Page 26

N Y T

O M

B Ø G E R

MADBØGER, DU BØR LÆSE – OG SE

Børneforældre har svært ved at komme uden om den slik-kultur, fredag aften er klistret ind i. E-bogen Hygge godt – fredagsslik med god samvittighed har enkle opskrifter på hjemmelavet slik helt uden eller med et minimum af tilsat sukker. Forfatter Anette Harbech Olesen vil vise, at vi sagtens kan hygge uden sukkerrige slikskåle – og let kan lave sunde sager af gode råvarer. 95 s., 99 kr., www.madforlivet.com. Christine Bille Nielsen og Anders Nedergaard tilbyder dig i Geniale grønne proteiner vigtig viden om, hvordan din krop får mest muligt ud af planterigets proteinkilder – og hvad klimaaftrykket er ved forskellige råvarer. Har du ikke tid til at pløje dig gennem bogens teoretiske afsnit, kan du nøjes med følge bogen 63 plantesaftige opskrifter. 284 s., Politikens Forlag, set til 219,95 kr. på saxo.com. Ernæringsforsker Mikkel Hindhede (1862-1945) forsøgte at reformere danskernes måde at spise på til fordel for både folkesundheden og den enkelte husstands økonomi. Han var fortaler for mindre kød, mere frugt og flere rødder, og hans Dyrtids-kogebog rummer opskrifter og menuforslag til morgen, middag og aften. Fødevarerationeringen under 1. og 2. verdenskrig blev tilrettelagt efter hans principper. E-bog fra Saga Egmont. 216 s., 66 kr. på www.lrdigital.dk.

SÆSONENS BOG

Anne Hjernøe følger op på bestselleren Stærk, let og mæt med nye råd om at tabe sig - og 63 nye, kalorieberegnede opskrifter. Ligevægt handler om at spise sig mæt i rigtig mad. Om at få smidt nogle af de overflødige kilo - og især at fastholde vægttabet. Udkommer 30. april. Vejledende pris: 250 kr., 216 sider, Politikens Forlag.

3 SPØRGSMÅL TIL ANNE HJERNØE H V O R D A N H O L D E R D U VÆ G T E N ? På et år har jeg tabt mig cirka 20 kilo, og nu hjælper systemer og aftaler mig til at holde vægten. Jeg træner fast tre dage om ugen. Det er lagt ind i kalenderen. Hvad angår mine måltider, så har jeg besluttet, at de altid består af grøntsager, proteiner, en smule sundt, umættet fedt og kulhydrater, der optages langsomt, fx fra brune ris, rugbrød og quinoa. Om morgenen spiser jeg fx stegte grøntsager med spejlæg, røget laks og hytteost. Når måltiderne er skruet sådan sammen, sker der intet ved at spise et stykke kage eller drikke et glas rødvin af og til, for jeg vender jo tilbage til aftalen med mig selv ved næste måltid.

HVORDAN HÆNGER SUND LIVSSTIL O G Ø KO LO G I S A M M E N ? Økologien har altid været vigtig for mig. Og endnu vigtigere, efter at jeg har fået mere fokus på at leve sundere. Når man skruer op for grøntsagerne og gør noget sundt for sig selv, så skal råvarerne, efter min mening, også være rene og uden rester af sprøjtemidler. Vores sundhedsmyndigheder anbefaler mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Når du er kommet derop, så er det altså mange rester af pesticider, du kan få fra de konventionelle varianter. Så for mig er økologien et naturligt valg, når du er i gang med at gøre livet sundere for dig selv.

H V O R D A N H O L D E R D U FA S T I S Æ S O N G R Ø N T I M A R T S/A P R I L? I det tidlige forår sværger mange til frugt og grønt fra Sydeuropa. Vælger du konventionelle varianter af fx agurker og salat sydfra, så indeholder de generelt mange rester af sprøjtemidler. Vælg dansk og fx økologisk kål i stedet, så får du bare så meget mere mæthed, flere vitaminer og mineraler i forhold til salat. Og tæller du pris per kalorie, så er kål og rodfrugter meget billige. I det tidlige forår har mange en tendens til at putte de grove grøntsager i ovnen. Prøv i stedet en fintsnittet kålsalat med friske krydderurter frem for vinterens varme krydderier.

Profile for Økologisk Landsforening

Magasinet Økologisk nr. 47, forår 2020  

Få masser af inspiration til at skrue op for det grønne på din tallerken - og plads til lidt, men godt kød - økologisk naturligvis.

Magasinet Økologisk nr. 47, forår 2020  

Få masser af inspiration til at skrue op for det grønne på din tallerken - og plads til lidt, men godt kød - økologisk naturligvis.

Profile for okologidk