een structureel mechanisme voor de welvaartsvastheid van de bijstandsuitkeringen.

Lage pensioenbescherming

okramagazine februari 2011

Het wettelijke pensioen wordt beschouwd als de fundamentele waarborg voor een toereikend inkomen vanaf de pensioenleeftijd. Pensioenen moeten niet alleen armoede bij gepensioneerden voorkomen, ze moeten mensen ook toelaten na hun pensionering tot op zekere hoogte hun levensstandaard te behouden. Omdat het wettelijk pensioen voor de meeste gepensioneerden het belangrijkste inkomen is, is het verzekeren van minimumrechten binnen de wettelijke pensioenstelsels de beste garantie om zoveel mogelijk gepensioneerden een toereikend inkomen te verzekeren.

22

Wanneer we echter het beschermingsniveau van de Belgische pensioenen onder de loep nemen, zien we dat dit schromelijk tekortschiet. De wettelijke pensioenen lijken steeds minder in staat te voorzien in een toereikend vervangingsinkomen. Oorzaken zijn beleidskeuzen uit het verleden en de budgettaire druk. Ouderen voelen daarentegen een groeiende behoefte aan een voldoende hoog inkomen. De gestegen levensverwachting, de verbeterde levens-

kwaliteit en hogere uitgaven gepaard gaande met de maatschappelijke realiteit zijn daar niet vreemd aan. De tweede en derde pijler zullen voor velen geen soelaas brengen. In de praktijk kan men in België immers niet echt spreken van een volwaardig driepijlerstelsel: de eerste pijler werd uitgehold en daartegenover werden magere, niet-democratische tweede en derde pijlers geplaatst. Resultaat: de Belgische pensioenen behoren tot de laagste van Europa. Slechts de beperkte groep die kan terugvallen op een degelijk aanvullend pensioen of een volledig overheidspensioen slaagt erin zijn levensstandaard na pensionering op een redelijk niveau te vrijwaren.

Hoog armoederisico Uit onderzoek blijkt dat 14,6 procent van de Belgische bevolking een armoederisico loopt. Dit betekent dat hun inkomen lager ligt dan de armoededrempel. Die bedroeg voor 2009 966 euro (alleenstaand) en 1 449 euro (gezin) per maand. Dit onderzoek toonde bovendien aan dat 65-plussers een veel groter armoederisico lopen, namelijk 21,6 procent. De meest kwetsbare ouderen zijn vrouwen, hoogbejaarden en alleenstaanden. Het gemiddeld pensioen bedroeg in 2008 1 115 euro, het gemiddeld pensioen van een alleenstaande man met een werknemerspensioen slechts 1 111 euro. Idem voor

de vrouwen maar daar liggen de gemiddelden nog lager. De verhouding tussen het laatstverdiende loon en het pensioen bedraagt gemiddeld slechts 45 procent. Dit wordt wel enigszins gecorrigeerd door de fiscus. Ook de Belgische minima en maxima bewijzen het hoge armoederisico. Op 1 september 2010 bedroeg het minimumpensioen op maandbasis voor een alleenstaande in de regeling werknemers 1 024,98 euro, bij volledige loopbaan. Voor de zelfstandigen 964,53 euro, voor ambtenaren 1 212,68 euro. Bovendien ontvang je het minimumpensioen pas als je aan strenge voorwaarden voldoet. Hetzelfde beeld krijg je wanneer we het maximumpensioen van een werknemer-bediende bekijken: dit bedraagt slechts 1 455,53 euro netto per maand bij volledige loopbaan. Ook de inkomensgarantie voor ouderen flirt met de armoedegrens: 916,33 euro voor alleenstaanden en 610,89 euro voor samenwonenden.

Beterschap? Sinds het Generatiepact houden de oudste pensioenen gelijke tred met de lonen maar ze hebben de opgelopen achterstand niet goedgemaakt. Voor de periode 19922002 ontbreekt immers welvaartvastheid. In die periode liepen de pensioenen een achterstand op van 10 procent tegenover de gemiddelde stijging van de lonen. Een inhaalbeweging blijft dus nodig. Ook de pensioenen met minder dan twintig jaar anciënni-


BABY AANBOD

teit blijven een achterstand opbouwen ten opzichte van de lonen. Die werd nog steeds niet goedgemaakt. Er gebeurden slechts kleine aanpassingen. Neem bijvoorbeeld een werknemerspensioen ingegaan in 2002: intussen kenden zij twee aanpassingen: 2 procent in 2008 en 1,5 procent in 2009. Van de tweede pijler dienen de meeste gepensioneerden evenmin heil te verwachten: van de huidige gepensioneerde werknemers beschikt slechts een minderheid over een aanvullend pensioen. Het zijn vooral de gepensioneerden met de hoogste wettelijke pensioenen die toegang hebben tot een aanvullende pensioenverzekering. Daarenboven genieten personen met een hoog wettelijk pensioen ook vaker van een hoog tweedepijlerpensioen. Dit versterkt de bestaande ongelijkheid binnen de wettelijke pensioenen nog. Bovendien verschillen de uitkeringen van deze aanvullende pensioenen onderling sterk en slagen zij er in veel gevallen niet in om het behoud van de levensstandaard gevoelig op te krikken.

Word je binnenkort zelf een trotse oma of opa? Of ben je op zoek naar een origineel cadeau voor een kleine spruit? De Thuiszorgwinkel heeft een ruim aanbod voor baby’s en peuters. Ben je op zoek naar een attractief babygeschenkje, dan heb je in de Thuiszorgwinkel een uitgebreide keuze.

Ervaar de hoge kwaliteit en het comfort van de Libero luiers. Zij zijn marktleider in alle Scandinavische landen. In de Thuiszorgwinkel vind je hiervan een uitgebreid gamma: open luiers, broekluiers en zwemluiers.

Tekst Kristel Wijshof

En wat vindt OKRA?

In het Libero gamma vind je ook nog een ruim aanbod verzorgingsproducten. Een greep uit het assortiment: Libero olie Libero babyshampoo Libero badschuim en wasgel Libero zinkcrème Libero vochtige doekjes, hand- en gezichtsdoekjes

www.thuiszorgwinkel.be

okramagazine februari 2011

OKRA blijft absoluut voorrang geven aan de wettelijke pensioenen. Die moeten versterkt worden. Er is nood aan een pensioenbeleid in de breedte waarbij niemand uit de boot valt en in de diepte om tot een menswaardige pensioenbescherming te komen. Een volwaardig pensioenbeleid veronderstelt dat we erkennen dat de eerste pijler momenteel ondermaats is maar tevens dat de correctie door de tweede pijler zeer ongelijk is. Zeker voor de oudste gepensioneerden. Het stelsel dient minimaal te zorgen voor een gepaste minimumbescherming en het behoud van de levensstandaard bij pensionering. Daarom blijft OKRA ijveren voor welvaartsvaste pensioenen en een degelijk vervangingsratio. En voor afdoende minima en een inhaalbeweging voor de oudste pensioenen. Bij deze hervormingen moeten bovendien de ouderen zelf betrokken worden.

23


FAQ QUALIET

Qualiet op je lidkaart Met de nieuwe OKRA-lidkaart 2011 kan je tegelijk Qualietpunten sparen. Je kreeg intussen je lidkaart via je wijkverantwoordelijke. Tijd om een aantal weetjes op een rij te zetten.

Ik heb al een Qualietkaart. Hoe kan ik voortaan op de OKRAlidkaart sparen? Wat gebeurt er met de punten die ik al spaarde? Op twee manieren kan je punten van de Qualietkaart overzetten naar de OKRA-lidkaart: via www.qualiet.com of in een Qualietkleinhandelszaak. Ik verloor mijn OKRA-lidkaart. Wat nu? Meld dit online www.qualiet.com of bel naar Qualiet via 02 269 88 80. De gespaarde punten zijn niet verloren. Een nieuwe lidkaart wordt naar de regio gestuurd samen met de kaarten voor nieuwe leden. Ik verhuis. Krijg ik een nieuwe kaart? Neen. Meld je nieuwe adres aan je OKRA-regio. De regio speelt dit door aan Qualiet. Spaarde je een cheque bij elkaar, wordt de cheque naar je nieuwe adres gestuurd.

okramagazine februari 2011

Hoe lang blijven Qualietcheques geldig? Ze blijven een jaar geldig.

24

Kan ik de Qualietcheque inruilen voor contanten? Neen. Geldt de Qualietkaart enkel in België? Neen, ze is ook geldig in alle Qualietzaken in de BeNeLux.

Mijn partner heeft ook een OKRA-lidkaart/Qualietkaart. Hoe kan ik regelen dat we elk met onze eigen kaart toch op een zelfde Qualietrekening sparen? Je kan daarvoor zorgen via www. qualiet.com of via een aanvraagformulier dat je in elke Qualietzaak kan invullen. Kan ik Qualiet rechtstreeks contacteren? Ja. Via www.qualiet.com of via het telefoonnummer dat op de achterkant van je lidkaart staat. Ook bij je wijkverantwoordelijke kan je met je vragen terecht. Waar vind ik info over de Qualietzaken in mijn buurt? Via www.okra.be en via www. qualiet.com. Op je regiosecretariaat vind je de Qualietzaken van je regio ook op papier. Je regio ontvangt elke maand een recent aangepaste lijst.

Verschijnt het puntensaldo na elke aankoop op het kassaticket? Neen. Vraag je puntensaldo op via www.qualiet.com. Of vraag het aan de winkelier in een Qualietzaak op het moment dat na een aankoop je punten geregistreerd worden. Wat is er zo bijzonder aan de combinatie OKRA-lidkaart/ Qualietkaart? Iedereen kan toch een Qualietkaart bekomen? Inderdaad. Maar OKRA-leden hebben een voetje voor. Hun OKRAlidkaart is sowieso een Qualietkaart. OKRA-leden krijgen als bonus elk jaar honderd Qualietpunten cadeau. Kijk vlug op bladzijde 54, knip de puntenbon uit en ga er mee naar een Qualietzaak. Daar worden deze punten op je OKRA-lidkaart ingebracht. Via www.qualiet. com kan je deze punten ook zelf inbrengen. En OKRA-leden krijgen een Qualiet-cheque van 5 euro als ze 600 punten spaarden. Tekst Jan Vandecasteele Foto Jürgen Doom

Een begin OKRA is fier je deze nieuwe lidkaart te kunnen aanbieden: ■ Ze ziet er opmerkelijk beter uit dan vroeger. ■ Wie dat wenst, kan met deze lidkaart punten sparen en euro’s verdienen. Qualiet is trouwens volop bezig met de uitbreiding van het aantal Qualietzaken. En er is meer. OKRA zal verder jagen op nog meer ledenvoordelen. Deze kunnen, naast een divers en kwaliteitsvol aanbod en een doorgedreven belangenbehartiging, er mee voor zorgen dat OKRA groeit en bloeit.


OVER WAT TELT

Leven ten dienste van de Heer en van de gemeenschap. Maar ook zoekend leven. Zuster Lieve: “Wie nooit twijfelt, is geen mens.”

Achthonderd jaar. Zo oud is het Onze-Lieve-Vrouw Hospitaal van Kortrijk, geleid door de augustinessen. Een hospitaal bijna zo oud als de stad Kortrijk zelf. Al die eeuwen was het hospitaal ook in de donkerste jaren van oorlog, pest en cholera een toevluchtsoord voor armen en een veilige opvang voor zieken. En dit was vooral vrouwenwerk. Op dit moment leven en werken er nog zestien augustinessen in het klooster. Met enige schroom trok ik ernaar toe. Achter de kloosterpoort is er gewijd leven en dat is voor een leek altijd even wennen. Een oudere zuster, met ogen en gebaren van een lieve oma, loodst me naar de ontvangstkamer waar koffie en koekjes klaar staan. Ik blijf vanmiddag toch met hen

eten? Dat hebben ze voorzien, want ik kom van ver. Een van de jongere zusters, Lieve Verschuere, neemt alle tijd om mij te vertellen over haar engagement in dit klooster en hospitaal en hoe ze haar inzet, nu ze met pensioen is, verder ziet. “Vroeger was er geen sprake van dat ziekenzusters met pensioen gingen. Ze werkten tot ze niet meer konden. Maar de tijden zijn veranderd.”

