Page 1

28 mei 2011 tie, Arnhem. @ Locatie Spa

01


GEMAAKT DOOR New Arts............................................................. www.newarts.nl Dansgroep LP........................................... www.bmodestha.com Theatergroep Cactus...................... www.theatergroepcactus.nl Nausica................................................................www.nausica.nl Dubstep DJ Affe Maria......... www. soundcloud.com/affemaria Henry Smaal.................................................www.henrysmaal.nl Claudia Schouten.................................. Cultuurscout Presikhaaf Edita Karkoschka................... Podium Presikhaaf programmeur O.K. Parking....................................................www.ok-parking.nl Martijn Brugman.................................................... www.maeb.nl Caribbean Taste......................................www.caribbean-taste.nl EL-ELE.......................................................................www.elele.nl The Streets Department............. www.thestreetsdepartment.nl Mina Yacoub...........................Urban Creator van Locatie Spatie Lawin Ramelinck..................lawinhasimbenyamin@gmail.com Soepsalon.....www.mallemoere.typewriterdistro.nl/soepsalon/ Sivanski............................................ www.behance.net/sivanski Dislisa.............................................................. Singer-songwriter Achterdochtig.................................................. Singer-songwriter Mike Step........www.newarts.nl/site/2010/12/interview-michael Mireille Molenhuis................... mireille.molenhuis@gmail.com Martijn van Koolwijk................... www.martijnvankoolwijk.com Saskia Kalter....................................www.alleswatikmooivind.nl Jonginarnhem..........................................www.jonginarnhem.nl Jara van Dam............... Klarinet conservatorium vooropleiding Al-Djamel.................................................... Beatcreator & rapper Drukman Dennis............................................ www.drukman.org Krista Burger............................................... www.kristaburger.nl Jongerencentrum Push............. www.jongerencentrumpush.nl Popcentrum Jacobiberg................................www.jacobiberg.nl Nachtkerk.....................................www.facebook.com/nachtkerk Miriam Kuijpers...................................... www.digitaalcarbon.nl Leerbedrijf Diagonaal....................www.leerbedrijfdiagonaal.nl FJ.......................................................... Freestyler & ondernemer Rapper JR ..................................... www.hoodrichgang.hyves.nl Eline Boerboom............................................................. New Arts Rolf Hensel........................................... Fotograaf Live Magazine 524................................ www.flickr.com/photos/fivetwofour_art Dread&Ino-man............................ www.facebook.nl/rastaglody ... en meer!

IN ÉÉN DAG! Het team van Live Magazines (www.livemagazines.nl) maakt in één dag een magazine tijdens events. Op 28 mei hadden we een bijzondere editie. Samen met alle bovenstaande betrokkenen maakten we een magazine in Locatie Spatie, over alles wat er die dag tot stand kwam en gebeurde. Dit magazine is het resultaat van keihard samenwerken op een inspirerende plek!

02


LOCATIE SPATIE is een kruispunt voor kunst en culturen. Alles met een hoog DIY gehalte. Experimentele pop, hiphop, klasssiek, urban dance, zeefdruk, nieuwe media en meer. Sommigen Cum laude afgestudeerd, anderen recht van de straat: iedereen komt samen in Spatie en werkt er samen. Met weinig geld, maar met passie. Zonder beleid van boven af, maar uit eigen initiatief. DIY staat voor Do It Yourself. Wie zich hier in herkent voelt zich thuis in Spatie, slepen we er aan hun haren bij of komt vanzelf naar ons toe en blijft in Spatie komen. Zes maanden en acht dagen geleden openden we de deuren van een pand dat op de nominatie staat gesloopt te worden. Wat gebeurde er vanaf die dag: Jongeren uit de hele stad werkten aan Arnhemz Video Viruz, de Turkse dans en muziekschool kon uitbreiden, een jonge talentklas beeldend komt trouw iedere week werken aan hun eigen ideeën, De Kift was meteen uitverkocht, het Gelders Orkest komt volgende week, Cultuur en Ondernemen leverde acht sociaal-artistieke kunstenaars, de Soepsalon kookt iedere week biologisch-veganistisch, Nachtkerk bouwde er hun decors, een nieuwe opgerichte Urban Dance groep traint iedere week, senioren starten met wild breien, feesten worden gevierd maar ook ruimte voor mislukkingen en vooral experiment is volop aanwezig. En wordt het pand gesloopt dan blijven we bestaan. Want onkruid vergaat niet en floreert in restruimtes. Er is nog veel meer te vertellen. Meer weten? Wij geloven meer in doen dan in woorden. Stoppen onze energie het liefst in directe actie. Vandaag maken we in 1 dag Live een magazine. Zeker: ‘vandaag gaan we anarchistisch rommelen in de rafelranden’ – Roy van Dalm, cultuurbebat gemeente Arnhem, 26 mei 2011. Hartelijke groet! Cultuurscout Presikhaaf, 28 mei 2011 claudia.schouten@kunstbedrijfarnhem.nl

www.locatiespatie.nl 03


GRENZELOZE STRAATKUNST Alles kan, alles mag, dat is het credo van de street-art. "Ik zie de straat als een expositieruimte", zegt streetartist 524 (19). "Maar pas op waar je het ophangt", zo zegt ook streetartist Sivanski (24). " Bekladder dan ook geen monumentale gebouwen." Maar grenzen zijn er niet in wat je maakt, weet wel je principes. Het grenzeloze zie je ook terug in het wild-breien. Wat overigens wel echt iets anders is dan graffiti, vinden beide artiesten.


