Page 1

2014 Aquest estiu: Complementa la teva formaci贸 i experi猫ncia


Hi ha activitats que ens poden ajudar a complementar el nostre currículum i ens poden ajudar a tenir una experiència que pot ser molt ben valorada a l’hora de presentar-nos a una oferta de feina. Aquí teniu algunes propostes:

VOLUNTARIATS____________________________________________________________________ Fer un voluntariat és molt enriquidor, és un espai on viure experiències, participar en projectes, treballar en equip, etc. Es poden fer voluntariats de molts tipus diferents: •

Voluntariat social: Destinat a afavorir la integració i la millora de la qualitat de vida de persones i col·lectius amb dificultats: gent amb discapacitat, sense sostre, amb malalties, immigrants, gent gran, jovent amb risc social, persones internes a presó, amb drogodependència, etc.

Voluntariat ambiental: Té per objectiu protegir i defensar la natura i el medi i sensibilitzar sobre els problemes que els afecten. Pots participar en entitats ecologistes, grups d'educació ambiental, voluntaris forestals, protectores d'animals, etc.

Voluntariat de cooperació internacional: Col·laboració amb organitzacions que porten a terme accions a favor d'alguns altres països, especialment del Sud: projectes de cooperació, camps de treball, crides d'emergència, educació per al desenvolupament, agermanaments, etc. Les intervencions es poden fer tant a Catalunya com a l'estranger.

Voluntariat comunitari: Inclou un conjunt molt divers d'accions i organitzacions que promouen la participació i la vida associativa: associacions veïnals, centres d'educació en el lleure, ateneus, associacions esportives, etc.

Voluntariat cultural: Hi ha un gran nombre d'entitats que treballen en tasques com ara la dinamització de la cultura popular i tradicional, la producció artística i la defensa i la recuperació del patrimoni cultural. Arxius històrics, associacions de teatre, dansa, música i cinema, orfeons i agrupacions sardanistes en són exemples.

Si tens més de 16 anys i vols participar activament en alguna tasca voluntària, hi ha moltes entitats serioses i solvents i uns quants canals per trobar una acció adequada als teus interessos, capacitats i disponibilitat. Podem fer un voluntariat a la nostra comarca, a Catalunya o també a l’estranger. Per fer un voluntariat a l’estranger cal ser major de 18 anys (a Europa) i major de 21 (a altres continents).

Si vols fer un voluntariat i no saps per on començar pots venir a l’Oficina Jove del Pla de l’Estany (Cal Drac) i t’orientarem.


Si tens clar que vols fer un voluntariat a l’estranger hi ha entitats i programes que t’ho poden posar fàcil: 1. Voluntariat de llarga durada Per un voluntariat de llarga durada et recomanem el programa:

Servei de Voluntariat Europeu

(SVE): Què és? Projecte europeu que ofereix la oportunitat de fer un voluntariat en una associació europea (i internacional) de 6 a 12 mesos. Temàtiques: social, art i cultura, medi ambient, joventut, cultura de pau, cooperació internacional, etc. Preu: Res!! La UE paga bitllet, assegurança, transport, allotjament i menjar! També existeixen altres programes com El programa de Voluntariat de les Nacions Unides (ONU) o per realitzar amb altres organitzacions (Volunteer Abroad)

2. Voluntariat de curta durada (Camps de treball) Els camps de treball són organitzats per entitats i associacions juvenils, amb el suport de la Direcció General de Joventut. Combinen el lleure amb el servei a la comunitat, bé ajudant persones, bé protegint la natura, bé recuperant el patrimoni, etc. Hi ha molts camps de treball, tant a Catalunya com arreu del món. La majoria es realitzen durant les vacances, però en trobem de modalitats molt diverses: n'hi ha que duren quinze dies, a l'estiu; i n'hi ha de fins a 6 mesos, a països del sud. Hi pots participar si tens entre 14-29 anys, i vols contribuir activament a la vida de grup i fer-hi les tasques corresponents. (Els menors d’edat només poden participar en camps de treball a Catalunya o d’intercanvi amb altres CCAA) Per inscriure's cal pagar una quota (cada organització estableix la seva) que garanteix les despeses d'allotjament, alimentació, direcció tècnica i animació i l'assegurança de responsabilitat civil. No inclou el transport per a arribar al camp ni l'assegurança de viatge.