Met hart en ziel Zuster Lieve: “Ik was negentien toen ik intrad. Dit klooster was mij het meest bekend en het lag dichtbij. Ik stelde me niet veel vragen over hoe het daar zou gaan. In het begin mochten we maar eens per jaar naar huis. Dat

was niet altijd gemakkelijk, ik had wel eens heimwee. Maar als ik dan vernam dat er in de familie kindjes geboren werden en dat ze het goed stelden, was dat een troost. Dan kwam de drijfveer voor het leven dat ik gekozen had weer boven. Niet dat het zomaar in één lijn vooruitging maar als het echt moeilijk was, kon ik de mensen in het hospitaal helpen en dat gaf altijd mentaal de doorslag. Ik was ten slotte naar het klooster gegaan om Christus te dienen en voor mij was dat bidden, werken en mij geven aan de zieken. Ik had toen nog geen diploma maar in het noviciaat, diploma of niet, moesten wij meteen de nacht doen in het weekend en ’s zondags inspringen waar nodig. Er waren altijd handen te kort in het hospitaal. Later kon ik mijn kinderdroom realiseren en verpleegkunde studeren. Begin jaren zestig, toen er stilaan meer leken in het hospitaal werkten, deden zij nog

okramagazine februari 2011

‘Als het goede maar gebeurt’

25


okramagazine februari 2011

26

Zuster Lieve: “Christus dienen was voor mij bidden, werken en mij geven aan de zieken.�


Moeder “‘Breng dat pakje wafels eens naar de buren, die kunnen dat goed gebruiken’, zei mijn moeder, toen ze voor ons wafels bakte. Ze wist precies waar er te kort was en wie er extra aandacht nodig had. ‘Die mevrouw is alleen. Zou je haar afwas niet eens doen?’ Zulke kleine dingen. Ik deed dat dan maar verstond pas later waarom me dat zo aansprak in haar.

Het is veel moeilijker geworden dan vroeger om mensen te helpen. Moeder bad vaak maar ze had vooral een groot hart. Ze had oog voor veel mensen. Haar beschikbaarheid en aandacht waren enorm. Hoe ouder ik word, hoe meer ik dat besef. Ik heb veel van haar geleerd. Moeder was een zachtaardige, lieve vrouw die te vroeg gestorven is. We waren thuis met negen. Ik ben de zevende. Vader was, zoals vele mannen toen, bij de Heilig Hartbond. Hij verdiende zijn brood als textielarbeider maar was ook een handige tuinier en aan meubels werken, zat in zijn vingers. We hadden het niet breed maar we hadden genoeg. Wij woonden in de parochie Sint Lodewijk in Deerlijk. Ik ging ’s zondags graag mee naar de kerk al verstond ik niet veel van wat daar gebeurde. Maar ik had mijn misboek mee en ik las het evangelie. Dat sprak mij zo aan, dat was voor mij een openbaring, dat gaf rust. Die parochiekerk werd een beetje thuis en dat heeft me nooit meer losgelaten. Misschien dat de woorden van onze stichter Augustinus ‘mijn hart is onrustig, tot het rust vindt in u’ mij daarom later zo getroffen hebben?”

Zieke mens “Indien ik nu een keuze moest maken als zuster, zou ik niet meer voor het ziekenhuis kiezen. Het lijkt me niet meer zinvol voor een kloosterlinge omdat er in het moderne ziekenhuis geen tijd is voor gesprek en menselijke ondersteuning. De verzorging per patiënt is tot op de minuut voorgerekend. De verpleegkundigen staan onder enorme druk. Vroeger bleven de mensen gemakkelijk tien dagen na een

behandeling om te herstellen. Nu blijf je ongeveer anderhalve dag. In die korte tijd is er geen kans om naar de zieke te luisteren. Het personeel wordt overstelpt met papieren die allemaal heel correct moeten ingevuld worden en tijdig doorgegeven opdat er geen fouten zouden gebeuren. Het zal allemaal wel nodig zijn maar je krijgt het gevoel dat het papier voorgaat op de mens. Anderzijds is het normaal dat de leken zulk ziekenhuis - nu al een grote fusie - gaandeweg overnemen. Als zusters hadden we met die glijdende werkuren van zes uur ’s morgens tot drie ’s namiddags of van twaalf uur ’s middags tot negen ’s avonds geen gemeenschapsleven meer. Wanneer zouden we nog samen kunnen bidden of samen iets anders doen? Die glijdende werktijd is praktisch voor mensen die van ver komen en geen twee keer over en weer moeten rijden voor hun dagtaak. Het voornaamste is dat de zieke goed verzorgd blijft. Ik denk dat er nu voor zusters zinvoller werk weggelegd is in rusthuizen, bij palliatieve zorg of in de pastorale sector. De tijden veranderen en dat geldt ook voor ons.”

Armoede “Vroeger kwamen hier arme mensen aan de poort bedelen om een boterham. Nu krijg je nog weinig mensen aan de deur omdat ze honger hebben. De armoede heeft een ander, vreemd gezicht gekregen. Vroeger kon je nog aan het werk zonder diploma. Dat kan je vandaag wel vergeten. Zonder diploma val je meteen dieper uit

okramagazine februari 2011

geen weekends. Als ze trouwden of zwanger werden, konden ze ook niet blijven. Die situatie is langzaam geëvolueerd. Voor mij speelde het geen rol of er meer of minder zusters in het ziekenhuis werkten, als het goede maar gebeurde. Ik was er met hart en ziel aan begonnen en ik had geluk dat ik op een afdeling belandde neonatologie - waar ik met veel jonge moeders kon praten over hun verdriet, als het kindje ‘niet was zoals het moest zijn’. Ik kon luisteren naar hun verhalen, hun kwetsuren proberen te begrijpen. Ik stoorde me niet veel aan al wat mocht of niet mocht, het belangrijkste voor mij was het welzijn van de zieke en hoe ik daarbij kon helpen. Ik had het meest oog voor de zwaksten, de diepst getroffenen. Ik heb daar 33 jaar gewerkt en ben er gelukkig geweest, ondanks het vele verdriet dat ik te horen kreeg. Ik heb er ook heel veel kleintjes mogen ‘doorhalen’ dankzij een heel goed korps waarmee ik mocht samenwerken. Niet dat ik in de loop der jaren nooit getwijfeld heb, je zou geen mens zijn als je nooit twijfelde. Alles was niet altijd helder, zeker niet als je meemaakt hoe kindjes zo breekbaar geboren worden. Maar als je opgenomen bent in een communauteit die zich ten volle inzet, voel je je toch een beetje gedragen. Mijn familie vond mijn keuze voor het klooster heel normaal. Maar sommige vrienden verklaarden mij gek.”

27


okramagazine februari 2011

Er is nu geen tijd meer om naar de zieken te luisteren.

28

de boot na afdankingen, scheidingen, kinderen die je verlaten, familie die je laat vallen, een opgestapelde schuldenberg, geen enkel papier is nog in orde. Mensen die hier komen aankloppen met die problemen verwijzen we naar de Kier, een initiatief van de dekenij. Daar helpen vrijwilligers om hun papieren te bekijken en ze geven hen raad om uit de problemen te geraken. Daar werken heel veel mooie mensen aan mee. Maar het is veel moeilijker geworden dan vroeger om mensen te helpen. Wat men bijvoorbeeld allemaal moet doen om een dakloze aan een appartementje te helpen! Iemand moet borg staan, er moet drie maand huur gevonden worden als waarborg en geld voor de gewone huur. En dan nog alle papieren in orde krijgen! Uit de boot vallen, is nu makkelijker dan ooit. In de Sint-Michielsbeweging, waarvoor ik mij nu inzet, heeft men alle aandacht voor mensen zonder papieren en met kinderen. Deze beweging kan met haar beperkte middelen niet voor iedereen zorgen en daarom viel haar keuze op steun voor mensen met kinderen. Armoede kreeg inderdaad een heel ander gezicht. Sommige mensen zijn meer dan eens gescheiden, door iedereen verlaten, al zijn ze best goede ouders geweest. Het leven is ontzettend veeleisend geworden. En hoe zit het met de Kerk? Voor mij is zij de fles voor het geloof. Maar dat is niet het essentiële. Het gaat om de wijn. En dat zijn de gelovigen, die moeten zich in die Kerk thuis voelen. Ik vind het zo

jammer voor die jonge priesters die al die ballast moeten dragen van wat nu fout loopt. Maar als ik naar die nieuwe jonge Kerk kijk, denk ik dat Gods Kerk overeind zal blijven.”

Sint-Michielsbeweging “Ik ben gelukkig met deze Michielsbeweging. Als ze er niet was, werd ik misschien een knorpot. Ik heb geaarzeld en gebeden: ‘Wat is mijn weg?’ Maar jongeren die willen werken voor mensen in nood, daar zag ik iets in. Want daar groeit nieuw gras. Dit is een jongerenkerk van jonge mensen op zoek. Ik ben getroffen door hun eerlijkheid, hun manier van zijn. Ik ben blij dat ik dit nog mag zien. Ze zijn zelfstandig, ze werken of studeren, ze maken muziek voor de jongerenviering op vrijdagavond, ze verwelkomen de mensen. De laatste priester die gewijd werd, komt uit deze groep. Ik wou eerst niet in die boot stappen bij alleen maar jonge mensen. Maar toen ik na de zoveelste vergadering rond de fusie van de ziekenhuizen thuiskwam, voelde ik me als een kapitein die nooit op zijn schip was. Met die sociale contacten via de Michielsbeweging ging er voor mij een nieuwe wereld open. Ik praatte met mensen die ik in mijn wereld nooit ontmoet had, gewoon op café. Mensen die het moeilijk hebben en me hun leven vertellen. Ik wist niet dat dit zo’n invloed had maar op een morgen stonden ze mij op te wachten. ‘Zuster, we hebben u nodig’, klonk het terwijl ik nooit gezegd had dat ik een zuster was. Hun vader was gestorven en zou die ochtend

begraven worden. Ze dachten dat ik hem wel kende en ze wilden mij er graag bij. En dan was er die zieke man die buiten op de bank lag te slapen met zijn hond naast zich. ‘Ik zal voor je hond zorgen tot je een onderdak hebt gevonden en bij Poverello kan eten.’ Hij begreep niet dat ik dat wou doen. Dan was er die weduwe die altijd weende en die me vroeg eens bij haar te komen kijken. ‘Mijn man heeft twintig jaar lang luciferdoosjes gespaard en ik heb ze allemaal bewaard en niemand komt daar eens naar kijken.’ Ik ben gegaan. En dan zijn er nog de ontmoetingen in de kapel van Onze-LieveVrouw van Groeninghe, waar moeders in verwachting naartoe komen. Het is geen dagelijkse kost maar soms zeg ik toch, de Heer leeft. Ik blijf geloven wat Hij gezegd heeft: ‘Ik blijf bij u tot aan het einde der tijden.’ De stad is anders geworden. Ik had ze ook in jaren niet gezien. Nu doe ik er met mijn fiets of te voet boodschappen. Het is voor mij een zegen om dit met open ogen en open hart te kunnen doen.” Tekst Hilde Masui Foto’s François De Heel


PUBLIREPORTAGE

Kortrijk TuinXpo 2011

De natuur op je boterham De groente- en fruittuin is terug van weggeweest. Op TuinXpo in Kortrijk is de eetbare tuin een van de vier centrale thema’s. Daarmee haken de organisatoren in op gezondheid, duurzaam en ecologisch leven maar vooral écht genieten. Hoe groot je beschikbare oppervlakte ook is, iedereen kan iets eetbaars telen. Ook op een klein balkon of terras kan je kruiden en eetbare planten kweken. Kiemgroenten zoals tuinkers kan je zowel in een serre als op je vensterbank oppotten. Via de eetbare tuin wil men de biodiversiteit promoten. De variatie van planten en dieren blijft teruglopen. Amfibieën verdwijnen, we zien steeds minder bijen en vlinders. Ook in je

okra magazine

21-12-2010

18:01

eigen tuin kan je daar iets aan doen. Door nestkastjes op te hangen of een insectenhotel tegen een muur of boom te spijkeren. Een eetbare tuin is in de eerste plaats een gezonde tuin, niet alleen voor de mens maar ook voor dieren en planten. Dat betekent met natuurlijke bestrijdingsmiddelen werken. Dat geldt zeker ook voor de oude fruitboomrassen en het kweken van allerlei bessen. En indien je nog twijfelt, denk dan aan die lekkere zelfgemaakte frambozenconfituur op je boterham of de geur van versgeplukte aardbeien uit eigen tuin.

Tuinxpo, Kortrijk Xpo, van 4 tot 7 maart 2011, Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk, Pagina www.tuinxpo.be. 1 Open: vrijdag van 13.00 tot 21.00 uur. Zaterdag, zondag en maandag van 10.00 tot 18.00 uur.

Maak kans op een gratis duoticket. Kijk blz. 54.