PRESIKHAAFSE OUDEREN BREIEN WILD De jongste vorm van street-art

Mevrouw Buijs (75) vindt breien heel ontspannend en om de omgeving te versieren met breisels vindt ze heel creatief. “Ik zou wel een boom versieren of een beeld aankleden. Het is heel goed om er nieuw leven in te blazen. Breien is ook echt iets voor kinderen. Zij zijn vaak erg creatief, ook met kleur. Ik heb zelf ook geschilderd. Abstract, het was een beetje Herman Brood-achtig”, glimlacht ze. Mevrouw Gerrits (76) is er erg enthousiast over. “Je kunt met zoveel fantasie iets moois maken. Het is even heel iets anders, zolang ze het maar niet zullen vernielen. Ik heb hier pas leren breien. Vroeger had ik er geen interesse in, ik had het er te druk voor met mijn gezin. Nu moet ik wat te doen hebben. Ik zie het wel voor me om een lantaarn te versieren of een klein boompje. Dan loop je toch langs met: wat is dat dan?”

Kan een omgeving wat opgevrolijkt worden? Presikhaaf bijvoorbeeld? Brei er op los en versier lappen gekleurde stof om straatlantaarns en bankjes. Wildbreien: een opkomende street-art. Het begon allemaal in de Verenigde Staten waar de groep Knitta de omgeving wilde opfleuren. Lizet Klein Nagelvoort wil het wild breien introduceren bij Stichting Welzijn Ouderen Arnhem “SWOA” in De Weldam in Presikhaaf. Daar zijn al geïnteresseerden. Beeldend kunstenaar Krista Burger, verbonden aan Locatie Spatie zal haar daar bij ondersteunen. ‘Ik zie het liefst geen grenzen tussen culturen en zie graag creatieve uitingen door elkaar heen lopen. Zelf heb ik een grote affiniteit met contemporary urban art en ik vind het hartstikke leuk om dit samen met de ouderenopvang uit te werken.’

Op deze pannekoek één van de deelneemsters van het Wildbreien vanuit dagopvang SWOA Presikhaaf. Het Wildbreien zal vanaf eind juni door heel Presikhaaf op straat te bewonderen zijn. Wildbreien is onderdeel van www.podiumpresikhaaf.nl

05


URBAN FASHION VAN LAWIN RAMELICK EN ZIJN CREW

Geef een ontwerper en vier naaiartiesten een stapel oude kleding, wat lappen en een schaar en je weet niet wat je ziet! Met hun creatieve project tonen Lawin Ramelick en zijn crew dat je van oude kleding en met wat fantasie echte urban fashion kunt creëren. Lawin vertelt: “Mode is een manier om jezelf te presenteren. Wat je mooi vindt, waar je je goed in voelt, waarin je jezelf bent. Ik zeg altijd “you don’t have to choose a designer, a designer chooses you.” Door dit project wil Lawin laten zien dat jongeren ook met weinig geld mode kunnen maken. Mode blijft; het ontwikkelt zich maar de stoffen blijven bruikbaar.

“Ik merk nu dat ik voel dat ik dit wil en het ook goed kan. Mode gaat voor mij vooral om comfort, gecombineerd met beauty.” Ook Stephanie werkt vandaag mee: “Ik vind het heel leuk om creatief bezig te zijn. Locatie Spatie is ook echt een topplek, er gebeurt zoveel! Mijn persoonlijke mode statement is “doe je eigen ding.” Liberté is vandaag het model, op haar figuur wordt perfect passende kleding gecreëerd. Ze is erg enthousiast over het ontwerp dat Lawin maakte. De ontwerper haalt nog even de Mode Biënnale aan, die volgende week in Arnhem plaatsvindt. “De wijken worden naar mijn idee een beetje buitengesloten, vergeten. In elke wijk zou op modegebied iets moeten gebeuren. Vandaag is in elk geval een goed begin!”

Eén van de meiden uit de crew is Joosje. Al op de middelbare school tekende ze designs, maar vandaag brengt ze haar naaitalent voor het eerst in de praktijk:

06


07


Daar waar meisjes en piano’s samen komen, ontstaat er iets. De kunst is om er iets nieuws van te maken.

18 JUNI PODIUM P OPTREDEN RESIKHAA F

DISLISA

Dislisa is de artiestennaam van Lisa Jansen. Geboren en getogen in het pittoreske Zevenaar, maar inmiddels eigenhandig ontsnapt aan de ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit door zich onder te dompelen en te vestigen in Arnhemse sferen. Aangezien zingen voor de eerstejaars conservatorium studente altijd al een tweede natuur is geweest, leek het een logische stap om eigen liedjes te gaan schrijven. Toen ze voor het eerst de toetsen van haar piano aansloeg, was ze verkocht.

ACHTERDOCHTIG

Dislisa maakt singer-songwriter muziek met een rauw randje, waarbij ze zichzelf begeleidt op de piano. Melancholisch, breekbaar en vooral heel erg eerlijk. Mocht je het standaard meisje-metpiano-genre verwachten, dan kun je nog weleens bedrogen uitkomen.

