Page 32

Ø K O - M Æ L K

Øko-mælk giver dig dobbelt op på omega-3

Foto: Moment Studio

I øko-sommermælk finder du 1,2 procent af fedtsyren omega-3, mens samme tal i konventionel mælk kun er 0,5 procent. Navnlig i ost og andre fede mejeriprodukter får du derfor et pænt tilskud af den sundere fedttype. Tekst Peter Nordholm Andersen Når du hælder økologisk mælk på havregrynene om morgenen, får du et produkt med et sundere miks af fedtsyrer, end hvis mælken var fra en konventionel mælkeproduktion. Mikset af forskellige fedttyper er nemlig tættere på eksperternes anbefalinger i økologisk end i konventionel mælk, og forskellen er størst i det halve år, køerne er på græs. Det konkluderer Lars Wiking, der forsker i råmælk fra køer og er lektor ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. - Det er veldokumenteret, at der er forskel på fedtet i økologisk og konventionel mælk, især i sommerhalvåret. Og det er en forskel, der altid boner ud til økologernes fordel. Årsagen er, at økologiske køer æder mere græs,

end de fleste konventionelle gør. Samtidig får økologiske køer en mindre andel af majs- og soja-produkter, lyder det fra Lars Wiking. Han henviser til en række videnskabelige undersøgelser i Danmark, England, USA og andre lande. Alle er de nået frem til samme resultat: Økologisk mælk har generelt et højere indhold af omega-3-fedtsyrer end mælk fra konventionelle køer. GRÆSSET GØR FORSKELLEN Omega-3 er kendt fra fiskeolie og er blandt årsagerne til, at du ifølge de officielle kostråd bør spise flere fede fisk som sild, laks og makrel. Men omega-3 findes også i mindre mængder i mælk. Især i den økologiske.

Mennesker har brug for både omega-3 og omega-6, men i det rette forhold. I dag får de fleste i den vestlige verden for lidt omega-3 og for meget omega-6. I hvert fald ifølge vurderingen fra ernæringseksperterne. Lars Wiking forklarer, at det ikke er køerne selv, men græs og andre planter på kløvergræsmarken, der danner den omega-3, der bliver målt i mælken. Når øko-køerne gumler kløvergræsset i sig, bliver en del af de gode fedtsyrer transporteret over i mælken. Størst er mælkens indhold af omega-3 om sommeren, når alle øko-køer er ude på græs. Ifølge Lars Wiking udgør omega-3 cirka 1,2 procent af mælkefedtet i øko-mælken i sommermånederne, mens det om vinteren falder til mellem 0,7 og 0,8 procent. Mælkefedtet i konventionel mælk indeholder året rundt omtrent 0,5 procent omega-3-fedtsyrer. LILLE NYK I DEN RIGTIGE RETNING Indholdet af omega-3-fedtsyrerne i økologisk mælk er dog ikke nær så højt som i fisk, understreger Lars Wiking. - Jo mindre fedt, der er i et mælkeprodukt, desto mindre omega-3 indeholder det også. Derfor er der for eksempel kun ganske lidt i minimælk, mens smør, fløde og fede oste rykker noget mere, siger Lars Wiking. Og så kommer han med et par konkrete eksempler: For eksempel skal du spise 300 gram smør for at få samme mængde omega-3 som i en dåse med 125 gram makrel i tomat. Og vil du indtage din omega-3 via økologisk minimælk, så skal du drikke ikke mindre end 50 liter for at få samme mængde, som dåsen med makrel garanterer dig. Lars Wiking oplyser desuden, at Institut for Fødevarer er ved at undersøge fedtsyremikset i mælken fra besætninger med ren græsfodring. Han forventer, at indholdet af omega-3-fedtsyrer vil øges yderligere i den type mælk. Læs mere på www.agro.au.dk/ forskning/projekter/graesmaelk/

Profile for Økologisk Landsforening

Magasinet Økologisk nr. 47, forår 2020  

Få masser af inspiration til at skrue op for det grønne på din tallerken - og plads til lidt, men godt kød - økologisk naturligvis.

Magasinet Økologisk nr. 47, forår 2020  

Få masser af inspiration til at skrue op for det grønne på din tallerken - og plads til lidt, men godt kød - økologisk naturligvis.

Profile for okologidk