TUINXPO 4-7 MAART 2011 KORTRIJK XPO (B)

WWW.TUINXPO.BE

vrijdag za/zo/ma

13:00-21:00 10:00-18:00

P R I N T U W KO R T I N G S B O N VA N 3 € O P W W W. T U I N X P O . B E


RECHTSINFO Misschien denk jij ook af en toe aan je erfenis. Of misschien stelde je al een testament op samen met een notaris. Voortaan kan je ook OKRA een deel van je erfenis schenken. Bovendien kan je zo je andere erfgenamen bevoordelen.

Schenk een stukje aan OKRA

okramagazine februari 2011

Wil je iets nalaten maar moet de begunstigde daarvoor hoge successierechten betalen, is het duolegaat een wettelijke manier om het verschuldigde bedrag te beperken. Regel je je erfenis op deze manier, dan laat je een deel van je kapitaal na aan een goed doel en een ander deel aan een erfgenaam naar keuze. Het goede doel zal dan alle successierechten betalen zodat het gedeelte voor de erfgenaam vrij is van successierechten. Vooral voor alleenstaanden zonder naaste familieleden is dit een interessante optie. Erfgenamen zonder familieband met de overledene worden immers belast tegen het ‘tarief vreemden’. De successierechten lopen snel hoog op. Een duolegaat kan dit vermijden.

30

Een van de begunstigden van een duolegaat moet een goed doel zijn. Bovendien moet dit doel erkend zijn. Voortaan kan je ook voor OKRA kiezen als je een duolegaat opstelt. Zo kan OKRA haar werking verder uitbouwen dankzij jouw

steun en kunnen je erfgenamen hoge successierechten omzeilen.

Schenking of legaat? Natuurlijk kan je ook tijdens je leven schenken aan een goed doel. Dan ben je schenkingsrechten verschuldigd. Woon je in Vlaanderen en doe je een schenking via een notaris, betaalt jouw goede doel zeven procent schenkingsrechten. Opteer je ervoor om niet tijdens je leven te schenken maar na je overlijden, kan je dit laten opnemen in je testament. Dat noemen we een legaat. Je kan dit testament eigenhandig schrijven of laten vastleggen door een notaris. Uiteraard kan je vooraf bepalen welk goed doel jij wil begunstigen. Het goede doel zal echter successierechten moeten betalen op jouw legaat. De meeste erkende organisaties genieten het gunstige tarief van 8,8 procent.

Voortaan kan je ook voor OKRA kiezen als je een duolegaat opstelt.

Duolegaat Het duolegaat is een aparte vorm van legaat. Maak je hiervan gebruik, laat je een bedrag na aan een goed doel. Je verplicht deze organisatie een bedrag uit te keren aan de persoon die je zelf aanwijst. Het goede doel betaalt de successierechten die de erfgenaam bij een gewoon legaat zelf zou moeten betalen. Zo zal de erfgenaam meer ontvangen dan wanneer hij direct van jou zou hebben geërfd.

Concreet Denk je er aan een duolegaat op te stellen, moeten er drie voorwaarden vervuld zijn: ■ Je moet een testament opstellen, het liefst bij de notaris. ■ In het testament vermeld je een legaat voor één of meerdere personen. ■ Je koppelt hieraan een tweede legaat voor OKRA of een andere erkende vzw die verplicht wordt alle successierechten te betalen.


GEEF VEERKRACHT AAN UW GEWRICHTEN !

Voorbeelden 1. Madeleine is weduwe en heeft geen kinderen. Zij laat een geldsom na van 50 000 euro voor haar nichtje Hilde. Bij een gewone erfenis krijgt Hilde de volledige som waarop ze 22 500 euro aan successierechten betaalt. Ze houdt 27 500 euro over. Bij een duolegaat zal Madeleine 30 000 euro aan Hilde schenken en 20 000 euro aan OKRA. OKRA zal dan de successierechten moeten betalen op het deel van Hilde en op het deel dat ze zelf krijgt. De successierechten hierop bedragen: Voor Hilde: 45 procent van 30 000 euro is 13 500 euro. Voor OKRA: 8,8 procent van 20 000 euro is 1 760 euro. Zo ontvangt ■ de staat: 13 500 euro plus 1 760 euro, samen 15 260 euro. ■ Hilde: de volledige 30 000 euro. ■ OKRA: 20 000 euro min 15 260 euro is 4 740 euro. In het eerste geval kreeg Hilde slechts 27 500 euro, met een duolegaat ontvangt ze 30 000 euro en is ook OKRA geholpen.

HET KRAAKBEEN, DE SCHOKDEMPER VAN HET GEWRICHT. Kraakbeen voorkomt dat onze botten tegen elkaar wrijven als we stappen of bewegen. Met de leeftijd, bij overgewicht, door een ongeval of bij herhaalde bewegingen, kan het gewricht zijn soepelheid verliezen.

GEWRICHTEN IN TOPVORM ! Een kuur BioFORTE zal helpen om veerkracht aan de gewrichten te geven en makkelijker te bewegen. Glucosaminesulfaat, terug te vinden in BioFORTE, is een natuurlijk bestanddeel dat het kraakbeen voedt en de grondstof levert die het kraakbeen in goede gezondheid houdt. Vraag raad aan uw apotheeker of uw arts.

Tijdelijk, 1 MAAND GRATIS bij aankoop van een doos BioFORTE !!!

okramagazine februari 2011

V.U.: Merck Consumer Healthcare n.v./s.a., Brusselsesteenweg 288, B-3090 Overijse N.E.0461.017.640

2. Madeleine heeft een vermogen van 400 000 euro. Ze heeft een dochter, Paula. Bij een gewone erfenis betaalt Paula 60 000 euro successierechten, ze houdt nog 340 000 euro over. Stel, Madeleine wil een duolegaat opstellen en geeft ook 50 000 euro aan OKRA. Dan betaalt OKRA de successierechten: Voor OKRA: 8,8 procent van 50 000 euro is 4 400 euro. Voor Paula: 33 000 euro (3 procent op de eerste schijf van 50 000 euro, 9 procent op de tweede schijf tot 250 000 euro, 27 procent op de rest). Zo ontvangt ■ de staat: 4 400 euro plus 33 000 euro is 37 400 euro. ■ Paula: de volledige 350 000 euro. ■ OKRA: 50 000 euro min 37 400 euro is 12 600 euro. Bij een duolegaat ontvangt Paula dus 10 000 euro meer en ook OKRA houdt er een mooi bedrag aan over.

Onze gewrichten worden er met de jaren niet soepeler op, al is dit natuurlijk geen reden om er niets aan te doen. U kan er wel degelijk iets aan doen...

Tekst Roger Van Den Neste

Alle info vind je op www.giften-legaten.be of bij je notaris.

100% NATUURLIJK PRODUCT

31


OKRA-SPORT

Zet een muts op en trek naar buiten! De sneeuw dwarrelt naar beneden. Een zacht, wit tapijt wordt over het landschap gespreid. Sporten is nu wel het laatste waar we aan denken. Een gure, koude bries blaast. Het kwik zakt steeds dieper. De dagen zijn kort, korter, kortst. ‘Elke stap telt!’ is afgelopen. We hebben vaak de neiging om in deze omstandigheden binnen te blijven, dicht bij de gezellige warmte van onze kachel. Deze warmte steekt schril af tegen de koude buiten. Maar toch mag dit geen reden zijn om niet meer te bewegen. Door te bewegen, ook tijdens de winter, voelen we ons fitter en beter. Trek je dus niets aan van regen, sneeuw en diepvriestemperaturen. Beweeg!

okramagazine februari 2011

Winterse wandeling

32

Het is niet omdat de temperatuur daalt dat we onze wandelschoenen moeten opbergen of stof laten verzamelen. We weten ook dat volhouden ongelooflijk moeilijk is. Het is immers niet leuk om telkens weer door de koude te ploeteren. Toch is het goed om er regelmatig op uit te trekken. Durf naar buiten te gaan om bijvoorbeeld te wandelen. Een mooie winterwandeling of even uitwaaien is immers nooit te versmaden. We geven je graag enkele tips:

■ Zoek iemand om samen te gaan stappen. Je motiveert elkaar. ■ Enkele extra lagen kledij houden je warm. Te warm? Geen probleem. Je kan altijd iets uittrekken. ■ Draag handschoenen. ■ Kies voor een muts of pet, want je verliest veel warmte via je hoofd. ■ Gebruik een sjaal (of buff). Die houdt je nek lekker warm. ■ Draag waterdicht schoeisel met een stevig profiel. Zo krijg je minder snel natte en dus koude voeten. Zorg er wel voor dat je schoenen niet knellen. ■ Doe een korte opwarming voor je de baan opgaat. ■ Bouw beweging stiekem in tijdens je dagelijkse bezigheden. Ga te voet naar de winkel (of parkeer de wagen wat verder), als je iemand bezoekt of naar een (OKRA-)activiteit trekt. ■ Adem door je neus. Zo verwarm en filter je de lucht.

Zwemmen? Vind je toch de motivatie niet om de kou te trotseren, zijn er nog vele andere manieren om fit te blijven. Ook tijdens deze winterse dagen. Je kan kiezen om je conditie te onderhouden in het fitnesscentrum. Weet dan dat je als OKRA en OKRA-SPORT-lid een mooie korting geniet bij HealthCity en FitClass. Blijf je liever op vertrouwd terrein, kan je altijd naar het zwembad trekken. Zwemmen is een van de beste manieren om te bewegen. Je gebruikt al je spieren, het is goed voor de ademhaling en dankzij de weerstand van het water heb je minder kans op letsels. Bouw het zwemmen langzaam op. Hou je niet van water dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een OKRA-dans- of gymgroep. Blijf je liever knus thuis? Wil je de gladde wegen vermijden? Dan is er nog altijd de dvd Gym je fit (of video) waarmee je thuis aan de slag kan. Gebruik de kou niet langer als een excuus om niet fit te zijn! Tekst Wim Bogaert

Tijdens een winterse wandeling adem je het best door je neus.


MENU

Al wordt knolselder vooral in West-Vlaanderen gekweekt, ook in het Antwerpse zijn enkele kwekers actief. Een van hen is Johan Janssens, hij levert vooral op de Japanse markt. Johan Janssens: “Mijn ouders kweekten knolselder, nu doe ik het. Dat was vanzelfsprekend voor mij, ik groeide mee in het bedrijf van mijn ouders. Daarom schakelde ik in het middelbaar over van Latijnse naar de tuinbouwschool. Groenten kweken, geeft me veel voldoening. Als je een mooi product kan afleveren, ben je daar trots op. Ik kan er ook erg van genieten om veel buiten te zijn, waar het rustig is. Misschien heb ik daarom minder behoefte om op vakantie te gaan, een weekendje weg af en toe is genoeg. Op ons bedrijf kweken we naast knolselder ook prei. Knolselder is eigenlijk geen makkelijke teelt, zeker hier niet. De groente vraagt

goede, zware grond, wij hebben hier lichte zandgrond. Daarom moeten we extra humus aanbrengen met stalmest, compost en groenbemesting. En we moeten ook veel water geven, ik heb een uitgebreid ondergronds leidingennetwerk. Knolselder heeft ook veel nood aan boor en kalium. Tekort aan boor kan rotte harten veroorzaken, daarom houden we de samenstelling van de grond goed in de gaten. Natuurlijk heeft knolselder te kampen met allerlei belagers: de seldervlieg die zijn eitjes tegen de plant legt zodat de maden de wortel en de knol zwaar beschadigen, de mineervlieg die gangen maakt in het blad, slakken en rupsen, spint, wantsen en bladluizen.

En we moeten ook oppassen voor schimmels, die belemmeren de groei. Behandelen is niet altijd even makkelijk, daarom houden we de gewassen goed in de gaten zodat we belagers in een vroege fase kunnen opsporen. Het grootste deel van onze oogst leveren we aan een vaste klant die de Japanse markt bevoorraadt. Dat garandeert ons een aanvaardbare en zekere prijs. Uiteraard passen we onze productie hieraan aan: we zorgen ervoor dat de knol kleiner blijft, we planten 500 à 600 plantjes per are, tegenover 400 in West-Vlaanderen en we wassen de selder extra. Ik heb altijd geprobeerd de knollen na het oogsten goed te verzorgen: bladeren en steelresten verwijderen, de wortel verder bijsnijden en heel proper wassen. Dat neemt uiteraard veel tijd in beslag maar als landbouwer mag je je uren niet tellen hé.”

okramagazine februari 2011

Knolselder voor Japan

33


Slaatje van knolselder, rode bieten, veldsla en roquefort

okramagazine februari 2011

Voor vier: 400 gr knolselder | 2 gekookte rode bieten | 100 gr veldsla | 100 gr roquefort | 150 gr gerookte spekblokjes | eigeel van 2 eieren | 4 eetlepels sherryazijn (of droge sherry) | 1 eetlepel boter | peper en zout.