Achterdochtig is een gemoedstoestand. Tastbaar noch vatbaar. Waar woorden en gitaarklanken te kort schieten zullen de cassettebandjes je om de oren vliegen.

18 JUNI OPTREDEN PODIUM PRESIKHAAF

Achterdochtig is het pseudoniem van Bram Derksen. Uit de Achterhoek afkomstig maar woonachtig en smoorverliefd op het zonovergoten Arnhem. Sinds zomer 2010 schrijft hij Nederlandstalige gedichten, gedrenkt in de klanken van zijn elektrische gitaar. Muzikale inspiratie wordt gehaald uit grootheden als Joan Beaz, Joni Mitchell, Woody Gouthrie, Peter Koelewijn, Ulver, John Frusciante en Orrery. Nog niet alles leek behandeld, nog niet alle paden leken bewandeld. Met een stapel teksten voor wat in eerste instantie een Nederlandstalig Black Metal project zou worden is hij aan de slag gegaan. Dit is Achterdochtig. Iets dat je ook terug zal zien in de live shows, waar een groot deel van de partijen zullen worden begeleid door Achterdochtig zijn trouwste bandlid: de 4-track cassetterecorder. Achterdochtig is iets dat je mee moet maken. Nederlandstalige, cynische melancholie. Minimalistisch en toch zonder ook maar een moment kinderachtig over te komen. Achterdochtig is herkenbaar en toch verrassend. Aan alles lijkt gedacht…

De foto’s zijn genomen tijdens Blockrock in Locatie Spatie. Powered by Jacobiberg en Willemeen.

08


Daniel Karelly (23) komt helemaal niet uit de elektronische muziekwereld. Hij is van kinds af aan met drummen bezig. Maar een basesound van Dubstep kan hem helemaal gek maken. “Een dubstepnummer kan nog zo slecht zijn, er hoeft maar een goede baseline in te zitten en ik vind het al helemaal te gek.” Slechtst een paar weken geleden stond hij nog in Barcelona achter de draaitafel.. Dat was zijn eerste grote optreden als dubstep dj Affe Maria. “De bekendste producers zijn de bekendste dj’s”, vertelt Karelly. Daar richt hij zich dan eerst ook op, muziek produceren. Door de mechanische basesounds wilde hij zelf dubstep gaan maken. Omdat hij juist geen elektronische muziekachtergrond heeft, denkt hij er meerwaarde aan te kunnen geven. Zijn eigen sound omschrijft hij in ieder geval als iets rauws. In de studioruimte van Locatie Spatie werkt hij aan nieuwe nummers, waar hij een producermixer heeft. Vrij van gedachten maakt hij muziek. “Want als je dat bent sta je echt open voor muziek.” Een computer is op zich een inspiratieloos ding, waar je allerlei trucs mee kunt uithalen, zegt Karelly. Hij gaat uit van het instrument. Drums bijvoorbeeld. Daar kwam hij voor naar Arnhem. “Het Mekka voor drummers in Europa”, zegt Karelly over het Arnhemse conservatorium waar hij in het derde jaar zit. Vanaf zijn achtste jaar drumt Karelly. Het is het klassieke verhaal, vertelt hij. Als kind waren het de potten en pannen van zijn moeder waar hij geluid uit sloeg. Maar hij moest eerst maar eens bewijzen of hij het vol zou houden. Dus kreeg Karelly twee jaar blokfluitles. Dat volgehouden begon hij met drummen. Na anderhalf

jaar drummen kwam er het drumstel waar sommige buren hun ramen voor dicht hielden. Vanwege zijn drumheld die hij sinds zijn elfde kent, kwam hij op zijn 21ste naar Arnhem. En nu krijgt hij les van deze Nederlandse drummer René Creemers. Hij is docent aan het Arnhems en Tilburgs conservatorium en speelt onder andere in de band Blowbeat. In veel bandjes heeft Karelly gespeeld. Hij is de tel kwijt geraakt. Toch was hij toe aan iets anders. “Nu drum je veertien jaar en toch gebeurt er niets. Ik wilde eigenlijk gelijk al op festivals spelen. En toen kwam de dubstep.” Wel zet hij het drummen voort. Op het moment drumt hij in de band Nausica. Met zijn eigen muziek wil hij uiteindelijk geld gaan verdienen. Dat is de planning. Muziek is voor hem geen uitlaatklep. “Ik laat me eerder door muziek beïnvloeden. Je hoort wel eens van mensen die het heerlijk vinden hun agressie er in kwijt te kunnen. Dat vind ik zo stom. Met agressie maak je geen muziek. Voor mij is het meer een soort meditatie hulpmiddel. Want waarom gaan mensen naar een concert? Om gedachten vrij te worden.” In zijn kamer hangt een transcriptie van elke slag die drummer Danny Carey uit een nummer van de band Tool maakt. Een belangrijke inspiratiebron voor Karelly. “De muziek van hun is gewoon te gek, diep qua tekst, heel spiritueel. De enige band die nooit op tv komt en toch groot is geworden.”

09

18 JUN PODIUM I OPTREDEN PRESIKH AAF

DE INSPIRATIE VAN DJ AFFE MARIA: DRUMMER DOET DUBSTEP Tekst: Mireille Molenhuis • Portret: Daniel Karelly


18 JUNI O PODIUM PR PTREDEN ESIKHAAF

WIE ZIJN DE JONGEREN VAN EL-ELE? Nachtpriester heeft de minikino van Spatie verbouwd tot biechtbooth.