Per a consultar camps de treball internacionals et recomanem les següents entitats gestores: • Coordinadora de Camps de Treball de Catalunya (COCAT) La COCAT treballa en xarxa amb entitats catalanes i d'arreu del món per tal de construir un projecte integral de voluntariat, que, partint dels camps de treball i el voluntariat de llarga durada, inclogui un treball per a la inclusió mitjançant el voluntariat, l'educació per a la sostenibilitat, la igualtat i la solidaritat internacional, i l'educació en valors i per la participació social. • Servei Civil Internacional Organització internacional que promou la cultura de pau i defensa la justícia social a través de camps de treball entesos com a eina de desenvolupament personal, transformació social i construcció de pau en un entorn intercultural. Hi ha gairebé 1.000 camps disponibles arreu el món, de temes molt diferents (medi ambient, cultura, inclusió social, educació...) i en diferents dates. • Camps de Solidaritat de Setem El programa de Camps de Solidaritat de SETEM té per objectiu formar els joves sobre les creixents desigualtats Nord-Sud, generar una mirada crítica i reflexiva sobre l’actual ordre


mundial i impulsar l’activisme a Catalunya a favor de models socioeconòmics més justos i respectuosos amb els drets i la identitat dels pobles del Sud. El programa t'ofereix la possibilitat de formar-te, conviure i col•laborar amb organitzacions d'Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica en àmbits com l'educació, el Comerç Just, l'emigració o els Drets Humans.

3. Voluntariat per lliure

Si coneixes una associació amb la qual t’agradaria col·laborar, pots decidir fer un voluntariat o una col·laboració amb ells. En aquest cas, tu mateix has de negociar les condicions amb ells. Si és tracta de una gran ONG, potser ja tenen acords, sinó, els pots acordar. Però recorda: El millor seria que et paguessin allotjament i menjar a canvi de la teva ajuda, però no sempre ho poden fer. En aquest cas, t’haurien d’ajudar a trobar allotjament segur i barat. Agafa una assegurança de viatge que pugui cobrir el teu voluntariat. Altres opcions: Treballar al camp, amb nens, en la arqueologia, ...

Cercadors generals: http://www.idealistas.org

Agricultura:

http://www.hacesfalta.org

http://www.wwoof.org

http://www.workaway.info

http://www.helpx.net/

http://www.goabroad.com/volunteerabroad


AU PAIR_____________________________________________________________________________ Què és un au pair? La persona que va a viure temporalment a un país estranger amb l'objectiu d'aprendre la llengua i tenir cura dels infants d'una família, tot ajudant, moltes vegades, en les feines domèstiques. A canvi d’aquestes tasques, la persona té assegurada la manutenció i l'allotjament, i sovint una gratificació dinerària, mensual o al final de l’estada. Les hores màximes de feina varien segons la duració de l’estada i de les condicions acordades, tot i que normalment solen estar entre les 20-30 hores setmanals amb un dia lliure. La durada de l'estada a l’estranger de l'au-pair acostuma a ser entre sis mesos i un any, però molts joves opten per viatjar a l’estiu i s’acullen a la via excepcional de fer estades de dos o tres mesos. Els/les au- pairs no tenen una relació laboral amb la família, sinó que s’acullen al Tractat Europeu sobre au-pair i a les normes corresponents de cada país.

Recursos per trobar una feina d’au pair Per tal de trobar una família i poder realitzar una estada com a au-pair, ho pots realitzar per dos vies: agències privades i per compte propi. 1. Per compte propi Existeixen moltes planes dedicades a posar en contacte a famílies amb persones interessades en treballar com au pair. Algunes d’elles són totalment gratuïtes, mentre que d’altres has d’abonar una quota per tal de poder rebre les dades de contacte de la família o poder-te registrar. Au-pair World www.aupair-world.net És una de les bases de dades de feines d’au pair més popular. El registre és gratuït i, un cop registrat/da podràs posar-te en contacte directament amb la família. Au Pair Box www.au-pair-box.com. Xarxa d’agències d’au pair a tot el món. Compta amb un espai de xat i foro en el que es poden intercanviar experiències. És necessari emplenar un formulari de sol·licitud i el servei és gratuït. Au-Pair Search www.aupairsearch.com. Au-pairConnect www.aupairconnect.com/default.asp És una de les principals fonts de feina d’au pair. El registre és gratuït.


