Page 1

ALLROUND STAGIAIRE BIJ

Naam: Wai Kuan Ng E-mail: wk.ng@hotmail.com Studentnummer: 38063 Stage periode: 14 november 2012 t/m 19 april 2013 Naam school: ROC Muziekwijk Opleiding: Mediavormgever Studentnummer: 38063 Naam stagecoรถrdinator: Sietske Bertoen E-mail: bertoens@rocflevoland.nl Naam stageplek: Mimi et Toi Naam praktijkbegeleider: Mirjam van Dijk E-mail: info@mimiettoi.com


INLEIDING Hoe heb je de stageplaats gevonden? & Mijn motivatie Van school kreeg ik te horen dat de stageplaats GOC erkend moet zijn. Snel ging ik op de site naar potentiele stageplekken zoeken. Het grappige was dat ik mijn stageplaats: Mimi et Toi op de site zelf heb weten te treffen. Op de informatie van de GOC site stond er een website van Mimi et Toi vermeld. Ik had de site bezocht en kwam tot mijn verbazing een inspirerend en krachtig verhaal tegen van de ontwerpster, Mirjam van Dijk (Mimi). In haar introductie beschreef ze in het kort haar leven en hoe de merk op stand was gekomen. Haar introductie stukje werd in het Engels geschreven en puur door het taal heeft het mijn interesse opgewekt. Ik was gefascineerd dat de ontwerpster heel veel heeft rondgerezen in haar backpack tijdens haar jongere jaren. Ook de manier hoe ze zichzelf introduceert spraak mij erg aan. Ik hoefde niet te twijfelen, ik wist meteen dat ik bij Mimi et Toi stage wilde lopen. Na wat mailtjes te hebben uitgewisseld met Mimi en haar werkplek te hebben bezocht, bood ze mij een stageplek aan.


OPDRACHT 1 Doelstelling Ik kan nu al zeggen dat dit een all round stage wordt waar ik alles wel een beetje ervaar. Dit vind ik uiteraard wel fijn, zo krijg ik weer nieuwe ervaringen mee, in kleine stukjes. Ik heb een paar doelen voor mezelf die ik hier wil behalen. Dit zijn namelijk: * Met Indesign ten werk gaan * Met klanten kunnen omgaan * Verschillende stijlen van Illustraties / Flyers / Moodboards maken Waarom heb ik voor Mimi et Toi gekozen? Dat is de grote vraag. Ik heb voor Mimi et Toi als stageplaats gekozen omdat ik het gevoel heb dat er een klik is tussen mijn stagebegeleider, Mirjam van Dijk (Mimi) en ik. Een klik met iemand speelt een grote rol voor mij, we moeten tenslotte 6 maanden met elkaar omgaan. Naast de klik, was ik ook benieuwd en raakte ik gefascineerd naar het ontstaan van het sieradenmerk Mimi et Toi. Niet alleen dat, maar ook naar de wereld van sieraden aangezien ik zelf geen genoeg van sieraden kan krijgen. Mimi et Toi is ook een eenmansbedrijf die veel erkenning heeft gekregen van de media en magazines in Nederland. In het kort, het is een bedrijf die veel meer is dan alleen sieraden ontwerpt. En dat heeft mijn interesse opgewekt.


OPDRACHT 1 Probleemstelling Wat voor werk krijg je mee als een allround stagiaire? Ik kreeg tijdens mijn stage alles mee. Als allround stagiaire moest ik van alles doen, iedere dag is een nieuwe begin en het is divers. Ik weet nooit wat me er te wachten staat behalve als Mimi mij het van te voren erbij betrekt. Als ik het zou moeten uitleggen, zou ik zeggen dat ik soms thee zet voor klanten maar dat ik op dezelfde dag ook naar evenementen ga. Ik heb ook als PR voor Mimi moeten werken, haar mailtjes beantwoorden, facebook pagina bijhouden, de site bewerken met foto’s en nieuwe producten. Soms ga ik ook naar de postkantoor om orders te verzenden voor de klanten. Dan komt de grafische aspecten te voren zoals product foto’s fotograferen, ze een naam geven, descripties bijtypen en een moodboard maken om te promoten. Soms moet ik ook bladzijde’s van magazine’s inscannen waar haar merk Mimi et Toi opstaat om de pers map bij te houden.