Voor volgende edities zijn wij altijd op zoek naar theatermakers/ artiesten/ muzikanten/ kunstenaars en vrijwilligers voor de bar/ garderobe/ opbouw/ enzovoorts. Voor meer info kijk op http:// www.facebook.com/nachtkerk of neem contact op via n8kerk@gmail.com

Stichting Nachtkerk organiseert 1 a 2 keer per jaar een groot feest genaamd Nachtkerk. Tijdens Nachtkerk vertonen diverse muzikanten en theateracts hun kunsten en creëren kunstenaars decors die in het thema van die editie passen. Soms fout, soms ranzig maar altijd kunstzinnig en een feest!

THEATERGROEP CACTUS IS OPGERICHT DOOR CAROLIJN LEISINK. ZE WERKT MET MULTICULTURELE JONGEREN AAN THEATERVOORSTELLINGEN OVER MAATSCHAPPELIJKE THEMA’S. DEELNAME IS GRATIS, MAAR DE JONGEREN WORDEN GESELECTEERD OP INZET EN MOTIVATIE. THEATERGROEP CACTUS WAS OOK GENOMINEERD VOOR EEN APPELTJE VAN ORANJE. DE APPELTJES VAN ORANJE IS EEN JAARLIJKSE PRIJS VAN ORANJE FONDS VOOR INITIATIEVEN DIE OP SUCCESVOLLE WIJZE VERSCHILLENDE GROEPEN MENSEN VERBINDEN. WIL JE OOK GRAAG OP DE PLANKEN STAAN EN MEEWERKEN AAN EEN THEATERVOORSTELLING MELD JE AAN DAN AAN BIJ THEATERGROEP CACTUS.

El-Ele, wat in 1981 begon als een kleine dansgroep is nu een grote Muziek- en Dansschool. El-Ele probeert al 30 jaar zoveel mogelijk jongeren en kinderen te betrekken in kunst en cultuur, en met succes! Over de 150 leerlingen van alle leeftijden kunnen niet meer zonder dans en muziek. Maar wie zijn onze jongeren nu eigenlijk echt??? In tegendeel tot het negatieve beeld wat vaak over de Turkse jeugd heerst zijn onze jongeren betrokken, hoog opgeleid, talentvol en zeer actief in de maatschappij. De jongeren van El-Ele studeren van geneeskunde tot rechten, psychologie tot Sport, CMV tot bouwkunde en daar blijft het niet bij. Onze talentvolle jongeren werken, doen verschillende sporten, zingen, dansen en maken de meest schitterende muziek. En dit is wie wij echt zijn. El-Ele heeft haar ledental uit kunnen breiden door de komst van Spatie. Cultuurscout Presikhaaf en Nermin Cingoz, zakelijke en artistiek leider El-ele, hebben de gezamenlijke wens om de dans- en muziekschool verder uit te breiden met o.a. Marokkaanse dans. Ideaal is een wereldmuziek dans- en muziekschool. Nermin en de cultuurscout delen momenteel samen een kantoor in Spatie. Wie geïnteresseerd is in traditionele Turkse dans en muziek, neem contact op via info@elele.nl.

10


Ben je sterk, grappig en atletisch als een aap...

...maar kan je het niet uiten?

Of ben je snel, gestreept en opvallend...

maar kan je dat niet laten zien?

Of ben je dramatisch en wil je naar de top...

maar denk je dat er voor jou geen plek is?

Misschien is theater iets voor jou...

Meld je aan bij Theatergroep Cactus.