34

Schil de knolselder en rasp die grof. Besprenkel met sap van ½ citroen om het verkleuren te vermijden. Snijd de rode bietjes in blokjes. Meng de gewassen sla, de knolselder en de rode bietjes. Verdeel die op de borden. Bak de spekblokjes in de boter tot ze bruin zijn. Verdeel ze over de sla. Giet de azijn in de pan met spekvet en breng aan de kook. Voeg er het eigeel roerend aan toe. Breng dit op smaak met peper en zout en verdeel over de bordjes sla.


Voor twee: ½ knolselder | 1 wortel | 1 eetlepel boter | 1 ui | 1 teentje look | 1 rode paprika | 1 koffielepel Provençaalse kruiden | 1 eetlepel tomatenpuree | 2 dl bouillon | peper en zout | 50 gr geraspte kaas. Schil de knolselder en de wortel en snijd in blokjes. Blancheer de groenten. Pel de ui en snijd in ringen. Snijd ook de rode paprika in ringen. Smelt de boter en fruit de ui samen met de look. Voeg de overige groenten toe. Laat meestoven tot alles goed heet is, strooi er de kruiden over en roer er de tomatenpuree door. Schenk er de bouillon bij. Breng op smaak met peper en zout en laat gedurende 10 min. zachtjes sudderen. Schep in een vuurvaste schotel en bestrooi met geraspte kaas. Plaats de schotel in de oven en gril tot de kaas gesmolten is en lichtbruin wordt.

Knolselderpuree Voor zes: 800 gr knolselder | 200 gr aardappelen | 100 gr gemalen kaas | 2 eetlepels boter | melk | peper | zout | nootmuskaat. Schil de knolselder en de aardappelen en snijd in stukken. Laat ze in water gaar worden. Giet het kookvocht af, maak een puree van de knolselder en de aardappelen. Voeg de boter toe en giet melk bij tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer er op het laatst de gemalen kaas door en laat alles nog even opwarmen.

Knolseldersoep Voor vier: 1 knolselder | 2 aardappelen | 2 liter water | 4 kippenbouillonblokjes | peper en zout | 2 smeltkaasjes of 50 gr gemalen kaas. Schil de knolselder en de aardappelen en snijd in blokjes. Doe ze in een kookpot met het water en de bouillonblokjes en breng aan de kook. Laat gedurende 20 min. koken en roer er dan de smeltkaas of de gemalen kaas door. Mix en breng op smaak. Je kan in de plaats van kaas ook gepelde tomaten of gerookte zalm toevoegen, net voor het opdienen.

Kwartel met knolselder Voor vier: 8 kwartels | 2,5 dl gevogeltefond | 1 dl porto | ¼ dl vlierbessensiroop | ¼ dl wijnazijn | 2 eetlepels boter | peper en zout | 1 knolselder | melk en een geutje room. Bak de kwartels in boter aan alle kanten goudgeel en laat in gesloten pan gaar worden. Verwarm in een andere pan de vlierbessensiroop en de wijnazijn, voeg de porto en de fond toe, laat inkoken en bind met sausbinder voor bruine saus. Roer 1 eetlepel boter door de saus en breng op smaak met peper en zout. Schil de knolselder en snijd in stukjes. Laat de knolselder gaar worden in melk. Schep de stukjes knolselder uit de melk en mix ze. Voeg af en toe wat melk toe (naar gewenste dikte). Breng op smaak met een geutje room, peper en zout.

Knolselder Knolselder is de verdikte eetbare wortelknol van de selderplant. Die knol ziet er knoestig uit. Knolselder heeft een lange tijd (tot wel 200 dagen) nodig om volwassen te worden. Daarom wordt er vroeg in het voorjaar gezaaid zodat de groente vanaf oktober tot maart verkrijgbaar is. Bij aankoop let je er het best op dat de knollen stevig en droog zijn en geen zachte plekken vertonen. Klop eens op de knol, hij mag niet hol klinken. Soms zitten er nog bladeren aan de knol. Die moeten frisgroen zijn. Knolselder kan op een droge koele plaats enkele weken bewaard worden, eventueel losjes in plastic verpakt. Doormidden gesneden knollen wikkel je om te bewaren het best strak in vershoudfolie, nadat je de snijvlakken hebt besprenkeld met citroensap. Zo vermijd je verkleuring. Volgens voedingsdeskundigen bevat de groente veel ijzer en vitamine C en sommigen beweren zelfs dat knolselder een gunstig effect zou hebben op allerlei kwaaltjes zoals heesheid, jicht en reuma.

Schik de kwartels op borden, overgiet met de saus en dien op met knolseldermix.

Tekst Nele Joostens en Blanche Vanbelle Foto’s Jürgen Doom en Emy Elleboog

okramagazine februari 2011

Knolselder op z’n Provençaals

35


ITEM PODIUM

‘Verderspelen, wat moet ik anders ?’

okramagazine februari 2011

Hij is 75 maar denkt niet aan ophouden. Vandaag toert Jef Demedts door Vlaanderen met Jouw hand in mijn hand, een evocatie van de briefwisseling tussen de Russische auteur Anton Tsjechov en zijn echtgenote Olga Knipper.

36

Vijftigers kennen Jef Demedts als Fabian van Fallada of als een van de hoofdvertolkers in Het zwaard van Arduwaan. Jongere tv-kijkers hebben hem gezien in Familie of Ella. Maar wie regelmatig een toneelvoorstelling meepikt, weet dat hij op de planken honderden personages heeft neergezet. Wat zijn de belangrijkste evoluties in het Vlaamse theater de afgelopen vijftig jaar? Jef Demedts: “Dit is mijn 53ste sei-

zoen. In die tijdsspanne heeft het theater zich ontplooid en is het veel professioneler geworden. In mijn begintijd was dat toch nog een beetje op de sukkeltoer. Theatergezelschappen krijgen nu ook veel meer centen, zeker de drie grote: NTGent, KVS Brussel en het Toneelhuis. En dat is goed. Dat heeft echter ook tot gevolg dat de kleinere gezelschappen een beetje stiefmoederlijk behandeld zijn. Maar er zijn vandaag veel goede voorstellingen te zien in Vlaanderen.”

Heeft de commerciële tv invloed gehad op de programmering van de theaters? Jef Demedts: “Ik denk het niet. Wij leden toen ook al onder de tv. We zaten bovendien vast aan een decreet dat ons verplichtte acht stukken per seizoen te spelen. Als we dan producties hadden die veel plubliek lokten, moesten we die afbreken om ons quorum te halen. Maar het huidige decreet heeft onder andere tot gevolg dat repertoirestukken niet meer worden gespeeld. Ze hebben daar schrik van, denk ik. Ze vinden dat ouderwets. Ik heb nood aan dat repertoiretoneel. Er zijn al zo veel grote auteurs die veroordeeld zijn om in de bibliotheek te staan. Die ze niet meer spelen en waar het theaterpubliek dus niet meer mee geconfronteerd wordt. Als ik bedenk wat wij allemaal aanboden, ook aan de scholen. Ibsen, Tsjechov, Strindberg, Arthur Miller, Tennessee Williams, noem maar op. Jonge


Veel grote auteurs worden niet meer gespeeld en zijn veroordeeld om in de bibliotheek te staan.

mensen kennen die auteurs niet meer.”

Je werkt nu vaak met regisseurs die veel jonger zijn. Geeft dat problemen? Jef Demedts: “Dat verloopt heel soepel. Veel soepeler dan vroeger. Ik was niet altijd gemakkelijk. Langs de andere kant moet ik zeggen: we zijn een klein land. Zoveel goede regisseurs zijn er niet. Dus we werden dikwijls geconfronteerd met regisseurs die door ons,

acteurs werden gered. En als die dan nog een beetje arrogant waren, ja dan botste dat. Dat heb ik nu niet meer. Nu loopt alles veel vlotter. Ik ben ook milder geworden. Maar de inzet is er absoluut nog altijd. Dat ben je verplicht aan je publiek. Mensen komen naar het theater en betalen daarvoor. Dan ben je verplicht om een professionele voorstelling te spelen. Is het dat niet, moeten ze toch een professionele acteur zien staan.” Hoe zie je je toekomst? Jef Demedts: “Verder spelen! Wat zou ik anders moeten doen? Gras afrijden? Mijn handen staan verkeerd! Ik werk momenteel aan twee nieuwe producties die geprogrammeerd worden in 2011 en 2012. Het ene is een monoloog Confidenties van een seriemoordenaar van Frank Van Laecke. Het andere gaat over Tolstoi en Tsjechov: Tolstoi says goodbye to Tsjechov. Het moet nog vertaald worden, vandaar dat er nog geen Nederlandstalige titel is. En momenteel toer ik samen met Karen De Visscher met Jouw hand in mijn hand van Carol Rocamora in een regie van Frank Van Laecke. Het stuk gaat over de correspondentie tussen het echtpaar Anton

Tsjechov en Olga Knipper. Hij is een beroemd Russisch toneelschrijver en zij is een gevierde actrice. Hij lijdt aan tbc en verblijft veel in Jalta. Zij is druk in de theaters van Moskou en SintPetersburg. Ze zien elkaar weinig. Maar ze onderhouden een levendige briefwisseling. Er bestaan van elk meer dan vierhonderd brieven. Frank Van Laecke goot de brieven in dialoogvorm. Dat geeft de voorstelling heel wat schwung: we discussiëren, we maken ruzie. Het is absoluut geen statische vertoning. Het is wel heel ontroerend. Het stuk confronteert twee sterke karakters. Zijn jaloersheid speelt een belangrijke rol. Ze waren allebei stapelverliefd. Maar hij leed meer onder hun frequente scheidingen. Zij is hem trouw gebleven en heeft hem begeleid bij zijn sterven. Zoals zoveel toneelliefhebbers ben ik zot van Tsjechov. En het ruikt enorm naar de sfeer van zijn stukken. Zijn personages zijn vaak kwetsbare, broze mensen. Hij moet zelf ook zo geweest zijn. Die sfeer zit helemaal in het stuk. En ik houd van de mens Tsjechov. Ik hoop dat de mensen die naar de voorstelling komen dat ook zullen doen.” Tekst Nic Fruru Foto’s Luk Monsaert

Voorstellingen Jouw hand in mijn hand ■ 4

februari 2011: GC Jan Vander Noot, Brecht februari 2011: CC Brasschaat ■ 12 februari 2011: ‘De Vieze gasten’, Gent ■ 13 februari 2011: CC Nova, Wetteren ■ 16 februari 2011: CC De Velinx, Tongeren ■ 18 februari 2011: GC ’t Groenendal, Merelbeke ■ 22 februari 2011: CC De Kimpel, Bilzen ■ 26 februari 2011: OC ’t Waaigat, Burcht ■ 5

okramagazine februari 2011

Hoe houd je lijf en geest in vorm? Jef Demedts: “Ik doe daar niets speciaal voor. Ik moet Onze Lieve Heer danken dat hij mij zo gezond laat blijven. Ik heb nooit veel gedronken of gerookt. Dat speelt misschien ook mee. Van bij het begin van mijn carrière heb ik hard gewerkt. Als jonge acteur in de KVS repeteerden we ’s morgens, in de namiddag speelden we een schoolvoorstelling en ’s avonds hadden we de gewone vertoning. Ook in het NTG waren het lange dagen. Ik zorg er wel voor dat ik voldoende slaap. Ik vergelijk ons leven vaak met dat van een topatleet. Ook met mijn geheugen gaat het nog altijd goed. Ik ben nu een nieuwe monoloog aan het leren en dat gaat. Maar ik doe dat wel gedisciplineerd. ’s Morgens gaat dat het best. Ik ben deze morgen om zes uur opgestaan. ’t Is dan stil, niemand stoort je, de natuur slaapt nog.”

37


GROEN

Nodig de lente uit Zelfs al heb je slechts een terras of een balkon, de lente kan overal bloeien. Heel wat lentebloeiers hebben weinig plaats nodig en geven een maximaal effect.

okramagazine februari 2011

In de bloemenwinkel zijn potten met krokussen en narcissen te koop en in de tuincentra de voorjaarsbloeiers onder de vaste planten met de Oosterse nieskruiden aan kop. En verder vind je primula’s, wintervaste cyclamen en viooltjes allerhande. Allemaal planten die in een pot of een bloembak willen groeien en bloeien. Keuze te over. En wie het iets groter ziet, kan Skimmia, Pieris en zelfs een jonge camelia aan zijn potplantenassortiment toevoegen. Bovendien heeft tuinieren in potten nog een ander voordeel. Je kan ze verplaat-

38

sen. Potten zijn mobiel. Zo kan je de compositie aan de stemming van de dag aanpassen.