OPDRACHT 2 Onstaansgeschiedenis & doelstelling van het bedrijf Ontwerpster Mirjam van Dijk, ook wel Mimi genoemd was een hippie backpacker geweest toen ze jonger was. Ze rees alleen van land naar land en tijdens haar tocht maakte ze sieraden zonder bijbedoelingen erbij. Toen ze terug kwam van haar reis, kreeg Mimi een baan als assistant manager bij Beadies in Amsterdam. Daar leerde ze alles wat ze te weten kon komen over sieraden maken. Mimi liet toen haar sieraden aan een vriendin zien die bij SHPPR werkt in Rotterdam. Mede dank door haar vriendin, werd de sieraden van Mimi vertoond in de winkel en was het merk, Mimi et Toi in 2010 tot stand gekomen. De ontwerpster, Mimi droomt over het uitbreiden van haar merk, Mimi et Toi. Ze wilt later heel graag haar collectie toevoegen met o.a. tassen, kleding, leggings, sjaals, kaarsen naast haar bestaande sieraden. Desondanks dat ze een groot droom heeft, wilt Mimi graag dat haar merk Mimi et Toi exclusief blijft. De sieraden van Mimi et Toi zijn gebaseerd op de gebeurtenissen van de ontwerpster, de emoties die ze toen had gevoeld zijn allemaal terug te vinden in haar kettingen. Bijv. De tanden en de zagen zijn krachtige symbolen die de harde en rauwe randjes van het leven verwezenlijken. De pijl wijst haar de weg in haar leven en sterren zijn wat meer fijntjes, als symbool staan ze voor kracht en hoop. De wishbone is een vertaling van Mimi’s kijk op de liefde. Ze heeft haar hoop nog niet opgegeven.


OPDRACHT 2 Bedrijsgrootte


OPDRACHT 2 Welke afdelingen kent het bedrijf en geef een korte beschrijving m.b.t. wat deze afdeling doet. N.V.T.

Welke overlegvormen zijn er binnen het bedrijf? Altijd contact opnemen met Mimi via whatsapp of bellen als je ziek bent, of ergens anders heen moet gaan tijdens stage uren.

Geef een omschrijving van de geldende veiligheidseisen en milieu eisen binnen het bedrijf, denk aan bescherming, hoogte en tillen. N.V.T.


OPDRACHT 3 Handeling in de beroepspraktijk

NAAM : Wai Kuan Ng

DATUM :

TITEL OPDRACHT : Lookbook

PLAATS : Amsterdam

INLEIDING Een lookbook is essentieel voor een merk die een beetje in de mode wereld ligt. Voor de collectie van Mimi et Toi is er nog geen lookbook, dus heb ik de opdracht gekregen om een lookbook in elkaar te zetten.

DOEL Voor de nieuwe collectie van Mimi et Toi is er nog geen lookbook uitgebracht. Mijn taak is om dit te maken, maar dan gebaseerd op de sfeer van Mimi et Toi. Een lookbook bestaat vaak alleen uit foto’s, maar ik zet ook wat informatie van het merk bij, de winkels waar het merk ligt, contact gegevens en hoe je de sieraden het beste kan verzorgen.

WERKWIJZE Hoe ga ik dit aanpakken? - Verschillende bladen bekijken voor lookbooks - Op internet lookbooks van kleding, sieraden, tassen opzoeken - Experimenteren met verschillende stijlen


OPDRACHT 3 EVALUATIE Het idee om een lookbook te maken zat er al een tijdje in. Mimi wilde heel graag een lookbook hebben om haar nieuwe collectie te introduceren. Ik kreeg de vrijheid om zelf aan de slag te gaan. Ik had de stijl simpel en strak gehouden, met zwart en wit als primaire kleuren. Verder heb ik woorden bij de sieraden bedacht om ze een “karakter” te geven.

REFLECTIE & PLANNING Toen ik de opdracht kreeg om een lookbook te maken was ik best wel zenuwachtig, maar ik had er ook zin in. Dit was voor mij een grote opdracht omdat ik voor het eerst een opdracht krijg om een lookbook te maken voor een beroemde sieraden merk. Ik voelde de spanning opkomen, ik twijfelde ook aan mezelf: Kan ik dit wel? Beschik ik over genoeg kennis om een lookbook te maken? Na wat te hebben onderzocht op de internet, voelde ik me kalmer. ik wist wat ik wil, ik wilde het strak en simpel houden met de kleuren zwart en wit zodat het bij Mimi et Toi past. 29 januari 2013 begon ik met het maken van de lookbook en 5 februari 2013 had ik de “eerste” editie klaar. Het idee was goedgekeurd en Mimi vond het geweldig. Na 5 februari waren er nieuwe pagina’s bijgekomen met o.a. de lijst van de winkels, contact gegevens, press enz.


OPDRACHT 3 Handeling in de beroepspraktijk

NAAM : Wai Kuan Ng

DATUM : 11 februari 2013

TITEL OPDRACHT : Collectie fotograferen PLAATS : Amsterdam

INLEIDING Mimi heeft onlangs nieuwe sieraden gemaakt en er moet foto’s van gemaakt worden zodat we ze op de site kunnen verkopen.

DOEL Om de nieuwe sieraden te verkopen hebben we foto’s nodig voor op de site.