Find Au-Pair www.findaupair.com Servei gratuït. Cal registrar-se per poder veure les dades de contacte de les famílies. Planet Au-Pair www.planetaupair.com S’ha de pagar una taxa de 18€ que es cobra un cop trobes a la família. New Au-Pair www.newaupair.com. Servei gratuït. Great au-pair www.greataupair.com

Au-pair sweden www.aupairsweden.com

A la plana web de Transitions Abroad pots trobar un llistat d’enllaços i agències privades d’au pair, així com una secció dedicada a llibres. http://www.transitionsabroad.com/listings/work/shortterm/au_pair_jobs.shtml,

Consells - Verificar la legalitat de l’agència: Au-pair Association (IAPA) http://www.iapa.org - Confirmar la quota d’abonament abans de marxar. - Posar-te en contacte amb la família i confirmar la veracitat de la necessitat. - Buscar la ubicació de l’allotjament i les possibilitats de desplaçament.

2. Agències privades Aquestes entitats proporcionen, de forma remunerada, la documentació necessària per fer tots els tràmits i posen en contacte els joves amb les famílies d’acollida. Els documents més comuns que solen demanar als sol·licitants són un formulari, fotografies i algunes cartes de recomanació. Com que les agències especialitzades no solen fer-se responsables dels possibles accidents o malalties que pugui tenir l’au-pair durant l’estada, abans de marxar és necessari sol·licitar la Targeta Sanitària Europea. Cada agència demana uns requisits i condicions especifiques.

El primer pas, és trobar una agència que gestioni els serveis d’au pair. Per assegurar-nos de que tot és legal, el millor és comprovar que l’agencia pertany a la International Au-Pair Association (IAPA) http://www.iapa.org, organització sense ànim de lucre que té per objectiu


la protecció dels drets de totes les au-pairs i famílies d’acollida, al temps que estableix les directrius aprovades internacionalment pels programes d’intercanvi d’au pair.

Centre d’Au Pair: http://www.europa-pages.com/au_pair/ Podràs trobar un gran número d’agències d’au pair a Anglaterra, Espanya, França, Alemania i Irlanda. Específicament a Girona trobem el CEAE (Centre Estudis Activitats a l’Estranger) http://www.aupairgirona.com/ on pots trobar informació sobre programes d’au pair a Europa. Barcelona: Consulting Idiomas Extranjeros C.I.E: http://www.cie.es/ Easy idiomas: www.easyidiomas.com Actividad Internacional Au-Pair: http://www.aupairinternacional.com/


APRENDRE IDIOMES______________________________________________________________ A LA TEVA CIUTAT English project: Saps que des de la Oficina Jove del Pla de l’Estany-Cal Drac tenim un projecte de promoció de l’ús de l’anglès a la comarca? Aquest projecte inclou activitats continuades com: grups de conversa d’anglès, un programa de ràdio, tallers de cuina en anglès, colònies i activitats de lleure en anglès... Si vols estar al dia de la programació només ha d’adreçar-te a l’Oficina Jove o seguir algun dels nostres mitjans de difusió.

Escola Oficinal d’Idiomes: L’EOI Banyoles ofereix cursos d’estiu als seus alumnes. Si encara no ets alumne de l’Escola les inscripcions són la primera setmana de setembre.

A TRAVÉS D’INTERNET Per què aprendre idiomes? Aquest lloc pot ajudar-lo a descobrir els avantatges d'aprendre un idioma al mon actual i facilitar el procés d'aprenentatge. Conegui les activitats de la Unió Europea en l’àmbit de l’ensenyament i l’aprenentatge d’idiomes. http://ec.europa.eu/education/languages/language-learning/index_es.htm?cs_mid=132

Ploteus: El portal que l’informa de les oportunitats d’aprenentatge en tot l’espai europeu. En aquesta base de dades trobarà informació d’utilitat sobre l’aprenentatge de idiomes als diferents països europeus. Busqui per l’idioma de la seva eleccio, el nivell que necessita i el país on vol estudiar. http://ec.europa.eu/ploteus/home.jsp?language=es

El segell europeu: Vols aprendre un idioma de forma diferent? Busqui en aquesta base de dades projectes innovadors en l’àmbit de l'ensenyament i l'aprenentatge d'idiomes a tota Europa.


http://ec.europa.eu/education/languages/european-language-label/index_es.htm

Escoles d’idiomes: Un ampli directori d’escoles d’idiomes en tot el mon. http://www.language-learning.net/es