11

18 JUN PODIUM I OPTREDEN PRESIKH AAF

THEATERGROEP CACTUS


IEDEREEN KAN MUZIEK MAKEN

Voor weinig geld je eigen muziekstudio Door Al Hajem, beatcreator en drummer

De technologie is in de laatste eeuw, maar vooral de laatste 50 jaar sterk ontwikkeld. Tegenwoordig heeft het veel invloed op ons leven, maar wat is er ondertussen allemaal in de muziekwereld gebeurd? Daarover kunnen we het best met Arnhemmer Roel Toering praten die in 1972 een geluidsstudio is begonnen en sinds 1987 de ‘’Stable Studio’’ bezit. Hij begon met het opnemen van Rock & Roll en Pop bandjes en nu ben je wel even bezig met het lezen van zijn CV. Tegenwoordig geeft hij les aan het Rijnijssel en doet nu en dan opnames. Wat is het grootste voordeel van de ontwikkeling in studio’s in de laatste 50 jaar? Wat niet zo zeer voor de studio een goede ontwikkeling is, maar wel voor muzikanten en mensen die met muziek bezig zijn, is de digitale ontwikkeling. Je kan nu voor relatief weinig geld een studio opzetten met veel mogelijkheden. Ik was een van de eerste die van een audiokaart van digidesign gebruik maakte. Ik had ook de eerste pluggin van dyn-air, een ruisonderdrukking pluggin, die kostte toen 2500 gulden. Ik heb er wel goudgeld mee verdiend, want ik weet nog wel dat ik een hele hoop oude opnames van voor de oorlog nog heb geremasterd voor het Openlucht Museum en dat was een vette klus. Verder zijn de microfoons de laatste tientallen jaren enorm in ontwikkeling geweest. Je koopt tegenwoordig een grootmembraam die goed werkt van firma als bijv. ‘’SE’’ (dat is een Chinese man die goede spullen maakt) voor 400/500 euro. Mijn microfoons van neumann zijn tegen de 3000 euro. Je hebt zowel digitaal als analoge apparatuur. Maakt je nog wel gebruik van je analoge apparatuur? Nee, ik gebruik nog weleens analoge randapparatuur, maar analoog opnemen en mixen doe ik niet meer. Mijn ‘’24sporen Otari Mtr 90’’, gebruik ik bijvoorbeeld niet, want het is allemaal met banden. Eén lege band kost 250 euro. Voor een cd productie heb je toch wel 4 banden nodig. Dat is 1000 euro en je hebt nog geen noot opgenomen. Het onderhoud van het machine is ook veel werk. Maar met band opnemen klinkt wel warmer en heeft een hogere dynamiek. Wanneer ben je overgestapt van analoog naar digitaal? In 1990 heb ik de overstap gemaakt en ben ik op de Apple Macintosht gaan werken met een audiomedia kaart. Daarna heb ik een grotere interface gekocht. Wat ik toen hoofdzakelijk deed was masteren. Masteren wil zeggen dat je de laatste handelingen toepast om de cd als een geheel te laten klinken. Om goed te kunnen masteren heb je veel software nodig en moet je het een lange tijd gedaan hebben. Je moet veel soorten stijlen opgenomen hebben of het nu een jazzgroep, Hiphop, Rock of Pop, je moet alle stijlen aankunnen. Je hebt dus met veel stijlen gewerkt. Aan welk stijl heb je het meest plezier aan overgehouden? Rock & roll van vroeger, dat was wel echt een goeie tijd. Vandaag de dag vind ik het allemaal een beetje braafjes. Tegenwoordig zijn er veel mensen die met hun muis klikkend hun muziek maken. Zonder instrument, gewoon klikken. Wat vind je daar van? Dat vind ik wel mooi. Je kan dan creatief zijn met geluiden. Dat je dan samples hebt en vrij bent om te plaatsen waar je wilt. Ik doe dat ook. Als ik een bandje opneem en het blijkt dat de bassdrum en de gitaar die op de zelfde toon moeten komen en een ervan is verschoven, knip ik het zo dat het in elkaar past. Vroeger moest ik letterlijk knippen en plakken. Dat is gewoon echt niet leuk. Nu kan je nauwkeuriger en sneller werken. Al Hajem treedt op 18 juni op tijdens Podium Presikhaaf!

12


18 JUN PODIUM I OPTREDEN PRESIKH AAF KLASSIEK MEETS RAP JR. (voorheen Alexandro). Op mijn veertiende zat ik in de Nifz. We gingen heel hard, veel succes, met de Kunstbende werden we tweede en ik dacht ik hoef er niks voor te doen. Veel optredens, mensen bleven ons bellen, we moesten een agenda bijhouden, een management. “Ik ben Jara van Dam, 15 jaar oud en speel klarinet in Het was allemaal te makkelijk, ik richtte me niet meer de jongtalentenklas van het ArtEZ Conservatorium in Arnop school en zakte van de Havo naar VMBOt. Ik ben net hem. Het is heerlijk muziek te maken en te zien dat menklaar met mijn examens. Ik neem nu rustiger de tijd. sen ervan genieten. In muziek kan ik gevoel en emoties In de tijd van de Nifz steeg het naar mijn hoofd. Ik ben leggen die mensen vertellen waar de muziek voor mij over een tijdje gestopt. Nu maak ik solo muziek. Vandaag ga gaat. Het voelt super om op een podium te staan, vooral ik naar Hilversum om auditie te doen voor Holland Got ook samen met anderen. Dan ga je er samen voor het stuk Talent. Ik wil me verbreden. Ik wil nog beter gaan zintot een goed einde te brengen. Muziek maken met anderen gen. Ik praat meer over de inhoud, mijn Nifz, dat staat is voor mij heel belangrijk en vind ik ook het leukst voor neven, mijn vriendschappen, mijn vriendinnen. Mijn om te doen. Mijn hele familie is muzikaal en ik ben met mensen neem ik altijd mee, ook als ik weer zoveel kansen muziek opgegroeid. Ik speel vooral klassiek, maar ik hou krijg. Maar ga ik niet meer 100% alleen voor de muook heel veel van bijvoorbeeld klezmer. Dat is zigeuziek. Na de zomer start ik met administratie op niveau 4 nermuziek uit de buurt van Roemenië en Bulgarije. Ik wil MBO, daarna wil ik naar de HBO om accountant te worden, mijn blik verbreden en meer soorten muziek ontdekken. In ik hou van veel cijfers. Kansen pak ik nu rustig. Mijn Locatie Spatie hoop ik samen te kunnen werken met bijmini-cd is nu bijna klaar, ik kan naar de studio wanneer 13voorbeeld rappers om zo nieuwe muziek maken.” ik wil. Ik heb nu alles onder controle.


Een multidisciplinaire jongen, dat is Michael Stephens (25), alias Mike Step uit Presikhaaf. “Ik ben een allrounder, ik maak theater, rap, beats, film en ik monteer.” Op dat laatste ligt voornamelijk zijn focus. Zo'n twee jaar volgt Stephens een leer-werktraject bij New Arts. Zij willen hiermee nieuwe kansen voor de jeugd scheppen.