WERKWIJZE Ik ga aan de slag met de spiegelreflex en lightbox van Mimi. Als de zon schijnt, dan probeer ik met de juiste setting foto’s te maken. Verder zal ik meerdere foto’s maken per sieraad. De beste foto kies ik dan uit om het in Photoshop te bewerken. Als ik klaar ben met de “technische” gedeelte, ga ik brainstormen over de naam van het product. Daarna zal ik een korte descriptie toevoegen die een beetje bij de sieraad past. De meta tags en meta story moet ook naar gekeken worden.


OPDRACHT 3 EVALUATIE Mimi heeft de laatste tijd nieuwe sieraden gemaakt en dat betekent dat er nieuwe foto’s gemaakt moeten worden. De foto’s komen op de site met descripties van het product. Ik probeer de foto’s te maken als de zon schijnt, zo hoef ik minder aandacht aan de “grains” te schenken en wordt de foto scherper als ik inzoom. Vervolgens kies ik een foto uit en alle foto’s worden in Photoshop bewerkt. Sommige namen van de sieraden verzin ik zelf, of ik zoek dan even een mooie titel uit van een boek. De volgende stap is een korte introductie formuleren die de klanten aansporen om het sieraad te kopen, maar het moet wel subtiel blijven.

REFLECTIE & PLANNING Dit was een hele leuke opdracht, ik vind fotograferen altijd wel iets voor mij geweest. Ik heb nu zelf met mijn eigen ogen gezien dat een lightbox best wel van pas zou komen om een product te fotograferen. Ik heb zelden ermee gewerkt, maar het is een goeie hulpmiddel om meer te weten komen over schaduw en licht. Mijn planning gaat als volgt: -

Maak foto’s van de sieraden Kies de beste foto uit Bewerk deze foto in Photoshop Bewaar de bewerkte foto (groot bestand) in .PSD en .JPG Ga op zoek naar namen voor de sieraden of verzin er een Maak een kort verhaal over de sieraad Zet het online op de website


OPDRACHT 4 360 graden feedback Competenties: -

Leren van fouten Open staan voor nieuwe ervaringen Constructief met kritiek omgaan Aan deadline houden Durven om hulp te vragen Initiatief tonen

Ik doe alle grafische werk binnen het bedrijf, maar met iets extra erbij. Het is elke dag wel wat anders, ik heb nooit een vaste planning in Mimi et Toi. Als er dingen gedaan moeten worden, dan moet het ook echt. Er is dus ook geen sprake van een normale werkdag voor mij. Soms neem ik contact met mensen die bij magazines werken, soms mail ik ze terug voor winacties of als ze bepaalde foto’s willen gebruiken. Ik ben ook een paar keer bij de winkels langsgegaan om sieraden af te geven en om sieraden op te halen. Als een winkel de sieraden hebben ingekocht moet ik de label aan de ketting vast maken, met een sticker erop om de prijs op te schrijven. Soms hou ik me bezig aan de site en de blog van Mimi et Toi. Af en toe scan ik wat materialen en daarna zet ik de foto’s van de press online. Andere dagen werk ik aan flyers en moodboards voor Mimi et Toi. Als ik een moodboard hebt afgemaakt of we nieuws hebben die vermeld moet worden, dan notifeer ik alle likers van Mimi et Toi op facebook met een bericht. Naast dit gaan we langs winkels in andere steden om te kijken of ze interesse hebben om de collectie van Mimi et Toi in te kopen. Andere dagen werken we samen aan de nieuwe collectie van Mimi et Toi, hier bepalen we o.a. de lengte, materiaal, design enz. Er zijn ook dagen waar ik fotoshoots heb bijgewoond in Mimi’s huis en mee heb geholpen om eten en drinken neer te zetten voor lunch.


OPDRACHT 4 Hoe functioneer ik op stage? Helemaal terug in het begin was ik verlegen en ook stil. Het had enkele weken geduurd voordat ik meer open was. Dit gebeurt altijd bij mij als ik in een nieuwe omgeving komt. Het heeft voor mij even tijd nodig om mezelf aan te passen. Met nieuwe mensen praten (vooral in grote groepen) had ik in het begin wat moeite mee. Er was een shoot bij Mimi thuis voor haar nieuwe collectie en ik weet nog heel goed dat ik apart ging zitten. Het gevoel om in een ruimte met “modellen� te zitten was overweldigend. Ik probeer altijd mijn best te doen op stage, soms werk ik ook in mijn vrije tijd om dingen af te maken. Andere dagen loop ik wat achter met de planning. De reden hiervoor is omdat ik een perfectionist ben, ik wil altijd alles tip top hebben. Iedere dag kom ik met zin naar stage, ik vind het heel gezellig bij Mimi en ik ben blij dat het werk altijd anders is. Elke dag is uniek en ik krijg iedere dag na stage weer een stukje kennis bij. Persoonlijk In de avond slaap ik best wel laat, dus als ik op stage ben praat ik weinig. Dan ben ik een ongezellig mens om zo het maar te zeggen. Maar de laatste tijd probeer ik vroeg naar bed te gaan en het lukt aardig goed. In plaats van 12 of 1 uur, probeer ik nu om half 12 naar bed te gaan. Verder heb ik niks meer bij te voegen, behalve dat ik het naar me zin heb bij Mimi.


