Page 18

T E M A

Fra dig på facebook/iloveøko

Hvordan skruer du op for det grønne? På Økologisk Landsforenings Facebook-site I love øko skrev vi til brugerne: Vores forbrug af kød har et stort klimaaftryk. Hvad er dit bedste råd til at få mere grønt på tallerkenen?

Redigeret af Peter Nordholm Andersen

F Y L D KØ L E S K A B E T M E D G R Ø N T Det er meget enkelt - sørg for at have en masse grønt i køleskabet, så man kan variere det. Køb også mindre portioner kød.

K U N S T E N AT F E R M E N T E R E Fermentering af kål og gulerødder. Ved at skære kålen ultrafint, så spiser man mere, fordi det er nemt.

SNIT OG SKÆR TIL LAGER Køb ind, når du har tid til at forberede grøntsagerne, så det er nemt at lave mad, når du er sulten. Du kan sagtens forberede grøntsager til flere dage, når de opbevares i køleskab.

H A LV T KØ D - H A LV T P L A N T E FA R S Bolognese og chili con carne kan godt laves med halvt kød og halvt plantefars. Det er da et lille skridt i den rigtige retning. Plantefars er også god til burgere og falafler.

LINSER - LINSER - LINSER Læg masser af forskellige linser i blød natten over. Dagen efter skal vandet siges fra, og linserne dækkes let til. De spirer i løbet af dagen. Nu kan de bruges til alt muligt. De kan fryses og bruges senere. De kan blendes i en foodprocessor med grøntsager og krydderier og bruges til frikadeller. De kan kommes i salat, som de er. De kan smides i alle gryderetter, panderetter med grøntsager og i tomatsauce til en omgang spaghetti. Billige og sunde proteiner.

ARBEJD MED DIN BEVIDSTHED Bliv mere bevidst om, at mere grønt og frugt, råt og naturligt er rigtig menneskeføde. Derefter er du klar til et sundere liv, uden du savner junkfood. Det hele starter med bevidsthed i øverste etage!

F Ø LG K I R S T E N S K A A R U P Bliv ven med Kirsten Skaarup. Hun er livslang veganer og madskribent. Følg hendes opskrifter på Facebook. VÆ LG E N V E G E TA R K A S S E For mig er vegetarkassen fra Aarstiderne den bedste løsning. Jeg skal ikke ud og handle og tage stilling til alt muligt i en butik. Jeg skal bare gå i gang hjemme ved køkkenbordet. Hver gang bliver jeg overrasket over smag og min følelse af lethed i kroppen. F O R N U F T V E D KØ D - KØ L E D I S K E N Spis kød med fornuft: For eksempel mindre okse, mere kylling. Man kan nøjes med 100-150 gram kød til det varme måltid, og så spis dog gerne en rullepølse-, spegepølse-, leverpostej-, oste-, eller laksemad til frokost mm. Det er fint :)

BRUG RESTERNE Vi gemmer broccolistokken, river den på rivejernet og erstatter store dele af hakkekødet eller køderstatningen i sammenkogte retter. Det samme gælder stumper af grønt og rester af kogte grøntsager. Det hele kan bruges. Er man lidt småsart (som mine børn!) kan det blendes inden. Så er det usynligt på tallerkenen. VÆ LG E R D E T Ø KO LO G I S K E KØ D Jeg kan lide kød, så jeg holder ikke op med at spise det. Men spiser ikke ret meget og aldrig fra mishandlede fabriksdyr, men køber økologi fra steder, hvor jeg kan se, at dyrene bliver behandlet ordentligt og går ude. GIV HOVEDROLLEN TIL GRØNTSAGERNE Man skal ændre tankegangen lidt: Tænk: hvad kan jeg spise til mine grøntsager i stedet for: hvad kan jeg spise til mit kød? Hvis man skal undvære kød helt, så lad vær med at købe de der ”kød-alternativer”, men hav i stedet en masse krydderier og rist nogle kikærter, blend nogle bønner eller kog nogle linser.

VÆ R S O C I A L P Å V O R E S M E D I E R

Kommentarerne her på siden er blot et udpluk af de gode råd på i love øko-siden på facebook. På økologisk landsforenings sociale medier vil vi hjertens gerne, at brugerne deler de gode historier om økologi med hinanden og gør plads til debat om økologisk mad, dyrevelfærd og kvalitet.

FAC E B O O K /ILOVEOKO

TWITTER @OKOLOGIDK

I N S TA G R A M #ILOVEOKO

LINKEDIN ØKOLOGISK LANDSFORENING

YOUTUBE ORGANICDK

Profile for Økologisk Landsforening

Magasinet Økologisk nr. 47, forår 2020  

Få masser af inspiration til at skrue op for det grønne på din tallerken - og plads til lidt, men godt kød - økologisk naturligvis.

Magasinet Økologisk nr. 47, forår 2020  

Få masser af inspiration til at skrue op for det grønne på din tallerken - og plads til lidt, men godt kød - økologisk naturligvis.

Profile for okologidk