18 JUN PODIUM I OPTREDEN PRESIKH AAF

MIKE STEP HAALT OVERAL INSPIRATIE UIT

dat werd het audio visuele.” Nog maar pas begon Stephens zijn eigen videobedrijfje. De gemeente Arnhem bracht hem in contact met de Businessclub uit Rotterdam. “Bij de Businessclub krijg je workshops en stages die je helpen een eigen bedrijf te beginnen. Het is bekend dat 70 % slaagt.” Stephens ziet zijn bedrijf als een gat in de markt. “Om het resultaat te zien waar je zoveel creativiteit in hebt gebracht, is geweldig. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden.” Feesten wil hij onder meer gaan vastleggen op dvd en verkopen aan de klant. Hij wil daarbij een eigen unieke manier van filmen hanteren. Stephens haalt uit ieder televisieprogramma wel inspiratie. “Als ik naar een programma of een film kijk, kijk ik vooral hoe iets gefilmd wordt. Dat kan een film zijn als Transporter, maar ook een soap als As the world turns.”

Op zijn veertiende kwam hij met zijn moeder en zusje van Curacao naar Nederland. Het was wennen, maar hij zag toch ook deuren open gaan. “In Curacao ga je van school naar huis, hier zijn meer activiteiten. Ik leerde het leven op straat kennen. Mensen zag ik blowen, en vervolgens van school af gaan. Dat begreep ik niet. Dan heb je de kans om een diploma te halen, haal 'm dan.” Stephens passie voor filmen begon bij New Arts. “Juist als allrounder zocht ik naar iets wat alles bij elkaar zou brengen en

14


N OPTREDEAF I N U J A 8 1 PRESIKH PODIUM

LP DANSCREW opgericht in Spatie. Onder leiding van Samantha Frans, wordt er op maandag en woensdag gerepeteerd in de Spatie zaal. Een nieuwe crew in Presikhaaf. De dansers werken mee aan theaterproducties, videoclip, dansshows en nog veel meer. De menigte, adrenaline, spotlight, ze zijn er klaar voor! Deelname kan door middel van een auditie via www.bmodestha.com

15


2

8

Funkmaster Flex D-davic Mighty Youths Knuffel Kings Of Leon Be someone Keysua Cole This is us Tenacious D Tribute NaS New York state of mind Beyonce Listen Chris Brown Look at me now

16

leffunK shtuoY ythgiM 1 su si sihT eloC ausyeK 2 -eB 4 etubirT D suoicaneT 3 kroY weN SaN 5 netsiL ecnoy nworB sirhC 6 dnim fo etats won em ta kooL civad-D xelF retsamknuF 7 enoemos eB noeL fO sgniK 8

3

4 5

6

7

Deze pagina is een bijdrage van Jong in Arnhem. Heb jij ook ambities op het gebied van schrijven, fotograferen, recenseren van concerten, muziek , films, boeken? We hebben altijd plek voor stagiaires. korte of lange periodes, veel is mogelijk. Uiteraard ben je ook van harte uitgenodigd om zonder stage mee te komen helpen! Kijk voor alle informatie en nog veel meer lekkers op www.jo nginarnhem.nl

HOOFDDOPPEN & KOPPEN Overal zie je ze lopen, koppen met hoofddoppen. Ze lijken afgesloten van de buitenwereld met hun oren vol muziek. Maar wat luisteren ze? En wat niet? Doe de quiz en kom erachter als jou beeld bij de realiteit hoort of als je stiekem toch be­vooroordeeld bent.

Koppel de juiste foto’s aan de juiste liedjes.

1


NAUSICA De Spatie huisband Een Duitse basspeler, Nederlandse gitarist, Oosterijkse drummer en Poolse pianiste/zangeres vormen samen Nausica. Een band die hun eigen geluid onder andere omschrijft als giftige regen, kleine meisjes, gigantische beren, wapens van stilte en rode vissen, met een bandnaam geinspireerd door de Japanse tekenfilm Nausicaa: The Valley Of The Wind (gaat dat zien). Ze speelde met hun experimentele popmuziek onder anderen op Nachtkerk, Club Oostpool en als support act voor De Kift in Locatie Spatie waar tevens hun oefenruimte is gevestigd. “Een ruimte waar continue creativiteit in de lucht hangt en daardoor inspirerend werkt“ aldus gitarist Tim Coehoorn. “We hebben

echt een band met de wijk, onze zangeres Edita heeft hier gewoond en drummer Daniel woont bij Spatie om de hoek.“ Zangeres Edita heeft eerder met Claudia van Locatie Spatie aan het project ´Presikharmonie` gewerkt en via haar heeft de band dan ook de oefenruimte aangeboden gekregen. Helaas ziet het er naar uit dat Locatie Spatie in juli haar deuren moet sluiten waardoor de inspirerende oefenruimte verloren gaat. “Een groot probleem is het vinden van een nieuwe ruimte waar je vrij je gang kan gaan zonder rekening te hoeven houden met andere bandjes, buren of vooraf bepaalde oefentijden. We doen ons best om zo snel mogelijk wat anders te vinden en blijven in de tussentijd met de band aan de weg timmeren. Zo hebben we op 5 juni een optreden op Oddstream in Nijmegen en staan we 2 juli op Bergpop in Wageningen.“. Naast de optredens is Nausica druk bezig met het afmixen van een EP die dit najaar zal verschijnen. »www.nausica.nl

17


Een klassiek Turks recept voor Rode linzensoep oftewel:

DE SOEPSALON

Mercimek corbasi

Iedere donderdag ser veren wij bij Locatie Spatie een lekkere soep me t brood en salade. We openen onze deuren om 17.00 uur en serve ren het eten om 17.30 uu r. Kosten: Vrijwillige do natie!

