Page 41

ØKOLOGISK

41

F O R E N I N G E N S U L A N D S P R OJ E K T E R I 2 0 1 9 BHUTAN: Udvikle øko-rådgivningsmetode, der kan støtte Bhutans nationale mål om 100 procent økologi, at sikre mad nok på bordet hos i alt 300 landbrugs-familier samt udvikle klimastrategier. Partner: Royal Society for Nature Protection. Slutter i år og samarbejdet udfases. TANZANIA: Projektet ACCISS skal hjælpe småbønder med at håndtere klimaforandringerne i en af de regioner i landet, der er hårdest ramt af dem. I alt cirka 10.000 personer i ti landsbyer er organiseret i 60 FFLG’er. Aktiviteterne i projektet kører videre i ØL’s nye programsamarbejde. UGANDA: AMSOMAR skal konsolidere 20 økologiske andelsvirksomheder med ca. 3000 medlemmer fra mere end 100 FFLG’er i Rwenzori-regionen sammen med øko-organisationen Satnet. Arbejder fx med infrastruktur (veje, strøm og vand), adgang til låne-og investeringsmidler samt markedsadgang for producenter af kaffe, kakao, vanilje og majs. Aktiviteter kører videre i ØL’s nye program. ZANZIBAR (TANZANIA): Sikre fødevaresikkerheden for 6000 personer, der er medlem af en af i alt 50 FFLG’er organiseret i producentorganisationen UWAMWIMA i ti distrikter på øen. Projektet sluttede 30. juni i år. Samarbejdet med partneren fortsætter i ØL’s programsamarbejde. ZIMBABWE: Etablere 10 FFLG’ere for at skabe bæredygtig landbrugs- og lokalsamfundsudvikling i Muzabaranidistriktet i et samarbejde med landbrugsorganisationen FACHIG. Projektet slutter i år og samarbejdet udfases.

Foto: Christina Due

Projektchef Mette Villekær (i sort tøj) var i Uganda i november for at koordinere projektarbejdet med partnerne i den nye programorganisation. På billedet ses også Jannie Bak Pedersen.

N Y T PA R T N E R S K A B B O O S T E R ULANDSARBEJDET Økologisk Landsforening er blevet programorganisation på ulandsområdet. Det intensiverer samarbejdet med partnerne i Uganda og Tanzania og sætter mere skub på at udbrede øko-metoderne i de to lande. Økologisk Landsforening (ØL) har i over ti år høstet gode resultater ved at udbrede

viden om at bruge de økologiske metoder i lande som Uganda, Tanzania, Zimbabwe og Bhutan. Mere end 50.000 involverede småbønder har typisk oplevet at få større udbytter end ved traditionel landbrugsdrift, når de trænes i øko-metoderne og samarbejder i såkaldte Farmer Family Learning Groups. Nu kan Økologisk Landsforening målrette ulandsindsatsen endnu mere. Civilsamfund i Udvikling, der tildeler statslige midler til ud-

vikling i ulande, har nikket ja til foreningens ansøgning om at blive programorganisation og bevilliget tre millioner kroner per år i fire år. Programmet begynder 1. januar 2020. Den nyhed er projektchef i Økologisk Landsforening, Mette Villekær, rigtig glad for. - Fremover kan vi arbejde mere strategisk og langsigtet med økologiprojekterne. Nu kan vi for eksempel mere systematisk samle op på viden inden for de tre overordnede mål i vores projekter i Uganda og Tanzania, lyder det fra Mette Villekær. De tre overordnede mål er: 1. Træning i øko-metoderne, 2. At forbedre småbøndernes adgang til markedet samt 3. At lave fortalervirksomhed, fx for bedre infrastruktur. - Tidligere var der måske kun fokus på ét af aspekterne i de enkelte projekter, men nu kan vi bedre og mere effektivt tænke i hele værdikæden, vurderer Mette Villekær.

Profile for Økologisk Landsforening

Magasinet Økologisk, nr. 46, vinter 2019  

Hvordan giver vi de skæve afgrøder en plads på middagsbordet?

Magasinet Økologisk, nr. 46, vinter 2019  

Hvordan giver vi de skæve afgrøder en plads på middagsbordet?

Profile for okologidk