Page 49

FRANSK ØKOLOGI

PERNILLE BUNDGÅRD Eksportchef i Økologisk Landsforening, der rådgiver firmaer om eksport af varer til navnlig Tyskland og Sverige. Teamet laver eksportseminarer for blandt andet medlemsvirksomhederne og deltager på internationale fagmesser med fællesstande og markedsfremstød, der lokker supermarkedernes indkøbere til de danske stande. Læs mere: okologi.dk/virksomhed/eksport.

Små brug med egen forædling af råvarerne og et intimt forhold til de lokale øko-forbrugere og -brugsforeninger. Indtil 2000-årene var det stort set sådan, de økologiske landbrug kunne overleve. For de franske supermarkeder rynkede på næsen af økologien, der signalerede alternative livsformer, langt fra den normale forretningsverden. Et kulturelt kuriosum. Men i den økologiske underskov opstod en stærk, rodfæstet bevægelse, hvor producenter og flere og flere forbrugere gik hånd i hånd. I dag sidder gårdbutikker, indkøbsforeninger som AMAP og de økologiske butikker som for eksempel de 500 Biocoop-brugsforeninger på 46 pct. af handelen med økologiske varer. Supermarkeder og andre detailbutikker må nøjes med 43 pct. I Danmark står detailhandlen for over 72 pct. af salget. Fraregner man grossistsalget til fx storkøkkener i Danmark, kommer detailsalget helt op over 94 procent. KONCERNERNE ÅBNER ØKO-KÆDER De første danske øko-gulerødder blev lagt på Brugsen-butikkernes kassebånd tidligt i 1980’erne. Først omkring 2005 gik det op for de franske supermarkeder og business-strateger, at økologien er en ualmindelig god forretning med overvældende fremtidsperspektiver. Udvalget af øko-varer er dog langt mere spredt end i Danmark, hvor alle butikskæder kæmper om kundernes gunst via et voksende øko-udvalg. I Frankrig har detailhandlen valgt at have butikskæder udelukkende med øko-varer, mens konventionelle supermarkedskæder har et begrænset øko-udvalg. Kæderne har udviklet egne øko-kæder i stil med Biocoops brugsforeninger. I 2008 opkøbte koncernen Monoprix øko-kæden Naturalia, mens Giganten Carrefour fra 2016 har udviklet Carrefour Bio med indtil videre 19 helt-øko-butikker i Frankrig. Og endelig fremtryllede finanskoncernen Marne et Finance i 2008 en

helt ny økologisk butikskæde, Bio c’Bon, der minder om Biocoops butikker. I dag med 121 øko-supermarkeder i Frankrig. Læg dertil 33 butikker i udlandet, blandt andet i Japan.

det franske. Som verdensmestre har vi en forpligtelse til at eksportere vores holdninger og viden om at brede markedet ud, understreger Pernille Bundgård.

EKSPORTCHEF: KEEP IT SIMPLE! Det stigende øko-fokus i detailhandlen kan læses i salgsstatistikkerne. Økologien er blevet big business. Frankrigs økologiske detailmarked voksede i 2017 til 8,374 mia. euro. En stigning på over 17 procent i forhold til året før. Holder tendensen, vil øko-andelen af detailmarkedet vokse fra godt fire procent i 2017 til 5,6 procent, når vi skriver 2020. Danmark har til sammenligning verdens højeste økologiske markedsandel. Den var 13,3 procent i 2017. Pernille Bundgård deltog i efteråret på Sisal i Paris. Det er en stor fødevare-fagmesse med et klart fokus på bæredygtige og økologiske varer. Den danske eksportchef var med i et ekspertpanel, der diskuterede det franske økologi-markeds fremtid. - Mit budskab var klart: Vi skal have alle franske forbrugere med. Du kan ikke sælge lokaltproduceret kikærtemos med særlige urter til den almindelige forbruger. Med den nuværende markedsstruktur får du ikke alle med. For at øge væksten skal franskmændene, ligesom i Danmark, ud i langt flere kategorier i supermarkederne, så de almindelige forbrugere også får et valg, siger Pernille Bundgård. Hun fastslår, at handlen i Danmark har fokus på – og succes med – at skabe billigere, basis-øko-varer, du kan købe i alle butikker. Side om side med dyrere nicheprodukter. - På den måde får vi langt flere forbrugere med på vognen, og landbrugsarealet, der er sprøjtefrit, vokser hurtigere herhjemme end

ØKOLOGISK HANDELSUNDERSKUD Pernille Bundgård vil gerne arbejde videre med eksportpotentialet i Frankrig. De franske økologi-producenter kan ikke dække alt på hjemmemarkedet. Voksende efterspørgsel har ført til et økologisk handelsunderskud på hele 1,8 mia. euro. Ergo: Næsten en tredjedel af økologi-forbruget er baseret på import. - De danske virksomheder har en klar konkurrencefordel med mange års erfaringer med at ramme forbrugerne bredt. Og de arbejder i nicher, der ofte er nye i nabolandene, som eksempelvis vegan-produkter, plantefars og raw-barer, fortæller Pernille Bundgård. De franske producenter dækker stort set efterspørgslen på økologisk mælk, æg, oksekød, lammekød, fjerkræ og vine. De sørger for 90-98 pct. af behovet for svinekød og pålæg samt friskbagt brød og kager. Men dækker kun 75 pct. af markedet for friske grønsager og cirka 40 pct. af behovet for fiskeprodukter, frostvarer og andet packaged food. Ifølge eksportchefen er de tal guf for danske, økologi-orienterede firmaer på eksportmarkedet, som foreningen hjælper på vej. De franske politikere vil dog gerne stoppe hullet i hjemmemarkedet ud med egne produkter. I hvert fald støtter et flertal i parlamentet Ambition Bio 2022. En lovpakke, der skal fremme hjemmeproduktionen af øko-varer frem til 2022. Visionen er blandt andet, at der skal mere økologi i skolernes kantiner, og at de økologisk dyrkede arealer skal op på 15 procent af landbrugsjorden.

FORBRUG PR. INDBYGGER

AREAL PR. BEDRIFT

Euro

Hektar

250

70 60

200

50

150

40

100

30 20

50

10

0

0 Danmark

Frankrig

Danmark

Frankrig

Kilde: FiBL & IFOAM: ”The World of organic agriculture 2018” (tal fra 2016)

ØKOLOGISK / VINTER 2018/19

49

Profile for Økologisk Landsforening

Magasinet Økologisk nr. 43  

New