Ingrediënten voor 4 personen Olie, zout 4 theelepels paprikapoeder 4 theelepels gemalen komijnzaad Een grote ui Een paar tenen knoflook Bouillonblokjes voor 1 liter (groente- of kruidenbouillon) 175g rode linzen Flinke klont boter Eetlepel salça (of tomatenpuree) Eventueel als je ze in huis hebt: 1 á 2 aardappeltjes Wortel

Hulpmiddelen Staafmixer of blender Voorbereiding Schil de eventuele aardappel(s) en wortel, was de linzen, snipper de ui Bereidingswijze Fruit de ui met de olie en een beetje zout tot het glazig, gelig is. Doe dan de knoflook erin en laat het een halve minuut warm worden. Doe er 5 bekers kokend water bij (uit de waterkoker).

Alles wat wij serveren is 10 0% biologisch en veganistisch. De soep salon is een initiatief van politiek eetcafe ´de Ma llemoere´. www.mallemoere.nl

Doe alles in de pan; de paprika­poeder, de bouillonblokjes, de linzen (gewassen) en eventueel de aardappel(s) en wortel. Laat het op een zacht pitje ongeveer 3 kwartier a een uur koken.

op hoog vuur. Als je het komijn begint ruiken, dan doe je de boter erbij. Als de boter gesmolten is de salca erbij, laat dit op het gas ongeveer een minuut pruttelen (tot het goed gemengd is) .

Als laatste pak je een steelpannetje, doe daar het komijnzaadpoeder in en zet dit

Gooi het bij de rest van de soep en pureer alles met de staafmixer.

18


Om thuis te maken!

Recept Surinaamse cocktail 2 blikken kokosmelk 1 fles dawet siroop 2 pakken volle melk 2 pakken kokosslierten 1 eetlepel suiker een blok ijs De siroop moet heel koud geserveerd worden!

CARIBBEAN TASTE nse

ert allerlei Antilliaa Caribean Taste serve hten. en Surinaamse gerec Locatie Spatie Elke zaterdag open op uur! tussen 12.00 en 18.00

19


“MET MUZIEK KAN IK PRATEN”

Wie ben je? Mijn naam is Glody. Mijn MC-naam is Dread. Wat doe je? Ik ben rapper en maak beats voor de rest geef ik rapworkshops door heel Nederland. Aan jongeren en kinderen, in opdracht van scholen, wijkcentra’s gemeentes en andere instanties. Hoelang en waarom rap je? Ik ben nu 7 a 8 jaar bezig met rap en net een jaar bezig met beats maken. Ik ben begonnen met rappen in de gevangenis. In mijn jongere jaren voelde ik mij niet gehoord en dacht: met muziek kan ik praten en mezelf uiten naar de wereld. Hoe zie je jezelf in de toekomst? M’n toekomst, hmm... Ik ben nu bezig met m’n toekomst. Ik zit op het New Arts College, waar ik mijn ervaring en kennis in de muziek kan opbouwen. Mijn toekomst zie ik gewoon als huisje, boompje, beestje. Een mooie baan het liefst met waar ik nu mee bezig ben.

20


PRESENTATOR PODIUM PRESIKHAAF 18 JUNI

“IK BEN MANISCH VAN ALLES” Naam: F.J. (Frederik Jan) (24), rapper & freestyler. F.J. kwam bij mensen vanuit de hele wereld thuis, hoorde hun verhalen. Het vormde zijn geloof in respect. Mensen accepteren, niet oordelen. En weten waar je vandaan komt. “Je creëert een band met je luisteraar, kunt iemand laten voelen dat hij of zij niet alleen is. Zonder elkaar te kennen, herken je elkaar toch.”

21


ZEEFDRUKKEN BIJ DRUKMAN

Locatie Spaties creatieve werkplaats en open atelier is speciaal voor dit magazine voor een dag omgetoverd tot Drukkerij Drukman. Dennis Gunsing en Krista Burger staan aan het hoofd van de tijdelijke button-, T-shirten zeefdrukfabriek. Met de hand getekende ontwerpen worden omgezet naar draagbare kunst. De broedplaats voor creatief talent is een vast onderdeel van Locatie Spatie. Vakdocenten, kunstenaars en jonge talenten komen hier samen om les- en wijkprojecten te ontwikkelen en om aan eigen kunst te werken.