OPDRACHT 5 Reflectieverslag Bij deze stage heb ik veel verschillende taken uitgevoerd, het is iedere dag anders en ik heb vanaf november 2012 tot april 2013 als allround stagiaire gewerkt bij Mimi et Toi. In het begin van de stage maakte ik vooral moodboards, kort daarna had Mimi een sale weekend (Eind november) bij haar thuis. Het grappige was dat ik het gevoel had dat het net op een winkel leek. Op deze stage ging ik ook voor het eerst op een beurs staan met Mimi. We waren 20 januari tot 21 januari bij Modefabriek (Amsterdam RAI) en voor mij was dit een nieuwe ervaring. Je probeert daar eigenlijk dan je merk te verkopen, je komt tijdens een beurs in contact met mensen die eventueel later je klanten worden. Ik heb hier geleerd hoe ik ze moet benaderen zonder dat ik opdringerig overkwam. Daarnaast heb ik wat fotoshoots bijgewoond die plaatsvindt bij Mimi thuis. O.a. Shoots voor haar nieuwe collectie, mensen die kwamen voor interieur fotografie en de Cosmopolitan. Als Mimi op pad gaat buiten Amsterdam om haar collectie langs winkels te laten zien ga ik ook mee. Ik krijg te zien hoe Mimi met mensen omgaat en wat haar eisen zijn voor een winkel. Daarnaast kom je gauw moodboards maken, site en facebook bijhouden, fotograferen, mails versturen, sieraden labelen, sieraden langsbrengen, sieraden op de post doen, naar winkels op zoek gaan tot mijn dagelijkse taken. Hier bij Mimi et Toi kwam ik ook meer te weten over mezelf. Waarom ben ik zo? Waarom reageer ik zo? Ik ben meer bewust van mijn acties en hoe ik me moet aanpassen bij verschillende situaties.


OPDRACHT 5 Wat verwachtte ik van deze stage? Het klinkt misschien raar, maar ik had geen verwachttingen. Ik hoopte dat het een leuke stage zal worden en alle ervaringen die ik hier opdoe is mooi meegenomen. Ik hoopte dat ik door deze stage ook meer over mezelf te weten kom en steeds verder groeit als een persoon. In het begin dacht ik dat er niet zoveel te doen valt, maar daar had ik het goed mis. Vaak zijn het wel kleine opdrachten die ik krijg. Ik had altijd in mijn hoofd dat kleine opdrachten niet veel tijd in beslag zouden nemen, maar hier heb ik mijn lesje geleerd.

Wat heb ik geleerd van deze stage? Ik heb geleerd hoe ik met “klanten” moet omgaan. Vriendelijk antwoorden, niet te professioneel en stijf overkomen. Altijd je planning goed bijhouden of anders kan het zomaar zo zijn dat je planning in de soep valt. Het viel mij op dat Mimi iedere dag een drukke schema heeft. Ze heeft bijna nooit tijd om te rusten. Dit is voor mij ook een leer moment voor het geval als ik later een zzp’er wil worden. Ik heb geleerd dat je rekening moet houden bij plannen. De Cosmopolitan van UK wilde de sieraden van Mimi et Toi gebruiken voor een shoot. Ik kwam daar een dag later met de sieraden bij JAMJAMPR en als gevolg zeiden de Cosmoplitan dat ze al bezig waren met hun shoot. Een andere incident was bij de GLAMOUR, ik had een foto van de Saw gemaild naar hun stagiaire. De foto bleek te klein te zijn en ze mailde me toen ik op weg was naar werk. Ze vertelde me dat het nog vandaag gemaild moet worden of anders komt de foto niet in de GLAMOUR. Zo zie je maar weer dat je eigenlijk continu beschikbaar moet zijn voor het geval dat er iets gebeurt. Verder heb ik geleerd hoe ik mijn woorden moet formuleren als ik een bericht zet op Facebook. Het moet pakkend zijn en meteen de aandacht rekken.


OPDRACHTEN Paar opdrachten die ik voor Mimi et Toi had gemaakt.


Stage Mimi et Toi  

BPV map van Wai Kuan Ng Klas 4R

Stage Mimi et Toi  

BPV map van Wai Kuan Ng Klas 4R

Advertisement