Oosters nieskruid Een van de gemakkelijkste vaste planten is Helleborus orientalis, het Oosters nieskruid. Bovendien bloeit het lang, van februari tot eind april. Vroeger had je uitsluitend witte tot donkerroze bloemtinten maar tegenwoordig vind je ze zelfs in helgeel of met dubbele bloemen. En ze worden vlot aangeboden. Je kan er potten en manden mee vullen en de bodem afdekken

met mos dat aan het einde van de winter welig tiert. Als je een handje kalk aan de potgrond toevoegt, hebben ze het helemaal naar hun zin. Na de bloei kan je Oosters nieskruid in de tuin planten of verpotten naar een grote pot.

Goede potgrond Potgrond is de basis van een mooie bloembak of bloeiende pot. En goede potgrond die voldoende witveen bevat en dus niet al te donker is, heeft nu eenmaal zijn prijs. Tegenwoordig vind je potgrond die bemest is en zijn voeding gedurende honderd dagen met mondjesmaat afgeeft. Even lang als de lente.

Bloembollen Potjes met bijna bloeiende krokussen, narcissen en lage tulpen kan je in tal van tuincentra kopen. Thuis op balkon of terras kan je er mooie combinaties mee maken.

Helleborus orientalis.


Krokussen, narcissen en lage tulpen zijn de echte lenteboden. Ze bloeien maar kort maar het zijn de echte lenteboden die zelfs in een somber seizoen heel opbeurend werken.

Sleutelbloemen Overal vind je nu sleutelbloemen in alle kleuren van de regenboog. Het zijn in wezen vaste planten die echter vaak een kort leven beschoren zijn. De sterkste exemplaren willen later in de tuin wel overleven, tenzij een strenge winter er anders over beslist.

Viooltjes Ik zou een lans willen breken voor de rassen met kleine bloemen. Ze bloeien veel uitbundiger dan de grotere pensées. En weet je waar-

om viooltjes in het Frans pensées heten? Omdat in de bloemensymboliek een viooltje wil zeggen: ‘Ik denk allerliefst aan jou’. Om die reden zie je ze ook vaak op postkaarten afgebeeld.

Skimmia.

Struiken Naast deze doorlevende en kortlevende planten, kan je ook jonge camelia’s, Skimmia en Pieris in pot op het terras houden. Het zijn sterke voorjaarsbloeiende planten die wat forser zijn maar op die manier ook voor een verticaal accent zorgen. Keuze te over dus om de lente heel dicht bij jou te halen en er nog intenser van te kunnen genieten. Tekst Ivo Pauwels

Camelia.

Het parfum van de lente

Wie een tuin heeft, kan de lente aan de bodem ruiken. Fantasie? Nee. Wetenschappelijk bewezen. En dit keer niet met een of ander neponderzoek dat dure voeding aanprijst omdat het de cholesterol zou verlagen of de darmflora verrijken en dat vooral bedoeld is om grote multinationals in de voedingssector rijk te maken. Nee, het parfum van de lente kan gedistilleerd worden en aangetoond. Niemand heeft er belang bij. Behalve ik die er over kan schrijven. Maar ruiken kunnen we het allemaal. Het is de geur van verse aarde in de lente, de geur van geosmine, een chemische stof die vooral in de lente door bodembacteriën wordt geproduceerd. Het parfum van de lente is een sterk deodorant. Onze neus ruikt het al wanneer er een honderd miljoenste van een gram in een kilogram grond zit. Straffe neus hebben we. Als we niet verkouden zijn, ten minste.

okramagazine februari 2011

Wie dacht dat hij de lente alleen kon zien, voelen en horen omdat de lenteboden de bodem kleuren, de dagen behoorlijk beginnen te lengen, de zon aan kracht wint en de eerste hommels en bijen zoemen, heeft het mis. Je kan de lente ook ruiken. Ha, zul je zeggen, natuurlijk. Steek je neus maar eens in een bloem van een toverhazelaar - nog zo een prille lentebloeier - en je ruikt een vage, zoete geur. En er is een winterbloeiende sneeuwbal, Viburnum x bodnantense en een kamperfoelie die al in de winter heerlijk ruikt, Lonicera fragrantissima. Maar wie heeft deze bomen en struiken in de tuin?

39 Viooltjes.


Alexis Bafcop, Carnaval van Kassel.

TENTOONSTELLING

Vlaanderen in Kassel

okramagazine februari 2011

Het Noord-Franse Kassel rijst uit boven het Vlaamse laagland. Een uitgelezen plek om een museum neer te zetten waarin de Vlaamse cultuur centraal staat.

40

Het museum behoort toe aan het DĂŠpartement du Nord en is uniek in Europa. Het nodigt uit om de rijke geschiedenis en cultuur van Vlaanderen als grensoverschrijdende regio te onderzoeken. Het burggraafschap van Kassel werd in 1218 gesticht door Jeanne de Flandre en omvatte het huidige Vlaanderen. Hier vinden verschillende opmerkelijke feiten uit de Vlaamse geschiedenis hun oorsprong. Eerst is er de opstand van de Vlaamse steden die in 1430 in Kassel begint. En er is de opstand van de Geuzen in 1566. Je kan niet alleen genieten van kunstwerken maar je kan ook het Hotel de la Noble Cour bewonderen. Dit pand werd in 2008 grondig gerestaureerd en herbergt nu een expositieoppervlakte van duizend vierkante meter.

Vlaamse kunst Dit museum biedt een multidisciplinaire collectie die zich toelegt op de culturele identiteit van Vlaanderen. De vele kunstvoorwerpen zijn op een originele manier tentoongesteld. Moderne en oude kunst vormen geen contrast maar gaan de dialoog aan en bevestigen zo de evolutie van de Vlaamse kunst. Je zal verrast stilstaan bij de opmerkelijke werken van Thierry de Cordier, Jan Fabre, Patrick van Caekenbergh en andere hedendaagse kunstenaars.

Mateloos De permanente collectie wordt tentoongesteld rond vier grote thema’s: onderwerping en woede, tussen hemel en aarde, maat en mateloosheid en show en spot. In de eerste zalen kom je bijvoorbeeld


Contrasten In de tentoonstelling vind je namen terug vanaf de Vlaamse primitieven tot hedendaagse kunstenaars. De madonna’s van Jan Cossaert (1478) en Gerard David (1460), de panorama’s van Gilles Neyts (1623), Quinten Metsijs’ Landschap met Sint-Kristoffel en het kindeken Jezus (rond 1500), de gravures van

Erasmus de Bie, Ommegang in Antwerpen.

Moderne en oude kunst vormen hier geen contrast maar gaan de dialoog aan. Pieter van der Heyden, het kaartenhuisje van Patrick Van Caeckenbergh (1950), de goudstaven van Leo Copers Geen gezeik, iedereen rijk. Zoveel contrasten, zoveel ontdekkingen. Sophie Woestelandt gidst je in het Nederlands langs al dit moois. “Het is heel fijn dat wij dit stukje Vlaamse cultuur in deze streek kun-

nen uitbouwen, ook voor jongeren. Voor de kinderen is er trouwens een speciale gids om de tentoonstelling via opdrachtjes beter te begrijpen.” Een uitstap naar Kassel met een bezoek aan het museum van Frans Vlaanderen, het is de moeite waard. Tekst Erik Lauwers

Info Departementaal Museum van Vlaanderen, Grand Place 26, 59670 Cassel, Frankrijk, 03 59 73 45 60, reserveringen 03 59 73 45 59, museedeflandre@cg59.fr. Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 18.00 uur. Er is een Nederlandstalige gids. Het gebouw is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Tickets 5 euro, jongeren en 60-plussers 3 euro. (museum, tijdelijke tentoonstelling, audiogids, folder en boekje voor kinderen inbegrepen) Bereikbaar via Poperinge en Steenvoorde.

okramagazine februari 2011

alles te weten over de opstand van de steden in de veertiende en vijftiende eeuw, de relatie tussen Lodewijk XIV en Zuid-Vlaanderen en de Eerste Wereldoorlog. In tussen hemel en aarde ligt het accent enerzijds op het Vlaamse landschap en anderzijds op religie en volksdevotie. Werken van David Teniers en Joachim Patinir illustreren deze thema’s. In de drie zalen rond maat en mateloosheid word je meegetroond van stillevens naar uitbeeldingen van ontsporingen tijdens feesten, antieke beeldhouwwerken en exotische decors. Uiteindelijk kom je terecht bij het rariteitenkabinet dat dienst doet als microkosmos van de wereld. Het laatste thema bewijst hoe goed de Vlamingen zijn in het tonen van ontsporingen en het vermogen alles te relativeren. Hier wordt uiteraard ook aandacht geschonken aan het carnaval in Vlaanderen en aan processies en stoeten. Het indrukwekkend schilderij van Erasmus de Bie (Antwerpen, 1629) toont een levendige processie die de maandelijkse ommegang ter ere van de Maagd in beeld brengt.

41


BOEKEN

Liefde heeft met tijd geen moer te maken Ooit schreef Toon Hermans een wijs rijmpje: “Liefde heeft met tijd geen moer te maken, niets met af en toe of hier en daar, altijd zal ik van je blijven houden, altijd blijven wij een paar”. Een van de mooie dingen die je terugvindt in zijn biografie.

ken en misschien zou hij zeggen: “Overdrijf niet, ik heb zo maar wat gedaan.”

Twee familieromans Ik sta niet altijd te trappelen om Nederlandstalige romans te lezen. Ten onrechte misschien maar wat doe je eraan? Ze toch blijven lezen! En ook daar blijken blinkende appels in de korf te liggen. Ik ontdekte er twee, een Zuid-Nederlandse en een Noord-Nederlandse. Anders maar met vele parallellen.

De bloemen

Tijdens mijn adolescentenjaren maakte ik kennis met Toon Hermans. Al die jaren ben ik hem blijven meedragen, hij liet me niet meer los. Zijn shows, zijn boeken of boekjes, zijn gedichtjes. Ik genoot dan ook met volle teugen van de biografie van Toon Hermans door Jacques Klöters. Klöters is een befaamd cabaretierkenner en tekende Toon ten voeten uit. Hij zocht vooral naar het antwoord op de vraag hoe het komt dat hij zo veel verschillende mensen bereikte en dat zo velen nog altijd van hem houden. Met andere woorden, wat is de magie van Wat ruist er in het struikgewas?, wat is de charme van Frater Venantius, wat is de bekoring van zijn ondeugendheid in liedjes als Vader gaat op stap? Klöters geeft in deze biografie een

antwoord op al deze vragen. Althans, hij doet een meer dan verdienstelijke poging. Toon is immers niet collectief te vatten. Ieder houdt van Toon en zijn creaties op een eigen wijze. Dat hangt samen met de persoonlijke levensontwikkeling. Maar Klöters treft de juiste toon. Toon zit in de biografie. Hij wentelt en keert in de vele vragen die Klöters zichzelf stelt: was Toon zo zonnig of had hij ook zijn duistere kant? Hoe was hij met vrouwen? Hoe werkte hij samen met zijn ploeg? Hoe was hij als echtgenoot en vader? Was hij een aardige vent? Na het lezen, kan je jouw antwoorden toetsen aan die van de biograaf. Het boek is heerlijk opgesmukt met foto’s en vele, vele tekstjes van Toon. Een absolute aanrader waarop Toon met welbehagen zou neerkij-

42

© Hans-Peter van Velthoven

okramagazine februari 2011

Jacques Klöters.

Koen Peeters.

Kees Van Beijnum. © Mark Kohn

Toon. De biografie

Met deze roman heeft auteur Koen Peeters mij aangenaam verrast. Een familieroman had ik van hem niet zo gauw verwacht. Maar hij geeft de Vlaamse familieroman een nieuwe dimensie. Schrijven over je opa, je pa en over jezelf als product van je voorgangers. Maar toch heb ook jij je eigenheid. Die eigenheid kan je nooit volledig zelf maken. De maakbaarheid van de mens en de wereld is immers zeer complex. Denk nu niet dat Peeters zwaar filosofeert in zijn roman. Hij maakt een kroniek, beschrijft details uit het alledaagse leven. Vreemd genoeg doet deze alledaagsheid de lezer nadenken over God, het leven, de dood, de familie en de anderen. Hij maakt van het leven een voortdurende zoektocht. Het boek is net zoals het leven opgebouwd uit literaire schijfjes, 48 om exact te zijn.


