Page 51

Vinter

SÆSONGLÆDE TEKST: Peter Nordholm Andersen

KIRSTEN BJERGE er den ene af to ledere i køkkenet på Vestjyllands Højskole. Storkøkkenet lidt syd for Ringkøbing har det økologiske spisemærke i guld, der garanterer mindst 90 procent økologi. Se de over 2550 andre øko-spisesteder på oekologiskspisemaerke.dk.

VORES ØKO-FORBRUG Vores økologiprocent er 96-97 procent. Vi har skåret meget ned på kødet og laver grøn sæsonmad. Maden er en vigtig grund til, at vores elever søger os. Omkring en tredjedel af eleverne er vegetarer, og de sidste par år er der kommet flere veganere til. På det forrige hold havde vi 13 veganere. Det var rekord. Lige nu har vi fem. Vi har tre vegetardage om ugen, og der er mindst én vegetarret til hvert måltid. På skolen tænker vi bæredygtigt hele vejen igennem – vi har egen vindmølle, jordvarme og solceller samt fag i permakultur og miljøvenligt byggeri. Vi kalder det ”grøn dannelse”. For mig er det en gave at vise vores elever, hvordan de kan leve sundt og bæredygtigt til en rimelig pris. Vi lærer dem blandt andet at genbruge rester. For eksempel er en rest morgengrød, ris eller lignende, blandet med en grøntsagsrest, gode til vege-deller. De er altid populære og bliver altid spist. Jeg bliver særligt glad, når nuværende og gamle elever kommer og fortæller, at de kan mærke, at vores mad giver dem mere glæde, energi og livskraft.

SÆSONENS RÅVARE Min personlige favorit er grønkål. I en salat giver honning et rigtig godt modspil til kålens bitre smag. Og mikser du med frugt, bær, ristede kerner/nødder eller tørrede frugter, så får du et godt spil mellem sødt, surt og bittert. Grønkål er også nem at have stående i haven eller en krukke på altanen. Det er altid dejligt, når du kan høste hele vinteren – og selv i hård frost står grønkål strunk og rank. Det samme gælder rosenkål. Vi kan hente den slags råvarer i højskolens store køkkenhave.

SÆSONENS OPSKRIFT

GRØNKÅLSSALAT BLÅ OST

Til 4 personer. Opskriften er fra Vestjylland Højskoles kogebog • 4-6 grønkålsstænger • 1-2 pærer • 1 dl frosne ribs el. frosne blåbær • 1 dl valnødder • 1 spsk. honning • 50 g blå ost Dressing • 1 spsk. honning • 2 spsk. sennep • 2 spsk. citronsaft • ½ dl koldpresset olie Frosne ribs vendes med lidt honning. Valnødder ristes i honning på en pande. Pærer skæres i tern eller både og dryppes med lidt citron. Grønkål rengøres og befries for stænglen, hakkes eller rives fint, evt. i foodprocessor. Dressing vendes i grønkålen. Pyntes til sidst med ribs, pærer, valnødder og blå ost i tern.

Foto: Pixabay

SÆSONENS STYRKE Broccoli, blomkål, spidskål og glaskål i forskellige farver samt rodfrugter passer utroligt godt ind i et økologisk køkken. Vi bruger vanvittigt meget kål. Alle slags. Det er billig mad, og du kan bruge de forskellige kål på tusinder af forskellige måder til de mest lækre kålsalater og -retter. Grønog rosenkål til salat. Hvidkål til veganske kåldeller sammen med kikærtemel og krydderier, som vi steger. Vi bager kålrabi snittet i tynde skiver i ovnen og serverer dem med lynstegt oksekød. Vi serverer ikke brød til, men her på højskolen kalder vi retten "Nordisk kebab". ØKOLOGISK / VINTER 2018/19

51

Profile for Økologisk Landsforening

Magasinet Økologisk nr. 43  

New