Page 38

KOST UDEN INSEKTGIFT

- De synes, at det var sjovt. Bagefter snakkede vi om forsøget i et frikvartér. En, der hedder Julie, sagde, at det er ret skrækkeligt, at vi sprøjter med sådan nogle sprøjtegifte. En, der hedder Mads, spurgte: Spiser vi så gift? Ja, svarede vi, fortæller Alberte. KED AF INSEKTGIFT-KONCENTRATION Ved spisebordet i stuen bladrer Helle og Jonas i papirerne med tal fra undersøgelsen fra begyndelsen af 2017. Resultaterne af deres test viste, at navnlig Alberte havde en ret høj koncentration af chlorpyrifos i urinen før forsøget. Hun lå et pænt stykke over den gennemsnitlige koncentration for danskerne. Efter de to uger var resterne af insektgiften stort set væk. - Da jeg så de høje tal for chlorpyrifos og andre pesticider hos Alberte, blev jeg simpelt hen ked af det. Sæt nu, at Alberte vil få fertilitetsproblemer, hvis hun en dag selv vil have et barn? Man vil jo sine børn det bedste. De er

det kæreste og mest sårbare, vi har. I forhold til vores datter satte forsøget virkelig tingene i perspektiv, og resultatet var en øjenåbner for os, fortæller Jonas Vedel. Han og Helle Vedel mener, at insektgiften kunne stamme fra den konventionelle frugt, Alberte fik rigtig meget af med i madpakken. Dertil kommer den konventionelle frugt i SFO’en. Hvad madpakken angår, er frugterne nu erstattet med økologiske. Alberte er færdig med at lege på sit værelse. Hun har sat sig ved spisebordet med sine tegnesager ved siden af sin mor. - Før vidste jeg ikke engang, at økologien fandtes. Der er kommet et giftstof ned i den anden mad, og det er der ikke i økologisk mad, siger Alberte, da hun bliver spurgt om, hvad hun lærte af undersøgelsen.

vokset op i ”sovs-kartofler-og-kød-familier”, hvor grøntsager er for kaniner, og økologi per definition er det rene fusk. Derfor har deres klare valg på et sagligt grundlag om at købe mere økologi givet klare reaktioner. Et eksempel: En dag kom de med yoghurt til Jonas' mor. Moren var syg og havde spurgt, om de kunne købe yoghurten med. Men da hun så, at yoghurten var økologisk, røg den i skraldespanden. - Vi er trådt rigtig meget ved siden af, ved at vælge at leve, som vi gør nu. Men for os fungerer det, og vi vil rigtig gerne give Alberte den omtanke for maden med hjemmefra, som vi ikke selv har fået, siger Helle Vedel. Alberte er færdig med at tegne. Hun har foldet papiret til et hjørnebogmærke. Det er en gave til journalisten. Med rød skrift og sølvglimmer har hun skrevet: ”I love øko”.

VIL GIVE ALBERTE OMTANKE FOR MADEN Helle Vedel forklarer, at både hun og Jonas er

CHLORPYRIFOS I KROPPEN HOS FEM TESTFAMILIER Fem familier med i alt 16 individer fra forskellige regioner i Danmark spiste 100 procent økologisk i 14 dage. Før forsøget var familiernes kost ellers helt overvejende ikke-økologisk. Danmarks Naturfredningsforening målte indholdet af seks forskellige sprøjtegifte før og efter de to ugers forsøg, og insektgiften chlorpyrifos var en af dem. Øko-kosten gav en tydelig reduktion af chlorpyrifos-koncentrationerne i deltagernes urin. Generelt er koncentrationen af chlorpyrifos under 1,5 µg/g hos 50 procent af danskerne. Fem procent har koncentrationer over 4,4 µg/g. FAMILIE 1

FAMILIE 2

µg/g

µg/g

1,8

1,8

1,8

1,6

1,6

1,6

1,4

1,4

1,4

1,2

1,2

1,2

0

0

0

0,8

0,8

0,8

0,6

0,6

0,6

0,4

0,4

0,4

0,2

0,2

0,2

0

0

PERS. A

PERS. B

PERS. C

PERS. D

PERS. A

FAMILIE 4

FAMILIE 5

µg/g

µg/g

8

8

7

7

6

6

5

5

4

4

3

3

2

2

1

1

0

PERS. A

PERS. B

38 ØKOLOGISK / FORÅR 2018

PERS. C

PERS. D

0

FAMILIE 3

Alberte

PERS. B

µg/g

PERS. C

0

PERS. A

PERS. B

PERS. C

Før forsøget Efter forsøget

PERS. A

PERS. B

PERS. C

Koncentrationen af chlorpyrifos steg i to tilfælde efter forsøgsperioden. Det kan skyldes, at de to personer alligevel ikke helt har holdt sig til økologisk kost. Måske har de fået rester af insektgiften via konventionel frugt på arbejdet eller i daginstitution/skole.

Magasinet Økologisk 42, forår 2018  

Øko-drikkevarerne vinder frem ude hos spisestederne. Mød nogle af frontløberne i magasinets tema.

Magasinet Økologisk 42, forår 2018  

Øko-drikkevarerne vinder frem ude hos spisestederne. Mød nogle af frontløberne i magasinets tema.