Meestal en zeker niet toevallig, worden die aangeduid met de naam van bloemen. Koen Peeters, zoon van de overleden Kempische volksvertegenwoordiger Renaat Peeters, lijkt mij een fel onderschatte auteur. Hij deed me soms denken aan Leo Pleysier. Maar hij graaft zonder kapsones dieper in de mens. Soms bijna onopgemerkt maar wel efficiënt. De bloemen haalde trouwens de shortlist van de AKO-literatuurprijs en dat was meer dan terecht.

den er in meegesleurd. Tot er iets breekt bij de oudste zoon. Hij wil zijn eigen adolescentenweg (zeg maar liefdesweg) gaan. De ouders en broer Teun reageren elk op hun eigen wijze. Het wordt een prachtig verhaal over loyaliteit, liefde en de zoektocht naar de eigen bestemming. Kees Van Beijnum schreef een

eigentijdse roman met sterke scènes en vooral een onthutsend slot dat de lezer verward achterlaat. Dit is een coming-of-age roman die zich afspeelt in een doorsnee Nederlands plattelandsdorp. Een roman die meer dan aandacht verdient en die ook kreeg, in Nederland dan. Tekst Annemie Verhenne en Hugo Verhenne

Een soort familie De titel spreekt voor zich. De Nederlandse auteur Kees Van Beijnum schreef een familieroman over ‘een soort familie’. Het boek speelt zich af aan het einde van de jaren tachtig, in een klein dorp aan de Waddenzee. Een gezin met twee zonen en veel grote idealen. De familie offert alles op voor de wereldvrede, ecologie, altruïsme en tolerantie. Geen enkele actie lijkt de ouders te veel. De twee zonen wor-

Jacques Klöters, Toon, de biografie, Nygh & Van Ditmar, Amsterdam, 2010, 534 blz., 27,50 euro. Koen Peeters, De bloemen, Meulenhoff Manteau, 2009, 236 blz., 19,95 euro. Kees Van Beijnum, Een soort familie, De Bezige Bij, Amsterdam, 2010, 437 blz., 19,90 euro.

Q�� �� b������ ! www.Ardennes-Etape.com

AE_2011-01_190_128_5_Okra_2011Coeur_G_nl.indd 1

10/12/2010 10:20:45

okramagazine februari 2011

Meer dan 500 gezellige vakantiehuizen en stijlvolle villa’s in de Ardennen

43


GEDICHT

Blind

Je zit op de rand van het bad te huilen, te huilen van schrik dat je oud wordt en lelijk. Je durft niet opstaan, bang van je blik in de weerloze spiegel. En dat je mij zal verliezen, je ziet het zo duidelijk, want je lichaam zo niets, een vod van een kamerjas om een schokkend verdriet. En ik, zo sterk in het schrijven, zo onherroepelijk zeker dat ik zal blijven, ik sta in de spiegel, mijn vuile was als een prop, een verfrommeld blad in de hand, en ik kan niet, ik kan niet de liefde en gooi de prop in de mand, en ga weg om te schrijven, de pijn uit mijn handen te drijven, de spiegel te vullen met ik die jou in mijn armen neem, altijd opnieuw,

okramagazine februari 2011

tot je ziet.

44

Charles Ducal Uit: Het huwelijk, Nieuw Wereldtijdschrift, 1997.


Kanttekeningen

Be a star. De sterren en het zonnestelsel.

Het gewichtige lichaam. Over dik, dun, perfect of gestoord.

Een tentoonstelling over Antwerpse kant door de eeuwen heen. In het voormalige meisjesweeshuis, het Maagdenhuis, leerden meisjes kantklossen. De tentoonstelling werpt vanuit de geschiedenis van het Maagdenhuis een blik op de kantproductie in Antwerpen. Oude documenten en instructies voor de kantmeesteressen tonen de omstandigheden waarin de meisjes werkten. Ontdek tegelijk ook de fraaie binnenkoer en voorgevel van dit zeventiende eeuwse pand.

De tentoonstelling dompelt je onder in de wereld van het onstuimige zonnestelsel. Doorheen een wetenschappelijk en leerrijk parcours kom je alles te weten over het complexe en vaak onbekende leven van de sterren. Naast de poĂŤtische atmosfeer die je nieuwsgierigheid en je verbeelding zal prikkelen, komen uiteraard de laatste ontdekkingen en ruimtemissies aan bod. En er is aandacht voor de uitdagingen en vragen die ontstaan uit deze wetenschappelijke onderzoeken.

De rode draad doorheen de tentoonstelling is de geschiedenis van het hongeren. Waarom stoppen mensen met eten? Zijn de motieven persoonlijk of esthetisch, religieus of economisch? Het gewichtige lichaam toont de grote impact van aandoeningen zoals anorexia nervosa en boulimie vandaag maar plaatst dit ook in een historisch perspectief. De tentoonstelling laat zien hoe kunstenaars en wetenschappers vroeger en nu gepassioneerd naar het lichaam kijken.

Info

Info

Info

Tot 3 april 2011 in het Maagdenhuismuseum, Lange Gasthuisstraat 33, 2000 Antwerpen, 03 338 26 20, www.ocmw.antwerpen.be. Open van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur; zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Tickets: 5 euro. Bereikbaarheid: met de auto: centrum volgen (parkeergarage Oudaen). Openbaar vervoer: met de trein tot Antwerpen-Centraal, daarna 20 min. te voet via de Meir; Tram 7, 8 (halte Mechelseplein), 2, 15 (halte Meir), 12 en 24 (halte Nationale Bank).

Tot 25 april 2011 in het Atomium, Atomiumsquare, 1020 Laken, www.atomium.be, 02 475 47 77. Open alle dagen van 10.00 tot 18.00 uur. Tickets: 11 euro. Bereikbaarheid: het Atomium bevindt zich op 5 min. wandelen van het metrostation Heizel/Heysel (lijn 6), recht tegenover Mini-Europa.

Tot 8 mei 2011 in het Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent, 09 216 35 95, www.museumdrguislain.be. Open van dinsdag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Tickets: 6 euro. Bereikbaarheid: tram 1 aan station Gent Sint-Pieters, stop Guislainstraat.

ns a k k Maa gratis op ckets! ti . duo blz. 54 Kijk

okramagazine februari 2011

UITJES

45


UIT

Land van verhalen en legendes

okramagazine februari 2011

Deze maand nemen we je mee naar Saint-Hubert. In en rond het stadje, kan je op één dag klokken luiden, in een ruimteveer plaatsnemen, de kasteelvrouw uithangen en bedevaarten.

46

Je gaat er vast niet naar op zoek en je bent er ook zo voorbij. Toch is het Klokkenmuseum van Tellin een goed excuus om dit charmante dorpje binnen te rijden. Het gebouw zelf is een prachtig gerestaureerd typisch Ardens pand. Ook al zijn klokken niet meteen je favoriete gespreksonderwerp, eens in deze ruimte raak je onmiddellijk gefascineerd door de geschiedenis en het boeiende ambacht van het klokkengieten. De gids vertelt je er alles over in onberispelijk Neder-lands. Tussen 1830 en 1970 werden honderden klokken vervaardigd in de werkplaats van de Val des Cloches of klokkenvallei, een van de belangrijkste klokkengieterijen van België. In het museum vind je alles wat je ook in een klokkentoren aantreft. Klokken, een beiaard, monumentale uurwerken en tientallen torenhanen. De haan staat symbool voor het opkomen van de zon en het begin van een nieuwe dag. Vroeger was de haan dus de klokkenluider bij uitstek! Pakweg honderd vijftig jaar geleden was het luiden van de kerkklok de enige tijdsaanduiding voor de meeste dorpelingen. Weinigen bezaten een horloge. Via de klok oefende men in feite een bepaalde macht uit op de gewone sterveling. Even meegeven dat het zes maanden duurt tussen de eerste stap en het eerste klokkengelui. Wanneer je een klok laat gieten, bestel je tegelijk een bepaalde toon of noot die de klok moet krijgen. Na het maken van de ‘valse klok’, een bakstenen klok met daarover een mantel in hennep en klei, gieten de klokkenmakers het brons tussen deze materialen. Nadien kloppen ze de klei stuk zodat het brons tevoorschijn komt. Het oudste klokkentorenuurwerk in het museum dateert van 1634 en werkt nog steeds! Onze gids demonstreert eveneens een korte beiaardsessie. Indrukwekkend. Vandaag zijn nagenoeg alle kerkklokken elektronisch geprogrammeerd.


Over het leven van de heilige Hubertus bestaan verschillende legendes. De meest gangbare geven we graag mee. Toen Hubertus, zoon van de hertog van Aquitanië, op Goede Vrijdag van het jaar 683 op jacht ging, zag hij een prachtig hert. Hij jaagde het dier op maar op het ogenblik dat hij het wilde neerschieten, verscheen een lichtend kruis tussen het gewei. Een stem zei hem in de leer te gaan bij Lambertus van Maastricht. Later volgde hij bisschop Lambertus op. Hubertus werd patroonheilige van de jacht maar omwille van een aantal wonderbaarlijke genezingen wordt hij ook aanbeden tegen hondsdolheid. Op 3 november, zijn naamdag, zegent men de Hubertusbroodjes die gegeten worden tegen allerlei ziektes. Ook de honden die op die dag de basiliek bezoeken, worden gezegend. Saint-Hubert heette in de negende eeuw Andage. In dit dorp stichtten een groep benedictijnen een klooster dat de stoffelijke resten van de heilige Hubertus bewaarde.

Wanneer dit nieuws de buitenwereld bereikte, stroomden bedevaarders toe zodat men al vlug over Saint-Hubert sprak als men Andage bedoelde. Om de basiliek van Saint-Hubert kan je moeilijk heen. Ze geeft het Ardense stadje een zekere allure. In een zijbeuk van deze laatgotische kerk vind je het, evenwel lege, marmeren praalgraf van Sint-Hubertus. De laatste abt van de abdij verborg de overblijfselen van de heilige tijdens de Franse Revolutie en nam het geheim mee in zijn graf. De basiliek bevat een merkwaardige crypte die vrij toegankelijk is. Jammer genoeg namen bedevaarders en bezoekers vrijwel alle middeleeuwse vloermozaïektegeltjes mee. In het indrukwekkende abdijgebouw naast de basiliek, het voormalige Sint-Hubertus-klooster, vingen de monniken tot aan de vooravond van de Franse Revolutie bedevaarders op. In 1927 verhief Rome de abdijkerk tot basiliek omwille van haar bijzondere betekenis als bedevaartkerk.

De gids van het Klokkenmuseum demonstreert een korte beiaardsessie.

Er was eens… in Redu In navolging van het Britse Hay-onWye, de eerste boekenstad in Wales, opgericht door Richard Booth, organiseerde de journalist Noël Anselot samen met tv-maker Gerard Valet, tijdens het paasweekend van 1984 een eerste verkoop van tweedehands boeken in Redu. Ze stouwden verlaten stallen en schuren, leegstaande panden, straatbermen en kraampjes vol met boeken. Tot grote verbazing van de nauwelijks vierhonderd inwoners van het ingeslapen Ardense dorpje Redu genoot dit initiatief een daverend succes. Sindsdien mag Redu zich de tweede wereldboekenstad noemen. Vandaag telt het dorp tweeëntwintig boekenwinkels. Goed voor twee kilometers boekenrekken vol werken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Jaarlijks zakken tweehonderd duizend bezoekers uit de hele wereld af naar dit romantisch oord. Na het snuisteren kunnen ze het boekenstof doorspoelen op een van de gezellige terrasjes rond de dorpskerk.

In het Eurospacecenter beleef je een fascinerende ruimtereis.

okramagazine februari 2011

Broodjes tegen ziekte

47


De basiliek geeft Saint-Hubert een zekere allure.

Doe de moonwalk Vlakbij Redu ligt het Eurospace Center, een interactief en informatief ruimtevaartcentrum waar zowel jong als oud zich enorm vermaken tijdens een fantastische ruimtereis. Maak het ontstaan van het heelal mee en neem deel aan toekomstige ruimteprojecten. Monster aan in het Columbus ruimtelaboratorium of klim aan boord van de Amerikaanse Space Shuttle op ware grootte. Kom alles te weten over het leven van de ruimtereiziger. Ondervind aan den lijve hoe het is om op de maan te wandelen tijdens een gesimuleerde moonwalk. Ben je een echte durver, neem dan plaats op de rotatiestoel

of Multi-Axes stoel in de trainingzaal. Een dagje Eurospace sluit je steevast af met een wandeling op het buitenparcours. In het restaurant krijg je echter geen astronautenvoeding maar lekkere menu’s aan democratische prijzen. Voor je de deur dichtslaat, peil je nog even naar je lichaamsgewicht op de zon of op een van de planeten van ons zonnestelsel. Verrassend!