22


23


VAN PASSIE NAAR PRODUCT

imuleert jongeren The Streets Department st

“Alles is real iseerbaar, de kunst is hoe” prijkt er op de site van The St reets Department. Ee n multimedia be dr ij f dat totaalpakkette n levert. “Wij bi ed en het hele traject va n het opnemen van een track tot een videoc lip, fotoshoot, grafisch design en een website” vertel t Marcellino relaxed vanach ter het beelds ch er m in zijn geluidsstudio. The Streets De pa rt ment is een subsidieloos be drijf dat in op dr ac ht werkt voor onder ande re de gemeente Arnhem. “Voor de gemeen te werken we me e aan het project ‘werke n voor de stad ’ hi erin kunnen jongeren met be houd van uitker in g bij ons komen werken en worden zo gest imuleerd om hun interesses om te zetten in betaald werk of een op leiding. Dit ge be ur t onder andere door Wo ts Magazine. Ee n online hiphop

magazine waar jongeren dageli jks mee bezig zijn. Ook eige n initiatieven zi jn welkom, zo was er een jongen die als ei ge n project een cd heeft ge produceerd. Ar ti es te n zoeken, opnames maken, een designer vi nd en , alles heeft hij zelf gedaan en aang estuurd.” Met het geld da t er verdiend wordt, worden weer eigen proj ecten opgestar t en kan The Streets Depart ment inmiddels ve rh uizen naar een eigen bedr ijfspand iets wa t go ed uitkomt dankzij de gepl ande sloop van he t hu idige pand. “Het is wel lastig als je net ergens voeten aan de grond krijgt en je het hele pand hebt verb ouwd, dat je we ge ns de sloop weg moet . Maar wij gaan verhui ze n en wij gaan door. We zitten nu nog in Pr es ikhaaf maar als we er gens anders na artoe verhuize weten de jonger n en ons ook wel te vinden.”

24


an ende urb lf erschill v t a ij is ze d z r ervoo ceren, u t d g o r r o p z e e t r an m . kuns Creato ergens a omen en n k n r De Urban e a a l k a l e ver nes bij n doet o discipli oed in e g s n e patie, g r n ne ocatie S L j i b overal e t ke rash Mar es een T t a e r c r op van . Creato de verko t worden r a o a De Urban o g v t n p e o ld an geslo ch aanme waar urb unnen zi k s r . e r n o o t bew Crea De urban e Urban d j i b c h&chi hun tras m t, Arnhe ietstraa uli 2011 l j v n 9 i r : a m H u Dat Spatie, Locatie Plaats: 04 Naast de Trash Market dalen ‘s avon 06413996 ds de Tiger Contact: Shake DJ’s neer in Locatie Spatie voor een zeer speciale dansavond! Kijk voor meer informatie op www.podiumpresikhaaf.nl (ook voor deelname aan de Trash Market (rommelmarkt))

25


LONDEN Y R O T C A F E T A THE CHOC0L MEETS SPATIE

Op bezoek bij de Spatie van Londen: Twee panden, 219 creatieve ondernemers, talentontwikkeling, cultuurparticipatie, een zeer divers culturele, creatieve industrie. New Arts college heeft in maart 2011 met een groep van 15 Arnhemse jongeren de Chocolate factory bezocht. Een good practice als voorbeeld voor Arnhem. The Chocolate factory bestaat 25 jaar en heeft in die tijd bewezen wat werkt. De gebruikers van deze plek hebben een zelfstandige beroepspraktijk in de culturele industrie en worden daarbij ondersteund waar nodig. ‘Collage arts’ is een Londense organisatie die dit initiatief heeft genomen en de ondernemers ondersteund met zgn.’ bussiness courses.’ Opvallend is dat binnen het bedrijfspand veel samenwerking is. Bekende Londense artiesten, zoals Oasis namen er hun muziek op , Timothy McKenzie aka Labrinth werd er opgeleid. De dynamiek van the Chocolate factory zit hem erin dat er zowel plek is voor de high art maar ook talentontwikkeling en jonge mensen betrekken bij kunst en cultuur. New arts college en the Chocolate factory maken deel uit van een Europees netwerk, Euro Aspire. In september gaat een nieuw kennis uitwisselingsproject van start: ‘Collaboration in the air’ i.s.m. WAC en Collage Arts, beide ook uit Londen. Zij zullen in oktober Locatie Spatie bezoeken. Voor dit nieuwe internationale project zijn we nog op zoek naar jongeren die met nieuwe media werken en hun cultureel ondernemerschap willen ontwikkelen. Hiervoor kun je contact opnemen met New Arts college. www.euro-aspire.com

26


ocatie Spatie

L 18 Juni 2011 @

IC meets S U M & T R A N URBA

SPATIE

Start: 20.30 uur

E!!!

GRATIS ENTRE

op, sleazy n van alle: hiph ee h e in az ag m live e het hel nger-songwriter, si t, ar Zie line-up door et re st e an dance, liv rock ‘n’ roll, urb expo! reator, theater en tc ea b j, D ep st b du sikhaaf.nl

27

18 JUN PODIUM I OPTREDEN PRESIKH AAF

18 JUN PODIUM I OPTREDEN PRESIKH AAF

18 JUN PODIUM I OPTREDEN PRESIKH AAF

18 JUN PODIUM I OPTREDEN PRESIKH AAF

18 JUN PODIUM I OPTREDEN PRESIKH AAF

18 JUN PODIUM I OPTREDEN PRESIKH AAF

www.podiumpre


Live Magazines - Locatie Spatie  

In Locatie Spatie ging het Live Magazines met jongeren uit de wijk Presikhaaf in Arnhem aan de slag om een Live Magazine te maken. Met een g...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you