Page 50

CHRISTIAN PRINDS

MØD ET MEDLEM

33 år, Cand.scient i geologi, ph.d.-studerende. ØKO-ven. HVORFOR ER DU MEDLEM AF ØKOLOGISK LANDSFORENING? Grundlæggende er det et spørgsmål om etik i fødevareproduktionen. Inden for dyreetik er der nogle helt klare regler i økologien; køerne skal på græs og så videre. Men der er også det, man kan kalde jordetik. Jeg kan godt lide, at de økologiske landmænd ikke udpiner jorden, og at de prøver at undgå jorderosion. Det er sådan nogle ting, man godt kan være lidt bange for, at der ikke er opmærksomhed på i det konventionelle landbrug. Jeg er medlem, fordi jeg godt vil støtte den økologiske etik.

Foto: Privat

HVAD BETYDER DET FOR DIG, AT DIN MAD ER ØKOLOGISK? Det giver lidt mere tryghed og en idé om, at jeg på en meget lille skala kan være med til at skubbe fødevareproduktionen i en rigtig

ER DU ALLEREDE MEDLEM? Eller vil du anbefale andre at blive det? Tjek www.okologi.dk/blivmedlem

retning. Hvis jeg ser en kylling til 20 kroner i køledisken, er jeg sikker på, at den er fra en produktion, jeg ikke vil støtte. Ved at købe økologisk er jeg mere tryg ved, at produktionen er foregået på en måde, jeg kan gå ind for. HVILKE DILEMMAER SER DU I ØKOLOGIEN? Der kan være noget med klimaet. De økologiske marker bliver jo gødet med husdyrgødning, og dyrene går ude. Det er det mest naturlige, men i forhold til drivhusgasser er det måske lettere at styre udslippet, hvis dyrene altid er inde i en stald. Nogle gange kan det også være svært at vurdere det dyreetiske. Jeg kan jo ikke vide, hvad der foregår inde i hovedet på en høne, så det er ikke sikkert, at jeg ved, hvad der er bedst for den. Måske kan den økologiske landmand heller ikke være sikker på det?

SÅ- OG PRIKLEJORD MED EN DUFT AF THY OG TAGTOMAT Er du blandt det stigende antal forbrugere med grønne fingre, der efterspørger spagnumfri produkter, så er den nyudviklede så- og priklejord fra Champost en god nyhed. Jorden er udviklet i Thy og testet hos planter-på-dit-tag-pionerne TagTomat på Nørrebro i hovedstaden. Samarbejdet mellem de to jord-fokuserede virksomheder har ført til et produkt med de helt rigtige egenskaber og den størst mulige naturbeskyttelse, hvis de skal sige det selv. Men det kan de nu også dokumentere, for så- og priklejorden er godkendt til økologisk dyrkning. - Jeg kontaktede Mads for snart et par år siden, da jeg var meget fascineret af TagTomats værdier. Mads og jeg var straks på bølgelængde, og den første jyske muld kom hurtigt til hovedstaden. Jeg er ret vild med samarbejder mellem virksomheder, hvor der ikke er så meget snak om penge, men mere om de gode idéer og værdier, fortæller Henrik Goul, 2. generation på Champost om det tværdanske samarbejde, der har materialiseret sig i fyldte poser. I forhold til de fleste andre så- og priklejorde indeholder jorden fra Champost ingen spagnum og er derfor væsentligt mere miljøvenlig. De gode egenskaber fra spagnum har Champost formået at tilføre jorden ved at tilsætte en finkornet ler, kaldet vækst-ler (moler), som både holder på jordens fugtighed, skaber dræn og sørger for ilt til planten, lyder det i en pressemeddelelse fra Champost. Blomsten af samarbejdet med kroge i Thy og Nørrebro kan blandt andet købes på planteskoler og i havecentre landet over. På champost.dk finder du en forhandlerliste samt et par videoer, der guider dig til at få succes med at forspire dine egne planter i det økologi-godkendte jordprodukt.

50 ØKOLOGISK / FORÅR 2018

Foto: Privat

Magasinet Økologisk 42, forår 2018  

Øko-drikkevarerne vinder frem ude hos spisestederne. Mød nogle af frontløberne i magasinets tema.

Magasinet Økologisk 42, forår 2018  

Øko-drikkevarerne vinder frem ude hos spisestederne. Mød nogle af frontløberne i magasinets tema.