Page 31

ØKOLOGISK

de skal være hos os, så vi bliver nødt til at passe dem så godt, vi kan, i de rammer, vi har. Vi kan se, at alle køerne gerne vil ud af stalden i hele græsningssæsonen. Min fornemmelse er, at de godt kan lide at komme ud og selv bide græsset af. De er rigtige friluftsdyr, forklarer sydvestjyden. Frederik Uhre kunne ikke forestille sig at have dyrene gående inde i staldbygningen hele året rundt. - Så vil man ikke få rusen af at lukke dyrene på græs på Økodag og se, at det er de bare glade for. Det giver helt sig selv, når man ser dem løbe ud, siger Frederik Uhre.

Køerne kan godt lide det friske græs. Det smager dem godt om foråret – der er masser af sukker i. Det er en blandselv-slik-bar, de render ud på.

LANDMANDENS SUPERLIGAKAMP Økologen ligger bestemt ikke skjul på, at det er et kæmpestort arbejde at åbne gården op til det, der minder om at afvikle en superligakamp. I hvert fald hvis man regner marken som køernes hjemmebane og tager det antal af biler, der skal parkere på den ret lille ejendom med ind i regnestykket.

- FREDERIK UHRE, ØKOLOGISK LANDMAND O G VÆ R T V E D Ø K O D A G

- Forberedelserne op til Økodag er hektiske. De er faktisk frygtelige! Det er fjorten dages pinsler – for jeg vil jo gerne have, at gården ser nogenlunde præsentabel ud, sørge for logistik omkring parkering og så videre. Der er mange ting, der skal gå op ... Og så kommer vi til dagen, hvor det hele løber af stablen – og så er det jo den bedste dag på året. Der er så mange glade mennesker, alle er glade og godt tilpasse. Jeg kan åbne dørene for dem og vise dem stalden. Lige præcis det at åbne dørene er helt centralt for den sønderjyske økolog. - Det er vigtigt, at vi åbner dørene for nogle forbrugere, som ikke har mulighed for at se landbrug i det daglige. Selv om vi bor i Vestjylland, så er der mange i Varde og Esbjerg, der aldrig har rørt ved en ko. Det får de muligheden for. Som landmænd fylder vi meget i landskabet. Derfor mener jeg, at vi skal åbne op og give forbrugerne mulighed for at komme ind og kigge. Hvad er der inde i de stalde der?

HVORNÅR?

HVOR?

H VA D K A N I O P L E V E ?

Søndag 19. april kl. 12.00 Stalddørene lukkes op præcis klokken 12. I sekunderne efter sprinter køerne på græs. Nogle gårde har flere tusinde to-benede gæster, så kom gerne i god tid. Gårdene åbner for jeres besøg fra klokken 10.

Find en gård på Økodag.dk Økodag foregår på over 60 gårde fordelt over hele landet. På økodag.dk finder du et kort, hvor du kan se de enkelte gårde. I beskrivelsen af hver gård finder du et link til Google Maps, så du nemt finder vej.

Halmhoppeborge, klap-enkalv og snobrød over bål Det er eksempler på aktiviteter på gårdene – ud over synet af kåde køer, der løber ud på græs. Du kan se de planlagte aktiviteter på hver enkelt gård, på www.økodag.dk.

5

HURTIGE OM Ø KO D A G

H V O R F O R VÆ LG E Ø KO - M Æ L K ? Græs booster de gode fedtsyrer Masser af frisk græs i øko-køernes sommermenu giver mælken et lidt bedre miks af fedtsyrer. Sommermælkens omega-3-indhold er ca. 1,2 procent, mens det om vinteren falder til 0,7-0,8 procent. Mælkefedtet i konventionel mælk indeholder året rundt ca. 0,5 procent omega-3-fedtsyrer. Læs mere på næste side.

31

H V O R F O R S K A L KØ E R N E U D ? Friluftslivet gavner køerne. Økologiske køer skal have adgang til udearealer hele sommerhalvåret. Til sammenligning lever over 80 procent af de konventionelle køer hele livet indendørs. Den naturlige motion ude på kløvergræsset er godt for køernes velfærd – og blandt årsagerne til, at øko-køerne gennemsnitligt lever lidt længere.

Profile for Økologisk Landsforening

Magasinet Økologisk nr. 47, forår 2020  

Få masser af inspiration til at skrue op for det grønne på din tallerken - og plads til lidt, men godt kød - økologisk naturligvis.

Magasinet Økologisk nr. 47, forår 2020  

Få masser af inspiration til at skrue op for det grønne på din tallerken - og plads til lidt, men godt kød - økologisk naturligvis.

Profile for okologidk