Twee stijlen Langs dezelfde E411 ligt een overblijfsel uit een ander tijdperk. Het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne verrast je door zijn frisse aanblik. Deze burcht onderging heel wat verbouwingen. Een geoefend oog merkt een mengeling van twee bouwstijlen: de militaire architectuur van de vijftiende eeuw en de burgerlijke van de zeventiende eeuw. Het resultaat is een elegant en comfortabel kasteel. Opvallend zijn de badkamer in Romeinse stijl, de aanlegplaats onder een klein bijgebouw en de weelderige dubbele wenteltrap. De familieka-

pel is centraal gelegen op de eerste verdieping. De kelders confronteren je met de ruwheid van het plattelandsleven in de Famenne tijdens de negentiende en twintigste eeuw. Het vochtige gebied rondom het kasteel bestaat uit een moeras, een vijver en weiden. Hier wemelt het van het leven. Het gebied fungeert als een soort synthesemilieu van de vochtige zones zoals ze tijdens de negentiende en twintigste eeuw in de Famenne voorkwamen. In de diverse kamers van de burcht, ingericht als musea, ontdek je de levensstijl van de heren van Lavaux in hun glorietijd. Een collectie opgezette dieren refereert naar het belang van de jacht. Het slot is omgeven door grachten die van water voorzien worden door het water van de Wimbe, een zijrivier van de Lesse. Ook de aanpalende hoevegebouwen werden zorgvuldig gerestaureerd. Ze omvatten een restaurant en feestzaal. Een feestelijke dis krijgt hier toch een andere dimensie! Tekst Chris Van Riet

Info Musée de la Cloche et du Carillon, Rue Grande 23, 6927 Tellin, 084 36 60 07, open van 1 april tot 31 oktober, van dinsdag tot zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Op zondag van 14.00 tot 18.00 uur. Tussen 1 november en 31 maart is het museum alleen op aanvraag open voor groepen van ten minste 15 personen. Tickets: volwassenen 4 euro, senioren 3 euro.

okramagazine februari 2011

Het boekendorp Redu is in principe het hele jaar door geopend maar ´s winters zijn de boekenwinkels alleen tijdens het weekend open. www.redu-villagedulivre.be.

48

Euro Space Center, Rue devant les Hêtres 1, 6890 Transinne, 061 65 64 65, www.eurospacecenter.be. Autosnelweg E411, afrit 24 Libin. Tickets 11 euro, senioren 10 euro. OKRA-leden genieten tien procent korting op de toegangsprijs op vertoon van de lidkaart. Maak kans op een gratis duoticket voor Eurospace Center. Kijk blz. 54! Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne, Rue du Château, 5580 Lavaux-Ste-Anne, 084 38 83 62, www.chateau-lavaux.com, dagelijks toegankelijk van 9.00 tot 17.00 uur. Gesloten van 9 januari tot 7 maart 2011. Tickets: kasteel 6,50 euro; waterzone 5 euro; combinatie 9 euro. Geniet van het speciale OKRA-tarief: een betalende = een gratis toegang. Kijk blz. 54!


SPEEL EN WIN

58 winnaars Winnaars kruiswoord november 2010. Meer dan 4 000 deelnemers!

Oplossing kruiswoordraadsel november 2010.

: info 85 r e me 5 85 63 05

Oplossing sudoku december 2010.

Onze traplift ... ... Uw comfort

Gratis en vrijblijvende offerte — Korte leveringstermijn (vanaf 1 week) — Dienst na verkoop (24u/24) SA Coopman Liften | Heirweg 123 | B-8520—Kuurne Gratis subsidieadvies T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 | comfortlift@coopman.be — | www.coopm Conform wetgeving — NV Coopman Liften | Heirweg 123 | B-8520 Diverse afwerkingenKuurne — | www.coopm T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 | comfortlift@coopman.be Batterijvoeding NV Coopman Liften Heirweg 123 | B-8520 Kuurne T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 comfortlift@coopman.be | www.coopman.be NV Coopman Liften Heirweg 123 | B-8520 Kuurne T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 comfortlift@coopman.be | www.coopman.be stuur ons deze bon voor meer inlichtingen NAAM

SA Coopman Liften

Oplossing: kamerplant. Antwoord op de schiftingsvraag: Omer Wattez.

STRAAT - NR.

POSTNR. - GEMEENTE

Heirweg 123 | B-8520 Kuurne T 056 35 85 85 | F 056 35 58 65 TEL. comfortlift@coopman.be | www.coopman.be V04.1209

SA Coopman Liften Heirweg 123 | B-8520 Kuurne

okramagazine februari 2011

■ Wie kan genieten van een overnachting voor twee in Ronse? Orinda Verbeke uit Geluwe. ■ Wie krijgt er een waardebon van 125 euro? Willy Beerlandt uit Woesten. ■ Wie kan er spelen met Balletjes in de soep? Maria Meeus uit Wijgmaal, Etienne Vindevogel uit Ertvelde. ■ Wie wint het spel Knappe kijkers? Fam. Smets-Matthys uit Brasschaat, Walter Vancoillie uit Woumen. ■ Wie kan aan de slag met Mini Loco? Maria Van De Wal uit Gent, L. Totte uit Deurne. ■ Wie kan lezen in De afschuwelijke eenzaamheid? Jan Caudron uit Erpe, Hugo Lootens uit Sleidinge, Cecilia De Winter uit Gent, René Frederix uit Overpelt, René Van Noten uit Waver, Leo De Croo uit Maarkedal, Liliane Verstrynge uit DilsenStokkem, Willy Dhoore uit Waarschoot, Frans Roelands uit Opwijk, Jean Gijbels uit Hechtel. ■ Voor wie is Zaïda? Ghislain Van Achter uit Nederbrakel, F. De Wilde uit Affligem, Rita Aerdewie uit Sint Job-in-’t-Goor, Germain Lotens uit Horebeke, Marcel Dierickx uit Baardegem, Roger Carryn uit Hemiksem, Simonne Veraverbeke uit Waregem, Jeannine Gooris uit Mechelen, Andrea Aelbrecht uit Nieuwkerken (Waas), Frans Wyffels uit Elverdinge. ■ Wie kan beginnen in Ik vervloek de rivier des tijds? Fam. Fouquet-Rousselle uit Oostende, M. De Pauw uit Heverlee, Freddy Van Hoecke uit Eksaarde, Pieter De Tender uit Kontich, L. Stockman uit Zottegem, Gaston Scheys uit Halen, Elisabeth Groenewege uit Kappellen-Putte, Elza Bertens uit Hombeek, Jan Keysers uit Westmalle, Rachelle Claes uit Kermt. ■ Wie wint Dieperik? Leon Senesael uit Zwevegem, Jan D’Hondt uit Burcht, Bernarde Bekaert uit Lotenhulle, Madeleine Van Hoek uit Deurne, Monica Peetermans uit Antwerpen, Frans Rens uit Tessenderlo, W. Menue uit Watervliet, Mireille Vansevenant uit Jabbeke, Jozef Heyde uit Gottem, Francis Proot uit Oostende. ■ Wie kan gaan wandelen met de Topogids Streek-GR Vlaamse Ardennen? Gustaaf Lerno uit Belsele, Louisa Van Looy uit Westerlo, J. Verschueren uit Assenede, Therese Pinceel uit Merkem, Andrea Heirbaut uit Aalst, Christiane Van Der Veken uit Ruisbroek, Clementine Troch uit Kapelle-op-den-Bos, Fernande Liekens uit Sterrebeek, Frans Taels uit Veerle-Laakdal, Cecile Verbiest uit Westende.

49


KRUISWOORDRAADSEL

1

7

3 8

9

2

4

VERTICAAL 1 halfbloed 2 Bijbelse figuur 3 zwemvogel 4 volwassene 5 opnieuw (in samenst.) 6 girafachtig dier 7 mislukking 8 razend 9 compliment 14 sluiting van een broek 15 ouderloos kind 16 uitzichttoren 17 vogel 20 hoog flatgebouw 21 wratmeloen 23 ontkenning 25 onbedwingbaar geschater 26 soort pet 28 botte gewoonte 30 kneedbaar mengsel 32 oostnoordoost 33 atmosfeer (afk.) 34 houterig meisje 36 vlaktemaat 41 lokspijs 44 vierhandig zoogdier 46 vervelend 47 deel van een jas 49 verdovingsmiddel 51 van zekere houtsoort 52 Frans schilder 54 smerig 56 zwarte stof 58 ambtsgewaad 60 tandkarpertje 61 jaartelling 62 deel van het oor.

5

6 10

Oplossing kruiswoordraadsel februari 2011

1

2

3

4

5

7

6

8

9

SUDOKUSudoku

10

Naam: Straat: Postnr.: Tel.:

HORIZONTAAL 2 ijdel, oppervlakkig persoon 10 narigheid 11 gymnastiektoestel 12 lekkernij 13 mohair 16 uitroep van afkeer 18 lichte slaap 19 pit, fut 20 lichte klap 22 voedsel 24 bloem 26 algehele bewusteloosheid 27 sluithaak 29 boom 31 gevleugeld dier 33 toneelnummer 35 onmiskenbaar 37 een zekere 38 restaurant 39 Bijbelse figuur 40 Europese rivier 42 met betrekking tot (afk.) 43 meubel 45 muziekstuk 47 maaltijd 48 sprookjesfiguur 50 kooplust 53 vlinder 55 kunstproduct 56 het rechte pad (Chinees) 57 sportterm 59 hoogste punt 60 soort stof 63 theatershow 64 roem 65 geniaal persoon 66 voor de geboorte.

Nr.:

Alle cijfers van 1 tot en met 9 moeten Vul het diagram zo in dat in elke rij, elke kolom en elk vierkant van één voorkomen in 9 precies alle één kolom3 bij 3keer vakjes alle cijfers van 1 tot en met keer voorkomen. men, in alle rijen en in elk van de 9 vierkantjes van 3 keer 3 vakjes.

3

Woonplaats:

6 1

E-mail:

8

1

9

2

3

5

OKRA-lidnummer of trefpuntnummer:

4 8

Schiftingsvraag: Wat is de Nederlandse benaming van helleborus orientalis?

5

9

4

6 3

9

1

2

9

1 Vergeet niet een postzegel van 0,61 euro toe te voegen!

5

5 6 2

7 7

3

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

50

Stuur je oplossing naar OKRA-magazine, Kruiswoord Februari 2011, PB 40, 1031 Brussel, voor 28 februari 2011. De winnaars verschijnen in het aprilnummer 2011. Voeg één postzegel van 0,61 euro toe (niet vastkleven).


SPEEL EN WIN

2i1jzen

pr

Een arrangement voor twee in Saint-Hubert (waarde 172 euro). Dit arrangement bestaat uit een overnachting in halfpension voor twee personen in Hotel Le Val de Poix te Saint-Hubert.

Info Rue des Ardennes 18, 6870 Poix-Saint-Hubert, 061 61 13 29, www.levaldepoix.com.

■ Vijf exemplaren van Toon, de biografie van Jacques Klöters (waarde 27,50 euro). ■ Vijf exemplaren van De bloemen van Koen Peeters (waarde 19,95 euro). ■ Vijf exemplaren van Een soort familie van Kees Van Beijnum (waarde 19,90 euro).

Een buxus in beervorm

DORO PhoneEasy®410gsm (waarde 149 euro).

(waarde 156 euro).

Met dit mobiele telefoontoestel kan je makkelijk bellen en smsberichten sturen dankzij de grote toetsen en letters. Kenmerkend zijn de vibrerende beltoon, het luide en heldere geluid, de draadloze technologie van Bluetooth® en de alarmtoets.

Deze prijs is af te halen op stand 235 van De tuinpoort op Tuinxpo in Kortrijk. (4-7 maart 2011) Info: www.detuinpoort.be.

Waardebon van 125 euro Te gebruiken in De Kinkhoorn, Ravelingen of Ol Fosse d’Outh. Een heerlijk ontspannend verblijf gegarandeerd. Aan zee of in de Ardennen.

Info ■ De Kinkhoorn, Zeedijk 330, 8400 Oostende, 059 70 16 97, fax 059 80 90 88, receptie@dekinkhoorn.be, www.dekinkhoorn.be. ■ Ravelingen, Zeedijk 290, 8400 Oostende, 059 55 27 55, fax 059 55 27 59, info@ravelingen.be, www.ravelingen.be. ■ Ol Fosse d’Outh, rue Ol Fosse d’Outh 1, 6660 Houffalize, 061 28 88 01, fax 061 28 88 04, olfosse@olfossedouth.com, www.olfossedouth.com.

okramagazine februari 2011

Vijftien boeken

Drie DORO seniorentelefoons,

51


DE DINGEN

Licht

Doe je ogen toe en je ziet licht. Doe je ogen langer toe en je voelt licht. En nog even langer en je proeft licht. Je kan dus maar licht ervaren als het donker is. Nog scherper als het stil is. En dan, als je je ogen terug opent, is het bekende licht geen licht meer maar klaarte.

okramagazine februari 2011

Licht is zo belangrijk in het leven en we gebruiken het dagelijks maar we zien het niet meer. Als ik ’s avonds in mijn tuin sta en naar de sterren kijk, moet ik zoveel mogelijk lichten doven om zoveel mogelijk sterren te zien. Uiteindelijk zijn sterren licht van jaren geleden dat nu pas zichtbaar wordt voor mensenogen. We kijken naar licht dat er niet meer is. Een moeilijke oefening om die kronkel in onze hersenen te begrijpen. Ik denk dat we veel niet begrijpen omdat we alles willen begrijpen. Maar ons licht is niet groot genoeg om alle contexten klaar en helder aan hun kern te linken. Meestal zien we dus een vage context maar dringen we niet door tot de kern.

