Page 45

ÖKOCÍMKE Hírek

– sporttelepek, zöldfelületének kialakításánál – töltések, földgátak, meddőhányók, zöldfelületek kialakítására Faiskolák: A faiskolákban a komposztot azért alkalmazhatjuk, hogy a talaj kimerülését megakadályozzuk és a föld hozamát kiegyenlítsük. Dísznövény-telepítés A részben iparosodott dísznövény-telepítés magas követelményeket állít a felhasznált komposzttal szemben. Ezért fontos, hogy a minőségnek állandónak kell lennie. Szőlőtelepítés A túlnyomórészt fedetlen, humuszban szegény talajok a monokultúrás szőlőtelepítésben az időjárás hatásai miatt különösen veszélyeztetettek az erózióval szemben. Itt elsődlegesen szerves anyagokban gazdag, friss komposztot használnak fel, különösebb minőségi követelmények nélkül. Zöldségtermesztés Szabad területen és fóliasátorban történő zöldségtermesztésben a komposztott egyaránt használják. A felhasznált komposzt bármilyen érési fokú lehet, nagy részarányú értékadó tulajdonságokkal. Ez különösen érvényes a fiatal növények telepítésénél. Gyümölcstelepítés A gyümölcstelepítésben elsődlegesen friss és kész komposzt kerül felhasználásra. A komposzt felhasználás következtében növekedik a termés, nagyobb darabsúlyt érhetnek el a gyümölcsöknél, javítva a fiatal telepítések fejlődősét és a levél állapotát.

A cégről: A Szelektív Nonprofit Kft. Tura, Galgahévíz, Zsámbok és Vácszentlászló 15000 lakosa

Mezőgazdaság A gabonatermesztésben a termény betakarítás után friss és kész komposzt alkalmazható. Jelentősége van a felületi bedolgozásnak, összekapcsolva azt a tarlómegmunkálással. A kapásnövények telepítésében különösen a friss komposzt használata a fontos, hiszen a cukorrépa, a burgonya, a kukorica és a szántóföldi konyhakerti növények jelentős humuszfogyasztók. A legelőkre a finom szemcsés érett komposzt használható, amely mentes kell, hogy legyen az idegen anyagoktól (a legelő állatok sérülésveszélye miatt).

számára teszi lehetővé a szelektív hulladék­ gyűj­tést. A négy település önkormányzata 1996-ban döntött úgy, hogy kialakítja saját hulladékkezelési rendszerét. A regionális ös�szefogás meghozta sikerét, a 2001 óta megvalósuló úgynevezett „házhoz menő” szelektív begyűjtést a térség ötezer ingatlanán végzik el rendszeresen. A lakossági zöldhulladékot pedig EU ökocímke védjeggyel minősített komposzttá alakítják a turai telepen.

2016 tavasz

45

ÖKOCÍMKE Hírmagazin 2016. tavasz  

A Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. Ökocímke hírmagazinjának 2016. tavaszi száma a legfontosabb hazai és uniós ökocímke hírekkel

ÖKOCÍMKE Hírmagazin 2016. tavasz  

A Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. Ökocímke hírmagazinjának 2016. tavaszi száma a legfontosabb hazai és uniós ökocímke hírekkel

Advertisement