Europa Pages: Estudia angles en el Regne Unit o a Irlanda, francès a Franca, alemany a Alemanya i espanyol a Espanya. Aquest lloc també ofereix gratuïtament la possibilitat de fer amics per correspondència per estudiants que vulguin coneixerà altres estudiants de llengües, per professors que desitgin intercanviar idees i per tot aquell que desitgi establir nous contactes a d’altres països. http://www.europa-pages.com/index.html

Proves de competència en línia: Una oportunitat per provar el seu nivell de competència en varis idiomes estrangers! Aquest lloc presenta també varis recursos per l’aprenentatge de llengües, material lingüístic de referencia, informació cultural, jocs i concursos. http://www.transparent.com/language-resources/tests.html http://www.test-my-english.com/ Cursos Virtuals BBC per a principiants: Marxes a l’estranger i no pots dir ni una paraula en l’idioma del país on et dirigeixes? La BBC ofereix excel·lents cursos gratuïts per a principiants. http://www.bbc.co.uk/languages/

Lingu@net-Europa: Recursos per l’aprenentatge d’idiomes a tota Europa. Esculli els materials de ensenyament i aprenentatge que mes s’adaptin a la teva manera d’aprendre, avalua el teu nivell de coneixements i escriu a altres aprenents. http://www.linguanet-europa.org/plus/welcome.htm

Testmagic: Recursos gratuïts en línia per les proves TOEFL, GMAT, y GRE amb exemples de preguntes, llistes de vocabulari, informació sobre les proves i classes per ajudar a millorar els seus resultats en aquestes proves. http://www.testmagic.com/


Idioma Inglés para Hispanohablantes: Recursos per Estudiants i Professors d’angles de Llatinoamèrica i Espanya: una gran pagina web amb vocabulari, gramàtica, links i cursos.. Aquesta pagina esta dedicada a tots els que vulguin aprendre o millorar el seu anglès. http://www.shertonenglish.com/

Activitats per estudiants d’anglès: Jocs i concursos de gramàtica i vocabulari amb diferents nivells de dificultat. Concursos bilingues amb encreuats. http://a4esl.org/

Cercador de cursos online: Amb aquest cercador trobes cursos gratuïts de molts idiomes diferents. http://www.word2word.com/course.html

Vocabulix: Si vols practicar i millorar el teu vocabulari d’angles o alemany, aquesta pagina web t’ajudarà. http://www.vocabulix.com/indexSP.shtml Diccionaris Wordreference: Aquesta pagina web ofereix diccionaris en línia gratis, actualment de castellà, francès, angles, portuguès i italià i per a castellà de sinònims i definicions. http://www.wordreference.com/es/

Diccionari de la llengua Catalana: Diccionari Català- Castella, Angles, Francès i Alemany. http://www.multilingue.cat/

Parelles lingüístiques virtuals Vols millorar el teu nivell d’algun idioma? I també t’agradaria conèixer gent d’altres països? Perquè no fas un intercanvis lingüístic a distancia! Existeixen diferents plataformes que t’ajuden a trobar una persona que vol aprendre el teu idioma i que parla el que vols practicar.


A traves de correus electrònics, el xat o trucades (per exemple amb el Skype, que surt totalment gratis) pots aprendre idiomes d’una forma mes divertida!

Skype: http://www.skype.com/intl/es/home/

eTandem: Aprengui un idioma per medi de l’intercanvi amb natius, des de la comoditat de casa seva. Per participar escrigui a la central de facilitació de parelles tàndem. http://www.slf.ruhr-uni-bochum.de/etandem/etindex-es.html

MyLanguageExchange: Aprendre es mes facil en companyia! Trobi un company a la comunitat en linia i practiqui l’idioma que va aprenent amb un natiu que esta prenent la seva llengua. Aquest enllac li facilitara practiques en linia amb plans d’estudis, espais per xats, diccionaris en linia, taulell d’anuncis i jocs de vocabulari per l’intercanvi d’argot i expressions. http://www.mylanguageexchange.com


PER A MÉS INFORMACIÓ OFICINA JOVE DEL PLA DE L’ESTANY – CAL DRAC oficinajove@plaestany.cat 972 583 211

Aquest estiu: Complementa la teva formació i experiència  

Des de l'Oficina Jove del Pla de l'Estany-Cal Drac et presentem algunes suggeriments d'activitats que pots fer aquest estiu i que poden cont...