52

We kijken naar licht dat er niet meer is.

Misschien moeten we het licht in onszelf ontdekken. Johannes schrijft in zijn evangelie: “Wat ontstaan was, had leven in Hem en het leven was het licht van de mensen.” Dat treft mij vooral als ik op een zonnige zomerse namiddag langs de Scheldedijken naar het liefelijke Vlassenbroek wandel. Het licht van de zon zit dan precies in het water. Het licht dat ik zie, maakt het water levend, geeft kleur en schittering aan de stroom. Zo probeer ik me soms mijn leven voor te stellen: als een stroom die van bij de bron altijd op weg is naar zijn eindbestemming: de versmelting met de zee, het nooit meer stroom zijn maar zoveel meer in de eindeloosheid van een eeuwige voltooiing.

stemming. Alleen heb ik geen zekerheid over de bron en nog minder over de eindbestemming. Ik tast mijn wereld af naar licht in mijn donkere onwetendheid. Ik ben er mij van bewust dat ik leef in een transcendente werkelijkheid waarbinnen alles zijn plaats heeft. Alleen ontbreekt mij het licht om er binnen te gaan, om de werkelijkheid te zien, om ze als een werkelijkheid te ervaren. Heel mijn leven is een zoektocht naar deze werkelijkheid. Ik weet dat ze er is en ik voel haar nabijheid als een werkelijkheid die mij omvat maar het licht er rond is diffuus en zo teer dat de kleinste hindernis mijn denken afsluit en mij terugzet in de gemakkelijkheid van dagelijkse bezigheden.

Licht zoeken in de duisternis is ook een afgeleide van een evangelische tekst. Het zoeken van water naar zee voelt in mijn leven aan als stap voor stap meer licht brengen in onzekerheden en twijfels. En ik hang letterlijk aaneen van onzekerheden en twijfels. Mijn leven is trouwens ook een zoeken vanuit de bron naar een eindbe-

De nieuwe lente houdt die belofte in. Een nieuw licht dat vanuit de aarde opborrelt naar al wat leeft. Ik wil dat licht met beide handen omvatten en opnieuw hopen op klaarheid in mijn wezenlijke lotsbestemming. Ik wens elke lezer die vreugde van helder licht in de diepmenselijkheid van zijn of haar leven. Herman De Leeuw


colofon OKRA-magazine ledenmagazine van OKRA vzw PB 40, 1031 Brussel 02 246 44 37, fax 02 246 44 42, www.okra.be, magazine@okra.be Redactie Lieve Demeester, Nele Joostens, Chris Van Riet Redactieraad Magriet Daenen, Herman De Leeuw, Nic Fruru, Erik Lauwers, Hilde Masui, Griet Trioen, Dirk Van Beveren, Jan Vandecasteele, Cois Van Roosendael, Hugo Verhenne, Kristel Wijshof Verantw. uitgever Jan Vandecasteele, Vier Uitersten 19, 8200 Brugge Vormgeving gevaert graphics nv Coverbeeld Jürgen Doom Druk Corelio Printing, Erpe-Mere Reclameregie Publicarto Sylvain Van Der Guchtlaan 24, 9300 Aalst 053 82 60 80 fax 053 82 60 90 com@publicarto.be Oplage: 172 930 exemplaren Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag geen enkele tekst of illustratie geheel of gedeeltelijk worden gereproduceerd. Advertenties vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de uitgever.

OKRA-regio’s Antwerpen Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen 03 220 12 80 fax 03 220 17 68 antwerpen@okra.be www.okra.be/antwerpen

OKRA-Limburg vzw Koningin Astridlaan 33, 3500 Hasselt 011 26 59 30 fax 011 22 59 50 limburg@okra.be www.okra.be/limburg

Oost-Brabant Platte Lostraat 541, 3010 Leuven 016 35 96 94 fax 016 35 95 55 oostbrabant@okra.be www.okra.be/oostbrabant

Brugge Oude Burg 23, 8000 Brugge 050 44 03 81 fax 050 44 03 90 brugge@okra.be www.okra.be/brugge

Mechelen Begijnenstraat 18 bus 2, 2800 Mechelen 015 40 57 45 mechelen@okra.be www.okra.be/mechelen

Brussel Bergensesteenweg 436, 1070 Brussel 02 555 08 30 fax 02 555 08 39 brussel@okra.be www.okra.be/brussel

Midden-Vlaanderen www.okra.be/middenvlaanderen Martelaarslaan 17, 9000 Gent 09 269 32 15 • 09 269 32 16 middenvlaanderen@okra.be ■ Aalst Hopmarkt 10, 9300 Aalst 053 76 16 53 fax 053 76 15 16 aalst@okra.be ■ Eeklo Garenstraat 46, 9900 Eeklo 09 376 13 40 fax 09 376 12 99 eeklo@okra.be ■ Gent Martelaarslaan 17, 9000 Gent 09 269 32 15 gent@okra.be ■ Oudenaarde Sint-Jozefsplein 7, 9700 Oudenaarde 055 33 47 33 fax 055 33 47 94 oudenaarde@okra.be

Oostende Ieperstraat 12, 8400 Oostende 059 55 26 90 fax 059 55 26 12 oostende@okra.be www.okra.be/oostende

Ieper Sint-Jacobsstraat 24, 8900 Ieper 056 26 63 40 fax 056 26 63 06 ieper@okra.be www.okra.be/ieper Kempen Korte Begijnenstraat 22, 2300 Turnhout 014 40 33 50 fax 014 40 33 52 kempen@okra.be www.okra.be/kempen Kortrijk Wijngaardstraat 48C, 8500 Kortrijk 056 26 63 53 fax 056 26 63 10 kortrijk@okra.be www.okra.be/kortrijk

Tielt Oude Stationsstraat 12, 8700 Tielt 051 42 38 08 fax 051 40 89 79 tielt@okra.be www.okra.be/tielt Waas en Dender Dendermonde Bogaerdstraat 33, 9200 Dendermonde 052 25 97 90 fax 052 22 97 75 dendermonde@okra.be ■ Land van Waas de Castrodreef 1, 9100 Sint-Niklaas 03 760 38 66 fax 03 766 38 17 waasland@okra.be www.okra.be/waasendender ■

Algemeen secretariaat | www.okra.be | secretariaat@okra.be www.okrasport.be | www.okrazorgrecht.be |02 246 44 41

OKRA-magazine, trefpunt 55+ is aangesloten bij de Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers. Het maartnummer verschijnt uiterlijk op 25 februari 2011.

Roeselare Beversesteenweg 35, 8800 Roeselare 051 26 53 07 fax 051 22 59 80 roeselare@okra.be www.okra.be/roeselare

02 246 57 72

02 02 02 02

246 246 246 246

44 36 44 35 42 09 42 07

02 246 44 47 02 246 44 34 02 246 44 39 02 246 44 47 02 246 39 44 02 246 57 72

OKRA-CMPensioendienst 02 246 44 31 02 246 44 45 Studiedienst 02 246 44 40 02 246 39 45 Communicatie 02 246 44 37 02 246 44 33 02 246 57 71 Websites 02 246 44 57

53


OKRA-LIDKAART = GELD WAARD Info zie blz. 45.

Win gratis duoticket Uitjes gelezen blz. 45? Maak kans op een van de vijftien gratis duotickets (waarde 22 euro) voor de tentoonstelling Be a star. De sterren en het zonnestelsel in het Atomium te Brussel. Stuur deze bon vóór 28 februari 2011 naar OKRA-magazine, Chris Van Riet, Be a star, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Be a star. Naam en voornaam: Straat en nr.:

Info zie blz. 45.

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Win gratis duoticket Uitjes gelezen blz. 45? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 12 euro) voor de tentoonstelling Het gewichtige lichaam in het Museum Dr. Guislain te Gent. Stuur deze bon vóór 28 februari 2011 naar OKRA-magazine, Chris Van Riet, Het gewichtige lichaam, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Het gewichtige lichaam. Naam en voornaam: Straat en nr.:

Info zie blz. 45.

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Win gratis duoticket Uitjes gelezen blz. 45? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 10 euro) voor de tentoonstelling Kanttekeningen in het Maagdenhuis te Antwerpen. Stuur deze bon vóór 28 februari 2011 naar OKRA-magazine, Chris Van Riet, Kanttekeningen, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Kanttekeningen. Naam en voornaam: Straat en nr.:

Info zie blz. 48.

Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Win gratis duoticket Uit gelezen blz. 46? Maak kans op een van de vijftig gratis duotickets (waarde 22 euro) voor het Eurospace Center van Transinne. Stuur deze bon vóór 28 februari 2011 naar OKRA-magazine, Chris Van Riet, Eurospace Center, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Eurospace Center.

Naam en voornaam:

54

Straat en nr.: Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:


Info zie blz. 46.

Info zie blz. 46.

Een betalen = een gratis Uit gelezen blz. 46? Ben je geboeid door het kasteelleven van de zeventiende eeuw?

Tien procent korting Uit gelezen blz. 46? Zin in een ruimtereis of een moonwalk? Als OKRA-lid geniet je tien procent korting op de toegangsprijzen in het Eurospace Center te Transinne op vertoon van je lidkaart.

Op vertoon van deze bon kan per betalende bezoeker een bezoeker gratis mee in het Kasteel van Lavaux-SainteAnne.

Vijf procent korting Zin in vakantie? Of een weekendje weg? Dan ben je bij Belvilla aan het goede adres. Bij Belvilla vier je vakantie in een uniek én betaalbaar vakantiehuis. Of je nu met z’n tweeën bent, met het hele gezin of met vrienden, bij Belvilla is alles mogelijk. Het aanbod varieert van eenvoudige woningen tot villa’s en chalets in heel Europa, soms zelfs met meerdere huizen in een klein vakantiepark. OKRA-leden genieten altijd vijf procent korting. Ook op last minute boekingen. Dat betekent dubbel voordeel! Boek online of telefonisch: op www.belvilla.be kan je snel en eenvoudig je ideale vakantiehuis zoeken en online boeken. Vul in het boekingscherm actiecode OKRA-11 in, zodat de korting direct en automatisch verrekend wordt. Telefonisch boeken of bellen voor meer informatie kan ook: (B) 03 275 05 05. Info zie blz. 29.

Win gratis duoticket De publireportage gelezen blz. 29? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 18 euro) voor Tuinxpo in Kortrijk. De beurs vindt plaats van 4 tot 7 maart 2011. Stuur deze bon vóór 15 februari 2011 naar OKRA-magazine, Chris Van Riet, Tuinxpo, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar chris.vanriet@okra.be met de mededeling Tuinxpo.

Naam en voornaam: Straat en nr.: Postnr.:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Bon voor twintig extra Qualiet-punten Als OKRA-lid ontvang je vandaag twintig extra Qualiet-punten. Lever deze bon in bij de Qualietzaak in je buurt of breng de punten zelf in via www.qualiet.com. Uw Passnummer:

(Eén bon geldig per OKRA-lidkaart)

55


MINERALEN Ginseng Luteïne

P/03A/009/07-2008

Versterk uw natuurlijke weerstand! Omnibionta®3 50+, het eerste voedingssupplement op basis van probiotica dat de lichamelijke en geestelijke vitaliteit helpt te stimuleren vanaf 50 jaar. Dankzij zijn unieke samenstelling met probiotica, vitaminen, mineralen,, ginseng, luteïne en bosbes, helpt Omnibionta®3 50+ uw natuurlijkee weerstand te versterken. De probiotica die het bevat, ook bekend als ‘goedee bacteriën’, brengen uw darmflora in evenwicht. Ze helpen uw lichamelijkee en geestelijke veerkracht te stimuleren! Omnibionta®3 bestaat in 4 vormen:

Vraag raad aan uw apotheker of dokter. www.omnibionta3.be

New!

90

TABS

OKRA-magazine februari 2011  

OKRA-magazine februari 2011

OKRA-magazine februari 2011  

OKRA-magazine februari 2011

Advertisement